31. kolovoza 2013. godine

DVODNEVNOM FEŠTOM RADIO MARTIN PROSLAVIO 21 GODINU RADA - OTVORENE DUGOSELSKE JESENI 2013

 

Tradicionalnom rođendanskom feštom na rukometnom igralištu u Dugom Selu, koja je ove godine trajala dva dana, Radio Martin je proslavio dvadeset i jednu godinu rada. Također tradicionalno, u sklopu prvog koncerta održanog u petak, gradonačelnik Dugog Sela Stipo Velić službeno je otvorio Dugoselske jeseni 2013 , a nakon toga uslijedio je vatromet. 
Prvog dana gosti Radio Martina, pred brojnom publikom, bili su sastav Vinski brati kojima su se potom na pozornici pridružili članovi popularnog Kvarteta Gubec, a nakon otvorenja Dugoselskih jeseni uslijedio je dvosatni nastup Teške industrije. 
Drugog dana na svoje su došli posjetitelji koji žele zaplesati uz nešto lakše noteu izvedbi show banda Šankeri. 
Program su vodili popularni voditelji Radio Martina koji su još jednom pokazali da nije slučajno što je upravo Radio Martin najslušanija lokalna radio postaja u zemlji.

 

 

 

N.H.M.


28. kolovoza 2013. godine

 

KUD "PREPOROD"
DUGO SELO

JOSIPA ZORIĆA 23a - 10370 DUGO SELO - CROATIA
- tel./fax: +385 1 2753 629
- Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


POZIV NA UPIS

POZIVAMO SVU ZAINTERESIRANU DJECU I GRAĐANE DA SE UKLJUČE U RAD KUD-a “PREPOROD” U NOVOJ SEZONI 2013/2014

UPIS JE MOGUĆ U SLJEDEĆE SEKCIJE:

  • FOLKLORNI ANSAMBL
  • VETERANI
  • SEKCIJE DJEČJEG FOLKLORA( od 3-15 godina)
  • TAMBURAŠKI ORKESTAR
  • DJEČJI TAMBURAŠKI ORKESTAR ( od 7. godina)
  • GLUMAČKA SEKCIJA DJECE I ODRASLIH
  • LIMENI PUHAČKI ORKESTAR
  • KOLEDARICE - ŽENSKA VOKALNA SKUPINA

Upisi novih članova u sve sekcije društva vršiti će se u prostorijama KUD-a “Preporod” u sljedećim terminima:
Četvrtak 05.09.2013. od 18.00 – 20.00 sati
Petak 06.09.2013. od 18.00 – 20.00 sati
Subota 07.09.2013. od 10.00 – 12.00 sati Veselimo se Vašem dolasku!

106 godina od utemeljenja 1907. – 2013. 106th anniversary of foundation

w w w . k u d – p r e p o r o d . c o m

 

 

POZIV
NA : ENERGETSKO CERTIFICIRANJE STAMBENIH ZGRADA U DUGOM SELU

Poštovani,

- Povodom raspisanog natječaja od , Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH, a u cilju certificiranja stambenih zgrada i ugradnje mjernih uređaja, (razdjelnici, vodomjeri, kalorimetri) za stambene zgrade ,a na koji se način mogu ostvariti znatne uštede u potrošnji pogonske energije plin, voda . Na taj način MI stanari – potrošači želimo prema realnom obračunu potroška plina i vode u našem gradu utjecati na opću klimu potrošnje i realniji obračun pri naplati tih energenata . Pozivamo Vas da u konkretnoj suradnji sa Vašim Upraviteljima osigurate minimum suradnje te svojim stanarima osigurate konkretnu, pravovaljanu i pravovremenu informaciju za možebitno , certificiranje stambenih zgrada , te naj način vodite brigu i o možebitnoj uštedi pogonske energije plin, voda . NADALJE DA SVOJE STANARE – POTROŠAČE educirate o takvim tehničkim dostignućima ( mjernim uređajima ) a koja osiguravaju znatne uštede pri potrošnji pogonske energiie - plin, voda kao i digitalnom očitavanju potrošnje opisane pogonske energije plin , voda . Svojim stanarima – potrošačima istovremeno ćete osigurati i mogučnost odlučivanja pri ugradnji opisanih mjernih uređaja a u cilju ugradnje , očitavanja i obračunavanja pogonske energije - plin , voda. Na opisani način želimo se i Vi i mi informirati i educirati o novim tehnologijama za možebitnu ugradnju , očitavanje i mjerenje realne potrošnje pogonskog goriva plin , voda. Na taj način biste pripomogli svim potrošačima - stanarima kao subjekt koji se bavi između ostalog i za zaštitu prava stanara - potrošača da sa novim tehnologijama ( ugradnja , mjerenje , očitavanje i obračunavanje ) uspostavimo uštedu toplinske energije -grijanja i u našim stambenim zgradama i kučanstvima . U tom smislu smo održali i JAVNU PREZENTACIJU – DISKUSIJU , koja je bila održana dana 22. kolovoza / četvrtak / 2013 g. u Dugom Selu ( ul. Josipa Zorića 1 ), gradska Viječnica sa početkom u 18 sati koju je pripremila i organizirala ; Udruga stanara – suvlasnika stambenih zgrada Dugo Selo web: www.udrugastanarads.hr e-mail : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. Molimo Vas za suradnju a u interesu poboljšanja kvalitete stanovanja prema svim stanarima – korisnicima u stambenim zgradama.

