________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

28. lipnja 2013. godine

Raspisan natječaj za odabir županijskog suvenira

 

Zagrebačka županija raspisala je Natječaj za odabir svog suvenira. Suveniri se mogu kandidirati u dvije kategorije: kulturno-povijesni i tradicijski te eno-gastro suveniri, a cilj natječaja je poticanje proizvodnje, ali i prezentacija turističke i poslovne ponude županije. Natječaj je otvoren do 15. rujna 2013. godine. Prijavljeni suveniri moraju biti povezani s tradicijskim, kulturnim, povijesnim i prirodnim obilježjima Zagrebačke županije te izrađeni od prirodnog i ekološki prihvatljivog materijala. Također, moraju biti autentični, kvalitetno izrađeni i originalni te prezentirati osobitosti Zagrebačke županije. Prijedlozi suvenira mogu biti umjetnički ili obrtnički proizvodi, rukotvorine, tiskovine, prigodni blagdanski simboli, jela i pića originalnih receptura s dužim rokom trajanja te multimedijski uraci. Na natječaj se mogu prijaviti pravne i fizičke osobe čije je sjedište odnosno prebivalište na području Zagrebačke županije. Svaki autor može prijaviti najviše tri prijedloga, a mogu se prijaviti predmeti koji se već koriste kao suveniri ili potpuno novi suveniri. Natječaj je nagradnog karaktera, a prva tri mjesta iz svake kategorije ostvaruju nagradu od 5.000 kuna za osvojeno prvo mjesto, 3.000 kuna za drugo odnosno 1.500 kuna za treće mjesto. 
Uz prijavu na natječaj obavezno je priložiti: prijavni obrazac u kojemu je naveden naziv, opis i namjena suvenira, naziv materijala izvedbe, obrazloženje ideje, podaci o autoru te prodajna cijena suvenira. Također, obavezno je priložiti fotografiju suvenira te primjerak suvenira, kao i potvrdu nadležne porezne uprave o nepostojanju duga prema državi. Iz Zagrebačke županije pozivaju sve zainteresirane da se prijave na natječaj najkasnije do 15. rujna 2013. godine. Tekst natječaja i potrebni obrasci nalaze se na web stranicama Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr, a više informacija može se dobiti na broju telefona 01/6009-421 ili na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Prijave se dostavljaju na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za gospodarstvo, Ulica grada Vukovara 72/V kat, 10000 Zagreb, s naznakom „Suvenir Zagrebačke županije“. Također, zahtjevi se mogu predati i osobno na navedenoj adresi u pisarnici (prizemlje, soba br. 1).

 


27. lipnja 2013. godine

 

Tiskovna konferencija HSLS-a, HSP-a, NL Zvonka Novosela Dolnjaka:

 

GRADSKA VLAST NE PREDLAŽE NIKAKVE MJERE ZA IZALAK IZ KRIZE

 

Presjednik podružnice HSLS Dugo Selo Nenad Panian, predsjednik podružnice HSP Dugo Selo Nenad Sedlar te nezavisni vijećnik Zvonko Novosel Dolnjak održali su danas tiskovnu konferenciju na kojoj su se osvrnuli na konstituirajuću sjednicu Gradskog vijeća Grada Dugog Sela te na aktualno stanje financija u Gradu. Panian je naglasio kako su ove dvije stranke i nezavisna lista oformile zajednički klub u gradskom vijeću jer slično gledaju na pojedine problemi i radi lakšeg djelovanja, ali ne i koaliciju. 
Novosel Dolnjak naglasio je kako ovaj klub predstavlja ukupno 23% od broja vijećnika u Gradskom vijeću, a razmjerno tome i toliko birača koji su izašli na izbore te da se već iz konstituirajuće sjednice može iščitati kako će oni biti jedina prava i konstruktivna oporba vladajućima u Gradu Dugom Selu. Naša namjera nije rušiti vlast koja je očito stabilna, ali ćemo nastojati ponuditi kvalitetna rješenja problema i isto tako podržati kvalitetne prijedloge vladajućih - rekao je Novosel Dolnjak. 
Novosel Dolnjak ponovio je tezu da je u provedbi spomenute sjednice, posebno u pogledu određivanja dnevnog reda bilo povreda Statuta Grada i Poslovnika o radu Gradskog vijeća te kako će pravorijek o tome morati dati Ministarstvo uprave. U pogledu godišnjeg obračuna gradskog proračuna za proteklu godinu definitivno je da je donijet izvan zakonskog roka i usvojen bez prethodne zakonske procedure, a u pogledu financijskog izvješća grada za prvih pet mjeseci ove godine upitna je točnost podataka o prihodima - čulo se na konferenciji. 
No, ono što još više zabrinjava je činjenica da su financijski dokumenti na vijeće došli u suhoparnom stanju, odnosno da je evidentno kako je proračun u gubitku, a vlast ne predlaže nikakve mjere da se takvo stanje izmjeni. Novosel Dolnjak je stoga predložio da se donesu privremene mjere koje se odnose na donošenje odluke o zabrani svakog dalnjeg zapošljavanja u gradskim službama, plana smanjenja broja zaposlenika te odluke o smanjivanju plaća zaposlenicima i dužnosnicima s tim da gradonačelnik može imati maksimalnu neto plaću 12.000 kuna, a predsjednik Gradskog vijeća naknadu 2000 kuna, dok bi potpredsjednici vijeća trebali biti volonteri. Samo kroz ovu posljednju odluku tijekom trajanja mandata uštedilo bi se 1,5 milijuna kuna - zaključuje Novosel Dolnjak. 
Još više zabrinjava, rečeno je, što se o Dukomu d.o.o. čije su ukupne godišnje obveze preko pedeset milijuna kuna, a istovremeno se uprihoduje upola manje, što će nužno dovesti do novog rasta cijena vode, na gradskom vijeću nije raspravljalo već godinu dana. 
Sedlar je pak istaknuo kako bi trebalo donijeti kolektivni ugovor za sve korisnike gradskog proračuna kako bi se izjednačile plaće, za radna mjesta iste kategorije, u ustanovama s onima u gradskoj upravi gdje su one veće. Osim toga Sedlar je predložio i racionaliziranje financiranja udruga iz gradskog proračuna i veću kontrolu utrošenih sredstava. 
Panian je rekao da će zatražiti od Grada podatke o poduzetim mjerama za uključivanje u financiranje iz europskih fondova i tražiti da se do konca godine barem definiraju prijedlozi programa putem kojih će se tražiti sredstva iz europskih fondova.

 

Nenad Haleuš Mali


26. lipnja 2013. godine

PALJENJEM SVIJEĆA I POLAGANJEM VIJENACA OBILJEŽEN DAN DRŽAVNOSTI

 

Polaganjem vijenaca na spomen obilježje poginulim braniteljima Domovisnkog rata ispred dugoselske pošte obilježen je Dan državnosti u Dugom Selu. 
Na svečanosti su bili nazočni predstavnici Grada Dugog Sela, MUP-a i Hrvatske vojske, Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata, HVIDR-e, Hrvatskih vitezova, Udruge antifašista te stranačka izaslanstva HDZ-a, SDP-a i HNS-a.

 

 

 

N.H.M.


Počast poginulim braniteljima uz Dan državnosti

 

Povodom Dana državnosti, dana kada je 25. lipnja 1991. godine Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom, jučer su ispred spomen obilježja poginulim braniteljima u Božjakovini položeni vijenci i zapaljene svijeće. Delegaciju je ispred Općine Brckovljani predvodio predsjednik Općinskog vijeća Općine Brckovljani Božo Graberec te njegov zamjenik Darko Batišta. Počast poginulim braniteljima s područja općine, kao i svim poginulima tijekom Domovinskog rata odali su i predstavnici Udruge Hrvatski vitezovi općine Brckovljani, Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja općine Brckovljani, kao i predstavnici političkih stranaka s područja općine Brckovljani. 
Uz Dan državnosti počast su odali i predstavnici Općine Rugvica. Kod spomenika poginulim braniteljima rugvičkog područja u Jalševec Nartskom okupili su se načelnik Općine Rugvica Ivan Remenar, predstavnici Udruge Hrvatski vitezovi, te župnik Župe Savski Nart Dragutin Smrkulj koji je predvodio zajedničku molitvu. Isto izaslanstvo položilo je vijence i zapalilo svijeće ispred središnjeg križa na groblju u Ježevu odavši počast svim poginulim braniteljima tijekom Domovinskog rata.

 

 

 


Završna predstava polaznika Glazbenih radionica DV Dugo Selo

„Peća i vuk“, autora Sergeja Prokofjeva – glazbena je priča u koju su se svojom glumom uključili polaznici Glazbenih radionica u Dječjem vrtiću Dugo Selo. A danas su je pod vodstvom Sanje Kociper, akademske glazbenice, inače voditeljice istih radionica, javno i predstavili za svoje roditelje i sve goste u predvorju Vrtića. Ova priča, koju mnogi nazivaju i simfonijskom bajkom, namijenjena je djeci i mladima kako bi ih upoznala s glavnim zvučnim značajkama pojedinih orkestralnih instrumenata. Svaki pojedini lik priče dobiva svoj instrument koji ga svojom karakteristikom pokušava opisati. Flauta postaje ptica, oboa patka, klarinet mačka, vuk je ozvučen s tri roga, a dječak Peća s nizom gudačkih instrumenata (violinom, violom, violončelom i kontrabasom). Jedno od najljepših djela svjetske glazbene literature napisao i uglazbio jedan od najvećih ruskih skladatelja, Sergej Prokofjev 1936. godine, a slušajući je, a danas i gledajući, očarao nas je svijet zvukova i boja na način koja su ga doživjela djeca.

 

 


Održana prva od četiri glazbene večeri u organizaciji Savjeta Mladih Dugog Sela i Udruge KUKA

 

U cilju oživljavanja ljetne kulturne scene u Dugom Selu te obogaćivanja glazbene ponude za mlade, i sve koji se tako osjećaju, kulturna udruga kreativne alternative KUKA i Savjet mladih Dugo Selo pokrenuli su projekt Glazbenih večeri. 
Prva večer je održana u zvucima rap glazbe uz izvođače iz našeg grada te Dubrave, a veselo društvo zadržalo se do ranih jutarnjih sati. Dugoselski izvođači izveli su svoje hitove te tako oduševili slušatelje, a organizatori naglašavaju da bi ovakvih događanja trebalo biti što više čime bi se probudio "usnuo grad". 
Glazbene večeri održavaju se u Domu HV-a, a kako bi različiti glazbeni ukusi bili zadovoljeni, nakon rap večeri, pripremaju još i rock, techno i tamburašku večer, a o terminima održavanja javnost će biti pravovremeno obaviještena.

 

 

 


Obilježen Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga

 

Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama obilježava se 26. lipnja, a Zagrebačka županija, točnije Povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe droga ZŽ i Zavod za javno zdravstvo ZŽ, ove godine obilježava ga u Dugom Selu. Tako je "pod vurom" od deset sati postavljen informativni štand s promotivnim materijalima na kojem su svi zainteresirani mogli dobiti informacije o sprečavanju zlouporabe droga. Kako doznajemo od Tvrtka Pervana, voditelja Službe za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije cilj obilježavanja je upoznavanja građana sa radom Povjerenstva za suzbijanje droga i Zavoda za javno zdravstvo te promoviranje materijala, prevencije i izvanbolničkog liječenja ovisnosti. Obzirom da Povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe droga ZŽ surađuje s brojnim institucijama na štandu su se mogli pronaći i promidžbeni materijali Policije i Crvenog križa, a građani su mogli doći do svih informacija - načine na koje se liječiti, kako prijaviti zlouporabu droga, kome se javiti za pomoć, adrese svih savjetovališta u Županiji, a mogli su pogledati i "placebo-box" - kutiju gdje se nalaze "virutalni" primjerci droga. 

Zagrebačka županija po raširenosti droga spada negdje u sredinu i hrvatski prosjek, govori nam Pervan, te objašnjava kako to duguje blizini grada Zagreba. Što su gradovi u Županiji dalje od Zagreba, situacija je bolja. Tako je situacija na istoku Županije - Vrbovec, Zelina jako dobra, dok je Dugo Selo već preblizu pa je i situacija lošija. Po našim podacima u ova tri grada, obzirom da je savjetovalište za njih u Dugom Selu, ima registriranih oko 60 heroinskih ovisnika, dok sama Velika Gorica ima 90, govori Pervan. Kada govorimo o problemima droge, Pervan ističe kako heroin više nije toliki problem, već je problem marihuana jer se kod srednjoškolaca sve češće uvodi trend pušenja marihuane, a naročiti problem je i ponovni povratak sintetskih i polusintetskih droga sa istoka - Češke, Rusije i dr. Pervan podsjeća kako je u Dugom Selu otvoreno Savjetovalište koja se nalazi u Domu zdravlja u prostorijama Higijensko - epidemiološke službe te radi četvrtkom od 14 do 18 sati pa svi koji zatrebaju pomoć slobodno se mogu obratiti. 
Informativni štand posjetio je i zamjenik gradonačelnika Vlado Kruhak, pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Veljko Bertak, a ispred Policije obilježavanju je nazočio Zdenko Harambaša, načelnik PP Dugo Selo, a ispred Crvenog križa Gordana Kocaj, ravnateljica Dugoselskog Crvenog križa.

 

 

 

A.K.


SUH Dugo Selo na izletu u Toplicama Lešće

 

Sindikat umirovljenika Hrvatske, Podružnica Dugo Selo organizirala je 15. lipnja jednodnevni izlet u idilično mjesto za odmor i rekreaciju uToplice Lešće. Izlet je bio kao stvoren za 65 penzionera, koji su se upoznali s krajolikom iToplicama Lešće, koje se nalaze u općini Generalski Stol, u predjelu Gorskog Kotara. Idilična slika krajolika rijeke Mrežnice sa svojim slapovima, neki kažu, po ljepoti druga od Krke. Umirovljenici su se upoznali s mjestom Generalski Stol - koje je dobilo ime po suđenju generalima, etno zbirom i ostalim vrednota u samom mjestu - trg Ante Starčevića i crkva sv. Antuna Padovanskog. 
Prva istraživanja o ljekovitosti termalne vode u Toplicama Lešće datiraju iz 1841. Prema tim istraživanjima u vodi ima magnezija, sulfata, kalcija i karbonata, a temperatura izvorišne vode od 33°C opće poboljšava zdravstveno stanje - ne samo starijih osoba nego svih, neovisno o starosti. 
Tako smo mala država, a velika po ljepotama od koje ti zastaje dah, a još smo nepoznati za pojedine ljepote koje su nam, ja bih rekao, na dlanu, ističe Josip Sahor, predsjednik Dugoselskog SUH-a te nadodaje kako je ovih 65 penzionera s oduševljenjem dočekalo i iskoristilo tu ljepotu koja im se ponudila na dlanu.

 

 

 

J.S.


Redovna izvještajna skupština Taekwondo
saveza Zagrebačke županije

Taekwondo savez Zagrebačke Županije održao je 19. lipnja u Rugvici redovnu izvještajnu godišnju skupštinu. Taekwondo savez Zagrebačke županije je sa 14 klubova i više od 400 registriranih natjecatelja drugi po brojnosti klubova i natjecanja u Hrvatskoj, a i rezultatima je u samom vrhu Hrvatskog taekwondoa. Na skupštini je analiziran rad u protekloj godini sa posebnim osvrtom na aktivnosti pojedinih klubova i saveza u cjelini i tu je bilo vidljivo da su sveukupno postignuti izvanredni rezultati kako u klupskim natjecanjima tako i sudjelovanjem natjecatelja u reprezentacijama Hrvatske te sudjelovanjem selekcije Taekwondo saveza Zagrebačke županije na 4 A turnira. Za sudjelovanje na A turnirima koja su izuzetno skupa zbog putovanja u inozemstvo, smještaja i kotizacija troškovi su dijeljeni na tri dijela, jedan dio Savez, jedan dio klubovi i jedan dio sami natjecatelji. Taekwondo savez Zagrebačke županije je u prošloj godini uspio nabaviti trenirke i prsluke za svoje selekcije. Natjecatelji koji su nastupili u reprezentativnim selekcijama također su opravdali svoje sudjelovanje izvrsnim rezultatima. U prošloj godini održano je nekoliko zajedničkih treninga klubova sa Županije, a taj će se ciklus nastaviti i ove godine u nešto modificiranom obliku kako bi se postigla maksimalna korist za sve natjecatelje. Iz izvještaja se vidi da su sredstva trošena maksimalno transparentno i da ni u kojem vidu nije bilo povreda pravilnika. Za iduće razdoblje doneseni su planovi koji osiguravaju daljnji kontinuitet razvoja taekwondoa na području Županije kako po masivnosti tako i po kvaliteti. Na skupštini je donesena odluka o domaćinu idućeg prvenstva županije, a to će biti Taekwondo klub Dugo Selo. Također su proglašeni najbolji natjecatelji po kategorijama u prošloj godini, a vrednovali su se rezultati na državnim prvenstvima, A turnirima i nastupima u reprezentaciji. U kategoriji kadeta za najbolje u prošloj godini proglašeni su Ana Šaravanja i Mario Zekić, oboje iz Taekwondo kluba Rugvica, u kategoriji juniora Josipa Matić iz Taekwondo kluba Zaprešić i Mate Šaravanja iz Taekwondo kluba Rugvica te u kategoriji seniora Tihana Živković i Saša Kopeti, oboje iz Taekwondo kluba Zaprešić. Za najuspješnije trenere proglašeni su Igor Matić iz Taekwondo kluba Velika Gorica, Sandro Maras iz Taekwondo kluba Rugvica i Dražen Kasulan iz Taekwondo kluba Zaprešić. Treneri su rangirani prema rezultatima svojih boraca. Na kraju je zaključeno da je iza njih jedan uspješan period, ali da ima mjesta za napredak kako u masovnosti tako i u kvaliteti.

