19. srpnja 2014. godine

Nastup Tamburaškog orkestra Glazbene škole ,,Dugo Selo" u ponedjeljak 21. srpnja na otvorenju Hrvatskih svjetskih igara u Zagrebu

Poštovani, iznimna nam je čast pozvati Vas na nastup Tamburaškog orkestra Glazbene škole ,,Dugo Selo", koji će se održati u ponedjeljak, 21. srpnja 2014. godine, na Trgu Bana Josipa Jelačića u Zagrebu sa početkom u 21 sat. 
Svoje umijeće sviranja pokazat će Vam učenici naše škole koji će sudjelovati na Svjetskom folklornom prvenstvu u Bugarskoj (World Championship of Folkolore), na kojem će nastupiti od 19. do 26. kolovoza ove godine. Koncert će se održati od 21 sat u sklopu otvorenja Hrvatskih svjetskih igara na Trgu bana Josipa Jelačića od 21 sat, a osim našeg tamburaškog orkestra u programu će sudjelovati Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, Marko Perković Thompson, kao i brojni drugi izvođači. U 23 sata počinje drugi dio programa te će Tamburaški orkestar Glazbene škole ,,Dugo Selo" nastupiti, uz brojne druge izvođače, ispred Hrvatske matice iseljenika, Trg Stjepana Radića 3. 
Učenici Glazbene škole Dugo Selo 2013. godine nastupili su na Europskom folklornom prvenstvu u Bugarskoj i osvojili 1. mjesto i naslov Europskog prvaka (European Champion of the European Championship of Folkore 2013) te zlatnu medalju za orkestar, Grand prix natjecanja ,,Golden Orpheus" te naslov ,,Laureat" cijelog natjecanja. Isto tako učenica glazbene škole Diana Remenar dobila je za svoje nastupe specijalnu nagradu natjecateljske komisije. Voditelj orkestra je profesor Dario Cebić.

Glazbena škola Dugo Selo

O Hrvatskim svjetskim igrama

Na desetak dana 750 sportaša iz cijelog svijeta hrvatskog porijekla "okupirat će" Zagreb, a uz njih u glavni grad dolazi još najmanje dvije tisuće sudionika Hrvatskih svjetskih igara koje se otvaraju u ponedjeljak 21.srpnja, a traju do 26.srpnja. - Hrvatski svjetski kongres inicirao je Hrvatske svjetske igre 2006. godine, a do sada su se dva puta održale u Zadru. Idućeg tjedna počinju u Zagrebu i cilj nam je da postanu profesionalna sportska manifestacija koja će okupljati pripadnike naše dijaspore i spajati ih kroz sportska druženja s maticom - ocijenio je Željko Batarilo, ravnatelj Hrvatskih svjetskih igara. I dok se sportaši koji su već počeli pristizati u Zagreb lagano zagrijavaju za okršaje u 16 momčadskih i pojedinačnih sportova Igara, za ponedjeljak se na Trgu bana Jelačića sprema prava fešta za otvaranje ove sportske manifestacije. Program počinje u 21 sat mimohodom svih sportaša koji u Zagreb dolaze iz 25 država svijeta, a uljepšati će ga i nastup Lada, Ane Rucner te Marka Perkovića Thompsona. Osim sportaša, u Zagreb dolazi i stotinjak pjesnika hrvatskog porijekla iz cijelog svijeta koji će nekoliko dana nakon otvaranja, u Zagrebu održati smotru lirike. Namjera je organizatora Igara da ova sportska manifestacija bude poveznica iseljene i domovinske Hrvatske, pa se Igre planiraju održavati svake tri godine, kada će iznova domaćin biti Zagreb. 
http://www.igre-zagreb2014.com/78-najnovije/novo/250-press2


18. srpnja 2014. godine

 

Svečano obilježen Dan Zagrebačke županije:

 

Županijska nagrada ravnatelju dugoselske Glazbene škole Dariju Cebiću

 

izvor: www.zagrebacka-zupanija.hr

Povodom proslave Dana Zagrebačke županije na svečanoj sjednici Županijske skupštine održanoj jučer je u prostoru hotela International u Zagrebu ravnatelju Glazbene škole Dugo Selo prof.dr.phil. Dariju Cebiću uručena je županijska nagrada za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu. Ista nagrada uručena je i Kulturno umjetničkom društvu „Januševec“ iz Prigorja Brdovečkog, dok su povelje Zagrebačke županije primili Dobrovoljno vatrogasno društvo Petrovina iz Jastrebarskog, Obrt za poljoprivrednu proizvodnju i usluge Vlado Jurkas iz Šenkovca, Gradskoj glazbi Samobor i Pekari „Dubravica“ d.o.o. iz Dubravice. U ime nagrađenih okupljenim uzvanicima, među kojima su prisustvovali izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Sandra Švaljek, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Darinko Kosor, saborski zastupnici, gradonačelnici i načelnici s područja Zagrebačke županije, prigodnim riječima zahvalio se ravnatelj dugoselske Glazbene škole Cebić. Profesoru Cebiću dodijeljena je nagrada „zbog velikog glazbenog umijeća i iskustva, predanosti glazbi i kulturi, kao i želje da utječe na unapređenje glazben kulture u dugoselskoj sredini koja ga je potaknula na pokretanje osnivanja Glazbene škole u Dugom Selu 2009. godine kada je Gradsko vijeće Grada Dugog Sela donijelo Odluku o osnivanju Osnovne glazbene škole Dugo Selo“. 
Svečanoj sjednici jučer je prisustvovao i gradonačelnik Dugog Sela Stipo Velić, načelnik Općine Rugvica, ujedno i član Županijske skupštine Ivan Remenar te načelnik Općine Brckovljani Željko Funtek i predsjednik Općinskog vijeća Općine Brckovljani Božo Graberec. Čestitke uz Dan Zagrebačke županije uputili su župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i predsjednik Županijske skupštine Dražen Bošnjaković. Tom prilikom župan Kožić istaknuo je da Zagrebačka županija i dalje drži vodeća mjesta uz ostale županije po gospodarskom rastu, broju zaposlenih, dobiti poduzetnika, indeksu razvijenosti – čineći je tako jednom od gospodarskim najjačom županijom. Među brojnim investicijskim projektima istaknuo je 100 milijuna eura vrijedan projekt IKEA-u Rugvici koji je pred samim završetkom, zatim više od 100 milijuna dolara vrijedno proširenje pogona Plive u Savskom Marofu, izgradnju Kauflanda u Jastrebarskom, proizvodnog pogona u Pisarovini vrijednog 20 milijuna eura, te izgradnju Logističkog centra Lagermax u Općini Luka, uz ostale investicije i ulaganja. Župan je naglasio je i dosada, od 2008. godine, najbolju realizaciju županijskog proračuna, koja je u 2013. godini iznosila 300 milijuna kuna, najavivši predstojeće projekte – kao što je realizacija sustava integriranog javnog prijevoza i sustav gospodarenjem otpadom.

 

 

 

I.G.O.


PREPORODAŠI SRETNO STIGLI U PORTUGAL

 

Nakon 54 sata puta (uz odmor i kupanje u Marseillesu) Preporodaši su sretno stigli na svoje odredište u Santa Maria da Fiera na 36. Festival International de Folclore nas Terras da Feira u organizaciji Cioffa Portugal i Casa da Gaia-Centra de Culture Desporto e Recreio de Argonchile uz suradnju hrvatske folklorne sekcije Cioffa. Prvi dojmovi su im odlični. "Ugodni domaćini dočekali su nas sa osmijehom na licu, a mi smo ih pozdravili pjesmom i plesom. Nakon smještaja u školskom domu i večere pozdravili smo se sa ostalim sudionicima festivala i to iz Turske, Urugvaja i Portugala koji su jučer isto pristigli. Samo otvorenje je u Europarku danas u 21.30 sati, a 41 član folklornog ansambla i tamburaša otvorit će festival Pjesmama i plesovima Posavine u izvornim narodnim nošnjama", javljaju se i šalju pozdrave iz Portugala naši svjetski putnici. Proba za otvorenje je obavljena, a daljnje aktivnosti možete pratiti i preko njihove FB stranice.

 

AMŠ


Irački gosti ponovno u posjeti KUD-u "Rodna gruda"

 

KUD "Rodna gruda" ponovno je ugostio goste iz Iraka. Članovi folklorne skupine Sulaimaniya iz iračke pokrajine Kurdistana te Glazbeni ansambl "Payiz" do Dugog Sela su svratili sa 48. međunarodne smotre folkora u Zagrebu. Tako se nastavlja kulturna i prijateljska suradnja započeta na iračkom Međunarodnom glazbenom festivalu na kojem je Rodna gruda sudjelovala u ožujku 2011. godine, a Kurdi uzvratili posjet došavši u Dugo Selo u srpnju iste godine. U prostorijama Društva, današnji je neformalni susret obilježila nezaobilazna glazba, pjesma i ples. Druženje će se nastaviti i sljedećih dana, u nedjelju 20. srpnja folkloraši kurdske zajednice imaju nastup na središnjem zagrebačkom gradskom trgu u 10 sati.

 

AMŠ


MATO ČIČAK PONOVNO IZABRAN ZA PREDSJEDNIKA NK RUGVICE

 

U subotu 12. srpnja s početkom u 20 sati održana je redovna 40. skupština Nogometnog kluba "Rugvica". Na skupštini je bilo prisutno 19 od 33 skupštinara te predsjednik Općinskog vijeća Branko Galenić i predsjednik Zajednice sportskih udruga općine Rugvica Robert Munđer. Predsjednik Mato Čičak ponio je izvješće o radu kluba, financijsko izvješće, te je predsjednik nadzornog odbora podnio svoje izvješće. Sva izvješća su jednoglasno prihvaćena. Za predsjednika Nogometnog kluba "Rugvica" jednoglasno je izabran Mato Čičak, dok je Daniel Ivanović sportski Direktor, a dopredsjednici Marjan Matijević i Ivan Munić. Za članove Izvršnog odbora izabrani su Mato Čičak, Marjan Matijević, Ivanović Daniel, Ivan Munić, Dubravko Sever, Ante Svaguša, Ivica Trupeljak, Branko Galenić, Nenad Jakšić, Ivica Gavran, Damir Đuranec. Za članove Nadzornog odbora izabrani su Mikec Damir, Jadranko Kolčić i Dario Dodig. 

Izabrani su najbolji igrači po kategorijama za prošlu sezonu a priznanja će dobiti na prvim službenim utaknicama kluba: 
PRSTIĆI – Filip Munđer 
LIMAĆI – Karlović Marin 
ML. PIONIRI – David Jurišić 
ST. PIONIRI – Luka Kušeković 
JUNIORI – Hranjec Luka 
SENIORI – Jasmin Mujičić 
NAJ STRIJELAC 2014. – Hrvoje Kuninec 
IGRAČ ZA FER PLEJ – Smolko Ivan 
"Zahvaljujem svima na ukazanom povjerenju s nadom da će naš klub i dalje raditi na visokom stupnju organiziranosti. Svatko tko želi pomoći ili želi dobro našem klubu, dobrodošao u naš, sportski kolektiv.

 

P.R.


17. srpnja 2014. godine

 

Održana 11. redovna sjednica Gradskog vijeća Grada Dugog Sela

 

Aktualna pitanja gradskih vijećnika

 

Prvo pitanje jučerašnjeg aktualnog sata sjednice Gradskog vijeća pod predsjedavanjem Željka Ivaničeka, vijećnik Stjepan Štefinovec (SDP) postavio je gradonačelniku, a odnosilo se na mogućnost da Grad Dugo Selo omogući nabavu ili sufinanciranje školskih udžbenika najmlađim Dugoselcima u sljedećoj školskoj godini. „Nismo razmatrali tu opciju, no već na sljedećem kolegiju raspravit ćemo o tome kako bi mogli pomoći barem najugroženijim učenicima“, odgovorio je gradonačelnik Stipo Velić. Dok je na svoje drugo pitanje upućeno direktoru Dugoselskog komunalnog poduzetničkog centra Štefinovec zatražio pismeni odgovor, a interesira ga projekcija mogućnosti da poslove održavanja javnih gradskih površina obavljaju djelatnici DKPC-a. Vijećnika Nenada Paniana (HSLS) zanimalo je kada će se realizirati prijedlozi komunalnih akcija u ulicama na Martin Bregu i u Domobranskoj te kada bi trebala početi rekonstrukcija željezničkog kolodvora. „Rekonstrukcija je bila u planu prošle godine, a izgradnja je već trebala početi, no zbog problema sa kandidiranjem projekata prema EU, aktivnosti su prolongirane. Projekti su sada odobreni, a početak radova ovisi isključivo od HŽ-a“, kazao je gradonačelnik, dodavši kako se asfaltiranje ulica planira u proračunu i programu gradnje. Na pitanje vijećnice Jasminke Kokot Bambić o financijskim pokazateljima i efektima nedavno zaključenog Svjetskog rukometnog juniorskog prvenstva koje je dijelom održano u Gradskoj sportskoj dvorani, gradonačelnik je ustvrdio kako je dvorana imala određene troškove, no moraju se uzeti i obzir koristi, u pozitivnoj prezentaciji Grada. Pitanje će biti proslijeđeno direktoru Gradske sportske dvorane. Vijećnik Stjepan Novosel (HSU) ponavlja pitanje o statusu zgrade starog doma zdravlja te kada će biti dana u vlasništvo Grada, na što gradonačelnik odgovara da se čeka povratna informacija iz DORH-a nakon čega bi Skupština Zagrebačke županije trebala donijeti odluku. O problemu nedostatka reciklažnih kontejnera za papir za sve stambene zgrade na području grada upozorio je vijećnik Kruno Blažinović (SDP), što je potvrdio i direktor DKPC-a Tadija Penićs obzirom da je nabavljeno 50 takvih kontejnera. „U međuvremenu dok se nabavi za preostale stambene zgrade, što je i ideja, građani mogu papir odlagati u kontejnere – plava zvona, koja će i dalje biti na dosadašnjim lokacijama“, poručio je Penić. Nezavisnog vijećnika Stjepana Berteka zanimalo je kada su planirani radovi na nastavku kanalizacije u Ostrni. „Po zaključenom natječaju pristigle su dvije ponude iznad osiguranih sredstava, probivši prag za 4 milijuna kuna“, odgovora gradonačelnik, dodajući kako su nakon konzultacija s Hrvatskim vodama, ponovno raspisani, sada zasebni natječaji – za radove na kanalizaciji Ostrna, prepumpne stanice CS12 te za nadzor. Nezavisni vijećnik Zvonko Novosel Dolnjak upozorio je na problem smještaja elektro kutije uz novoizgrađenu šahtu na javnom putu u Leprovici. Prema dojavama građana ista kutija se nalazi na sredini puta i onemogućava dosadašnji redovni pristup oranicama. Direktor DUKOM-a Ivan Funtek navodi kako je crpna stanica u Leprovici izgrađena po projektu, i na temelju istog dobivana građevinska dozvola, dodavši kako građani mogu koristiti alternativni put te će utvrditi mogućnost izmicanja kutije.

