________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
No result.

Poštovane pripadnice i pripadnici Hrvatske vojske i Hrvatske kopnene vojske, poštovani veterani Domovinskog rata-vojnici i policajci,

 

upućujem vam čestitke povodom 30. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske, a posebno pripadnicima 53. samostalnog bataljuna ZNG (HV) Dugo Selo! Želim vam izraziti neizmjernu zahvalnost zbog svega što ste učinili i što činite za dobrobit, razvoj i snagu naše Domovine: hvala vam što već 30 godina vjerno predstavljate sinonim za hrvatski ponos i dostojanstvo.

Na današnji dan s posebnim ponosom prisjećamo se svih onih koji su položili svoje živote na oltar Domovine. Naše su misli danas s njima i njihovim obiteljima te obiteljima svih nestalih hrvatskih branitelja.

Zbor narodne garde se ustrojio kao odgovor na razoružavanje Teritorijalne obrane u Hrvatskoj, kao i zbog nemogućnosti nove hrvatske države da osigura teritorijalni integritet i funkcioniranje pravne države na svom cjelokupnom državnom području.

Krajem srpnja 1991. godine ustrojeno je Zapovjedništvo ZNG-a, zatim su osnovana zapovjedništva za istočnu Slavoniju, banijsko-kordunsko područje, ličko područje, srednju i sjevernu Dalmaciju te za južnu Dalmaciju. U kolovozu je osnovano i Zapovjedništvo Zagrebačkog korpusa Zbora narodne garde čime je zaokruženo ustrojstvo obrambenog sustava Republike Hrvatske. Hrvatske oružane snage tada su imale ukupno 60 tisuća pripadnika, od kojih je polovica, 30 tisuća pripadnika bilo u sastavu MUP-a.

Temeljem Zakona o obrani donesenog u rujnu 1991., oružane snage organiziraju se u jedinstvenu Hrvatsku vojsku (HV), a 21. rujna 1991. godine uspostavlja se Glavni stožer Hrvatske vojske (GSHV), s načelnikom generalom Antonom Tusom. U Hrvatskoj vojsci je kao poseban dio zadržan Zbor narodne garde kao profesionalan sastav, a pričuvni sastav Zbora narodne garde i Teritorijalne obrane preveden je u pričuvni sastav Hrvatske vojske.

Postrojbe Zbora narodne garde 3. studenog 1991. preimenovane su u Hrvatsku vojsku. 

Kao i u Domovinskom ratu, hrvatski narod i danas vjeruje Hrvatskoj vojsci. To je najveće priznanje, ali i postignuće koje trajno obvezuje na požrtvovnost i predanost žrtvi koju su dali brojni mladi ljudi tih sudbonosnih dana borbe za opstanak Domovine. 

Svim pripadnicama i pripadnicima Hrvatske vojske i ratnim veteranima čestitam Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske – ostanite domovini vjerni!

                                                     Vaš gradonačelnik:

                                            Nenad Panian sa zamjenicima