D.H.


24. lipnja 2013. godine

Čestitka gradonačelnika Velića povodom Dana državnosti

 

Dan državnosti Republike Hrvatske 25. lipnja je dan na koji je Hrvatski sabor 1991. godine donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom. 
S tim prisjećanjem, gradonačelnik Stipo Velić sa svojim zamjenicima Vladom Kruhakom i Pavom Jakovljevićem i svim djelatnicima gradske uprave, svim građanima grada Dugog Sela čestita Dan državnosti. 
Povijesnoj odluci Hrvatskoga sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika donesenoj 25. lipnja 1991. prethodila je takva odluka građana Republike Hrvatske iskazana na referendumu održanom 19. svibnja 1991. godine. Na temelju takvog očitovanja volje građana, a nakon neuspjeha pregovora s ostalim bivšim jugoslavenskim republikama o izlasku iz državnopolitičke krize, Sabor Republike Hrvatske, na zajedničkoj sjednici sva tri saborska vijeća 25. lipnja 1991. godine donosi Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, kojom se utvrđuje da "ovim činom Republika Hrvatska pokreće postupak razdruživanja od drugih republika i SFRJ. Republika Hrvatska pokreće postupak za međunarodno priznavanje". Na istoj je sjednici Sabor donio i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske. 
Gradonačelnik Velić moli građane da ovaj značajan datum u povijesti hrvatskog naroda proslave dostojno te da tim povodom na svoje kuće izvjese hrvatske trobojnice.

 


Obilježen Dan antifašističke borbe

 

Izaslanstvo Grada Dugog Sela te izaslanstva Hrvatske vojske i Hrvatske policije, Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Dugog Sela te općina Brckovljani i Rugvica, HVIDR-e, kao i izaslanstvo GO SDP Dugo Selo položili su vijence na spomen obilježja antifašističke borbe povodom Dana antifašističke borbe. S polaganjem vijenaca započelo se kod spomenika u Perivoju grofova Drašković, gdje se je prisutnima obratio predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Dugo Selo Marijan Krivec, podsjetivši na značaj obljetnice koja se obilježava te značaj antifašizma općenito, a potom se prisutnima obratio prigodnim riječima i zamjenik gradonačelnika Grada Dugog Sela Vlado Kruhak. 
Potom su vijenci položeni i svijeće zapaljene i pod središnjim križem na Novom groblju u Dugom Selu, te na spomen obilježja poginulim borcima NOR-a i žrtvama fašističkog terora u Ostrni i Leprovici.

 

 

 

Nenad Haleuš Mali

Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe droga u Dugom Selu

Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe droga i nezakonitog prometa drogama u Zagrebačkoj županiji održat će se u srijedu, 26. lipnja u vremenu od 10 do 13 sati kod sata (Kolodvorska 1) u Dugom Selu. 
Na spomenutoj lokaciji bit će postavljen informativni štand s promotivnim materijalima na kojem će svi zainteresirani moći dobiti informacije o sprječavanju zloupotrebe droga.

NK Brcko i FC Schönenwerd - Niedergösgen odigrali memorijalnu utakmicu u spomen na Ivana Matijevića

 

Na igralištu u Božjakovini u subotu u popodnevnim satima odigrana je prijateljska utakmica između NK Brcko i švicarskog drugoligaša FC Schönenwerd - Niedergösgen. Razlog okupljanja ovih ekipa je tragično preminuo Ivan Matijević, inače golman švicarske ekipe, ali i stanovnik Hrebinca koji je svoju budućnost vidio upravo u Hrvatskoj. 
Ivanov život prerano se ugasio, a sa svojih 17. godina vječno je ostao zabilježen u srcima mnogih prijatelja i klupskih kolega. Potvrda tome je i ova utakmica i oko stotinjak prisutnih koji su godinu dana nakon tragične prometne nesreće, koja se dogodila na ljetovanju na hrvatskoj obali, došli odati počast ovom mladiću za kojeg postoje samo riječi hvale. Ni 12 sati putovanja, ni teške vrućine nisu spriječile ove dvije ekipe da utakmicom još jednom odaju počast i prisjete se Ivana. 
Neutješni, ali i ponosni roditelji - Marijan i Ljuba Matijević i njegove dvije sestre - teškog srca, ali i riječi odgledali su utakmicu koja je pokazala koliko veliko srce, ali i dobrote je imao njihov sin. Nakon utakmice, svi sudionici uputili su se prema posljednjem Ivanovom počivalištu na groblje u Brckovljanima gdje su se još jednom, govorom, molitvom i paljenjem svijeća, oprostili od Ivana. 

Njegov izvanredni talent, upornost i želja za napredovanjem, samo su neki od razloga što je već sa 15 godina postao golman prve ekipe ovog švicarskog kluba, moglo se je čuti u oproštajnom govoru švicarskih kolega. O Ivanovoj veličini, bilo kao mladića ali i igrača, govori i memorijalni turnir koji je organiziran u Švicarskoj njemu u čast. 
Podršku roditeljima dala je i Općina Brckovljani ispred koje je ovom događanju prisustvovao predsjednik Općinskog vijeća Božo Graberec. A neutješni ostaju i prijatelji iz NK Brcka s kojima je Ivan svako ljeto provodio vrijeme u neumornom igranju nogometa, koji je za njega bio sve. Svoje znanje i veliku ljubav prema nogometu, iako sam jako mlad, nesebično je prenosio na one još mlađe pa su ga nebrojeno mnogo puta mogli vidjeti, upravo u društvu onih najmlađih. Upravo zbog Ivanove veličine nadaju se kako će ova utakmica prerasti u tradiciju te da će se i dogodine okupiti na istome mjestu. 
Obitelj Matijević je za sve sudionike organizirala zajedničku večeru, a dobrodošlicu švicarskim igračima još jednom je poželio klub domaćin i Općina Brckovljani uručivši im prigodne poklone.

 

 

 

A.K.


4. Sajam rabljene dječje robice


21. lipnja 2013. godine

 

Konstituirajuća sjednica novog Gradskog vijeća

 

PREDSJEDNIK ŽELJKO IVANIČEK, ZAMJENICI BOŽO CIK I STJEPAN NOVOSEL

 

Novi saziv Gradskog vijeća Dugog Sela, izabran na nedavno održanim lokalnim izborima, danas je održao konstituirajuću sjednicu kojoj je, do izbora radnog predsjednika, predsjedala predstojnica Ureda državne uprave u Zagrebačkoj županiji Katarina Belec, a nazočili su joj i gradonačelnik Stipo Velić, s oba zamjenika, te župnik župe sv. Martina Dugo Selo vlč. Slavko Kresonja. 
Mandatno povjerenstvo konstatiralo je tri izmjene vijećnika izabranih na listi pa je umjesto aktualnog gradonačelnika, kojem mandat u mirovanje prelazi silom zakona, s liste HDZ, HSS, HSP AS u Gradsko vijeće ušao Zvonko Kaleb, a umjesto aktualnog dogradonačelnika Vlade Kruhaka, s iste liste i iz istog razloga vijećnikom je postao Željko Ivaniček. Izabrana vijećnica s liste SDP, HSU Jadranka Robić svoj je mandat stavila u mirovanje jer je zaposlenica Gradske uprave, a umjesto nje vijećnik je postao Kruno Blažinović. 

Kao radni predsjednik sjednicom je do izbora novog predsjednika Gradskog vijeća predsjedao prvi s većinske liste Pero Orlović. Lista koja je osvojila većinu na izborima (HDZ,HSS,HSP AS) predložila je za predsjednika vijeća Željka Ivaničeka (HSS), a za zamjenike Božidara Cika (HDZ) i Stjepana Novosela (nezavisni vijećnik izabran na listi SDP,HSU) dok je šest vijećnika dalo prijedlog da novi predsjednik Gradskog vijeća bude Zvonko Novosel (nezavisni) te zamjenici Jasminka Kokot Bambić (SDP) i Nenad Sedlar (HSP). Većinom glasova (13:4) za novog predsjednika Gradskog vijeća Dugog Sela izabran je Željko Ivaniček, dok su također većinom glasova (10:7) za zamjenike izabrani Božidar Cik i Stjepan Novosel. 
Po završetku izbora vijeću se obratio vlč. Slavko Kresonja pozvavši vijećnike na međusobno uvažavanje i rad za opće dobro, a u istom tonu govorio je i gradonačelnik Stipo Velić koji je rekao da očekuje suradnju u radu s vijećem i ostvarenje programa koji su on i koalicija koja ga je podržavala obećali u predizbornoj kampanji. Posebno je pritom naglasio završetak izgradnje cjelovitog sustava odvodnje i sanaciju prometnica koje su uništene prigodom njegove izgradnje, izgradnju sjeverne i južne prometne cestovne zaobilaznice oko Dugog Sela te davanje Dugom Selu izgleda grada. 
Sjednica je potom nastavljena raspravom o Godišnjem izvršenju proračuna Grada za 2012. godine premda je vijećnik Zvonko Novosel Dolnjak zatražio skidanje ove točke s dnevnog reda jer, kako je istaknuo, ona nije prošla traženu proceduru do dolaska na vijeće. Njegov je prijedlog većinom glasova odbijen. 
O samom obračunu proračuna govorio je pročelnik za financije Miljenko Brezak istaknuvši da su prihodi u prošloj godini iznosili 44,6 milijuna kuna, što je za četiri posto više u odnosu na godinu ranije te da je u prošloj godini upola smanjen manjak prihoda prenijet iz 2011. te je za podmiriti preostalo još 1,4 milijuna kuna. Na izostanak boljih financijskih rezultata, rekao je Brezak, posebno je utjecala globalna kriza, odnosno činjenica da se porez na imovinu ostvario sa 43% manje od planiranoga, a komunalni doprinos čak 57% manje od plana. 

Zamjenik gradonačelnika Vlado Kruhak pojasnio je da je unatoč krizi Grad u stabilnoj financijskoj situaciji te da se veći prihodi, posebno od naplate komunalnog doprinosa za neke gospodarske objekte čija je gradnja već započela, ili je najavljena, kao i za objekte koji su u postupku legalizacije, tek očekuje. 
U raspravi o obračunu proračuna sudjelovali su vijećnici Zvonko Novosel Dolnjak, Stjepan Štefinovec, Jasminka Kokot Bambić i Stjepan Novosel koji je predložio amandman, koji je i prihvaćen, a kojim se do konca rujna traži od gradske uprave izvješće o nenaplaćenim potraživanjima grada temeljem komunalnog doprinosa i komunalne naknade i poduzetim mjerama da bi se potraživanja naplatila. 
Vijećnici su potom od pročelnika Brezaka primili i informaciju o realizaciji gradskog proračuna u prvih pet mjeseci ove godine. U tom razdoblju u gradski proračun se slilo 15,7 milijuna kuna, što je jedan posto više nego u istom razdoblju protekle godine, a rashodi su istovremeno veći za devet posto što je Brezak ocijenio zadovoljavajućim. 
Vijećnik Nenad Sedlar pokazao je dokument koji je navodno nastao u gradskoj upravi, a temeljem kojeg je ustvrdio da su prihodi manji, odnosno da je izvješće o prihodima lažirano, no odgovoreno mu je da raspolaže pogrešnim dokumentom, odnosno stanjem gradskog žiro računa. 
Prihvaćen je i zaključak o izmjeni odluke o plaći gradonačelnika i njegovih zamjenika kojim se osnovica smanjuje za tri posto, u skladu s istim smanjenjem na državnoj razini. 
Gradsko vijeće potom je izabralo tri odbora. U Odbor za Statut i Poslovnik izabrani su Željko Ivaniček, kao predsjednik, te Zdenko Sokač, Pero Orlović, Kruno Blažinović i Stjepan Novosel. 
U Odbor za financije i proračun izabrani su Ivica Bošnjak, za predsjednika, te Željko Ivančan, Ilija Papak, Stjepan Štefinovec i Slavica Arko, a u Odbor za komunalne djelatnosti Mato Rajkovača, Filip Čamber, Zoran Pejić, Stjepan Štefinovec, Mato Lovrić i Orlando Sesan. 
Na kraju sjednice usvojen je prijedlog da se i u Dugom Selu, prigodnim programom, obilježi ulazak Hrvatske u Europsku uniju, a odgovoreno je i na vijećničko pitanje o načinu obnašanja dužnosti zamjenika gradonačelnika. Uz Stipu Velića kao profesionalca, profesionalno će dužnost obavljati i Vlado Kruhak, dok će Pavo Jakovljević dužnost zamjenika gradonačelnika obavljati kao volonter.

 

Nenad Haleuš Mali

 

Konstituirano Vijeće Općine Rugvica:

 

Branko Galenić Žuti predsjednik, zamjenici Mato Čičak i Milan Dropuljić

 

U petak je konstituirano vijeće Općine Rugvica. Konstituirajuću sjednicu otvorila je i vodila Predstojnica Ureda državne uprave u Zagrebačkoj županiji Katarina Belec. 
Lista koja je osvojila većinu na izborima - HDZ, BUZ, HČSP sa 7 osvojenih mjesta u OV ujedinjena s listom A-HSS- a, koji ima jednog vijećnika, oformila je većinu u OV Rugvica. 
Vladajuća lista (HDZ, BUZ, HČSP) je za predsjednika Općinskog vijeća predložila Branka Galenića (A-HSS), dok općinska manjina nije imala prijedlog pa je Branko Galenić jednoglasno izabran za predsjednika Vijeća. 

Za zamjenike, iz redova općinske većine, predloženi su Mato Čičak (HDZ) i Milan Dropuljić (HDZ), a prijedlog je stigao i od strane HSS-a koji je za zamjenicu predložio Đurđu Artić (SDP). Većinom, od osam glasova, izabrani su Mato Čičak i Milan Dropuljić. 
Istaknimo kako je osnovan zajednički Klub vladajuće stranke HDZ-a i A-HSS te Klub HSS-a.
U novom sazivu Vijeće Općine Rugvica ima 15 članova. 
Koalicija HDZ, BUZ, HČSP ima 7 vijećnika - Milan Dropuljić, Mato Čičak, Branko Mihalj, Stipo Rašić, Šimo Bilić, Robert Munđer i Daniel Ivanović, 6 vijećnika ima HSS - Siniša Kušeković, Nikolina Glavač, Vlado Bardić, Stjepan Koledić, Ivan Vidak i Mladen Čvorig, koalicija SDP, HSU ima 1 vijećnicu Đurđu Artić, kao i A-HSS koja, također, ima 1 vijećnika Branka Galenića. 
Iz izvješća Mandatne komisije moglo se je čuti kako Ivan Remenar (HSS) zbog obnašanja dužnosti načelnika svoj mandat stavlja u mirovanje pa je na njegovo mjesto imenovan Mladen Čvorig. Svoj mandat stavio je u mirovanje, zbog osobnih razloga, i Cvjetko Štaba (A-HSS), a zamjenikom je imenovan Branko Galenić, ujedno i novi predsjednik Općinskog vijeća Općine Rugvica. 
Konstituirajućoj sjednici nazočili su još načelnik Ivan Remenar i njegov zamjenik Ivica Kuzmec te županijski vijećnik Branko Borković.

 

 

 

A.K.


Udruga KUKA i Savjet mladih Dugo Selo organiziraju Glazbene večeri – prva "Get Hooked with RAP"

 

U cilju oživljavanja ljetne kulturne scene u Dugom Selu te obogaćivanja glazbene ponude za mlade, i sve koji se tako osjećaju, kulturna udruga kreativne alternative KUKA i Savjet mladih Dugo Selo pokrenuli su projekt Glazbenih večeri. Kako bi različiti glazbeni ukusi bili zadovoljeni, pripremaju rock, techno, tamburaška i rap večer. Prva je RAP večer, a organizira se već ove subote 22. lipnja u restoranu Doma HV-a s početkom u 21 sati. Na party-u pod nazivom "Get Hooked with RAP" nastupaju: 
- Oggi i Intro (Tandem, Dugo Selo) 
- Skarr (Dugo Selo) 
- Macola (Dugo Selo) 
- DJ Donatello a.k.a. Pigi Da Don (DHP, Dubrava) 
- DJ Limoz Lux (DHP, Dubrava) 
- MC Medo (DHP, Dubrava) 
- MC Žule (DHP, Dubrava) 
- MC Rope (DHP, Dubrava) 
- Lil Will (DHP, Dubrava) 
Organizatori planiraju osigurati ugostiteljsku ponudu u sklopu Doma, dok je ulaz za sve besplatan.

