________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

30. travnja 2013. godine

Novi 565. broj Dugoselske kronike!

 

U večernjim satima na prodajnim mjestima moći ćete naći novi 565. broj Dugoselske kronike. U znaku političkih izbora – donosimo priloge s nedavno održanih prvih izbora za EU parlament, te izvješća s novinarskih konferencija, događanja i aktivnosti političkih stranaka ususret lokalnim izborima. Kronika donosi i živopisnu reportažu sa održanog 3. Sajma cvijeća u Dugom Selu prepunog različitim događanjima. Zagrebačka županija svečano je proslavila 20. obljetnicu te obilježila Svjetski dan zdravlja kroz ispostave županijskog Doma zdravlja. Ekološkim akcijam čišćenja divljih deponija, sadnje ruža, uređivanja okoliša – obilježen je i Dan planeta Zemlja. U Ostrni se nastavlja obnove ulica i mosta. Gradsko vijeće, prije raspuštanja, donijelo odluku o komunalnom doprinosu, Vijeće Brckovljani donijelo odluku da Tedrovec ostaje gospodarska zona do daljnjega, a Vijeće Rugvica odlučilo o urbanističkom planu gospodarske zone Dragošička. Održan Međunarodni festival klasične glazbe u Dugom Selu, predstava ZOO novosti, koncert srednjovjekovne glazbe, promocija knjige J. Predavca te prva dugoselska Noć knjige. Sve to i još više, u novom broju Kronike.

 

 

 

Mađioničarski nastup za svu djecu Dugog Sela

Nakon održane predstave „Volim njofru“ u izvedbi glumaca HNK-a iz Varaždina Udruga ADHD i ja organizirala je jučer za sve zainteresiranu djecu besplatni mađioničarski show u izvedbi Carla Leskošeka „Profesora Figija“. Predstava je polučila veliki interes, a zbog brojnog odaziva djece i odraslih održana je na otvorenom – na Arcusovom trgu.


Neobična promocija knjige Marijana Krapeca

 

U restoranu "Dionis" u petak 26. travnja malobrojni odabrani uzvanici bili su svjedoci sasvim neobične promocije jedne sasvim neobične knjige pod neobičnim okolnostima. Naš sugrađanin Marijan Krapec napisao je autobiografiju pod imenom "Dvostruki milijarder". Knjiga je izašla u nakladi Gradske knjižnice Dugo Selo, a u okviru zavičajne biblioteke "Terra sancti Martini" kao jubilarna 25. knjiga. 
Kao prvo, zašto takav naslov autobiografije? Naravno, nije riječ o novčanom bogatstvu jer bi autor s toliko kuna ili eura mogao kupiti i dobrostojeći europski nogometni klub. Riječ je broju proživljenih sekundi, dakle, jedan dug život, ispunjen doživljajima, ljudima i događajima, a knjiga od dvjestotinjak stranica može obuhvatiti samo dio tog "milijarderskog" bogatstva. 
Priča je to o samome sebi i svome mjestu u svemiru, barem onom dijelu koji Marijan Krapec bez uvijanja zove "njegovo veličanstvo Život". Kroz iznimno vedar i često vrlo duhovit tekst pratimo jedan životni put, sretne i tužne trenutke, dileme i pobjede, nastojanja da se neke stvari shvate i odbacivanje istih ako toga nisu vrijedne. Životni put svakoga, pogotovo ako je tako dug, osebujan je i sam po sebi poseban. Ali autoru je uspjelo da jednu tako opširnu temu (dakle, njegov životni put) obradi na stilski iznimno zanimljiv, osebujan način, kroz jednu neobično satiričko-vedru i ponekad apsurdističku vizuru. Ili, kako je uvodničar Aleksandar Antolović rekao, gotovo montipajtonovsku. 
Po samom autoru Marijanu Krapecu zamišljena, ova je promocija "zahtijevala" da svako od prisutnih, barem onih hrabriji, pročita i komentira njemu najdraži dio knjige. Ta okolnost je dovela do mnoštvo emotivnih trenutaka u kojima su tri kćeri iznijele svoje iskrene osjećaje o samoj knjizi, ali i o doživljaju svoga odnosa prema ocu autoru. Svoj obol čitanju i doživljavanju knjige dali su i Josip Trupec, predsjednik Gradskog vijeća Dugog Sela Stjepan Bertek te gradonačelnik Grada Dugog Sela Vlado Kruhak. 
U neslužbenom, točnije hedonističkom dijelu promocije, nizali su se komentari na ovu vrlo zanimljivu knjigu uz dobra jela i osvježavajuću kapljicu.

 

 

 

Predrag Topić


Županijska izletnička ruta obuhvatila Dugo Selo

 

Pun autobus izletnika iz grada Zagreba razgledao je ove nedjelje ruševine stare Martinske crkve. Izletnici su u posjet Martin bregu stigli u sklopu izleta po gradovima Zagrebačke županije koje već treću nedjelju za redom organiziraju portal www.kamonaizlet.hr , zagrebački Prvi Radio, Turistička zajednica Zagrebačke županije i agencija Ibus. Od osam sati ujutro ekipa izletnika, sastavljena od svih generacija zagrebačkih obitelji, obilazila je atraktivne lokacije na području Ivanić-Grada i Dugog Sela. Posjetili su tako Lječilište Naftalan, ŠRC Petek, Hotel Sport, Seoski turizam Kezele i Seoski turizam Stara Marča na području Ivanić-Grada, a na dugoselskom području bili su u Izletištu Matezović u Gračecu, kušali proizvode Vinarije Zaleznik iz Štakorovca, posjetili Konobu Kamin u Prozorju, okušali se u jahanju na J.K. Western Ranchu u Prozorju, te poslušali kratak osvrt na bogatu povijest Dugog Sela kod Martinske crkve o čemu im je govorio zamjenik predsjednika TZ Dugog Sela Ivan Gereci. 

Portal za promociju turizma www.kamonaizlet.hr po sjedištu tvrtke koja njime upravlja pripada Dugom Selu. Vlasnik portala Irinej Mucak ističe kako mu je bilo iznimno zadovoljstvo dovesti autobus izletnika baš u svoj grad. Svoje zadovoljstvo ističu i ugostitelji koje je autobus posjetio, jer se, kako je izletnicima iskreno priznao Drago Kezele, vlasnik Seoskog turizma Kezele, njihovo poslovanje ipak dobrim dijelom temelji na posjetima stanovnika Zagreba. 
Izletnici koji su, prilično umorni, tek poslije 20 sati otputovali iz Dugog Sela, redom su oduševljeni svime što su vidjeli i posjetili na području ova dva grada. Zadovoljni su prijemom i uslugom te redom ističu kako nisu znali da ovako raznoliki sadržaji postoje na tek 30-ak minuta vožnje od Zagreba. 
Bio je ovo treći po redu cjelodnevni nedjeljni izlet za zagrebačke obitelji u organizaciji istog tima. Dosad su posjetili Jastrebarsko i Veliku Goricu, a nakon nedjelje u Dugom Selu i Ivanić-Gradu novu ekipu izletnika povest će iduće nedjelje u Samobor.

 


Održana Javna tribina o aktivnim mjerama zapošljavanja

U organizaciji Foruma žena SDP-a Dugo Selo održana je Javna tribina na kojoj je o aktivnim mjerama zapošljavanja govorila pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Tatjana Dalić. Dvorana Infocentra koalicije SDP-HSU i nezavisne liste dr. Šolina bila je premala za sve zainteresirane što dovoljno govori o aktualnosti teme. Nakon što su predsjednica Foruma žena SDP-a Dugo Selo Sofija Štefanac Klobučar i predsjednik GO SDP-a Dugo Selo Stjepan Štefinovec pozdravili sve prisutne i zahvalili na odazivu, pomoćnica ministra Tatjana Dalić detaljno je informirala prisutne o nizu mjera koje poduzima ova vlada kako bi povećala zapošljivost usprkos izostanku investicija koje bi otvorile nova radna mjesta. Pri tom je naglasila da Vlada donosi teške i nepopularne poteze koji su dale rezultat e, ali ti rezultati nisu prezentirani javnosti na pravi način. Tako je primjerice za 4,8 % povećana zaposlenost u 2012. godini u odnosu na prethodnu 2011. god. a u prvom tromjesečju ove godine zaposlenost je veća 27% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Nakon iscrpnog i nadasve zanimljivog izlaganja pomoćnice ministra Dalić, pregled strukture nezaposlenih na području grada Dugog Sela prezentirala je Ana Novosel voditeljica dugoselske ispostave Zavoda za zapošljavanje. Istaknula je da je trenutno na području Dugog Sela nezaposleno 1349 osoba , te da to u odnosu na broj stanovnika i nije tako poražavajući podatak. Veliki problem je kvalifikacijska struktura nezaposlenih kao i činjenica da više od 50% nezaposlenih čine žene. Naglasila je da su mjere aktivne politike zapošljavanja naišle na dobar odaziv u Dugom Selu i to naročito zapošljavanje putem javnih radova kao i stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa a za samozapošljavanje od početka godine već su zaprimljena 34 zahtjeva od kojih su za 10 odobrene potpore a preostalih 20 zahtjeva je još u postupku. Nedostatak srednjih i velikih poduzetnika na području grada također onemogućava veće zapošljavanje , a i iz dugoselske srednje škole svake godine na tržište rada dolaze novi računalni tehničari i frizeri koji su teško zapošljivi. 
Na kraju tribine gospođa Dalić je strpljivo odgovarala na mnogobrojna pitanja te se tribina odužila i više nego što je bilo planirano.

JKB


KARAVANA ZA ŽIVOT - BIKERI NA CESTI ove subote prolazi kroz Dugo Selo

Ove subote - 4. svibnja - kroz Dugo Selo oko 13 sati 2. po redu "Karavana za život - bikeri na cesti" proći će kroz Dugo Selo na svom putu do Karlovca. Procjenjuje se kako će u Dugo Selo doći oko 300 motorista koji će se nakratko zadržati prostoru bivšeg Doma HV-a, sjedištu Moto kluba Sveti Martin Dugo Selo, domaćina motorista. Motoristi kreću iz sedam smjerova iz cijele Hrvatske s ciljem da se svi smjerovi susretnu u 15 sati u Karlovcu gdje će kroz određeni program prezentirati svoje stavove i planove koji imaju za cilj spriječiti i umanjiti stradanja motociklista i skuteraša. U Dugom Selu će se okupiti motoristi koji dolaze iz Koprivnice, Virovitice, Đurđevca, Bjelovara, Vrbovca i okolnih mjesta. Planirano je da se u Domu HV-a zadrže oko pola sata na okrepi, nakon čega će se kolona u pratnji policije uputiti prema obilaznici do Sveučilišne bolnice gdje će za sve motoriste biti oslobođen autoput do Karlovca. 
Članovi MK Dugo Selo sudjelovali su prošlogodišnjoj Karavani koja je okupila 2.600 motorista iz cijele Hrvatske. Ova inicijativa vrlo brzo pronašla je svoju podršku, kako javnosti, tako i svih državnih institucija čija je suglasnost bila potrebna za pokretanje realizacije Karavane. Karavana je zamišljena kao susret svih motociklista Hrvatske; članovi svih moto klubova, neovisni zaljubljenici u dva kotača, vlasnici mopeda i svi koji se osjećaju kao dio populacije koja je jedna od najugroženijih u prometu, okupljeni na jednom mjestu u isto vrijeme. Glavni cilj Karavane je masovnim okupljanjem probuditi svijest javnosti o brojnosti motocikala na cesti, ali i o brojnosti poginulih motociklista u prometu. Promoviranje sigurne vožnje, edukacija motociklista, ali i skretanje pozornosti na činjenicu da u velikom broju slučajeva motociklisti stradaju zbog nepažnje ostalih sudionika u prometu. 
Organizatori Karavane, skupina entuzijasta i zaljubljenika u motore, kao i svi koji sudjeluju u Karavni - žele odaslati sljedeće poruke: 
· Da motoristi nisu zanemarivi sudionici u prometu te da su dio hrvatskog društva koji sudjeluje u svim segmentima života i rada zajednice; 
· Da su "bikeri" ljudi koji imaju dušu, ljudi koji vole svoj dom, poštuju svoje i tuđe stavove te da smo ujedinjeni u namjeri da želimo preživjeti na cesti a ne zaviti u crno svoje obitelji, prijatelje i znance. 
· Da je moguće poštivati red, prometne propise kao i zakone o prometu uz naglasak da se svi sudionici prometa moraju uzajamno poštivati i tolerirati.

I.G.O.

 

Lokalni izbori:

 

DUGOSELSKA KRONIKA POZIVA KANDIDATE NA PREDSTAVLJANJE NA NJEZINIM STRANICAMA

Dugoselska kronika, kao glasilo Grada Dugog Sela te općina Brckovljani i Rugvica, pratit će na svojim stranicama kampanju za predstojeće lokalne izbore na području ovih triju jedinica lokalne samouprave. 
Pozivamo liste, odnosno kandidate za gradonačelnika, odnosno načelnike da se oglase na našim stranicama. 
Svakoj stranci koja na izbore izlazi samostalno, koaliciji, odnosno listi ili kandidatu za gradonačelnika i načelnika kojeg podupire skupina birača, osigurat ćemo jednu četvrtinu stranice (formata A3) za besplatnu objavu. Ukoliko ista stranka, koalicija ili kandidati s podrškom skupine birača imaju listu i kandidata za gradonačelnika, odnosno načelnika, imaju pravo na dvostruki prostor ( 2 x 1/4 stranice) te mogu objediniti prostor u jednu polovinu stranice A3. Ukoliko se u koaliciji nalazi više stranaka, ili nezavisnih kandidata, koalicija se smatra subjektom te se prostor ne može temeljem toga multiplicirati. 
Tekst, odnosno po jednu fotografiju, ili dvije ukoliko se radi o objedinjenom formatu, dužni su priložiti sami kandidati, dok će Dugoselska kronika osigurati grafičko uređenje. 
Moguće je i da kandidati sami grafički oblikuju stranicu u zadanim okvirima. 
Materijale je potrebno dostaviti u elektronskom obliku, zaključno do 8. svibnja 2013. godine do 12,00 sati u prostorije Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo, Josipa Zorića 21a, ili na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 
Materijale koji stignu nakon navedenog roka, preopširne materijale, ili pak tekstove i fotografije koje su uvredljive za druge kandidate, sadrže prijetnje, šire rasnu, nacionalnu, vjersku, ili drugu netrpeljivost Dugoselska kronika neće objaviti. 
Dugoselska kronika daje strankama, odnosno kandidatima, a zbog šireg interesa javnosti popust u iznosu 50% za ovu vrst promidžbe. Cijena 1/4 stranice s popustom iznosi 350 kuna (+PDV), odnosno za 1/2 stranice 600 kuna (+PDV). 
Također obavješćujemo kandidate da će svaka stranka, koalicija ili lista skupine birača imati mogućnost praćenja jednog predizbornog skupa od strane novinara Dugoselske kronike u vrijeme kampanje, o čemu ćemo izvijestiti na našim web stranicama. Kandidati su dužni sami odabrati događaj koji žele i o njegovom mjestu i vremenu održavanja obavijestiti uredništvo Dugoselske kronike, najmanje 24 sata prije početka događaja. 
Novinari Dugoselske kronike neće pratiti događaje koji se održavaju izvan područja Grada Dugog Sela te općina Brckovljani i Rugvica. 
Za objavu Izvješća o troškovima izborne promidžbe, odnosno Izvješća o primljenim donacijama za financiranje izborne promidžbe vrijede standardne cijene.


U četvrtak ministar Maras u Dugom Selu – javna tribina SDP-a o Poduzetničkom impulsu 2013


29. travnja 2013. godine

Posebna zahvalnica Gradu od zagrebačke Udruge slijepih

 

Tajnik Udruge slijepih Zagreb Goran Denis Tomašković uručio je danas gradonačelniku Dugog Sela Vladi Kruhaku zahvalnicu za osobit doprinos radu Udruge i brizi za slijepe sugrađane, a povodom 65. obljetnice osnivanja i rada Udruge. Tom prilikom današnjem prijemu nazočila je i predstavnica udruge Zrinka Kovačić i pročelnik za društvene djelatnosti Grada Dugog Sela Veljko Bertak. „Naša udruga broji 1.200 članova s područja grada Zagreba i Zagrebačke županije, od toga 12 osoba dolazi s područja grada Dugog Sela“, istaknuo je Tomašković. S obzirom da Grad Dugo Selo sufinancira javni prijevoz slijepim osobama, ulaže u rješavanje arhitektonskih barijera na području grada u što su se predstavnici Udruge i sami uvjerili prešavši put od dugoselskog Glavnog kolodvora do centra koji je prilagođen slabovidnim osobama, te što su dugoselski članovi, prije svega Sanja Stanković, vrlo aktivni u radu Udruge – Gradu i gradonačelniku uručena je zahvalnica. „Nastojimo 

što je više moguće pomoći osobama s ograničenjima i invaliditetom, kao i za sve koji su obuhvaćeni socijalnim programom, za koji se izdvajaju značajna proračunska sredstva“, kazao je gradonačelnik Kruhak zahvalivši se na zahvalnici. Napomenuo je kako će Grad i dalje investirati u aktivnosti rješavanja arhitektonskih barijera koje će se rješavati dalje i u Zorićevoj ulici, a nakon što je na semafor kod OŠ Josipa Zorića u suradnji s Rotary clubom ugrađen zvučni signal za slabovidne osobe, nastojat će se ugraditi isti sistem i kod semafora kod Lidla i kod Kauflanda, najavio je gradonačelnik. 
Tajnik Tomašković navodi problem nezaposlenosti koji muči sve veći broj njihovog članstva, među kojima su i dvije članice iz Dugog Sela, Marija Dončić Galić, telefonistica po struci i Tatjana Raštegorac, prvostupnik sociologije na Filozofskom fakultetu. „Bez obzira za državne poticaje za zapošljavanje osoba s invaliditetom i propise izvedene iz Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom protekle godine iz njihova članstva nije zaposlena niti jedna osoba, a njih je ukupno 56-ero“, govori Tomašković. Isto tako navodi i obrazovni sustav slijepih osoba koji se nije mijenjao zadnjih 30 godina, a koji kroz Centar Vinko Bek nudi obrazovanje za svega dva ranga zanimanja – poslovnu tajnicu i telefonistu. Smatra kako se potonje zanimanje više gotovo uopće ne traži te da bi trebalo revidirati sustav i uskladiti s novim tehnologijama i tržišnim kretanjima.

 

Iva GRGIĆ OZIMEC


ČITAMO MI, U OBITELJI SVI OŠ RUGVICA

 

Jako smo ponosni što i naša škola ove godine sudjeluje u nacionalnom projektu Čitamo mi, u obitelji svi u organizaciji Hrvatske mreže školskih knjižničara. Projekt je u našoj školi započeo 07. prosinca 2012. godine i traje tijekom drugog polugodišta. Projekt funkcionira po načelu putovanja knjižnične naprtnjače od jednog do drugog učenika 3. razreda. Svakog petka jedan učenik nosi naprtnjaču doma u svoju obitelj. Naprtnjača je u obitelji pet dana. U njoj se nalazi osam zanimljivih knjiga iz različitih područja. Roditelji i djeca imaju zadatak da svaki dan barem 15 minuta ili pola sata odvoje za čitanje i druženje s knjigama. Svoje dojmove i doživljaje zajedničkog čitanja učenici zapisuju u bilježnicu dojmova. Peti dan učenik vraća naprtnjaču u školu i ukratko prokomentira svoje doživljaje ispred svog razreda, učitelja te knjižničara. Cilj Projekta je ukazati roditeljima na to da su u svemu oni najvažniji odnosno da je najučinkovitiji način svladavanja tehnike čitanja i stvaranja užitka u čitanju kad se čita pred djecom ili s djecom u obitelji. Isto tako, učenici se na privlačan način uključuju u model čitanja radi razonode s ciljem razvoja tehnike čitanja. Projektom se također skreće pažnja i učenicima i roditeljima da se u knjižnicama nalazi mnoštvo knjiga iz različitih područja, a ne samo onih za čitanje obvezne lektire.

 

Julijana Mihaliček, knjižničarka


Osnovan Temeljeni ogranak HDZ-a Puhovo
– predsjednik Josip Lovrić

 

Odlukom na osnivačkoj skupštini Temeljnog ogranka HDZ-a Puhovo, održanoj u Gradskoj vijećnici Grada Dugog Sela u petak 26. travnja, za predsjednika je izabran Josip Lovrić, dok su za članove Izvršnog odbora imenovani Siniša Roso, Damir Bilić, Kruno Ivaniček, Marijana Lovrić, Dinko Franjić i Žarko Krišto. Sjednici je nazočio i predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Dugo Selo Zdravko Šuker koji je tom prilikom iskazao žaljenje što se ogranak Puhovo dosada nije osnovao, tim više što iz tog naselja dolazi čovjek koji je prvi potpisao pristupnicu dugoselskom HDZ-u još u kolovozu 1989. godine – Kruno Ivaniček koji je bio ujedno i prvi tajnik stranke. „Izborni rezultati pokazuju kako HDZ u Dugom Selu je najjači u Zagrebačkoj županiji, što je potvrđeno i na posljednjim izborima za EU parlament“, istaknuo je Šuker, najavivši kako će HDZ istu snagu biračkog tijela pokazati i na skorim lokalnim izborima. Novi predsjednik Lovrić predstavljajući se napomenuo je kako se u HDZ učlanio istog trenutka kada je izgubila parlamentarne izbore 2001. godine i od tada je u stranci. Također dodaje kako u Puhovu HDZ-a nikada nije izgubio glasove, a obećaje kako će na lokalnim izborima imati dosada najbolje rezultate. Ivaniček je komentirao tom prilikom da je potrebno što prije aktivirati rad mjesnog odbora Puhovo, a buduća vlast treba povesti više računa i pažnje na problematiku stanovništva u Puhovu – kao što je činjenica da su djeca iz Puhova najbrojniji učenici u OŠ Josipa Zorića te da svaki dan prelaze dva željeznička prijelaza, zatim tu je problem otvorenog kanala, rekreacijskih terena, itd. 
Na sjednici je nazočio i kandidat za zamjenika gradonačelnika koalicije HDZ-HSS-HSP AS Pavo Jakovljević (HDZ), dok drugi kandidat za zamjenika nije bio nazočan, radi čega je izraženo žaljenje, no opet čvrsto uvjerenje „da će zajedničkim snagama dobiti izbore“.

 

 

 

I.G.O.


Predstava "Volim Njofru" za "ADHD i ja" udrugu

 

Glumci HNK iz Varaždina Mirela Brekalo i Stojan Matavulj odigrali su 26. svibnja predstavu Milana Grgića "Volim Njofru" Zanimljiva predstava prikaz je manje-više poznatih scena iz obiteljskoga života s naglaskom na odrastanje kćeri u ženu koja se udaje, što očevi teško prihvaćaju. Predstava je odigrana u prostoru koji koristi Udruga "ADHD i ja" a koji je za tu prigodu prilagođen izvedbi. Tako je improvizirana scena s kulisama pojačana odgovarajućom rasvjetom zadovoljila izvedbi kao i prostor za posjetitelje koji, nažalost, nije bio sasvim ispunjen. Gostovanje Varaždinskoga kazališta u Dugom Selu bilo je humanitarnog karaktera. Sav prihod od prodanih ulaznica, čija je pojedinačna cijena iznosila 40 kuna za odrasle i 10 kuna za djecu, namijenjen je potrebama Udruge. Pored toga ostvareno je prihoda i od donacija. 
- Prikupljeno je ukupno 1. 885 kuna - potvrdila je predsjednica Udruge Sandra Geri, dodavši kako će time podmiriti dio režijskih troškova. 
Najavljeno je još jedno gostovanje varaždinskih glumaca u humanitarne svrhe tako se organizatori nadaju većem odazivu.

 

 

 


Učenici OŠ „Stjepan Radić“ u posjeti Donjem Dvorišću

 

U organizaciji Mjesnog odbora i DVD-a Donje Dvorišće učenici drugih razreda Osnovne škole „Stjepan Radić“ iz Božjakovine u petak, 26. travnja posjetili su ovo naselje, a sve u cilju održavanja terenske nastave. Šezdesetak učenika drugog a, b i c razreda, zajedno s njihovim učiteljicama Anom Klarić, Bernardom Perković, Ivanom Kesedžić i Ljubicom Lujić uputili su se od škole pješke do susjednog rubnog naselja Grada Dugog Sela. Na putu su promatrali promjene u prirodi, održavši zajedno sat prirode i društva i sat matematike, a po dolasku održan je i sat hrvatskog jezika i sat tjelesnog odgoja na uređenom dječjem igralištu u Donjem Dvorišću. Kako je kazala predsjednica MO Donje Dvorišće te ujedno tajnica DVD-a Donje Dvorišće 

Zvjezdana Jambrečec – s obzirom da većina, ako ne i sva djeca iz ovog naselja pohađaju OŠ u Bojakovini, ostvarili smo suradnjom sa školom da i ostala djeca upoznaju Donje Dvorišće. Tom prilikom djeca su upoznala i rad vatrogasaca, njihovu opremu i Dom u kojem se okupljaju. Najviše veselja izazvala je demonstracija prskanja špricom i pjenom za gašenje. Vozilo s ovom opremom DVD Donje Dvorišće, zasada još nema, stoga su im u posudbu za ovu prigodu uskočili kolege iz DVD Andrilovec. Tajnica DVD-a Jambrečec nada se kako će neka od djece se zainteresirati za rad u dobrovljsnom vatrogastvu kako bi se tradicija DVD mogla i dalje očuvati na ovom području.

 

 

 

I.G.O.


Testna LED rasvjetna tijela oko Perivoja I. Brlić Mažuranić

 

Testnom verzijom u javnu rasvjetu na području grada ugrađene su LED svjetiljke, kao jedan od načina uštede električne energije uz smanjenje svjetlosnog zagađenja. Radi se o 10 svjetiljki u Ulici M. J. Zagorke, na sjevernoj i zapadnoj strani Perivoja ugrađene prije mjesec dana, a predstavnici tvrtke Detas d.o.o. iz Svete Nedelje od kojih su naručene ista rasvjetna tijela te predstavnik tvrtke za održavanje javne rasvjete na području grada Mato Vuković i zamjenik gradonačelnika Ivan Gereci obišli su to područje. Ovakav tip rasvjetnih tijela po prvi puta se ugrađuje na gradsku javnu rasvjetu i na ekološki način zamjenjuje dosadašnje natrijeve žarulje. Smanjenje potrošnje električne energije iznosi 60-70 posto, a LED žarulje imaju i duži vijek trajanja – 50.000 radnih sati, uz vijek trajanja preko 12 godina, dok natrijeve žarulje imaju životni vijek do dvije godine, kazao je predstavnik tvrtke Detas d.o.o.Matija Bertoš. Tijekom mjesec dana samo na ovih 10 svjetiljki ušteda električne energije iznosi 500 kuna, procjenjuju iz tvrtke. Zamjenik gradonačelnika Gereci istaknuo je kako je Grad Dugo Selo potpisnik Energetske povelje gradonačelnika i župana Republike 

Hrvatske kojom je grad iskazuje svjesnost i političku volju o potrebi gospodarenja energijom na lokalnoj razini, brizi o zaštiti okoliša te racionalnom gospodarenju resursima. Prema Zakonu o svjetlosnom zagađenju propisano je, između ostalog, da se u javnu rasvjetu moraju ugraditi svjetiljke koje daju isti svjetlosni učinak uz manju potrošnju električne energije. „Grad godišnje izdvaja milijun 300.00 kuna proračunskih sredstava za potrošnju električne energije, a s obzirom na trend rasta cijena energenata i električne energije – troškovi će zasigurno rasti“, rekao je Gereci, dodavši kako uz te troškove treba pribrojati i troškove održavanja. Ukoliko bi Grad ugradio Led rasvjetu na svih 1.800 rasvjetnih tijela u gradskoj javnoj rasvjeti – potrebno je ulaganje od 4 milijuna kuna, koje bi se isplatilo nakon 3,5 godina. Za ugradnju testne verzije Grad je izdvojio oko 20.000 kuna, plus PDV te dodatnih 3.700 kuna za ugradnju. Ulaskom u Europsku uniju omogućuje se financiranje ovakvih projekata iz fondova što će Grad nastojati iskoristiti, zaključeno je.

