________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Iako je započeo neuobičajeno mirno, aktualni sat 12. sjednice Gradskog vijeća ipak je završio u „saborskom“ stilu, dodjeljivanjem dviju opomena o kršenju poslovnika vijećniku Građanske inicijative Siniši Kljajiću.

 

Prvo pitanje, odnosno traženje da se nađe prometno rješenje za siguran dolazak djece do škole, ispred Osnovne škole Josipa Zorića, postavio je vijećnik Darjan Budimir koji smatra da bi trebalo djeci osigurati poseban prilaz do škole kako bi se izbjegla opasnost od vozila, kako kod glavnog ulaza, tako i kod ulaza sa strane školske kuhinje.

Gradonačelnik Nenad Panian složio se da je sadašnje stanje problematično te rekao da se pokušava iznaći rješenje kako bi se promet vozila, posebno autobusa usmjerio s južne strane škole što bi dovelo do veće sigurnosti učenika prilikom dolaska, odnosno odlaska iz škole.

Budimir je također konstatirao da je slaba koordinacija između Grada i izvođača radova diljem gradskih ulica te upitao da li će se završiti praksa da se ulice, netom nakon završetka jedne vrste radova, ponovo prekopavaju da bi se izvršila druga vrsta radova.

Panian je rekao kako su radovi na kazalizaciji, čiji je nositelj ViOZŽ, trebali biti gotovi još prije deset mjeseci, dok se radovi na vodovodu odvijaju u skladu s rokovima. Međutim, istaknuo je Panian, većina tih problema nema veze s Gradom, a pročelnik Dean Dragičević je dodao i kako Grad ne može utjecati na naručitelja radova. Štoviše, rekao je kako smatra da sami izvođači radova nisu krivi, nego upravo naručitelj te je apelirao da se županijski vijećnici s našeg područja uključe u rješavanje ove problematike i utječu na ViOZŽ koji je županijska tvrtka.

Vijećnik Budimir rekao je da se ne može čekati izgradnja južnog prilaza do škole te zatražio da Grad hitno poduzme nešto na zaštiti sigurnosti pristupa učenicima školi, a izrazio je i mišljenje da se je Grad dužan brinuti o radovima na svom području, bez obzira tko je njihov naručitelj i izvođač.

Vijećnik Zlatko Matacun je upitao do kuda se došlo s izmjenama Prostornog plana Grada Dugog Sela te koliko će globalna situacija vezana uz opskrbu s plinom utjecati na dugoselske potrošaće i tvrtku Dukom plin?

Predstavnik Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Marijo Vinko rekao je kako izrada Prostornog plana grada u tijeku te kako je u gradsku upravu već pristigao prvi „draft“ tog plana.

Direktorica Dukom plina Mirjana Somođi istaknula je pak kako će, unatoč traženju INE o raskidu ugovora, a prema dogovoru s nadležnim ministarstvom, Dukom plin i nadalje kupovati plin izravno od INA-e, a opskrba za potrošaće će ostati stabilna i po istim cijenama do proljeća sljedeće godine. To znači, kako se čulo, da će cijena plina za građane i dalje biti oko 3,5 kuna po kubnom metru, a za gospodarstvenike oko 15 kuna i određivat će se prema tržišnim uvjetima. Također je istaknuto kako će cijena plina za ustanove biti identična cijeni za građane.

Vijećnik Krešimir Cvijanović upitao je kako napreduju radovi na uređenju zgrade Kulturnog informativnog centra te kakve su namjere gradske vlasti s nedavno kupljenom zgradom bivšeg Općinskog suda?

Odgovoreno mu je kako radovi na zgradi KIC-a kasne oko pola godine te kako je, po sudu pročelnika Dragičevića, riječ o problemima s projektantima. Zgrada bi trebala biti završena do konca ove godine, a potom slijedi opremanje iste početkom slijedeće godine. Što se pak tiče zgrade bivšeg suda, gradonačelnik Panian je ocijenio kako je zgrada u odličnom stanju te kako bi Grad uskoro trebao i službeno ući u njezin posjed. I dalje je aktualan prijedlog da ona postane zgrada središta gradske uprave.