 


Sutra u dvorani KUD-a "Preporod" kazališna predstava "Birtija" u izvedbi dramske grupe KUD-a "Preporod"


20. lipnja 2013. godine

Post-izborna koalicija HSP-a, HSLS-a i Nezavisne liste Zvonka Novosela Dolnjaka

 

Prije sutrašnje konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Grada Dugog Sela predstavnici HSP-a, HSLS-a i Nezavisne liste Zvonka Novosela Dolnjaka održali su zajedničku konferenciju za novinare na kojoj su ujedno potpisali Sporazum o zajedničkom djelovanju u Gradskom vijeću. „Željeli smo javno objaviti da nakon izbornih rezultata, a u skladu sa statutarnim odredbama i Pravilnikom o radu Gradskog vijeća, vijećnici HSP-a, HSLS-a i Nezavisne liste Zvonka Novosela Dolnjaka će zajednički nastupati u Gradskom vijeću te će oformiti i zajednički Klub vijećnika“, kazao je gradski vijećnik Zvonko Novosel Dolnjak, istaknuvši i motive koji su ih potaknuli na taj potez. „U proteklom predizbornom razdoblju upućivali smo slične, gotovo iste poruke, a glavna među njima dotiče se novog modela gradske uprave“, nastavlja Novosel-Dolnjak. Ističe kako će zastupati inicijativu za smanjenje broja zaposlenih, usporedivši broj zaposlenih od 31. prosinca 2012. godine (23) s brojem zaposlenih prije sedam godina (17), dok je gradski proračun tada bio 70 milijuna kuna, a danas on iznosi 47 milijuna. „Potrebne su izmjene Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta kako bi rad gradske 

uprave bio efikasniji i učinkovitiji“, kazao je Novosel-Dolnjak. Dodaje također kako je komunalni sustav također neučinkovit te da posluje s gubicima, izdvaja vodoopskrbu koja je u „dubokim dubiozama od 10 do 20 milijuna kuna“. Potrebno je poticati gospodarski razvoj, razvoj obrtništva koje unazad sedam godina pokazuje da se broj obrtnika prepolovio, sa 700 a 350, navodi Novosel-Dolnjak. Predlaže da se obrtnicima pomogne na način smanjenja dijela komunalne naknade, mladim obrtnicima da se omoguće različiti poticaji, a za privlačenje novih investitora navodi mogućnost prodaje zemljišta za 1 kunu, pod uvjetom da se zapošljavaju djelatnici s područja grada. Spomenuo je također veliki broj registriranih udruga – 87 njih, koje, kako govori, se najvećim dijelom financiraju iz gradskog proračuna. „Osim možda par njih, većina udruga svoja sredstva iz gradskog proračuna dobiva po političkom ključu“, navodi Novosel dodajući još kako se Grad mora bolje pripremiti za apliciranje za EU projekte. Za pojedine projekte potrebno je osigurati jedan dio vlastitih sredstava, no sudeći po mogućnostima gradskog proračuna vidljivih u realizaciji proračuna za 2012. Godinu – to će biti teško, zaključuje. 
Predsjednik HSLS-a Dugo Selo i gradski vijećnik Nenad Panian kazao je kako se proteklih 20 godina događaju različite političke koalicije, i one ponekad bivaju sve čudnije, a s obzirom da u posljednje vrijeme je „doživio neke tužen situacije u političkom kontekstu“ obratio se kolegama. Navodi kako grad Dugo Selo treba mijenjati. Nastojat će promijeniti sliku grada, koju mnogi doživljaju kao zaostalog. „Imao sam ideju da se pokrene poslovni plan izgradnje zabavnog parka u Dugom Selu, tipa Gardaland“, navodi Panian, dodajući kako će biti teško privući proizvodne investitore. Spominje i ideju o razvoju zdravstvenog turizma koje, prema njegovom viđenju, bit će sve više traženo. Predsjednik HSP-a i gradski vijećnik Nenad Sedlar na kraju je kazao kako on i njegovi politički partneri nisu željeli biti dio trgovačkih odnosa koji su se nudili u posljednje vrijeme na dugoselskoj političkoj sceni. Ističe na kraju kako će imati svog predstavnika za predsjednika i potpredsjednika Gradskog vijeća Grada Dugog Sela, no nisu željeli otkriti njihova imena, već će ih predložiti na sutrašnjoj konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Grada Dugog Sela zakazanoj u 9 sati.

 

I.G.O.


Slab pritisak vode

DUKOM d.o.o. u svom priopćenju moli sve potrošače distributivnog područja tvrtke Dukom d.o.o. za razumijevanje zbog smanjenog pritiska vode koje je moguće uslijed nastalih vremenskih prilika, odnosno visokih temperatura.


Finale Nogometnog središta Dugo Selo

U utorak su odigrane su finalne utakmice KUP-a Nogometnog središta Dugo Selo, mladeži za 2013. godinu. U utakmicama pionira susrele su se tri ekipe, NK DUGO SELO, NK RUGVICA i NK OSTRNA, koje su odigrale međusobno, po jedno poluvrijeme.

Rezultati:

DUGO SELO – OSTRNA 3:0 
RUGVICA – OSTRNA 2:1 
RUGVICA – DUGO SELO 0:5

Po prikazanoj igri bile su to zanimljive utakmice. Iako je već odavna završila svoje prvenstveno natjecanje, te prestala sa redovnim treniranjem ekipa NK Ostrne pružila je veći otpor objema ekipama koje su slovile za favorite. U finalnoj utakmici očekivalo se da će NK Rugvica pružiti veći otpor favoriziranom NK Dugo Selo, međutim već u samom početku više rangirana ekipa NK Dugo Selo ostvarila je rezultatsku prednost te ju do kraja utakmice i znatno povećala. 
U juniorskoj konkurenciji, finalnu utakmicu odigrale su ekipe NK DUGO SELO i NK RUGVICA. 
Krajnji rezultat 5:0 u korist ekipe NK Dugo Selo pravi je prikaz stanja na terenu, gdje je prevladao veći i kvalitetniji izbor igrača, te bolja tjelesna pripremljenost. Naime, prednost NK Dugo Selo je i u tome što nastupaju u jačem rangu natjecanja II HNL-a, čiji su sudionici već četvrtu godinu zaredom, te su nakon završetka prvenstvenog natjecanja zauzeli visoko mjesto na ljestvici te lige. 
Dok je kod ekipe NK Rugvica vidno bio prisutan umor većine igrača, koji su ujedno tijekom prvenstva paralelno nastupali i za seniorsku ekipu. 
Obje ekipe juniora ujedno su ostvarile plasman na županijsko kup natjecanje, kao i sudionici ranije odigranog seniorskog finala NK DUGO SELO i NK SAVA. 
Nakon završetka finalnih utakmica, pehare i prigodne nagrade učesnicima dodijelili su Dinko Vulelija, predsjednik Nogometnog središta Dugo Selo, te članovi Izvršnog odbora Božo Balija, Damir Đuranec i Pero Duvnjak, koji je ujedno bio i domaćin ovogodišnjeg kup natjecanja, te mu se ovom prilikom zahvaljujemo na odličnoj organizaciji istog. 
Prilikom dodjele nagrada, uručena je i posebna nagrada Josipu Periću, junioru NK Hrebinec, kao najboljem strijelcu III ŽNL, koji je u protekloj sezoni za juniore postigao 19 pogodaka.

M.Š.


19. lipnja 2013. godine

„Nova pedagoška godina u DV Dugo Selo počet će i u dva nova paviljona“

 

Gradonačelnik Dugog Sela Stipo Velić, zajedno sa suradnicima – pročelnikom Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, komunalno i stambeno gospodarstvo Marijo Vinko, voditeljem Odsjeka za komunalno i stambeno gospodarstvo Davorom Miljanovićem obišli su građevinske radove na izgradnji dodatnih smještajnih kapaciteta Dječjeg vrtića Dugo Selo. U tijeku su radovi na izgradnji dvije vrtićke jedinice na zapadnom dijelu postojećeg vrtića, približne bruto površine 300 m2. Jedinice paviljonskog tipa bit će usklađene s postojećom izgradnjom na parceli, a trenutno u tijeku su zidani radovi. Kako su doznali od voditeljice radova, tehničke direktorice tvrtke izvođača radova Alte – gradnja d.o.o. iz Vukovara, Irenke Mačik – građevina će pod krovom biti do polovice sljedećeg mjeseca, nakon čega će uslijediti završni radovi – električarski, ugradnje ventilacije, kanalizacije, vodovoda, grijanja, itd. Ugovorom je definiran završetak radova do 7. rujna ove godine, što predstavnici izvođača radova vjeruju da će ispoštivati, s obzirom na trenutnu dinamiku radova. „Unatoč 25 dana lošeg kišnog razdoblja u početnoj fazi zemljanih radova, uspjeli smo dosada sve stići“, kazala je Mačik. Gradonačelnik Velić uvjerivši se sa stanjem na terenu izrazio je zadovoljstvo sa dosadašnjim tijekom gradnje, kao i sa činjenicom kako će nova pedagoška godina u vrtiću početi i u nova dva paviljona. 
Podsjećamo, potpisan ugovor s izvođačem radova ukupne vrijednosti je 2.027.459 kuna, dok je za nadzor zadužena tvrtka AMG Studio d.o.o. iz Svetog Križa Začrtja s ugovorom vrijednim 43.750 kuna. Ugovorom su predviđene dvije faze radova – izgradnja paviljona kao prva, dok u drugoj fazi se predviđa dogradnja administrativnog dijela za potrebe Vrtića. Druga faza obuhvaća dogradnju približne površine 100m2, izvedbu kolnog ulaza s parkiralištem za zaposlenike te vatrogasni pristup do Vrtića sa sjeverne strane (Ulica M. J. Zagorke). Time će se riješiti i pitanje neodgovarajućih prostora za stručni rad s djecom. U trećoj fazi izvode se radovi na uređenju gospodarskog dijela Vrtića iz kojeg će se izmjestiti računovodstvo te proširiti i urediti kuhinja s pratećim prostorijama. Zadnje dvije faze radova planirane su za sljedeću godinu, rečeno je danas. 
Izgradnjom dodatnih smještajnih kapaciteta smanjeni su gabariti ukupnog vanjskog dvorišnog prostora, no time se neće narušiti kvaliteta rada, kako sada, tako ni kasnije. Vanjska površina dovoljno je velika i za povećani broj djece koji će biti od sljedeće godine te zasada nema potrebe proširivati okvire Vrtića u okolno područje Perivoja I. B. Mažuranić, doznajemo.

 

 

 

I.G.O.


Kruna rada Dječjeg vrtića Dugo Selo - po drugi puta obnovljen status Eko vrtića

 

U dvorištu Dječjeg vrtića Dugo Selo danas je po treći put podignuta Zelena zastava, zastava pod kojom je ovaj Vrtić po drugi put uspješno obnovio status Eko vrtića. Dječji vrtić Dugo Selo stekao je status Međunarodnog eko vrtića 2009. godine, i od tada kontinuirano i predano provodi odgojno-obrazovni program temeljen na ekološkim standardima. Njihov rad znači svakodnevno, konstantno razvijanje ekološke svijesti kod djece, roditelja i djelatnika vrtića radi očuvanja okoliša i grada. U Vrtiću su danas bili osobito ponosni pokazavši okupljenim gostima - gradonačelniku Stipi Veliću, njegovom zamjeniku Vladi Kruhaku, gradskom pročelniku za društvene djelatnosti Veljku Bertaku, kao i ostalim gostima, okupljenim djelatnicima Vrtića na čelu s ravnateljicom Vrtića Draženkom Sesan i onim najmlađima - kroz ples, pjesmu i glumu koliko je njihova ekološka svijest napredovala. Tom prilikom, između ostalih točaka, prikazan je i njihov nagrađen lutkarski igrokaz eko priče „Tri praščića“ na temelju kojeg su na natječaju pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa priskrbili svom Vrtiću instaliranje solarnih ćelija. U igrokazu kojeg je osmislila odgojiteljica Snježana Fuks, glume sama djeca Vrtića. Gradonačelnik Velić pohvalivši njihovu kreativnost, kvalitetu istaknuo je krunu rada Vrtića - obnavljanje eko-statusa. No isto tako istaknuo je i problematiku gradskog vrtića - nedovoljne kapacitete radi kojih je na nedavnim upisima u novu pedagošku godinu ostalo neupisano 100-inu djece. "U izgradnji su dva nova paviljona koji će pridonijeti da se jedan dio djece ipak upiše u ovaj Vrtić, dok će se ostali morati zbrinuti u privatnim vrtićima gdje cijenu smještaja djece sufinancira Grad Dugo Selo", spomenuo je gradonačelnik koji je ujedno na kraju preuzeo čast svečanog podizanja Zelene zastave. 
Inače za drugu obnovu statusa Eko vrtića bilo je potrebno dostaviti prijavu Nacionalnom koordinatoru i uz prijavu priložiti i potrebnu dokumentaciju o provedbi ovog programa, koja se vodi po programskim koracima (potrebno je zadovoljiti i 7 programskih koraka koje Vrtić mora u cijelosti slijediti). Važno je također iscrpno dokumentirati svaki programski korak. Obnova statusa se omogućava svake dvije godine, a nakon treće obnove statusa Vrtić stječe brončani status Međunarodne Eko-škole/vrtića, što je cilj Dječjeg vrtića Dugo Selo u narednom razdoblju.

 

 

 

I.G.O.


18. lipnja 2013. godine

 

Održani 11. sportski susreti hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata Zagrebačke županije u Dugom Selu

 

HVIDR-a Dugo Selo ekipno osvojila 2. mjesto

 

Udruga HVIDR-a Dugo Selo bila je protekle subote domaćin 11. sportskih igra hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata Zagrebačke županije kojima se odazvalo više stotina branitelja iz devet županijskih udruga HVIDR-e. Cjelodnevna sportska događanja bila su organizirana na više lokacija, no samo otvorenje održano na sportskim terenima Gradske sportske dvorane. Tom prilikom službenom otvorenju Igara nazočili su dožupan Zagrebačke županije Damir Tomljenović, predsjednik HVIDR-e Zagrebačke županije Ivica Krčelić, predsjednik HVIDR-e grada Zagreba Mirko Ljubičić te u ime Grada domaćina gradonačelnik Stipo Velić, njegov zamjenik Vlado Kruhak, dugoselski župnik Slavko Kresonja te v.d. predsjednika dugoselske HVIDR-e Mile Brkić. U sklopu programa nastupile su članice Zbora KUD-a "August Cesarec" iz Brckovljana izvevši dvije pjesme te je održan efektan nastup mladih Dugoselskih mažoretkinja. Uzvanici su potom obišli izložbu fotografija ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata pod nazivom „Dani poslije”, autora fotografija Damira Hoyke koja je organizirana za tu priliku u predvorju Srednje škole Dugo Selo, a bit će otvorena do kraja ovog tjedna. 

Na igrama su sudjelovali vojni invalidi iz osam podružnica HVIDRA-e, koji su se nadmetali u devet sportskih disciplina - pikadu, visećoj kuglani, kuglanju, boćanju, zračnoj pušci, šahu, stolnom tenisu, sportskom ribolovu i utrci u kolicima. Ekipni pobjednici su HVIDR-a Samobor i Sveta Nedelja, drugi su Dugoselci, a treći ekipa Zaprešića. U pojedinačnim disciplinama redoslijed je slijedeći - u kuglanju pojedinačno: 1. mjesto Goran Jezeran; 2. Vlado Tepeši 3. Mladen Hunić (Dugo Selo). Ekipno prvi je kuglanju Ivanić Grad, drugi Dugo selo i treći Velika Gorica. U disciplini boćanje - ekipno su prvi Dugoselci, drugi su Kloštar Ivanić i treći Samobor-Sveta Nedelja. U pikadu pojedinačno - prvi je Željko Glogović, drugi Ivica Belan i treći Darko Reščić, dok ekipno prvaci su iz Zaprešića, drugi su Samobor-Sveta Nedelja i treći Jastrebarsko. U kategoriji sportskog ribolova prvak je iz Dugog Sela - Darko Varjačić, drugi je Zdravko Majdek i treći Damir Pavlić, dok je ekipno prvi u ribolovu Jastrebarsko, drugi je Zapreić i treći Kloštar Ivanić. U stolnom tenisu prvo i drugo mjesto osvojili su Dugoselci - Jeronim Matešić (1.) i Slavko Lovreković (2.), dok je treći Stanislav Pavlić. Ekipno Dugo Selo je također prvo u stolnom tenisu, drugi su iz Velike Gorice i treći Samobor-Sveta Nedelja. U streljaštvu prvi je Dugoselac Zoran Marčinković, dok je drugi Mladen Hutinec. Ekipno prvi u gađanju zračnom puškom je Samobor-Sveta Nedelja, drugi Kloštar Ivanić i treće je Dugo Selo. U šahu prvi je Zlatko Katulić, drugi je Josip Barišić, a treći Tihomir Juričan, dok su ekipno prvi Velika Gorica, drugi Ivanić Grad i treći Samobor-Sveta Nedelja. Iako dugi niz godina u kategoriji utrke invalidskim kolicima redovito prvo mjesto odnosi Dugoselac Ilija Lučić, ovaj puta zbog tehničkog problema koji ga je zadesio tijekom trke stigao je drugi na cilj. Prvi je Ivica Radečić iz Jastrebarskog, a treći je Domagoj Osrečki iz ekipe Samobor-Sveta Nedalja. U kategoriji viseće kuglane prvi je Đorđe Vučković, drugi je Mladen Jerković i treći Josip Jurišić. Ekipno prvi su Ivanić Grad, drugi Kloštar Ivanić i treći Zaprešić. 
Izaslanstvo HVIDR-e tijekom dana položilo je vijence ispred spomenika poginulim braniteljima u Dugom Selu, u nazočnosti predstavnika roditelja poginulih branitelja i predstavnika Grada Dugog Sela. Isto tako obišli su i spomen obilježja u Božjakovini, te u Jalševec Nartskom gdje su zajedno s udovicama, roditeljima poginulih branitelja položili vijence i odali počast. Proglašenje najuspješnijih sudionika susreta organizirano je u Vatrogasnom domu DVD-a Andrilovec, a nagrade najuspješnijima su podijelili predsjednik HVIDR-e Republike Hrvatske Josip Đakić i predsjednik HVIDR-e Zagrebačke županije Ivica Krčelić. On je tom prilikom ukazao na važnost održavanja ovakvih susreta jer se ratni vojni invalidi tada najviše opuste, međusobno neopterećeno se druže i uopće odagnaju misli od svakodnevnih problema. Predsjednik HVIDR-e RH Đakić prilikom dodjele čestitao je svim nagrađenima, ali i svim sudionicima uz želje za što boljim plasmanom na predstojećim državnim sportskim igrama.