 

 

 

KYOKUSHIN KARATE CUP "BLJESAK"

U subotu, 27. travnja, u Kutini, održano je kyokushin karate natjecanje koje se boduje za Prvenstvo Hrvatske. Sudjelovalo je 80 natjecatelja iz Hrvatskih klubova. Kyokushin karate klub "Dugo Selo" je ostvario vrlo uspješan rezultat. Tena Vrh, Filip Mavrić i Matej Mavrić osvojili su zlatne medalje i pehar. Dominic Vidović, Martin Čekada i Ana Pavlić osvojili su srebro. Nikola Tucaković i Leo Siniša Radošić osvojili su broncu. Matej Mavrić bio je ugodno iznenađenje natjecanja pokazavši veliku srčanost i odličnu karate borbu. Na natjecanju su nastupili Antonio Pavković i Leo Sever koji se ovaj puta nisu značajnije plasirali. Matej Mavrić dobio je nagradu za najbolji borbeni duh.

 

 


Povijesni uspjeh – Luka Martinek i Ana Murat prvaci Hrvatske!

 

Petak, subotu i nedjelju 26. do 28. travnja u Vinkovcima je u organizaciji HSTK “Lokomotiva” odigrano ekipno i pojedinačno prvenstvo Hrvatske za kadete i kadetkinje u stolnom tenisu. Na prvenstvu je nastupila jedna igračica i tri igrača članova STŠK ”Dugo Selo”. Na prvenstvu je izboren povijesni uspjeh naših natjecatelja. Dugo Selo je dobilo dvoje prvaka Hrvatske. Luka Martinek je postao pojedinačni prvak Hrvatske u kategoriji kadeta. Ana Murat je postala prvakinja Hrvatske u igri parova za kadetkinje sa suigračicom Leonom Šantek iz STK Ljubešćica. Braća Luka i Mislav Martinek su viceprvaci Hrvatske u igri parova za kadete. Na kraju ekipa STŠK ”Dugo Selo” koja je nastupila u sastavu: Luka Martinek, Mislav Martinek i Tomislav Nagy osvojila je 3. mjesto na ekipnom dijelu kadetskog prvenstva Hrvatske. Čestitke našim mladim natjecateljima!

 

 

 

Zvonko Pokas


Uspješan vikend TK Rugvica

Taekwondo klub Rugvica ovog vikenda je nastupio na dva natjecanja. U subotu 27. travnja juniori su nastupili na 9. Memorijalnom turniru "BLJESAK 1995" u Novskoj koji je ujedno bio i bodovni turnir za juniorsku rang listu Hrvatskog taekwondo saveza. Na tom natjecanju u konkurenciji 315 natjecatelja iz 44 kluba osvojene su četiri medalje. Srebro su osvojili Mate Šaravanja, Matina Šapina i Mario Zekić, a broncu Dragan Kerošević. U ekipnom poretku Taekwondo klub Rugvica zauzeo je 7. mjesto od 44 ekipe. U nedjelju su nastupili mlađi kadeti i početnici na Čigra openu u Zagrebu, a medalje su osvojili u borbama Toni Dujić zlato i Frane Milić srebro, dok su u kicku osvojene četiri medalje Dora Jazvić i Dominik Mršić zlato, a Leon Mršić i Martina Pršlja broncu. U ekipnom poretku u kicku Taekwondo klub Rugvica osvojio je 2. mjesto, a mlađi kadeti 11. u konkurenciji 56 klubova. Bio je to nastavak uspješnog vikenda koji je počeo u petak dodjelom priznanja najboljim sportašima i sportskim kolektivima općine Rugvica. Naime, za najbolju sportašicu proglašena je članica Taekwondo kluba Rugvica Ana Šaravanja, dok je njezin brat blizanac Mate Šaravanja proglašen za najboljeg sportaša Općine Rugvica, a Taekwondo klub Rugvica dobio je priznanje kao najbolji sportski kolektiv Općine Rugvica.

Darko Hrdan
27. travnja 2013. godine

Uspješno organiziran još jedan Sajam rabljene dječje robice

 

U Pučkom otvorenom učilištu Dugo Selo danas je održan treći po redu Sajam rabljene dječje robice. Sajam, kao i do sada, je organiziran od strane mama koje na ovaj način žele pomoći drugim roditeljima kako bi na jednom mjestu pronašli sve za svoju djecu, ali po znatno nižim cijenama. 
U vremenu od 9 do 13 sati svi zainteresirani mogli su posjetiti Sajam na kojem se je osim vrlo povoljne odjeće i obuće mogla pronaći i dječja oprema po vrlo pristupačnim cijenama, a ni igračaka nije nedostajalo. 
Još jednom se pokazalo kako je ovakav Sajam pun pogodak, obzirom na odaziv roditelja koji su tražili nešto za svoje mališane, ali i onih koji su pokazali interes da u njemu sudjeluju sa svojom robom.

 

 

 

A.K.26. travnja 2013. godine

UGAŠEN POŽAR NA ODLAGALIŠTU OTPADA

 

Na gradskom odlagalištu odtpada u Andrilovcu 25. travnja je zabilježen požar na polju na koje se odlaže otpad. Djelatnici DKPC-a odmah su alarmirali vatrogasce, a o svemu je obavješten i zapovjednik VZ Zagrebačke županije Josip Novosel te služba "112". Na požarište su, međutim, odmah izašla četiri dobrovoljna vatrogasna društva: Dugo Selo, Andrilovec, Ostrna i Leprovica te je požar ugašen tijekom istog dana. 
Kako saznajemo od predsjednika VZG Dugo Selo Zvonka Novosela Dolnjaka koji je obišao požarište, do manjih problema došlo je jer je upravo tog dana dugoselsko područje bilo bez vode, no i taj je problem brzo riješen. Vatrogasci će do dalnjega dežurati na odlagalištu ne bi li došlo do ponavljanja požara.

 

N.H.M.


Savjet mladih i „Street style show 5 – Drive safe“

 

„Street style show 5 – Drive safe“ natjecanje i izlaganje automobila u tuningu te promocija sigurne vožnje uz dobru zabavu, jedna je od predstojećih aktivnosti u kojima sudjeluje Savjet mladih grada Dugog Sela. Naime, događanje je planirano drugog vikenda u svibnju, a kao organizatori su se uključili Auto klub „Street style“ iz Sesveta i Savjet mladih grada Dugog Sela. Iako u Dugom Selu postoji Auto tuning klub koji je slično događanje organizirao prošle godine, za ovo nije pokazao interes zbog financijskih poteškoća u kojima se trenutno nalaze, kazali su danas na sjednici članovi Savjeta mladih Dario Duvnjak i Matej Robić. U sklopu istog događanja planirano je predavanje na temu sigurnosti u prometu, posebice za osobe s malo ili gotovo nikakvog vozačkog iskustva. U ovaj edukativni dio uključili bi se predstavnici Policijske postaje Dugo Selo, Auto škole Jerko, Biciklističkog kluba Dugo Selo, 

a planiran je i performans u organizaciji Savjeta mladih. Iako je prema programu rada Savjeta mladih u svibnju planirana akcija „Vozi duže, a ne brže“ koja je trebala biti organizirana u suradnji Moto klubom Sveti Martin Dugo Selo, od nje se odustalo zbog prethodno dogovorenih aktivnosti Moto kluba te je akcija „nadograđena“ u autotuning natjecanje s naglaskom na prometnu edukaciju mladih. Tome se usprotivila članica Marija Cik želeći naglasiti kako se radi o dva različita projekta te da se ne bi smjeli poistovjećivati, zato se pri glasovanju izjasnila protiv. Financijska konstrukcija organizacije „Street style show 5 – Drive safe“ planirana je sredstvima od prethodnih projekata Savjeta mladih od kojih se odustalo, kao što je bila javna tribina, darivanje krvi i projekt „Pokretom za bolje sutra“, tako da je osigurano 4.500 kuna. Druga od predstojećih aktivnosti Savjeta mladih je projekt „Širimo kulturu plesa“ koja će obuhvatiti organizaciju plesnih tečajeva za mlađu populaciju, održat će se u lipnju ove godine. Kako je rečeno na današnjoj sjednici Savjeta pod predsjedavanjem Danijela Bebeka i u nazočnosti zamjenika gradonačelnika Ivana Gerecija i pročelnika za društvene djelatnosti Veljka Bertaka – svi zainteresirani bit će o tome informirani putem plakata i medija.

 

I.G.O.


Dr Milan Dropuljić na čelu liste HDZ-a Rugvica

 

Općinska organizacije HDZ Rugvica objavila je da će nositelj njihove liste za Općinu Rugvicu biti dr Milan Dropuljić. Dropuljić ističe da je prijedlog prihvatio kao želju članstva i zbog razloga što će na hadezeovoj listi biti dosta mladih, visokoobrazovanih, poštenih i sposobnih ljudi koji će omogućiti realizaciju programa, koji zajedno s koalicijskim partnerima HSP dr A. Starčević i umirovljenicima, čine blok pod nazivom "Za bolju Rugvicu". Dropuljić priznaje da je na zadnjim izborima bilo grešaka prilikom formiranja hadezeove liste, ali da se to ovaj put neće ponoviti. Svoje političke konkurente, ističe, ne gleda kao na protivnike već kao na ljude koji na rješavanje istih problema gledaju drugačije te da je njegov slogan da se može izgubiti izbore, ali ne i obraz. 
Dropuljić se osvrnuo i na stanje u Općini Rugvica rekavši da je zbir općinskih proračuna u posljednjih desetak godina iznosio oko 50 milijuna eura, ali da od toga ne vidi rezultate. Štoviše, zaključuje da je brojka od 760 nezaposlenih na području Općine Rugvice katastrofalan podatak jer je, ukoliko se odbije radno nesposobno stanovništvo, riječ o preko 25% radno sposobnog stanovništva, što je najgore u cijeloj Hrvatskoj. Posebnu pozornost, kaže, treba obratiti na one sa završenom osnovnom i srednjom školom jer će se visokooorazovani lakše sami snaći. 
Dropuljić je također naveo da se zalaže da se vijećnici koji budu izabrani s njegove liste odredknu naknade za rad u vijeću i da se ta sredstva izdvajaju u poseban fond za donacije potrebitima. Kao princip rada u vijeću ističe uvažavanje tuđih mišljenja, što do sada nije bio slučaj pa je iz tog razloga, kako ističe, i prekinuo svoj vijećnički mandat. 
Na ove izbore prvi puta izlaze i četiri generacije novih mladih ljudi koji će, kao i većina birača u Rugvici, zaključje Dropuljić, znati izabrati promjenu na bolje, a to je, uvjeren je, upravo njegova lista.

 

N.H.M.


RK Polet ponovno državni prvaci

 

Rukometna škola Karlovac i Hrvatski rukometni savez organizirali su 13. otvoreno državno prvenstvo u mini i super mini rukometu za djevojčice i dječake. Drugi dio prvenstva održan je u nedjelju u tri karlovačke sportske dvorane, u Sportskoj dvorani na Rakovcu, dvorani Osnovne škole Grabrik i dvorani Osnovne škole Dubovac. Bilo je to natjecanje u mini rukometu za djevojčice i dječake rođene 2002. godine. Sudjelovalo je ukupno 116 ekipa, 44 u konkurenciji djevojčica i 72 kod dječaka. Na svečanosti otvorenja govorili su predsjednik Rukometne škole Karlovac Miloš Đanković, predstavnik Hrvatskog rukometnog saveza Tomislav Lukić, voditeljica Službe za sportska udruženja i međunarodne poslove Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Kristina Gerber Sertić, te izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića savjetnik za sport Branko Tušek, koji je i otvorio prvenstvo. 

U konkurenciji dječaka rođenih 2002. godine prvo mjesto osvojila je ekipa RK „Polet“, koja je u finalu nadigrala RK "Rudar" s 12:9. U utakmici za treće mjesto RK "Senj" je pobijedio ekipu RK "28. aprila" s 12:10. U najbolju petorku prvenstva izabrani su Antonio Ban iz "Rudara", Ivan Barbić iz "Senja", Noa Grivičić iz "28. aprila", te Anto Agatić i Leo Lisica iz "Poleta". Najbolji vratar bio je Dominik Kuzmanović iz "Poleta", najbolji strijelac Janko Načkar iz "Rudara" i najbolji igrač Leo Lisica iz "Poleta". 
RK „Polet“ je nastupio s 14 igrača: Dominik Kuzmanović, Marko Jerković, Ivan Lisica, Leo Lisica, Josip Bendra, Anto Agatić, Josip Dokić, Stjepan Igrc, Zlatko Raužan, Dominik Čičak, Kristijan Barić, Mihael Tašić, Ante Capan, Gabrijel Darojković, trener Matej Mišković. Bila je to druga uzastopna titula prvaka Hrvatske RK Poleta čime su još jednom pokazala kako su vrlo talentirana i perspektivna generacija.

 

 

 

Matej Mišković

 

Tiskovna konferencija kandidata skupine birača Damira Mesića:

 

STRANAČKE STEGE SPUTAVAJU RAD VIJEĆNIKA

 

Kandidat skupine birača za mjesto gradonačelnika Grada Dugog Sela Damir Mesić održao je 26. travnja tiskovnu konferenciju na kojoj je istaknuo važnost izlaska na izbore, ali i, kako je dodao, na važnost edukacije birača koji, u pravilu, ne znaju nadležnosti grada. 
Mesić je rekao da su kandidati koji s njim izlaze na izbore, a na tiskovnoj konferenciji je predstavio Iliju Brekala kao jednog od njih, osobe koje su nezavisne i nepolitičke te kako je riječ o listi na kojoj se nalaze hrvatski branitelji. Najavio je i promjenu jednog od već predstavljenih kandidata za svoga zamjenika te će kandidati za zamjenička mjesta biti Nikola Tominac i Goran Krizmanić. Mesić je također dodao da je bilo nekih ponuda od strane političkih stranaka za moguće koalicije, no kako se sa strankama ne može razgovarati zbog stege i hijerarhije koje u njima vladaju. Stoga upravo svoju listu nudi kao rješenje te kaže kako je jedina moguća koalicija u koju ta lista može ući koalicija s građanima. 
Dalje je naglasio važnost edukacije građana koja je zacrtana i u njegovom programu. Građani trebaju postati svjesni da jedna te ista politika, bez obzira na stranku na vlasti, ne donosi pozitivne pomake gradu već pune 22 godine - kaže Mesić. Grad treba rješavati probleme na korist, a ne na štetu građana. Kao loše primjere, koji dokazuju da se tako nije radilo, Mesić je naveo odluku grada da se prava iz brige o djeci vežu uz nepodmirene račune njihovih roditelja pa se, primjerice, događa da mladi talentirani srednjoškolci i studenti ne mogu dobiti gradske stipendije. Uz svu štetu koja proizlazi iz toga, riječ je i o kršenju zakona - zaključuje Mesić te dodaje da je slično i s djecom koja su u vrtićima. Pravo na subvenciju trebaju ostvarivati sva djeca u vrtićima, bez obzira da li su smještena u Dugo Selo, ili primjerice u vrtiće u Zagrebu. 
Nezakonitim je Mesić nazvao i odluke o cijeni vode i nekih drugih komunalnih usluga koje su, kako kaže, donijete mimo zakona jer je o njima trebalo konzultirati i udruge za zaštitu potrošača, od kojih jedna djeluje i u Dugom Selu. Osim toga, dodaje, tvrtke u vlasništvu grada, kojima upravljaju lokalni političari, oglušuju se i o Zakon o mjeriteljstvu, a građani, primjerice, ugovore o korištenju vode imaju još s davno nepostojećim Kograpom. Na koncu, rekao je, Dukom d.o.o. je tvrtka pred stečajem i gradu, kao potpisniku bianco mjenice, prijeti financijski slom zbog lošeg upravljanja od strane dosadašnjih političara. 
Mesić je na kraju pozvao sve birače da izađu na izbore.

 

Nenad Haleuš Mali


Zvuci srednjevjekovne glazbe u Dugom Selu

 

Ansambl Responsorium izveo je program vokalnih i instrumentalnih formi iz razdoblja ranoga baroka nazvan "Et agelus dixit" . U instrumentalnom dijelu prevladao je zvuk čembala, dijelom su dominirale blok flaute te viola da gamba. Tijekom bogatog jednosatnog programa instrumentalni zvuci bili su pratnja sopranisticama Martini Klarić i Tamari Franetović Felbinger te basbaritonu Darku Solteru koji su slušatelje oduševljavali u nizu varijacija. Na programu su bila djela kompozitora Monteverdija, Falconierija, Cazzatija i Schulza koja su izvedena u osobitim i raznolikim postavama pjevača praćenih odgovarajućim instrumentima. Koncert održan 25. travnja u prostoru Srednje škole Dugo Selo, organiziralo je Pučko otvoreno učilište Dugo Selo u suradnji s Koncertnom direkcijom Zagreb te uz pokroviteljstvo Zagrebačke županije.

 

 

 

NK


25. travnja 2013. godine

Posjeta vrtićanaca DVD-u Dugo Selo

 

„Vode daj“, danas su veselo vikala djeca Dječjeg vrtića Dugo Selo kod DVD-a Dugo Selo, ali ne zato što su bila žedna jer danas u našem gradu (opet) nije bilo vode – već zato što su pokušavali vježbati s brentačama kao veliki vatrogasci. Dvadeset i petero kikača iz grupe Zvjezdice posjetili su danas prostore DVD-a Dugo Selo gdje su im članovi na čelu sa članom Zapovjedništva DVD-a Dugo Selo Draženom Babićem nastojali što više objasniti i približiti rad dobrovoljnih vatrogasaca. Njihova posjeta dio je aktivnosti u radu Dječjeg vrtića Dugo Selo, no isto tako sljedeći mjesec – kao mjesec zaštite od požara, u organizaciji DVD-a Dugo Selo obilovat će sličnim događanjima uz obilježavanje Dana svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca, i to sve u godini obilježavanja 120. godišnjice DVD-a Dugo Selo i vatrogastva na dugoselskom području.

 

 

 

I.G.O.


Kinolozi ponovno u Dugom Selu

 

U subotu, 20. travnja Kinološko društvo Dugo Selo održalo je Specijalnu izložbu ptičara i retrivera, a u suradnji sa Hrvatskim klubom ljubitelja njemačkih kratkodlakih ptičara organizirana je i specijalna izložba njemačkih kratkodlakih ptičara. Na obje izložbe dodijeljene su kandidature za šampiona Hrvatske u ljepoti – CAC HR. Na izložbi retrivera i ptičara ocjenjeno je 36 pasa, a sudio je kinološki sudac gospodin Zlatko Kraljić iz Hrvatske. Najljepši psi po pasminama su: Labrador retriver najljepši pas pasmine: MALLORN S GROMIT, A. Zurovske i M Božića, Strmec Podravski. Zlatni retriver FIVESHILL SAUND REASON, J. Knafeljc , Donja Zelina. Epanjel breton KIRA , Z. Habuša, Belica. Engleski pointer ALLANDAR S DONALD DUCK, Matića i Barbalića , Pula. Irski crveni seter WISPER OF LOVE ROSE RED NOKOMIS, K. Latin i K. Enver, Varaždinske Toplice. Irski seter crveno – bijeli LYNET RED NOKOMIS, K. Latin, Varaždinske Toplice. Gordon seter MOONSET HIGHLANDER, A. Gašpar Kozelj, Karlovac. Njemački ptičar oštre dlake KUL , S. Tomašek, Dekanovec. Njemački ptičar kratke dlake, koji je ujedno i najljepši pas Specijalne izložbe ptičara i retrivera IVAN DI SAN FIORANO, M. Gložinić, Rasinja 
Na Specijalnoj klupskoj izložbi njemačkih kratkodlakih ptičara ocijenjena su 32 psa, a sudila je kinološka sutkinja gđa Rita Penker iz Njemačke. Najljepši pas ove izložbe je CH-Urgo, vlasnika Zdenka Očka iz Bjelovara. Na kraju Izložbe suci su odabrali najljepšeg psa obiju izložbi. Ta titula pripala je njemačkom ptičaru kratke dlake - IVAN DI SAN FIORANO, M. Gložinić, Rasinja. Na izložbi su sudjelovali i naši članovi sa svojim psima, Damir Puhalović, Marijan Pavlić i Velimir Sruk. 
Ova tradicionalna izložba pasa u Dugom Selu bila bi nezamisliva bez angažmana članova Kinološkog društva koji svojim radom iz godine u godinu dižu kvalitetu same manifestacije. Posebnu draž samoj izložbi daju vjerni izlagači koji redovito izlažu u Dugom Selu: Zdenko Očko iz Bjelovara, Stjepan Tomašek iz Dekanovca, Karmen Latin iz Varaždinskih Toplica, Miroslav Gložinić iz Rasinja, Marijan Gorički iz Bedekovčine, Željko Jureta iz Gornje Pušće, Jasminka Knafeljc iz Donje Drenove i drugi. 
Uspješnosti organizacije pridonijeli su i naši vjerni sponzori: Grad Dugo Selo, Općina Brckovljani, Općina Rugvica, Agroproteinka, Sesvetski Kraljevec, Eukanuba, Veterinarska stanica Vrbovec, Veterinarska ambulanta Dugo Selo, Graforad-Rugvica i Radio Martin. Poseban doprinos ovoj izložbi, svake godine daje Klet obitelji Bunčić na čijim se prostorima održava ova Izložba. 
Izložbi su se pridružili i članovi likovne grupe pri Pučkom učilištu Dugo Selo, koji su svojim crtežima obogatili samu Izložbu. Članovima grupe su dodijeljene medalje Kinološkog društva za sudjelovanje, a izabrana su i tri najljepša crteža. Prvo i treće mjesto dodijeljeno je Katarini Debeljak, a drugo Anni Crnić.

 

 

 

Lana Kocet

 

 

Radionice „Trgovanje ljudima“ u Srednjoj školi Dugo Selo

U utorak, 23. travnja provedena je prva u nizu radionica pod nazivom „Trgovanje ljudima“, za učenike 2. razreda frizerskog smjera. Crveni križ Dugo Selo odazvao se pozivu Srednje škole Dugo Selo i u goste pozvao volontere Crvenog križa Ivanić Grad, koji su kreatori ovog programa prevencije trgovine ljudima. Ovaj program, koji se provodi u vidu dvosatnih radionica za učenike raznih dobnih uzrasta, od drugih razreda osnovnih škola, sve do srednjoškolskog uzrasta, već se godinama uspješno 

provodi diljem Hrvatske. Program su osmislili volonteri Crvenog križa Ivanić Grad – profesori i socijalni radnici, a poduprijet je od strane lokalnih jedinica uprave, Zagrebačke županije i Hrvatskog Crvenog križa. Radionica i prezentacija soc. rad. Josipe Topolko ostavila je snažan dojam na učenike i osvijestila kod njih brojne aspekte problema trgovine ljudima. Kroz ovaj i idući mjesec održat će se još nekoliko identičnih radionica, a dogovara se dalja suradnja, aktivnosti i predavanja na razne teme zanimljive mladima.

 

 

 

Gordana Kocaj


24. travnja 2013. godine

 

U četvrtak sva naselja bez vode

DUKOM d.o.o. obavještava kako u četvrtak, 25. travnja, zbog kvara na glavnom magistralnom vodovodu bez vode će ostati potrošači općine Rugvica, općine Brckovljani i grada Dugog Sela u periodu od 8 do 18 sati. Voda će biti obustavljena od strane Zagrebačkog holdinga d.o.o., Podružnica vodovod i odvodnja, stoji u priopćenju DUKOM-a.

 


Školska vanjska igrališta otvorena za sve

 

Sportskim igrama učenika i učitelja danas su otvoreni vanjski tereni Osnovne škole Ivana Benkovića čime je ovaj istočni dio grada dobio vrlo kvalitetan sportski kompleks. Naime, izgradnjom jednog rukometno/nogometnog igrališta, jednog odbojkaškog, tri terena za košarku, atletske staze duge 60 metara te atletske staze za skok u dalj – otvorena je mogućnost da iste terene ne koriste samo učenici Škole, već svi građani tog kvarta Dugog Sela, i šire. „Sve ovo što je izgrađeno i uređeno moramo zajednički čuvati“, poručio je ravnatelj Goleš. Doznajemo kako su baš ovih dana dovršeni posljednji radovi na uređenju – postavljena je ograda na jednom od terena koji graniči sa sportskom dvoranom te je uređena prilazna staza, a uz terene 

napravljena je drenaža i odvodi. Radovi su izvedeni tijekom tekuće školske godine, a obuhvatili su i radove na izgradnji nadstrešnice na autobusnoj stanici. Sve investicije u ukupnom iznosu od 100.000 kuna pokrivene su sredstvima Zagrebačke županije, osnivača Škole, čiji je predstavnik, pročelnik za financije Ivica Bošnjak, zajedno s gradonačelnikom Dugog Sela Vladom Kruhakom te njegovim zamjenikom Stipom Velićem, danas obišao terene. 
Tijekom prijepodneva održani su sportski susreti učenika i učitelja u odbojci, košarci i nogometu, a pri samom otvorenju svoj nastup imale članice Plesnog kluba Lana – Dora Pavlić i Lorena Eva Holik, učenice 5. c razreda ove škole. Dora i Lorena aktualne su i višestruke državne prvakinje i nositeljice zlatne medalje iz 2012. godine sa Svjetskog prvenstva.

 

 

 

Iva Grgić Ozimec


Cvijećem uređen okoliš Dnevnog centra Stančić

 

Tijekom proteklog 3. Dugoselskog sajma cvijeća održana je humanitarna akcija za uređenje okoliša Dnevnog centra „Stančić“ u Dugom Selu u kojoj su sudjelovali svi posjetitelji doniravši sadnice. Danas su sadnice bile i zasađene u dvorišnom prostoru Centra u Oštarijaševoj ulici, a u akciji su sudjelovali korisnici Centra zajedno s djelatnicama, na čelu s v.d. ravnateljicom Sanjicom Grbavac i voditeljicom Dnevnog centra Jasnom Lesički te ispred Grada Dugog Sela – gradonačelnik Vlado Kruhak i stručna suradnica za komunalnu izgradnju Jadranka Robić. Tom prilikom ravnateljica Centra Stančić izrazila je zahvalnost svima koji su donirali sadnice kako bi uljepšali okoliš korisnicima Dnevnog centra.