U D. Selu 27.kolovoza 2013 g.

Za inicijativu : Udruga stanara -suvlasnika stambenih zgrada D. Selo

 


IKEA ZAPOČELA S IZGRADNJOM ROBNE KUĆE

 

Danas je, otpočinjanjem nadzemnih radova, službeno započela izgradnja IKEA robne kuće na području Općine Rugvica, odnosno na samim istočnim vratima Grada Zagreba. Regionalni direktor IKEA-e zadužen za izgradnju i razvoj Vladislav Lalić izjavio je da će ukupna površina poslovnog prostora iznositi 38 000 kvadrata, uz pratećih 1500 parkirališnih mjesta. U budućoj robnoj kući bit će ponuđeno 9000 artikala za uređenje doma, a u trenutku otvaranja, koje je najavljeno za ljeto iduće godine, IKEA Hrvatska će imati 300 zaposlenika. Za izgradnju robne kuće IKEA u Hrvatskoj bit će zadužena tvrtka STRABAG koja je na međunarodnom natječaju dobila posao vrijedan 165 milijuna HRK. Lalić je dodao da je prošlo pet godina od kupnje zemljišta i da je konačno otvorenje nove robne kuće na vidiku, čime će se, uz dosadašnja pripremna ulaganja, zaokružiti ukupna investicija tvrtke IKEA u Hrvatskoj koja iznosi više od stotinu milijuna eura. Lalić je također dodao da je ponosan što IKEA postaje dio zajednice u Rugvici te da je ovoj tvrtki želja sudjelovati u njezinu razvoju i prosperitetu.

 

 

 

N.H.M.


27. kolovoza 2013. godine

Izložba slika posvećenih majci

 

Članica Likovne udruge Vera Tomić priredila je izložbu slika posvećenu majci koju je izgubila u nesretnim okolnostima. Uz majčin portret Vera je izložila portrete članova užih obitelji te niz motiva iz obiteljskog života. Cjelokupna postava posvećena je brojnim nestalim osobama i njihovim obiteljima koje prolaze teške trenutke traganja za najbližima. Izložbu je u prostoru Gradske knjižnice 26. rujna otvorio predsjednik Likovne udruge Ivo Ostojić ukazavši na vidljivi umjetnički napredak svoje članice. Brojni posjetitelji mogli su razgledati slike nastale izrazitim emotivnim nabojem te su proveli ugodno vrijeme družeći se uz prigodnu zakusku.

 

 

 


26. kolovoza 2013. godine

 

Održana druga redovna sjednica Općinskog vijeća Općine Rugvica:

 

