30. lipnja 2014. godine

GENERAL MARKAČ KUM LD KUNA

 

Lovačko društvo Kuna iz Ostrne ovih je dana, dobrovoljnim radom svih svojih članova, promijenilo krovište na lovačkoj kući i uredilo prateći gospodarski objekt. Kako je i red, završetak radova obilježen je zajedničkom feštom na koju su pozvani i gosti i prijatelji društva. Među gostima bili su i gradonačelnik Grada Dugog Sela Stipo Velić i njegov zamjenik Vlado Kruhak, a kao poseban gost prisustvovao je i, inače strastveni lovac, umirovljeni general Mladen Markač. 

Sve goste su prilikom dolaska pozdravili predsjednik društva Predrag Harambaša i tajnik Ivan Novak koji je generalu Markaču uputio i zamolbu da, u skladu s lovačkim običajima, bude kum Lovačkog društva Kuna, odnosno obnovljene lovačke kuće na čemu se general srdačno zahvalio i prihvatio kumstvo koje će se, dakako, morati ponovo obilježiti uz novu lovačku feštu.

 

 

 

N.H.M.

 

Streličarstvo:

 

Ponovno uspješan turnir

 

Na Gradskom stadionu u Dugom Selu 28. lipnja održan je streličarski turnir centralno europske zone u olimpijskom i složenom luku. Nastupalo se u tri kategorije kadeti, juniori i seniori. Prijavilo se 109 streličara iz 48 klubova i 7 zemalja: Hrvatske, Austrije, Mađarske, Slovenije, Slovačke, Srbije i Bosne i Hercegovine. Idealni vremenski uvjeti popratili su natjecanje - bilo je sunčano, ne previše vruće i uz slabi vjetar postignuti su dobri rezultati. Organizator turnira bio je Hrvatski streličarski savez, Zagrebački streličarski savez i neposredni organizator Streličarski klub Agram sa svojim članovima. U organizaciji su pomogli i NK Dugo Selo, DVD Dugo Selo i članovi drugih streličarskih klubova iz Zagreba.

 

Rezultati su sljedeći:

 

SLOŽENI LUK

Kadeti
1. Modić Staš (SLO) 
2. Grgić Nebojša (BiH) 
3. Andor Žamboki (HR) 
Juniori 
1.Orosz Viktor (HUN) 
2.Šuvar Anđelo (HR) 
3.Farkaš Viktor (HUN) 
Juniorke 
1.Orlić Maja (HR) 
2.Brlek Tamara (HR) 
3. Potrkač Vanja (HR) 
Seniori 
1. Vavro Mario (HR) 
2. Matzner Michael (AUS) 
3. Vonić Zoran (HR) 
Seniorke 
1.Ljubinković Marija (SRB) 
2. Jakab Gabrijela (HUN) 
3.Dorna Katarina (SVK)

OLIMPIJSKI LUK

Kadeti 
1. Remar Alen (HR) 
2. Balaz Boris (SVK) 
3. Požar Peter (SLO) 
Kadetkinje 
1. Laharnar Ivana (SLO) 
2. Vardić Grahek Stela (SLO) 
3. Murn Katja (SLO) 
Juniori 
1.Štrajhar Klemen (SLO) 
2.Bizjak Rok (SLO) 
3.Orlić Vedran (HR) 
Juniorke 
1.Šibalić Iva (SRB) 
2.Bertolan Dorottya (HUN) 
3.Brzaković Čarna (SRB) 
Seniori 
1.Gajdos Mark Csaba (HUN) 
2. Komočar Jaka (SLO) 
3. Malavašić Habjan (SLO) 
Seniorke 
1.Tomat Najka (SLO) 
2.Božič Brina (SLO) 
3.Baldauff Laurence (AUS)

 

 

 

JK, AMŠ


ČETIRI KADETA IZ DUGOG SELA SUDJELOVALA NA DRŽAVNOM PRVENSTVU U ŠAHU

 

Dinko Maduna

Od 21. do 27. lipnja u Turističkom naselju „Resnik“ u Kaštel Štafiliću kod Splita održana su pojedinačna kadetska prvenstva Hrvatske u šahu. U konkurenciji do 9, 11, 13 i 15 godina učešće su uzeli čak 244 kadeta i kadetkinja iz cijele Hrvatske, a među njima bili su i četiri mlada šahista iz Dugog Sela: Lukas Cajner, Vedran i Hrvoje Benčić te Dinko Maduna. 
Lukas Cajner, učenik OŠ „Ivan Benković“ Dugo Selo, nastupio je u konkurenciji kadeta do 9 godina. U devet odigranih partija osvojio je 5 bodova te je zauzeo deveto mjesto u konkurenciji 30 kadeta, a time je najvjerojatnije ispunio i normu za nastup na Europskom kadetskom prvenstvu za 2015. godinu, koje će se održati u Poreču, što je veliki uspjeh! 
Vedran i Hrvoje Benčić nastupili su u konkurenciji kadeta do 13 godina. Vedran je na kraju bio bodovno najuspješniji Dugoselac jer je osvojio 5.5 bodova i zauzeo je 12 mjesto, a Hrvoje je sa 3.5 bodova zauzeo 37 mjesto u konkurenciji 48 mladih šahista. Dinko Maduna je nastupio u najstarijoj i najkvalitetnijoj kadetskoj skupini, koja je brojala ukupno 43 sudionika. Osvojio je 4.5 bodova i na kraju je zauzeo 21 mjesto.

 

 

Vedran Benčić Lukas Cajner Hrvoje Benčić

 

M.B.


29. lipnja 2014. godine

Hrvatska reprezentacija započela prvenstvo s pobjedom

 

Sinoćnja posljednja utakmica dana skupine A okončala se prvom pobjedom hrvatske reprezentacije na Svjetskom juniorskom rukometnom prvenstvu u susretu s Urugvajom – 27:14 (10:11). Nakon što su Urugvajke po završetku prvog poluvremena povele malom razlikom, naše juniorke su se „trgnule“ i nakon izjednačenja osigurale prvo vodstvo u susretu da bi nakon toga konstantno povećavale svoju prednost do konačnih 27:14. U hrvatskoj ekipi najefikasnija bila je Ivana Dežić sa sedam pogodaka, Ivana Kapitanović ostvarila je 16 obrana, a Gabrijela Bešen četiri, dok se kod Urugvaja istaknula Martina Barreiro s četiri gola, a vratarke Urugvaja sakupile su zajedno devet obrana. 
Utakmica se u Gradskoj sportskoj dvorani Dugo Selo, gdje će se u narednim danima igrati utakmice skupine A u kojoj nastupa hrvatska reprezentacija. U ime Grada domaćina prije početka susreta sve prisutne pozdravio je dugoselski gradonačelnik Stipo Velić, zaželivši svim ekipama puno uspjeha i sreće. 
Slijedeći susret naše juniorke igraju u ponedjeljak, 30. lipnja 20:30 sati, a protivnice će biti juniorke Kazahstana.

 

 

 

I.G.O.

HRVATSKA: Posavec 4, Halili 1, Blažević 2, Dežić 7, Milosavljević, Domijan 4, Bukvić 1, Kapitanović (13), Debelić 1, Besen (5), Mamić 2, Mičijević 1, Maljak 1, Pavlović, Kalaus 1, Dragišić 2 
URUGVAJ: Berreiro 4, Alejandra 2, Vasquez 2, Mazza 1, Dutto, Corbo, Rosas 3, Albaren (3), Berasain 1, Santos (1), Rodrigez 1, Lopez, Agustina (3), Baz, Maggiolo

Svjetsko juniorsko prvenstvo, Hrvatska, 1. kolo:

Skupina A: 
Norveška – Češka 31:18 (14:10) 
Koreja – Kazahstan 48:26 (22:14) 
Hrvatska - Urugvaj 27:14 (10:11)

Skupina B: 
Danska – Angola 34:30 (15:12) 
Nizozemska – Argentina 25:23 (16:13) 
Njemačka – Srbija 26:20 (16:10)

Skupina C: 
Mađarska – Japan 37:19 (20:10) 
Francuska – Portugal 29:16 (12:7) 
Švedska – Kongo 23:15 (12:7)

Skupina D: 
Rusija – Brazil 35:19 (13:10) 
Rumunjska – Tunis 35:22 (20:8) 
Slovenija – Kina 29:23 (13:11)


27. lipnja 2014. godine

BRCKOVEČKI VINOGRADARI U VIVODINI

 

Članovi Vinogradarsko-vinarske udruge Općine Brckovljani, u okviru plana rada za 2014.g., 14. lipnja bili su na stručno-edukativnom izletu u Vivodini kod Ozlja. 
Tada se u tom nekada velikom, a sada po broju stanovnika malom mjestu, tradicionalno održava vinska fešta, 22. po redu organizirana je izložba vina, vinara s područja mikroregije Žumberačkog prigorja. 
Važno je istaknuti da se Vivodina nalazi na nadmorskoj visini od 318 metara, i administrativno pripada Gradu Ozlju. 
Vinari i vinogradari brckovečke udruge su se tokom boravka u Vivodini upoznali sa vinogradarstvom i vinarstvom ovoga mjesta. Posjetili su tri vinarska podruma i kušali/degustirali 20 uzoraka vina. U kasnim poslijepodnevnim satima, obišli su štandove vinara na izložbi vina, te razmijenili iskustva s vinarima vivodinskog kraja. 
Vinari su od domaćina dobili i informacije o samom mjestu i vinogradarstvu ovoga kraja, koje seže u 14. stoljeće. Naime, prvi izvori o Vivodini kao mjestu potiču iz 14. stoljeća, što govori da je staro naselje, vjerojatno naseljeno u doba dolaska Hrvata u današnju domovinu. 
Ovdje u narodu živi tradicija koja nam kaže da je u srednjem vijeku, tu nastalo više vlastelinstava, a po najmoćnijem feudalcu Vivodi zemlja kojom je gospodario dobila je ime Vivodina. Narodna predaja kaže i da je imao dvor u mjestu Ponori, između dva potočića na jednom brijegu. Brijeg danas nosi ime Gradac, a kameni ostaci građevine to potvrđuju. 
Vivodinski kraj od davnine poznat je po uzgoju vinove loze. Vinograde je 1889. godine pogodila filoksera i uništila dvije trećine nasada, da bi već 1892.g. vrijedni Vivodinci otpočeli sadnju novih američkim sortama. 
Kako je duga stoljetna tradicija vivodinskog kraja vinogradarstvo i glavna grana privređivanja, osnovaše stoga ljudi ovoga kraja 1938.g. vinarsku zadrugu i izgradiše vinarski podrum, koji još i danas ponosno stoji u funkciji uz rijeku Kupu. 
Ljepotu vivodinskog krajolika opisao je Davorin Trstenjak u knjizi " Putne uspomene": " Tko nije bio na Loviću nije vidio Hrvatske". 
I doista, na vrhu Lovića, od kapelice Sv. Križa pogled u nedogled po lijepoj našoj, oduševio je brckovečke vinogradare i vinare, te uz dobru vinsku kapljicu i lovački gulaš ostao im u trajnom sjećanju.

 


I RUGVIČANI U AKCIJI ZA SLAVONIJU

 

Mještani s područja općine Rugvica uključili su se u pomoć poplavljenim područjima Slavonije. 
Humanitarnom akcijom je prikupljeno i otpremljeno na područje općine Drenovci, za najugroženija naselja Račinovce i Rajevo selo, tri šlepera s oko 80 rolo bala, 250 kockastih bala kao i 13 tona raznih žitarica od kukuruza, pšenice, ječma, zobi i stočnog brašna. Akciju su kao nositelji provodili članovi udruge Savski lađari i članovi Dobrovoljnih vatrogasnih društava VZO Rugvica, a uključili su se brojni mještani svojim prilozima ili dobrovoljnim radom na pripremi sijena. Uz financijsku pomoć općine Rugvica nabavljeno je 50 higijenskih kompleta za čišćenje u domaćinstvu. Razne higijenske potrepštine prikupili su i članovi KUD-a Tančec, a sve zajedno otpremljeno je 14. lipnja, uz koordinaciju s drenovačkim kriznim stožerom. Dopremljenu pomoć stradalima su podijelili članovi Savskih lađara. 
Akciju su pripomogli autoprijevoznici Super Mario i INM-promet koji su ustupili šlepere i vozače. S obzirom na razmjere ove katastrofe, Rugvičani će nastaviti pomagati i dalje. Planirana je još jedna akcija polovicom srpnja kada bi se nakon žetve i košnje prikupile nove količine stočne hrane kao i ostale potrebite pomoći.

 

 

 


OBAVIJEST
Remont Borongaj - Dugo Selo

 

Zbog radova promet će teći jednim kolosijekom zbog čega su moguća kašnjenja 
Zbog nastavka radova na pruzi Zagreb GK - Dugo Selo od 27. lipnja u 22.20 sati do 30. lipnja u 4.10 sati između kolodvora Zagreb Borongaj i Zagreb GK za promet će biti zatvoren po jedan kolosijek. U tom razdoblju protok vlakova bit će ograničen i promet će teći otežano s određenim kašnjenjima. 
Više informacija o posebnoj regulaciji prometa putnici mogu dobiti na brojevima telefona 060/333-444 (cijena poziva s fiksne linije je 1,39 kn/min+PDV, a s mobilne 2,37 kn/min+PDV, HT d.d.) i 01/3782-583, kao i u kolodvorima. 
Dionica Borongaj - Dugo Selo duga je 16 km, na njoj se križaju glavni međunarodni i unutarnji prometni koridori i teče intenzivan prigradski željeznički prijevoz (na dionici pruge Zaprešić - Zagreb Glavni kolodvor - Dugo Selo). Zbog toga će radovi uvelike utjecati na protok željezničkog prometa u zagrebačkom čvorištu i kvalitetu usluge u putničkom prijevozu. 
Vrijednost opsežnih radova na dionici Borongaj - Dugo Selo iznosi 230 milijuna kuna, a trebali bi biti završeni u ljeto 2014. godine. Nakon remonta najviša brzina vlakova na toj dionici iznosit će 140 km/h.

 


Sutra počinje 2. rugvički nogometni turnir „HORUGVIĆ“


26. lipnja 2014. godine

Naša repka spremna za prvu utakmicu s Urugvajem

 

Prije početka Svjetskog rukometnog prvenstva za juniorke koje počinje u subotu, 28. lipnja i trajat će do 13. srpnja, danas je u Gradskoj sportskoj dvorani u Dugom Selu održana novinarska konferencija na kojoj su se okupili tehnički direktor ženskih nacionalnih selekcija Ratko Balenović, izbornika hrvatskih reprezentativki Neven Hrupec te kapetanica naše reprezentacije Ivana Kapitanović i Dugoselka, članica hrvatske ekipe Josipa Mamić. Izbornik Hrupec istaknuo je kako su djevojke dobro odradile pripreme, uz prijateljske utakmice i po tri treninga dnevno – spremno očekuju početak prvenstva. Danas je zadnja proba, prijateljska utakmica s Argentinom, najavljuje Hrupec, dok prvu utakmicu u skupini A igraju protiv Urugvaja, u subotu 28. lipnja u 20:45 sati u dugoselskoj Gradskoj sportskoj dvorani. Kapetanica ekipe Kapitanović izrazila je uvjerenje i nadu u pobjedu nad urugvajskim rukometašicama iako „ova ekipa igra drugačiji rukomet o europskim reprezentativki“. Kako pojašnjava izbornik Hrupec, one igraju obranu 3 na 3, koja ide i do centra, no i on smatra da su naše djevojke spremne odnijeti uvjerljivu pobjedu. U skupini A našoj ekipi nepoznanica je, iako ne i nenadvladiva, repka Kazahstana s kojom se susreću u ponedjeljak 30. lipnja, dok od ranije imaju susrete s ekipom Češke i Norveške. Hrupec drži da je reprezentacija Norveške jedna od jačih, zajedno s Rusijom, Mađarskom, Danskom, Švedskom. „Nastojat ćemo osigurati što bolji plasman, a cilj nam je plasirati se u osminu finala“najavio je Hrupec. „Dat ćemo sve od sebe, krvavo smo radile za ovo“, poručila je Josipa Mamić, pozvavši dugoselsku publiku da ih već ove subote dođe podržati. Tehnički direktor Balenović izrazio je vjeru u ovu generaciju igračica i drži kako će dvorani biti prepuna kao i prije dvije godine na kvalifikacijama. Na kraju je istaknuo vrlo dobru suradnju Hrvatskog rukometnog saveza sa dugoselskim Ženskim i Muškim rukometnim klubom, s Nenadom Plašićem i Zvonkom Kalebom, te je zbog odlične infrastrukture i smještajnih kapaciteta u Kleti obitelji Bunčić Dugo Selo (uz Zagreb, Koprivnicu i Čakovec) odabrano za lokaciju jednog od gradova domaćina Svjetskog rukometnog prvenstva za juniorke.

 

I.G.O.


POLOŽENI VIJENCI POVODOM DANA DRŽAVNOSTI I DANA BRANITELJA OPĆINE RUGVICE

Izaslanstvo Općine Rugvica u kojem su bili načelnik Ivan Remenar, predsjednik Općinskog vijeća Branko Galenić i njegov zamjenik Mato Čičak te općinski vijećnici, kao i izaslanstvo udruge Hrvatski vitezovi Rugvica, položili su povodom Dana državnosti vijence i zapalili svijeće na spomen obilježje poginulim braniteljima u Jalševcu Nartskom. Budući da se 26. lipnja obilježava i Dan hrvatskih branitelja Općine Rugvica, predsjednik Hrvatskih vitezova Rugvice Jadranko Brestovec i izaslanstvo ove udruge zapalili su svijeće i na grobovima umrlih članova udruge na grobljima u Jalševcu Nartskom, Oborovu i Ježevu gdje je održan i prigodni domjenak i druženje branitelja povodom obilježavanja ovog dana.

 

 

N.H.M.


25. lipnja 2014. godine

OBILJEŽEN DAN DRŽAVNOSTI PALJENJEM SVIJEĆA I POLAGANJEM VIJENACA

 

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju poginulim braniteljima Domovinskog rata ispred dugoselske pošte obilježen je Dan državnosti u Dugom Selu. Na svečanosti su bili nazočni predstavnici Grada Dugog Sela predvođeni gradonačelnikom Stipom Velićem i zamjenikom Vladom Kruhakom, predstavnici MUP-a i Hrvatske vojske, Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata, HVIDR-e, Hrvatskih vitezova, Udruge antifašista te stranačka izaslanstva HDZ-a, SDP-a, HSP-AS i HSLS-a. 
Na današnji datum, 25. lipnja, obilježava se odluka Hrvatskog sabora donesena istoga datuma 1991. godine. Povijesnoj odluci Sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika prethodila je takva odluka građana Republike Hrvatske iskazana na referendumu održanom 19. svibnja 1991. godine. 
Građani su donijeli sljedeće odluke: 
"1. Republika Hrvatska, kao suverena i samostalna država, koja jamči kulturnu autonomiju i sva građanska prava Srbima i pripadnicima drugih nacionalnosti u Hrvatskoj, može stupiti u savez suverenih država s drugim republikama. ("za" 93,24% glasača) 
2. Republika Hrvatska ne ostaje u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi." ("za" 92,18% glasača). 
Na temelju takvog očitovanja volje građana, a nakon neuspjeha pregovora s ostalim bivšim jugoslavenskim republikama o izlasku iz državnopolitičke krize, Sabor Republike Hrvatske, na zajedničkoj sjednici sva tri saborska vijeća 25. lipnja 1991. godine donosi Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, kojom se utvrđuje da "ovim činom Republika Hrvatska pokreće postupak razdruživanja od drugih republika i SFRJ. Republika Hrvatska pokreće postupak za međunarodno priznavanje". Na istoj je sjednici Sabor donio i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske.

 

 

 

AMŠ


24. lipnja 2014. godine

MATEJ ŽGALIN PONOVNO OSVAJA POSTOLJA, ALI OVAJ PUTA NA BALKANU

Naš dugoselski biciklist Matej Žgalin 21. lipnja sudjelovao je na međunarodnoj brdsko biciklističkoj utrci u Novom Sadu u Srbiji sa aktualnim prvacima Hrvatske Filipom Turkom u kategoriji Elite i Paolom Rigom u kategoriji U23. Nama je već poznato da Matej ostvaruje odlične rezultate u Hrvatskoj i baš zbog te razine u Hrvatskoj odlučio je početi natjecati se izvan nje. Stoga je Matej 20. lipnja sa već navedenim aktualnim prvacima Hrvatske u brdskom biciklizmu krenuo na put prema Novom Sadu sa ciljem da ostvare što bolji rezultat. Matej Žgalin je među jakom konkurencijom osvojio odlično 2. mjesto, dok je prvo mjesto zauzeo njegov kolega iz susjedne zemlje Srbije Marko Kasapović. 
"Staza nije toliko tehnički, koliko je fizički zahtjevna. Usponi su bili teški, i zahijevali su izdržljivost dok su spustevi više tražili opreznost. Sve u svemu ja sam zadovoljan sa svojim rezultatom, jer to nije obična utrka."- rekao nam je Matej.


Novi natječaj vrijedan 1.875.000 kuna za povećanje energetske učinkovitosti u zgradarstvu

 

Zagrebačka županija raspisala je javni natječaj za sufinanciranje projekata poticanja povećanja energetske učinkovitosti u zgradarstvu kod fizičkih osoba. Ovim natječajem sufinancirat će se određene mjere energetske učinkovitosti u 50 kućanstava na području Zagrebačke županije. Natječaj je otvoren do 23. srpnja 2014.godine. Pod mjerama za povećanje energetske učinkovitosti u zgradarstvu podrazumijeva se povećanje toplinske zaštite ovojnice kućanstva, zamjena postojeće ugradnjom nove vanjske stolarije te povećanje energetske učinkovitosti sustava (grijanje ugradnjom plinskih kondenzacijskih kotlova i prozračivanje ugradnjom uređaja za povrat topline otpadnog zraka). Pravo na korištenje bespovratnih financijskih sredstava može ostvariti fizička osoba na postojećoj građevini u osobnom vlasništvu na području Zagrebačke županije. Troškovi opreme i ugradnje sustava sufinancirat će se u iznosu od 50 posto ukupnih troškova. Od toga, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost snosit će 26,67 posto troškova, odnosno najviše 20.000 kuna po korisniku (ukupno 1.000.000 kuna), a Zagrebačka županija 23,33 posto, najviše 17.500 kn po korisniku (ukupno 875.000 kn). 
Najveći novčani iznos subvencije koji korisnik može ostvariti je 37.500 kuna. Nepovratna novčana sredstva isplaćivat će se u obliku vrijednosnog kupona. Iz Zagrebačke županije pozivaju sve zainteresirane da se jave na natječaj, a informacije, tekst natječaja, upute za prijavitelje i potrebni obrasci nalaze se na službenoj stranici Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr pod Natječaji i javni pozivi. Odgovori na dodatna pitanja mogu se dobiti na brojevima telefona 01/6009-476 i 0800 820 821 ili na e-mail adresi: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Prijave s potrebnom dokumentacijom dostavljaju se isključivo kao preporučena pošiljka s povratnicom u pisanom obliku, u zatvorenoj omotnici na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za gospodarstvo, Vukovarska 72/V, 10000 Zagreb, uz naznaku „Projekt EnU – Ne otvaraj“.

 


Rukometni klub "Polet" - prvak Hrvatske 2013/14

 

Dječaci rukometnog kluba "Polet" po prvi puta postali su prvaci Hrvatske!!! Generacija igrača rođenih 2002. i 2003. godine po prvi puta u povijesti rukometnog kluba "Polet" postala je prvak Hrvatske na završnici prvenstava u kategoriji dječaka "B". Završnica prvenstva održala se u Umagu od 05.-08. lipnja 2014. Ovaj uspjeh nije došao slučajno kada se zna da je ova generacija igrača RK "Polet" dvostruki prvak Hrvatske u mini rukometu, a i dominacija u ligi je pokazala da ovi dječaci mogu doći dosta daleko na završnici prvanstva. 
RK "Polet" ždrijebom je dobio grupu C, a u grupi su još bili i RK "Viškovo", RK "Nexe", RK "Sloga" (Križ-Novoselec) i RK "Buje 53". U četvrtak, 05. lipnja, petak, 06. lipnja te u subotu ujutro, 07. lipnja igrali su se susreti u grupi C:

 

RK "Polet" - RK Viškovo" 17:9 
RK "Nexe" - RK "Polet" 8:22 
RK "Buje 53" - RK "Polet" 5:17 
RK "Polet" - RK "Sloga" 22:12

 

Natjecanja u grupi završena su sa osvojenim prvim mjestom sa maksimalnih 8 bodova, sa najboljim omjerom postignutih i primljenih golova (+44). Uz RK "Polet" u drugi krug natjecanja plasirali su se i RK "Viškovo" te RK "Sloga" Križ-Novoselec. 
U četvrfinalnoj utakmici, u subotu popodne, suparnik RK "Poletu" bio je dobro znana ekipa RŠK "Karlovac", ekipa od koje RK "Polet" još nije izgubio, ali ulog u utakmici bio je velik, što se vidjelo na rezultatu poluvremena 3:3. Na kraju RK "Polet" izlazi kao pobjednik, s rezultatom 11:6. 
U nedjelju ujutro, na red je došla polufinalna utakmica, a naš protivnik bio je RK "Trogir", vrlo dobra ekipa, no motivacija dječaka RK "Polet" bila je na visokoj razini, jer su shvatili da su zaslužili jednu medalju. Na kraju je RK "Trogir" savladan rezultatom 17:10, te je osigurano finale u kojem je protivnik RK "Poletu" bila ekipa RK "Croatia Osiguranje" iz Zagreba, koja je do finala isto tako došla bez poraza. 
Finalna utakmica započela je u sjajnoj atmosferi umaške dvorane osnovne škole "Marija i Lino", gdje su uz punu dvoranu i podršku cijele dvorane, mladi rukometaši RK "Poleta" letjeli po terenu, zaključali su svoja vrata, tako da je u 7.minuti utakmice rezultat bio 7:0 za RK "Polet". Podršku RK "Poletu" su dali su i RK "Rude", RK "Buje 53", RK "Sisak", RK " Arena", RK "Trogir" te roditelji svih dječaka. 
Finale je završilo rezultatom 15:9 za ekipu RK "Poleta" i tako po prvi puta u povijesti kluba osvojena je najsjajnija medalja. Bivši izbornik rukometne reprezentacije Hrvatske, Lino Červar uručio je pobjednički pehar kapetanu RK "Poleta" Josipu Bendri, te je svim igračima i treneru uručio zlatne medalje. 
Ne smijemo zaboraviti roditelje igrača koji su četiri dana vjerno bodrili svoje sinove, a svi zajedno pokupili su simpatije svih sudionika turnira, a ova završnica pozicionirala je općinu Brckovljani kao rasadnik uspješnih sportaša u našoj državi.

