________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

28. svibnja 2013. godine

Skupština Udruženja obrtnika Dugo Selo – broj 
obrtnika sve manji

 

U nazočnosti predsjednika Obrtničke komore Zagreb Ivana Obada, predsjednika Udruženja obrtnika Sesvete Miroslava Čihaka, te gradonačelnika Grada Dugog Sela Vlade Kruhaka i njegovog zamjenika Stipe Velića, u petak 24. svibnja održana je sjednica skupštine dugoselskog Udruženja obrtnika Dugo Selo na kojoj su se donosile odluke vezane uz izvješća o radu i poslovanju za 2012. godinu. Prethodno, donijeta je odluka o razrješenju članice Skupštine Arielle Melić i imenovanju novog člana – Svena Jureca, iz Sekcije trgovca. U protekloj godini Udruženje je, uz redovne aktivnosti, organiziralo 7. dugoselski sajam obrtništva i poduzetništva na koji se odazvalo nešto više od 100 izlagača s područja Zagrebačke županije i šire, organizirali su i seminar na temu fiskalizacije, te su posjetili sajmove u Munchenu i u Gudovcu. U 2012. godini podnesena su dva zahtjeva za izdavanje licence, koje su i odobrene, za prijem naučnika na praktičnu nastavu za djelatnost frizer i elektroničar – mehaničar. Ukupni prihodi Udruženja prošle godine iznosili su 348.236 kuna od čega je prihod od članarina i naknada 282.480 kuna. Komorski doprinos i dalje iznosi 60 kuna mjesečno, i on je temeljni izvor prihoda Udruženja obrtnika. Ukupni rashodi iznose 317.278 kuna. 
Prema izvješću o radu Udruženja obrtnika Dugo Selo u 2012. godini, a prema podacima Porezne uprave ispostava Dugo Selo, na području grada te općina Rugvica i Brckovljani bilo je registrirano 438 aktivnih obrtnika. Tijekom godine 30 ih je prijavilo obrte dok je 57-ero odjavilo. Usporedbe radi, prije nekoliko godina na ovom području poslovalo je oko 700 obrtnika. Istu godinu, 2009., usporedio je i gradonačelnik Dugog Sela Vlado Kruhak kada je gradski proračun iznosio 82 milijuna kuna, a u ovoj godini iznosi 44 milijuna kuna. Odraz je to teške gospodarske, ali i obrtničke krize, kazao je gradonačlenik. Nastojanje je da što prije isplivamo iz ove recesije, nastavlja, a s obzirom da Grad ima jednu od najpoželjnijih poduzetničkih zona u Zagrebačkoj županiji koja je komunalnom infrastrukturom u potpunosti opremljena pitanje je vremena kada će investitori, ne samo se raspitivati o dolasku u Dugo Selo, već realizirati svoje poslovne projekte u ovom gradu. Predsjednik Zagrebačke komore obrtnika Obad istaknuo je podatak o 83.000 obrtnika na području Zagreba i Zagrebačke županije, napomenuo je kako su upravo obrtnici snaga koja može izvući zemlju iz krize, „oni su proizvođači dobara, pokretači gospodarstva“, osvrnuvši se i na prijedlog Zakona o obrtu koji bi bio, smatra, grobar naših obrtnika.

 

 

 

I.G.O.

 

Udruženje obrtnika Dugo Selo nagrađuje:

 

Deset dana ljetovanja za petero budućih obrtnika

 

Ove godine nagrađeni srednjoškolci kojima Udruženje obrtnika Dugo Selo omogućuje ljetovanje u Velom Lošinju – su: Petra Pulja iz Dugog Sela, učenica 2. f razreda, smjer frizer, praktičnu nastavu obavlja u dugoselskom frizerskom salonu „Crinis“ vlasnice Olivere Dukić; zatim Martina Lovošević iz Dugog Sela, učenica 2. f razreda, smjer frizer, praktičnu nastavu obavlja u dugoselskom frizerskom salonu „Kralj“ vlasnice Nevenke Rakarić; potomTomislav Bencak iz Božjakovine, učenik 2. a razreda, smjer automehaničar, praktičnu nastavu obavlja u dugoselskoj automehaničarskoj radioni i ovlaštenom servisu „Hyundai – Birt“ vlasnika Predraga Birta; isto tako nagradu je dobio Marijan Marinić iz Dugog Sela, učenik 2. e razreda, smjer elektroinstalater, praktičnu nastavu obavlja kod dugoselskog elektroinstalatera „V.M.I.“ vlasnika Ivice Vukovića; te Josip Damjanov iz Brckovljana, učenik 1. l razreda, smjer instalater grijanja i klimatizacije, praktičnu nastavu obavlja u dugoselskog obrtnika za montažu i popravak centralnog grijanja, plinskih ventilacijskih instalacija vlasnika Zvonka Lipovca. 

Svi oni najuspješniji su učenici Srednje škole Dugo Selo obrtničkih zanimanja koji su sudjelovali u natječaju Udruženja obrtnika Dugo Selo za dodjelu nagrada koje se organizira već 11 godina. Troškove ljetovanja pokrit će Udruženje obrtnika Dugo Selo, a dodatno učenicima će, kako je kazao predsjednik Udruženja obrtnika Dugo Selo Stjepan Valjak u petak 24. svibnja na svečanoj dodjeli nagrada, Grad Dugo Selo omogućiti džeparac od 500 kuna svakome, dok će, Općina Brckovljani učenicima sa svog područja priuštiti džeparac do 1.000 kuna, kao i svake godine do sada. Ljetovanje se organizira u odmaralištu dugoselskog Društva „Naša djeca“, a kako je najavio predsjednik Društva Ivica Grgošić ove godine učenici imaju termin od 30. srpnja do 9. kolovoza. „Dosada je tijekom proteklih 11 godina u aranžmanu Udruženja obrtnika ljetovalo 56 učenika, dok od 1957. godine, otkako je odmaralište DND otvoreno, ljetovalo preko 11.300 korisnika“, iznio je neke podatke Grgošić. „Ove godine Društvo „Naša djeca“ o vlastitom trošku upućuje na ljetovanje jednog srednjoškolca obrtničkog zanimanja, Ivicu Varaždinca iz Brckovljana, koji će se pridružiti petero srednjoškolaca“, dodao je Grgošić poručivši kako je „u ovoj teškoj krizi unatoč svemu potrebno pornaći sredstva da se pomogne djeci“. 
U ime Srednje škole Dugo Selo ravnateljica Darinka Svetec, kao i Ivan Herceg, prof. zahvalili su se svim stranama uključenim u ovaj dugogodišnji projekt nagrađivanja srednjoškolaca obrtničkih zanimanja. A nagrađenim učenicima na kraju je sve najbolje u daljnjem profesionalnom i osobnom životu, zaželio i zamjenik gradonačelnika Dugog Sela Stipe Velić.

 

Iva GRGIĆ OZIMEC

 

39. Zagreb Delta rally - 15. Martinski rally:

 

Juraj Šebalj pobjednik Delte

 

Proteklog vikenda u Dugom Selu je održan 39. Zagreb Delta rally - 15. Martinski rally. Ovo natjecanje specifično je i po tome što su se u jedan rally "stopila" dva poznata hrvatska natjecanja ove godine jedinstvena imena "39. Zagreb Delta rally - 15. Martinski rally". Organizator je zagrebački Autoklub "Delta", a suorganizatori su Autoklub "Delta Team", Auto moto klub "Dugo Selo" i Udruga "Crne Mambe", a počasni pokrovitelji manifestacije su gradonačelnici Grada Zagreba i Dugog Sela Milan Bandić i Vlado Kruhak. 
Nakon odvoženih 10 brzinskih ispita i 1 otkazanog brzinca zbog teškog izlijetanja posade Vavika/Baumhakl 39. Zagreb Delta rally završio je pobjedom posade Juraj Šebalj/Toni Klinc. Ovo je za Juraja Šebalja 5. pobjeda na Delti i time se po broju naslova Delta prvaka izjednačio sa legendarnim vozačem Branislavom Küzmičem. Drugoplasiranog Janosa Szilagyia za sobom je ostavio za 24.3

sekunde. Treće mjesto osvojio je Nenad Lončarić koji po prvi puta nastupa ove sezone. Trenutno vodeći u Međunarodnom prvenstvu Hrvatske je Danijel Šaškin koji je osvojio 4. mjesto i s ovim bodovima zadržao prednost pred Šebaljem, ali razlika više nije toliko velika. Szilagyi je s osvojenim drugim mjestom znatno popravio svoju poziciju u Prvenstvu i sada ozbiljno konkurira Rajku Žakelju za osvajanje trećeg mjesta. Na natjecanju je startalo 36 posada, a završilo ih je 24. Uz već ranija odustajanja, došlo je do novih tehničkih problema i odustajanja za posade: Varkonyi/Szabo (odustali kako bi pomogli svojim kolegama Vavika/Baumhakl i ispratili ih u bolnicu); Vignjević/Smrećki i Šamec/Šams zbog tehničkog kvara). 
Nakon ceremonijalnog cilja, održana je press konferencija na kojoj su sudjelovali prvoplasirani J.Šebalj/T.Klinc i Šaškin/Bruner. Juraj Šebalj zadovoljan je vožnjama i osvojenim bodovima. Za nastavak Prvenstva pokušat će na Croatia rally-u startati sa što boljim automobilom i dodatno poboljšati plasman. Danijel Šaškin je zadovoljan jer je uspio testirati auto. Veseli se Novom Vinodolskom koji je njegov teren i svim ostalim rally-jima koji se održavaju na stazama koje dobro poznaje. Uz Šaškina je bila i Nika Fleiss koju autosport sve više zanima, a već je i probala suvozačko mjesto pa ju možemo uskoro očekivati i na trkaćim stazama. 
Na završnoj ceremoniji dodijeljene su nagrade za CEZ, Prvenstvo Hrvatske, Međunarodno regionalno prvenstvo Hrvatske te Prvenstvo sjeverne lige.

 

 

 


PROMOCIJA ROMANA „ORSIA“

 

U Gradskoj knjižnici Dugo Selo je 24. lipnja održana je promocija romana dugoselske autorice Vladimire Becić, pod naslovom „Orsia“. Knjiga je izašla u zagrebačkoj nakladničkoj kući „Algoritam“. Osim same autorice, o knjizi su govorile naša istaknuta književna kritičarka Nataša Govedić, koja je i sama spisateljica, te poznata spisateljica i prevoditeljica Milena Benini. Govoreći o samom romanu, Nataša Govedić se dotakla nekih trenutaka u povijesti pisanja o vampirima kao fantastičnim bićima, ali i o nekim aspektima, koji po nekim mišljenjima, povezuju vampirizam i feminizam. Milena Benini također je progovorila o vampirima u književnosti, ali i na filmu. Njezin roman „Relativna pomrčina“ poslužio je kao izvjesna komparacija s romanom „Orsia“, a vezano uz današnji način pisanja o vampirima. Obje su kritičarke istaknule kako se vampiri danas više ni približno ne opisuju tako čudovišno kao nekada, a u čemu vjerojatno i leži njihova privlačnost i popularnost kod čitatelja danas. Moderni književni vampiri nisu više toliko predatori, koliko samo jedna druga vrsta bića koja nastoji preživjeti.
Kad smo kod „Orsie“, riječ je dakle o romanu vampirske tematike, a ne događa se u nekim dalekim ili nepoznatim krajevima, nego između Dugog Sela i Zagreba. Autorica Vladimira Becić najavila je kako je rad na pisanju drugog dijela pri završetku.
S obzirom na veliku popularnost ovog podžanra fantastične literature, vjerujemo da će naći put do mnogih čitatelja, posebno onih mlađih.

 

 

 

Predrag Topić

 

 

 

Predstava AUDICIJA gostuje u Dugom Selu

Legendarna predstava AUDICIJA gostuje u Dugom Selu u subotu 1. lipnja 2013. Održat će se u dvorani PREPOROD s početkom u 20 sati. Ova predstava često igra u Hrvatskoj i puni dvorane. 
Imate priliku uživati sat i pol u jedinstvenom sarajevskom humoru, a glumci i autoru garantiraju smijeh i dobro raspoloženje. 
Ulaznice je moguće nabaviti u Pučkom otvorenom učilištu Dugo Selo (tel. 2753 419) ili u Knjižari DENOVA. Cijena ulaznice u pretprodaji iznosi 40 kuna a na dan predstave na blagajni dvorane – 50 kn. Osigurajte svoje mjesto i opustite se uz smijeh i dobru atmosferu.

PUČKO OTVORENO UČILIŠTE DUGO SELO

 

 

Karlovac open 2013.:

 

TK Rugvica osvojio tri zlatne medalje

Taekwondo klub Rugvica nastupio je u subotu 25. svibnja na velikom međunarodnom natjecanju Karlovac open 2013. i u konkurenciji od 850 natjecatelja iz 15 država i 85 klubova osvojio tri odličja i to sva tri zlatna u kadetskoj konkurenciji. Odličja su osvojili Antonia Krainović,Ivan Šapina i Toni Dujić.


Uspješan vikend za odbojkašice OK Dugo Selo

Nakon uspješne sezone 2012./2013. u mini odbojci za odbojkašice OK Dugo Selo, godište 2000. koje su osvojile drugo mjesto u Zagrebačkoj županiji i četvrto u Odbojkaškoj regiji centar i izborile odlazak na državno prvenstvo u Rovinj gdje su završile na 18. mjestu, ovaj vikend 25. svibnja u Vrbovcu isto je bio uspješan. Odigran je završni turnir Pripremne lige Zagrebačke županije u mini odbojci za godište 2001. i mlađe gdje su male odbojkašice OK Dugo Selo od 8 ekipa zauzele drugo mjesto i osvojile srebrnu medalju. Nakon što su kroz svoju skupinu izborile ulazak među najbolje četiri ekipe, u polufinalu su pobijedile ekipu Ivanić Grada sa 3:0, a u finalu su od ekipe Neba iz Zaprešića izgubile 2:1, gdje su u trećem odlučujućem setu koji je bio neizvjestan do kraja, odigrale 23:21 u korist Neba. Ovaj rezultat pokazuje da će ekipa OK Dugo Selo i sljedeću sezonu 2013./2014. pokušati izboriti dobar plasman na županijskom, regionalnom, a nadamo se i državnom natjecanju. Na ovom turniru iskazale su se igračice Marta Pekvarić i Marija Kaić.

P.O.


27. svibnja 2013. godine

Kyokushin klub viceprvak Hrvatske u katama!

U subotu, 25. svibnja 2013. godine, u Zagrebu, održano je Prvenstvo Hrvatske u katama Hrvatskog kyokushin karate saveza. Sudjelovalo je60 najboljih natjecatelja. Kyokushin karate klub "Dugo Selo" je osvojio 12 medalja. 
Teo Miodragović, Filip Mavrić i Nikola Tucaković postali su prvaci Hrvatske sa osvojenom zlatnom medaljom. 
Tena Vrh, Dominic Vidović, David Tunić i Noa Matić postali su viceprvaci sa osvojenom srebrnom medaljom. Ana Pavlić, Lorena Miodragović, Leo Siniša Radošić, Matej Mavrić i Martin Čekada osvojili su broncu. 
Navedenim rezultatom kyokushin karate klub "Dugo Selo" je postao viceprvak Hrvatske u katama.

 

 

 

STOLNOTENISKI ŠPORTSKI KLUB “DUGO SELO”
Đure Dubenika br. 2,
Dugo Selo, 26.05.2013. godine

I Z V J E Š Ć E

 

 

Luka Martinek treći na kadetskom Top - 12 turniru! U subotu i nedjelju 25. i 26.05.2013. godine u Slavonskom Brodu odigran je TOP - 12 turnir za kadete a u Varaždinu TOP - 12 turnir za kadetkinje. Na tim turnirima nastupilo je po dvanaest najboljih kadeta, odnosno kadetkinja Hrvatske.
Na kadetskom turniru u Slavonskom Brodu, između dvanaest igrača nastupila su i dva naša takmičara brača Luka i Mislav Martinek. Luka je na kraju osvojio odlično 3. mjesto a Mislav se morao zadovoljiti 6. mjestom. U konačnici to je odličan reztultat jer će brača i sljedeće sezone nastupati u ovoj kategoriji pa se nadamo ponovo odličnim rezultatima.
Ana Murat je dobrim igrama zaslužila da je trener reprezentacije pozove na TOP - 12 za kadetkinje u Varaždin, iako je to starija kategorija od njene u kojoj će Ana nastupati tek sljedeće sezone. Na kraju je Ana zauzela odlično 5. mjesto ćime je u potpunosti opravdala povjerenje koje joj je ukazao trener reprezentacije.

Pripremio: Zvonko Pokas

 


24. svibnja 2013. godine

Izabrani službeni suveniri Grada – graditeljske, arhitekturne i tradicijske posebnosti našeg kraja

 

Odlukom članova skupštine Turističke zajednice grada Dugog Sela, a na prijedlog Stručnog povjerenstva za odabir službenih suvenira Grada Dugog Sela, prvonagrađen suvenir je autorski rad Dragice Banić pod nazivom „Pogled u povijest“. Radi se o stiliziranom modelu drvenog prozora od hrastovine prema uzoru na postojeći prozor stare kleti u Ferenčakovoj kući. Unutar prozora, na staklenom okviru, nalazi se šest ilustracija sa simbolima Dugog Sela – stare Martinske crkve na Martinu Bregu, Sv. Martina, guske, kule Drašković, Templara i grba Grada Dugog Sela. Izloženi predmet nije imao službeni grb grada, već ilustraciju štita s prekriženim mačevima, no nakon odluke, u daljnjoj produkciji, u donjem lijevom kutu autorica će umjesto štita oslikati grb Grada. Članovi skupštine suglasni su da rad Dragice Banić, od sveukupno 14 pristiglih na javni poziv, na najbolji način dočarava Dugo Selo. Drveni prozor izrađen po uzoru na graditeljstvo tradicijske baštine ovog kraja ujedno prikazuje pojedine simbole dugoselske prošlosti, on također simbolizira otvorenost Dugog Sela prema svijetu. Prihvaćen je prijedlog člana Stručnog povjerenstva Saše Antolkovića da se drvene šarapolke mogu zatvarati, ako i sugestija člana Skupštine TZ Zvonka Barilića da toranj staromartinske crkve u ilustracije bude izveden u izvornom, baroknom zdanju. Drugo mjesto, odluka je Skupštine, pripalo je autoru Robertu Samardžiću i njegovom radu „Toranj Crkve sv. Martina na kocki“ – prikaz trenutnog stanja i izgleda staromartinske crkve na Martin Bregu na drvenom postamentu u obliku kocke. A treće mjesto osvojile su unikatne etno lutke „Dugoselci“ autorice Jelene Holec nadahnute povijesnom tradicionalnom muškom i ženskom nošnjom ovog kraja. Posebno priznanje za originalnost ideje dodijeljeno je Slavimiru Slavičeku-Šumskom za njegov rad „Sveti Martin si mal počinul“. Radi se o unikatni primjerku lika Svetog Martina koji se nakon napornog posla, krštenja mošta, umorio i sjeo na svoju crkvu, a pod težinom Martin crkva je popustila, a njezine razvaline nijemi su svjedok tog događaja do današnjeg dana. Zbog duhovitosti i zanimljivosti priče djelo je ocijenjeno originalnim te iz tog razloga dobilo posebno priznanje, pojasnio je zamjenik predsjednika TZ-a Ivan Gereci. 
Odabrana prva tri suvenira bit će službeni suveniri Grada Dugog Sela koji će iz tog razloga u budućoj proizvodnji biti obilježeni prigodnim certifikatom. Ostali zaprimljeni radovi bit će korišteni kao promotivni materijali grada koje Turistička zajednica, bez obveze može prema potrebi naručivati od autora, odnosno proizvođača. Prihvaćen je prijedlog člana Milana Galića da se prilikom predstavljanja TZ na sajmovima, štandovima omogući predstavljanje i prodaja tih radova koji nosi odabrani za službeni suvenir Grada. Ovime je zaključena sjednica koju je po posljednji put, u svom četverogodišnjem mandatu, vodio zamjenik predsjednika TZ-a Ivan Gereci. Članovi su se, pored toga, na sjednici pozdravili minutom šutnje, sa nedavno preminulim članom Mato Vladićem.

 

 

 

I.G.O.


