________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
No result.

U petak, 10. svibnja 2024. godine, održana je nacionalna razina natjecanja učenika osnovnih i srednjih škola u znanju i kreativnosti na temu “Čitam, mislim, razgovaram” u sklopu Nacionalnog projekta za poticanje i promociju kulture čitanja „Čitanjem do zvijezda“.  Na natjecanju su se istakle učenice OŠ „Stjepan Radić“, Božjakovina. Na natjecanju iz kreativnosti učenica Jelena Burušić svojim je plakatom osvojila je 1. mjesto. Na natjecanju iz znanja učenice iz školskog tima Jelena Lončar, Helena Đunđuš i Temija Palinkaš bile su četvrte u ukupnom poretku.  

Projekt „Čitanjem do zvijezda“ započeo je prije 15 godina u Međimurskoj županiji, dvadesetak škola, a ove je godine pokrenuo rekordan broj sudionika iz 20 županija i to 220 osnovnih i 35 srednjih škola, kao i učenike i knjižničare iz Mađarske, Slovenije i Srbije. Samo natjecanje bilo je podijeljeno u dva dijela – kviz znanja (tri člana tima pojedine škole rješavaju test) te natjecanje kreativnih uradaka, odnosno likovna rješenje za plakat pojedinačnih učenika i usmena prezentacija pred povjerenstvom.

Kako bi se pripremili za natjecanje učenici su morali pročitati tri knjige: Trči, ne čekaj me Bojane Meandžije, Moja baka je zmaj Melite Rundek i lektirni naslov Zeleni pas Nade Mihelčić. Osim samog sadržaja knjiga prilikom priprema za natjecanje naglasak je bio na informacijskom čitanju gdje se posvećujemo informacijskoj pismenosti, čitalačkoj pismenosti, istraživačkom učenju i čitanju s razumijevanjem. Natjecatelji su trebali detektirati poveznice među djelima, likovima, knjigama, radnjama i autorima. Posebnu pažnju valjalo je posvetiti biografijama autora s korica knjiga i sa stranica nakladnika koji su objavili knjige.

Na nacionalnoj završnici u znanju sudjelovalo je tridesetak timova iz Hrvatske i okolnih zemalja. Učenice iz školskog tima OŠ „Stjepan Radić“, Božjakovina Jelena Lončar, Helena Đunđuš i Temija osvojile su četvrto mjesto na natjecanju. U pripremama za ovo natjecanje vodila ih je mentorica Ivana Kosko.

Na natjecanju plakata sudjelovalo je 20 plakata. Naslov plakata bio je zadan, a motivi su trebali predstaviti sve tri knjige. Učenici su na natjecanju svoje plakate trebali predstaviti i riječima. Svojim izlaganjem trebali su objasniti kako su doživjeli knjige i kako su stvarali. Među svima se istakao crveno zeleni plakat Jelene Burušić.

Povjerenstvu je rekla: „Naslov koji nam je zadan izvrsno se uklopio u moj plakat. Čitala sam kako bih saznala o čemu se u knjigama radi. Razmišljala sam, kao što su neprestano razmišljali i glavni likovi naših knjiga. Razmišljala sam o njihovom svijetu, ali i o svojem i tražila sam poveznice između njih. Zatim sam razgovarala s kolegicama iz školskog tima, sa mentorima i roditeljima. Nedostaje samo jedna riječ; stvaram…. ili ipak ne, moje stvaranje vidljivo je svima vama i nadam se da će svakog gledatelja navesti da čita, da o pročitanom razmišlja i razgovara.“

Jelenini mentori bili su Robert Samardžić, učitelji likovne kulture i Ivana Kosko, školska knjižničarka.

  • 17156009051051715600905105
  • 17156010031451715601003145
  • IMG_20240510_100459IMG_20240510_100459