Obilježavanje Dana općine 13. rujna, uoči Ribarske lađarske večeri

Prije usvajanja dnevnog reda druge sjednice Općinskog vijeća održane 23. kolovoza, predsjednik Općinskog vijeća Branko Galenić predložio je izuzeće triju točaka dnevnog reda - razmatranje prijedloga ugovora upućenog od DVD-a Savski Nart vezano uz upravljanje Društvenim domom u Jalševec Nartskom, zatim donošenje odluke o načinu raspolaganja poslovnim prostorima u Društvenom domu Jalševec Nartskom te odluka o objavi natječaja za prodaju zemljišta u vlasništvu Općine Rugvica u Radnoj zoni Rugvica sjever. Kao razlog odgađanja ovih točaka predsjednik Vijeća navodi "nedovoljnu upućenost i pojašnjenja uz predložene točke". Vijećnik Mato Čičak (koalicija HDZ-A HSS) je predložio da se dosada posljednja točka dnevnog reda - točka pitanja i prijedlozi, od sljedeće sjednice Vijeća odrađuje kao prva točka. Vijećnik Siniša Kušeković (HSS) istaknuo je kako ne vidi razloge odgađanja odluka vezanih uz upravljanje Društvenim domom u Nartu, s obzirom na nedavno zaključene poslove izgradnje i uređenje cjelokupnog Doma, no točke su na kraju odgođene uz osam glasova za i četiri protiv, jedan suzdržan, a isti omjer glasova bio je i za prijedlog promjene rasporeda točke pitanja i prijedlozi. 
Vijećnici su većinom glasova usvojili statutarnu odluku o izmjenama i dopunama Statuta Općine Rugvica. Visina pojedinačne vrijednosti do koje općinski načelnik može odlučivati regulirana je Zakonom o lokalnoj i područnoj samoupravi, a ona iznosi najviše do 0,5 posto iznosa prihoda bez primitaka ostvarenih u godini koja prethodi godini u kojoj se odlučuje o stjecanju i otuđivanja pokretnina i nekretnina. Ako je taj iznos veći od 1 milijun kuna općinski načelnik može odlučivati najviše do 1 milijun kuna, a ako je taj iznos manji od 70.000 kuna tada može odlučivati najviše do 70.000 kuna. Što se tiče odluka kada vrijednosti veće od onih propisanih zakonom tada će odluke donositi predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave. U ime Kluba vijećnika HDZ i A HSS vijećnik Čičak istaknuo je kako se izmjene Statuta predlažu jer "nije bio usklađen sa zakonom". "Zakon je jači od statuta", naveo je vijećnik Kušeković, a Statut je i tako prošao sve potrebne suglasnosti državnih institucija i kao takav je prihvaćen, odbacujući argument nezakonitosti. Inače vijećnici su prethodno potvrdili novo članstvo Odbora za Statut i Poslovnik - Đurđa Artić, predsjednica, Branko Galenić, Milan Dropuljić, Mato Čičak i Siniša Kušeković, članovi. 
Izmjenom odluke o priključenju na vodne građevine, koja je usklađena s novim izmjenama i dopunama Zakona o vodama, ukida se naplata naknade za priključenje na vodovod i sustav odvodnje otpadnih voda. "Ovime će se proračunska sredstva bitno smanjiti, kako za ovu, tako i u sljedećoj godini", navodi načelnik Remenar, "no ujedno će se olakšati našim građanima, potrošačima". 
Vijećnici su raspravili i o uvjetima za nastavak rada Poštanskog ureda Oborovo kojeg proračun Općine Rugvica sufinancira unazad pet godina. Hrvatske pošte traže od Općine pokrivanje minusa u poslovanju ureda u Oborovu koji u 2012. godini iznosi 82.595 kuna, kako se ne bi pokrenuo postupak zatvaranja ureda. S obzirom na nedostatna proračunska sredstva za tu namjenu, potrebno ih je osigurati rebalansom, a tako i planirati ista za sljedeću godinu. Vijećnik Branko Mihalj (HDZ) predložio je da se svo poslovanje na pošti koju su rugvičke općinske službe obavljale u pošti Dugo Selo - od sada obavlja u uredu Oborovo, a ono godišnje iznosi 54.000 kuna. "Za istu cifru smanjio bi se minus poslovanja, a možda bi trebalo predložiti i da se ured preseli u prostor stare škole Oborovo kako bi se smanjili dosadašnji troškovi najma". O ovim prijedlozima raspravit će se s predstavnicima Hrvatske pošte, zaključio je načelnik. 
Na sjednici je imenovan i novi Stožer zaštite i spašavanja općine Rugvica na čelu sa zamjenikom općinskog načelnika Ivicom Kuzmecom, kao načelnikom Stožera, u sastavu s još sedmero članova. Novi pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Ivica Radanović upoznao je sve s kompleksnim obvezama općine Rugvica koje nastaju primjenom novog Zakona o održivom gospodarenjem otpadom, a koje zahtijevaju u budućem razdoblju donošenje sukladnih odluka. Vijećnici su upoznati i sa izvješćem o stanju u prostoru, a naposljetku su donijeli zaključak o organizaciji manifestacije "Ribarska lađarska večer" koja će se održati 14. rujna ove godine. Dan ranije, odlučeno je na sjednici, održat će se svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Rugvica povodom Dana općine. Ribarska lađarska večer osmišljena je kao turističko-promidžbena manifestacija u cilju oživljavanja rijeke Save i posavskih običaja, koju su članovi Udruge Savski lađari prošle godine po prvi puta organizirali. Ove godine planirana je prezentacija starih zanata (tkanje, kovačnica, izrada užadi i savskog čamca), izložba starih fotografija "Posavska svadba" u organizaciji KUD-a Posavka, etno izložba, degustacija tradicionalnih jela te međunarodna smotra folklora u organizaciji KUD-a Tančec. Sva događanja bit će održana u Rugvici - rukometno igralište, prostor ispred DVD-a Rugvica, sportska dvorana OŠ Rugvica. Detaljnije informacije bit će prezentirane putem plakata i medija, najavljeno je na sjednici.