Sučeljavanje kandidata za gradonačelnika Dugog Sela te za načelnika općine Rugvica

Drugi krug lokalnih izbora očekuje nas 2. lipnja. Podsjetimo da su u Dugom Selu u drugi krug za gradonačelnika ušli Stjepan Štefinovec i Stipo Velić, dok su u općini Rugvica u drugi krug za načelnika ušli Ivan Remenar i Mato Čičak. 
Radio Martin sučelit će kandidate za gradonačelnika Dugog Sela Stipu Velića (HDZ-HSS-HSP AS) i Stjepana Štefinovca (SDP-HSU) u posebnoj emisiji 29. svibnja (srijeda) između 12.00 - 13.00 sati. 
U isto vrijeme, dan ranije u utorak, u izravnom programu sučelit će i kandidate za načelnika općine Rugvica Matu Čička (HDZ-BUZ-HČSP) i Ivana Remenara (HSS). 
Preko facebook stranice Radio Martina možete redakciji napisati što je Vama važno u Dugom Selu i što bi Vi pitali budućeg gradonačelnika.

 

Sportski vikend u Dugom Selu:

 

"39. Zagreb Delta - 15. Martinski rally"

Auto klub "DELTA" Zagreb danas 24. i sutra 25. svibnja organizira "39. Zagreb Delta - 15. Martinski rally". 
Ove godine Zagreb Delta rally dio je prestižnog FIA Rally prvenstva Srednje europske zone tako da će se na martinskim stazama ovog vikenda naći neki od ponajboljih vozača iz regije. 
Suorganizatori događanja su Auto klub "Delta team" iz Zagreba, Auto-moto klub "Dugo Selo" i Udruga "Crne mambe", a počasni pokrovitelji su gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i gradonačelnik Grada Dugog Sela Vlado Kruhak. 
Svečano otvorenje najavljeno je za 16.45 sati, a ceremonijalni start za 17.01 sati. 
Obzirom na održavanje ove tradicionalne športske priredbe donosimo i obavijest o privremenom zatvaranju prometa na cestama na kojima će se odvijati posebni brzinski ispiti.

 

 

CRVENKAPICA – lutkarska predstava u Dugom Selu

U prodaji su ulaznice za lutkarsku predstavu za djecu. 
Predstavu CRVENKAPICA (Braće Grimm) izvest će Lutkarska scena „Ivana Brlić-Mažuranić“ u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo.


Sarajevska AUDICIJA 4 gostuje u Dugom Selu

Popularna predstava AUDICIJA koja obiluje prepoznatljivim sarajevskim humorom bit će izvedena u subotu 1. lipnja 2013. godine u Dugom Selu, u dvorani PREPOROD u 20 sati. 
Ulaznice u pretprodaji po 40 kuna moguće je kupiti u Pučkom otvorenom učilištu Dugo Selo i Knjižari DENOVA.


23. svibnja 2013. godine

Susret glazbenjaka osnovnoškolaca u Rugvici - „Baš je fora zbor do zbora“

 

Osnovna škola Rugvica organizator je i domaćin susreta glazbenjaka učenika pod sloganom „Baš je fora zbor do zbora“ koji se danas održao u sportskoj dvorani ove škole. Okupivši oko 160 učenika iz četiri osnovne škole – „Eugena Kumičića iz Velike Gorice, „Josipa Zorića“ i „Ivana Benkovića“ iz Dugog Sela te iz OŠ Rugvica – susret je osmišljen kao revijalna smotra zborova i glazbenih ansambla osnovnih škola s područja Zagrebačke županije. Kako nam je kazao jedan od idejnih začetnika Saša Šimić, prof. glazbenog odgoja OŠ Rugvica, „smotra naših glazbenjaka iz osnovnih škola organizira se po prvi puta, a s obzirom da 

takvog tipa smotre – revijalnog karaktera, nedostaje na županijskom nivou, željeli smo ga pokrenuti u rugvičkoj školi“. Uz njega, ideju su razradile još Sandra Frančišković, prof. iz OŠ Ivana Benkovića te Tena Čačić, prof. iz OŠ Josipa Zorića. Veselo društvo raspjevanih učenika koje se jutros okupilo u dvorani na početku je pozdravio ravnatelj škole domaćina Damir Luketić, nakon čega su uslijedili zanimljivi nastupi – glazbenog ansambla OŠ Josipa Zorića izvevši skladbe na frulama, zatim odlični nastup velikogoričkog zbora s francuskom pjesmom Je Veux, pjevačice Zaz, a zbor domaćina je izveo posebno zanimljive izvorne afričke pjesme. Organizatori se nadaju kako će istu smotru ponoviti i sljedeće godine, s nadom kako će im se odazvati veći broj zborova, koje su inače i pozvali, no međutim veći broj imao je prethodno dogovorene aktivnosti i događanja. 
Atmosferu i nastupe, moramo napomenuti, snimali su članovi školskog video kluba OŠ Rugvica pod vodstvom prof. likovnog odgoja Zorana Božičevića, tako da ćemo se moći uskoro svi uvjeriti u kvalitetu i potencijal malih glazbenjaka.

 

 

 

I.G.O.


22. svibnja 2013. godine

Uređen mali biser grada – šetalište Kontesin put

 

Jedanaestu godinu za redom članovi Sindikata umirovljenika Hrvatske podružnice Dugo Selo organiziraju radnu, eko-akciju čišćenja i uređenja šetnice Kontesin put, romantične šetnice koja se proteže šumom od gradskog Perivoja grofa Drašković, uz nogometne sportske terene i Gradske sportsku dvoranu. Šetnicom je, prema pričanjima starijih Dugoselaca, voljela jahati kontesa Drašković, a sada građanima, ljubiteljima prirode i zaljubljenim parovima služi kao staza za opuštajuće šetnje do Martin Brega. Kako bi i dalje svi mogli uživati u šumskim šetnjama, danas su članovi SUH-a počistili i navezli novi sloj kulira na stazu. Kako nam je kazao predsjednik dugoselskog SUH-a Josip Sahor, 12 kubika kulira koji se danas navozio i razgrtao u aranžmanu 30 članova SUH-a je donacija, kao i svake godine, tvrtke IGM šljunčara Trstenik d.d., dok je prijevoz istog omogućen zahvaljujući prijevozniku Stjepanu Štivičiću, kojima se ovim putem zahvaljuje. Danas se nastojala staza urediti od eventualnog otpada, koji se i dalje baca, posebice na zapadnoj strani kanala uz šetnicu, što smo mogli i sami primijetiti. Klupice su učvršćene, a tijekom narednog razdoblja nastojat će u suradnji s Hrvatskim šumama, u čijem je vlasništvu staza, pokrčiti šikaru koja raste uz šetnicu na istočnoj strani. Potrebno je postaviti i drvene oznake naziva šetnice kojih je bilo nekoliko, a sada nedostaju. Ovakve akcije posebno su drage članovima SUH-a, ističe Sahor, zbog opće koristi koju svi građani imaju, ali i zbog čistog poriva umirovljenika da radnim akcijama budu aktivni i, još uvijek, korisni sudionici, društva, istaknuvši kako se njihovo članstvo širi – ove godine dosada je novoučlanjeno 28 umirovljenika, sveukupno činiviši bazu 250 članova. 
Gradonačelnik Dugog Sela Vlado Kruhak, zajedno s njegovim zamjenikom Ivanom Gerecijem i pročelnikom za društvene djelatnosti Veljkom Bertakom danas su posjetili članice i članove SUH-a donijevši im za sokove za okrjepu. Tom prilikom gradonačelnik im se zahvalio naglasivši kako se radi o sitoj ekipi koja je organizirala proslavu Praznika rada u gradskom parku, koju organiziraju već petu godinu. „Ovo je prekrasna staza, šetalište – mali biser grada, i Grad nastoji sukladno izmjenama i dopunama Prostornog plana, urediti i produžiti šetalište do vrha Martin Brega, ne samo do ulice Kontesin put gdje se trenutno spaja“, kazao je gradonačelnik. Također dodaje kako je u planu na južnoj strani, okomito na šetnicu, izgradnja spojne ceste. Naime, u produžetku Sportske ulice izgradit će se most te se spojiti sa Domobranskom ulicom. „Time Grad dobiva sjevernu dugoselsku obilaznicu koja na istočnoj strani kreće iz Lukarišće i završava u Domobranskoj, a omogućuje da se sporednim ulicama izbjegne promet glavnom prometnicom kroz Dugo Selo“, poručio je gradonačelnik. Izgradnja spojne ceste, zajedno s mostom, prema njegovim riječima, bit će osigurane iz gradskog proračuna, odnosno mogućim sredstvima iz EU fondova te sredstvima Hrvatskih voda koje planiraju financirati izgradnju mosta.

 

 

 

I.G.O.


Zagrebačka županija dodjeljuje 300.000 kuna za organizaciju i nastup na poduzetničkim manifestacijama

Zagrebačka županija bespovratno će dodijeliti 300.000 kuna za sufinanciranje organiziranja manifestacija vezanih uz poduzetništvo kao i nastupe na njima. Natječaj je otvoren do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 31. listopada ove godine. Bespovratna sredstva dodjeljivat će se za sufinanciranje organiziranja manifestacija, za zajedničke i pojedinačne nastupe poduzetnika na manifestacijama kao i za organizaciju manifestacija ili zajedničkog nastupa učenika na manifestacijama. Zagrebačka županija sufinancirat će organiziranje manifestacija na području Zagrebačke županije, a iznimno izvan njezinog područja, ukoliko je manifestacija značajna za Zagrebačku županiju, a njezinim izlagačima je nastup besplatan ili omogućen pod povoljnim uvjetima. Također, sufinancirat će se organiziranje zajedničkog odnosno pojedinačnog nastupa poduzetnika i učenika u Hrvatskoj i inozemstvu. 
„Organiziranje manifestacija te nastupi poduzetnika na raznim sajmovima važan su oblik promocije i razvoja poduzetništva“ - izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, podsjetivši da je otvoren i natječaj vrijedan 2,1 milijun kuna za dodjelu bespovratnih potpora za poticanje poduzetništva. Iz Zagrebačke županije pozivaju sve zainteresirane da se jave na natječaj najkasnije do 31. listopada 2013. godine. Tekst natječaja i potrebni obrasci nalaze se na web stranicama Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr, a više informacija može se dobiti na broju telefona 01/6009-457 ili na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Popunjeni obrasci te potrebna dokumentacija dostavljaju se na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za gospodarstvo, Ulica grada Vukovara 72/V kat, PP 974, 10001 Zagreb. Također, zahtjevi se mogu predati i osobno na navedenoj adresi u pisarnici, prizemlje, soba br. 1.


21. svibnja 2013. godine

Odabrane foklorne izvedbe KUD-a Preporod za županijsku smotru

 

Na smotri koreografiranog folklora održanoj 20. svibnja u dvorani Preporod izabrane su najbolje koreografije i izvođači koji će nastupiti u županijskoj smotri. 
U kategoriji dječjeg folklora to su pjesme i plesovi Posavine "Ajd' idemo k Save vode" koje su uspješno izveli članovi dječjeg folklornog ansambla KUD-a Preporod. Njihov koreograf i voditelj je Dalibor Brozović, prof. Plesnu izvedbu pratio je sigurni i čvrsti dječji tamburaški sastav pod vodstvom Maria Sorića (glazbena obrada Zoran Jakunić). Tako je ocijenio mr.art. Bojan Pogrmilović koji je predsjedao stručnom sudu, uz sugestiju za uvođenje dvoglasnog pjevanja. 

Na izlučnoj smotri još su se predstavile četiri dječje skupine: Foklorna igraonica, Škola folklora i "B" postava dječjega ansamble iz KUD-a Preporod, te dječja skupina KUD-a Tančec Jalševec Nartski. 
U kategoriji odraslih folkloraša koreografija "Lepo nas je pogledat sa strane" u izvedbi folklornog ansambla KUD-a Preporod upućena je na Smotru Zagrebačka županije. To su pjesme i plesovi Bratine u koreografiji Ivice Ivankovića i glazbenoj obradi Zorana Jakunića. Tu je koreografiju i glazbenu obradu mr Pogrmilović ocijenio odličnom pohvalivši dvoglasje farkaš tambura u kombinaciji s violinom i gudačim basom. Pjevanje je također pohvaljeno uz stručne osvrte za poboljšanje pjevnih dijelova kako bi odlična koreografija, prema ocjeni stručnjaka, bila još bolje izvedena.

 

N.K.


Predstavljena zbirka humoreski Rolanda Peharca

 

Rolando Peharec autor je knjige „Nešto posve osobno ili da vam ne bih ponovo pričao“, 23. izdanja dugoselske biblioteke Terra Sancti Martini izdavača Gradske knjižnice Dugo Selo. Povodom toga održano je u petak, 17. svibnja svečano predstavljanje njegove zbirke humoreski. Radi se o 21 priči autobiografskih elemenata koje je autor popratio i stripovskom adaptacijom, prezentiravši ga na ujedno na promociji. Rolando Peharec, dugoselski je umjetnik koji se od kraja sedamdesetih bavi ilustracijom stripova, animiranih filmova, računalnom animacijom, televizijskom produkcijom itd. Peharec je također član kultne hrvatske kazališne skupine Coccolemocco. Za sebe ističe kako je pripadnik generacije neprilagođenih s izrazitim otporom autoritetu nekompetencije. Svoj rad prezentira kroz „Ars centar“, sa sjedištem u Dugom Selu, a ujedno je i predsjednik Udruge „Pogled naprijed“ koja na području grada djeluje na promicanju vrijednosti civilnog društva i edukaciji djece. Autor je i interaktivne enciklopedije dugoselskog kraja. 
Promocija je održana u prostoru Gradske knjižnice Dugo Selo, a tom je prilikom na zabavan način predstavljen i jedan od Peharčevih novih projekata – Dugoselska guska (kroz stranice društvenih mreža putem lika Dugoselske guske nastoji promicati Dugo Selo, kao grad koji štuje sveca Martina i njegovo povijesno, ikonografsko naslijeđe) poklonivši mu buket šarenih balona. Na kraju moramo napomenuti kako je autorica fotografije naslovnice knjige "Nešto posebno.." Anita Nadj, dok je za uređenje prostora uz promociju bila zadužena Ariella Melić.

 

 

 

I.G.O.


LUDS uskoro organizira 5. Izložbu minijatura

 

Protekla godina za Likovnu udrugu Dugo Selo bila je u znaku 10. godišnjice rada, obilježena brojnim aktivnostima, izložbama i kolonijama u kojima su članovi sudjelovali, a izdali su i prigodnu monografiju uz ovaj jubilej. Na skupštini udruge održane 17. svibnja u bivšem Domu HV-a, njihovom sjedištu, predsjednik Ivo Ostojić naveo je također kako je za svoj dosadašnji rad prošle godine Udruga dobila godišnju nagradu Grada Dugog Sela, kao i priznanje Općine Brckovljani, s kojom također ostvaraju uspješnu suradnju. U vlastitom aranžmanu organiziraju izložbu minijatura, godišnju izložbu svojih članova, sudjeluju u kolonijama u Vugrovcu, Zagrebu, Stančiću, Popovači, Dugom Selu, a pojedinačno članovi su organizirali ili sudjelovali u izložbama u Dugom Selu, Zagrebu, te u Splitu, Dubrovniku, Parizu, Zurichu (Velimir Trnski). U ovoj godini, navodi Ostojić, planirana je 5. Izložba minijatura za koju su već 

pristigle prijave i sama djela, a u pripremi je i katalog. Sama izložba uskoro će uslijediti, najavio je. I ove godine sudjelovat će su dosadašnjim kolonijama i susretima likovnih umjetnika, dok je upitno sudjelovanje u koloniji u Velom Lošinju u organizaciji Društva Naša djeca Dugo Selo. Naime, Društvo trenutno nema sredstava, no predsjednik LUDS Ostojić ističe i problematiku nedovoljne kvalitete radova njihovih članova. Nedorađenost radova bio je jedan od razloga neuspješne prodaje na izložbama nakon kolonije. Ovogodišnji poziv iz Srbije, iz Šapca, na žalost će morati dobiti zbog nemogućnosti većeg broja članova da se u kratkom roku pripremi za put. No, to ne znači da sljedeće godine neće moći, poručio je Ostojić. On će, nadalje, nastojati ostvariti uspješnu suradnju i sa susjednom općinom Rugvica, jer „naši članovi moraju konstantno raditi, napredovati, ne smiju stagnirati“. Plan mu je oformiti Stručno povjerenstvo sastavljeno od vanjskih likovnih stručnjaka koji će obavljati procjenu i analizu njihovih radova, jer, smatra, kako je potrebno potaknuti, na afirmativni način, umjetnički razvoj njihovih kolega u udruzi. 
Prema izvješću blagajnice Vere Tomić, u 2012. godini Udruga je ostvarila 21.410 kuna prihoda, od čega su prenesena sredstva iz 2011. godine 7.489 kuna, od članarina je ostvareno 1.850 kuna, dotacija Grada Dugog Sela za organizaciju Izložbe minijatura 5.000 kuna, Od Općine Brckovljani za Izložbu na njihovom prostoru 2.000 kuna te od Zagrebačke županije 5.000 kuna. Ukupni rashodi iznosili su 6.551 kunu. Za 2013. godinu preneseni prihodi iznose 14.858 kuna, prihodi od dotacija i članarina tijekom ove godine planirani su na nivou protekle godine.

 

I.G.O.


Odabrane foklorne izvedbe KUD-a Preporod za županijsku smotru

 

Na smotri koreografiranog folklora održanoj 20. svibnja u dvorani Preporod izabrane su najbolje koreografije i izvođači koji će nastupiti u županijskoj smotri. 
U kategoriji dječjeg folklora to su pjesme i plesovi Posavine "Ajd' idemo k Save vode" koje su uspješno izveli članovi dječjeg folklornog ansambla KUD-a Preporod. Njihov koreograf i voditelj je Dalibor Brozović, prof. Plesnu izvedbu pratio je sigurni i čvrsti dječji tamburaški sastav pod vodstvom Maria Sorića (glazbena obrada Zoran Jakunić). Tako je ocijenio mr.art. Bojan Pogrmilović koji je predsjedao stručnom sudu, uz sugestiju za uvođenje dvoglasnog pjevanja. 

Na izlučnoj smotri još su se predstavile četiri dječje skupine: Foklorna igraonica, Škola folklora i "B" postava dječjega ansamble iz KUD-a Preporod, te dječja skupina KUD-a Tančec Jalševec Nartski. 
U kategoriji odraslih folkloraša koreografija "Lepo nas je pogledat sa strane" u izvedbi folklornog ansambla KUD-a Preporod upućena je na Smotru Zagrebačka županije. To su pjesme i plesovi Bratine u koreografiji Ivice Ivankovića i glazbenoj obradi Zorana Jakunića. Tu je koreografiju i glazbenu obradu mr Pogrmilović ocijenio odličnom pohvalivši dvoglasje farkaš tambura u kombinaciji s violinom i gudačim basom. Pjevanje je također pohvaljeno uz stručne osvrte za poboljšanje pjevnih dijelova kako bi odlična koreografija, prema ocjeni stručnjaka, bila još bolje izvedena.

 


20. svibnja 2013. godine

 

Lokalni izbori 2013.

 

U DUGOM SELU NAJVIŠE GLASOVA DOBILA KOALICIJA HDZ,HSS, HSP AS - VELIĆ I ŠTEFINOVEC U DRUGOM KRUGU ZA GRADONAČELNIKA

 

Na jučerašnje lokalne izbore u Gradu Dugom Selu izašlo je 33,35% birača, a relativni pobjedik izbora je koalicija HDZ,HSS,HSP AS. Njihov kandidat za gradonačelnika Stipo Velić također je dobio najviše glasova, ali ne i dovoljno za pobjedu u prvom krugu pa ćemo 2. lipnja ponovo izaći na izbore kada će mu protukandidat biti Stjepan Štefinovec, kandidat SDP-a i HSU-a. 
U izborima za članove Gradskog vijeća Dugog Sela koalicija HDZ,HSS,HSP AS dobila je 1.996 glasova, odnosno 40,29% ,što joj je osiguralo osam vijaćnika. 
Koalicija SDP,HSU dobila je 1.301 glasova, odnosno 26,26%, što joj u Gradskom vijeću osigurava pet vijećanika. 
Lista nezavisnog kandidata mr.sc. Zvonka Novosela Dolnjaka osvojila je 467 glasova, 9,43% i dva člana Gradskog vijeća. 
S po jednim vijećnikom u Gradskom vijeću bit će zastupljeni i HSP koji je osvojio 278 glasova, odnosno 5,61% te HSLS s osvojenih 266 glasova, odnosno 5,37%. 
Liste Hrvatskih laburista-stranke rada, HČSP, Hrast - Pokret za uspješnu hrvatsku, lista nezavisnog kandidata Damira Mesića i HNS, nisu uspjele prijeći izborni prag. 
Za izbor gradonačelnika Grada Dugog Sela kandidat HDZ,HSS,HSP AS Stipo Velić osvojio je 2.153 glasa, odnosno 41,93%, a kandidat SDP,HSU Stjepan Štefinovec 1.475 glasova, odnosno 28,72%. 
Slijede nezavisni kandidati mr.sc. Zvonko Novosel Dolnjak s osvojenih 697 glasova, ili 13,57%, Damir Mesić s 312 glasova, odnosno 5,90%.

