Prateći najnovije epidemiološko stanje na području grada Dugog Sela za protekli tjedan načelnik Stožera civilne zaštite Grada Dugog Sela Nikola Tominac upoznaje nas sa slijedećim podacima:

Protekli tjedan imali smo na tjednoj razini 323 novozaraženih, odnosno na dnevnoj 46,14, što je nagli porast u odnosu na tjedan prije kada smo imali 279 novozaražena, ili prosječno na dan 39,85. U vremenu 26. prosinca do 1. siječnja imali smo 81 novozaraženog što je naglo povećanje u posljednja tri tjedna. Samo tijekom jučerašnjeg dana imamo 86 novozaraženih. To su vrlo visoke brojke za našu sredinu i traže od svih nas da se primjereno ponašamo i da poduzimamo sve propisane mjere zaštite.

Nakon početka školske nastave još se više povećao broj novozaraženih na našem području. Zbog vrlo složenog stanja i nemogućnosti funkcioniranja školskog sustava sve su naše škole prešle na rad na daljinu kako bi se umanjio broj novozaraženih. Prihvatili smo prijedloge ravnatelja na ovu nepopularnu mjeru za koju se nadamo da će kratko trajati. U dječjim vrtićima je također vrlo teško stanje jer je značajan broj djelatnika izvan radnih aktivnosti. U školama i vrtićima je izvan pogona 30-50 % osoblja i korisnika, a slična je situacija i u privredi i ostalim subjektima. Ove brojke su i rezultat neprimjerenog ponašanja određenog broja naših sugrađana povodom božićnih i novogodišnjih blagdana ali i pojedinačnih i grupnih putovanja u zemlji i izvan nje tamo gdje se slabo provode osnovne epidemiološke mjere. Iako stalno apeliramo da se ne kreće u inozemstvo bez prijeke potrebe, naši pojedini sportski klubovi su suprotno postupili pa sada imamo velik broj novozaraženih njihovih članova. Također je ista situacija s povratnicima sa skijanja i ostalih zimskih aktivnosti.

Zbog navedenog naš zdravstveni sustav u cijelosti ne može svojim resursima pokriti ovo vrlo teško stanje i velike su gužve u ambulantama, testnim punktovima. Ujedno molimo sugrađane koji imaju zakazan termin za testiranje, a ne mogu na njega doći da ga telefonski otkažu kako bi se mogli naknadno uključiti oni kojima je to prijeko potrebno. Kod nas u Dugom Selu se čeka i do 10 dana na testiranje pa je važno da se svi raspoloživi termini maksimalno iskoriste. U nastavku imate upute za postupanje u novonastalim uvjetima.

Rješenje ove krize je isključivo na svima nama

Dragi sugrađani, moramo biti odgovorni prema sebi, svojoj obitelji i široj zajednici. Pandemija je u novoj godini glavni zdravstveni, ekonomski te sigurnosni problem. I dalje nemamo dovoljan broj osoba koje su cijepljene čime bi se bitno umanjilo negativno djelovanje virusa na naše stanovništvo. Ljudi moraju početi razmišljati o toleranciji rizika. Danas je glavno pitanje kako virus kontrolirati bez da se ometa donekle normalno funkcioniranje društva, a posebno ekonomije. Potrebno je razumjeti ovu globalnu tragediju i s velikim poštovanjem i otvorenošću posegnuti za vrijednom riznicom svjetske znanosti, misaonih sinteza i stručnih odgovora, pretočenih u sasvim konkretne sustave i korake pomoći. Moramo svi zajedno poticati ljude da paze jedni na druge, da koriste preporučena sredstva zaštite i propisane mjere u sprječavanju širenja virusa i moguće zaraze. Stoga apeliram na sve naše sugrađane da poštuju sve propisane mjere i da ne idu na okupljanja tamo gdje se ne provode propisane mjere osobito ako se ne nose maske, ne provodi dezinfekcija ruku, ne osigurava propisani međusobni razmak i okupljanja vama nepoznatih osoba i ostalo.

Osobito apeliramo na naše poslovne subjekte-trgovačke centre, obrtnike, vjerske zajednice, školske i predškolske institucije i ostale tamo gdje se okuplja veći broj naših sugrađana da shodno propisanim mjerama zaštite poduzimaju sve aktivnosti. Jedino na taj način možemo pomoći sebi, najbližima i zajednici u cjelini. Nismo sami na ovome svijetu, već plovimo „u zajedničkoj lađi na kojoj se nitko neće sâm spasiti“.

Kratke upute o ponašanju i postupanju u slučaju pozitivnog nalaza na COVID-19 ili bliskog kontakta sa zaraženom osobom.

