U petak 1. listopada u Osnovnoj školi „Ivan Benković“ predstavljena je zbirka pjesama „Plodovi hrabrosti“ autorice Ljiljane Katić. Knjiga je izašla u nakladi Gradske knjižnice Dugo Selo u zavičajnoj biblioteci „Terra sancti Martini“. 

 

Na promociji su o knjizi govorili prof. Larisa Kramer, urednik i nakladnik Predrag Topić te sama autorica. Pjesme su interpretirali članovi Kluba pisaca GK Dugo Selo. U glazbenom dijelu programa sudjelovao je zbor učiteljica OŠ „Ivan Benković“ pod vodstvom Katarine Kralj Kreković, a razveselio nas je nastup i učenica Ljiljane Katić: Mia Gogić i Barbara Čevis odsvirale su skladbe na flauti i violini. Zbor učiteljica je izvodio skladbe na stihove Ljiljane Katić.

Recimo nešto o autorici. Ljiljana Katić je rođena 1974. godine u Zagrebu, a od 1976. godine do danas živi u Dugom Selu. Godine 1997. je diplomirala na Filozofskom fakultetu – Pedagogijske znanosti u Zagrebu te 2009. na Institutu za teološku kulturu na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Od osnivanja 2010. godine do danas radi u Osnovnoj školi „Ivan Benković“ u Dugom Selu.

Godine 2008. izlazi njezina prva samostalna zbirka pjesama duhovne tematike „Zagrljaj neba i zemlje“ u vlastitoj nakladi. Od tada na internetskim stranicama ima blog „Zagrljaj neba“ na kojem objavljuje svoje pjesme. Objavljivala je pjesme u više zbornika, na Internetu i na društvenim mrežama. Članica je neformalnog Kluba pisaca Gradske knjižnice Dugo Selo. Treba napomenuti da je Ljiljana Katić i kantautorica koja uspješno izvodi svoje pjesme.

„Plodovi hrabrosti“ su druga zbirka Ljiljane Katić i zaokružuje dosadašnji pjesnički rad naše dugoselske pjesnikinje. Knjiga strukturirana u tri zasebne cjeline ima jednu zajedničku poveznicu koja je zapravo miris cijele zbirke, a to je ljubav. Koliko je ljubav u pjesmama Ljiljane Katić snažna ne možemo prenijeti u ovom kratkom napisu, ali zato je možete pročitati. Svi prisutni na sinoćnjem predstavljanju „Plodova hrabrosti“ mogli su to dijelom osjetiti.

 

Fotografije: Ivana Žerovnik

 

  • IMG_8584IMG_8584
  • IMG_8614IMG_8614
  • IMG_8628IMG_8628