 


U BRCKOVLJANIMA PREMOĆNA POBJEDA HSS-a - ŽELJKO FUNTEK PONOVO NAČELNIK

Na izbore u Općini Brckovljani izašlo je 36,37% upisanih birača, a apsolutni pobjednik izbora je HSS i njegov kandidat za načelnika općine Željko Funtek. 
Željko Funtek dobio je potporu 1.376 birača, odnosno 66,73%, dok je njegov jedini protukandidat Željko Pišćenec iz HDZ-a dobio 629 glasova, odnosno 30,50%, čime Funtek osvaja i šesti načelnički mandat u Općini Brckovljani. 
U izborima za članove Općinskog vijeća Brckovljani HSS je dobio 986 glasova, 49,20%, odnosno osam mandata i apsolutnu većinu u vijeću. 
HDZ je dobio 524 glasa, 26,15%, odnosno četiri vijećnička mjesta, SDP je dobio 212 glasova, 10,58% i jednog vijećnika. Po jednog vijećnika u Općinskom vijeću Brckovljana dobili su i Hratski laburisti - Stranka rada koja je osvojila 165 glasova, odnosno 8,23% te HSU s osvojenih 117, glasova, ili 5,84%.


U RUGVICI RELATIVNA VEĆINA HDZ-u I NJIHOVOM KANDIDATU ZA NAČELNIKA MATI ČIČKU

U Rugvici je na izbore pristupilo čak 46,20% birača, a po prvi puta od osnutka ove općine relativni pobjednik izbora je HDZ. Lista HDZ-a za Općinsko vijeće Rugvice dobila je potporu 1.216 birača, 39,97%, te osvojila sedam vijećničkih mandata. Lista HSS-a dobila je 1.054 glasa, 34,65% , i šest vijećničkih mandata, a u vijeću će biti i po jedan predstavnik SDP-a, s osvjenih 285 glasova, odnosno 9,37%, i Autohtone Hrvatske seljačke stranke s osvojenih 159 glasova, odnosno 5,23%. 
Ispod izbornog praga ostale su liste HSP-a, nezavisnog kandidata Vinka Mršića, HNS-a i nezavisnog kandidata Ilije Lovrića. 
Za načelnika Općine Rugvica najviše glasova dobio je kandidat HDZ-a Mato Čičak koji je osvojio 1.332 glasa, odnosno 42,22%, a kandidat HSS-a Ivan Remenar 1.300 glasova, osnono 41,20%. Njih dvojica ulaze u drugi krug za izbor načelnika Općine Rugvica. 
Kandidat SDP-a, HSU-a Darko Hrdan dobio je 240 glasova, nezavisni kandidat Vinko Mršić 132 glasa, a nezavisni kandidat Ivan Mabić 62 glasa.

N.H.M.


Objavljene pjesme Zvonka Nemeta

 

Bujicu slika, pamćenja, osjećaja i doživljaja, kao presliku svoje duše, objavio je Zvonimir Nemet u svojoj 61. godini života, koju je i upisao na naslovnicu svoje prve zbirke pjesama. Tada je rođen u Vojvodini, u Inđiji koju je morao napustiti ratne 1991. godine kada je s obitelji doselio u rugvički kraj i zaposlio se u Bc Institutu. Živio je tu, radio, sjećao se zavičaja, stvarao novi dom, odgajao djecu, a riječi su rasle u njemu. Buknule su nedavno, glasno govoreći sve što je proživljavao i osjećao. Uz potporu Općine Rugvica, čiji je stanovnik i Bc Instituta čiji je zaposlenik, objavljena je zbirka "61…" u izdanju Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo. Predstavljanje je održano u prostoru OŠ Rugvica 17. svibnja. Autora i njegova djela 

predstavio je ravnatelj Učilišta Nenad Haleuš-Mali, u nazočnosti rugvičkog načelnika Ivana Remenara. Goran Roksandić predstavio je aktivnost Zajednice iseljenih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata koja okuplja ljude poput autora knjige Nemeta. O autoru kao radniku u poljoprivredi govorio je predstavnik Bc Instituta za oplemenjivanje i proizvodnju bilja Zdravko Kozić, sažimajući njegov rad i život na posavskim njivama koje je, kao i svoj dom, zamijenio s onima srijemskima. Stihove iz objavljene knjige govorili su članovi njegove najuže obitelji, kći i unuci koji su također ispisali i ilustrirali pokoju stranicu. Večer lijepih riječi, sjećanja i osjećaja protekla je u ozračju životnog optimizma kojim su duboko u prošlost potisnute tuge, nepravde, krivnje. Ovaj književni i zavičajni skup pratili su tamburaši iz KUD-a Tančec.

 

 

 

 

Dan otvorenih vrata DVD-a Prečec:

 

Taktička vježba pokazala izvrsnu koordinaciju svih službi

 

Povodom obilježavanja mjeseca zaštite od požara kao i uvoda u požarnu sezonu Dobrovoljno vatrogasno društvo Prečec već tradicionalno održava Dan otvorenih vrata. Cilj je upoznati mještane s Društvom, ali i opremljenošću tako da je organizirana izložba i prezentacija opreme i vozila. 
Ove godine, domaćin je ugostio članove operativne postrojbe bratskog vatrogasnog društva PGD Stara Loka iz Slovenije te operativnu postrojbu prijateljskog vatrogasnog društva DVD-a Špišić Bukovica. Uz brojne aktivnosti koje su održane toga dana - izložba i prezentacija vatrogasne opreme i vozila, prezentacija gašenja početnih požara "S" aparatima, požarne opasnosti u domaćinstvu i kućanstvu, 

vježbe gašenja požara u izvođenju najmlađih članova DVD Prečec - najupečatljivija je bila zajednička taktička vježba PGD-a Stara Loka, DVD-a Špišić Bukovica i DVD-a Prečec. Spremnost i uvježbanost svakog pojedinog društva rezultirala je odlično odrađenom zajedničkom vježbom, a valja naglasiti kako je vježba dogovorena nekoliko dana ranije bez ikakve detaljnije razrade. Svrha vježbe bila je pokazati spremnost društava u gašenju požaru koji je za cilj imao izvlačenje unesrećenih s tavana i iz zadimljenog prostora te gašenje požara korištenjem auto ljestava. Iako samo pokazna, ova je vježba pokazala izvrsnu koordinaciju svih službi, od vatrogasaca do hitne pomoći i policije, ali i odličnu koordinaciju između društava koja inače ne djeluju zajedno. 
Dan otvorenih vrata ispunio je očekivanja Društva, a zajedničku taktičku vježbu došla su pogledati i društva iz okolice. Ujedno, u cilju prikupljanja financijskih sredstava za opremanje društva organizirana je tombola za sve posjetitelje.

 

 

 

A.K.


Ekipa "Brzi i žestoki" iz OŠ "Ivan Benković" osvojila peto mjesto

 

U subotu, 11. svibnja u Novom Vinodolskom je održano 17. Državno natjecanje Mladeži Hrvatskog Crvenog križa. Ekipe mladeži i podmlatka su se natjecale u znanju pružanja prve pomoći i poznavanju Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, međunarodnog humanitarnog prava, ljudskih prava i prava djeteta. 
Na natjecanju su sudjelovale pobjedničke ekipe međužupanijskih natjecanja, u kategorijama mladeži (srednje škole) i podmlatka (osnovne škole). Od ukupno 699 ekipa, koliko ih je sudjelovalo na školskim natjecanjima, na natjecanju u Novom Vinodolskom sudjelovalo je najboljih 20 ekipa iz društava Crvenog križa. 
Pobjednici međužupanijskog natjecanja Zagrebačke i Sisačko-moslavačke županije održanog 13.04. u Glini također su sudjelovali na ovom Državnom natjecanju. Ekipa "Brzi i žestoki" iz Osnovne škole "Ivan Benković", Dugo Selo, koja je u kategoriji podmlatka predstavljala Gradsko Društvo Crvenog križa Dugo Selo i svoju školu osvojila je izvrsno peto mjesto. 

Uz službeni dio, tijekom natjecanja su od strane organizatora vrednovane i neslužbene kategorije kao što su predstavljanje, brzina, spretnost, kreativnost… pa je tako dugoselska ekipa osvojila nagradu kao najspretnija ekipa. 
Ekipu pod zaporkom "Brzi i žestoki" čine učenici osmih razreda: Alessandro Ninković, Danijela Mosković, Melisa Polomi, Ivona Svetina i Anamaria Škrabo pod mentorskim vodstvom prof Ane Srdinić i vanjskog suradnika Kristijana Katinića. 
U kategoriji podmlatka prvo mjesto osvojila je ekipa iz Splita, a u kategoriji mladeži ekipa iz Buja. 
Hrvatski Crveni križ organizirao je ovo natjecanje u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta i Agencijom za odgoj i obrazovanje. 
Na kraju donosimo i konačan poredak ekipa u obje kategorije:

 

Poredak ekipa podmlatka:
1. GDCK Split - OŠ "Kman-Kocunar", Split 
2. GDCK Slatina - OŠ Josipa Kozarca, Slatina 
3. GDCK Buje - OŠ Marije i Line, Umag 
4. GDCK Rab - OŠ Ivana Rabljanina, Rab 
5. GDCK Dugo Selo - OŠ "Ivan Benković", Dugo Selo 
6. GDCK Koprivnica - OŠ "Braća Radić", Koprivnica 
7. GDCK Zagreb - OŠ Nikole Tesle, Zagreb 
8. GDCK Krapina - OŠ "Ljudevit Gaj", Krapina 
9. GDCK Nova Gradiška - OŠ Ljudevita Gaja, Nova Gradiška 
10. GDCK Zadar - OŠ Šimuna Kožičića Benje, Zadar

Poredak ekipa mladeži: 
1. GDCK Buje - Srednja škola "Vladimir Gortan", Buje 
2. GDCK Vinkovci - Gimnazija Matije Antuna Reljkovića, Vinkovci 
3. GDCK Zagreb - XV. gimnazija, Zagreb 
4. GDCK Osijek - Tehnička škola i prirodoslovna gimnazija Ruđera Boškovića, Osijek 
5. GDCK Koprivnica - Gimnazija "Fran Galović", Koprivnica 
6. GDCK Ivanić Grad - Srednja škola "Ivan Švear", Ivanić Grad 
7. GDCK Zadar - Gimnazija Jurja Barakovića, Zadar 
8. GDCK Krapina - Srednja škola "Krapina", Krapina 
9. GDCK Rab - Srednja škola Markantuna de Dominisa, Rab 
10. GDCK Hvar - Srednja škola "Hvar", Hvar


"I mali Benkovići proplivali"

Učenici četvrtih razreda Osnovne škole "Ivan Benković" ostvarili su program škole u prirodi boravkom u Medulinu od 5. do 9. svibnja. 
U pratnji svojih učiteljica Ljerke Ivanović, Ines Kereš, Tihane Lilić, Gordane Krajnović i Marije Jug učenici su uživali u posjetu Puli i oduševili se veličinom pulske Arene, ljepotama Brijuna i lukom grada Rijeke. Ipak, učenicima je svakako najdraža bila škola plivanja. Pod budnim okom učitelja plivanja gotovo svi učenici su postali plivači ili poluplivači, ali još važnije od toga je da se nijedan učenik kući nije vratio nezadovoljan. 
Nakon neumornog plivanja danju, slijedile su večernje zabave na kojima su se odlično zabavljali. Učenici su uživali u plesnim večerima, zamjenama uloga, večeri najluđih frizura, a posljednje večeri iznenadio ih je tulum na vanjskim bazenima uz pravog DJ-a. 
Umorni, ali punog srca, vratili su se u Dugo Selo. Na tome zahvaljuju i Gradu Dugo Selo koji je sufinanciranjem dijela troškova omogućio da svi učenici imaju priliku stvoriti nezaboravna sjećanja na posljednje dane četvrtog razreda sa svojim učiteljicama.


SAVSKI LAĐARI POVEĆALI FLOTU S TRI NOVA ČAMCA

 

Ekološko-etnološko rekreacijska udruga ljubitelja save "Savski lađari" iz Rugvice proteklog je vikenda dodatno povećala svoju "flotu" čamaca. Naime, kao što je poznato, "Savski lađari" sami izrađuju svoje čamce, a ovaj put su u Savu kod Novaka Oborovskih porinuta čak tri nova čamca - dva drvena i jedan metalni. Ponosni novi vlasnici čamaca odmah su isprobali svoja plovila koja su pokazala izvrsne plovne osobine. Kako ističe predsjednik Udruge Boris Vrhovnik, riječ je o uspješnom ispunjavanju zacrtanog plana udruge i programa povratka stanovnika Posavine na Savu. Osim toga i ova prigoda iskorištena je za druženje i feštu na obali Save.

 

 

 

N.H.M.

 

Kvalifikacijski turnir za Europsko prvenstvo u Danskoj:

 

Igračice Gorana Mrđena osigurale odlazak na EP

 

Proteklog vikenda u Dugom Selu odigran je kvalifikacijski turnir za Europsko prvenstvo u Danskoj. Igračice izbornika Gorana Mrđena pobjedama nad Litvom i Švicarskom osigurale su plasman za odlazak na EP u Dansku koje će se održati od 1. do 13. kolovoza. U tri dana, koliko su kvalifikacije igrane, u Dugom Selu gledatelji su mogli vidjeti kvalitetan i uzbudljiv rukomet. Također, treba spomenuti i odličan odaziv publike, posebice na zadnjoj utakmici između Hrvatske i Španjolske gdje je bilo oko 400 gledatelja.

 

 

 

 

Otvoreno prvenstvo Zagreba u stolnom tenisu:

 

Matej i Ana Murat pobjednici "Zagipinga"

U Zagrebačkom Domu sportova od 17. do 19. svibnja odigran je jubilarni 60. "Zagiping" - otvoreno prvenstvo Zagreba u stolnom tenisu. U sve tri dvorane na šezdesetak stolova nastupilo je oko tisuću igračica i igrača iz 21 zemlje Europe i Kine. 
Na turniru je nastupilo dvadesetak naših igračica i igrača. Prvog dana u kvalifikacijama nastupilo je dvanaest naših natjecatelja. U glavni ždrijeb turnira probilo se njih četvero i još šestero koji su direktno ušli u glavni turnir temeljem svog dobrog rejtinga na rang listama HSTS - a. Na kraju ponovo sjajni rezultati. Ana Murat je igrajući u ekipi s Leonom Šantek osvojila 1. mjesto u kategoriji mlađih kadetkinja ekipno. Najveće iznenađenje turnira napravio je Matej Murat u najstarijoj kategoriji, juniora osvojivši prvo mjesto pobijedivši od četvrtfinala do finala sve igrače bolje rangirane od sebe.

 

 

Z.P.

 

Prvenstvo Hrvatske u taekwondo za seniore:

 

Dragan Kerošević osvojio brončano odličje u kategoriji do 54 kilograma

U organizaciji Taekwondo kluba Vukovi iz Nove Gradiške u subotu 18. svibnja održano je prvenstvo Hrvatske za seniore. Taekwondo klub Rugvica nastavio je niz osvajanja medalji na državnim prvenstvima jer je Dragan Kerošević osvojio brončano odličje u kategoriji do 54 kilograma. Iako po godinama još junior, u svom prvom nastupu u konkurenciji seniora Kerošević je pokazao da se na njega itekako može računati u budućnosti. Tako je Taekwondo klub Rugvica ušao u krug malobrojnih klubova koji su osvajali medalje na kadetskom, juniorskom i seniorskom prvenstvu Hrvatske.


17. svibnja 2013. godine

Predstavljeni kandidati gradske liste koalicije HDZ-HSS-HSP dr. Ante Starčević

 

Sinoć su u nazočnosti župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića, njegovog zamjenika Rudolfa Vujevića, te potpredsjednika HDZ-a Drage Prgometa restoranu "Dioniz" predstavljeni su svi kandidati liste koalicije stranaka HDZ-HSS-HSP dr. Ante Starčević za dugoselsko Gradsko vijeće. 
Nositelj liste Stipo Velić Za Gradsko vijeće Dugo Selo te kandidat za gradonačelnika Dugog Sela, u svom obraćanju brojnom skupu istaknuo je kako je glavni cilj ove liste da nastavi započete projekte i održi kontinuitet. Izgrađena je, između ostalog, nova osnovna škola, sportska dvorana, financiran je rad osnovne i srednje glazbene škole, u tijeku je dogradnja dječjeg vrtića, a uskoro i rekonstrukcija kuhinje, ulagan su sredstva u sportske objekte, izgrađeni magistralni vodovodi Dugo Selo-Ježevo, Dugo Selo-Rugvica, kanalizacija Puhovo, Kozinščak, a uskoro i kanalizacija u Lukarišću. Potrebno je dovršiti izgradnju kanalizacijskog zatvorenog sustava s pripadajućim kolektorima i pročistačem nakon čije realizacije će se stvoriti uvjeti za izgradnju kanalizacije Kopčevec Dugo Selo jug. Istaknuo je i važnost dovršetka dugoselske zaobilaznice, izgradnju spoja Sportske ulice s Domobranskom ulicom izgradnjom mosta preko kanala. Planiraju također u suradnji sa Zagrebačkom županijom izgraditi još jednu osnovnu školu te pokrenuti poduzetničko-industrijsku zonu. "Dugo Selo ima najveći prirast stanovništva, jedan od najboljih geostrateških položaja i kao takav nastojat ćemo od njega učiniti jedan od najpoželjnijih gradova za život i ulaganja", poručio je Velić. 
Tom prilikom predstavljeni su i kandidati za župana i zamjenika župana Zagrebačke županije koalicije HDZ-HSS-HSP dr. Ante Starčević-DC-BUZ-ZS-ZL-SP - Stjepan Kožić i njegov zamjenik Rudolf Vujević. Vujević je poručio kako će svaki stanovnik županije imati iste uvjete bez obzira u kojoj lokalnoj jedinici živi - vrtić, školu, uređene ceste, itd.. Aktualni župan Kožić osvrnuo se na sve postignuto tijekom 12 godina njegovog obnašanja dužnosti župana Zagrebačke županije - Ova županije je po mnogo čemu prva, druga, treća županija u Republici Hrvatskoj. Posljednjih desetljeća uložili smo u preko 200 milijuna kuna bespovratnih sredstava, isto toliko i u poljoprivredu, izgradili smo 40 osnovnih, srednjih škola, sportskih dvorana. "Ono što što smo učinili dosada garancija je kako ćemo i dalje tako nastaviti", rekao je Kožić. Na županijskoj listi za Skupštinu Zagrebačke županije je i troje Dugoselaca - Zdravko Šuker, Josip Horvatiček i Mladen Slavić koji su bili također predstavljeni. Na kraju zamjenik predsjednika HDZ-a Drago Prgomet pozvao je sve da se odazovu nedjeljnim izborima jer "kada se u ponedjeljak ujutro probudite imat će te vlast koju ste vi odabrali, i ona će odlučivati o vama i sudbini vaše djece", poručio je Prgomet.

 

 

 

I.G.O.


