Povodom Svjetskog dana prijevremeno rođene djece, Općina Brckovljani ove godine po prvi je puta sudjelovala u obilježavanju Dana Palčića, a koji se već tradicionalno godinama obilježava diljem Hrvatske i svijeta.


Na trgu u Gračecu tim povodom visi deset pari čarapica, od kojih su jedne puno manje i ljubičaste, zaštitni znak prijevremeno rođene djece, kojima je i najmanja čarapica - prevelika.

-Taj par posebnih čarapa predstavlja jedno od desetero djece koje se u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, rodi prijevremeno. Također, Palčići ističu svoj dan i ljubičastom bojom, stoga na trgu kraj čarapica ovih dana umjesto bijele, svijetli ljubičasta rasvjeta- ispričala nam je Ivana Jednaković, majka djeteta Palčića koji je rođen s 576 grama.

-Danas ima šest, ide u redoviti vrtić te nema nekih većih poteškoća. Ta su djeca veliki borci i jako su hrabra, što pokazuje njihova borba da se izvuku iz najteže situacije- rekla je Ivana i upoznala nas s podatkom kako se u Hrvatskoj godišnje rodi oko 2500 Palčića.

-Moram reći kako je to jedna jako teška situacija, gdje je potrebno jako puno razumijevanja od strane okoline, kao i potpore. Nažalost, toga u Hrvatskoj nedostaje, jer naši ljudi još uvijek nisu svjesni toga problema, zbog čega i organiziramo ovakve akcije, kako bi podigli svijest o prijevremenom rođenju- za kraj će Ivana Jednaković.

Nažalost, zbog epidemiološke situacije, ove godine nije bilo u mogućnosti napraviti veselo okupljanje s Palčićima i razveseliti ih puštanjem ljubičastih balona u zrak, no svi vjeruju kako će se i to moći ostvariti dogodine. (IĐ)

  • palčići_1palčići_1
  • palčići_2palčići_2
  • palčići_3palčići_3
  • palčići_4palčići_4