 

 

 


Dugo, dugo u Noć knjige

 

U ovogodišnju Noć knjige, nakon što je ova kulturna manifestacija prošle godine po prvi puta organizirana na području cijele Hrvatske, uključila se i Gradska knjižnica Dugo Selo pripremivši raznovrsni program za svoje članove, korisnike i sve zaljubljenike u knjigu. Večer je započela predstavljanjem djela nagrađivanog dugoselskog književnika i autora dječjih slikovnica Igora Knižeka, dok su učenici Osnovne škole Josipa Zorića uprizorili njegovu bajku „Priča o dva brata“. Uz pohvale učenicima na njihovoj izvedbi, Knižek je izrazio zadovoljstvo što su odabrali njegovu prvu bajku koju je inače napisao prije 10 godina. U međuvremenu je napisao je i „Drvosječu Tvrtka i fazana iz nebeskoga vrta“, te slikovnicu „Kako je Paž spasio Zagreb“ koja je dobila dvije nagrade „Ovca u kutiji“ za najbolju hrvatsku slikovnicu u 2012. godini prema stručnom žiriju i prema dječjem žiriju, te nagradu „Grigor Vitez“ za najbolje ilustriranu dječju knjigu u prošloj godini koju je dobio ilustrator Tomislav Tomić. Isto tako njegov tekst „Feral šinjorine Bepine“ nedavno je osvojio prvu nagradu na 6. festivalu hrvatske drame za djecu „Mali Marulić" za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu. A uskoro na svjetlo dana izlazi i njegova prva dugoselska bajka „Ferdo i čarobna glazbena škrinjica“, čija je promocija planirana u lipnju ove godine, najavio je. 

Potom je u Gradskoj knjižnici organiziran čitateljski kviz "Od korica do korica“ u kojem su sudjelovali učenici OŠ „Stjepan Radić“ iz Božjakovine i OŠ Josipa Zorića na temu romana „Čudnovate zgode šegrta Hlapića“ Ivane Brlić Mažuranić, „Zabranjena vrata“ Zlatka Krilića i „Pegazari“ Ivane Delač. Kviz je osmišljen prema uzoru na poznati format kviza “Najslabija karika” tijekom kojeg su pet grupa od po pet učenika odgovarali na pitanja o zadanim romanima i ukoliko su bili najslabiji, ispadaju. Tijekom kviza potrebno je bankirati bodove, odnosno skupiti što veći broj stranica. Zanimljiv i vrlo zabavan kviz zahvaljujući voditeljici, po uzoru na Danielu Trbović, pobrao je pozitivne komentare i pohvale.

 

 

 

I.G.O.


U Noći knjige o životnim posebnostima

 

Noćno bdijenje u dugoselskoj knjižnici ispunjeno je temom posebnosti o čemu je pisala grupa autora. Nakon nastupa polaznika Glazbene škole i scenskog tematskog nastupa glumaca iz Družine Preporod predstavljena je knjiga Posebnosti. U njoj su objavljeni su radovi Zdenke Knežić, Renate Veličan, Ivane Delač, Jasminke Zagorac, Branka Bankovića i Dragice Pjevac koja je potakla objavu knjige uz grafičku opremu Gordana Zagorca. 

Autori tekstova i govornici poslali su tijekom književne večeri jasnu poruku ostatku svijeta o nizu posebnosti pojedinaca koje im često donose niz poteškoća u životnom okruženju. Autori prepoznaju i opisuju posebnosti nudeći putove kojima se posebnosti pretvaraju u mogućnosti. To su putovi odrastanja, spoznaje i prepoznavanja posebnosti te njihovo korištenje za osobne ili opće prednosti. To je ujedno i formula za pobjedu nad nedostacima koji to i nisu već su potencijali bez granica. Takve su poruke uputile govornice Renata Veličan, Jasminka Zagorac i Dragica Pjevac. Dugoselac i pjevač Stjepan Srpak pridružio se događaju prigodnim stihovima. Objavljena knjiga označena je posebnom naljepnicom te će biti dostupna za čitanje na više označenih i umreženih mjesta u svijetu. Program Noći knjige nastavljen je čitanjem proznih i poetskih tekstova prema posebnom odabiru posjetitelja u Knjižnici.

 

N.K.


U Srednjoj školi Dugo Selo obilježen Dan škole i Dan planeta Zemlje

 

Učenici i djelatnici Srednje škole Dugo Selo obilježili su 22. travnja Dan škole koji je ujedno i Dan planeta Zemlje. Organizirana je već tradicionalna likovna radionica na kojoj su učenici u suradnji s učenicima Osnovne škole Stjepan Radić iz Božjakovine oslikavali prostor škole. Oslikani stupovi postali su dio sad već zavidnog broja umjetničkih djela nastalih na prethodnim likovnim radionicama. Osim što se na ovaj način uljepšava i humanizira prostor u kojem svakodnevno boravimo, umjetnička djela su svojevrsna ostavština i poticaj budućim generacijama. 

Osim likovne radionice, učenici su izradili nekoliko plakata na temu Dana planeta Zemlje koji su izloženi u predvorju škole, a ekološka skupina, pod vodstvom profesorica biologije i kemije, uredila je školski vrt. S obzirom na to da je napokon stiglo lijepo vrijeme, red bi bio da nam i okoliš škole izgleda lijepo. Vezano uz Dan škole, 20. travnja organiziran je izlet djelatnika u Vukovar. Povod izletu nije bilo samo opuštanje već je izlet imao i humanitarnu svrhu. U prijašnjim akcijama koje je organizirao vjeroučitelj, skupljena su sredstva od kojih su se kupile knjige za knjižnicu Osnovne škole Nikole Andrića u Vukovaru. Ovom prigodom knjige su im uručene, a svi u Srednjoj školi su sretni da su na neki način pripomogli malenim Vukovarcima. Nadaju se kako će i sljedeće godine biti marljivi te proslaviti Dan škole i Dan našeg predivnog Planeta na sličan ili još bolji način.

 

 

 

Milena Lokas, prof.

 

HSS Rugvica predstavio kandidate za izbore:

 

RUGVICA JE OTVORENA ULAGAČIMA – ZAPOČETO TREBA NASTAVITI

 

Općinska organizacija HSS Rugvica predstavila je 23. travnja svoje kandidate na predstojećim lokalnim izborima. Kako je rekao njen predsjednik Siniša Kušeković, HSS će i ovaj put na izbore izaći samostalno s Ivanom Remenarom kao kandidatom za načelnika, koji će nastojati osvojiti svoj peti mandat, te Ivicom Kuzmecom, mladim poduzetnikom iz Novaka Oborovskih, kao njegovim zamjenikom.
Remenar je podsjetio na dosadašnje uspjehe Općine pod vodstvom HSS-ove vlasti rekavši da je dosadašnji rad Općine, a isto se najavljuje i u budućnosti, bio baziran na programima koje su mogli pratiti realni prihodi u ovim kriznim vremenima. Unatoč tome, dodao je, ostvareni su i neki veliki kapitalni projekti, dok se od drugih, također zacrtanih, nije odustalo, već su ostavljeni za bolja vremena. Kao temeljni realizirani projekt naveo je cjeloviti sustav odvodnje, u koji se ušlo zajedno s Gradom Dugim Selom, vrijedan 100 milijuna kuna, a do čijeg su završetka preostali neki manji poslovi.
Vezano uz to, Remenar, je najavio i početak sanacije cesta oštećenih prilikom izgradnje kolektora u Ježevu, Obedišću, Sopu i Hrušćici, a koji će se financirati sredstvima Hrvatskih voda, izvođača, ŽUC-a te dodatnim sredstvima koje je osigurala Općina. Uz sanirane ceste biti izgrađene i pješačke staze. Štoviše, u Svibju, Svibovskom Otoku i Hrušćici predstoji prije sanacije cesta i sanacija vodovoda.
Istaknuta je i izgradnja društvenog doma u Jalševcu Nartskom kojem nedostaje još samo opremanje sale i kuhinje te milijun kuna vrijedno uređenje okoliša, za što je već raspisan natječaj. Nakon dovođenja doma, u kojem bi svoje mjesto trebale naći i liječničke ordinacije, ljekarna i pošta, rušit će se stari dom, urediti parkirališta, a Jalševec Nartski bi trebao dobiti centar s trgom.
Remenar je istaknuo i da je Općina učinila sve u smislu pripreme prostornog uređenja i izgradnje komunalne infrastrukture za dolazak velikih investitora i pokazala svoju otvorenost ulagačima. Ikea je već započela gradnju svoga centra, a u gospodarsku zonu Dragošička dolazi Ralu logistika. Posljedica toga su veliki prihodi u proračun Općine. Primjerice, preko deset milijuna kuna samo od komunalnog doprinosa, a očekuje se da bi ove dvije tvrtke mogle otvoriti i preko pet stotina novih radnih mjesta.
Od projekata u tijeku, koji se pokrivaju izvornim proračunskim sredstvima općine, Remenar je spomenuo i izgradnju mrtvačnice u Oborovu, izgradnju kvalitetnije javne rasvjete na području od Jalševca do Struge, u Rugvici, Oborovu i Prevlaki. U tijeku je i projektiranje prometnice Rugvica – Svibje, novog prometnog čvora u Svibovskom Otoku te nove pristupne prometnice gospodarskoj zoni Dragošička. Najavljeno je i uređenje Trga Josipa Predavca u Rugvici te asfaltiranje Šolinove i Školske ulice u Sopu, II dragošičkinog odvojka u Rugvici, Severove u Prevlaki, Dalmatinske u Svibovskom Otoku te Velike u Preseki. Asfaltirat će se i prometnice po nasipima u Oborovu i Novakima Oborovskim.
Za sve navedeno su osigurana sredstva u proračunu, kaže Remenar, te dodaje da se izgradnja dječjeg vrtića u Jalševcu Nartskom, što spada u prioritete, i uređenje društvenih i vatrogasnih domova planira financirati iz EU fondova. 
Navedeno je samo dio rezultata ostvarenih od aktualne općinske vlasti koja očekuje da će dobiti mandat i za nastavak rada na razvoju Općine Rugvica – zaključio je Remenar.

 

Nenad Haleuš Mali


Nastup mađioničara Carla Leskošeka u Udruzi ADHD I JA

Udruga ADHD I JA u ponedjeljak 29. travnja ugostit će mađioničara Carla Leskošeka, poznatijeg kao profesora Figija. Mađioničarska predstava održat će s početkom u 19 sati u prostorijama Udruge, a za predstavu, koja je namijenjena za svu djecu Dugog Sela i okolice, ulaz je besplatan.


23. travnja 2013. godine

 

U četvrtak sva naselja bez vode

DUKOM d.o.o. obavještava kako u četvrtak, 25. travnja, zbog kvara na glavnom magistralnom vodovodu bez vode će ostati potrošači općine Rugvica, općine Brckovljani i grada Dugog Sela u periodu od 8 do 18 sati. Voda će biti obustavljena od strane Zagrebačkog holdinga d.o.o., Podružnica vodovod i odvodnja, stoji u priopćenju DUKOM-a.

 


POU Dugo Selo uskoro u mirisnom okružju ruža

 

Uz obilježavanje Dana planeta Zemlja i nakon uspješno zaključenog 3. Dugoselskog sajma cvijeća kojeg je suorganiziralo Pučko otvoreno učilište Dugo Selo – danas su djelatnici uz zgradu njihove ustanove posadili 40 sadnica ruža. Radi se o ružama koje je uzgojio Josip Rogin, hrvatski kolekcionar originalnih sorti ruža, ujedno i autor 21 vrste ruža, dugogodišnji suradnik dugoselskog Učilišta, te autor dugoselske ruže „Cappa Martini“. Uz prilaznu stazu za osobe s invaliditetom sa sjeverne strane Učilišta posađeno je 6 vrsta njegovih sorata – Karašica žute boje, J. Rogin crveno-ljubičaste, S. Penkala žute, T. Holjevac žute te J. Smile ružičaste boje. Ruže su zasađene uoči mjeseca svibanj, rožnjak, kada će ruže biti u punom cvatu po cijelom gradu, a djelatnici POU Dugo Selo se nadaju kako će prolaznici do jeseni moći uživati u mirisu ruža koje će okruživati Učilište.

 

I.G.O.

 

Suradnja Policijske postaje Dugo Selo i Moto kluba Sveti Martin Dugo Selo na edukativnim predavanjima srednjoškolcima

 

Potaknuti odgovornost kod mladih vozača

 

S današnjim danom zaključena je serija edukativnih predavanja o sigurnosti u prometu koju je u sklopu programa „Zajedno više možemo“ organizirala dugoselska Policijska postaja za učenike prvih razreda Srednje škole Dugo Selo. Predavanja su održana od 19. do 23. travanja za devet razreda, odnosno za oko 200-tinjak učenika, a osim kontakt policajca za Dugo Selo Stjepana Belića koji je vodio prezentaciju, ovaj puta suradnja je ostvarena i s Moto klubom „Sveti Martin Dugo Selo“, odnosno s njegovim predsjednikom Bernardom Rihom-Berom koji je učenicima iznio iskustvenu stranu vožnje motora na našim prometnicama, sa svim važnim savjetima i prijedlozima kako biti što odgovorniji sudionik u prometu. 
Uz prezentaciju učenici su ispunjavali anonimni anketni upitnik, nakon čega su bili upoznati s kratkim povijesnim pregledom o počecima prometa sve do sadašnjih vremena i važećih zakonskih okvira. Tako su doznali da danas na području Policijske uprave Zagrebačke godišnje se registrira pola milijuna vozila što govori o vrlo gustom prometu na našim cestama. Isto tako doznali su da za dobivanje dozvole za A kategoriju s 20 godina ne moraju trošiti novce i polagati M kategoriju, već krenuti s A1, pa nastaviti na A2 kategoriju, do A kategorije, tako da će do tada već ispuniti i uvjet o dvije godine iskustva vožnje. Najviše pažnje izazvali su video klipovi situacija nepoštivanja prometnih propisa koje su izazvale teške prometne nezgode, ugrozivši ljudske živote. Zbog statističkih podataka po kojima takve nesreće najviše izazivaju i skrive mladi vozači, kontakt policajac Belić, istaknuo je važne savjete svim mladim, budućim sudionicima u prometu – potrebno je preuzeti odgovornost za svoje postupke, pridržavati se propisa i ukoliko si u pravu, odnosno imaš prednost u prometu – uvijek provjeri još jednom i nastoj izbjeći nesreću. 

Predsjednik MK Dugo Selo Riha zanimljivo je istaknuo kako je došao među srednjoškolce ne da bi ih nagovorio na kupnju motora - već odgovorio. „Vi još nemate financijske mogućnosti takvo nešto postići, nemate vozačku dozvolu, i kao najvažnije još niste dovoljno zreli preuzeti takvu odgovornost – sve u svoje vrijeme“, poručio je Riha. Isto tako istaknuo je sve važnosti korištenja propisne motorističke opreme, od kacige, rukavica, bubrežnjaka, marame te zaštitnog odijela, odnosno jakne i hlača koje su ga u situaciji kada je pao s motora u brzini većoj od 60 km/h spasile da se ne zadobije ozljede, što je bilo vidljivo na ostruganoj koži njegovog odijela. 
„Ako smo ovim edukacijama uspjeli prevenirati barem jednu nesreću među mladim motoristima, učinili smo puno“ – složili su se svi uključeni u ova predavanja, najavivši kako će se suradnja MK Sveti Martin i PP Dugo Selo nastaviti i sljedeće godine, za nove generacije. 
Inače, tijekom travnja kontakt policajci PP Dugo Selo – Stjepan Belić, Dubravko Graberec i Nikola Ronjak održali su predavanja učenicima 18 četvrtih razreda (ukupno 362 učenika) u četiri osnovne škole na postajnom području. Prema programu „Zajedno više možemo“, potprogramu MAH 1 održano je predavanje prilagođeno njihovoj dobi s naglaskom na štetnost konzumacije cigareta, alkohola i opojnih droga, iako se osvrnulo i na problem vandalizma, policijsko postupanje, ovlasti policije, itd. Djeca su upoznata s kontakt policajcima na svom području kojima se mogu u bilo kojem trenutku obratiti s bilo kakvim problemima.

 

 

 

Iva GRGIĆ OZIMEC


Predstava VOLIM NJOFRU 26. travnja u Dugom Selu

Predstava VOLIM NJOFRU, u izvedbi glumaca Mirele Brekalo i Stojana Matavulja iz HNK Varaždin održat će se u petak 26. travnja 2013. godine u prostorijama Udruge ADHD-i-ja ( Trg Arcus) s početkom u 19 sati. Predstava je humanitarnog karaktera, cijena ulaznice iznosi 40 kn. Ulaznice se mogu kupiti u prostoru Udruge prije predstave.

 

DAN PLANETA ZEMLJE U OŠ "JOSIP ZORIĆ":

 

Zajedničkim snagama očistili i uredili okoliš škole

 

Dan Zemlje prvi put se spominje 1969. godine na konferenciji UNESCO-a, a sam naziv Earth day prvi put je upotrijebio Joseph Alioto, gradonačelnik San Francisca, 21. ožujka 1969. godine. U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine. 
Iako se Dan planeta Zemlje spominje već 1969. godine, dan kakvog danas poznajemo službeno je proglašen 2009. godine na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda te se od tada obilježava 22. travnja. 
U skladu s time, i naša je škola, OŠ Josipa Zorića, ove godine, organizirala ekološku akciju čišćenja na koju su bile pozvane svi učenici i učitelji škole. Tijekom cijeloga dana bili su raspoređeni na određenim lokacijama u dvorištu škole koje je trebalo zajedničkim snagama detaljno očistiti i urediti. 
Nakon završene akcije, cijela okolica škole ljepše je izgledala. Velikom marljivošću učenici, učitelji, spremačice i domari, očistili su cijeli okoliš škole, odnosno kamenjar, igralište, autobusno stajalište, prostor iza kuhinje, voćnjak, prostor oko smjerokaza, parkiralište pa i put prema željezničkom kolodvoru. 
Svi smo se naradili, a usto i zabavili, jer smo znali da ostavljamo okoliš manje neuredan no što je bio. Učenici i djelatnici škole time su pokazali da smo ekološki osviješteni te da i mi možemo napraviti poneku malu, ali bitnu razliku za naš planet Zemlju.

 

 

 


22. travnja 2013. godine

Zelena čistka i u Dugom Selu

 

Ekološka akcija Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš, koju na području cijele Hrvatske koordinira udruga Žmergo iz Opatije protekle subote, 20. travnja, provedena je i na području grada Dugog Sela. Akcija je organizirana u suradnji s gradskom upravom Grada Dugog Sela i Dugoselskim poduzetničkim i komunalnim centrom, a u samom čišćenju divljih deponija o jutarnjih sati sudjelovalo je 35 volontera, dosada najveći broj sudionika. Naime, slične akcije čišćenja organizirane su i proteklih godina uz obilježavanje Dana planeta Zemlja, u aranžmanu Radio Martina. Ove godine, po prvi puta Dugo Selo se uključilo u nacionalnu kampanju „Zelena čistka - Jedan dan za čist okoliš“ čišćenja divljih odlagališta otpada u jednom danu. Kampanja je usmjerena na podizanje svijesti građana Hrvatske o važnosti osobne brige za okoliš te je dio globalnog pokreta „Let’s do it world!“ i akcije World Cleanup 2013..
Subotnja akcija čišćenja otpada organizirana je na četiri lokacije – u Ostrni, Prozorju, Martin Bregu i Puhovu, a napunilo se 10 kamiona smeća, svaki po 10 kubika, te 100-inu vreća od 120 litara. U akciji su sudjelovali djelatnici gradske uprave, na čelu s gradonačelnikom Dugog Sela Vladom Kruhakom, pročelnikom za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, komunalno i stambeno gospodarstvo Marijom Vinkom, zatim djelatnici DKPC-a s direktorom Tadijom Penićem, te članovi udruga – Rodna gruda, Terra Sancti Martini, vatrogasci iz različitih DVD-a s područja grada, članovi Foruma mladih SDP-a, i drugi. Akciju su se volenterski priključili i autoprijevoznici Kajba i Barun doniravši usluge prijevoza otpada.

 

 

 

I.G.O.


Rad na temu „Ljepote mojeg zavičaja“ Jane Ferčec najbolji

 

Likovni rad polaznice Dječjeg vrtića Dugo Selo, Jane Ferčec izabran je kao prvi među najboljim radovima na natječaju za dječje i učeničke likovne i literarne radove Zagrebačke županije u ovogodišnjoj akciji Volim Hrvatsku, na temu „Ljepote mojeg zavičaja“. Završnica ocjenjivanja radova održana je 18. travnja, a ocjenjivačka komisija je prema pravilniku akcije izabrala najbolje. Prvonagrađena Jana izabrala je tehniku drvene bojice i flomasteri, a rad je nastao po mentorstvom 
Ivane Souissi. Drugo mjesto pripalo je Nicole Jeanne Jurišić Davis iz zaprešićkog vrtića „Maslačak“, a treći je Jakov Dinjar iz DV Vrbovec. Ovi su radovi proslijeđeni Glavnom uredu Hrvatske turističke zajednica za izbor najboljeg rada u Republici Hrvatskoj.

 

 

Završio sajam cvijeća 3. dugoselski cvijet

 

Cvijeće cvijetu i svugdje cvijeće

 

Lijepo vrijeme s puno Sunca poslužilo je ovogodišnjem sajmu cvijeća Dugoselski cvijet koji se održao 19., 20. i 21. travnja u Domu HV-a. Treću godinu zaredom ova je manifestacija, u organizaciji Grada, Pučkog otvorenog učilišta i Turističke zajednice okupila brojne ljubitelje cvijeća i drugog ukrasnog bilja. Sajam je svečano otvorio gradonačelnik Vlado Kruhak kazavši, među ostalim, kako je ovo doprinos razvoju poduzetništva te kako se na događanju može naći i dosta sadržaja za djecu. Na sajmenim danima predstavila su se ukupno četrdeset i dva izlagača s raznovrsnim sadnim materijalom, proizvodima vezanim za vrt te s ukrasnim predmetima na tu temu. Osim u šarenilu boja i mirisa posjetitelji sajma mogli su uživati i u uređenom Perivoju grofova Draškovića gdje su izlagači, udruge i ustanove stvorili vrtnu izložbu. Tako su arhitekturu ovog stoljetnog gradskog parka bojom pojačale uređene gredice i kreacije poput Jedrenjaka, Vjetrenjače, Leptiriću, šareniću, Slike u slici... Najzeleniji prst ovdje su imali najmlađi vrtni stručnjaci u „Dječjem kutku“, a uveličali su i otvorenje cvjetnog događaja godine – učenici osnovnih škola Josipa Zorića i Ivan Benković te Dječjeg vrtića Dugo Selo u prigodnim su kostimima (cvijeća, bubamara, leptira…) izveli isto tako prigodan glazbeni scenski program. Nastupe su još imali i Glazbena škola, mlađe skupine KUD-a Preporod te Glazbena radionica udruge ARTis feat Klinci DV Dugo Selo. Svi ti nastupi bili su dio bogatog popratnog programa u kojem su bile i odlično popunjene POU kreativne radionice. Mali kreativci izrađivali su „žive“ šešire od cvijeća i lišća, nakit i druge cvjetne ukrase. Sve su te rukotvorine prezentirane javnosti i na modnoj reviji pod nazivom „Cvjetni trendovi proljeće/ljeto 2013.“ 

Top manekenke nosile su najnovije cvjetne frizure, a prošetale su i na radionicama izrađene šešire te nakit. Prekrasne frizure i styling osmislile su Olivera Dukić vl. FS „Crinis“ i Valentina Hader vl. FS „Tina“. Sajam Dugoselski cvijet ove je godine imao i humanitarnu notu – skupljalo se bilje za uređenje okoliša Dnevnog centra „Stančić“ u Oštarijaševoj ulici. Na štandu POU-a prodavale su se i sadnice iz Hrvatske kolekcije ruža, a među prvima je planula dugoselska ruža Cappa Sancti Martini. Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja ima ovakvu kolekciju, autor je poznati hibridizator Josip Rogin. Ruže kao i drugi razni motivi mogli su se vidjeti i na slikama članova LUDS-a koji su izložbom dali svoj umjetnički obol Sajmu. Cvijeću koje je zagospodarilo tri dana prostorom Doma HV i oko njega, rijetko tko je mogao odoljeti, a rečenica koja se najviše izgovarala bila je „Cvijeće cvijetu“ pa makar se radilo i o kupovini kaktusa.

 

 

Glazbena radionica udruge ARTis feat Klinci DV Dugo Selo
Na sajmenim danima predstavila su se ukupno četrdeset i dva izlagača

 


Izložba fotografija „U mom vrtu…“

 

Prvo mjesto pripalo je „Mirisu lavande“ Mihaele Benete Gavranović

U sklopu 3. dugoselskog cvijeta bila je održana i izložba fotografija „U mom vrtu…“ sastavljena od radova pristiglih na natječaj Dugoselske kronike. Svečano otvorenje kao i dodjela nagrada bili su upriličeni drugog dana Sajma 20. travnja. Na natječaju je sudjelovalo 24 autora sa 72 fotografije. Tema je bila vrt, a stručni žiri u sastavu profesionalnih fotografa Verice Đivan i Marija Kocipera te voditeljice POU Centra za kulturu Nade Kozić imali su dosta težak zadatak izabrati najbolje fotografije. Kako su kazali članovi žirija, svi radovi imaju „ono nešto“ no odluka se morala donijeti. Tako je prvo mjesto pripalo „Mirisu lavande“ Mihaele Benete Gavranović za koju se žiri odlučio kao za najcjelovitiju fotografiju. Drugo mjesto zaslužila je Anita Kuzmec i njene „Begonije“ uz obrazloženje da je autorica uspjela uhvatiti cvjetni sklad. „Sunovrati u snijegu“ Katarine Galić zasjeli su na treće mjesto. Na toj fotografiji dočarana je dramatičnost i hirovitost prirode. Posebne su nagrade, zbog odabira motiva, dobili Ivana Kirin za „Orahov cvijet, Marko Bača za „Zumbul“, Marina Kereković za „ Dragoljub“ i Zdenka Petek Markić za „Ukrasni luk“. Dodjelu 

Drugo mjesto zaslužila je Anita Kuzmec i njene „Begonije“

nagrada popratio je glazbeni dio pod nazivom „Proljetni intermezzo“ pobrinuli su se učenik Glazbene škole Filip Novački na kontrabasu uz klavirsku pratnju prof. Andreje Zlatar, a glazba kao da je na trenutak oživjela u objektive uhvaćene vrtne motive. Dodjelu nagrada dodatno je zasladila i degustacija kolača sa cvijećem pod nazivom „Peace of cake“. Kandirane ljubičice, torta i keksi od lavande, panna cotta od ruža, profiterole s ganache kremom i lavandom – prava mala cvjetna gozba za oko i nepce nestala je u trenu i u skladu s nazivom. Sve to cvijeće zaliveno je i likerom od ruža spravljenom po dobro čuvanom receptu. Na kraju ovog događanja održana je mala modna revija kolekcije nakita autorice Anđele Relković Paruž, a reviju su nosile manekenke agencije RS Fashion.