Raspisan novi natječaj za obnovljive izvore energije

Zagrebačka županija raspisala je javni natječaj za sufinanciranje projekta „Poticanje korištenja obnovljivih izvora energije kod fizičkih osoba u Zagrebačkoj županiji“ u 2013. godini. Projekt predviđa sufinanciranje troškova nabave i ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u 50 kućanstava na području Zagrebačke županije, a natječaj je otvoren do 17. lipnja 2013. godine. 
Pod sustavima za korištenje obnovljivih izvora energije smatraju se solarni kolektorski sustav za pripremu potrošne tople vode i dogrijavanje objekta te kotlovski sustavi na biomasu – peći na pelete i pirolitički kotlovi. Ove godine sufinancirat će se ugradnja 15 solarnih kolektorskih te 35 kotlovskih sustava na biomasu. 
Na natječaj se mogu javiti punoljetne fizičke osobe koje imaju izgrađeni ili u izgradnji objekt za stanovanje na području Zagrebačke županije. Troškove opreme i ugradnje sustava sufinancirat će se u iznosu od 50 posto ukupnih troškova. Od toga, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost snosit će 40 posto troškova te Zagrebačka županija 10 posto, odnosno do maksimalnog iznosa od 15.000 kuna po kućanstvu. Nepovratna novčana sredstva isplaćivat će se u obliku vrijednosnog kupona. 
„Zagrebačka županija jedna je od vodećih županija u Hrvatskoj kada govorimo o energetskoj učinkovitosti“, istaknuo je župan Stjepan Kožić, podsjetivši kako su „u posljednje četiri godine solarni kolektori ugrađeni u čak 126 kućanstava na poručuju županije te su tako znatno smanjeni troškovi grijanja, ali se i uvelike doprinijelo zaštititi okoliša“ – zaključio je župan Kožić. 
Informacije, tekst natječaja i potrebni obrasci nalaze se na službenoj web stranici Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr i Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske www.regea.org te na brojevima telefona 01/6009 461, 01/6009 475 i 01/3098 315. Prijave s potrebnom dokumentacijom dostavljaju se u pisanom obliku, u zatvorenoj omotnici na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za gospodarstvo, Vukovarska 72/V, 10000 Zagreb, uz naznaku „Poticanje korištenja obnovljivih izvora energije kod fizičkih osoba u Zagrebačkoj županiji za 2013. godinu“ – Ne otvaraj.


U DUGOM SELU OBILJEŽEN TJEDAN CRVENOG KRIŽA

 

Tjedan Crvenog križa obilježen je u Gradskom društvu Crvenog križa Dugo Selo kroz veći niz aktivnosti. 
U srijedu, 8. svibnja na Međunarodni dan Crvenog križa održana je zadnja u nizu radionica "Trgovanje ljudima" za učenike Srednje škole Dugo Selo. 
Istog dana u Ivanić Gradu provedena je Prezentacija mogućnosti djelovanja Hrvatskog Crvenog križa u katastrofama i izvanrednim situacijama, na kojoj su sudjelovale i ekipe Dugog Sela. Župan Zagrebačke županije, mr.sc. Stjepan Kožić tom je prilikom uručio vrijednu opremu za zaštitu i spašavanje Županijskim interventnim timovima. 
10. svibnja u OŠ Rugvica dr. med. Natalija Beljo, u sklopu programa "Spolnost žene" provela je predavanje za sve učenice osmih razreda. 

Taj isti dan ekipa prve pomoći OŠ Ivan Benković otputovala je na Državno natjecanje mladeži Hrvatskog Crvenog križa u Novi Vinodolski, gdje se je od 10. do 12. svibnja održavalo ovo natjecanje. Naša ekipa koja je pobijedila na međužupanijskom natjecanju Zagrebačke i Sisačko-Moslavačke županije osvojila je vrlo dobro 5. mjesto u kategoriji podmlatka, između 10 ekipa iz cijele Hrvatske. 
13. i 14. svibnja u prostoru Crvenog križa provedeno je mamografsko snimanje dojki i dezintometrija u suradnji sa udrugom "Edukacijom protiv raka dojke". Istovremeno, tom prilikom sve zainteresirane žene mogle su dobiti zdravstvene savjete i besplatna mjerenja tlaka, šećera u krvi, težine, te obima struka. 
Ovaj isti tjedan uz redovnu distribuciju humanitarne pomoći Crveni križ raspodijelio je higijenske paketiće djeci iz socijalno ugroženih obitelji povodom putovanja u "Školu u prirodi". 
Iako je tjedan višestruko obilježen, aktivnosti se ne smanjuju, te se već u ponedjeljak nastavljaju akcijom darivanja krvi u Športskoj dvorani Dugo Selo od 15 do 18 h. Kroz taj isti tjedan bit će provedena i edukacija iz prve pomoći učenika sedmih razreda OŠ Josipa Zorića.

 

 

 

Gordana Kocaj

 

 

Sutra zaprašivanje komaraca!

Obzirom na najavljene dobre vremenske prilike, stručne ekipe Sanitacije sutra će obaviti zaprašivanje komaraca kako je i najavljeno početkom ovoga tjedna. 
Adulticidni tretman suzbijanja komaraca na području Dugog Selo dana obavit će se ujutro od 5 do 7 sati i u popodnevnim satima od 18.30 do 20.30.

A.K.

 

 

Dugoselski maturanti oprostili se od srednjoškolskih klupa

Srednja škola Dugo Selo danas je bila mjesto veselja i zabave. 183 učenika dugoselske Srednje škole danas je proslavilo svoj zadnji dan u školskim klupama. U 10.30 maturanti su izašli ispred škole gdje su se uz pjesmu i ples pozdravili sa svojim profesorima. Nakon toga, uz zvukove zviždaljki, uputili su se prema Željezničkom kolodvoru kako bi se u Zagrebu pridružili zagrebačkim maturantima.

Okupljanje maturanata organizirano je na središnjem zagrebačkom trgu u 11.30 od kuda su krenuli prema Bundeku gdje je za njih organizirana proslava. 
Valja istaknuti kako su dugoselski maturanti posljednje sate u školi proveli u veselju, ali i dostojanstveno. S današnjim danom školu je napustilo ukupno 183 učenika, od toga 102 učenika četverogodišnjeg programa te 81 učenik trogodišnjeg programa. 
Iako je danas vladalo opće veselje, već idućeg tjedna maturante očekuju brojne obaveze, a ispiti državne mature samo su jedna od njih.

 

 

 

A.K.


Predizborna kampanja SDP Brckovljana danas završava u Lupoglavu

 

U jutarnjim satima SDP Općine Brckovljani na čelu s nositeljem liste za Općinsko vijeće Darkom Batištom posjetili su Lupoglav gdje će završiti svoju predizbornu kampanju. 
Odlučili smo se za jednu specifičnu kampanju, potpuno drugačiju od drugih, koja se sastoji od podjele letaka sumještanima naše općine uz prigodni darak - vrećicu cvijeća, rekao je Batišta te nadodaje kako su odabrali jednostavan letak u kojem su rekli što su mislili te pozvali sumještane da u nedjelju izađu na izbore. Nema razloga da se mještanima "smiješimo sa stupova", smatramo da je mnogo bolje da smo taj novac na neki način vratili njima ovim prigodnim poklonom, govori Batišta. 
Predizborna kampanja počela je u ponedjeljak podjelom letaka i sjemena cvijeća u Brckovljanima pod motom "Učinimo zajedno Brckovljane ljepšima", a podijelit će ukupno 1500 vrećica cvijeća.

 

 

 

A.K.


IZ ŠKOLE U PRIRODI UČENICI OŠ JOSIPA ZORIĆA
VRATILI SE KAO PLIVAČI

 

Škola u prirodi program je višednevne terenske nastave za učenike 4. razreda osnovnih škola, koja se ostvaruje uz preporuku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. 
Zahvaljujući petodnevnoj ekskurziji koja nadopunjuje nastavne sadržaje, mnoge generacije učenika OŠ Josipa Zorića, Dugo Selo, upoznale su raznolikosti krajeva Hrvatske, autentične ambijente drugih podneblja, nacionalne parkove, parkove prirode, kulturne i povijesne znamenitosti dalmatinskih, primorskih i istarskih gradova te, u sklopu tečaja plivanja, svladali strah i naučili samostalno plivati. 
Ove je godine u školu u prirodi, koja se u periodu od 05. do 10. svibnja održavala u Istri, u hotelskom naselju Banjole kraj Pule, otputovalo 106 učenika, sa svojim učiteljicama Marijom Sekur Harcet, Slađanom Antolović, Ružom Špoljarić, Marijanom Tečić i Ivanom Protuđer. Osim posjeta gradovima Poreču i Puli, gdje su učenici razgledali Eufrazijevu baziliku i Pulsku Arenu, i Nacionalnome parku Brijuni, jedan od prioriteta bila je i uspješna realizacija tečaja plivanja, koji su vodili učitelji tjelesne kulture Jozo Jurković i Marko Jul Jurković. Tako su se održala natjecanju u plivanju i to u više kategorija: dječaci, djevojčice i štafeta. 
Osim edukativnih sadržaja, učenici su se zabavili igrajući nogomet, a posebno uzbudljive bile su večeri, kada se moglo uživati u zumbi, disku, s pravim DJ-em, organizirane su i revije ludih frizura, s ciljem da sve nasmiju, dječaci su se maskirali u djevojčice, a ples na terasi hotela trajao je do kasnih večernjih sati. 
Već generacijama ovaj oblik neklasične nastave, odnosno škole u prirodi, ostavlja u dječjem sjećanju nezaboravne trenutke i ovom prilikom zahvaljujemo Gradu Dugo Selo na velikodušnoj potpori, odnosno sufinanciranju dijela iznosa troškova.

 


16. svibnja 2013. godine

SDP-ova tribina o projektu rekonstrukcije željezničkog kolodvora i izgradnje nadvožnjaka

 

Kako se moglo čuti na sinoćnjoj tribini o projektu rekonstrukcije željezničkog kolodvora i izgradnje nadvožnjaka u Dugom Selu u organizaciji dugoselskog SDP-a, pomoćnik ministra pomorstva, prometa i veza za izgradnju infrastrukture Oliver Kumrić istaknuo je kako bi uskoro mogli početi radovi na obnovi postojeće željezničke pruge na dionici Zagreb Borongaj – Dugo Selo, a trebali se zaključiti do sredine sljedeće godine. Vrijednost radova iznosi 280 milijuna kuna, financiranje se pokriva iz tekućih kredita Hrvatskih željeznica. Ovom rekonstrukcijom će se postići bolja sigurnost, brzinu i protočnost, kao i udobnost putovanja željezničkim prometom, napomenuo je Kumrić. Drugi ključni projekt za Dugo Selo koji je planiran u Hrvatskim željeznicama je dionica Dugo Selo – Križevci. Radi se o izgradnji drugog kolosijeka (38 kilometara) i rekonstrukciji postojećeg (9 km). Projekt također obuhvaća i rekonstrukciju tri postojeća željeznička kolodvora, uz vrbovečki, križevački, tu je i dugoselski. Sinoć je okupljena publika u Info centru SDP-a Dugo Selo na prezentaciji mogla vidjeti nacrt budućeg novouređenog dugoselskog kolodvora. Kako je pojasnio pomoćnik ministra na istoj dionici planirana je izgradnja 12 nadvožnjaka, među kojim je i dugoselski, a njegov tehnički nacrt također je prezentiran na sinoćnjoj tribini. Ukupna vrijednost radova iznosi 198 milijuna eura. Završetak izrade cjelokupne dokumentacije, uključujući potrebne korekcije planiran je do kraja ovog mjeseca. „Ishođeno je ukupno 11, od potrebnih 13 lokacijskih dozvola, preostale dvije dozvole ovih dana trebaju biti odobrene. Ispostavljeno je 5 od 6 zahtjeva za građevinske dozvole za trasu željezničke pruge i 3 od 10 za križanja, a ispostavljanje svih ostalih do 30. lipnja ove godine. Do 30. rujna planirano je ishođenje svih 24 građevinskih dozvola/potvrda od koji je ishođena jedna dozvola“, kazao je Kumrić. Planirani početak provedbe ograničenog (2. stupanjskog) postupka javne nabave je u srpnju, a očekivani kraj procesa i potpisivanje ugovora u ožujku sljedeće godine. 
Treći važni projekt željezničkog prometa za Dugo Selo je rekonstrukcija i izgradnja drugog kolosijeka dionice Dugo selo – Novska koji je projektiran u tri faze. Ova pružna dionica sastavni je dio elektrificirane jednokolosiječne željezničke pruge M103 Dugo Selo – Novska na X. paneuropskom koridoru. Zadnja obnova ove dionice bila je u razdoblju od 1978. do 1980. godine. Zbog dotrajalosti pružnog gornjeg ustroja najveća dopuštena brzina vlakova smanjena je sa 130km/h na 60 km/h. Prva faza nadogradnje i rekonstrukcije željezničke pruge Dugo Selo – Novska dionica Dugo Selo – Novoselec planirana je polovicom 2015. godine do početka 2018. godine. Druga faza obuhvaća dionicu Novoselec – Novska, a u trećoj fazi planirana je nadogradnja drugog kolosijeka na dionicama Dugo Selo – Kutina i Lipovljani - Novska. Planiran početak provedbe jesen 2017. do kraja 2021. godine. 
Na tribini je, od strane građana Ivice Kovača, predložena konkretna izmjena, nadopuna projekta rekonstrukcije željezničkog kolodvora sa izgradnjom parkirališnog prostora – nadzemno i podzemno s obzirom da veliki broj putnika koji sada koristi vlak dolazi do kolodvora automobilima. Isti prijedlog pomoćnik ministra smatra vrijednim za razmotriti jer se i sam uvjerio, prije dolaska na tribinu, u brojna parkirališna mjesta koja postoje uz dugoselski kolodvor.

 

 

 

I.G.O.

 

Predizborni skup HDZ Brckovljani

 

O VAŽNIM PITANJIMA GRAĐANI SE MORAJU IZJASNITI NA REFERENDUMU

HDZ Brckovljana jučer je predstavio svoje kandidate, odnosno listu za Općinsko vijeće Brckovljana na predizbornom skupu održanom u Gračecu. Nositelj liste Miroslav Ivoš tom je prigodom istaknuo da lista HDZa nudi kvalitetne ljude od čega su dvije trečine sadašnji, ili budući akademski obrazovani građani. Ivoš je pozvao birače da izađu na izbore jer je nužno promijeniti sadašnje stanje u općini koja je privatizirana, a koja će, kako je rečeno, HDZ-ovim dolaskom na vlast postati ono što bi trebala biti - javni servis građana. 

Kandidat za načelnika Općine Brckovljani Željko Pišćenec rekao je kako građane treba uključiti u odlučivanje prilikom donošenja značajnih odluka, što sada nije slučaj. Mi želimo upravljati zajedno s građanima i čuti njihovo mišljenje - rekao je Pišćenec te zaključio kako je nužno formirati mjesne odbore, koji sada ne postoje u Općini Brckovljani, ne bi li putem njih građani sami mogli progovoriti i rješavati svoje komunalne i druge probleme, te dodao da o značajnim pitanjima za cijelu općinu, poput treba provesti referendum. Dalje je naglasio važnost rješavanja kvalitetnog i jeftinijeg prijevoza, povećanju brige o djeci predškolske dobi, školstvu te zdravstvu. 
Pišćenec je rekao i kako je nužno da tvrtka "Komunalac" prestane biti fikus tvrtka već da ju treba pokrenuti putem zapošljavanja ljudi u njoj i kupnjom potrebne opreme ne bi li samostalno mogla izvoditi komunalne radove, a ne da se to rješava putem natječaja i vanjskih izvođača. 
Naglašena je i nužnost materijalnog podupiranja i kvalitetne suradnje s braniteljskim, kulturnim, sportskim, vatrogasnim i umirovljeničkim udrugama.

 

 

 

N.H.M.


15. svibnja 2013. godine

KADETKINJE ŽRK DUGO SELO '55 OSME U HRVATSKOJ

 

Kadetkinje ŽRK Dugo Selo ('96) sudjelovale su od 6. do 9. svibnja na završnici prvenstva Hrvatske u Umagu. Dvanaest najboljih ekipa u Hrvatskoj bilo je podijeljeno u dvije skupine - A i B. Utakmice su igrane klasičnih 2x20minuta, a tijekom četverodnevnog natjecanja odigrano je njih 38. 
Naše su rukometašice bile svrstane u skupinu "A" zajedno sa kasnijim pobjednikom ŽRK Zrinski(Čakovec), RK Lokomotiva (Zagreb), ŽRK Bjelovar, RK Zelina i ŽRK Vranjic (Solin). Na svojoj šestoj uzastopnoj završnici, kadetkinje se vraćaju sa osvojenim 8. mjestom, a Josipa Mamić ujedno je i najbolja strijelkinja završnice sa 59 postignutih golova. Ipak, na kraju postoji žal za boljim rezultatom s obzirom na protivnike koje su naše rukometašice imale u skupini. Sa malo više ambicije i sportske sreće mogle su se uključiti i u borbu za polufinale. 
Ovaj rezultat ostvarile su sljedeće igračice: Josipa Mamić, Adriana Ivančan, Valentina Čamber, Iva Sedlar, Marija Novosel, Ana Šebalj, Josipa Bebek, Matea Marčinković, Leonarda Žerjavić, Antonia Vukšan, Tea Ivak i Iva Šebalj, a stručno vodstvo kluba činili su: Nenad Plašić(trener) i Anita Dananić(pom. trener).

 

KONAČNI POREDAK:

 1. ZRINSKI
 2. PODRAVKA
 3. ZAMET
 4. LOKOMOTIVA
 5. SESVETE
 6. BJELOVAR
 7. SINJ
 8. DUGO SELO '55
 9. VRANJIC
 10. TVIN-TRGOCENTAR
 11. ZELINA
 12. SPLIT 2010


RUKOMETNE KVALIFIKACIJE JUNIORKI ZA EUROPSKO PRVENSTVO U DUGOM SELU

 

Nakon rukometnog vikenda u Umagu i odigranih završnica prvenstva Hrvatske, ŽRK Dugo Selo '55 i MRK Dugo Selo okreću se novim obavezama. Tako će Dugo Selo od 17. do 19. svibnja biti domaćin kvalifikacija za odlazak na Europsko prvenstvo za juniorke, igračice rođene 1994. godine ili mlađe. 
Izabranice Gorana Mrđena na suprotnoj strani imati će za protivnike reprezentacije Litve, Švicarske i Španjolske, a samo dvije najbolje reprezentacije osigurati će plasman na EP. Domaćin spomenutog prvenstva bit će Danska, a isto će se održati od 01. do 11. kolovoza 2013. godine.

 

RASPORED KVALIFIKACIJA - Skupina 6: 
Dugo Selo, Gradska sportska dvorana

17.05.2013. /petak/ 
17:00 Španjolska - Švicarska 
19:00 Hrvatska - Litva

18.05.2013. /subota/ 
17:00 Litva - Španjolska 
19:00 Švicarska - Hrvatska

19.05.2013. /nedjelja/ 
15:00 Litva - Švicarska 
17:00 Hrvatska - Španjolska

Ostale kvalifikacijske skupine: 
Skupina 1: Mađarska, Češka, Izrael, Ukrajina 
Skupina 2: Francuska, Portugal, Crna Gora, Italija 
Skupina 3: Švedska, Njemačka, Turska, Finska 
Skupina 4: Rumunjska, Slovenija, Poljska, Velika Britanija 
Skupina 5: Nizozemska, Austrija, Bugarska, Armenija 
Skupina 7: Slovačka, Island, Srbija, Moldavija


 

 


Promocija knjige Rolanda Peharca „Nešto posve osobno ili 
da vam ne bi ponovo pričao“

Gradska knjižnica Dugo Selo organizira u petak, 17. svibnja predstavljanje knjige „Nešto posve osobno ili da vam ne bi ponovo pričao“. Autor ove zbirke priča je Rolando Peharec. Knjiga je izašla u zavičajnoj biblioteci „Terra sancti Martini“, a u nakladi dugoselske Knjižnice. Promocija će se održati u dvorani Gradske knjižnice Dugo Selo s početkom u 19:30 sati.


