________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
No result.

Udruga vinogradara i vinara Općine Brckovljani održala je 20. lipnja redovitu izvještajnu skupštinu u Štakorovcu, a podršku su im došli izraziti i čelni ljudi Općine – načelnik Tihomir Đuras i predsjednik Općinskog vijeća Stjepan Vinojčić.

 

Početak skupštine odisao je pesimizmom jer, kako je istaknuo predsjednik Udruge Željko Panian, većina zacrtanih aktivnosti za proteklu godinu nije ostvarena zbog korona krize. Održano je tek nekoliko događanja – Vincekovo koje je bilo prije krize te kušanje i ocjenjivanje vina, dok su ona najznačajnija događanja – Bartolovo, Martinje i tradicionalno božićno kušanje vina, kao i edukacije i edukativno putovanje izostali. Za utjehu je bilo jedino što su vina koja su ocjenjivana te godine bila vrhunska, ali i to je bila slaba utjeha kad ih nisu imali prilike ponuditi drugima na probu i zajednički izgustirati.

Premda je i dosadašnji dio ove godine u znaku korona krize, postupno slabljenje zaraze i popuštanje mjera protiv nje, ulijevaju optimizam brckovečkim vinogradarima koji se nadaju da će se u preostalom dijelu godine uspjeti vratiti na „staronormalno“ te održati edukacije i otići na edukativno putovanje, ali i obilježiti sve „zapovjedane“ vinske svece i blagdane. Vincekovo je, doduše, bilo nešto skromnije, ali i ovogodišnje ocjenjivanje vina, s kojega su na samoj skupštini dodijeljena i priznanja, pokazalo se da je kvaliteta grožđa obranog u 2020. godini bila dobra i da su vina kvalitetna.

Predsjednica stručno ocjenjivačke komisije za kvalitetu vina Maja Firšt izrazila je bojazan vezano uz ovogodišnji urod s obzirom na vremenske nepogode na početku tekuće godine, ali i nadu da će urod, koji će zasigurno biti manji, možda ipak biti još kvalitetniji jer vinari Općine Brckovljani imaju dobru podlogu za to, a to je u prvom redu znanje u tehnologiji prerade vina.

S tim se je složio i predsjedavajući skupštine Mirko Meliš koji je izrazio još jednu bojazan koja prijeti ovdašnjim vinogradarima, a to je da se Hrebinečki i Štakorovečki breg, kao i Sveti Jakob, sve više pretvaraju u stambenu zonu te da urbanizacija, ali i svinje i kokoši, sve više otimaju mjesta vinogradima.

Načelnik Općine Tihomir Đuras je istaknuo kako je svjestan tog problema, iako sama Općina malo toga može poduzeti da se spriječi trend naseljavanja tradicionalno vinorodnih područja. Interes Općine, rekao je Đuras, jest očuvanje vinorodnog područja u smislu da i dalje njegova glavna namjena bude uzgoj vinograda, ali i njegovo pretvaranje u turističku zonu upravo u smislu poticanja proizvodnje vina., Vinogradare je pozvao da se aktivno uključe u raspravu o izmjeni Prostoronog plana Općine Brckovljani koji će uskoro u proceduru, a kojim će se, između ostaloga, nastojati zaštititi upravo područja koje sada pokrivaju vinogradi i kleti jer to je, dodao je Đuras, i dalje najljepši dio naše općine.

Na kraju skupštine podijeljena su priznanja najboljim vinarima s ovogodišnjeg ocjenjivanja. Zlatom je ocijenjeno 11 vina, sedmorice proizvođača. Šampion izložbe je Marijan Tomurad s vinom kraljevina, a zlatna odličja dobio je i za merlot i graševinu.

Zlatne diplome dobili su i Željko Frljak za mješavinu i graševinu, Željko Cigrovski za mješavinu, Franjo Tašler za traminac i cabernet souvignon, Damir Zaleznik za manzoni bijeli, Stjepan Škrapec za rajnski rizling te Željko Panian za pinot bijeli.

                                                                                                                                     Nenad Haleuš Mali

 

  • brcko_vinogradari_1brcko_vinogradari_1
  • brcko_vinogradari_2brcko_vinogradari_2
  • brcko_vinogradari_3brcko_vinogradari_3
  • brcko_vinogradari_4brcko_vinogradari_4
  • brcko_vinogradari_6brcko_vinogradari_6
  • brcko_vinogradari_7brcko_vinogradari_7
  • brcko_vinogradari_8brcko_vinogradari_8
  • brcko_vinogradari_9brcko_vinogradari_9
  • brcko_vinogradari_šampionbrcko_vinogradari_šampion