I.G.O.

 

Nogomet

 

DUGOSELCI USPJEŠNO OTVORILI SEZONU

 

Tijekom proteklog vikenda odigrane su utakmice prvog kola 3. Hrvatske nogometne lige - skupina središte. Nogometaši Dugog Sela ugostili su momčad Libertasa iz Novske i pobjedom 2:0 otvorili sezonu. Prvi gol, u 13. minuti susreta, postigao je Rajko Vidović, a za konačnih 2:0 pobrinuo se, u 65. minuti Borovčak. 
U drugom kolu koje se igra u subotu 31. kolovoza, Dugoselci odlaze na gostovanje u Samobor.

 


ZAPOČELA STOLNOTENISKA SEZONA

U novoj stolnoteniskoj sezoni, koja je započela proteklog vikenda, članovi S.T.Š.K."Dugo Selo" su nastupili na 4. Kupu Grada Paga. 
Na turniru je nastupilo devet stolnotenisačica i stolnotenisača iz Dugog Sela. Matej Crnković, Leon Lovrić i Ivan Matić zaustavljeni su u prvom dijelu natjecanja po skupinama. Luka Dragun u kategoriji najmlađih kadeta, Antonela Papak u kategoriji najmlađih kadetkinja, Mislav Martinek u kategoriji kadeta i Tomislav Nagy u kategoriji juniora ispali su u četvrtfinalu. 
Matej Murat u kategoriji juniora osvojio je 3. mjesto. Ana Murat je nastupila u dvije kategorije: kadetkinje i juniorke te je uspjela doći u dva finala. No, nažalost, na kraju se morala zadovoljiti s dva druga mjesta. 
Natjecanje se nastavlja već sljedeći vikend u Popreču, gdje se igra 1. turnir HSTS - a.

Z.P.


OBILJEŽENA OSAMDESETA OBLJETNICA IZGRADNJE KAPELICE SV. FLORIJANA U OSTRNI

 

Svetom misom koju su, ispred kapelice Sv. Florijana u Ostrni, zajednički služili dekan Dugoselskog dekanata vlč. Franjo Jačmenica i župnik župe Uzvišenja Svetog Križa Dugo Selo Josip Kuzel, proslavljena je osamdeseta obljetnica od izgradnje spomenute kapelice. Uz brojne vjernike, Svetoj misi su prisustvovali i dobrovoljni vatrogasci iz DVD-a Ostrna koji štuju svetog Florijana kao svog zaštitnika, a upravo na inicijativu vatrogasaca kapelica je izgrađena i posvećena 13. kolovoza 1933. godine. Članovi DVD-a Ostrna priredili su, nakon Svete mise, domjenak za sve prisutne.

 

 

 

N.H.M.


25. kolovoza 2013. godine

 

Javna tribina Udruge stanara – suvlasnika stambenih zgrada Dugo Selo

 

Imate li energetski certifikat?

