________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Dana 18. listopada 1961. godine tadašnji Narodni odbor donio je odluku o osnivanju Narodnog sveučilišta Dugo Selo, temeljem koje je ustanova upisana u sudski registar, te više od pola stoljeća organizirano provodi djelatnosti obrazovanja, kulturne i informativne djelatnosti.

Kroz 62 godine postojanja kroz dugoselsko Pučko otvoreno učilište prošle su brojne generacije polaznika raznih oblika osposobljavanja i školovanja, te velik broj suradnika koji su provodili obrazovne programe. Generacije učenika ovdje su učili i naučili strane jezike ili pohađali druge programe. Tu su i generacije umjetnika koji su putem ove ustanove publici predstavljali svoja djela na području glazbene i likovne umjetnosti, književnosti i drugim područjima. Njih su pak pratile i podržavale generacije posjetitelja, ljubitelja umjetničkih djela koji su posjećivali izložbe, glazbene i kulturne priredbe koje je Učilište organiziralo tijekom svih ovih godina.

I danas je tako – POU Dugo Selo ide u korak s vremenom te izabire programe prema potrebama i trendovima modernog društva. Centar za obrazovanje provodi verificirane programe koji su u skladu sa zahtjevima tržišta rada, od prvog zanimanja preko prekvalifikacija do osposobljavanja. Provodi i neformalne tečajeve, sve u skladu s konceptom cjeloživotnog učenja koje se odnosi na "svaku aktivnost učenja tijekom cijeloga života radi unaprjeđenja znanja, vještina i kompetencija u okviru osobnoga, građanskog, društvenog ili profesionalnog djelovanja pojedinca". Organizira i razne kreativne radionice za djecu i odrasle pod stručnim voditeljstvom.

POU Dugo Selo je temeljni nositelj kulturnih događanja, a njegov Centar za kulturu organiziranjem raznih događanja pokušava zadovoljiti sve interese publike na ovom području. To su koncerti moderne i klasične glazbe, izložbe, predstave, performansi te različite manifestacije od onih aktualne tematike do onih kojima se čuvaju tradicijske vrijednosti i baština ovog kraja, s naglaskom na sv. Martina, sveca zaštitnika Grada.

Dio djelatnosti POU je i Centar za informiranje koji stvara „Dugoselsku kroniku“ na čijim je stranicama dokumentirana dugoselska povijest, a zapisalo ju je više od 500 suradnika – novinara, urednika, potpisnika objavljenih redaka, fotografa. Dugoselska kronika je lokalno glasilo dugoselskog kraja (Grada Dugog Sela, općina Brckovljani i Rugvice, koji su ujedno i osnivači glasila). Među najstarijim je lokalnim novinama u Hrvatskoj, izlazi neprekinuto već 47 godina. Jedinstvena je, između ostaloga, i po tome što ima dva prva broja, dva početka. Pokrenuta je 3. srpnja 1967. godine u velikom formatu - kao prilog - list nekadašnjeg Vjesnika. U takvom se obliku pojavila šest puta. Početkom 2008. godine novine su obilježile 40. godišnjicu postojanja. Mjesečnik je i izlazi u nakladi od 1 500 primjeraka.Njeno uredništvo broji 5 članova, a pokrivaju se sva događanja na ovom području i šire iz svih segmenata. Izvješća, vijesti, reportaže, obavijesti… osim u tiskanom izdanju profesionalni novinari objavljuju i u elektronskom obliku na web stranici, na službenoj stranici Grada Dugog Sela te putem društvenih mreža poput Facebook-a.

Učilište izdaje prigodna, tematska i monografska izdanja. Neka od objavljenih djela su: slikovnica za djecu OPASNA ŽABA MAKOVNJAČA, autorice Maje Rijavec, prof.; izdanja prigodom 790. i 800. obljetnice prvog spomena Zemlje sv. Martina u darovnici kralja Andrije II. iz 1209. godine; informativno izdanje o Dugom Selu – za posjetitelje;  katalog za izložbu umjetničkih djela Sv. Martin zaštitnik s predgovorom o sv. Martinu – europskom simbolu dijeljenja s drugima i osvrtom na izložbenu zbirku umjetnina, urednica Nada Kozić; izdanje PROSTORNE I GRADITELJSKE VRIJEDNOSTI GRADA DUGOG SELA, autorica Ane Mlinar, prof. etnolog., i Ane Matanić, dipl. ing. arhitekture;  knjiga TEMPLARI I IVANOVCI NA ZEMLJI sv. MARTINA autora dr. Juraja Belaja; Monografsko izdanje DUGO SELO 800, objavljeno 2009. godine prigodom 800. obljetnice prvog spomena Zemlje sv. Martina. U novije vrijeme izdaje knjigu Na Joborove Mare Šimunec, Vine autora Krešimira Kralja, zbirku pjesama Zvonimira Nemeta 61…, povodom 50-te obljetnice rada izdaje Knjižicu razglednica odnosno fotografija Marija Kocipera, a uz Gradsku knjižnicu nakladnik je knjige Bekil Vladimira Kerekovića.