OK Dugo Selo na državnom prvenstvu u mini odbojci


U Rovinju je 11. i 12. svibnja održano državno prvenstvo za najmlađe kadetkinje u mini odbojci za sezonu 2012./2013. Prvo mjesto je osvojila ekipa iz ŽOK Osijek, drugo mjesto ekipa OK Funtana Vrsar i treće mjesto OK Rječina iz Rijeke. 
Igračice OK Dugo Selo su razigravale sa Novigradom za 17. mjesto i izgubile, tako da su završile na 18. mjestu. Obzirom da je to njima prvo državno prvenstvo, a igračice su mahom 2001. godište i sljedeću sezonu nastupaju u tom uzrastu, za sezonu 2013./ 2014. očekuju bolji plasman. Igrom su se iskazale Anđela Grubišić i Iva Kramer.

P.O.


14. svibnja 2013. godine

IZLUČNA SMOTRA KOREOGRAFIRANOG I IZVORNOG FOLKLORA GRADA DUGOG SELA, OPĆINA RUGVICA I BRCKOVLJANI

U ponedjeljak 20. svibnja održat će se Izlučna smotra koreografiranog i izvornog folklora za područje grada Dugog Sela, općina Rugvica i Brckovljani. Pod stručnim okom žiria dr. sc. Tvrtka Zebeca iz Instituta za etnologiju i folkloristiku i muzikologa Bojana Pogrmilovića izabrat će se predstavnici za županijske smotre koreografiranog folklora djece i odraslih. Na smotri će sudjelovati KUD "Preporod" Dugo Selo, KUD "Tančec" Jalševec Nartski i KUD "August Cesarec" Brckovljani. U kategoriji dječjeg folklornog stvaralaštva publici će se predstaviti dječje sekcije KUD-a "Preporod" i to folklorna igraonica 1 s koreografijom Dječje igre iz Međimurja voditeljice Ele Čop, škola folklora s Pjesmama i plesovima Turopolja voditeljice Željke Panian, B postava dječjeg ansambla s Pjesmama i plesovima Zagorja voditeljice Željke Panian te dječji folklorni ansambl Pjesmama i plesovima Posavine voditelja Dalibora Blaževića. KUD "Tančec" predstavit će se također s dječjom skupinom pod vodstvom Mirjane Kirin. U kategoriji koreografiranog folklora odraslih sudjelovati će folklorni ansambl KUD-a „Preporod" Dugo Selo s Pjesmama i plesovima Bratine, voditelja Dalibora Blaževića, KUD "August Cesarec" Brckovljani s Pjesmama i plesovima Valpova, te KUD "Tančec" Jalševec Nartski. Smotra počinje u 20 sati u dvorani Preporod, ulaz je slobodan.


"ZA MALE VUKOVARCE“

 

Djelatnici Srednje škole Dugo Selo posjetili su OŠ Nikole Andrića u Vukovaru. Bila je to završna aktivnost humanitarne akcije „Za male Vukovarce“ koju su tijekom veljače provodili učenici i djelatnici naše škole. Potaknuti natpisima u medijima i objavama na internetu o teškoj situaciji u kojoj se nalazi ta škola, učenici naše škole pod vodstvom profesora vjeronauka, Eduarda Kožula prodavali su kolače i razne sitnice za poklon, pružali frizerske usluge u frizerskom praktikumu te prikupljali knjige za lektiru. Donacijama su prikupljene knjige (220 pojedinačnih naslova), 

časopisi i potreban školski materijal, a od novaca su kupljena tri kompleta lektirnog štiva (ukupno 50 knjiga), čiji popis nam je dala vukovarska knjižničarka prof. Purgar. Dočekao nas je ravnatelj škole g. Željko Kovačević sa svojim suradnicima koji su nas, uz riječi dobrodošlice i neizmjerne zahvale, lijepo ugostili. Tijekom kratkog i ugodnog druženja razmjenjivala su se iskustva, razgovaralo se o nastavku suradnje, a ravnateljica SŠ Dugo Selo Darinka Svetec uručila je ravnatelju fotografiju Dugog Sela, motiv s Martin brega i monografiju Župe sv. Martina. Ostatak dana proveli smo u razgledavanju Vukovara i grada Iloka.

 

Ana Pandžić,prof.


POSTAVLJENI NOVI KONTEJNERI ZA TEKSTIL, ODJEĆU I OBUĆU

 

Da se riješite starog tekstila, odjeće, odnosno obuće više ne morate odlaziti na odlagalište otpada u Andrilovec. Naime, temeljem ugovora sklopljenog s Gradom Dugim Selom, tvrtka Zagtex iz Zagreba početkom svibnja je postavila posebne kontejnere koji primaju ovu vrstu otpada. Bijelo obojani kontejneri ove tvrtke, na kojima se nalaze detaljnje upute za odlaganje tekstila, odjeće, odnosno obuće, postavljeni su na deset lokacija diljem Grada i u pravilu se nalaze uz kontejnere za prikupljanje papira i stakla. 
U Zagtexu saznajemo da se čak 97% ove vrste otpada može iskoristiti za reciklažu te da ova tvrtka izvozi tekstilni otpad koji se ponovo koristi kao sirovina, odnosno reciklira. 
Ugovor s Gradom je potpisan na način da Zagtex iznajmljuje lokaciju na kojoj se nalazi kontejner pa postavljanje ovih kontejnera znači i određeni prihod za gradski proračun. Spomenutih deset lokacija nije zaključan broj, već se prema potrebi i zahtjevima građana mogu postaviti i novi kontejneri. Također saznajemo da su reakcije Dugoselaca u prvih petnaestak dana, od postavljanja kontejnera, više nego pozitivne i u smislu prikupljenih količina kao i u smislu pridržavanja propisanog načina odlaganja otpada.

 

N.H.M.


Zaprašivanje komaraca na dan izborne šutnje

 

Kako doznajemo iz Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, komunalno i stambeno gospodarstvo zaprašivanje komaraca planirano je, ako vremenske prilike dozvole, za subotu 18. svibnja i to ujutro od 5 do 7 sati te popodne od 19 do 21 sat. Ukoliko padne kiša, zaprašivanje će se obaviti u ponedjeljak ili utorak prema gore navedenom rasporedu. 
Podsjetimo kako je za posao zaprašivanja komaraca na području grada odabrana tvrtka Sanitacija d.d. koja je iste poslove radila i prošle godine. Suzbijanje komaraca provodit će se larvicidnom i adulticidnom metodom, odnosno djeluje se na staništa, ličinke i na već odrasle jedinke. Korišteni insekticidi su odobreni od Ministarstva zdravstva RH i nisu opasni po ljude i okolinu, a u okolišu su biorazgradivi. 
Ekipe Sanitacije zaprašivat će gradske ulice obostrano 120 metara, a ukupno će se tretirati 520 ha gradske površine.

 

A.K.


Nabrijani auti dugoselskog „Street style show – drive safe“

 

Bez obzira na vremenske uvjete koji nisu obećavali preveliku aktivnost na otvorenom, protekla kišna subota 11. svibnja u Dugom Selu bila je zanimljiva svim ljubiteljima tuniranih automobila, kao i svima onima koji su htjeli doznati što se događa na „Street style show – Drive safe“. Natjecanje za prerađene limene ljubimce održavalo se uz Gradsku sportsku dvoranu gdje su se tijekom dana okupila 47 natjecatelja auto klubova iz raznih dijelova Hrvatske - Ivanić Grada, Zaprešića, Omišlja, Virovitice te iz Zagreba. Veliki broj gledatelja koji je tijekom dana pristizao mogao je uživati u dorađenim autima koji su se natjecali u čak 21 kategoriji – kao što je eksterno i interno uređenje vozila, najbolja boja, sve poznatije kao “styling”, te kategorija glasnoće audio sistema – SPL Competition. Uz dobar izgled, zvuk bilo je automobila koji su bili dorađeni i s noćnim osvjetljenjem, no ovaj puta kategorija „Night glow“ (natjecanje u osvijetljenosti automobila) nije bila planirana. 

Organizator dugoselskog Street style show-a, koji je stavio naglasak na sigurnu vožnju i veću sigurnost u prometu, bio je Grad Dugo Selo zajedno sa članovima Savjeta mladih grada Dugog Sela i Policijskom postajom Dugo Selo u suradnji sa sesvetskim Street style team klubom. Svoju podršku događanju dali su i članovi Biciklističkog kluba Dugo Selo koji su se prezentirali na svojem štandu te članovi Moto kluba Sveti Martin Dugo Selo i Db Team iz Zagreba. Tom prilikom održano je i mini natjecanje u obaranju ruku u organizaciji Armwrestling kluba Trojanci iz Zagreba u kojem je učlanjena i nekolicina Dugoselaca. Ivo Višević član Savjeta mladih Dugo Selo, ujedno i njihov član Kluba bio je sudac i trener natjecateljima i natjecateljicama. Publika je bila oduševljanja tim malim natjecanjem koje dopunilo redovan program u tuning natjecanju. Organizatori su izrazili zadovoljstvo cjelokupnim događanjem, kako odazivom natjecatelja, tako i dugoselske publike uz želju da slejdeće godine vrijeme ipak bude naklonjenije.

 

 

 

I.G.O.

Style natjecanje:
Mini Style 
1. Mario Stojanac – Renault Clio 
2. Slaven Bubalo – Opel Vectra 
3. Mišel Buntak – Honda Civic 
Midi Style 
1. Zeno Borić – Citroen C2 
2. Ivo Šipura – Opel Vectra 
3. Luka Međaković 
Maxi Style 
1. Krešo Mihaljević – Golf 2 
2. Denis Žerjav – Golf 2 
3. Claudio Madirazza – Honda Prelude 
Extreme Style 
1. Tomislav Bišćan – Datsun 
2. Mišel Poljak – Opel Corsa 
3. Bojan Lesac – Fiat Punto 
Oldschool 
1. Denis Žerjav – Golf 2 
2. Benjamin Kraljić – Mercedes 190 
3. Samir Karupović – VW Corado 
Lowest car 
1. Bojan Lesac – Fiat Punto 
2. Jurica Martinović 
3. Mišel Poljak – Opel Corsa 
Lady tuning 
1. Linda Baksa – Honda CRX 
2. Ema Anić – Honda Civic 
The best wheels 
1. Krešo Mihaljević – Golf 2 
2. Jurica Martinović – Audi Cabrio 
The best interior 
1. Tomislav Bišćan – Datsun 
2. Ivo Šipura – Opel Vectra 
3. Mišo Stanković – Golf III 
The best paint 
1. Claudio Madirazza – Honda Prelude 
2. Mario Stojanac – Renault Clio 
3. Zeno Borić – Citroen C2 
The best Race car 
1. Ivica Lauš – Fiat Punto GT 
2. Matija Jaković – Škoda Fabia 
3. Marko Beranek – Golf 1 
The best engine car 
1. Krešo Mihaljević – Golf 2 
2. Claudio Madirazza – Honda Prelude 
3. Ivo Šipura – Opel Vectra 
Usis 
1. Linda Baksa – Honda CRX 
2. Samir Karupović – VW Corado 
3. Mišel Buntak –Honda Civic 
Ispuh 
1. Marko Beranek – Golf 1 
2. Josip Lučić – Honda Civic 
3. Franjo Habunek – Fiat Bravo 
The biggest club 
Auto Tuning Klub Ivanić Grad 
Lady of the show 
Katarina Pregorec

DB natjecanje: 
Music Spl 
1. Mario Duspara (142,1) 
2. Db Team Zagreb – Saša (141,4 ) 
Newbie A 
1. Darac (145,0) 
2. Rebert Cetin (125,9 
Newbie B 
1. Team Gemišt – Pucko (147,2) 
2. Db Team Zagreb – Darko (145,4) 
Oldye A 
1. Tomislav Puretić (146,1) 
2. Dejan Dugan (129,0) 
Oldye B 
1. Db Team Zagreb - Mario (151,5) 
2. Matej Sruk (138,5) 
Profesional Spl 
1. Davor - Ak Omišalj (152,0) 
2. Goran Curčić (140,7) 
3. Mario Stojanac (131,7)


Uspješan vikend za TK Rugvica: Osvojeno osam medalja

 

Taekwondo klub Rugvica 11. svibnja nastupio je na jakom međunarodnom turniru SUSEDGRAD SOKOL POKAL 2013 i u konkurenciji od 877 natjecatelja osvojio 8 medalja. 
U borbama, zlato je osvojio Mate Šaravanja, srebro Matina Šapina, Mario Zekić, Ivan Šapina i Toni Dujić, a broncu Ana Šaravanja. U kicku Frane Milić i Ivano Hladnik osvojili su broncu. U ekipnom poretku Taekwondo klub Rugvica osvojio je peto mjesto u kategoriji juniora između 76 klubova iz četiri države.

 

D.H.


13. svibnja 2013. godine

 

Tiskovna konferencija gradonačelnika Vlade Kruhaka

 

BRINULO SE O SVAKOJ KUNI

Izgrađeni značajni kapitalni objekti

Gradonačelnik Grada Dugog Sela Vlado Kruhak održao je 9. svibnja tiskovnu konferenciju na kojoj se, kako je istaknuo, želio osvrnuti na protekle četiri godine svoga mandata. U teškim uvjetima krize dosta je napravljeno, rekao je Kruhak te se zahvalio na suradnji svojim suradnicima.
U tom razdoblju, kaže, Dugo Selo je postao bogatije za novu osnovnu školu, prateću školsku športsku, dvoranu, obje većim dijelom financirane iz sredstava pretpristupnih EU fondova, te Osnovnu i Srednju glazbenu školu čime je značajno porasla kvaliteta školovanja u našem gradu. Osim toga, dodaje, u tijeku je dogradnja dječjeg vrtića, a uskoro će u njemu biti rekonstruirana i kuhinja. Od sportske infrastrukture uređen je stadion, na kojem su izgrađene tribine i uređena zgrada NK Dugo Selo na kojoj je zamijenjen krov, uređeno potkrovlje. Obnovljeno je nogometno igralište u Ostrni. Zaživjela su, kaže Kruhak, i dva sportska centra na rubnim dijelovima naselja; u Kozinščaku i Puhovu, a izgrađeno je i petnaestak kvartovskih dječjih igrališta.
Posebno je istaknuo izgradnju komunalne infrastrukture te još jednom ponovio da je asfaltirano stotinjak ulica, od čega je desetak rekonstruirano u potpunosti, a na jedanaest mjesta izgrađen je novi nogostup uz njih. Ulice su rađene ravnomjerno na raznim dijelovima grada, ističe Kruhak te dodaje da su izgrađena i tri nova parkirališta; u Ferenčakovoj ulici, kod dječjeg vrtića i kod novog groblja.
U cilju poboljšanja vodoopskrbe izgrađeni su magistralni vodovodi Dugo Selo – Ježevo i Dugo Selo Rugvica te više manjih uličnih vodova, a u cilju poboljšanja usluge odvoza otpada kupljen je novi kamion za odvoz otpada, nabavljena nova mosna vaga i uveden novi elektronički sustav evidencije ulaznog otpada.

 

Stvoreni preduvjeti za razvoj gospodarstva
Kruhak se posebno pohvalio izgradnjom cjelovitog sustava odvodnje s pročistačem, koji je pri kraju izgradnje, zajedno s Općinom Rugvica. Riječ je, kako ističe, o projektu vrijednom 12,8 milijuna eura, većim dijelom financiran nepovratnim sredstvima dobivenim od Svjetske banke, koji Dugo Selo dovodi na europsku razinu opremljenosti infrastrukturom, a njegovi pravi efekti će se, kaže, tek vidjeti.
S obzirom da je tijekom mandata završena kanalizacija u naselju Kozinšćak, te izgrađena u naselju Puhovo i dijelu Lukarišća i još nekih ulica, Kruhak ističe da će puštanjem u rad sustava odvodnje 90% stanovništva biti u mogućnosti priključiti se na kanalizaciju. Budući da je za 95% stanovništva na području Grada dostupan priključak vode, a za 92% plina, riječ je o europskoj razini – zaključuje Kruhak.
Gradonačelnik Kruhak istaknuo je i značajna ulaganja u uređenje vatrogasnih domova, posebno onih u Leprovici, Ostrni i Prozorju, te uređenja okoliša domova u Andrilovcu i Donjem Dvorišću. Osim toga, dodaje da je oko 5 milijuna kuna uloženo u nabavke vozila i opreme za vatrogasce.
Tijekom njegovog mandata, podsjeća Kruhak, u vlasništvo Grada prešao je Dom HV-a, vraćeno je u vlasništvo zemljište ispod stare crkve na Martin bregu, a konačno je riješena i imovinsko-pravna zavrzlama u Arcusovom centru gdje su i Grad, kao i građani, konačno postali vlasnici svoje imovine.

Što se nije moglo realizirati
Premda su, ističe Kruhak, izgradnjom infrastrukture, cijelim nizom programa te izradom prostorno planske dokumentacije stvoreni preduvjeti za razvoj gospodarstva, temeljni projekt koji se već dugo najavljuje – cargo centar, nažalost nije još uvijek realiziran. Nije to, kaže Kruhak, ovisilo samo o Dugom Selu, a šanse da se to dogodi još uvijek postoje.
Ipak zaživjele su neke druge manje investicije, poput tvornice za preradu pilećeg mesa i uljare koja je u dolasku, a brojni projekti bit će dobra osnova za apliciranje na fondove Europske unije.
Evidentno je i to da će već sljedeće godine Dugo Selo postati veliko gradilište jer započinje rekonstrukcija željezničke pruge Dugo Selo – Križevci i izgradnja pet nadvožnjaka samo na dugoselskom području.
Kruhak stoga zaključuje da je u njegovom mandatu napravljen značajan korak naprijed, posebno ako se uzmu u obzir zadnje dvije godine izrazite ekonomske krize. Evidentno je da je postojala i vizija i želja , te da će Grad svom nasljedniku, s ponosom ističe, ostaviti bez dugova i „repova“ jer se vodila briga o svakoj kuni.

Nenad Haleuš Mali


HSP ODRŽAVA KVARTOVSKA DRUŽENJA SA SVOJIM BIRAČIMA

 

Ne radimo bombastične skupove već se sa svojim biračima sastajemo u njihovim kvartovima – rekao je nositelj HSP-ove liste za Gradsko vijeće Dugog Sela Nenad Sedlar na druženju organiziranom u Caffe baru Livno za birače s područja Kozinščaka. Uz Sedlara tamo je bio i HSP-ov kandidat za gradonačelnika Damir Puž te ostali kandidati s liste. HSP-ova karavana nastavlja dalje po kvartovima uz roštilj i dobru atmosferu, kaže Sedlar te najavljuje završno druženje s biračima koje će se održati u petak 17. svibnja, s početkom u 18,00 sati u pivnici Jet set u Kopčevcu.

 

N.H.M.


ODRŽANA SKUPŠTINA VINOGRADARSKO-VINARSKE UDRUGE

 

Vinogradarsko-vinarska udruga Općine Brckovljani održala je redovitu izvještajnu skupštinu 12. svibnja u Hrebincu. Predsjednik udruge Mirko Meliš izvjestio je o radu u proteklih godinu dana posebno naglasivši važnost edukacije članstva, kako one putem predavanja, tako i one putem edukativnih putovanja, kakvo je protekle godine odrađeno u Međimurskom vinogorju. Osim toga obilježeni su svi značajni vinogradarski blagdani –, martinje i vincekovo, a udruga je, već tradicionalno, sudjelovala na manifestacijama poput Dana općine Brckovljani i Dugoselskog poduzetničkog sajma.
Od lanjske berbe održane su dvije degustacije mladog vina, ne bi li se sačuvao njegov kvalitet, rekao je Meliš. Na obje je prijavljeno pedesetak uzoraka, a 57 uzoraka vina ocjenjeno je na ocjenjivanju održanom 23.travnja. Na skupštini su proglašeni najbolji i podijeljene diplome i priznanja. Zlatnim je odličjem proglašeno šest uzoraka vina, 18 srebrnim, a 12 brončanim, a ostali su dobili priznanja i zahvalnice.

Šampion izložbe je pinot sivi Orlanda Sesana koji je još dobio zlata i za graševinu te za crvenu mješavinu, a zlato su još dobili i Damir Štrosar za graševinu, Željko Panian za pinot bijeli i Marijan Smok za pinot sivi.
Edukacija, putem predavanja i putovanja, temelj je i ovogodišnjeg plana. Planirana su dva predavanja; o berbi i preradi grožđa te o vinifikaciji i njezi mladih vina, dok se otputovati ove godine planira u erdutske, odnosno aljmaške vinograde. Ostatak plana je gotovo identičan prošlogodišnjem, a kao značajna stavka plana predviđen je rad na ekologiji.

 

N.H.M.