 

 

 

I.G.O.

 

Podnesite zahtjev za legalizaciju svaki dan do 19 sati

Zbog velikog interesa građana za legalizaciju bespravno izgrađenih zgrada na području Zagrebačke županije, ispostave Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Zagrebačke županije do 30. lipnja 2013. godine, kada istječe rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju, rade produženo svakim radnim danom do 19:00 sati. 
Ostalo je još 12 dana do isteka roka za podnošenje zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih zgrada na području Zagrebačke županije, a osim osobno, građani svoje zahtjeve mogu poslati poštom do ponoći 30. lipnja ove godine. 
Ispostave Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Zagrebačke županije nalaze se u sljedećim gradovima: Dugo Selo, Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Sveta Nedelja, Sveti Ivan Zelina, Velika Gorica, Vrbovec, Zaprešić. 
Iz Zagrebačke županije pozivaju sve građane da legaliziraju svoje bespravno sagrađene zgrade.

 

 

LD "Zec" organiziralo tradicionalno natjecanje:

 

I u novoj disciplini pobijedilo iskustvo!

 

Lovačko društvo "ZEC" Oborovo uz lov i mnogobrojne radne akcije, kojih je puno više od lova zbog opsega posla, uvijek nađe vremena za zabavu među svojim članovima. Tako svake godine Društvo organizira natjecanje u ribolovu i gađanju glinenih golubova gdje se odmjeravaju snage starijih i mlađih članova Društva. Obzirom da svake godine mlađe snage imaju manje sreće od starijih i iskusnijih lovaca rodila se ideja za novu disciplinu. 
Tako je u nedjelju 16. lipnja poslije radne akcije odigrana nogometna utakmica u kojoj su mlađi lovci vidjeli svoju priliku. Međutim, dogodilo se nešto što nisu mogli predvidjeti, a o tome govori i stara narodna poslovica da um caruje - snaga klade valja. Nakon dvadeset minuta igre rezultat je bio 3 : 0 za starije lovce. Za usporedbu i malu statistiku zbrojene su i njihove godine pa tako starija ekipa imala ukupno 438 godina, a mlada tek 139 godina. 
Nadamo se da će u budućnosti mlađi članovi svojom dosjetljivošću naći jednu disciplinu gdje će barem biti isti kao stariji lovci, ako već ne mogu biti bolji, šaljivo komentiraju stariji članovi Društva.

 


Glazbene večeri Udruga KUKA i Savjet mladih Dugo Selo organiziraju Glazbene večeri – prva "Get Hooked with RAP"

 

U cilju oživljavanja ljetne kulturne scene u Dugom Selu te obogaćivanja glazbene ponude za mlade, i sve koji se tako osjećaju, kulturna udruga kreativne alternative KUKA i Savjet mladih Dugo Selo pokrenuli su projekt Glazbenih večeri. Kako bi različiti glazbeni ukusi bili zadovoljeni, pripremaju rock, techno, tamburaška i rap večer. Prva je RAP večer, a organizira se već ove subote 22. lipnja u restoranu Doma HV-a s početkom u 21 sati. Na party-u pod nazivom "Get Hooked with RAP" nastupaju: 
- Oggi i Intro (Tandem, Dugo Selo) 
- Skarr (Dugo Selo) 
- Macola (Dugo Selo) 
- DJ Donatello a.k.a. Pigi Da Don (DHP, Dubrava) 
- DJ Limoz Lux (DHP, Dubrava) 
- MC Medo (DHP, Dubrava) 
- MC Žule (DHP, Dubrava) 
- MC Rope (DHP, Dubrava) 
- Lil Will (DHP, Dubrava) 
Organizatori planiraju osigurati ugostiteljsku ponudu u sklopu Doma, dok je ulaz za sve besplatan.

 

I.G.O.


Zagrebačka županija raspisala natječaj za dodjelu potpora za razvoj i unapređenje lovstva na svom području

 

Zagrebačka županija raspisala je natječaj vrijedan 1.215.000 kuna za dodjelu potpora za razvoj i unapređenje lovstva na svom području. Natječaj je otvoren do 31. listopada 2013. godine, odnosno u pojedinim slučajevima do 30. studenog ove godine. 
Korisnici županijske potpore mogu biti lovozakupnici i koncesionari zajedničkih te državnih lovišta na području Zagrebačke županije. Također, korisnici potpore mogu biti i poljoprivredna gospodarstva koja su upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava u Zagrebačkoj županiji i imaju prebivalište odnosno sjedište na području Zagrebačke županije, uz uvjet da se proizvodnja za koju traže potporu odvija na području Zagrebačke županije. 
Potpore će se dodjeljivati za uzgoj i unos divljači u lovišta, unos trčke, uzgoj fazana i zeca običnog, osiguranje lovišta, sprečavanje šteta od divljači i na divljači, za ishođenje dokumentacije potrebne za izgradnju novih, adaptaciju i legalizaciju postojećih lovačkih domova i objekata za obradu i čuvanje mesa divljači, kao i za njihovu izgradnju, opremanje i adaptaciju te veterinarsko-sanitarnu analizu. Također, sredstva će se dodjeljivati i za uređenje objekta za obradu trofeja, izgradnju i uređenje lovačkih domova s popratnim objektima, itd. 
Najviši ukupni godišnji iznos potpore koju jedan korisnik može ostvariti iznosi 230.000 kuna. 
Iz Zagrebačke županije pozivaju sve zainteresirane da se jave na natječaj do 31. listopada 2013. godine. Važno je napomenuti kako je natječaj za uzgoj zeca običnog i uzgoj fazana otvoren do 30. studenoga 2013. godine. Zahtjevi će se rješavati prema redoslijedu prispijeća, odnosno do utroška sredstava. Informacije, tekst natječaja i potrebni obrasci zahtjeva nalaze se na web stranicama Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr, a više informacija može se dobiti na broju telefona 01/ 6009-427 ili 01/6009-426. 
Popunjeni obrasci te potrebna dokumentacija dostavljaju se na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije, Ulica grada Vukovara 72/V kat, 10000 Zagreb, s naznakom "Zahtjev za županijsku potporu za razvoj i unapređenje lovstva". Također, zahtjevi se mogu predati i osobno na navedenoj adresi u pisarnici, prizemlje, soba br. 1.

 


17. lipnja 2013. godine

Šegrt Hlapić – vremenski putnik

 

Završetak školske godine učenici i školski djelatnici Osnovne škole „Stjepan Radić“ Božjakovina obilježili su u dvorani „Preporod“ gdje je u petak, 14. lipnja, pred brojnom publikom uprizorena predstava „Hlapićev vremeplov“, projekt kojim se Škola uključila u obilježavanje stogodišnje prve objave slavnog romana Ivane Brlić Mažuranić „Čudnovate zgode šegrta Hlapića“. Obilježavanje je organizirano na nivou cijele države pod nazivom „Hlapić 2013.“, a uključile su se mnoge obrazovne i kulturne institucije iz cijele Hrvatske, kao i škole. 
Projekt OŠ „Stjepan Radić“ iz Božjakovine „Hlapićev vremeplov“ osmišljen je „kako bi se današnjim generacijama učenika Hlapić prikazao u novom svjetlu, u njima bliskom vremenu i okruženju, čime su njegove vječne vrijednosti i poruke dobrote i prijateljstva još jače došle do izražaja“. Projekt se provodio tijekom protekla četiri i u njemu su sudjelovali svi učenici i nastavnici škole. Učenici nižih razreda polazili su likovne radionice ilustracije Hlapića raznim tehnikama, te su njihovi radovi zatim ukrašavali hodnike škole. Učenici viših razreda, uz pomoć onih iz trećih razreda, iskazali su se prilikom obilježavanja obljetnice rođenja spisateljice Ivane Brlić-Mažuranić, pišući svoja pisma Ivani, svojevrsnu „poštu obožavatelja“, u kojima su joj zaželjeli sretan 139. rođendan vlastitim riječima. Kruna cijelog projekta bila je upravo predstava. Scenarij za predstavu napisala je Katarina Toljan, učenica petog razreda, koja je s tim tekstom pobijedila na školskom natječaju raspisanom upravo na temu Hlapićevog putovanja kroz vrijeme. Nakon odabira scenarija uslijedila je velika audicija za glavne uloge u predstavi, kroz koju je nastavnički žiri od šest članova odabrao dvanaest glumaca, učenike četvrtog i petog razreda. U predstavi su nastupali: Anto Vidović (Hlapić), Lea Orešković (Gita), Jana Pomper (Bundaš), Veronika Vurbić (Crna Žena), Filip Ivanić (Francesco), Darija Nikolić (Mirta), Magdalena Đuras (Pripovjedač), Hana Pomper (Krojačica), Luka Vidović (Izbacivač/Vremenski policajac), Emanuel Đorđević (Izbacivač/Vremenski policajac), Tea Valentak (Prosjakinja na violini) i Kristijan Cvitkušić (Kradljivac). 
Redateljica Dragana Turkalj, nastavnica hrvatskog jezika, kroz nekoliko je tjedana intenzivnih glumačkih proba uvježbala glavne glumce. U pomoć su priskočile školske knjižničarke Ivana Budimčić i Vesna Kurilić, koje su koordinirale projektom u školi i na predstavi. Učiteljica razredne nastave Sanja Biškup uvježbala je grupu ritmike, učiteljica Tonka Škaro koordinirala je mali zbor, a nastavnica glazbene kulture Ksenija Šantak veliki zbor. Učiteljica Josipa Oreč Živković koordinirala je grupu plesača folklora, te svirala pratnju na gajdama. Nastavnica glazbene kulture Nikol Huzanić Strašek osmislila je zvučne efekte za predstavu, a vjeroučitejica Margareta Pamuklić svirala je glazbenu pratnju za zbor. Nastavnica hrvatskog jezika Manuela Jadanec i učiteljica Mirjana Lučki koordinirale su predstavu. Roditelji mladih plesača i glumaca iskazali su se osmišljavanjem kostima za nekoliko različitih točaka unutar predstave. Scenografiju od oslikanih pomičnih elemenata izradili su učenici viših razreda pod vodstvom nastavnika likovne kulture Roberta Samardžića. 
„Predstava od pet činova Hlapića je provela od prvog susreta s Gitom, preko Firenze početkom 20. stoljeća, do zlatnog doba diska 1970. godine. Navratio je i u današnje školsko dvorište, gdje se upoznao s korištenjem facebooka, ali i u daleku budućnost – u 2178. godinu, u distopijski svijet čitača misli i društva podijeljenog na „crne“ i „bijele“ ljude, kojima su Hlapić i njegova Gita svojim šarenilom i pjesmom vratili nadu u prijateljstvo i ljubav. Da ljubav i dobrota uvijek pobjeđuju pokazali su mladi glumci „Hlapićevog vremeplova“, koji su naposljetku pronašli Bundaša i porazili najvećeg neprijatelja u predstavi - Crnu Ženu, lik inspiriran svim zlikovkama iz dječjih bajki, ali i Crnim Čovjekom iz samog romana o najpoznatijem hrvatskom šegrtu.“

 

 

 

 

 

Savski lađari u hvalevrijednoj akciji čišćenja divljih deponija područja rijeke Save

Članovi Ekološko - etnološko - rekreacijske udruge ljubitelja Save "Savski lađari" uz podršku članova Športsko ribolovnog društva Dugo Selo i autoprijevoznika Mirka Vukadina jučer su odradili hvalevrijednu ekološku akciju čišćenja područja inundacije rijeke Save između Struge Nartske i Narta Savskog - "pod Sekulićem". 

U jutarnjim satima okupilo se oko dvadesetak članova i ovom eko akcijom očistili navedeno područje od ilegalnih odlagališta koja su na tom području učestala. Iz Udruge doznajemo kako je tijekom akcije uklonjeno oko 12 kubika raznog smeća, a najviše je bilo kućanskog, građevinskog, ali i onog životinjskog otpada koje odlažu neodgovorni pojedinci. 
Iz Udruge apeliraju na neodgovorne pojedince da podignu svijest za potrebom ekološkog načina življenja, potrebu za očuvanjem ljepote Save koju će jednog dana ostaviti u naslijeđe svojoj djeci. Također ih pozivaju da prilikom iduće odluke o stvaranju ovakvih divljih deponija dobro razmisle o šteti koju ostavljaju za sobom.

 

 

 

A.K.


 

4. regata čamaca Rugvica-Oborovo-Prevlaka

 

 

 

SAVA JOŠ JEDNOM OŽIVJELA

U organizaciji tvrtke Hidreks i udruge Joborovski kormorani, u subotu 15. lipnja , održan je četvrti turističko-rekreacijsko - ekološko-edukacijski spust čamaca rijekom Savom od Rugvoce do Oborova, odnosno Prevlake. Kako, u ime organizatora, ističe Predrag Škarika, manifestacija je i ove godine održana povodom Dana Općine Rugvica, a sudjelovalo je dvadesetak čamaca na kojima su, pored domaćih ljubitelja Save, bili i brojni gosti izvana.

Organizatorima se posrećilo i stoga što je upravo navedenog datuma bio prvi pravi ovogodišnji ljetni dan pa je za sve sudionike spust bio više nego ugodan. 
Već tradicionalno na ciljnom mjestu regate, na skeli u Oborovu, sudionike su s pjesmom dočekali članovi KUD-a Posavka iz Oborova, a druženje uz pjesmu tamburaša se nastavilo uz zajednički ručak na imanju Škarika u Oborovu. I ove godine gosti događanja bili su dugoselski slikari Ivo Ostojić, Zlatko Delač i Dragutin Šodec koji su kistom i bojom zabilježili ljepotu Posavine.

 

 

 

N.H.M.


Uspješno organizirana još jedna razmjena i prodaja udžbenika

Pučko otvoreno učilište Dugo Selo protekle subote uspješno je organiziralo još jednu razmjenu i prodaju knjiga za osnovnoškolce i srednjoškolce. 
je ovo treća po redu razmjena i prodaja udžbenika i do sada najuspješnija jer je okupila najveći broj učenika i roditelja. Većina od njih već je na početku ljetnih praznika uspjela naći većinu potrebnih udžbenika, dok su manje sreće imali roditelji sedmaša obzirom da je većina otišla na maturalno putovanje. 
Upravo za one koji nisu uspjeli u potrazi za potrebnim udžbenicima, organizator najavljuje još jednu razmjenu prije početka nove školske godine, a o čemu će biti pravovremeno obaviješteni.

 

 

A.K.


Održan tradicionalni Kyokushin karate CUP "DUGO SELO 2013."

 

U Gradskoj športskoj dvorani Grada Dugog Sela 15. lipnja održan je, povodom Dana državnosti, tradicionalni Kyokushin karate CUP "Dugo Selo". Natjecanje je jedno od natjecanja za Prvenstvo Hrvatske. Po dvadeseti put, 100 najboljih natjecatelja Kyokushin karate klubova iz cijele Hrvatske, ogledalo se u borbama na borilištu u Dugom Selu. Nastupili su i gosti iz CRO RYU jiu jitsu-a. Nakon uvodnih riječi predsjednika kluba Nikole Banjeglava, natjecanje je otvorio Zlatko Lasan, dopredsjednik Zajednice športskih udruga i saveza Zagrebačke županije. Natjecanju su nazočili i Veljko Bertak, pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Grada Dugog Sela, Branko Deronja, predsjednik Zajednice športskih udruga Grada Dugog Sela i Ivan Plašić, glavni tajnik Zajednice športskih udruga Grada Dugog Sela. Prije početka natjecanja, gledateljima se predstavio "Demo team" kluba "Dugo Selo" izvodeći atraktivne demonstracije lomljenja građevinskog materijala. Klub "Dugo Selo" je osvojio 13 medalja. 
Medalje u borbama osvojili su: 
Zlato - Leo Siniša Radošić, Luka Vidović, Matej Mavrić i Tena Vrh 
Srebro - Ana Pavlić, David Tunić, Filip Mavrić i Mihael Varga 
Broncu - Kristijan Čekada, Leo Sever, Mihael Ćorluka, Noa Matić i Martin Čekada 
Luka Vidović proglašen je najboljim tehničarom natjecanja. 
Klub "Dugo Selo" zahvaljuje glavnom donatoru - Zajednici športskih udruga i saveza Zagrebačke županije, Zajednici športskih udruga Grada Dugog Sela i Gradu Dugom Selu te medijskim pokroviteljima.