 

Mandat vijećnika Nenada Sedlara stavljen u mirovanje

Nakon što je vijećnik HSP-a Nenad Sedlar stavio s 30. lipnjem mandat u mirovanje iz osobnih razloga, Mandatna komisija, sukladno odredbama Zakona o lokalnim izborima i temeljem odluka Hrvatske stranke prave, utvrdila je kako ga s 9. srpnja zamjenjuje vijećnica Anđela Relković Paruž. Vijećnica će prisegu dati na sljedećoj sjednici Vijeća, s obzirom da je opravdano bila spriječena doći na jučerašnju. 
U nastavu sjednice vijećnici su prihvatili izvješća o radu Vatrogasne zajednice Grada Dugog Sela, Gradskog društva Crvenog križa Dugo Selo i Zajednice športskih udruga grada Dugog Sela za 2013. godinu. Također je donijeta odluka o javnim priznanjima Grada Dugog Sela kojom se zadržavaju i na drugačiji način opisuju postojeća javna priznanja Grada Dugog Sela. Detaljnije se propisuje postupak podnošenja prijedloga i dodjele javnih priznanja, kao i nagrade za javna priznanja. 
Vijećnici su donijeli odluku o odabiru osobe za obavljanje poslova održavanja javnih površina - deratizacija, a radi se o tvrtki „Sanitacija“ d.o.o. iz Zagreba koja je dala prihvatljivu ponudu. Ugovora se sklapa na godinu dana. Također je prihvaćeno da se Dugoselskom komunalnom poduzetničkom centru dodjeljuje obavljanje javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području grada.

I.G.O.

 

ODLUKE GRADSKOG VIJEĆA

 

Kapacitet vrtića povećava se za 22 djece

Donijeta je odluka o davanju suglasnosti za proširenje kapaciteta Dječjeg vrtića Dugo Selo i to za jednu privremenu odgojnu skupinu kapaciteta 22 djece u matičnom objektu za pedagošku godinu 2014/15. Sredstva za to osigurana su u proračunu. Otvaranjem ove odgojne skupine uvelike će se smanjiti broj neriješenih molbi za vrtić i jaslice, a vode se na "listi čekanja" dulje od godinu dana. Kako je pojasnio pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Veljko Bertak, za novu pedagošku molbu stiglo je 125 molbi. U DV Dugo Selo je 415 djece, raspoređenih u 4 jasličke i 12 vrtićkih skupina. Grad sufinancira smještaj djece u privatnim vrtićima, u Didiju je 147 djece te u Bubi Bibi 56. Sveukupno je zbrinuto 618 djece, iznio je Bertak podatke, a suglasnost je dana jednoglasno.

Rebalansom Programa gradnje povećana sredstva za izgradnju nerazvrstanih cesta

Većinom glasova prihvaćene su II.izmjene i dopune programa gradnja objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2014. godinu. Bilježi se povećanje prihoda za 640.000 kuna, tako da sada ukupno iznose 12.193.000 kuna. Pročelnik za prostorno uređenje, zaštitu okoliša komunalno i stambeno gospodarstvo Marijo Vinko pojašnjava kako je do povećanja prihoda došlo radi priljeva prihoda na stavci komunalnog doprinosa uslijed rekonstrukcije dugoselskog željezničkog kolodvora. Isto tako izmjene se predlažu zbog mogućnosti ostvarenja dodatnih 430.000 kuna sredstava potpore Zagrebačke županije za sufinanciranje izvanrednog održavanja županijskih cesta, a koja će biti utrošena za dovršetak asfaltiranja ceste Ostrna - Leprovica. Ovim izmjenama povećana su sredstva, ukupno 570.000 kuna za izgradnju nerazvrstanih cesta koje su u prvim izmjenama Programa izbačene. Tako je planirana realizacija asfaltiranja u Ulici Slavka Kolara, Zelengaj, Vrhovec, produžetak Osječke ulice, Martinski vijenac i produžetak Krležine ulice. Vraćena su sredstva za izgradnju dječjeg igrališta u Velikoj Ostrni, a u dijelu sanacije odlagališta otpada Andrilovec dodana je izrada elaborata zaštite okoliša, te je umjesto novelacije projekta odlagališta planirana izrada projekta rekonstrukcije završnog sloja odlagališta sukladno dogovoru s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Vijećnik Štefinovec kazao je kako će zahvaljujući investiciji koju provodi HŽ grad dobiti novi kolodvor i nadvožnjake, sretan je što se vraća u plan izgradnje asfaltiranje ulica i dječjeg igrališta u V.Ostrni. Kazao je i kako niz godina nastoji dokazati kako projekt odvodnje u Leprovici nije bio do kraja dorađen, da stanovnici Ostrne-Leprovice već godinama nemaju sigurnu i adekvatnu prometnicu što još dugo ne bi ni dobili da nije ove potpore ŽC, a s obzirom na mogućnosti gradskog proračuna i stoga će podržati ove izmjene i kasnije i onaj tehnički dio proračuna koji će osigurati novce da se to napravi.

Rebalansom proračun povećan za 1,1 posto

Većinom vijećničkih glasova prihvaćene su II. izmjene i dopune proračuna Grada Dugog Sela za ovu godinu koji se povećava za 1,1 %, i iznosi 59.331.000 kuna. To je podloga za ranije usvojene izmjene i dopune programa gradnje, a izmjene nisu velike, pojasnila je Marica Knezić voditeljica Odjela za financije. O iznosima je rečeno u točci vezanoj za komunalnu infrastrukturu, a kako je navedeno u obrazloženju posebnog dijela proračuna: povrat kom. doprinosa iznos od 96.000 kuna smanjen je za 200 kuna; gradnja objekata i uređaja iznos je uvećan za 640.200 kuna i sada 12,1 milijun kuna; izgradnja i uređenje dječjih igrališta iznos se povećava za 70.000 kuna; projektiranje i izgradnja nerazvrstanih cesta za iznos 570.200 kuna; održavanje čistoće i odlaganje komunalnog otpada smanjuje se za 430.000 kuna i iznosi planiranih 3 mil.kuna. Uglavnom su to radovi i stavke koje su se mijenjale sukladno tom programi, kazala je Knezić. Novi prihodi bit će namjenski utrošeni. Ostvareni ukupni prihodi i primici u prvih šest mjeseci ove godine iznosom od 20.590.234 kune ili 35 posto u odnosu na planirano, dok ukupni rashodi iznose 20.982.287 kuna ili 36% u odnosu na planirano. Knezić je napomenula kako ostvarenje proračuna još nije konačno jer nije napravljena konsolidacija koja se radi ovih dana pa će izvršenje za prvih šest mjeseci biti u ovom dijelu, zakonskom obliku na sljedećoj sjednici. Vijećnik Stjepan Bertek kazao je kako je dobro što popravljaju prihodovnu stranu, ali je činjenica da dugoselsko gospodarstvo i dalje stagnira. Nema najavljivanog Carga, posluje čak pet trgovačkih lanaca, a konačno se, ali sporo, pojavljuju proizvodni pogoni poput tvrtki Valipile i Tvornice stakla. "Poticaj za oživljavanje obrtništva, malog i srednjeg poduzetništva možda bi mogao biti u koncesiji ili privatizaciji nekih gradskih djelatnosti koje opterećuju proračun npr. komunalne djelatnosti, Sportski centar, vrtić, pa i POU", naveo je Bertek dodavši kako bi to moglo osigurati uštedu od 20 do 30 posto. Ta ušteda mogla bi pak olakšati povlačenje sredstava za projekte iz EU fondova jer za njih treba osigurati 30 posto vlastitog učešća što ovim rebalansom nije osigurano. Koje su to djelatnosti i u kojem su obimu moguće morale bi reći stručne službe kroz analizu mogućnosti i gospodarske opravdanosti koncesija i privatizacija ili nekog drugog primjenjivog modela. Vijećnik Štefinovec smatra kako je ovo nerealan proračun, slikovito ga je opisao kao "božićnu jelku sa suhim granama, neke su i otpale, na koju se moraju postaviti dvije nove kuglice kako bi građanima život bio lakši i bolji poput asfaltiranja ceste u Kopčevcu ili igrališta u V.Ostrni". Pitao je i zašto se proračun prenapuhuje. "Što se tiče plana proračuna, prihoda od komunalnih naknada i doprinosa i svih ostalih prihoda koje grad naplaćuje - mi imamo puno veća potraživanja što se vidi u godišnjem obračunu proračuna. Plan proračuna ne smije biti manji od tih potraživanja jer ne možemo unaprijed planirati da ih nećemo naplatiti. Kod dotacija iz županijskog i državnog proračuna jedan dio prihoda planiran je za potpore i pomoći da ne bismo svaki čas trebali ići u izmjene i dopune kada se javi neki natječaj na koji se možemo javiti. Za ovu je godinu planirano i 4 milijuna kuna prihoda iz kreditnih sredstava za neke od projekata koje ćemo, ukoliko bude natječaja, prijaviti za fondove. U tom slučaju išlo bi se na ta kreditna sredstva", odgovorila je voditeljica Knezić. Vijećnik Z.Novosel spomenuo je konkurentnost na čijem bi se indeksu trebalo poraditi. "Iz centralne države vrlo malo prihoda raspoređuje na lokalnu razinu i to svake godine sve manje i manje. Sitnim, malim potezima u lokalnoj zajednici taj bi se indeks mogao povećati", rekao je Novosel dodavši kako ovdje postoji infrastruktura poput cesta i željeznice. Naveo je i probleme koji priječe gospodarski rast, a to su birokracija, korupcija, malo tržište, nema proizvodnje ni inovativnosti, a porezi su veliki.

Natječaj za prodaju zemljišta te Javni poziv za kandidate za izbor članova Savjeta mladih

Jednoglasno je prihvaćen, na prijedlog gradonačelnika sukladno iskazanom interesu, zaključak o raspisivanju Javnog natječaja za prodaju građevinskog zemljišta u poduzetničkoj zoni Puhovec. Radi se o 19 851 m2, početna cijena je 2,6 milijuna kuna ili 1m2/135 kuna sukladno procjenjenoj vrijednosti. Natječaj će biti objavljen u 24 sata, gradskoj oglasnoj ploči te na službenoj Internet stranici. Također, u istom je paketu predloženo i imenovanje u Povjerenstvo za provođenje postupka Javnog natječaja - imeovani su kao predsjednik Željko Ivaniček, članovi Božidar Cik, Josip Sesan, Jasminka Kokot Bambić i Nenad Panian. Sredstva od prodaje utrošit će se namjenski, odgovoreno je vijećnici Kokot Bambić. Prihvaćen je i tekst javnog poziva za isticanje kandidature za izbor članova Savjeta mladih i njihovih zamjenika. Štefinovec je mišljenja kako do sada nije bilo dobro te apelirao na kolege vijećnike da ne kandidiraju svoje mlađe političke članove. Nada se i kako će novi saziv biti bolje savjetodavno tijelo. Vijeće je na znanje primilo informaciju o sklopljenom Sporazumu o provedbi projekta rekonstrukcije i gradnje sustava javne rasvjete - Masterplan javne rasvjete Zagrebačke županije. Vijećnik Panian je, na kraju sjednice iza koje slijedi ljetna stanka, obavijestio članove Vijeća kako je KUD Rodna gruda ponovno u goste primio Iračane koji sudjeluju na ovogodišnjoj Smotri folklora u Zagrebu.

AMŠ

 

 

PREPORODAŠI SRETNO STIGLI U PORTUGAL

Nakon 54 sata puta (uz odmor i kupanje u Marseillesu) Preporodaši su sretno stigli na svoje odredište u Santa Maria da Fiera na 36. Festival International de Folclore nas Terras da Feira u organizaciji Cioffa Portugal i Casa da Gaia-Centra de Culture Desporto e Recreio de Argonchile uz suradnju hrvatske folklorne sekcije Cioffa. Prvi dojmovi su im odlični. "Ugodni domaćini dočekali su nas sa osmijehom na licu, a mi smo ih pozdravili pjesmom i plesom. Nakon smještaja u školskom domu i večere pozdravili smo se sa ostalim sudionicima festivala i to iz Turske, Urugvaja i Portugala koji su jučer isto pristigli. Samo otvorenje je u Europarku danas u 21.30 sati, a 41 član folklornog ansambla i tamburaša otvorit će festival Pjesmama i plesovima Posavine u izvornim narodnim nošnjama", javljaju se i šalju pozdrave iz Portugala naši svjetski putnici. Proba za otvorenje je obavljena, a daljnje aktivnosti možete pratiti i preko njihove FB stranice.