ZAPOČINJE REKONSTRUKCIJA ŠKOLE U LUPOGLAVU

 

Prva faza rekonstrukcija zgrade Područne škole Lupoglav trebala bi započeti sa završetkom ove školske godine. Naime, 8. svibnja otvorene su ponude za izbor izvođača radova koji bi ovih dana trebao biti izabran između jedanaest ponuđača. Prva faza obuhvaća rekonstrukciju krovišta i gornjeg stropa zgrade. Financirat će se sredstvima Zagrebačke županije u iznosu 500.000 kuna te uz sufinanciranje Općine Brckovljani u iznosu 200.000 kuna.
Paralelno, ističe načelnik Općine Brckovljani Željko Funtek, pokrenut je postupak za izradu projekta školske športske dvorane u Lupoglavu, a druga faza obuhvatit će i nadogradnju zgrade, kao i kompletno uređenje interijera i eksterijera postojeće zgrade. Također saznajemo da je Zemljište na kojem bi se trebao raditi novi dio zgrade i dvorana općina već otkupila.

 

N.H.M.


PROČISTAČ U ZAVRŠNOJ FAZI

 

Građevinski radovi na pročistaču otpadnih voda u Brckovljanima su završili i u tijeku je montaža opreme koja je nabavljena još u prosincu prošle godine – saznajemo u Općini Brckovljani. Odmah po završetku montaže opreme uslijedit će spajanje kanalizacije iz nekoliko smjerova kako bi pročistač mogao započeti s probnim radom, a konačno puštanje u rad i svečano otvorenje očekuje se koncem srpnja – za Dan općine Brckovljani. Podsjećamo pročistač je vrijedan 15 milijuna kuna i do konca prošle godine u cijelosti je financiran sredstvima Hrvatskih voda i EU fondova, a ove godine, ne bi li se završili radovi, Općina se uključila kao sufinancijer sa 600.000 kuna.

Nažalost, radovi na kolektorima ne napreduju istim tempom kao završetak pročistača. U Općini saznajemo da je na tehničkom pregledu kolektora Gračec- Stančić Općina, kao investitor, bila nezadovoljna kvalitetom izvedenih radova te je uputila primjedbe izvođaču radova – tvrtki Coning i odbila preuzeti kolektor. Otklanjanje nedostataka je u tijeku.
Slični problemi dogodili su se i na kolektoru Gornja Greda-Lupoglav gdje je izvođač tvrtka „ECP“ iz Ivanić Grada. Općina je zatražila izmjenu kompletnih šahti o trošku izvođača radova na dijelu trase, a zatražila je i popravke cjevovoda na desetak mjesta gdje je optičkim pregledom uz pomoć posebne tehnologije ustanovljena propusnost cjevovoda. I ti radovi idu na trošak izvođača koji je loše izveo posao. Problem je međutim, kaže načelnik Funtek, i u tome što zbog kašnjenja radova na kanalizaciji kasne i radovi na izgradnji nogostupa čija se trasa podudara s kanalizacijom.

Radovi na izgradnji nogostupa u Lupoglavu, gdje su radovi na kanalizaciji kvalitetno izvedeni, stoga su već započeli, a dio prema Gornjoj Gredi morat će pričekati završetak popravaka na kanalizaciji. 
Slična je situacija i u Gračecu gdje je za izgradnju nogostupa osigurano 700.000 kuna. No krenuo je nastavak izgradnje nogostupa u Ulici Slavka Kolara čija je pak vrijednost 400.000 kuna, a u pripremi je izgradnja nogostupa u Ulici Stjepana Radića u Brckovljanima. Kompletna sredstva za izradu nogostupa osigurana su u općinskom proračunu.
Funtek dodaje da je Općina nabavila i cijevi za uličnu kanalizaciju po naseljima te su sklopljeni okvirni sporazumi s izvođačima o gradnji daljnjih 26,6 km mreže čiji je planirani rok završetka konac 2014. godine. Završetkom ovog posla, zaključuje Funtek, Općina Brckovljani imat će pokrivenost kanalizacijom za 90% stanovnika, odnosno kapacitet sustava cca 9000 kućanstava.

 

Nenad Haleuš Mali

 

 


NOVI ASFALTNI SLOJ U ULICI IVANA HORVATIĆA

Paralelno uz izgradnju nogostupa u Lupoglavu, Općina Brckovljani dogovorila je sa Županijskom upravom za ceste prevlačenje novim asfaltnim slojem ulice Ivana Horvatića u Lupoglavu. Novi asfaltni sloj postavlja se u duljini 1050 metara, od groblja u Lupoglavu do tvrtke „Kamen Ivanić“.

N.H.M.


KUD Zov zavičaja organizirao prvu smotru folklora Dani blaženog Ivana Merza

 

Kulturno umjetničko društvo Zov zavičaja iz Rugvice u petak je organiziralo prvu smotru folklora pod nazivom Dani blaženog Ivana Merza. Smotra je održana u restoranu Ćurak, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije i općine Rugvica. 
Organizatori ove prve smotre naglašavaju kako u svom djelovanju pokušavaju promicati zajedništvo i jedinstvo svih naroda, a obzirom da je u KUD-u pretežno narod iz BiH ovo je jedinstvena prilika da se dodatno povežu s Hrvatima iz BiH. Datum održavanja prve smotre je simboličan obzirom da se 10. svibnja obilježavala 85. obljetnica smrti blaženog Ivana Merza. Smotri je prisustvovao i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić koji je pozdravio organiziranje Smotre te istaknuo kako je to najbolji način očuvanja običaja i kulture. Župan je pohvalio silan trud i odvajanje vremena svih članova Društva kako bi ulaskom u EU unijeli bogatstvo naših običaja. 
Na prvoj Smotri prisustvovala su sljedeća društva koja su pokazala bogatstvo običaja i narodnih nošnji: KUD Tančec iz Jalševca Nartskog, KUD Hrvata BiH iz Rugvice, KUD Posavka iz Oborova, KUD Rodna gruda iz Dugog Sela te domaćin KUD Zov zavičaja.
Ispred KUD-a, zahvalnice županu Zagrebačke županije Stjepanu Kožiću i načelniku Općine Rugvica Ivanu Remenaru za pokroviteljstvo Smotre uručio je Vinko Mršić, a predsjednik KUD-a Jure Ćurak zahvalio se svima na uspješno organiziranoj prvoj Smotri. Iz KUD-a poručuju kako će u svom djelovanju uvijek imati vremena i razumijevanja jedni za druge i da će po uzoru na blaženog Ivana Merza promicati pravi kršćanski duh i zajedništvo gdje god se nalazili.
Ispred općine Rugvica smotri su prisustvovali načelnik Ivan Remenar te predsjednik Općinskog vijeća Siniša Kušeković.

 

 

 

A.K.


Ana Murat dvostruka prvakinja Hrvatske

 

U Osijeku je od 10. do 12. svibnja odigrano ekipno i pojedinačno Prvenstvo Hrvatske za juniore, juniorke, mlađe kadete i mlađe kadetkinje. U ekipnom dijelu natjecanja nastupila je naša juniorska ekipa - Matej Murat, Luka i Mislav Martinek, koja je na kraju zauzela 6. mjesto. U konkurenciji juniora pojedinačno Luka Martinek ispada u osmini finala, a Matej Murat u četvrt finalu. U igri parova njih dvojica osvajaju odlično 3. mjesto.
U kategoriji mlađih kadetkinja Anamarija Tominac nije uspjela proći prvi dio natjecanja po grupama. Ana Murat je uz prikazanu odličnu igru osvojila 1. mjesto i postala prvakinja Hrvatske u konkurenciji mlađih kadetkinja. Tom iznimnom rezultatu Ana je dodala i titulu prvakinje Hrvatske u igri parova pošto je sa suigračicom Leonom Šantek iz STK Ljubeščica osvojila 1. mjesto.
Dokaz Anine iznimne kvalitete je činjenica da je u posljednja dva tjedna izborila četiri titule prvakinje Hrvatske. Najprije je u Vinkovcima sa suigračicom Leonom Šantek postala prvakinja Hrvatske u igri parova u konkurenciji kadetkinja. Tome je dodala i titulu prvakinje Hrvatske na školskom natjecanju sa osnovnom školom Josipa Zorića. Na kraju i ova dupla kruna u njenoj kategoriji mlađih kadetkinja. Sjajan rezultat za pamćenje!

 

 

 

Z.P.


Osam medalji osvojila TK Rugvica, a ekipno peta na turniru Susedgrad

Taekwondo klub Rugvica nastupio je 11. svibnja na jakom međunarodnom turniru SUSEDGRAD SOKOL POKAL 2013 i u konkurenciji 877 natjecatelja osvojio osam medalji. U borbama zlato je osvojio Mate Šaravanja, srebro Matina Šapina, Mario Zekić, Ivan Šapina i Toni Dujić, a broncu Ana Šaravanja. U kicku Frane Milić i Ivano Hladnik osvojili su broncu. U ekipnom poretku Taekwondo klub Rugvica osvojio je peto mjesto u kategoriji juniora između 76 klubova iz četiri države.

D. Hrdan


12. svibnja 2013. godine

RUGVIČKI HSS ODRŽAO PREDIZBORNI SKUP
U JALŠEVCU NARTSKOM

 

Općinska organizacija HSS Rugvica održala je 10. svibnja u novom društvenom domu u Jalševcu Nartskom središnji predizborni skup pred lokalne izbore. 
Predsjednik organizacije Siniša Kušeković predstavio je kandidate s liste HSS-a koji, kako je naglasio, obećavaju nastavak već započetog razvoja Općine Rugvica. O programu HSS-a Rugvice koji se već uvelike realizira te o planovima za idući mandat govorio je kandidat za načelnika općine Ivan Remenar kao temeljne projekte naglasivši one vezane uz infrastrukturu, a pri tom posebno izdvojivši izgradnju cjelovitog sustava odvodnje koji je pred završetkom svoje realizacije. Izgradnja infrastrukture preduvjet je svakog daljnjeg razvoja općine i dolaska investitora. Općina Rugvica pod vodstvom HSS-a već u nekoliko mandata ide u tom pravcu, rekao je Remenar, iz uz sve objektivne probleme i krizu koja vlada u posljednje vrijeme, općina je od "slijepog crijeva" postala prepoznatljiva i to upravo po ulagačima, poput Ikeae, koji postupno dolaze na ovo područje. Osim toga, čulo se da se, u skladu s mogućnostima vodi i stalna briga o svim ostalim segmentima života, od predškolske dobi i školovanja djece i mladeži, preko brige o udrugama i vatrogascima, do socijale. Iz domene školstva istaknuo je projekt izgradnje dječjeg vrtića upravo u Jalševcu Nartskom za što su stvoreni svi preduvjeti, a financiranje se očekuje iz europskih fondova. 
Remenar je najavio nastavak takve politike koja, rekao je, Općini Rugvici i svim njenim stanovnicima donosi dobro. 
Nazočnima se obratio i kandidat koalicijske liste za župana i predsjednik HSS-a Zagrebačke županije Stjepan Kožić, naglasivši skladan rad županije i Općine Rugvica te najavio nastavak takve politike i u novom mandatu.

 

 

 

N.H.M.

 

20. izborno izvještajna skupština Vatrogasne zajednice županije

 

STJEPAN PTIČEK OSTAO NA ČELU ZAJEDNICE

 

DVD Gračec bio je 9. svibnja domaćin održavanja 20. izborno-izvještajne skupštine Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije kojoj je prisustvovao i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Na samom početku sjednice Kožić je istaknuo značaj vatrogastva za županiju, ali i brigu koju županija konstantno vodi u pravcu danjeg razvoja gospodarstva. Na području županije, kako se čulo, djeluje čak 297 dobrovoljnih vatrogasnih društava i JVP-a, u kojima djeluje preko 20000 vatrogasaca što je najbolje u cijeloj Hrvatskoj. Župan je posebno istaknuo ulogu vatrogasaca u nedavnim elementarnim nepogodama - poplavama te rekao kako su vatrogasci i tom prigodom bili primjer drugima za djelovanja u kriznim stanjima. Osim toga Kožić je županijskoj vatrogasnoj zajednici, upravo za takve potrebe, darovao čamac vrijedan 25.000 kuna, a svakoj gradskoj, odnosno općinskoj zajednici, po tri kompleta kompletnih radnih odora za gašenje požara čija je ukupna vrijednost 305.000 kuna. Naglasio je i da je, unatoč kriznim vremenima, županija i ove godine u proračunu osigurala nešto veća sredstva za vatrogasce nego lani, kad su raspolagali s 4,5 milijuna kuna. 
Kao ilustraciju snage vatrogastva u županiji, zapovjednik Zajednice Josip Novosel naveo je da su JVP-i i društva s područja županije lani sudjelovali na 2228 intervencija na svom području, a upravo vatrogasci s područja županije već su godinama oslonac odlaska na tzv. dislokacije, odnosno u protupožarnu zaštitu priobalja tijekom ljetnih mjeseci. Novosel se pohvalio i natjecateljskim uspjesima jer su seniori DVD-a Paukovec prvaci države u svojoj kategoriji, a ženska ekipa DVD-a Zaprešić u svojoj. 
U izbornom dijelu skupštine za predsjednika Zajednice je, tajnim glasovanjem, ponovo izabran dosadašnji predsjednik Stjepan Ptiček koji je dobio više glasova od protukandidata Zvonka Novosela Dolnjaka, a i dosadašnji zapovjednik Zajednice Josip Novosel ponovo je dobio povjerenje skupštine.

 

 

 

Nenad Haleuš Mali


10. svibnja 2013. godine

Programski ciljevi dugoselske koalicije – SDP – HSU – dr. Šolin

 

„Za naš grad – za sve nas!“ slogan je programa dugoselskog koalicije SDP-a, HSU-a i dr. Šolina kojim se predstavljaju dugoselskim biračima na lokalnim izborima 19. svibnja. Programske odrednice u prezentaciji za novinare koja je održana danas u njihovom Info centru, predstavio je predsjednik SDP-a Dugo Selo Stjepan Štefinovec. „Tijekom sljedeće četiri godine mandata fokusirat ćemo se na 6 glavnih točaka – gospodarstvo, Europa i europski fondovi, promet i komunalna infrastruktura, sport i kultura, briga o čovjeku te turizam“, poručio je Štefinovec. Smatra kako je tijekom proteklih godina Dugo Selo bilo grad bez jasne vizije i razvojne strategije, kojeg zaobilaze investitori, gdje se ne otvaraju radna mjesta, gdje nema kvalitetnog javnog gradskog prijevoza, sva djeca nemaju mjesto u vrtiću, a učenici pohađaju školu u susjednoj općini, nema središnjeg trga, itd. Sve to, i ostala problematika determinirana u njihovom programu tim koalicije SDP-HSU-dr. Šolin nastojat će riješiti u sljedećem razdoblju. Izdvajamo, kako će na području gospodarstva koje su naveli kao prvo, stvoriti pozitivnu poduzetničku klimu i to gradskim odlukama koje će omogućiti povoljnije uvjete. Na pitanje novinara o kojim se točno odlukama radi, Štefinovec je istaknuo odluku o komunalnom doprinosu i komunalnoj naknadi. U sklopu ostalih gospodarskih mjera planiraju omogućiti odgovorno i pozitivno poslovanje gradskih trgovačkih društava te potaknuti razvoj poljoprivrede. U području „brige za čovjeka“, detaljno razrađeno na brojna potpodručja – planiraju poboljšati zdravstvenu skrb u suradnji sa Zagrebačkom županijom, potaknuti socijalne programe, kao što je povećanje naknada za svako novorođeno dijete 2.000, za treće i svako sljedeće dijete 5.000 kuna; uz odgovorniju brigu za okoliš, brigu za vatrogastvo, udruge, stanovnike i građane treće životne dobi, mlade za koje planiraju osnivanje Centra za mlade, te za djecu s izgradnjom treće osnovne škole u suradnji sa Zagrebačkom županijom. Isti program moguće je detaljnije pročitati ovdje (http://sdp.dugoselo.com/). 
Okupljenima novinarima danas obratili su se i ostali predstavnici koalicije – predsjednik HSU Josip Sesan, Stjepan Novosel, kao 2. na listi za kandidata za Gradsko vijeće ujedno i predsjednik Udruge umirovljenika Dugo Selo i dr. Josip Šolin, kandidat za zamjenika gradonačelnika Dugog Sela. „Kad smo pitali Dugoselce što ih „žulja“ – sve smo naveli u programu, no opet smatram kako bi se građani trebali aktivnije uključiti u politički i društveni život grada, a to mogu učiniti već na izborima 19. svibnja“, poručio je dr. Šolin.

 

Iva GRGIĆ OZIMEC


U Rugvici SDP-ova kandidatkinja za županicu Ivana Posavec Krivec

 

SDP-ova kandidatkinja za županicu Zagrebačke županije Ivana Posavec Krivec danas je posjetila Rugvicu gdje se u centru Jalševec Nartskog, uz novi Društveni dom, družila s građanima ove općine. Tom prilikom kao domaćini bili su nazočni – SDP-ov kandidat za načelnika Općine Rugvica Darko Hrdan i predsjednica SDP-a Rugvica Đurđa Artić, ujedno nositeljica liste ove stranke za izbore za članove Općinskog vijeća. 

„Prostore koji se nalaze uz autocestu nastojat ćemo da se otvore, oslobode kako bi se omogućila mobilnost prometa i veza, kako bi se isti prostori otvorili za zone gospodarskih objekata i ulaganje“ kazala Posavec Krivec. Općina Rugvica kao naselje s manje od 10.000 stanovnika, čini 72 posto ruralnog prostora Zagrebačke županije, a upravo za takva naselja otvaraju se mogućnosti korištenja sredstava iz EU fondova koje iznose oko 400 milijuna eura, dodaje Posavec Krivec. „Rugvica se mora naći u toj priči.“ Općini su potrebne nove prometnice, nova infrastruktura, vrtić, nogostup, javna rasvjeta, no inicijativa mora krenuti s lokalne razine. Zagrebačka županija, i županije uopće, još više se otvaraju lokalnim sredinama i u suradnji s općinama i gradovima stvaraju zajedničke projekte, poručuje Posavec Krivec.

 

I.G.O.


Održano 19. ocjenjivanje vina Udruge vinogradara i vinara "Terra sancti Martini"

 

U Kleti obitelji Bunčić na Martin bregu 8. svibnja održano je 19. ocjenjivanje vina Udruge vinogradara i vinara "Terra sancti Martini". 
Komisija je ocijenila 76 uzorka vina od čega je 13 uzoraka proglašeno zlatnim, 24 vina dobila su srebreno odličje, a isti broj, 24, dobila su brončano odličje. Priznanje je dobilo osam uzoraka, a sedam uzoraka je odbačeno. Šampionom ocjenjivanja proglašen je traminac iz 2012., proizvođača Borisa Mahača, koji je ocijenjen sa 87,00 bodova. 

Među proizvođačima koji su dobili zlatna odličja za svoja vina našli su se Stjepan Čergar sa uzorcima vina - rajnski rizling, zeleni silvanac, muškat žuti, Stjepan Škrapec - rajnski rizling, muškat žuti, zeleni silvanac, Miroslav Škrlec - traminac, graševina, sauvignon, cabernet-sauvignon, Josip Kulaš - mješavina bijelih sorata i Boris Mahač - rajnski rizling. 
Predsjednik komisije bio je Zdenko Ivanković s Agronomskog fakulteta Zagreb, dok su članovi komisije bili Vesna Bakota, gl. enolog Božjakovine d.d., Robert Brkić, gl. enolog Mladina d.d., Vlasta Rubeša Vili, predsjednica savjetodavne službe Zagrebačke županije te Goran Marmilić.

 

 

 

Street style natjecanje u autotuningu sutra u Dugom Selu

Dođite sutra na "Street style show 5 - drive safe", natjecanje u tuningu automobila u 12 kategorija koje će se održati u Dugom Selu, kod Srednje škole Dugo Selo, Ferenčakova ulica od 10 sati ujutro. Natjecanje se organizira u suradnji sa Street style team klubom iz Sesveta i članovima Savjeta mladih Grada Dugog Sela, uz potporu Grada Dugog Sela. Više informacija ovdje.


