________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Vera Dajht Kralj je rođena je u Zagrebu 11. prosinca 1928. godine. Kći je Slavka Deuchta, trgovca i industrijalca iz Dugog Sela. U Zagrebu je pohađala gimnaziju, a diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi F. Kršinića. God. 1952. usavršava se kod F. Kršinića i A. Augustinčića, a 1952./53. i na postdiplomskom studiju na pariškoj Academie des Beaux-Arts (profesor H. Yencess).

U Parizu prvi put izlaže 1953. (XI. Salon Populiste). Bila je članica Hrvatskog društva likovnih umjetnosti od 1955. Izlagala je na više od sedamdeset samostalnih ili grupnih izložaba u domovini i inozemstvu. Ostvarila je deset javnih spomenika i ambijentalnih skulptura (s arhitektom A. Glunčićem Spomenik palim borcima u Oborovu, 1958., a s arhitektima C. Bajin-Bakalom i A. Bakalom Prozor u Tkalčićevoj ulici, Zagreb, 1991.). Sudjeluje u radu umjetničkih kolonija i kiparskih simpozija (Grožnjan, Prilep, Krapina), ali i na 1. koloniji u Dugom Selu 1984. emajliranim radom u Tvornici posuđa „Gorica“. Primjenjuje različite klasične i eksperimentalne kiparske tehnike, a karakteristične su njezine kombinacije emajla i elektolitskog bakrenog lijeva. Posebno se afirmirala kao kiparica unikatnog nakita te kao vrsna crtačica. Autorica je mnogih idejnih programa za uređenje unutrašnjih prostora. Djelovala je i kao likovni pedagog. Umrla je u Zagrebu 16. svibnja 2014. godine.