 

Udruga stanara – suvlasnika stambenih zgrada Dugo Selo organizirala je 22. kolovoza u Gradskoj vijećnici Grada Dugog Sela javnu tribinu na vrlo aktualnu temu energetskog certificiranja zgrada koje su sve zgrade odnosno njihove samostalne uporabne cjeline (stanovi, uredi) koji se prodaju obvezne imati od 1. srpnja ove godine. Naime, ulaskom u Europsku uniju zgrada javne namjene ili dio zgrade mješovite namjene koji se kao samostalna uporabna cjelina koristi za javnu namjenu ako ima ukupnu korisnu površinu veću od 500 m2 mora imati energetski certifikat, a zgrade s korisnom površinom većom od 250 m2 te svaka druga zgrada koja se gradi, prodaje, iznajmljuje, daje u leasing ili u zakup, odnosno njezina samostalna uporabna cjelina koja se gradi ili prodaje certifikat mora imati od 9. srpnja 2015. godine. 

Udruga je povodom toga organizirala javnu tribinu za sve zainteresirane upravitelje zgrada, predstavnike suvlasnika zgrada, kao i same stanare dugoselskih zgrada. O energetskom certificiranju stambenih zgrada pojasnila je predsjednica Hrvatske udruge energetskih certifikatora, kao i članica Uprave tvrtke Planetaris d.o.o. Željka Hrs Borković, dok je o ugradnji mjernih uređaja (razdjelnika, kalorimetra, termostata) govorio predstavnik tvrtke TI-SAN d.o.o. Petar Fruk. Tribinu su pratili predstavnici tvrtke DUKOM d.o.o. na čelu s direktorom Ivanom Funtekom. Važećoj zakonskoj regulativi o energetskom certificiranju podložene su sve zgrade na tržištu nekretnina. To znači da će važeći energetski certifikat morati biti dostupan na uvid kupcu prije sklapanja ugovora o kupoprodaji. Isto tako u oglasima za prodaju koji se objavljuju u medijima mora se navesti i energetski razred te zgrade ili njezine samostalne uporabne cjeline. Energetski certifikat izdaje ovlaštena tvrtka, a u njemu će biti uključene i preporuke za smanjenje potrošnje toplinske i električne energije te vode s ekonomskom, energetskom i ekološkom analizom ušteda. Zgrade s višim energetskom razredom (najviši je A+) ujedno s najmanjom potrošnjom energije, manje od 15 kilovat sati po metru četvornom, automatski će imati i veću tržišnu vrijednost. Energetskom obnovom i ulaganjima, kao što je fasadna toplinska izolacija, ugradnja izo-stakla, ugradnja mjernih uređaja itd. mogući su skokovi u energetskim razredima od E, F ili G (najniži razred) do B, A ili A plus, a uštede energije mogu biti 40 do 50 posto. 
Kako bi se izradio energetski certifikat potrebno je provesti energetski pregled. U skladu s time, u nadležnom Ministarstvu definirane su cijene navedenih usluga i to: cijena energetskog pregleda i certifikata za zgrade 50-250 m2 iznosi do 4.750 kn (s uključenim PDV), a za zgrade 250-400 m2 iznosi do 7.400 kn (s uključenim PDV); cijena energetskog pregleda i certifikata za stan u zgradi iznosi do 2.700 kn (s uključenim PDV). 
Na tribini je predsjednik Udruge stanara Ivica Kovač istaknuo kako je u tijeku natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH za sufinanciranje energetskog pregleda i certificiranja stambenih zgrada i to u iznosu do 40 posto troškova. Rok za podnošenje zahtjeva je 30. rujna, rečeno je na tribini, a zahtjeve podnosi upravitelj zgrade. Više informacija (ovdje)

 

I.G.O.