 

 

 

N.B.


15. lipnja 2013. godine

Svečano otvoreno natjecanje "CUP DUGO SELO"
Borbe u tijeku!

 

U Gradskoj športskoj dvorani u tijeku je natjecanje "Cup Dugo Selo" u organizaciji Kyokushin karate kluba Dugo Selo koje se tradicionalno, već dvadesetu godinu zaredom, održava povodom Dana državnosti. 
U 11 sati "Cup Dugo Selo" svečano je otvorio potpredsjednik Zajednice športskih udruga i saveza Zagrebačke županije Zlatko Lasan, a otvorenju je nazočio predsjednik ZŠU grada Dugog Sela Branko Deronja, tajnik ZŠU grada Dugog Sela Ivica Plašić te pročelnik gradskog Odjela za društvene djelatnosti Veljko Bertak. 
Prije početka natjecanja, gledateljima se predstavio klub domaćin izvodeći atraktivne demonstracije lomljena građevinskog materijala nakon čega je počelo natjecanje u kojem sudjeluje oko 100 natjecatelja iz svih klubova Hrvatske, a natjecanje je jedno od natjecanja za prvenstvo Hrvatske. 
Borbe su tek započele pa ako ste u prilici svakako svratite do Gradske športske dvorane!

 

 

 

A.K.


14. lipnja 2013. godine

Preporodaši – ponos Dugog Sela

 

Pred prepunom dvoranom folklorni ansambl KUD-a Preporod sinoć je za domaću publiku izveo koncert vrijedan svakog divljenja i hvale te na ponos svakog Dugoselca. Bogat program izvedbi plesova i pjesama obuhvatio je Slavoniju, Posavinu, Zagrebačko prigorje, Moslavinu, Dubrovnik, Međimurje, Pisarovine – Bratine. Izveli su također i uvijek rado viđene Bunjevačke plesove, koje su i ponovili na zahtjev oduševljene publike. Nakon dužeg vremena u njihovom repertoaru je predstavljen i Linđo, kao i folklorni motivi Imotske krajine, obnovljenih koreografija koje su Preporodaši sinoć izveli, a članovi tamburaškog sastava u svojem glazbenom nastupu po prvi puta su i zapjevali. U sklopu njihova nastupa pridružili su im se pojedini članovi Limene glazbe KUD-a Preporod. Koncertni program bio je sastavljen od dvije cjeline s pauzom između, koja je svima, kako plesačima i sviračima Preporoda, tako i brojnoj publici, dobro došla za osvježenje. 
Inače, istim program, najavljeno je, KUD Preporod će nastupiti na međunarodnom festivalu folklora u Španjolskoj, gdje planiraju putovati već sljedećeg mjeseca. Svoju pripremljenost i kvalitetu izvedbe pokazali su sinoć, vjerujemo kako će ih i tamošnja publika znati prepoznati i cijeniti. U međuvremenu ovog vikenda vrijedni Preporodaši nastupaju u Sesvetskim selima na obilježavanju Antunova, dok će sljedeći vikend nastupiti u Buševcu uz proslavu Ivanja.

 

 

 

I.G.O.


Konstituirano Općinsko vijeće Općine Brckovljani

 

S današnjim datumom konstituiran je novi saziv Općinskog vijeća Općine Brckovljani koji ima 15 vijećnika, odnosno dva više nego u ranijem sazivu Vijeću. Konstituirajuću sjednicu otvorila je i vodila Predstojnica Ureda državne uprave u Zagrebačkoj županiji Katarina Belec, a nazočili su još načelnik Općine Brckovljani Željko Funtek i njegov zamjenik Stjepan Horvat, te predstavnici općinskog komunalnog poduzeća „Komunalac“ te djelatnici Općinske uprave. Mandatna komisija u sastavu Zlatko Raužan, predsjednik, Damir Čekada, član i Marijan Ferenček, član podnijeli su izvješće u kojem je, sukladno rezultatima lokalnih izbora koji su održani 19. svibnja ove godine, konstatirano kako su novi općinski vijećnici sljedeći: HSS ima 8 vijećnika – Božo Graberec, Ivo Grgošić, Tihomir Geceg, Krunoslav Švedi, Damir Čekada, Snježana Jaić, Zlatko Raužan i Tihomir Đuras; HDZ ima 4 vijećnika – Željko Pišćenec, Miroslav Ivoš, Ivica Čolić i Marijan Ferenček, a po 1 vijećnika imaju SDP – Darko Batišta, Hrvatski laburisti – Marijo Kovač i HSU – Rudolf Dokuš. Mandatna komisija također je izvijestila kako sukladno Zakonu o lokalnim izborima načelnik za vrijeme obnašanja dužnosti ne može biti i član predstavničkog tijela lokalne samouprave, njegov mandat u predstvaničkom tijelu stavljen je u stanje mirovanje, dok na njegovo mjesto imenovan je Tihomir Đuras. Mandatna komisija zaprimila je obavijesti o nespojivosti dužnosti člana Nadzornog odbora Trgovačkog društva „Komunalac“ Damira Čekade i Darka Batišta koji su jedno novi općinski vijećnici. Spomenuti vijećnici informirali su Mandatnu komisiju kako prihvaćaju dužnost člana Općinskog vijeća Općine Brckovljani. 
Nakon što su vijećnici svečano prisegli na novu dužnost, uslijedio je izbor predsjednika i potpredsjednika OV – za predsjednika je jednoglasnom odlukom izabran Božo Graberec, a za njegovog zamjenika Darko Batišta. Na sljedećoj sjednici zakazanoj već 27. lipnja, kazao je novoizabrani predsjednik Općinskog vijeća Božo Graberec, izabrat će se drugi potpredsjednik iz redova HDZ-a. 
U nastavku sjednice vijećnici su raspravljali o koncesiji za dimnjačarske poslove. Naime, tvrtka Dimorad d.o.o. koja je prošle godine izabrana za najpovoljnijeg ponuđača uputila je Općini dopis kojim ugovorenu cijenu koncesije od 56.112 kuna dovodi u pitanje. Naime, Dimorad smatra kako je ponuđena cijena utemeljena na uzorku od 2 000 kuća, a tijekom osam mjeseci obrađeno je svega 61 kuća, odnosno 3,05%, stoga smatraju kako bi trebali platiti manju cijenu koncesijske naknade. Ugovorom koji je tvrtka Dimorad potpisala utvrđeno je kako ukoliko koncesionar odustane od ugovora prije roka mora uplatiti kaznu u visini jednogodišnje naknade do isteka roka ugovora, što je nepovoljno za koncesionara, no povoljno za Općinu, kazao je načelnik. „Koncesionar je trebao pročitati ugovor prije potpisivanja“, čulo se na sjednici. Općina je uputila dopis koncesionaru zbog uplaćenog iznosa koncesije u iznosu od 12.000 kuna, sa zahtjevom da se uplati preostali iznos. U međuvremenu, najavio je načelnik, kako bi se potaknulo stanovništvo da koristi dimnjačarske usluge koje su uostalom zakonom propisane kao obvezne, vlasnicima kuća će u sljedećem razdoblju biti upućen dopis o tome. 
Na sjednici je također bilo riječi o predstečajnoj nagodbi DTR-a, no odluka će biti donijeta na sljedećoj sjednici Općinskog vijeća.

 

 

 

I.G.O.


Sutra 4. rugvička regata Rugvica-Oborovo-Prevlaka

 

Povodom Dana općine Rugvica, a u organizaciji Joborovskih kormorana i tvrtke Hidreks d.o.o sutra 15. lipnja održat će se 4. turističko - rekreativno - ekološko - edukacijski spust rijekom Savom: Rugvica - Oborovo - Prevlaka. 
Manifestacija započinje u 10 sati regatom čamaca na relaciji Rugvica - Oborovo - Prevlaka, a čamce će kod skele Oborovo dočekati nastup KUD-a. Nakon toga od 15.30 slijedi zajednički ručak i druženje sudionika regate i gostiju na imanju Škarika u Oborovu uz nastup tamburaša. Osim toga, svi sudionici i posjetitelji moći će uživati u izložbi slika i panoramskoj vožnji fijakerom. 
Ne propustite i dođite na regatu!

 


Sutra u Gradskoj sportskoj dvorani Cup Dugo Selo

 

Kyokushin karate klub Dugo Selo već tradicionalno povodom Dana državnosti održava natjecanje Cup Dugo Selo. Tradicija natjecanja nastavlja se već 20 godinu pa se s pravom može reći da je natjecanje od velike važnosti za Županiju, KKK Dugo Selo, Hrvatski Kyokushin karate i, naravno, za grad Dugo Selo. 
Natjecanje će se održati sutra 15. lipnja u Gradskoj sportskoj dvorani s početkom u 11 sati. 
Organizator očekuje oko 100 natjecatelja iz svih klubova Hrvatske, a natjecanje je jedno od natjecanja za prvenstvo Hrvatske. Na početku natjecanja bit će prikazana atraktivna demonstracija razbijanja građevinskog materijala. 
Svakako svratite do Gradske dvorane!

 13. lipnja 2013. godine

Prijem za najuspješnije osnovnoškolce kod gradonačelnika Velića

 

Nakon što je prošlog petak i službeno preuzeo dužnost novoizabrani gradonačelnik grada Dugog Sela Stipo Velić danas je upriličio svečani prijem za najuspješnije učenike osnovnih škola Josip Zorić i Ivan Benković te za njihove mentore. Na prijemu kod gradonačelnika prisustvovalo je 27–ero učenika od njih 31 koji su ostvarili zapažene rezultate bilo sudjelovanjem na županijskim i državnim natjecanjima ili se iskazali u raznim predmetima te bili nagrađivani, kao i oni koji su postigli brojne sportske rezultate. 
Gradonačelnik Velić u obraćanju učenicima pohvalio je njihov uspjeh te rekao kako su oni ponos našeg grada te se nada da će jednog dana iz škole izaći kao sposobni ljudi koji neće zaboraviti svoj grad, svoje učitelje i ravnatelje koji im pružaju podršku u školovanju. Također je napomenuo kako će Grad Dugo Selo uvijek biti potpora mladima koji žele napredovati i obrazovati se te da će im biti na usluzi. 
Iz Osnovne škole Josip Zorić iznimne rezultate postigli su sljedeći učenici:

Ana Murat, 6. a – državna prvakinja u stolnom tenisu na Državnom natjecanju u Poreču; Maja Mesić, 7. d – državna prvakinja u stolnom tenisu na Državnom natjecanju u Poreču; Petra Bulić, 5. c - državna prvakinja u stolnom tenisu na Državnom natjecanju u Poreču; David Martić, 6. c – osvojeno 2. mjesto na 50. reviji filmskog i video stvaralaštva; Marko Lovrić, 6. c - osvojeno 2. mjesto na 50. reviji filmskog i video stvaralaštva; Lucija Matešić, 6. b; osvojeno 2. mjesto na 50. reviji filmskog i video stvaralaštva; Dorja Valek, 8. c - osvojeno 2. mjesto na 50. reviji filmskog i video stvaralaštva; Lorena Valek, 8. c - osvojeno 2. mjesto na 50. reviji filmskog i video stvaralaštva; Ivona Jeličić, 8. c - osvojeno 2. mjesto na 50. reviji filmskog i video stvaralaštva; Iva Zečević, 8. c - osvojeno 2. mjesto na 50. reviji filmskog i video stvaralaštva te je sudjelovala na Županijskom natjecanju iz hrvatskog jezika;Hrvoje Varjačić, 8. d - osvojeno 2. mjesto na 50. reviji filmskog i video stvaralaštva; Sara Anđela Perić, 8. c – sudjelovala na županijskom natjecanju iz hrvatskog jezika; Klara Gabriela Penić, 8. d - sudjelovala na županijskom natjecanju iz hrvatskog jezika; Nicol Lučić, 8. c – sudjelovao na Županijskom natjecanju iz njemačkog jezika; Nikolina Papac, 7. a – sudjelovala na Županijskom natjecanju LiDraNo s literarnim radom; Ema Grozdek, 7. d - sudjelovala na Županijskom natjecanju LiDraNo s recitacijom; Marija Grgošić, 8. a - sudjelovala na Županijskom natjecanju LiDraNo kao urednica školskog časopisa Joško; Željka Tolić, 8. d – učenica generacije 8. razreda
Iz Osnovne škole Ivan Benković iznimne rezultate postigli su sljedeći učenici:
Dora Zorić, 7. r – osvojila 1. mjesto na Županijskom i 9. mjesto na Državnom natjecanju iz poznavanja hrvatskog jezika; Dinko Maduna, 7. r – osvojio 2. mjesto na Županijskom i 13. mjesto na Državnom natjecanju iz matematike te 2. mjesto na Županijskom natjecanju iz Tehničke kulture; Jelena Benčić, 8. r – osvojila 3.mjesto na županijskom natjecanju iz fizike, svira nekoliko instrumenata te je istaknuti član školskog orkestra, svih osam godina školovanja završila s 5.0; Ivona Svetina, 8. r – član ekipe prve pomoći koja je osvojila 1. mjesto na Županijskom i međužupanijskom natjecanju te 5. mjesto na državnom natjecanju iz poznavanja Prve pomoći; Danijela Mosković, 8. r - član ekipe prve pomoći koja je osvojila 1. mjesto na Županijskom i međužupanijskom natjecanju te 5. mjesto na državnom natjecanju iz poznavanja Prve pomoći; Nensi Komljenović, 8. r – osvojila 5. mjesto na županijskom natjecanju iz poznavanja hrvatskog jezika; Melisa Polomi, 8. r - član ekipe prve pomoći koja je osvojila 1. mjesto na Županijskom i međužupanijskom natjecanju te 5. mjesto na državnom natjecanju iz poznavanja Prve pomoći; Anamarija Škrabo, 8. r - član ekipe prve pomoći koja je osvojila 1. mjesto na Županijskom i međužupanijskom natjecanju te 5. mjesto na državnom natjecanju iz poznavanja Prve pomoći; Ivan Puljiz, 8. r – osvojio 3. mjesto na Županijskom natjecanju iz fizike i 6. mjesto na Županijskom natjecanju iz hrvatskog jezika; Alessandro Ninković, 8. r - član ekipe prve pomoći koja je osvojila 1. mjesto na Županijskom i međužupanijskom natjecanju te 5. mjesto na državnom natjecanju iz poznavanja Prve pomoći; Laura Marinović, 8. r – posebno se ističe radom u školskoj dramskoj skupini, sudjelovala na Županijskom natjecanju iz njemačkog jezika; Tomislav Majdandžić, veliki muzički talent, izvodi skladbe koje je sam skladao, istaknuti član školskog orkestra;Vedran Benčić, 5. r osvojio visoko 2. mjesto na Županijskom natjecanju iz matematike, odlične rezultate postiže u šahu, svira tamburu u KUD-u Preporod.
Valja istaknuti kako su svi ovi učenici osim navedenih postignutih rezultata mahom izvrsni i svestrani učenici.
Prijemu su uz učenike prisustvovali i njihovi mentori, ravnatelji škola Mara Mamuza, ravnateljica OŠ Josip Zorić te Branko Goleš, ravnatelj OŠ Ivan Benković kao i pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Veljko Bertak.
Gradonačelnik Velić učenike je darivao i prigodnim poklonom te su druženje nastavili uz prigodni domjenak.

 

A.K.


Otvorena Izložba minijatura Likovne udruge Dugo Selo

 

Petom Izložbom minijatura, otvorenom sinoć u prostorima Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo, predstavljeno je 36 umjetnika i njihovih 70-tak djela, pokazavši još jednom kako ova slikarska forma postaje sve interesantnija, ne samo članovima Likovne udruge, već i svima koji se žele likovno izražavati, bez obzira na dob. Naime, među izložbenim djelima akademski obrazovnih umjetnika te dugogodišnjih zaljubljenika u umjetnost, ravnopravno se nalaze se i minijature nadarene i nadahnute djece, školaraca i predškolaraca. No, isto tako, napomenuo je prilikom otvorenja ravnatelj POU Nenad Haleuš Mali, izložba više nije samo dugoselska jer se na nju odazivaju umjetnici iz drugih sredina. Izložba bez posebnih ograničenja što se tiče tehnike, izražavanja, materijala, dobi sudionika, sredine iz koje dolaze, svake godine daje sve kvalitetnije radove, što naročito ističe i ponosi se time predsjednik Likovne udruge Dugo Selo Ivo Ostojić. U organizaciji ove udruge izložba se organizira već petu godinu, i kroz to razdoblje vidi se likovni razvoj pojedinaca koji redovito sudjeluju u njoj, kazao je Ostojić, pohvalivši ponajviše najmlađe sudionike uz riječi podrške. Ravnatelj POU Haleuš dodao je također, kako je do popularizacije likovnosti u našoj sredini došlo putem održavanja ovakvih izložbi radi čega je sve veći broj likovno nadarenih mališana koji uz stručno vodstvo u svojim ustanovama, te kroz likovne tečajeva u POU Dugo Selo postupno ulaze u dugoselski likovni milje. 
Izložbu je službeno otvorio zamjenik gradonačelnika Vlado Kruhak koji se tom prilikom osvrnuo na nedostatak kvalitetnog galerijskog prostora i namjeru Grada da bivši Dom HV-a u potpunosti zaživi kao Dom kulture, a tamo svoje sjedište već imaju kulturne ustanove i udruge – Osnovna glazbena škola Dugo Selo, a uskoro i Srednja glazbena škola te Likovna udruga Dugo Selo. U sklopu večeri brojni gosti u glazbenom dijelu mogli su uživati u izvedbi učenica dugoselske Glazbene škole, flautistica Marije Grlić koja je izvela Beethovena „Ecossaise“ i Klare Gabriele Penić izvevši Flotowa „Ah! So Pure“. 
Među prvim posjetiteljima, nakon otvorenja izložbe – bili su upravo najmlađi. Djeca Dječjeg vrtića Dugo Selo, grupa Ivančice danas su prijepodne obišli izložbu minijatura, a svi koji to isto žele mogu učiniti do 20. lipnja, svakog radnog dana – od 8 do 20 sati.

