________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Stjepan Kunštek je rođen 15. svibnja 1878. u Šaškovcu, u Dugom Selu. Bio je vođa jedne od posljednjih razbojničkih skupina prije Prvog svjetskog rata u zagrebačkoj okolici. Rođen kao vanbračno dijete rano je ostao bez majke koja je radila kao sluškinja.

Otac mu je navodno bio nadzornik jednog imanja. Još kao dijete radio je kao pastir, a živio je nakon Dugog Sela u Koprivnici i Bjelovaru. God. 1904. osuđen je na 8 godina zatvora zbog teške krađe. God. 1912. organizira veću razbojničku družinu i vrši oružane pljačke širom zagrebačke okolice, pa i u dugoselskom kraju. Uhićen je krajem 1914., a u srpnju 1915. osuđen na 10 godina teške tamnice. O njemu i njegovom razbojničkom putu i suđenju pisale su detaljno sve zagrebačke novine. Tužitelji su ga neosnovano teretili za dvostruko grabežno umorstvo u Brezovici, ali ubrzo su uhićeni pravi krivci. Umro je u kaznionici u Lepoglavi ubrzo nakon što je osuđen.