U OŠ „Stjepan Radić“ u Božjakovini od 28. do 30. travnja 2022. održava se sastanak povodom obnove aktivnosti na međunarodnim projektima koje se, u suradnji sa Zagrebačkom županijom, provode sa školama iz inozemstva čija se nastava provodi na hrvatskom jeziku.

„Već dugi niz godina surađujemo na međunarodnim projektima s osnovnim školama izvan RH koje provode nastavu na hrvatskom jeziku. Posebno bismo istaknuli suradnju s Dvojezičnom školom Bizonja preko kojeg njihovim učenicima omogućujemo sudjelovanje u Školi plivanja – školi u prirodi s našim učenicima, zatim projekt Interkulturalnost – put prema boljem društvu, u kojem OŠ “Stjepan Radić” iz Božjakovine surađuje s osnovnim školama iz Kantona Središnja Bosna te Međunarodni projekt suradnje triju škola: „Kiseljak - Koljnof – Božjakovina“ u kojem osim s OŠ „Kiseljak“ surađujemo i s OŠ Mihovila Nakovića u Koljnofu. Nekoliko velikih projekata provodili smo i s hrvatskom zajednicom u Vojvodini. Tu bismo istaknuli projekt Umjetnost bez granica u kojem su sudjelovali akademski slikari Zagrebačke županije koji rade u školama. Osnovni su ciljevi svih navedenih projekata povezivanje s hrvatskom zajednicom izvan Hrvatske, potpora i povezivanje obrazovnih ustanova izvan domovine s obrazovnim ustanovama u RH te različiti oblici suradnje na obrazovnom, sportskom i kulturnom polju“, naveli su iz brckovljanske škole.

Projektne aktivnosti usporile su u protekle dvije godine zbog pandemije no sada su u mogućnosti aktivno nastaviti sa suradnjom. Upravo je tim povodom organiziran ovaj susret sa suradnicima i partnerima u projektima, s predstavnicima osnovnih škola  i drugih ustanova uključenih u područje odgoja i obrazovanja.

Na sastanku su, osim ravnatelja i predstavnika navedenih škola, nazočili i ravnatelji dugoselskih škola Josipa Zorića te „Ivan Benković“ kao i predstavnici Ministarstva obrazovanja Republike Hrvatske, Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji te Ministarstva obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa Kantona Središnja Bosna.

Podrška će se svakako nastaviti. Cilj je povezati sve ono dobro iz sredina iz kojih dolaze i prikazati to kroz primjer dobre prakse, što kroz redovan rad što kroz razne edukativne projekte. Svaki primjer kvalitetno ostvarene međunarodne suradnje ujedno je i primjer onoga što se može implementirati u sustav obrazovanja kako RH tako i susjednih država. Također, ovo je korisna veza za očuvanje hrvatskog jezika i identiteta hrvatskog naroda, naglašeno je. Problema uvijek ima, a jedan je i sve manji broj učenika zbog iseljavanja.

Sve aktivnosti sudionici provode volonterski no nadaju se potpori EU u budućnosti.

Kako se čulo, skup „Međunarodna prosvjetna suradnja“ će osim obnove već započetih projektnih aktivnosti, iznjedriti i mnogo novih ideja za projekte. Takvi projekti su od velike vrijednosti za sve sudionike kao i lokalne zajednice škola koje u njima sudjeluju, želja je i da se proširi i uključi još škola. Za sutra je planiran posjet dugoselskoj OŠ Josipa Zorića te sastanak u Općini Brckovljani.amš

  • f0f0
  • f1f1
  • f2f2
  • f3f3
  • f4f4
  • f5f5
  • f6f6
  • f7f7