grb-zupanijaZagrebačka županija raspisala je natječaj za Vinsku kraljicu Zagrebačke županije za 2015. godinu. Natječaj je otvoren do 16. rujna ove godine. Vinska kraljica može postati djevojka između 18 i 28 godina, koja je državljanka Republike Hrvatske s prebivalištem na području Zagrebačke županije.

Njezina dužnost tijekom sljedeće godine bit će promoviranje županijskih vina, vinogradarstva i vinorodne regije Zagrebačke županije. Posebno imenovani Stručni sud će, na temelju Pravilnika o izboru Vinske kraljice i provedenog natječaja, izabrati Vinsku kraljicu Zagrebačke županije za 2015. godinu. Stručni sud ocjenjivat će poznavanje vina i jela Zagrebačke županije te njihovo sljubljivanje, poznavanje vinogradarsko-vinarske tradicije i običaja, opću kulturu, javni nastup, itd.
Izbor za Vinsku kraljicu Zagrebačke županije provodi se već trinaestu godinu za redom, a dosada su izabrane Nataša Puhelek, Žana Šterc i Ivana Puhelek iz Svetog Ivana Zeline, Irena Majcenović, Ivana Jambrović, Gabrijela Vrbetić i Iva Braje iz Jastrebarskog, Ivana Rendulić iz Zagreba, Sandra Jerković iz Ivanić-Grada, Kristina Vugrin iz Samobora, Jelena Rožić iz Vrbovca te Helena Čegec iz Sv. Ivana Zeline - koja je i aktualna Vinska kraljica za 2014. godinu.
Inače, Zagrebačka županija je prva županija u Hrvatskoj koja je započela s projektom „Vinska kraljica“ još 2002. godine. Krunidba Vinske kraljice tradicionalno se održava na prigodnoj svečanosti, druge subote u studenom.
Iz Zagrebačke županije pozivaju sve zainteresirane djevojke da se jave na natječaj najkasnije do utorka, 16. rujna 2014. godine. Tekst natječaja nalazi se na web stranicama Zagrebačke županijewww.zagrebacka-zupanija.hr, a prijave se podnose na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo – za Izbor Vinske kraljice, Ulica grada Vukovara 72/V, 10000 Zagreb, fax-om na broj: 01/6009-474 ili e-mailom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.