________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

29. ožujka 2013. godine


U prodaji novi broj Dugoselske kronike

 

Izašao je novi 564. broj Dugoselske kronike. Čestitke povodom Uskrsa uputili su mnogi, a na 20 stranica možete pročitati sve o događanjima u proteklom razdoblju. Snijeg je ponovno aktivirao zimsku službu i prekinuo započetu sanaciju cesta, započela je dogradnja dječjeg vrtića, završili su izbori u Vatrogasnoj zajednici. Počela je i predizborna kampanja. U obnovljenoj dvorani KUD-a Preporod odigrane su odlično posjećene kazališne predstave - pročitajte osvrte. Tu je i sve o spektakularnom puštanju lampiona i nagrađenim proljetnim stihovima na SuSretnom - danu kojim su Dugoselci, Brckovljanci i Rugvičani pokušali "dovući" proljeće. Udruge su također bile aktivne. Uspješni su bili stolnotenisači, teakwondaši, nogometaši, odbojkaši, šahisti… - na sportskoj stranici možete naći sve sportske rezultate. Sve to, i još malo više, možete naći u novom uskrsnom 564. broju naše vaše Dugoselske kronike.

 


Članovi HVDIR-e organiziraju odlazak na prosvjed sljedeće nedjelje

 

HVIDR-a Dugo Selo organizira odlazak svih zainteresiranih članova, kao i građana, na prosvjed Stožera za obranu Vukovara koji je najavljen 7. travnja na Trgu bana J. Jelačića. Tim povodom jučer je u sjedištu dugoselske HVIDR-e održana konferencija za novinare. "Pozivamo sve članove braniteljskih udruga s područja grada Dugog Sela i općina Brckovljani i Rugvica da se pridruže ovom prosvjedu kako bi, još jednom, dali potporu Vukovaru u njegovoj obrani od ćirilice", kazao je između ostalog predsjednik dugoselske HVIDR-e Damir Mesić. Svi koji to žele, članovi i građani, neka nam se jave do četvrtka, 4. travnja, kako bi mogli organizirati kupnju grupne karte za vlak do Zagreba, poziva Mesić. HVIDR-a će raditi svaki radni dan od 10 do 12 sati, Kažotićeva 4, Dugo Selo, a svi se mogu obratiti i na brojeve telefona - za članove Dugog Sela - Damir Mesić 098/1612-154, Mato Kovačić 091/252-4968, za članove Brckovljana Ivan Žafran 092/171-3009 i za područje Rugvice Jadranko Brestovec 098/972-4121. Mesić procjenjuje kako bi se prosvjedu s našeg područja moglo odazvati stotinjak ljudi. Mole se da prosvjednici ne nose politička obilježja, mogu se nositi vojne odore, ratne zastave i državna. Svi koji stižu autima, okupljanje je na Glavnom kolodvoru u 10 sati, a onda se kreće prema Trgu, kazao je Mesić. 
Na istoj konferenciji bilo je riječi i namjeri osnivanja Saveza braniteljskih udruga za područje grada Dugog Sela, općina Rugvica i Brckovljani. Za sada imamo potvrdu kako će uz HVIDR-u ući i HVIDR-a na županijskom nivou, Hrvatski vitezovi Dugo Selo i Hrvatski vitezovi Zagrebačke županije, a s ostalim braniteljskim udrugama nastojat ćemo razgovarati, poručio je Mesić. Intencija je da se isti savezi organiziraju i na ostalim područjima Zagrebačke i ostalih županija, kao i na državnom nivou koja će biti krovna udruga. "Cilj nam je zajednički djelovati i u suradnji stvarati zajedničke projekte, dok bi se identitet udruga i dalje zadržao", pojašnjava Mesić, dok je ratni zapovjednik 53. samostalne bojne Dugo Selo umirovljeni pukovnik Nikola Tominac uvjeren kako neće biti problema s financiranjem zajednički projekata, s obzirom da ni dosada to nije stavljano pod pitanje.

 

I.G.O.


Usvojena izvješća o radu gradskih ustanova

U sklopu posljednje sjednice Gradskog vijeća jednoglasnim odlukama usvojena su izvješća o radu i financijskom poslovanju gradskih ustanova za 2012. godinu, a rad svih ustanova pohvaljen je uz vrlo pozitivne komentare. Vijećnika Stjepana Štefinovca zanimalo je koliki su trenutni kapaciteti Dječjeg vrtića Dugo Selo i koliko je ostalo neupisane djece, na što je ravnateljica Vrtića Draženka Sesan odgovorila kako se 2012. godine upisalo 351 dijete u 13 skupina, čime je ostalo stotinu neupisane djece. Nakon sastanka s predstavnicima Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa odobreno im je uređenje još jednog prostora za skupinu – tako da je upisno 391 dijete, kazala je Sesan. Ostala neupisana djeca upućena su na upis u privatne vrtiće gdje smještaj djece sufinancira gradski proračun. Dječji vrtić Dugo Selo ima odgođenu primjenu Državnog pedagoškog standarda, tako da je u vrtić upisano 25 posto više od uvjeta definiranih ovim standardom. Ukoliko će se i dalje prolongirati primjena, s novim izgrađenim paviljonima moći ćemo smjestiti još 55-ero djece, kazala je Sesan, dodajući kako najviše neupisane djece ostaje jasličke dobi – do 3 godine života. 
Protekle godine Gradska knjižnica raspolagala je s manje sredstava za nabavu novih knjiga, no zato su kao nikada dosada dobili najveći broj donacija knjiga – 900 njih, kazao je na sjednici ravnatelj Gradske knjižnice Aleksandar Antolović, istaknuvši sedmu godinu izdavaštva i izlaženja biblioteke Terra Sancti Martini. „Ove godine planirano s izdavanjem sabranih djela Josipa Zorića koji će imati 6 tomova, a projekt ćemo realizirati u suradnji s dugoselskim župnikom Slavkom Kresonjom“, najavio je Antolović. Namjera nam je biti servis Gradu i građanima Dugog Sela, kazao je na kraju. 
Osnovnoj glazbenoj školi Dugo Selo u prošloj godini dana je suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa za pokrivanje troškova financiranja učitelja solfeggia i falute, čime se djelatnost škole više ne financira isključivo iz sredstava gradskog proračuna Grada Dugog Sela, kazala je u svom izvješću za prošlu godinu tajnica dugoselske Glazbene škole Maja Stančić, dodajući kako su protekli mjesec dobili potvrdu iz Ministarstva kako će državni proračun prihvatiti financiranje cjelokupnog nastavničkog kadra. Nastava se i dalje održava na dvije lokacije – u prostoru Gradske knjižnice Dugo Selo i u prostoru bivšeg Doma HV-a. Nastavu je u prošloj školskoj godini pohađao 51 učenik, a ponuđeno im je 27 različitih smjerova. Tajnica je između ostalih istaknula veliki uspjeh njihovih učenika na međunarodnom natjecanju Franz Schubert Konzervatorija za glazbu u Beču. 
Redovna djelatnost Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo obuhvaća rad i aktivnosti u tri centra – za obrazovanje, kulturu i informiranje, a protekle godine dugoselsko POU potaknulo je i organiziralo, odnosno suorganiziralo niz manifestacija – kao što je Anđelek fest, Dugoselski Fašnik, Advent u Dugom Selu, Sajam cvijeća u Dugom Selu, itd. Vijećnici su pohvalili rad Učilišta, a najveći dio vijećničkih komentara se odnosio na osnivačku i vlasničku strukturu ustanove koja bi se prema njihovim prijedlozima trebala revidirati. Gradski vijećnici napominju da najveći dio troškova rada i plaća snosi proračun Grada Dugog Sela, dok bi prema važećem sporazumu 20 posto trebala snositi Općina Brckovljani i 10 posto Općina Rugvica, što u realnosti nije omjer koji se sprovodi. Isto tako vijećnici su komentirali i odluku članova Upravnog vijeća POU o povećanju njihovih naknada. Gradonačelnik Kruhak također je pohvalio rad Učilišta, kazavši kako prema ovoj ustanovi ima dosta nerazumijevanja, pa čak i od građana, a što je bezrazložno. U budućem razdoblju, kazao je gradonačelnik, dugoselsko POU bi trebalo preseliti u nove prostore, a „moralo bi se razmisliti i o razdvajanju Učilišta“.

I.G.O.


Slabi prihodi za realizaciju programa gradnje komunalne infrastrukture u prošloj godini

Gradski vijećnici raspravili su i o izvješćima o izvršenju programa gradnje i programa održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2012. godinu. Ukupni planirani prihodi prema programu gradnje iznosili su 5,5 milijuna kuna, dok je ukupno ostvareno 1,3 milijun kuna što je prema riječima vijećnika Stjepana Štefinovca (SDP) odraz rada trenutne vlasti, a on je u postocima manji od 25 posto, kazao je. Vijećnik Nenad Sedlar (HSP) komentirao je da bi se program možda bolje ostvario da je zapošljavalo manje ljudi, dok je Ivana Rijetkovića, nezavisnog vijećnika, zanimalo je li se mogao jedan dio prihoda o prireza usmjeriti na bolju realizaciju ovog programa. „Nastojali smo se ponašati fiskalno odgovorno – trošimo onoliko koliko imamo, što se odrazilo na realizaciju ovih programa“, dogovorio je gradonačelnik, sugeriravši budućoj gradskoj vlasti da promijeni cijenu komunalnog doprinosa kako bi sredstva na prihodnoj strani bila veća. Pročelnik za gospodarstvo i financije Miljenko Brezak obrazložio je kako su se sredstva od komunalnog doprinosa prošle godine vidno slabo realizirala – usporedivši 2011. kada je ostvareno 4,2 milijuna kuna. Dodao je također kako su ovi rezultati „realnost gradskog proračuna“. Uz dva glasa suzdržana i jedan protiv usvojeno je izvješće o programu gradnje za komunalnu infrastrukturu za 2012. godinu. Uz program održavanja komunalne infrastrukture koji je bio planiran u iznosu od 6,1 milijuna kuna, dok je ostvareno 4,9 milijuna kuna, nije bilo vijećničke rasprave, a usvojen je većinom glasova. 
U sklopu sjednice vijećnici su upoznati i s izvješćima o izvršenju programa javnih potreba u športu, kulturi, socijalnoj skrbi te u predškolskom odgoju i naobrazbi i školstvu za 2012. godinu, a usvojeni su jednoglasno. Dok je polugodišnje izvješće o radu gradonačelnika za razdoblje srpanj – prosinac 2012. godine usvojeno većinom glasova.

I.G.O.


Donijet UPU Osnovna škola Dugo Selo – Zorićeva

Vijećnici su na jučerašnjoj sjednici donijeli i konačni prijedlog Urbanističkog plana uređenja „Osnovna škola Dugo Selo – Zorićeva“ kojim se područje površine 1,56 hektara južno od osnovne škole i sjeverno pozicionirano od željezničke pruge, odnosno od buduće prometnice – Dugoselska obilaznica – planira urediti za mješovitu, pretežito stambenu namjenu. Izrađivač plana je tvrtka APE d.o.o. Iz Zagreba. U sklopu istog prostora s istočne strane postoji gradska parcela, no zasada ne postoje zainteresirane strane za ulaganje u sito područje, rečeno je na sjednici. Namjera je da se uređenjem tog područja omogući južni prilaz osnovnoj školi te da se otvore uvjeti za neke buduće investicije. Vijećnik Nenad Sedlar predložio je da na istom području Grad predvidi izgradnju nekog budućeg novog dječjeg vrtića, na što je predstavnica tvrtke APE odgovorila da mješovita namjena to i omogućava, a u na istom području Planom su predviđene i biciklističke staze, što je bio odgovor na pitanje vijećnika Dragutina Zadravca. Konačni prijedlog UPU OŠ Dugo Selo – Zorićeva je usvojen većinom glasova.

I.G.O.


Donijet Plan gospodarenja otpadom grada Dugog Sela

Plan gospodarenja otpadom Grada Dugog Sela kojeg su jučer na sjednici donijeli gradski vijećnici obuhvaća razdoblje do 2019. godine, a propisan je Zakonom o otpadu. Plan je izradila tvrtka IPZ Uniprojekt MCF iz Zagreba. Prema istom Planu Grad je dužan osigurati uvjete i provedbu osiguranih mjera za gospodarenje komunalnim otpadom te mora, između ostalog, osigurati izgradnju reciklažnog dvorišta. Vijećnika Stjepana Novosela je zanimalo je li ovaj Plan usklađen sa županijskim Planom gospodarenja otpadom. Direktor Dugoselskog poduzetničkog i komunalnog centra Tadija Penić potvrdio je to, dodavši kako županijski plan još uvijek koristi podatak o Tarnom kao lokaciji budućeg županijskog centra gospodarenja otpadom, iako je poznato da se ispitivanja provode na području općine Brckovljani i da će u Tedrovcu najvjerojatnije biti smješten taj centar, no u županijskom planu još uvijek stoji stari podatak, koji je onda korišten u ovom Planu, kazao je Penić.

I.G.O.


Sukob vijećničkih mišljenja oko odluke o komunalnom doprinosu

 

Vijećnici Gradskog vijeća pod predsjedavanjem Stjepana Berteka jučer su održali posljednju sjednicu u ovom sazivu, a jedna od odluka bila su izmjene i dopune odluke o komunalnom doprinosu koje su potaknule najviše rasprave među vijećnicima. Prema istim izmjenama predloženo je da se podnositelju zahtjeva, može na njegov zahtjev odobriti obročna otplata komunalnog doprinosa do maksimalno 60 mjesečnih obroka bez kamata, a pojedini mjesečni obrok ne može biti manji od 500 kuna. Isto tako istim izmjenama predloženo je da obvezniku komunalnog doprinosa za obiteljsku kuću kojem je priznato pravo na pomoć za uzdržavanje te pravo na stanovanje sukladno odredbama Zakona o socijalnoj skrbi, može se na njegov zahtjev, odobriti odgoda plaćanja komunalnog doprinosa za vrijeme dok to pravo traje, ako i obveznicima koji po članu obiteljskog domaćinstva imaju prosječan prihod u zadnja tri mjeseca, u iznosu od 1.500 kuna. Vijećnik Stjepan Novosel predložio je također, te ujedno podnio i amandman, da se u cjeniku uvrsti kategorizacija da se na svakih 120 m3 cijena komunalnog doprinosa umanji za 1.320 kuna u II. zoni te za 1.800 kuna u III. zoni. Novosel predlaže ovaj amandman objašnjavajući kako je većina gradova i općina izglasalo iste, odnosno slične olakšice za građane. Gradonačelnik Vlado Kruhak nije prihvatio vijećnikov amandman rekavši kako bi možda bilo popularno isto napraviti, možda ukinuti ga po uzoru na odluku zagrebačkog i splitskog gradonačelnika. No, smatra, gradonačelnik kako omogućavanjem plaćanja u rate bez kamata kroz pet godina, uz grejs period, i na šest godina nastoji se građanima što više izaći u susret. „Bolje je ljudima omogućiti otplatu na više rata, nego samo smanjenje od 10 posto“, kazao je gradonačelnik. Spomenuo je kako su u tijeku izmjene i dopune Prostornog plana grada te bi se mogle revidirati stope po kojima su utvrđene cijene za gradnju objekata. Amandman vijećnika Novosela podržao je vijećnik Nenad Sedlar i vijećnik Ivan Rijetković, u jednom dijelu. On je kazao kako odobrava smanjenje cijene u dijelu za ruralne prostore u naseljima kao što su Ostrna, Leprovica i Andrilovec gdje su građani izgradili objekte za proizvodnji, kao što su štagljevi, štale, dok s druge strane smatra kako bi se u novim izmjenama i dopuna Prostornog plana trebalo ponuditi smanjenje stope komunalnog doprinosa za sva područja i naselja za 30 posto. Vijećnik Stjepan Štefinovec također je podržao amandman vijećnika Novosela kazavši kako je potrebno što više pomoći građanima. Predsjednik Gradskog vijeća Bertek smatra da prvotni prijedlog gradonačelnika Vijeću je opravdan jer sva sredstva prikupljena od komunalnog doprinosa, kao jedan od glavnih izvora prihoda gradskog proračuna, vraća se kroz programe gradnje i održavana komunalne infrastrukture. Amandman vijećnika Novosela nije prošao, uz šest glasova protiv, pet za i jedan suzdržan, dok je odluka o komunalnom doprinos uz sedam za, četiri protiv i jedan suzdržan – prošla.

 

I.G.O.

 

Vijeće Općine Brckovljani

 

Tedrovec ostaje gospodarska zona do daljnjeg

 

Donošenje UPU-a "Gospodarske zone Potok u Tedrovcu" bila je prva odluka koju su vijećnici Općine Brckovljani donijeli na svojoj 44. sjednici. Sjednica je održana 28. ožujka pod predsjedavanjem Bože Graberca. "Zapreka za ovu odluku nema, bila je javna rasprava i prije 14 dana završila je ponovljena javna rasprava te nije bilo prigovora. Tedrovec ostaje gospodarska zona sve dok ne dođe do izmjena Prostornog plana Zagrebačke županije odnosno dok ona u njima ne označi tu parcelu za namjenu centra za gospodarenje otpadom. Tek nakon toga Općina će krenuti u svoje izmjene, ako se steknu uvjeti za to", pojasnio je načelnik Željko Funtek. Donijet je i DPU groblja Brckovljani kojim je usklađeno stanje na terenu s Pravilnikom i zakonom o grobljima. Još je jedna točka bila vezana za groblja -izmjene i dopune odluke o visini naknade za usluge korištenja mrtvačnice, iskolčenja i evidentiranja grobnog mjesta na grobljima u Brckovljanima i Lupoglavu. Vijeće je donijelo odluku o komunalnoj naknadi koju je moguće naplatiti samo na područjima gdje su donijeti UPU i DPU, a to su gospodarske zone. O njoj je, kao nedostatku, bilo riječi i u izvješću o obavljenoj reviziji učinkovitosti naplate prihoda u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave.

 

Razlog nedostataka u izvješću revizije neusklađenost zakona i propisa

Općina je prihvatila nalaze i preporuke Državnog ureda za reviziju, ali i pojasnila zbog čega su nastali nedostaci. Komunalnu naknadu za garažni prostor i neizgrađeno građevno zemljište prihode ne ostvaruje zbog nedefiniranih zakona i propisa - nije jasno utvrđeno što je građevinsko zemljište i kada ono to postaje (u trenutku utvrđivanje prostornim planom, u trenutku provođenja prenamjene u katastru i slično). zemljišne se parcele protežu dijelom unutra, a dijelom izvan građevinskog područja. Osim toga, podaci o vlasništvu u zemljišnim knjigama su nesređeni jer pojedine parcele vode se na umrle osobe ili na više vlasnika. Općina je zatražila mišljenje o tome od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, ali ga nije dobila. Drugi je vezan za na prihode koje ubire Porezna uprava od koje je Općina zatražila podatke o obveznicima općinskih poreza. Porezna je odgovorila kako zbog informatičkih ograničenja nema mogućnost ispisa takvih podataka, a i pozvala se na čl.8 Općeg poreznog zakona o tajnosti tih podataka. Revizija je navela i slabu naplatu potraživanja putem ovrha. Općina ih provodi, no ne daju očekivane rezultate zbog velikog broja pravnih i fizičkih osoba kojima su blokirani računi pa je naplata neizvjesna. Troškovi pokretanja postupaka su visoki, za usluge bilježnika i odvjetnika utrošeno je 105.000 kuna, a naplaćeno samo 30.000 kuna. Provođenja mjera dodatno otežava i neusklađenost odredbi o zastari potraživanja u Zakonu o zaštiti potrošača i Zakonu o obveznim odnosima, zbog kojih je Općina izgubila dio sudskih sporova, Općina smatra kako ih treba uskladiti. Smatra i kako je, zbog općeg stanja u RH, upitna opravdanost pokretanja ovrha. Ne mogu prisiliti stanovništvo, iako je obavještavano, na obvezu prijave promjena vezanih za komunalnu naknadu.

Načelnik Funtek najavio izlazak iz Skupštine DUKOM-a

Na ovoj su sjednici spomenute tvrtke DUKOM i DUKOM plin. Načelnik Funtek najavio je kako planira dati neopozivu ostavku člana u Skupštini DUKOM-a. Razlog - prelazak jednog zaposlenika iz DUKOM odvodnje i vodoopskrbe u DUKOM plin bez odluke Skupštine. "Opet je nešto napravljeno mimo Skupštine i znanja svih njenih članova iako je ona donijela zaključak da je to nemoguće. Nema sistematizacije radnih mjesta, nema pravnog redoslijeda i nije poštovana ta odluka", kazao je Funtek. Od ostalog, načelnik je obavijestio o potpisivanju ugovora s Hrvatskim vodama na 6 mil. kuna, a pročistač bi trebao biti završen za mjesec dana. Na kraju sjednice, predsjednik Graberec zahvalio je vijećnicima na suradnji u ovom sazivu kazavši "kako ovdje nije bilo oporbe te kako su svi zajedno radili za dobrobit Općine Brckovljani."

AMŠ


28. ožujka 2013. godine

 

S rugvičkog Vijeća

 

Potencijalni novi investitor u zoni Dragošička

 

Rugvički općinski vijećnici donijeli su na svojoj 38. sjednici održanoj 27. ožujka odluku o donošenju Urbanističkog plana uređenja zone gospodarske namjene "Dragošička" kojeg je prezentirala predstavnica Urbanističkog instituta Hrvatske Terezija Mirković Berković. Predsjednik Vijeća Siniša Kušeković napomenuo je kako je izrada ovog Plana započela još prije dvije godine, prošao je prvu javnu raspravu te ponovljenu raspravu. Obuhvat Dragošičke iznosi oko 40 ha, a zona je proizvodno-pretežito zanatske i poslovne - trgovačke namjene. Na općinsku adresu stiglo je ovih dana i pismo namjere za kupnju zemljišne parcele u toj zoni od zagrebačke tvrtke Ralu Logistika koja želi izgraditi logističko distributivni centar. Vijećnici su se složili kako je Općina spremna, u skladu svojih ovlasti i financijskih mogućnosti, surađivati u ostvarenju ove investicije. Ulaganje može biti važno za gospodarski napredak, interes je veći i zbog spomenutih 200 radnih mjesta za lokalno stanovništvo, rijetke su danas ovakve investicije, a imamo i iskustva s IKEA-om, pojasnio je načelnik Ivan Remenar.

 

I.izmjene i dopune proračuna za 2013.

Donijete su i I. izmjene i dopune proračuna za 2013. i projekcije za 2014. do 2015. godinu. Po I.izmjeni plana proračuna za 2013. novi iznos je za 21,6 posto veći - sveukupno je bilo planirano prihoda 31,3 mil. kuna, novi iznos je 38 mil.kuna, tako i kod rashoda. Povećanje se bilježi na prihodima od imovine za 200.000 kuna, sada iznose 1,4 mil.kuna; za vodne doprinose bilo je planirano 80.000 kuna, novi plan je 500.000 kuna; 1,1 mil. kuna je na stavci za prihode od eksploatacije mineralnih sirovina što je za 200.000 kn više; očekuje se još IKEA-inih oko 5 mil.kuna za komunalni doprinos. Kod rashoda povećana je stavka za sufinanciranje hitne pomoći u dugoselskoj ispostavi sa 40.000 na 72.000 kuna razmjerno broju stanovnika, sa 70.000 na 150.000 povećana je stavka za potporu studentima. Kod održavanja komunalne infrastrukture izdvojeno je 400.000 kuna za oborinsku odvodnju iza Doma u Nartu Jalševcu, a povećana je i stavka za zimsku službu. Jednoglasno su donijete izmjene i dopune programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture i vodnih građevina za 2013. godinu. Planirano je 18,9 mil.prihoda kao i rashoda, a programi su objedinjeni zbog istog izvora financiranja (kom. doprinosa). Među rashodima su i oni vezani za osposobljavanje zone Dragošička - parcelacijski elaborat, projekt pristupne ceste, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Vijeće je jednoglasno donijelo izmjene i dopune programa održavanja komunalne infrastrukture za koji su predviđeni troškovi od oko 3 mil. kuna, a tako su donijete i I. izmjene i dopune plana nabave za o.g. Većinom glasova prihvaćen je godišnji obračun proračuna za 2012. godinu - ostvareno je 13,9 mil kuna prihoda, 10,4 mil. rashoda. U 2013. prenosi se višak prihoda od 4,6 mil.kuna. Odlukom o raspodjeli rezultata on se namjenski raspoređuje za izgradnju kom. infrastrukture i vodnih građevina te na razvoj poljoprivrede. Ovdje se potegla rasprava o neaktivnosti nekih mjesnih odbora -nisu svi iskoristili sredstva od 15.000 kuna za svoje aktivnosti. Po rekapitulaciji rashoda u izvješću o izvršenju programa održavanja komunalne infrastrukture planirano je bilo utrošiti 2,1 mil. kuna, a izvršeno je 1,8 mil. kuna. Kod istog u programu gradnje planirano je bilo 1,6 mil., a izvršeno je ukupno 355.640 kuna. U 2012. realizirano je u programu gradnje kom. vodnih građevina 977.806 kuna, planirano je bilo 1,2 mil.kuna. Prihvaćen je amandman kluba vijećnika HSS o preraspodjeli nekih sredstva. Među njima je i 50.000 kn s pozicije uređenja Trga Josipa Predavca na uređenje platoa i sanaciju odvodnje kod Doma u otoku Svibovskom. Vijećnik Ilija Lovrić kazao je kako nije protiv ovoga, no mišljenja je kako je potrebno urediti i trg s obzirom na interes investitora koji dolaze u općinsku zgradu. Trg još nije obrađen, nema idejnog projekta, projekt u Svibju je prioritetan zbog očuvanja imovine, rečeno je po tom pitanju. Na ovoj je sjednici donijeta poslovnička odluka o izmjenama i dopunama poslovnika općinskog Vijeća.

Prihvaćeno načelnikovo izvješće o radu

Sa 10 glasova za, 2 protiv i 1 suzdržanim odlučeno je o dodjeli sredstava za manifestacije u organizaciji udruga koje su se javile na raspisani natječaj - povjerenstvo je predložilo 2.500 kn za 5. otvoreni turnir STK-a Rugvica; 7.500 za 11 M2 Open turnir TKD Rugvica; 5.000 kn za 2.ribarsko lađarsku večer Savskih lađara; 2.000 kn za Savske dedeke Savskih lađara; 6.500 kn za Dane bl.Ivana Merza KUD-a Zov zavičaja; 3.000 kn NK Rugvici za 3. HORUGVIĆ; 9.000 KUD-u Tančec za Posavino, gdje su ti starine; 6.500 kn RK Rugvica za Mini rukometni turnir; 8 000 kn KUD Hrvata BiH za 2. dane Rugvice. Izvješće načelnika za razdoblje rujan 2012. do ožujka 2013. godine prihvaćeno je s 12 glasova za i 1 suzdržanim. U tom su razdoblju dovršeni radovi na polaganju cjevovoda, izradi priključaka i objekata na trasama kanalizacijskog kolektora Rugvica - Hrušćica, počele su pripreme za sanaciju cesta nakon radova na kanalizaciji u Obedišću i Ježevu, započeti su radovi na kolektoru kroz Oborovske Novake, započet će radovi na vodovodu Svibje -Hrušćica; rješava se oborinska odvodnja u Čistoj Mlaki - dio je izvješća o komunalijama. U dijelu o gospodarstvu i prostornim planovima Remenar je ponovio kako će Općina o.g. prihodovati 5,3 mil. komunalnog doprinosa od IKEA-a. Dolazak IKEA oživio je i poslovanje IGM šljunčare što je dovelo do novih općinskih prihoda i očuvanja radnih mjesta, a 200 ljudi zaposlilo bi se i ako se ostvari investicija RAUL logistike. U društvenom segmentu govori se o uređenjima vatrogasnih i društvenih domova, uspješnom radu udruga iako im proračunski okvir ne omogućuje komotan rad. Zbog Čazmatransovog "nekorektnog i iritantnog poteza" povećanja cijena upućen je dopis nadležnim ministarstvima. Cijene prijevoza trebalo bi vratiti na one iz lanjskog kolovoza jer bi tada država pokrila troškove prijevoza, a općina bi svoja sredstva mogla usmjeriti na veće potpore studenata koji, u većini slučajeva, plaćaju i školarinu - stoji u Remenarovom izvješću.

