________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Travanj je u OŠ Stjepan Radić Božjakovina bio prepun zanimljivih obljetnica. Dana 21. travnja obilježen je Svjetski dan kreativnosti i inovacija, a 22. travnja Dan hrvatske knjige odnosno Noć  knjige, tradicionalna manifestacija na razini Republike Hrvatske. Tim povodom u predvorju škole 24. travnja otvorena je 9. izložba učeničkih plakata pod naslovom Sajam dobrih naslova.

Izložbu je organizirala školska knjižnica u suradnji s učiteljem likovne kulture Robertom Samardžićem. „Sajam dobrih naslova“ je izložba učeničkih plakata posvećenih njihovim omiljenim knjigama. Učenike od trećeg do osmog razreda matične i područne škole, knjižničarka Ivana Kosko i učitelj Robert Samardžić, zamolili su da kroz plakate predstave svoje omiljene knjige. Učenicima je omogućeno da rade bilo kojom tehnikom, propisani su im bili jedno elementi koji se moraju nalaziti na samom plakatu. Dana im je prilika za kreativno izražavanje i poticaj za ponovno čitanje omiljenih djela.

Na natječaju je sudjelovalo ukupno 48 učenika odnosno 36 radova. Plakate smo podijelili u dvije kategorije. Na kategoriji od trećeg do petog razreda na natječaj je pristigao 21 plakat, dok je u kategoriji od šestog do osmog razreda na procjenu pristiglo 15 plakata. Svaki je od njih kreativan i jedinstven te je pred povjerenstvom bio težak zadatak odabira najboljih. Kako bismo odabrali najbolje okupili smo povjerenstvo koje su činile knjižničarka Ivana Budimčić iz OŠ Josipa Zorića, učiteljica likovne kulture Mateja Čolak iz OŠ Rugvica i Lana Vendl knjižničarka s dječjeg odjela Gradske knjižnice Dugo Selo. Povjerenstvu zahvaljujemo na radu i trudu. 

U kategoriji od trećeg do petog razreda odlučile su nagraditi:

 1. mjesto: Suvišan u svemiru Helene Marelje
 2. mjesto: Veliki zavodnik na prvom sudaru Nike Perić
 3. mjesto: Dnevnik Pauline P. Lucije Ferenček i Elene Kukas

U kategoriji od šestog do osmog razreda odlučile su nagraditi:

 1. mjesto: Kako mi je ludilo objasnilo svijet Ane Cik Grgošić
 2. mjesto: Čudo Marine Dujmović
 3. mjesto: Zvijer iz Buckinghamske palače Jelene Lončar i Helene Đunđuš

U moru kreativnosti posebnu dodatnu pohvalu zaslužili su i plakati: 20000 milja pod morem Pavela Shurganova i Poirot istražuje Magdalene Paša.

Bogatstvo predstavljenih naslova pobija mišljenje mnogih da djeca danas ne čitaju. Oni mogu i žele čitati samo im je važno dati priliku da sami odaberu naslove, te da u knjigama za mlade pronađu njima zanimljive svjetove.

Nagradni fond osmišljen je kako bi i dalje poticao čitanje i kreativno izražavanje. Bilo je tu ulaznica za kino, knjiga i setova za crtanje, ali i čokolade. Svaki nagrađeni učenik dobio je i jednogodišnje članstvo u Gradskoj knjižnici Dugo Selo, nagradu kojom ravnatelj te ustanove Predrag Topić ,već niz godina potiče male čitatelje na istraživanje svijeta književnosti i znanja. IK

 • IMG_5850_CustomIMG_5850_Custom
 • IMG_5852_CustomIMG_5852_Custom
 • IMG_5859_CustomIMG_5859_Custom
 • IMG_5881_CustomIMG_5881_Custom
 • IMG_5882_CustomIMG_5882_Custom
 • IMG_5883_CustomIMG_5883_Custom
 • IMG_5884_CustomIMG_5884_Custom
 • IMG_5885_CustomIMG_5885_Custom
 • IMG_5886_CustomIMG_5886_Custom