 

RK " Polet": 
Josip Bendra, Josip Dokić, Zlatko Raužan, Ante Capan, Stjepan Igrc, Dominik Kuzmanović, Krunoslav Lukšić, Anto Agatić, Marko Jerković, Dominik Čičak, Ivan Lisica i Leo Lisica. 
Trener: Matej Mišković

U najbolju sedmorku turnira uvrštena su tri igrača RK "Polet": 
- najbolji srednji vanjski - Anto Agatić 
- najbolje desno krilo - Ivan Lisica 
- najbolji golman - Dominik Kuzmanović

Uz igrače u sedmorki, najkorisniji igrač turnira bio je Leo Lisica, a najbolji trener je Matej Mišković.

Konačni poredak:

 1. RK "Polet" - Stančić
 2. RK "Croatia Osiguranje Zagreb" - Zagreb
 3. RK "Trogir" - Trogir
 4. RK "Sisak" - Sisak
 5. RK "Rudar" - Rude
 6. ŠR "Karlovac" - Karlovac
 7. RK "Viro Virovitica" - Virovitica
 8. RK "Balić-Metličić" - Split
 9. RK "Zamet" - Rijeka
 10. RK "Viškovo" - Viškovo
 11. RK "Arena Jadrograd" - Pula
 12. RK "Sloga" Novoselec-Križ
 13. RK "Poreč" - Poreč
 14. RK "Bjelovar" - Bjelovar
 15. RK "Garešnica" - Garešnica
 16. RK "Buje 53" - Buje
 17. RK "Varaždin" - Varaždin
 18. RK "Umag" - Umag
 19. RK "Nexe" - Našice

 

 


23. lipnja 2014. godine

Umalo teška prometna nesreća na pruzi Dugo Selo – Sesvete

Sinoć se je na relaciji željezničke pruge Dugo Selo – Sesvete izbjegnut sudar dvaju putničkih vlakova čime spriječena moguća teška nesreća. Vlakovi u kojima je putovalo više od 700 putnika, zaustavili su se na udaljenosti oko 500 metara jedan od drugog i time izbjegli frontalni sudar. 
Prenosimo službeno priopćenje koje je „Dugoselska kronika“ dobila od ravnateljstva Ureda Uprave HŽ Infrastruktura d.o.o. : 
„Sinoć je od 21.14 do 23.14 sati između kolodvora Dugo Selo i Sesvete bio obustavljen željeznički promet zbog incidenta. Naime, brzi vlak 782 koji prometuje na relaciji Osijek – Zagreb Glavni kolodvor dobio je od prometnika dopuštenje da krene iz kolodvora Dugo Selo prema Zagrebu. Istodobno iz kolodvora Sesvete u smjeru Dugog Sela pokrenut je putnički vlak 8087 (Savski Marof-Dugo Selo). Oba vlaka su se zaustavila na udaljenosti od nekoliko stotina metara. 
U vlaku br. 782 putovalo je oko 700 putnika, dok je u vlaku br. 8087 putovalo pet putnika. 
Zbog mogućeg propusta u obavljaju dužnosti sinoć je s radnog mjesta udaljen dežurni prometnik u kolodvoru Dugo Selo te će u tom statusu ostati najdulje do okončanja postupka utvrđivanja činjenica (15 dana). U slučaju da se dokaže odgovornost dežurnog prometnika, postoji i mogućnost primjene najstrože kazne – izvanrednog otkaza ugovora o radu. 
Na spomenutoj dionici zbog radova i vrlo gustog prometa (oko 240 vlakova tijekom radnog dana) u određenim razdobljima promet vlakova teče jednim kolosijekom i u otežanim uvjetima. Međutim iako se vrlo vjerojatno radilo o ljudskoj pogrešci, drugi elementi koji uređuju sigurnost željezničkog prometa su spriječili da se nesreća i dogodi.“, stoji u priopćenju.

 

Kuglački klub Dugo Selo 1934.

 

Završila kuglačka sezona

Završila je kuglačka sezona za 2013./2014. godinu gdje su dugoselski kuglači osvojili peto mjesto u natjecanju 3. hrvatske kuglačke lige centar. Osvajanjem petog mjesta može se smatrati dobrim rezultatom s obzirom da je u drugom dijelu prvenstva momčad bila oslabljena zbog povreda skoro pola ekipe. Osvojeno je 19 bodova uz skor 9 pobjeda, jedan neriješen rezultat i 8 poraza, a uz malo sreće naročito u zadnja tri kola plasman je mogao biti bolji. U sezoni 2013./2014. nastupili su sljedeći igrači: Martin Prstec, Ronlad Šutić, Zvonimir Šok, Željko Papeš, Josip Pintar, Rento Kovačić, Dražen Koščec, Franjo Glavaš, Ljubomir Dragušica, Josip Šimunković i Jadranko Kereković. 
Prvo mjesto osvojili su kuglači Croatia osiguranja te se plasirali u drugu ligu Centar ispred uglača Tekstil prometa. Na kraju sezone odigrana je sada već tradicionalna, kuglačka utakmica narodnim načinom između kluba i Udruge umirovljenika Dugog Sela. Po treći puta pobijedili su igrači prve ekipe, ali kako stvari stoje neće se dugo čekati za pobjedu „penzića“. Rezultat Dugo Selo 1934 (Kereković, Papeš, Šutić, Habljak, Prstec, Šimunković, Vujatović, Koščec, Kovačić) – Udruga umirovljenika Dugo Selo (Škec, Kosko, Pintar, Harambaša, Šok Z., Šok S., Glavaš, Riha, Španić) 314:306.

Jadranko Kereković

 

 

EUROPSKI POLJOPRIVREDNI SAVJETODAVCI NA IMANJU JADANEC-ČUTURA

Četrdesetak savjetodavaca u poljoprivredi iz zemalja Europske unije iskoristili su svoj boravak na savjetovanju u Tuheljskim toplicama da posjete i pojedina obiteljska poljoprivredna gospodarstva u Hrvatskoj, ne bi li se upoznali s njihovim načinom rada. Jedno od odredišta bilo je i Obiteljsko poljoprivrdno gospodarstvo Jadanec-Čutura u Kusanovcu koje je već odavno našlo svoje mjesto na tržištu sa svojim kvalitetnim sirevima. Gosti su razgledali cjelokupno imanje koje ima zaokruženi proces proizvodnje od farme krava do proizvodnje sira po visokim europskim standardima. 
Pored vlasnika imanja, savjetodavce je dočekao i načelnik Općine Brckovljani Željko Funtek koji ih je upoznao s glavnim značajkama svoje općine, ali i poteškoćama koje u radu imaju malobrojni poljoprivredni proizvođači na našem području.

 

 

N.H.M.


POLOŽENI VIJENCI POVODOM DANA ANTIFAŠISTIČKE BORBE

 

Izaslanstvo Grada Dugog Sela predvođeno potpredsjednikom vijeća Stjepanom Novoselom, izaslanstva Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Dugog Sela te općina Brckovljani i Rugvica, izaslanstva Hrvatske vojske i MUP-a, izaslanstva braniteljskih udruga iz Domovinskog rata te izaslanstvo SDP-a Dugo Selo, položili su vijence i zapalili svijeće povodom Dana antifašističke borbe. 
Ispred spomenika palim borcima i žrtvama fašističkog terora u Perivoju grofova Draškovića u Dugom Selu, nazočnima su se, s podsjećanjem na značaj žrtve i borbu antifašista u stvaranju suvremene Hrvatske, obratili potpredsjednik Gradskog vijeća Stjepan Novosel i potpredsjednica Udruge antifašističkih boraca i antifašista Dugo Selo, Brckovljani i Rugvica Zlata Vranić Paruž. 
Svijeće su zapaljene i na spomen obilježju antifašističkim borcima na Novom groblju u Dugom Selu te na spomen obilježja u Ostrni i Leprovici.

 

 

 

N.H.M.


INTERVENTNI OTKUP STOKE NA POPLAVLJENOM PODRUČJU

Na inicijativu Ministarstva poljoprivrede provodit će se interventni otkup stoke s poplavljenog područja. Zainteresirani poljoprivrednici mogu prijaviti interes za interventnim otkupom u Županijskom stožeru u Vrbanji 23. i 24. lipnja 2014. godine od 10-18 sati. Iznimno, ukoliko netko od zainteresiranih poljoprivrednika neće biti u mogućnosti svoj interes iskazati u navedene dane, isto će moći učiniti na istom mjestudo 28. lipnja 2014. godine
Za sve dodatne informacije potrebno je kontaktirati na 032/864-992 (nakon uspostave poziva birati br. 8)
Uprava veterinarstva i sigurnosti hrane Ministarstva poljoprivrede osigurat će svu potrebnu popratnu dokumentaciju koja mora pratiti stoku pri prodaji na teret Državnog proračuna.

CIJENE STOKE PO KATEGORIJAMA ZA INTERVENTNI OTKUP 
Cijene su izražene bez PDV-a. 
Na sve cijene potrebno je dodati 0,50 kn/kg. 
Cijena transporta na teret otkupljivača. 
TELE 22,00 kn/kg 
JUNICE 10,50 kn/kg 
TOV. BIKOVI 13,00 kn/kg 
KRAVE 7,50,kn/kg 
PRASCI 19,50 kn/kg 
TOV. SVINJE 12,00 kn/kg 
KRMAČE 9,00 kn/kg 
OVCE 8,00,kn/kg 
JANJAD 22,00 kn/kg 
KOZE 9,00 kn/kg 
JARAD 27,00 kn/kg 
KONJI 10,00 kn/kg 
ŽDRIJEBAD 15,00 kn/kg


Skupština TK Zagrebačke županije u Rugvici

U srijedu 18. Lipnja održana je u Rugvici redovna izborna skupština Taekwondo saveza Zagrebačke županije. Taekwondo savez Zagrebačke županije osnovan je prije osam godina i tada je imao četiri kluba da bi u ovom trenutku brojio četrnaest klubova sa više od 500 registriranih članova. U prošloj godini borci iz Zagrebačke županije osvojili su 24 medalje na državnim prvenstvima i to 3 na seniorskom ,6 na juniorskom i 15 na kadetskom prvenstvu države, a kruna uspjeha bilo je osvajanje srebrene medalje Natalije Lovrić iz TK Velika Gorica na kadetskom prvenstvu Europe. Selekcija Zagrebačke županije nastupila je na tri G turnira i to u Austriji,Srbiji i Njemačkoj gdje su također postignuti zapaženi rezultati. Također je u prošloj godini održano nekoliko zajedničkih treninga više klubova sa područja županije što se pokazalo vrlo korisnim pa će se taj vid priprema nastaviti i u ovoj godini.U prošloj godini tri natjecateljice iz Zagrebačke županije nastupile su u reprezentaciji Hrvatske. Na kraju skupštine izabrano je vodstvo Taekwondo saveza Zagrebačke županije za sljedeće četiri godine. Predsjednik taekwondo saveza Zagrebačke županije i u novom mandatnom razdoblju biti će Boris Makarun, dopredsjednici Darko Hrdan i Viktor Romančuk, glavni tajnik Anton Maras a uz njih u Izvršnom odboru biti će još Martina Šarec, Zdravko Pičikin, Goran Kresnik, Igor Matić i Vatroslav Vujičić, nadzorni odbor djelovati će u sastavu Jonče Ilievski, Matija Ferek i Ladislav Šaravanja, a predstavnik u Zajednici športskih udruga i saveza Zagrebačke županije i dalje će biti Viktor Romančuk.Odlučeno je također da je domaćin sljedečeg prvenstva Zagrebačke županije u taekwondou TK Velika Gorica. Darko Hrdan


Raspored i satnica Svjetskog juniorskog prvenstva rukometašica

RASPORED I SATNICA UTAKMICA 
GRUPA A 
DUGO SELO


HUMANITARNA AKCIJA ZA DJECU SA POPLAVLJENIH PODRUČJA
"VRŠNJACI - VRŠNJACIMA"

 

Draga djeco, vrtičarci i školarci! 
Zamislite kako bi bilo da u nekoliko minuta izgubite SVE. BAŠ SVE. Svoje omiljene igračke i sve sitnice koje su vam krasile sobu i zbog čega je vaša kuća bila VAŠ NAJDRAŽI DOM. 
Ako to možete zamisliti, onda znate kako je svakom djetetu kojemu je poplava uništila dom. 
Crveni križ Dugo Selo zajedno sa vrtićima i školama provodi akciju koju smo nazvali "Vršnjaci- vršnjacima". To je akcija u kojoj će djeca prikupljati stvari za svoje nepoznate prijatelje - djecu koja su u poplavama izgubila sve svoje drage stvari. 
Kako vaši roditelji i svi odrasli već tjednima prikupljaju hranu, higijenu, odjeću i obuću za sve ljude sa nastradalih područja, tako sada pozivamo i vas djecu, da organizirano prikupite određene stvari za male Slavonce.

 

Molimo vas da sada, kad je školska godina završila, prikupite iduće stvari: 
- školske TORBE ili vrtićke RUKSAKE - one koji su još uvijek dobro očuvani i lijepi, ali ste sa roditeljima već dogovorili da će vam kupiti nove za iduću godinu. 
torbe za opremu za tjelesni odgoj, - PERNICE - očuvane 
školski pribor - novi ili gotovo nekorišteni - bojice, flomastere, olovke, gumice, omote za knjige, sve za likovni i sl. 
- neku lijepu knjigu ili slikovnicu.

Uz ovo, najvažnije što u ovoj akciji prikupljamo su: 
- IGRAČKE 
- RAZNE SITNICE I STVARI ZA DJEČJE SOBE
 
Molimo svakoga od vas da odvoji igračke koje su lijepe i očuvane, ali ste spremni odreći ih se i pokloniti nekome tko je sve svoje igračke izgubio u ovoj poplavi. 
Isto tako, svi volimo imati lijepu sobu sa slatkim ili "cool" sitnicama i ukrasima - noćne lampe, vješalice, okvire za slike, razne druge korisne ili ukrasne predmete i detalje. Ako ste nešto od toga spremni pokloniti, dodajte i to u paket. 
Ono što možete pokloniti molimo vas da ili stavite u torbu koju poklanjate ili da zapakirate jedan paket na koji morate napisati za koga je. Npr : "djevojčica oko 8 godina." 
Uz svaki paket bilo bi lijepo da dodate PISMO u kojem možete nešto lijepo i od srca napisati, a možete i napisati svoje podatke i pozvati to dijete da vam se javi, da tako započnete jedno novo prijateljstvo. Molimo da sve što poklanjate bude oprano, očišćeno i uredno. 
SLOŽITE PAKET KOJI BI I VAS OBRADOVAO DA GA DOBIJETE. 
Svoj poklon donesite u školu,vrtić ili Crveni križ, a mi ćemo sve pakete i torbe s poklonima sakupiti i poslati u poplavljene krajeve, u dogovoru sa tamošnjim školama i vrtićima. 
HVALA VAM NA VAŠEM POKLONU.

CRVENI KRIŽ DUGO SELO


Interventni otkup stoke s poplavljenih područja

Na inicijativu Ministarstva poljoprivrede, a zbog informacija s terena da bez obzira na organiziranu ishranu stoke, dolazi do značajnog gubitka na težini iste, provodit će se interventni otkup stoke s poplavljenog područja. Za potrebe organizacije otkupa i pružanja informacija, u Županijskom stožeru u Vrbanji će u ponedjeljak, 23. i utorak, 24. lipnja 2014. godine od 10-18 sati biti predstavnici Ministarstva poljoprivrede. 
Zainteresirani poljoprivrednici mogu se javiti i prijaviti svoj interes za interventnim otkupom stoke. Predstavnici Ministarstva pružit će im sve potrebne informacije. 
Uprava veterinarstva i sigurnosti hrane Ministarstva poljoprivrede osigurat će svu potrebnu popratnu dokumentaciju koja mora pratiti stoku pri prodaji na teret Državnog proračuna. 
Iznimno, ukoliko netko od zainteresiranih poljoprivrednika neće biti u mogućnosti svoj interes za interventnim otkupom iskazati u navedene dane, isto će moći učiniti na istom mjestu do 28. lipnja 2014. godine. 
Obrazac - Prijava stoke za interventni otkup


20. lipnja 2014. godine

 

Svjetsko juniorsko prvenstvo rukometašica 2014.

 

DUGO SELO U ZAVRŠNOJ FAZI PRIPREMA ZA DOMAĆINSTVO

 

Dugo Selo će biti spremno za doček ekipa i gostiju i odigravanje Svjetskog juniorskog prvenstva rukometašica - zaključak je sa današnjeg sastanka Organizacijskog odbora kojim predsjeda gradonačelnik Grada Dugog Sela Stipo Velić. 
Kako se čulo na današnjem sastanku, priprema su u završnoj fazi i Grad, kao i Sporstki centar, će izvršiti u roku sve preuzete obveze. Član Odbora Zvonko Kaleb izvjestio je da se prvenstvo igra u četiri grada; Koprivnici, Čakovcu, Zagrebu i Dugom Selu od 28. lipnja do 13. srpnja. Dugo Selo će ugostiti šest reprezentacija, a posebno je zadovoljstvo da će u prvom krugu, među njima biti i reprezentacija Hrvatske. U prvom krugu koji se igra od 28. lipnja do 5. srpnja, u Gradskoj športskoj dvorani, ćemo moći vidjeti reprezentacije Norveške, Koreje, Hrvatske, Češke, Urugvaja i Kazahstana. 
Natjecanja u Dugom Selu započinju 28. lipnja u 16,15 sati, a otvaraju ga reprezentacije Norveške i Češke, a taj dan će nastupiti i Južna Koreja protiv Kazahstana, s početkom u 18,30 sati te Hrvatska protiv Urugvaja , s početkom u 20,45 sati. 
Drugo kolo se igra u ponedjeljak 30. lipnja, treće u srijedu 2. srpnja, četvrto dan kasnije i posljednje u subotu 5. srpnja. Svaki od navedenih dana igraju se po tri utakmice. 
Utakmice osmine finala igraju se u ponedjeljak 7. srpnja, a od 9. do 12. srpnja u Dugom Selu će se igrati utakmice za plasman od 9. do 16. mjesta. 
Sve informacije o Svjetskom juniorskom prvenstvu rukometašica bit će dostupne na gradskoj Internet stranici.

 

N.H.M.


Procesijom proslavljeno Tijelovo

 

Svetom misom u župnoj crkvi sv. Martina biskupa i procesijom u Dugom Selu je 19. lipnja obilježen blagdan Tijelova. Nakon završetka misnog slavlja mnogobrojni su dugoselski vjernici, među njima i hrvatski branitelji te članovi KUD-ova, formirali procesiju te krenuli za Presvetim sakramentom koji je nosio dugoselski župnik Slavko Kresonja. Uz pjesmu, put procesije bio je posut laticama cvijeća duž Šaškovečke, Starčevićeve, Bjelovarske sve do župne crkve Uzvišenja sv. Križa u Lukarišću. Cvijećem su za tu prigodu bile ukrašene i okućnice kuća, ruže su resile ulaze u dvorišta. Punim nazivom Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove, Tijelovo je katolički blagdan. U Hrvatskoj je neradni dan. Slavi se uvijek u četvrtak poslije svetkovine Presvetog Trojstva, ili jednostavnije za izračunati, deveti četvrtak nakon Uskrsa. Pojavljuje se u 13. stoljeću, a na cijelo zapadno kršćanstvo proširuje se u 14. stoljeću. Augustinska redovnica sv. Julijana iz samostana kod Liegea u Belgiji, imala je viđenje punog mjeseca, na kojem je opazila mrlju. Puni mjesec je protumačila kao Crkvu, a mrlju kao nedostatak blagdana, kojim bi se častio Presveti oltarski sakrament. Na njezinu molbu, mjesni je biskup za svoju biskupiju uspostavio blagdan, koji se na početku zvao blagdan Euharistije. Sveta Julijana i njeni suvremenici promicali su ideju toga blagdana i željeli su ga proširiti na cijelu Crkvu. Papa Urban IV. objavljuje bulu 1264., kojom blagdan Euharistije, želi proširiti na cijelu Crkvu. No, brza smrt ga je spriječila u tome. Tek u 14. stoljeću, papa Ivan XXII. širi blagdan na cijelu Rimokatoličku Crkvu. Svetkovina Tijelova je povezana s procesijama, a prva je bila održana u Kölnu sedamdesetih godina 13. stoljeća. Svojim sudjelovanjem u procesiji vjernici prate Krista, svjedoče svoju vjeru i čuvaju ovu lijepu tradiciju i običaj.

 

 

 

AMŠ


UKLONIMO AMBROZIJU

 

Ovim putem pozivamo građane da uklone ambroziju na svojim parcelama i okućnicama te da ih, ako uoče pojedinačne biljke uz putove ili druge javne površine, unište čupanjem. 
Ambrozija je jednogodišnja biljka koja naraste od 1 do 1,5 metar visine. Stablo joj je uspravno, razgranato i gusto prekriveno sitnim dlačicama. 
Ambrozija dolazi iz Sjeverne Amerike. U Europu je uvezena oko 1860. godine kao slijepi putnik u pošiljkama sjemena. 
Zbog svoje iznimno velike reprodukcijske moći i dobre prilagodljivosti novim okolišnim uvjetima postala je glavni korov središnje i jugoistočne Europe. U Hrvatskoj je prvi puta evidentirana 1941. godine. Danas su ovi krajevi, južni dio Mađarske i Vojvodina središta širenja ambrozije. Brzina širenja vrlo je velika, 6 do 20 kilometara godišnje. Ambrozija raste na osunčanim i neobrađenim površinama, najčešće uz putove, vodotoke i pruge te na neobrađenom poljoprivrednom zemljištu ili zapuštenim dvorištima. 
Pelud ambrozije je jedan od najjačih poznatih alergena. Na sluznicama dišnih organa pelud kod osjetljivih bolesnika može prouzročiti alergijsku reakciju. Klasični simptomi su crvenilo očiju, suzenje, začepljenje nosa, kihanje, kašalj, otežano disanje i astma. Zrela biljka ambrozije proizvest će do 8 milijuna zrnaca peludi, a već 1000 zrnaca u prostoriji izazvat će alergijsku reakciju kod osjetljivih ljudi. Pelud se širi u radijusu od 1 km, a potpomognuta vjetrom može putovati i preko 100 km. 
Štetnost je ambrozije u poljodjelstvu velika jer ona, zahvaljujući svome iznimno jakom korijenskom sustavu i bujnoj vegetativnoj masi, iz tla iznosi velike količine hranjivih tvari te tako osiromašuje tlo. 
Rijetko kad se govori o korisnim primjenama ove biljke koja se može koristiti za uklanjanje teških metala iz zagađenog tla ili u obliku eteričnog ulja koje djeluje antibakterijski i antimikotično. Iz biljke se mogu prirediti i prirodna bojila za tkanine (zdrobljene cvjetne glavice daju crveno bojilo, listovi zeleno). 
Najdjelotvorniji pristup suzbijanju ambrozije uključuje mehaničke, agrotehničke i kemijske mjere suzbijanja. Pojedinačne biljke najbolje je suzbijati čupanjem pri čemu se osjetljivim osobama preporuča koristiti rukavice. Veće površine potrebno je kositi otprilike pet centimetara od tla ili koristiti kemijske mjere. Iščupane biljke koje imaju razvijeno sjeme potrebno je spaliti. 
U brojnim europskim zemljama doneseni su zakonski propisi u vezi s iskorjenjivanjem ambrozije. U Republici Hrvatskoj je 5. srpnja 2007. donesena Naredba o poduzimanju obveznog uklanjanja ambrozije. 
Cvjetanje ambrozije započinje krajem srpnja, a najčešće je u drugoj polovici kolovoza te je potrebno na vrijeme poduzeti mjere da se površine zarasle u ovu biljku očiste. Sve poljoprivredne i privatne površine zarasle u alergene biljke i drugu travu možete prijaviti poljoprivrednom inspektoru koji je nadležan na vašem području, a sve javne površine komunalnom redaru.

 


Za efikasno zaprašivanje komaraca potrebni optimalni vremenski uvjeti

 

Grad Dugo Selo do sada je 2 puta obavio dezinsekciju komaraca u stadiju ličinke. "Dezinsekcije letećih komaraca zamagljivanjem će biti, u suradnji smo sa Zavodom za javno zdravstvo Zagrebačke županije, mjerenja ukazuju da stanje nije alarmantno. Također, kako bi se efikasno provelo zaprašivanje potrebni su i optimalni vremenski uvjeti, dulje stabilno razdoblje bez kiše i vjetra", rekao nam je pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, komunalno i stambeno gospodarstvo Marijo Vinko.