 

 

 

I.G.O.


Župan Kožić posjetio Udrugu ADHD I JA

 

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić danas je obišao i posjetio Udrugu ADHD I JA. Razlog njegova dolaska bilo je upoznavanje s radom Udruge te s njihovim članovima, zaposlenicima i volonterima. Ispred Udruge Župana je primila predsjednica Sandra Geri, a prisustvovali su i korisnici Udruge te roditelji. Predsjednica Geri upoznala je župana Kožića s radom Udruge koja djeluje već 5,5 godina, a trenutno okuplja 95-ero djece koja koriste usluge Udruge. 
Uz brojne pozitivne strane djelovanja ove Udruge, a koje se odnose na pomoć djeci s posebnim potrebama te rješavanje različitih poteškoća poput ADHD - deficita pažnje, disleksije, disgrafije, te pružanja individualnog pristupa učenju, davanja instrukcija te brojnih drugih, predsjednica Geri dotaknula se i nekih negativnih. One se većinom odnose na financiranje upravo tog dijela tima stručnjaka koji rade terapije s djecom. Istaknula je da trenutno u Udruzi na stručnom osposobljavanju preko HZZ-a rade četiri osobe, dvije osobe zaposlene su preko javnih radova, a ostatak djeluje na volonterskoj bazi jer plaće za svoj rad nisu primili od prošle godine. Udruga je prije godinu i pol ušla u nove prostore koje su morali sanirati, a u što su se uključili i roditelji djece. Snalazimo se na sve moguće načine, prostor je velik i imamo velike troškove koje smo smanjili na minimum, a najveći problem je pitanje grijanja čiji su troškovi oko 5 tisuća kuna u zimskim mjesecima, govori Geri. Dio rješenje Geri vidi u apliciranju za fondove Europske Unije te je ovom prilikom pozvala Županiju i Grad da im budu partneri i izađu u susret kako bi mogli povući određena sredstva za normalan nastavak rada. 

Župan Stjepan Kožić istaknuo je zadovoljstvo što je obišao Udrugu te se i na terenu upoznao s njezinim radom, ali i problemima. Udruzi treba čestitati na naporu kao i na činjenici da uopće funkcionira obzirom na uvjete u kojima radi, ističe Kožić. Župan naglašava da su oni kao Županija niz godina bili prisutni u radu Udruge te da tako misle i nastaviti, ali u okviru onih mogućnosti koje Županija ima. Financijske probleme s kojim se Udruga susreće smatra kako ne može riješiti ni Grad pa tako ni Županija već da se rješenje problema treba tražiti na državnoj razini kojoj treba prezentirati rad ove Udruge. Istog mišljenja je i zamjenik gradonačelnika Vlado Kruhak koji je također danas bio u obilasku. Grad također sufinancira rad Udruge, i to u dijelu režija, ali kao i Župan smatra da bi rješenje trebalo potražiti na razini Republike Hrvatske, točnije kroz Ministarstva kako bi se osigurala opstojnost ove Udruge i jedno normalno funkcioniranje.

 

 

 

A.K.


Poziv na prebrojavanje bijelih roda 2013. godine

 

Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode poziva na sudjelovanje u prebrojavanju bijelih roda. Radi se o popularnoj akciji sakupljanja informacija o populaciji bijelih roda u Hrvatskoj u koju se mogu uključiti svi ljubitelji prirode. 
Poziv prenosimo u cijelosti:

 

HDZPP već šest godina za redom poziva na prebrojavanja roda. Na taj način žele skrenuti pažnju na rode kao indikatore stanja u kojem se nalazi priroda i utjecaj čovjeka na nju. 
Naime, jedan par roda hrani sebe i svoje mlade u dobro očuvanim vlažnim livadama u blizini većih i manjih vodotoka, ribnjaka i jezera. Ukoliko se u Vašoj okolici smanjuje broj roda ili ih više nema, možete si postaviti pitanje zašto je to tako, te hoće li biti negativnih utjecaja i na Vaš život. 
One rode koje su nakon seobe od oko 15.000km i prevladavanja mnogih opasnosti sa kojima se na tom putu susreću, uspješno su se vratile u svoja gnijezda i diljem Hrvatske već su se izlegle mlade rode. Stoga Vas pozivamo da sudjelujete u prebrojavanju bijelih roda. Radi se o popularnoj akciji sakupljanja informacija o populaciji bijelih roda u Hrvatskoj u kojoj mogu sudjelovati svi ljubitelji prirode. 
Rode su lako uočljive tako da sudjelovati može svatko, sve do kraja srpnja. Ukoliko su mlade rode crnih kljunova dovoljno velike, dovoljno je pogledati ih kroz prozor kuće, automobila, autobusa ili vlaka, na putu na posao, školu, prijateljima ili rodbini. Uočeno treba zapisati u obrazac i poslati ga na našu E-mail adresu. Podatke možete poslati i SMS-om ili jednostavno nazvati na 091/7295-891. Svako dojavljeno gnijezdo dobit će ime po promatraču, što će u vrlo kratkom roku biti vidljivo na internetskoj karti na kojoj je više od 1300 gnijezda koja su locirana prošlih godina. Procjenjuje se da ih u Hrvatskoj ima oko 1500. Kartom se mogu poslužiti svi promatrači koji budu željeli provjeriti poznate lokacije ili žele tražiti gnijezda čije nam lokacije nisu poznate. 
Šaljite nam i fotografije i komentare! Najbolje fotografije uz navođenje autora biti će iskorištene za slanje e-zahvalnice koja je pogodne za korištenje kao pozadinska slike na računalu. 
Ova akcija je u potpunosti volonterska i neprofitna. Na kraju prebrojavanja sve lokacije biti će vidljive na interaktivnoj karti, a sakupljeni podaci biti će objavljeni na našim internetskim stranicama.


12. lipnja 2013. godine

 

Konstituirana Županijska skupština Zagrebačke županije:

 

Dražen Bošnjaković predsjednik Skupštine

 

U prostorima Hotela International danas je održana konstituirajuća sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije. 
Dražen Bošnjaković (HDZ) novi je predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije - jednoglasnoj je odlučeno na današnjoj konstituirajućoj sjednici. Za njegove potpredsjednike izabrani su Mario Vlahović (HSS) i Stjepan Orgulan (HSU). 
U novom sazivu Skupština Zagrebačke županije ima 51 člana. Koalicija HDZ, HSP AS, DC, BUZ, ZS ima 16 vijećnika, 15 vijećnika ima koalicija SDP, HNS, HSU, HSLS, 14 koalicija HSS, SP, Zelena stranka, 3 vijećnika koalicija A-HSS i DPS te Hrvatski laburisti 3 vijećnika. 
Istaknimo kako su iz redova skupštinske manjine pristigla dva prijedloga za drugog potpredsjednika Županijske skupštine - Stjepan Orgulan (HSU) i Mirela Gajić (SDP). Nakon provedenog glasovanja, većinu, 31 glas, dobio je Orgulan dok je Galić dobila 18 glasova. 
Naglasimo da je u Županijsku skupštinu ušao i Zdravko Šuker, inače predsjednik dugoselskog HDZ-a te Ivan Remenar, ponovno izabrani načelnik općine Rugvica.

 

 

 

 

 

Oproštajno druženje predškolaca DV DIDI

U četvrtak 6. lipnja odgajateljice Dječjeg vrtića “Didi” Područno odjeljenje „Suncokret“ organizirale su druženje roditelja, djece i odgajatelja kako bi obilježili kraj pedagoške godine te svečano ispratili predškolce. To im je uvijek dobra prilika da se bolje upoznaju i razmijene informacije i saznanja o djeci. Naravno, igre i zabave nije nedostajalo. Početnu napetost razbila su djeca veselom igrom “Glazbene stolice” te tako “zagrijali” prisutne majke koje su imale zadatak prepoznati sebe na crtežu svog djeteta. Ni očevi nisu samo stajali, njihov zadatak je bio što prije optrčati pješčanik sa svojim djetetom na leđima. Veselo druženje završili smo podjelom diploma predškolcima i prikazivanjem kratkog filma o aktivnostima djece kroz godinu.

 

 


Još 6 dana otvoren natječaj za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije

Javni natječaj Zagrebačke županije za sufinanciranje projekta „Poticanje korištenja obnovljivih izvora energije kod fizičkih osoba u Zagrebačkoj županiji“ u 2013. godini otvoren je još 6 dana. Iz Zagrebačke županije pozivaju sve zainteresirane da se jave na navedeni natječaj najkasnije do 17. lipnja 2013. godine. Pod sustavima za korištenje obnovljivih izvora energije smatraju se solarni kolektorski sustav za pripremu potrošne tople vode i dogrijavanje objekta te kotlovski sustavi na biomasu – peći na pelete i pirolitički kotlovi. Ove godine sufinancira se ugradnja 15 solarnih kolektorskih te 35 kotlovskih sustava na biomasu. 
Na natječaj se mogu javiti punoljetne fizičke osobe koje imaju izgrađeni ili u izgradnji objekt za stanovanje na području Zagrebačke županije. Troškove opreme i ugradnje sustava sufinancirat će se u iznosu od 50 posto ukupnih troškova. Od toga, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost snosit će 40 posto troškova te Zagrebačka županija 10 posto, odnosno do maksimalnog iznosa od 15.000 kuna po kućanstvu. Nepovratna novčana sredstva isplaćivat će se u obliku vrijednosnog kupona. Informacije, tekst natječaja i potrebni obrasci nalaze se na službenoj web stranici Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr i Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske www.regea.org te na brojevima telefona 01/6009 461, 01/6009 475 i 01/3098 315. Prijave s potrebnom dokumentacijom dostavljaju se u pisanom obliku, u zatvorenoj omotnici na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za gospodarstvo, Vukovarska 72/V, 10000 Zagreb, uz naznaku „Poticanje korištenja obnovljivih izvora energije kod fizičkih osoba u Zagrebačkoj županiji za 2013. godinu“ – Ne otvaraj.


11. lipnja 2013. godine

Dario Cebić jedan od dobitnika poticajnih sredstava Ministarstva kulture

Dario Cebić, ravnatelj Osnovne glazbene škole Dugo Selo jedan je od dobitnika poticajnih sredstava Ministarstva kulture. Izbor skladbi pristiglih na Javni poziv za poticanje hrvatskoga glazbenog stvaralaštva završio je 5. lipnja. Na natječaju su mogli sudjelovati skladatelji ili skupine skladatelja s djelima isključivo iz područja suvremene umjetničke glazbe nastale u 2012. godini. 
Stručno povjerenstvo u sastavu: akademik Anđelko Klobučar, predsjednik te članovi Zoran Juranić, Dalibor Bukvić, Sanda Majurec i Igor Lešnik na završnoj sjednici održanoj 27. svibnja, odabralo je za poticaj 16 skladbi. 
Među dobivenim poticajima za orkestralna djela, kako smo i naveli na početku, nalazi se Dario Cebić, ravnatelj Osnovne glazbene škole Dugo Selo. Poticajna sredstva dobio je za 1. simfoniju za veliki orkestar u iznosu od 25.000,00 kn. 
Na Javni poziv bilo je prijavljeno 55 djela, a fond poticajnih sredstava iznosi 300.000,00 kn.10. lipnja 2013. godine

Najbolji županijski tamburaški sastav – KUD Preporod!

 

Tamburaški sastav KUD-a Preporod svojom odličnom izvedbom na II. Smotri tamburaških orkestara i sastava Zagrebačke županije, održanoj protekle subote, 8. lipnja u Dugom Selu, izabran je za predstavnike Zagrebačke županije za 20. Susrete hrvatskih tamburaških sastava i orkestara, i to u kategoriji tamburaških sastava. U istoj kategoriji uz domaćina KUD Preporod nastupili i sastavi KUD-a Sveta Nedjelja, KUD-a Lipa Slavetić iz Jastrebarskog, KUD-a Kraluš iz Stupnika, KUD-a Bistra. Selektor maestro Siniša Leopold također je donio odluku da u kategoriji tamburaških orkestra Zagrebačku županiju predstavlja stariji tamburaški orkestar Ferdo Livadić iz Samobora. Uz njih nastupili su još orkestri KUD-a Mičevec iz Velike Gorice i tamburaški zbor Gaj Zaprešić iz Zaprešića. Županijska smotra je okupila ponajbolje amaterske tamburaške orkestre koji su se natjecali s programom koncertantne glazbe autorskih skladbi hrvatskih skladatelja, dok su tamburaški sastavi nastupili s koncertantnom skladbom hrvatskog autora inspiriranom hrvatskim folklorom. Smotru su pratili tajnik Hrvatskog sabora kulture Dražen Jelavić, izaslanik župana Zagrebačke županije i predsjednik Zajednice kulturno umjetničkih udruga Zagrebačke županije Zlatko Herčak, te zamjenik gradonačelnika Dugog Sela Vlado Kruhak. Gosti su izrazili divljenje novoobnovljenom Dvoranom KUD-a Preporod, posebice njenoj izvrsnoj akustičnosti, kao i kvalitetnom pripremom Smotre i organizacijskim sposobnostima Uprave KUD-a Preporod. 
„Ovim rezultatom KUD Preporod je potvrdio da pripada samome vrhu hrvatskih amaterskih ansambala“, kazao je tajnik KUD-a Preporod Mario Mlinarek, što će nastojati potvrditi i na 20. Susretima tamburaških orkestara i sastava koji će održati u Dugom Selu, 5. i 6. listopada ove godine. Najavljeno je kako će na Susretima sudjelovati predstavnici svih hrvatskih županija u dvije kategorije i to kategorija tamburaških sastava i kategorija tamburaških orkestara, a doći će i gosti - najbolji tamburaški orkestar i sastav iz Slovenije. 
Snimku nastupa tamburaškog sastava KUD-a Preporod možete pogledati na You tubuhttp://www.youtube.com/watch?v=vxFdpGA3hLo&feature=youtu.be.

 

 

 

I.G.O.


Spektakularan nastup učenika dugoselske Glazbene škole u Beču

 

Učenici Glazbene škole Dugo Selo nastupili su 7. I 8. Lipnja na Međunarodnome glazbenom natjecanju (International Music Competition)u Beču- Prvi nastup obilježen je spektakularnim koncertom na 13. pjesničkom susretu hrvatske izvandomovinske lirike u organizaciji Hrvatskog svjetskog kongresa u Austriji, Udruge HIL-e New York i Hrvatskog povijesnog instituta u Beču. Orkestar je izveo ciklus skladbi iz Slavonije, dva Čardaša te Bunjevačke plesove podigavši cijelu dvoranu na noge svojom izvedbom. Za klasični dio programa pobrinuo se Filip Novački na kontrabasu izvevši Romancu za kontrabas i klavir. Sljedećeg dana nastupili su glazbenom natjecanju na kojem je sudjelovalo više od 200 sudionika u kategoriji solo, dvadesetak komornih sastava i orkestara. Učenici dugoselske Glazbene škole svojom briljantnom izvedbom na tamburama, kontrabasu, klaviru, violinama i flautama, uz klavirsku pratnju prof. Lane Zlatar Pravice osvojili su 13 nagrada, od čega tri prva mjesta, tri druga mjesta i pet trećih mjesta. Komorni sastav Glazbene škole osvojio je 2. mjesto, a orkestar 3. Nagradu. Dobitnici nagrada su: 1. mjesto - Filip Novački, kontrabas, Filip Laštro, klavir (mentor: prof.dr. Dario Cebić) i Luka Ivezić, brač (mentor: prof. Viktor Brezak). 2. mjesto – Diana Remenar, bisernica i Stjepan Klarić, bisernica (mentor: prof.dr. Dario Cebić). 3. mjesto – Carlo Antonio Fanizzi, kontrabas, Filip Orešić, kontrabas, Jan Orešić, kontrabas, Martin Čekada i Kristijan Čekada (mentor: prof.dr. Dario Cebić). Valja napomenuti da je u kategoriji orkestra 1. Nagradu osvojio nacionalni orkestar iz Mongolije. Nakon izvrsnih nastupa, učenici dugoselske Škole dobili su zaslužene ponude za turneje u SAD-u, Kanadi te Novom Zelandu. Od 3. do 9. srpnja učenici Glazbene škole nastupit će na Europskom glazbenom prvenstvu u Bugarskoj.