23. kolovoza 2013. godine

MEMORIJALNI RUKOMETNI TURNIR „ĐURO DUBENIK“

U subotu 24. kolovoza ŽRK Dugo Selo '55 već tradicionalno organizira Memorijalni rukometni turnir „Đuro Dubenik“ u kategoriji seniorki. Osim domaćina ŽRK Dugo Selo '55 koji se polako priprema i „brusi“ formu za nadolazeću sezonu u 1.HRL, nastupiti će ŽRK Ivanić i dvije ekipe iz Slovenije, ŽRK Krka iz Novog mesta i ŽRK Brežice. Turnir započinje u 10 sati, a ulaz je besplatan. 
RASPORED: 
SENIORKE - Subota, 24.08.2013. 
10:00 , Dugo Selo '55 - Brežice 
11:30 , Ivanić - Krka 
13:00 , Utakmica za 3. mjesto 
14:45 , FINALE 
16:00 , DODJELA NAGRADA


22. kolovoza 2013. godine

 

 

Sljedeći petak rođendanski party RADIO MARTINA

Sljedeći petak, 30. kolovoza, Radio Martin organizira rođendanski koncert na rukometnom igralištu (uz zgradu Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo). Svoj 21. rođendan slavi uz nastup grupe TEŠKA INDUSTRIJA. Koncert počinje u 20,00 sati. 

Teška industrija, band duge i uspješne povijesti, s pomlađenom postavom u posljednjih godinu dana u vrhu je domaće glazbene scene. Svojim starim i novim uspješnicama kao i obradama antologijskih pop-rok hitova te sjajnom svirkom, učinit će večer spektakularnom i za pamćenje, baš kao što su to bili i dosadašnji rođendnski koncerti Radio Martina. Uz Tešku industriju nastupit će i drugi izvođači kao posebni gosti Radio Martina. 
Ulaz na koncert je besplatan.

 


Predsjednik Nogometnog kluba Rugvica i dalje Mato Čičak

Na sinoćnjoj izvanrednoj izbornoj skupštini Nogometnog kluba Rugvica, 23 prisutnih od 33 člana skupštine odlučilo je kako će na predsjedničkom mjestu i dalje biti Mato Čičak, dok će se njegov zamjenik, tajnik i blagajnik birati na prvoj sjednici novog Upravnog Odbora. Odlučeno je također da u sastav novog Upravnog odbora ulaze – Nenad Jakšić, Danijel Ivanović, Ivan Munić, Mato Čičak, Milan Dropuljić, Stanko Đujić, Zdenko Radilović, Marijan Matijević, Dražen Kolarin, Branko Galenić, Dubravko Sever. Nadzorni odbor čine – Miro Stipić, Damir Mikec i Stipo Rašić. „Povod sazivanju izvanredne izborne skupštine je nedolazak i neaktivnost pojedinih članova“, navodi novi-stari predsjednik Čičak, „a s obzirom na potrebu daljnjeg funkcioniranja kluba i približavanja seniorskog prvenstva u 1. Županijskoj ligi, koje nas očekuje već u nedjelju, imali smo potrebu imenovati nove ljude u odborima“, objašnjava razloge sazivanja izvanredne skupštine. Ujedno Čičak najavljuje buduće planove – kao što je osvajanje 1. mjesta u 1. županijskoj ligi od strane seniorske ekipe za koju smatra da je odlično sastavljena, a isto tako veću pozornost posvetit će podmlatku koji čine 5 mlađih uzrastnih kategorija u Klubu, navodi predsjednik.

I.G.O.


21. kolovoza 2013. godine

Raspisan natječaj za Vinsku kraljicu Zagrebačke županije za 2014.

Zagrebačka županija raspisala je natječaj za Vinsku kraljicu Zagrebačke županije za 2014. godinu. Natječaj je otvoren do 5. rujna ove godine. Vinska kraljica može postati djevojka između 18 i 28 godina, koja je državljanka Republike Hrvatske s prebivalištem na području Zagrebačke županije. Njezina dužnost tijekom sljedeće godine bit će promoviranje županijskih vina, vinogradarstva i vinorodne regije Zagrebačke županije. Posebno imenovani Stručni sud će, na temelju Pravilnika o izboru Vinske kraljice i provedenog natječaja, izabrati Vinsku kraljicu Zagrebačke županije za 2014. godinu. Stručni sud ocjenjivat će poznavanje vina i jela Zagrebačke županije te njihovo sljubljivanje, poznavanje vinogradarsko-vinarske tradicije i običaja, opću kulturu, javni nastup, itd. Izbor za Vinsku kraljicu Zagrebačke županije provodi se već dvanaestu godinu za redom, a dosada su izabrane Nataša Puhelek, Žana Šterc i Ivana Puhelek iz Svetog Ivana Zeline, Irena Majcenović, Ivana Jambrović i Gabrijela Vrbetić iz Jastrebarskog, Ivana Rendulić iz Zagreba, Sandra Jerković iz Ivanić-Grada, Kristina Vugrin iz Samobora, Jelena Rožić iz Gradeca, te Iva Braje iz Jastrebarskog - koja je i aktualna Vinska kraljica za 2013. godinu. Inače, Zagrebačka županija je prva županija u Hrvatskoj koja je započela s projektom „Vinska kraljica“ još 2002. godine. Krunidba Vinske kraljice tradicionalno se održava na prigodnoj svečanosti, druge subote u studenom. Iz Zagrebačke županije pozivaju sve zainteresirane djevojke da se jave na natječaj najkasnije do četvrtka, 5. rujna 2013. godine. Tekst natječaja nalazi se na web stranicama Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr, a prijave se podnose na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo – za Izbor Vinske kraljice, Ulica grada Vukovara 72/V, 10000 Zagreb, fax-om na broj: 01/6009-474 ili e-mailom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..