 

 

Turistička zajednica grada Dugog Sela
Dugo Selo, J. Zorića 1

Objavljuje

JAVNI POZIV

Svim građanima grada Dugog Sela, vlasnicima privatnih kuća
s lijepo uređenim okućnicama

za uključenje u akciju

«Najljepša okućnica Grada Dugog Sela za 2014. godinu»

U navedenoj akciji vršit će se ocjenjivanje uređenosti okućnica privatne kuće ili balkona (stana stambene zgrade) prema slijedećim kriterijima:

 1. cvjetnost i hortikulturno uređenje (vlastito održavanje tijekom cijele godine, originalnost uređenja, raznovrsnost bilja) - max 5 bodova
 2. opremljenost (natpis ulice, kućni broj, uređena ograda) - max 5 bodova
 3. na glavnoj prometnici, centru ili u funkciji turizma - max 5 bodova
  UKUPNO: max 15 bodova

Javni poziv je otvoren od 18. lipnja do 15. rujna 2014.
Prijave na Javni poziv dostavljaju se na adresu: Turistička zajednica grada Dugog Sela, ulica Josipa Zorića 1, 10 370 Dugo Selo, s naznakom: «Prijava za akciju Najljepša okućnica».
Prijava treba sadržavati ime i prezime vlasnika objekta, adresu, broj telefona i nekoliko fotografija okućnice objekta ili balkona.

Povjerenstvo Turističke zajednice ocijenit će kandidature, a priznanje najljepšoj okućnici dodijelit će se prigodom Dana Grada Dugog Sela.

KLASA: 023-01/13-01/27
URBROJ: 238/07-12-14-1
Dugo Selo, 18.06.2014.

Predsjednik TZG Dugo Selo
Stipo Velić, dipl.ing.,v.r.

 


18. lipnja 2014. godine

 

Održana sjednica Vijeća općine Brckovljani

 

Vijećnici se odrekli dnevnica u korist poplavljenih u Slavoniji

 

Općina Brckovljani aktivno se uključila u pomoć poplavljenim područjima u Slavoniji. Na sjednici Vijeća održanoj 17. lipnja pod predsjedavanjem Bože Graberca donijet je zaključak u kojem stoji kako je osigurala humanitarnu pomoć (građevinski, sanitetski, dezinfekcijski i ostali materijal) u iznosu od 28.118 kuna. Također, vijećnici su se odrekli naknade dnevnica za ovu i narednu sjednicu u bruto iznosu od 658,25 kuna, a sveukupni iznos od 9.673 kune bit će utrošen za pomoć stradalima u poplavi. Za isto se umanjuje i naknada u iznosu 1.500 kuna neto na 1.160 kuna za rad predsjednika Vijeća za srpanj. Pomagat će i dalje, a kako je opisao načelnik Željko Funtek stanje u Gunji "slike su jedno, a zbilja još gora".

 

Iznos općinskog sufinanciranja smještaja u vrtiću ostaje isti - 850 kuna po djetetu

Od tema iz društvenog segmenta, na dnevnom redu bio je ugovor o petogodišnjem zakupu poslovnog prostora između Općine i Dječjeg vrtića "Didi" u Prikraju te ugovor o pravima i obvezama za sufinanciranje mjesečne ekonomske cijene koštanja boravka jednog djeteta u tom vrtiću. Ekonomska cijena koštanja jednog djeteta po osnovnom programu iznosi 1.600 kuna, a Općina sufinancira iznos od 850 kuna dok 750 kuna plaća roditelj. "Iako nije idealno, ovo je još uvijek najbolja opcija za nas. U stalnim kontaktima rješavaju se eventualni problemi, a sve zbog što boljih uvjeta za djecu", kazao je načelnik Funtek. Vijećnici su donijeli Odluku o vrstama, uvjetima i visini pomoći u socijalnoj skrbi. Sredstva za ostvarivanje prava osiguravaju se u općinskom proračunu, a sredstva za druge pomoći utvrđenih ovom odlukom osigurat će se sukladno proračunskim mogućnostima. Osiguravaju se u visini 5 posto od izvornih prihoda (porezni prihodi), a poslove s ostvarivanjem prava obavlja Jedinstveni upravni odbor Općine. Navedene su kategorije korisnika određene čl.21 Zakona o socijalnoj skrbi, oblici pomoći (naknada za troškove stanovanja, troškovi ogrijeva, jednokratna naknada).

Od srpnja odvoz papira i plastike, cijena odvoza smeća viša za 10,02 posto

Nakon što je zadnja sjednica Vijeća tematski bila vezana uz otpad i približavanje 1. srpnja kao početka njegova odvajanja, na ovoj je prihvaćen aneks ugovora o koncesiji za skupljanje, odvoz i odlaganje komunalnog otpada. Miješani komunalni otpad koncesionar "Mull trans" odvozit će se jedan put tjedno, a obvezuje se uvesti dodatnu liniju jednom mjesečno i to u prvom tjednu tekućeg mjeseca za prethodni mjesec za odvoz papira i plastike koji će se prikupljati u zasebnim vrećama. Vreće za odvajanje na "kućnom pragu" koncesionar se obvezuje dostaviti korisnicima na općinskom području bez naknade. Uvođenjem te linije dolazi do promjena cijena za 10,02 posto i to s obzirom na volumen posude/kategorija korisnika nove cijene s PDV-om su: posuda 120 l 61,89 kn; posuda 120 l, samci i staračka domaćinstva 41,26 kn; posuda 240 l 89,39 kn; vikendaši 42,49 kn. Koncesionar je dužan postaviti na 16 lokacija kontejnere za staklo i metal (limenke i sl.) tako da u Brckovljanima, Gračecu, Lupoglavu, Stančić-Štakorovcu i Prikraju budu po dva kontejnera, a u ostalim mjestima po jedan. Ovdje je rečeno u raspravi, ukoliko se ukaže potreba, broj kontejnera može i povećati. Koncesionar će također obavijestiti sve korisnike o promjeni režima odvoza kao i o načinu recikliranja i vrstama otpada putem letaka. Predstavniku "Mull transa" Mladenu Klasniću ukazano je na problem s barkodom na uplatnicama zbog čega je ponegdje nemoguće platiti uslugu. Rečeno je kako će se problem riješiti, a u pripremi su novi setovi uplatnica. Bilo je riječi i o reciklažnom dvorištu. Ono je posebna stavka i za upravljanje njime ide posebni ugovor nakon provedenog javnog natječaja, s obzirom da se u njega odlažu i skladište i druge vrste otpada poput pravog metala, elektroničkog, zelenog otpada… Čeka se uredba o biootpadu koja će precizirati načine njegova odvajanja i prikupljanja, a preporuka je Ministarstva zaštite okoliša da se ono u prijelaznom razdoblju koristi kao kompost u vrtovima, kazao je načelnik Željko Funtek.

O štakorima i komarcima

Donijeta je odluka o preventivnoj i obveznoj dezinfekciji, dezinsekciji i deratizaciji kao posebnih mjera zaštite pučanstva od zaraznih bolesti za period od 2014. do 2018. godine. Sredstva za provedbu DDD mjera osiguravaju se u proračunu za prvu deratizaciju te drugu po potrebi za stambene i poslovne zgrade te javne prometne površine u vlasništvu Općine, napuštena domaćinstva (nepoznatog vlasnika), neuređena odlagališta otpada. Za kuće i okućnice i zgrade u vlasništvu fizičkih ili pravnih osoba, poslovnih objekata sredstva osiguravaju njihovi vlasnici odnosno posjednici. Za objekte kom.infrastrukture, prometne, registrirane vodotoke i hidrotehničke objekte (u raspravi su spomenuti kanalizacija, odvodni kanali, grabe ili nasipi - gdje su staništa štakora), ustanove, zelene površine i parkovi sredstva za DDD mjere osiguravaju za njih nadležna javna poduzeća, ustanove ili trgovačka društva. Izbor izvoditelja vrši se provedbom postupka sukladno Zakonu i javnoj nabavi, stručni nadzor provodi županijski ZJZ, a inspekcijski nadzor nadležna sanitarna inspekcija. Podsjećeno je kako za nadzor Zavod naplaćuje 10 posto od ugovorenog iznosa. Kako bi se povećala efikasnost i smanjili troškovi bilo bi dobro da svi u isto vrijeme obavljaju deratizaciju, poručeno je. Vijećnik Ivica Čolić pitao je za zaprašivanje komaraca. Inače, Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da se tretiranje odraslih oblika komaraca obavi kad je 15 uboda u 15 minuta. "Trenutno je njihov broj u granicama normale na mjerenom području Zeline, Brckovljana i Dugog Sela. Ukoliko bude potrebno zaprašivanje će se vršiti na širem području u suradnji sa Zagrebačkom županijom i susjednim JLS-ovima", odgovorio je načelnik. Iako će biti u primjeni samo oko dva tjedna, donijeta je Odluka o izmjeni i dopuni odluke o komunalnom redu. Jedna od izmjena je u stavku 3. koji kaže da u građevinskom području vlasnik ruševne građevine treba sanirati ili je ukloniti, a zemljište držati u uređenom stanju.

Odluka o otpisu duga komunalne naknade - sporazumno plaćanje na rate i bez zatezne kamate

Vijeće je donijelo odluku o otpisu duga komunalne naknade na ime zastare i obračun zakonskih zateznih kamata. Tako se korisnicima kojima je poslana opomena za dug komunalne naknade, a koji nisu izjavili prigovor u roku 8 dana od primitka opomene, a platili su dug neće obračunavati zakonska zatezna kamata. Onima koji nakon tih osam dana nisu prigovorili, a nisu ni platili dug u navedenom roku nego nakon njegova proteka omogućit će se potpisivanje Sporazuma i neće im se zaračunati zatezna kamata. Ukoliko se korisnik ne odazove potpisivanju Sporazuma ili ga ne želi potpisati, kamata će teći. Po navedenom sporazumu obročno plaćanje odobrit će se na najviše do dvije rate na iznos manji od 1.000 kuna i najviše do pet rata za iznos veći od 1.000 kuna s time da rata ne može biti manja od 1.000 kuna. Po pitanju ovih dugovanja rečeno je kako je potrebno paziti kako se ponašati prema dužnicima, a da se ne podcijene oni koji uredno izvršavaju svoje obveze. Napomenuto je i kako je naplativost dugova za fizičke osobe 70 posto, a za pravne 80 posto što su jako dobre brojke. 
Prihvaćena je odluka o komunalnom doprinosu (pročišćeni tekst) kojom je, za sva naselja na području Općine, utvrđena jedna zona za njegovo naplaćivanje. Jedinične vrijednosti komunalnog doprinosa u kunama po m3 građevine su: za stambene objekte samostojeće kuće do 400m2 BRP 45 kn/m3; iznad 400 m2 50 kn/m3; poslovni, gospodarski prostor i ustanove 54 kn/m3 te višestambene i stambeno poslovne građevine 57 kn/m3. Kao najpovoljniji za održavanje zelenih površina (malčiranje) odabran je dugoselski Toljan trans d.o.o. koji je ponudio 17.500 kn bez PDV-a. Živice i zaraštene površine održavat će ivanićgradski Binđo d.o.o. čija je ponuda od 35.400 kn bez PDV prihvaćena kao najpovoljnija. U 2014. godini ručno košenje trave obavljat će Husarić d.o.o. iz Ivanić Grada, njihova ponuda iznosi 5.000 kn bez PDV-a. 
Raspisuje se javni natječaj za prodaju građevinskog zemljišta unutar Gospodarske zone Božjakovina i djelomično poljoprivrednog i djelomično građevinskog zemljišta u vlasništvu Općine. Površina građevinskog zemljišta u GZ Božjakovina je 2300 m2, početna cijena je 261.000 kuna. Dijelom poljoprivredno, dijelom građevinsko u k.o. Hrebinec površine je 1069 m2 po početnoj cijeni 20.800 kuna. Lokacije predviđene za prodaju mogu se vidjeti na www.brckovljani.hr 
Načelnik Funtek je informirao vijeće o dopisu Ministarstva socijalne politike i mladih koje traži da im Općina vrati "neutrošena sredstva uplaćena za komunalni doprinos", za gradnju kućica u Centru za rehabilitaciju Stančić za koje je 2009. godine izdana građevinska dozvola. Ona je propala, a od gradnje se, u međuvremenu, odustalo. "Ta su sredstva namjenski utrošena za komunalnu infrastrukturu, među njima i za priključke plina i vode za te objekte", kazao je načelnik dodavši kako će zatražiti sastanak po tom pitanju. Vijećnica Snježana Jaić iznijela je pritužbu na Hrvatske šume koje u Prečecu uništavaju bankine te kamenjem zatrpavaju grabe koje stanovnici redovito sami čiste. Sljedeća sjednica najavljena je za kraj mjeseca.

AMŠ


Adrenalin, brzina i driftanje na rugvičkoj autocross stazi

 

U organizaciji Auto kluba „Off road“ Rugvica na području naselja Otok Svibovski (kod šoderice Abesinija) po prvi puta je održana autocross utrka autima u kojoj su sudjelovali natjecatelji iz Lobora, Bedekovčine, Požege, Savskog Marofa, kao i domaćini. Nedjeljni sunčani dan, 15. lipnja, pružio je idealne uvjete za održavanje utrka, što je privuklo i veliki broj posjetitelja. Prema riječima organizatora tijekom dana događanje je pratilo oko 300 do 400 posjetitelja, a uz organiziranu ugostiteljsku ponudu dobrog druženja i zabave nije nedostajalo. Prije početka adrenalinskog show programa održana je utrka biciklista od 6 do 13 godina u kojoj je sudjelovalo 11 natjecatelja. Prvo mjesto osvojio je Marko Vukadin, druga je Lorena Šver i treći je Filip Munđer. Uslijedila je utrka buggy-a u kojoj je sudjelovalo četiri natjecatelja iz AMK Off road Lobor, a nagrade su osvojili – Miljenko Puntak za 1. mjesto, Ivan Vlahek 2. mjesto i na trećem mjestu Antonio Bukal. Buggy-iji su vozili dvije utrke, a pobjednici su proglašeni po sistemu najboljeg vremena. Utrka auta vozila se 10 minuta + 2 kruga, a s obzirom da se po prvi puta organizira rezultati natjecanja se boduju za viši rang. U trci je sudjelovalo 13 natjecatelja, među kojima je sudjelovalo petero iz Kluba domaćina. Prvo mjesto osvojio je Ivica Mikulec (samostalan vozač), drugo Ivica Tuđa (također samostalan vozač) i treće Miroslav Groš iz AK Kebel, Bedekovčina. 
Cjelokupno događanje pratili su i predstavnici Općine Rugvica, zamjenik načelnika Ivica Kuzmec i predsjednik Općinskog vijeća Branko Galenić, a među gostima nazočili su i načelnik Općine Velika i Općine Bedekovčina. Pokrovitelj Autocrossa bila je Općina Rugvica i načelnik Općine Rugvica, Zajednica sportskih udruga općine Rugvica te drugi sponzori, dok se organizatori zahvaljuju i DVD-u Rugvica, dugoselskoj ispostavi Doma zdravlja Zagrebačke županije, timu hitne medicinske pomoći Dugo Selo i Udruzi „Savski lađari“. 
Auto klub „Off road“ Rugvica započeo je s radom prošle godine, i u godini dana nastojali su napraviti stazu i organizirati prvu utrku, što je i uspješno odrađeno. Zato je već u jesen planirana organizacija nove autocross utrke, a moguće je sudjelovanje i motora, najavljuju u Klubu.

 

 

 

I.G.O.

 

Prijem sportskih šampiona kod gradonačelnika:

 

„Ponos grada mladih“

 

Gradonačelnik Dugog Sela Stipo Velić danas je u Gradskoj vijećnici održao svečani prijem najuspješnijih sportaša koji su tijekom ove godine ostvarili zapažene rezultate na državnim i europskim prvenstvima. Prijemu su nazočili predstavnici, treneri Stolnoteniskog športskog kluba Dugo Selo, Ženskog rukometnog kluba Dugo Selo '55, Muškog rukometnog kluba Dugo Selo '55 i Kyokushin karate kluba Dugo Selo, tajnik Zajednice športskih udruga grada Dugog Sela Ivan Plašić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Dugog Sela Željko Ivaniček i pročelnik gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti Veljko Bertak. Predstavnici klubova predstavili su svoje sportske kolektive i upoznali nazočne s postignutim rezultatima. 
Tako je Tena Vrh iz Kyokushin karate kluba Dugo Selo postala viceprvakinja na Europskom prvenstvu u kyokushin karateu održanom u svibnju u Azerbajdžanu. Ujedno Tena je i trenutna juniorska reprezentativka Hrvatske, a kroz njene sportske uspjehe vodi ju trener Nikola Banjeglav. 
Iz Stolnoteniskog športskog kluba Dugo Selo trener Zvonko Pokas predstavio Luku Martineka koji je postao kadetski prvak RH na Prvenstvu RH 2014. održanom u Zagrebu u travnju ove godine, ponovivši time svoj uspjeh od lani. Luka Martinek i Mislav Martinek osvojili su 3. mjesto u igri parova (kadeti), a kadetska momčad u sastavu Luka Martinek, Mislav Martinek, Ivan Martić i Luka Dragun osvojila je 2. mjesto. Na prvenstvu RH u Varaždinu u svibnju Anamarija Tominac i Darija Arapović osvojile su 3. mjesto u igri parova u kategoriji mlađih kadetkinja, a Matej Murat, Luka Martinek, Tomislav Nagy, Mislav Martinek u juniorskoj momčadi osvojili su 3. mjesto. 
Trener Nenad Plašić zajedno sa članicama Ženskog rukometnog kluba Dugo Selo vratio se iz Umaga u svibnju ove godine s osvojenim srebrom na Prvenstvu RH u rukometu za kadetkinje (rođ. 1996. godine), a u ekipi su igrale Edina Numanović, Josipa Mamić, Adriana Ivančan, Valentina Čamber, Iva Ivanda, Iva Sedlar, Marija Novosel, Petra Franjić, Josipa Bebek, Iva Šebalj, Ana Šebalj, Andrea Pavković, Kristina Svetec, Leonarda Žerjavić i Laura Bebek. Josipa Mamić izabrana je u najbolju sedmorku turnira i treći je strijelac Prvenstva s 43 pogotka, a Ivana Šebalj izabrana je za najbolju vratarku. Uz trenera Nenad Plašića, trenerice su još Tanja Plašić i Anita Dananić. 
S Prvenstva RH u rukometu za kadete (rođene 1996. godine) održanom u Umagu u svibnju, članovi Muškog rukometnog kluba Dugo Selo, na čelu s trenerima Zvonko Kalebom i Borisom Peršićem, vratili su se s osvojenim 2. mjestom. U ekipi su igrali Antonio Marušić, Marko Svečnjak, Franko Pandžić, Borna Eršić, Luka Smolčić, Dorian Markušić, Ivan Katavić, Tomislav Severec, Marko Poljak, Marko Jurakić, Hrvoje Rauch, Josip Matezović, Mislav Šuker i Ivan Ključar. Tomislav Severec njabolji je strijelac Prvenstva i izabran u najbolju sedmorku turnira, dok je Dorian Markušić izabran za najkorisnijeg igrača. 
Dugoselski gradonačelnik Stipo Velić čestitao je klubovima na ostvarenim rezultatima. „Vi ste ponos ovog grada – grada mladih“, poručio je gradonačelnik istaknuvši njihove vrhunske rezultate kao pozitivnu promociju naše sredinu. Dodaje kako gradski proračun izdvaja znatna sredstva za sportske klubove, unatoč financijskoj krizi. „Jedan smo gradova koji najviše ulaže u sport, kako financijski tako i osiguranjem potrebne infrastrukture za sportske treninge i natjecanja.“ Uz želje za daljnji sportski uspjeh, gradonačelnik im je poručio da ne zaborave svoj grad i mjesto od kuda su potekli. Na kraju je najavio predstojeće sportsko natjecanje – Svjetsko rukometno prvenstvo za juniorke koje će se jednim dijelom održati i u Dugom Selu. Naime, Prvenstvo će trajati od 28. lipnja do 13. srpnja, a igrat će se u Čakovcu, Zagrebu, Koprivnici i u dugoselskoj Gradskoj sportskoj dvorani. U Dugom Selu su planirane utakmice skupine u kojoj igra i reprezentacija Hrvatske, a održat će se i utakmica osmine finala natjecanja. 
Gradonačelnik je pozvao sve da podrže natjecanje i natjecatelje na utakmicama.

 

 

 

I.G.O.


Raspisan novi natječaj za obnovljive izvore energije

 

Zagrebačka županija raspisala je javni natječaj za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava za provođenje projekta „Poticanje korištenja obnovljivih izvora energije kod fizičkih osoba u Zagrebačkoj županiji“ u 2014. godini. Projekt predviđa sufinanciranje troškova nabave i ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u 80 kućanstava na području Zagrebačke županije, a natječaj je otvoren do 16. srpnja 2014. godine. 
Pod sustavima za korištenje obnovljivih izvora energije smatraju se sunčani toplinski pretvarači (kolektori) za pripremu potrošne tople vode i kolektorski sustavi na biomasu za centralno grijanje (kotlovi na drvnu sječku, pelete i pirolitički kotlovi). Podnositelj prijave može biti isključivo vlasnik ili skupina suvlasnika jednog kućanstva koji imaju prijavljeno prebivalište na području Zagrebačke županije. Troškove opreme i ugradnje sustava sufinancirat će se u iznosu od 50 posto ukupnih troškova. Od toga, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost snosit će 40 posto troškova, odnosno najviše 12.000 kuna po korisniku, ukupno 960.000 kuna, a Zagrebačka županija 10 posto, najviše 3.000 kn po korisniku, ukupno 240.000 kn. Najveći novčani iznos subvencije koji korisnik može ostvariti je 15.000 kuna. Nepovratna novčana sredstva isplaćivat će se u obliku vrijednosnog kupona. Iz Zagrebačke županije pozivaju sve zainteresirane da se jave na natječaj najkasnije do 16. srpnja 2014. godine. Informacije, tekst natječaja, upute za prijavitelje i potrebni obrasci nalaze se na službenoj stranici Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr i Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske www.regea.org .Odgovore na dodatna pitanja možete saznati na brojevima telefona 01/6009-476 i 0800 820 821 ili na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Prijave s potrebnom dokumentacijom dostavljaju se isključivo kao preporučena pošiljka s povratnicom u pisanom obliku, u zatvorenoj omotnici na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za gospodarstvo, Vukovarska 72/V, 10000 Zagreb, uz naznaku „Projekt OIE – Ne otvaraj“.

 


17. lipnja 2014. godine

 

U organizaciji Savjeta mladih i TS Martinus

 

Održan humanitarni koncert "Inati se Slavonijo"

 

Humanitarni koncert "Inati se Slavonijo" održan je 15.lipnja u Gradskoj sportskoj dvorani Dugo Selo na inicijativu Savjeta mladih Grada Dugog Sela i TS Martinus. 
Nastupili su sljedeći izvođači: TS Od srca do srca, TS Legende, Slavko Vjeko Blažinović, Željko Sesvečan, TS U laganom ritmu, Grupa Nova Tajna, Zlatko Deveničar, Meri Miljković i Grupa Nova. 
Svojim nesebičnim odazivom, izvođači su omogućili da se Dugoselci i Dugoselke provesele u njihovim zvucima tamburice i dobroj pjesmi. 
Odaziv je bio nešto manji, no bez obzira na to, bilo je jako veselo u dvorani. Ulaznice su bile po cijeni od 25 kuna i sav sakupljeni prilog ići će kao pomoć građanima potopljenih područja Slavonije. 
Koncert je otvorio zamjenik gradonačelnika Pavo Jakovljević, a uz njega svečani gosti bili su i predsjednik Gradskog vijeća Željko Ivaniček te ostali vijećnici. Sve nazočne pozdravila je i podpredsjednica Savjeta Maria Cik te zahvalila svima na nesebičnom doprinosu. 
Koncert je uspješno odrađen zahvaljujući svim volonterima i ljudima dobra srca koji su pomagali oko organizacije i same pripreme koncerta. Koncertu se odazvala i Đurđa Habel, urednica radio emisije "Etno kutak", koja je uz članicu Savjeta mladih Maju Matijaš vodila koncert.

 

 

 

Maja Matijaš


Potpisivanje peticije za referendum o zakonu protiv outsourcing-a u centru Dugog Sela

 

Još danas i sutra u centru Dugog Sela, podno sata, od 10 do 18 sati možete potpisati peticiju za pokretanje referenduma o zakonu protiv outsourcing-a, odnosno protiv najavljenog izdvajanja pomoćnih poslova u javnom i državnom sektoru. 
Kao što je poznato peticiju je pokrenulo 17 sindikata javnih i državnih službi, a potpisuje se u razdoblju od 5. do 19. lipnja. Organizatori peticije smatraju da provođenje outsourcing-a u javnom i državnom sektoru predstavlja veliki problem koji će imati dalekosežne štetne posljedice po radnike, radna mjesta i kvalitetu pružanja usluga u navedenim sektorima. Na ovaj način pokušavaju inicirati raspisivanje referenduma za donošenje zakona protiv outsourcing-a u javnom i državnom sektoru. Na nivou države organizirani su punktovi u svim gradovima i mjestima, a zasada je prikupljeno preko 300,000 potpisa građana. U međuvremenu iz medija se doznaje kako je Vlada RH potvrdila kako su od tri modela outsourcing-a izabrali onaj nazvan spin off, a što znači da će se osnovati novo trgovačko društvo u državnom vlasništvu koje će preuzeti zaposlenike javnih i državnih tvrtki. Procjenjuje se da se radi oko 24.000 zaposlenika – zaposlenim na poslovima čišćenja, pranja, peglanja, kuhanja, održavanja. Bez obzira na Vladine najave iz Sindikata Preporod poručili su kako se nastavlja s prikupljanjem potpisa za referendum protiv outsourcing-a.