AMŠ


Paketi hrane i higijene povodom Uskrsa

 

Iako je u ranijim najavama objavljeno kako će Crveni križ Dugo Selo povodom Uskrsa socijalno ugroženim obiteljima podijeliti oko 60 paketa hrane i higijene, uslijed izuzetno povećane potrebe, ali i namaknutim sredstvima, i taj broj će biti daleko veći. 
Naime, u akciji „Proljetna solidarnost“ samo na području Dugog Sela prikupljeno je oko 5.000 kn, dok se dodatna sredstva prikupljaju po osnovnim školama. 
Istovremeno, Crveni križ uputio je gradu Dugom Selu i općinama Brckovljani i Rugvica zamolbe za dodatna sredstva, koje su oni prihvatili. Temeljem tih dotacija, dio sredstava se očekuje i od Zagrebačke županije, preko Društva Crvenog križa Zagrebačke županije. 
Ujedno, učenici i djelatnici o.š. Rugvica prikupili su određenu količinu hrane, od koje su složeni dodatni paketi, podijeljeni na području općine Rugvica. 
Sva ova prikupljena sredstva omogućili su kupnju hrane i higijena za preko 100 paketa. Vrijednost svakog paketa je oko 130 kn, a uključuje osnovne prehrambene i higijenske artikle. 
Paketi se ovih dana razvoze po terenu, kako bi se socijalno ugroženim sugrađanima olakšao i uljepšao Uskrs. 
Crveni križ Dugo Selo zahvaljuje svima na humanosti i pomoći i želi Sretan i blagoslovljen Uskrs.

 

Gordana Kocaj


27. ožujka 2013. godine

Potpisan koalicijski sporazum između OO SDP Rugvica i HSU-a

Koalicijski sporazum između Općinske organizacije SDP-a Rugvice i Hrvatske stranke umirovljenika o zajedničkom izlazu na lokalne izbore potpisan je 27. ožujka. U prisutnosti kandidatkinje za županicu i saborske zastupnice Ivane Posavec Krivec, ministra poduzetništva i obrta te potpredsjednika SDP -a Gordana Marasa i ministra zaštite prirode i okoliša te predsjednika ŽO SDP-a Mihaela Zmajlovića, sporazum su potpisali ispred SDP-a Đurđa Artić i ispred HSU-a Josip Sesan. Nositeljica njihove zajedničke liste je Đurđa Artić, a kandidat za načelnika Općine je Darko Hrdan.

OO SDP-A RUGVICA


„Čistoća donijela Dugom Selu prvu nagradu“ – solarne ćelije dugoselskom dječjem vrtiću

 

U nazočnosti načelnice odjela za predškolski odgoj Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Marije Ivanković, predstavnika tvrtki Henkel i Konzum da...nas je u Zagrebačkom kazalištu lutaka Dječjem vrtiću Dugo Selo svečano uručena prva nagrada koju je dobio na natječaju „Snaga čistoće za čistu energiju“. Natječaj su pokrenule spomenute tvrtke, uz podršku Ministarstva, a sve u cilju poticanja vrtićke djece na kreativnost vezanu uz ekološke teme i očuvanje okoliša. U konkurenciji 147 prijavljenih sudionika naši su predstavnici odnijeli pobjedu sa svojim igrokazom eko priče „Tri praščića“ koji su ovom prilikom i odigrali. 
Nagradu je primila voditeljica ekološke skupine i koordinator Eko dugoselskog vrtića Romana Pejčić koja se zahvalila u ime ravnateljice Draženke Sesan koja nije bila u mogućnosti doći, u ime odgojiteljice i idejne začetnice nagrađenog igrokaza Snježane Fuks, te u ime svo djece u Vrtiću. Pobjednički vrtić nagrađen je instalacijom solarnih ćelija koje će postaviti tvrtka Solvis, a što će omogućiti vrtiću značajne uštede energije i zaštitu okoliša kroz korištenje sunčeve energije. Uz instalaciju solarnih ćelija DV Dugo Selo za svoj trud nagrađen je i eko kutkom, koji će dobiti još 30 vrtića čije je prijedloge stručni žiri ocijenio izvrsnima. Kutak se sastoji od malog botaničkog vrta, drvenog vlaka s vagonima, drvene umetaljke raznih oblika, školske ploče na stalku, drvenih tankih pastela, obojenog papira i slagalice Oblo (hrvatski nagrađeni dizajn). 
Tom prilikom svima se obratila i načelnica odjela za predškolski odgoj Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Marija Ivanković koja je pohvalila dječju kreativnost svih sudionika u natječaju, a posebno dugoselske djece, napomenuvši kako odgoj i obrazovanje o važnosti ekologije i očuvanja okoliša počinje od najranije dobi. „Čistoća je donijela Dugom Selu prvu nagradu“, izjavila je Ivanković. 
Inače, dugoselski Vrtić je u istom natječaju participirao prije tri godine kada su osvojili novčanu nagradu. Ove godine u svibnju, kako smo doznali od koordinatorice Pejčić – Vrtić očekuje obnova statusa Eko vrtića koji su dobili 2009. godine. „Potrebno je očuvati uvjete koje smo zadovoljili na početku, u zadanih sedam koraka, koje ćemo, vjerujemo, i ovaj puta zadovoljiti, s ciljem da za dvije godine dođemo do statusa brončanog Eko vrtića“, kazala je Pejčić. Na kraju za djecu dugoselskog vrtića Kazalište lutaka poklonilo im je predstavu „Pismo iz Zelengrada“.

 

 

 

Iva GRGIĆ OZIMEC


Održana sjednica Odbora za komunalne djelatnosti

 

Pod predsjedanjem Mate Rajkovače danas je u Maloj vijećnici održana sjednica Odbora za komunalne djelatnosti. Na dnevnom redu našli su prijedlozi izvješća o izvršenju Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2012. godinu i izvješća o izvršenju Programa održavanja komunalne infrastrukture za 2012. godinu. Što se tiče Programa gradnje, točnije dijela koji se odnosi na javne površine, nerazvrstane cesta i javnu rasvjetu koji se inače financiraju iz komunalnog doprinosa i sredstava iz proračuna, moglo se je čuti kako su planirana sredstva u iznosu od 5,5 milijuna kuna dok je ostvareno 1,3 milijuna kuna, a ukupno izvršenje bilo je u iznosu od 2,1 milijun kuna. Upravo iz razloga što je prihodovna strana duplo manja nego što je planirana sukladno tome su bila i izvršenja, pojasnila je Jadranka Robić, stručna suradnica za komunalnu izgradnju. 
Program održavanja komunalne infrastrukture za 2012. godinu planiran u iznosu od 6,1 milijun kuna velikim dijelom je i izvršen prema planiranom pa je tako izvršenje bilo u iznosu od 5,08 milijuna kuna. Istaknuto je kako je dosta novaca utrošeno za zimsku službu, 600 tisuća kuna, obzirom na zimske uvjete u 2012. godini, a kako zima i dalje ne jenjava i u ovoj godini su već utrošena značajna sredstva. 
Ovakvi prijedlozi jednoglasno su prihvaćeni te će biti upućeni Gradskom vijeću na prihvaćanje. Sjednica Gradskog vijeća održat će se sutra, 28. ožujka s početkom u 8 sati. 
Valja napomenuti kako je ovo bila posljednja sjednica Odbora za komunalnu djelatnost u ovome sazivu.

 

Ana Kašnar


26. ožujka 2013. godine

 

Koalicija HDZ, HSS, HSP dr A. Starčević

 

ZA GRADONAČELNIKA STIPO VELIĆ, ZA
ZAMJENIKA VLADO KRUHAK

 

Koalicija HDZ, HSS, HSP dr Ante Starčević održala je 26. ožujka tiskovnu konferenciju na kojoj je i službeno predstavila svog kandidata za gradonačelnika Dugog Sela te jednog od zamjenika, dok je mjesto drugog zamjenika još uvijek otvoreno. Stipo Velić, diplomirani inženjer šumarstva bit će kandidat ove koalicije za gradonačelnika, a aktualni gradonačelnik Vlado Kruhak kandidat za njegovog zamjenika. Velić, koji će biti i nositelj zajedničke koalicijske liste za Dugo Selo, naglasio je kako je dvadeset godina radio u realnom sektoru, a posljednjih sedam godina bio je načelnik i ravnatelj uprave za drvnu industriju u Ministarstvu poljoprivrede, dok aktualnog gradonačelnika, rečeno je, i nije potrebno posebno predstavljati jer njegovim uspjesima svjedoče svi građani. 

Velić je istaknuo kako se program koalicije HDZ, HSS, dr Ante Starčević temelji na uspostavi industrijske zone koja se bazira na 70 hektara državnog zemljišta koje treba preći u vlasništvo Grada te kako će to postati zamašnjak razvoja Dugog Sela. U tom smislu već su poduzeti koraci, rekao je, te dodao da su potpora tome i prateće velike investicije kao izgradnja tri nadvožnjaka i jednog podvožnjaka preko željezničke pruge za čiju je izgradnju aktualna vlast osigurala uvjete, a trebali bi se realizirati do 2016. godine. Značajan projekt u tom smislu, koji treba dovršiti, je i izgradnja cjelovitog sustava odvodnje, financiranog sredstvima Svjetske banke, te izgradnja ostale infrastrukture koja je preduvjet dovođenja investitora. Kandidat koalicije zahvalio se aktualnom gradonačelniku Kruhaku što je započeo taj posao i uspio u kriznim vremenima održati gradski proračun stabilnim, a kao dokaz uspjeha naveo je primjer da je u proteklom mandatu asfaltirano stotinjak ulica. Pokrenuto je i rješavanje problema dobivanja kvalitetnije i jeftinije vode sa Zagrebačkom županijom te otkupljeno zemljište za izgradnju treće osnovne škole u Dugom Selu što je također pokrenuto u Županiji. Koalicija ima u planu i konačno urediti središte Dugog Sela, a korisnicima proračuna iz domene športa, kulture i civilnih udruga, obećao je da sigurno neće biti zakinute prilikom dobivanja sredstava. 
Kruhak je negirao optužbe političkih suparnika da sadašnja vlast nije izradila projekte za sredstva iz EU fondova, rekavši da su upravo tim sredstvima izgrađene nova osnovna škola i dvorana, a i sustav odvodnje financira se sredstvima Svjetske banke. Zajedno s Hrvatskim vodama Grad je izradio projekte vriedne 10 milijuna kuna za izgradnju sekundarne kanalizacijske mreže na temelju kojih će tražiti sredstva iz EU fondova - zaključio je Kruhak.

 

Nenad Haleuš Mali

 

Potpisan koalicijski sporazum SDP-HSU-Nezavisni kandidat dr. Josip Šolin

 

Gradonačelnički kandidat Štefinovec: Dugo Selo će biti lider Zagrebačke županije

 

Predsjednik dugoselskog SDP-a Stjepan Štefinovec, HSU-a Josip Sesan i nezavisni kandidat dr. Josip Šolin danas su stavili svoje potpise na sporazum i tako službeno potvrdili koaliciju kojom će zajednički nastupiti na predstojećim lokalnim izborima. Koalicija daje podršku Stjepanu Šfefinovcu kao kandidatu za gradonačelnika te njegovim zamjenicima, Jadranki Robić i dr. Josipu Šolinu. Potpisivanju su, u INFO centru koalicije, prisustvovali načelnica općine Križ i SDP-ova saborska zastupnica Ivana Posavec Krivec, ministar poduzetništva i obrta te potpredsjednik SDP-a RH Gordan Maras, ministar zaštite okoliša i prirode te predsjednik ŽO SDP-a Mihael Zmajlović, uz brojne suradnike, stranačke kolege kao i simpatizere. Svi oni čestitali su na ovom sporazumu, a Posavec Krivec kazala je kako se u ovoj koaliciji "prepoznaje zajedništvo, treba dati širinu kroz stranačke boje i uključivanje pojedinaca važnih za zajednicu što će dovesti do promjena u Dugom Selu." Na suradnju između gradova, općina i županija bez kojih neće biti ni razvoja osvrnuo se i Zmajlović. On je napomenuo kako je "gradonačelnički posao dužnost, u službi građana bez radnog vremena, za ljepši i kvalitetniji grad za sve građane." O poduzetničkim zonama, koje Vlada želi realizirati, ali za koje osim ideje traže i sposobnog lokalnog partnera govorio je Maras. On se osvrnuo i na neriješenu dugoselsku prometnu infrastrukturu, napomenuvši kako "ovaj grad zaslužuje bolje i može bolje". Kao jedan od razloga za svoje uključivanje dr. Šolin naveo je da želi zajedničkim snagama doći do toga da Dugo Selo bude poželjno za život, na ponos, a ne na teret državi. "Radi i uči, pa ćeš i ti imati!" - sažeo je dr. Šolin u jednoj rečenici. Kako je Dugo Selo do sada bio spavaonica, a kako ima ogromne potencijale za razvoj napomenuo je i HSU-ov Sesan. Neiskorišten geostrateški položaj i prometni resursi, bez kvalitetnog javnog gradskog prijevoza, bez kulturnih sadržaja poput galerija, muzeja i sl., bez turističke ponude, bez mjesta u vrtićima za svu djecu, uz visoke cijene vode, plina, gradska poduzeća koriste se kao kasice - prasice - naveo je Štefinovec opisavši rad sadašnje vlasti. "Oni koji su i doveli do toga u pet godina mandata sada nude rješenja. Mi gradimo čvrstu platformu zajedno s našim koalicijskim partnerima. Dugo Selo bit će lider Zagrebačke županije. Doći će do promjena u vođenju grada. Za naš grad - za sve nas!" - istakao je na kraju slogan koalicije gradonačelnički kandidat Štefinovec.

 

 

 

AMŠ

 

Sa 7. Skupštine Turističke zajednice Grada:

 

Uskoro javni poziv za odabir dugoselskog suvenira

 

Članovi Skupštine Turističke zajednice odlučili su na današnjoj 7. sjednici kako će se raspisati javni poziv za odabir dugoselskog suvenira. To bi, kako se moglo čuti, trebao biti predmet prepoznatljivog podrijetla utemeljenog na lokalnoj baštini. Jedan od predmeta na tom tragu, vezan za povijesnu baštinu, je danas i predstavljen. Radi se o vejači, mjernoj lopatici za brašno. Kako je pojasnio zamjenik predsjednika TZ-a Ivan Gereci, vejača je vezana za nekadašnji mlin po kojem je Dugo Selo bilo poznato. Zgrada paromlina nalazi se ispred Mipela, a ona je i simbol industrijske arhitekture i napretka po kojem je Dugo Selo tada prednjačilo. Uz nju je vezana i priča o vlasniku paromlina Ignacu Severu, koji je u doba velike gospodarske krize 1918. godine, besplatno dijelio brašno i to baš vejačom po principu "koliko djece imaš, toliko vejača brašna dobiješ". Sve ovo istražila je i vejaču osuvremenila Anđela Paruž. Potrebno je više prijedloga za službeni gradski suvenir, kojih može biti i više, te

uključiti javnost - dogovorili su se članovi Skupštine o formiranju poziva ovog tipa. On će biti raspisan u travnju, tekst objavljen na službenoj gradskoj stranici i u Dugoselskoj kronici. Na Skupštini je prihvaćeno izvješće o radu nadzornog odbora za 2012. godine. Prihvaćeno je i izvješće o prošlogodišnjem radu Turističkog vijeća. U tom su razdoblju održane dvije sjednice TV-a. Skuptina je prihvatila i izvješće o ostvarenju godišnjeg programa rada i financijskog plana TZ-a za 2012. Tako su realizirani Vincekovo na Martin bregu, Fašnik, Uskrsno bojanje jaja, Akcija "Volim Hrvatsku", Izložba vina, Dani Templara, Dugoselske jeseni, Martinski dani, Badnjak za građane, prezentacija u Biogradu n/m, međunarodna suradnja, projekt Svetomartinske baštine. Nisu realizirani Dječji tjedan, predstavljanje na Velesajmu i u sklopu županijske manifestacije Martin je u Zagrebu. Po prihvaćenom financijskom izvješću u 2012. bilo je planirano 522.000 kuna, a realizirano je 452.433 kune. Na kraju sjednice, dogovoreno je kako će se uskoro ići u Samobor gdje će posjetiti njihovu TZ i informirati se o načinu njihova rada te razmijeniti iskustva.

 

AMŠ


Dječji vrtić Dugo Selo osvojio prvu nagradu – solarni kolektor

 

Dječjem vrtiću Dugo Selo sutra će u Zagrebačkom kazalištu lutaka biti svečano uručena prva nagrada koju su osvojili na natječaju u sklopu humanitarnog projekta pod nazivom „Snaga čistoće za čistu energiju“. Natječaj je organiziran pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te tvrtki Henkel i Konzum, a dugoselski vrtić u konkurenciji 147 prijavljenih sudionika sa svojim igrokazom eko priče „Tri praščića“ osvojio je prvo mjesto. Kako nam je ravnateljica dugoselskog vrtića Draženka Sesan pojasnila na natječaj su se prijavljivali projekti ekološke tematike, a s obzirom na eko status dugoselskog vrtića, Vrtić je participirao i ove godine, dodavši kako su prije dvije godine na istom natječaju osvojili nagradu. Ovaj puta Vrtić je dobio solarni kolektor koji će im biti ugrađen do kraja ove godine, te je dobio ekološki kutak s didaktičkom opremom koji će im biti dostavljen do kraja lipnja, kazala je ravnateljica. Tijekom sutrašnje prijepodnevne svečane i simbolične primopredaje u Zagrebačkom kazalištu lutaka će biti predstavljen nagrađeni dugoselski igrokaz „Tri praščića“, a nakon toga za djecu iz dugoselskog vrtića Kazalište će pokloniti predstavu „Pismo iz Zelengrada“.

 

I.G.O.


Izvanredne intervencije zimske službe - čisti se ceste i nogostupi

 

Gradske ulice čisti jedan kamion koji je osposobljen za obavljanje poslova raljenja i posipavanja prometnica, što je dogovoreno nakon što je s 15. ožujkom istekao ugovor s tvrtkom za poslove zimske službe, doznali smo od voditelja gradskog odsjeka za komunalno i stambeno gospodarstvo Davora Miljanovića. Naime, Operativni plan rada zimske službe, kao i ugovor s tvrtkom koja obavlja poslove zimske službe – Graditelj Dugo Selo, trajao je od 15. studenoga do 15. ožujka. Zbog snijega koji je s nedjelje u noći na ponedjeljak napadao – izvanredno je organizirana ekipa zimske službe koja je jučer popodne izašla na teren i čistila asfaltne ceste te ih posipavala čistom soli, s obzirom da sipina je ovih dana

upravo bila počišćena s ulica. Danas se čiste preostale asfaltne ceste, navodi Miljanović te je u pogonu stroj koji čisti makadamske ceste i pristup dječjem vrtiću. U dogovoru s Dugoselskim poduzetničkim i komunalnim centrom koji je u posjedu manjeg stroja za čišćenje – čiste se nogostupi i prilazi svim važnijim institucijama i ustanovama. Stroj će se upotrijebiti umjesto ekipa koje bi iste poslove radile ručno. Kako odgovara Miljanović aneks ugovora sa zimskom službom za potrebe čišćenja snijega ovih dana utvrđen je pod istim uvjetima i istim cijenama kao što je bio i dosada. Na kraju je dodao kako unatrag pet godina nije bilo potreba za izvanredne intervencije zimske službe izvan ugovorenog roka.

 

 

 

I.G.O.
Autor fotografija: Mario Kociper


Sljedeći mjesec međunarodni festival klasične glazbe u Dugom Selu

Od 12. do 14. travnja održat će se međunarodni festival klasične glazbe na kojem će nastupiti Hrvatska komorna filharmonija uz solista Arisa Feslikidisa. Koncert će se održati 13. travnja u dvorani "Preporod" s početkom u 19.30 sati. U sklopu Festivala održat će se i izložba likovne sekcije KUD-a "Dragutin Domjanić" iz Vugrovca. Otvorenje izložbe, uz glazbeni program KUD-a "Dragutin Domjanić" i OGŠ Dugo Selo, održat će se 12. travnja u prostorijama OGŠ Dugo Selo (bivši Dom HV-a) s početkom u 19.00 sati.


Nogometni klub nastavlja proljetni dio prvenstva

Pobjedama protiv Maksimira i Trešnjevke, te porazom u zadnjoj minuti u Bistri nogometaši NK Dugog Sela su nastavili proljetni dio prvenstva u 3 HNL-središte. Cilj je očuvanje trećeligaškog statusa jer to NK Dugo Selo po kvaliteti i po uvjetima i zaslužuje te trenutno treće mjesto s osvojenih 36 bodova to i potvrđuje. Iz lige ispada najmanje pet ekipa tako da je svaka utakmica vrlo bitna. U proljetni dio su ušli oslabljeni za Benkovića koji je prešao u drugoligaš Radnik, ali su doveli mlade igrače golmana Benjamina Zeljku, veznog Tomislava Vidovića i špicu Luku Grgića koji su pojačali konkurenciju. Kostur ekipe je ostao isti tako da će i ovo proljeće trener Igor Kovačević koristiti usluge pouzdanih Monara, Mamuze, novog kapetana Dine Ivančevića, Mamića, iskusnih Jakirovića i Vidovića, uvijek pouzdanih Beleca, Martića, Lukića, brzonogog Guje, kao i Micića, Horvata, Filipovića Ivana, Filipović Eugena, Svaguše, Skorina, Konaja, Padre, Vojnovića, Kuljija... 
NK Dugo Selo ove godine slavi 90 godina postojanja te uprava kluba na čelu s predsjednikom Mladenom Vrabecom vrši pripreme i dogovore oko obilježavanja tog velikog jubileja gdje će ljubitelji nogometa u Dugom Selu moći vidjeti u našem gradu nekog od naših renomiranih prvoligaša.


TK Rugvica - Matina Šapina, Mate Šaravanja i Mario Zekić osvojili bodove za juniorsko prvenstvo

 

Tekwondo klub Rugvica nastupio je u nedjelju 24. ožujka na jakom međunarodnom natjecanju PLEMENITI TAEKWONDO TURNIR ZAPREŠIĆ 2013. i u konkurenciji 842 natjecatelja iz 84 ekipe postigao izuzetno dobre rezultate. Nastupilo je 14 natjecatelja iz Taekwondo kluba Rugvica i u borbama su osvojili četiri medalje te još tri u kicku. U borbama zlato je osvojila Matina Šapina, srebro Mate Šaravanja i Ivan Šapina, a broncu Mario Zekić, dok su u kicku medalje osvojili Ivano Hladnik zlato, Dominik Mršić srebro, a Andrei Ivoš broncu. U ekipnoj konkurenciji juniori su bili sedmi od 84 ekipe. Pošto je ovo bilo i izborno natjecanje za juniore bodove za rang listu osvojili su Matina Šapina 8, Mate Šaravanja 4 i Mario Zekić 2, a već za 14 dana na juniorskom prvenstvu Hrvatske imat će priliku opravdati te bodove te zaraditi nove.

 

D.H.


25. ožujka 2013. godine

 

Održan blagoslov motora i 5. rođendanski party MK Sveti Martin Dugo Selo:

 

U novu moto sezonu uz rock Psihomodo popa

 

Nakon poduže sezone "winter party-a" (zimskih bajkerskih okupljanja) ovaj vikend Moto klub Sveti Martin Dugo Selo je organizacijom blagoslova motora i defileom otvorio motorističku sezonu. Na posvetu motora u subotu, 23. ožujka, u župnoj crkvi Svetog Martina stiglo je 250-tak motora iz različitih krajeva Hrvatske, a primijećene su tablice i iz Njemačke i Nizozemske. Blagoslov i misno slavlje vodio je vlč. Slavko Kresonja koji je tom prigodom kazao "kako su bajkeri ne samo vjesnici proljeća, već zajednica koju povezuju i njeguje prijateljstva, druženja, zajedništvo - važne ljudske karakteristike. Zbog brojnih opasnosti koje vrebaju na prometnicama oni u svojem zajedništvu opstaju i postaju jači". Inspirirani njegovim riječima i blagoslovom brojni bajkeri uputili su se u defileu do centra gdje su se pak kroz gradske ulice "popeli" do Martin Brega, do Kleti obitelji Bunčić gdje ih sve čekao odličan grah i okrjepa. 

Nastavak moto druženja bio je organiziran u Domu HV-a, no mnogi od bajkera su već tada posustali zbog loših najava vremenske prognoze, uputivši se svojim kućama, da bi se u večernjim satima vratili u Dugo Selo u svojim motoriziranim ljubimcima, ali na četiri kotača. U međuvremenu do večeri sve okupljene na igralištu Doma, uz ugostiteljsku ponudu, zabavljao je izvrstan i vrlo perspektivan mladi dugoselski band Sculpture of Revolt koji je još odradio "šihtu" iza ponoći. Do legendarnih Psihomoda Pop-a, svoj nastup su imali Rocky blues band, zagrebački band koji je uz odličnu svirku fino zagrijao atmosferu i dvoranu Doma. A onda su došli oni - band uz čije hitove "Frida", "Ramona", "Ja volim samo sebe", "Sexy magazin", "Osjećam se haj", "Mila", Duga devetka" pjevale su mnoge generacije u njihovoj 25-godišnjoj karijeri, a većinu tih stvari brojni gledatelji, bajkeri i građani Dugog Sela mogli su čuti i te subote tijekom njihova dvosatnog koncerta. Gobac, Gobac - skandiralo se u Dugom Selu, a on je onda i dao sve od sebe Dugom Selu - odradivši zajedno s ostalim članovima, koncert za dugo sjećanje. Isti koncert bit će u dugom sjećanju i jednom paru. Naime, te večeri na sceni se dogodila jedna prosidba na bajkerski način! Član MK Oluja svima znan kao Železny zaprosio je svoju djevojku, i ona je, kako je poslije sam s olakšanjem rekao, "na svu sreću rekla - da", uz opće oduševljenje svih u dvorani. Bajkerska fešta potrajala je do sitnih jutarnjih sati, a jutro je, baš kao i prošle godine, osvanulo snježno… 
Glavni pokrovitelj ovogodišnje moto proslave uz koncert, bio je Grad Dugo Selo, uz brojne sponzore i donatore koji su pripomogli u organizaciji događanja. Bez obzira na nisku temperaturu, suha cesta i sramežljivo sunce omogućilo je su da se blagoslovu odazove veći broj motorista nego prošle godine, kazali su organizatori - predsjednik MK Dugo Selo Bernard Riha - Bero i tajnik Ivan Hrelja - Harry, no zato tijekom dana nije pristizao toliki broj bajkera kao lani, zbog najavljenih snježnih oborina. Bez obzira, organizatori su zadovoljni s tijekom događanja, a pohvalne komentare dobili smo i od građana i od samih članova Psihomodo popa. Moramo još istaknuti kako su tijekom subotnje fešte održane su i dvije humanitarne akcije - prikupljanje novčane pomoći za teško nastradalog sugrađanina Mirka Marića koji je nedavno u nesreći izgubio obje noge, te se prikupljala pomoć za Dijanu Pavlović, 17-godišnju djevojku koja boluje od tumora na mozgu, a velika je obožavateljica motora. 
Jedna od vrlo bitnih akcija u kojoj će sudjelovati MK Dugo Selo je 1. Karavana za život "Bikeri na cesti" koja će se održati 4. svibnja - a u njoj će sudjelovati tisuće motociklista iz cijele Hrvatske želeći ukazati javnosti na problem da su najugroženija skupina sudionika u prometu. Akcija je od nacionalnog značaja jer ju podržava predsjednik RH Ivo Jsoipović i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić te drugi. Karavana će na putu do Karlovca proći i stati u Dugom Selu.