POU Dugo Selo organizator je više manifestacija, neke od njih su tradicionalni Dan otvorenih vrata, Susret likovnih umjetnika Zagrebačke županije, Mjesec kulture, Stara jela 'z Dugog Sela, Izložba hrvatskih ruža, SuSretni dan, POUmpkin day, Anđelek fest… Uključuje se i u manifestacije koje se događaju na državnoj razini, 2014. godine po prvi put organizira Noć muzeja. Osim kao pokretač, POU je i suorganizator većine događanja čime ostvaruje izuzetnu suradnju s drugim ustanovama, institucijama, udrugama i sl., a isto se povezuje i kada je samo jedan od sudionika.

U 2014. godini počinje s radom POU glumačka amaterska družina.

POU raspisuje i književne natječaje te foto-natječaje. Promotor je ruže „Cappa sancti Martini“  posvećene Gradu Dugom Selu.

POU Dugo Selo ima četiri zaposlenika i tri osnivača: Grad Dugo Selo, općine Brckovljani i Rugvica, po čemu je jedinstveno na području Županije. Radom POU-a upravlja pet članova Upravnog vijeća, a pored tri osnivača kojima odgovara za svoj rad, nadležni županijski ured nadzire primjenu zakonitosti u radu ove ustanove.

Osnivači glasila: Grad Dugo Selo, Općine Brckovljani i Rugvica

Izdavač: Pučko otvoreno učilište Dugo Selo, Josipa Zorića 21a,

Tel.: 01 2753 419  Fax.: 01 2774 130 

E-mailOva e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Žiro račun: HR70 2360000 1810100008

Glavni i odgovorni urednik: Nenad Haleuš-Mali

Uredništvo: Iva Grgić Ozimec i Ana-Marija Šprihal

Grafičko uredništvo: Tihana Kušeković

Lektor: Jelena Jurić

Tisak: GRAFORAD, Krajnova 3, Rugvica, tel. 2760-035

 

POŠTOVANI ČITATELJI I PRETPLATNICI "DUGOSELSKE KRONIKE"!

Podsjećamo Vas na mogućnost da primate Dugoselsku kroniku na kućnu adresu, dostavom ili poštom. Visina pretplate za 2024. godinu iznosi 20,00 eura za čitatelje u Hrvatskoj, te 30,00 eura za inozemne pretplatnike. Polugodišnja ili godišnja pretplata ostvariva je uplatom iznosa na blagajni Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo, J. Zorića 21 a, tel. 01/ 2753-419, svakog radnog dana od 9 do 15 sati. Uplatu je moguće izvršiti i uplatnicom na broj žiro računa Grada Dugog Sela s naznakom "za pretplatu na Dugoselsku kroniku". U tom slučaju potrebno je Pučkom otvorenom učilištu dostaviti kopiju uplatnice ili poslati dokaz o plaćanju putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.,  te točnu adresu primatelja radi sigurne dostave.


scan pretplata na kroniku  

 

 

 

 

Cjenik prostora za objavu TUŽNIH SJEĆANJA u tiskanom izdanju:

- do 20 riječi bez fotografije – 10,00 eura

- do 20 riječi s fotografijom – 16,00 eura

- od 20 do 50 riječi bez fotografije – 16,00 eura

- od 20 do 50 riječi s fotografijom – 20,00 eura

Sva sjećanja koja sadrže preko 50 riječi (sa slikom ili bez) obračunavaju se prema komercijalnom cjeniku oglasa. 

Sjećanja je moguće poslati i na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., a uplatiti prema niže objavljenom primjerku uplatnice. Po uplati, molimo vas da pošaljete potvrdu na istu e-mail adresu. Ukoliko objavljujete i fotografiju, pošaljite je skeniranu, a ako ste već objavljivali prijašnjih godina, fotografija postoji u našoj arhivi.

Oglasi za fizičke osobe koje prodaju, kupuju ili mijenjaju svoje vlasništvo, veličine do 100 slovnih znakova su besplatni.

 

scan tuzno sjecanje0001

 

Zahvaljujemo na Vašem povjerenju!