 

I.G.O.


RADOVI NA PRUZI

 

Zbog nastavka radova pruga Zagreb GK - Dugo Selo bit će zatvorena za promet između kolodvora Sesvete i Zagreb GK u noći od 16./17. do 18./19. lipnja od 22.20 do 4.10 sati, a od 21. lipnja u 14.00 sati do 22. lipnja u 6.00 sati te od 22. lipnja u 13.35 sati do 23. lipnja u 4.10 sati između kolodvora Dugo Selo i Sesvete. U tim razdobljima za promet će biti zatvoren po jedan kolosijek na toj dvokolosiječnoj pruzi te će protok vlakova biti ograničen i promet će teći otežano, s određenim kašnjenjima. 
Više informacija o posebnoj regulaciji prometa putnici će moći dobiti na brojevima telefona 060 333 444 (cijena poziva s fiksne linije je 1,39 kn/min+PDV, a s mobilne 2,37 kn/min+PDV, HT d.d.) i 01 3782 583 te na kolodvorima.

 


Predstavljen "Dugoselski astronom" Miroslava Mancea

 

U dvorani Gradske knjižnice Dugo Selo 13. lipnja 2014. godine predstavljena je knjiga Miroslava Mancea "Dugoselski astronom". To je 36. knjiga u zavičajnoj biblioteci "Terra sancti Martini" u nakladi Gradske knjižnice Dugo Selo. 
Miroslav Mance (Vrbovsko, 1872.- Zagreb, 1943.) bio je od kraja 19. stoljeća do 1914. godine upravitelj Pučke štedionice u Dugo Selu, ali i značajni hrvatski astronom amater. U to je vrijeme od 1903. godine bio jedan od prvih suradnika našeg poznatog znanstvenika Otona Kučere na zagrebačkoj Zvjezdarnici. Neka je promatranja vršio i na Martin bregu te o tome piše i nekoliko znanstvenih radova. U Dugom Selu je bio i politički angažiran pa se kandidirao za zastupnika dugoselskog kotara u Hrvatskom saboru, ali bez uspjeha. 
Osim astronomskih tekstova, ova knjiga donosi i članke u kojima Miroslav Mance govori o svom poznanstvu sa Stjepanom Radićem, o svom ujaku Franji Račkom, o đakovačkom biskupu Josipu Juraju Strossmayeru. 
Dok je živio u Dugom Selu, Mance je bio i član "društva slobodnih mislilaca", nazvanog jednostavno "Slobodna misao". Za potrebe društva napisao je jednu kratku knjižicu koja je u cijelosti prenesena u knjizi "Dugoselski astronom". 
Miroslav Mance je dosad bio znan jedino uskom krugu proučavatelja povijesti moderne hrvatske astronomije, ali njegovo djelovanje je bilo vrlo raznoliko što ova knjiga zorno pokazuje. Mance je svakako jedna od najzanimljivijih ličnosti koja je živjela u Dugom Selu početkom 20. stoljeća. 
Knjiga je bogato ilustrirana, obogaćena koricama fotografa Marija Kocipera, a stručnu recenziju astronomskog dijela knjige napravila je Tatjana Kren, naša poznata astronomkinja.

 

Gradska knjižnica Dugo Selo

 

Karate klub "Brckovljani"

 

Katja Nekić - u samom vrhu europskog Shitoryu karatea

 

Shitoryu Karate Do Europsko prvenstvo održano je 14. i 15. lipnja u Nove Zamky u Slovačkoj. 
Karate klub Brckovljani je kao član Hrvatske Shitoryu reprezentacije nastupio sa 6 reprezentativaca. 
Pobjednički duh, disciplina, odricanje i naporni treninzi doprinijeli su osvajanju europske medalje. 
Izvrstan rezultat ostvarila je Katja Nekić koja se popela na pobjedničko postolje. 
U kategoriji mlađe kadetkinje - borbe do 40 kg osvojila je izvrsno 3. mjesto. 
I ostali članovi Karate kluba Brckovljani odradili su odličan nastup u kategoriji kate pojedinačno. 
Osim Katje Nekić, nastupili su: 
David Lisica, Andrea Tomić, Nikolina Miholić, Janica Vitez i Matej Dokuš. 
Izvanredna završnica sezone za Karate klub Brckovljani poslužit će kao motivacija za nove pobjede koje slijede u jesen, s početkom nove školske godine.

 

 

 


16. lipnja 2014. godine

Većinu mjesnih odbora osvojio HSS

 

Jučer su na području općine Rugvica provedeni izbori za članove Vijeća mjesnih odbora, a od ukupno upisanih 6.941 glasovalo 1.792 birača, ili 25,82 posto. Nevažećih listića bilo je ukupno 17. Prema službenim podacima Izbornog povjerenstva vidljivo je da je većinu mjesnih odbora dobio HSS. Tako je HSS najviše glasova dobio u Ježevu, Obedišću Ježevskom, Donjoj Gredi, Oborovskim Novakima, Preseki Oborovskoj, Črncu Dugoselskom, Črncu Rugvičkom te u Sop-Hrušćici gdje je u koaliciji sa SDP-om. U mjesnim odborima Oborovo, Otok Svibovski, Jalševec Nartski i Rugvica većinu je osvojila koalicija stranaka HDZ/A-HSS, dok je u mjesnom odboru Prevlaka većinu glasova osvojio HNS-liberalni demokrati. Prema riječima predsjednice Izbornog povjerenstva Ivane Belec izbori su protekli u redu, bez prijavljenih primjedbi ili izgreda. 

Prema pojedinih mjesnim odborima stanje je slijedeće: 
Na području MO Prevlaka glasovalo je ukupno 67,53% birača, nije zabilježen niti jedan nevažeći listić. Prema poretku lista koje sudjeluju u diobi mjesta 1. je HNS – liberalni demokrati (nositelj liste Miroslav Alilović) s ukupno 51,92% glasova, a 2. je HSS (nositelj Saša Češković) s ukupno 48,08% glasova. Ovaj mjesni odbor čine 3 člana Vijeća. 
Na području MO Ježevo glasovalo je ukupno 35,09% birača, nevažećih je 1,50% listića. Prema poretku lista koje sudjeluju u diobi mjesta 1. je HSS s ukupno 61,07% glasova (nositelj Sreten Hrdan); 2. je koalicija HDZ/A-HSS (nositelj Dražen Debeljak), 3. je koalicija SDP/HNS-liberalni demokrati s ukupno 15,27% glasova (nositelj Darko Hrdan). Ovaj mjesni odbor čini 9 članova. 
Na području MO Obedišće Ježevsko glasovalo je ukupno 43,12% birača, nije zabilježeno nevažećih listića. Prema poretku lista 1. je HSS s ukupno 74,47% glasova (nositelj Berislav Cesar), dok je druga kolacija HDZ/A-HSS s ukupno 25,53% glasova (nositelj Branko Karamarko). Ovaj mjesni odbor čini 5 članova. 
Na području MO Donja Greda glasovalo je ukupno 65,38% birača, a zabilježeno je 1,47% nevažećih listića. Prema poretku lista prvi je HSS s ukupno 46,27% glasova (nositelj Marijan Jagušt); drugi je SDP s ukupno 34,33% glasova (nositelj Mile Jergović), dok je treći HDZ s ukupno 19,40% glasova (nositelj Ivan Dončić). Ovaj mjesni odbor čini 5 članova. 
Na području MO Oborovski Novaki glasovalo je ukupno 64,14% birača. nevažećih listića je bilo 1,32 posto. Prema poretku lista prvi je HSS s ukupno 62,00% (nositelj Stjepan Kirin), dok je druga koalicija HDZ/A-HSS s ukupno 38,00% glasova (nositelj Cvjetko Štaba). Ovaj mjesni odbor čini 7 članova Vijeća. 
Na području MO Otok Svibovski glasovalo je ukupno 37,45% birača. Evidentirano je 0,77% nevažećih listića. Prema poretku lista prva je koalicija HDZ/A-HSS s ukupno 48,65% glasova (nositelj Ivica Gavran), druga je nezavisna lista Vladimira Prašnjaka s ukupno 30,12% glasova, a treća je koalicija HSS/SDP s ukupno 21,24% glasova (nositelj Ivica Hajtek). Ovaj mjesni odbor čini 9 članova. 
Na području MO Jalševec Nartski glasovalo je ukupno 13,54% birača. Nevažećih listića bilo je 0,60%. Prema poretku lista prva je koalicija HDZ/A-HSS s ukupno 63,17% glasova (nositelj Emil Majstorović), drugi je HSS s ukupno 28,44% glasova (nositelj Željko Vojković), a treća koalicija SDP/HNS-liberalni demokrati s ukupno 8,38% glasova (nositelj Branko Mudifaj). Ovaj mjesni odbor čini 15 članova. 
Na području MO Rugvica glasovalo je ukupno 21,90% birača. Nevažećih je 1,24% listića. Prema poretku lista prva je koalicija HDZ/A-HSS s ukupno 51,41% glasova (nositelj je Marijan Matijević), drugi je HSS s ukupno 26,65% glasova (nositelj Marko Petek), treći je SDP s ukupno 11,60% glasova (nositelj Marijan Baršun), te četvrta nezavisna lista Vinka Mršića s ukupno 10,34 posto. Ovaj mjesni odbor čini 13 članova. 
Na području MO Preseka Oborovska glasovalo je 40,80% birača. Nevažećih je 1,96% listića. Prema poretku lista prvi je HSS s ukupno 80,00% glasova (nositelj Ivan Režić), dok je druga koalicija HDZ/A-HSS s ukupno 20,00% glasova (nositelj Božidar Sokač). Ovaj mjesni odbor čini 5 članova. 
Na području MO Oborovo glasovalo je ukupno 25,52% birača, a nevažećih listića nije bilo. Prema poretku lista prva je koalicija HDZ/A-HSS s ukupno 67,41% glasova (nositelj Stipo Rajić), drugi je HSS s ukupno 22,96% glasova (nositelj Vlado Bardić) te treća koalicija HNS-liberalni demokrati/SDP s ukupno 9,63% glasova (nositelj Hans Agelić). Ovaj mjesni odbor čini 9 članova. 
Na području MO Sop-Hrušćica glasovalo je ukupno 40,79% birača. Nevažećih listića je 1,46%. Prema poretku lista prva je koalicija SDP/HSS s ukupno 59,61% glasova (nositeljica Nada Šeremet), dok je druga koalicija HDZ/A-HSS s ukupno 40,39% (nositelj Darko Kocijan). Ovaj mjesni odbor čini 9 članova. 
Na području MO Črnec Dugoselski glasovalo je 19,28% birača, nevažećih listića nije bilo. Jedina lista koja se kandidirala na izborima je lista HSS-a (nositelj Ivica Sever). Ovaj odbor čini 5 članova. 
Na području MO Črnec Rugvički glasovalo je 23,21% birača, nevažećih listića nije bilo. Jedina lista koja se kandidirala na izborima je lista HSS-a (nositelj Anđelko Brizić). Ovaj odbor čine 3 člana.

 

Iva Grgić Ozimec


PRIHVAĆENO IZVJEŠĆE DKPC-A

 

Direktor Dugoselskog komunalno poduzetničkog centra Tadija Penić podnio je izvješće o radu Centra u 2013. godini na desetoj sjednici Gradskog vijeća Dugog Sela. Penić je naglasio da je Centar uspješno poslovao u toj godini te da se trenutačno najviše radi na usklađivanju poslovanja s novim zakonskim propisima za djelatnost gospodarenja otpadom, premda je i dalje, kako je rekao, problem što Vlada RH ne donosi potrebne uredbe i pravilnike koji su preduvjet za spomenuto usklađenje. Vezano uz to Centar nije izradio elaborat o gospodarenju otpadom, a Penić je procjenio da bi moglo biti problema i oko dobivanja okolišne dozvole koja se čeka i po osam mjeseci, a potrebno je ishoditi i dozvolu za upravljanje otpadom. Penić je rekao da se radi na razdvajanju otpada i recikležnom dvorištu. Trenutačno se po gradu raspoređuje pedesetak novih kontejnera za papir koje će prvo dobiti veće stambene zgrade, a u kolovozu i rujnu ove godine očekuje se i proširenje deponije, odnosno izgradnja novih dviju kazeta. Penić je na primjedbe vijećnice Kokot Bambić o smanjenju dobiti, u odnosu na godinu prije, odgovorio da je do toga došlo zbog provedenog vrijednosnog usklađenja, ali i smanjene prodaje grobnih mjesta. Vijećnik Stjepan Novosel upitao je zašto Centar ne obavlja i djelatnost vezanu uz razvoj poduzetništva, premda i dalje nosi taj naziv, a Penić je odgovorio da Centar nema kadar za provođenje te djelatnosti. Vijećnika Stjepana Štefinovca zanimalo je pak kada će se Centar ustrojiti da radi ono za što je registriran, odnosno da umjesto najma vanjskih izvođača, sam obavlja djelatnosti što bi po njemu bilo jeftinije. Centar nema mehanizaciju ni prostor kamo bi je eventualno smjestio pa ni dovoljan broj kadrova da to izvodi sam, rekao je Penić, a kalkulaciju da li bi kupnja mehanizacije i zapošljavanje novih ljudi bilo više isplativo trebao bi napraviti Grad, kao vlasnik - ocjenio je Penić. 
Nasuprot tome, vijećnik Zvonko Novosel Dolnjak ocjenio je da treba dozvoliti rad privatnom sektoru gdje god je to moguće te dodao da treba promijeniti praksu u radu vijeća jer, po njemu, izvješće Centra, zbog izmjene zakona, ne bi trebalo prihvatiti vijeće već gradonačelnik. 
Izvješće je na koncu prihvaćeno većinom glasova vijećnika.

 

N.H.M.


PINOT BIJELI ANTE BAUERA ŠAMPION DVADESETOG OCJENJIVANJA VINA

 

Vinogradarsko vinarska udruga "Terra sancti Martini" ove je godine održala dvadeseto - jubilarno ocjenjivanje vina, a u subotu 14. lipnja, u svojoj kleti na Martin bregu, i dodjelu priznanja najboljim vinima, odnosno vinogradarima i vinarima. 
Predsjednik udruge Ante Bauer uvodno je pozdravio sve prisutne i izrazio zadovoljstvo velikim brojem prijavljenih uzoraka, a posebice kvalitetom vina. Naime, prijavljena su bila 73 uzorka vina, a dodijeljeno je 12 zlatnih, 33 srebrne te 21 brončana diploma. Tek šest vina dobilo je priznanja, a svega tri zahvalnice. 
Posebne pohvale dugoselskim vinogradarima i vinarima izrekla je članica povjerenstva za ocnjenjivanje vina Vlasta Rubeša Vili naglasivši da su uspjeli, iz prošle vinogradarima prilično loše godine, izvući maksimum i odgojiti izvanredna vina što, kako je dodala, svjedoči i činjenica da je preko šezdeset posto vina koja su prijavljena na izložbu ocnjenjeno zlatnim i srebrnim diplomama. 

Rubeša Vili se osvrnula i na značaj ocjenjivanja vina u smislu poboljšanja njihove kvalitete. Na Martin bregu nema više loših vina, rekla je Rubeša Vili te dodala kako je proteklih dvadeset godina, u kojima su uz ocjenjivanja i izložbe paralelno rađene i edukacije, učinjeno više za ovdašnje vinogradarstvo i vinarstvo nego u prijašnjih stotinu godina. 
Šampionskim vinom jubilarnog ocjenjivanja vina Vinogradarsko -vinarske udruge "Terra sancti Martini" proglašen je pinot bijeli, berba 2013., vinogradara Ante Bauera koji je u ocjenjivanju osvojio 86 bodova. 
Zlatne diplome dobili su još i Stjepan Škrapec, s rajnskim rizlingom, zelenim silvancem i muškatom žutim, Marijan Tomurad, s pinotom bijelim i kraljevinom, Boris Mahač, s tramincem, Joža Kulaš, s mješavinom bijelih sorata, Miroslav Škrlec, s graševinom i cabernet-savignonom, Mladen Vrabec, s rajnskim rizlingom te Velimir Marjan Mudrovčić sa zelenim silvancem.

 

 

 

Nenad Haleuš Mali


Zagrebačka županija dodjeljuje sredstva za organizaciju i nastup na poduzetničkim manifestacijama

 

Zagrebačka županija bespovratno će dodijeliti 300.000 kuna za sufinanciranje organiziranja manifestacija vezanih uz poduzetništvo kao i nastupe na njima. Natječaj je otvoren do 31. listopada ove godine. Bespovratna sredstva dodjeljivat će se za sufinanciranje organiziranja manifestacija, za zajedničke i pojedinačne nastupe poduzetnika na manifestacijama kao i za organizaciju manifestacija ili zajedničkog nastupa učenika na manifestacijama. 
Korisnici potpora mogu biti organizatori/suorganizatori manifestacija ili zajedničkog nastupa poduzetnika (jedinice lokalne samouprave, komore, udruženja obrtnika, turističke zajednice, udruge i subjekti malog gospodarstva), osnovne i srednje škole te visoka učilišta s područja Zagrebačke županije kao i pojedinačni izlagači (subjekti malog gospodarstva sa sjedištem na području Zagrebačke županije). Potpore će se dodjeljivati u maksimalnom iznosu do 50.000 kn za organiziranje manifestacije ili zajedničkog nastupa poduzetnika, do 10.000 kn školama, do 7.500 kn za pojedinačne poduzetnike za nastup na manifestacijama u Hrvatskoj odnosno do 30.000 kn za nastup na manifestacijama u inozemstvu. Iz Zagrebačke županije pozivaju sve zainteresirane da se jave na natječaj najkasnije do 31. listopada 2014. godine. Natječaj će biti otvoren do iskorištenja sredstava. Tekst natječaja i potrebni obrasci nalaze se na web stranicama Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr, a više informacija može se dobiti na broju telefona 01/6009-457 ili na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Popunjeni obrasci te potrebna dokumentacija dostavlja se poštom na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za gospodarstvo, Ulica grada Vukovara 72/V kat, soba 25, 10001 Zagreb. Također, zahtjevi se mogu predati i osobno na navedenoj adresi u pisarnici na VI katu.

 


ODRŽANA 5. REGATA ČAMACA NA SAVI

 

Petu godinu za redom, u organizaciji tvrtke Hidreks i udruge Joborovski kormorani, održan je spust čamaca rijekom Savom od Rugvice do Oborova. Ovo godine okupilo se stotinjak ljubitelja Save u dvadesetak čamaca, a vrijeme za spust bilo je idealno. Kako ističe organizator Predrag Škarika cilj ovakvih događaja je povratak ljudi rijeci Savi, u čemu se, u rugvičkom slučaju, uvelike i uspjelo. Osim tog promocijskog dijela regata, kaže Škarika, ima i rekreativnu, ekološku pa i edukacijsku ulogu, ali i turističko-zabavnu što se je najbolje moglo vidjeti na završnom dijelu regate, kada su se svi sudionici okupili na ručku i druženju u ugodnom ambijentu na Škarikinom imanju u Oborovu.

 

 

 

N.H.M.

NOGOMETAŠI ISPUNILI POSTAVLJENI CILJ !

Dugoselski nogometaši su na kraju kako se i očekivalo uspjeli izboriti plasman u novu 3 HNL koja od jeseni kreće u novom formatu. Ovim plasmanom su ispunili cilj koji je bio postavljen na početku sezone. 
Nakon nekoliko loših predstava četiri kola prije kraja prvenstva došlo je do smjene na kormilu momčadi. Umjesto Igora Kovačevića koji je uspješno vodio momčad zadnje tri sezone na visokoj razini i sa kojom je ostvario niz uspješnih rezultata uslijedilo je nekoliko loših utakmica, te na njegovo mjesto u 26 kolu dolazi dojučerašnji igrač Rajko Vidović koji uspijeva vratiti kemiju unutar ekipe, a samim time i igru. Momčad na kraju prvenstva zauzima vrlo dobro treće mjesto sa osvojenih 58 bodova ( bod manje od prvoplasiranog Maksimira). 
Nakon ostvarenog plasmana u prvenstvu trebamo spomenuti i kup NS Dugo Selo koji su naši nogometaši osvojili pobjedom 4:1 u finalu protiv NK Rugvice. 
Sportski direktor Marko Nuić ističe zadovoljstvo postignutim rezultatom i pohvaljuje igrače jer su pokazali karakter i pružali svoj maksimum za klub u teškim financijskim uvjetima. Zahvaljuje se treneru Igoru Kovačeviću koji je uspješno vodio momčad i u takvim uvjetima uspio motivirati i voditi igrače skoro cijelu sezonu kao i njegovom nasljedniku Rajku Vidoviću koji se u zadnja četiri kola predstavio kao vrlo talentirani trener, opravdao ukazano povjerenje i pred kojim je nada se velika trenerska karijera. Napominje da ovih rezultata ne bi bilo da nije bilo upornosti predsjednika Mladena Vrabeca kao niti ljudi koji su u sjeni obavljali veliki dio posla od Štefa koji je vodio brigu oko terena , Ivanke Cindrić i Marijana Kulaša koji su vodili brigu o čistoći prostorija i sportske opreme i obavljali niz sitnih, ali bitnih poslova bez kojih klub ne bi bio na visokoj razini kao i uvijek prisutnog i raspoloživog Ivana Cindrića . Moram istaknuti i pohvaliti trenere u našoj školi nogometa koji sa svojim kategorijama postižu vrijedne rezultate i stvaraju buduće prvotimce. Na kraju veliko hvala našim vjernim navijačima na bespoštednom bodrenju tijekom cijele sezone, ističe sportski direktor.

T.Š.


13. lipnja 2014. godine

Ove nedjelje izbori za Vijeća mjesnih odbora
na području općine Rugvica

U nedjelju, 15. lipnja na izbornim mjestima na području općine Rugvica održat će se izbori za članova vijeća mjesnih odbora na području općine Rugvica. Građani će moći birati kandidate za vijeća 13 mjesnih odbora. Kandidacijske liste Vijeća mjesnih odbora možete pogledati ovdje (http://www.rugvica.hr/
Na području Općine Rugvica određuju se sljedeća biračka mjesta: 
1.) biračko mjesto broj 1. SOP-HRUŠČICA u vatrogasnom domu u Sopi koje obuhvaća birače s prebivalištem u Sopi, Hruščici 
2.) biračko mjesto broj 2. OTOK SVIBOVSKI u vatrogasnom domu u Otoku Svibovskom koje obuhvaća birače s prebivalištem u Otoku Svibovskom i Svibju, 
3.) biračko mjesto broj 3. JALŠEVEC NARTSKI u vatrogasnom domu u Jalševcu Nartskom koje obuhvaća birače s prebivalištem u Jalševcu Nartskom, Nartu Savskom, Strugi Nartskoj, Novakima Nartskim, Čistoj Mlaki, Trsteniku Nartskom, Otoku Nartskom 
4) biračko mjesto broj 4. RUGVICA u Rugvici, Posavska 2 (Osnovna škola Rugvica,) koje obuhvaća birače s prebivalištem u Rugvici, Okunšćaku i Dragošički, 
5.) biračko mjesto broj 5. ČRNEC DUGOSELSKI u vatrogasnom domu u Črncu Dugoselskom koje obuhvaća birače s prebivalištem u Črncu Dugoselskom, 
6.) biračko mjesto broj 6. ČRNEC RUGVIČKI kuća Horvat Ivana, Rugvički Črnec, S. Radića 7 koje obuhvaća birače s prebivalištem u Črncu Rugvičkom, 
7.) biračko mjesto broj 7. JEŽEVO u vatrogasnom domu u Ježevu koje obuhvaća birače s prebivalištem u Ježevu, 
8.) biračko mjesto broj 8. OBEDIŠĆE JEŽEVSKO u vatrogasnom domu u Obedišću Ježevskom koje obuhvaća birače s prebivalištem u Obedišću Ježevskom, 
9.) biračko mjesto broj 9. GREDA DONJA u vatrogasnom domu u Gredi Donjoj koje obuhvaća birače s prebivalištem u Gredi Donjoj, 
10.) biračko mjesto broj 10. NOVAKI OBOROVSKI u vatrogasnom domu u Novakima Oborovskim koje obuhvaća birače s prebivalištem u Novakima Oborovskim, 
11.) biračko mjesto broj 11. PRESEKA OBOROVSKA u vatrogasnom domu u Preseki Oborovskoj koje obuhvaća birače s prebivalištem u Preseki Oborovskoj, 
12.) biračko mjesto broj 12. OBOROVO u u vatrogasnom domu u Oborovu koje obuhvaća birače s prebivalištem u Oborovu 
13.) biračko mjesto broj 13. PREVLAKA u vatrogasnom domu u Prevlaki koje obuhvaća birače s prebivalištem u Prevlaki. 
Glasovanje traje neprekidno 15. lipnja od 7:00 do 19:00 sati. Biračko mjesto se zatvara u 19:00 sati. Biračima koji su se zatekli u redu na biračkom mjestu omogućit će se glasovanje i nakon 19:00 sati. Općinsko izborno povjerenstvo utvrdit će rezultate glasovanja na biračkim mjestima na svom području najkasnije u roku 24 sata od zatvaranja biračkih mjesta. Nakon utvrđenja rezultata glasovanja rezultati izbora objavit će se sukladno zapisniku o radu Općinskog izbornog povjerenstva.

