________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
No result.

Na Međunarodni dan eliminacije rasne diskriminacije 21. ožujka, 1250 učenika i učenica iz 24 osnovne i srednje škole diljem Hrvatske počeli su slati razglednice kako bi sugrađankama i sugrađanima i ukazali na važnost solidarnosti. Ovome se vrijednom projektu pridružila i OŠ «Stjepan Radić» iz Božjakovine. Isplanirane su aktivnosti s učenicima osmih razreda, a njihove su razglednice svoje putovanje započele na Dan Europe 9. svibnja.

Međunarodni dan eliminacije rasne diskriminacije obilježava se u spomen 69 ubijenih i mnoštvo ranjenih prosvjednika koji su se svojim solidarnim djelovanjem borili protiv apartheida u Južnoj Africi. Učenici uključeni u međunarodni projekt p.s. Pokreni solidarnost! tematiziraju u svom radu pojavnosti rasizma i diskriminacije u svojim zajednicama, ali sa svojim se učiteljima bave i temama klimatskih promjena, ženskih prava i mentalnog zdravlja.

Solidarnost razumijemo kao aktivno djelovanje protiv nepravdi i aktivan angažman u izgradnji pravednijeg društva. Učenici iz Šemovca, Božjakovine, Rijeke, Zaboka, Zagreba, Pakraca, Daruvara, Osijeka, Pleternice, Druškovca, Donje Stubice, Desinića, Lobora, Slavonskog Broda, Opatije, Čabra i Delnica svojim su sugrađanima  sugrađankama poslali svoje misli o solidarnom djelovanju u kontekstu različitih aktualnih svjetskih izazova.

Poruke solidarnosti dio su projekta p.s. Pokreni solidarnost! kojeg provodi Centar za mirovne studije u suradnji s organizacijama u 6 zemalja (Francuskoj, Italiji, Sloveniji, Poljskoj i Španjolskoj), a kojim se nadopunjava nastava građanskog odgoja i obrazovanja, ali i brojni drugi predmeti i izvannastavne aktivnosti u školama. Glavni je cilj aktivnosti razvijati kritičko mišljenje i građansku kompetenciju učenika kroz teme koje su sami odabrali kao važne.

Učenici iz Božjakovine o temama mentalnog zdravlja i klimatskih promjena razgovarali su sa svojim razrednicima i stručnim suradnicima. Na osnovu fotografija nastale je poezija kao odgovor na temu koju su istraživali. Sadržaj koji im je pružen dao im je neke alate razumijevanje drugih i drugačijih, ali i poticaj da razmišljaju o sebi i svojem utjecaju na društvo koje ih okružuje. Ponekad nije važno znati odgovore na pitanja koja nas okružuju, ali važno je postaviti ih i o njima razmišljati.

 

O mentalnom zdravlju učenici su napisali :

oko nas sve je sivo

čak nam je i nebo krivo

tuga postaje sve gora

netko nešto promijeniti mora

u sebi samo osjećamo prazninu

zašto ne bismo pored nekoga našli puninu

 

Nakon razgovora o klimatskim promjenama nastala je pjesma :

Svaki dan me hvata zbunjenost

jer ne znam svoju budućnost

nebo i njegova boja plava

na ovoj fotografiji spava

svaki dječak bez mane

želi izliječiti naše Zemlje rane

 

Ako dobijete razglednicu, molimo vas odgovorite im i podijelite s njima svoju viziju solidarnosti! Pokažimo našim mladima da i njihov glas može potaknuti odrasle na razmišljanje.

p.s. Pokreni solidarnost! je Erasmus+ projekt, o kojem možete više saznati na stranici fraternity-card.eu te na Instagram profilu fraternity.card.

Za više informacija o aktivnostima obratite se školskoj koordinatorici projekta Ivani Kosko.