________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Josip Belec je rođen 15. veljače 1848. u Črncu kod Dugog Sela u obitelji posjednika. Ubrzo nakon završenih škola uključio se u politiku i već 1876. prvi je put biran za načelnika općine Dugo Selo.

Na tom položaju ostaje sljedeća tri desetljeća. U njegovo vrijeme kotarska vlast i sud dobivaju svoje zgrade, izgrađeno je sjedište općine, a nakon otvaranja željezničke pruge Dugo Selo – Novska 1897., u Dugo Selo stiže i prva industrija (mlin, pilana, ciglana). Posebno se založio za izgradnju novih školskih objekata u Nartu (1882.) i Rugvici (1892.), tada u sastavu dugoselske općine. Posebno je kod zemaljske vlade zahtijevao što djelotvornije rješenje za regulaciju toka rijeke Save zbog čestih poplava u Posavini. Bio je blizak politici bana Khuena Hedervaryja, govorkalo se da mu je bio i blizak prijatelj. Iako je bio optuživan zbog nepoštenog političkog odnosa prema oporbi, u vrijeme njegovog načelništva Dugo Selo je iz temelja promijenilo svoj izgled i postalo pravo kotarsko središte. Za svoje djelovanje odlikovan je od zemaljske vlade. Bio je prilično polemičan pa se otvorenim pismima u dnevnim novinama znao sukobiti s neistomišljenicima (npr. s nartskim župnikom Stankom Hegedićem). Dao je izgraditi obiteljsku kuću u kojoj se danas nalazi restoran „Dioniz“. Umro je u Dugom Selu 29. svibnja 1916. godine.