I.G.O.


OBAVIJEST O ODRŽAVANJU JAVNE RASPRAVE O NACRTU PRIJEDLOGA PROGRAMA RURALNOG RAZVOJA REPUBLIKE HRVATSKE ZA RAZDOBLJE 2014.-2020. I STRATEŠKE PROCJENE UTJECAJA NA OKOLIŠ PROGRAMA RURALNOG RAZVOJA REPUBLIKE HRVATSKE ZA RAZDOBLJE 2014.-2020.

Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za upravljanje EU fondom za ruralni razvoj, EU i međunarodnu suradnju u postupku je izrade Strateške procjene utjecaja na okoliš Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. Postupak je započeo 28. listopada 2013. godine donošenjem Odluke ministra poljoprivrede o provođenju postupka strateške procjene utjecaja na okoliš Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. 
Strateška procjena utjecaja na okoliš ima propisan sadržaj u Uredbi o strateškoj procjeni utjecaja plana i programa na okoliš („Narodne novine“ br. 64/08). Pored propisanog sadržaja, zatražene su sugestije nadležnih ministarstava i svih županija o dodatnom sadržaju kao i o razini obuhvata podataka koji se moraju obraditi u Strateškoj studiji. Nakon pribavljenih mišljenja svih relevantnih tijela, ista su dostavljena ovlaštenom izrađivaču Strateške studije. 
Izrađena Studija prihvaćena je, kao cjelovita i stručno utemeljena, na drugoj sjednici Povjerenstva za stratešku procjenu utjecaja na okoliš Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020., održanoj 3. lipnja 2014. godine. 
Sukladno mišljenju Povjerenstva za stratešku procjenu utjecaja na okoliš Programa, Ministarstvo poljoprivrede donijelo je Odluku o upućivanju nacrta prijedloga Programa i Strateške studije na javnu raspravu. 
Javna rasprava (uključujući javni uvid i javno izlaganje) nacrta prijedloga Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. i Strateške studije, održat će se od 13. lipnja do 12. srpnja 2014. godine. Tijekom trajanja javnog uvida i javne rasprave, javnosti će u prostorijama Ministarstva poljoprivrede, Uprave za upravljanje EU fondom za ruralni razvoj, EU i međunarodnu suradnju, Ulica grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, radnim danom od 10:00 do 13:00 sati, biti omogućen javni uvid u Stratešku studiju i nacrt prijedloga Programa. 
Nacrt prijedloga Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. i Strateške procjene utjecaja na okoliš Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. 
Dostupni su javnosti na internetskim stranicama Ministarstva poljoprivrede. 
Također, javno izlaganje održat će se dana 18. lipnja 2014. godine u Ministarstvu poljoprivrede, I. kat, Ulica grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, s početkom u 10:00 sati. Na javnom izlaganju bit će prisutni predstavnici Ministarstva poljoprivrede, predstavnici izrađivača Strateške studije te će neposredno davati odgovore i raspravljati o pitanjima koja će tom prilikom postavljati nazočna javnost


Svjetski dan darivatelja krvi, 14. lipnja

 

Svake godine 14. lipnja diljem svijeta obilježava se Svjetski dan darivatelja krvi s ciljem podizanja svijesti i senzibilizacije javnosti o važnosti krvi i krvnih pripravaka u liječenju bolesnika. To je ujedno i prigoda da se zahvali onima koji dobrovoljno daruju krv. Svjetska zdravstvena organizacija zajedno sa svima koji sudjeluju u osiguranju dostatnih količina krvi i krvnih pripravaka svake godine odabere jednu javno-zdravstvenu temu. Ove godine Svjetski dan darivatelja krvi posvećen je važnosti pravovremene dostupnosti krvi i krvnih pripravaka za liječenje trudnica i mladih majki. Aktivnost će se provoditi pod motom «Sigurna krv za spašavanje života majki». 
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u svijetu se godišnje prikupi 107 milijuna doza krvi. U zemljama koje nemaju dovoljno krvi i krvnih pripravaka za potrebe svoga zdravstva, 65 % prikupljene krvi koristi se za liječenje djece do 5 godina života. Također je zabrinjavajući podatak da samo 60 država u svijetu koristi za liječenje svih bolesnika u svojoj zemlji krv prikupljenu od dobrovoljnih darivatelja krvi. Od tog broja 29 zemalja je iz Europe, a među njima je i Hrvatska. Cilj Svjetske zdravstvene organizacije, Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i svih drugih partnera je da se do 2020. godine sve doze krvi za liječenje bolesnika osiguraju davanjem dobrovoljnih darivatelja krvi.

 


Izrada projektne dokumentacije za uređenje trga Tržni centar

Grad Dugo Selo povjerio je temeljem provedenog nadmetanja izradu projektne dokumentacije za uređenje Trga Tržni centar (Arcus-ov trg) tvrtki PROJEKTING d.o.o.. 
Za planirano uređenje izrađeno je idejno rješenje. Pozivaju se građani da putem mail-a Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. dostave svoja mišljenja i komentare na predloženo rješenje.

 

 


Drvo u OŠ Rugvica

 

U našoj školi 06. lipnja održan je Projektni dan. Ovogodišnja tema bilo je drvo. Program smo započeli glazbeno-scenskim igrokazom Dobro stablo. Potom su učenici i gosti krenuli u učionice gdje su se održavale brojne radionice. Razgledavajući radionice mogli smo vidjeti i saznati mnoge zanimljivosti o drvetu: kako drvo raste, za što sve drvo koristimo, drvo kroz povijest, šume Hrvatske, Pitagorino stablo, statistika stabala… Bili su izloženi zanimljivi drveni predmeti koji su se prije koristili poput stepice za izradu masla ili čuneka koji se koristio za provlačenje ukrasne niti. Učenici su pleli košare, slagali modele drvene kuće, sjenice, mosta i model savske lađe, oslikavali drvene pločice, prevodili priču Dobro stablo na njemački jezik. Tko je želio mogao je izraditi i svoje family tree – drvo života, ili odigrati partiju šaha, U knjižnici su se izrađivali straničnici, stvarala haiku poezija i činkvina, izrađivala polica za knjige. Izrađivala se i web stranica na temu drvo, a mogli su se i mikroskopirati botanički preparati i pogledati izložba ukrasnog drveća iz okoliša. Bilo je jako zanimljivo, poučno i zabavno i nadamo se da ćemo imati još takvih dana u našoj školi!

 

 

 

Julijana Mihaliček

 

Navijačka groznica zahvatila i Dugo Selo:

 

ATMOSFERA DOBRA, REZULTAT LOŠ

 

Otvaranje svjetskog nogometnog prvenstva u kojem su nastupili Hrvatska i Brazil nije želio propustiti nitko, a vatreni navijači nisu si mogli dopustiti da utakmicu gledaju sami kod kuće i bez nacionalnih navijačkih obilježja pa su sinoć gotovo svi kafići u gradu radili produženo i svoje poslovanje podredili najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu. 
Atmosfera je već uoči utakmice bila fantastična, a prava euforija nastupila je kad je Hrvatska povela. 
Strasti se nisu smanjile niti nakon preokreta rezultata jer opći je dojam da nismo bili lošiji, već da je u kreiranje rezultata obilato svoje prste umočio japanski sudac. 
Stoga se scenarij nogometnog ludila ponavlja već u drugoj utakmici za koju su spremni i navijači, ali i ugostiteljski objekti.

 

 

 

N.H.M.


„Navijamo za Hrvatsku“ odgođeno do daljnjega

Zbog iznimno slabog interesa zainteresiranih za nogometni animacijski program pod nazivom „Navijamo za Hrvatsku“ koji se trebao održati sutra, 14. lipnja, na vanjskim terenima Gradske sportske dvorane – organizator, Pučko otvoreno učilište Dugo Selo i Dječje kazalište „Šareni svijet“ odgađaju događanje do daljnjega. 
Organizatori mole za razumijevanje.Osnovano Hrvatsko srce Dugo Selo – predsjednica Jelena Kokot

 

Jednoglasno odlukom na osnivačkoj skupštini Hrvatskog srca Dugo Selo, udružene asocijacije ženskih članica HSS-a, na mjesto prve predsjednice izabrana je Jelena Kokot. Za njenu zamjenicu izabrana je Melani Halusek Sorić, tajnicu Mirjana Sruk te za blagajnicu Željka Tomas. Članice Odbora su Vesnica Birt, Darinka Svetec, Ljiljana Stanušić, Tatjana Brekalo i Antonela Križan. Skupštini koja se održala u prostoru Udruženja obrtnika Dugo Selo 11. lipnja od gostiju su nazočili Brigitte Berulec tajnica Hrvatskog srca (HS) te ujedno i predsjednica HS-a Svetog Ivana Zeline, Jasminka Mataušić predsjednica Županijske organizacije HS-a, Đurđa Šarec Nemec počasna predsjednica Hrvatskog srca Zagrebačke županije te isto tako predsjednica HS-a Brckovljani. U ime grada domaćina okupljene je pozdravio predsjednik Gradskog vijeća grada Dugog Sela, ujedno predsjednik Gradske organizacije HSS-a Željko Ivaniček čestitavši predsjednici kao i svim izabranim članicama, izrazivši im podršku u daljnjem radu i aktivnostima, kao i u animaciji ženske populacije za politička pitanja. Skupštini je nazočio i potpredsjednik Gradske organizacije HSS-a Zoran Pejić, kao i predsjednik Udruženja obrtnika Dugo Selo Stjepan Valjak. 

Nova predsjednica Jelena Kokot, prof. engleskog i talijanskog jezika, zaposlena u Srednjoj školi Dugo Selo, zahvalila se na ukazanom povjerenju poručivši svojim suradnicama i članicama kako će rad biti baziran na suradničkom odnosu, a odluke će se donositi zajednički. „Ideja za predstojeće projekte ima puno, a među prvima planirane su edukacije i radionice za članice“, poručila je Kokot pozvavši sve na humanitarni tamburaški koncert „Inati se Slavonijo!“ u organizaciji Savjeta mladih grada Dugog sela 15. lipnja u Gradskoj sportskoj dvorani. Tajnica državnog Hrvatskog srca Brigitte Berulec izrazila je zadovoljstvo osnivanjem s obzirom da je Dugo Selo jedini grad u Zagrebačkoj županiji koji nije imalo osnovano Hrvatsko srce, dok je ova županijska organizacija najjača u cijeloj Hrvatskoj. Na kraju je pozvala okupljene članice na hodočašće u Molve 6. srpnja, mjesto, kakao je kazala, ima najveći broj crkvi posvećenih ženama sveticama.

 

 

 

I.G.O.

 

 

Večeras promocija knjige M. Mancea „Dugoselski astronom“ u Gradskoj knjižnici

Gradska knjižnica Dugo Selo poziva na predstavljanje knjige Miroslava Mancea „Dugoselski astronom“. Upoznajte se sa životom i radom Miroslava Mancea (1872.-1943.), upraviteljem Pučke štedionice u Dugom Selu, astronomom amaterom, najbližim suradnikom Otona Kučere u prvom desetljeću rada zagrebačke Zvjezdarnice. Knjiga je izašla u zavičajnoj biblioteci „Terra sancti Martini“ u nakladi Gradske knjižnice Dugo Selo. O knjizi će govoriti Tatjana Kren, autorica više knjiga i članaka s područja astronomije. 
Promocija knjige održat će se večeras u 19:30 sati u dvorani Gradske knjižnice u Dugom Selu.12. lipnja 2014. godine

Pomoć poplavljenoj Slavoniji

 

Općina Brckovljani je u vlastitoj režiji organizirala slanje pomoći u Slavoniju točnije poplavljenoj općini Gunja. Cilj akcije bilo je prvenstveno doniranje hrane za stoku i životinje, te alata, radne i zaštitne odjeće, kao i lijekova, sanitetskog materijala te pitke vode. U akciji su sudjelovali poljoprivrednici s područja općine Brckovljani, kao i tvrtke i obrtnici Općine Brckovljani, a općina je vlastitim sredstvima kupila dio poslane pomoći. 
U Gunju je iz općine Brckovljani 27. svibnja s 2 kamiona otpremljeno 13 tona sijena, 6 tona žitarica (kukuruz, zob, suncokret, stočno brašno), te ostale pomoći kao što su lopate, tačke, radne čizme, gumene rukavice, radna odijela, higijenske potrepštine te lijekovi i sanitetski materijal. 

U razgovoru s načelnikom općine Gunja doznali smo da su im neophodni agregati za proizvodnju struje, budući da je cijelo područje bez električne energije. Vijećnici općine Brckovljani donijeli su odluku o neisplati dviju dnevnica za sudjelovanje na sjednicama općinskog vijeća, te su tim sredstvima kupljena 3 agregata koji su u Gunju otpremljeni 8. lipnja. Ukupna vrijednost do sada prikupljene i poslane donacije iznosi oko 70.000 kuna. 
U akciju prikupljanja humanitarne pomoći i hrane za stoku uključili su se i Vatrogasci DVD-a Prečec koji su također prikupili 13 t sijena koje je 6. lipnja otpremljeno u općinu Drenovce te Općinska organizacija HSS koja je Gunji donirala 1 agregat. Općina Brckovljani zahvaljuje se svim poljoprivrednicima i obrtnicima, udrugama i obiteljima, te velečasnom Milanu Pušec, koje su se uključile u ovu akciju doniranja pomoći poplavljenoj Slavoniji.

 

 

 

M. D.


Sutra bez vode u Andrilovcu i pojedinim naseljima općine Brckovljani

DUKOM d.o.o. obavještava svoje potrošače da će sutra, 13. lipnja, u periodu od 8:00 do 18:00 sati godine bez vode ostati potrošači Andrilovca te viši djelovi Hrebinca, Stančića i Štakorovca, dok će ostali dijelovi općine Brckovljani imati ograničenu isporuku pitke vode (usljed smanjenog pritiska). 
Do prekida i ograničenja distribucije vode će doći radi sanacije puknuća magistralnog cjevovoda od strane Zagrebačkog Holdinga (vodoopskrba i odvodnja)


Prečec za postradalo stanovništvo Slavonije

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović čestitao je dugoselskoj glazbeno-kreativnoj skupini "Zvjezdani putevi" čiji je mjuzikl "Briljantin" osvojio prvo mjesto na Svjetskom festivalu školske kreativnosti održanom u svibnju u Sanremu. Kao jedini predstavnici iz Hrvatske, učenici OŠ "Ivan Benković" natjecali su se s kolegama iz dvadeset i dvije zemlje svijeta. U kategoriji mjuzikla bili su bolji od turskih kolega, a zasluživši statuu "Srebrni dupin" pronijeli su dobar glas o svojoj školi, gradu i domovini.

 

 


Rekonstrukcija i asfaltiranje gradskih prometnica

Prema informacijama iz gradskog odsjeka za komunalno i stambeno gospodarstvo Grada Dugog Sela ovih dana su u tijeku radovi na rekonstrukciji i asfaltiranju prometnica na području grada. Rekonstruirane i asfaltirane su prometnice u ulicama S. Vraza i Lj. Gaja, te će se isti radovi izvoditi sljedeća dva tjedna u Ulici klanjec te u nastavku prometnice u Ulici grada Vukovara. Izvođač radova je tvrtka Swietelsky iz Zagreba a ukupna vrijednost radova je 370.000 kuna.

 

 


GRAD UREŠEN ZA DOČEK RUKOMETAŠICAMA

Zaposlenici Sportskog centra i tvrtke VMI jučer su na ulazu i izlazu iz grada te u središtu grada postavili zastavice svih zemalja sudionica Svjetskog juniorskog prvenstva rukometašica koje će se od 28. lipnja do 13. srpnja igrati u Koprivnici, Dugom Selu, Zagrebu i Čakovcu. Zastavice su, kako ističe direktor Sportskog centra Miroslav Škrlec, dio onoga što bi trebalo dočarati pozitivnu atmosferu ovog značajnog sportskog događaja u našem gradu koji će, u prvom krugu natjecanja, biti domaćin upravo reprezentaciji Hrvatske te reprezentacijama Norveške, Kazahstana, Južne Koreje, Češke i Urugvaja.

 

 

N.H.M.

 

10. sjednica Gradskog vijeća Grada Dugog Sela

 

AKTUALNI SAT

 

Pod predsjedanjem predsjednika Željka Ivaničeka Gradsko vijeće Dugog Sela je 11. lipnja održalo desetu redovnu sjednicu koja je, uobičajeno, započela aktualnim satom. 
Vijećnik HSU-a Stjepan Novosel upitao je zašto se na dnevnom redu Skupštine Zagrebačke županije nije pojavila točka o darovanju stare zgrade Doma zdravlja Gradu Dugom Selu kad je od Grada dobivena informacija da je sve oko tog darovanja dogovoreno. Novosel je također upitao da li se nakon odluke županijske skupštine o izdvajanju 4 milijuna kuna za hitnu medicinsku službu, nešto mijenja u sufinanciranju ove službe, odnosno da li time prestaje potreba za izdvajanjem subvencije iz gradskog proračuna. Na koncu je upitao i što se poduzima vezano uz uništavanje komaraca na dugoselskom području. 
Gradonačelnik Stipe Velić odgovorio je da se očekuje pozitivno rješenje za Dugo Selo što se tiče zgrade starog doma zdravlja, a pročelnik za poslove gradskog vijeća i gradonačelnika Mladen Šestan dodao da je u županijskoj skupštini ta točka u proceduri te se uskoro očekuje glasovanje o njoj. 
Vezano uz financiranje hitne službe sljedeći se tjedan očekuje sastanak s predstavnicima županijskog doma zdravlja, kazao je Velić, a tada će se znati i da li postoji potreba za daljnjim sufinanciranjem grada za hitnu službu. 
Pročelnik za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, stambeno i komunalno gospodarstvo Marijo Vinko rekao je da je Grad potpisao ugovor o dezinskekciji te da su do sada izvršena dva tretmana uništavanja legala komaraca, a ovih dana bi trebalo izvršiti i zaprašivanje u samom gradu. 
Vijećnica SDP-a Jasminka Kokot Bambić upitala je da li se, s obzirom na pritužbe građana, namjerava što poduzeti u smislu poboljšanih uvjeta dolaska i odlaska, odnosno parkiranja na novom sajmištu. Gradonačelnik Velić rekao je da je stanje znatno bolje nego što je bilo te da je Grad osigurao parkiralište u okvirima raspoloživog zemljišta, kao i prilaznu cestu s izlazom na Rimski put što je znatno smanjilo gužve, no da će se cjelovito rješenje moći donijeti tek nakon izgradnje nadvožnjaka preko pruge koji bi trebao rasteretiti promet u tom dijelu grada. 
Kokot Bambić je upitala i da le su u Starčevićevoj ulici, gdje je velik broj djece, planiraju izgraditi dječja igrališta, na što je također odgovorio Velić rekavši da je taj problem uočen od strane gradskih službi te da se nastoji osigurati zemljište za izgradnju igrališta, odnosno cjelokupna realizacija putem proračuna za sljedeću godinu. 
Nezavisni vijećnik Stjepan Bertek upozorio je da na cesti prema Ostrni i dalje postoji signalizacija koja upozorava na radove kojih i dalje tamo nema te da su nastala nova uleknuća na već saniranim dijelovima ceste. Bertek je upitao i što je s Cargo centrom. 
Gradonačelnik Velić rekao je da bi cesta za Ostrnu trebala veoma skoro biti u potpunosti sanirana i asfaltirana, dok se za Cargo centar i dalje čekaju odgovori nadležnog ministarstva i investitora. 
Vijećnik HDZ-a Zdenko Sokač upitao je zašto se sedam godina ne može riješiti pitanje neizgrađenog dijela nogostupa uz Bjelovarsku ulicu u Lukarišću te ocjenio da gradske službe nisu dovoljno uradile po tom pitanju. 
Voditelj odsjeka za stambeno i komunalno gospodarstvo Davor Miljanović odgovorio je da je problem dijelom riješen nasipavanjem tucanika uz glavnu prometicu jer se uz magistralnu prometnicu ne smije asfaltirati, a kanal se ne može zasipati jer kroz njega prolaze Dukomove cijevi. Rješavanje imovinsko pravnog spora s vlasnikom tamošnje parcele koje bi bilo najbolje rješenje, rečeno je, nije uspjelo. 
Nezavisni vijećnik Nenad Sedlar upitao je zašto je sipina od zimske službe još uvijek na cestama, tko je koncesionar za čišćenje septičkih jama te zašto investitori koji žele kupiti 19000m2 zemljišta u poduzetničkoj zoni još uvijek čekaju odgovor Grada. 
Gradonačelnik Velić odgovorio je da će na sljedećoj sjednici vijeća biti raspisan natječaj za prodaju tog zemljišta. Miljanović je pak odgovorio da se sipina čisti od 1. lipnja jer do tada nije postojao ugovor s izvođačem zbog javne nabave, a da Dukom d.o.o. čisti septičke jame. 
Vijećnik HSLS-a Nenad Panian zatražio je da se Grad zauzme za označavanje pješačkog prijelaza u Predavčevoj ulici zbog sve većeg broja pješaka i vozila koja se tuda kreću te upitao zašto u Dugom Selu nema označenih biciklističkih staza kad je glavna ulica kroz naš Grad ucrtana čak i u međunarodne biciklističke karte. 
Pročelnik Marijo Vinko odgovorio je da je Predavčeva ulica po kategorizaciji županijska, ali da je Grad ŽUC-u već uputio zahtjev za označavanjem pješačkog prijalaza na njoj, a stavit će ga i ponovo u prioritete koji se dostavljaju ŽUC-u. 
Vezano uz biciklističke staze, odgovorio je da na postojećim prometnicama nema uvjeta za njihovo označavanje te da je uz buduću zaobilaznicu predviđena i biciklistička staza. 
Vijećnik HDZ-a Zdenko Sokač ukazao je na problem parkiranja u Zorićevoj ulici gdje, kako je rekao, na nekim mjestima parkirani automobili doslovno strše na cestu. Marijo Vinko odgovorio je da bi se umjesto sadašnjeg bočnog načina parkiranja, ubuduće moglo razmotriti označavanje uzdužnog parkiranja. 
Vijećnik SDP-a Stjepan Štefinovec upozorio je gradske službe da se na kraju Birtovog klanca nalazi smeće koje nitko ne čisti, na što je odgovorio pročelnik Marijo Vinko da gradska uprava nema informaciju da se na spomenutoj lokaciji nalazi divlja deponija smeća.

 

N.H.M.

Dukomovo izvješće nije prihvaćeno

Prijedlog Kluba koalicijskih stranaka HDZ, HSS i HSP AS da se revidirani financijski izvještaj društva Dukom d.o.o. za 2013. godinu ne prihvati te da se hitno sazove skupština Društva Dukom radi opoziva trenutnog rukovodstva i uprave Društva i odabira nove uprave - prihvaćena je većinom glasova vijećnika na sjednici Gradskog vijeća održanoj 11. lipnja. Prethodni prijedlog Kluba vijećnika HSLS-a, nezavisnih vijećnika Zvonka Novosela Dolnjaka i Nenada Sedlara da se ovoj točki uopće ne glasa već da Vijeće primi na znanje - većina vijećnika nije podržala. Prema izvješću DUKOM je proteklu godinu zaključio s gubitkom od 3.422.825 kuna. Ukupni prihodi iznosili su 20,6 milijuna kuna, dok je ostvareno 24,1 milijun rashoda. Direktor Dukoma Ivan Funtek napomenuo je kako je nastavljen trend smanjivanja i racionalizacije troškova koji je započet u 2012. godini, uz niz predloženih mjera u sljedećem razdoblju, između ostalog i da se revidira cijena vode koju Dukom plaća prema Zagrebačkom holdingu, odnosno Vodoopskrbi i odvodnji o čemu su zatražili od Vijeća za vodne usluge da se da jasna struktura cijena vode koju Dukom i potrošači plaćaju. Oporbeni vijećnici izrazili su skepsu u rješavanje krize u Dukomu, štoviše pojedini vijećnici okarakterizirali su je bezizlaznom. 
Financijsko izvješće Dukom plin d.o.o. za 2013. godine, s druge strane, većina vijećnika je prihvatila. Tvrtka je ostvarila dobit od 28.084 kune. Ukupni prihodi iznose 44.255.292, a rashodi 44.227.207 kuna. Prema izvješću direktora Mladena Vrabeca od prodaje plina na području grada Dugog Sela prihodi iznose 26,9 milijuna kuna i veći su za nešto više od 2 milijuna kuna nego u 2012. godini; na području općine Rugvica ostvareno je 7,6 milijuna kuna prihoda od prodaje (u 2012. 6,8 milijuna) te na području Brckovljana 5,1 milijun kuna (2012. godine 4,7 milijuna kuna).

