ikea otvorena 1Rezanjem vrpce, kao i simboličnom sadnjom drveta danas je svečano otvorena prva robna kuća Ikea u Hrvatskoj, a čast da to učine pripala je predsjedniku Republike Hrvatske Ivi Josipoviću, potpredsjedniku Ikea grupe Martinu Hanssonu, veleposlaniku Kraljevine Švedske u RH Larsu Schmidtu, glavnom direktoru Ikea Hrvatska Draganu Skaluševiću i Goergu Platzeru voditelju robne kuće Ikea Zagreb.

Među uzvanicima na otvorenje su došli i potpredsjednik Vlade RH i ministra regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić, ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak – Taritaš, drugi visoki državni uzvanici, kao župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i načelnik Općine Rugvica Ivan Remenar.

          „Ovo je važan dan jer se otvara jedna od najvećih investicija u zadnje vrijeme u Hrvatskoj. Ovdje će svoj interes pronaći i Ikea i naši građani, ali i da će hrvatski proizvođači naći mjesta na policama Ikee. Ovo je poruka kako je Hrvatska mjesto gdje investitori mogu planirati budućnost”, rekao je Josipović.

        Tom prilikom načelnik Remenar istaknuo je kako se radi o vrlo važnom projektu za Općinu Rugvica, ali i za Hrvatsku „na kojem smo učili puno stvari – gdje sve zapinje u našem sustavu investiranja, no isto tako naučili važne i pozitivne činjenice o poslovnoj komunikaciji i poslovnoj kulturi od strane Ikea“. Općina Rugvica je zahvaljujući ulaganju Ikee dobila infrastrukturu – otvorenje autoputu, pomicanje naplatnih kućica te prometnice bitne za razvoj poduzetničke zone. „Sada očekujemo da svi potencijalni investitori koji su dosada iskazivali interes za poduzetničku  zonu Zagreb istok svoje projekte i provedu u djelo“, poručio je Remenar. Drži da bio gospodarski razvoj ove zone imao veliko odraz ne samo za općinu Rugvicu, nego i za ovaj dio Hrvatske. O nekim daljnjim efektima na sam općinski proračun od same djelatnosti rada robne kuće nema više govora, jer sve naknade i prihodi od izgradnje su realizirani, nastavlja načelnik. Dodaje kako će se jedini prihodi sliti od poreza na prihode zaposlenih s područja općine Rugvice, „no jednim potezom države sve se to može promijeniti s obzirom da su u tijeku izmjene poreznog sustava, a lokalna samouprava ostat će bez jednog velikog dijela proračunskih prihoda“, predviđa na kraju Remenar.  

 

ikea otvorena 1 ikea otvorena 2 ikea otvorena 3 ikea otvorena 5 ikea otvorena 6 ikea otvorena 8 ikea otvorena 9 ikea otvorena 4 ikea otvorena 7