Vijećnik Luka Tkalčević upitao je koliko je Grad izdvojio za kupnju radnih bilježnica te školske opreme za osnovnoškolce i srednjoškolce.

Pročelnik Dragičević odgovorio je kako je za ove potrebe, za osnovnoškolce iz gradskog proračuna izdvojeno 780.000 kuna, a za srednjoškolce 350.000 kuna.

Vijećnik Darko Debeljak upitao je zašto se događa prometni problem kod novoizgrađene zgrade u ulici Vatroslava Lisinskog te zašto još uvijek nije u uporabi proljetos devastirano dječje igralište u Kopčevcu.

Odgovoreno mu je da prvobitno nije bilo predviđeno da prilaz spomenutim zgradama bude moguć iz ulice Vatroslava Lisinskog, već isključivo sa sjeverne strane sa Zagrebačke ulice što je problem u Urbanističkom planu. Gradonačelnik Panian je istaknuo kako u novim izmjenama neće dozvoliti „betonizaciju“ Dugog Sela te kako će se višestambene zgrade, isključivo do sedam katova, moći graditi samo u onim dijelovima grada koji su kompletno opskrbljeni svom infrastrukturom, uključujući i prometnu.

Pročelnik Dragičević istaknuo je pak kako izvođač radova na sanaciji dječjeg igrališta u Kopčevcu nije na vrijeme završio radove, no kako je završetak najavljen za konac sljedećeg tjedna.

Vijećnik Dino Kramer postavio je dva pitanja uz poduzetničku zonu Puhovec. Upitao je kada se namjeravaju izgraditi prometnice uz već prodane parcele, na čiju izgradnju se Grad obvezao prilikom prodaje istih poduzetnicima, te što se čini na zaštiti tla, zagađivanja i otklanjanja neugodnih mirisa koji se javljaju na području te zone.

Pročelnik Dragičević rekao je kako su pripremni radovi na izgradnji već započeli te kako se čeka dobivanje građevinska dozvola te je za očekivati da bi radovi na terenu mogli započeti tijekom listoada, a predviđeni završetak je 120 radnih dana.

Gradonačelnik Panian istaknuo je pak kako je svjestan neugodnih mirisa na tom dijelu Grada, no istaknuo je kako se problem, zatvaranjem odvodnih kanala, namjerava riješiti u suradnji s Hrvatskim vodama. Problem je što je projekt odvodnje na tom području zamišljen kao cjelovit te se ne može riješiti parcijalno, a nakon inspekcijskih nadzora koje grad traži, ne dobiva izvješća.

Vijećnik Vlado Šindler upitao je kada će se do kraja završiti kanalizacija u Lukarišću (u dijelu nasuprot benzinske crpke) te da li nadzorne kamere postavljene na mjestima uz dječja igrališta, u svrhu spječavanja devastacije istih, donose rezultate!

Odgovoreno mu je kako je namjera rješavanja tog dijela Lukarišća vezano uz kanalizaciju bila, planirana djelomičnim korištenjem privatnih parcela, što je odbijeno pa se rješenje očekuje tek sljedeće godine, kao i rješavanje kanalizacije za Andrilovec, Prozorje i Donje Dvorišće. A što se tiče devastacije javne imovine, rekao je gradonačelnik Panian, postignuti su rezultati u otkrivanju počinitelja i prije nego što su kamere počele i funkcionirati.

Vijećnica Kristina Jelečki upitala je da li grad namjerava pomoći osobama s invaliditetom o čemu je Građanska inicijativa s gradom dogovorila sastanak još prije godinu dana te kakvo je stanje sa završetkom izgradnje sportsko rekreacijskog centra u Puhovu.

Pročelnik Boris Savić je odgovorio kako je suradnja Grada s Centrom za socijalnu skrb stalna te kako se traži model i kriteriji pomoći grada osobama s invaliditetom, a dobra volja definitivno postoji. Što se pak tiče centra u Puhovu rečeno je kako se radi izmjena projekta te kako je vrijednost zahvata oko milijun eura. Osamdeset posto tih sredstava trebalo bi biti sufinancirano iz fondova jer je projekt prijavljen na natječaj nadležnog ministarstva.