9. svibnja 2013. godine

Druženje članova GO HDZ-a Dugo Selo s građanima

 

Gradska organizacija HDZ-a Dugo Selo predvođena predsjednikom Zdravkom Šukerom, kandidatom za gradonačelnika na predstojećim izborima Stipom Velićem i ostalim kandidatima liste, na trgu kod Arcusovih zgrada, večeras je organizirala zajedničko druženje. Pod sloganom "Radimo i gradimo!" građanima je prezentiran program i vizija koalicije HDZ-HSS-HSP dr. Ante Starčević. Kako i stoji u njihovom programu, koalicija će biti usmjerena na izgradnju, podarit će novo lice industrijske zone, dok će posebnu pažnju usmjerit na mlade, a EU fondove iskoristit će za razvoj grada. Tom prilikom građani su se mogli okrijepiti pićem i roštiljem.

 

 

 

A.K.


Ruža Tomašić u obilasku Dugog Sela

 

Predsjednica Hrvatske stranke dr. Ante Starčević Ruža Tomašić u društvu suradnika i predsjednika Podružnice Dugo Selo Pere Orlovića danas je prijepodne posjetila Dugo Selo. Gradonačelnik Dugog Sela Vlado Kruhak, ujedno i predsjednik HSS-a Dugo Selo, stranke koja je jedna od političkih partnera HSP-u dr. A. Starčevića u predizbornoj koaliciji na gradskom nivou, nastojao ih je tijekom obilaska Dugog Sela upoznati sa svim dosadašnjima aktivnostima i realiziranim projektima. Spomenut je, između ostalog, projekt zatvorenog sustava kanalizacije u realizaciji sa susjednom općinom Rugvica, a koji se dijelom financira sredstvima europskih fondova ukupne vrijednosti projekta 95 milijuna kuna, kazao je gradonačelnik, te izgradnja škole Ivana Benkovića i sportske dvorane realizirani u suradnji sa Zagrebačkom županijom uz korištenje EU fondova. Istaknuo je sve strateške prednosti Dugog Sela koje bi trebale pogodovati razvoju gospodarskih projekata, spomenuvši važnost rekonstrukcije željezničke pruge prema Koprivnici, Križevcima i Novskoj koja će omogućiti izgradnju nadvožnjaka na gradskom području. 
Tomašić je tom prilikom izrazila je da se u Dugom Selu radi i postižu vidljivi rezultati, posebice ističe pozitivnu i plodnu suradnju Grada Dugog Sela sa županom i Zagrebačkom županijom. Isto tako nada se vrlo pozitivnim rezultatima na predstojećim lokalnim izborima. „Planiramo osvojiti 400-500 vijećničkih mjesta, nekoliko dožupana i nekoliko načelnika i gradonačelnika što je za stranku koja postoji tek tri godine je veliki politički iskorak“, poručila je Tomašić.

 

I.G.O.


Damir Mesić poručuje „Nastojimo stvoriti Grad po mjeri građana“

 

Predstavnici kandidacijske liste grupe birača za gradonačelnika Damira Mesića, kao i za izbor članova Gradskog vijeća liste Damira Mesića danas su održali konferenciju za novinare u Gradskoj vijećnici Grada Dugog Sela s ciljem predstavljanja izbornog programa. Kako je tom prilikom istaknuo Damir Mesić njihov program sastoji se od tri dijela – edukacije, analize postojećeg stanja tei realnih i racionalnih rješenja. U edukativnom dijelu nastoje upoznati širu javnost s ustrojstvom lokalne uprave, njezinom nadležnošću, a sve s ciljem aktivnijeg uključivanja građana u neposredno odlučivanje. Na temelju analize postojećeg stanja, odnosno načina punjenja i trošenja gradskog proračuna, te stanja i funkcionalnosti javnih gradskih poduzeća i ustanova kojima je Grad osnivač donose korektna rješenja koja su definirali kroz module, kako je kazao Mesić. Radi se o 15 tematskih područja o kojima predstavnici ove liste nastoje voditi računa, bili kao obnašaoci dužnosti gradonačelnika ili gradskih vijećnika. Radi se o razvoju gospodarstva kao temelja punjenja gradskog proračuna – stoga predlažu organiziranje Poslovnog foruma kao nepolitičkog stručnog savjetodavnog tijela gradonačelnika i Gradskog vijeća. Također predlažu osnivanje Foruma branitelja i Doma veterana u kojem će biti sve braniteljske udruge. Kroz modul skrbi o djeci i mladeži žele napraviti Dugoselski centar za djecu i mladež u kojem će se sva zainteresirana djeca moći provoditi izvanškolske aktivnosti u kreativnim radionicama. Planirano je, kako je pojasnio Mesić na pitanje novinara o eventualnom koliziji programa i aktivnosti koje iste provode gradske ustanove kao što je Pučko otvoreno učilište, ali i škole, da će Centar imati funkciju poveznice i nadopune postojećih programa koje provode gradske ustanove i škole, knjižnica te ostale obrazovne ustanove. 
U programu Damira Mesića navedene su i korekcije poslovanja javnih gradskih poduzeća, neophodne radi usklađenja sa zakonima s jedne i potrebama građana s druge strane. Komunalno gospodarstvo kao poseban sektor se isprepliće s još nekim drugim područjima, uz odgovorno i plansko gospodarenje uz primjenu europskih standarda. Javni prijevoz, javni gradski prijevoz, promet i organizacija istog, stanje gradskih prometnica zaslužuje posebnu brigu i pozornost, s obzirom na gustoću prometa i naravno potreba za korištenjem nekog od prijevoznika u prijevozu putnika. Uz ostale programske smjernice koje, inače, ova lista ima prezentirane na web stranici www.damir-mesic-dugoselo.com na kraju poručuju da će građane potaknuti na aktivnije sudjelovanje u različitim tematskim forumima koje planiraju organizirati kako bi svi stvorili „Grad po mjeri svih Dugoselaca“, što je i njihov slogan.

 

Iva GRGIĆ OZIMEC


8. svibnja 2013. godine

Zaprašivanje komaraca sljedeći tjedan

Naglo povećanje temperature, uz visoku vlažnost omogućilo razvoj natprosječnog broja komaraca ove godine na koje upozoravaju i u Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar (http://www.stampar.hr/ZimskeOborineDonose ) Zbog ekstremnih kiša tijekom zadnje zime na širem području Zagreba i Zagrebačke županije stvorene su velike poplavne površine koje su uz temperaturu omogućile razvoj legla povećanog broja komaraca te sa očekuje da će se one nastaviti razvijati tijekom svibnja i lipnja. Tako je danas u Gradskoj upravi Grada Dugog Sela Povjerenstvo za odabir najpovoljnije ponude za posao zaprašivanja komaraca na području grada. Pristigla je jedna ponuda, koja je i prihvaćena, od tvrtke Sanitacija d.d. koja je iste poslove radila i prošle godine. Suzbijanje komaraca provodit će se larvicidnom i adulticidnom metodom, odnosno djeluje se na staništa, ličinke i na već odrasle jedinke. Korišteni insekticidi su odobreni od Ministarstva zdravstva RH i nisu opasni po ljude i okolinu, a u okolišu su biorazgradivi. Ekipe Sanitacije zaprašivat će gradske ulice obostrano 50 metara, navode, a ukupno će se tretirati 520 ha gradske površine. O točnom terminu zaprašivanja javnost će biti pravovremeno informirana, a najvjerojatnije, ukoliko vremenski uvjeti to dozvole, već sljedećeg tjedna, doznajemo od stručne suradnice za komunalnu izgradnju Jadranke Robić.

I.G.O.

 

UČENICE OŠ JOSIPA ZORIĆA DRŽAVNE PRVAKINJE U STOLNOM TENISU:

 

Ana Murat, Petra Bulić i Maja Mesić osvojile zlato u Poreču!

 

Svake se godine u jeku proljeća održavaju sportska državna natjecanja. Ove su se godine sva natjecanja, dvoboji i utakmice odigravali u Poreču od 28. do 30. travnja, a sportske ekipe djevojčica i dječaka osnovnih i srednjih škola odmjeravali su snage u brojnim sportovima: malom nogometu, odbojci, košarci, badmintonu, stolnom tenisu, krosu, šahu, gimnastici, plivanju i atletici. 
Pod vodstvom profesora Joze Jurkovića, učenice OŠ Josipa Zorića, Dugo Selo, Ana Murat, 6. a, Maja Mesić, 7. d i Petra Bulić, 5. c, natjecale su se u stolnom tenisu. Iako su protivničke ekipe predstavljale veliku konkurenciju našim stolnotenisačicama, u napetoj i neizvjesnoj igri Ana, Maja i Petra izborile su zlato i osvojile prvo mjesto na Državnom natjecanju u stolnom tenisu! 
Najveća konkurencija našim stolnotenisačicama bila je ekipa iz OŠ Vladimira Nazora iz Crikvenice, koja je osvojila drugo mjesto, dok je treće mjesto osvojila ekipa I. osnovne škole Varaždin iz Varaždina. 
Na sam dan natjecanja trema i napetost bile su na vrhuncu, ali ostale su dane mlade sportašice i mladi sportaši iskoristili su za međusobna druženja, šetnje u prirodi ili kupanje u osvježavajućem bazenu. Poreč je tih dana odisao sportskim duhom, razmjenjivanjem iskustava i sklapanjem novih prijateljstava.

 

 

 

Dora Akmačić


DUGOSELCI OSVOJILI KUP NOGOMETNOG SREDIŠTA

 

Na nogometnom stadionu u Dugom Selu je 7. svibnja odigrana finalna utakmica kupa Nogometnog središta Dugo Selo u kojoj su se sastali NK Sava iz Sop Hrušćice i momčad NK Dugo Selo. Dugoselci su potvrdili da su favorit u ovoj utakmici te su je rutinirano odigrali i pobijedili rezultatom 2:0. Golove su postigli Ćiril Guja u dvadesetoj minuti i Luka Grgić u osamdeset i sedmoj minuti. Pehare Dugoselcima, kao pobjednicima te igračima Save, kao finalistima kupa, predali su predsjednik Nogometnog središta Dugo Selo Dinko Vulelija i zamjenik gradonačelnika Grada Dugog Sela Stipo Velić. 
Već idućeg tjedna Dugoselce očekuje još jedna kup utakmica. Naime, u polufinalu kupa Zagrebačke županije Dugoselci odlaze na gostovanje u Veliku Goricu.

 

 

 

N.H.M.


7. svibnja 2013. godine

 

U Dugom Selu HČSP i Hrast zajedno na izbore:

 

„Dugo Selo može bolje!“

 

Koalicija Hrvatske čiste stranke prava i stranke Hrast- pokret za uspješnu Hrvatsku, na izbore za gradsko vijeće u Dugom Selu izlazi kao lista broj 1 s nositeljicom liste Katarinom Svetec (HČSP). Naše stranke imaju identični program, a zajedničkim izlaskom na izbore, nastojimo našim sugrađanima omogućiti biranje predstavnika koji biračima mogu ponuditi nešto novo, prvenstveno se zalažući za obiteljske vrijednosti, te bolju kvalitetu života u Dugom Selu. Ova koalicija je spoj mladosti i iskustva, te kvalitete i stručnosti, jer je dobrim dijelom čine mlađe, sposobne i neopterećene osobe, koje svojim novim idejama žele doprinijeti razvitku našega grada, ali i stariji, iskusniji kandidati, koji su dobro upoznati s problemima koji tište naše sugrađane. Smatramo da je za Dugo Selo učinjeno već dosta toga, ali grad ima još mnogo neiskorištenih potencijala, te se za njega uvijek može učiniti nešto više. Primjerice, povećanje naknada za rodilje, izgradnja novog vrtića i osnovne škole, te više društvenih i rekreacijskih sadržaja za mlade. Također, treba uzeti u obzir i gradski prijevoz, koji svake godine bilježi sve veći rast cijena prijevoza, pružajući pritom sve lošiju uslugu. Tu je i izgradnja infrastrukture u svim novijim dijelovima naselja, koja bilježe stalno povećanje broja stanovnika. Naravno, svjesni smo činjenice da svaki daljnji korak u razvitku grada, iziskuje određena sredstva, kojih u gradskom proračunu najčešće nedostaje, ali smatramo da ipak treba pokretati stvari i ne zadržavati se na istom. Bolja raspodjela sredstava iz gradskog proračuna, rezultirala bi većim napretkom samoga grada. Stoga rješenje vidimo u pružanju poticaja i boljih uvjeta za razvoj malog i srednjeg poduzetništva, te razvoja same industrije, prilagođavajući uvjete grada zainteresiranim investitorima, što bi rezultiralo zapošljavanjem većeg broja ljudi. Ulaganjem u turizam, planiramo promovirati povijest Dugog Sela, te tako ovaj grad učiniti prepoznatljivijim. U planu imamo i razne projekte koje bismo većinom ostvarili pomoću sredstava iz Europskih fondova, koji su većim dijelom ostali neiskorišteni. Cilj nam je stvoriti razvijeni obiteljski grad sa snažnom proizvodnjom, koji će moći osigurati zaposlenje budućim generacijama mladih, te postati ozbiljna konkurencija ostalim gradovima županije. Naravno, za to treba volje i vremena, ali počnimo raditi već danas, zajedno mijenjajući stvari na bolje.

 

Matej Lončar, HČSP Dugo Selo


6. svibnja 2013. godine

GO HDZ-a Dugo Selo organizirala tribinu na temu javnog gradskog prijevoza

 

U organizaciji Gradske organizacije HDZ-a Dugo Selo u Gradskoj vijećnici, večeras je održana tribina na kojoj je Marijan Kamenjašević prezentirao idejni projekt gradskog prijevoza na području Dugog Sela. 
Marijan Kamenjašević, inače diplomirani inženjer prometa s dugogodišnjim radnim iskustvom u prometu odlučio se na kreiranje idejnog projekta koji bi gradu Dugom Selu ponudio rješenje za organiziranje javnog prijevoza. Rješenje upravo vidi u uspostavi vlastite gradske prijevozne kompanije koja bi obuhvatila sva naselja grada i povezala ih sa prigradskom željeznicom. Unajmljivanje prijevoznog poduzeća što je slučaj sada, kao i ideja oko ponovnog uspostavljanja ZET-ove linije, Kamenjašević ne vidi kao kvalitetno rješenje za Dugo Selo iz više razloga, a upravo je cijena prijevoza jedan od njih. Kamenjaševićev elaborat, kako je kazao, nastajao je tijekom 

dvije godine tako da je svaki segment gradskog prijevoza razrađen u detalje. Troškovi ovakvog načina organiziranja prijevoza - troškovi za plaće radnika, troškovi nabave vozila, troškovi čišćenja vozila i goriva iznosili bi oko 2.600.000 kuna, a cjelokupan projekt mogao bi se financirati iz nekoliko izvora - proračun Grada, proračuna susjednih općina ukoliko bi gradski prijevoz bio organiziran preko njih, zatim Zagrebačke županije obzirom da financira troškove školskog prijevoza i EU fondova, ističe Kamenjašević. Također, gradski prijevoz financirao bi se od prodaje karata, zatim kroz reklamiranje tvrtki unutar vozila kao i vikend prijevoza udruga, umirovljenika i slično, a cijena predviđene karte, u jednom smjeru, iznosila bi pet kuna. Kamenjašević smatra kako je našem gradu potreban kvalitetan gradski prijevoz, a osim aspekta društvene korisnosti ovakvog gradskog prijevoza valja sagledati i aspekt imidža grada, naglašava Kamenjašević. 
Javnoj tribini nazočili su predsjednik dugoselskog HDZ-a Zdravko Šuker kao i kandidat za gradonačelnika Dugog Sela Stipo Velić. Šuker je na početku tribine rekao kako je očekivao veći broj zainteresiranih obzirom na temu koja je od interesa za dugoselsku javnost, a smatra kako je ovo prvi, ali značajan korak u rješavanju ovog važnog pitanja.

 

A.K.


Dugoselski motoristi sudjelovali u ovogodišnjoj akciji „Karavana za život - bikeri na cesti”

 

Članovi Moto kluba Sveti Martin iz Dugog Sela ove godine ne samo da su bili sudionici akcije „Karavana za život – bikeri na cesti“, već su bili i domaćini skupine bikera koji su na putu do Karlovca pristigli iz smjera Koprivnice. Naime, protekle subote, 4. svibnja kroz Dugo Selo prošao je jedan dio sudionika 2. po redu „Karavane za život - bikeri na cesti“. Iako je bio planiran dolazak oko 300-tinjak motorista, u Dom HV-a pristiglo oko 150 motorista iz Koprivnice, Virovitice, Đurđevca, Bjelovara, Vrbovca i okolnih mjesta koji su tijekom pol-satne pauze u Dugom Selu bili okrijepljeni tekućim osvježenjima u organizaciji MK Dugo Selo. Nakon kratke stanke i druženja s domaćinima svi zajedno uputili su se prema Karlovcu gdje je i održano centralno okupljanje svih motorista iz Hrvatske. Ove godine okupilo se čak oko četiri tisuće motociklista iz čitave Hrvatske, ali i Europe. Karavana 

je zamišljena kao susret svih motociklista Hrvatske, članova svih moto klubova, neovisnih zaljubljenika u dva kotača, vlasnika mopeda i svih koji se osjećaju kao dio populacije jedne od najugroženijih u prometu. Akcijom se nastoji probuditi svijest javnosti o brojnosti motocikala na cesti, ali i o brojnosti poginulih motociklista u prometu. Samo u proteklih sedam godina u Hrvatskoj je poginulo više od 700 motociklista. Subotnjim bikerskim skupom u Karlovcu različitim sadržajima nastojala se promovirati sigurna vožnja. Tako je u suradnji s policijskom akademijom i autoškolom, na poligonu organizirana sigurna vožnja. Karlovačka Hitna demonstrirala je pružanje pomoći unesrećenima. Na štandu policije sudionici i posjetitelji mogli su isprobati svoje vozačke sposobnosti na simulatoru vožnje motocikla, te vidjeti demonstraciju sigurne i spretne vožnje koju su prezentirali policijski službenici.

 

 

 

I.G.O.


Promidžba Liste Zvonka Novosela Dolnjaka

Kandidati liste Zvonka Novosela Dolnjaka, nezavisnog kandidata na predstojećim izborima za gradonačelnika Dugog Sela te za Gradsko vijeće Grada Dugog Sela održali su danas na dugoselskom sajmištu političko predstavljanje. Pod sloganom „Za zajedničko dobro“ odvijalo se druženje s građanima Dugog Sela kojima su kandidati Novoselove liste prezentirali njihov program i viziju budućnosti Dugog Sela. Sljedećeg ponedjeljka, najvaljuju, njihov štand na dugoselskom sajmištu trebao bi posjetiti i kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Milan Bandić.

 

 


Ivana Posevec Krivec na kavi s građanima Dugog Sela

 

SDP-ova kandidatkinja za županicu Zagrebačke županije Ivana Posavec Krivec danas je u jutarnjim satima ponovo posjetila Dugo Selo i njegove stanovnike. Tijekom promidžbene kampanje Posavec Krivec, zajedno sa svojim budućim suradnicima Ivonom Beus Richembergh i Boškom Pribičevićem posjećuje županijske gradove i općine sve u cilju, kako ističu, da u direktnom kontaktu s ljudima predstave svoj program, viziju i ideje. Između ostalog kandidatkinja za županicu Posavec Krivec kazala je kako su „ceste u ingerenciji županije strašno loše, gotovo da nema inicijative, nema vizije, nema motivacije, a mi sve to imamo i znamo kako se može srediti i promet i prometnice, koliko su važne subvencije za svako novo otvoreno radno mjesto“. Dodaje kako inzistiraju na integriranom prijevozu i ruralnom razvoju, „oba su problema sustavno prebacivana iz mandat u mandat dosadašnjeg župana kao i problem zbrinjavanja otpada, zdravstvene skrbi i zapravo, svega što je u nadležnosti župana“. U SDP-u nisu samo odlučni promijeniti neučinkovit i loš način rada već smatraju kako im je to obveza i smisao postojanja Županije kao institucije, kazala je Posavec Krivec. 
Na dugoselskom sajmištu u sklopu SDP-ovog štanda danas su zajedno s građanima razgovarali i popili kavu – kandidat za gradonačelnika Dugog Sela Stjepan Štefinovec, te SDP-ovi kandidati za Gradsko vijeće Grada Dugog Sela.

 

I.G.O.