 

 

 

Iva GRGIĆ OZIMEC


„U susret Uskrsu“ – ukrašavanje pisanica u gradskom parku Šarene pisanice navijestile Uskrs

 

Petu godinu zaredom, dan prije Cvjetnice, u perivoju grofova Draškovića održana je manifestacija „Ususret Uskrsu“ uz potporu Turističke zajednice i Grada Dugog Sela. Jedinstvena likovna radionica na otvorenom okupila je tako u subotu više od dvjesto djece koja su kao članovi 17 umjetničkih timova, pokazala koji su ovogodišnji trendovi u ukrašavanju jaja. Raspoređena na strateška mjesta, u parku su začas nikle zanimljive kreacije. Mali umjetnici pazili su na svaki detalj – bitan je bio oblik jaja, izbor boje, materijal. Velika i mala jaja, trodimenzionalno jaje od špage, jaje zec, jaje u „drugom agregatnom stanju“ (na oko, na sreću i rascvjetano), s daškom Mediterana, jaje anđeo, … Između svih tih umjetničkih djela, stručni žiri, u kojem je bila voditeljica ovog projekta Ariella Melić i predstavnice 

Savjeta mladih, izabrao je najbolja od najboljih u tri kategorije. Od vrtića prvu je nagradu dobilo interaktivno „Šareno jaje“ DV Dugo Selo, drugu „Uskršnji vlakić“ DV Buba Biba dok je treću nagradu odnio DV Biograd na moru i njihova „Biograjska soneta“. U kategoriji škola prvo je mjesto zauzela „Uskršnja pisanica“ rad 4.c iz OŠ Ivan Benković, druga je „Rugovička“ 3.a iz OŠ Rugvica, a treće „Jaje na sreću“ ispekli su učenici 4.d iz OŠ Ivan Benković. U kategoriji udruge i ostali pobjedu je odnijela pisanica udruge ADHD I JA, drugo je „Eko jaje“ Ekološke udruge Dugoselski cvijet. Klinci iz Zagrebačke ulice i njihovo „Dugoselsko jaje na oko“ osvojili su treće mjesto. Dobru zabavu upotpunile su i neke tradicionalne uskrsne igre. Među njima bilo je kotrljanje jaja i utrka jajima na žlici. Nagrađenima za ukrašavanje kao i pobjednicima u igrama je čestitao i poklone uručio dogradonačelnik Ivan Gereci. Za glazbeno-scenski dio programa pobrinule su se članice Plesnog kluba Lana i najmađi članovi KUD-a Preporod.

 

Ana - Marija ŠPRIHAL


Dan narcisa u Dugom Selu

 

I ove je godine u Dugom Selu, kao i u većini gradova u Hrvatskoj, u Dugom Selu 23.ožujka provedena akcija "Dan narcisa". Ovaj cvijet prodavao se na više lokacija, a njegovom kupnjom pomoglo se projektima edukacije o raku dojke te snimanja mobilnim mamografom. Organizatori akcije bili su Hrvatski forum protiv raka dojke Europa Donna Hrvatska, sa suorganizatorima, srodnim udrugama. U Dugom Selu akciju je provelo Gradsko društvo Crvenog križa Dugo Selo uz pomoć svog Kluba mladeži, Kluba žena pri Gradskoj udruzi umirovljenika Dugo Selo, udruge ADHD i JA, kao i grupa žena koju je vodila Magdalena Klarić. Ova akcija provodi se zahvaljujući dugogodišnjoj suradnji udruge "Edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije" i Crvenog križa Dugo Selo.

 

AMŠ

 

Svečano puštena u pogon prva dugoselska solarna elektrana

 

Sunce Šolinima uloženo vraća za šest godina

 

Prva dugoselska solarna elektrana, u vlasništvu obitelji Šolin, svečano je puštena u pogon 23. ožujka. Na krovište kuće njihove kuće montiran je prošle godine fotonaponski sustav vrijedan oko 200.000 kuna, snaga solarne elektrane je 10 kW uz mogućnost korištenja tople vode. Otvorenju su nazočili predstavnici Grada - gradonačelnik Vlado Kruhak, predsjednik Vijeća Stjepan Bertek, vijećnik Stjepan Štefinovec te brojni prijatelji i suradnici dr. Šolina. Također, bili su tu i predstavnici Hrvatske stručne udruge za sunčevu energiju (HSUSE) i HEP-a ODS. S obzirom na jačinu sunčane energije na zagrebačkom području, očekivana godišnja proizvodnja struje procjenjuje na oko 11 000 kWh što je duplo više energije nego što jedna četveročlana obitelj u tom periodu potroši, kazao je o isplativosti ovog projekta prof. Ljubomir Majdandžić (HSUSE). Šolini na ovaj način aktivno sudjeluju i u ekološkoj akciji smanjenja emisije CO2 na lokalnoj i globalnoj razini. Sunce daje grijanje, toplu vodu i struju. I dalje su u sustavu, tehnološki višak energije preuzima HEP. Poticajna cijena otkupa uz korištenje tople vode za elektrane do 10 kW je 3,15 kuna bez PDV-a. O HEP-ovom otkupu struje po povlaštenoj cijeni mora biti potpisan ugovor s Hrvatskim operaterom tržišta energije (HROTE) na 14 godina. Za ugradnju solarne elektrane potrebno je skupiti dosta dokumentacije - u gore navedeni iznos (uz fotonaponske panele, prednaponsku zaštitu, noseću konstrukciju i montažu) trebala bi biti uključena: projektna dokumentacija, troškovnik, takse i pristojbe koje idu državi, priključak HEP-a, papirologija za Ministarstvo gospodarstava, Hrvatsku energetsku regulatornu agenciju (HERA) i za HROTE-u. Dugoselska obitelj je sama uložila sredstva, a iako su konkurirali za poticaje nisu ih dobili. Uloženo bi se dr. Šolinu trebalo vratiti nakon otprilike šest godina - na godinu može očekivati prihod od oko 42.500 kuna ili 3.500 kuna mjesečno. Objekt je prilikom otvaranja blagoslovio župnik Slavko Kresonja.

 

AMŠ


Počele besplatne proljetne radionice u Učilištu

Već tradicionalno Pučko otvoreno učilište Dugo Selo tijekom proljetnih praznika za učenike osnovnih škola organizira besplatne radionice. Tijekom prvoga dana radionica, unatoč ovom više zimskom nego proljetnom vremenu, odazvalo se dosta zainteresiranih osnovnoškolaca. Kao i svake godine Učilište je pripremilo raznovrsni program, a nešto veća zainteresiranost bila je za kreativnu radionicu na kojoj su izrađivali ukrasne predmete od DAS mase. 
Radionice će potrajati do četvrtka 28. ožujka prema sljedećem rasporedu: 
RADIONICA SUVREMENOG PLESA 10,00-11,00 
NOVINARSKA RADIONICA 10,00 - 11,00 
DRAMSKA RADIONICA 11,00 - 12,00 
KREATIVNA RADIONICA 12,00 - 12,30

 

 

A.K.


Počele prijave za 3. sajam cvijeća

 

Grad Dugo Selo po treći puta organizira sajam cvijeća u Dugom Selu. Vrijeme trajanja sajma biti će od 19. do 21. travnja 2013. godine, od 09,00 do 19,00 sati na unutarnjem i vanjskom prostoru doma Hrvatske vojske. 
Sajam je izložbenog i prodajnog karaktera, na način da je vanjski prostor oko navedenog objekta osiguran za prodaju cvijeća na štandovima, a unutarnji dio za prigodnu prodaju, suvenira, nakita, suhog cvijeća i ostalih srodnih proizvoda i usluga. 
Izložbeni dio sajma biti će postavljen u perivoju grofa Draškovića, a u sklopu kojeg će biti i "Dječji kutak" koji će moći urediti djeca srednje škola, osnovnih škola, dječjih vrtića, te drugih zainteresirani ustanova, udruga i sl. 
Svi zainteresirani izlagači koji žele sudjelovati na vanjskom prodajnom dijelu sajma isto će moći ostvariti uz uvjet da sudjeluju na izložbenom dijelu sajma u perivoju grofa Draškovića. 
Ove je godine sajam poprimio i humanitarnu notu, te će u sklopu istoga biti organizirano uređenje okoliša Dnevnog centra "Stančić" u Oštarijaševoj ulici u Dugom Selu. 
Nadalje u sklopu sajma postoji mogućnost organiziranja tematskih radionica, te stručnih skupova, a sve u svrhu edukacije posjetitelja sajma i promoviranja proizvoda i usluga pojedinih izlagača. 
Pozivaju se svi zainteresirani da se za detaljnije informacije jave u Grad Dugo Selo, Ul. Josipa Zorića 1, na broj telefona 2753 705 ili na www.dugoselo.hr.

 

Prijavnica izlagači 
Prijavnica "Dječji kutak"

 

ODRŽANA IZBORNO-IZVJEŠTAJNA SKUPŠTINA VZO BRCKOVLJANI:

 

Dražen Kutica i dalje predsjednik Zajednice

 

Vatrogasna zajednica općine Brckovljani održala je redovnu izborno - izvještajnu skupštinu u Vatrogasnom domu u Hrebincu na kojoj je izabrano novo - staro rukovodstvo. Dražen Kutica ponovno je izabran za predsjednika Zajednice, kao i zamjenik Božo Graberec, zapovjednikom je imenovan Žarko Miškulin, tajnik je i dalje Miroslav Šladarec, a blagajnik Jurica Jančić. Na Skupštini je izabrano i Predsjedništvo, Zapovjedništvo, Nadzorni odbor, Sud časti, zastupnici i zamjenici zastupnika u Skupštini VZŽ Zagrebačke, zastupnik i zamjenik zastupnika u Predsjedništvu VZŽ Zagrebačke, zastupnik i zamjenik zastupnika u Zapovjedništvu VZŽ Zagrebačke te osobe ovlaštene za zastupanje VZO Brckovljani. 
Iz podnesenog izvješća o radu za proteklu godinu mogle su se čuti mnogobrojne aktivnosti Zajednice, a intenzivno se radilo na opremanju i osuvremenjivanju, kao i obrazovanju i stručnom osposobljavanju vatrogasnog kadra. Pohvalna je činjenica kako Zajednica ima respektabilan broj stručnog vatrogasnog kadra od čega je trećina mladih što im daje za pravo sigurnost razvoja i to posebno u operativnom smislu. Iako je broj operativnih članova zadovoljavajući, smatraju da bi on mogao biti i bolji. 
Poteškoće u protekloj godini najvećim dijelom su se odnosile na nekontinuirano financiranje, ali, pohvale koje su stigle i od prisutnih gostiju ukazuju na to da je Zajednica svoj rad, uz financije koje ima, odradila na zavidnom nivou. Problemi s kojima su se u protekloj godini susretali bile su i sve češće provale pa je tako provaljeno u DVD Gračec (uništene staklene površine) i Prečec (otuđen bojler). Tijekom protekle godine VZO Brckovljani ukupno je izašla na 94 intervencije, a moglo se je čuti kako su one odrađene maksimalno profesionalno. Sudjelovali su na mnogobrojnim natjecanjima kao i na taktičkim vježbama, a ostvarene su i brojne suradnje. Izvršena su brojna osposobljavanja i usavršavanja pa je tako za vatrogasca I. klase osposobljeno 45 vatrogasaca, za vatrogasca dočasnika 5, a 26 članova za vatrogasca časnika. 
Kako se je moglo čuti iz prijedloga Operativnog plana za 2013. godinu Zajednica će i dalje raditi na obrazovanju i usavršavanjima vatrogasnog kadra te usavršavanjima za specijalnosti, promoviranju vatrogastva, a planirana je i nabava vozila za što će novac, u iznosu od 200 tisuća kuna, dobiti iz proračuna Općine. Ujedno, iz proračuna Općine, Zajednica planira nabavu vatrogasne opreme u iznosu od 70 tisuća kuna. Sveukupni prihodi u 2013. godini planirani su u iznosu od 571 tisuća kuna, od čega će 250 tisuća kuna biti raspodijeljeno između društava na način da DVD Gračec, Lupoglav i Brckovljani dobivaju 63.000 kuna, Hrebinec 22.000 kuna, Prečec 23.000 kuna, Stančić-Štakorovec 6.000 kuna i Tedrovec 10.000 kuna. 
Skupštini su prisustvovale susjedne općinske i gradske zajednice kao i načelnik Općine Brckovljani Željko Funtek te predsjednik Općinskog vijeća Božo Graberec. 
Službeni dio Skupštine završen je podjelom priznanja i zahvalnica.

 

 

 

Ana Kašnar

 

 

UGLEDNI GOST u Dvorani PREPOROD

Predstava nezavisnog kazališta UGLEDNI GOST, postavljena prema tekstu satiričara Fadila Hadžića a u izvedbi virovitičkih glumaca, odigrana je sinoć, 24. ožujka u Dvorani Preporod. Posjetitelji su dobro primili poruku o ljudskim slabostima prema tzv. "uglednim osobama" , začinjenu humorom .


Predstava za djecu ZECMEN - 6. travnja

 

Predstava ZECMEN za djecu, najavljena u subotu 23. ožujka, otkazana u posljednji trenutak radi bolesti glumice. To je ražalostilo male posjetitelje koji su ZECMENA očekivali danima. Organizatori nisu mogli utjecati na otkazivanje predstave ali mole sve posjetitelje za ispriku i zahvaljuju na razumijevanju do izvedbe u sljedećem terminu. 
Predstava ZECMENA održat će se u subotu 6. travnja 2013. godine u 17 sati u dvorani PREPOROD. Ranije kupljene ulaznice vrijedit će naravno za ovu izvedbu a svi su dobrodošli. Posjetitelji kojima ne odgovara novi termin izvedbe 6. travnja (subota) mogu vratiti kupljene ulaznice u Pučko otvoreno učilište Dugo Selo radnim danom od 8 do 15 sati, uz povrat novca.

 


OBILJEŽENA 69. OBLJETNICA OBOROVSKE BITKE

 

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Dugog Sela te općina Brckovljani i Rugvica i ove je godine pored spomen obilježja u Oborovu organizirala komemorativni skup povodom 69. obljetnice Oborovske bitke u kojoj su poginula 152 borca II moslavačke brigade i Posavskog partizanskog odreda te civilne žrtve rata. Skup je vodila Zdenka Turčinec, a na početku su na spomen kosturnicu vijence položila i svijeće zapalila izaslanstva Gradova Dugog Sela, općina Brckovljani i Rugvica, SABA te SDP-a Dugo Selo. 

U ime općine domaćina Rugvice, nazočnima se obratio predsjednik Općinskog vijeća Rugvice Siniša Kušeković, potom tajnik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Petar Rajić koji je podsjetio na tijek i značaj Oborovske bitke koja se odigrala 29. ožujka 1944. godine kao i na značaj antifašizma, a o značaju antifašizma u hrvatskoj povijesti govorila je i saborska zastupnica Ivana Posavec Krivec. 
U kulturno umjetničkom programu sudjelovali su KUD-ovi "Posavka" iz Oborova i "Preporod" iz Dugog Sela.

 

N.H.M.


U siječnju nezaposlenost u porastu za 5,3 posto, a u veljači za približno 2 posto

Krajem siječnja 2013. godine nezaposlenost na dugoselskom području porasla je za 5,3 posto u donosu na prosinac 2012. godine. Prema podacima Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje na području dugoselske ispostave u siječnju je u evidenciji bilo 2 787 nezaposlenih osoba, dok je na kraju 2012. godine njih bilo 2 646. 
Od tog broja na kraju siječnja, nezaposlenih s područja grada Dugog Sela je 1 412 (4,6 posto više nego u prosincu), na području općine Rugvica nezaposlenih je 734 (7,9 posto više od kraja 2012.) te na području općine Brckovljani nezaposleno je 641 (3,8 više nego na kraju prosinca). Radi se o velikom povećanju, posebice za područje Rugvice. 
Povećanje nezaposlenosti u veljači iznosi 1,75 posto. Ukupna nezaposlenost s krajem veljače je 2 836 na području dugoselske Ispostave – od toga na području grada Dugog Sela – povećanje je za 1,5 posto (ukupno 1 434), za područje općine Rugvica nezaposlenost je narasla za 1,9 posto (ukupno 748) te je na području općine Brckovljani zabilježen porast od 2 posto (ukupno nezaposlenih 654). 
Naše prilike na tržištu rada samo su odraz trenda na državnoj razini - nezaposlenost nezaustavljivo raste. Hrvatski zavod za zapošljavanje izvijestio je da je krajem veljače bilo registrirano 375.400 nezaposlenih osoba, što je za 0,9 posto, ili 3.400 osoba više nego mjesec dana prije. U siječnju je stopa nezaposlenosti iznosila 21,9 posto, što je njezina najviša razina od srpnja 2002., a za veljaču, stopa nezaposlenosti iznosi 22,1 posto što je najviše od lipnja 2002. godine, kada je iznosila 22,2 posto.

I.G.O.


22. ožujka 2013. godine

 

Održan prvi SuSretni dan - pozdrav proljeću u POU Dugo Selo

 

Stihovima i lampionima sve do zvijezda

 

Vedro večernje nebo, indigo plave boje, vjetar niskog beauforta bilo kojeg smjera – bili su najteži dio organizacije Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo. „Narudžba“ je stigla na pravo mjesto pa nije bilo prepreka za finale jučerašnjeg SuSretnog dana – pozdrava proljeću. Lampioni u svim bojama proljeća, poletjeli su sinoć s rukometnog igrališta iz ruku velikog broja sudionika. Ovim sretnim susretom, proslavom prvog dana proljeća, već s prvim puštenim lampionom probudile su se dobre vibracije. Prizor je bio zadivljujući – za tren i na tren osvijetlilo se nebo iznad Dugog Sela. Lampioni su se dizali visoko, uz oduševljeni pljesak i bodrenje djece, praćeni pogledima sve dok se nisu pomiješali sa zvijezdama. Odličnoj atmosferi pripomogla je i „jaka“ glazbena podloga Limene glazbe KUD-a Preporod. A prije ovog spektakularnog

događaja, u velikoj dvorani POU-a održana je Večer poezije kojom je obilježen i Svjetski dan poezije. Proljetne pjesme poznatih autora, interpretirali su članovi Glumačke družine KUD-a Preporod. Stihovi Cesarića, Vidrića, Kaštelana i drugih oživjeli su na ponešto drugačiji načina – čitani u dvoglasju i troglasju dobili su potpuno novi ritam. Javnosti su dugoselski glumci prezentirali i pjesme laureata Pjesničkog natječaja raspisanog na FB profilu Dugoselske kronike. Fejsbukovci su odlučili najveći broj lajkova dati Suncu i proljeću Vere Tomić , slijedi Gle, stiže proljeće!!!!!!! Zdenke Petek-Markić, a treće su mjesto podijelile Poslije svega žuta Alena Brleka i Proljeće 21.stoljeće Dragice Pjevac. Svi nagrađeni primili su prigodne darove od posebnih gošći – na poziv organizatora 

svečanost su uveličale i proljetne vile. Nakon duhovne hrane, publika na SuSretnom danu počastila se i slano/slatkim proljetnim i zdravim specijalitetima – muffinima s čokoladom i mrkvom te košaricama s brokulom i cherry rajčicama. Pio se i Proljetni eliksir, na neke je odmah počeo blagotvorno djelovati. No, unatoč upornim upitima, receptura je ipak ostala tajna. Stihovima i lampionima poslana je i poruka prirodi da je krajnje vrijeme za promjenu godišnjeg doba. Ako se to po vremenskoj prognozi malo i produži, čekanju će svakako pomoći i sjećanje na nezaboravne trenutke doživljene na ovom prvom SuSretnom danu u POU Dugo Selo.

 

Foto galerija:

 

 

Ana - Marija Šprihal

 

SVEČANO PROSLAVLJEN DAN OBRTNIČKE KOMORE ZAGREB

 

POSEBNA PRIZNANJA I DUGOSELCIMA

 

Svoj dan, 18 godina obnovljenog rada, jučer je uz prisutnost mnogobrojnih predstavnika državnih tijela, obrtničkog komorskog sustava te gostiju iz Poljske, Njemačke, Slovenije i BIH proslavila Obrtnička komora Zagreb. Predsjednik Obrtničke komore Zagreb Ivan Obad u pozdravnom govoru naglasio je da Obrtnička komora okuplja 23 tisuće obrtnika s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije, a kroz svojih 15 udruženja pomažu članovima kako bi se što lakše i uspješnije pripremili za europsko tržište. Posebnu zahvalu Obad je iskazao gradonačelniku Milanu Bandiću i gradskoj službi koji pomažu pri realiziranju gradnje Obrtničkog centra na Kajzerici, za koji je Gradska skupština, na temelju usvojenog sporazuma, prihvatila ugovor o prijenosu prava građenja. Obad je istaknuo i brojne uspješne suradnje, kako s Ministarstvom poduzetništva i obrt tako i sa Gradom Zagrebom i Zagrebačkom županijom te Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, ali osvrnuo se i na određene probleme vezane uz poduzetničko okruženje – nelikvidnost i naplatu potraživanja, poboljšanje obrazovanja, odgovornosti obrtnika te suprotstavljanje radu na crno i sivoj ekonomiji.

Da se i u teškim vremenima može dobro raditi govori podjela brojnih nagrada i priznanja istaknutim obrtnicima i osobama koji svojim djelovanjem pomažu i unapređuju obrtništvo.
Među nagrađenima našli su se i naši Dugoselci pa je tako Zlatna statua - najviše priznanje Komore otišlo u ruke Predraga Birta. Tradicija obrtništva u obitelji Birt postoji više od 100 godina, a danas je jedan od značajnijih ovlaštenih servisa Hyundai. Izdvojit ćemo uspjeh na europskom prvenstvu u otkrivanju i otklanjanju kvarova na vozilima Hyundai gdje je osvojio 2. mjesto. Više od 20 godina aktivan je u radu tijela Udruženja obrtnika Dugo Selo te jedan je od pokretača djelovanja Dugoselskog obrtničkog sajma. Za svoj rad je primio nagradu Grada Dugog Sela 2001., a priznanje OKZ je dobio 2004. godine.
Nadalje, Zlatnu plaketu s pisanim priznanjem za dugogodišnji rad u tijelima, odborima, cehovima i komisijama Komore, među osam nagrađenih, primio je i Stjepan Valjak, predsjednik Udruženja obrtnika Dugo Selo. Valjak je obrtnik od 1994., aktivan u radu Udruženja, obavlja važne dužnosti u komorskom sustavu od predsjednika Udruženja do potpredsjednika Obrtničke komore Zagreb, član je Skupštine Hrvatske obrtničke komore. Posebno je angažiran u strukovnom obrazovanju u Dugom Selu. Za društveni rad nagrađen je i priznanjem Grada Dugog Sela.
I na kraju, među nagrađenim Zlatnim krugom Obrtničke komore Zagreb s pisanim priznanjem našla se je i Srednja škola Dugo Selo za ostvarenje posebnih rezultata u zaštiti i promicanju obrtništva, obrtničkog obrazovanja te raznih drugih aktivnosti. Nagradu je primila ravnateljica Darinka Svetec. Srednja strukovna škola u Dugom Selu značajan je partner Udruženja obrtnika i Grada Dugog Sela, a u njoj se obrazuju učenici za obrtnička zanimanja. U prostorima škole svake godine na jesen održava se Dugoselski obrtnički sajam na kojem se prezentiraju obrtnici iz Županije, Grada Zagreba i susjednih županija.
Tijekom svečanosti uručene su Zlatne i Srebrne diplome te je dodijeljena i novčana nagrada u iznosu od 5.000 kuna.
Svečanoj Akademiji povodom Dana Obrtničke komore Zagreb prisustvovali su brojni uvaženi gosti – ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec i brojni drugi gosti.
Ovaj svečani dan OK Zagreb iskoristili su i za potpisivanje sporazuma između Hrvatskog gospodarskog saveza i Obrtničke komore Zagreb. Obrtnička komora Zagreb zaključila je već puno sporazuma o suradnji u cilju zaštite i razvoja obrtništva koji na razne načine pridonose gospodarskom povezivanju naših obrtnika s obrtnicima zemalja Europske unije. Takve sporazume imaju s Republikom Poljskom, Italijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Austrijom, a ovom svečanom prigodom potpisali su sporazum s dugogodišnjim partnerima u Republici Njemačkoj.

 

 

 

Ana Kašnar


Sutra radionica na otvorenom i izložba jaja „U susret Uskrsu“

 

Turistička zajednica Grada Dugog Sela sutra 23. ožujka organizira 5. radionicu na otvorenom i jedinstvenu izložbu uskršnjih jaja pod nazivom „U SUSRET USKRSU“. Radionica će se održati od 10.30 sati u gradskom parku Perivoj grofova Drašković. 
Sudionici će na otvorenoj likovnoj radionici oslikavati velika jaja koja su prethodno izradili. Cilj projekta je poticanje djece na likovno/umjetničko izražavanje kroz oblike i boju.
Projekt, koji se održava već petu godinu zaredom, sufinancira Zagrebačka županija, a da je izložba jedinstvena manifestacija koju je vrijedno pogledati uvjeriti se i sami te sutra posjetite Gradski park.

 


DAN NARCISA

I ove godine u Dugom Selu, kao i u mnogim većim gradovima Hrvatske, provodi se akcija „Dan narcisa“.
Akcija se diljem Hrvatske provodi 23. ožujka u vremenu od 8 do 13 sati, a u Dugom Selu od 9,30 do 11 sati. Lokacije na kojima ćete moći kupiti cvjetove narcisa i time pomoći projekte edukacije o raku dojke te snimanja mobilnim mamografom su:
- Kolodvorska ulica (kod sata),
- Konzum – Dugo Selo
- Park Dugo Selo
- Lukarišće – „Klarić promet“
Organizatori akcije su Hrvatski forum protiv raka dojke Europa Donna Hrvatska, sa suorganizatorima, srodnim udrugama. U Dugom Selu akciju će provoditi Gradsko društvo Crvenog križa Dugo Selo uz pomoć svog Kluba mladeži, Klub žena pri Gradskoj udruzi umirovljenika Dugo Selo, udruga ADHD i JA, kao i grupa žena oko gđe Klarić Magdalene.
Ova akcija provodi se zahvaljujući dugogodišnjoj suradnji udruge „Edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije“ i Crvenog križa Dugo Selo.
Pozivamo sve da kupnjom cvijeća i dobrovoljnim prilozima potpomognu rad mobilnog mamografa i edukativne djelatnosti ovih udruga koje se bore protiv raka dojke.

