________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Izaslanstvo Općine Brckovljani, predvođeno načelnikom Tihomirom Đurasom, njegovim zamjenikom Marinom Žafranom i predsjednikom Općinskog vijeća Općine Brckovljani Stjepanom Vinojčićem povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja položilo je vijence i zapalilo svijeće na spomen obilježje poginulim braniteljima u Božjakovini.

 

Odavanju počasti kod spomen obilježja poginulim braniteljima s područja općine pridružili su se brojni vijećnici te predstavnici Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja iz Domovinskog rata, Hrvatski vitezovi Brckovljani, Udruge umirovljenika Općine Brckovljani te predstavnici političkih stranaka. Svi okupljeni molitivom za poginule branitelje uputili su zahvalu za njihovu žrtvu.

Današnji dan je blagdan kada se Hrvatska prisjeća 5. kolovoza 1995. godine kada je u vojno-redarstvenoj akciji "Oluja" oslobođen grad Knin. Započevši 4. kolovoza, u ranim jutarnjim satima, akcija "Oluja" nastavila se oslobađanjem Svetog Roka i više gradova na širem okupiranom području. Petoga kolovoza, točno u podne, na kninskoj tvrđavi zavijorila se dvadesetmetarska hrvatska zastava; 6. kolovoza oslobođeno je Plaško, Lički Osik, Vrhovine, Obrovac, Korenica, Slunj i Plitvice, a već 7. kolovoza akcija "Oluja" je završena. Nakon 84 sata, uz Knin, oslobođeno je jedanaest tisuća četvornih kilometara okupiranog područja. Hrvatska vojska i policija oslobodile su Gračac, Lovinac, Benkovac, Kijevo, Vrliku, Dubicu, Primišlje kraj Slunja te više prometnica, čime su došle na samu međunarodno priznatu granicu Hrvatske i BiH.

5. kolovoza obilježavan je kao državni blagdan - Dan pobjede i domovinske zahvalnosti - od 1996. do 2008. godine. Izmjenama Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj od 15. svibnja 2008. godine novi naziv blagdana je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

I.G.O.

 

  • 11
  • 22
  • 33
  • 44
  • 55
  • 66