AMŠ


16. srpnja 2014. godine

 

Gradski čelnici u službenom posjetu francuskoj Zajednici općina Kantona Saint Simon

 

Proširivanje suradnje na područje poljoprivrede

 

Izaslanstvo Grada Dugog Sela, gradonačelnik Stipo Velić i predsjednik Gradskog vijeća Željko Ivaniček boravili su od 6. do 10. srpnja u službenom posjetu prijateljskoj Zajednici općina Kantona Saint Simon u Francuskoj u sklopu kontinuirane međunarodne suradnje koju Grad Dugo Selo njeguje s ovom francuskom Zajednicom od 2007. godine. Dosadašnja suradnja ostvarena je na kulturno, umjetničkom, humanitarnom, sportskom području, kao i na području vatrogasne zaštite, koja je ostvarena prošle godine uzvratnim dolaskom predstavnika francuskih vatrogasaca na svečano obilježavanje 120. godišnjice DVD-a Dugo Selo. 
Ovogodišnja posjeta dugoselskih predstavnika Grada potaknuta je na inicijativu prijateljske Zajednice općina Kantona Saint Simon i njegova predsjednika Zajednice općina Saint Simone Ronald Renarda, kao i Odbora za bratimljenje s Gradom Dugim Selom na čelu s predsjednikom Jean-Marie Gondryom. Uz službeni prijem kod domaćina gdje su upoznati s modelima rada francuske lokalne samouprave, te obišli prostore sjedišta ove Zajednice, predstavnici Grada Dugog Sela nazočili su i skupštini Departmana Aisne u Saint-Quentinu, gdje je potom održan i službeni prijem s čelnim osobama ove jedinice lokalne samouprave. Nakon posjete Institutu za žitarice ARVALIS i obilaska sirane francuski i dugoselski predstavnici izrazili su obostranu zainteresiranost za proširivanje suradnje na novo područje - poljoprivrede. Naime, regija Pikardija najveći je francuski proizvođač šećera i krumpira, a među najvećima je i u proizvodnji žitarica. Međusobnom razmjenom iskustava, povezivanjem poljoprivrednih proizvođača, posebice OPG-a s našeg područja, suradnja francuske Zajednice općina Kantona i Grada Dugog Sela dobit će nove okvire, poručeno je. Predsjednik Gradskog vijeća Grada Dugog Sela istaknuo je kako bi se u tom vidu uključili i proizvođači s područja općine Brckovljani i općine Rugvica. I ovog puta ponovljena je mogućnost organiziranja edukativnih projekata, kao što je razmjena učenika i studenata, te organiziranje tečajeva hrvatskog i francuskog jezika. 
U sklopu boravka u Francuskoj organiziran je i prijem predstavnika Grada Dugog Sela i francuskih domaćina u Hrvatskom veleposlanstvu u Parizu. Primio ih je veleposlanik dr. sc. Ivo Goldstein zajedno s gospodarskim attacheom. Tom prilikom je rečeno kako je suradnja Grada Dugog Sela i Zajednica općina Kantona Saint Simon na tragu nastojanja koje promiče Europska unija, a to je ostvarivanje regionalne suradnje unutar zemalja Europske unije. Cilj prijema bilo je međusobno upoznavanje i razmjena iskustava, a nastojalo se potaknuti i aktivnosti na gospodarskom povezivanju Hrvatske i Francuske, odnosno Dugog Sela i Zajednice općina Kantona Saint Simon.

 

 

 

I.G.O.


15. srpnja 2014. godine

Predložen drugi rebalans gradskog proračuna uvećan za 1,1 posto

 

Članovi Odbora za financije i proračun na čelu s predsjednikom Ivicom Bošnjakom na današnjoj sjednici razmotrili su prijedlog II. izmjena i dopuna proračuna Grada Dugog Sela za ovu godinu koji se povećava za 1,1 %, odnosno sada iznosi 59.331.000 kuna. Radi se mini tehničkom rebalansu koji donosi pozitivne promjene, kazao je Bošnjak, dok je gradonačelnik Stipo Velić pojasnio kako se radi o povećanju prihoda na stavci komunalnog doprinosa uslijed rekonstrukcije dugoselskog željezničkog kolodvora, ukupnog iznosa 640.000 kuna. Isto tako ostvariti će se dodatnih 430.000 kuna sredstava potpore Zagrebačke županije za sufinanciranje izvanrednog održavanja županijskih cesta, a koja će biti utrošena za dovršetak asfaltiranja ceste Ostrna – Leprovica. Novi prihodi bit će namjenski utrošeni, napomenuto je. Ostvareni ukupni prihodi i primici u prvih šest mjeseci ove godine iznosom od 20.590.234 kune ili 35 posto u odnosu na planirano, dok ukupni rashodi iznose 20.982.287 kuna ili 36% u odnosu na planirano. Na kraju predsjednik Bošnjak predlaže apliciranje Grada na županijskim natječajima za gospodarstvo koji su u tijeku. Odbor je usvojio 2. reblans ovogodišnjeg gradskog proračuna te ga upućuje na usvajanje Gradskom vijeću.

 

I.G.O.


TREĆE PRVENSTVO LOVNOG UREDA DUGO SELO U STRELJAŠTVU

 

Lovni ured Dugo Selo po treći puta organizirao je prvenstvo u lovnom streljaštvu, u disciplini trap, koje je održano 6. srpnja 2014. godine na streljani LD "Zec" Oborovo. 
Na prvenstvu je sudjelovalo šest od sedam ekipa lovačkih društava s našeg područja. Domaćin, LD "Zec" Oborovo ponovo je pokazao svoje organizacijske i domaćinske kvalitete te su na kraju bez obzira na rezultate svi strijelci i posjetitelji zadovoljno napustili ovo lovno streljačko druženje. 
Nakon ekipnog natjecanja, najbolji pojedinci natjecali su se za plasman u reprezentaciju našeg Lovnog ureda koji će sudjelovati na prvenstvu Lovačkog saveza Zagrebačke županije .

 

Službeni rezultati - ekipno :

1. mjesto LD "Zec" Oborovo 
2. mjesto LD "Strijelac 2000" Ježevo 
3. mjesto LD "Sokol" Stančić 
4. mjesto LD "Fazan" Svibje 
5. mjesto LD "Srna" Lupoglav 
6. mjesto LD "Srnjak" Dugo Selo

Strijelci LD "Zec" Oborovo po treći puta osvojili su prvo mjesto te im je u trajno vlasništvo pripao prelazni pehar.

Najbolji strijelci iz ekipnog natjecanja nastavili su natjecanje za plasman u reprezentaciju LU Dugo Selo. Nakon pojedinačnog natjecanja rezultati su slijedeći:

1. mjesto Horvat, Robert LD "Strijelac 2000" Ježevo 
2. mjesto Ištvanić, Igor LD "Fazan" Svibje 
3. mjesto Švedi, Krunoslav LD "Sokol" Stančić 
4. mjesto Sočnić, Jadranko LD "Zec" Oborovo 
5.mjesto Điđa, Mario LD "Zec" Oborovo 
6. mjesto Kirin, Stjepan LD "Zec" Oborovo

Svim sudionicima ovog Prvenstva sve čestitke na trudu, korektnom ponašanju , a reprezentaciji LU želimo puno sreće na Županijskom prvenstvu.

B.Kocet


Humanitarna akcija dječjeg vrtića Dugo Selo "Vršnjaci -vršnjacima" za djecu iz poplavljenih područja

 

Dječji vrtić Dugo Selo u suradnji s Crvenim Križom Dugo Selo organizirao je akciju prikupljanja pomoći djeci iz poplavljenih područja dana 10. I 11. 06. 2014. u prostoru vrtića. 
U suradnji s roditeljima prikupljali smo školski pribor, torbe i ovim putem želimo zahvaliti roditeljima i svima koji su se pridružili akciji. 
Akciji smo i pridružili sredstva koja su donirana za vrtićki časopis "Martinko i Martinčica" i sredstva sakupljena za Zagonetnu slovaricu- uradak djece i odgojitelja odgojne skupine Srčeka. 
Sredstva će biti utrošena za kupnju školskog pribora djeci iz poplavljenog područja 
Na samom kraju želimo se još jednom zahvaliti svima koji su se pridružili akciji.

 

Djeca i djelatnici dječjeg vrtića "Dugo Selo"


14. srpnja 2014. godine

 

 

Preporodaši otputovali u Portugal na 36. međunarodni folklorni festival Danças do Mundo

Članovi KUD-a "Preporod" otputovali su danas u Portugal na 36.međunarodni folklorni festival Danças do Mundo - Terras da Feira. Na ovogodišnjem festivalu koji traje od 16. do 27. srpnja sudjeluje osam zemalja svijeta i pet skupina domaćina Portugala. Kao predstavnici Hrvatske, dugoselski Preporodaši bit će dio velike kulturne manifestacije, a uz njih će svoju tradiciju i baštinu kroz pjesmu i ples pokazati Čile, Indija, Španjolska, Rusija, Turska, Ukrajina i Urugvaj.

AMŠ


Odbor za komunalnu djelatnost usvojio 2. rebalans Programa gradnje infrastrukture za 2014. godinu

 

Na današnjoj sjednici Odbora za komunalnu djelatnost pod predsjedavanjem Mate Rajkovače razmotrene su druge izmjene i dopune Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2014. godinu koje bilježe povećanje prihoda za 640.000 kuna, tako da sada ukupno iznose 12.193.000 kuna. Na sjednici kojoj su nazočili gradonačelnik Stipo Velić, njegov zamjenik Vlado Kruhak i predsjednik Gradskog vijeća Željko Ivaniček, pročelnik za prostorno uređenje, zaštitu okoliša komunalno i stambeno gospodarstvo Marijo Vinko pojašnjava kako je do povećanja prihoda došlo radi priljeva prihoda na stavci komunalnog doprinosa uslijed rekonstrukcije dugoselskog željezničkog kolodvora. Isto tako izmjene se predlažu zbog mogućnosti ostvarenja dodatnih sredstava potpore Zagrebačke županije za sufinanciranje izvanrednog održavanja županijskih cesta. Ovim izmjenama povećana su sredstva, ukupno 570.000 kuna za izgradnju nerazvrstanih cesta koje su u prvim izmjenama Programa izbačene. Tako da je planirana realizacija asfaltiranja u Ulici Slavka Kolara, Zelengaj, Vrhovec, produžetak Osječke ulice, Martinski vijenac i produžetak Krležine ulice, dodaje pročelnik. Vraćena su sredstva za izgradnju dječjeg igrališta u Velikoj Ostrni, a u dijelu sanacije odlagališta otpada Andrilovec dodana je izrada elaborata zaštite okoliša, te je umjesto novelacije projekta odlagališta planirana izrada projekta rekonstrukcije završnog sloja odlagališta sukladno dogovoru s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Sve predložene izmjene i dopune 2. rebalansa Programa gradnje komunalne infrastrukture za ovu godinu usvojene su jednoglasno i proslijeđene na razmatranje Gradskom vijeću Grada Dugog Sela koje će o njima raspravljati na svojoj sjednici u srijedu, 16. srpnja. Na kraju sjednice Odbora za komunalnu djelatnost predsjednik Rajkovača najavio je povlačenje s mjesta predsjednika s obzirom da pojedini njegovi prijedlozi nisu uzeti u obzir, obrazložio je, istaknuvši primjer izostavljanja ulica za asfaltiranje u naselju Kopčevec, uz još neke primjedbe i prijedloge.

 

I.G.O.

 

Hrvatske juniorke desete na svijetu

 

Pobjedu odnijela Norveška

 

Hrvatske juniorke zauzele su 10. mjesto na SP. U posljednjem susretu dana u Dugom Selu u borbi za 9. mjesto pobjedu je odnijela Norveška rezultatom 26:34 (14:15). Protiv ovih jakih suparnica Hrvatice su slavile ranije u susretu u grupi, no taj uspjeh nisu uspjele ponoviti na kraju turnira kojem je Hrvatska domaćin. Naše su juniorke dobro krenule i početno vodile 2:0. Norveška je vrlo brzo izjednačila na 4:4 da bi prešla u vodstvo (14:10). Ipak, Hrvatice pred kraj prvog poluvremena uspijevaju smanjiti razliku pa gošće na odmor odlaze sa samo jednim pogotkom više (15:14). U drugi dio utakmice kreće se s više elana što dovodi do vodstva Hrvatske (16:15), ali Norvežanke su borbenije te povećavaju svoju prednost da bi na kraju slavile s 34:26. Katarina Pavlović postigla je pet, a Ivana Dežić i Josipa Mamić po četiri gola za Hrvatsku. Gabrijela Bešen sakupila je 11 lopti. Norvežanke Ingvild Bakkerud i Vilde Ingstad postigle po osam pogodaka , a Andrea Pedersen 14 je puta obranila mrežu. 
Ova je utakmica ujedno bila i zadnja koja se igrala u Dugom Selu kao jednom od gradova domaćina SP-a. Gotovo dva tjedna dugoselska publika pratila je zanimljive rukometne borbe u grupnom dijelu natjecanja, osmini finala te na kraju u razigravanju za plasman od 9. do 16. mjesta. Uz jaku podršku s tribina naše su reprezentativke u Dugom Selu ostvarile u skupini A četiri pobjede i jedan poraz (i to od J.Koreje koja je na kraju i osvojila SP nadigravši Rusiju s 34:27 u finalu 13. srpnja). U Koprivnici u osmini finala izgubile su od Nizozemki, a povratak pred dugoselsku publiku u borbama za plasman od 9. do 16. mjesto donio im je još dvije pobjede, ali i poraz i 10. mjesto na svijetu. 
Više o rezultatima na http://dugoselo.hr/u20/

 

 

 

AMŠ


12. srpnja 2014. godine

 

SP ZA JUNIORKE U RUKOMETU, DUGO SELO

 

DANAS HRVATSKA PROTIV NORVEŠKE ZA 9. MJESTO NA SP-u

RASPORED UTAKMICA U GRADSKOJ SPORTSKOJ DVORANI DUGO SELO 12.07.

PLASMAN OD 9. do 16. MJESTA

14:00 Brazil - Portugal 
16:00 Švedska - Slovenija 
18:00 Češka - Srbija 
20:00 Hrvatska - Norveška

Više o rezultatima na http://dugoselo.hr/u20/


10. srpnja 2014. godine

Hrvatice opet bolje od Čehinja

 

U drugoj utakmici današnjeg programa razigravanja za plasman od 9. do 16. mjesta u Gradskoj sportskoj dvorani Dugo Selo, Hrvatska je pobijedila Češku i to po drugi put na ovom Svjetskom prvenstvu (prvi put u grupi rezultat je bio 23:21). I ovaj susret započele su dobrom igrom iako pogodaka nije bilo sve do četvrte minute kada Josipa Mamić zabija za početno vodstvo Hrvatica. Rezultat se nastavlja penjati na +8 (10:2), a velika prednost ostaje im i do kraja prvog poluvremena i na odmor sa 16:9. U drugom dijelu utakmice, Čehinje se bude i imaju tri pogodaka zaostatka (19:22). No, zaostatak se uskoro zbog brze igre povećava i tu prednost hrvatske reprezentativke zadržavaju do kraja kad pobjeđuju s 33:23. Najefikasnija Hrvatica bila je Josipa Mamić sa osam zgoditaka, a vratarski tandem Kapitanović-Bešen imao je 17 obrana. Od Čehinja također sa osam pogodaka najbolja je bila Kamila Kordovska, a vratarka Petra Kudlackova sakupila je 15 lopti. Sljedeća utakmica Hrvatsku očekuje u subotu 12. srpnja. 
više o rezultatima na http://dugoselo.hr/u20/

 

 

 

 

 

GRADSKE VEDUTE
Kiša jučer, danas... Sutra?