G.K.

 

SDP Rugvica:

 

DARKO HRDAN KANDIDAT ZA NAČELNIKA

 

Općinska organizacija SDP Rugvica predstavila je 21. Ožujka svoje kandidate za predstojeće lokalne izbore. Kandidat za načelnika općine je grafički inženjer Darko Hrdan koji je istaknuo kako je vlasnik vlastite tvrtke, dragovoljac domovinskog rata, nagrađivani sportski radnik te aktivni vatrogasni dočasnik. Kandidat za donačelnika je umirovljeni policajac Zoran Matok, a listu SDP-a za vijeće općine Rugvica nosit će aktualna predsjednica općinske organizacije Đurđa Artić.
SDP će, kako je istaknuo Hrdan, na lokalne izbore u Rugvici izaći zajedno s HSU s kojom tek treba potpisati sporazum. Svoj program za Općinu Rugvicu nazvao je realnim i ostvarivim u cilju poboljšanja uvjeta života svih građana. U njemu, kroz suradnju sa Zagrebačkom županijom, namjerava poboljšati javni prijevoz te otkloniti planove Grada Zagreba da Rugvica postane mjesto gdje će se zbrinjavati otpad iz metropole. Štoviše, dodaje, prostor Općine Rugvice treba ekološki očuvati i uz pomoć Europskih fondova omogućiti što više korištenja obnovljive energije.
Hrdan najavljuje i osnivanje Turističke zajednice Općine Rugvica jer smatra da ovo područje ima turističkih potencijala, posebice u pogledu razvoja seoskog turizma. Poduzetništvo SDP Rugvice namjerava pomagati stimuliranjem zapošljavanja te kroz smanjenje davanja prema općini. Namjerava se potaknuti i poljoprivredna proizvodnja putem osnivanja centra za otkup poljoprivrednih proizvoda čime bi se osigurao plasman na tržište.
U suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta SDP namjerava prenijeti objekte starih škola koje se više ne koriste u vlasništvo općine i dati im novu vrijednost i svrhu.
Također je najavljeno podupiranje rada dobrovoljnih vatrogasnih društava, očuvanje kulturne baštine te osnivanje savjeta mladih. Općinska vlast i službe koje je opslužuju ne smiju biti teret građanima, nego servis koji će rješavati njihove problem – zaključio je Hrdan.

 

Nenad Haleuš Mali


HSP Rugvica izlazi na izbore

Nakon poduže stanke u njihovom djelovanju Hrvatska stranka prava podružnica Rugvica na čelu s predsjednikom Željkom Marićem, kao nositeljem liste – izlaze među rugvičke birače u svibnju. Marić je zajedno s potpredsjednikom Andrijom Kokićem, predstavio našem mediju HSP-ovu listu, no ne i njihovog kandidata za načelnika jer HSP ga na ovim izborima neće imati. „Nakon dužeg vremena izlazimo s iskrenom i poštenom listom ljudi koji dosada nisu bili aktivni na političkoj sceni“, poručuje Marić. Posljednji put HSP je participirao s vijećničkim mandatom 2001.-2005. godine, no Marić poručuje kako ova stranka ima svoje birače u Rugvici te poziva sve ostale neodlučne birače centra i desnice da daju svoj glas HSP-u. „Mi smo mala stranka u Rugvici“ koja nema iza sebe velike firme i poduzetnike, ali imamo ljude sa srcem i poštenjem, ljude koji će se boriti za sve građane Rugvice“, govori Marić. HSP-ovci će nastojati da se sredstva proračuna ravnopravno raspoređuju na sva područja i naselja općine, spomenuvši kako su trenutno zapostavljena, prema njihovom sudu, Prevlaka, Oborovo, Ježevo i sam centar naselja Rugvica. Zalagat će se da sve ulice dobiju plin, vodu, kanalizaciju. „Visoka cijena komunalne naknade znači i visoki standard življenja za sve stanovnike općine“, kazao je Marić. Potpredsjednik Andrija Kokić istaknuo njihov cilj realiziranja kulturnih projekata, uz brigu za mlade i njihovo motiviranje u sve društvene i kulturne aktivnosti. Uz odaslane dobre želje za nadolazeće uskršnje blagdane, predstavnici HSP-a svim stanovnicima Rugvice poručili su da se odazovu lokalnim izborima „zašto da netko drugi odlučuje o njihovoj sudbini“ i da svoj glas povjere „najstarijoj i najčasnijoj stranici u Hravtskoj – HSP-u“.

I.G.O.


Predstavljena Nezavisna lista za Rugvicu – Vinko 
Mršić kandidat za načelnika

 

Vinko Mršić nositelj Nezavisne liste za Rugvicu objavio je svoju kandidaturu za načelnika Općine Rugvica na predstojećim lokalnim izborima, a zajedno sa Slavkom Gavranom, jednim od predstavnika s Nezavisne liste prezentirao je njihov program i ciljeve. Mršić ističe kako nakon 12 godina vijećničkog staža u Općinskom vijeću Općine Rugvica dovoljno poznaje rad uprave i rad političkih stranaka. Nezavisni vijećnik je unatrag četiri godine i takav izlazi na ove izbore. Nezavisna lista za Rugvicu izborit će se za nastavak započetih projekata, kao što je izgradnja kanalizacije, dovršenje zgrade za Dječji vrtić u Jalševec Nartskom te dovršetak projekta izgradnje IKEA-e. Napominje kako su za projekt IKEA-e mnogi vijećnici bili skeptični kada je trebalo donositi prostorne planove, no ne i on, jer smatra kako ovoj općini treba što više poticati gospodarske projekte koji će omogućavati nova radna mjesta, posebice za mladi, obrazovni, stručni kadar. Poziva također mlađe generacije da se više uključe u političke procese, a ne da budu inertni i nezainteresirani jer drži da se jedino tako mogu potaknuti promjene. Također dodaje kako je unatrag 10 godina bio najveći kritičar autoprijevoznika Čazmatransa i kako će i dalje nastojati da se taj problem na području općine riješi. „Ne obećanjem da ću dovesti ZET jer nisam njihov vlasnik, no radit ću na tome da se promijeni zakonska regulativa po kojoj dopusnicu za međužupanijski javni prijevoz izdaje Ministarstvo prometa, a ne niže državno tijelo – županija“, poručio je Mršić. Dodaje također da će podržati svaku dobru, argumentiranu ideju bez obzira na političku orijentaciju. Naš cilj nam je kršćanska načela sprovoditi u djela, kazao je na kraju.
Njegov kolega s liste Slavko Gavran, kao dosadašnji predsjednik „najvećeg mjesnog odbora na području općine Jalševec Nartskog“ i dugogodišnji član rukovodstva istog odbora, također ima iskustva u političkom radu, poznaje materiju djelovanja lokalne uprave i samouprave te sudjeluje u aktivnostima javnog društvenog područja, ističe. Cilj mu ostvariti suradnju među svim stanovnicima bez obzira na porijeklo na dobrobit svih građana, općine i mjesnog odbora. Na kraju je pozdravio nedavno započete radove na uređenju trga u naselju Jalševec Nartski.

 

I.G.O.


21. ožujka 2013. godine

12-ero dugoselskih obrtnika postali majstori struke

 

Dvanaestero majstorica i majstora dugoselskog Udruženja obrtnika jučer je u dvorani Matice hrvatskih obrtnika svečano primilo svoje diplome o završenom majstorskom ispitu koje je, uz njih, primilo još 248 majstorica i majstora s područja Zagrebačke županije i Grada Zagreba. Svečanoj dodjeli nazočili su brojni gosti, između ostalih, savjetnica potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske Marina Tatalović, pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Ladislav Prežigalo, predstavnici Obrtničke komore Bosne i Hercegovine Obrtničke komore Lublin, Uprave hrvatskog gospodarskog saveza u Frankfurtu te brojni predsjednici udruženja obrtnika županijskih gradova, a tako i predsjednik Udruženja obrtnika Dugo Selo Stjepan Valjak. Predsjednik Obrtničke komore Zagreb Ivan Obad uz čestitke ovogodišnjim brojnim majstoricama i majstorima napomenuo je kako je tijekom 15 godina otkako OKZ organizira polaganje majstorskih ispita, diplome primilo 3 066 majstorica i majstora u 60 zanimanja. "Majstora sa završenim majstorskim ispitom nema na Zavodu za zapošljavanje", napomenuo je predsjednik Obad, ohrabrivši sve one koji tek otvaraju obrt i započinju samostalni poslovni put. "Vi ste sigurnost hrvatskog gospodarstva, temelj PDV-a, čuvari funkcionalnosti, sigurnosti i ljepote građana", kazao je Obad, napomenuvši važnost njihovog daljnjeg obrazovanja od razine 4.1 do razine 8, te je istaknuo kako Hrvatskoj treba više obrtnika u proizvodnji i uslužnim djelatnostima. 

Majstorske certifikate s područja Udruženja obrtnika Dugo Selo uručili su predsjednik Stjepan Valjak i tajnica udruženja Kristina Valjak, a diplome su dobile Željka Rebernik frizerka, Ana-Marija Večerić krojačica ženske odjeće, Jasmin Alićehajić autolakirer, Tomislav Lešić autoserviser, Dražen Harapin bravar, Vlatko Nagy dimnjačar, Mario Lesičar plinoinstalater, Ejup Mamuti slastičar, Marko Barić vodoinstalater i instalater grijanja, Goran Brus vodoinstalater i instalater grijanja, Alen Pavlović vodoinstalater i instalater grijanja i Ivan Štivičić vodoinstalater i instalater grijanja.

 

 

 

Iva GRGIĆ OZIMEC

 

HSLS-ov gradonačelnički kandidat Nenad Panian o EU fondovima

 

Počinje novo doba investicija i prihodovanja gradske uprave

 

EU fondovi i lokalna samouprava 2014 - 2020 bili su tema današnje konferencije za novinare HSLS-ovog kandidata za gradonačelnika dr. Nenada Paniana. Ulaskom u EU otvara se nova stranica u razvoju i financiranju lokalne zajednice pomoću strukturnih i kohezijskih fondova. Oni nude mogućnost priključka razvijenim zemljama EU na mnogo načina - od socijalne, komunalne, obrazovne, gospodarstvene i ekološke politike pa sve do pomoći u prevladavanju siromaštva. - Prioritet lokalne zajednice su strukturni fondovi koji bi za naše poduzetnike značili povećanje konkurentnosti (ERDF), razvoj poljoprivrednog sektora (EAFRD) kao i prometni i energetski učinkovit razvoj. Dobra je vijest da postoje sredstva koja su osigurana za obrazovanje kadrova koji će biti nositelji izrade i provedbe projekata EU fondova. Osim koristi za lokalnu zajednicu, tu je i izravna korist u vidu radnih mjesta - naravno za stručne ljude. Nadam se da su u projekciji gradskog proračuna predviđena sredstva kojima će se financirati ti projekti, a ako ne, to će biti jedan od prvih zadataka nove gradske uprave - kazao je Panian. On već ima takav tim sastavljen od stručnjaka. Smatra i kako je žalosno da se u 10-tak godina ovdje nije učinilo ništa po pitanju sredstava iz EU fondova i da se tek sad, na pragu EU, pripremaju timovi. Nadalje, Panian navodi kako je u jedanaest tematskih ciljeva EU fondova za 2014-2020 obrađeno sve što gradu poput Dugog Sela treba s time da su prioriteti promet, gospodarstvo i energetika. Projekti koje će njegov tim pokrenuti u prve dvije godine odnose se na udruge, energetsku učinkovitost, konkurentnost poduzeća te prometnu regulaciju. Za ulaganja u infrastrukturu potrebni su riješeni vlasnički odnosi koji većinom kaskaju za stvarnim pokazateljima ne terenu. Od ostalih projekata gradonačelnički kandidat HSLS-a spomenuo je rješavanje hortikulturnog uređenja kao dio kulture stanovanja, KIC (kulturno-informacijski centar), imovinsko pravne odnose. Nadalje, smatra kako bi preuređenje Doma HV-a trebalo prepustiti udrugama, izgraditi novo pučko učilište, urediti poslovnu zonu po europskim uzusima - sve to moguće je povlačenjem sredstava iz EU fondova. - Bit svega rečenog je da počinje novo doba investicija i prihodovanja gradske uprave. Sve što smo dosada radili stubokom se mijenja, i što prije to shvatimo, lakše ćemo se prilagoditi. Tema je toliko mnogo, prostora i vremena malo, zato uz energiju i znanje naših građana moramo postići maksimum. Politika je ta koja mora omogućiti građanima dostupnost svim materijalima, projektima i sredstvima koji će olakšati izlaz iz ove mračna i mučne faze kroz koju prolazimo. Moj zadatak je to omogućiti i olakšati - zaključio je Panian na kraju pressice.

 

AMŠ


Obilježavamo Međunarodni dan kazališta

Danas je MEĐUNARODNI DAN KAZALIŠTA. Pučko otvoreno učilište Dugo Selo obilježava ga s tri predstave. Glumačka družina HISTRION odigrala je GOSPODSKO DIJETE prošle nedjelje za brojne posjetitelje u dvorani PREPOROD. Događaj je pobudio obostrano zadovoljstvo gostujućih umjetnika ali i dugoselske publike. Ako jeste ili niste bili dio toga, dođite i sljedeće nedjelje 24. 3. na predstavu (komediju) UGLEDNI GOST, u Dvoranu PREPOROD U 19 sati. A dan ranije u subotu 23. 3. na isto mjesto u 17 sati dovedite djecu na predstavu ZECMEN. Obilježimo zajedno Dan kazališta. Ulaznice za predstojeće predstave moguće je nabaviti u Pučkom otvorenom učilištu Dugo Selo (tel. 2753 419) ili u i Knjižari DENOVA, te u dvorani Preporod prije početka predstava.

 

 


Nastavak zdravstvenog programa u dugoselskom SUH-u

 

Sindikat umirovljenika Hrvatske podružnica podružnica Dugo Selo nastavlja svoj program o očuvanju zdravlja starijih osoba koji obuhvaća mjesečna predavanja, akcije mjerenja šećera u krvi, tlaka, težine i obujma struka. Naime, ovim programom nastoje staviti naglasak na važnost brige o tjelesnoj težini i kvalitenim prehrambenim navikama. Jučerašnje predavanje Ljiljane Franjić bilo je fokusirano na balansiranje prehrane, unušenje kvalitetnih namirnica uz kombiniranje tjelesne aktivnosti. Nakon predavanja predstavnici Crvenog križa Dugo Selo i DOma zdravlja Dugo Selo, koji surađuju sa SUH-om, mjerili su okupljenima šećer i tlak. Inače, u cjelopkupni program uključeno je 20 članova SUH-a, kazao je predsjednik dugoselskog SUH-a Josip Sahor, dok je predsjednik skupštine dugoselskog Crvenog križa 

dr. Vjekoslav Cvijanović istaknuo je da program obuhvaća primarnu i sekundarnu prevenciju prekomjerne težine - mjere kako da do toga ne dođe, odnosno kako da se ista težina ne povećava. Sljedeće predavanje i mjerenje krvi i tlaka bit će 25. travnja, najavaljeno je. 
U međuvremenu glavna sestra Doma zdravlja Dugo Selo Helena Drpić najavila je obilježavanje Svjetskog dana zdravlja 5. travnja koje će se organizirati na nivou Zagrebačke županije u organizaciji Zagrebačke županije, a kroz sve ispostave Doma zdravlja Zagrebačke županije. U Dugom Selu događanje će biti održano u centru grada od 10 do 13 sati.

 

I.G.O.


OBAVIJEST

Obavještavamo vas da će zbog kvara na magistralnom vodovodu dana 21.03.2013. godine bez vode ostati i Grad Dugo Selo, ali Zagrebački holding nije u mogućnosti reći točno vrijeme zatvaranja vode , te ćemo tu informaciju dobiti naknadno i o istom obavijestiti potrošače. S toga molimo cijenjene potrošače da se sada opskrbe pitkom vodom. 
Zahvaljujem na razumijevanju.

DUKOM d.o.o.

 

STK Rugvica organizirao 5.otvoreni turnir ZŽ-a

 

Nastupilo 156 igrača

U organizaciji Stolnoteniskog kluba "Rugvica" održan je 17. ožujka 5. otvoreni turnir Zagrebačke županije. Na turniru, u školskoj dvorani OŠ Rugvica, nastupilo je 156 igračica i igrača iz 8 redovitih te 10 pridruženih članica STSZŽ-e. Natjecanje je održano na 12 stolova, a u 10 dobnih kategorija.
Turnir je otvorio predsjednik Zajednice Sportskih Udruga Općine Rugvica Robert Munđer. Turniru je nazočio i dopredsjednik općinskog vijeća općine Rugvica Vinko Mršić koji je zajedno s predsjednikom ZSUOR-a dodijelio plakete najuspješnijim sportašima i djelatnicima STSZŽ-e. Najznačajnije rezultate za STK "Rugvica" postigla je Anđela Uzelac osvojivši turnir u svojoj kategoriji.
Za STŠK "Dugo Selo" najznačajnije rezultate ostvarili su Ana Murat osvojivši prvo mjesto u kategoriji mlađih kadetkinja, te Matej Murat osvojivši prvo mjesto u kategoriji juniora.
Za STK" Sveti Martin" najznačajniji rezultat ostvarila je Lena Hudan osvojivši prvo mjesto u kategoriji klinceza.

 

 

Predsjednik STK "Rugvica"
Dragan Kljajić


Dugoselski stolnotenisači ponovno pobjeđuju

 

Utakmice desetog kola u Prvoj Hrvatskoj stolnoteniskoj ligi Zapad i u trećoj Hrvatskoj stolnoteniskoj ligi odigrane su 16. ožujka.
Prva ekipa koja nastupa u Prvoj Hrvatskoj stolnoteniskoj ligi - Zapad ugostila je ekipe STK Jaska i STK Samobor. Dugoselci su u obje utakmice izborili pobjede identičnim rezultatom 4:2. Nakon posrtanja u prošlom kolu ponovo je prikazana zadovoljavajuća igra i na kraju rezultat nije izostao. Ekipa će ostati u vrhu tablice, ali bez izgleda za osvajanjem prvog mjesta. U ove dvije utakmice nastupili su Krunoslav Belić, Matej Murat i Luka Martinek. Sljedeće predposljednje kolo igra se 30.ožujka kada ih očekuje gostovanje u Zadru protiv ekipe STK Donat II.
Treća ekipa S.T.Š.K.”Dugo Selo” gostovala je u Zaboku i Samoboru. Izborene su dvije pobjede, STK Zabok II pobijeđen je rezultatom 4:2 a STK Samobor II rezultatom 4:0. Ovim pobjedama Dugoselci i dalje drže vrh tablice sa velikim izgledima da se plasiraju sljedeće sezone u viši rang. Za ekipu su nastupili Roman Budek, Filip Prgomet i Gabrijel Petrović.

 


STŠK Dugo Selo najuspješniji klub Zagrebačke županije

U Rugvici je 17. ožujka odigran 5. otvoreni turnir Zagrebačke županije u stolnom tenisu. Na turniru je nastupilo 156 igračica i igrača iz 14 klubova Zagrebačke županije i bliže okolice.
S.T.Š.K.”Dugo Selo” imao je 23 predstavnika, a njih sedmero je izborilo odličja i mjesto na postolju. U kategoriji klinaca Andrej Babić osvaja 3. mjesto kao i Anamarija Tominac u kategoriji mlađih kadetkinja i Roman Budek u kategoriji kadeta. Luka Dragun je izborio 4. mjesto u kategoriji najmlađih kadeta. U kategoriji juniorki Ana Murat osvaja 2. mjesto. Najbolje plasmane izborili su ponovo Ana i Matej Murat osvajanjem 1. mjesta u kategoriji mlađih kadetkinja odnosno juniora.
Na turniru su uručene i posebne nagrade Stolnoteniskog Saveza Zagrebačke županije. Nagrađen je S.T.Š.K.”Dugo Selo” kao najuspješniji stolnoteniski klub Zagrebačke županije u sezoni 2011/2012. Ana Murat je primila priznanje kao najuspješnija mlađa kadetkinja i juniorka, a Matej Murat kao najuspješniji kadet Zagrebačke županije u stolnom tenisu u sezoni 2011/2012. Priznanje je uručeno i Zvonku Pokasu kao najuspješnijem stolnoteniskom treneru u Županiji.


20. ožujka 2013. godine

 

Zvonko Novosel Dolnjak predstavio kandidate za dogradonačelnike:

 

KANDIDATI SU NATAŠA RAĐENOVIĆ I TOMISLAV ŠARIĆ

 

Nezavisni kandidat za gradonačelnika Grada Dugog Sela Zvonko Novosel Dolnjak predstavio je na konferenciji za tisak održanoj 20. ožujka članove svog najužeg tima, odnosno kandidate za svoje dogradonačelnike. To su diplomirana pravnica Nataša Rađenović i diplomirani ekonomist Tomislav Šarić. Riječ je, kako se čulo o dvoje mladih stručnih ljudi koji su se već dokazali u svom poslu. Nataša Rađenović ima vlastiti odvjetnički ured, a specijalizirala se za područje upravnog, građanskog i europskog prava te ima položen pravosudni ispit. Iza sebe ima bogatu karijeru u suradnji s različitim upravnim strukturama, od lokalne samouprave do različitih ministarstava te je sudjelovala u pripremi dokumentacije i izradi elaborata za dobivanje sredstava iz fondova Europske unije. Aktivno se služi engleskim i talijanskim jezikom. 
Tomislav Šarić je suvlasnik i direktor trgovačko-uslužne tvrtke koja je lider u svojoj branši, a posluje sa zemljama EU, Rusijom i Kinom. Aktivan je u dobrovoljnom vatrogastvu gdje vodi DVD Dugo Selo, a nekada je bio i uspješan nogometaš NK Dugo Selo. Aktivno se služi engleskim jezikom. 
Oba kandidata, kako sami ističu, kandidiraju se jer vole grad u kojem žive i rade. 
Novosel Dolnjak pak ističe kako će s ovim kandidatima i listom pokriti sva stručna područja koja stoje pred lokalnom samoupravom. Štoviše, dodaje kako vjeruje da će građani odbaciti stranački nepotizam i lažna obećanja koji, kako je rekao, „militariziraju“ politički život u Dugom Selu. Kritizirao je pri tom izjavu predsjednika GO HDZ Dugo Selo na nedavnoj proslavi stranačke obljetnice, koji je rekao kako će „nakon pobjede na izborima sve ključne pozicije u gradu obnašati njihovi ljudi“. Takva poruka, kaže Novosel Dolnjak, ne donosi ništa dobro Dugom Selu jer podrazumijeva kriterij podobnosti i nedemokratsko zapošljavanje mimo zakonskih okvira i normi, a zanemaruje stručnost i znanje. 
Novosel Dolnjak prozvao je i SDP čiji su pojedini članovi, a inače zaposlenici gradske uprave, prema njegovim riječima nedavno sudjelovali na stranačkoj promociji u vrijeme radnog vremena i pri tom se još fotografirali za medije. To je još jedna potvrda, kaže, da su gradske službe i ustanove umrežene nedodirljivim stranačkim kadrovima koji su svojom nesposobnošću i neurednim izvršavanjem dužnosti javnu službu pretvorili u svoje privatno carstvo. 
Novose Dolnjak zaključuje kako njegov tim nudi promjene koje će onemogućiti takva ponašanja i gradsku upravu te gradske tvrtke i ustanove dovesti u red radi pružanja kvalitetnih usluga i uz provođenje oštrije kontrole rada.

 

Nenad Haleuš Mali

 

TKD Rugvica na 7. FENIKS BUDO SPORT KUPU:

 

Dvanaest medalja, četvrti u sveukupnom poretku

 

Taekwondo klub Rugvica nastupio je u subotu 16.ožujka na 7. FENIKS BUDO SPORT KUPU u Podsusedu u organizaciji Taekwondo kluba Feniks Vukomerec. Rugvičani su nastupili uglavnom u mlađim kategorijama u kicku gdje su osvojili 12 medalji te sveukupno prvo mjesto u Kicku i četvrto u sveukupnom poretku u konkurenciji 472 natjecatelja iz 54 kluba iz 4 države. Pojedinačne medalje osvojili su : Frane Milić, Matej Pršlja, Toni Dujić i Dora Jazvić zlato, Lucija Nesnidal, Tihana Vučić i Luka Glavendekić srebro. Luka Križić, Karla Šimunić, Alan Varović, Ivano Hladnik i Diana Prelec broncu. Bila je to izvrsna prilika da najmlađi osjete natjecateljsku atmosferu te da pokažu što su dosada naučili na treninzima. 
U nedjelju je održana redovna izvještajna godišnja skupština Taekwondo kluba Rugvica gdje su analizirani rezultati prošle godine a i donešeni planovi za ovu godinu. Prošla godina je ocijenjena kao još jedna uspješna natjecateljska godina u kojoj je nastavljen kontinuitet dobrih rezultata a za ovu godinu izražena je želja da rezultati ostanu najmanje na nivou prošle godine a da ih se pokuša i poboljšati. Jedan od ciljeva da se tradicionalni međunarodni turnir M2 konačno preseli u dvoranu u Rugvicu naravno ako na vrijeme budu završene tribine i ispune se ostali tehnički uvjeti za održavanje ovako velikog natjecanja. Također plan je da se radi na omasovljenju i to preko sekcija koji bi djelovale na više punktova u Općini Rugvica.

 

DARKO HRDAN

 


U subotu posveta motora i koncert PSIHOMODO POP-a!

Ove subote sve građane Dugog Sela Moto klub Sveti Martin i Grad Dugo Selo pozivaju na koncert legendarnih rockera - PSIHOMODO POP. Koncert će se održati u Domu HV-a u večernjim satima, a ulaz je za sve slobodan! Koncert se održava u sklopu glavne godišnje aktivnosti dugoselskih bajkera – Posvete motora i 5. rođendana. Ovo tradicionalno događanje Moto klub Sveti Martin Dugo Selo organizira unatrag nekoliko godina, a ove godine očekuje se dolazak više stotina motora iz svih dijelova Hrvatske, ali i inozemstva. Prema ovogodišnjem programu blagoslov motora počet će u 14 sati u Župnoj crkvi sv. Martin u Dugom Selu, nakon čega slijedi defile gradskim ulicama do Doma HV-a, sjedišta dugoselskog Moto kluba. Tamo će za sve sudionike bajkere biti ponuđena okrjepa – grah i piće. No, i za sve goste, građane koji žele proslaviti s dugoselskim bajkerima 5. rođendan – bit će osigurana hrana i piće, po povoljnim cijenama, a moći će se kupiti i pokoji bajkerski suvenir. Organizatori najavljuju nastupe rock predgrupa Frontline i Rocky blues band, a bit će moto igri, bogate tombole i, naravno, plesačica. Za sve bajkere koji žele prespavati bit će osiguran prostor za kampiranje i spavanje. Dobar moto party je zagarantiran - R'N'R, klopa i cuga do ranih jutarnjih sati. Vjerujte im, jer dugoselski bajkeri su se već dokazali u feštama! 
Dođite svi – bajkeri ili ne, jer nakon ove fešte, možda i Vi to postanete!