OBILJEŽAVANJE 80. GODIŠNJICE IZGRADNJE I BLAGOSLOVA KIPA SV. FLORIJANA I KAPELICE U VELIKOJ OSTRNI

Kako se nekada reklo "desetu nedjelju po duhovima",13. kolovoza 1933. godine svečano je blagoslovljen kip sv. Florijana i sama kapelica u Velikoj Ostrni, dozvolom nadležne duhovne vlasti u Zagrebu. Kapelicu je u svome trošku podiglo Dobrovoljno vatrogasno društvo u Ostrni te također u svom trošku nabavilo kip i zvono sv. Florijana. U tornjiću se nalazi maleno zvono od 19 kg koje je posvećeno u Zagrebu 5. kolovoza 1933. godine, na ime sv. Florijana čiji se reljefni prikaz na zvonu nalazi, te na zvonu piše: "Ovo zvono nabavljeno je za predsjednika DVD Ostrna Sabol Kazimira - učitelja." Vatrogasno Društvo Ostrna preuzelo je dužnost uzdržavanja kapelice. 
U petak 23. kolovoza DVD Ostrna obilježava 80 godina izgradnje i blagoslova kapelice i kipa sv. Florijana u Velikoj Ostrni. Pozivaju se građani Ostrne i okolnih naselja da svojim prisustvom uveličaju euharistijsko slavlje koje će se održati ispred kapelice sa početkom u 18,00 sati. Nakon mise članovi DVD Ostrna pozivaju na prigodni domjenak i druženje.19. kolovoza 2013. godine

Darujemo knjige za osnovnoškolce!

 

Nakon što je prošle subote Pučko otvoreno učilište Dugo Selo organiziralo još jednu uspješnu prodaju i razmjenu udžbenika za osnovnoškolce i srednjoškolce - svima kojima nedostaju sljedeće knjige POU ih DARUJE! Radi se o udžbenicima od 1. do 6. razreda nekoliko različitih izdavača - 
1. razred: 
ŠKOLSKA KNJIGA - engleski jezik i glazbeni 
PROFIL - početnica (hrvatski jezik), glazbeni i engleski 
ALFA - glazbeni 
OXFORD - engleski 
2. razred: 
ŠKOLSKA KNJIGA - matematika, čitanka, engleski, priroda i društvo 
PROFIL - glazbeni 
3. razred: 
ŠKOLSKA KNJIGA - glazbeni, matematika, priroda i društvo 
PROFIL - matematika i glazbeni 
ALFA - engleski 
ZNANJE - matematika 
KRŠĆANSKA SADAŠNJOST - vjeronauk 
4. razred: 
ŠKOLSKA KNJIGA - matematika, priroda i društvo, engleski, čitanka, glazbeni 
KRŠĆANSKA SADAŠNJOST - vjeronauk 
PROFIL - engleski i njemački 
ALFA - njemački 
ELI - njemački 
5. razred: 
PROFIL - engleski, matematika, hrvatski jezik, njemački, čitanka 
ALFA - povijesni atlas, glazbeni 
ŠKOLSKA KNJIGA - povijest, geografija, engleski i priroda i društvo 
6. razred: 
ALFA - povijest, geografija i tehnički 
KRŠĆANSKA SADAŠNJOST - vjeronauk 
PROFIL - čitanka, matematika i geografija 
ŠKOLSKA KNJIGA - engleski, informatika i povijest 
Dodatne informacije o udžbenicima koje darujemo, na telefonskim brojevima 2753-419 i 2753-012, svaki radni dan od 8:00 do 15:00 sati.