Gradski proračun za 2013. godinu bilježi razliku prihoda nad rashodima - očekivani prihodi od legalizacije građevinskih objekata izostali

Iz godišnjeg izvješća o izvršenju gradskog proračuna za 2013. godinu vidljivo je da su ukupni prihodi i primici u iznosu 43.988.541 kunu za 1% manji u odnosu na ukupno ostvarene prihode i primitke u 2012. godini. Na sve rashode i izdatke u 2013. godini utrošeno je 45.542.084 kune ili 5% više u odnosu na ukupni iznos rashoda i izdataka u 2012. godini. Iz navedenog se vidi da su u 2013. godini rashodi i izdaci veći od prihoda i primitaka u gradski proračun za 1.553.543 kune, te da je, uzimajući u obzir i preneseni manjak iz 2012. godine u iznosu od 1.428.953 kune, za pokriće ukupno prenesenog manjka prihoda i primitaka iz 2012. i 2013. godine, u slijedećem razdoblju, odnosno u tekućoj 2014. godini, ostalo za pokriti 2.982.496 kuna, stoji u izvješću koje je vijećnicima prezentirao pročelnik za financije i gospodarstvo Miljenko Brezak. U raspravi oporbeni vijećnik Zvonko Novosel Dolnjak usporedio je planirane prihode za 2013. (koji su iznosili 55.297.260 kuna) s realiziranim, potaknuvši pitanje odgovornosti da za razliku od 12 milijuna kuna. "Gradski proračuni nikada nisu bili pogođeni, usklađeni s planiranim" kazao je gradonačelnik Stipo Velić pozvavši se na svoj dugogodišnji politički staž, pojasnivši da su u protekloj godini bili planirani prihodi od legalizacije građevina, no realizacija nije bila očekivana, uplate teku sporo i na rate. Zamjenik gradonačelnika Vlado Kruhak dodao je kako se rashodna strana proračuna držala u okvirima te da nije došlo do očekivanog prihoda od komunalnog doprinosa. Izvješće je usvojenom većinom glasova. 
Na sjednici je donijet i 1. rebalans ovogodišnjeg proračuna po kojem se ukupni proračunski okvir smanjuje za 3.259.000 kuna, odnosno za 5,3 % i iznosi 58.691.000 kuna. Kako je pojasnio pročelnik Brezak, ovim prijedlogom planirano je smanjenje manjka prihoda iz prethodnog razdoblja u iznosu od 1.500.000 kuna. Na prihodnoj strani od većih stavki povećani su za 120.000 kuna (za 5,9%) prihodi od nefinancijske imovine, a smanjeni prihodi od komunalnog doprinosa za izgradnju za 820.000 kuna (za 8%) i pomoći od ostalih subjekata unutar općeg proračuna ili za 1.030.000 kuna (za 69,6%). Na rashodnoj strani proračuna, uz korekcije smanjenja, gdje je to bilo moguće, ali i neophodna povećanja, materijalni rashodi su smanjeni za 1.189.850 kuna (za 7,3%), stavka ostalih rashoda za još 255.000 kuna (za 3,1%) i rashodi za nabavu nefinancijske imovine za 2.819.180 kuna (za 16,9%). Povećane su stavke subvencija trgovačkim društvima, obrtnicima i poduzetnicima za 696.000 kuna (za 46,6%), te naknade građanima i kućanstvima povećane su za 246.500 kuna (povećanje 12,6%). 
Vijećnik Stjepan Novosel amandmanom je predložio da se sredstva za sanaciju krovišta na objektu "Sportski" osiguraju prema planiranom proračunu te da se ne smanjuju. Tako će se istih 100.000 kuna osigurati iz stavke održavanja kapitalnih objekata u vlasništvu Grada. Prihvaćen je i amandman vijećnika Nenada Sedlara da se Udruzi ADHD i ja omogući pomoć, no ne od predloženih 100.000 kuna, već 50.000 kuna. Vijećnica Jasminka Kokot Bambić drži da je potrebno oformiti ekipu stručnih ljudi koji će raditi na pripremi gradskih projekata za EU fondove, komentirajući kako se na tom području ništa ne poduzima. Vijećnika Stjepana Novosela zanimalo je zašto se financiraju kadrovi u Glazbenoj školi Dugo Selo s obzirom da je Gradsko vijeće donijelo odluku da će se financiranje istih omogućiti sredstvima Ministarstva, dok će gradski proračun pokrivati naknade prijevoza zaposlenih. Pročelnik za društvene Veljko Bertak odgovara da se sredstvima Ministarstva financiraju profesori, dok se ravnatelj, administracija i tehnički kadar financira iz gradskog proračuna s obzirom da je Grad dugo selo osnivač škole. 
Većinom glasova usvojeni su i rebalansi programa gradnje i programi održavanja komunalne infrastrukture za ovu godinu. Program gradnje povećan je na 11.553.000 kuna, odnosno za 1,1 milijun kuna. Povećanje sredstava planirano je na području održavanje čistoće i odlaganje komunalnog otpada - i to za otvaranje novih radnih jama, te za otplatu vozila za skupljanje otpada nabavljenog ove godine. Povećana su sredstava i za nerazvrstane ceste, dok se smanjuju sredstva za javne površine. Vijećnicu Jasminku Kokot Bambić zanimalo je zašto se ide u ulaganje antistres podloga za dječja igrališta nauštrb izgradnje dva nova dječja igrališta, na što je pročelnik za komunalnu djelatnost Marijo Vinko kazao da se radi o usklađivanju s normama radi povećanja sigurnosti dječjih igrališta, navevši kako će ista igrališta uskoro morati i ograditi. 
Rebalansom program održavanja komunalne infrastrukture je smanjen za 943.000 kuna, tako da sada iznosi 5.127.000 kuna. Između ostalog uz smanjenje pojedinih stavki, odustalo se od održavanja starog groblja, održavanje ukopnih polja Novog groblja, uređenje gospodarskih prostorija na Novom groblju te nabave opreme za tržnicu.

Štednja u kulturi, sportu…

Na sjednici je usvojen i rebalans programa javnih potreba u kulturi koji je ukupno smanjen za 5,1 posto, odnosno s 4,2 na 4 milijuna kuna. Od toga Pučko otvoreno učilište iz redovne djelatnosti i programa smanjio je sredstva za 7,7 posto, Gradska knjižnica za 0,4 posto, dok projekti udruga od značaja za lokalnu zajednicu i održavanje zgrade Kulturnog centra za posjetitelje ostaje na istoj razini. Program javnih potreba u sportu smanjen je s 3 milijuna na 2,8 milijuna kuna. Zajednica sportskih udruga grada Dugog Sela smanjila je sredstva za 10 posto, dok je došlo do povećanja sredstava na stavci troškova energije i komunalnih usluga za 10,7 posto, a sredstva za Sportski centar Dugo Selo ostala su nepromijenjena. Vijećnik Nenad Sedlar smatra da se na ovaj način u konačnici skidaju sredstva klubovima radi čega se izjasnio protiv. Program javnih potreba u predškolskom odgoju i naobrazbi ukupno je smanjen za 13,2 posto. Od toga Dječji vrtić Dugo Selo sredstva smanjuje za 8 posto - i to na dijelu rashoda poslovanja i materijalnih rashode, te se ove godine prolongira dogradnja i rekonstrukcija školske kuhinje. Financiranje cijene smještaja djece u privatnim vrtićima nije mijenjano. U školstvu su sredstva za produženi boravak smanjena, a između ostalog povećana sredstava za prijevoz učenika i studenata. S obzirom je došlo do povećanja korisnika naknade za troškove stanovanja prema socijalnim programima - Program javnih potreba u socijalnoj skrbi je sa milijun kuna povećan za gotovo 300.000 kuna.

Novi Savjet mladih od sada na 3 godine

Vijećnici su donijeli odluku o osnivanju Savjeta mladih koji je usklađen s novim Zakonom o savjetima mladih koji je stupio na snagu u ožujku ove godine, čime je stari Zakon iz 2007. godine stavljen van snage. Novim zakonom mandat članova Savjeta sada iznosi 3 godine, dok je prije trajao dvije godine te je pomaknuta dobna granica s 28 na 30 godina. Vijećnik Kruno Blažinović sugerira da se prilikom odabira kandidata povede računa o njihovoj aktivnosti unutar udruge iz koje se predlažu, komentiravši inertnost prethodnog saziva Savjeta mladih. Vijećnica Jasminka Kokot Bambić pozvala je sve vijećnike da se odazovu na ovonedjeljeni humanitarni koncert u organizaciji Savjeta mladih "Inati se Slavonijo!", kao i animaciju svih građana da sudjeluju u njihovom projektu. 
Vijećnici su usvojili zaključak o suglasnosti za sklapanje ugovora o financiranju uređenja građevinskog zemljišta - izrada UPU Leprovica Jug koji će biti financiran od strane Udruge "Vrtni grad" u čijem je vlasništvu, odnosno njihovih članova, područje obuhvata plana - približno 52.500 m2. Udruga "Vrtni grad" sklopila je ugovor s tvrtkom Urbanistički zavod Grada Zagreba d.o.o. o izradi UPU Leprovica jug te dostavila Gradu pismo namjere o spremnosti financiranja predmetnog UPU-a, što je i prihvaćeno.

NHM i IGO


Upute za stanovništvo povodom najave dolaska toplinskog vala

Povodom najave Državnog hidrometeorološkog zavoda o dolasku toplinskog vala, Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravlja preporučuju mjere zaštite tijekom nadolazećih dana. Preporuke se posebno odnose na starije osobe, djecu, trudnice i bolesnike:

 • Klonite se vrućine - izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana između 10 i 17 sati, izbjegavajte naporan fizički rad, potražite sjenu, ne ostavljajte djecu ili životinje u parkiranom vozilu;
 • Rashladite tijelo - tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi, nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala, stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale;
 • Pijte redovito i dovoljno tekućine, izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera;
 • Jedite češće manje obroke, izbjegavajte hranu bogatu bjelančevinama
 • Rashladite svoj dom - sobnu temperaturu držite ispod 32°C danju i ispod 24°C noću, koristite hladniji noćni zrak, smanjite količinu vrućeg zraka unutar stana, objesite mokre ručnike, uz uključen uređaj za rashlađivanje zatvorite vrata i prozore;
 • Pomognite drugima - nazovite i posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami; razgovarajte o toplinskom udaru s Vašom obitelji; ako je netko koga Vi poznajete pod rizikom pomognite mu da dobije savjet i podršku;
 • Ako uzimate lijekove, provjerite s liječnikom koji Vas liječi kakav utjecaj ti lijekovi mogu imati na termoregulaciju i ravnotežu tekućine u tijelu;
 • Ako se Vi ili drugi oko Vas osjećaju loše, tražite pomoć i savjetujte se s liječnikom;
 • Cijelo vrijeme trajanja velikih vrućina pridržavajte se preporuka lokalnih zdravstvenih ustanova;
 • Zapišite važne brojeve Hitna pomoć - 194 (za cijelu Hrvatsku) i Centar 112.


Prstenovanje mladih bijelih roda i u Maloj Ostrni

 

Sutra, 13. lipnja u organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim dijelovima prirode na području Zagrebačke županije „Zeleni prsten“ te zahvaljujući Ornitološkom zavodu HAZU-a, HEP-u i ovlaštenim prstenovačima ptica i ornitolozima Luki Basreku i Luki Jurinoviću na području Zagrebačke županije bit će prstenovano oko 200 ptića bijelih roda(Ciconia ciconia). Prošle godine, u istočnom dijelu Zagrebačke županije prstenovano je 150 roda te je i ove godine JU Zeleni prsten Zagrebačke županije osigurao 200 prstenova. Prstenovanje u istočnom dijelu županije započet će na području Vrbovca, a planirano je i prstenovanje u Dugom Selu (Mala Ostrna) te Ivanić-Gradu (Posavski Bregi). Prstenovanje će vršiti ornitolog Luka Basrek , a monitoring stručni savjetnik JU Zeleni prsten Valentin Gadža. Prstenovanje u zapadnom dijelu županije započet će u 8 sati u Donjoj Zdenčini, a zatim u Donjoj Kupčini i okolici. Prstenovanje će vršiti ornitolog Luka Jurinović, a monitoring provodi glavni čuvar prirode JU Zeleni prsten Nenad Matić.

 


11. lipnja 2014. godine

 

"Briljantinci" na prijemu kod predsjednika RH Ive Josipovića

 

"Ovdje je napravljeno puno posla"

 

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović čestitao je dugoselskoj glazbeno-kreativnoj skupini "Zvjezdani putevi" čiji je mjuzikl "Briljantin" osvojio prvo mjesto na Svjetskom festivalu školske kreativnosti održanom u svibnju u Sanremu. Kao jedini predstavnici iz Hrvatske, učenici OŠ "Ivan Benković" natjecali su se s kolegama iz dvadeset i dvije zemlje svijeta. U kategoriji mjuzikla bili su bolji od turskih kolega, a zasluživši statuu "Srebrni dupin" pronijeli su dobar glas o svojoj školi, gradu i domovini. 
- Ponosan sam na vaš uspjeh i vjerujem da će ih biti još - rekao im predsjednik Josipović na prijemu 7.lipnja, upriličenom u sklopu tradicionalnog druženja s građanima. U pratnji talentiranih mladih umjetnika bile su i njihove profesorice i mentorice Sandra Frančišković, Ines Kereš i Željka Vlainić te ravnatelj škole Branko Goleš koji je predsjedniku uručio prigodne darove. O radu na ovom zahtjevnom školskom projektu, govorila je jedna od njegovih nositeljica prof. Frančišković. Ideja je nastala u proljeće 2013. godine, a na audiciji odabrani dvadeset i dvoje učenika, od šestog do osmog razreda, marljivo su uvježbali izvedbu ove izuzetno zahtjevne umjetničke forme u kojoj se preklapaju glazba, gluma i ples. Mjuzikl "Briljantin" osmišljen je kao spoj ljubavi i prijateljstva, odabrane pjesme iz originalne filmske izvedbe prepjevane su na hrvatski, scenarij je prilagođen osnovnoškolskom uzrastu. Svrha mu je bila potaknuti djecu na stvaralaštvo, udaljiti ih s ulice, od televizora i računala, ukazati im na važnost živog vršnjačkog druženja. O tome je govorio i predsjednik Josipović u pismu podrške koje su dobili netom prije odlaska na natjecanje u Italiju. Nazvavši ih mladim ljubiteljima glazbe poručio je kako je "veliki zagovornik rada s mladim ljudima na ovakvim školskim projektima. Osim prepoznavanja i razvijanja talenata i kreativnosti, njima se potiče zajedništvo, jačaju osjećaj pripadnosti školi i stvaranju zajedničkih vrijednosti." Na tim riječima podrške, u ime svih "Briljantinaca", predsjedniku je zahvalila Barbara Grlić. Kako to izgleda u praksi, skupina je pokazala izvevši dvije točke iz "Briljantina" - popularni "Hand Jive" i pjesmu "Bit ćemo skupa". 
- Ovdje je napravljeno puno posla - komentirao je predsjednik Josipović, i sam glazbenik, pohvalivši još jednom predani rad i trud djece i njihovih mentorica. Kako su nam na kraju ovog druženja kazali uspješni dugoselski osnovnoškolci, s ovog susreta nose pozitivne utiske, a i dobiveno priznanje dodatni im je podstrek za daljnji rad i usavršavanje, ne samo u umjetnosti već i u drugim životnim segmentima.

 

 

 

Ana - Marija Šprihal

 

Održane izvedbe nagrađenog mjuzikla

 

Humanitarni Briljantinci za potrebite u potopljenoj Slavoniji

 

U izvedbi dugoselske Glazbeno-kreativne skupine „Zvjezdani putevi“ iz Osnovne škole Ivana Benkovića sinoć su u Preporodovoj dvorani održane dvije izvedbe nagrađenog školskog mjuzikla „Briljantin“, a sav prihod prikupljen od prodaje ulaznica prosljeđuje se u svrhu pomoći stanovnicima potopljenih područja u Slavoniji. Ideja o organizaciji humanitarnog „Briljantina“ potekla je sa svečanog prijema kod gradonačelnika Dugog Sela nakon što su se Briljantinci zajedno s njihovim voditeljicama Sandrom Frančišković, Ines Kereš, Željkom Vlainić, Mirjanom Pavlić, Martinom Gracin i Gabrielom Golubić vratili iz Italije gdje su u Sanremu na Svjetskom festivalu školske kreativnosti „pomeli“ konkurenciju i osvojili prvu nagradu. 
Sinoćnjoj prvoj izvedbi nazočio je i gradonačelnik Dugog Sela Stipo Velić te pročelnik Gradskog upravnog odjela za društvene djelatnosti Veljko Bertak, uz ostale goste. Nastup Briljantinaca bio je na početku popraćen i televizijskim prijenosom. Ekipa tv-emisije „Hrvatska uživo“ porazgovarala je s nositeljicom projekta Sandrom Frančišković, glavnim zvijezdama – Sandrom (Sandy) i Danijelom (Danny) te Željkom Vlainić koja je bila zadužena za adaptaciju scenarija mjuzikla. 

U njihovoj verziji Briljantina, glavni junaci Sandra i Danijel (Sandy i Danny u filmu), upoznali su se u Biogradu, a cijela priča se događa u Dugom Selu, kamo se Sandra doselila nakon ljetnih praznika. Ne znajući da Danijel ide u istu školu koju će i ona pohađati, slučajno se sretnu i tu kreće zaplet. Odabrane pjesme iz filma prepjevane su na hrvatski, a scenarij je prilagođen osnovnoškolskom uzrastu. Predstava je prije odlaska u Sanremo, predstavljena u brojnim osnovnim školama dugoselske okolice, ali i Zagrebačke županije – i već onda postala pravi hit. Kruna njihova rada neosporno je statua Srebrnog dupina - glavna nagrada Festivala u Sanremu, no sigurno možemo reći da je to i promocija, pozitivna slika rada i kreativnosti dugoselskih osnovnoškolaca, same Osnovne škole Ivana Benkovića i grada Dugog Sela – prezentirana unutar i van granica domovine. 
Snimku gostovanja Briljantinaca u TV-emisiji "Hrvatska uživo" možete pogledati ovdje ( http://www.hrt.hr/enz/hrvatska-uzivo/ ). Prilog počinje na minutaži 52:40 - (i slobodno pojačajte ton)!

 

 

 

I.G.O.


REPUBLIKA HRVATSKA 
ZAGREBAČKA ŽUPANIJA 
Ured župana 
KLASA: 008-01/14-01/03 
URBROJ: 238/1-17-01/1-14-29

Priopćenje za javnost
Upute za stanovništvo povodom najave dolaska toplinskog vala

Zagreb, 11. lipnja 2014. - Povodom najave Državnog hidrometeorološkog zavoda o dolasku toplinskog vala, Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravlja preporučuju mjere zaštite tijekom nadolazećih dana. Preporuke se posebno odnose na starije osobe, djecu, trudnice i bolesnike:

 • Klonite se vrućine - izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana između 10 i 17 sati, izbjegavajte naporan fizički rad, potražite sjenu, ne ostavljajte djecu ili životinje u parkiranom vozilu;
 • Rashladite tijelo - tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi, nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala, stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale;
 • Pijte redovito i dovoljno tekućine, izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera;
 • Jedite češće manje obroke, izbjegavajte hranu bogatu bjelančevinama
 • Rashladite svoj dom - sobnu temperaturu držite ispod 32°C danju i ispod 24°C noću, koristite hladniji noćni zrak, smanjite količinu vrućeg zraka unutar stana, objesite mokre ručnike, uz uključen uređaj za rashlađivanje zatvorite vrata i prozore;
 • Pomognite drugima - nazovite i posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami; razgovarajte o toplinskom udaru s Vašom obitelji; ako je netko koga Vi poznajete pod rizikom pomognite mu da dobije savjet i podršku;
 • Ako uzimate lijekove, provjerite s liječnikom koji Vas liječi kakav utjecaj ti lijekovi mogu imati na termoregulaciju i ravnotežu tekućine u tijelu;
 • Ako se Vi ili drugi oko Vas osjećaju loše, tražite pomoć i savjetujte se s liječnikom;
 • Cijelo vrijeme trajanja velikih vrućina pridržavajte se preporuka lokalnih zdravstvenih ustanova;
 • Zapišite važne brojeve Hitna pomoć - 194 (za cijelu Hrvatsku) i Centar 112.

Kompletne preporuke za građanstvo o zaštiti od velikih vrućina nalaze se na web stranicama Zagrebačke županije: www.zagrebacka-zupanija.hr . 
Kontakt: Martina Brautović, Voditeljica Odsjeka za odnose s javnošću; 
tel: 01/ 6009 499, GSM: 099/ 312 98 25; e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


10. lipnja 2014. godine

Održana 3. županijska smotra tamburaških sastava i 
orkestara u Dugom Selu

 

Ovogodišnja 3. Županijska smotra tamburaških orkestara i sastava Zagrebačke županije održala se proteklu nedjelju, 8. lipnja, u dvorani Preporod Dugo Selo okupivši svega četiri sastava i jedan tamburaški orkestar. Izaslanik župana Zagrebačke županije te predsjednik Zajednice kulturno umjetničkih udruga Zagrebačke županije Zlatko Herčak izrazio je žaljenje slabijim odazivom sudionika na Smotri, a onda i malobrojnim odazivom gledatelja koji su pratili Smotru, no vjeruje kako će sljedeće godine biti bolje. Nastupe tamburaških sastava i orkestara pratio je i selektor maestro Siniša Leopold koji će do četvrtka, 12. lipnja, doznajemo naknadno, donijeti odluku koji će sastav i orkestar predstavljati Zagrebačku županiju na državnoj smotri, odnosno na 21. Susretu hrvatskih tamburaških orkestara i sastava koji će se održati 4. i 5. listopada u Dugom Selu. 
U kategoriji tamburaških sastava koji su izvodili koncertantne skladbe hrvatskog autora inspiriranom hrvatskim folklorom nastupili su Tamburaški sastav KUD-a „Tančec“ iz Jalševec Nartskog izvevši skladbe „Do središča“ – Međimurje, „Sava voda“ – Posavina i „Cigančica“ – Slavonija pod palicom njihovog voditelja Zorna Gojmerca. Dugoselski Tamburaški sastav KUD-a „Preporod“ predstavio se sa „Cvile guci, a bajsica brunda“ Zorana Jakunića, te „Podravskim vijencima“ i „Jesenskim kopanjem“ Bože Potočnika uz pratnju ženskog dijela folklornog ansambla. Njihov glazbeni voditelj bio je Zoran Jakunić. Tamburaški sastav KUD-a „Kraluš“ iz Stupnika izveo je „Podravske motive“ i Zvoni zvonce“ Zorana Jakunića, te „Kicoška posla“ Bože Potočnika. Dječji tamburaški sastav KUD-a „Preporoda“ odsvirao je „Remetsko kolo“ Teodora Bocha, „Tomekovu polku i tri kratke“ Marija Pleše te „Jeftanovićevo kolo“ Marija Sorića koji je ujedno i glazbeno voditelj ovog sastava. 
U kategoriji tamburaških orkestara koji se natječu s programom koncertantne glazbe autorskih skladbi hrvatskih skladatelja nastupio je TO KUD-a „Mičevec“ iz Mičevca prezentiravši „Pokupske motive“ i „Turopljski potpuri“ Ivana Potočnika. Njihov glazbeni voditelj je Mislav Bobić. Na samom kraju programa Zlatko Herček u ime Zajednice kulturno umjetničkih udruga Zagrebačke županije i predsjednik Gradskog vijeća Grada Dugog Sela Željko Ivaniček u ime grada domaćina sudionicima 3. Županijske smotre tamburaških orkestara i sastava Zagrebačke županije uručili su priznanja i time zaključili događanje. 
Podsjećamo, organizacija Županijske smotre od prošle godine pripala je KUD-u Preporod koji ujedno organizira i državnu smotru, a uz Zajednicu kulturno umjetničkih udruga Zagrebačke županije u realizaciji ovog projekta pomogli su još Hrvatski sabor kulture i Grad Dugo Selo.

 

 

 

I.G.O.


Veliki uspjeh Glazbene škole na natjecanju u Beču

 

Učenici Glazbne škole Dugo Selo nastupili su 6. i 7. lipnja na Međunarodnom glazbenome natjecanju (International Music Competiton) u Beču. Na dvodnevnom natjecanju, na kojem je nastupilo više od pedeset sudionika u kategoriji solo, dvanaest komornih sastava i sedam orkestara, učenici dugoselske glazbene škole svojom briljantnom izvedbom na tamburama, kontrabasu, klaviru, violinama, flautama te iz kompozicije osvojili su ukupno pet prvih nagrada. Isto tako komorni sastav - kvartet i tamburaški orkestar glazbene škole osvojili su 1. nagradu.

 

Dobitnici nagrada: 
1. nagrada: Diana Remenar, bisernica; Stjepan Klarić, bisernica; Jan Orešić, brač, Paolo Fanizzi, bisernica; Carlo Antonio Fanizzi, brač; Orkestar glazbene škole i Kvartet glazbene škole - Diana Remenar, Luka Ivezić, Jan Orešić i Stjepan Klarić (mentor: prof. dr. Dario Cebić) 
2. nagrada: Marija Grlić, flauta (mentor: prof. Dora Weiss ); Filip Laštro, kompozicija (mentor: prof. dr. Dario Cebić); Luka Ivezić, brač (mentor: prof. Viktor Brezak); komorni sastav glazbene škole - Mateo Sović, violina i Filip Novački, kontrabas (mentori: prof. Vedran Kojić, violina i prof. dr. Dario Cebić, kontrabas); Mihael Jutrašnjik, bisernica (mentor: prof. dr. Dario Cebić); 
3. nagrada: Leon Novački, bisernica (mentor: prof. Viktor Brezak); Filip Orešić, kontrabas; Filip Novački, kontrabas; Mirko Klarić i Kristijan Čekada (mentor: prof. dr. Dario Cebić)

Nakon izvrsnih nastupa, učenici glazbene škole dobili su zaslužene ponude za turneje u Americi i Kanadi te Turskoj a od 20. do 26. kolovoza učenici Glazbene škole nastupit će na Svjetskom folklornom prvenstvo (World Championship of Folkolore) u Bugarskoj. Iako „radna“, atmosfera u Beču je bila ispunjena i slobodnim aktivnostima pri čemu su djeca imala priliku posjetiti Bečku operu, impozantnu katedralu sv. Stjepana te najpoznatiji bečki zabavni park Prater.