 

 

 


Obnova dugoselskog Svetog Martina na Martin Bregu

 

Jednu od dugoselskih znamenitosti na Martin Bregu – drvenu skulpturu sv. Martina autora Josipa Cikača, u sljedećem razdoblju očekuje temeljita i zahtjevna obnova. Današnjim uklanjanjem 7 metara visoke skulpture s betonskog postolja utvrđeno je kako je stanje kipa u puno lošijem stanju od očekivanog. Gotovo do metar dubine hrastove unutrašnjosti u donjem dijelu kipa u cijelosti je oštećen od kukaca, dok je površinski dio ostao sačuvan. Restauracija bi, prema predviđanjima, mogla potrajati do 40 dana, a vodit će je dugoselski umjetnik Slavimir Salviček-Šumski, kipar s dugogodišnjim iskustvom u obradi drveta. S obzirom na stanje kipa predviđa se kako će troškovi, od planiranih 14.000 kuna, porasti, doznajemo od stručne suradnice za komunalnu izgradnju Gradskog upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, komunalno i stambeno gospodarstvo Jadranke Robić. 
Autorski rad Josipa Cikača - Sveti Martin, postavljen je na Martin Bregu 1995. godine, i od tada je tijekom godina već bio podvrgnut obnovi i zaštiti.

 

I.G.O.

 

 


Održano gradsko natjecanje VZ Grada Dugog Sela

U organizaciji Dobrovoljnog vatrogasnog društva Dugo Selo jučer je na nogometnom igralištu NK Dugo Selo održano gradsko natjecanje Vatrogasne zajednice grada Dugog Sela. Natjecanje je počelo postrojavanjem ekipa, a čast otvorenje natjecanja pripala je novoizabranom gradonačelniku grada Dugog Sela Stipi Veliću. Na natjecanju su nastupila vatrogasna društva iz Dugog Sela, Andrilovca, Ostrne, Leprovice, Donjeg Dvorišća i Prozorja. Vatrogastvo i vatrogasci na području Dugog Sela mogu se pohvaliti svojom dugogodišnjom tradicijom, a da će ona biti nastavljena svjedoče brojne natjecateljske ekipe djece i mladeži. 
U nastavku donosimo rezultate natjecanja: 
Djeca 6-12 godina dječaci (brentače): 
1. DVD Ostrna II 
2. DVD Dugo Selo II 
3. DVD Donje Dvorišće 
4. DVD Ostrna I 
5. DVD Dugo Selo I 
6. DVD Leprovica 
Djeca 6-12 godina djevojčice (brentače): 
1. DVD Ostrna 
2. DVD Leprovica 
Mladež 12-16 godina dječaci: 
1. DVD Dugo Selo 
2. DVD Ostrna I 3
. DVD Ostrna II 
Mladež 12-16 godina djevojčice: 
1. DVD Ostrna 
2. DVD Dugo Selo 
Muška A : 
1. DVD Andrilovec II 
2. DVD Andrilovec I 
3. DVD Dugo Selo 
4. DVD Prozorje 
5. DVD Ostrna 
Žene A: 
1. DVD Andrilovec 
2. DVD Ostrna 
Muški B: 
1. DVD Andrilovec 
2. DVD Ostrna I 
3. DVD Otrna II 
Žene B: 
1. DVD Ostrna 
Mokra vježba ( Brzinska) 
1. DVD Andrilovec II 
2. DVD Andrilovec I 
3. DVD Prozorje 
4. DVD Ostrna 
5. DVD Dugo Selo I 
6. DVD Dugo Selo II

A.K.


Duga poklonila Dugoselcima cjelovečernji koncert

 

Vokalni ansambl Duga u petak navečer za sve ljubitelje kajkavske popevke, starogradskih i popularnih pjesama priredio je cjelovečernji koncert. Posjetitelji koji su popunili aulu Srednje škole mogli su uživati u svima nam dobro poznatim pjesmama poput Tiho noći, moje zlato spava, Fijaker stari ulicama luta, Popevke sam slagal i drugima. Posebni gosti koncerta bili su Martina Menegoni i Matija Mejić koji su izveli arije i operni duet. Valja istaknuti kako je Martina Menegoni profesorica u Srednjoj školi Dugo Selo, a te večeri, izuzetnim glasom, oduševila je posjetitelje solo izvedbom Ich lade gern mir Gäste ein iz operete Šišmiš, arija princa Orlofskog. 

Solo izvedbom oduševio je i Matija Mejić, inače član zbora i solista Hrvatskog narodnog kazališta, koji je izveo arijuFigara iz opere Seviljski brijač. Svoj nastup zaokružili su opernim duetom Don Giovannia i Zerline iz opere Don Giovanni
Koncert je bio odličan završetak radnog tjedna, a VA Duga još jednom je pokazao svoju kvalitetu te potvrdio kako zaslužuje jedno istaknuto mjesto u glazbenom životu našeg grada. Koncert je održan uz klavirsku pratnju Lane Bradić dok je umjetnički voditelj Matija Podnar, a u ansamblu nastupaju Bernarda Šimičić, Mirela Fišter, Višnjica Bokun, Jasna Dizdar, Marijan Bokun, Mario Bokun i Milivoj Petric.

 

 

 

A.K.

 

Učilište otvorilo svoja vrata:

 

Uspješno organiziran prvi turnir u igri "Čovječe, ne ljuti se!"

 

Pučko otvoreno učilište Dugo Selo protekle je subote otvorilo svoja vrata za sve svoje korisnike i organiziralo mnoštvo zabavnog i raznovrsnog programa. U 10 sati otvorena je izložba likovnih radova polaznika likovnog tečaja, a izloženi su radovi koji su nastajali tijekom godine. Izložba je pokazala skrivene talente te pobudila zainteresiranost i oduševljenje posjetitelja. Završni nastup tom prilikom svim posjetiteljima podarila je ritmička skupina Učilišta. Malene "gljivice" na oduševljenje svih prisutnih otplesale su svoju završnu koreografiju koju su pod stručnim vodstvom Marije Radić pripremale zadnjih nekoliko tjedana. 
Tom prilikom, ravnatelj Nenad Haleuš-Mali svim polaznicima tečaja podijelio je uvjerenja sa željom da nastave suradnju i dogodine. U 11 sati u dvorani "Preporod" za sve dugoselske mališane odigrana je lutkarska predstava "Crvenkapica". Vječna priča braće Grimm odigrana je u izvedbi Lutkarske scene "Ivana Brlić Mažuranić", redatelja Zorana Mužića. 

U isto vrijeme na rukometnom igralištu započela je likovna radionica na otvorenom pod vodstvom Roberta Samardžića, inače voditelja likovne grupe. Već tradicionalno, likovna grupa za Dan učilišta oslikava pročelje zgrade, a ove godine odlučili su se za popularnu tehniku crtanja "street art - 3D animacije" pa je tako nastala 3D animacija koja je "potopila" rukometno igralište. 
Naročitu zainteresiranost ove godine pobudio je Otvoreni turnir u igri "Čovječe, ne ljuti se", a pod nazivom "Čovječe, igraj se" kojeg je Učilište po prvi put organiziralo. U turniru su sudjelovali učenici tri osnovne škole - J. Zorića i I. Benkovića te Rugvice, a igri su se mogla priključiti i sva ostala zainteresirana djeca. Oko šezdesetak klinaca uključilo se i zaigralo ovu dinamičnu igru. Četvrtfinale i polufinale igre odigravalo se u prostorijama Učilišta, dok su finalisti igru završili na igralištu. Upravo su za tu priliku iscrtana polja na rukometnom igralištu, a finalisti, njih četvero - Gabriela Tečić, Dominik Tomić, Martina Grgošević i Analena Kovač, pobjedničku igru su zaigrali sa živim pijunima. Uz obilje smijeha, igre, ali i natjecateljskog duha djeca su uživala bacajući veliku kocku i upravljajući živim pijunima navijali za svoju šesticu. Najviše sreće imao je Dominik Tomić iz OŠ Ivan Benković koji je spretnom rukom, ali i s malo sreće uspio "pospremiti" svoje žive pijune u kućice i tako osigurati naslov prvog pobjednika turnira "Čovječe, ne ljuti se!". Nitko od finalista nije kući otišao praznih ruku već je za svakoga osigurana prigodna nagrada, a za sve mališane osigurana je okrjepa i piće. Pokazalo se kako je turnir pobudio veliku zainteresiranost kod mališana pa nisu izostala pitanja o ponovnom organiziranju istog u neko skorije vrijeme. Organizator se zahvaljuje školama i njihovim učiteljicama koje su izdvojile svoje vrijeme i uključile mališane u ovaj prvi, ali svakako ne posljednji turnir.

 

 

 

A.K.


7. lipnja 2013. godine

 

Obavljena primopredaja gradonačelničke funkcije:

 

STIPO VELIĆ OD DANAS GRADONAČELNIK DUGOG SELA

 

Sukladno izbornim rezultatima danas je dužnost gradonačelnika Grada Dugog Sela i službeno preuzeo Stipo Velić, predstavnik zajedničke liste HDZ-a i HSS-a i pobjednik na nedavno održanim lokalnim izborima. Velić je dužnost preuzeo od dosadašnjeg gradonačelnika Vlade Kruhaka koji će sada, zajedno s Pavom Jakovljevićem, obavljati dužnost zamjenika gradonačelnika. Inače Stipo Velić do sada je obavljao dužnost zamjenika gradonačelnika, zajedno s Ivanom Gerecijem, koji je također prisustvovao današnjoj primopredaji. 
Prilikom preuzimanja dužnosti Velić je najavio nastavak politike HDZ-a i HSS-a u vođenju Grada jer su ove stranke i u proteklom mandatu zajedno bile na vlasti. Posebno je naglasio nastavak započete izgradnje infrastrukture te aktiviranje poduzetničke zone kao zamašnjaka razvoja gospodarstva na području Grada. Važnim je proglasio i rješavanje prometnih problema u Gradu,

izgradnjom sjeverne i južne cestovne obilaznice i izgradnju nadvožnjaka preko željezničke pruge, kao i planiranu izgradnju Kulturnog centra na mjestu današnjeg Doma HV-a, čime bi se objedinile sve kulturne djelatnosti u Gradu. Riječ je, kako je istaknuo, o projektu vrijednom desetak milijuna kuna koji bi se trebao financirati sredstvima fondova Europske unije. 
Velić je zahvalio svim biračima koji su ga podržali, ali i svim građanima Grada Dugog Sela na ukazanom povjerenju te obećao da ih sigurno neće razočarati u svom vođenju Grada. 
Dosadašnji gradonačelnik Vlado Kruhak zahvalio se pak svim svojim dosadašnjim suradnicima, HSS-u koji ga je kandidirao i podržao prilikom izbora, kao i koalicijskom partneru, te također svim građanima na dosadašnjoj suradnji izražavajući nadu da ih nije razočarao prilikom vođenja grada u svom mandatu. Kao najznačajnijie projekte iz tog mandata naglasio je izgradnju cjelovitog sustava odvodnje vrijednog stotinjak milijuna kuna, kao i izgradnju nove osnovne škole i prateće školske športske dvorane čija je izgradnja ukupno stajala četrdeset milijuna kuna.

 

 

 

Nenad Haleuš Mali


Još 11 dana otvoren natječaj za poticanje poduzetništva

Još 11 dana je u tijeku javni natječaj Zagrebačke županije vrijedan 2,1 milijun kuna za dodjelu bespovratnih potpora za poticanje razvoja poduzetništva u 2013. godini. Iz Zagrebačke županije pozivaju sve zainteresirane da se jave na natječaj najkasnije do 17. lipnja 2013. godine. Subvencije se dodjeljuju za početak poslovanja poduzetnika, za žene poduzetnice, za uvođenje standarda kvalitete i certificiranje, za zaštitu okoliša te za cjeloživotno učenje zaposlenih, dok se kapitalne pomoći dodjeljuju za povećanje konkurentnosti, tradicijske i umjetničke obrte te za projektnu dokumentaciju za gospodarske objekte. Korisnici potpora mogu biti isključivo obrti i trgovačka društva sa sjedištem na području Zagrebačke županije, uz iznimku da korisnici kapitalne pomoći za projektnu dokumentaciju za gospodarske objekte mogu imati sjedište negdje drugdje na području Republike Hrvatske, uz uvjet da ulažu u poslovni objekt na području Zagrebačke županije. 
Iz Zagrebačke županije pozivaju sve zainteresirane da se jave na natječaj najkasnije do 17. lipnja 2013. godine. Tekst natječaja i potrebni obrasci nalaze se na web stranicama Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr, a više informacija može se dobiti na broju telefona 01/6009-457 ili na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Popunjeni obrasci te potrebna dokumentacija dostavljaju se na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za gospodarstvo, Ulica grada Vukovara 72/V kat, PP 974, 10001 Zagreb. Također, zahtjevi se mogu predati i osobno na navedenoj adresi u pisarnici, prizemlje, soba br. 1.


Dođite na koncertnu večer županijskih tamburaških sastava i orkestara!

 

Pozivamo vas na sutrašnju II. županijsku smotru tamburaških orkestara i sastava Zagrebačke županije koja će se održati u dvorani KUD-a Preporod s početkom u 19 sati. Na Smotri će nastupiti ponajbolji županijski amaterski tamburaški orkestri i sastavi koji će se natjecati s programom koncertantne glazbe autorskih skladbi hrvatskih skladatelja, dok će tamburaški sastavi nastupati i s programom autorskih obrada inspiriranih hrvatskim folklorom. Tako ćemo moći čuti, između ostalog, glazbenu obradu J. Brahmsa Uz tamburaški sastav domaćina KUD-a Preporod, nastupaju i sastavi KUD-a „Sveta Nedjelja“, KUD-a „Lipa Slavetić“ iz Jastrebarskog, KUD-a „Kraluš“ iz Stupnika, KUD-a Bistra, KUD-a „Mičevec“ iz Velike Gorice, tamburaški zbor „Gaj Zaprešić“ iz Zaprešića i tamburaško društvo „Ferdo Livadić“ iz Samobora. Kako ističu organizatori, Smotra je „prikaz dostignuća i najvrednijih ostvarenja amaterskih tamburaških orkestara i sastava, razvijanje kritičkog odnosa prema glazbenim vrijednostima, stimuliranje glazbenog stvaralaštva i amaterskog rada uopće te međusobno upoznavanje i socijalna kohezija“. Svi sudionici primit će Priznanje ZKUU Zagrebačke županije za sudjelovanje na Smotri, a prema odluci Selektora najuspješniji tamburaški orkestar i sastav sudjelovat će na 20. Susretu hrvatskih tamburaških orkestara i sastava u Dugom Selu 5. i 6. listopada ove godine.
Ulazna sutrašnju Smotru je slobodan!

U nastavku donosimo program II. županijsku smotru tamburaških orkestara i sastava Zagrebačke županije:

TAMBURAŠKI SASTAV KUD-a „SVETA NEDELJA“ SVETA NEDELJA
-„TUCIN SPLETOKOL“
Glazbena obrada: A. Nikolić-Tuca
-„TANAC“
Glazbena obrada: T. Vidošić
-„SVETONEDELJSKA“
Glazbena obrada: D. Šoić
Glazbeni voditelj: Dražen Šoić

TAMBURAŠKI SASTAV KUD-a „LIPA SLAVETIĆ“ JASTREBARSKO
-„ŠLOFOKS“
-„TRENK VALCER“
-BOŠKOVA POLKA“
Glazbeni voditelj: Mario Kambić

TAMBURAŠKI SASTAV KUD-a „KRALUŠ“ STUPNIK
-„BABAČKO I SLAMARSKO KOLO“
-„POLKA DEKLETINE ČARDAŠ“
-„CVILE GUCI“
Glazbena obrada i voditelj: Zoran Jakunić

TAMBURAŠKI SASTAV KUD-a „BISTRA“ BISTRA
-„MAĐARSKI PLESOVI“ 
Glazbena obrada: Johannes Brahms, Božo Potočnik
-„RECUERDOS DE LA ALHAMBRA“
Glazbena obrada: Francisco Tarrega, Robert Mihovilić
-„NA SAONIKU“
Glazbena obrada: Dragutin Hruza
Glazbeni voditelj: Danijel Rožanković

TAMBURAŠKI SASTAV KUD-a „PREPOROD“ DUGO SELO
-„DRMEŠ IZ POSAVSKIH BREGA“
Glazbena obrada: Božo Potočnik
-„BUNJEVAČKI MOTIVI“
Glazbena obrada: Stipan i Nikola Jaramazović, Zoran Jakunić
-„TURSKI MARŠ,KRALJEVEČKI DRMEŠ I DRAGECOV DRMEŠ“
Glazbena obrada: Zoran Jakunić
Glazbeni voditelj: Zoran Jakunić

TAMBURAŠKI ORKESTAR HKUD-a „PETAR ZRINSKI“ VRBOVEC
-„SEPHIA VALS“
Glazbena obrada: Ivan Božiković
-PRI MURI“
Glazbena obrada: Marijan Sivoš
-TEMPA“ 
Glazbena obrada: Silvije Njikoš 
Glazbeni voditelj: Toni Zdunić

TAMBURAŠKI ORKESTAR KUD-a „MIČEVEC“ MIČEVEC
-„VOJAČKA POPUTNICA“
-„MIKINA POLKA“
-„OBERŠTAJER
-„SAVICA“
Glazbena obrada: Ivica Potočnik
Glazbeni voditelj: Mislav Bobić

TAMBURAŠKI ZBOR „GAJ“ ZAPREŠIĆ
-„BITLSIJADA“
Glazbena obrada: John Lennon, Paul Mccartney, Tomislav Uhlik
-„Ples na žici“
Glazbena obrada: Siniša Leopold
Glazbeni voditelj:Danijel Rožanković

STARIJI TAMBURAŠKI ORKESTAR „FERDO LIVADIĆ“ SAMOBOR
-„NAPJEV I ČARDAŠ IZ MEĐIMURJA“
Glazbena obrada: Emil Cosetto
-„LOVRANSKI MARONI“
Glazbena obrada: Zlatko Potočnik
-„POVRATAK TAUERS EXPRESSOM“
Glazbena obrada: Bruno Bjelinski
Glazbeni voditelj. AnaMarija Šimičić

 


Sutra Dan otvorenih vrata Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo

 

Pučko otvoreno učilište Dugo Selo sutra otvara svoja vrata. Za predškolsku i školsku djecu planiran je zabavan i raznovrstan program. U 10 sati planirano je otvorenje izložbe likovnih radova polaznika likovnog tečaja, a tom prilikom održat će se i nastup polaznika ritmičke grupe. U 11 sati počinje lutkarska predstava "Crvenkapica" koja će se održati u dvorani KUD-a Preporod u izvedbi Lutkarske scene "Ivana Brlić Mažuranić". Zatim, u 11 sati na otvorenom, na rukometnom igralištu počinje i likovna radionica na otvorenom koju će voditi Robert Samardžić - a planirana tehnika crtanja je vrlo popularan „street art - 3D animacije“. U 11:30 sati počinje Otvoreni 

turnir u igri Čovječe, ne ljuti se, a pod nazivom "Čovječe, igraj se" u kojem sudjeluju učenici tri osnovne škole (Dugo Selo - J. Zorića i I. Benkovića te Rugvica). Igri se mogu priključiti i ostala zainteresirana djeca od 7 do 14 godina. U igri, planirano je, sudjeluje 64 djece - a finalisti će, ukoliko vremenski uvjeti to dopuste, igrati Čovječe ne ljuti se sa živim pijunima na rukometnom igralištu. Djeca koja nisu prošla do finala bit će pijuni u igri. Obilje zabave, smijeha i igre! Finalisti će tom prilikom biti nagrađeni prigodnim poklonima, a za ostalu djecu bit će osigurana okrjepa i piće. Dođite na Dan otvorenih vrata POU!