Nebo iznad Dugog Sela jučer. I mačak Aki kojeg je vlasnica dozivala bojeći se da ga ne uhvati nevrijeme. On se nije previše zabrinjavao, znao je da baš od tih oblaka neće biti ništa. 
Ipak je na kraju poslušao jer iz sljedeće ture bi moglo kišiti. 
Evo, danas opet pada sigurno, a možda će i sutra...

 

 

AMŠ


Od 14. srpnja pet dodatnih vlakova - dva za relaciju Dugo Selo - Zagreb

HŽ Putnički prijevoz od 14. srpnja uvest će pet dodatnih vlakova u poslijepodnevnim satima na području gradsko-prigradskog prijevoza Grada Zagreba. Dvije su linije za Dugo Selo -Zagreb - vlak broj 8061 na relaciji Zagreb GK (16.03)- Dugo Selo (16.30) i 8064 na relaciji Dugo Selo (16.54) - Zagreb GK (17.25) - Harmica (18.05). 
Vlakovi će voziti radnim danom. Ostali uvedeni vlakovi su: 
8004 na relaciji Zagreb GK (5.49) - Harmica (6.30) 
8017 na relaciji Harmica (6.39) - Zagreb GK (7.21) 
8079 na relaciji Harmica (18.14) - Zagreb GK (18.54)

AMŠ


Anđela Relković Paruž zamjena vijećnika Nenada Sedlara

Nakon što je na sjednici mandatne komisije održane 8.srpnja utvrđen tekst izvješća o mirovanju vijećničkog mandata Nenada Sedlara koje teče od 30. lipnja o.g., danas je utvrđeno i kako je od 9.srpnja njegova zamjena u Vijeću Anđela Relković Paruž. Tako je odredila Hrvatska stranka prava odnosno njen predsjednik Daniel Srb čije je očitovanje zatraženo i čija je odluka zaprimljena jučer, pojasnio je pročelnik Odjela za poslove Vijeća i Gradonačelnika Mladen Šestan. Sukladno čl.81 stavak 2 Zakona o lokalnim izborima, predlaže se Gradskom vijeću da prihvati ovo izvješće i donese zaključak o mirovanju Sedlarovog vijećničkog mandata i početku obnašanja iste dužnosti Relković Paruž. Gradsko vijeće održat će se sljedeći tjedan.

AMŠ


 

SP RUKOMET ZA JUNIORKE U DUGOM SELU

 

HRVATSKA POBIJEDILA ŠVEDSKU, DANAS BORBA SA ČEŠKOM

 

Hrvatske juniorke su, protiv ekipe Švedske koja ih je prva očekivala u Dugom Selu u razigravanju od 9. do 16. mjesta, odnijele pobjedu. Šveđanke su jučer u prvom dijelu igre bile bolje, a Hrvatice su ih uspjele stići tek pred sam kraj poluvremena. No, na predah se ipak otišlo s rezultatom 14:12 za Švedsku. U drugom dijelu Hrvatska se bolje ekipirala, izjednačila je na 14:14 te uspjela preuzeti primat s plus tri pogotka (22:19). Do kraja susreta ta prednost ostaje i domaća reprezentacija na kraju slavi s 26:24. Najbolja u hrvatskim redovima s pet pogodaka bila je Josipa Mamić, a vratarski tandem Kapitanović-Bešen imao je devetnaest obrana. Kod Švedske najefikasnija je bila Julia Eriksson s devet golova, a vratarke Hanna Daglund i Jessica Ryde obranile su ukupno deset lopti. Sljedeće protivnice Hrvaticama su Čehinje, a susret će se odigrati danas, četvrtak 10. srpnja, u 18 sati u Gradskoj sportskoj dvorani Dugo Selo.

 

HRVATSKA - ŠVEDSKA 26:24 (12:14)

HRVATSKA: Posavec, Halili 2, Blažević 4, Dežić 4 (2), Milosavljević 3, Domjan 2, Bukvić, Kapitanović, Debelić 1, Besen, Mamić 5, Mićijević 1, Maljak, Pavlović 3 (1), Borković, Kalaus 1 
ŠVEDSKA: Daglund 1, Nordstrom 1, Lindberg, Johansson, Gustin, Massing, Nilsson 2, Ryde, Eriksson 8, Sodren, Ahlen 7 (2), Sundberg 4, Lindval 1 
Sedmerci: Hrvatska 5 (3), Švedska 2 (2). Isključenja: Hrvatska 8, Švedska 8 minuta 
Igračica utakmice: Gabrijela Bešen (Hrvatska)

RASPORED UTAKMICA 10.07., GRADSKA SPORTSKA DVORANA DUGO SELO

RAZIGRAVANJE OD 9. DO 16. MJESTA 
14:00 Brazil-Švedska 
16:00 Portugal-Slovenija 
18:00 Hrvatska-Češka 
20:00 Srbija-Norveška 
više o rezultatima na http://dugoselo.hr/u20/

 

 

 

Pravobraniteljica za djecu posjetila Udrugu ADHD I JA:

 

"Postoji potreba za ovakvim udrugama"

 

Udruga ADHD I JA ugostila je pravobraniteljicu za djecu Ivanu Milas Klarić. U društvu svoje savjetnice Ivone Salaj razgledala je 9. srpnja prostorije udruge te se pobliže upoznala s njenim radom. Sastanku je nazočila i Zrinka Vrabec Mojzeš, savjetnica predsjednika RH Ive Josipovića za društvene djelatnosti. 
Predsjednica Udruge Sandra Geri i njeni suradnici informirali su goste o problemima s kojima se suočavaju, ali i o dobrim rezultatima postignutim u šest i pol godina koliko udruženje djeluje na ovom području kao i o varaždinskoj podružnici. Kako je pojasnila Geri, djeci se svih ovih godina pomagalo u rješavanju njihovih poteškoća kroz kvalitetan rad sa stručnjacima poput logopeda, defektologa, psihologa. Uspjeh nije izostao no izostaje financijska pomoć nadležnih institucija, zbog čega udruga nije u mogućnosti osigurati kontinuiran rad stručnjaka. "Mi smo pozvali pravobraniteljicu da vidi naš rad, upozna članove te da joj ukažemo na naše probleme. Problem imamo sa ocjenjivanjem trogodišnjeg projekta od strane Ministarstva socijalne politike i mladih. U izradi projekta Grad nam je bio partner. Dva puta smo se žalili, taj nam je projekt bitan jer nam osigurava opstanak naredne tri godine. Sada imamo defektologa i psihologa, bit će tu do studenog. Logopeda nemamo od početka godine. Najviše pate djeca, u institucijama se čeka na red, a privatni logopedski tretmani su skupi. Konstantno imamo jedan te isti problem. Svako se jutro budimo ne znajući hoćemo li baš danas zatvoriti vrata udruge", kazala je Geri. O rješavanju financijskih problema pravobraniteljica ne može učiniti ništa. "Po pitanju financija, mi ne možemo na taj način podržati ni jednu udrugu. Ono što možemo je iskazati potrebu za ovakvim udrugama. Problema je sve više kao i djece s poteškoćama u razvoju i to s kombiniranim poteškoćama - ADHD, autizam, disgrafija, disleksija… Ne mogu komentirati što radi država ili izvršna vlast, moj je posao ukazivati na zaštitu djece. Ima puno ovakvih udruga, moj konkretan prijedlog bio bi grupiranje udruga, tako bi bili jači za povlačenje sredstva iz EU fondova. Teška su vremena i malo je novaca, činjenica je da smo siromašna država. U tim okolnostima nije sporno da bi prioritet trebala biti djeca", izjavila je pravobraniteljica Milas Klarić. Iako je udrugu posjetila prvi put, ona je upoznata s njenim radom. "Moja prethodnica je imala sastanke s njima, nije mi prvi glas. Lijep je prostor, djeca su draga. Apsolutno ću uvijek biti podrška radu bilo koje udruge koja promiče pozitivne sadržaje za djecu", dodala je na kraju pravobraniteljica za djecu.

 

 

 

AMŠ


Počinju natjecanja na europskom kadetskom stolnoteniskom prvenstvu

 

Od 11.07. do 20.07.2014. godine u talijanskom gradu Riva del Garda odigrat će se Europsko stolnotenisko prvenstvo za juniore i kadete. Hrvatsku kadetsku reprezentaciju uz Marka Vidačeka iz Varaždinskog Željezničara činit će i dva naša igrača, članova S.T.Š.K."Dugo Selo", braća Luka i Mislav Martinek. 
Naša reprezentacija nalazi se u drugoj jakosnoj skupini, u grupi F s Mađarskom, Crnom Gorom, Estonijom i Islandom. Veliki zadatak očekuje naše reprezentativce, da se ponovo pokušaju vratiti u prvi jakosni razred europskog kadetskog stolnog tenisa. Puno sreće dečki!

 

S.T.Š.K.


9. srpnja 2014. godine

Održana sjednica Odbora za izbor i imenovanja Grada Dugog Sela

 

Članovi Odbora za izbor i imenovanja Grada Dugog Sela, pod predsjedavanjem predsjednika Zvonka Kaleba, prihvatili su na današnjoj sjednici prijedlog Javnog poziva za isticanje kandidatura za izbor članova i zamjenika članova Savjeta mladih Grada Dugog Sela. O ovom prijedlogu raspravljat će sljedeći tjedan Gradsko vijeće, a onda će uslijediti i objava Javnog poziva. Druga točka skinuta je s dnevnog reda Odbora, radilo se o prijedlogu za imenovanje predsjednika i članova Povjerenstva za provođenje natječaja za prodaju zemljišta u vlasništvu Grada. Pročelnik Odjela za poslove Vijeća i Gradonačelnika Mladen Šestan pojasnio je kako će gradonačelnik sukladno iskazanom interesu uputiti Vijeću prijedlog zaključka za raspisivanje javnog natječaja za prodaju zemljišta i u tom će paketu predložiti i zaključak o osnivanju tog povjerenstva.

 

AMŠ


OBAVIJEST POLJOPRIVREDNICIMA

Mreža skupljanja ambalažnog otpada SZB za poljoprivredna gospodarstva koja trebaju imati ovjereni Prateći list kao dokaz da su otpad zbrinuli na zakonom propisan način 
U tijeku je akcija skupljanja ambalažnog otpada sredstava za zaštitu bilja. Tvrtka CIAK je u suradnji s udrugom CROCPA izradila novi plan lokacija i termina preuzimanja otpada za područje Grada Zagreba i Zagrebačke županije za rujan 2014. godine
Sakuplja se isključivo prazna ambalaža ovih tvrtki proizvođača/uvoznika koji financiraju projekt i omogućavaju poljoprivrednicima besplatan povrat njihove ambalaže: 
Agroteks, AgroChem-Maks, BASF, Bayer, Belchim Crop Protection, Chromos Agro, Dow AgroSciences, Florel, Genera, Pinus Agro, Syngenta Agro. 
U Dugom Selu ambalaža će se 18. rujna od 8 do 10 sati prikupljati u Poljoprivrednoj apoteci GRAMINEA (G-17), Josipa Predavca 10.

Prilog: Mreža skupljanja ambalažnog otpada

AMŠ


8. srpnja 2014. godine

 

Hrvatski Crveni križ
Gradsko društvo Crvenog križa 
Dugo Selo

OBAVIJEST:

 

 

Gradsko društvo Crvenog križa Dugo Selo organizira besplatni pregled mobilnim mamografom i mjerenje gustoće kostiju - DEZINTOMETRIJA. Pozivamo sve zainteresirane žene na besplatni pregled koji će se održati 15.07.2014. od 14,00 h - 18,00 h u prostorima Gradskog društva Crvenog križa Dugo Selo. 
Sve informacije vezane za pregled mogu se dobiti u Crvenom križu, Osječka 3 ili na broj telefona 2753-130, mob: 098/453-507 svaki radni dan od 08:00 h do 16:00 h.

 

D.R.

 

Vatrogasno natjecanje za djecu, mladež i odrasle 6. Kup Sv. Florijana

 


VELIKA OSTRNA: Održan 6. KUP SV. Florijana

 

Na poligonu pored Vatrogasnog doma i na nogometnom igralištu u Velikoj Ostrni u subotu 05. srpnja 2014. godine održano je tradicionalno natjecanje djece, mladeži i odraslih 6. Kup Sv. Florijana. 
Natjecanje je održano u organizaciji DVD-a Ostrna, a pod pokroviteljstvom grada Dugog Sela, te tvrtki Vatropromet, Vatrogasni kutak i Cios. Pozdrave dobrodošlice uz želje za što boljim rezultatom svim natjecateljima i njihovim voditeljima ispred Upravnog odbora i svih članova DVD-a Ostrna uputio je predsjednik Božidar Cik, zatim predsjednik VZG Dugo Selo Zvonko Novosel, te zamjenik gradonačelnika grada Dugog Sela Pavo Jakovljević, koji je otvorio ovo natjecanje. Na natjecanju je ukupno nastupilo 78 ekipa. 
U kategoriji djece u dobi od 6 do 12 godina nastupilo je 19 muških ekipa i 4 ženske ekipe. 