Prstenovanje mladih bijelih roda i u Maloj Ostrni

U petak, 13. lipnja u organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim dijelovima prirode na području Zagrebačke županije „Zeleni prsten“ te zahvaljujući Ornitološkom zavodu HAZU-a, HEP-u i ovlaštenim prstenovačima ptica i ornitolozima Luki Basreku i Luki Jurinoviću na području Zagrebačke županije bit će prstenovano oko 200 ptića bijelih roda(Ciconia ciconia). Prošle godine, u istočnom dijelu Zagrebačke županije prstenovano je 150 roda te je i ove godine JU Zeleni prsten Zagrebačke županije osigurao 200 prstenova. Prstenovanje u istočnom dijelu županije započet će na području Vrbovca, a planirano je i prstenovanje u Dugom Selu (Mala Ostrna) te Ivanić-Gradu(Posavski Bregi). Prstenovanje će vršiti ornitolog Luka Basrek , a monitoring stručni savjetnik JU Zeleni prsten Valentin Gadža. Prstenovanje u zapadnom dijelu županije započet će u 8 sati u Donjoj Zdenčini, a zatim u Donjoj Kupčini i okolici. Prstenovanje će vršiti ornitolog Luka Jurinović, a monitoring provodi glavni čuvar prirode JU Zeleni prsten Nenad Matić.
9. lipnja 2014. godine

Nogometna humanitarna utakmica za Dubravka Šukana

 

Susretom veterana NK Dugo Selo i humanih zvijezda Hrvatske u subotu, 7. lipnja odigrana je na dugoselskom stadionu NK Dugo Selo nogometna humanitarna utakmica. Sav prihod prikupljen dobrovoljnim prilozima usmjeren je za liječenje oboljeloga sugrađanina Dubravka Šukana, bivšeg seniora i sadašnjeg veterana NK Dugo Selo koji boluje od karcinoma te se uspješno liječi u Njemačkoj. Pozitivna nogoemtna i navijačka atmosfera koja je vladala stadionom završila je rezultatom 9:4 za humane zvijezde, među kojima su igrali Silvio Marić, Goran Vlaović, Igor Bišćan, Boris Živković, Edo Mujčin, Vlado Petrović, Tomo Šokota, Mario Jozić, Amir Kazić, Slaven Knezović i ostali.

 

 

 

 

Održan 21. kyokushin karate CUP "DUGO SELO 2014."

 

Dugoselski Kyokushin karate klub najuspješniji

 

U organizaciji Kyokushin karate kluba Dugo Selo u subotu 7. lipnja u dugoselskoj Gradskoj športskoj dvorani održan je tradicionalni 21. po redu Kyokushin karate CUP "Dugo Selo". Na natjecanju koje se boduje za Prvenstvo Hrvatske ove godine pristiglo je 90 najboljih natjecatelja iz kyokushin karate klubova s područja cijele države. 
Nakon uvodnih riječi člana uprave kluba Željka Vrha i predsjednika HKKS-a Tihomira Garašića, natjecanje je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Grada Dugog Sela Željko Ivaniček. „Dugo Selo je grad mladih i djece, oni su naša budućnost u koje nastojimo što više ulagati“, poručio je Ivaniček, izrazivši zadovoljstvo što natjecanje okuplja upravo veliki broj mladih generacija. Natjecanje su pratili još zamjenik predsjednika Zajednice športskih udruga i saveza Zagrebačke županije Zlatko Lasan, predsjednik Zajednice športskih udruga grada Dugog Sela Branko Deronja i tajnik iste Zajednice Ivan Plašić. 
Prije početka borbi članovi Demo team kluba Dugo Selo izveli su uvijek efektne i atraktivne demonstracije lomljenja građevinskog materijala. Klub "Dugo Selo" je osvojio 16 medalja i navedenim rezultatom postao najuspješniji klub na ovom natjecanju. Medalje u borbama osvojili su: zlato (Matej Mavrić i Leo Sever), srebro (Mihael Varga, Fran Klarić, Leona Dokuš, Filip Mavrić, Danijel Dokuš i Ivan Bokun), broncu (Ivano Franjić, Sebastijan Beriša Žibrat, Karlo Hrg, Patrik Balog, Nikola Tutić, Helena Svibovec, Karla Dizdar, Martin Čekada). Danijel Dokuš proglašen je najboljim tehničarem natjecanja, a Martin Čekada je primio nagradu za najbolji borbeni spirit. 
Na posljetku Klub domaćin zahvaljuje glavnom donatoru, Zajednici športskih udruga i saveza Zagrebačke županije, te Zajednici športskih udruga Grada Dugog Sela i Gradu Dugom Selu. Također, zahvala ide i svim manjim donatorima, te prijateljima i roditeljima kluba, kao i medijskim pokroviteljima: Radio Martinu i Dugoselskoj kronici.

 

 

 

Nikola Banjeglav i I.G.O.


Susret županijskih glazbenjaka u OŠ Ivana Benkovića

 

Oko 160 đaka osnovnih škola s područja Zagrebačke županije i Grada Zagreba, kao i njihovih voditelja i profesora glazbene kulture – okupilo se na 2. međužupanijskom susretu đaka glazbenjaka koji se održao u Osnovnoj školi Ivana Benkovića 6. lipnja. U ime škole domaćina sve okupljene pozdravio je ravnatelj Branko Goleš naglasivši kako ga posebno veseli što ovaj susret učenika nije natjecateljskog karaktera, već je bit – druženje, zabava i prezentacija talenata i umijeća. Na susretu su nastupili đaci OŠ Dragutina Domjanića iz Svetog Ivana Zeline, OŠ Ksavera Šandora Đalskog i OŠ Matije Gupca iz Zagreba, OŠ Bogumila Tonija iz Samobora, OŠ Eugena Kumičića iz Velike Gorice te OŠ Josipa Zorića i OŠ Ivana Benkovića. U programu su se izmjenjivali tradicionalni napjevi, kajkavske popevke do suvremenih i popularnih izvedbi, a pjevački zbor Osnovne škole Eugena Kumičića iz Velike Gorice izveo je i neke zanimljive internacionalne pjesme. 
Voditeljica glazbenjaka iz OŠ Ivana Benkovića Sandra Frančišković istaknula je kako su prošlogodišnji Susreti održani u OŠ Rugvica polučili uspjeh, tako da se ovogodišnjima odazvao veći broj sudionika. „Cilj nam je da se susreti i dalje organiziraju kao motivacija djeci i kolegama profesorima u njihovom radu“, poručila je Frančišković. Pozitivna atmosfera nastavljena je i nakon koncerta uz zajedničko druženje.

 

 

 

I.G.O.


DAN OTVORENIH VRATA POU DUGO SELO

 

Pučko otvoreno učilište Dugo Selo i ove je godine organiziralo svoj dan otvorenih vrata na kojima su se, svojim znanjem, vještinama te radovima nastalim tijekom godine, pokazali polaznici njihovih tečajeva. Prvi su, uvečer 6. lipnja, nastupili najmlađi ritmičari koje je tijekom godine vodila voditeljica Marija Radić, a 7. lipnja, u Maloj galeriji u Kolodvorskoj ulici, svoje su radove izložili i polaznici likovnog tečaja kojeg vodi akademski slikar Robert Samardžić. 
Tijekom dana otvorenih vrata održana je i kazališna predstava za djecu splitskog kazališta Produkcija "Z" pod nazivom "Lijepo putovanje lijepom našom" putem koje su klinci mogli naučili značajne podatke o našoj domovini. 
Kazališna predstava za odrasle "Istina", koja je također trebala biti održana u sklopu dana otvorenih vrata odgođena je, zbog bolesti glumca, za jesenski termin.

 

 

 


ODRŽANA TREĆA RUGVIČKA BICIKLIJADA

U organizaciji Mladeži HSS Općinske organizacije Rugvica 8. lipnja je održana treća rugvička biciklijada na kojoj je i ove godine sudjelovalo stotinjak sudionika koji su, osim u vožnji biciklom, po lijepom vremenu, od Rugvice do lovačkog doma u Oborovu, uživali i u brojnim zabavnim igrama koje su bile priređene za njih, kao i u kvalitetnom roštilju. Muški su odmjerili snage u malom nogometu, dok su žene provjerile svoju snagu i spretnost u potezanju užeta, a pokazalo se da godine i mišićnja masa nisu uvijek presudne pa su pobjedu neočekivano odnijele mlade sudionice natjecanja. Za najmlađe sudionike organizirano je skakanje u vrećama, a posebno atraktivna bila je štafeta u kojoj su ekipu činila djeca te njihove mame, odnosno tate.

 

 

N.H.M.

Dođite na današnje humanitarne izvedbe BRILJANTINA

 

Osnovna škola Ivan Benković, Glazbeno kreativna skupina "Zvjezdani putovi i Grad Dugo Selo pozivaju vas na današnje dvije humanitarne izvedbe nagrađenog školskog mjuzikla "Briljantin". Sav prihod prikupljen od prodaje ulaznica bit će proslijeđen u svrhu pomoći stanovnicima potopljnih područja u Slavoniji. Cijelan ulaznica iznosi 20 kuna, a mogu se kupiti u Knjižari DENOVA, Foto studio TIME te neposredno prije početka predstave. 
Prva izvedba počinje u 18:00, a druga u 19:30 sati. 
Dođite i pogledajte mjuzikl koji je na Međunarodnom festivalu školske kreativnosti u Sanremu osvojio prvu nagradu, i time promovirao Zvjezdane putove, OŠ Ivan Benković i grad Dugo Selo izvan granica domovine.

 


6. lipnja 2014. godine

Dani otvorenih vrata humanitarne udruge „Zdenac“

 

Danas i jučer u sjedištu Udruge Zdenac u Dugom Selu, u I.G. Kovačića 39 u Kući Zdenac, organiziraju se Dani otvorenih vrata „kako bi javnosti i svima zainteresiranima približili rad i djelatnost ove humanitarne i neprofitne organizacije kao i sve programe i projekte“, kazala je časna sestra, misionarka i osnivačica ove udruge Ljilja Lončar. Dok na pročelju njihove kuće vijore zastave država u kojima Udruga Zdenac provodi dugogodišnje misije časna sestra Lončar nam govori o jednom od njihovih najznačajnijih projekata, a to je „Zdenac znanja – kumstvo“ u kojem sudjeluje i Dugoselci. Od 900 kumova koji financijskim prilogom omogućuju školovanje djece iz Afrike i Južne Amerike, sa šireg dugoselskog područja dolazi 50-tak kumova, navodi sestra Lončar. Uplatom iznosa od 120 eura (u kunskoj protuvrijednosti) omogućuju se svi potrebni uvjeti za školovanje jednog djeteta kroz godinu dana – školarina, školska oprema i pribor, knjige te jedan obrok dnevno. 
Dodaje kako im je težnja popularizirati projekt „Odgoj u solidarnosti“ namijenjen školskoj djeci. Kako pojašnjava, projekt se provodi kroz edukativne radionice na kojima djeca usvajaju temeljne ljudske vrednote i promiču ih svojim vlastitim djelovanjem u okruženju. „Nastojat ćemo sljedeće godine osnovnim školama na području Dugog Sela realizirati Odgoj u solidarnosti kroz školski program, kao što je već zaživio u osnovnoj školi na Pešćenici, to već treću godinu“, napominje Lončar. Dugoselske osnovne škole, prema njenim riječima, načelno su zainteresirane za provođenje projekta, no potrebno je još dogovoriti detalje. Tijekom školske godine održalo bi se 15 radionica, a osim predavanja osmišljeni su i izleti, posjete domovima za djecu s posebnim potrebama, a kao nagrada na kraju godine organiziran je 5-dnevni boravak djece u Kući Zdenac gdje djeca također sudjeluju u radionicama i aktivnostima definiranima kroz projekt Odgoj u solidarnosti. Na kraju sestra Lončar najavljuje takav dolazak školske djece u Kuću Zdenac u srpnju ove godine, a koja dolaze iz Kaštela, Solina, Splita i Dugi Rat.

 

 

 

I.G.O.


Tena Vrh viceprvakinja Europe!

U azerbejdžanskome glavnom gradu Bakuu od 30. do 31. svibnja održano je Europsko prvenstvo u Kyokushin karateu. U konkurenciji 300 najboljih natjecatelja iz 17 zemalja nastupila je i Tena Vrh, juniorska reprezentativka Hrvatske, članica Kyokushin karate kluba "Dugo Selo". Tena je u svojoj kategoriji osvojila srebrnu medalju. Nakon dvije godine napornih priprema i puno odricanja rezultat nije izostao. Ovo je već treća europska medalja za Kyokushin karate klub "Dugo Selo" u svega nekoliko godina. Klub se zahvaljuje donatorima, članovima i prijateljima kluba na podršci.

 

 


Mišja groznica

U zadnje vrijeme često se čuje o mišjoj groznici, kako se radi o zaraznoj bolesti, sa više oboljelih, gotovo o epidemiji, no trebalo bi prije svega razjasniti što je mišja groznica. Bolest spada u grupu hemoragijskih groznica s bubrežnim sindromom. To je akutna virusna bolest karakterizirana vrućicom, krvarenjima zato i ima naziv hemoragijska vrućica. Zoonoza je – prenosi se sa životinje na čovjeka. U ovom slučaju prijenosnik bolesti su mišoliki glodavci – miš voluharice, štakori. Kod njih virus ne dovodi do simptoma. Čovjek se zarazi udisanjem aerosola i prašine inficiranog njihovim izlučevinama. Važno je naglasiti u pravilu ne postoji prijenos virusa sa čovjeka na čovjeka. Iz ovog rečenog možemo uočiti dva momenta. Uzročnik bolesti je virus i on je prisutan u glodavcima – miš voluharica kod kojeg virus ne uzrokuje bolest. Drugo – čovjek se može zaraziti ulaskom u područja gdje ima tih životinja – dakle ulaskom u njihovo područje mogu se u određenim okolnostima, ali rijetko zaraziti i ljudi. Inkubacija bolesti, dakle vrijeme od kontakta s uzročnikom, do pojave bolesti je jedan do dva tjedna. Bolest obično počinje naglo s vrućicom, glavoboljom, bolovima u leđima i trbuhu. Javlja se mokraća promijenjene boje – tamna – i osip hemoragijskog tipa. Kako se radi o oštećenju kapilara raznih organa, posebno oštećenju bubrega i smanjenju njegove funkcije sve do zatajivanja t. prestanka rada bubrega, potrebno je provesti bolničko liječenje. 
Ipak mi ovdje nismo klinički orijentirani već nam je cilj prevencija, drugim riječima što učiniti da se ne zarazimo. Kako je ovo zima bila blaga došlo je do širenja glodavaca, a posebno smo upozoreni na Medvednicu. No to ne znači da treba odustati od izleta u prirodu. Ipak potrebno je obratiti pažnju i držati se jednostavnih mjera opreza i čuvanja zdravlja te mjere će opasnost zaraze bitno smanjiti. Evo nekoliko savjeta u tom smislu.IZabjegavajte zapuštena mjesta u prirodi, posebno kolibe, odlagališta otpada, ležanje po travi i lišću. Čuvajte za vrijeme boravka u prirodi svoju hranu i piće od glodavaca, ne stavljate je na tlo. Ne pijte vodu iz šumskih izvora koji nisu zaštićeni. Operite ubrane šumske plodove. Perite ruke prije jela. Ne lovite i ne dirajte šumske glodavce. Uklanjajte ostatke hrane (zakapanjem ili odnošenjem). Držanjem ovih mjera higijene možemo spriječiti inficiranje mišjom gorznicom.

Vjekoslav Cvijanović, dr.med.


Nogometni animacijski program - 14. lipnja u 10h


5. lipnja 2014. godine

Djelatnici dugoselske Vodoprivrede pomažu na ispumpavanju vode u Gunji

 

Ekipe djelatnika dugoselske Vodoprivrede Lonja - Zelina d.o.o. od 27. svibnja svakodnevno su angažirane na ispomoći ispumpavanja vode na poplavljenim područjima Slavonije. Kako nam je pojasnio direktor dugoselske Vodoprivrede Zoran Crneković i tehnički direktor Igor Vidmar, na terenu se nalaze dvije ekipe s osmero djelatnika koji s dvije pumpe kapaciteta 18.000 litara u minuti, nastoje pomoći u saniranju šteta ove katastrofalne poplave. Uz dugoselsku ekipu na terenu su prisutne ekipe Kutine, Zagreba, Osijeka itd., a svi su stacionirani u sklopu Stožera Hrvatskih voda u Županji. Radovi na ispumpavaju i prepumpavanju vode u odvodne kanale potrajat će duži period jer se 

voda polako povlači, napomenuo je Crneković, dodavši kako će djelatnici biti na terenu u Gunji koliko god bude to potrebno. 
Inače, ista mehanizacija i pumpe se koriste prilikom poplava na našem području, a zadnje je korištena u veljači kada ispumpavana voda kod nasipa u Savskom Nartu. Trenutno Vodoprivreda radi na rekonstrukciji spojnog kanala ZLGČ (Zelina-Lonja-Glogovnica-Česma) koji kupi vodu ovih rijeka. Nakon poplava u veljači, i na tom području, kanal se proširuje, a nasip se diže za 80 centimetara. „Nikad do sada nismo imali tako visoke vodostaje, stoga nastojimo ovim radovima povećati sigurnost ljudi i njihove imovine za sljedeću sezonu“, poručuje direktor Vodoprivrede Lonja - Zelina Dugo Selo.

 

 

 

I.G.O.

 

Finale kupa Nogometnog središta Dugo Selo:

 

DUGO SELO - RUGVICA 4:1

 

U finalnoj utakmici kupa Nogometnog središta Dugo Selo koja je odigrana 4. travnja na nogometnom stadionu u Dugom Selu momčad Dugog Sela rutinirano je svladala Rugvicu rezultatom 4:1 te se trofej pobjednika kupa još jednom našao u rukama dugoselskih nogometaša. 
Domaćini su rano poveli golovima Mamuze i Benkovića te se činilo da će Rugvičani doživjeti pravi debakl. No, ubrzo je iz najstrože kazne, nakon igranja rukom u vlastitom šesnaestercu jednog od domaćih obrambenih igrača, na 2:1 smanjio Grgošić. 

Do kraja utakmice Dugoselci su još dva puta zatresli mrežu, preko Lukića i Borovčaka, za konačnih 4:1. 
Svim sudionicima finala čestitao je predsjednik Nogometnog središta Dugo Selo Dinko Vulelija, a pobjednički pehar, kapetanu NK Dugo Selo Stipi Mamuzi, uručio je zamjenik gradonačelnika Dugog Sela Pavo Jakovljević. Mamuza je dobio i priznanje za najboljeg igrača utakmice, a priznanje za najboljeg golmana uručeno je vrataru gostiju Igoru Ištvaniću.

 

 

 

N.H.M.


4. lipnja 2014. godine

KUD Preporod najavljuje 3. tamburašku smotru

U nedjelju 8. lipnja u dvorani Preporod Dugo Selo održat će se III. Županijska smotra tamburaških orkestara i sastava Zagrebačke županije. Na Smotri će sudjelovati županijski amaterski tamburaški orkestri koji se natječu s programom koncertantne glazbe autorskih skladbi hrvatskih skladatelja, dok će tamburaški sastavi nastupiti s koncertantnom skladbom hrvatskog autora inspiriranom hrvatskim folklorom. Smotra će dati prikaz dostignuća i najvrednijih ostvarenja amaterskih tamburaških orkestara i sastava, razviti kritički odnos prema glazbenim vrijednostima, stimulirati glazbeno stvaralaštva i amaterski rad uopće te međusobno upoznavanje i socijalnu koheziju. Svi sudionici primit će Priznanje ZKUU Zagrebačke županije za sudjelovanje na Smotri, a prema odluci Selektora maestra Siniše Leopolda najuspješniji tamburaški orkestar i sastav predstavljat će Zagrebačku županiju na 21. Susretu hrvatskih tamburaških orkestara i sastava u Dugom Selu 4. i 5. listopada ove godine.


Ove subote kyokushin CUP DUGO SELO

KYOKUSHIN KARATE KLUB “DUGO SELO” tradicionalno održava natjecanje “CUP DUGO SELO” povodom Dana Državnosti. Natjecanje je od velike važnosti za Zagrebačku županiju, KKK “Dugo Selo”, Hrvatski Kyokushin karate i naravno, za grad Dugo Selo. Natjecanje će se održati 7. lipnja (subota) u Gradskoj športskoj dvorani (Đure Dubenika 2, u Dugom Selu) s početkom u 11:00 sati. 
Tradicija natjecanja se nastavlja već 21 godinu. Očekuje se približno 100 natjecatelja iz svih klubova Hrvatske. CUP “Dugo Selo” je jedno od natjecanja za Prvenstvo Hrvatske. Na početku natjecanja biti će prikazana atraktivna demonstracija razbijanja građevinskog materijala.


"ISTINA" ODGOĐENA ZA JESEN

Kazališna predstava "Istina" Hrvatskog narodnog kazališta Zadar i kazališne družine glumci u Zagvozdu, koja je bila najavljena za 6. lipnja, odgađa se za jesen zbog bolesti glumca. O novom terminu Pučko otvoreno učilište Dugo Selo izvjestit će dugoselsku kazališnu publiku. 
Učilište se ispričava svima koji su kupili ulaznice te ih obavještava da povrat novca mogu dobiti na prodajnom mjestu gdje su ulaznice i kupljene.


Humanitarna akcija prikupljanja žitarica za poplavljena područja


AUTOCROSS
Adrenalinske utrke autima


3. lipnja 2014. godine

Uspješna provjera za Beč i Bugarsku

 

Kao svojevrsna priprema za natjecanja u Beču i Bugarskoj u dvorani KUD-a Preporod u subotu 30. svibnja, održan je koncert učenika Glazbene škole Dugo Selo. Uz klavirsku pratnju prof. Lane Zlatar-Pravice mlade umjetničke nade oduševile su svojim vrhunskim izvedbama na tamburama, flauti, klaviru, violini i kontrabasu. Svoje umijeće sviranja, izvedbom skladbi poznatih svjetskih i domaćih skladatelja, poput Dvoržaka, Novosela, Tihomirova, Grečanjinova, Baklanove i Beethovena, pa do spleta tradicionalnih narodnih pjesama i plesova, pokazali su nam učenici koji će 7. i 8. lipnja nastupiti na Međunarodnom glazbenome natjecanju u Beču te na Svjetskom folklornom prvenstvu (World Championship of Folkolore) u Bugarskoj koje se održava od 20. od 26. kolovoza ove godine. 

Dugoselsku glazbenu školu u Beču predstavljat će mladi talenti iz klase mag. Dore Weiss na flauti: Marija Grlić, zatim iz klase prof. Viktora Brezaka na tamburama: Luka Ivezić, Lovro Šukan i Leon Novački iz klase prof. Vedrana Kojića na volini: Mateo Sović te iz klase prof. dr. Daria Cebića (kontrabas, klavir, komorna glazba, tambure, kompozicija, orkestar): Diana Remenar, Kristijan Čekada, Mirko Klarić, Stjepan Klarić, Jan Orešić, Carlo Antonio Fanizzi, Davor Dakić, Filip Laštro, Filip Novački, Filip Orešić i Mihael Jutrašnjik. Uz njih na natjecanju će sudjelovati i orkestar Glazbene škole koji ce ovom prigodom nastupiti u manjem sastavu od 30 svirača. 
Isto tako učenici i solisti glazbene škole nastupit će 21. srpnja ove godine na susretu hrvatske izvandomovinske lirike u organizaciji Hrvatskog svjetskog kongresa i Matice iseljenika u Zagrebu. 
Pod pokroviteljstvom Grada Dugog Sela, Općine Brckovljani, Rotary Cluba Dugo Selo i Zagrebačke Županije dugoselska Glazbena škola priprema se za još dva velika natjecanja sa kojih se očekuju vrhunski rezultati.