 


RK Polet pobjednik i u Rugvici

U Rugvici je u subotu 1. lipnja održan turnir „Rugvica 2013“ u mini rukometu za dječake 2002. godište. Na turniru većih razmjera, nastupile su 24 ekipe. RK Polet je kao prvak Hrvatske u mini rukometu u 2013. godini na turnir došao u ulozi favorita. Ipak, dobro je poznato da je svaki naslov potrebno svojim igrama i zaslužiti. Dječaci su to i ovoga puta ostvarili. Protivnici su se izmjenjivali, a krajnji ishod je bio stalno isti – pobjeda RK Poleta. Najzanimljivije je bilo finale, gdje su u napetoj utakmici pobijedili MRK Dugo Selo 1 rezultatom 10:7. Treće mjesto zauzela je ekipa RK Rudara koji su za tu poziciju pobijedili RK Medveščak rezultatom 10:6. Naši dječaci su na kraju bili vrlo sretni ostvarenim plasmanom i osvojenom glavnom nagradom, ulaznicama na bazene Tuheljskih toplica. Za RK Polet su nastupali: Dominik Kuzmanović, Marko Jerković, Leo Lisica, Ivan Lisica, Josip Bendra, Anto Agatić, Stjepan Igrc, Kristijan Barić, Zlatko Raužan, Mihael Tašić, Ante Capan te trener Matej Mišković. Na kraju, zahvala organizatoru RK Rugvica, na dobro organiziranom turniru.

Rezultati:


5. lipnja 2013. godine

HVIDR-a Dugo Selo sljedeći vikend organizira XI. sportske igre

 

Udruga HVIDR-a Dugo Selo sljedeće subote 15. lipnja domaćin je XI. Športskih igara hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata Zagrebačke županije. Otvorenje će se održati ispred Gradske sportske dvorane s početkom u 8 sati, uz predstavljanje natjecatelja i prigodni program, a samo proglašenje pobjednika održat će se u Vatrogasnom domu DVD- Andrilovec s početkom u 15:30 sati. Kako je najavljeno, u Sportskim igrama će sudjelovati 280 natjecatelja iz devet županijskih udruga HVIDR-e (Zaprešić, Jastrebarsko, Velika Gorica, Sveta Nedjelja, Vrbovec, Samobor, itd.). Natjecatelji će „ogledati snage“ u sedam disciplina – utrci u invalidskim kolicima, streljaštvu, stolnom tenisu, elektronskom pikadu, boćanju, šahu i sportskom ribolovu, dok će se kuglanje i viseća kuglana održati u Sportskom centru u Ivanić Gradu i u Kloštru Ivaniću. Dugoselski organizatori nadaju su kako će njihovi članovi ponoviti odlične rezultate - u stolnom tenisu Slavko Lovreković i Jeronim Matešić osvajaju zlato već nekoliko godina u nizu, u streljaštvu Zoran Marčinković redovito je među prva tri mjesta, a u utrci invalidskim kolicima redovito je pobjednik Ilija Lučić. Na državnoj razini dugoselska HVIDR-a je prošle godine bila 4. ekipno, nadaju se sličnim, ako ne i boljim rezultatima ove godine. 
U sklopu istog događanja sljedećeg vikenda planirano je i otvorenje izložbe fotografija „Da se ne zaboravi“ koja će biti postavljena u predvorju Srednje škole Dugo Selo, a svečano otvorenje planirano je u 9 sati. Organizatori tijekom dana planiraju obići spomen obilježja poginulim braniteljima na području Dugog Sela, Rugvice, Brckovljane i Svetog Ivana Zeline. Organizatori pozivaju sve građane da dođu na borilačke terene i svojim prisustvom podrže natjecatelje i branitelje. 
U slučaju loših vremenskih uvjeta svečano postrojavanje i otvaranje XI. Sportskih igara održat će se u sportskoj dvorani OŠ Ivana Bekovića prema utvrđenoj satnici programa.

 

Protokol za XI. Športske igre "Dugo Selo 2013."

I.G.O.


ZAVRŠILA MALA ŠAHOVSKA ŠKOLA 2012./2013.

Održan je zadnji trening za najmlađe šahiste u OŠ Ivan Benković, za 2012./2013. školsku godinu. Šahovsku školu pohađalo je 13 učenika, a neki od njih su još uvijek vrtićke dobi. Voditelj grupe Joakim Puškaš uspio je motivirati djecu da zavole „kraljevsku igru“, osjete slast pobjede ali i težinu poraza. Pored redovitih treninga ponedjeljkom održana su i tri turnira: Božićni, Uskršnji i Proljetni. Na turnirima među prva tri mjesta bili su plasirani: Ivano Ceci, Lukas Cajner, Vlado Remenar, Dominik Glasnović, Dino Prkić, Dorian Ceci, a potrebno je pohvaliti i ostale sudionike: David Matišić, Martina Brekalo, Mijat Pranjić, Borna Aberle, Karlo Baričević, Ivano Pletikosić i Nikša Pletikosić. Cilj je u što ranijoj dobi omogućiti djeci da savladaju osnove šaha i usvoje pozitivne navike koje nosi ova igra: pažnju, pamćenje, logičko razmišljanje, strpljenje, planiranje, poštivanje suparnika. Slijedom „Deklaracije o uvođenju šaha u škole“ koju je usvojio Parlament Europske unije, u Zagrebu na jesen kreće eksperimentalno uvođenje šaha kao izbornog predmeta u 40 osnovnih škola. U OŠ Ivan Benković već tri godine postoji grupa za početnike u šahu, kao i ona naprednija koja je dva puta za redom osvojila treće mjesto na natjecanju škola Zagrebačke županije. Dodatne informacije možete dobiti od ŠK »Gambit – Dugo Selo« 091/89 77 077

M.B.


4. lipnja 2013. godine

Uvodni koncert učenika Glazbene škole Dugo Selo prije odlaska na natjecanja u Austriji i Bugarskoj

 

U dvorani Gradske knjižnice Dugo Selo protekle subote, 1. lipnja održan je koncert učenika Osnovne glazbene škole Dugo Selo koji će 7. i 8. lipnja nastupiti na Međunarodnom glazbenome natjecanju u Beču te na Europskom prvenstvu u Bugarskoj koje se održava od 3. od 9. srpnja 2013. godine. Istovjetnim programom koji su izveli u subotu prezentirat će i u Beču, a dugoselsku glazbenu školu predstavljat će učenici iz klase mag. Dore Weiss na flautama: Ines Šipura, Josip Budim, Sara Lončar, Klara Penić, zatim iz klase prof. Viktora Brezaka na tamburama: Luka Ivezić, Josip Debeljak, Lovro Šukan, Leon Novački, Ante Jurica, iz klase prof. Tina

Matijevića na volinama: Ilija Budim i Marija Magdalena Klarić te iz klase prof. dr. Daria Cebića (kontrabas, klavir, komorna glazba, tambure, orkestar): Martin Čekada, Mirko Klarić, Stjepan Klarić, Jan Orešić, Carlo Antonio Fanizzi, Diana Remenar, Filip Laštro, Filip Novački, Filip Orešić, Kristijan Čekada, Petar Poznić i Jacqlin Maria Žlabravec. Sve pod stručnim vodstvom prof. Daria Cebića te uz klavirsku pratnju prof. Lane Zlatar-Pravice. 
Isto tako učenici i solisti glazbene škole nastupit će 7. lipnja na 13. pjesničkom susretu hrvatske izvandomovinske lirike u organizaciji Hrvatskog svjetskog kongresa u Austriji, Udruge HIL-e New York i Hrvatskog povijesnog instituta u Beču. Valja napomenutih da je Dugoselska glazbena škola dobila poziv za turneju u SAD, Kanadu i Australiju. 
Pod pokroviteljstvom Grada Dugog Sela, Općine Brckovljani, Rotary Cluba Dugo Selo i Zagrebačke Županije dugoselska Glazbena škola priprema se za još dva velika natjecanja sa kojih se očekuju vrhunski rezultati.

 

 

 


Dan otvorenih vrata Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo

 

Ove subote, 8. lipnja Pučko otvoreno učilište Dugo Selo otvara svoja vrata. Za predškolsku i školsku djecu planiran je zabavan i raznovrstan program. U 10 sati planirano je otvorenje izložbe likovnih radova polaznika likovnog tečaja, a tom prilikom održat će se i nastup polaznika ritmičke grupe. U 11 sati počinje lutkarska predstava "Crvenkapica" koja će se održati u dvorani KUD-a Preporod u izvedbi Lutkarske scene "Ivana Brlić Mažuranić". Cijena ulaznica 10 kuna - ulaznica još uvijek ima. Prodaja svaki dan u POU Dugo Selo od 7:30 do 20 sati. Zatim, u 11 sati na otvorenom, na rukometnom igralištu počinje i likovna radionica na otvorenom koju će voditi Robert Samardžić - a planirana tehnika crtanja je vrlo popularan street art - 3D animacije. U 11:30 sati počinje Otvoreni turnir u igri Čovječe, ne ljuti se, a pod nazivom 

"Čovječe, igraj se" u kojem sudjeluju učenici sviju četiri osnovnih škola (Dugo Selo - J. Zorića i I. Benkovića, Rugvica, i Stjepana Radića iz Božjakovine). Igri se mogu priključiti i ostala zainteresirana djeca od 7 do 14 godina - prijave su tijeku, do četvrtka 6. lipnja. U igri, planirano je, sudjeluje 64 djece - a finalisti će, ukoliko vremenski uvjeti to dopuste, igrati Čovječe ne ljuti se sa živim pijunima na rukometnom igralištu. Djeca koja nisu prošla do finala bit će pijuni u igri. Obilje zabave, smijeha i igre! Finalisti će tom prilikom biti nagrađeni prigodnim poklonima, a za ostalu djecu bit će osigurana okrjepa i piće. Dođite na Dan otvorenih vrata POU!

 


Dan otvorenih vrata IGM šljunčara Trstenik

 

Uz jučerašnji Dan otvorenih vrata tvrtke IGM šljunčara Trstenik d.d. održan je i okrugli stol na temu "Hrvatska i EU: Što hrvatski rudarski sektor očekuje nakon pristupa u EU?" organiziran povodom pridruživanja Republike Hrvatske, a u suradnji s Gospodarsko-interesnim udruženjem Promins. Iskustva rudarskog sektora u Europi i izazove koji očekuju hrvatske proizvođače mineralnih sirovina predstavio je glavni tajnik Europskog udruženja proizvođača agregata (UEPG) Dirk Fincke koji se posebno osvrnuo na smjernice EU u odnosu na industriju agregata u okvirima EU, na pitanje što donosi članstvo u EU glede preuzimanja zakonskih obveza (direktive EU), koja su iskustva industrije agregata u "novim" članicama 

EU, kakve su mogućnosti korištenja sredstava iz fondova EU te na koje izazove se ova branša treba pripremiti nakon 1. srpnja ove godine. Nakon uvodnog izlaganja tajnika Finckea održala se panel rasprava u kojoj su sudjelovali predstavnici Ministarstava gospodarstva te državnih i poslovnih institucija - Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske udruge poslodavaca, Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta, Hrvatski geološki institut i ostali. Gosti su potom, zajedno s domaćinima, predvođeni direktorom IGM šljunčara Trstenik Predragom Mikulčićem razgledali postrojenja i plovne bagere na jezeru Abesinija u Trsteniku, a tom prilikom otvoreno je i novo postrojenje za separiranje i oplemenjivanje šljunka. 
Uz Dan otvorenih vrata održane su raznovrsne radionice u kojima su sudjelovali učenici OŠ Rugvica i djeca Dječjeg vrtića Dugo Selo - likovna, ekološka, kiparska, a održana je i cross utrka učenika OŠ Rugvica stazom oko jezera Abesinija.

 

 

 


3. lipnja 2013. godine

STIPO VELIĆ NOVI GRADONAČELNIK DUGOG SELA

 

Stipo Velić, kandidat HDZ-a, HSS-a i HSP A. Starčević izabran je u drugom krugu lokalnih izbora 2. lipnja za novog gradonačelnika Dugog Sela. Njegovi zamjenici su Vlado Kruhak i Pavo Jakovljević. 
U drugi krug izbora za gradonačelnika Dugog Sela ušli su Stipo Velić i kandidat SDP-a i HSU Stjepan Štefinovec sa zamjenicima Jadrankom Robić i Josipom Šolinom. 
Na izbore je izašlo 4.605 birača, odnosno 29,87% od broja upisanih birača. 
Stipo Velić dobio je 2.645 glasova, odnosno 57,43%, a Stjepan Štefinovec je dobio 1.884 glasa, ili 40,90%.

 

Nenad Haleuš Mali


IVAN REMENAR POBJEDNIK DRUGOG KRUGA I PONOVO NAČELNIK

 

Kandidat HSS-a Ivan Remenar ponovo je izabran za načelnika Općine Rugvice. U drugom krugu lokalnih izbora, održanom 2. lipnja, Remenarov protukandidat bio je Mato Čičak, kandidat HDZ-a, BUZ-a i HČSP-a, koji je u prvom krugu osvojio veći broj glasova od Remenara. 
Na drugi krug izbora izašlo je 4.035 birača, odnosno čak 58,75% od upisanih birača. 
Ivan Remenar, sa zamjenikom Ivicom Kuzmecom, dobio je 2019 glasova, odnosno 50,04% dok je protukandidat Mato Čičak, čiji je zamjenik bio Stipo Rajić, dobio 1974 glasa, odnosno 48,92%.

 

Nenad Haleuš Mali


Prisjećanje na Sarajevsku audiciju

 

Jedna od hit-predstava '80-ih godina u nekadašnjoj Jugoslaviji ove subote, 1. lipnja, doživjela svoje premijerno prikazivanje u Dugom Selu, i to na kazališnim daskama KUD-a Preporod, a u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta. Prepuna dugoselska dvorana dokazala je kako je sjećanje na ovu kultnu predstavu još uvijek živo. Otakao se pojavila na sceni predstava je doživjela četiri nastavka, a dugoselska publika ove subote pratila je posljednju adaptaciju. U njoj, autorsko stvaralaštvo Željka Ninčića, jednog od idejnih tvorca Audicije, oživio je stare legendarne likovi, ali je stvorio i neke nove. Tako smo mogli upoznati Crnogorca Vuka Medojevića zvanog Lisica, Radojku Janšu (Srbijanku iz Babušnice udanu u Sloveniji) i Džemsudin Šimširpašić iz sarajevske čaršije. Ninčić se pojavljuje u ulozi poznatog lika Mostarca, Hercegovca Marinka Ćutuka i s likom Veselog, dimnjačara koji očajnički želi postati glumac, a tu je naravno, uvijek prisutni profesor kojeg ga glumi Stanko Bogovjević. 

Audicija, inače, svoj začetak ima još od prosinca 1984. godine, kada tadašnji sarajevski studenti dramske umjetnosti, razvijajući zadatak pod imenom "skica za lik i imitacija", a pod vodstvom poznatih imena, kao što su Emir Kusturica i Boro Stjepanović, na kraju dolaze do predstave, koja će zavladati ondašnjim prostorima bivše države. Iako je prošlo gotovo 30 godina od prvog uprizorenja, specifični sarajevski humor Audicije i dalje ostaje popularan, a dosjetke tadašnjeg vremena i danas su aktualne.

 

 

 

I.G.O.