Pehar, prijelazni pehar, medalje sponzora Vatrogasni kutak i majice sponzora Vatropromet za prvo mjesto u kategoriji muške djece od 6 do 12 godina osvojila je ekipa DVD-a Savski Nart, za drugo mjesto ekipa DVD-a Ježevo i za treće mjesto ekipa DVD-a Leprovica. 
Pehar i medalje za prvo mjesto u kategoriji ženske djece od 6 do 12 godina osvojila je ekipa DVD-a Turopolje, za drugo mjesto ekipa DVD-a Ostrna i za treće mjesto ekipa DVD-a Ježevo. 
U kategoriji mladeži u dobi od 12 do 16 godina nastupilo je 8 muških ekipa i 6 ženskih ekipa. 
Pehar, prijelazni pehar, medalje sponzora Vatrogasni kutak i majice sponzora Vatropromet za prvo mjesto u kategoriji muške mladeži od 12 do 16 godina osvojila je ekipa DVD-a Sveta Nedelja, za drugo mjesto ekipa DVD-a Blaškovec i za treće mjesto ekipa DVD-a Kurilovec. 
Pehar i medalje za prvo mjesto u kategoriji ženske mladeži od 12 do 16 godina osvojila je ekipa DVD-a Voloder, za drugo mjesto ekipa DVD-a Popovača i za treće mjesto ekipa DVD-a Repušnica. 
U kategoriji odraslih "A" nastupilo je 17 muških ekipa i 10 ženskih ekipa. 
Pehar, prijelazni pehar i majice sponzora Cios za prvo mjesto u kategoriji muški "A" , osvojila je ekipa DVD-a Otok Samoborski, za drugo mjesto ekipa DVD-a Bobovec i za treće mjesto ekipa DVD-a Andrilovec. 
Pehar za prvo mjesto u kategoriji žene "A" osvojila je ekipa DVD-a Breška Greda, za drugo mjesto ekipa DVD-a Andrilovec i za treće mjesto ekipa DVD-a Kupljenovo. 
U kategoriji odraslih "B" nastupile su 4 muške ekipe i 3 ženske ekipe. 
Pehar za prvo mjesto u kategoriji muški "B" osvojila je ekipa DVD-a Strmec Bukevski, za drugo mjesto ekipa DVD-a Laktec i za treće mjesto ekipa DVD-a Tišina Erdedska. 
Pehar za prvo mjesto u kategoriji žene "B" osvojila je ekipa DVD-a Leskovec, za drugo mjesto ekipa DVD-a Turopolje i za treće mjesto ekipa DVD-a Bešlinec. 
U kategoriji odraslih brzinsko mokro natjecanje nastupilo je 6 muških ekipa i 1 ženska ekipa. 
Pehar za prvo mjesto u kategoriji muški brzinsko mokro natjecanje osvojila je ekipa DVD-a Donja Greda, za drugo mjesto ekipa DVD-a Sesvetski Kraljevec i za treće mjesto ekipa DVD-a Prozorje. 
Pehar za prvo mjesto u kategoriji žene brzinsko mokro natjecanje osvojila je ekipa DVD-a Ježevo.

 

Rezultati natjecanja djeca KSF 2014 
Rezultati natjecanja mladež KSF 2014 
Rezultati natjecanja odrasli A KSF 2014 
Rezultati natjecanja odrasli B KSF 2014 
Rezultati natjecanja odrasli brzinska KSF 2014

 

 

Predsjednik DVD-a Ostrna
Božidar Cik

 

Održana sjednica Mandatne komisije

 

Vijećnički mandat Nenada Sedlara u mirovanju

 

Na današnjoj sjednici Mandatne komisije Gradskog vijeća Dugog Sela, kojom je predsjedavao njen predsjednik Božidar Cik, utvrđen je tekst izvješća o mirovanju mandata gradskog vijećnika Nenada Sedlara. Kako je pojasnio pročelnik Odjela za poslove Gradskog vijeća i Gradonačelnika Mladen Šestan, Sedlar je poslao dopis 30. lipnja o.g. u kojem traži mirovanje vijećničkog mandata zbog zdravstvenih razloga te navodi ime svoje zamjene - po odluci Izvršnog odbora HSP-a Dugo Selo to je Marko Nujić. Mirovanje Sedlarovog mandata, po zakonskoj proceduri, tako teče od dana zaprimljenog dopisa i članovi su jednoglasno utvrdili i prijedlog zaključka o mirovanju mandata te isto predlažu Gradskom vijeću. Što se tiče Nujića kao zamjene, Šestan je naveo da je datum odluke IO HSP Dugo Selo od 3. lipnja 2013. godine. S obzirom na protek vremena i zato što Odjel nije nikad zaprimio službene informacije o Sedlarovom položaju u ovoj stranci, smatrali su potrebnim zatražiti očitovanje HSP-a kao predlagatelja kandidacijske liste s koje je on izabran, a sukladno čl.81 Zakona o lokalnim izborima. Kako ne bi ulazili u unutarstranačke odnose i sukladno zakonskoj proceduri, čim dobiju relevantne podatke poduzet će se daljnji potrebni koraci po tom pitanju.

 

AMŠ

HRVATSKE REPREZENTATIVKE PONOVNO U DUGOM SELU - UTAKMICE ZA PLASMAN OD 9. DO 16.MJESTA

Hrvatske reprezentativke vraćaju se u Dugo Selo gdje će se boriti za plasman od 9. do 16. mjesta. Prve protivnice su im Šveđanke, a utakmica u srijedu 9.srpnja počinje u 16 sati u Gradskoj sportskoj dvorani. Dugoselska publika imat će priliku ponovno vidjeti Čehinje i Norvežanke.

RASPORED UTAKMICA 9.07. ZA PLASMAN OD 9. DO 16. MJESTA

Dugo Selo, Gradska sportska dvorana 
14:00 Češka - Brazil 
16:00 Hrvatska - Švedska 
18:00 Portugal - Srbija 
20:00 Norveška - Slovenija

RASPORED UTAKMICA ČETVRTFINALE

Koprivnica 
14:00 Danska - Francuska 
16:15 Nizozemska - Rusija 
18:30 Rumunjska - Koreja 
20:45 Njemačka - Mađarska

Poznati četvrtfinalisti, Hrvatska izgubila od Nizozemske

Desetog dana Svjetskog juniorskog prvenstva najbolje četiri ekipe iz svake skupine krenule su u borbu za četvrtfinala. U Dugom Selu do pobjede u osmini finala stigli su Rumunjska, Francuska i Mađarska, a u Koprivnici to su učinile Danska, Nizozemska i Koreja. 
Hrvatska izgubila od Nizozemske u borbi za četvrtfinale - HRVATSKA - NIZOZEMSKA 21:22

REZULTATI OSMINE FINALA, GRADSKA SPORTSKA DVORANA DUGO SELO

Portugal - Rumunjska 21:25 (9:10) 
Brazil - Francuska 23:29 (11:16) 
Mađarska - Slovenija 26:20 (15:12) 
Rusija - Švedska 31:18 (17:7)

Više o rezultatima na http://dugoselo.hr/u20/


7. srpnja 2014. godine

ODRŽANA SMOTRA FOLKORA KUD-a HRVATA BiH RUGVICA

 

Kulturno umjetničko društvo Hrvata Bih Rugvica održalo je 5. srpnja u Školskoj športskoj dvorani u Rugvici svoju treću smotru folklora. Na smotri su, pored domaćina, nastupili i KUD Prigorec iz Sesvetskog Kraljevca, HKUD Tamburica iz Koraća u BiH, HKUD Korenica, HKUD Pougarje iz Daruvarskog Brestovca, KUD Zov zavičaja iz Rugvice, PZK Derventsko kolo iz Zagreba i KUD Posavka iz Oborova. Gotovo ispunjena dvorana svjedočila je da folklor i dalje ima publiku, a da u njemu ponajviše uživaju sami izvođači bilo je vidljivo po završetku službenog dijela programa kada su se okupili izvođači i dio publike i zajednički zaplesali kolo.

 

 

 

N.H.M.

 

DRUŠTVO INVALIDA DUGO SELO

 

FIZIKALNA TERAPIJA U ISTARSKIM TOPLICAMA

 

Društvo invalida Dugo Selo dugi niz godina provodi program fizikalne terapije u Istarskim toplicama, tako je bilo i ove godine. Dužina terapije traje samo dva dana ovisno o financijskoj situaciji. 
Dolaskom u Istarske toplice izvrši se smještaj po sobama. Grupa se okupi oko bazena, gdje fizioterapeut provedi informativni razgovor sa polaznicima, vezano za njihovo opće zdravstveno stanje. Nakon toga fizioterapeut vodi vježbe u bazenu. Vodi brigu o raznolikosti dijagnoza , zdravstveno, fizičko i emocionalno stanje polaznika. Idući dan se osjeti poboljšanje u smislu pokretljivosti i smanjenju bolova . Stručni pogled u takvom vidu terapije navodi se da je ovaj vid terapije vrlo koristan i učinkovit, pa je terapija potrebna i više dana. 

Ovaj vid zajedničkog druženja je pozitivan i pregledom psihičkog stanja pojedinih članova dolazi se do značajnih rezultata. Pozitivan je jer su stvorena nova poznanstva. 
Uz terapije, a tako i svake godine članovi Društva posjete mjesta i gradove Istre. Ove godine posjeta je bila u mjesto Roč. U mjestu nas je dočekala članica Društva invalida Buzet gospođa Melita Cinac. 
Mjesto Roč prvi put se spominje 1064 godine u ispravi kralja Henrika IV koji daruje Markgrofu Ulriku neka sela u pokrajini Istri među kojima i Roč. 
Roč je dio Istre poznat od IX stoljeću po GLAGOLJICI. Glagoljica dolazi od stare riječi Glagoljati što znači govoriti. To je prvo Hrvatsko pismo ( s 34 glagoljska slova) na koju su zapisale svoj hrvatski jezik. 
Cilj posjete u Istru bio je kulturno poznavanje svoje zemlje, a zdravstveno pomaganje bolesnim članovima Društva. 
Po povratku u Dugo Selo članovi Društva su naveli da ovaj vid rehabilitacije bi trebao biti češći, te apeliraju na Grad Dugo Selo na odobrenje većih sredstava. Kažu u vidu poslovice „ DA SIT NE VJERUJE GLADNOM, A ZDRAV NE VJERUJE BOLESNOM“. 
Društvo invalida Dugo Selo se zahvaljuje na financijskoj pomoći Gradu Dugo Selo i općini Brckovljani. 
Da nije bilo pomoći Društvo ne bi moglo organizirati rehabilitaciju u Istarske toplice.

 

Ivan Grgošić

 

SP u rukometu za juniorke u Dugom Selu: Hrvatska u osmini finala

 

HRVATSKA-ČEŠKA 23:21

 

Hrvatske juniorke upisale su i svoju četvrtu pobjedu na Svjetskom prvenstvu svladavši Čehinje rezultatom 23:21 i tako osigurale osminu finala. Startale su bolje od Češke, početno povele zgoditkom Ćamile Mičijević. Vodstvo od 3:1 osiguravaju pogoci Ivane Dežić i Ines Domjan. No, Čehinje uskoro smanjuju tu prednost što dovodi do izjednačenja od 5:5 da bi i povele s 8:5. Do isteka prvih 30. minuta ostaju u boljoj poziciji i na predah se odlazi s 12:14. Odmah na početku drugog dijela domaće reprezentativke postižu dva pogotka za izjednačenje (14:14). Tada počinje neizvjesna igra između ekipa, nižu se pogoci za pogotkom sve do 58 minute kada Hrvatska ima 2 pogotka više (22:20). Uz odlično branjenje Gabrijele Bešen, na kraju i pobjeđuje s 23:21. Najbolja hrvatska juniorka bila je Ivana Dežić sa šest pogodaka, a vratarski tandem Kapitanović-Bešen zaustavio je 13 lopti. Kod Čehinja najbolja je bila Tereza Frycakova, a Petra Kudlackova 14 puta je spasila mrežu. 

Na gromoglasnoj podršci navijača s popunjenih tribina u dugoselskoj Gradskoj dvorani zahvalili su igračica Ana Debelić i izbornik Neven Hrupec. "Bila je ovo teška, peta utakmica, dali smo sve od sebe. I Češkoj je to igralo veliku ulogu, na kraju je dobro ispalo. Čeka nas osmina finala u Koprivnici, pozivamo navijače da nas i tamo ovako podrže", kazala je Debelić na koju je tijekom igre "naletila" Čehinja Veronika Mala koja je morala zbog ozljede na klupu, a češki izbornik Lubomir Krejcir izjavio je da to utjecalo na daljnju češku igru. Svojim curama i publici čestitao je izbornik Hrupec. "Češka se pokazala, ostvarili smo to što smo htjeli. Igra baš i nije bila bajna, no to ovoga trena nije ni bitno. Nadam se da će Koreja pobijediti Norvešku i da ćemo biti prvi u grupi. Ovisi na koga ćemo ići u osmini finala, nadam se da ćemo biti prvi i igrati protiv Srbije ili Argentine. No cilj nam je bio da uđemo u osminu finala, idemo utakmicu po utakmicu", rekao je Hrupec.

 

 

 

Hrvatska ipak druga u grupi, igra s Nizozemkama

Nakon hrvatske pobjede nad Češkom, iako se priželjkivala pobjeda Norveške, u zadnjoj utakmici dana u grupi A pobjedu je odnijela ekipa Koreje. Na kraju prvog poluvremena rezultat je bio 16:12. Dobrom igrom do samog kraja Korejke su došle do konačnog pobjedničkog rezultata 34:27. 
Najbolja u korejskim redovima bila je Hyojin Lee s 13 golova dok je Saeyoung Park obranila 17 lopti. Hanna Oftedal bila najbolja reprezentativka Norveške s osam golova, a norveške vratarke imale su deset obrana. 
U grupi A tako je na prvom mjestu J.Koreja, Hrvatska je druga, Norveška treća i Češka četvrta. Hrvatske juniorke u ponedjeljak 7. srpnja u Koprivnici u osmini finala borit će se s Nizozemkama, trećeplasiranima u grupi B. Gradska sportska dvorana Dugo Selo ugostit će ekipe Portugala, Rumunjske, Brazila, Francuske, Mađarske, Slovenije, Rusije i Švedske.