 

 


DUGOSELCI VATROGASCI PROSLAVILI BLAGDAN SVETOG FLORIJANA

 

Vatrogasna zajednica Grada Dugog Sela i ove je godine obilježila blagdan zaštitnika vatrogasaca – svetog Florijana. Tim povodom 4. svibnja je održana taktičko-pokazna vježba čije je pretpostavka bila požar odlagališta otpada u Andrilovcu. Kako je istaknuo predsjednik VZG Dugo Selo mr. sc. Zvonko Novosel Dolnjak, koji je također prisustvovao događanju, ovaj je povod vježbi izabran iz razloga što je u posljednje vrijeme zaista bilo nekoliko požara na spomenutoj lokaciji.

U vježbi su sudjelovala 44 vatrogasaca iz devet dobrovoljnih vatrogasnih društava, s devet vatrogasnih vozila. Naime, vježba je bila združenog karaktera te su osim društava s područja VZG Dugo Selo sudjelovala i po dva društva s područja vatrogasnih zajednica Brckovljana, odnosno Rugvice, a cijela se vježba odvijala uz posredovanje Vatrogasnog operativnog centra Zagrebačke županije. Prema ocjeni zapovjednika VZG Dugo Selo Nikole Rnjaka koji je zapovijedao vježbom, kao i supervizora vježbe od strane Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Vladimira Domina, vježba je ocjenjena najvišom ocjenom.
Dan kasnije, u nedjelju, sva dobrovoljna vatrogasna društva iz sastava VZG Dugo Selo, sudjelovala su na tradicionalnoj svetoj misi povodom blagdana svetog Florijana koja je služena u župnoj crkvi svetog Martina biskupa u Dugom Selu, a tim povodom održan je i mimohod ulicama grada kojeg je predvodila Gradska limena glazba koja djeluje u sklopu KUD-a Preporod.

 

 

 

N.H.M.


Get Hooked s Kukom

 

Udruga za promicanje kulture KUKA počela je s radom i svoj osnutak obilježila 30. travnja na 1. svibnja velikim party-em na Martin Bregu, kod prostora bivše diskoteke Alta. Kulturna udruga kreativne alternative KUKA osnovana je nedavno u Brckovljanima, a u cilju nam je obogaćivanje društvenog života svih generacija. Njihovi članovi planiraju mnogo novih i kreativnih događanja na ovim prostorima, te pozivaju sve zainteresirane građane da im se pridruže. 
Njihovo prvo predstavljanje održalo se uoči Praznika rada na Martinu. Party pod nazivom „Get Hooked“ posjetilo je više od stotinu ljudi, a medijski pokrovitelj bio je RadioDJ / Dj Akademija. Njihovi članovi upoznali su zainteresirane s radom udruge, a sve je popraćeno obiljem dobre glazbe, za što se pobrinula ekipa iz Green Sensationa, neformalnog glazbenog udruženja s kojima surađuju. Iznenadila ih je odlična posjećenost i veliki interes za njihove buduće projekte koje planiraju ubrzo realizirati. Ovakva okupljanja žele održavati čitavo ljeto, uz izmjenjivanje glazbenih stilova, tako da će svi zainteresirani moći naći nešto za sebe, od rocka i reaggea, do techna i rapa. Naravno, neće se zadržati samo na tome, u pripremi su izložbe i radionice, te predstavljanje svih koji se žele kreativno izraziti. Vjeruju da će njihovi projekti zainteresirati mnoge i obogatiti kulturnu scenu ovog kraja.

 

 

 


Stolnotenisačice izborile plasman u prvu Hrvatsku ligu zapad za žene

 

Igračice STŠK ”Dugo Selo” ponovo prvoligašice! U subotu 4. svibnja u organizaciji dugoselskog stolnoteniskog kluba u Gradskoj sportskoj dvorani u Dugom Selu odigran je kvalifikacijski turnir za popunu 1. Hrvatske stolnoteniske lige Zapad za žene. Na turniru su nastupile četiri ekipe: STK Duga Resa kao predposljednja ekipa na tablici 1. Hrvatske stolnoteniske lige Zapad za žene, STK Opatija, STK Jadera iz Zadra i ženska ekipa STŠK ”Dugo Selo”. Prva i druga ekipa s ovog turnira sljedeće sezone će nastupati u Prvoj Hrvatskoj ligi Zapad za žene.

Ekipa STŠK ”Dugo Selo” pobijedila je ekipe iz Duge Rese i Opatije rezultatom 4:0, a od ekipe iz Zadra dugoselke su pretrpjele poraz rezultatom 4:1. To je bilo dovoljno za osvajanje drugog mjesta i time plasman u Prvu Hrvatsku ligu Zapad za žene. Ovo je sjajan rezultat dugoselskih stolnotenisačica koje su se nakon jedne sezone, pošto su ispale, uspjele vratiti u prvoligaško društvo gdje će se natjecati sljedeće sezone 2013./2014. godine. Ekipa je nastupila u sastavu: Ana Murat, Leona Šantek, Željka Kruhak i Lucija Tominac. Čestitke djevojke!

 

Zvonko Pokas


Dugoselske odbojkašice plasirale se na državno natjecanje

Male odbojkašice OK Dugo Selo ovaj vikend su bile u Sisku na završnom prvenstvu Odbojkaške regije centar u mini odbojci za najmlađe kadetkinje. Na turnir su se plasirale 8 ekipa kroz svoja županijska natjecanja. Ekipa Olimpik i Foresta iz Zagreba, Dugo Selo i Nebo iz Zagrebačke županije, Plavi zmaj iz Karlovačke županije, Bjelovar iz Bjelovarsko Bilogorske županije, Varaždin iz Varaždinske županije i Sisak iz Sisačko Moslavačke županije. Igralo se u dvije skupine gdje su odbojkašice Dugog Sela u svojoj skupini završile na drugom mjestu, iza Plavog zmaja a ispred Bjelovara. U drugoj skupini na prvom mjestu je bio Olimpik, na drugom Nebo a na trećem Sisak. Za prvo mjesto su razigrale ekipe Olimpika i Plavog zmaja, a za treće mjesto Dugo Selo i Nebo Zaprešić. Konačni poredak je bio 1. mjesto Olimpik, 2. mjesto Plavi zmaj, 3. mjesto Nebo, 4. mjesto Dugo Selo, 5. mjesto Bjelovar, 6. mjesto Sisak, 7. mjesto Varaždin. Ovim plasmanom se ekipa Dugog Sela plasirala na državno natjecanje koje će se održati 11. i 12. svibnja u Rovinju. Na ovom natjecanju su se iskazale sestre Marta i Jana Pekvarić.

P.O.


3. svibnja 2013. godine

 

Istekao rok za predaju kandidacijskih lista za lokalne izbore:

 

U DUGOM SELU PRIJAVLJENO DEVET LISTA I ŠEST KANDIDATA ZA GRADONAČELNIKA

Sinoć u ponoć završio je rok za predaju kandidacijskih lista za predstojeće lokalne izbore koji će se održati 19. svibnja. Gradsko izborno povjerenstvo u Dugom Selu zaprimilo je, kako saznajemo, devet lista i šest kandidatura za gradonačelnika. 
Dvije su kandidacijske liste s podrškom skupine birača, jednoj je na čelu Damir Mesić, a drugoj Zvonko Novosel Dolnjak. Tri su koalicijske liste. Koalicijsku listu predali su HDZ, HSS i HSP dr Ante Starčević, SDP, HSU i HČSP, Hrast - Pokret za uspješnu Hrvatsku. 
Samostalne stranačke liste za Gradsko vijeće Dugog Sela predali su Hrvatski laburisti - Stranka rada, HSP, HNS i HSLS. 
Kandidature za gradonačelnika predali su kandidati grupe birača Damir Mesić, sa zamjenicima Nikolom Tomincem i Goranom Krizmanićem te Zvonko Novosel Dolnjak, sa zamjenicima Natašom Rađenović i Tomislavom Šarićem. 
Kandidat koalicije HDZ, HSS, HSP AS je Stipo Velić, sa zamjenicima Vladom Kruhakom i Pavom Jakovljevićem, a koalicije SDP, HSU Stjepan Štefinovec, sa zamjenicima Jadrankom Robić i Josipom Šolinom. 
Kadnidat HSP-a je Damir Puž, sa zamjenicima Milom Krištom i Jozom Jurićem, a kandidat HSLS-a Nenad Panian, sa zamjenicima Matom Dajakovićem i Ana Marijom Belošević. 
Kandidatura za gradonačelnika HSLS Nenada Paniana odbijena je, kako saznajemo, iz razloga što nije pravovaljana jer kandidat nema prebivalište najmanje šest mjeseci na području Grada Dugog Sela, gdje se kandidira, do stupanja na snagu Odluke o raspisivanju izbora.

U BRCKOVLJANIMA PET LISTA I DVA KANDIDATA ZA NAČELNIKA

Općinsko izborno povjerenstvo Brckovljani zaprimilo je pet kandidacijskih lista i dva kandidata za načelnika. Liste su predali HDZ, Hrvatski laburisti - Stranka rada, HSS, HSU i SDP. 
HDZ je za svog kandidata za nečelnika Općine Brckovljani predložio Željka Pišćeneca, sa zamjenikom Ivicom Čolićem, a HSS Željka Funteka sa zamjenikkom Stjepanom Horvatom.

RUGVIČANI BIRAJU IZMEĐU OSAM LISTA I PET KANDIDATA ZA NAČELNIKA

Rugvičkom općinskom izbornom povjerenstvu prijave je podnijelo osam kandidacijskih lista i pet kandidata za načelnika. 
Liste su prijavile Autohtona seljačka stranka, koalicija HDZ, BUZ i HČSP, zatim HNS, HSS, HSP, koalicija SDP-HSU te dvije liste grupe birača; lista Ilije Lovrića i lista Vinka Mršića. 
Kandidacijske liste za načelnika Općine Rugvica podnijeli su: koalicija HDZ, BUZ, HČSP s kandidatom Matom Čičkom i zamjenikom Stipom Rajićem, SDP - HSU s kandidatom Darkom Hrdanom i zamjenikom Zoranom Matokom, HSS s kandidatom Ivanom Remenarom i zamjenikom Ivicom Kuzmecom, grupa birača s kandidatom Ivanom Mabićem i zamjenikom Ivanom Lovrićem i grupa birača s kandidatom Vinkom Mršićem i zamjenikom Jure Ćurak.

N.H.M.

 

OŠ Josip Zorić:

 

Brojnim radionicama obilježen Dan škole

 

Dvorište OŠ Josip Zorić danas je zasjalo u punom sjaju, a razlog su brojne radionice koje su organizirane u sklopu proslave Dana škole. U vrtu su organizirani brojni proljetni radovi, cvjećari su imali pune ruke posla oko uređenja kamenjara na ulazu u dvorište škole, oslikani su zidići oko škole te su uređene nadstrešnice autobusnih čekaonica. Drugi dio radionica održavao se unutar škole pa su tako učenici sudjelovali na heraldičkoj radionici, likovnoj radionici, na matematičkom natjecanju Plavi zec, a u dvorani KUD-a Preporod održana je predstava Šuma Striborova u izvedbi učenika škole. 

Točno u podne, ravnateljica Mara Mamuza brojnim učenicima i gostima zaželjela je dobrodošlicu te s ponosom istaknula kako je ova godina važna jer se obilježava 160 godina dugoselskog osnovnog školstva. Proslavi Dana škole prisustvovale su i bivše učiteljice koje su kroz svoj radni vijek učile brojne generacije Dugoselaca. Svečanost je nastavljena Proljetnim koncertom učenika u kojem je sudjelovao vokalni ansambl, ansambl udaraljki te orkestar blok flauta. Svečanosti je prisustvovao i ravnatelj OŠ Ivan Benković Branko Goleš te brojni drugi suradnici i roditelji.

 

 

 

A.K.


2. svibnja 2013. godine

Ministar Gordan Maras o Poduzetničkom impulsu u Dugom Selu

 

U organizaciji Gradske organizacije SDP-a Dugo Selo u Info-centru, Zorićeva 30, večeras je održana javna tribina na kojoj je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras predstavio program poticanja poduzetnika i obrtnika "Poduzetnički impuls". Javnoj tribini nazočili su predsjednik dugoselskog SDP-a te ujedno kandidat za gradonačelnika Stjepan Štefinovec, sa zamjenicima Jadrankom Robić i Josipom Šolinom, predsjednikom dugoselskog HSU-a Josipom Sesanom, članovi SDP-a s područja Dugog Sela, susjedne općine Brckovljani, kao i poduzetnici i obrtnici s područja grada i okolnih općina. Ministar Gordan Maras prezentirao je "Poduzetnički impuls 2013." usvojen u siječnju ove godine, čija je vrijednost u ovoj godini veća od 730 milijuna kuna što je dvostruko više nego lani. Unutar tog programa osigurano je gotovo 187 milijuna kuna bespovratnih potpora, a povećan je i maksimalni iznos pojedinačnih potpora sa 700.000 na 1,4 milijun kuna. Od ove godine potporu će dobiti prije svega kvalitetni programi, a ne svi koji se prijave, a natječaj više nije otvoren samo mjesec dana, već dok se ne iskoriste sva predviđena sredstva. Kako je napomenuo ovim impulsom olakšali su proceduru svim poduzetnicima koji će se prijaviti na natječaj - smanjena je dokumentacija, time i 

troškovi prijave. Novac bi se trebao trošiti transparentije i efikasnije, a poseban poticaj osiguran je i za žene poduzetnice. Spomenuo je kako od početka godine Ministarstvo nije zaprimilo niti jednu prijavu za natječaje iz Poduzetničkog impulsa iz Dugog Sela, nada se kako će se to promijeniti. Također dodaje s obzirom na visku stopu nezaposlenosti, od 20 posto, osmišljena je potpora poslodavcima za otvaranje novih radnih mjesta - do 9.000 eura, no mora udovoljiti uvjete - ukoliko je u poslovni projekt investirano 50.000 eura, zaposleno već tri osobe koje rade godinu dana u firmi. Nakon tribine uslijedila su pitanja koja su se odnosila na konkretnu problematiku rada u firmama koje ne isplaćuju plaće svojim radnicima od kolovoza prošle godine, do mogućnosti koje se pružaju umirovljenicima koji žele svoje male mirovine poboljšati s prihodima koji neće ugroziti njihova umirovljenička prava.

 

I.G.O.


PRAZNIK RADA I OVE GODINE PROSLAVLJEN U DUGOSELSKOM PARKU

 

U organizaciji Sindikata umirovljenika Hrvatske, odnosno njegove podružnice koja pokriva područje Dugog Sela, Brckovljana i Rugvice, te pod pokroviteljstvom Grada Dugog Sela i ove je godine održana tradicionalna proslava Međunarodnog praznika rada - 1. svibnja. U bogatom programu koji je započeo u 10,00 sati sudjelovali su Puhački orkestar Dugo Selo, KUD Preporod, KUD Ogranak Seljačke sloge Lupoglav, KUD Tančec iz Jalševca Nartskog, Dugoselske mažoretkinje, KUD August Cesarec iz Brckovljana i KUD Posavka iz Oborova. 
Na početku svečanosti okupljene u dugoselskom Parku grofova Draškovića pozdravili su predsjednik Podružnice SUH-a Dugo Selo, Brckovljani, Rugvica Josip Sahor koji je govorio o značaju prava na rad i potrebi socijalne osjetljivosti u ovim krznim vremenima, gradonačelnik Grada Dugog Sela Vlado Kruhak te potpredsjednik SUH-a na državnoj raznini Milan Tomašić. 
Po završetku programa svim prisutnima tradicionalno je podijeljen besplatan grah svim prisutnima, a kako saznajemo od organizatora ove je godine podijeljeno preko tisuću porcija. 
Prigodu za predstavljanje tijekom proslave Praznika rada iskoristila je i većina stranaka i nezavisnih lista koje će izaći na lokalne izbore 19. svibnja.

 

 

 

N.H.M.


ODRŽANA 2. RUGVIČKA BICIKLIJADA

 

U organizaciji Kluba mladih Hrvatske seljačke stranke Rugvica 1. svibnja je održana 2. Rugvička biciklijada na kojoj se i ove godine okupilo stotinjak sudionika iz Rugvice i Dugog Sela. S obzirom da manifestacija nema natjecateljski karakter sudionici su u ugodnoj i laganoj vožnji, većim dijelom po savskom nasipu, prevalili put od zgrade općine u Rugvici do Lovačkog doma "Zec" u Oborovu, gdje ih je dočekala besplatna roštiljada i osvježenje, a nakon toga su se okušali u različitim sportskim igrama, među kojima je ove godine posebno atraktivno bilo povlačenje užeta za žene te skakanje u vreći za djecu. 

Najstariji sudionik biciklijade i ove je godine bio Josip Kolar koji je, kao i pobjednici u različitim disciplinama, dobio priznanje od organizatora. 
Biciklijadi su nazočili i načelnik Općine Rugvice Ivan Remenar te predsjednik Općinskog vijeća Rugvice Siniša Kušeković koji je, s obzirom da je vijeće raspušteno, ovaj puta, zajedno s predsjednicom Kluba mladih Nikolinom Glavač, bio u funkciji organizatora. 
Po završetku sportskih igara biciklisti su se natrag prema Rugvici uputili tzv. "poljskom magistralom".

 

 

 

N.H.M.

 

Lokalni izbori:

 

DUGOSELSKA KRONIKA POZIVA KANDIDATE NA PREDSTAVLJANJE NA NJEZINIM STRANICAMA

Dugoselska kronika, kao glasilo Grada Dugog Sela te općina Brckovljani i Rugvica, pratit će na svojim stranicama kampanju za predstojeće lokalne izbore na području ovih triju jedinica lokalne samouprave. 
Pozivamo liste, odnosno kandidate za gradonačelnika, odnosno načelnike da se oglase na našim stranicama. 
Svakoj stranci koja na izbore izlazi samostalno, koaliciji, odnosno listi ili kandidatu za gradonačelnika i načelnika kojeg podupire skupina birača, osigurat ćemo jednu četvrtinu stranice (formata A3) za besplatnu objavu. Ukoliko ista stranka, koalicija ili kandidati s podrškom skupine birača imaju listu i kandidata za gradonačelnika, odnosno načelnika, imaju pravo na dvostruki prostor ( 2 x 1/4 stranice) te mogu objediniti prostor u jednu polovinu stranice A3. Ukoliko se u koaliciji nalazi više stranaka, ili nezavisnih kandidata, koalicija se smatra subjektom te se prostor ne može temeljem toga multiplicirati. 
Tekst, odnosno po jednu fotografiju, ili dvije ukoliko se radi o objedinjenom formatu, dužni su priložiti sami kandidati, dok će Dugoselska kronika osigurati grafičko uređenje. 
Moguće je i da kandidati sami grafički oblikuju stranicu u zadanim okvirima. 
Materijale je potrebno dostaviti u elektronskom obliku, zaključno do 8. svibnja 2013. godine do 12,00 sati u prostorije Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo, Josipa Zorića 21a, ili na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 
Materijale koji stignu nakon navedenog roka, preopširne materijale, ili pak tekstove i fotografije koje su uvredljive za druge kandidate, sadrže prijetnje, šire rasnu, nacionalnu, vjersku, ili drugu netrpeljivost Dugoselska kronika neće objaviti. 
Dugoselska kronika daje strankama, odnosno kandidatima, a zbog šireg interesa javnosti popust u iznosu 50% za ovu vrst promidžbe. Cijena 1/4 stranice s popustom iznosi 350 kuna (+PDV), odnosno za 1/2 stranice 600 kuna (+PDV). 
Također obavješćujemo kandidate da će svaka stranka, koalicija ili lista skupine birača imati mogućnost praćenja jednog predizbornog skupa od strane novinara Dugoselske kronike u vrijeme kampanje, o čemu ćemo izvijestiti na našim web stranicama. Kandidati su dužni sami odabrati događaj koji žele i o njegovom mjestu i vremenu održavanja obavijestiti uredništvo Dugoselske kronike, najmanje 24 sata prije početka događaja. 
Novinari Dugoselske kronike neće pratiti događaje koji se održavaju izvan područja Grada Dugog Sela te općina Brckovljani i Rugvica. 
Za objavu Izvješća o troškovima izborne promidžbe, odnosno Izvješća o primljenim donacijama za financiranje izborne promidžbe vrijede standardne cijene.