 

Ana – Marija Šprihal


Pozivamo vas na koncert ANSAMBLA RESPONSORIUM

 

U okviru pograma ET ANGELUS DIXIT bit će izvedeni Venecijanski barokni psalmi
Ansambl Responsorium izvodi volkalne i instrumentalne forme iz razdoblja renesanse i baroka. Članovi: Tamara Franetović Felbinger i Martina Klarić - sopranistice
Darko Solter - basbariton
Dani Bošnjak - blok flaute
Ana Benić - blok flaute 
Augustin Mršić - viola da gamba
Mario Penzar - čembalo 
Koncert je četvrtak 25. travnja 2013.g.u 20 h - u prostoru Srednje škole Dugo Selo. Očekujemo vas s radošću! 
Koncert organizira Pučko otvoreno učilište u suradnji s Koncertnom direkcijom uz pokroviteljstvo Zagrebačke županije.

 

 

Kadeti Taekwondo kluba Dugo Selo ostvarili izvanredan rezultat na državnom prvenstvu

 

MARIN ORLOVIĆ PRVAK HRVATSKE, IVICA JELUŠIĆ BRONČANI

Na državnom prvenstvu u taekwondou koje je održano 20.travnja u Varaždinu, kadeti taekwondo kluba Dugo Selo postigli su odsad najbolji rezultat u povijesti Kluba. Marin Orlović postao je državni prvak u kategoriji kadeta do 45 kilograma. Izvanrednom tehnikom i borbenošću premoćno je do finala svladao svoje protivnike da bi i finalnu borbu dobio rezultatom 6:1 i tako postao prvak države. Manje sreće imao je Ivica Jelušić u kategoriji do 53 kilograma koji je također pokazao izvanrednu borbenost ali je u polufinalu izgubio 9:5 i tako osvojio brončanu medalju. Postignutim rezultatom zadovoljan je i trener Seunk ki Hong koji se nada medaljama i na budućim A turnirima.


Borci taekwondo kluba Rugvica osvojili su dvije medalje na kadetskom prvenstvu Hrvatske

U subotu 20. travnja održano je u Varaždinu kadetsko prvenstvo Hrvatske u taekwondou a nastupilo je 337 natjecatelja iz 66 klubova. Za taekwondo klub Rugvica u muškoj konkurenciji Ivan Šapina je osvojio broncu a isti rezultat u ženskoj konkurenciji postigla je Antonija Krajnović. U ekipnom plasmanu kadeti Taekwondo kluba Rugvica su 13. a kadetkinje 21.

Darko Hrdan


19. travnja 2013. godine

SVEČANO OTVOREN 3. SAJAM CVIJEĆA
"DUGOSELSKI CVIJET"

 

Danas je u podne svečano otvoren 3. sajam cvijeća "Dugoselski cvijet" u organizaciji Grada Dugog Sela, Turističke zajednice grada Dugog Sela i Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo. Sajam je svečano otvorio gradonačelnik Dugog Sela Vlado Kruhak, a posjetitelji su mogli uživati u prigodnom glazbenom scenskom programu Glazbene škole Dugo Selo, Dječjeg vrtića Dugo Selo, OŠ Ivan Benković i OŠ Josip Zorić. 
Sajam je okupio oko četrdesetak izlagača koji izlažu na unutarnjem i vanjskom dijelu bivšeg Doma HV-a. Svakako valja spomenuti i vrtnu izložbu u Perivoju grofova Drašković gdje su izlagači uredili svoje mini vrtove. Osim toga, ove je godine Sajam poprimio i humanitarnu notu - organizirano je uređenje okoliša Dnevnog centra "Stančić" u Oštarijaševoj ulici u Dugom Selu. 

U tri dana trajanja Sajma, koji je za posjetitelje otvoren svaki dan od 9 do 19 sati do nedjelje 21. travnja, moći će se pronaći mnoštvo zanimljivosti pa tako osim brojnog cvijeća bit će tu i raznih ukrasnih predmeta na tu temu, a sve posjetitelje očekuje i bogat popratni program. Podsjetimo kako će sutra u 11 sati biti otvorenje izložbe fotografija "U mom vrtu…" kao i svečana dodjela nagrada za najbolju amatersku fotografiju, inače natječaj Dugoselske kronike. Tom prilikom moći ćete uživati u nastupu Glazbene škole kao i u degustaciji kolača sa cvijećem i likera od ruža. 
Za one nešto manje bit će organizirane kreativne radionice izrade proljetnih šešira te izrada cvjetnih broševa i ukosnica. U 17 sati očekuje vas glazbeno scenski program "Radosti proljeća" u organizaciji Udruga Artis i mališana DV Dugo Selo. 
U nedjelju će se održati kreativna radionica izrade cvijeća od žice i od tkanine čarapa, a bit će upriličena i revija frizura na kojoj će manekenke nositi najnovije cvjetne modele, a prošetat će i dan ranije izrađene šešire. 
Nikako ne propustite priliku i dođite na Sajam!

 

Foto galerija:

 

 

A.K.


18. travnja 2013. godine

Sutra počinje 3. sajam cvijeća Dugoselski cvijet

Sutra počinje 3. sajam cvijeća Dugoselski cvijet u organizaciji Grada i Pučkog otvorenog učilišta. Sajam će se održavati u unutarnjem i vanjskom dijelu bivšeg Doma HV-a, a svečano će biti otvoren u 12 sati. Kao i prethodnih godina, u Perivoju grofova Draškovića, izlagači će urediti prostor - između stoljetnih stabala niknut će mini vrtovi i "Dječji kutovi". Ove je godine sajam poprimio i humanitarnu notu - organizirano je uređenje okoliša Dnevnog centra "Stančić" u Oštarijaševoj ulici u Dugom Selu. U tri dana trajanja Sajma svoje će proizvode predstaviti četrdesetak izlagača, a prezentirat će se i udruge i ustanove s ovog područja. Osim cvijeća i ukrasnih predmeta na tu temu, posjetitelje očekuje i bogat popratni program. Dok oni stariji biraju najbolje pelargonije, oni mlađi vrijeme mogu provesti na POU radionicama - izradi "živih" šešira od cvijeća i lišća, nakita i drugih cvjetnih ukrasa. Svoje će nastupe imati osnovnoškolci iz Zorićeve i Ivana Benkovića, Preporodaši, učenici Glazbene škole te klinci iz Dječjeg vrtića Dugo Selo, a bit će upriličena i revija frizura. Manekenke će nositi najnovije cvjetne modele, a prošetat će i dan ranije izrađene šešire. Kako bi to bilo da sajam cvijeća prođe bez ruža? Nemoguća varijanta! Ako su to još i sorte iz Hrvatske kolekcije ruža, posjetiti dugoselski sajam cvijeća morate. Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja ima ovakvu kolekciju, autor je poznati hibridizator Josip Rogin. Osim u njegovom ružičnjaku, vidjeti ih možete još i u zagrebačkom Botaničkom vrtu. Na Sajmu, na štandu POU-a, moći će se kupiti sadnice šest autohtonih hrvatskih sorata ruža. Želite li u svom vrtu imati jednu od najljepših ruža na svijetu James Smile, svakako svratite. U kolekciji je i dugoselska ruža Cappa Sancti Martini, jedinstvena jer je bez trnja i posvećena Gradu. Završio je i natječaj Dugoselske kronike za najbolju amatersku fotografiju na temu vrtu, a pristigle radove javnost će vidjeti na izložbi fotografija. Najbolje fotke bit će prigodno nagrađene. Uz tu svečanost, organizatori pripremaju i malu gozbu. Ljubičice, lavanda i ruže fino mirišu, na tanjuru još više. Zamislite sada tortu od lavande uz gutljaj mirisne kave, slatki liker od ruža… Kušajte i panna cottu od ruža - ima li boljeg načina da zasladite dan? Stoga svakako dođite na dugoselski 3. sajam cvijeća, razgledajte, zabavite se i izaberite nešto iz programa 19., 20. i 21. travnja. od 9 do 19 sati.

Ana - Marija Šprihal


Rezultati natječaja za najbolju amatersku 
fotografiju „Dugoselske kronike“

 

Prema odluci stručnog žirija za odabir najbolje amaterske fotografije na temu vrta, nakon što je prije dva dana „Dugoselska kronika“ zaključila natječaj – prvo mjesto osvojila je fotografija autorice Mihaele Benete Gavranović pod nazivom „Miris lavande“, koja je prema sudu najcjelovitija fotografija od svih pristiglih. Drugo mjesto osvojila je fotografija Anite Kuzmec koja je uspjela dočarati cvjetni vrtni sklad. A treće mjesto osvojila je fotografija Katarine Galić „Sunovrati u snijegu“ koja naslućuje dramatičnost prirode. 
Na natječaj su pristigle 72 fotografije od čak 24 autora, a zbog svoje zanimljivosti motiva, tehničke dorađenosti i raznolikosti pristupa ovoj temi stručni žiri u sastavu Verica Đivan, Nadica Kozić i Mario Kociper danas je odlučio o dodjeli posebnih nagrada. Fotografije Ivane Kirin „Orahov cvijet, Marka Bače „Zumbul“, Marine Kereković „ Dragoljub“ i Zdenke Petek Markić „Ukrasni luk“ biti će također nagrađene. 

Sve pristigle fotografije bit će izložene na izložbi pod nazivom „U mom vrtu…“ čije će službeno otvorenje biti u subotu, 20. travnja u 11:00 sati u Domu HV-a u sklopu 3. Sajma cvijeća u Dugom Selu. Tom prilikom bit će organizirana i svečana podjela nagrada uz glazbeni program Glazbene škole Dugo Selo pod nazivom „Proljetni intermezzo“, a za sve će biti pripremljena i degustacija kolača sa cvijećem i likera od ruža „Piece of cake“. 
Čestitamo svim nagrađenima, a svima koji su poslali svoje fotografije zahvaljujemo na sudjelovanju te im želimo više uspjeha u sljedećem natječaju!

 

I.G.O.


Prva dugoselska Noć knjige – u Gradskoj knjižnici

 

Kao što već postoji Noć muzeja, tako je prošle godine po prvi puta kao pandam kulturna manifestacija koja promiče literaturu, knjiženost,čitanje organizirana i Noć knjige. Ove godine dugoselska Gradska knjižnica se uključila u organizaciju sa raznolikim programom. Noć knjige održat će se u utorak, 23. Travnja, a u Knjižnici Dugo Selo počet će u 18 sati s predstavljanjem slikovnica Igora Knižeka, nagrađivanog autora iz Dugog Sela. U programu će sudjelovati i učenici Osnovne škole Dugo Selo. U 20 sati slijedi dječji kviz "Od korica do korica“ u kojem sudjeluju učenici Osnovne škole „Stjepan Radić“ iz Božjakovine i Osnovne škole Josipa Zorića iz Dugog Sela – na temu romana Čudnovate zgode šegrta Hlapića Ivane Brlić Mažuranić, Zabranjena vrata Zlatka Krilića i Pegazari Ivane Delač. Iz biblioteke „Terra sancti Martini“ u nakladi Gradske knjižnice Dugo Selo izdana je knjiga „Posebnosti“ skupine autora- Dragice Pjevac, Zdenke Knežić, Renate Veličan, Ivane Delač, Jasminke Zagorac i Branka Bankovića. Njeno predstavljanje planirano je u 21 sat, a nakon toga do 1 sat u noći organizatori planiraju slobodno čitanje pjesama i svih uradaka što liče na književnost, bilo vlastitih, bilo poznatih književnika. U tome mogu svi ljubitelji lijepe riječi slobodno sudjelovati. Ovime Gradska knjižnica Dugo Selo poziva sve na prvu dugoselsku Noć knjige. 
Noć knjige održava se povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava koji se obilježava 23. travnja, dok se dan ranije u Hrvatskoj obilježava Dan hrvatske knjige. Ovogodišnja Noć knjige održat će se u 48 gradova širom Hrvatske, u knjižarama i knjižnicama (i ostalim prostorima namijenjenim za promociju knjige) u kojima će se odvijati raznovrstan i širokoj publici zanimljiv program i koji će trajati od 18 sati do 01 sat iza ponoći. U programu, izdavajamo, sudjeluje 160 autora, urednika i prevoditelja, 60 knjižnica, 30-tak nakladnika i gotovo 120 knjižara. Manifestacija je pokrenuta na inicijativu Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore i udruge Knjižni blok, kojima su se u organizaciji pridružili Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info, te Društvo hrvatskih književnih prevodilaca. Program obilježavanja Svjetskog dana knjige i autorskih prava podržava Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO.

 

I.G.O.

 

 

U subotu Specijalna izložba ptičara i retrivera

Kinološko društvo Dugo Selo i ove godine organizira Specijalnu izložbu ptičara i retrivera s dodjelom kandidature CAC HR, koja će se održati u subotu, 20. travnja na terenima Kleti obitelji Bunčić, s početkom u 9.30 sati.


17. travnja 2013. godine

Kajkavska čitanka Božice Brkan

 

Suma kajkavijana, biografija u dijalektu - tako je prof. dr. sc. Joža Skok nazvao književno djelo Božice Brkan predstavljeno 16. travnja na Tribini Kajkavskoga spravišča. Biranim riječima i znanstvenim odrednicama voditelj tribine Skok govorio je o kajkavsko-kejkavskoj poeziji objavljenoj u predstavljenoj Kajkavskoj čitanci. Ona obuhvaća i prozne tekstove o kojima je govorio prof. dr. sc. Zvonko Kovač. Pjesme i prozne ulomke čitala je sama autorica te izvorni govornik Želimir Novak, član Glumačke družine KUD-a "Preporod". Svoj doprinos izvornoj interpretaciji dala je i dr Božica Pažur, glavna urednica časopisa KAJ. U prostoru Kajkavskoga spravišća, u samom srcu Zagreba gdje je Čitanka predstavljena, postavljena je i izložba ilustracija i crteža iz promovirane knjiga autora Jenia Vukelića. Nakon nekoliko književnih susreta s autoricom Božicom Brkan u Dugom Selu možemo očekivati i predstavljanje novoobjavljene Čitanke, koja zasada neće zamijeniti školsku čitanku ali će pridonijeti značaju kajkavskoga dijalekta hrvatskoga jezika u Hrvatskoj danas i u Europi sutra.

 

NK


Dugoselska vrtićka bickilijada okupana suncem i dječjim smijehom

 

"Tri, četiri - sad!!" Šezdesetak malih biciklista krenulo je svim žarom i elanom pedalirati kroz Perivoj Ivane Brlić Mažuranić gdje se u jutarnjim satima organizirala 6. po redu Vrtića biciklijada Dječjeg vrtića Dugo Selo. Startna linija bila je na ulaznima vratima Vrtića od kuda su kretali i veliki i oni malo manji biciklisti. Kolonu su poveli članovi Biciklističkog kluba Dugo Selo. 

Mali krug vozili su klinci iz grupe Leptiri i Pčelice, s obzirom da među njima ima i onih koji zasada nisu usavršili pedaliranje, već su pravi majstori u guralicama i vožnji "ride a bike". Veliki krug vozile su Ptičice, Ježići, predškolci iz Patkica i Srčeka. Njihove biciklističke vještine su vrlo zapažene, a motiviranost i volja nenadmašna. Svake pohvale onima koji su bez pomoćnih kotača izvezli cijelu dionicu oko parka, i to u nekoliko krugova. Isto tako moramo naglasiti kako su svi sudionici imali propisnu opremu - kacige na glavama, a na kraju konstatirano je kako je sve prošlo u najboljem redu, bez većih padova i ne-daj-bože ozljeda. Bilo je jedino nekih manjih popravaka na vozilima koje su članovi Biciklističkog kluba taj-čas uspješno rješavali. Svi sudionici stigli su na cilj i time su svi proglašeni pobjednicima! Uslijedila je okrjepa sokovima, voćem uz poljupce i zagrljaje ponosnih roditelja - te uz podjelu simboličnih medalja koje su ozarila dječja lica, završila je još jedna vrtićka biciklijada.

 

 

 

I.G.O.


Dugoselski cvijet - 3. sajam cvijeća u Dugom Selu


16. travnja 2013. godine

 

Okrugli stol o provođenju deinstitucionalizacije Centra Stančić

 

Uskoro stambene jedinice za samostalni život 
korisnika na području grada

 

Tema današnjeg okruglog stola u organizaciji Centra za rehabilitaciju „Stančić“ održanog u Gradskoj vijećnici Grada Dugog Sela bila deinstitucionalizacija i transformacija socijalnih usluga u sklopu sustava socijalne skrbi. Tom prilikom brojnom auditoriju predstavljen je projekt koji obuhvaća razdoblje do 2016. godine tijekom kojeg će se dosadašnje socijalne usluge za korisnike organizirati, kao i dosada, u sklopu Centra Stančić, te izvan Centra – u stambenoj zajednici uz svu stručnu i logističku potporu djelatnika Centra. Na ovaj način ne samo da se slijede sve smjernice međunarodnih dokumenata koji se odnose na poštivanje ljudskih prava osoba s invaliditetom, već se omogućava istim osobama kvalitetniji život i skrb, a u krajnjoj liniji i pravo na izbor. Skupu je nazočila predstavnicaMinistarstva socijalne politike i mladih Željka Grbac, gradonačelnik Dugog Sela Vlado Krhak, načelnik Općine Brckovljani Željko Funtek, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Dugo Selo Nada Petković, zatim ravnatelji, odnosno predstavnici svih osnovnih škola s područja tri jedinice lokalne samouprave, kao i dječjih vrtića, Crvenog križa, te udruga koja u svojoj djelatnosti obuhvaćaju rad s djecom s teškoćama te koriste socijalne usluge, kao što je Udruga Oaza, Udruga Amorevera, Udruga ADHD i ja, itd. 
Prema riječima v.d. ravnateljice Centra Stančić Sanjice Grbavac trenutno je u Centru smješteno 366 korisnika koji borave i žive u pet stambenih jedinica i tri stana. Izvan Centra korisnici žive u dvije kuće i dva stana, dok jedan dio koristi usluge Dnevnog centra u Dugom Selu te odnedavno u Vrbovcu. U planu je otvaranje još jednog Dnevnog centra u Dugom Selu, najavila je. 
Projekt samostalnog stanovanja uz podršku u lokalnoj zajednici koji je Centar započeo već ranijih godina, u sljedećem razdoblju, najavljeno je danas, obuhvatio bi život 41 korisnika u 10 stambenih jedinica, za koje bi brinulo 45 djelatnika Centra Stančić. Zasada funkcioniraju tri stambene jedinice - kuće u Zelinskom Vukovju i Andrilovcu te stan u Dubravi, a u tijeku je oglašavanje za najam novih jedinica i kontakti s vlasnicima nekretnina na području grada Dugog Sela. Naime, sve jedince će biti u najmu, što je pojedine predstavnike udruga, ujedno i roditelje osoba korisnika Centra Stančić - zabrinulo, posebice zbog najave ministrice kako će stambene jedinice biti u državnom vlasništvu. „Položaj najmoprimca je nezaštićen u Hrvatskoj, tako da nitko ne garantira kako će budućim stanarima u stambenim jedinicama biti drugačije. Zašto Ministarstvo ne kupuje nekretnine?“, zanimalo je predsjednika udruge Amorevera Gorana Karasa koji je ujedno predložio Roditeljsku superviziju nad provođenjem projekta samostalnog stanovanja uz podršku u lokalnoj zajednici. Predstavnica Ministarstva Grbac napomenula je kako su inicijalna sredstva za projekt deinstitucionalizacije osigurana kroz europske fondove i odnose se isključivo na najam nekretnina. „Što će se dogoditi s korisnicima koji, kao moja kći, rade i nakon što odu u mirovinu, s niskim primanjima neće moći snositi troškove života u takvim stambenim jedinicama“, pitala je Štefica Vajdić, „tko će se za nju brinuti“. Predstavnica Ministarstva uvjerava kako će o istima i dalje brinuti država. 
Kako je planirano, do 2016. godine reformom sustava socijalne skrbi oko 140 stanara bilo bi smješteno u samostalne stambene jedinice. Ovim bi se projektom omogućilo podizanje razine skrbi za osobe s posebnim potrebama na najviše standarde. Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi osiguravalo bi sredstva za realizaciju projekta kroz redovno financiranje Centra za rehabilitaciju Stančić. Ministarstvo zadržava sva prava i utjecaj u praćenju, nadzoru i odlučivanju o realizaciji ovog projekta. Na današnjem okruglom stolu predstavnici Centra Stančić ponudili su također predškolskim, školskim i ostalim institucijama u lokalnoj zajednici sve svoje ljudske i stručne resurse kako bi pomogli u integraciji djece s teškoćama u redovne predškolske, školske sustave, u prevenciji nasilja u školama, savjetodavni rad i pomoć obiteljima u podizanju djece i mladih, pružanje usluga rane intervencije, pomoć starijima i nemoćnim osobama i slično. U zajedničkoj suradnji Centra sa svojim djelatnicima i lokalnih institucija i udruga osmislili bi se novi programi za koje nije potrebno dodatno financiranje s obzirom da iste djelatnike financira Ministarstvo, rečeno je danas.

 

 

 

I.G.O.


Međunarodni festival klasične glazbe Dugo Selo 2013.

Dana 12. i 13. travnja 2013. godine u našem gradu održan je 3. Međunarodni festival klasične glazbe, u organizaciji Osnovne glazbene škole Dugo Selo, a pod pokroviteljstvom Grada Dugog Sela i Općine Brckovljani, te medijskim pokroviteljstvom Radio Martina i Dugoselske kronike. Gastronomski pokrovitelja festivala bila je slastičarnica "Martina", Sesvete. 
Kulturno-umjetnički program Festivala osmišljen je za sve dobne skupine kako bi se zabavili i uživali u glazbenom programu Hrvatske komorne filharmonije, uz solista Arisa Feslikidisa te članova KUD-a "Dragutin Domjanić" iz Vugrovca. 
Festival je otvoren 12. travnja, u prostorima Osnovne glazbene škole Dugo Selo glazbeno – scenskim nastupom KUD-a "Dragutin Domjanić“ te otvorenjem izložbe slika likovne sekcije KUD-a "Dragutin Domjanić“. U sklopu izložbe prezentirano je ukupno 46 slika. Tamburaški orkestar i plesna sekcija KUD-a "Dragutin Domjanić“oduševili su sve prisutne svojim nastupom. 
Kulturno umjetničko društvo „Dragutin Domjanić“ Vugrovec, osnovano je 05.11.1969. godine na Osnivačkoj skupštini koje je održana u Vugrovcu. Društvo je nastupalo diljem Hrvatske, a za svoj rad 1973. godine dobilo je „Nagradu općine Sesvete“. Nakon toga društvo je polučilo mnogobrojne odlične rezultate nastupima na mnogim smotrama i nastupima na prostoru gotovo cijele bivše države, te u inozemstvu.Trenutno broji oko 160 aktivnih članova u pet plesnih, dvije tamburaške i dramskoj sekciji. 
Festival je nastavljan nastupom učenika Glazbene škole. Ovom prilikom Glazbenu školu predstavile su dvije izuzetno talentirane flautistice Sara Lončar i Marija Grlić uz glasovirsku pratnju prof. Lane Zlatar. Program je uvježbala profesorica flaute mag. art. Dora Weiss. 
Drugi dan Festivala, 13. travnja, započeo je nastupom vokalnog ansambla "DUGA" koji su svojim vrhunskom izvedbom "Dugoselske popevke" oduševili brojnu publiku, nakon čega je uslijedio pozdravni govor Gradonačelnika Grada Dugog Sela Vlade Kruhaka. Festival je nastavljen koncertom Hrvatske komorne filharmonije koja je sastavljena od ponajboljih glazbenika velikih zagrebačkih orkestara. Hrvatska filharmonija (HF) osnovana je od strane profesionalnih glazbenika i poklonika hrvatske kulturne baštine a oslanja se na tradiciju orkestralnog i komornog muziciranja koje započinje osnutkom Hrvatskog filharmonijskog društva (HFD) 1830. g. nastalog u duhu ilirskoga preporoda. 
Pod stručnim vodstvom dirigenta Luke Vukšića te pratnju solista Arisa Feslikidisa orkestar Hrvatske filharmonije oduševio je sve prisutne svojom interpretacijom Mozarta i Brittena te praizvedbom skladbe "Dugoselske impresije" koju je skladao prof. dr. Dario Cebić, ravnatelj naše glazbene škole. Skladbu "Dugoselske impresije" skladatelj je posvetio Gradu Dugom Selu. 
Isto tako valja zabilježiti vrhunskih nastup Grčkog soliste na klaviru, profesora klavira na Muzičkoj Akademiji u Grazu, Arisa Feslikidisa, čiji je briljantan nastup rezultirao bisom, izvevši ,,Mazurku“ za solo klavir od Daria Cebića. 
Nakon cjelosatne, zadivljujuće izvedbe, mnogobrojna oduševljena publika ovacijama je ispratila orkestar. 
Ponudivši široki i bogati kulturno-umjetnički program, dugoselski Međunarodni festival klasične glazbe ispunio je sva očekivanja mnogobrojne publike te s nestrpljenjem očekujemo idući Festival.


Ivana Posavec Krivec, SDP-ova pretendentica za 
županicu, saslušala Dugoselce

SDP-ova kandidatkinja za županicu Zagrebačke županije Ivana Posavec Krivec jučer je boravila u Dugom Selu. Uz kavu na SDP-ovom štandu družila se s građanima Dugog Sela nastojeći, kako je kazala, čuti njihove prijedloge, primjedbe i komentare. Njihov glas trebao bi SDP-ovoj kandidatkinji biti orijentir za buduće planove i programe u Zagrebačkoj županiji. 
Druženje na dugoselskom sajmištu održano je od 10 do 12 sati, a najavljeno je kako će Posavec Krivec do polovice svibnja ponovo doći u Dugo Selo.

 

 

I.G.O.


Vugrovečko-dugoselska kulturna suradnja

 

U sklopu programa Međunarodnog festivala klasične glazbe, koju je proteklog vikenda organizirala Osnovna glazbena škola Dugo Selo, održana je i izložba slika Likovne sekcije KUD-a „Dragutin Domjanić“ iz Vugrovca. U prostoru bivšeg Doma HV-a izloženo je četrdesetak likovnih djela vugrovečkih, ali i dugoselskih umjetnika koji su sudjelovali tijekom proteklih godina u kulturnoj manifestaciji Vugrovečko Miholje. Tom prilikom svima okupljenim gostima obratio se ravnatelj Osnovne škole Vugrovec - Kašina Vladimir Vuger pozdravivši suradnju s dugoselskom Glazbenom školom i njegovim ravnateljem Dariom Cebićem. „Vugrovečko Miholje“ kulturno-turistička višednevna manifestacija od 2009. godine, otkako je pokrenuta, nastoji njegovati tradiciju, običaje i stare zanate vugrovečkog kraja, a unatrag tri godine na likovnim susretima sudjeluju i članovi Likovne udruge Dugo Selo, njih desetak, kazao je Vuger. Izložba otvorena u petak, 12. travnja, bila prodajno-humanitarnog karaktera, a sav bit će doniran socijalno ugroženim mještanima Vugrovca. Okupljeni posjetitelji te večeri osim u umjetničkim djelima mogli su uživati i u izvedbi članova Kulturno-umjetničkog društva „Dragutin Domjanić“ izvevši nekoliko folklornih točaka, uz nastup tamburaškog sastava. KUD je inače glavni organizator Vugrovečkog Miholja, istaknula je predsjednica KUD-a Jasna Židak, a s godinama ova manifestacija u čast na sveca zaštitnika Vugorvca postala je jedna od najvećih u prigorskom kraju. 
Dugoselska Glazbena škola gostima iz Vugrovca predstavila se s nastupom dviju učenica, Marije Grlić i Sare Lončar, koje su na flautama i u pratnji prof. Lane Zlatar na klaviru izvele par skladbi. A za „šećer na kraju“ pobrinuo se vugovečki slastičar Darko Židak, vlasnik slastičarnice Martina iz Sesveta, prezentiravši svoje proizvode koji su svima bili ponuđeni na kušanje.

