________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Dugom Selu smiješi se velika investicija, jedno od najvećih stranih ulaganja u Hrvatsku – kinesku tvrtku THMAG, koja se bavi proizvodnjom magneta-sastavnih dijelova elektromotora, zanima kupnja zemljišta u Poduzetničkoj zoni u Dugom Selu.

Predstavnici Grada – gradonačelnik Nenad Panian, zamjenica gradonačelnika Jasminka Kokot Bambić, pročelnik odjela za financije i komunalno gospodarstvo Dean Dragičević sa zamjenikom Marijom Vinkom i predstavnici uspješne tvrtke iz Kine Zirang Wang i Michael Herwig, održali su sastanak.

Kako nam je rekao pročelnik Dragičević, tvrtku THMAG zanima kupnja zemljišta u Poduzetničkoj zoni radi izgradnje proizvodnih pogona te im je predloženo nekoliko čestica oko 300 000 m2.

„Mi smo s njima pokrenuli razgovore početkom ove godine, fokus im je na autoindustriju. Žele graditi tvornicu veličine 200 000 m2 tlocrtne površine za proizvodnju magneta koji su sastavni dio elektromotora. To će biti jedno od većih kineskih ulaganja uopće, u Europi. Jedna od lokacija je Hrvatska, a nakon niza razgovora sa predstavnicima Grada izabrano je Dugo Selo. Razgovaralo se o mogućnostima i podrščci koju Grad nudi, sve ono što im mi možemo osigurati. Imaju još nekoliko razgovora u Ministarstvu financija, carinskom te poreznom upravom, nekoliko nadležnih agencija. Planiraju zaposliti 800 zaposelnika. U nekim trenucima proizvodnog procesa, radit će i 24 sata na dan. Ono što Grad treba osigurati to je osigurano – snabdijevanje energentima – vodom, strujom, plinom, prostorno plansku dokumentaciju i komunalnu opremljenost zone", naveo je pročelnik.

Ono što kineski investitor traži jedino ima dugoselska poduzetnička zona. Odličan geoprometni položaj zbog željezničke pruge, kompletna komunalna i prometna infrastruktura – dugoselski su aduti.

„Naša poduzetnička zona cijela ima milijun kvadrata, južni dio koji tražimo da se uzme veterinarskom dobru je još milijun što bi bilo sve skupa dva. Također, mi smo na pruzi. Opremanje tih strojeva i sirovine kasnije dolazit će im iz Kine, blizina aerodroma pa i riječke luke također je velika prednost. Njihov plan proizvodnje je 20 000 tona proizvodnje godišnje“, pojasnio je.

Što se tiče prihoda za Grad, u gradsku blagajnu okvirno bi se slilo oko 7 milijuna eura, samo od komunalnog doprinosa. Dijelom je sada na potezu država, vezano za darovanje zemljišta, ali pročelnik ističe, ako država ne želi darovati zemlju Gradu ne mora, bitno je tada neka država sama pokrene postupak i prodaju investitoru. Tada je prihod od prodaje zemljišta dio državnog proračuna, ali glavno je ne samo za Grad Dugo Selo nego i za Hrvatsku da investitore privučemo i ostvarimo radna mjesta. Naravno da su, ako se investicija ostvari na području našeg Grada, ekonomski benefiti i bez prihoda od prodaje zemljišta višestruki.

„Bili smo na razgovorima u nadležnim ministarstvima vezano za darovanje zemljišta od države, no sve to ide jako sporo. Isti slučaj je i s tvrtkom Elka d.o.o. koja se izjasnila da čeka Dugo Selo, međutim to nije na nama nego na državi. Ovdje je slična stvar, praksa je da se zemljište daruje, nadamo se da ćemo i mi to dobiti. Već ovo smatramo uspjehom. Nakon niza razgovora koji su tekli sad već preko 6 mjeseci uspjeli smo ih dovesti da se i sami uvjere u mogućnosti koje nudimo. Prvi korak smo odradili“, zaključio je pročelnik za financije i komunalno gospodarstvo Dean Dragičević.

Grad Dugo Selo i dalje nastavlja ulaganja u razvoj komunalne i prometne infrastrukture, u ponedjeljak kreće izgradnja prometnice kroz PZ Črnovčak.