Svjetsko juniorsko prvenstvo, Dugo Selo , 5. kolo:

Skupina A: 
Urugvaj - Kazahstan 23:22 (13:13) 
Hrvatska- Češka 23:21 (12:14) 
J.Koreja-Norveška 34:27 (16:12)

RASPORED UTAKMICA OSMINE FINALA 7.O7.2014.

 

Koprivnica

14:00 Danska - Češka 
16:15 J.Koreja - Srbija 
18:30 Hrvatska - Nizozemska 
20:45 Norveška - Njemačka

Dugo Selo

14:00 Portugal - Rumunjska 
16:15 Brazil - Francuska 
18:30 Mađarska - Slovenija 
20:45 Rusija - Švedska

 

Poredak po grupama:

 

GRUPA A:

1. Koreja 8 
2. Hrvatska 8 
3. Norveška 6 
4. Češka 6 
5. Urugvaj 2 
6. Kazahstan 0

GRUPA B:

1. Danska 10 
2. Njemačka 8 
3. Nizozemska 6 
4. Srbija 4 
5. Argentina 2 
6. Angola 0

GRUPA C:

1. Mađarska 10 
2. Francuska 8 
3. Portugal 6 
4. Švedska 3 
5. Japan 3 
6. Kongo 0

GRUPA D:

1. Rusija 10 
2. Rumunjska 8 
3. Brazil 6 
4. Slovenija 4 
5. Kina 2 
6. Tunis 0

 

AMŠ


5. srpnja 2014. godine

SP u rukometu za juniorke u Dugom Selu

 

Raspored utakmica GRUPE A danas 5. srpnja u Gradskoj sportskoj dvorani Dugo Selo:

 

Urugvaj-Kazahstan 16:15 
HRVATSKA-ČEŠKA 18:30 
Norveška-J.Koreja 20:45

Karta za sve tri utakmice stoji 30 kuna.


4. srpnja 2014. godine

Održana zadnja sjednica Savjeta mladih u ovom sazivu

 

Savjet mladih Grada Dugog Sela održao je danas 9. i posljednju sjednicu u ovom sazivu. U odsutnosti predsjednika Savjeta Danijela Bebeka, sjednicu je vodila njegova zamjenica Marija Cik. Sastanku u Maloj vijećnici nazočio je i pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Veljko Bertak. Članovi su prihvatili zaključak kojim predlažu gradonačelniku da se na žiro račun Hrvatskog Crvenog križa uplate sredstva za stradale od poplava u Slavoniji. Radi se o ukupno 15.000 kuna, 10.000 kuna koji su bili namijenjeni za projekt "Mladi za mlade u potrebi" te još dodatnih 5.000 kuna koliko je prikupljeno na humanitarnom koncertu "Inati se Slavonijo" održanom 15.lipnja na njihovu i inicijativu TS Martinus. Iako su na samom kraju mandata, preostalo im je manje od dva tjedna, članovi su u jeku priprema za projekt "Ljeto je u gradu". Večeri u Domu kulture na kojima će se čuti rock, elektronska i tamburaška glazba pripremaju se za 12., 18. i 19. srpnja, a o terminima i vremenu održavanja Glazbenih večeri javnost će uskoro biti podrobnije informirana.

 

AMŠ


CRVENI KRIŽ DUGO SELO NASTAVLJA AKTIVNOSTI VEZANE UZ PRIKUPLJANJE POMOĆI POPLAVLJENIM PODRUČJIMA 
- POZIV ZA DONIRANJE NAMJEŠTAJA I OSTALE KUĆANSKE OPREME

 

Mjesec i pol nakon katastrofe koja je pogodila Slavoniju, BiH i Srbiju, Gradsko društvo Crvenog križa Dugo Selo i nadalje obavlja brojne aktivnosti vezane uz prikupljanje pomoći za nastradala područja. 
Kako je ubrzo nakon katastrofe i izuzetno velikog odaziva građana Hrvatske nastao problem skladištenja tako velike količine prikupljenih donacija, dio donacija silom prilika ostao je u privremenim skladištima na području Dugog Sela. U međuvremenu, zahvaljujući pomoći grada Dugog Sela, te nakon brojnih intervencija prema Agenciji za upravljanje nekretninama, ista je odobrila privremeno korištenje prostora od oko 200 m2 kao skladišnog prostora. 
Ovih dana u tijeku je preseljenje donacija na ovu novu lokaciju, pa će tako objedinjena, prema prioritetima na terenu, ista biti slana u Slavoniju. 
Dovoljno veliko skladište sada je otvorilo mogućnost prikupljanja drugih potrebitih stvari kao što je namještaj i razna oprema za kućanstva. Određen broj obitelji već je ponudio razni namještaj, materijal i tehniku, što će sada biti preuzeto i smješteno u taj prostor. 
CRVENI KRIŽ OVIM PUTEM POZIVA SVE KOJI MOGU DONIRATI NAMJEŠTAJ, BIJELU TEHNIKU I OSTALU KUĆANSKU OPREMU, DA NAM SE JAVE. 
Istovremeno zahvaljujemo svim žiteljima što i nadalje donose donacije u Crveni križ, jer nam to omogućuje da iste prikupljamo i šaljemo potrebitima. 
U međuvremenu se kontaktiralo sa Crvenim križem Županja, te smo u skladu sa potrebama proveli iduće aktivnosti: 
- još 21.5. Crveni križ Dugo Selo poslalo je dva člana Interventnih timova u Županju gdje su bili dio Kriznog stožera. Sa prekidima ukupno 14 dana oni su proveli na terenu, pri čemu su obavljali razne povjerene im dužnost i- evidentiranje iseljenih osoba, distribucija humanitarne pomoći, distribucija isušivača. 
- 30.5. u Centralno skladište HCK je poslan 1 kombi ("Kemokop") prvenstveno hrane, higijene (oko 800 kg) i 582 l vode. 
- 10.6. u Centralno skladište poslano je nekoliko kutija medicinskog materijala i lijekova. U toj pošiljci proslijeđene su i donacije Udruge dijabetičara u vidu aparata i pribora za kontrolu šećera u krvi, te slušni aparat privatnog donatora, 
- 20.6. direktno u Slavoniju poslan je 1 kombi (GDCK Ivanić Grad) alata za čišćenje, sredstava za čišćenje i higijene, što je prikupilo nekoliko Crvenih križeva sa našeg područja.

 

- Na poziv Društva Crvenog križa Zagrebačke županije, Zagrebačka županija financijski je osigurala ljetovanje za 30 djece sa poplavljenih područja. Svi gradovi naše županije također su se odazvali, te je svaki osigurao dodatnih 2.000 kn. Sa područja Dugog Sela ovoj akciji osim grada Dugog Sela, odazvao se i Rotary Club Dugo Selo, koji su također u istom iznosu pomogli ovo ljetovanje. To je omogućilo da 45 djece trenutno ljetuje u Kampu Selce. Ovoj djeci pridružilo se i nekoliko mama sa bebama, kao i 4 voditelja, svi sa poplavljenih područja. Osim ljetovanja Crveni križ Zagrebačke županije svakom djetetu osigurao je 100 kn džeparca, te jednodnevni izlet brodom. (p.s. osobno sam jučer posjetila male Slavonce koji uživaju i svima prenose svoje pozdrave i zahvalu) 
Krajem školske godine pokrenuta je akcija "Vršnjaci - vršnjacima", koja je naišla na vrlo dobar odaziv. U školama i vrtićima je prikupljen veći broj torbi, ruksaka i paketa koje su naši klinci spremili za svoje malene prijatelje u Slavoniji. Crveni križ stupio je u kontakt sa školom u Gunji, te će se početkom kolovoza ova donacija upotpuniti i poslati direktno u Gunju. 
Pretpostavljamo da će tijekom ljeta i jeseni još nekoliko puta biti slane prikupljene donacije, pa ovim putem još jednom pozivamo sve ljude dobre volje da i nadalje prema svojim mogućnostima pomažu. 
Također ovim putem pozivamo sve volontere koji su sudjelovali u prikupljanju i slanju pomoći ovih zadnjih mjeseci da se jave u Crveni križ, radi prikupljanja dodatnih podataka. 
OVIM PUTEM JOŠ JEDNOM ZAHVALJUJEMO SVIMA NA UKAZANOM POVJERENJU I PODRŠCI. U IME JAVNOSTI NAŠEG RADA SPREMNI SMO SVIM ZAINTERESIRANIM PRUŽITI ŽELJENE INFORMACIJE O AKTIVNOSTIMA CRVENOG KRIŽA DUGO SELO.

 

 

CRVENI KRIŽ DUGO SELO


3. srpnja 2014. godine

 

Hrvatska pobijedila Norvešku

 

HRVATSKA-NORVEŠKA 25:20

 

Nakon jučerašnjeg poraza od Koreje, hrvatske juniorke brzo su se vratile "u igru". U zanimljivoj i borbenoj utakmici bile su bolje od favoritkinja skupine A Norvežanki te su odnijele pobjedu 25:20. Svoju jakost obje su ekipe pokazale već na početku susreta, tek u trećoj minuti zatresla se mreža Norveške i golom Ines Domjan Hrvatska prelazi u početno vodstvo. Prednost ostaje sve do 12 minute kada za 5:5 zabija Marit Jacobsen, a Norveška prelazi u vodstvo 6:5 zbog pogotka Kristin Venn. Međusobno sustizanje traje sve do kraja prvog poluvremena kada je rezultat 14:14. I u drugom dijelu igra se nastavlja istim ritmom i žestinom, u 44. minuti rezultat je izjednačen na 19:19. Uz glasno navijanje s tribina, Hrvatska je efikasnija i uspijeva osigurati +5 (25:20) i s tim rezultatom i pobjeđuje. U hrvatskoj vrsti, svaka s po šest golova, najbolje su bile Ćamila Mičijević i Ivana Dežić, a vratarke Ivana Kapitanović i Gabrijela Bešen zaustavile su 25 lopti. Kod Norvežanki najbolja je bila Emilie Hegh Arntzen s pet zgoditaka, a vratarka Maria Jektvik Aarstad deset je puta spasila mrežu.

 

Hrupec: Možemo ponoviti ovakvu borbu

 

Izbornik Neven Hrupec čestitao je svojoj pobjedničkoj ekipi na kvalitetnoj igri i navijačima koji su bili velika podrška. "Skupili smo glave i vjerovali u sebe, cure su bile dobro pripremljene. Prvo ćemo se odmoriti i regenerirati, zajedno ćemo pogledati utakmicu Češke i spremiti se u taktičkom i svakom drugom smislu. Ta pobjeda bi nam mogla donijeti prvo mjesto u skupini i to ne smijemo ispustiti. Nakon toga ćemo vidjeti kakvi su protivnici iz skupine B. Možemo ponoviti ovakvu borbu protiv Češke", kazao je Hrupec. O dobroj igri i neopterećenosti pobjedom govorila je i vratarka Gabrijela Bešen. "Nije nam bio imperativ, ali zbog ove pobjede i samopouzdanja bit će nam lakše protiv Češke." Utakmica sa Češkom na rasporedu je u subotu, 5. srpnja.

 

 

 

AMŠ

OSTALE UTAKMICE SKUPINE A

J.Koreja-Urugvaj 45:22 
Kazahstan-Češka


VODSTVO DRŽAVNE UPRAVE ZA ZAŠTITU I SPAŠAVANJE BORAVILO U DUGOM SELU

 

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić, zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Slavko Tucaković i tajnica ureda ravnatelja DUZS-a Marijana Klanac boravili su danas u radnom posjetu Gradu Dugom Selu i Vatrogasnoj zajednici Grada Dugog Sela. 
Dočekali su ih gradonačelnik Stipo Velić sa suradnicima te predsjednik VZG Dugo Selo Zvonko Novosel Dolnjak i zapovjednik Zajednice Nikola Rnjak sa suradnicima. 
U uvodnom izlaganju Novosel Dolnjak je upoznao goste s Vatrogasnom zajednicom Grada rekavši da dugoselski vatrogasci imaju dobru suradnju s DUZS-om provodeći zadatke na dislokacijama tijekom turističke sezone na otoku Visu, a nedavno su surađivali i prilikom sanacije od poplava u Gunji. Novosel Dolnjak je istaknuo da VZG počiva isključivo na dobrovoljnom vatrogastvu, ali da su unatoč tome dugoselski vatrogasci dobro osposobljeni i dosta dobro opremljeni te da su sredstva koja izdvaja Grad dostatna za kvalitetan rad vatrogastva. U protekle tri godine izdvojeno je iz gradskog i županijskog proračuna oko 6 milijuna kuna za nabavku opreme, a godišnje šest DVD-a članova Zajednice, odnosno njihovih osamdeset operativnih vatrogasaca, sudjeluje na 60-130 intervencija. 
Unatoč kvalitetnom radu i činjenici da obavljaju iste zadatke kao i javne vatrogasne postrojbe, dodao je Novosel Dolnjak, dugoselski su vatrogasci u neravnopravnom položaju u odnosu na JVP-e te smatra da bi to trebalo ispraviti prilikom donošenja novih zakonskih propisa. Istaknuo je i da su županijske vatrogasne zajednice postale same sebi svrhom i da nepotrebno zapošljavaju neoperativne kadrove, s čime se je složio i ravnatelj Perinić. Novosel Dolnjak izrazio je nezadovoljstvo i sve većom centralizacijom Hrvatske vatrogasne zajednice u kojoj, kako je rekao, umjesto skupštine, o svemu odlučuje predsjedništvo. 