 

 

 

I.G.O.


Otvoren natječaj za dodjelu javnih priznanja Zagrebačke županije

Zagrebačka županija dodijelit će i u ovoj godini javna priznanja pojedincima i drugim pravnim osobama, ustanovama, udrugama, zaslužnima za gospodarski, društveni i kulturni razvoj Zagrebačke županije te njena promicanja u zemlji i svijetu. Natječaj za dodjelu javnih priznanja otvoren je do 31. svibnja ove godine. 
Prijedlog za dodjelu javnih priznanja Zagrebačke županije mogu podnijeti članovi Županijske skupštine, radna tijela, Župan Zagrebačke županije, građani, udruge građana, poduzeća, vjerske zajednice, kulturne, športske i druge ustanove. Potencijalni kandidati mogu biti pojedinci ili pravne osobe koje su svojim kontinuiranim i značajnim znanstvenim, stručnim, umjetničkim, pedagoškim ili drugim javnim radom dale trajan doprinos razvoju pojedinih djelatnosti te njenoj međunarodnoj promociji. Budući dobitnik javnog priznanja treba u svojoj sredini uživati ugled uzorna djelatnika i stručnjaka. Kao jedan od kriterija u natječaju se navodi i ostvaren rezultat u ukupnom gospodarskom ili društvenom razvitku Zagrebačke županije. Iz Zagrebačke županije pozivaju sve zainteresirane da se jave na natječaj odnosno da kandidiraju potencijalne dobitnike ovogodišnjih javnih priznanja do 31. svibnja 2013. godine. 
Informacije o uvjetima natječaja i potrebnoj dokumentaciji nalaze se na web stranicama Zagrebačke županije (www.zagrebacka-zupanija.hr).


15. travnja 2013. godine

STJEPAN BERTEK NA LISTI ZVONKA NOVOSELA DOLNJAKA

 

ZVONKO NOVOSEL DOLNJAK I STJEPAN BERTEK

Kandidat skupine birača mr.sc. Zvonko Novosel Dolnjak 15. travnja je održao tiskovnu konferenciju na kojoj je kao jednog od svojih najbližih suradnika i kao nezavisnog kandidata na svojoj listi predstavio bivšeg zamjenika gradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća Dugog Sela Stjepana Berteka. Novosel Dolnjak je Berteka predstavio kao profesora i umirovljenog pukovnika Hrvatske vojske koji se dokazao svojim društvenim angažanom te koji svojim znanjem i iskustvom može znatno doprinjeti realizaciji stotinu projekata za Dugo Selo koje je najvio u svom programu Novosel Dolnjak. 
Bertek je pak istaknuo da je glavni razlog njegovog odlaska iz HDZ-a činjenica što je na čelo gradskog odbora ove stranke putem manipulacija i lažnih obećanja izbila neprincipijelna skupina koja se sada bori za podjelu političkog plijena ne prezajući čak pri tom ni od fizičkih obračuna, a što je dovelo do urušavanja ugleda stranke i paraliziralo ju njezinom radu. Dalje dodaje da je unatoč svom razlazu s HDZ-om po svom političkom habitusu i dalje ostao na desnoj političkoj opciji te da u svom daljnjem političkom djelovanju na listi Novosela Dolnjaka očekuje potporu dijela HDZ-ovog biračkog tijela koje dijeli njegovo mišljenje o stanju u ovoj stranci. 
Potporu Zvonku Novoselu Dolnjaku dajem, istaknuo je Bertek, iz razloga što je riječ o jednom od rijetko uspješnih poduzetnika u ovim kriznim vremenima. Za razliku od politikanata koji se javljaju na stranačkim i nestranačkim listama, a koji nemaju nikakvog iskustva, ili pak iza sebe imaju propale poduzetničke pokušaje, Novosel Dolnjak zna kako, zajedno s timom mladih i respektabilnih stručnjaka, izvesti Grad iz krize. Kandidati za dogradonačelnike na listi Novosela Dolnjaka već su se dokazali u struci, bez obzira na mladost, a uz dobro poznavanje jezika, oni su garancija za dobivanje sredstava iz fondova EU, bez čega neće biti gospodarskog oporavka Dugog Sela - ističe Bertek. 
Bertek dalje podsjeća da je upravo on bio inicijator koalicije HDZ-HSS u Dugom Selu koja je pokrenula brojne investicije, pa i one kapitalne, ali koja je zbog karijerističkih interesa pojedinaca sada i sama u dubokoj političkoj krizi. 
Perspektivu Grada stoga vidi izvan stranačke politike i nada se da će ovaj ispravni politički put prepoznati građani i birači te da će nezavisna lista Zvonka Novosela Dolnjaka dobiti šansu da nakon izbora i dokaže svoju kvalitetu u praksi.

 

Nenad Haleuš Mali

 

IZBORI ZA EU PARLAMENT:

 

Dugo Selo - Koalicija HDZ, HSP AS i BUZ dobila najveći broj glasova, odaziv niži od državnog prosjeka

 

Prema potpunim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva na jučerašnjim izborima za Europski parlament na području grada Dugog Sela najviše glasova dobila je koalicija HDZ, HSP AS i BUZ, odnosno 34,72 posto glasova. Najveći broj glasova dobila je Ruža Tomašić 41,18 posto, potom Andrej Plenković 15,01 posto, te Dubravka Šuica 10,88 posto. Slijedi koalicija SDP, HNS i HSU sa 29,70 posto glasova. U istoj koaliciji najveći broj glasova dobio je Tonino Picula 49,44 posto, zatim Jozo Radoš 6,44 posto i Biljana Borzan 5,64 posto. Na trećem mjestu su Hrvatski laburisti koji su osvojili 6,89 posto glasova - među njima najveći broj glasova dobio je Nikola Vuljanić 17,36 posto, potom Stipe Drmić 10,42 posto te dr. sc. Marita Brčić Kuljiš. 

Od ukupno 15.303 registrirana birača s pravom glasa na izbore za EU parlament odazvalo 14,25 posto birača, odnosno 2.181 birač, što je manje nego na bilo koje izbore do sada i što je manji odaziv od državnog prosjeka - 20,84 posto. Važećih listića bilo je 2.091, odnosno 96,05 posto. Prema riječima predsjednice Gradskog izbornog povjerenstva Sande Hrsto - izbori su protekli bez promatrača, no bez obzira nikakve nepravilnosti nisu prijavljene, kako od strane članova biračkih odbora tako i od strane glasača. Glasovanje je bilo omogućeno u pojedinim slučajevima i u kućama glasača, kazala je predsjednica Hrsto, a zabilježeno je i jedno glasovanje u bolnici.

 

Brckovljani - Pobjeda SDP, HNS, HSU

Na području općine Brckovljani najveći broj glasova dobila je koalicija SDP, HNS, HSU s ukupno 28,77 posto. Među njima najveći broj glasova je postigao Tonino Picula s 45,90 posto, zatim Marija Ilić sa 17,62 posto i Jozo Radoš sa 6,97 posto glasova. Druga po broju glasova je koalicija HDZ, HSP AS, BUZ s ukupno 27,95 posto glasova - od čega je Ruža Tomašić dobila 33,76 posto, Andrej Plenković 13,50 posto te Dubravka Šuica 11,39 posto glasova. Na vrlo tijesnom trećem mjestu je Hrast - pokret za uspješnu Hrvatsku s ukupno 9,91 posto, dok su na četvrtom mjestu s 9,08 posto Hrvatski laburisti.
Jučerašnjim izborima pristupilo je 16,37 posto birača, odnosno njih 917 od ukupno 5.600 birača s pravom glasa. Važećih listića bilo je 848, odnosno 92,48 posto. S jučerašnjim izborima provodi se rješenje Ministarstva socijalne politike i mladih o određivanju biračkih mjesta za glasovanje birača koji su smješteni u ustanovama socijalne skrbi, tako da je na području općine Brckovljani bilo jedno novo biračko mjestu u Centru Stančić, ukupno 11. U Centru je inače smješteno 300 štićenika, od kojih svoje pravo glasa ima 46-ero. Međutim, doznajemo kako je glasovanju pristupio 31 štićenik Centra.

Rugvica - Najveći odaziv glasača koji su najviše dali glas koaliciji HDZ, HSP AS, BUZ

Na području općine Rugvica zabilježen je najveći odaziv birača na birališta među tri jedinice lokalne samouprave - 16,91 posto, odnosno 1.144 glasača, od ukupno 6.765 birača s pravom glasa. Većina njih svoj glas povjerila je koaliciji HDZ, HSP AS, BUZ s ukupno 29,23 posto. Među njima, i tu je, najviše glasova dobila Ruža Tomašić s 30,03 posto, potom slijedi Dubravka Šuica s 15,34 posto i Andrej Plenković s 8,63 posto. Druga koalicija prema broju glasova je SDP, HNS, HSU s ukupno 26,24 posto. Njihov kandidat Tonino Picula osvojio je 56,23 posto, a drugi je Jozo Radoš s 8,90 posto te treća Biljana Borzan s 5,69 posto glasova. Treća koalicija je HSS, HSLS koja je dobila 13,54 posto, a od njihovih kandidata najviše je glasova dobio mr.sc. Miroslav Rožić 51,72 posto, zatim Marija Kukić 2,76 posto, dok po 1,38 posto je dobilo više kandidata - dr.sc. Goran Bandov, dr.sc. Ljubomir Majdandžić, Renata Šeperić Petak i Ivan Božikov. 
Važećih listića bilo je 1.071, odnosno 93,62 posto i kako smo doznali od predsjednice Općinskog izbornog povjerenstva Ivane Belec ni na jednom biračkom mjestu nisu zabilježene nepravilnosti.

I.G.O.

POBJEDA NA 5. MEĐUŽUPANIJSKOM NATJECANJU MLADIH HRVATSKOG CRVENOG KRIŽA

 

U subotu, 13. travnja u Glini održano je 5. međužupanijsko natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa Sisačko-Moslavačke i Zagrebačke županije. Na natjecanju je sudjelovalo 10 ekipa podmlatka (uzrast osnovnih škola) i 6 ekipa mladeži (uzrast srednjih škola) koji su predstavljali gradska društva Crvenog križa Zagrebačke i Sisačko- Moslavačke županije. 
Na ovom natjecanju provjeravaju se znanja o Međunarodnom pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Hrvatskom Crvenom križu, međunarodnom humanitarnom pravu i ljudskim pravima, te znanja i vještina iz pružanja prve pomoći. 
Već zadnjih nekoliko godina ekipe Crvenog križa Dugo Selo redovno su pobjeđivale na međužupanijskoj razini, te postizale visoka mjesta na državnom natjecanju. I sad je tradicija nastavljena, te je ekipa "Brzi i Žestoki" iz oš Ivan Benković, Dugo Selo, pod mentorstvom prof Ane Srdinić, osvojila 1. mjesto, te se tako plasirala na državno natjecanje, koje će se 11. svibnja održati u Novom Vinodolskom. 
Ekipu pod zaporkom "Brzi i žestoki" čine učenici 8. razreda : Alessandro Ninković, Danijela Mosković, Melisa Polomi, Ivona Svetina i Anamaria Škrabo. 
U kategoriji mladeži (srednje škole) pobijedila je ekipa Crvenog križa Ivanić Grad.

 

 

 

G.K.

 

 

Koncert Hrvatske komorne filharmonije u Dugom Selu

U okviru programa Međunarodnog festivala klasične glazbe u organizaciji Osnovne glazbene škole Dugo Selo u dvorani "Preporod" nastupila je Hrvatska komorna filharmonija pod ravnanjem Luke Vukšića. Nakon uvodnog nastupa Dugoselskog vokalnog ansambla "Duga" s "Dugoselskom popevkom" , uslijedio je 

Mozartov Divertimento u F-duru, br. 3.KV 138. U nastavku su izvedene "Dugoselske impresije" autora Daria Cebića koji obavlja dužnost ravnatelja Glazbene škole, a potom je izvedena "Jednostavna simfonija" Benjamina Brittena. Solista na klaviru bio je Aris Feslikidis. Prije početka koncerta dugoselski gradonačelnik Vlado Kruhak pozdravio je posjetitelje i gostujuće glazbenike zahvalivši prof. Cebiću na organizaciji Festivala, uspješnom vođenju Škole te autorskim radovima u području klasične glazbe. 
Pored glazbe posjetitelji su mogli razgledati izložbu slika Likovne sekcije KUD-a Dragutin Domjanić iz Vugrovca i učenika OGŠ Dugo Selo.

 

 

 


Taekwodaši Rugvice osvojili dva zlata i broncu

Taekwondo klub Rugvica je u 14. travnja nastupio na natjecanju u Vršcu u Srbiji i u konkurenciji od 451 natjecatelja iz 90 zemalja osvojio 3 medalje. Antonio Mamić i Toni Dujić osvojili su zlato u kadetskoj konkurenciji dok je kod juniora Dragan Kerošević osvojio broncu.

 

STŠK Dugo Selo

 

Ana Murat najbolja mlađa kadetkinja

 

U Samoboru je 13. i 14. travnja odigran Masters stolnoteniski turnir. Na turniru je nastupilo po šesnaest najbolje plasiranih igračica i igrača s masters rang liste HSTS - a. S.T.Š.K."Dugo Selo" predstavljali su Ana i Matej Murat te Luka Martinek. Matej Murat je nastupio u kategoriji juniora gdje je ispao u četvrtfinalu i u kategoriji seniora gdje nije uspio proći prvi dio natjecanja po grupama. Luka Martinek u kategoriji juniora ne prolazi svoju grupu dok u kategoriji kadeta ispada u četvrtfinalu. Ana Murat u kategoriji kadetkinja ne prolazi grupu ali zato u svojoj kategoriji mlađih kadetkinja osvaja 1. mjesto i ponovo dokazuje da je zasluženo prva igračica u toj kategoriji na rang listi Hrvatskog Stolnoteniskog Saveza.

 


13. travnja 2013. godine

Svečano obilježena 20. godišnjica Zagrebačke županije

 

Zagrebačka županija proslavila je 20. obljetnicu osnivanja i početka rada u samostalnoj i demokratskoj Republici Hrvatskoj. Svečanost je održana 12. travnja u zagrebačkom Hotelu International u Zagrebu, u nazočnosti brojnih visokih uzvanika iz svih sfera društvenog života RH-a, članova diplomatsko konzularnog zbora, braniteljskih udruga i brojnih drugih. Svečanosti je prisustvovalo i izaslanstvo Grada Dugog Sela predvođeno gradonačelnikom Vladom Kruhakom te načelnici Općine Rugvice Ivan Remenar i Općine Brckovljani Željko Funtek. "Danas je Zagrebačka županija jedna od najuspješnijih i najstabilnijih hrvatskih županija. To potvrđuje i nedavno predstavljeno Izvješće o stanju u prostoru Hrvatske za 2012. godinu. Prema njemu, Zagrebačka županija nalazi se u trećoj skupini s indeksom razvijenosti između 100 i 125 posto, dakle, iznad prosjeka", istakao je župan Stjepan

Kožić u svojem govoru. Pohvalio se i kako je županijski proračun, od 2001. godine kada je iznosio 110 milijuna kuna, sada trostruko veći, podsjetio je kako se u županiji trenutno realiziraju i neke od najvećih investicija u Hrvatskoj - proizvodni pogon Plive u Savskom Marofu i IKEA u Rugvici. Posebno je ponosan na ulaganje u školstvo. Također, župan je zahvalio i svim svojim prethodnicima, kao i svim nekadašnjim predsjednicima te članovima Županijske skupštine, rekavši kako su oni "svi skupa, bez obzira na političku pripadnost, radili i željeli najbolje za našu Zagrebačku županiju." Nazočnima se obratio i predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan, kazavši kako se razvoj županije u posljednjih 20 godina može opisati s dvije riječi - promjena i razvoj. "Pri tome se ne misli samo na promjene u nadležnosti, već na promjene stavova, znanja, politike i odnosa prema zadanim ciljevima. Te promjene donijele su rast", rekao je predsjednik Mikuljan. Dodao je da Zagrebačka županija mora nastaviti s promjenama jer "samo se na taj način može postati odgovoran i ozbiljan punopravni član europske zajednice kojoj Hrvatska ubrzo pristupa." 
Okupljenima je prezentiran i kratki film o povijesti i sadašnjosti Županije, a obilježavanje njene 20. obljetnice bila je i prigoda za zahvalu bivšim županima - posmrtno je dodijeljena Ivici Gažiju, a zahvalnice su primili Stjepan Vujanić, Branko Mikša, jedina županica Marina Matulović Dropulić te Branimir Pasecky. Zahvalnice su uručene i nekadašnjim predsjednicima Županijske skupštine - Božidaru Pankretiću, dr. Zdravku Tomcu, Stjepanu Esihu, Miroslavu Ivošu te Palmi Klun-Posavec. Svečanost je popratio prigodan glazbeni program u kojem su sudjelovali prvakinja opere zagrebačkog HNK Mira Vlahović, HKUD Petar Zrinski iz Vrbovca i VIS Jane iz Velike Gorice.

 

 

 

Ana - Marija Šprihal


12. travnja 2013. godine

 

Turistička zajednica Grada Dugog Sela raspisuje

JAVNI POZIV
za odabir suvenira Grada Dugog Sela

Uvjeti natječaja:

 1. Pravo na podnošenje prijedloga suvenira Grada Dugog Sela Turističkoj zajednici Grada Dugog Sela imaju sve pravne i fizičke osobe registrirane u Republici Hrvatskoj i hrvatskog državljanstva
 2. Turističkoj zajednici Grada Dugog Sela dostavljaju se uzorci suvenira sa sljedećim podacima:
  a) naziv suvenira
  b) ime i prezime autora, adresa autora i kontakt telefon 
  c) opis suvenira
  d) cijena suvenira
 3. Suvenir Grada Dugog Sela mora biti povezan sa poviješću i tradicijom Grada Dugog Sela, treba imati značajke prepoznatljivosti lokalne sredine, biti odraz tradicije i/ili kulturne, povijesne, i/ili materijalne baštine Grada Dugog Sela (što se objašnjava u opisu suvenira)
 4. Radovi se dostavljaju do 05.05.2013. (osobno ili poštom) na adresu: Turistička zajednica Grada Dugog Sela, Ulica Josipa Zorića 1, 10370 Dugo Selo, s naznakom ''Ne otvaraj'' – Prijava na javni poziv za suvenir Grada Dugog Sela
 5. Prispjele radove ocijenit će Povjerenstvo za odabir
 6. Najbolje suvenire na prijedlog Povjerenstva Skupština TZ proglasit će službenim suvenirima Grada Dugog Sela, te ih koristiti za promociju Grada Dugog Sela
 7. Autor najboljeg suvenira nagradit će se sa 5.000,00 kuna.
 8. Turistička zajednica zadržava pravo poništenja ovog javnog poziva, promjene istog kao i neodabira suvenira (ukoliko Povjerenstvo utvrdi da su neprimjereni)
 9. Dostavljeni suveniri se ne vraćaju

KLASA:023-01/13-01/23
URBROJ: 238/07-12-13-1 
U Dugom Selu, 03.04.2013.

Predsjednik Skupštine TZ Dugo Selo
Vlado Kruhak, dipl.ing., v.r.

 


Rezultati 3. karate kup Karate kluba Brckovljani

 

Karate klub Brckovljani organizirao je 3. karate kup 6. travnja u Osnovnoj školi u Gradecu. Sudjelovalo je 15 klubova iz Hrvatske i Austrije i oko 200 natjecatelja. Karate klub Brckovljani je sudjelovao sa svojih 46 karatista i u ukupnom poretku svih klubova, sa 32 osvojene medalje osvojio 1. mjesto.

 

1. Maria Vujčić 1. i 3. mjesto kate pojedinačno
2. Valentina Miholić 2.mjesto kate pojedinačno, 2. mjesto borbe
3. Katja Nekić 3.mjesto kate pojedinačno, 3.mjesto borbe
4. David Lisica 3 i 3. mjesto kate pojedinačno
5. Luka Cindarić 3.mjesto kate pojedinačno, 3.mjesto borbe
6. Adela Tunić, 3.mjesto kate pojedinačno, 3. mjesto borbe 
7. Luka Stojevć 3.mjesto borbe
8. Sara Večerić 3. mjesto borbe
9. Marko Rajtar 3. mjesto borbe
10. Dorijan Vuković 3. mjesto borbe
11. Nikolina Tomić 2. mjesto kate pojedinačno
12. Lorena Funatak 2. mjesto kate pojedinačno
13. Sven Slavulj 2. mjesto kate pojedinačno
14. Nikola Grgić 3. mjesto kate pojedinačno
15. Paola Savić 3. mjesto kate pojedinačno
16. Katja Tomica 3. mjesto kate pojedinačno
17. Lorena Klanjec 3. mjesto kate pojedinačno
18. Valentina Tunić 3. mjesto kate pojedinačno
19. Kristijan Večerić 3. mjesto kate pojedinačno
20. Nikola Grgić, Emanula Šipura, Paola Savić 1. mjesto kate ekipno
21. Luka Blažević, Josip Cojkić , Vito Markić 2. mjesto kate ekipno
22. Sven Slavulj, Emanuel Pintar, Antonio Tunić 3. mjesto kate ekipno
23. Nikolina Miholić, Katja Nekić, Andrea Tomić 2. mjesto kate ekipno
24. Nikolina Ban, Lorena Klanjec, Lorena Funtak 3. mjesto kate ekipno
25. Katja Nekić, Andrea Tomić, Nikolina Tomić 3. mjesto kate ekipno
26. Nikolina Miholić, Valentina Miholić, David Lisica 3. mjesto kate ekipno


11. travnja 2013. godine

A07 ocjensko spretnosne vožnje, Sjeverna liga 
ove nedjelje u Dugom Selu!

Organizatori AMK Dugo Selo uz pomoć Zagrebačkog automobilisitčkog saveza otvorit će sezonu ocjensko spretnosnih vožnji (OSV, A07), a vozit će se ove nedjelje, 14. travnja, u Dugom Selu. Uloženi trud i entuzijazam organizatora dokaz su da se i u ovim recesijskim vremenima može osigurati ovakva impresivna Lista prijava od 52 vozača, iz zemlje i inozemstva. Ocjensko spretnosna vožnja (A07) za Prvenstvo Sjeverne liga 2013 održat će se pod nazivom “Nagrada Grada Dugo Selo”. Natjecanje će se održati u nedjelju, 14. travnja prema satnici iz programa (vidi niže). Natjecanje se održava u skladu s Međunarodnim športskim pravilnikom FIA-e i odgovarajućih mu dodataka, Pravilnika o autošportovima HAKS-a, Športskog pravilnika Prvenstva Sjeverna liga 2013, Dodatka A-07 Ocjensko spretnosne vožnje i Posebnog pravilnika. 
RASPORED
Nedjelja,14. travnja 2013. – GRADSKA ŠPORTSKA DVORANA, Dugo Selo, Ulica Đure Dubenika 2 
09.00 – 10.00 sati Verifikacija i tehnički pregled 
10.30 sati 1. sjednica Sportske komisije 
GRADSKO PARKIRALIŠTE – Dugo Selo, Ferenčakova ulica b,b, (kod nogometnog igrališta) 
10:45 sati Obavezno prikupljanje svih vozača s automobilima u pred startnom prostoru i objava startne liste – Obavezan sastanak s vozačima 
10.55 sati Svečano otvorenje 
11.00 sati Start prvog vozila 1. Posebnog ispita 
15.00 sati Dolazak prvog vozača na cilj 5. posebnog ispita, te obvezno ostavljanje automobila u prostoru za dodatnu kontrolu automobila 
GRADSKA ŠPORTSKA DVORANA – Dugo Selo, Ulica Đure Durbenika 2 
- 30 min. po završetku IS – 5 objava privremenih rezultata (službene oglasne ploče) i 2. sjednica Sportske komisije 
- 30 min. po završetku 2. sjednice Sportske komisije objava konačnih rezultata i podjela nagrada 
Lista prijavljeni natjecatelja - http://www.z-a-s.hr

Pripremila: I.G.O.


Izvrsno 13. mjesto Dinka Madune na državnom natjecanju iz matematike

 

Dinko Maduna, učenik sedmog razreda OŠ Ivana Bekovića sudjelovao je od 2. do 4. travnja u Dubrovniku na 54. državnom natjecanju iz matematike. On je u konkurenciji 265 učenika osnovnih i srednjih škola osvojio izvrsno 13. mjesto. Time je Dinko dostojno predstavio OŠ Ivana Benkovića, kao i grad Dugo Selo. Čestitke Dinku na uloženom trudu i pokazanom znanju, kao i čestitke njegovoj mentorici profesorici Maji Marijanović.

 

I.G.O.


TRAŽE SE GEORGINE I DALIJE!

 

Dalije

Članovi skupine Cvjećari, na čelu s voditeljicom Sonjom Grgac, pozivaju sve roditelje i sugrađane da se prigodnom donacijom autohtonog cvijeća, priključe tradicionalnoj akciji proljetnog uređivanja školskog vrta OŠ Josipa Zorića i na taj način pomognu nam u formiranju nove cvjetne gredice. 
U svrhu promocije i čuvanja autohtonih biljaka našega područja te osvještavanja važnosti biološke raznolikosti, planiramo naš cvjetnjak oplemeniti osobitim starim sortama - georginama i dalijama - svojevrsnim simbolima seoskoga dvorišta u prošlosti. Osim toga, i ove ćemo godine sudjelovati na natjecanju za "Najljepši školski vrt", koji raspisuju Hrvatska radiotelevizija i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. I zbog toga želimo da nam dvorište bude što bogatije i ljepše. 
Ukoliko u svome vrtu imate koju georginu ili daliju, učinite dobro djelo i donirajte ju za naš školski vrt. Cvjećari se brinu i njeguju svaki cvijetak u našem školskom dvorištu!