I.G.O.

Sutra bez vode

DUKOM d.o.o. obavještava svoje korisnike kako sutra, 21. ožujka, zbog puknuća vodovodne cijevi na magistralnom vodovodu bez vode ostat će naselja na području općine Rugvica, općine Brckovljani, te naselja Leprovica, Ježevo, Velika i Mala Ostrna i Rimski put u Lukarišću u periodu od 08:00 do 18:00 sati. Voda će biti obustavljena od strane Zagrebačkog holdinga, stoji u priopćenju DUKOM-a.

I.G.O.


19. ožujka 2013. godine

 

Održana posljednja sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije u ovom sazivu:

 

Proračun Zagrebačke županije veći za 7,4 milijuna kuna

 

Županijska skupština Zagrebačke županije donijela je rebalans Proračuna koji iznosi 301.018.541,00 kuna i veći je za 7.446.250,00 kuna u odnosu na Proračun donesen krajem 2012. godine. Rebalans je napravljen radi ostvarenja viška prihoda iz prošle godine, stoji u priopćenju Ureda župana Zagrebačke županije. Pojašnjavajući Rebalans, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić naglasio je da svi stari projekti, koji su bili u Proračunu ostaju, a 7.446.250,00 kuna iskoristit će se za nove projekte. Od spomenutog iznosa, Upravnom odjelu za prosvjetu dodijelit će se 2 milijuna kuna koji će se koristiti za kapitalnu izgradnju. Najveći iznos od 5 milijuna kuna dodijelit će se Upravnom odjelu za zdravstvo, i to 3 milijuna kuna za sufinanciranje hitne medicinske pomoći na području Zagrebačke županije te 2 milijuna kuna za sufinanciranje primarne zdravstvene zaštite. Preostalih 446.250,00 kuna dodijelit će se Upravnom odjelu za gospodarstvo, i to za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju kotlovnica za 27 škola. 
„Proračun Zagrebačke županije zadnji je put prelazio 300 milijuna 2008. i 2009. godine“ – izjavio je Kožić. Poručio je i kako je iznimno zadovoljan što proračun raste, ali ne i s činjenicom da će se većina viška prihoda utrošiti na financiranje aktivnosti koje su u nadležnosti države, poput Hitne medicine. Naime, Zagrebačkoj županiji temeljem Mreže hitne medicinske pomoći nije dodijeljen dovoljan broj T1 timova što je rezultiralo time da su stanovnici zakinuti za adekvatnu hitnu medicinsku pomoć te su u lošijem položaju nego drugi dijelovi Hrvatske. Velika Gorica koja ima 63.000 stanovnika ima isti broj T1 timova, njih 5, kao i Čazma s 8.000 stanovnika. Čakovec koji ima 27.000 stanovnika ima 10 T1 timova, a Ivanić-Grad niti jedan – već samo dežurstvo. Kožić je pozvao i saborske zastupnike s područja Ivanić-Grada i Križa da se založe za Zagrebačku županiju i rješavanje problematike hitne medicine. Kožić je podsjetio i kako je u izvornom Proračunu, koji je donesen krajem prosinca prošle godine, osigurano 3 milijuna kuna za pokrivanje osnovnih troškova osnovnih i srednjih škola (komunalne usluge, utrošak vode, odvoz smeća, uredski materijal) jer su decentralizirana sredstva ponovno smanjena. „Za materijalne troškove nadležno je resorno ministarstvo, ali da nismo izdvojili spomenuta sredstva, ne znam kako bi naše škole uopće funkcionirale“ – zaključio je župan. 
Prihvaćeno je i Izvješće Policijske uprave zagrebačke o stanju i kretanju osnovnih sigurnosnih pokazatelja na području Zagrebačke županije u 2012. godini. Policijska uprava zagrebačka (PUZ) nadležna je za područje Grada Zagreba i Zagrebačke županije, pri čemu udio kriminaliteta u Zagrebu iznosi 82 posto, a u Zagrebačkoj županiji 18 posto. Načelnik PUZ-a Goran Burušić istaknuo je važnost prevencije te naglasio da je takvim programima na području Županije obuhvaćeno 12.403 učenika te 2.655 roditelja. 
Skupština je prihvatila Izvješće o radu Županijskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda za 2012. godinu. Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić tijekom protekle godine proglasio je tri vrste elementarne nepogode: mraz, koji je na području županije prouzrokovao štetu procijenjenu na ukupno 44.067.404 kuna, zatim elementarnu nepogodu – tuču, čija ukupna procijenjena šteta iznosi 260.550 kuna te sušu koja je prouzročila najveću štetu u iznosu od 88.248.306 kuna. Zagrebačka županija jedina je županija u Hrvatskoj koja je prošle godine JLS dodijelila 3.000.000 kuna za uklanjanje posljedica suše. 
Županijska skupština Zagrebačke županije proglasila je 27. lipanj Danom hrvatskih branitelja Zagrebačke županije. Naime, toga dana 1991. godine na pokupsko je ratište raspoređena 2. Brigada Zbora narodne garde i počela je djelovati na prvoj crti bojišnice uz Kupu. Inicijativu za utvrđivanjem Dana hrvatskih branitelja pokrenuo je Odbor za hrvatske branitelje Zagrebačke županije, koji će biti i nositelj obilježavanja koje će se svake godine održavati u drugom gradu ili općini na području županije. 
Za vrijeme aktualnog sata vijećnike je interesiralo koliko zaposlenika ima u Zagrebačkoj županiji, jesu li stanovnici Županije informirani o nužnosti legaliziranja objekata te koliko je zahtjeva podneseno, kada se planira realizirati projekt Naftalana, planira li se i ove godine bespovratne potpore za obrtnike te male i srednje poduzetnike. Vijećnici su tražili i da im se pojasne trenutno raspisani natječaji u poljoprivredi, kao i na kojim sve projektima EU fondova radi Regionalna razvojna agencija Zagrebačke županije. Pitali su i kada se planira sanacija ceste Komin-Konjščina te izgradnja kružnog toka u Vrbovcu, itd.

 


Objavljena knjiga o životu i djelu A. i B. Božikovića

 

U Gradskoj knjižnici Dugo Selo predstavljeno je 22. izdanje u Biblioteci Terra sancti Martini s naslovom Anđelka i Belizar Božiković koje potpisuje njihova kći Marija Harcet. Objavljeni su biografski, faktografski i emotivni zapisi o životu bračnog para Božiković i njihove obitelji te njihovi doprinosi kulturnom i općedruštvenom životu Dugog Sela i okolice. Josip Kulaš okupljenima je iznio svoje viđenje i doživljaje vezane za obitelj Božiković. Naglašena je njihova uloga u prosvjetnom radu i aktivnostima, djelovanju KUD-a Preporod, društava „Naša djeca“, „Mali uzgajivač“ i drugih. Detaljno je opisan njihov životni put od Božjakovine, Velike Ostrne i Dugog Sela, njihovo porijeklo i način života.
Večer posvećenu obitelji Božiković uljepšali su polaznici Osnovne glazbene škole Dugo Selo izvevši nekoliko prigodnih skladbi.

 

 

 

 

S godišnje skupštine KUD-a Tančec:

 

Potaknuti mlade na „tancanje“

 

Prošlogodišnja godina bila je osobito aktivna za članove KUD-a Tančec s obzirom na ostvarene brojne nastupe na smotrama, koncertima, kako u zemlji, tako i u inozemstvu - po prvi puta na međunarodnoj smotri u Makedoniji. Njihova turneja u Makedoniji od 26. do 31. srpnja prošle godine na međunarodnom folklornom festivalu u Makedoniji u Ohridu, pod nazivom "Ohridski valovi" polučila je uspjeh i rezultirala suradnjom koja će već ove godine biti uroditi uzvratnom posjetom makedonskih folkloraša na Tančecovu Smotru folklora „Posavino gdje su ti starine“. Kako je na godišnjoj skupštini održanoj u prostoru novog Društvenog doma u Jalševec Nartskom, 9. ožujka, izdvojio predsjednik KUD-a Tančec Stjepan Koledić, članovi KUD-a održali su 23 nastupa, na smotrama i manifestacijama te su održali tri koncerta. Društvo okuplja 70 članova koji su formirani u nekoliko sekcija – plesno-pjevačkoj koju vodi Srećko Žmalec, tamburaškoj koju vodi Zoran Gojmerac, dječjoj tamburaškoj pod vodstvom Ivana Živkovića te od prošle godine ustrojena sekcija male djece koju vodi Mirjana Kirin. Protekla godina za KUD je bila značajna i zbog postavljanja tri nove koreografije – Posavina, Zagorje i Međimurje, a trenutno se uvježbavaju i plesni elementi iz Slavonije, Bunjevca, Prigorja, itd. Uvježban je i niz pjevačkih nastupa te u Došašću i prigodni izbor božićnih pjesama. Redovne probe od ove godine održavaju u novom domu u J. Nartskom što im je bitno poboljšalo uvjete rada, ali i pružilo motivaciju za daljnji rad. 
Jedna od glavnih aktivnosti ove godine bit će organizacija međunarodne smotre folklora „Posavino gdje su ti starine“, a naravno tu i je i daljnje sudjelovanje na manifestacijama na području matične općine, te susjednog Dugog Sela i cijele Zagrebačke županije. Nastavit će obilježavati prigodnim programom važnije blagdane, kao što su Martinje, Vincekovo, Božić, itd. Ove godine planirano je i ponovno sudjelovanje na smotri u Makedoniji, a nastojat će i sudjelovati na smotri u Bosni i Hercegovini. Važan zadatak koji su si zadali ove godine obuhvaća rad na očuvanju tradicijskih običaja i kulture Posavine, prikupljanje građe – od usmenih predaja, priča, do tradicijskih predmeta i nošnji, koje bi KUD adekvatno arhivirao. Uz ovu najavu nadovezao se i načelnik Općine Rugvica Ivan Remenar koji je, uz brojne goste i predstavnike udruga s područja općine, nazočio sjednici skupštine. Naime, one je pozvao sve članove KUD-a, ali i sve članove iz ostalih KUD-ova s područja općine, i one koji okupljaju Hrvate iz BiH-a, da se priključe u akciju prikupljanja građe o običajima ovog kraja. „Klub zanesenjaka, u koji ću se i ja osobno uključiti započeo bi rad na očuvanju posavske tradicije“, pozvao je načelnik. Također je, između ostalog, pohvalio dosadašnji rad KUD-a Tančec s obećanjem kako će i dalje imati podršku Općine. Proteklu godinu KUD je ostvario višak prihoda u iznosu od 13.705 kuna (ukupni prihodi su bili 94.647 kuna, od čega dotacija iz općinskog proračuna je iznosila 80.000 kuna). U ovoj godini planirano je 146.000 kuna prihoda, od čega iz proračuna Općine planiraju 70.000 kuna, iz županijskog proračuna 15.000 kuna, a ostali prihodi planirani su od članarina, sponzorstva, organizacije manifestacija i različitih donacija. 
Po završetku sjednice svim zaslužnim članovima, kao i institucijama, ustanovama, udrugama, pojedincima koji su pomogli rad KUD-a dodijeljene su zahvalnice, a članicama i gošćama prigodne ruže uz obilježavanje Dana žena.

 

 

 

Iva GRGIĆ OZIMEC

 

Održana radionica FŽ SDP Dugo Selo na temu ženskog aktivizma

 

Ženskom solidarnošću do funkcioniranja Sustava

 

U organizaciji dugoselskog Foruma žena SDP-a održana je 16. ožujka radionica na temu ženskog aktivizma. Interesantna tema privukla je velik broj žena, a Dugoselkama su se pridružile i kolegice iz susjednih Brckovljana, Ivanić Grada i Zeline. Radionicu je vodila predsjednica samoborskog FŽ-a Zvjezdana Sečen koja je završila program političkog obrazovanja za ženski aktivizam „od A do Ž“ Zaklade Friedrich Ebert Stiftung i Udruge za razvitak socijalne demokracije Novo društvo. Cilj radionice bio je detektirati probleme s kojima se susreću žene. A kako se moglo čuti, problema i nakon 156 godina duge borbe za jednaka prava i dalje ima. Osnovna jedinica društva i dalje je muški rod, kazala je Sečen obrazloživši kako problemi nastaju zbog samog odgoja i tradicije. Podjela poslova na muški i ženski počinje od malih nogu, a ravnopravnosti neće biti sve dok se ona ne probudi u svijesti. Neke od problema „iz vlastitog iskustva“, a zbog, nažalost još uvijek živih društvenih obrazaca, iznijele su i same sudionice radionice. Još uvijek je fraza „nije znala držati jezik za zubima“ prisutna kad se radi o zlostavljanju u obitelji, a mogućnost rađanja prepreka u dobivanju posla. Čak i kad dobro radi svoj posao, koji bi mogao biti i tipično muško zanimanje, slijedi duplo dokazivanje - ne samo kolegama već i kolegicama. Upravo je to navedeno u raspravi kao jedna od dodatnih loših okolnosti. Kako je kazala predsjednica dugoselskih forumašica Sofija Štefanac Klobučar, potrebno je otvoriti put drugim ženama. Sustav, koji ima propise i zakone na papiru s pečatima, ne funkcionira ili pak manjkavo funkcionira po potrebi. Na radionici se govorilo i o ženama u politici, sferi u kojoj nastaju odluke bitne za svakog člana društva. Uključiti se, sudjelovati, tražiti i dobiti – poziv je koji ovih dana žene dobivaju iz političkih krugova, a zbog zakonske kvote od najmanje 40 posto žena na izbornim listama što je i propisano Zakonom o ravnopravnosti spolova. Pitanje je hoće li se to „nalistati“ na dolazećim EU i lokalnim izborima. Iako još postoje razmišljanja kako su žene u strankama „samo za peći kolače“, prisutne esdepeovke složile su se kako se u njihovoj stranci vodi računa o participaciji žena na državnoj i na lokalnoj razini što je slučaj u npr. Dugom Selu i Ivanić Gradu. Ojačati solidarnost među ženama, stvoriti sestrinstvo, dati osobnu podršku – što više takve podrške dovelo bi do promjena širih razmjera jer one moraju početi „iznutra“, od samih žena, zaključeno je na ovoj radionici.

 

 

 

Ana – Marija Šprihal


ZECMEN – kazališna predstava za djecu 23. ožujka

 

Prigodom proljetnih praznika i Uskrsa Pučko otvoreno učilište Dugo Selo organizira predstavu za djecu od 3. do 10 godina.
ZECMEN - hrabri i mudri zec dolazi u subotu 23. ožujka u 17 sati u dvoranu PREPOROD Dugo Selo. To je edukativno-ekološka predstava u izvedbi Kazališta Don Hihot.
Ulaznica je samo 10 kn i možete je kupiti u Pučkom otvorenom učilištu Dugo Selo (2753 419) ili u Knjižari Denova.

 


UGLEDNI GOST dolazi u DUGO SELO

 

Ljubitelji kazališne umjetnosti i sljedeću nedjeljnu večer moći će uživati u predstavi UGLEDNI GOST, postavljenoj na scenu po tekstu Fadila Hadžića, u režiji Vlatka Petrića i dramaturga Zlatka Petrovića. To je predstava s kojom završavaju GUMBEKOVI DANI, manifestacija koju ovih dana organizira Družina HISTRION u svom domu u Zagrebu.
Glume Snježana Lančić – Prpić i Milorad Bunčić. Oni su bračni par kojem u posjetu dolazi UGLEDNI GOST, tj. školski kolega s kojim su dijelili klupu i školske dana. Međutim njihov UGLEDNI GOST, danas živi na visokoj nozi u raskošnoj vili za razliku od njih koji žive skroman život u malom stanu.
Komedija koja nije lišena satire bit će zabavna predstava s ozbiljnim porukama i kritičnim stavom prema društvenoj zbilji.
Predstava UGLEDNI GOST na programu je u nedjelju 24. ožujka u 19 sati u dvorani PREPOROD Dugo Selo.
Ulaznice po cijeni od 30 kn moguće je kupiti u Pučkom otvorenom učilištu Dugo Selo (2753 419) ili u Knjižari DENOVA.

 

 

HUMANITARNA AKCIJA "PROLJETNA SOLIDARNOST 2013"

 

U organizaciji Crvenog križa Dugo Selo, 21. travnja provest će se humanitarna akcija "Proljetna solidarnost 2013.". Akcija će se provesti na području grada Dugog Sela, a uz aktiviste Crvenog križa akciju provode učenici dugoselskih OŠ Josipa Zorića i OŠ Ivan Benković.
Istovremeno novčana sredstva će se prikupljati kroz sve osnovne na našem širem području, tako da su i oni uključeni u ovu akciju.
Sredstva prikupljena u akciji koristit će se za kupnju hrane i higijene, te će se u narednom periodu ti paketi dijeliti socijalno ugroženim obiteljima. Na žalost, sve je više obitelji koje se javljaju u Crveni križ i Centar za socijalnu skrb Dugo Selo, sa zamolbom za pomoći, tako da se pomoć redovno dijeli. Ova sredstva, uz ona prikupljena u jesenskoj solidarnosti vjerojatno će dostajati u narednim mjesecima.
Učesnici akcije bit će u grupama, vidljivo označeni naljepnicama Crvenog križa, a prodavat će se bonovi preostali iz jesenske akcije "Solidarnost na djelu 2012.". 
Sama akcija provodit će se u poslijepodnevni satima, te molimo sve ljude dobre volje da se svojim prilozima uključe u akciju i doniraju prema svojim mogućnostima. 
Istovremeno, priloge u odjeći, obući, namještaju i ostalim stvarima svaki dan možete donirati direktno u Crveni križ, u Osječku 3.

 

Gordana Kocaj

 18. ožujka 2013. godine

Održan jedinstveni 11. festival folklorne koreografije u Dugom Selu - Najbolja koreografija KUD-a Graničar

 

U revijalnom dijelu nastupio je FA KUD Zabok inspiriran zagorskim Šrotešom

KUD Preporod bio je domaćin 11. festivala folklorne koreografije održanog 16. ožujka, u suorganizaciji s Hrvatskim društvom folklornih koreografa i voditelja. Jedinstvena je to manifestacija u Hrvatskoj i u svijetu jer u prvi plan stavlja koreografiju i koreografe. Do sada je, od 2003. godine, održana u Zagrebu, Karlovcu, Varaždinu, Slavonskom Brodu, Rijeci, Vinkovcima, Vodicama, Koprivnici, Biogradu n/m i Kostreni. Mnogobrojni su štovatelji hrvatske tradicijske kulture tako jedanaestu godinu za redom, ovaj put u Dugom Selu, uživali u spoju glazbe i pokreta kao i u raskoši očuvanih narodnih nošnji. Svoje je koreografije u natjecateljskom dijelu odmjerilo 7 folklornih skupina - HKUD-ovi Petar Zrinski iz Vrbovca i zagrebački Željezničar, KUD-ovi Graničar iz Križa, Bratinečko srce iz Bratine, Ante Zaninović iz Kaštel Kambelovca, Zvir iz Jelenja teFA Bilje iz Bilja. Stručni ocjenjivački sud u sastavu Andrija Ivančan, Goran Ivan Matoš i Goran Knežević odlučili su da je najbolja koreografiju koju je potpisala Slavica Moslavac na temu pjesama i plesova Moslavine "Široka je Moslavina" u izvedbi Graničara. Druga je koreografija Katarine Horvatović. Njenu "Zbogom Selo", plesove Zelinskog prigorja, izveo je Željezničar. Treća je "Grobnička potresujka" koreografkinje Alenke Juretić, a plesove Grobinšćine, pokraj Rijeke, otplesali su članovi Zvira. U revijalnom dijelu, s nešto modernijim folklornim izričajem, nastupili su FA KUD Zabok inspirirani zagorskim Šrotešom te Ansambl Ethnotine koje su nadahnuće našle u folkloru Slavonije. Priznanja najboljim koreografkinjama uručila je predsjednica HDFKV Senka Jurina. Ona je zahvalila na gostoprimstvu KUD-u Preporod čije je priznanje preuzeo potpredsjednik Mario Mlinarek te Stjepanu Perku, predstavniku domaćina koji je u ime HDFKV-a obavljao većinu organizacijskih poslova na terenu.

 

Foto galerija:

 

KUD Graničar iz Križa
HKUD Željezničar iz Zagreba
KUD Zvir iz Jelenja

 

Ana - Marija Šprihal


Predstava "Gospodsko dijete" zanimljiva dugoselskoj publici

 

Prva u nizu kazališnih predstava napunila je dvoranu Preporod u nedjelju 17. ožujka. Obostrano zadovoljstvo posjetitelja i članova Glumačke družine Histrion osjećalo se tijekom dvosatne izvedbe ove poznate hrvatske komedije koja živi na hrvatskoj kazališnoj sceni od tridesetih godina prošloga stoljeća kada je postavljena po tekstu Kalmana Mesarića. Sinoćnja izvedba bila je u režiji Dražena Ferenčine, a poznati umjetnici Zvonimir Zoričić, Biserka Ipša, Adam Končić, Nela Kocsis, Tara Rosandić, Kristijan Jajić, Hrvoje Klobučar te drugi nagrađeni su u Dugom Selu čestim i dugotrajnim pljeskom. 
Međunarodni dan kazališta obilježava se 21. ožujka kada Pučko otvoreno učilište priprema manifestaciju "SuSretni dan" koja obuhvaća poeziju i proljetnu svetkovinu. Sljedeća subota - 23. ožujka rezervirana je za kazališnu predstavu ZECMEN, koja je namijenjena djeci od 3 do 10 godina. I sljedeća nedjelja 24. ožujka bit će u znaku kazališne umjetnosti jer je predstava nastala po tekstu Fadila Hadžića UGLEDNI GOST na programu u 19 sati. 
Ulaznice za obje predstave moguće je kupiti u Pučkom otvorenom učilištu i knjižari Denova.

 

 

ODRŽANO NATJECANJE EKIPA MLADIH HRVATSKOG CRVENOG KRIŽA

 

Pobijedili Brzi i žestoki

 

Članovi mladeži Crvenog križa okupili su se 16. ožujka u OŠ Ivan Benković na 17. gradskom natjecanju mladih Crvenog križa. Ove godine natjecalo se ukupno šest ekipa podmlatka svih osnovnih škola s područja Grada Dugog Sela, te općina Brckovljani i Rugvica. Provjeravala se teorija i praksa - o Međunarodnom pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Hrvatskom Crvenom križu, međunarodnom humanitarnom pravu i ljudskim pravima, te znanje i vještine pružanja prve pomoći. 
Nakon više od dva sata provjera znanja i vještina pobijedila je ekipa pod zaporkom "Brzi i žestoki" iz dugoselske Osnovne škole Ivan Benković, mentorice prof. Ana Srdinić. 
"Brzi i žestoki" predstavljat će Gradsko društvo Crvenog križa Dugo Selo na međužupanijskom natjecanju Zagrebačke i Sisačko-Moslavačke županije 13. travnja u Sisku.

 

 

 

 

Zvonko Novosel Dolnjak i dalje na čelu Vatrogasne zajednice:

 

„POLITICI NIJE MJESTO U VATROGASTVU!“

Zvonko Novosel Dolnjak dobio je povjerenje za još jedan mandat na mjestu predsjednika Vatrogasne zajednice Grada Dugog Sela. Na izbornoj skupštini Zajednice održanoj 15. ožujka Novosel Dolnjak dobio je, u tajnom glasovanju, 22 glasa, dok je njegov protukandidat Božidar Cik dobio 9 glasova članova skupštine. Za zamjenika predsjednika izabran je Slavek Doroda, a u predsjedništvo Zajednice izabrani su i Tomislav Šarić, Željko Dujan, Sunčica Navrtek, Milivoj Poturiček i Božidar Cik. Na mjestu zapovjednika i dalje ostaje Nikola Rnjak, zamjenika zapovjednika Željko Remenar, a za članove zapovjedništva izabrani su i Dražen Turković, Josip Čamber, Igor Grgošić i Slavko Vugrinović. 

Tajnik Zajednice Ivica Klarić podnio je izvješće o radu u protekloj godini i naglasio da su protekle godine, na tečaju održanom u Ostrni, osposobljena 34 nova vatrogasca te 14 vatrogasnih dočasnika. Šest DVD-a uključenih u Zajednicu ima 93 vatrogasca spremna za izlazak na intervencije koji su tijekom prošle godine izašli na 171 intervenciju; od čega je DVD Dugo Selo izašlo na 119 intervencija, DVD Ostrna na 22, DVD Leprovica na 7, DVD Andrilovec na 22, DVD Donje Dvorišće na 3 i DVD Prozorje na jednu intervenciju. Zabilježeno je 86 požara na građevinama, od čega 17 na stambenim i jedan požar u prometu, te 58 požara otvorenog prostora, divljeg odlagališta otpada, šume i visokog raslinja. 
U 2012. godini zabilježene su dvije intervencije na požaru odlagališta komunalnog otpada u Andrilovcu koje su trajale preko 24 sata i na kojima su sudjelovala sva društva Zajednice sa svom opremom te društva susjednih zajednica. VZG je sudjelovala na dislokaciji vatrogasaca na otok Vis s 12 vatrogasaca i na Skradinskom području s 8 vatrogasaca. 
Na natjecanju koje j Zajednica organizirala u Ostrni najbolje rezultate postigao je DVD Andrilovec kod muškaraca, a DVD Ostrna kod žena dok su značajni uspjesi osvajanje prvog mjesta na županijskom natjecanju djevojčica 6-12 godina iz DVD-a Ostrna, odnosno treće dječaka DVD-a Leprovica. 
Zajednica je već tradicionalno obilježila i mjesec zaštite od požara svečanim mimohodom, sudjelovanjem na misi te izvođenjem pokazne vježbe. 
Osim toga lani je nabavljeno i manje navalno vozilo za potrebe DVD-a Dugo Selo. 
U planu rada za tekuću godinu prioritet je osposobljavanje kadrova i uključivanje mladih u redove dobrovoljnih vatrogasaca. Kako je istaknuo predsjednik Novosel Dolnjak Dugo Selo je primjer kako putem dobrovoljnih vatrogasaca osigurati zaštitu od požara, s istom kvalitetom, a nekoliko puta jeftinije nego što bi koštalo formiranje javne vatrogasne postrojbe. 
Ostvareno je to, rekao je Novosel Dolnjak, zahvaljujući suradnji s Gradom Dugim Selom i županijom te odlukom da se unutar Zajednice financiraju projekti putem kojih je u posljednjih nekoliko godina nabavljeno vozila i opreme u vrijednosti 5 milijuna kuna, a što je, uz dobru osposobljenost, sada garant uspješnog funkcioniranja Zajednice. Novosel Dolnjak je posebno naglasio kako je bilo pokušaja miješanja politike u rad Zajednice no kako politici nema mjesta u dobrovoljnom vatrogastvu. 
Skupštinu su pozdravili zapovjednik VZ Zagrebačke Županije Josip Novosel, gradonačelnik Dugog Sela Vlado Kruhak , predsjednik Gradskog vijeća Stjepan Bertek te brojni gosti koji su nazočili sjednici.