 

 

 


Dani otvorenih vrata udruge Zdenac

Udruga Zdenac poziva na druženje i upoznavanje s njihovim radom u sklopu Dana otvorenih vrata koji će se održati u četvrtak 5. i petak 6. lipnja od 15 do 21 sat u ulici Ivana Gorana Kovačića 39, Dugo Selo. 
„Nedavni događaji nas uče kako veliko srce može pomoći i u doba krize i kako svatko ima što za dati: netko novac, netko stvari, netko svoje vrijeme i ruke, a netko molitvu. Vidimo koliko je radosti u takvom davanju. Zdenac takvu viziju ima i provodi već više od jednog desetljeća. Mjenjamo sebe, mjenjamo svijet. Osim u Hrvatskoj; samohrane roditelje, starije osobe i djecu, Zdenac potpomaže u BiH, Albaniji, Tanzaniji, Ruandi, Nigeriji, Ugandi, Ekvadoru, Venezueli i Kubi. Šaljemo najrazličitiju vrstu pomoći, a najvažnije – šaljemo volontere Zdenca (obične „male“ ljude velikog srca) surađujući sa biskupima, svećenicima, č.sestrama na terenu. Više o nama možete pronaći i na našoj web stranici www.zdenac.org. 
Zdenac je organizacija koja vjeruje u Božju ljubav i ljudsku dobrotu. Bavimo se razvojem osobnosti pojedinca na biblijskim temeljima. 
Pridružite nam se, otkrijte kako produbite poznavanje Biblije, saznajte kako odgajamo djecu u solidarnosti da stvore bolje društvo. Pogledajte naše slike, kratke filmove, upoznajte volontere (naše male/velike ljude) i misionare (one koji su bili i one koji će tek ići u misije) te postanite jedan od volontera ili suradnika Zdenca. Na taj ćete način dobiti priliku biti kap u valovima Božje dobrote u domovini i svijetu. 
Dođite u našu kuću, ona će postati i vaš dom. Lako ćete nas pronaći, u Dugom Selu, u ulici Ivana Gorana Kovačića 39. 
Potvrdite svoj dolazak mailom zdenac.zagreb@gmail ili na broj mobitela 095 251 1961.“


OBAVIJEST HRVATSKIM BRANITELJIMA

Hrvatski su branitelji u pravednom i obrambenom Domovinskom ratu očuvali našu slobodu i neovisnost. Trajna je zadaća nas preživjelih da se dostojno sjetimo poginulih heroja koji su u temelje Domovine uložili svoje živote i zdravlje i hrabrost. 
Palim braniteljima odat ćemo počast na Danu hrvatskih branitelja Zagrebačke županije dana 28. lipnja 2014. godine (subota) s početkom u 10,00 sati u Parku domovinske zahvalnosti u Samoboru 
Organiziran je besplatan prijevoz i ručak za sve učesnike komemoracije. 
Pozivamo sve branitelje da se odazovu ovom svečanom činu. 
Autobus kreće iz Brckovljana, Dugog Sela i Rugvice. Informacije možete dobiti na telefone:

OPĆINA BRCKOVLJANI, Ivan Žafran, 091 507 6555; 
OPĆINA RUGVICA, Jadranko Brestovec, 098 972 4121; 
GRAD DUGO SELO, Damir Mesić, 098 161 2154 i Ivica Šafarić „Ninja“ (HVIDRA), 099 247 7928.

"Ako vam je težak stijeg čestitosti, 
utaknite ga u zemlju gdje počivaju naše kosti - mi ćemo ga držati"

 

Održana 9. sjednica Općinskog vijeća Općine Rugvica:

 

Proslava Dan Općine –prvog vikenda u rujnu

Sjednica Općinskog vijeća Općine Rugvica održana 30. svibnja pod predsjedavanjem Branka Galenića započela je s prijedlogom njegovog zamjenika Mate Čička da se za jednu od sljedećih sjednica pozovu direktori DUKOM d.o.o. i tvrtke Swietelsky d.o.o., a vezano uz „neizdrživo lošu sanaciju županijske ceste“. Vijećnik Mladen Čvorig zatražio je da se što prije riješi i pitanje županijske ceste između ježeva i Trebovca. Vijećnika Branka Mihalja zanimala je trenutna faza projekta izgradnje dječjeg vrtića u Nartu, na što je načelnik Ivan Remenar ustvrdio da je zatraženo produljenje građevinske dozvole, a kao jedan od županijskih projekata na listi je čekanja do otvaranja natječaja za dobivanje sredstava iz EU fondova. Vijećnik Stjepan Koledić u ime KUD-a Tančec iznio je zamolbu da se KUD-u osigura prostorija u prizemlju novog Doma u Jalševec Nartski, koja se trenutno ne koristi, a koja bi omogućila članovima KUD-a prostor za održavanje proba i skladištenje jednog dijela njihovog inventara. Režijske troškove voljni su snositi samostalno. Isti prijedlog podržali su i ostali vijećnici te je ad hoc donijeta jednoglasna odluka o istome. 
Jednoglasnom odlukom usvojen je godišnji obračun proračuna Općine za 2013. godinu koji je na prihodnoj strani poslovanja ostvario indeks od 93 posto od planiranog (ostvareno 21.480.806 kuna od planiranih 23.114.000 kuna), dok je na rashodnoj strani ostvareno 11.632.482 kune, što nakon pridodane razlike sredstava iz prethodnih godina višak prihoda po zaključenom obračunu proračuna iznosi 6.783.303 kune. Ujedno, na sjednici su vijećnici usvojili i I. izmjene i dopune proračuna za 2014. godinu koji donosi minimalne zahvate, kako je pojasnio načelnik Remenar, no potreban je radi nužnog usklađenja poslovanja, tako da predloženi prihodi poslovanja iznose sada 23.960.000 kuna. Proračunski prihodi u prvom dijelu godine nisu problematično, no ne izazivaju niti oduševljenje, komentirao je načelnik, dodajući kako je potrebno pričekati polugodišnji obračun proračun da se utvrde proračunska kretanja. Načelnik je podnio i amandman za predviđanje sredstava za radove na skeli u Oborovu, ukupno 50.000 kuna. Isto tako s obzirom da je Općina zatražila prema programu javnih radova potrebu za 12-13 djelatnika (koji zasada nije realiziran), zbog izmjena u financiranju plaća djelatnika koje od sada ne pokriva država u 100 postotnom iznosu, već JLS podjednako s državom dijeli troškove – potrebno je u proračunu predvidjeti i ta sredstva. Vijećnik Branko Mihalj predložio je da se zaposle još nekoliko djelatnika na par mjeseci koji bi bili angažirani na rješavanju obveznika i dužnika komunalne i vodne naknade. Pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Ivica Radanović konstatirao je kako bi se trebalo na istim poslovima, zbog obima posla, zaposliti do 5 djelatnika, no za isto nisu predviđena sredstva. Vijećnici su usvojili i rebalans programa održavanja komunalne infrastrukture za ovu godinu koji sada iznosi 3.140.000 kuna, od čega od eksploatacije mineralnih sirovina planiraju ostvariti 1,1 milijun kuna naknade, od komunalne naknade 900.000 kuna, od vodnog doprinosa pola milijuna, koliko i od kapitalnih potpora te od grobne naknade 130.000 kuna. 
Prema odluci vijećnika obilježavanje Dana općine održat će se prvog vikenda u rujnu. Svečana sjednica Općinskog vijeća održat će se 5. rujna, a sljedeći dan će biti organizirana fešta za sve mještane u sklopu Ribarsko-lađarske večeri. Tim povodom vijećnici su imenovali članove Povjerenstva za dodjelu nagrada najuspješnijem obrtniku i poduzetniku, studentu – apsolventu, maturantu i učeniku generacije OŠ Rugvica – Mato Čičak, Branko Galenić, Siniša Kušeković, Branko Mihalj, Đurđa Artić, Ivan Remenar i Robert Munđer. 
Na prijedlog Kluba HDZ-a i AHSS-a predložena je odluka o isplati novčane pomoći za uništene poljoprivredne kulture u elementarnoj nezgodi od 11. do 13. veljače ove godine u iznosu od 10 posto procijenjene štete od strane Općinskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda. S obzirom da je prema predloženoj odluci jedino BC institut izuzet da ima pravo isplatu pomoći – u ime Kluba HSS-a i SDP-a koji smatraju da je odluka diskriminirajuća tim više što se radi o tvrtci koja desetljećima posluje na ovom području i zapošljava velik broj lokalnog stanovništva, predlažu da se ovo pravo omogući svima, no zato se ograničava iznos isplaćene štete – maksimalno do 25.000 kuna. Isto tako prijedlog je Kluba HSS-a i SDP-a da se onim vlasnicima koji duguju Općini, komunalnu, grobnu ili bilo koju drugu naknadu (dok je u prvotnom prijedlogu stajala grobna i komunalna naknada) za isti iznos novčane pomoći na procijenjenu štetu smanji isto dugovanje. Iste prijedloge većina vijećnika je prihvatila. 
Odlukom o izmjenama i dopunama odluke o sufinanciranju umjetnog osjemenjivanja krava plotkinja na području općine Rugvica utvrđeno je na sjednici kako će pravo na isto moći ostvariti svi individualni poljoprivrednici, OPG i tvrtke koje imaju prebivalište/sjedište na području općine. Ostvarenjem ovog prava isti imaju pravo na povrat novca od Općine, a ukoliko postoji dugovanje prema Općini za istu cifru se smanjuje dugovanje. Sporazumom o provedbi projekta rekonstrukcije i gradnje sustava javne rasvjete koje su sklopile Zagrebačka županija i Općina Rugvica, ostvaruju se suradnički odnosi radi usklađivanja sa Zakonom o svjetlosnom onečišćenju. Naime, u prvoj fazi realizacije projekta Općina nema troškova dok će u kasnijoj, rekonstrukcije javne rasvjete općinski proračun morati osigurati 50 posto sredstava, dok će se ostala sredstva osigurati iz EU fondova.

Iva Grgić Ozimec


ŠKOLA NOGOMETA RUGVICA


2. lipnja 2014. godine

Bogat program Preporodovog godišnjeg koncerta

 

KUD Preporod tradicionalno priređuje godišnji koncert s najboljim i raznolikim programom. U nedjelju 1. lipnja izveli su splet folklornih plesova i pjesama na svojoj pozornici prepunoj sudionika za tri stotine posjetitelja u dvorani. Folklorni ansambl u pratnji tamburaškoga orkestra započeo je koncert plesovima Usore , a potom su nastavili posavskim i međimurskim plesovima te plesovima sesvetskoga Prigorja. Izvedbom plesova s Korčule kao i damatinskoga kola-poskočice Linđo pridonijeli su raznolikosti programa. Tijekom večeri tamburaši su izvodili samostalne točke "Cvile guci, a bajsica brunda" i "Šokački sastanak". Ženski sastav Koledarice sudjelovale su vokalnom izvedbom tradicionalni posavskih, zagorskih i dalmatinskih pjesama.

Kruna programa bila je premijerna izvedba podravskih plesova koje je koreografski postavio Ivica Ivanković uz glazbenu obradu Bože Potočnika. Uz tamburaški sastav u pratnji je bio i gostujući glazbenik Alan Kanski na cimbalu. Među brojnim posjetiteljima program je pratio predsjednik Gradskoga vijeća Dugo Selo Željko Ivaniček te predsjednik Županijske zajednice kulturno-umjetničkih udruga Zlatko Herček, koji je Preporodašima uručio priznanja Hrvatskog sabora kulture za aktivno članstvo dugo deset i više godina. Dvojica dugogodišnjih članova tamburaškoga orkestra - Krešo Šantić i Antonio Matek primili su darove KUD-a za jubilarnih 25 godina članstva. 
Koncert je bio humanitarnog karaktera. Sav prihod organizatori će usmjeriti za liječenje oboljeloga sugrađanina Dubravka Šukana.

 

 

 

N. Kozić
fotog. NK i V.Tomić


Zagrebačka županija potiče lovstvo

 

Zagrebačka županija raspisala je natječaj vrijedan 1.215.000 kuna za dodjelu potpora za razvoj i unapređenje lovstva na svom području. Natječaj je otvoren do 31. listopada 2014. godine, odnosno u pojedinim slučajevima do 15. studenog ove godine. Korisnici županijske potpore mogu biti lovozakupnici i koncesionari zajedničkih te državnih lovišta na području Zagrebačke županije. Također, korisnici potpore mogu biti i poljoprivredna gospodarstva koja su upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava u Zagrebačkoj županiji i imaju prebivalište odnosno sjedište na području Zagrebačke županije, uz uvjet da se proizvodnja za koju traže potporu odvija na području Zagrebačke županije. 
Potpore će se dodjeljivati za uzgoj i unos divljači u lovišta, unos trčke, uzgoj fazana i zeca običnog, osiguranje lovišta, sprečavanje šteta od divljači i na divljači, za ishođenje dokumentacije potrebne za izgradnju novih, adaptaciju i legalizaciju postojećih lovačkih domova i objekata za obradu i čuvanje mesa divljači, kao i za njihovu izgradnju, opremanje i adaptaciju te veterinarsko-sanitarnu analizu. Također, sredstva će se dodjeljivati i za uređenje objekta za obradu trofeja, izgradnju i uređenje lovačkih domova s popratnim objektima, itd. Najviši ukupni godišnji iznos potpore koju jedan korisnik može ostvariti iznosi 290.000 kuna. 
Iz Zagrebačke županije pozivaju sve zainteresirane da se jave na natječaj do 31. listopada 2014. godine. Važno je napomenuti kako je natječaj za uzgoj zeca običnog i uzgoj fazana otvoren do 15. studenoga 2014. godine. Zahtjevi će se rješavati prema redoslijedu prispijeća, odnosno do utroška sredstava. Informacije, tekst natječaja i potrebni obrasci zahtjeva nalaze se na web stranicama Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr, a više informacija može se dobiti na broju telefona 01/ 6009-427 ili 01/6009-426. 
Popunjeni obrasci te potrebna dokumentacija dostavljaju se na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije, Ulica grada Vukovara 72/V kat, 10000 Zagreb, s naznakom „Zahtjev za županijsku potporu za razvoj i unapređenje lovstva“.

 


AKCIJA DARIVANJA KRVI

Gradsko društvo Crvenog križa Dugo Selo poziva sve zainteresirane da se odazovu na redovnu akciju darivanja krvi koja će se provesti u četvrtak, 5. lipnja, u prostoru Gradske sportske dvorane, u vremenu od 13:30 do 18:00 sati. 
Posebno se pozivaju darivatelji negativnih krvnih grupa, pošto ove krvi najviše nedostaje u Zavodu za transfuzijsku medicinu Zagreb. 
Dobrodošli.

G.K.

IZVJEŠĆE CRVENOG KRIŽA DUGO SELO O PRIKUPLJANJU POMOĆI ZA POPLAVLJENA PODRUČJA

 

Nakon katastrofe koja je pogodila Slavoniju, BiH i Srbiju, Hrvatski Crveni križ uključio se uputivši apel za pomoć. 
Grad Dugo Selo, općine Brckovljani i Rugvica također su se odazvali. Crveni križ Dugo Selo slijedom zakonskih normi u ovakvim situacijama zadužen je za koordinaciju prikupljanja humanitarne pomoći. Više udruga i grupa građana također se uključilo u organiziranje akcija prikupljanja pomoći. 
Ovo je presjek poduzetih akcija, te prikupljene i odaslane pomoći:

 

Sa prikupljanjem pomoći započelo se u ponedjeljak, 19.5. 
DVD Dugo Selo na raspolaganje je stavilo dio svog garažnog prostora, a DVD Donje Dvorišće svoj Dom. 
U utorak je u centralno skladište Hrvatskog Crvenog križa odaslan prvi kombi sa prikupljenom pomoći, a odmah nakon toga još jedan kombi koji je vodu i hranu otpremio direktno u Gunju, za ljude koji su radili na terenu. 
Isti dan u centralno skladište u Zagreb otpremljen je kamion (cca 3.000 kg) stvari. Tjedan smo zaokružili u subotu, 24.5. kad je šleper (25.000 kg) stvari otpremljen direktno u Gunju. U petak, 30.5. dio hrane, higijene i vode je kombijem je otpremljeno u Zagreb (1.500 kg). 
Donacije se i nadalje prikupljaju, smanjenim intenzitetom i unutar radnog vremena Crvenog križa.

U koordinaciji sa Crvenim križem Dugo Selo akciju su provodili: 
Moto klub Dugo Selo, 
Srednja škola Dugo Selo, 
Dječji vrtić „Šegrt Hlapić“ 
OŠ „Josipa Zorića“ 
„Plodine“ (Dugo Selo i Resnik)

Neke udruge i grupe građana samostalno su organizirali akcije, ali o količinama prikupljenog još nemamo podatke. 
Sve naše osnovne škole i vrtići javili su se sa željom da također organiziraju prikupljanje, no uputili smo ih da to u ovom trenutku nije potrebno. Stoga je sa školama i Dječjim vrtićem Dugo Selo dogovoreno da se pokrene akcija „Vršnjaci - vršnjacima“, u kojoj bi djeca svojim vršnjacima upakirala i poslala školski pribor i igračke. O detaljima akcije ćemo naknadno obavijestiti javnost. 
U Crveni križ Dugo Selo konstantno je svaki dan od 8 do 21 sat pristizala pomoć. Osim obitelji građana i privatnih poduzeća, još poneki su donirali: 
Tako je Patronažna služba Doma zdravlja donirala dio potrepština za bebe, te hranu za dojenčad, članovi Bojne NB KO Dugo Selo jedan dan su se odrekli svojih užina, a drugi dan dodatno prikupili hranu i higijenu, te kombijem to dopremili. „Labud“ preko AWT int. – donirao je nekoliko paleta sredstava za pranje i čišćenje. Poduzeća „Plastika Mareš“ su donirali veću količinu plastičnog posuđa i kanti, „Sara-R“ posteljinu i veću količinu čarapa, a preko 680 obitelji do sada se svojim donacijama odazvalo na apel. 
5 obitelji ponudilo je smještaj za ugrožene obitelji, dok je veći broj ljudi ponudio namještaj i kućansku opremu.

Prijevoz prikupljenih dobara obavili su: 
J. Svibovec – „Elex“- kombi 
G. Leporiz -privatnim kombijem 
„Kemokop“ – kamion i kombi 
„Art Pusić“ -AWT international - šleper

U ovih tjedan dana IZUZETNU POMOĆ kod prikupljanja stvari, razvrstavanja i utovara pružili su: 
- članovi Moto kluba Dugo Selo, 
- članovi DVD-a Dugo Selo: 
- stanovnici Donjeg Dvorišća, 
- volonteri Crvenog križa i novi volonteri- dugoselci koji su se odazvali pozivu Dugoselske kronike, njih 30-tak, koji su se svih ovih dana izmjenjivali.

U AKCIJI JE U TJEDAN DANA ODASLANO : 
- 6.500 kg hrane, vode i higijene 
- 32.000 kg odjeće, obuće i manje opreme – ukupno oko 38.500 kg pomoći

Kako je Moto klub Dugo Selo u svojoj akciji „kod vure“ prikupljao i financijska sredstva, na žiro račun Hrvatskog Crvenog križa dodatno je uplaćeno 3.604,oo kn. 
Istovremeno dok se prikupljala pomoć ljudima, u prostoru Crvenog križa prikupljala se pomoć za životinje: hrana, razne potrepštine, te razni medicinski asortiman. Pomoć u tome pružili su Veterinarska stanica Dugo Selo i brojni ljubitelji životinja koji su se organizirali preko facebooka. Veći dio transportiran je navedenim šleperom, dok će dio biti direktno upućen udrugama koje spašavaju životinje na terenu. 
Općina Brckovljani kooridnirala je prijevoz donacije 9 tona stočne hrane koju je donirala Božjakovina d.d., te uz ovo donirala dodatne količine razne opreme. Nekoliko poljoprivrednika (S. Jambrečec, J. Guštek) donirali su dodatne količine stočne hrane, koja se i nadalje svakodnevno nudi, prikuplja i šalje. 
Ovime posao Crvenog križa tek počinje, pošto nam polako pristižu obitelji koje su privremeni smještaj našli na našem području. Trenutno je 19 osoba za ugroženog područja (RH i BiH) smješteno kod prijatelja i rodbine na našem području. Sada je obveza Crvenog križa da te obitelji evidentira i pruži im svu potrebnu materijalnu i psihosocijalnu pomoć. Stoga će biti potrebno dio prikupljenih donacija zadržati kako bi se ove obitelji mogle snabdjeti u idućem periodu. 
Isto tako, dio donirane odjeće i obuće su za zimski period, te je to potrebno uskladištiti, te naknadno po potrebi poslati. STOGA CRVENI KRIŽ DUGO SELO TRAŽI ADEKVATAN SKLADIŠNI PROSTOR, u kojem bi se ove stvari pohranile narednih nekoliko mjeseci, ali i u kojem bi se mogao primiti namještaj i oprema koju pojedinci svakodnevno nude. 
Pozivamo sve koji su nam spremni ustupiti takav prostor da nam se jave u Osječku 3.

OVIM PUTEM JOŠ JEDNOM ZAHVALJUJEMO SVIMA KOJI SU NAS PODRŽALI I PRUŽILI POMOĆ. ZAHVALJUJEMO SVIM POJEDINCIMA, UDRUGAMA I GRUPAMA GRAĐANA, SVIM VOLONTERIMA I U KONAČNICI SVIM ŽITELJIMA DUGOSELSKOG KRAJA NA VELIKOM SRCU I PRUŽENOJ RUCI POMOĆI.

CRVENI KRIŽ DUGO SELO

 

Održan zbor Gradske udruge umirovljenika:

 

Sljedeće godine obilježavanje 20 godina rada

 

Gradska udruga umirovljenika Dugo Selo održala je sinoć u Restoranu Dioniz zbor na kojem se okupilo više stotina članova kako bi se upoznalo s izvješćima o radu i poslovanju za proteklu, kao i s planovima za ovu godinu. Njihovom zboru pridružili su se i gosti, tako da su, između ostalih nazočili, predsjednik Gradskog vijeća Grada Dugog Sela Željko Ivaniček i njegov zamjenik Božidar Cik, zamjenik gradonačelnika Pavo Jakovljević, pročelnik Upravnog odjela za poslove Gradskog vijeća i gradonačelnika Mladen Šestan, kao i gradski vijećnici. Nazočili su i predstavnici udruga umirovljenika Rugvica, Sveta Nedjelja, Općine Dubrava, Križa te potpredsjednica Zajednica udruga Zagrebačke županije Ankica Pavičić, ujedno i predsjednica Udruge umirovljenika Vrbovec, te predsjednik dugoselske podružnice Hrvatske stranke umirovljenika Josip Sesan. Skupu je nazočio i zamjenik predsjednika Matice umirovljenika Tomo Benko iznijevši sve pozitivne komentare uz rad dugoselske udruge pohvalivši pritom i svesrdnu podršku Grada Dugog Sela, koje u nekim drugim sredinama nedostaje, odnosno vrlo je minimalna, kazao je Benko. Podsjetio je predstavnike na skoro donošenje novog, kako je rekao, restriktivnog - Zakona o udrugama, po kojem će trebati uskladiti Statute udrugama, a koji donosi novine vezane uz raspolaganje financijskim sredstvima. 
Prema izvješću dugoselske Udruge umirovljenika protekle godine evidentirano je ukupno 254.184 kune prihoda, od čega dotacija Grada Dugog Sela iznosi 93.000, Zajednice udruga umirovljenika Zagrebačke županije 28.000 kuna, prenesena sredstva iz 2012. godine iznose 97.447 kuna, dok je ostatak prikupljen od članarina, kojih je 880. Prema planovima za 2014. godinu ukupni prihodi iznosili bi 220.000 kuna, kazao je predsjednik Udruge Stjepan Novosel. Dodao je kako ove godine planiraju ostvariti suradnju s domovima na području grada s ciljem da se njihovi korisnici zajedno s članovima Udruge umirovljenika druže na zajedničkom ručku uz ples i glazbu. A takav vid zabave je najdraži umirovljenicima, sudeći po brojnom odazivu članova Udruge umirovljenika na njihove već tradicionalne plesnjake. Kroz program „Uspješno i zadovoljno starenje“ svojim članovima pružaju i druge načine aktivnog provođenja umirovljeničkih dana, uključivanjem u njihove klubove (kuglaši, belaši, strijelci, dijabetičari, šahisti, klub žena). Zajedno se natječu na županijskim sportskim natjecanjima, posjećuju kulturna događanja. Predsjednik Novosel ističe posjete kazališnim predstavama u Zagrebu i Dugom Selu koje postaju sve popularnije među članovima. Naravno, najveći interes vlada za izlete koji će biti i ove godine. Novosel ističe i humanitarno-socijalnu komponentu rada – nabava ogrjeva po povoljnim cijenama, briga za bolesne i nemoćne članove te organizacija mise zadušnice za Sisvete. Na kraju nadvodi plan za izgradnju Doma umirovljenika za koji je „već izrađen elaborat“ s organiziranim „dnevnim boravkom za umirovljenika“ čiji koncept već postoji u drugim gradovima. Iako je udruga djeluje od 1946. godine pod različitim imenima, sljedeće godine proslavit će 20 godina rada i postojanja kao Gradska udruga umirovljenika, što će, najavio je predsjednik Novosel koji udrugu vodi također 20 godina, biti dostojno i obilježeno. 
Uz održavanje Zbora u prostoru restorana „Dioniz“ bili su izloženi likovni radovi članice Udruge umirovljenika Vere Tomić, ujedno i članice LUDS-a, a nakon službenog dijela skupštine uslijedio je nastup KUD-a Preporod u pratnji tamburaškog orkestra KUD-a, te večera i plesnjak do kasnih noćnih, za neke, i jutarnjih sati.

 

 

 

Iva Grgić Ozimec


Zapaženi plasmani na Finalu županijskih stolnoteniskih liga Stolnoteniskog saveza Zagrebačke županije

U subotu 31. svibnja u organizaciji STŠK ”Dugo Selo” u Gradskoj športskoj dvorani u Dugom Selu odigrano je Finale županijskih stolnoteniskih liga Stolnoteniskog saveza Zagrebačke županije. U 1. stolnoteniskoj ligi Zagrebačke županije ekipa STŠK ”Dugo Selo” u sastavu: Dominik Jurinčić, Leon Lovrić i Antonijo Papak osvojila je 3. mjesto iza ekipe STK Samobor i ekipe STK Sveta Nedelja - Novaki. U 2. stolnoteniskoj ligi Zagrebačke županije ekipa STŠK ”Dugo Selo” II u sastavu: Marin Mamut, Luka Iviš i Alen Trešnjić osvojila je 2. mjesto iza ekipe STK Jaska II. U Ligi nada za dječake ekipa STŠK ”Dugo Selo” I u sastavu: Luka Dragun, Luka Zlatkov i Sven Sahor osvojila je 2. mjesto iza ekipe STK Samobor. Drugoj ekipi STŠK ”Dugo Selo” u sastavu: Andrej Papak, Mihael Nagy, Jure Iviš i Matej Dragun pripalo je 3. mjesto.