Zamoljeni smo od strane naših epidemiologa i liječnika da s obzirom na velik broj zaraženih osoba postupaju na slijedeći način:

U SLUČAJU DA STE DOBILI POZITIVAN NALAZ

 • Ostanite kod kuće i fizički se izolirajte od svojih ukućana.
 • Obavijestite svojeg obiteljskog liječnika o pozitivnom nalazu (telefonom ili e-mailom). Vaš liječnik će vam dati upute o izolaciji te po potrebi otvoriti bolovanje.
 • Ako ste zaposleni u sustavu zdravstva ili socijalne skrbi (Domovi za starije i nemoćne i druge ustanove), o pozitivnom nalazu obavezno obavijestite svog poslodavca, odnosno svoju ustanovu u kojoj radite, koji će potom kontaktirati teritorijalno nadležnog epidemiologa radi procjene potrebe daljnjeg postupanja unutar kolektiva.
 • Izolacija traje 10 dana, pri čemu je datum obolijevanja nulti dan, a drugi dan bolesti je prvi dan izolacije. (Npr. ako je početak simptoma 20.01.2022., izolacija traje do, uključujući 30.01.2022.) Nakon 10 dana izolacije osoba nije zarazna za okolinu i ne treba se ponovno testirati (izuzetak su teški klinički oblici COVID-19 i imunokompromitirani bolesnici).

Sukladno Postupniku HZJZ-a postoji mogućnost skraćenja izolacije COVID19 pozitivne osobe na 7 dana u slučaju ukoliko je osoba asimptomatska ili simptomatska s blagom ili umjerenom kliničkom slikom u sljedećim slučajevima:

 • osoba je unutar četiri mjeseca cijepljena s dvije doze cjepiva koje se prima u dvije doze, odnosno unutar dva mjeseca jednom dozom Janssen cjepiva (uz uvjet da je prošlo 14 dana od zadnje doze cijepljenja)
 • osoba je preboljela COVID 19 unutar 4 mjeseca
 • osoba je preboljela COVID 19 i nakon preboljenja primarno cijepljena
 • osoba je primarno cijepljena i docijepljena (primila booster dozu)

Osobe koje završavaju s izolacijom sedmi dan, tri dana nakon izlaska potrebno je dosljedno i pravilno nošenje maski u kontaktu sa drugim osobama, ograničiti kontakt s osobama koje imaju povećan rizik od ozbiljne bolesti COVID-19 te pridržavanje drugih epidemioloških mjera.

 • Obavijestite svoje bliske kontakte o vašem pozitivnom nalazu te ih uputite da se jave svojem izabranom liječniku radi karantene (samoizolacije) i da daju:
 • - ime i prezime, adresa, mobitel
 • - zanimanje i radno mjesto kontakta (navesti ako se radi o zaposlenima u sustavu zdravstva ili socijalne skrbi tj. Domovima za starije i nemoćne ili ako imaju udomiteljstvo)
 • - datum zadnjeg kontakta

Bliski kontakti su sve osobe s kojima ste bili u kontaktu unutar 48 sati prije pojave simptoma (odnosno 48 sati od uzimanja brisa ako nemate nikakve simptome bolesti) pa do vašeg odlaska u izolaciju.

Pripremite popis bliskih kontakata za slučaj da zatreba vašem liječniku ili epidemiologu.

UKOLIKO STE VI BLISKI KONTAKT OSOBE OBOLJELE OD COVID-19

 • Ostanite kod kuće i izolirajte se od svojih ukućana.
 • Obavijestite svojeg izabranog liječnika telefonom ili e-mailom o vašem kontaktu. Vaš će vam liječnik temeljem vaših podataka o cijepljenju i/ili preboljenju odrediti da li ste i do kada u samoizolaciji (karanteni) te vam po potrebi otvoriti bolovanje.
 • Samoizolacija (karantena) obično traje 10 dana od zadnjeg kontakta s oboljelom osobom, pri čemu je datum zadnjeg kontakta s pozitivnom osobom nulti dan, a slijedeći dan je prvi dan samoizolacije. (Npr. ako je zadnji dan kontakta s pozitivnom osobom 20.01.2022., samoizolacija traje do, uključujući 30.01.2022.) te, pod uvjetom da tijekom samoizolacije niste razvili nikakve simptome, po isteku 10 dana nastavljate svoje uobičajene svakodnevne aktivnosti (u ovom primjeru 31.01.2022.)
 • Ako su bolesnik i kontakti u zajedničkom kućanstvu bez mogućnosti izolacije bolesnika (npr. oboljelo dijete koje njeguju roditelji), kućni kontakti podliježu karanteni (samoizolaciji) u trajanju od 20 dana (10 dana trajanja zaraznosti bolesnika plus 10 dana karantene od posljednjeg dana zaraznosti bolesnika) od datuma obolijevanja bolesnika, pod uvjetom da kontakti ne razviju simptome bolesti tijekom tog razdoblja što treba procijeniti izabrani liječnik primarne zdravstvene zaštite.

