________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
No result.

Učenici trećih razreda OŠ „Stjepan Radić“ Božjakovina sa svojom učiteljicom Tatjanom Mahnet i učiteljicom produženog boravka Majom Šarić ove školske godine provode međunarodni program učenja sCOOLFOOD koji istražuje i promiče holistički pristup djetetu, odnosno čovjeku u kontekstu povezanosti sa svim živim bićima na Zemlji. Pri tome je cilj ukazati djeci i mladima na održivost hrane i okoliša kroz povezanost s prehranom, poljoprivredom, energijom, životnim stilovima i smanjenjem otpada u skladu s globalnim ciljevima održivog razvoja, odnosno UN -ovim Programom održivog razvoja do 2023.

Program se provodio tijekom drugog polugodišta, a u sklopu tog programa učenici su učili kako prepoznati dobru, hranjivu, čistu i pravednu hranu, a svoje znanje upotpunili su posjetom recikliranom imanju ZMAG (Zelena mreža aktivističkih grupa) u Vukomeriću.

Također su sudjelovali u trima poučnim i zanimljivim radionicama koje je za njih organizirala Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u suradnji s Makronovom.

Prva radionica je bila „Usvajanje održivih navika u prehrani zasnovanih na cjelovitim i ekološkim izborima uz razumijevanje pozitivnog utjecaja na osobno zdravlje i zdravlje okoliša“ kojom je predavačica podučila učenike kako pripremiti zdrav obrok. Učenici su nakon razgovora samostalno pripremili hranjiv obrok koristeći sastojke uzgojene na ekološki prihvatljiv način (zobena kaša, chia sjemenke, rižino mlijeko, rižin slad, bademe, lješnjake, sušeno voće i svježe jabuke).

Druga radionica je „Usvajanje održivih navika koje obuhvaćaju kako komunikaciju sa samim sobom, tako i komunikaciju s okolinom koja uključuje ljude i okoliš“ u kojoj su učenici dobili različite zadatke vezane uz ovu temu te su izradom plakata pripremili izvješća i tako prezentirali što su sve naučili tijekom provođenja Programa sCOOLFOOD.

Treća radionica pod nazivom "Usvajanje održivih navika koje imaju povoljan utjecaj na zdravlje, uspješnost u učenju i usvajanju znanja, te osnaživanje mentalnih i socio-emocionalnih potencijala" održana je u školskoj sportskoj dvorani. Učenici su prošli kroz vježbe hodanja, trčanja, vježbe snage te na kraju istezanje kroz igru. Učenici su uz osmijeh svaku vježbu lakše svladali te na kraju zajedno zaključili kako tjelesna aktivnost uistinu povoljno utječe na raspoloženje i motivaciju za daljnje učenje.

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva  6. i 7. svibnja 2024. godine organizirala je studijsko putovanje u Sienu  na kojem su sudjelovale učiteljica razredne nastave Tatjana Mahnet i učiteljica produženog boravka Maja Šarić koje su uključene u međunarodni Program sCOOLFOOD "Činimo dobro Otiskom srca".

Studijsko putovanje je organizirano sukladno Planu provedbe hrvatske inačice međunarodnog Programa koji je osmislila i provodi Zaklada Monte dei Paschi di Siena od 2016. godine u provinciji Siena (Italija).

Studijsko putovanje je obuhvaćalo razmjenu znanja i iskustava s nastavnicima i mentorima Programa sCOOLFOOD u školi u Sieni (Scuola primaria "A. Sclavo") i u gradu Arezzo (Instituto Comprensivo "F. Severi" – Scuola Secondaria), te je održan sastanak sa predstavnicima Zaklade Monte dei Paschi di Siena i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva radi detaljnijeg uvida u provedbu Programa te predstavljanja metoda rada i rezultata Programa sCOOLFOOD u Italiji. Tatjana Mahnet

  • 1710768096450_Custom1710768096450_Custom
  • Broj_dodanih_fotografija__5_2Broj_dodanih_fotografija__5_2
  • Broj_dodanih_fotografija__5_4Broj_dodanih_fotografija__5_4
  • Medijski_sadržaj_8Medijski_sadržaj_8
  • Medijski_sadržaj_8_CustomMedijski_sadržaj_8_Custom