001U srijedu, 27.8. u Rajevo Selo stigla je donacija školskih torbi poslana iz Dugog Sela.

Kao što znate još u lipnju od strane Crvenog križa Dugo Selo, te uz pomoć osnovnih škola Dugog Sela i Rugvice, kao i Dječjeg vrtića Dugo Selo, provedena je akcija “Vršnjaci- vršnjacima”. U ovoj akciji pozvana su djeca ovog područja da svojim vršnjacima sa poplavljenih područja Slavonije pomognu poklanjajući im svoje školske i vrtićke torbe, školski pribor , igračke i razne ukrasne predmete i sitnice. Velik broj djece i roditelja se odazvao, te se u skladištu Crvenog križa Dugo Selo prikupilo oko 50-tak torbi, te veća količina školskog pribora, igračaka ili zapakiranih poklona.

 

Početkom kolovoza stupilo se u kontakt sa osnovnom školom u Gunji i najavljena im je ova donacija. To ih je vrlo obradovalo, no Crveni križ je zamoljen da pričeka sa dostavom, pošto prostorije u koje bi se donacija zaprimila i kasnije podijelila djeci, još nisu ni približno gotove. Stoga je dogovoreno da će se pošiljka slati na samom početku školske godine.

U međuvremenu se na facebooku otvorila grupa “Škola Rajevo Selo”, gdje su se roditelji djece koja pohađaju ovu područnu školu sami pokušali organizirati i pronaći donatore koji bi im pomogli opremiti njihovu djecu i školu. Ponuđene su im torbe iz prikupljene donacije, te kako je riječ o svega 11 školaraca i 4 predškolca, dana im je mogućnost da na temelju slika odaberu konkretnu torbu. Tako su na kraju torbe otišle označene konkretnim imenima i prezimenima, a u Rajevom Selu su ih preuzeli roditelji i djeca.

 

Kako su neke torbe bile pune pribora i igračaka, a neke prazne, potrudili smo se izjednačiti ih sadržajem, kako neka djeca ne bi bila razočarana dobivši prazne torbe. U tome nam je pomoglo što je Dječji vrtić Dugo Selo kupio veću količinu bilježnica, pernica i ostalog pribora, čime smo napunili torbe. Prijevoz su osigurali sami mještani uz pomoć prijatelja koji su torbe prevezli.

 

Preostale torbe, pribor i igračke sada čekaju u skladištu Crvenog križa. Ovime akcija nije gotove, pošto oš u Gunji ima preko 350 učenika i bit će potrebno još dosta torbi i pribora. Zato pozivamo sve da prošire poziv za prikupljanje torbi, kako bi svako dijete u Gunji barem dobilo kvalitetnu i očuvanu torbu i novi pribor. Prema riječima ravnatelja škole za sada su im obećane knjige i bilježnice za više razrede, ali za torbe će se vjerojatno morati snaći. Putem Radio Martina također je upućen poziv i slušatelji se već javljaju.

 

Crveni križ Dugo Selo i nadalje prikuplja ostale donacije ; hranu i higijenu, namještaj i potrepštine, dok je odjeće i obuće za sada dovoljno. Svima još jednom zahvaljujemo na dosadašnjim donacijama.

 

Gordana Kocaj

008 019 020 001