 

 

Georgina lilla Georgina bonanza Georgina rosa

 

 

Gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća obišli gradilišta u Gradu:

 

NASTAVLJA SE REKONSTRUKCIJA ULICA I MOSTA U OSTRNI

 

Gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća obišli gradilišta u Gradu

Gradonačelnik Grada Dugog Sela Vlado Kruhak i predsjednik gradskog vijeća Stjepan Bertek obišli su ovih dana gradilišta na području Grada koja su ponovo oživjela s dolaskom lijepog vremena. 
Na području zapadnog dijela grada obavlja se kompletna rekonstrukcija Radićeve ulice, dužine cca 400 metara, na kojoj su pretnodno izvedene rekonstrukcije vodovodne i plinovodne mreže. U tijeku je postavljanje rubnjaka i pripremanje za postavljanje asfaltnog sloja koje bi trebalo uslijediti kroz nekoliko dana. Riječ je ulici koja je prilično uništena prilikom radova u obližnjoj ulici Hrvatskog preporoda, rekao je Kruhak te dodao da je vrijednost radova koje Grad financira u Radićevoj ulici oko 400 000 kuna. 
Kruhak također podsjeća da je osim Radićeve, tijekom proteklog mandata, kompletno rekonstruirano još pet ulica: Šaškovečka, Oborovska, Mihanovićeva, Hrvatskog preporoda i Osječka te da je samo za tu namjenu iz proračuna izdvojeno 4,5 milijuna kuna. 
Inače, dodaje, tijekom mandata ukupno su asfaltirane 94 ulice, ukupne dužine 30 kilometara, te je za to utrošeno 16 milijuna kuna. Dvanaest ulica asfaltirano je u Kopčevcu, sedam na području Dugo Selo- jug, osam u Puhovu, dvadeset i četiri u Ostrni, trinaest na području Lukarišća, devet na području Kozinščaka, pet u Prozorju te šesnaest ulica na području centra Dugog Sela. 
Preostalo je još dvadeset i pet ulica za asfaltiranje pa će ovaj ciklus biti gotov, kaže Kruhak. 
U Velikoj Ostrni obiđeno je gradilište u Omladinskoj ulici, pored crkve, gdje je započelo proširenje mosta koji će, radi sigurosti prometa, biti proširen za 3,5 metra. Radovi bi trebali biti gotovi za mjesec dana, a njihova vrjednost je 300 000 kuna. 
Gradonačelnik je izrazio nezadovoljstvo što je došlo do kašnjenja radova na izgradnji sustava odvodnje kroz Ostrnu jer su, kako je rekao, oni trebali biti završeni još prošle godine. Došlo je do problema između Hrvatskih voda i nadležnog ministarstva s izvođačima pa projekt nije na vrijeme realiziran, a Zagrebačka ulica u Ostrni i dalje nije rekonstruirana. Unatoč tome što je Grad u stalnom kontaktu s Hrvatskim vodama i Županijskom upravom za ceste pomaka nema, kaže Kruhak, jer je rekonstrukciju nemoguće napraviti dok radovi na kanalizaciji ne završe. Iako radovi nisu u nadležnosti Grada, u proračunu su osigurana sredstva da se čim je to moguće pristupi asfaltiranju Zagebačke i proširenju kolnika za dodatnih 70 centimetara. Gradonačelnik je stoga uputio ispriku mještanima Ostrne i zamolbu za strpljenje.

 

 

 

Nenad Haleuš Mali

 

Gradonačelnik Vlado Kruhak odgovorio na kritike HSP-a:

 

SOCIJALNU OSJETLJIVOST DOKAZUJEMO
PUNE ČETIRI GODINE

 

Gradonačelnik Vlado Kruhak odgovorio na kritike HSP-a

Gradonačelnik Grada Dugog Sela Vlado Kruhak odgovorio je jučer na prozivanje Nenad Sedlara, predsjednika HSP Dugo Selo, da je grad socijalno neosjetljiv jer je odbio smanjiti iznos komunalne naknade za objekte u legalizaciji te zbog isplate visokih otpremnina djelatnicima koji su otišli u mirovinu. 
Neprihvaćanje prijedloga o smanjenju komunalnog doprinosa za objekte u legalizaciji za 10%, što je predložio nezavisni vijećnik Stjepan Novosel na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Dugog Sela, a podržao vijećnik HSP-a Nenad Sedlar, kaže gradonačelnik Kruhak, manje je povoljno rješenje za građane u odnosu na izmjenu kakva je prihvaćena. Prijedlog smanjenja za 10% i nužnost jednokratnog plaćanja građanima daleko manje odgovara nego usvojeni prijedlog koji im omogućuje otpatu komunalnog doprinosa, za navedene objekte, u roku od pet godina, bez naplate kamata. Riječ je stoga samo o Sedlarovoj predizbornoj retorici-zaključuje Kruhak. 
Što se pak tiče isplate otpremnina, Kruhak ističe da je riječ o primjeni Pravilnika o radu koji predviđa najmanju moguću stopu za isplatu otpremnina. Riječ je o jednoj trećini prosjećne plaće u posljednja tri mjeseca prije zaposlenikovog odlaska u mirovinu koja se množi s brojem godina provedenih na radu u upravi. Međutim, budući da je riječ o zaposlenicima koji su svoj cijeli radni vijek proveli u upravi i koji imaju visoku stručnu spremu, doista je riječ o većem iznosu, ali i o striktnom poštivanju pravilnika - kaže Kruhak. 
O socijalnoj osjetljivosti vlasti u ovom mandatu gotovo da je nepotrebno pričati, zaključuje na kraju Kruhak, jer je evidentno da je ona dokazana tijekom proteklog mandata.

 

N.H.M.


10. travnja 2013. godine

U petak otvorenje međunarodnog festivala
klasične glazbe u Dugom Selu

Od 12. do 14. travnja održat će se međunarodni festival klasične glazbe na kojem će nastupiti Hrvatska komorna filharmonija uz solista Arisa Feslikidisa. Koncert će se održati 13. travnja u dvorani "Preporod" s početkom u 19.30 sati. U sklopu Festivala održat će se i izložba likovne sekcije KUD-a "Dragutin Domjanić" iz Vugrovca. Otvorenje izložbe, uz glazbeni program KUD-a "Dragutin Domjanić" i OGŠ Dugo Selo, održat će se u petak 12. travnja u prostorijama OGŠ Dugo Selo (bivši Dom HV-a) s početkom u 19.00 sati.


Gradonačelnik Dugog Sela poziva birače na izbore za EU parlament

 

Gradonačelnik Grada Dugog Sela Vlado Kruhak danas je pozvao birače da se odazovu izborima predstvnika Republike Hrvatske u EU parlamentu koji se održavaju u nedjelju 14. travnja. 
Pozivam građane Grada Dugog Sela koji imaju pravo glasa da izađu na prestojeće izbore, izaberu svoje predstvnike u EU parlament i na taj način pokažu odgovornost prema svojoj domovini kao i činjenicu da smo demokratsko uređeno društvo, a ne slučajna država - ističe Kruhak u svom priopćenju.

 


U nedjelju prvi hrvatski izbori za EU parlament

Ove nedjelje, 14. travnja, po prvi puta u Hrvatskoj održavaju se izbori za Europski parlament. Iako Hrvatska službeno nije članice Europske unije, građani s pravom glasa birat će 12 zastupnika koji će do kraja mandata ovog saziva Europskog parlamenta (radi se o još godini dana) zastupati interese hrvatskih građana. Europski parlament jedina je institucija čiji se predstavnici biraju izravnim glasovanjem svih građana. 
Izbori će se od dosadašnjih razlikovati po preferencijalnim listama. Birači mogu izabrati i listu za koju su se odlučili i za jednog od kandidata na toj listi. Glasuje se na glasačkom listiću na kojem su navedene liste kandidata. Birači mogu glasovati samo jedan­put i samo za jednu listu kandidata. Birač na glasačkom listiću može označiti jednog kandidata koji ima prednost pred ostalim kandidatima na listi za koju je glasovao (preferirani glas). 
Mogućnost preferencijalnog glasovanja za pojedine kandidate na tim listama čini ove izbore jedinstvenima u hrvatskom izbornom zakonodavstvu i njegovoj praksi otkako se u Republici Hrvatskoj provode višestranački demokratski izbori. Na nedeljinim izborima sudjeluje ukupno 40 političkih stranaka, odnosno 336 kandidata, a cijela zemlja jedna je izborna jedinica. 
Zbog uvođenja reda u biračke popise metodom prethodne registracije, na ovim izborima biti će čak 763.814 birača manje nego primjerice na europskom referendumu prije 15 mjeseci. Tako će na europske izbore u nedjelju izići 3.738.708 birača s prebivalištem u Hrvatskoj i 2.243 njih bez prebivališta. Najviše brisanja iz popisa birača sa prebivalištem u Hrvatskoj bilo je u Ličko-senjskoj, Šibensko-kninskoj i Požeško-slavonskoj županiji. Što se tiče birača sa prebivalištem izvan Hrvatske, njih je na biračkom popisu u vrijeme prošlogodišnjeg referenduma bilo 412.648, dakle njih je sada na popisu manje čak 410.405. 
Prema podacima koje raspolažemo na području grada Dugog Sela registrirano je 16.109 birača koji će svoje pravo glasa moći demonstrirati na 18 biračkih mjesta. Predsjednica Gradskog izbornog povjerenstva grada Dugog Sela Sanda Hrsto potvrdila je kako sve spremno za ovonedjeljne izbore. Članovi svih biračkih odbora su imenovani, zajedno s njihovim zamjenicima te su prošli potrebnu instruktažu. Potrebno je obratiti pažnju na adrese pojedinih biračkih mjesta s obzirom da su nekima promijenjene, upozorava predsjednica Hrsto – vidi, ističe kako svako gradsko naselje ima svoje biračko mjesto. Biračka mjesta otvaraju se u 7 sati i bit će otvorena do 19 sati. 
Na području općine Brckovljani s 6.009 birača s ovim izborima uvedeno je novo biračko mjesto, tako da će ih ukupno biti 11. Naime, Ministarstvo socijalne politike i mladih donijelo je rješenje o određivanju biračkih mjesta za glasovanje birača koji su smješteni u ustanovama socijalne skrbi. Polazeći od načela uključenosti korisnika u život zajednice, od 253 ustanova u kojima se nalaze korisnici stariji od 18 godina, navedenim rješenjem određeno je 13 ustanova u kojima će korisnici zbog dislociranosti od redovnog biračkog mjesta biti u mogućnosti glasovati u samoj ustanovi, a među njima je i Centar Stančić. U Centru je smješteno 300 štićenika, od koji će svoje pravo glasa moći demonstrirati njih 45-ero. Biračka mjesta na području općine Brckovljani (http://www.brckovljani.hr/lok_samouprava/130404-BirackaMjesta_Brckovljani.pdf). 
Ukupno 7.166 birača na području općine Rugvica moći će glasovati na 14 biračkih mjesta, a uvid u iste možete naći ovdje

I.G.O.


Osumnjičeni za krađu prometnih znakova u Otoku Svibovskom

Policijski službenici PP Dugo Selo dovršili su kriminalističko istraživanje nad dvojicom 21-godišnjaka zbog osnova sumnje da su počinili kazneno djelo krađe na štetu tvrtke iz Zagreba. Sumnja se da su njih dvojica 8. travnja oko 1,45 sati teretnim automobilom virovitičkih registracijskih oznaka došli u mjesto Otok Svibovski, u Posavsku ulicu te otuđili dva trokutasta i dva okrugla znaka prometna znaka namijenjena za označavanje radova na cesti i utovarili ih u spomenuti automobil. Policijski službenici su ih zaustavili oko 2 sata u Otoku Svibovskom i doveli u službene prostorije na kriminalističko istraživanje. Materijalna šteta iznosi oko 3.000 kuna. 
Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja protiv počinitelja podnijeta je kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Sesvetama, stoji u priopćenju Policijske uprave Zagrebačke.

I.G.O.


Raspisan Javni poziv za odabir suvenira Grada Dugog Sela

Turistička zajednica Grada Dugog Sela raspisala je javni poziv za odabir dugoselskog suvenira. Podsjećamo, o tome je bilo govora na nedavno održanoj 7. skupštini Turističke zajednice kada je i odlučeno o ovom potezu. Kako je navedeno u tekstu poziva (u prilogu na službenoj stranici Grada) taj suvenir mora biti povezan s poviješću i tradicijom Grada Dugog Sela, treba imati značajke prepoznatljivosti lokalne sredine, biti odraz tradicije i/ili kulturne, povijesne, i/ili materijalne baštine Grada Dugog Sela (što se objašnjava u opisu suvenira). Poziv je otvoren do 5. svibnja, do kada se radovi dostavljaju (osobno ili poštom) na adresu Turistička zajednica Grada Dugog Sela, Ulica Josipa Zorića 1, 10370 Dugo Selo, s naznakom ''Ne otvaraj'' - Prijava na javni poziv za suvenir Grada Dugog Sela.

Ana - Marija Šprihal


9. travnja 2013. godine

 

Tiskovna konferencija kandidata za gradonačelnika Zvonka Novosela Dolnjaka

 

"LEGALIZACIJA I VODA OSTALI U MUTEŽU STRANAČKOG POLITIZIRANJA

 

Kandidat za gradonačelnika Grada Dugog Sela mr.sc. Zvonko Novosel Dolnjak održao je 9. travnja tiskovnu konferenciju na kojoj je, kako ističe, želio upozoriti na loše poteze Gradskog vijeća na posljednjoj sjednici te zanemarivanje problema previsoke cijene vode kojim se nitko ozbiljno ne bavi. 
U jeku poslova oko legalizacije nezakonito izgrađenih objekata, kakvih je u Dugom Selu oko 2000, Gradsko vijeće je na svojoj posljednjoj sjednici u mandatu donijelo još jednu sramotnu izmjenu odluke o komunalnom doprinosu- kaže Novosel Dolnjak. Niti vladajuća koalicija HDZ - HSS, kao niti oporbeni SDP, HNS i HSP nisu smogli snage da u odlučujućem trenutku donesu, u interesu građana, stručnu i moralnu odluku o smanjivanju troškova komunalnog doprinosa. Naime, dodaje Novosel Dolnjak, osnovica za obračun komunalnog doprinosa u Gradu Dugom Selu izuzetno je visoka, a u nekim segmentima viša i od one u Gradu Zagrebu, te je neprimjerena platežnim mogućnostima građana, a posebice ukoliko se zna da nisu ni stvoreni uvjeti za kvalitetnu legalizaciju objekata na području Dugog Sela. Posve je razvidno da u buduća četiri mjeseca, do konstituiranja novog gradskog vijeća, nije moguće ublažiti posljedice jedne takve nerazumne odluke, kaže Novosel Dolnjak te dodaje da će jedan od prvih zadataka njegove liste, nakon što dobije povjerenje građana, biti upravo izmjena takve odluke. Rješenje problema vidi na način da se smanji visina osnovice po zonama, zatim da se da 25% popusta za jednokratnu uplatu komunalnog doprinosa, a 50% za branitelje prilikom konačnog obračuna doprinosa. Za objekte poput garaža, nadstrešnica, staja i štagalja veličine do 200m3 predlaže oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa. Osim toga, kaže, otplatu treba omogućiti u 60 obroka bez plaćanja kamata, a vlasnika nekretnine treba osloboditi plaćanja doprinosa za prvih 200m3 te tome pribrojiti još i oslobođenje za dodatnih 50m3 za svakog člana obitelji. Obveznici samodoprinosa do 1990. godine bili bi u potpunosti oslobođeni plaćanja komunalnog doprinosa prilikom legalizacije, a posebne popuste trebali bi imati korisnici socijalne skrbi. 
Novosel Dolnjak napominuje da je i od vlasti, ali i od oporbe, na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, očekivao odgovore na veliki neriješeni problem vodoopskrbe i odvodnje te izrazito visoke cijene vode. Međutim, kaže, niti od jednih, a niti od drugih, odgovore nismo čuli, iako se problem odnosi na 8000 kućanstava u našem gradu. Ovakvo stanje vidi kao posljedicu višegodišnjih zanemarivanja problema koji su doveli do velikih gubitaka u vodoopskrnom sustavu i do jedne od najviših cijena vode u Zagrebačkoj županiji. Nažalost, dodaje, niti ta cijena nije dovoljna za pokrivanje gubitaka u poslovanju Dukoma d.o.o. , otplatu dobivenih zajmova za izgradnju vodoopskrbnog sutava, a kamoli za kvalitetno održavanje cijelog sustava. Bojim se da će na kraju građani, koji nemaju dovoljno potrebnih informacija o životno važnom pitanju, morati platiti sve pogreške neučinkovitih i neodgovornih politika koje su godinama vodile ovaj sustav - zaključuje Novosel Dolnjak. 
Novosel Dolnjak kao rješenje vidi vođenje gradske ekonomije sa jasnim strateškim ciljevima koji moraju uvažavati potrebe i mogućnosti građana, a ne provoditi interese monopola i političkih grupacija, kao što je to do sada bio slučaj.

 

Nenad Haleuš Mali

 

S pressice HSP-a

 

Sedlar: Ako nema za građane, ne može biti ni za luksuz!

 

Netransparentno trošenje novca iz gradskog proračuna, rad aktualnog gradonačelnika Vlade Kruhaka, i stanje u DUKOM-u bile su glavne teme današnje novinarske konferencije dugoselskog HSP-a. Predsjednik Nenad Sedlar sramotnom je ocijenio odluku sa zadnjeg gradskog Vijeća o komunalnom doprinosu. Tada nije prihvaćen amandman vijećnika Stjepana Novosela, a koji je podržao i HSP, o smanjivanju istog za osobe koje pokreću postupak legalizacije. Sedlar je mišljenja kako se time još više odmoglo građanima u lošoj financijskog situaciji i kako nije pokazana socijalna osjetljivost tim više što je takvih objekata u gradu mnogo. Obrazloženje Grada kako bi se tako osobe koje su gradile sukladno zakonskim propisima stavile u nepovoljan položaj u odnosu na one koji su to radili mimo zakona te kako postoji mogućnost otplata na rate, smatra licemjernom. Povezao je to s visokim plaćama gradonačelnika i gradskih dužnosnika te se zapitao "za koga ovaj grad ustvari postoji". Tu su i velike otpremnine za koje ima novaca dok je u Program gradnje umjesto planiranih 5,5 milijuna kuna uloženo tek 1,3 milijuna pod izlikom da se proračun ne puni kako bi trebao. "Ako nema za građane, ne može biti ni za luksuz!", zaključio je Sedlar. Nemoguće je dobiti podatke o sredstvima koja odlaze na ime otpremnina, no HSP ga je zatražio putem nadležnih institucija. Sedlar je mišljenja kako se tu, unatoč postojanju Pravilnika o radu koji tako nešto predviđa, radi o galantnosti gradonačelnika, a netransparentan način na koji se one određuju je Pandorina kutija. Pozvao je gradonačelnika na opovrgavanje ovih navoda. Dotakao se i zapošljavanja u gradskoj upravi kao i dobivanja poslova za grad navodeći kako neki domaći obrtnici i poduzetnici niti ne mogu dobiti priliku za konkuriranje. Također misli kako se gradonačelnik bacio na predizbornu kampanju umjesto spašavanja DUKOM-a koji je "u glibu". "Višemilijunsko dugovanje Holdingu, tužbe, arbitraže, problemi s osobljem, prelazak tehničkog direktora iz jedne u drugu firmu - sve će to eksplodirati", naveo je Sedlar. HSP ima plan za sanaciju ove komunalne tvrtke i protiv je toga da u njenoj Skupštini sjede političari. Na vodećim mjestima trebali bi biti stručnjaci, a bilo bi dobro i kad bi se riješilo pitanje vlasničke strukture ove tvrtke između Grada i Općina. Grad je zbog lošeg vodstva u hladnom pogonu, iznio je Sedlar. Sljedeći tjedan HSP će predstaviti kandidata za gradonačelnika te zamjenike, izabrane na natječaju. "Odaziv je bio izvanredan, odabrani su nestranačke osobe - mladi, obrazovani, stručni ljudi", najavio je vodeći dugoselski HSP-ovac Sedlar.

 

AMŠ


Eurodesk otvorio natječaj za mlade sudionike programa mobilnosti

 

Eurodesk je na europskoj razini pokrenuo kampanju "right2move" u povodu Europske godine građana 2013. U sklopu kampanje otvoren je natječaj za kreiranje postera u kojem mogu sudjelovati mladi između 18 i 30 godina koji su sudjelovali u programima mobilnosti, među ostalima u Programu za cjeloživotno učenje (Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius...) ili u programu Mladi na djelu. Ako mislite da je iskustvo sudjelovanja u mobilnosti utjecalo na vaš osjećaj europskoga građanina, kreirajte poster koji odgovara na pitanje: "Kako je iskustvo mobilnosti utjecalo na vaše osjećaje kao europskoga građanina?" ("How has the right2move shaped your feelings as European citizen?"). 
Svoj poster možete prijaviti putem stranice na Facebooku 13. travnja 2013.https://www.facebook.com/Eurodesk?v=app_448952861833126&rest=1
Autori tri najbolja postera bit će nagrađeni putovanjem u Bruxelles, gdje će sudjelovati u trodnevnoj manifestaciji "Yo!Fest" koja se održava za vrijeme Europskog tjedna mladih potkraj svibnja. 
Deset najviše ocijenjenih postera tiskat će se i izložiti ispred zgrade Europskog parlamenta u Bruxellesu tijekom Europskog tjedna mladih. 
Cilj kampanje "right2move" jest povezati prava građana s opipljivim koristima za mlade ljude, primjerice pravo na kretanje unutar Europske unije, slobodan boravak u drugoj državi te druga prekogranična prava i koristi za mlade ljude unutar EU-a. Natjecanjem se promiče europsko državljanstvo kroz slobodno kretanje - to može uključivati studij, volontiranje, stažiranje, usavršavanje i razmjene mladih u europskim zemljama. 
Godina 2013. proglašena je Europskom godinom građana. Glavna pozornost posvećena je pravima koja ima svaki građanin EU-a. Prava europskih građana sadržana su u Ugovoru o Europskoj uniji i ona nadopunjuju nacionalna prava. Ako su ljudi upoznati s tim pravima i ako ih ostvaruju, imat će koristi od njih kao pojedinci. Detaljnije o Europskoj godini građana možete pročitati na stranicama Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj: http://www.delhrv.ec.europa.eu/?lang=hr&content=4551 
Više informacija o Eurodesku dostupno je na stranicama Agencije za mobilnost i programe Europske unije: http://www.mobilnost.hr/index.php?id=453

 


Dugoselska guska udruge Pogled naprijed

Jedan od novijih projekata dugoselske udruge Pogled naprijed“, udruge koja nastoji svojim djelovanjem prikupljati sveobuhvatnu arhivu kulturne baštine dugoselskog kraja – je projekt promoviranja legendi o Svetom Martinu, dugoselskom svecu zaštitniku. Radi se o legendi po kojoj su biskupa Martina izdale i otkrile guske svojim gakanjem dok se je skrivao u plastu sijena od euforične svjetine koja ga je htjela imenovati za biskupa. Nova Facebook stranica pod nazivom Dugoselska guska (https://www.facebook.com/#!/pages/Dugoselska-GUSKA/138198606361586) – nastoji, kako je poručio predsjednik Udruge Ronaldo Peharec, kroz stranice društvenih mreža promicati Dugo Selo, kao grad koji štuje sveca Martina i njegovo povijesno, ikonografsko naslijeđe. Na jedan pristupačan i zabavan način, kroz zanimljive video linkove, autorske ilustracije i fotografije koje će raditi ekipa Udruge Pogled naprijed na ovoj stranici pratiti će se i aktualna društvena događanja u gradu, a koja će se redovito ažurirati. Tako se sada može naći link na bogatu arhivu fotografija uz proteklu radionicu farbanja uskrsnih pisanica u Parku grofa Draškovića „U susret Uskrsu“ koje se u cijelosti može naći na web stranici Udruge (http://pogled-naprijed.hr/dugo-selo/dogadjanja/uskrs-2013/index.htm).


Osnovana "Katarina Zrinski" u Rugvici - predsjednica Gorana Raić

 

U maloj dvorani Društvenog doma u Nartu održana je 5. travnja osnivačka skupština Zajednice žena "Katarina Zrinski" koja djeluju unutar Hrvatske demokratske zajednice. Za prvu predsjednicu je izabrana Gorana Raić, za dopredsjednice Ivana Gavran, Katarina Čičak i Marina Ivanović. Novoizabrana predsjednica zahvalila se na ukazanom povjerenju i istaknula je kako će posebnu pažnju posvetiti humanitarnom radu, kao i poboljšanju uloge žena u politici. Skupštini je bio nazočan kandidat za načelnika općine Rugvica Mato Čičak. On je istaknuo važnu ulogu žena u politici, ali i u humanitarnom te dobrovoljnom radu u društvu te da su obiteljske vrijednosti, zaštita djece i mladih, briga o starima i nemoćnima temeljna zadaća Zajednice žena "Katrina Zrinski" Općine Rugvica.

 


8. travnja 2013. godine

Posavska kukmasta kokoš zaboravljena od Dugog Sela?

 

Posavska kukmasta kokoš hrvatska je autohtona pasmina, priznata od Hrvatskog saveza udruga uzgajivača malih životinja te od Europskog saveza malih životinja. Uzgojena je unutar sekcije Udruge uzgajivača i ljubitelja malih životinja „Mali uzgajivač“ u Dugom Selu prije 13 godina nakon prijedloga Zdravka Kozića da se osobitosti i posebnosti domaće posavske kokoši s kukmicom očuvaju organiziranim i selektivnim uzgojem. Tadašnji predsjednik Udruge Josip Bertinovec prvi predsjednik i voditelj uzgoja, uz pomoć Ivana Štabe skuplja prvu perad, stvara matična jata te započinje uzgoj uz takozvani "radni standard". Ubrzo postaje vrlo omiljena pasmina širem krugu uzgajivača diljem Hrvatske, često zastupljena na izložbama malih životinja da bi polovicom 2004. godine nastao prvi standard. Od tada bilježi konstantan rast uzgajivača na području cijele Hrvatske, ali i šire. U Hrvatskoj se broji oko 70 uzgajivača, a uzgoj ove dugoselske - hrvatske pasmine proširio se i u Austriju, Sloveniju. 

Međutim, Udruga koja je započela cijeli projekt verificiranja Posavske kukmaste kokoši danas govori o tome kako već dvije godine nisu uspjeli održati Smotru kukmice u Dugom Selu zbog nedostatnih dotacijskih sredstava iz gradskog proračuna. Naime, u prošloj godini jedina sredstva koja je Udruga ostvarila su prihodi od članarina i upisnine, ukupno 4.463 kune. Kako je spomenuo na godišnjoj skupštini održanoj u subotu, 6. travanja, tajnik Udruge Josip Bertinovec, u zadnje tri godine iz gradskog proračuna je dotirano ukupno 1.000 kuna, što su im nedostatna sredstva za organizaciju izložbe. Složili su se kako je potrebno što više promovirati posavsku kukmicu, osobito što se u posljednje vrijeme sve češće spominje Hrvatica, također pasmina kokoši. Činjenica je kako je uzgoj kukmice posustao, no članovi smatraju kako kriza u kojoj se nalazimo nije razlog da se odustane. U ovoj godini Udruga želi sudjelovati na državnoj izložbi Hrvatske, izlagati u Velikoj Gorici i Ivanić Gradu, održati Smotru u sklopu Dugoselskih jeseni te započeti rad na izdavanju monografije uz 40. godišnjicu Udruge, koja će biti 2016. godine. Planirani prihodi iznose 5.100 kuna, od čega 2.100 kuna od članarina, a ostatak iz gradskog proračuna. Ukoliko se planovi prema programu neće moći financirati, od njih će se odustati, poručio je Bertinovec. Na kraju je predsjednik Udruge Zagrebački prevrtač Oton Daku predložio da zajednički organiziraju Specijalku Posavske kukmice i Zagrebačkog prevrtača (pasmina goluba) u prostoru dugoselskog Doma HV-a, ukazavši na prednosti ove lokacije, a istaknuo je i mogućnost uključivanja pojedinih sponzora s njegove strane. O ovom prijedlogu raspravljalo se u neformalnom dijelu koji je uslijedio nakon sjednice.