Na koncu Novosel Dolnjak je rekao da su trenutačno prioritetni zadaci VZG Dugo Selo temeljita obnova jedne autocisterne koja će biti stavljena na raspolaganje DVD Andrilovec, za zaštitu odlagališta otpada, a za što je zatražio i pomoć DUZS-a, nabavka autoplatforme koja bi poslužila za gašenje požara na visini, nabavka novih hidrauličnih škara za intervencije u prometu te izgradnja objekta u kojem bi mogla biti smještena vatrogasna oprema. 
Gradonačelnik Stipo Velić upoznao je goste sa stanjem i planovima koje ima Grad Dugo Selo, pohvalivši vatrogasce da izvrsno odrađuju svoj posao te rekao da bi se izgradnja objekta, kojeg bi zajednički koristili vatrogasci i Crveni križ, trebala realizirati uz pomoć EU fondova, a kao početak realizacije naveo iduću godinu. 
Perinić je u svom izlaganju rekao da je vatrogastvo prevladavajući segment zaštite i spašavanja te zahvalio vatrogascima na pomoći na dislokacijama i prilikom sanacije poplavljenog područja u Gunji, ali dodao kako nije optimista glede dobrovoljnog rada kao modela funkcioniranja vatrogastva. Perinić se složio i da model financiranja vatrogastva nije dobar te kako u novom zakonu u vatrogastvu treba uvesti ravnopravnost javnih i dobrovoljnih postrojbi i rasteretiti jedinice lokalne samouprave prevelikih obveza u tom smislu. Ipak Perinić je na kraju rekao i kako je teško rješavati takve probleme jer i u ovom segmentu društva vladaju parcijalni interesi koje prati nedostatak iskrenosti prilikom rješavanja problema. 
Na pitanje pročelnika za društvene djelatnosti Grada Dugog Sela Veljka Bertaka o problemima s ustrojstvom civilne zaštite Perinić je odgovorio kako se očekuje donošenje novog Zakona o civilnoj zaštiti koji bi trebao suspendirati sadašnji zakon o zaštiti i spašavanju i koji bi trebao riješiti sadašnje prijepore, no, kako je njegov stav da Civizlna zaštita zapravo nisu postrojbe koje treba mobilizirati već sustav, sačinjen od postojećih snaga kao što su komunalna i slična poduzeća, koje treba staviti u funkciju civilne zaštite. 
Po završetku sastanka izaslanstvo DUSZ-a je posjetilo DVD Dugo Selo gdje su upoznati s njihovim radom i raspoloživim vozilima te opremom, a predsjednik DVD-a Tomislav Šarić uručio je ravnatelju Periniću plaketu koju društvo dodjeljuje DUSZ-u prigodom 120 godina rada.

 

 

 

Nenad Haleuš Mali

 

PORAZ OD KOREJE

 

HRVATSKA - KOREJA 27:29 (9:11)

U trećem kolu juniorskog svjetskog prvenstva u Dugom Selu Hrvatska je doživjela prvi poraz. Bolje od izabranica Nevena Hrupeca bile su reprezentativke Koreje. Odmah na početku Korejke su povele s 3:0, a Hrvatice su tek sredinom poluvremena uspjele izjednačiti na 5:5. Koreja nastavlja s dobrom igrom i dolazi do 9:5, a zaostatak hrvatske juniorke do kraja poluvremena smanjuju na 9:11. I u drugom dijelu Koreja je bila bolja, no Hrvatska u 41. minuti izjednačava na 17:17. Ipak, Koreja povećava prednost te na kraju slavi s 29:27. Kod Hrvatske odlična je bila Josipa Mamić s pet golova, hrvatske vratarke imale su 11 obrana. Kod Koreje su se istaknule Sujeong Kim, Suji Choi i Suyeon Jo također s po pet golova, a korejska vratarka Saeyoung Park sakupila je 17 obrana.

HRVATSKA: Stojak, Posavec 1 (1), Halili 4, Blažević 4, Dežić 4 (1), Milosavljević 1, Domjan 3, Bukvić, Kapitanović, Debelić 2, Besen, Mamić 5 (2), Mićijević 1, Maljak, Pavlović, Kalaus 2. 
JUŽNA KOREJA: Ho. Lee 4, Su. Kim 5 (3), Choi 5 (1), Won 1, Woo, Jung, H. Lee, J. Kim 3, Park, H. Kim, So. Kim, Hy. Kim, Hur 2, Sa. Kim, Jo 5, Yu 4 
Sedmerci: Hrvatska 5 (4), Južna Koreja 6 (4). Isključenja: Hrvatska 10, Južna Koreja 14 minuta

Ostale utakmice trećeg kola grupe A u Dugom Selu

Norveška - Kazahstan 42:19 (21:9)

Sa sjajnom igrom nastavila je Norveška ove srijede u Dugom Selu gdje je još jednom bila uvjerljiva, a ovoga puta slavila je nad Kazahstanom. Već na poluvremenu Norvežanke su riješile pitanje pobjednika te su osigurale vodstvo 21:9 da bi na kraju slavile 42:19. Odlične su kod Norveške bile Emilie Arntzen i Kristin Venn s po sedam pogodaka, Andrea Pedersen dodala je 14 obrana, dok se kod Kazahstana istaknula Irin Alexandrova s devet golova, a vratarke Kazahstana obranile su šest lopti.

Češka - Urugvaj 33:24 (14:11)

Čehinje su u susret trećeg kola krenula s polovičnim uspjehom te su protiv Urugvaja željele svoju drugu prvenstvenu pobjedu. Već u prvom dijelu Češka je pokazala da je bolja te je na predah otišla s vodstvom 14:11, a u nastavku je samo povećala svoju prednost za slavlje 33:24. Veronika Mala s osam je pogodaka predvodila svoju ekipu do pobjede, češke vratarke obranile su 17 lopti, dok je Martina Barreiro u poraz svoje ekipe ugradila deset golova, a vratarke Urugvaja sakupile su sedam obrana.

SKUPINA B

Danska - Argentina 27:21 (16:11) 
Nizozemska - Njemačka 22:24 (13:12) 
Angola - Srbija 24:28 (14:14)

SKUPINA C

Mađarska - Portugal 21:20 (12:11) 
Francuska - Švedska 28:23 (12:9) 
Japan - Kongo 30:27 (16:10)

SKUPINA D

Rusija - Tunis 43:18 (23:9) 
Rumunjska - Slovenija 30:24 (10:14) 
Brazil - Kina 26:12 (15:5)

AMŠ


Danas Hrvatska protiv Norveške u 18:15

Danas, 3.srpnja, po rasporedu u Gradskoj sportskoj dvorani snage će odmjeriti:

16:00 J.Koreja - Urugvaj 
18:15 Hrvatska-Norveška 
20:30 Kazahstan-Češka

Karte za cjelodnevni program stoje 30 kuna i možete ih kupiti u Gradskoj sportskoj dvorani.


DANI RUGVICE 2014.


2. srpnja 2014. godine

 

Obilježen Dan Hrvatske obrtničke komore i 20.obljetnica obnove djelovanja

 

Stjepan Valjak primio priznanje "Zlatne ruke"

 

Plaketu "Zlatne ruke" s pisanim priznanjem, koju Hrvatska obrtnička komora dodjeljuje najzaslužnijim obrtnicima, primio je jučer dugoselski obrtnik Stjepan Valjak na Svečanoj akademiji kojom je obilježen Dan komore i 20 godina njenog obnovljenog rada. Ovo priznanje primilo je još trinaest obrtnika, a Valjku je nagradu uručila Dragica Zgrebec, osobna izaslanica predsjednika Sabora Josipa Leke. Kako stoji u obrazloženju, priznanje mu je dano zbog iznimnih poslovnih rezultata u vođenju i poslovanju obrta, značajnog doprinosa unaprjeđenja strukovnog obrazovanja, promocije obrtništva na sajmovima te unaprjeđenja rada obrtničkih institucija. Obrt "Servis kućanskih elektroaparata" otvara 1994. godine, a osim profesionalnih postiže rezultate i na području obrazovanja budućih majstora. Obrt posjeduje licencu za prijem naučnika, a Valjak je u komisiji za srednje strukovne škole Dugo selo za kontrolne i pomoćničke ispite te je predsjednik komisije za licenciranje srodnih zanimanja - elektrotehnike. Aktivan je u radu više obrtničkih institucija - Udruženja dugoselskih obrtnika, član Skupštine HOK-a, dopredsjednik OKZ-a…Povodom Dana Grada Dugog Sela 2012. primio je priznanje za uspješno poslovanje i zahvalnicu za organizaciju Dugoselskog sajma obrtništva i poduzetništva, čiji je glavni pokretač i organizator. Dobitnik je i "Zlatne plakete Obrtničke komore Zagreb" s pisanim priznanjem 2013. godine, a ove je godine primio i "Zlatnu statuu Obrtničke komore Zagreb". - Puno mi znači ova nagrada, prije svega to je kruna za sve što sam činio i što još uvijek činim za obrtništvo. Borio sam se za boljitak naših obrtnika, za naša što veća prava. Mislim da sam dosta toga učinio, pogotovo za samo dugoselsko udruženje - kazao je Valjak o značenju ove nagrade. Što se tiče dugoselske obrtničke klime, kaže kako ona nije na nekom zavidnom nivou. - Žalosno je jer smo 2009. godine imali 670 obrtnika, a sada ih je 390. To je sada skoro 50 posto manje, što nije dobro ni za grad ni za županiju. Mora se nešto učiniti, osloboditi obrtnike nekih davanja, izjednačiti nas s malim i srednjim poduzetništvom, a ne da kao što nam se sada ne priznaje pravo na plaću, a za poslovanje odgovaramo cjelokupnom svojom imovinom. 
Na čelu Udruženja obrtnika Dugo Selo je od 1999. godine, teče mu četvrti i zadnji mandat. 
- Ovim mandatom završava moja karijera, odlazim u zasluženu mirovinu - rekao je Valjak te najavio osnivanje udruge umirovljenika obrtnika koja će pomagati mladim kolegama.

 

 

 

Ranogajec: Obrtništvo, malo i srednje poduzetništvo su nukleus gospodarstva

Na proslavi Dana Komore, uz dodjelu najviših priznanja, promovirano je i 1.224 novih majstora. Predsjednik Republike Ivo Josipović, koji je HOK-u dodijelio priznanje za osobite zasluge u promicanju tradicije obrtništva, malog i srednjeg poduzetništva, rekao je kako su obrtnici važan gospodarski faktor, ali i dio naše kulturne baštine i tradicije. Napomenuo i kako se ova svečanost poklopila s godišnjicom ulaska Hrvatske u Europsku uniju. - Promjene koje su nastupile ulaskom u EU reflektiraju se i na obrtnike, kao nove prilike ali i novi izazovi - kazao je Josipović dodajući kako je uvjeren da obrtnici na te izazove znaju odgovoriti. Naveo je kako država treba raditi na suzbijanju nelojalne konkurencije i crnog tržišta, problem je nelikvidnost, pravosuđe i uprava koje bi trebalo omogućiti brže izdavanje potrebnih dozvola i uvjerenja te inspektori koji bi trebali instruirati, a ne "kažnjavati pod svaku cijenu i za svaku sitnicu". Dodao je kako u rješavanju problema koje muče obrtnike treba postojati partnerstvo države i obrtnika, kako se obrtnici ne trebaju ustručavati prigovarati državi, tražiti od nje, predlagati nove stvari, jer ona je tu da pomogne. Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec govorio je o stanju obrtništva u Hrvatskoj s kojim u ovoj instituciji nisu zadovoljni.- Novi Zakon o obrtu nije kreiran na način da obrtnicima omogući ravnopravnu tržišnu utakmicu te i dalje stavlja u nepovoljniji položaj u odnosu na druge gospodarske subjekte. S obzirom na to da se sustav obrazovanja u Hrvatskoj sve više okreće školskom sustavu, zanemarujući pritom potrebe tržišta rada, utjecaj gospodarstva na sustav obrazovanja slabi. To će prouzročiti trajne posljedice ako ne pronađemo zajednički najbolja rješenja za budućnost hrvatskog gospodarstva. U posljednje vrijeme svi se pitamo kada ćemo napokon izaći iz krize i ostvariti dugoočekivani gospodarski rast. Odgovor na to pitanje je jasan. Obrtništvo, malo i srednje poduzetništvo je nukleus gospodarstva i zato mora doći u središte gospodarske politike. Vrijeme je da zauzmemo mjesto koja nam pripada - rekao je Ranogajec. 
Nagrade "Zlatne ruke" s pisanom poveljom dobili su, uz Stjepana Valjka, Željko Budjina, Ante Bibić, Zdravko Cafuk, Valter Grubica, Smiljana Matijaca, Ivan Mladić, Antonija Ranogajec, Darko Stanković, Vjekoslav Surać, Mirza Šabić, Vladimir Vidović, Igor Vrcelj i veleposlanik Turske Burak Ozugergin za doprinos razvoju međudržavnih odnosa. Statuu Zlatne ruke dobili su Toma Bošnjak, Franjo Jovanić, Boris Jukić, Spomenka Krebsz, Ivan Ljubić, Valentin Majstorović, Davor Pleško, Zvonko Šanjek, Atilio Šujević i Branko Tkalčec. Predsjedniku Suda časti i Centra za mirenje Hrvatske obrtničke komore u mandatu od 2004. do 2008. i od 2008. do 2012. godine, Josipu Kosu, uručena je Povelja Hrvatske obrtničke komore. Ministarstvo poduzetništva i obrta dodijelilo je nagradu "Šegrt Hlapić" najboljoj školi, Mješovito industrijsko-obrtničkoj školi iz Karlovca, najboljem majstoru stručnom učitelju, Stjepanu Grčiću, vlasniku obrta "Stolarija Grčić" iz Karlovca i najboljem učeniku strukovne škole, Krešimiru Adžiću učeniku trećeg razreda koji se obrazuje za zanimanje kuhar u Ugostiteljsko-turističkoj školi Osijek. Svečana Akademija održala se pod pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića.

