PROCEDURA GRAĐENJA NIJE POVRIJEĐENA, CESTA IPAK LOŠE SANIRANA

Povrede procedure pri sanaciji županijske ceste od Rugvice do Hrušćice nije bilo, ali unatoč tome cesta je loše sanirana - najkraći je mogući rezime onoga što se moglo čuti na zajedničkom sastanku investitora, izvođača radova, ŽUC-a, predstavnika Općine Rugvica i mjesnih odbora, održanog 24. srpnja u Svibovskom Otoku. 

Vijećnici i predstavnici mjesnih odbora, ali i sami predstavnici ŽUC-a, uputili su brojne kritike na sanaciju kolnika koju su u dosadašnjim radovima obavili izvođači radova na izgradnji plinovoda, vodovoda i kolektora odvodnje čije trase prolaze kroz trasu kolnika. Predstavnici tvrtke Swietelsky koja izvodi radove na sustavu odvodnje ocjenili su, međutim, da su dio oštećenja koje su oni prouzrokovali propisno sanirali, a dio upravo saniraju te da je, što se tiče njihovih radova, sve još uvijek u radu jer nisu završeni svi tehnički pregledi, odnosno objekt nema uporabnu dozvolu. Primjedbe vijećnika i predstavnika mjesnih odbora da je dosadašnja sanacija katastrofalna i cesta neupotrebljiva za vožnju ocjenili su nestručnim mišljenjem te su nakon što su im upućivane daljnje kritike napustili sastanak. 
Predstavnik ŽUC-a Zdenko Majzec rekao je da povrede formalne procedure u izvođenju radova doista nije bilo, no da je činjenica kako cesta nije dobro sanirana. Upitno je pri tom, kako se čulo, nereagiranje nadzorne službe na takvu sanaciju, ali odgovora nije bilo jer se nadzorni inženjeri nisu pojavili na sastanku. ŽUC ove godine ima na raspolaganju 2 milijuna kuna sredstava udruženih s Općinom i plan sanacije na području Hrušćice i Sopa te kako bi kvalitetna sanacija spomenute ceste od Hrušćice do križanja u Svibju koštala oko 10 milijuna kuna. U ŽUC-u, međutim, smatraju kako treba inzistirati na tome da izvođač kvalitetno sanira cestu jer su u ugovoru o izvođenju radova predviđena sredstva za to, kao i garancije u slučaju loše izvedenih radova koje, doduše, iznose tek 1,2 milijuna kuna i koje bi čak i u slučaju da se do njih dođe bile premale za kvalitetnu sanaciju. Ipak od Dukoma d.o.o. zatraženo je da se što prije zatraži tehnički pregled bez kojeg ŽUC ne može dalje postupati. Predstavnik ŽUC-a obećao je da neće preuzeti loše saniranu cestu te izjavio da je zbog dosada izvedene loše sanacije zatražio izlazak građevinske i inspekcije za ceste. 
Načelnik Ivan Remenar rekao je kako je u tu cestu, u proteklih petnaestak godina, samo iz općinskog proračuna uloženo desetak milijuna kuna, što je više i od ulaganja u vlastite nerazvrstane prometnice te ocjenio kako je do sadašnje loše situacije došlo dijelom i zbog javne nabave koja ugrožava kvalitetu gradnje. Rekao je kako je revolt stanovnika opravdan, ali da ne vjeruje u brzo rješavanje problema. Unatoč tome, dodao je, Općina i ŽUC će u skladu sa svojim mogućnostima poduzeti sve da se sadašnje stanje izmjeni. 
Vijećnik Siniša Kušeković ocjenio je da se investitori Dukom plin i Dukom d.o.o. nisu dovoljno ozbiljno postavili u ovoj situaciji u odnosu na izvođače radova i da nemaju osjećaj brige za ceste te da treba razgovarati o cjelokupnoj rekonstrukciji ceste, a ne samo o sanaciji na sadašnji način. 
Potpredsjednik vijeća Mato Čičak rekao je pak da su građani spremni i na blokadu ceste ukoliko se stanje uskoro ne promijeni. 
Konačnog zaključka nije bilo pa je izvjesno da ova tema neće tako brzo sići s dnevnog reda.

 

140725_rugvica1.jpg 140725_rugvica2.jpg 140725_rugvica3.jpg 140725_rugvica4.jpg 140725_rugvica5.jpg 140725_rugvica.jpg