Prema trenutno važećim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (10. siječanj 2022.) bliski kontakt ide u „skraćenu“ samoizolaciju u trajanju 7 dana u sljedećim slučajevima;

 • osoba je preboljela COVID-19 (potvrđen PCR-om ili službenim brzim antigenskim testom), ali je prošlo više od 4 mjeseca
 • osoba je primarno cijepljena ali je prošlo više od 4 mjeseca

Uz uvjet da nije razvio simptome bolesti, bliski kontakt NE ide u karantenu (samoizolaciju) u sljedećim slučajevima;

 • osoba je unutar četiri mjeseca cijepljena s dvije doze cjepiva koje se prima u dvije doze, odnosno unutar dva mjeseca jednom dozom Janssen cjepiva (uz uvjet da je prošlo 14 dana od zadnje doze cijepljenja)
 • ako je osoba preboljela COVID 19 (potvrđen PCR-om ili službenim brzim antigenskim testom) unutar 4 mjeseca
 • ako je osoba preboljela COVID 19 i nakon preboljenja primarno cijepljena
 • ako je osoba primarno cijepljena i docijepljena (primila booster dozu)

S obzirom na to da cijepljenje ne sprječava u potpunosti mogućnost asimptomatske infekcije i širenje infekcije, osobe koje ostvare bliski kontakt s bolesnikom, a ne idu u samoizolaciju, moraju se slijedeća dva tjedna od tog kontakta strogo pridržavati mjera za smanjenje prijenosa kapljičnih infekcija i paziti na eventualnu pojavu simptoma kompatibilnih sa COVID-19 koji bi zahtijevali testiranje, a ako nemaju simptome, preporučamo da se testiraju brzim antigenskim testom (za samotestiranje) 5- 7 dana nakon ostvarivanja bliskog kontakta.

Ukoliko kao bliski kontakt radite u sustavu zdravstva ili socijalne skrbi (Domovi za starije i nemoćne), molimo vas da o svom kontaktu s pozitivnom osobom odmah obavijestite svojeg poslodavca, odnosno ustanovu u kojoj radite.

POTVRDA O PREBOLJENJU

EU digitalnu COVID potvrdu o preboljenju može zatražiti osoba koja je preboljela bolest COVID-19 11. dan od datuma pozitivnog PCR testa. Potvrda je valjana 180 dana od datuma prvog pozitivnog PCR testa. O tome detaljnije na:

https://www.eudigitalnacovidpotvrda.hr/hr/covid-potvrde/potvrda-o-preboljenju

Cijepljenje protiv COVID-19 na području grada i Općina Rugvica i Brckovljani

Za naše sugrađane organizirano cijepljenje protiv COVID-19 obavlja se u Domu zdravlja Dugo Selo, Ulica Dragutina. Domjanića 12a, i to utorak: 14:00-18:00 i četvrtak: 09:00-13:00 sati. Na ovoj lokaciji možete provesti i brzi antigenski test (BAT). Za ostale informacije oko cijepljenja i brzog antigenskog testa obratite se na telefon 01-2785-588 i to radnim danom 8,00-12,00 sati. Narudžbe za cijepljenje za sada nisu potrebne.

Molimo sugrađane da zbog stvaranja povremenih gužvi na cijepnom punktu budu strpljivi i imaju razumijevanja prema zdravstvenim djelatnicama koji tamo rade u vrlo teškim i stresnim uvjetima i na izmaku su snaga. Pomognimo im svojim primjerenim ponašanjem - oni nam čuvaju zdravlje. Osobito poštivanje razmaka među prisutnim osobama, nose maske i ako su kod sebe primijetili pojedine simptome bolesti (temperatura, kašalj, umor…) da se odmah jave svojim obiteljskim liječnicima.

Testiranje na COVID-19

moguće je obaviti uz liječničku uputnicu i uz plaćanje u Dugom Selu, uz prethodno dogovoren termin na cijepnom punktu Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije u Dugom Selu, Ulica Đure Dubenika 2, parkiralište kod sportske dvorane. Brisevi se uzimaju od ponedjeljka do subote od 8:00 do 10:00 sati, uz prethodno dogovoren termin preko on-line platforme https://prijava.zzjz-zz.hr/ ili na broj telefona 01/2883137.

Svi oni koji žele obaviti testiranje na osobni zahtjev uz plaćanje, mogu to napraviti na istoj lokaciji kod sportske dvorane. Brisevi se uzimaju od ponedjeljka do subote od 8:00 do 10:00 sati, uz prethodno dogovoren termin preko on-line platforme https://prijava.zzjz-zz.hr/ ili na broj 01/2883137.

Cijena testiranja na virus SARS-CoV-2 je 450 kn.
Cijena brzog antigenskog testa na virus SARS-CoV-2 je 90 kn.
Prijevod nalaza na engleski jezik se naplaćuje 100,00 kn.