 

I.G.O.

 

Sa Skupštine NK Dugo Selo

 

Pozitivno poslovanje i pripreme za proslavu 90 godina postojanja

 

Redovita skupština NK Dugo Selo održana je 5. travnja u prostorijama kluba. Sve su odluke donesene jednoglasno, a među njima i izvješće o radu kluba za 2012. godinu koje je podnio predsjednik kluba Mladen Vrabec. U tom je razdoblju održano 10 sjednica na kojima je glavna tema bila financijska situacija te problematika 1. momčadi i mladog pogona. Rad ove uprave vidljiv je i kroz stalno ulaganje u uređenje i održavanje dugoselskog nogometnog igrališta i prostorija kluba, osvrnuo se Vrabec na infrastrukturalni dio koji se rješava uz pomoć Grada i Sportskog centra. Spomenuo je zamjenu krovišta, održavanje igrališta, staze, fasaderske radove, a u tijeku je postupak za legalizaciju gledališta i tribina. Klub ima 300 registriranih igrača, 11 pogona, treniraju ih licencirani treneri, godišnje se odradi preko 2 000 treninga i preko 300 službenih prvenstava. Kako je naglasio trener Igor Kovačević informirajući o operativnom dijelu rada, sve su kategorije u zlatnoj sredini u svojoj ligi, a cilj je postići masovnost i kvalitetu mladih talenata. Nogometna škola broji preko 200 djece koja se u kategorijama vrlo uspješno natječu u svojim ligama. Unatoč lošoj financijskoj situaciji, klub je prošlu godinu završio u plusu. Ukupni prihodi bili su 877.781 kuna - od toga 367.947 došlo je iz Zajednice sportskih udruga Dugo Selo, 70.000 iz Zajednica športskih udruga i saveza Zagrebačke županije, od sponzora 125.500, 19.220 kuna je prihodovano od prodanih ulaznica. Rashodi iznose 864.501 kunu, a među njima su naknade za djelatnike 160.000, trenere omladinske škole 238.000 kuna, hranarine igračima 221.150 kuna, iznio je potpredsjednik Mladen Bebek. U planu rada za 2013. godinu navedeno je kako klub planira, s Gradom i Sportskim centrom, daljnje radove na infrastrukturi - zamjenu drvene stolarije, termofasade, a prioritet je ograđivanje tribine. Tu je i redovno održavanje, rješavanje legalizacije, natječaj za iznajmljivanje kafića, stavljanje u funkciju internetske stranice, nastavak rada na dobrim rezultatima svih momčadi i u nogometnoj školi. Potrebno je zaposliti dva djelatnika (domar i spremačica), a i kako postoji veliki nerazmjer između naknada za rad u Sportskoj dvorani i klubu odnosno kako bi se one trebale izjednačiti. S obzirom na recesiju i pad prihoda od strane Zajednice, klub je pozitivno poslovao jer su na vrijeme krenuli u smanjivanje troškova. Ove se godine povećanje prihoda očekuje i zbog reklamnog prostora na igralištu, a i aktivirat će se za prihode iz županijskih i HOO izvora. Tijekom sjednice, za novog člana Izvršnog odbora, umjesto Mladena Munjakovića koji je odstupio na vlastiti zahtjev, izabran je Srećko Jaković. Klub ove godine slavi 90. godina, a za tu proslavu očekuje se dolazak prvoligaškog Dinama. Pripreme za veliku obljetnicu su u tijeku. Vezano uz financijski plan, predsjednik skupštine kluba Božidar Grgošić naglasio je kako klub nije samo najstariji već ima i najviše članova i pogona u Dugom Selu te podsjetio na preraspodjelu sredstava koje dodjeljuje Zajednica športskih udruga Grada Dugog Sela. Skupštinu je u ime Nogometnog središta Dugo Selo pozdravio predsjednik Dinko Vulelija uz tajnika Martina Šarića, podršku je pružio i spomenuo ravnomjerno raspoređivanje sredstava na klubove Branko Deronja predsjednik dugoselskog ZŠU-a. Skupštini su nazočili još i tajnik dugoselske Zajednice Ivica Plašić, podpredsjednik ZŠU - a Zagrebačke županije Zlatko Lasan te vijećnik Stjepan Štefinovec.

 

 

 

AMŠ

 

Izborna skupština VZO Rugvica:

 

U ZAJEDNICU UVEDEN RED

 

Vatrogasna zajednica Općine Rugvice održala je 6. travnja izbornu godišnju skupštinu na kojoj je za predsjednika ponovo izabran Krešo Kuzmec, a za zapovjednika Ivan Krznar. U predsjedništvo VZO Rugvica izabrani su i Marijan Hajtek, Dražen Vlahović, Josip Šulj, Josip Smolić, Matija Švedi, Tomo Kolar (stariji), Josip Remenar, Mario Drndelić, Branko Car, Nikola Grgurević i Berislav Cesar, a u zapovjedništvo Stjepan Ceren, Siniša Vrabec, Ivan Kocijan, Kristijan Smolić, Dragoslav Kragojević, Mladen Šimunec, Ivica Sever, Ivica Makovica, Josip Čović, Sreten Hrdan i Ivica Cesar. U Nadzorni odbor izabrani su Matija Jug, Ivica Kuzmec i Marko Petek, a u Sud časti Dubravko Cimaš Lukec, Velimir Krznar i Davor Galović. 
Izvješće o radu Zajednice u protekloj godini podnijela je tajnica Martina Mihordin naglasivši da je tijekom protekle godine, a nakon smjene dotadašnjeg tajnika i njenog izbora na tu funkciju, uveden red u Zajednicu, kako financijski tako i u pogledu cjelokupnog ustrojstva. Osim toga, istaknula je, najvećim dijelom su podmirena dugovanja koja su ostala nakon pronevjere koju je počinio bivši tajnik te su u ovoj godini podmiruju preostala dugovanja, prema DVD-ima članovima Zajednice, koja iznose 110.000 kuna. Iz rada u protekloj godini posebno je naglašeno osposobljavanje za mladež putem kojeg je osposobljeno dvadeset mladih vatrogasaca. Zajednica je organizirala i vatrogasna natjecanja te obilježila mjesec zaštite od požara. 
Na području Zajednice protekle su godine zabilježene 82 intervencije od čega je najviše bilo intervencija na otvorenom prostoru (51), dok su u dvanaest slučajeva gorjeli gospodarski objekti, a bilo je i devetnaest tehničkih intervencija. 
U protekloj godini VZO Rugvica raspolagala je s 474.000 kuna, od čega je 450.000 kuna stiglo iz općinskog proračuna. 
U programu rada za tekuću godinu predviđene su uobičajene vatrogasne atkivnosti od osposobljavanja, preko organizacije natjecanja i pokaznih vježbi do nabavke opreme, a kao glavna rashodovna stavka predviđeno je uređenje spremišta i garaža u DVD-ima članovima Zajednice. 
Od ukupno predviđenih milijun kuna, s koliko bi Zajednica trebala raspolagati u ovoj godini, spomenuti rashod iznosi čak 554 000 kuna. 
Skupština je izglasovala i izmjenu Statuta VZO Rugvice, smanjivši ovlasti tajnika te donošenjem odredbe da predsjednik i tajnik Zajednice ne mogu biti iz istog DVD-a. Tajniku su ukinute i ovlasti financijskog zastupanja, za što su sada zaduženi predsjednik i tajnik. 
Predsjednik Zajednice Krešo Kuzmec na skupštini je posebno priznanje i umjetničku sliku na dar uručio Davoru Huđinu za pomoć pruženu Zajednici. 
Načelnik Općine Rugvice Ivan Remenar u prigodnom je obračanju naglasio značaj dobrovoljnih vatrogasaca u svim segmentima zaštite i spašavanja, a u ime Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije skupštinu je pozdravio član predsjedništva Željko Kovač.

 

 

Krešo Kuzmec Ivan Krznar Martina Mihordin

 

Nenad Haleuš Mali


Vatrogasci DVD-a Donje Dvorišće u posjeti Mirku Mariću

Članovi DVD-a Donje Dvorišće predvođeni zapovjednikom Josipom Čamberom posjetili su protekle subote, 6. travnja, Mirka Marića teško nastradalog u nesreći koja se dogodila prilikom njegovog obavljanja redovnog posla. Uručili su mu mali poklon od strane svih članova društva te u razgovoru o njegovom svakodnevnom životu, privikavanju na novonastale uvjete života kao osobe s invaliditetom, vatrogasci DVD-a Donje Dvorišće ponudili su pomoć Mirku, kao i njegovoj obitelji, poručivši mu da se uvijek može obratiti vatrogascima i da može računati na njih.

D. Duvnjak


Dugoselska guska udruge Pogled naprijed

Jedan od novijih projekata dugoselske udruge Pogled naprijed“, udruge koja nastoji svojim djelovanjem prikupljati sveobuhvatnu arhivu kulturne baštine dugoselskog kraja – je projekt promoviranja legendi o Svetom Martinu, dugoselskom svecu zaštitniku. Radi se o legendi po kojoj su biskupa Martina izdale i otkrile guske svojim gakanjem dok se je skrivao u plastu sijena od euforične svjetine koja ga je htjela imenovati za biskupa. Nova Facebook stranica pod nazivom Dugoselska guska (https://www.facebook.com/#!/pages/Dugoselska-GUSKA/138198606361586) – nastoji, kako je poručio predsjednik Udruge Ronaldo Peharec, kroz stranice društvenih mreža promicati Dugo Selo, kao grad koji štuje sveca Martina i njegovo povijesno, ikonografsko naslijeđe. Na jedan pristupačan i zabavan način, kroz zanimljive video linkove, autorske ilustracije i fotografije koje će raditi ekipa Udruge Pogled naprijed na ovoj stranici pratiti će se i aktualna društvena događanja u gradu, a koja će se redovito ažurirati. Tako se sada može naći link na bogatu arhivu fotografija uz proteklu radionicu farbanja uskrsnih pisanica u Parku grofa Draškovića „U susret Uskrsu“ koje se u cijelosti može naći na web stranici Udruge (http://pogled-naprijed.hr/dugo-selo/dogadjanja/uskrs-2013/index.htm).


Predstava ZOO NOVOSTI u Dugom Selu

 

Mali posjetitelji u pratnji roditelja gledali su u subotu 6. travnja predstavu za djecu ZOO NOVOSTI u izvedbi kazališta Svarog. Edukativna priča o životu životinja prikazana je suvremenim načinom emitiranja tv-reportaže . U predstavi su portretirane životinje čije uloge prelaze u ljudske osobine te je stvorena jedinstvena suvremena basna, uz dopadljive svjetlosne efekte koji odličnoj kostimografiji s prevladavajućom crnom bojom dodaju atraktivna svjetla pozornice. Uloga novinara u zoološkom vrtu (ne)slučajno je pripala tvoru koji ispušta svoj nus-produkt zvučno i dimno bez posljedica za publiku. Mačak se predstavio kao okorjeli roker, a puž s francuskim naglaskom demonstrirao je brzinu s uspavljujućim efektom. Biljojed slon s afričkom glazbenom pratnjom uvjeravao je sve prisutne u vegetarijansku ishranu, a zebra je regulirala promet s posljedicom prometnog kaosa. Dok se glumac Petar Atanososki u ulozi tvora -novinara uživio jednako dobro u obje uloge, glumica Iskra Jirsak pokazala je dojmljivo umijeće transformacije u četiri životinje mijenjajući kostime, govor - glas, pokrete i izraze lica, tj. kompletan personality mačka, slona, puža i zebre. Predstavu je organiziralo Pučko otvoreno učilište koje ponovo upućuje ispriku zbog neodržane ranije najavljivane predstave koju su izvođači otkazali u dva navrata.

 

 

 

NK

 

 

Sljedeće subote Specijalna izložba ptičara i retrivera

Kinološko društvo Dugo Selo i ove godine organizira Specijalnu izložbu ptičara i retrivera s dodjelom kandidature CAC HR, koja će se održati sljedeće subote, 20. travnja na terenima Kleti obitelji Bunčić, s početkom u 9.30 sati.

 

Predstavljanje knjige J. Predavca "Selo i seljaci"

 

PREDAVČEVO UČENJE AKTUALNO I DANAS

 

U Gradskoj knjižnici u Dugom Selu je 6. travnja održana promocija novog izdanja knjige "Selo i seljaci" Josipa Predavca koju je, gotovo 80 godina nakon prvog izdanja, ponovo izdala upravo Gradska knjižnica. Nakon uvodnog pozdrava ravnatelja Knjižnice Aleksandra Antolovića o knjizi i značaju Josipa Predavca, kao vodećeg gospodarskog stratega HSS-a, govorili su dr Mira Kolar Dimitrijević, Josip Trupec i Predrag Topić. 
U opširnom izlaganju dr Kolar Dimitrijević je istaknula kako je Predavec, uz braću Radić i Vladka Mačeka bio jedan od vodećih ljudi Hrvatske seljačke stranke od njenog osnivanja do njegove tragične smrti 1933. godine te u konačnici i potpredsjednik HSS-a i očekivani zamjenik Stjepana Radića na mjestu predsjednika, premda na koncu do toga ipak nije došlo. 

Od strane braće Radić bio je odabran za vodećeg ekonomskog stratega stranke te je u tu svrhu i odlazio u različite europske zemlje radi proučavanja načina rada tamošnjih seoskih gospodarstava. Kako je istaknuo Predrag Topić, temeljem toga Predavec je objavio tristotinjak radova s gospodarskom tematikom, nudeći rješenja za hrvatsko selo, a kao kruna svega je knjiga "Selo i seljaci" koja je svojevrsna povijest hrvatskog seljaštva i bogata riznica fotografija o hrvatskom selu. Dr Kolar Dimitrijević je također istaknula kako su Predavčeva rješenja zadružnog ujedinjavanja seljaka i očuvanja malih seljačkih posjeda od krupnog kapitala za hrvatsko selo aktualna i u današnjem vremenu globalizacije. Predavčeve ideje su, dodala je, doživjele i svoju pozitivnu primjenu u praksi jer je upravo na njima građena gospodarstva politika HSS-a koja je uključivala osnivanje vlastite "Selo banke",osiguravajućeg društva, zadruga, vlastitog rasadnika sjemena pa čak i škola,što je u razdoblju od 1926. do 1929. godine dovelo do "zlatnog doba hrvatskog seljaštva" čak i unatoč gospodarskoj krizi koja je trajala tih godina. Međutim, vlast u Beogradu uspjela je slomiti takav rad HSS-a koji je tih godina postojao kao gospodarstvo unutar gospodarstva, a nakon Predavčeve smrti vođa HSS-a Vladko Maček nije bio sklon njegovoj koncepciji malih gospodarstava pa je i knjiga "Selo i seljaci" nepravedno zanemarena- zaključila je dr Kolar Dimitrijević. 
Josip Trupec rekao je da se Dugo Selo, gdje je ovaj pučki tribun, inače rođen u Rugvici, živio i gdje je ubijen, još uvijek nije odredilo prema Josipu Predavcu te da je zasigurno zaslužio više od toga da njegovo ime nosi jedna ulica i trg u Rugvici. Predavca je potrebno reafirmirati, a isto tako potrebno je raščistiti kontroverze oko njegove tragične smrti - zaključio je Trupec.

 

Nenad Haleuš Mali


NATJEČAJ DUGOSELSKE KRONIKE ZA NAJBOLJU AMATERSKU FOTOGRAFIJU NA TEMU VRTA

 

Obavještavamo sve čitatelje „Dugoselske kronike“ (velike i male) da otvaramo natječaj zanajbolju amatersku fotografiju na temu vrta. Natječaj je otvoren do 16. travnja.
Uvjeti natječaja su sljedeći:
• fotografija mora biti na temu vrta (vrt u bilo koje godišnje doba, mogu biti i pojedinačni motivi npr. cvijet, blitva, vrtni patuljak, gredica, stablo, grablje…)
• svaka fotografija mora biti autorska i potpisana (npr. ana_anic_nazivfotografije.jpg) 
• uz fotografije, u word dokumentu treba navesti kada i gdje je nastala, te navesti osobne podatke autora
• na natječaj se prijavljuju do tri fotografije
• fotografije moraju biti u jpg formatu, 300 dpi, do 3000 pixela po dužnoj stranici
• fotografije se šalju do 16. travnja, a objava rezultata (prve tri najbolje) 18. travnja
• najbolja fotografija bit će objavljena u „Dugoselskoj kronici“, a troje autora čije fotografije žiri proglasi najboljima bit će prigodno nagrađeni na svečanosti u sklopu 3.dugoselskog sajma cvijeća
• najbolje uz ostale odabrane fotografije bit će prikazane na izložbi fotografija koja će biti otvorena za vrijeme trajanja 3. dugoselskog sajma cvijeća 19., 20, i 21. travnja u Domu HV-a
Fotografije šaljite na e-mail adresu Dugoselske kronike:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
s naznakom: za fotografski natječaj
ili
u digitalnom obliku na adresu:
Pučko otvoreno učilište Dugo Selo
Josipa Zorića 21 a
10 370 Dugo Selo
Dodatne informacije možete dobiti u POU Dugo Selo, na kontakt telefon 01/2753-012.

 


STŠK Dugo Selo - Odigran 6. otvoreni turnir Zagrebačke županije

 

Prošle subote su odigrane utakmice posljednjeg kola Hrvatskih stolnoteniskih liga. Prva ekipa u 1. Hrvatskoj stolnoteniskoj ligi - Zapad ugostila je ekipe iz Rijeke, STK Kvarner i sada aktualne prvake STK Srdoće. Protiv STK Kvarner izborena je pobjeda rezultatom 4:2 dok je u utakmici protiv prvaka i budućih superligaša ekipe STK Srdoći pretrpljen poraz rezultatom 4:1. Za Dugo Selo nastupili su: Krunoslav Belić, Matej Murat, Luka Martinek i Augustin Papak. Ekipa je na kraju osvojila 2. mjesto. 
Druga ekipa je na domaćem parketu nastupila znatno oslabljena i na kraju izgubila od STK Aqaetila iSTK Duga Resa identičnim rezultatom 4:2. Zbog povreda uz Tomislava Nagya nastupila su dva igrača iz podmlatka. Do kraja sezone ekipa ima još zaostalu utakmicu protiv ekipe STK Sveta Nedelja - Novaki. 
Treća ekipa je na gostovanju u Zagrebu svladala ekipu STK Marathon rezultatom 4:3. Do kraja lige ostale su još dvije vrlo važne utakmice u kojima ako izborimo pobjede plasirat ćemo se u viši rang natjecanja. Za Dugo Selo nastupili su: Filip Prgomet, Roman Budek i Gabrijel Petrović. 
S.T.Š.K."Dugo Selo" organizirao je 7. travnja u Gradskoj sportskoj dvorani 6. otvoreni turnir Zagrebačke županije u stolnom tenisu. Na turniru je nastpilo preko 160 igračica i igrača koji su se natjecali u deset kategorija. Na turniru je nastupilo tridesetak naših igračica i igrača. Najzapaženije rezultate ostvarili su: Matko Matešić osvajanjem 4. mjesta u kategoriji klinaca, Antonela Papak 4. mjesto u kategoriji klinceza, Ana Murat 2. mjesto u kategoriji juniorki i ponajbolji plasman izborio je Tomislav Nagy osvajanjem 1. mjesta u kategoriji kadeta.

 


Kyokushin kata tim ponovno zlatni!

 

U Gradecu je 7. travnja održano karate natjecanje "3. CUP Brckovljani". Sudjelovalo je oko 130 natjecatelja iz hrvatskih klubova nekoliko borilačkih vještina, te gosti iz Austrije. Kyokushin karate klub "Dugo Selo" je ostvario uspješan rezultat u katama. 
U kategoriji kata timova Martin Čekada, Dominic Vidović i Nikola Tucaković osvojili su zlato, a Barbara Buretić, Tena Vrh i Teo Miodragović osvojili su srebro. U pojedinačnim nastupima Dominic Vidović je osvojio srebro, a Filip Mavrić, Teo Miodragović, Barbara Buretić i Tena Vrh osvojili su broncu. Lorena Miodragović i Filip Teofilović nisu se značajnije plasirali.

 

 

 


TAEKWONDO KLUB RUGVICA OSVOJIO 3 MEDALJE NA JUNIORSKOM PRVENSTVU HRVATSKE

 

Taekwondo klub Rugvica nastupio je u subotu 6.travnja na juniorskom državnom prvenstvu u Rijeci i osvojio tri medalje u konkurenciji 201 natjecatelja.Medalje su osvojili Mate Šaravanjai Mario Zekić srebro te Matina Šapina broncu i time nastavili niz uspjeha na državnim prvenstvima a uspješni nastup zaokružen je ekipnim plasmanom juniora na deveto mjesto u državi a u zbroju juniora i juniorki zauzeto je trinaesto mjesto.Ovim rezultatom samo je potvrđeno da taekwondo klub Rugvica spada među 10 najboljih klubova u Hrvatskoju mlađim kategorijama jer podsjetimo se da su kadeti na prošlom državnom prvenstvu bili četvrti a sada juniori deveti. Ovakav kontinuitet nemože biti slučajnost več rezultat jednog ozbiljnog rada sa natjecateljima.

 

Darko Hrdan

5. travnja 2013. godine

Kineski investitori zainteresirani za dugoselsku poduzetničku zonu?

 

Zamjenik ministra poduzetništva i obrta Dražen Pros zajedno s predstavnicima Veleposlanstva Narodne Republike Kine u Hrvatskoj, na čelu sa savjetnikom kineskog veleposlanika za gospodarstvo Gai Guoqiang-om danas su obišli područje Poduzetničke zone Dugo Selo kako bi se „snimili“ stanje na terenu za dolazak potencijalnih investitora iz Kine. Prije Dugog Sela obišli su poduzetničku zonu u Jastrebarskom, kao dvije moguće lokacije. Kako doznajemo, kineski predstavnici su preko Ministarstva poduzetništva i obrta pokazali interes za ulaganje u zagrebačkom prstenu, dok je Regionalna razvojna agencija Zagrebačke županije, čiji je direktor Zlatko Herček također danas posjetio Dugo Selo, predložila poduzetničke zone ovih dvaju gradova zbog njihovih komparativnih prednosti. Gradonačelnik Dugog Sela Vlado Kruhak istaknuo je današnjim predstavnicima iz Kine bitne geostrateške čimbenike dugoselskog područja - izgrađena komunalna, željeznička i cestovna infrastruktura neposredno povezana s postojećim željezničkim prugama, autocestom i zagrebačkim aerodromom, a u planovima je i izgradnja buduće nizinske pruge Rijeka – Botovo, te prometna rješenja kao što je dugoočekivani nadvožnjak. Svoja razmatranja kineski predstvanici planiraju iznijeti predstavnicima Ministarstva.

 

 

 

I.G.O.


Svjetski dan zdravlja u Dugom Selu – brinuti o zdravoj dječjoj prehrani

 

Povodom Svjetskog dana zdravlja koji se svake godine obilježava 7. travnja pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije danas je u svim gradovima na području Zagrebačke županije u vremenu od 10 do 13 sati na središnjim prostorima organizirano prigodno obilježavanje ovog dana. U Dugom Selu podno naše vure na informativnim štandovima predstavnice dugoselske ispostave Doma zdravlja Zagrebačke županije, zajedno s voditeljicom Sunčanom Žuteković i glavnom sestrom Helenom Drpić, prolaznicima i građanima nastojale su ukazati na važnost zdrave i uravnotežene prehrane djece, što je ovogodišnja tema za naše područje. -
Visoki natalitet na području grada, uz brojnost vrtićke i školske djece ponukao nas je da ovogodišnji Svjetski dan zdravlja posvetimo njima i njihovoj zdravoj prehrani, kazala je voditeljica Doma zdravlja Dugo Selo Žuteković. Prema statističkim podacima u Hrvatskoj je oko 2.5 posto dojenčadi i male djece preuhranjeno, oko 12 posto školske djece ima problem prekomjerne težine, a Hrvatska se inače na nalazi na visokom 4. mjestu po pretilosti stanovnika u Europskoj uniji, istaknula je Žuteković, dodavši kako je zabrinjavajući podatak da je 60 posto stanovnika u svijetu pretilo, stoga se o ovom problemu govori kao o bolesti i kao takvoj se treba pristupati. Apeliramo na sve roditelje, obitelji, odgojno obrazovne institucije da zdrava prehrana djece bude primarna stvar u prevenciji bolesti, kazala na kraju. 
Obilježavanje u centru Dugog Sela podržali su se i predstavnici Grada – gradonačelnik Vlado Kruhak i pročelnik za društvene djelatnosti Veljko Bertak koji su se posjetili informativne štandove. Uz sve informacije o zdravoj prehrani građanima su dijeljeni i prigodni pokloni sponzora, a mogle su se i degustirati neke od zdravih grickalica. Svjetski dan zdravlja na području Zagrebačke županije održava se po prvi puta i to pod pokroviteljstvom župana Stjepana Kožića, Savjeta za zdravlje i Tima za zdravlje Zagrebačke županije, a partneri organizacije su Dom zdravlja Zagrebačke županije, Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije, Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije, Ljekarne Zagrebačke županije te Specijalna bolnica Naftalan. Svjetska zdravstvena organizacija odabrala je hipertenziju kao temu ovogodišnjeg obilježavanja dana zdravlja.

 

 

 

I.G.O.


Izabrani dječji i učenički radovi za akciju VOLIM HRVATSKU

 

Povjerenstvo dugoselske Turističke zajednice za ovogodišnju ekološko-edukativnu akciju „Volim Hrvatsku“ izabralo je dječje likovne i literarne radove koji će predstavljati grad Dugo Selo na skorašnjem županijskom izboru. Na gradski natječaj pristigli su dječji likovni radovi iz Dječjeg vrtića Buba Biba i Dječjeg vrtića Dugo Selo te iz Osnovne škole Josipa Zorića i Osnovne škole Ivana Benkovića, dok su iz istih škola učenici poslali i svoje literarne radove. Povjerenstvo TZ Dugo Selo sastavljeno od članova predstavnika školi i vrtića koji su sudjelovali u ovom natječaju odabrali su sljedeće radove - dječji likovni rad Jane Ferečec, 6 godina, iz Dječjeg vrtića Dugo Selo, mentorice Ivane Souissi napravljen u tehnici slikanje suhim bojama, učenički likovni rad Ane Spajić, 8. a razred (15 godina) OŠ Ivana Benkovića, mentorice Martine Gracin napravljen u tehnici pastela, te učenički literarni rad s temom Ljepote mog zavičaja učenika Ante Perića, 5. b razred OŠ Josipa Zrića, mentorice Ive Aljinović. 
Povjerenstvo županijske Turističke zajednice odluku o najboljim radovima trebalo bi donijeti do 22. travnja, nakon čega će biti proslijeđeni na državni nivo. 
Ekološko-edukativna akcija „Volim Hrvatsku“ koju organizira Hrvatska turistička zajednica, uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, početkom godine raspisuje likovni i literarni natječaj za sve dječje vrtiće i osnovne škole u Republici Hrvatskoj. Cilj je akcije razviti svijesti o potrebi očuvanja okoliša, kao i važnosti i značaju prirodnih, kulturnih i drugih potencijala za razvoj turizma. Tema ovogodišnje akcije je „Ljepote mog zavičaja“. Naše predstavnice i predstavnici redovito, unazad nekoliko godina, osvajaju nagrade, kako na županijskom, tako i na državnom. Radi se o novčanim nagradama za prva tri mjesta koja se dodjeljuju odgojno obrazovnim institucijama iz kojih djeca, učenici dolaze. Nadamo se i vjerujemo kako ova godina za naše predstavnike neće biti ništa drugačija od prijašnjih.