 

 

 

Nenad Haleuš Mali

 

 

15 medalja u katama za kyokushin karate!

U subotu, 16. ožujka, u Zagrebu, održano je karate natjecanje u katama. Sudjelovalo je 115 natjecatelja iz klubova nekoliko karate stilova. Kyokushin karate klub "Dugo Selo" je ostvario uspješan rezultat. Teo Miodragović, Martin Čekada, Filip Mavrić i Ilija Matić osvojili su zlato. Nikola Tucaković, Andrija Varga, Noa Matić, Kristijan Jaić i Filip Teofilović osvojili su srebro. Nikola Sever, Lorena Miodragović, Leo Radošić, Kristijan Čekada, Davor Mavrić i Ana Pavlić plasirali su se na treće mjesto. Posebno treba istaknuti Filipa Mavrića i Filipa Teofilovića koji su morali pobijediti 4 do 5 natjecatelja iz različitih klubova kako bi došli do medalje.

 

 


SuSretni dan – pozdrav proljeću 21. ožujka


15. ožujka 2013. godine

 

HDZ Rugvica objavio kandidaturu za načelnika:

 

MATO ČIČAK ZA BOLJU I NAPREDNIJU RUGVICU

 

Mato Čičak, diplomirani inženjer, objavio je priopćenje o kandidaturi u ime Hrvatske demokratske zajednice za načelnika Općine Rugvica na predstojećim lokalnim izborima. Čičak ističe da ne želi prodavati maglu i obećavati već obećano, kao što to, kaže, čine drugi kandidati. Dalje ističe da će kao mladi čovjek koji zna, zajedno s drugim stručnim i školovanim ljudima, te dr Milanom Dropuljićem, kao nositeljem hadezeove liste, pokrenuti sredinu u kojoj živi.
Rugvicu vidi boljom i naprednojom te bez podjela. U programu nudi smanjenje komunalnog doprinosa za legalizaciju objekata za 70%, za branitelje 90%, dok bi legalizacija poljoprivrednih objekata bila bez naplate komunalnog doprinosa. Čičak obećava povratak ZET-a kao autobusnog prijevozika jer je, kako ističe trenutačnog prijevoznika potrebno promijeniti zbog visokih cijena i uvjeta prijevoza. Osim toga poboljšanje kvalitete u ovom segmentu vidi i u natkrivanje svakog autobusnog stajališta.
Dalje Čičak obećava saniranje županijske ceste i asfaltiranje 95% svih ulica na području općine do kraja novog mandata.
Predviđa, kaže, i osnivanje komunalnog poduzeća čije će osnovne djelatnosti biti održavanje čistoće, sakupljanje i odlaganje komunalnog otpada, održavanje javih i sportskih površine i groblja te obavljanje pogrebnih poslova, ali i obavljanje radova s građevinskim strojevima, čišćenje javnih površina i zimsko održavanje cesta i nogostupa.
Prioritet će u zapošljavanju dati ljudima s područja općine.
Isto tako ističe da je nužno osnivanje i uređenje dječjeg vrtića u vlasništvu općine u objektu stare škole u Jalševcu Nartskom.
Razvoj gospodarstva vidi kroz razvoj poslovnih zona i osnivanje stručnog odjela za poticanje poduzetništva.
Jedna od odrednica u programu je i uređenje i održavanje vatrogasnih domova i sportskih javnih površina kroz komunalnu djelatnost te maksimalno poticanje rada mjesnih odbora – zaključuje Čičak dodajući da je njegov moto „obećano-napravljeno“

 

Nenad Haleuš Mali


Sutra 11. Festival folklorne koreografije u Preporodovoj dvorani

 

Sutra će se u Dvorani KUD-a Preporod održati 11. Festival folklorne koreografije s početkom u 19 sati. Ova manifestacija jedina u prvi plan stavlja koreografe i koreografiju, a do sada je održana u Zagrebu, Karlovcu, Varaždinu, Slavonskom Brodu, Rijeci, Vinkovcima, Vodicama, Koprivnici, Biogradu n/m i Kostreni. Organizator Festivala je Hrvatsko društvo folklornih koreografa i voditelja u suradnji s KUD-om Preporod. Svi posjetitelji moći će uživati u bogatim folklornim ostvarenjima hrvatskih folklornih autora, a izvest će ih folklorni ansambli i kulturno-umjetnička društva iz raznih dijelova Hrvatske, preko 300 folkloraša. Festival je natjecateljskog karaktera, te se na njemu izvode koreografije izabrane od strane selektora Hrvatskog društva folklornih koreografa i voditelja. Zbog toga Festival spada u red najoriginalnijih folklornih događanja, ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu. Cijena karte je 40 kuna. Karte možete kupiti kod Marko Perko - 091 152 9228 i Stjepan Perko - 091 518 1595.

 

Ana – Marija Šprihal


SuSretni dan – pozdrav proljeću u POU Dugo Selo 21. ožujka

 

Još nas samo tjedan dana dijeli od službenog početka proljeća, a snijeg pada kao sredinom zime. Ne dajte da vas to obeshrabri – novo godišnje doba mora doći. U prilog tome govori i dugoročna vremenska prognoza DHMZ-a. Po njoj bi prvi dan proljeća trebao biti s bar malo Sunca i nešto topliji. Dok čekate, pišite proljetne pjesme i sudjelujte na Facebook Pjesničkom natječaju Dugoselske kronike. Pjesme šaljite u naš inbox potpisane šifrom i s rješenjem šifre (osobni podaci), rok je do 18. ožujka. Lajkanje je u tijeku, na natječaj je stiglo 10 pjesama. Kao što je navedeno u FB natječaju, o najboljoj pjesmi odlučujete vi, glasanje traje do 19. ožujka, rezultati se objavljuju 20. ožujka. Pjesma s najviše lajkova/glasova bit će objavljena u tiskanom izdanju Kronike pod pravim imenom autora. Kako je prvi dan proljeća ujedno i Svjetski dan pjesništva, prve tri pjesme bit će prigodno nagrađene i pročitane na Večeri proljetnih stihova, a koja je dio programa događanja Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo pod nazivom SuSretni dan – pozdrav proljeću. Pjesme će interpretirati Glumačka družina KUD-a Preporod, u proljetnom ambijentu velike dvorane POU-a s početkom u 19 i 30 sati. Stihovima ćemo tako pozdraviti proljeće, a osim njih posjetitelje očekuju još neka iznenađenja. Otkrit ćemo jedno od njih. Proljeće je doba buđenja, zbog više svjetlosti i boje su jače – ubrzajmo to zajedničkim puštanjem letećih lampiona s rukometnog igrališta. Na njih možete napisati verse koje ćete ćuti te večeri ili pak nešto svoje, otpustiti u nebo sretne misli – možda sretnu baš onog koga trebaju i to već ovog proljeća. Dođite stoga naSuSretni dan – pozdrav proljeću 21. ožujka u POU Dugo Selo, dobra zabava čeka i male i velike od 19 i 30 sati pa nadalje.

 

Ana – Marija Šprihal


14. ožujka 2013. godine

Održana Skupština šahovskog saveza Zagrebačke županije

Jučer je u Lukarišću održana sjednica skupštine Šahovskog saveza Zagrebačke županije. Skupštinom je predsjedao predsjednik saveza Željko Kiseljak, a goste su pozdravili podpredsjednik ZŠU - a Zagrebačke županije Zlatko Lasan te Ivan Plašić iz Zajednice Športskih udruga grada Dugog Sela. Skupštini je prisustvovalo 17 od ukupno 22 predstavnika klubova iz županije. Šahovski klub Dugo Selo zastupali su Miroslav Klarić i Tomislav Filipović te član Nadzornog odbora Županijskog šahovskog saveza Martin Ganić. Govorilo se o programu rada i financijskom planu saveza za 2013. godinu kao i o nekim istaknutim rezultatima šahovskih klubova sa županijske razine. Poseban naglasak stavljen je na rad s mladima, ustanovljeno je kako je šah na kadetskom nivou omasovljen i unaprijeđen, pa se u budućnosti mogu očekivati i puno bolji rezultati mlade generacije.


Akcija besplatne analize vode u Zagrebačkoj županiji

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije od 18. do 21. ožujka 2013. godine, u svim gradovima na području Županije, vršit će besplatnu analizu vode za piće za građane. Akcija se provodi u povodu obilježavanja Svjetskog dana zaštite voda. Boce i upute za uzorkovanje vode, preuzimaju se u područnim higijensko-epidemiološkim odjelima, koji se nalaze u ispostavama Doma zdravlja Zagrebačke županije te u laboratoriju za vode u Rakitju (Školska 4). Uzorci vode koji se predaju u područnim higijensko-epidemiološkim službama, u Domovima zdravlja, trebaju biti predani u vremenu od 7:30 do 9:30 sati. Nalazi se preuzimaju na istom mjestu gdje su i predani uzorci od 2. do 5. travnja 2013. godine.
Iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije pozivaju sve zainteresirane stanovnike Županije da se odazovu akciji te da čim prije preuzmu svoje boce za uzorkovanje vode. Broj uzoraka vode koji će Zavod besplatno uzorkovani je ograničen.

Ana – Marija Šprihal


NATJECANJE EKIPA MLADIH CRVENOG KRIŽA

 

U subotu, 16. ožujka u O.Š. Ivan Benković održat će se 17. Gradsko natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa.
Pomladak i mladež Crvenog križa natječu se kao ekipe od 6 članova (5+ rezerva). Tijekom natjecanja provjeravaju se znanja: teorijsko – prva pomoć, povijest i djelovanje pokreta Crvenog križa, Ženevske konvencije i ljudska prava, te praktično – znanje i vještine pružanja prve pomoći.
Ove godine natjecat će se 6 ekipa iz svih osnovnih škola na području djelovanja GDCK-a Dugo Selo.
Pobjednička ekipa predstavljat će Gradsko društvo Crvenog križa Dugo Selo na međužupanijskom natjecanju Zagrebačke i Sisačko-Moslavačke županije, koje će se u 13. travnja održati u Sisku.
Vjerujemo da će svi pokazati vrlo kvalitetno znanje i vještine, a najbolji među njima sigurno će biti podjednako uspješni kao i ekipe koje su pobjeđivale prošlih godina. Podsjetimo: ekipe Crvenog križa Dugo Selo već su u nekoliko navrata pobjeđivale na međužupanijskim natjecanjima, dok su na državnim postizale vrlo visoka mjesta: dva puta drugo i dva puta peto mjesto.
Rezultat je to velikog angažmana njihovih mentorica: Ane Srdinić, Darie Špiranović, Ivane Mamić, Ivane Skočić, i Suzane Mandarić.
Njima, kao i O.Š. Ivan Benković, Crveni križ Dugo Selo toplo se zahvaljuje.

 

G.K.


13. ožujka 2013. godine

 

Šahovsko kadetsko prvenstvo Zagrebačke županije

 

Srebro Marku Jerkoviću iz ŠK Dugo Selo

 

Kadetsko prvenstvo Zagrebačke županije održalo se 9. i 10. ožujka u Božjakovini, u Osnovnoj školi Stjepana Radića. Nastupilo je ukupno 81 kadeta raspoređenih u 6 grupa. Šahovski klub Dugo Selo imao je 4 predstavnika, nastupili su Mirko i Stjepan Klarić, Hrvoje Benčić i Marko Jerković. Najuspješniji Dugoselac bio je upravo učenik spomenute škole Marko Jerković koji je na svom prvom turniru odnio srebro u konkurenciji do 11 godina. Pobjednik do 15 godina bio je član ŠK Svete Nedelje Daniel Vojak, do 13 godina slavio je Filip Jambrešić iz Zaprešića, u konkurenciji do 11 godina najbolji je bio Sven Winkler također iz Zaprešića. Kod najmlađih kadeta do 9 godina najviše bodova sakupio je Patrik Conjar iz Velike Gorice. Kod kadetkinja igralo se u dvije grupe, do 11 godina slavila je Dora Jazbec iz kluba Polet, Buševec, dok je u kategoriji do 15 godina najuspješnija bila Mihaela Blažeka, također iz Buševca. Sudjelovanje velikog broja djece na šahovskom turniru dokaz je da kadetski uzrast napreduje na županijskoj razini. Ovo je bilo ujedno i dobro uigravanje za predstojeću kadetsku ligu.

 


12. ožujka 2013. godine

Predstavljen roman "Mrtvi se ne vraćaju"

 

Roman "Mrtvi se ne vraćaju" predstavljen je jučer u Gradskoj knjižnici Dugo Selo. Romansirana je to autobiografska reportaža o sudjelovanju u borbama na banovinskom ratištu 1991. godine proizašla iz pera veterana Antuna Jozinga, dragovoljca - snajperista 1. bojne 2. gardijske brigade "Gromovi". Roman je podijeljen u dva dijela, na više od 400 stranica autor kronološki prati ratna događanja. No, kako je napomenuo knjižničar i profesor Predrag Topić to nije povijesni prikaz događanja već su to zapisi gorke ratne stvarnosti temeljene na bilješkama s lica mjesta. Jozingov dar za uočavanje detalja, iznošenje naizgled bezveznih sitnica, uvjerljiva karakterizacija likova, opisi akcija i dosjetljivost u rješavanju neriješivih situacija, predočavanje atmosfere u dramatičnom okruženju, neizvjesnost i strah - pretočeni su u štivo 

koje se čita bez daha. Deda (Antun Jozing) i njegovi kolege Bosanac, Hos, Štef Međimurec, Petar, Đinks, Luka, Branko i ostali, stvarni su ljudi koji žive među nama ili mi danas, zbog njihove borbe za slobodu Hrvatske, živimo među njima. Spriječiti da to padne u zaborav, staviti sve na papir i tako prenijeti generacijama iza - obol je koji je Jozing dao i u miru, kazao je umirovljeni brigadir Mile Krišto, predsjednik URV 2. gbr "Gromovi". Kako bi svi trebali pisati o svojim ratnim iskustvima, složio se i publicist, književni kritičar i novinar Mate Kovačević. U svojoj recenziji on je naveo kako je Jozing oživio vrijeme u kojem smo svi sudjelovali na ovaj ili onaj način. Knjiga je atraktivna za čitanje, ima zasluženo i posebno mjesto na polici s ratnom tematikom. U nestašici nadahnuća ovaj roman o zgodama i nezgodama s banovinskog ratišta popunjava prozaističku prazninu, a u sadašnjoj apatiji nudi odgovor, rekao je Kovačević. Antun Jozing želio je ovim štivom upoznati čitatelje s anonimnim junacima Domovinskog rata, a pročitavši na kraju jedan ulomak prenio/oživio je situacije u kojima su bili. Nema u Jozingovim riječima lažnog herojstva, navođenja šturih strategijskih i taktičkih poteza, on jednostavno opisuje kako su hrvatski ratnici davali sve od sebe, i na kraju, neki dali i sebe.

 

Ana - Marija Šprihal

 

Pretposljednja sjednica Općinskog vijeća Općine Rugvica u ovom sazivu

 

Stanje sigurnosti zadovoljavajuće - no odaslano upozorenje o viđenim sumnjivcima u kombiju na području općine

Prije početka sjednice Općinskog vijeća Općine Rugvica vijećnik Robert Munđer predložio je nadopunu dnevnog reda s izvješćem o radu Vatrogasne zajednice općine Rugvica za 2011. godinu koje, prema riječima, nije usvojeno, stoga je predložio posebnu točku oko te problematike, no glasovanjem vijećnika utvrđeno je da prijedlog nije prihvaćen te je dnevni red prihvaćen kako i prvotno predložen. U odnosu na stanje sigurnosti na području susjednih jedinica lokalne samouprave - grada Dugog Sela i općine Brckovljani, na području općine Rugvica broj kaznenih djela je u padu, izvijestio je općinske vijećnike načelnik Policijske postaje Dugo Selo Zdenko Harambaša u svom izvješću o stanju sigurnosti na području PP Dugo Selo za mjesec prosinac 2012. i cijelu 2012. godinu. Kako je rečeno na sjednici održanoj 7. ožujka - broj kaznenih djela na području ove općine u 2012. godini iznosi 106, što je za 8 posto manje nego u 2011. godini. Isto tako u padu je i broj prometnih nesreća. U 2012. zabilježeno je 39 nesreća, dok ih je u 2011. godini bilo 47. Najugroženije prometnice pokazale su se da su Dugoselska ulica u Rugvici (8 nesreća), Savska ulica u Hrušćici (5 nesreća) i Zagrebačka ulica u Strugi Nartskoj (4 nesreća). No, zato s druge strane, istaknuo je načelnik, u porastu su prekršaji protiv javnog reda i mira i prekršaji iz Obiteljskog zakona, i to na području sve tri JLS. Predsjednika Općinskog vijeća Sinišu Kušekovića zanimalo je hoće li eventualno gašenje javne rasvjete tijekom noći koje bi općina sprovela radi uštede električne energije, ugroziti sigurnost na prometnicama. Načelnik je između ostalog odgovorio kako je potrebno ostaviti rasvjetu kod ključnih institucija, kao što je osnovna škola, općina, vatrogasni domovi, dom zdravlja, itd. Na vijećničko pitanje Ilije Lovrića ima li općina svog kontakt policajca, načelnik je odgovorio kako ima, no trenutno i nema, odnosno ima svog koordinatora. Vijećnici su ukazali i na neke probleme - kao što je blatnjava prometnica koju ostavljaju kamioni s gradilišta IKEA, prijava nelegalnog odlaganja komunalnog otpada - koja se može dojaviti policiji, a isti slučaj vrijedi i za krivolov. Isto tako ukazan je i problem brzine i pretovara kamiona koji prolaze ovim područjem. Načelnik je na kraju upozorio kako se ovim područjem kreću sumnjivi ljudi u kombiju koji su u nekoliko slučajeva prevarili starije ljude, stoga poziva da se policiji dojavi bilo kakva sumnja ako se nepoznate osobe kreću na ovom području.
Vijećnici su većinom glasova usvojili novi Statut Općine Rugvice koji usklađen s novim Zakonom o JLS, a prema kojem Općinsko vijeće čini 15 vijećnika, dvoje više nego dosada. Pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Ljiljana Jug objasnila je koje se izmjene u Statutu donose, između ostalog o mogućnostima raspisivanja referenduma. U članku 17. postoji izmjena, briše se mogućnost raspisivanja referenduma od strane Općine u cilju pribavljanja mišljenja stanovnika o promjeni teritorijalnih granica općine. Naime, takvu vrstu referenduma može raspisivati isključivo Vlada RH, mišljenje je Ministarstva uprave. Vijećnici su prihvatili amandman vijećnika Ive Čovriga da se u članku 4. doda kako Općina osim grba, ima i zastavu. Također predsjednik Kušeković predložio je da se za sljedeću sjednicu pripremi materijali o potrebnoj proceduri za mogući odabir grba i zastave Općine. Na sjednici je također prihvaćeno izvješće o radu Općinskog vijeća za 2012. godinu u koju je održano 9 sjednica s 138 točaka dnevnog reda. 
Vezano uz IKEA-in prijedlog aneksa ugovora o gradnji objekta i uređaja komunalne infrastrukture, a koji predlažu Općini da iznos komunalnog doprinosa za izgradnju prve faze IKEA robne kuće i Inter IKEA trgovačkog centra neće povisiti za više od 1,5 posto godišnje. Nakon rasprave vijećnika donijet je većinski stav kako se ista odluka i potpisivanje prijedloga aneksa odgađa, s obzirom na skoro raspisivanje lokalnih izbora, odnosno istu odluku donijet će sljedeći saziv Općinskog vijeća.

Iva GRGIĆ OZIMEC


11. ožujka 2013. godine

Povodom međunarodnog Dana žena SDP-ovci posjetili najstariju Dugoselčanku Mariju Vidaković

 

Marija Vidaković, naša najstarija sugrađanka u srpnju ove godine će proslaviti svoj 102. rođendan. Povodom Međunarodnog Dana žena i zahvaljujući gostoprimstvu kćerke Baranke, dugoselski SDP-ovci ( Stjepan Štefinovec, Jadranka Robić, Sofija Štefanac Klobučar i Jasminka Kokot Bambić) posjetili su gospođu Mariju Vidaković uručivši joj cvijeće i poklone i mnogo želja za dobro zdravlje. 
Gospođa Marija iznenadila nas je svojim vitalnim izgledom i činjenicom da sa 101 godinom još uvijek gleda televiziju, puno šeta kad god joj to vremenske prilike dozvoljavaju, a donedavno je izrađivala ručne radove heklanjem. Osim zdravstvenih tegoba karakterističnih za poodmaklu dob ( srčana aritmija i tlak) gospođa Marija ima jedino problema sa oslabljenim sluhom. 
Iz razgovora smo saznali daje gospođa Marija porijeklom iz Like te da se je u Dugo Selo doselila davne 1975. godine iz Zagreba gdje je svoj cijeli radni vijek provela u tvornici Marijan Badel. Prije udaje baka Marica je često u rodnoj Lici pjevala i povela kolo, a dobro raspoloženje i optimizam nisu ju napustili do današnjih dana.

 

 

 

JKB


Loš vikend za stolnotenisače

 

Proteklog su vikenda, 9. i 10. ožujka, odigrane utakmice devetog kola u prvoj i drugoj stolnoteniskoj ligi. Prva ekipa gostovala je u Zagrebu polovičnim uspjehom. U prvoj utakmici protiv GSTK Zagreb II Dugoselci su izborili pobjedu rezultatom 4:0. U drugoj utakmici protiv ekipe STK Industrogradnja pretrpili su neočekivano visok poraz rezultatom 4:1. Pokazalo se da prvi reket Krunoslav Belić, nedovoljno oporavljen od problemima s leđima, ne može pružiti svoj maksimum. Dugoselci su nastupili u sastavu: Krunoslav Belić, Hrvoje Štaba, Matej Murat i Luka Martinek. 
Druga ekipa je odigrala tri utakmice. U subotu je u Dugom Selu gostovala ekipa STK Zagorac iz Krapine. Gosti su pobijedili rezultatom 4:3. U nedjelju ujutro odigrana je utakmica u Ogulinu protiv ekipe STK Klek, gdje je zabilježen poraz rezultatom 4.1. Treća utakmica je odigrana u Dugom Selu u nedjelju popodne protiv ekipe STK Zabok i ponovno je pretrpljen poraz rezultatom 4:3. Za ekipu su nastupili: Mislav Martinek, Tomislav Nagy i Luka Dragun.

 


Kazališne predstave u Dugom Selu prigodom Međunarodnog dana kazališta

U novouređenom prostoru dvorane PREPOROD prigodom Međunarodnog dana kazališta koji se obilježava 27. ožujka, Pučko otvoreno učilište Dugo Selo organizira kazališne predstave za djecu i odrasle . 
Glumačka družina HISTRION gostuje u Dugom Selu s predstavom GOSPODSKO DIJETE. Kultna predstava koja je po tekstu i u režiji Kalmana Mesarić prvi put postavljena još 1936. godine, ubraja se među najizvođenije predstave zbog aktualne tematike. Vječna tema - jaz između bogataša i sirotinje, sela i grada uz komične zaplete te oživljeni duh staroga Zagreba i kajkavski govor obećavaju doživljaj prave hrvatske komedije. 
U predstavi GOSPODSKO DIJETE, redatelja Dražena Ferenčine, glume poznati glumci Histrionske družine: Zvonimir Zoričić, Biserka Ipša, Tara Rosandić, Kristijan Jajić, Ronald Žlabur/Hrvoje Klobučar, Adam Končić, Nela Kocsis i Aleksandar Bodanović. 
Predstava GOSPODSKO DIJETE održat će se u dvorani PREPOROD u nedjelju 17. ožujka 2013. s početkom u 19 sati. 
Ulaznice je moguće kupiti u Pučkom otvorenom učilištu Dugo Selo i u Knjižari DENOVA po cijeni od 40 kuna u pretprodaji, te na blagajni Preporoda na dan predstave kada će cijena iznositi 50 kn.
 
U subotu 23. ožujka kazalište DON HIHOT izvest će predstavu za djecu ZECMEN. Predstava je namijenjena djeci od 3 do 10 godina. Također će biti izvedena u dvorani PREPOROD 23. 3. u 17 sati. Ulaznici po cijeni od 10 kn bit će u prodaji u Pučkom otvorenom učilištu Dugo Selo i Knjižari DENOVA 
U nedjelju 24. ožujka Kazalište VEDRA SCENA izvest će predstavu UGLEDNI GOST po tekstu satiričara Fadila Hadžića. I ova će predstava biti izvedena u dvorani PREPOROD s početkom u 19 sati. Ulaznice po cijeni od 30 kn moći će se kupiti u POU Dugo Selo.


8. ožujka 2013. godine

 

Obilježen Međunarodni dan žena u Dugom Selu

Ideja o obilježavanju današnjeg Međunarodnog dana žena pojavila se početkom 20. stoljeća. Događaj koji je najavio prekretnicu dogodio se 8. ožujka 1857. godine u New Yorku, kada su radnice iz tekstilne industrije izašle na ulice zbog loših uvjeta rada i niskih plaća. Prosvjedi su se nastavili i idućih godina, a najveći od njih dogodio se 1908., kada je 15 tisuća žena izašlo na njujorške ulice tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Na današnji se Dan žena slave i ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Prvi Dan žena je obilježen 28.veljače 1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Između ostalih važnih povijesnih događaja, njime se obilježava i požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku 1911. godine kada je poginulo preko 140 žena. Unatoč 156 godina borbe, neravnopravnost je i danas na snazi, a posebice na području rada i zapošljavanja.


SDP-ovci dijelili crvene ruže

 

Međunarodni Dan žena i ove su godine prigodno obilježili dugoselski SDP-ovci. Predsjednik stranke Stjepan Štefinovec sa suradnicama i suradnicima, darivanjem crvenih ruža čestitali su ženama njihov dan. Napomenuto je kako je potrebno što više raditi na poboljšanju položaja žena u društvu, jedan od načina je i aktivnije uključivanje u tijela koja donose odluke. Za jači ženski javni angažman prilika su predstojeći lokalni izbori. Tako je na nedavno održanoj skupštini Foruma žena SDP-a govoreno o zakonskoj kvoti od najmanje 40 posto žena na izbornim listama (propisana Zakonom o ravnopravnosti spolova), a jedan od zaključaka bio je da na listi dugoselske organizacije među prvih 10 budu i četiri žene.
-Naša najveća zastupljenost upravo je na listama SDP-a koji od početka pazi na participaciju žena u politici – rekla je Jasminka Kokot Bambić, SDP-ova i, na kraju ovog saziva, jedina vijećnica u Gradskom vijeću Dugog Sela.

 

 

 


Žute maćuhice darivali liberali

 

-Samo je jedan kutak svemira koji sigurno možete promijeniti, a to ste vi sami – riječi su Aldousa Huxleya i jedna od poruka koju su dobile žene od dugoselskih HSLS-ovaca koji nisu propustili obilježiti Dan žena. Osim bombona i poruka, uz srdačne čestitke predsjednika dugoselskih liberala Nenada Paniana i njegovih suradnica, ženama su darovane i lončanice žutih mačuhica. – U današnje vrijeme, još od 1857. godine, traje borba za bolji položaj žena, potrebno je pomoći im da omoguće ostvariti prava u svim segmentima – kazao je tom prilikom Panian.

