U uobičajeno pomirljivoj atmosferi, s jednoglasno donesenim odlukama, a pod predsjedanjem Stjepana Vinojčića, održana je 32., vjerojatno posljednja u ovom sazivu, sjednica Općiskog vijeća Općine Brckovljani.

Vijeće je usvojilo niz protokalarnih zaključaka vezanih uz izvršenje proračuna i programa izgradnje i održavanja komunalne infrastrukture u protekloj godini. Usvojeni su izvješće o radu općinskog načelnika, izvješće o realizaciji Financijskog plana Komunalnog gospodarstva Brckovljani d.o.o.,  izvješće o primjeni agrotehničkih mjera, izvješće provedbi plana gospodarenja otpadom kao i izvješće o stanju u prostoru za razdoblje 2016. – 2020. godine.

Iz izvještaja o realizaciji lanjskog proračuna vidljivo je da je Općina lani uprihodovala gotovo 17 milijuna kuna, a potrošila svega 13,5 milijuna te da je, uz ranije viškove, u ovu godinu prenijela 7,2 milijuna kuna, s tim da ima još i preko 2 milijuna kuna nedospjelih potraživanja.

Vijećnici su se složili s prijedlogom načelnika Općine Tihomira Đurasa da se pravne, ali i fizičke osobe, zbog otežanih uvjeta poslovanja, ali i ukupnog socijalnog stanja u vrijeme korone, oslobode plaćanja dijela komunalne naknade za 2021. godinu, odnosno da se oslobode od plaćanja prve rate, do 30. travnja, koja je u vremenskom okviru mandata ovoga vijeća. Zbog očekivanog smanjenja dotacije Zagrebačke županije vezano uz sufinanciranje boravka djece u dječjim vrtićima, Općinsko vijeće je donijelo odluku da se iznos subvencije od strane Općine Brckovljani poveća s dosadašnjih 950 na 1.100 kuna, ne bi li se na taj način pomoglo roditeljima i ne bi li se zadržao standard boravka djece u vrtićima. Kako se čulo na sjednici, s područja Općine Brckovljani, u pet dječjih vrtića, uključujući i onaj u Prikraju, trenutačno boravi 105 mališana, a svi će dobiti povećanje subvencije.

Za brigu o djeci Vijeće se pobrinulo i putem odluke o preraspodjeli sredstava unutar ovogodišnjeg proračuna, osiguravši dodatnih 150.000 kuna za uređenje dječjih igrališta, a osigurano je i dodatnih 50.000 kuna za projektiranje poduzentičkog inkubatora koji bi, kako se čulo, trebao imati gotovo 900 m2 korisnog prostora.

Također je odlučeno da se koncesija za obavljanje dimnjačarskih poslova za narednih pet godina dodijeli tvrtki NICRODIM iz Ivanić Grada.

Uskoro izgradnja solarne elektrane u Gračecu?

Na sjednici je odlučeno i da se izmjeni Urbanistički plan uređenja gospodarske zone Božjakovina 3, na način da se otvore nove prometnice i omogući dolazak novih investitora, a donijeta je i odluka o raskidu koncesije na području gospodarske zone Stančić, na kojoj se do sada obavljala poljoprivredna djelatnost, a za koju, kako je istaknuo Đuras, postoji ozbiljan interes da se izgradi solarna elektrana jačine 18 megavata. Elektrana bi pokrivala 22 hektara površine, a Općini bi donosila godišnji prihod od minimalno 200.000 kuna.

Đuras je pojasnio i zašto umirovljenici iz Brckovljana nisu dobili uskrsnicu. Nismo željeli ići na populističke predizborne mjere kojima bismo većem broju umirovljenika dodijelili po stotinu kuna, već smo izabrali da Općina radije osigura obimnije pakete za 47 potrebitih obitelji. Đuras je dodao i da je pokrenuta javna nabava za zgradu općine te ishođena građevinska dozvola za nogosup u Prikraju čija bi izgradnja trebala krenuti kroz desetak dana, a uskoro bi trebala krenuti i izgradnja nogostupa u Hrebincu.

                                                                                                                                     Nenad Haleuš Mali

  • IMG_2254IMG_2254
  • IMG_2260IMG_2260
  • IMG_2263IMG_2263
  • IMG_2272IMG_2272