 

 

 

Iva GRGIĆ OZIMEC


Pet milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije za EU razvojne projekte

 

Zagrebačka županija uputila je javne pozive gradovima i općinama sa svog područja za dodjelu bespovratnih 5 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz EU fondova u programima koji se odnose na razvoj: 1) komunalne infrastrukture, 2) poduzetničkih zona te 3) projekata u poljoprivredi, ruralnom razvitku i šumarstvu. Natječaj je otvoren tijekom cijele godine, do konačnog utroška planiranih sredstava, stoji u priopćenju Ureda župana Zagrebačke županije. 
U području prometa i komunalne infrastrukture sredstva će se dodjeljivati za izradu projektne dokumentacije za vodoopskrbu, prometnu infrastrukturu, zbrinjavanje komunalnog otpada te otpadnih voda. U području gospodarstva sredstva će se dodjeljivati za komunalnu infrastrukturu u poduzetničkim zonama te za poduzetničke inkubatore, tehnološke parkove i poduzetničke centre, dok će se u poljoprivredi financirati projekti usklađeni s tematskim ciljevima EU i prioritetima za razdoblje od 2014. – 2020. te Županijskom razvojnom strategijom. 
Korisnici potpora mogu biti svi gradovi i općine Zagrebačke županije. Minimalna vrijednost razvojnog projekta za koji se izrađuje projektna dokumentacija iznosi 1.000.000 kuna. Projektna dokumentacija uključuje: izradu studije izvodljivosti, izradu studije procjene utjecaja na okoliš te izradu projektne i tehničke dokumentacije, uključujući i idejni projekt, glavni projekt, troškovnik projekta koji ima potvrdu da nije potrebna građevinska dozvola te izvedbenu dokumentaciju. 
„Zagrebačka županija jedna od rijetkih, ako ne i jedina županija u Hrvatskoj, koja je u Proračunu za 2013. godinu planirala preko 21 milijun kuna za izradu dokumentacije za povlačenje sredstava iz EU fondova. Ovih 5 milijuna kuna samo su dio toga“ – izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. 
Iz Zagrebačke županije pozivaju sve zainteresirane da se jave na natječaj. Sve informacije, tekst natječaja i potrebni obrasci zahtjeva nalaza se na web stranicama Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr.

 

 

39. sjednica Općinskog vijeća Rugvice

 

SMANJEN KOMUNALNI DOPRINOS ZA OBJEKTE U LEGALIZACIJI

 

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Rugvice u ovom sazivu, koja je održana 3. ožujka pod predsjedanjem predsjednika vijeća Siniše Kušekovića jednoglasno su izglasane izmjene i dopune Odluke o komunalnom doprinosu koje se prvenstveno odnose na namjeru da se potakne legalizacija nelegalno sagrađenih objekata, odnosno da se vlasnicima takvih objekata smanje troškovi legalizacije. U postupku ozakonjenja objekata komunalni doprinos se, prema tome, neće naplaćivati za garaže, spremišta i druge pomoćne građevine do 1100 m3. Za gospodarske objekte proizvodne namjene plaćat će se u visini 50% u odnosu na punu cijenu, a za objekte koji služe poljoprivrednoj proizvodnji 25% od pune cijene. Osim toga, kaže se u izmjeni Odluke, osobe s prebivalištem na području Općine Rugvica ostvaruju pravo na smanjenje ukupnog iznosa obračunatog komunalnog doprinosa 2% za svaku godinu koju su bili prijavljeni u Općini Rugvica u zadnjih dvadeset godina, odnosno najviše 40%. Hrvatski branitelji uz to ostvaruju dodatni popust 35% pa je za njih maksimalno moguće smanjenje 75%. U odluci se također kaže da se doprinos može plaćati obročno u 20 obroka, s tim da je minimalni iznos obroka 250 kuna, a povlastica se može koristiti samo jednom i za jedan objekt. 

Vijeće je također jednoglasno prihvatilo zaključak da se studentima s područja Općine Rugvice za troškove prijevoza odobrava novčana pomoć za 2013. godinu u iznosu od 1200 kuna, s tim da će se prvi dio isplatiti u travnju, a drugi tijekom studenog ove godine. Na sjednici je, posebnom odlukom, utvrđeno da su trgovačka društva Dukom d.o.o. i Dukom Plin d.o.o. te Pučko otvoreno učilište Dugo Selo pravne osobe od posebnog interesa za Općinu Rugvicu jer je ona u njima suvlasnik. 
Prihvaćena je i Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuditelja za održavanje asfaltiranih cesta, a to će ove godine s ponudom od 31.000 kuna biti tvrtka Viadukt iz Zagreba, a prihvaćeno je i izvješće o radu Jedinstvenog upravnog odjela Općine Rugvice te prihvaćena obavijest o obavljenoj reviziji učinkovitosti naplate proračunskih prihoda. 
Na koncu vijećnici su prihvatili Plan zaštite i spašavanja te Plan civilne zaštite Općine Rugvica premda je konstatirano da predloženi tekst ima dosta nedostataka pa je već ovom prigodoma naglađeno kako će dokument morati na doradu i ponovo na usvajanje novom sazivu vijeća.

 

N.H.M.


4. travnja 2013. godine

IZASLANSTVA CRVENOG KRIŽA I USTAVNOG SUDA RH POLOŽILA VIJENCE NA GROB DR JADRANKA CRNIĆA

 

Povodom pete obljetnice smrti dr Jadranka Crnića, prvog predsjednika Ustavng suda Republike Hrvatske i predsjednika Hrvatskog Crvenog križa, vijence na njegov grob na Starom groblju u Dugom Selu položila su izaslanstva Ustavnog suda RH i Hrvatskog Crvenog križa. 
Izaslanstvo HCK predvodio je Crnićev nasljednik na funkciji predsjednika dr Josip Jelić, a u izaslanstvu su bile i potpredsjednice HCK Josipa Rimac i Dubravka Horvat. 
Vijenac na grob dr Crnića položilo je tom prigodom i izaslanstvo Gradskog društva Crvenog križa Dugo Selo, a vijenac je poslala i Limena glazba iz Fužina čiji je dr Crnić bio počasni član.

 

N.H.M.


Prva edukativna radionica o mogućnostima korištenja državnih i županijskih potpora te sredstava iz EU fondova

 

Sinoć je u Gradskoj vijećnici Grada Dugog Sela održana prva edukativna radionica, jedna od devet koje se planiraju održati na području Zagrebačke županije, a na teme - legalizacija bespravno sagrađenih objekata te tekuće mogućnosti korištenja potpora iz državnih i županijskih izvora i sredstava, te sredstava iz fondova Europske unije. Okupljenim građanima, poduzetnicima, obrtnicima, predstavnicima udruga, te predstavnicima Grada Dugog Sela, Općine Brckovljani i Općine Rugvica o ovim temama govorili su dožupan Zagrebačke županije Damir Tomljenović, županijska pročelnica za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Željka Abramović, pročelnica za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Željka Abramović, pročelnik za gospodarstvo Damir Fašaić te predstavnici Regionalne razvojne agencije Zagrebačke županije. Polaznici su imali priliku poslušati kako legalizirati bespravno sagrađene objekte, kako do novca IPARD programa, kako aplicirati za sredstva “Poduzetničkog impulsa”, što sve poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima, poticajnim mjerama, sufinancira Zagrebačka županija te koje uvjete treba ispuniti prilikom podizanja kredita za dobivanje jamstva iz projekta “Jamstvena shema Zagrebačke županije”. Predstavnici županijske Regionalne razvojne agencije pojasnili su osnovne crte Poduzetničkog impulsa 2013, programa subvencija za malo i srednje poduzetništvo koje provodi Ministarstvo poduzetništva i obrta Republike Hrvatske. Svi zainteresirani pozvani su da se odazovu 1. ciklusu natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava za Mjeru A - Razvoj mikropoduzetništva i obrta, u ukupnom iznosu od 25,3 milijuna kuna te Mjeru B - Jačanje poslovne konkurentnosti poduzetnika i obrtnika u ukupnom iznosu od 74,8 milijuna kuna. Isto tako na radionici su pojašnjeni prioriteti, mjere te prihvatljiva ulaganja IPARD programa, s naglaskom na mjere ulaganja u poljoprivredna gospodarstva (mjera 101) i ulaganja u preradu i trženje poljoprivrednih i ribljih proizvoda sa svrhom restrukturiranja i dostizanja standarda zajednice (mjera 103). Regionalna razvojna agencija, kao i predstavnici županijskih službi svim zainteresiranim za apliciranje u potporama, natječajima, mjerama nude svoju pomoć te daju svu svoju stručnost na raspolaganje, ukoliko im je potrebna. 
Tom prilikom dožupan Tomljenović istaknuo je kako su europski fondovi komplicirani, i prilikom apliciranja u dokumentaciji se pazi na svaki najmanji detalj, zarez – „no, zato vas ovime želimo pripremiti na budući sistem povlačenja novaca iz EU“, dodavši kako će sredstva u proračunima biti sve manja, a ovo će biti jedini način sufinanciranja projekata. Također je podsjetio je kako je Županija predvidjela ovogodišnjim proračunom ukupno 21 milijun kuna za izradu dokumentacije za dobivanje sredstava iz EU fondova. Najavljeno je kako će sljedeća radionica biti u Ivanić-Gradu u petak, 5. travnja u prostorijama POU Ivanić Grad s početkom u 19 sati.

 

 

 

I.G.O.


Umjesto Zecmena -PREDSTAVA o pet životinja iz zoološkog vrta!

 

Umjesto najavljivane predstave ZECMEN, koju su izvođači otkazali, u subotu 6. travnja dolazi nam predstava o životinjama iz zoološkog vrta.. 
Uz novinara tvora Neusa djeca će upoznati slavnog rockera mačka Mitza, afričkog slona vegetarijanca Mubda, puža Brzića koji je odlučio biti spor i zebru Prugicu koja upravlja prometom… 
'Zoo novosti' humoristična je predstava nastala po istoimenoj zbirci suvremenih basni spisateljice i animatorice Ivane Guljašević, a namijenjena je djeci od 5 do 11 godina. 

U predstavi glume Iskra Jirsak i Petar Atanasoski iz Kazališta SVAROG koje je prošle godine gostovalo s predstavom AVIJONKO. 
Predstava će se održati u dvorani PREPOROD, u subotu 6. travnja 2013. s početkom u 17 sati. Za ovu predstavu VRIJEDE ULAZNICE KUPLJENE ranije za predstavu koja nije održana. Nažalost, slobodnih mjesta više nema, no organizatori će ubrzo organizirati sljedeću predstavu za djecu.

 


3. travnja 2013. godine

Zagrebačka županija dodjeljuje 2,1 milijuna kuna za razvoj poduzetništva

 

Zagrebačka županija raspisat će sredinom travnja natječaj za dodjelu 2,1 milijuna kuna bespovratnih sredstava za poticanje razvoja poduzetništva kao i natječaj za dodjelu 300.000 kuna za sufinanciranje organiziranja i nastupa na manifestacijama u vezi s poduzetništvom – odlučeno je na današnjem kolegiju župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića. Vezano uz poticanje poduzetništva u ovoj godini dodjeljivat će se subvencije za početak poslovanja poduzetnika, žene poduzetnice, uvođenje standarda kvalitete i certificiranje, zaštitu okoliša, cjeloživotno učenje zaposlenih kao i kapitalne pomoći za povećanje konkurentnosti, tradicijske i umjetničke obrte te projektnu dokumentaciju za gospodarske objekte. 
Na kolegiju je donesena i odluka o dodjeli 915.000 kuna kapitalnih pomoći za ruralni razvoj za 6 općina s područja županije. Temeljem spomenute odluke za sanaciju i rekonstrukciju nerazvrstanih cesta općini Dubravica dodijelit će se 300.000 kuna, a Pušći 250.000 kuna. Kravarsko će dobiti 200.000 kuna za adaptaciju društvenih domova, Orle 100.000 kuna za sanaciju vatrogasnog doma, Farkaševac 65.000 kuna za postavljanje zaštitne ograde i sanaciju školskog igrališta. „Spomenute općine javile su se na javni poziv Zagrebačke županije za dostavu projekata za poboljšanje gospodarskih i socijalnih uvjeta života u ruralnom prostoru. Za tu namjenu u ovoj smo godini osigurali 4,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava, koje ćemo dodjeljivati u tri kategorije: nerazvrstane ceste, područne škole i društveni domovi. Na raspolaganju nam je još gotovo 3,3 milijuna kuna, stoga pozivam gradove i općine da prijavljuju svoje projekte“ – poručio je župan Kožić nadodavši kako je Zagrebačka županija jedina u Hrvatskoj koja za mjere ruralnog razvoja izdvojila oko 10 milijuna kuna. 
Ujedno, na kolegiju su odobrena i sredstva u iznosu od 700.000 kuna za sufinanciranje i održavanja izgradnje objekata komunalne infrastrukture. Tako će općina Gradec dobiti 300.000 kuna, Rakovec 250.000 kuna, a Bedenica 150.000 kuna. 
S ciljem jačanja poduzetništva, stvaranja novih turističkih proizvoda i poboljšanja kapaciteta za daljnji razvoj turizma, Zagrebačka županija pokreće program obrazovanja iz područja poduzetništva i kontinentalnog turizma. Korisnici ove potpore biti će poduzetnici u turizmu s područja Zagrebačke županije, registrirana trgovačka društva, obrti, poljoprivredna gospodarstva, ustanove, zadruge, udruge itd. Za uslugu obrazovanja, Zagrebačka će županije uputiti javni poziv. 
I u 2013. godini nastavlja se provođenje projekta prevencije ovisnosti o drogama „Zajedno više možemo“ Policijske uprave zagrebačke za što će Županija osigurati 125.000 kuna. Kliničkoj bolnici Dubrava donirat će se 152.823 kuna za kupnju medicinske opreme za potrebe Odjela za urologiju. Za sufinanciranje rada Pulmološko-alergološke ambulante u Velikoj Gorici, Zagrebačka županija je osigurala 40.000 kuna. Kako bi potencijalnim investitorima predstavila svoje poduzetničke zone, Zagrebačka županija će 17. i 18. travanja, sudjelovati na sajmu REXPO Zagreb 2013. Za tu namjenu osigurat će se 53.500 kuna. Također, sufinancirat će se troškovi boravka četrnaestoro djece u Maloj školi hrvatskog jezika i kulture. Za tu namjenu osigurano je 24.178 kuna.

 


Vuzmica Sop Hruščice

 

Večer na Veliku subotu stanovnici Mjesnog odbora Sop Hruščica zajednički su proveli u jednom starom uskršnjem običaju koji se njeguje na rugvičkom području, al i šire - paljenju uskršnjeg krijesa ili Vuzmice. Tom prilikom izgrađena je Vuzmica visoka oko četiri metara, od borovih granja i ostataka drvene građe u čijem je prikupljanju sudjelovala većina stanovnika. Uz paljenje krijesa organizirano je i Vuzemsko bdijenje u Društvenom domu – uz bogati stol s tradicionalnom uskrsnom šunkom, jajima, mladim lukom i domaćim kolačima, a za najmlađe su pripremljeni prigodni slatki darovi. U veselom raspoloženju, i unatoč kiši, oko upaljene Vuzmice skupilo i mlado i staro, baš kao i u neka prijašnja vremena. 
Običaj paljenja uskrsnog krijesa s Velike subote na Uskrs rasprostranjen je na području sjeverno-zapadne Hrvatske, a nazivaju je vuzmica, kris (krijes), vuzmenka, vuzemica, vazmenka, itd. Simbolizira pobjedu svjetla nad tamom. Paljenje Vuzmice je običaj vezan uz donošenje blagoslovljene vatre u kuću. Naime, vatra se palila ispred crkve, klesanjem dvaju kamenova. Nakon toga bi uslijedio blagoslov te bi muškarci palili svoj komad drveta i nosili blagoslovljenu vatru kućama. Danas se često prakticira "svjetovniji" način paljenja krijesa, bez utjecaja crkve. Crkveni krijesovi su u principu zamijenili drevne poganske krijesove koji su se palili u proljetno doba, dok danas paljenje Vuzmica postaje svjetovno događanje bez doticaja sa crkvom. 
Kako je kazala predsjednica MO Sop Hruščica Nada Šeremet ovim okupljanjem nastoje sačuvati tradiciju ovog kraja te ju prenijeti na mlađe generacije, te doprinijeti boljem povezivanju lokalnog stanovništva i zajednice u druženju koje je uslijedilo nakon paljenja Vuzmice.

 

 

 

I.G.O.


Dugoselski cvijet
Prijave za 3. sajam cvijeća

Grad Dugo Selo po treći puta organizira sajam cvijeća u Dugom Selu.
Vrijeme trajanja sajma biti će od 19. do 21. travnja 2013. godine, od 09,00 do 19,00 sati na unutarnjem i vanjskom prostoru doma Hrvatske vojske. 
Sajam je izložbenog i prodajnog karaktera, na način da je vanjski prostor oko navedenog objekta osiguran za prodaju cvijeća na štandovima, a unutarnji dio za prigodnu prodaju, suvenira, nakita, suhog cvijeća i ostalih srodnih proizvoda i usluga. 
Izložbeni dio sajma biti će postavljen u perivoju grofa Draškovića, a u sklopu kojeg će biti i "Dječji kutak" koji će moći urediti djeca srednje škola, osnovnih škola, dječjih vrtića, te drugih zainteresirani ustanova, udruga i sl. 
Svi zainteresirani izlagači koji žele sudjelovati na vanjskom prodajnom dijelu sajma isto će moći ostvariti uz uvjet da sudjeluju na izložbenom dijelu sajma u perivoju grofa Draškovića. 
Ove je godine sajam poprimio i humanitarnu notu, te će u sklopu istoga biti organizirano uređenje okoliša Dnevnog centra "Stančić" u Oštarijaševoj ulici u Dugom Selu. 
Nadalje u sklopu sajma postoji mogućnost organiziranja tematskih radionica, te stručnih skupova, a sve u svrhu edukacije posjetitelja sajma i promoviranja proizvoda i usluga pojedinih izlagača. 
Pozivaju se svi zainteresirani da se za detaljnije informacije jave u Grad Dugo Selo, Ul. Josipa Zorića 1, na broj telefona 2753 705 ili na www.dugoselo.hr.

Prijavnica izlagači 
Prijavnica "Dječji kutak"


2. travnja 2013. godine

 

Sutra edukativna radionica „Mogućnosti za građane i poduzetnike“

 

Edukativna radionica – Mogućnosti za građane i poduzetnike
Gradska vijećnica Grada Dugog Sela, J. Zorića 1, Dugo Selo – 03. travnja 2013.g. u 19:00h

Ukazala se potreba za provođenjem kontinuirane edukacije poljoprivrednika i poduzetnika o mogućnostima korištenja potpora iz državnih i županijskih izvora i sredstava, te sredstava iz fondova Europske unije.
Temeljem navedenog Regionalna razvojna agencija uvidjela je potrebu za održavanjem edukativnih radionica na temu županijskih potpora i mogućnosti povlačenja sredstava iz fondova Europske unije.
Edukativna radionica za građane sa područja Grada Dugo Selo, Općine Brckovljani i Općine Rugvica održati će se u gradskoj vijećnici grada Dugo selo 03. travnja 2013.g. s početkom u 19.00 sati.
Na radionici djelatnici Regionalne razvojne agencije i Zagrebačke županije upoznati će zainteresirane sudionike o slijedećim mogućnostima:

 • Mogućnosti korištenja IPARD programa
 • Mogućnosti korištenja sredstava iz projekta Ministarstva poduzetništva i obrta „Poduzetnički impuls 2013“.
 • Mogućnosti dobivanja jamstava iz projekta Jamstvena shema Zagrebačke županije, jamstvo iz Projekta Regionalni jamstveni instrumenti – RJI
 • Mogućnosti dobivanja županijskih potpora

Pozivamo sve zainteresirane građane i poduzetnike da se odazovu na informativnu radionicu.


Moto klub Sveti Martin Dugo Selo uručio donaciju obitelji teško stradalog Mirka Marića

 

Mirko Marić, naš je sugrađanin kojem se krajem veljače nakon teške prometne nesreće život iz temelja promijenio. Mirko 32-godišnji suprug i otac troje malodobne djece koji žive u Lukarišću, postao je trajni invalid nakon što su mu amputirane obje noge kao posljedica nesreće u veljači kada ga je tijekom obavljanja njegovog redovnog posla - čišćenja komunalnog otpada na ulicama Zagreba, udario pijani vozač osobnog automobila. Zbog životnih okolnosti u kojima se nenadano našao Moto klub Sveti Martin Dugo Selo organizirao je humanitarnu akciju u sklopu njihove nedavne proslave klupskog rođendana i koncerta Psihomodo pop. Donacije su se prikupljale na ulazu netom prije početka koncerta, a s ukupnom svotom, kao i sa slatkim darovima za djecu, predstavnici dugoselskog Moto kluba predsjednik Bernard Riha i 

tajnik Ivan Hrelja posjetili su obitelj Marić i uručili im je prije Uskrsa. Tom prilikom tajnik Hrelja kazao je kako se motoristi mogu identificirati s njihovom situacijom gdje se nakon teških prometnih nesreća, uz teške tjelesne ozljede, često i uz smrtne posljedice, život obitelji naglo mijenja. Ovo je simbolična svota, kako su kazali dugoselski bajkeri, kojom žele dati do znanja da obitelj Marić nije sama i da im se mogu obratiti. Mirko i njegova supruga Anita zahvalili su se Moto klubu i njegovim čelnicima te dugoselskom župniku Slavki Kresonji jedinima iz dugoselske zajednice koji su im se obratili i ponudili svoju pomoć. Za razliku od naše sredine, njegova firma Čistoća, tj. Zagrebački holding, te posebno zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, ponudili su mu svu potrebnu pomoć. Bandić im posljednje omogućio stan u naselju Jelkovec koji je u potpunosti prilagođen osobi s invaliditetom, a do lipnja kada se planiraju preseliti iz dosadašnjeg stana od 50 m2, bit će i namješten. Prilagodba novom načinu života, kretanju u invalidskim kolicima bila je za Mirka najteža, no unatoč svemu on je usredotočen prije svega na što uspješniju rehabilitaciju koja ga uskoro očekuje. Moja djeca, Helena (7), Ivan (5) i Monika (1) i supruga moj su najveći razlog i motiv za daljnji život, priznavši kako se u početku borio s malodušnošću. No, on ipak ne mrzi vozača koji je skrivio nesreću, ali neće mu moći oprostiti jer, veli Mirko, sjeo je za volan mrtav pijan i u vožnji ne samo da nije vidio mene, on nije ni vidio kamion Čistoće. Koliko je život krhki i nepredvidiv, Mirko nam je dočarao scenom u kojoj je te kobne subote, kao i svake subote do tada, spakirao svoju torbu za nedjeljnu nogometnu utakmicu s svojim prijateljima, ne znajući da tu torbu neće više trebati… Zbog natkoljenične amputacije nogu Mirko nikada neće moći više trčati, no on je svjestan da su ozljede mogle biti i kobnije samo da su više zahvatile kralježnicu, mogavši ga učiniti u potpunosti oduzetim, radi čega je sada zahvalan što može i dalje biti sudionikom života svoje djece i supruge.

 

Iva GRGIĆ OZIMEC


Dugoselski pisac Igor Knižek osvaja i kazališne nagrade!

 

Nakon što je njegova slikovnica za djecu „Kako je paž spasio Zagreb“ dobila nagradu „Ovca u kutiji“ za najbolju hrvatsku slikovnicu 2012. godine, te nedavno nagradu „Girgor Vitez“ za najbolje ilustriranu dječju knjigu u prošloj godini koju je dobio ilustrator Tomislav Tomić – naš dječji pisac Igor Knižek osvojio je prvu nagradu na 6. festivalu hrvatske drame za djecu „Mali Marulić" za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu. Prema odluci žirija, u sastavu Zdenka Mišura, Lada Martinac Kralj i Jasen Boko, Knižekov tekst „Feral šinjorine Bepine“ proglašen je najboljim, dok je drugo mjesto osvojio Zoran Pongrašić s tekstom „Ticalova putovanja, a treće mjesto je osvojio Branko Ružić s tekstom „Odron“. Kako navode u priopćenju Gradskog kazališta lutaka Split, organizatora Festivala, nagrađeni tekst „se nenametljivim poetskim jezikom bavi jednom od najtežih tema za obradu u dječjoj književnosti – temom smrti. Kako dijete doživljava gubitak voljene osobe, a kako se odrasli suočavaju s neumitnošću odlaska ispričano je kroz dramolet o prijateljstvu starca i djevojčice koji se zbiva u nekom prošlom vremenu na obali primorskog mjesta. „Feral šinjorine Bepine“ ponuda je za kazalište koje će biti slobodno u uporabi različitih izražajnih scenskih sredstava, a s ciljem duboko emotivne poruke.“ 
Inače „Mali Marulić“ je festival hrvatske drame za djecu kojeg je 2006. godine utemeljilo Gradsko kazalište lutaka Split. Festival je natjecateljskog karaktera, a u kojem mogu participirati samo profesionalna kazališta s predstavama nastalim prema hrvatskom literarnom predlošku i premijerno izvedena u godini slanja poziva, odnosno u godini prije održavanja Festivala. Uz Festival je vezan i Natječaj za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu, na kojem je Knižek ove godine osvojio prvo mjesto. 
Organizacijom Festivala nastoji se potaknuti domaće dramsko stvaralaštvo za djecu uz afirmiranje kazališne produkcije za djecu temeljene na recentnom domaćem dramskom pismu, adaptacijama domaće klasične literature i literarne baštine, te stvoriti novi kulturni sadržaj u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji, a namijenjen djeci.

 

I.G.O.

 

 

VUZMICA U ŠAŠKOVCU IPAK ZAPALJENA

Kao što je bilo i najavljivano mještani Šaškovca ipak su zapalili vuzmicu u noći s Velike subote na Uskrs. Unatoč lošem vremenu i kiši koja je cijeli dan u subotu padala, vuzmica je složena, a uvečer ju je upalio domaćin događanja Josip Kajba stariji. Osim vuzmice i ove je godine za sve one koji su željeli sudjelovati na ovom tradicionalnom događanju, pripremljena besplatna šunka, jaja i vino, a za dobro raspoloženje pod šatorom pobrinuo se band Mladena Ištvanića Musa.

 

 

N.H.M.