 

 

 

Ana – Marija Šprihal


SDP Brckovljani čestitali Dan žena

Kao i svake godine članovi OOSDP Brckovljani obilježili su Međunarodni dan žena podjelom lončanica maćuhica i jaglaca djelatnicama Centra Stančić, OŠ Stjepan Radić Božjakovina, Božjakovine d.d., djelatnicama općinskih službi Općine Brckovljani, članicama te svim našim mještankama koje su se zatekle na mjestima naše akcije. Ono što nas posebno veseli su izuzetno pozitivne reakcije žena, naročito onih koje ovu našu akciju doživljavaju kao tradiciju. Ovim putem čestitamo Dan žena i svim ženama koje danas nisu imale priliku primiti naš poklon.

Darko Batišta, predsjednik OOSDP Brckovljani


RUGVIČKI SDP-OVCI DIJELILI KARANFILE

Članovi Općinske organizacije SDP-a Rugvica su povodom Međunarodnog dana žena podijelili više od 200 karanfila i to uglavnom po domovima za starije i nemoćne koji se nalaze na prostoru Općine Rugvica i to u Rugvici, Dragošički i Rugvičkom Črncu. Korisnice domova kao i osoblje izuzetno srdačno primile su članove SDP-koji su im došli čestitati Međunarodni dan žena i uručiti po cvijet i čini se da je to početak jedne lijepe suradnje jer na prostoru Općine Rugvica nema centralnog mjesta okupljanja pa su ovakve akcije jedino izvedive na način da se obilaze ustanove. Obilazak je završen posjetom kancelarijama Općine Rugvica i OŠ Rugvica gdje je također djelatnicama uručeno cvijeće povodom Međunarodnog dana žena.

Darko Hrdan - dopredsjednik OO SDP-a Rugvica

 


Gradska knjižnica Dugo Selo - predstavljanje knjige Antuna Jozinga "Mrtvi se ne vraćaju" u ponedjeljak 11. ožujka

 

Gradska knjižnica Dugo Selo i Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade "Gromovi" organiziraju predstavljanje ratnog romana Antuna Jozinga "Mrtvi se ne vraćaju". 
Predstavljanje romana održat će se u ponedjeljak 11. ožujka 2013. godine u dvorani Gradske knjižnice Dugo Selo, Josipa Zorića 17, s početkom u 19,30 sati. 
Roman "Mrtvi se ne vraćaju" (446 str.) podijeljen je u dva dijela, a kronološki prati ratne događaje 1991. na jednom dijelu Banovinske bojišnice. 
Antun Jozing rođen je 1939. u Voćinu. Dragovoljac je Domovinskoga rata i ratni veteran 2. gardijske brigade "Gromovi". Piše pripovijetke i prozne zapise. Roman "Mrtvi se ne vraćaju" objavio je 2012. godine u nakladi Hrvatskog slova.
O romanu će uz autora govoriti knjižničar i profesor Predrag Topić, publicist, književni kritičar i novinar Mate Kovačević te predsjednik URV 2. gbr "Gromovi", um. brigadir Mile Krišto. 
Nakon predstavljanja knjiga će se moći kupiti po promotivnoj cijeni.

 


Flautistice darovale glazbu

 

Četiri glazbene umjetnice izvele su cjelovečernji programposvećen ženama, majkama, djeci i svim ljubiteljima lijepe glazbe. Karolina Šantl Zupan, Marina Novak, Darija Zokić i Špela Benčina nastupaju u Kvartetu flauta4 SYRINX. U okviru projekta "Glazbeni prsten Zagrebačke županije" nastupile su za dugoselsku publiku.Koncert je održan 7. ožujka u prostoru Srednje škole Dugo Selo u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta i Koncertne direkcije Zagreba te uz potporu Županije. Djela glazbenih klasika, Čajkovskog, Debussya, Mauricea, Griega i drugih suptilno su izvedena prigodom Međunarodnog dana žena.

 

NK

 

Forum žena SDP-a Dugo Selo obilježio Dan žena

 

Književnost je ženskog roda

 

"Žene ženama", zajednički je nazivnik pod kojim su dugoselske spisateljice, pjesnikinje, književnice, kreativke - žene - prezentirale sebe i jedan dio svojih radova publici koja se okupila 6. ožujka u Gradskoj vijećnici na književnoj večeri koju je organizirao Forum žena SDP-a Dugo Selo. Književna večer bila je posvećena je ženama i njihovom izričaju koje se u svojim, odabranim, djelima obraćaju rodnim pripadnicama i prijateljicama. Koliko su žene posebne, unikatne - svaka na svoj jedinstven način - pokazano je i odabirom autorica koje svoj literarni diskurs kanaliziraju kroz različita područja - od duhovne do duhovite tematike, od poezije do proze, romana, od riječi do glazbe. Glazbene trenutke ispunile su na samom početku svojim nastupom Ljiljana Katić na gitari i Karolina Rigljan klavijaturama izvevši svoje pjesme, većinom duhovne sfere, uz izvedbu uglazbljene autorske pjesme o Dugom Selu. Zasigurno najpoznatija dugoselska književnica, porijeklom Vukovarka Ivana Simić Bodrožić, nagrađivana za svoj pjesnički i prozni rad (Goran za mlade pjesnike, nagrada Kvirin i Kiklop) publici je predstavila jednu priču iz još neobjavljene zbirke "100 % pamuk" ilustriravši životnu priču žene u sadašnjem vremenu u našoj zemlji. Biserka Podhraški pjesnikinja s opusom od 500 pjesama tijekom svojih 50 godina predstavila je nekoliko svojih radova, dok je Ostrljanka Marica Habeković prezentirala svoje pjesme od kojih izdvajamo "Sneju" na kajkavskom narječju i duhovitu pjesmu "Tražim ženu" na temu nekadašnjih oglasa. Dragica Pjevac, poznata dugoselska humanitarka u sklopu Crvenog križa, pjesnikinja - za publiku je odabrala nekoliko svojih pjesama iz zbirke "Plavi cvjetovi" i "Martinske rotacije" izdane u biblioteci Terra Sancti Martini. 
Među publikom te večeri nije bilo samo žena, što je predsjednica Foruma žena SDP-a Dugo Selo Sofija Klobučar Štefanec posebno pozdravila, dok je predsjednik SDP-a Stjepan Štefinovec gošćama sudionicama uručio bukete zahvala i čestitki uz poruku kako se nada kako će se sljedeća večer možda moći organizirati u prostoru primjerenijem umjetničkoj prezentaciji njihova rada.

 

 

 

Iva GRGIĆ OZIMEC


7. ožujka 2013. godine

Komunalne akcije

 

Na kolnicima ulica u centru, koje su u nadležnosti Grada, saniraju se udarne rupe. Rupe se saniraju infracrvenim zagrijavanjem, popunjavaju asfaltnim recikliranim materijalom pomoću opreme SILCOT 10. Teren su obišli gradonačelnik Vlado Kruhak i voditelj odsjeka za komunalne i stambene djelatnosti Grada Davor Miljanović. Kako nam je kazao Miljanović, ova je metoda kvalitetnija i efikasnija od klasične, ne ovisi toliko o vremenskim prilikama i ima garanciju na dvije godine. Vrijednost radova je oko 20.000 kuna i dio su Programa održavanja komunalne infrastrukture. Trenutno se izvodi hitna sanacija, a opsežnija počinje idući tjedan preko ugovora sa Županijskim cestama. Također, sanira se i rukometno igralište. Pukotine se čiste, popunjavaju smolom na bazi polimerbitumena te posipavaju kvarcnim pijeskom. Vrijednost radova je 12.500 kuna. U Ulici braće Radić tvrtka Swietelsky odnosno podizvođač Graditelj radi na nastavku rekonstrukcije sekundarne kanalizacijske mreže, nakon čega slijedi i rekonstrukcija kolnika i asfaltiranje. Završetak radova vrijednih 420.000 kuna, ovisno o vremenskim uvjetima, planiran je za 10 do 15 dana.

 

 

 

Ana - Marija Šprihal

 

Redovna sjednica Vijeća Općine Brckovljani

 

Općina sufinancira hitnu medicinsku pomoć

Vijećnici Općinskog vijeća Općine Brckovljani pod predsjedavanjem Bože Graberca jučer su održali svoju 43. redovnu sjednicu na kojoj su donijeli odluke o izvršenju programa gradnje i programa održavanja komunalne infrastrukture za proteklu godinu, kao i godišnji izvještaj o izvršenju općinskog proračuna za 2012. godinu, dok je načelnik Željko Funtek iznio svoje polugodišnje izvješće o radu od srpnja do kraja prosinca 2012. godine. Za projekte iz Programa gradnje utrošeno je ukupno 4,2 milijuna kuna što je za oko 800.000 kuna manje od 1. rebalansa programa. Između ostalog izostala je iz izgradnja nogostupa u Gračecu jer za izgrađenu kanalizaciju u tom dijelu još nije obavljen tehnički pregled, a kako je kazao načelnik, tvrtka izvođač „konačno je nedavno predala zahtjev“. Izgradnja groblja u Brckovljanima i u Lupoglavu realizirana je u skladu s planom, a uskoro će, najavljeno je, biti objavljen natječaj za prodaju grobnih mjesta. protekle godine realizirana je i izgradnja crpne stanice Borik, dok izmještanje magistralnog vodovoda u Gospodarskoj zoni je prolongirano. Što se tiče programa održavanja on je realiziran za 150.000 kuna manje od rebalansa, s obzirom da je prikupljeno manje prihoda od komunalne naknade no što je planirano. Za održavanje ukupno je utrošeno 1.145.000 kuna, a uštede su provedene kod održavanja i čišćenja javnih površina, održavanje groblja te kod jednog dijela održavanja nerazvrstanih cesta i putova. Općinski prihodi za 2012. godinu, prema godišnjem izvještaju o izvršenju proračuna, iznose 14.007.160 kuna, što je realizacija od 95 posto od planiranog. Uzevši u obzir višak prihoda iz prethodne godine u iznosu od 189.589 kuna – ukupni višak prihoda u 2012. godini iznosi 1.320.371 kunu, a on će služiti za pokriće tekućih rashoda i izdataka. U obrazloženju načelnika Funteka istaknuto je kako se veliki postotak ostvarenih prihoda u 2012. godini odnosi na sredstva dobivena od Ministarstva gospodarstva za uređenje gospodarske zone. Grobna naknada i komunalna naknada ostvarene su više od 100 posto zbog naplate po ovršnim postupcima, dok je većina prihoda ostvarena u skladu s planom. Vijećnici su jednoglasno prihvatili i izvješće o izvršenju proračuna, kao i polugodišnje izvješće o radu načelnika Općine za razdoblje od srpnja do kraja prosinca 2012. godine. 
Na temelju zahtjeva Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije o sufinanciranju hitne medicinske pomoći, a koji je prethodno odobrila i susjedna JLS – Grad Dugo Selo, vijećnici Općine Brckovljani donijeli su odluku o sufinanciranju hitne medicinske pomoći u razdoblju od 1. ožujka do 31. siječnja ove godine, odnosno za 10 mjeseci u iznosu od 51.991 kunu (mjesečna rata iznosi 5.199 kuna). Isto tako na sjednici je donijeta odluka o aneksu ugovora o koncesiji za obavljanje pogrebnih usluga. S obzirom da s 30. travnjem ističe prethodni ugovor, a da sene bi dogodilo da ova usluga ne bude građanima omogućena u međuvremenu od raspuštanja općinskih tijela prije skorašnjih lokalnih izbora do izbora novog koncesionara, vijećnici su suglasni da se sklopi aneks ugovora s dosadašnjim koncesionarom Pogrebnim prijevoznikom Zdravkom Srdinićem dok se ne dovrši postupak javne nabave za davanje koncesije. Također je donijeta je i odluka o izmjeni i dopunu odluke o komunalnim djelatnostima koje se mogu obavljati na temelju koncesije i odluka o izmjeni i dopuni odluke o komunalnim djelatnostima koje se mogu obavljati na temelju pisanog ugovora – a odnose se na dio obavljanja poslova ukopa pokojnika koji nije dosada definiran istim odlukama. Na kraju prijedlog sporazuma Županijske uprave za ceste Zagrebačke županije o sufinanciranju radova na sanaciji županijske ceste u naselje Lupoglav nije prihvaćen iz razloga što ŽUC predlaže sanaciju kolnika od Kamen Ivanića do groblja, pojašnjeno je na sjednici, gdje je inače izgrađen nogostup, a u tom dijelu kolnik je u najboljem stanju, smatraju vijećnici. Stoga je odlučeno da se sporazum odbije. Po završetku sjednice i ovaj puta ponovoljen je problem s odvozom komunalnog otpada – i to s ovim koncesionarom Mull-trans d.o.o. Iz Oroslavlja, koji odvoz otpada utorokom iz naselja Prikraj, Kusanovec, Prečec, Tedrovec, itd. - već u dva navrata nije obavljen. "Za takve propuste nema opravdanja", smatra načelnik, "stoga ćemo koncesionaru uputiti pismeni dopis o raskidu ugovora ukoliko se takve situacije ponove".

Iva GRGIĆ OZIMEC


6. ožujka 2013. godine

Zagrebačka županija: 200.000 kuna udrugama za
zaštitu okoliša i prirode

 

Zagrebačka županija u 2013. godini poduprijet će rad udruga koje se bave zaštitom okoliša i prirode s 200.000 kuna. Natječaj za prijavu programa i projekata otvoren je do 6. travnja ove godine. Na natječaj se mogu javiti udruge koje imaju sjedište u Zagrebačkoj županiji te aktivno djeluju na njenom području, a upisane su u Registar Udruga Republike Hrvatske kao udruge za zaštitu okoliša i prirode. Najmanji iznos financijske potpore koji se može odobriti po jednoj udruzi iznosi 5.000 kuna, a najveći 40.000 kuna.
Prednost kod dobivanja financijske potpore imat će udruge koje će prijaviti programe i projekte usklađene s Programom zaštite okoliša Zagrebačke županije. Prioritet kod dobivanja sredstava imat će programi i projekti koji će provoditi aktivnosti na temu zaštite okoliša i održivog razvoja; te educirati i promicati životne stilove koji nastoje smanjiti količinu otpada (recikliranje, kompostiranje, odvojeno prikupljanje otpada). Također, prednost će imati projekti koji će uključivati škole i vrtiće u programe vezane uz ekologiju, zaštitu okoliša i održivi razvoj; projekti čišćenja divljih odlagališta otpada i uspostave mjera za sprečavanje njihovih ponovnih nastojanja te pilot-projekti potencijalno razvojnih modela održivog razvoja, energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije.
Popunjeni obrazac za prijavu programa i projekata te potrebna dokumentacija dostavljaju se na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, Ulica grada Vukovara 72/V kat, 10 000 Zagreb s naznakom „Prijava programa zaštite okoliša i prirode – NE OTVARAJ“. Sve informacije o potrebnoj dokumentaciji i načinu podnošenja zahtjeva nalaze se na web stranicama Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr.
„Na području Zagrebačke županije djeluje više od 50 udruga za zaštitu okoliša i prirode koje nam se svake godine javljaju s kvalitetnim programima. Vjerujem kako ćemo i ove godine zajednički realizirati čitav niz projekata“ – izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić istaknuvši kako osobno smatra da su projekti vezani uz odvojeno prikupljanje otpada trenutno od izuzetnog značaja za Zagrebačku županiju s obzirom da je to nešto što sve stanovnike čeka u bliskoj budućnosti. „U 2012. godini na području Svetog Ivana Zeline provodili smo pilot projekt selektivnog prikupljanja otpada, a rezultati su iznad svih očekivanja. Naime, odvojenim prikupljanjem smanjena je količina komunalnog otpada koja se odlaže na službeni deponiji za nevjerojatnih 50 posto. Projekt u ovoj godini nastavljamo u Zelini, ali ga i planiramo proširiti i na još neke općine u Županiji“- pojasnio je Kožić.
Iz Zagrebačke županije pozivaju sve zainteresirane udruge da se jave na natječaj do 6. travnja 2013. godine.

 

Ana – Marija Šprihal


Prvenstvo Hrvatske u skijanju za osobe s intelektualnim poteškoćama 14. ožujka

Sljedeći tjedan, 14. ožujka, održat će se Prvenstvo Hrvatske u alpskom skijanju za osobe s intelektualnim poteškoćama SLJEME 2013. u organizaciji Centra za rehabilitaciju „Stančić“ i Društva specijalnih sportova „Stančić“. Natjecanje na sljemenskom bijelom spustu odvijat će se po pravilima Specijalne olimpijade i organizatora. Na programu su dvije veleslalomske utrke: jedna kvalifikacijska i jedna finalna vožnja. Natjecatelji će biti podijeljeni u skupine po spolu (muška i ženska ekipa) i skupine po dobnoj granici. U tijeku su prijave, za sada je prijavljeno oko 30 skijaša. Prvenstvo počinje u 10 sati, u 11 sati je kvalifikacijska utrka, u 12 je finale, a u 13 sati je proglašenje pobjednika, podjela medalja i nagrada uz zajednički ručak u Domu Crvenog križa na Sljemenu.

AMŠ


5. ožujka 2013. godine

Dominacija RK Poleta se nastavlja

 

Pobjednička ekipa iz Ivanić-Grada

RK Polet nastavlja s dominacijom na turnirima u mini rukometu. Mali rukometaši u kratkom su vremenu osvojili dva velika turnira. 
U organizaciji RK "Rudar" iz Ruda, održan je peti po redu "Fašnički turnir" u mini i super mini rukometu. Natjecanje se održalo u konkurenciji dječaka rođenih 2002. godine i 2003. godine. Na turniru je sudjelovalo 18 klubova s ukupno 35 ekipa. Kao i na prošlogodišnjem 4. Fašničkom turniru, u konkurenciji dječaka rođenih 2002. godine pobjednik je ekipa RK Poleta. Drugo mjesto osvojila je ekipa domaćina, dok je treće mjesto zauzela ekipa CO Zagreba. U konkurenciji dječaka rođenih 2003. godine i mlađi, pobjednik je ekipa RK Rudara. Drugo mjesto osvojila je ekipa RK Poleta, a treće ekipa RK Viškova. 
Pred ispunjenom dvoranom i u sjajnom ozračju glasnih i bučnih roditelja i navijača koji su došli podržati svoje omiljene rukometaše,s prikazan je odličan rukomet te se još jednom pokazalo da se za njegovu budućnost u Hrvatskoj ne treba brinuti. Važno je napomenuti da su u konkurenciji 2002. godišta dva igrača našla svoje mjesto u najboljoj petorci turnira. To su Josip Bendra i Dominik Kuzmanović, koji je ujedno proglašen i najboljim vratarom turnira. U konkurenciji 2003. godišta u najboljoj petorci su se našli Stjepan Igrc i Marko Jerković, koji je proglašen za najboljeg vratara u svom godištu. 
MRK Ivanić ove je godine organizirao 1. Međunarodni memorijalni turnir "Antonijo Matijević", u spomen na svog prerano izgubljenog člana, koji je tragično preminuo u prometnoj nesreći, u svojoj 17-oj godini. Turnir je okupio 22 ekipe u dva godišta: 2002. i mlađi, te 2004. i mlađi, među kojima su bile i dvije ekipe iz Slovenije i BiH. U konkurenciji 2002. godišta pobjednik je bio RK Polet, drugo mjesto zauzeo je RK Rudar, a treća je bila ekipa RK Sloge iz Križa. U toj konkurenciji RK Polet je dobio još dva velika priznanja. Leo Lisica proglašen je za najboljeg igrača, a Dominik Kuzmanović za najboljeg vratara turnira. U konkurenciji 2004. godišta pobjednici su bili mladi rukometaši RK Maksimir Pastele, drugo mjesto osvojila je ekipa Rudara, dok je treći bio RK Partizan iz BiH. Ekipa RK Poleta, na svom prvom turniru osvojila je odlično 4. mjesto.
Željeli bismo pohvaliti sve igrače, jer su svojim trudom i zalaganjem pokazali da su trenutno najbolja ekipa u Hrvatskoj u 2002. godištu. Također treba pohvaliti i trenere Mateja Miškovića, Antonija Rajiča i Stjepana Jukića koji iznova s rukometašima postižu odlične rezultate.

 

Stjepan Jukić


Raspisani novi natječaji za mjere IPARD programa

Deveti krug natječaja za dodjelu sredstava iz IPARD programa za mjeru 101 „Ulaganja u poljoprivredna gospodarstva“ i za mjeru 103 „Unaprjeđenje prerade i trženja poljoprivrednih i ribljih proizvoda“ započeo je 1. ožujka i trajati će do 12. travnja 2013. godine, stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede. U 8 dosadašnjih natječaja za mjere 101 i 103, ukupno je zaprimljeno 317 prijava s ukupnom vrijednošću ulaganja od 1.449.420.196,58 kn te iznosom tražene potpore od 721.991.897,16 kn, a od toga su ugovorena 172 prijavljena projekta s ugovorenim iznosom potpore od 450.983.499,82 kn. 
U šestom krugu natječaja za mjeru 101 i 103, koji je trajao od 17. listopada do 28. studenog 2011. godine, zaprimljeno je 61 prijava s ukupnim iznosom ulaganja od 336.100.781,18 kn, te iznosom tražene potpore od 165.966.289,50 kn. Od ukupnog broja prijava, zaključno s 22.02.2013. godine, 39 prijava je dobila Odluku o odobrenju od strane Agencije za plaćanja s ukupnim iznosom tražene potpore od 128.414.302,60 kn dok je 1 prijava s ukupnim iznosom tražene potpore od 2.919.064,53 kn još u obradi. Isplaćen je 1 projekt s ukupnim iznosom isplaćene potpore od 429.475,00 kn. 
U sedmom krugu natječaja za mjeru 101 i 103, koji je trajao od 02. siječnja do 29. veljače 2012. godine, zaprimljeno je 40 prijava s ukupnim iznosom ulaganja od 140.893.061,69 kn, te iznosom tražene potpore od 73.341.207,88 kn. Od ukupnog broja prijava, ugovorena je 31 prijava s ukupnim iznosom tražene potpore od 61.270.517,06 kn, dok su 2 prijave s ukupnim iznosom tražene potpore od 2.832.215,61 kn u obradi. Isplaćene su 2 prijave s ukupnim iznosom isplaćene potpore od 3.722.382,56 kn. 
U osmom krugu natječaja za mjeru 101 i 103, koji je trajao od 14. svibnja do 13. srpnja 2012. godine, zaprimljeno je 56 prijava s ukupnim iznosom ulaganja od 265.407.398,89 kn, te iznosom tražene potpore od 135.270.708,28 kn. Od ukupnog broja prijava, zaključno s 22.02.2013., ugovoreno je 6 prijava s ukupnim iznosom tražene potpore od 19.511.373,53 kn, dok su 42 prijave s ukupnim iznosom tražene potpore od 101.152.752,93 kn u obradi. 
Do sada je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za primila je 856 prijava s ukupnim iznosom zaprimljenih prijava od 2.747.283.480,97 kn, te iznosom tražene potpore od 1.717.388.688,66 kn. Ugovoreno je 260 projekata s iznosom ugovorene potpore od 594.246.845,50 kn, dok je isplaćeno 77 projekata s iznosom isplaćene potpore od 151.992.924,63 kn. U obradi je još 365 prijava s iznosom tražene potpore od 562.292.439,09 kn. 
Skrećemo pozornost potencijalnim korisnicima da su novosti, temeljem V. izmjena IPARD programa, u mjeri 101, ulaganja u nabavku poljoprivredne mehanizacije (uključujući i traktore) i opreme, a u mjeri 103 i u cjelokupnu opremu za proizvodnju i trženje vina i maslinovog ulja, te ulaganja u obnovljive izvore energije kroz sve sektore mjere 101 i 103. 
Također, u ožujku se raspisuje i 1. natječaj za provedbu mjere 202 – „Priprema i provedba lokalnih strategija ruralnog razvoja“, čijim sredstvima će biti omogućeno sufinanciranje Lokalnih akcijskih grupa. 
Više informacija može se pronaći na web stranicama Ministarstva poljoprivrede (www.mps.hr) i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (www.apprrr.hr).


Osposobljavanje za projekte programa Mladi na djelu

Agencija za mobilnost i programe Europske unije organizira osposobljavanje "Mlade razmijeni, znanje primijeni!" koje će se održati u Koprivnici od 2. do 6. travnja. Osposobljavanje je namijenjeno sudionicima s malo ili bez iskustva na projektima podakcija 1.1. i 3.1. programa Mladi na djelu koje obuhvaćaju razmjene mladih kao oblik neformalnog obrazovanja. Sudionici će se imati priliku upoznati sa svrhom i ciljevima programa Mladi na djelu, najvećeg programa Europske unije namijenjenog mladima za čiju je provedbu u Republici Hrvatskoj zadužena Agencija za mobilnost i programe Europske unije, a osposobljavanje će se posebno osvrnuti na posebnosti, ciljeve te kvalitetnu organizaciju i provedbu projekata razmjene mladih. Sudionici će imati priliku doznati više o tome što su razmjene mladih, tko sve može prijaviti projekte u sklopu podakcije 1.1. i 3.1. - razmjene mladih, kako izgleda dobra razmjena mladih, zašto se uključiti te što sudionici mogu dobiti od razmjene mladih i koje kompetencije, znanja i vještine mogu steći. Osposobljavanje će se također usmjeriti na produbljivanje znanja o važnim temama vezanim uz projekte razmjena mladih: neformalne metode učenja, interkulturalno učenje, projektni management, partnerstvo i dr. Prijave se otvorene do 15. ožujka. Detaljnije informacije o osposobljavanju i prijavni obrazac dostupni su na sljedećoj poveznici: http://mobilnost.hr/nio.php?o=445. Detaljnije o programu Mladi na djelu možete pročitati na www.mobilnost.hr. Za sva dodatna pitanja stojimo na raspolaganju putem e-maila na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..


Preporod domaćin Festivala folklorne koreografije 16. ožujka

 

Ovogodišnji 11. Festival folklorne koreografije održat će se u Dugom Selu, 16. ožujka u Dvorani Preporod s početkom u 19.00 sati. Ova manifestacija jedina u prvi plan stavlja koreografe i koreografiju, a do sada je održana u Zagrebu, Karlovcu, Varaždinu, Slavonskom Brodu, Rijeci, Vinkovcima, Vodicama, Koprivnici, Biogradu n/m i Kostreni. Organizator Festivala je Hrvatsko društvo folklornih koreografa i voditelja u suradnji s KUD-om Preporod. Svi posjetitelji moći će uživati u bogatim folklornim ostvarenjima hrvatskih folklornih autora, a izvest će ih folklorni ansambli i kulturno-umjetnička društva iz raznih dijelova Hrvatske, preko 300 folkloraša. Festival je natjecateljskog karaktera, te se na njemu izvode koreografije izabrane od strane selektora Hrvatskog društva folklornih koreografa i voditelja. Zbog toga Festival spada u red najoriginalnijih folklornih događanja, ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu. Cijena karte je 40kuna. Karte možete kupiti kod Marko Perko - 091 152 9228 i Stjepan Perko - 091 518 1595.