AMŠ


Natječaj Zagrebačke županije za povećanje energetske učinkovitosti u zgradama javne namjene

 

Zagrebačka županija osigurala je 2.450.000 kuna za sufinanciranje troškova građenja, opreme i usluga energetske obnove zgrada javne namjene u vlasništvu jedinca lokalne samouprave (JLS) ili javnih ustanova koje su osnovale JLS. Natječaj za dodjelu spomenutih sredstava otvoren je do 15. rujna 2014. godine. 
Pod zgradama javne namjene podrazumijevaju se zgrade javnog sektora u kojima se pružaju usluge velikom broju ljudi kao što su zgrade državnih upravnih i drugih tijela, zgrade za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, zgrade za stanovanje zajednica poput studentskih i đačkih domova, zgrade kulturnih namjena kao što su kina, kazališta, te zgrade bolnica i drugih ustanova zdravstveno-socijalnog karaktera. 
Pravo na korištenje sredstava Zagrebačke županije mogu ostvariti jedinice lokalne samouprave (gradovi i općine) koje imaju sjedište na području Zagrebačke županije, ulažu vlastita sredstva u provođenje projekta rekonstrukcije te prihvaćaju uvjete zajedničkog sudjelovanja u financiranju provedbe projekta energetske učinkovitosti. 
Prihvatljivi troškovi ulaganja su troškovi građenja, opreme i usluga energetske obnove zgrada. Izrada projektne dokumentacije nije prihvatljiv trošak. 
Iz Zagrebačke županije pozivaju sve zainteresirane gradove i općine da se jave na natječaj, a informacije, tekst natječaja, upute za prijavitelje i potrebni obrasci nalaze se na službenoj stranici Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr pod rubrikom Natječaji i javni pozivi. Isti se mogu dobiti u Upravnom odjelu za gospodarstvo Zagrebačke županije, soba 26, Ulica grada Vukovara 72/V, a za više informacija korisnici se mogu obratiti na broj telefona 01/6009-476 ili na e-mail adresi: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Prijave s potrebnom dokumentacijom dostavljaju se isključivo kao preporučena pošiljka s povratnicom u pisanom obliku, u zatvorenoj omotnici na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za gospodarstvo, Vukovarska 72/V, 10000 Zagreb, uz naznaku "Projekt EnU u JLS - Ne otvaraj".

 


SUTRA BEZ VODE

Obavještavamo vas da će dana 3.7.2014. godine zbog puknuća magistralnog cjevovoda bez vode ostati potrošači sljedećih naselja i ulica: Općina Brckovljani, Općina Rugvica, Kozinšćak, Kozinska ulica, Martinska ulica, Rimski put, Velika Ostrna, Mala Ostrana, Leprovica, Lukarišće, Donje Dvorišće, Andrilovec, Rugvička ulica sa odvojcima i industrijska zona u Dugom Selu u periodu od 08:00- 18:00 sati.


1. srpnja 2014. godine


UVJERLJIVA POBJEDA HRVATSKE NAD KAZAHSTANOM

 

Hrvatske juniorke izborile su i drugu pobjedu drugog dana natjecanja u skupini A. Nakon subotnje pobjede nad Urugvajem, ovog su ponedjeljka bile uvjerljivo bolje od Kazahstana pobijedivši s rezultatom 32:17. Bolje uigrane od samog početka, s par pogodaka Ćamile Mičijević i Ines Domijan te obranama Ivane Kapitanović došle su na +6 (7:1). Do kraja prvog poluvremena povećavaju prednost te na predah odlaze s velikih +12 (19:7). Na početku drugog dijela nešto su bolje Kazahstanke, no Hrvatice brzo vraćaju početnu snagu te uskoro povećavaju prednost za 13 pogodaka (22:9). Izbornik Neven Hrupec dao je svim svojim igračicama priliku, a njihova dominantna igra ne prestaje do samog kraja. Najbolje su, svaka sa po pet pogodaka, bile Mičijević i Josipa Mamić. Kod Kazahstana najviše su pogodaka dale Kristina Kapralova i Irina Alexandrova, svaka je šest puta zatresla mrežu. Domaći vratarski tandem Kapitanović-Bešen zaustavio je 23 lopte dok je kod suparnika Kristina Tagiyeva to učinila 12 puta.

 

 

 

Hrupec zadovoljan igrom, slijedi jaka Koreja

Izbornik Hrupec pohvalio je borbenost, želju i htijenje svojih igračica. "Ostvarili smo ono što smo htjeli, postigli visoki rezultat. Slijedi jaka utakmica, iznenađuje što je Češka pobijedila favoriziranu Koreju, međutim, to nama ide u prilog, mi se moramo okrenuti sebi i u sljedećoj utakmici tražiti pobjedu", kazao je Hrupec koji računa na visoko mjesto u skupini. Zadovoljne ovim susretom su i Josipa Mamić i vratarka Ivana Kapitanović. "Nismo bili zadovoljni prvom utakmicom, danas smo odlučili igrati, prošla je ta prva trema i opuštenije smo igrale što se vidi na rezultatu i kvaliteti, sve smo dobile na minutaži. Osmina finala je realna, a koncentrirat ćemo se na svaku utakmicu jednako", rekla je Kapitanović. Slijedi dan odmora pa susret s J.Korejom 2.srpnja u 18 i 15. Prije toga na rasporedu je utakmica Norveške i Kazahstana u 16 sati, a poslije u 20 i 30 Češke i Urugvaja.

AMŠ

HRVATSKA - KAZAHSTAN 32:17 (19:7)

HRVATSKA: Posavec 4, Halili 1, Blažević 2, Dežić 1, Milosavljević 2, Domijan 4, Bukvić 2, Kapitanović, Debelić 1, Bešen , Mamić 5, Mičijević 5, Maljak 2, Pavlović 1, Kalaus, Dragišić 
KAZAHSTAN: Tagiyeva, Savina, Rejemetova, Abilda, Kirillova, Akhmet, Mikhailova 2, Muratova 2, Ukbenova, Yurcenko, Aleksandrova 6, Shabanova, Kapralova 6, Poluyanko 1

ZAVRŠENO DRUGO KOLO SKUPINE A

U Dugom Selu odigrani su, prije Hrvatske i Kazahstana, i ostali susreti drugog kola skupine A. Bolja od Koreje bila je Češka, a Norveška je slavila nad Urugvajem. 
Češka - Koreja 30:27 (11:12) 
Urugvaj - Norveška 20:45 (13:24)

 

Češka - Koreja 30:27 Urugvaj - Norveška

 

Rezultati B, C i D skupina

SKUPINA B 
Angola-Nizozemska 32:35 (16:20) 
Srbija-Danska 20:36 (12:17) 
Argentina-Njemačka 19:36 (10:17)

SKUPINA C 
Japan-Francuska 22:33 (9:16) 
Kongo-Mađarska 9:35 (6:13) 
Portugal-Švedska 22:19 (14:9)

SKUPINA D 
Brazil-Rumunjska 21:24 (11:14) 
Kina-Rusija 20:32 (12:15) 
Tunis-Slovenija 26:33 (13:19)

LAĐARI ORGANIZIRALI SAVSKU ALKU

 

Udruga ljubitelja Save "Savski lađari" organizirala je 28. lipnja druženje za svoje članove na Savi u Oborovskim Novakima. Osim odličnog graha i kolača koje su ispekle lađarice, vrijeme je bilo predviđeno za aktivni odmor. Naime, premijerno su održane "lađarske igre" koje bi, sudeći po zanimanju sudionika, ali i okupljene publike, uskoro mogle prerasti i u formalno događanje. Lađari su međusobno odmjerili snage u "savskoj alci" koja se gađa s čamca u pokretu, igri pod nazivom "ubaci mamac" te na koncu i u igri "veslaj po lađara" u kojem nekoliko sudionika utrke u čamcima pokušava što prije doći do "lađara u nevolji". 
U igrama je sudjelovalo osam ekipa koje su brojile do pet članova, odnosno članica. Dok su lađari pokazali da su izvanredni "alkari" pa gotovo da se i nije čulo ono poznato "u ništa", velike probleme imali su sudionici u ubacivanju mamca pa je jedini precizni ubacivač bio Stjepan Buhin Buha koji je time zaslužio i epitet najuspješnijeg natjecatelja prvih lađarskih igara u Novacima. 
Dobroj atmosferi doprinjelo je lijepo vrijeme, a najhrabrijima ni prilično hladna Sava nije mogla biti prepreka za kupanje.

 

 

 

N.H.M.


KUD "OGRANAK SELJAČKE SLOGE LUPOGLAV" PROSLAVIO OSAMDESET GODINA DJELOVANJA

 

Kulturno umjetničko društvo "Ogranak Seljačke sloge Lupoglav" proslavilo je 28. lipnja, prigodnim koncertom održanim u svojoj dvorani u Lupoglavu, osamdesetu obljetnicu djelovanja. Prije početka koncerta sve nazočne u dvorani pozdravio je predsjednik društva Ivica Cik-Grgošić, a tajnica društva Snježana Horvatić podsjetila je na bogatu povijest tijekom proteklih osamdeset godina. 
Društvo je, kako se čulo, osnovano 7. srpnja 1934. godine pod nazivom "Tamburaško društvo Tomislav", a u njegovu osnivanju ključnu je ulogu imao je mještanin sela Lupoglav Tomo Stipan koji je imao mlin i trgovinu, a kod kojeg je pored ostalih sumještana dolazio i diplomirani profesor etnologije Stjepan Dokušec koji je bilježio zapise o Lupoglavu i njegovim običajima. Pjesme i himna Lupoglava koji su tad zabilježeni KUD i danas izvodi na svojim nastupima. Nakon Drugog svjetskog rata društvo je promijenilo naziv u "Ogranak Seljačke sloge Lupoglav", a od 1996. godine nosi naziv KUD "Ogranak seljačke sloge Lupoglav". Tijekom svega tog vremena društvo broji mnoge nastupe diljem lijepe naše i sudjeluje na međunarodnim smotrama, na radijskim i TV emisijama i različitim manifestacijama. Društvo organizira i tradicionalni fašnik u Lupoglavu te sudjeluje na proslavi Vincekova, tijelovskoj procesiji, organizira "Augustinovo u Lupoglavu", povodom blagdana patrona lupoglavske župe i organizira tradicionalni Božićni koncert. 

Samo je društvo vlasnik bogate zbirke narodnih nošnji, a nastupi se upotpunjuju i nošnjama u vlasništvu članova. KUD "Ogranak Seljačke sloge Lupoglav" danas broji stotinu aktivnih članova i djeluje putem tamburaške, pjevačke i plesne sekcije, a poseban ponos društva je najmlađa skupina plesača u dobi od četiri do dvanaest godina. U programu koji društvo izvodi su tradicionalne pjesme i tradicionalni i koreografirani plesovi. 
Na svečanom koncertu sudjelovale su sve spomenute sekcije s izvedbama dijela programa iz repertoara društva, a u prostorijama društva postavljena je izložba narodnih nošnji i vrijednih etnografskih predmeta u vlasništvu društva. 
Svi aktivni članovi društva dobili su priznanja vezana uz osamdesetu obljetnicu, a svečanoj proslavi, pored brojnih gostiju, nazočili su i načelnik Općine Brckovljani Željko Funtek, predsjednik općinskog vijeća Božo Graberec te župnik župe Bl. Augustina Kažotića Lupoglav Mirko Brlić.

 

 

 

Nenad Haleuš Mali


Održan 2. „HORUGVIĆ“ – nogometni turnir NK Rugvica

Na nogometnim terenima NK Rugvica proteklog vikenda, 28. i 29. lipnja održan je 2. Nogometni turnir „Horugvić“. Natjecanje je održano u nekoliko kategorija – U14 – 1999. godište i mlađi i kategorija U12 – 2001. godište i mlađi odigrali su svoje utakmice u subotu, dok su se u nedjelju natjecali U10 – 2003. i mlađi i U8 – 2005. godište i mlađi.

Rezultati su sljedeći:

U8 - 2006 
1. Nk Ponikve 
2. Nk Ilovac 
3. NK Dugo Selo 
4. Nk Rugvica 
Najbolji igrač: 
Najbolji strijelac: 
Najbolji golman: Borna Crkvenac - NK ILOVAC

U10 - 2004 
1. Trstenik Elektronika 
2. Dječji Nogomet 
3. NK Smoljanci Sloboda Svetvinčenat 
4. FC Šentjernej 
Najbolji igrač: Svionić - FC Šentjernej 
Najbolji strijelac: Antonio Blažanović - Trstenik Elektronika 
Najbolji golman: Luka Pršlja - Trstenik Elektronika

U12 - 2002 
1. NK Dubrava Zagreb 
2. Elbi Basler 
3. NK Javor Krapina 
4. NK Rugvica 
Najbolji igrač: Marcel Šaša - Nk Dubrava 
Najbolji strijelac: Luka Džojić Balabanić - Nk Dubrava 
Najbolji golman: Tihomir Crnjac - Nk Dubrava

U14 - 2000 
1. NK Dugo Selo 
2. FC International 
3. Dječji Nogomet 
Najbolji igrač: Andrijan Ivanović - NK Dugo Selo 
Najbolji strijelac: Mario Šurlan - Dječji Nogomet 
Najbolji golman: Leonardo Klepac - FC International

 

 


Traju upisi u srednju školu

U tijeku su upisi u srednje škole u školskoj godini 2014./2015. godini. Drugu godinu zaredom provode se e-upisi na CARNET-ovoj infrastrukturi preko računala, tako da su izbjegnute gužve i duga čekanja u školama. Podsjećamo, ovogodišnji uvjeti upisa su izmijenjeni – ukinuta je većina dosadašnjih dodatnih bodova uglavnom zbog preporuke pravobraniteljice za djecu te Ustavnog suda da sva djeca moraju imati jednake mogućnosti. Uz to se potpuno ukidaju bodovni pragovi za upis. Dodatnih bodova nema za plesnu i glazbenu školu te drugi strani jezik. Ključ za upis je prosjek zaključnih ocjena od 5. do 8. razreda, odnosno zaključne ocjene iz zadnja dva razreda iz 6 nastavnih predmeta te jedan predmet koji određuje škola. Učenici mogu odabrati pet škola koje im se najviše sviđaju. Ako se i predomisle, odabir škola mogu mijenjati do 8. srpnja, kada će se zaključati mogućnost odabira. Konačne rang liste za sve programe bit će objavljene 11. srpnja. 
U Srednjoj školi Dugo Selo, prema natječaju, omogućen je upis 252 učenika u prve razrede, u 10 obrazovnih programa. Dva razreda opće gimnazije i dva razreda za tehničare za računalstvo. Što se tiče obrtničkih zanimanja jedan razred je za frizere, automehaničare i ekonomiste, dok po jedan razred čine plinoinstalateri, vodoinstalateri i instalateri grijanja i klimatizacije te elektroinstalateri i elektromehaničari. 
Početak prijava u sustav i prijava obrazovnih programa za Jesenski upisni rok je 25. kolovoza. Zaključavanje odabira obrazovnih programa i početak ispisa prijavnica je 1. rujna, a objava konačnih ljestvica poretka 4. rujna.

I.G.O.