________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Ciril Jeglič je rođen 26. siječnja 1897. u Svetom Križu u Sloveniji.

Osnovnu školu i klasičnu gimnaziju pohađao je u Ljubljani, studirao je agronomiju u Beču i Zagrebu, gdje je diplomirao 1922. Od 1929. do 1930. boravi u Berlinu na stručnom usavršavanju. Pošto je diplomirao, radio je najprije u poljoprivrednim školama u Sloveniji, a 1932. g. preuzeo je osnivanje i organizaciju srednje Vrtlarske škole u Božjakovini kraj Zagreba. Bila je to prva takva škola u bivšoj Jugoslaviji. Na njoj su predavali mnogi hrvatski stručnjaci (Elza Polak, Zdravko Arnold, Jaroslav Zima itd.). Škola je iznjedrila mnoge buduće stručnjake u Hrvatskoj. Vrtlarska škola je djelovala do jeseni 1944. kada je većina polaznika otišlo u antifašističku borbu.

Ciril Jeglič 1934.-40. vodi upravu gradskih vrtova i nasada u Zagrebu. Od 1940.- 50. radi u Ljubljani, Celju, Mariboru. God. 1950. osniva katedru za vrtlarstvo i pejzažnu dendrologiju na Poljoprivrednom fakultetu u Ljubljani. U slovenskom i hrvatskom tisku objavio je oko tisuću stručnih članaka. Napisao je šest knjiga. Pokretač je časopisa Naš vrt u Zagrebu 1934. i jedan od osnivača Hortikulturnog društva u Zagrebu 1932. Realizirani su brojni njegovi projekti, a osobito je obilježje dao parkovnoj arhitekturi Zagreba. Novi dio Mirogoja rađen je prema njegovom konceptu. Najvrjednije ostvarenje nesumnjivo je park na Trgu Petra Krešimira IV. iz 1937. godine.

Umro je u Radovljici u Sloveniji 12. kolovoza 1987. godine.