 

AMŠ


Dani kazališnih predstava u Dugom Selu

 

Otvorenjem uređene dvorane PREPOROD otvora se i sezona proljetnih kulturnih događanja. Nakon koncerta KUD-a Preporod u novouređenom prostoru očekuju nas kazališne predstave u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo.
Glumačka družina HISTRION gostuje u Dugom Selu s predstavom GOSPODSKO DIJETE. Kultna predstava koja je po tekstu i u režiji Kalmana Mesarić prvi put postavljena još 1936. godine, ubraja se među najizvođenije predstave zbog aktualne tematike. Vječna tema - jaz između bogataša i sirotinje, sela i grada uz komične zaplete te oživljeni duh staroga Zagreba i kajkavski govor obećavaju doživljaj prave hrvatske komedije. 
U predstavi GOSPODSKO DIJETE, redatelja Dražena Ferenčine, glume poznati glumci Histrionske družine: Zvonimir Zoričić, Biserka Ipša, Tara Rosandić, Kristijan Jajić, Ronald Žlabur/Hrvoje Klobučar, Adam Končić, Nela Kocsis i Aleksandar Bodanović. 
Predstava GOSPODSKO DIJETE održat će se u dvorani PREPOROD u nedjelju 17. ožujka 2013. s početkom u 19 sati. 
Ulaznice je moguće kupiti u Pučkom otvorenom učilištu Dugo Selo po cijeni od 40 kuna u pretprodaji, te na blagajni Preporoda na dan predstave kada će cijena iznositi 50 kn.

U subotu 23. ožujka kazalište DON HIHOT izvest će predstavu za djecu ZECMEN. Predstava je namijenjena djeci od 3 do 10 godina. Također će biti izvedena u dvorani PREPOROD 23. 3. u 17 sati. Ulaznici po cijeni od 10 kn bit će u prodaji u Pučkom otvorenom učilištu Dugo Selo. 
U nedjelju 24. ožujka Kazalište VEDRA SCENA izvest će predstavu UGLEDNI GOST po tekstu satiričara Fadila Hadžića. I ova će predstava biti izvedena u dvorani PREPOROD s početkom u 19 sati. Ulaznice po cijeni od 30 kn moći će se kupiti u POU Dugo Selo.

 


4. ožujka 2013. godine

 

S proslave 23. obljetnice osnivanja dugoselskog HDZ:

 

Vraćanje temeljnim vrijednostima i sigurna pobjeda na izborima

 

- Glave na hrpu i pod istu kapu, vraćanje zajednici, vraćanje temeljnim vrijednostima i programskim načelima, stvaranje povjerenja za vođenje ovog grada i ove države, sigurna pobjeda na predstojećim lokalnim izborima - složili su se govornici na 23. obljetnici osnivanja dugoselskog HDZ-a. Svečanost je održana 1. ožujka u dvorani KUD-a Preporod gdje je sve nazočne pozdravio predsjednik dugoselske organizacije Zdravko Šuker. Skupu su nazočili potpredsjednik Hrvatskog sabora i osobni izaslanik predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka akademik Željko Reiner, zamjenik predsjednika HDZ-a Drago Prgomet, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Zagrebačke županije Dražen Bošnjaković, predsjednik GO HDZ-a Zaprešić Željko Turk, sadašnji/novi koalicijski partneri HSS-ov gradonačelnik Dugog Sela Vlado Kruhak i predsjednik dugoselskog HSP - dr. Ante Starčević Pero Orlović uz druge uvažene gosti, članove iz domaćeg ogranka, susjednih Općina Brckovljani i Rugvice te simpatizere stranke. Okupljenima je prikazana prezentacija o počecima i gradu, a Šuker se osvrnuo na dosadašnji rad stranke koja već dvadeset godina aktivno sudjeluje u gradskoj vlasti iako nije uvijek bila nositelj. - Imamo novi tim, poboljšana je komunikacija unutar stranke što se vidi po velikom odazivu na ovaj skup, radi se kvalitetan izborni programa, sve će to rezultirati uspjehom i na svibanjskim izborima - kazao je Šuker jasno najavivši kako će se nakon pobjede izboriti da sve ključne pozicije u gradu obnašaju njihovi ljudi. Bila je to prigoda i za obznanjivanje kandidature za gradonačelnika Dugog Sela. Za tu će se funkciju boriti sadašnji HDZ-ov dogradonačelnik Stipe Velić, kandidat koalicije HDZ-HSS-HSP - dr. Ante Starčević, a ta je koalicija opisana kao Starčević, Radić i Tuđman zajedno. 
- Koalicijska vlast HDZ-HSS u ove četiri godine napravila je dosta, ali uvijek se može više. Svi kandidati imaju pravo reći svoju viziju, ali nije potrebno pljuvati po onome što je dobro napravljeno u ovom gradu. Odrađeno je sve što se moglo odraditi, za neke projekte poput poduzetničkih zona nije bilo sluha u resornim Ministarstvima unatoč našoj viziji - naveo je Velić dodavši kako HDZ ima viziju kako iskoristiti geostrateške potencijale bitne za razvoj grada. Naglasio je i kako ovo nije bila blistava godina te kako ostaju EU fondovi za što on ima tim. Kako županijska organizacija čvrsto stoji uz dugoselsku te kako se koalicija nastavlja i na županijskoj razini potvrdio je Dražen Bošnjaković. - U ove 23 godine učinjeno je mnogo. Ostvarena je država, članica je UN-a, NATO-a, ulazi u EU što je htio i pokojni predsjednik Tuđman… Predstoje novi lokalni izbori, uvjeren sam u pobjedu jer bez HDZ-a nema hrvatske države - rekao je Bošnjaković osvrnuvši se na rad sadašnje Vlade koja je "u godinu dana uspjela sve spustiti". O povećanju nezaposlenosti, padu BDP-a, sukobima sa sindikatima, nametanju svjetonazora govorio je Drago Prgomet te poručio Vladi da je "država bremenita". - Znati čitati znakove vremena, ulagati u znanje, mladost, energetske izvore, staviti nacionalne interese iznad svega - HDZ ima program i projekte i želi dijalog - nabrojao je Prgomet dodavši kako je "odgovor u našim rukama". Kako Vlada ne radi dobro i da pokušava relativizirati komunizam smatra i akademik Reiner podsjetivši kako je stvaranje Hrvatske životom platilo 15 000 ljudi. - Nesposobna Vlada mogla bi omesti ulazak u EU, a na čemu je radio HDZ. Stranka se dovela u red, vraćamo se korijenima - rekao je Reiner završivši na kraju s poznatom Tuđmanovom rečenicom "Sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što!"

 

 

 

Ana - Marija Šprihal


Održana 6. redovna skupština dugoselske HVIDRA-e

 

Dugoselska HVIDRA održala je 2. veljače svoju 6. redovnu Skupštinu. Predsjednik Damir Mesić pozdravio je okupljene članove kao i brojne goste među kojima su bili i predsjednici županijske te zagrebačke HVIDRA-e Ivica Krčelić i Mirko Ljubičić, predstavnici iz susjednih gradova i općina, te predstavnici drugih braniteljskih udruga Crne mambe, Hrvatski vitezovi i Udruge roditelja poginulih branitelja. Mesić je podnio izvješće o radu za proteklu godinu. Izdvojio je svakodnevnu pomoć braniteljima u ostvarenjima njihovih prava i uključivanja u svakodnevni život. Tako su, uz obilježavanje državnih praznika i odavanje počasti svim poginulim suborcima, kao i važnijih datuma iz Domovinskog rata; organizirali druženje na Veliki petak; bili logistika u Biogradu n/m gdje su tako predstavljali grad; sudjelovali su na Političkom pecanju i fišijadi; uspješni su bili na SŠNIDOR-u; tradicionalno su posjetili herojski Vukovar; organizirali darivanje poklona za djecu; humanitarni turnir u belotu; proveli akciju "Prijatelji za prijatelja" kada su skupljali rabljene stvari za članove lošije financijske situacije… Bili su nositelji organizacije proslave za oslobođene generale u čemu im je pomogao Grad te ostale srodne udruge. Udruga je po financijskom izvješću u plusu za oko 9.000 kuna, prihodi u 2012. iznosili su oko 80.000 kuna, rashodi 71.000. U ovoj godini i dalje će raditi na socijalno - pravnim uslugama za svoje članove poput trenutno aktualnih informacija o legalizaciji objekata ili podsjetiti na sebe kao zaboravljenu društvenu skupinu u sklopu Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom. Trudit će se članstvo društveno aktivirati, organizirati razne sportske aktivnosti, javne tribine, hodočašća, nastaviti s ostalim već uigranim projektima poput gore navedenih druženja. Ove godine, za 5. kolovoza, planira se i put u Čavoglave za što postoji veliki interes. Također, Mesić je najavio i kvalifikacije za 19. SŠNIDOR kojem će domaćin biti upravo dugoselska udruga. Očekuje ih zahtjevna organizacija, a ovdje je Mesić iznio nezadovoljstvo zbog "skresanih 10.000 kuna" - Grad im je namijenio proračunskih 20.000 kuna. S obzirom da su nedavno izgubili pročelnika za šport, jednoglasno su izabrali novog Zorana Marčinkovića. Mesić je izrazio i nezadovoljstvo što, iako pozvani, na skupštinu nije došao nitko od predstavnika Grada i općina, obnašatelja vlasti. Ivica Krčelić izrazio je zadovoljstvo radom ove udruge jer su ostvarili i više, osvrnuo se na vukovarsku situaciju oko ćirilice te sve pozvao da dostojanstveno iskažu svoj stav na skupu u Zagrebu 7. travnja. Mirko Ljubičić smatra pak "kako je previše udruga i kako su ih političari razjedinili, da moraju stvoriti novu strategiju do 2023. godine i kako je potrebno promijeniti odnos prema braniteljima od strane političke elite." Što se tiče nedolaska pozvanih, Ljubičić je kazao "kako nema nikoga zbog toga što se predsjednik ove udruge kandidira za gradonačelnika." I ostalim govornicima ne sviđa se trenutni status braniteljske populacije, smatraju kako se trebaju ujediniti. - Mi ne tražimo privilegije, samo želimo prava koja nam zakonski pripadaju i koja smo zaslužili - zaključeno je na kraju skupa.

 

 

 

Ana - Marija Šprihal


Koncert Kvarteta flauta – 7. ožujka

Uoči Međunarodnog dana žena u četvrtak 7. ožujka Pučko otvoreno učilište organizira koncert Kvarteta flauta 4 SYRINX koji će se održati u prostoru Srednje škole Dugo Selo s početkom u 19,30 sati.
Četiri flautistice: Karolina Šantl Zupan, Marina Novak, Darija Zokić i Špela Benčina, izvest će program klasičnih skladbi Čajkovskog, Debussya, Mauricea, Loukea i Griega. Koncert je dio ciklusa „Glazbeni prsten Zagrebačke županije“.
Organizatori pozivaju sve ljubitelje glazbe za koje je ulaz besplatan.Županijski javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za sufinanciranje komunalne infrastrukture

Zagrebačka županija uputila je javni poziv gradovima i općinama na svom području za dodjelu 5,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava za sufinanciranje izgradnje i održavanje objekata komunalne infrastrukture u 2013. godini. Bespovratna sredstva dodjeljivat će se za programe i projekte u četiri kategorije: vodoopskrba, prometna infrastruktura, zbrinjavanje otpada (uključujući i sanaciju divljih deponija) te zbrinjavanje otpadnih voda. Također, sufinancirat će se i izrada projektno-tehničke dokumentacije te nabava potrebnih uređaja i opreme koji su neophodni za funkcioniranje komunalnih objekata. Pravo prijave imaju sve jedinice lokalne samouprave koje u razvojnim planovima i proračunu za 2013. godinu imaju planirana financijska sredstva za financiranje kandidiranih projekata. Inače, projekti se mogu prijavljivati tijekom cijele godine. Iz Zagrebačke županije pozivaju gradove i općine da svoje zahtjeva s potpunom dokumentacijom pošalju na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za promet i komunalnu infrastrukturu, Ulica grada Vukovara 72/V, 10000 Zagreb. Tekst javnog poziva i prijavni obrasci nalaze se na web stranicama Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr, a više informacija može se dobiti i na telefone 6311-688.


Pobjednički vikend rugvičkih taekwondoista

 

U nedjelju 3. ožujka u Samoboru je održano 7. prvenstvo Zagrebačke županije u taekwondou u borbama i formama, a nastupilo je 108 natjecatelja u borbama i 75 u formama iz 12 klubova s područja Zagrebačke županije. Sveukupni pobjednik u ekipnoj konkurenciji je ekipa Taekwondo kluba Rugvice, a također pobjednik u kategoriji seniora, juniora i kadete, drugi u konkurenciji juniorki i treći u formama uz osvojene 23 medalje u pojedinačnoj konkurenciji.
Rezultati:
Kadeti ekipno:
1. TK RUGVICA
2. TK DUGO SELO
3. TK VELIKA GORICA
Kadetkinje:
1. TK VELIKA GORICA
2. TK ZAPREŠIĆ
3. TK DUGO SELO
Juniori:
1. TK RUGVICA
2. TK ZAPREŠIĆ
3. TK BISTRA
Juniorke:
1. TK ZAPREŠIĆ
2. TK RUGVICA
3. TK VELIKA GORICA
Seniori/seniorke:
1. TK RUGVICA
2. TK ZAPREŠIĆ
3. TK VELIKA GORICA
Forme:
1. TK ZAPREŠIĆ
2. TK JAKOVLJE
3. TK RUGVICA
Pojedinačne medalje u formama od članova TK Rugvica osvojili su Ivan Matić zlato, Dominik Samara, Dragan Kerošević i Toni Dujić srebro te Matej Jurišić broncu. U borbama kod kadeta zlato su osvojili Leon Smrečki, Antonija Krajinović i Ivan Šapinam a srebro Ivica Dujak, Frano Udovičić i Dario Maras. U juniorskoj konkurenciji zlato su osvojili Mario Zekić, Dragan Karošević, Mate Šaravanja, Ana Šaravanja i Iva Hrdan, a srebro David Pušić. Kod seniora od naših zlato su osvojili Mihael Jelečević, Dominik Samara, Robert Nagradić i Dominik Bičak, a srebro Dubravko Maras i Antonio Hrdan.

 

D. H.


Održano prvenstvo Zagrebačke županije u taekwondou: Marin Orlović i Anamarija Bogati kadetski pravci Županije

U Samoboru je jučer održano 7. prvenstvo Zagrebačke županije u taekwondou. Taekwondo klub Dugo Selo nastupio je sa 14 natjecatelja i natjecateljica. Najbolji plasman ostvarili su kadet Marin Orlović i kadetkinja Anamarija Bogati koji su osvojili prvo mjesto. Srebrne medalje osvojili su Ivica Jelušić, Katarina Drmić i Kristina Bogati, dok su se brončanim medaljama u borbama okitili Teo Baumgartner, Marin Pašalić, Ivan Drmić, Anamarija Pavlović i Krešimir Drmić. U formama su najbolji rezultat postigle sestre Lara i Lana Biljan osvojivši brončanu medalju, a istim odličjem okitio se i njihov brat Ivan Biljan. U ekipnom poretku kadeti Taekwondo kluba Dugo Selo zauzeli su drugo mjesto, a kadetkinje treće.


Nadmoćna pobjeda dugoselskih odbojkašica

Protekle subote 2. ožujka u dvorani OŠ Ivan Benković odigrana je odbojkaška utakmica seniorki 2B lige centar (skupina jug) između Odbojkaškog kluba Dugo Selo i Odbojkaškog kluba Sunja. Dugoselke su pobijedile s 3:0. Prvi set (25:13), drugi set (25:21) i treći set (25:22). Na utakmici dobrom igrom su se iskazale igračice Kaja Bagarić i Adrijana Stojanović. Ekipa Dugog Sela trenutno zauzima 4. mjesto na tablici i sljedeći vikend je isto domaćin u goste joj dolazi ekipa Azene III iz Velike Gorice.


1. ožujka 2013. godine

Preporod Preporodove dvorane

 

Jučer je dvorana KUD-a Preporod, nakon pola godine zahtjevnih radova na njenoj obnovi, otvorila vrata posjetiteljima. Za tu je prigodu upriličen svečani koncert, a mnogobrojna publika je tako uživala u nastupima malog i velikog folklornog ansambla, tamburaškog orkestra, škole folklora, limene glazbe i glumačke družine. Ansambli su izveli pjesme i plesove Sesvetskog prigorja, Posavine, Zagorja… Kako je podsjetio predsjednik KUD-a Danijel Šturm dvorana je obnovljena zahvaljujući donacijama Ministarstva kulture RH, Zagrebačke županije i Grada Dugog Sela, te uz vlastita sredstava. Tijek rekonstrukcije rekonstruirao je potpredsjednik Društva Mario Mlinarek. Podsjećamo, kompletno je skinut kosi i ravni drveni dio gledališta, očišćena površine poda do betona, razmontirana stara i postavljena nova konstrukcija za pozornicu. Gledalište je podignuto u jednom dijelu i sada ima 300 sjedećih mjesta. Zahtjevno je bilo i preuređenje starih stolaca koji su ostali zbog sentimentalne vrijednosti. Proširena je i pozornica čija površina sada pruža odlične uvjete za predstave, sve aktivnosti, programe, najavljene skore nastupe i gostovanja u njihovoj organizaciji. S obzirom na zahtjevnost posla, u radovima su sudjelovali i sami članovi KUD-a koji su tu provodili i do 12 sati dnevno. On je zahvalio zaslužnima na pomoći i nesebično izdvojenom slobodnom vremenu. Dvoranu još očekuju i dodatni radovi poput postavljanja nove rasvjete i klimatizacije. Kako je puno napravljeno i truda uloženo složio se i gradonačelnik Vlado Kruhak koji se prisjetio mladosti i brojnih događanja u tom prostoru. Izgledom dvorane oduševljeni su bili i ostali posjetitelji koji, kako se moglo čuti, sada s nestrpljenjem očekuju nova događanja. KUD Preporod ove godine slavi 106. rođendan, a proslavit će ga kako i priliči njegovoj bogatoj povijesti i značaju - tradicija koju njeguju i baština koju čuvaju još će se više istači u ovom novom i modernom ambijentu.

 

 

 

Ana - Marija Šprihal


Rođendanski poklon Dječjem vrtiću Dugo Selo rekonstrukcija i nadogradnja prostora

 

Uz današnje obilježavanje 37. obljetnice od otvaranja Dječjeg vrtića Dugo Selo potpisani su ugovori o rekonstrukciji i dogradnju matičnog objekta u Perivoju Ivane Brlić Mažuranić između Grada Dugog Sela, Dječjeg vrtića Dugo Selo te predstavnika tvrtke izvođača i nadzora. Za izvođača radova izabrana je tvrtka Alte – gradnja d.o.o. iz Vukovara s kojom je sklopljen ugovor ukupne vrijednosti 2.027.459 kuna, a za nadzor AMG Studio d.o.o. iz Svetog Križa Začrtja s ugovorom vrijednim 43.750 kuna. Ugovorom za izvedbu I. faze predviđaju se radovi na dogradnji dvije vrtićke jedinice na zapadnom dijelu postojećeg vrtića, približne površine 300 m2. Dograđuju se jedinice paviljonskog tipa usklađene s postojećom izgradnjom na parceli. Ugovaraju se i radovi rekonstrukcije postojećeg plinskog i vodovodnog priključka, hidrantske mreže te izvedba vatrogasnog pristupa iz Ulice D. Domjanića. U drugoj fazi predviđa se dogradnja administrativnog dijela za potrebe Vrtića čime će se riješiti i pitanje neodgovarajućih prostora za stručni rad s djecom. Druga faza obuhvaća dogradnju približne površine 100m2, izvedbu kolnog ulaza s parkiralištem za zaposlenike te vatrogasni pristup do Vrtića sa sjeverne strane (Ulica M. J. Zagorke). Dokumentacija za izgradnju administrativnog dijela predana je u Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Zagrebačke županije radi izdavanja potvrde za glavni projekt. U trećoj fazi izvode se radovi na uređenju gospodarskog dijela Vrtića iz kojeg će se izmjestiti računovodstvo te proširiti i urediti kuhinja s pratećim prostorijama. 

Kako je tom prilikom istaknuo gradonačelnik Dugog Sela Vlado Kruhak – nakon ulaganja u obnovu krovišta i rekonstrukcije jednog paviljona ovo je treće u nizu ulaganje u dugoselski Vrtić unazad tri godine, a s obzirom na povećanu zainteresiranost upisa u gradski vrtić, kao i velik broj neupisane djece – ovo je nužno ulaganje u prostorne i smještajne kapacitete Vrtića. Trenutno je smješteno 391 dijete u 14 skupina, dok je nakon zaključenog jesenskog natječaja ostalo nezbrinuto 70-ero djece. A taj broj svake godine je visok, i većinom se radi od djeci jasličke dobi, istaknula je ravnateljica Sesan. Dogradnjom dva paviljona moći ćemo smjestiti najmanje 30-ero djece, poručila je ravnateljica. Potpisivanjem ugovora ovaj dan, koji je ujedno rođendanski, za Vrtić je postao još posebniji. Djelatnici Vrtića su ohrabreni jer će ulaganje još više pridonijeti kvalitetnijem radu u ustanovi, kazala je na kraju Sesan, dodajući da je kvaliteta primjetno poboljšana unatrag pet godina. Isto tako Vrtić se može pohvaliti činjenicom kako su jučer osvojili vrijednu eko nagradu – 1. mjesto na natječaju jedne privatne tvrtke i u konkurenciji 147 vrtića, a koja će im omogućiti solarne kolektore.

 

Iva GRGIĆ OZIMEC


Dan civilne zaštite RH

Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu koja je osnovana 1972. godine proglasila je 1. ožujak kao Međunarodni dan civilne zaštite. Tu je odluku 1992. godine prihvatila i Vlada Republike Hrvatske tako da je 1. ožujka i naš nacionalni Dan civilne zaštite, a obilježen je današnjom svečanom sjednicom u Bjelovaru, u organizaciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Civilna zaštita (CZ) u RH bilježi svoju povijest od kasnih dvadesetih godina 20. stoljeća. Dok se u drugim državama Europe svijest o potrebi razvoja CZ javila kao posljedica masovnog stradavanja civila u I. svjetskom ratu, ideja o potrebi zaštite stanovništva u Hrvatskoj rodila se ranije, 1884. godine, nakon potresa koji je zadesio Zagreb Hrvatskoj. Od 1. siječnja 2005. civilna zaštita djeluje u sastavu Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Dugoselsko Zapovjedništvo Civilne zaštite Grada osnovano je 2011. godine. CZ u svijetu i u Hrvatskoj oblik je organiziranja, pripremanja i sudjelovanja građana, pravnih osoba, državnih upravnih tijela, jedinice lokalne samouprave i uprave radi zaštite i spašavanja ljudi, dobara i okoliša, a zadaće civilne zaštite su prvenstveno socijalne i civilne naravi.

AMŠ


ŠKOLA SRETNE DJECE

 

U vrijeme velike ekonomske krize, kad se čini nemogućim da se ostvare najveće želje i snovi, Osnovna škola Josipa Zorića Dugo Selo postala je škola sretne djece. Nakon dugo godina iščekivanja našim se učenicima napokon ostvarila velika želja – dobili su školske ormariće! Popis dobročinitelja škole sve je veći – predsjednik Mjesnog odbora Lukarišće Marijan Pavlić i predsjednik Mjesnog odbora Centar Zvonko Kaleb prepoznali su potrebe učenika i omogućili postavljanje školskih ormarića donacijom u iznosu od 10 000 kuna. Ravnateljica Mara Mamuza ugostila je jučer, 28. veljače predstavnike MO te ih provela kroz školu. Zajedno su razgledali razne školske novosti (požarne stepenice, protupožarna vrata, školsku nadstrešnicu), a najviše su se zadržali pored ormarića veselih boja. Naravno, u školskoj zgradi potrebno još mnogo obnavljanja i ulaganja, a ormarići su velik korak u tom smjeru. Osim predsjednika Mjesnih odbora, veliki iznos za nabavu ormarića donirala je i Zagrebačka županija, a treba istaknuti da je i izvođač radova Slavko Rupčić poklonio školi 24 ormarića. Ormarići su postavljeni u predbožićno vrijeme kao svojevrsni poklon škole učenicima, a učenici su ovu promjenu dočekali s oduševljenjem. Nadamo se da će i ubuduće Dugo Selo, kao grad sretne djece, pomagati nastojanja da boravak učenicima u školskoj zgradi OŠ Josipa Zorića zajednički učiniti što funkcionalnijim, vedrijim i ljepšim.

 

 

 

L.G.


Županijske sportske nagrade za 2012. godinu - mlade nade - Ani i Mati Šaravanji iz TK Rugvica

 

U Jastrebarskom 27. veljače održano je svečano proglašenje najboljih sportaša Zagrebačke županije za 2012. Borci Taekwondo kluba Rugvica dobili su dva priznanja, u ženskoj konkurenciji Ana Šaravanja je dobila priznanje u kategoriji mlade nade do 15 godina, a isto to priznanje u muškoj kategoriji dobio je njezin 15 minuta mlađi brat Mate tako da je Taekwondo klub Rugvica nastavio kontinuitet priznanja na nivou Županije što je samo još jedan od pokazatelja ozbiljnosti i kvalitete rada u klubu.

 

D. H.


IVAN REMENAR PONOVO KANDIDAT ZA NAČELNIKA

 

Aktualni načelnik Općine Rugvice Ivan Remenar dobio je potporu na općinskim temeljnim ograncima HSS-a za ponovo isticanje kandidature ove stranke za načelnika na predstojećim lokalnim izborima. Osim toga odlučeno je da će HSS izaći na izbore samostalno. 
Potpora Remenaru je želja za nastavkom uspješne politike i nastavkom započetih dugogodišnjih projekata. Među tim projektima, u priopćenju HSS-a Rugvice, navodi se izgradnja cjelokupnog sustava odvodnje, uključujući i izgradnju pročistača te uličnih vodova, a u prioritetima slijedi sanacija cesta i ulica uz gradnju potrebnih pješačkih staza. Cjeloviti završetak doma u Jalševcu Nartu, uključujući iznajmljivanje prostora i uređenje okoliša, je sljedeći cilj, a u planu je nastavak uređenja doma u Rugvici te potrebna sanacija i dogradnja preostalih domova po naseljima. U priopćenju se podsjeća da je u pripremi gradnja mrtvačnice u Oborovu te dječji vrtić u Nartu koji je prijavljen za dobivanje sredstava iz EU fondova. 
Iz HSS-a podsjećaju da je temeljem prostorno-planske dokumentacije i uz izraženi interes investitora omogućeno da Općina Rugvica postane jedno veliko gradilište (IKEA, čvor Svibovski Otok, izmještanje naplatnih kućica) koje uvelike angažira građevinski sektor čime se čuvaju i otvaraju nova radna mjesta. 
Rugvički HSS želi surađivati s kvalitetnim ljudima, a ne s politikama i ideologijama, na stvaranju bolje budućnosti. Mišljenja su da bi, zajedno s već dokazanim županom Stjepanom Kožićem, Remenar, kao ponovo izabrani načelnik, dobrim najvećim dijelom mogao i ostvariti.

 

N.H.M.