Vijećnik Ivan Gereci upitao je dokle se došlo s izgradnjom sportske dvorane uz gradski dječji vrtić, a odgovoreno mu je da je završena, a tehnički pregled je najavljen za sljedeći tjedan.

Vijećnik Mihael Pinter upitao je gradonačelnika da li se išta događa na završetku nadvožnjaka te da li ima ikakvih promjena za građane koji opskrbu plinom nisu imali preko Dukom plina.

Gradonačelnik Panian rekao je kako su pripreme za zavšetek nadvožnjaka u tijeku te kako je preostalo tek asfaltiranje oko kilometar prometnice, nakon čega bi isti mogao biti otvoren. Za kašnjenje je optužio dosadašnje izvođače koji su, kako je rekao, „navikli raditi po starom“! Sada očekuje da će do konca ove godine nadvožnjak biti konačno gotov. Što se pak kolodvora tiče, rekao je, on je u građevinskom smislu završen, ali je dio cjeline koja obuhvaća i izgradnju pješačkog podvožnjaka pa ne očekuje da bi skoro mogao doći u funkciju.

Što se pak tiče opskrbe plinom potrošaća koji su bili izvan sustava Dukom plina, direktorica tvrtke Mirjana Somođi rekla je kako je takvih bilo 181, ali kako su sada, silom propisa, ušli u sustav Dugom plina te kako će biti zaštićeni, odnosno normalno biti opskrbljivani plinom.

Završno pitanje na aktualnom satu imao je vijećnik Siniša Kljajić, koji ga je potkrijepio i video prikazom. Kljajić je obećao gradonačelniku maksimalnu podršku pri ostvarivanju otvaranja nadvožnjaka, a potom upozorio na opasnost za učenike koji žive u Lukarišću jer južna strana glavne dugoselske prometnice u tom dijelu grada – Bjelovarske ulice, nema nogostup.

Dvije opomene od predsjednika Gradskog vijeća Grada Dugog Sela Krune Blažinovića zaradio je prigodom prezentacije urbane aglomeracije Zagreb, u koji je uključeno i Dugo Selo, a u čemu je očekivao, te kako je rekao,svojedobno i dobio obećanje gradonačelnik da će dati podršku. Kljajić je prozvao i kolege iz oporbe koji su ignorirali značaj ovog projekta te rekao da vapi za suradnjom jer smatra ovaj projekt izuzetno bitnim. Posebno su u tome, rekao je, značajni integrirani prijevoz i odvajanje otpada. Međutim, tijekom prezentacije upotrijebio je rječnik koji se nije svidio predsjedavajućem pa je dobio prvu, a potom ubrzo i drugu opomenu, a došlo je i do verbalnog prijepora s vijećnikom Stjepanom Štefinovcem, koji je ocijenio da se Kljajić ponaša kao na roditeljskom sastanku.

                                                                                                                                     Nenad Haleuš Mali

 

 • IMG_7598_resizeIMG_7598_resize
 • IMG_7599_resizeIMG_7599_resize
 • IMG_7602_resizeIMG_7602_resize
 • IMG_7603_resizeIMG_7603_resize
 • IMG_7606_resizeIMG_7606_resize
 • IMG_7608_resizeIMG_7608_resize
 • IMG_7612_resizeIMG_7612_resize
 • IMG_7614_resizeIMG_7614_resize
 • IMG_7616_resizeIMG_7616_resize
 • IMG_7618_resizeIMG_7618_resize
 • IMG_7621_resizeIMG_7621_resize
 • IMG_7622_resizeIMG_7622_resize
 • IMG_7623_resizeIMG_7623_resize
 • IMG_7625_resizeIMG_7625_resize
 • IMG_7627_resizeIMG_7627_resize
 • IMG_7630_resizeIMG_7630_resize
 • IMG_7632_resizeIMG_7632_resize
 • IMG_7633_resizeIMG_7633_resize
 • IMG_7636_resizeIMG_7636_resize
 • IMG_7637_resizeIMG_7637_resize