 

 

 


13. kolovoza 2013. godine

OBILJEŽEN DAN MJESTA ANDRILOVEC

 

Nedjelju uoči blagdana Velike Gospe u Andrilovcu se već tradicionalno obilježava Dan mjesta Andrilovec. Proslava je započela Svetom misom na središnjem mjesnom trgu koju je služio vlč. Josip Kuzel, župnik Župe uzvišenja Svetog Križa Dugo Selo. Misnom slavlju prisustvovali su i predstavnici Grada Dugog Sela, predsjednik Gradskog vijeća Željko Ivaniček i zamjenik gradonačelnika Pavo Jakovljević. 
U popodnevnim satima održano je vatrogasno natjecanje - 7. Memorijal Tomislava Galovca na kojem je sudjelovalo preko pedeset ekipa. 
U kategoriji ženske djece najbolja je bila ekipa DVD-a Velika Buna, a druga Ostrna. Kod muške djece prvo mjesto zauzelo je Ježevo, drugo Ribnica, a treće Dubrovčak Lijevi. 
U kategoriji ženskih A ekipa najbolji je bio DVD Blaškovec, drugi Vrbovec Samoborski, a treći Dragonožec. Najbolja muška A ekipa, u kategoriji čak dvadeset DVD-a, bio je Otok, drugi Johovec, a treći Vrbovec. Najbolju mušku B ekipu imao je Haganj, potom Laktec, a treće mjesto zauzeo je Zabok. 
U brzinskoj vježbi prvo mjesto zauzeo je DVD Psarjevo Gornje, drugo Donja Greda, a treće DVD Sesvetski Kraljevec.

 

 

 

N.H.M.


Produljen rok prijave za edukaciju u poduzetništvu i kontinentalnom turizmu

 

Zagrebačka županija produljila je rok prijave za Program izobrazbe iz područja poduzetništva i kontinentalnog turizma do 1. rujna 2013. godine. Cilj Programa je stjecanje novih znanja za što kvalitetnije obavljanje turističke djelatnosti, razvoj novih oblika turističke ponude te jačanje turističke konkurentnosti regije. Županija će besplatnu edukaciju osigurati za 15 osoba, za što je osigurala 180.000 kuna. Prijave mogu podnijeti registrirane pravne osobe (trgovačka društva, obrti, ustanove, udruge, zadruge, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i dr.) s područja Zagrebačke županije koje se aktivno bave turizmom, a polaznik Programa može biti vlasnik pravne osobe, zaposlenik u pravnoj osobi ili član obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, uz uvjet da ima minimalno srednju stručnu spremu. 
Program će započeti u rujnu ove godine, a održavat će se u prostorima Ekonomskog fakulteta u Zagrebu (Trg J. F. Kennedya 6), petkom poslijepodne i subotom prijepodne. Po završetku Programa, svaki polaznik samostalno će izraditi poslovni plan razvoja ili unaprjeđenja svoje djelatnosti sa svim organizacijskim i financijskim aspektima te ga obraniti pred komisijom, nakon čega se stječe Certifikat o završenom Programu. Program izobrazbe iz područja poduzetništva i kontinentalnog turizma trajat će 12 tjedana, odnosno 120 sati, a bavit će se sljedećim temama: poduzetništvo, makroekonomija, mikroekonomija, poduzetnički menadžment, poduzetništvo u turizmu, menadžment u turizmu, financiranje poduzetničkih aktivnosti, lokalni ekonomski razvoj, poduzetničko računovodstvo, poslovna izvrsnost, marketing menadžment, menadžment zaštite okoliša, upravljanje kvalitetom te poslovno planiranje. 
Tekst natječaja i potrebni obrasci nalaze se na web stranicama Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr, a više informacija može se dobiti na broju telefona 01/6009-421 ili na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Prijave se dostavljaju na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za gospodarstvo, Ulica grada Vukovara 72/V kat, 10000 Zagreb, s naznakom „Prijava za program izobrazbe iz područja poduzetništva i kontinentalnog turizma“. Također, zahtjevi se mogu predati i osobno na navedenoj adresi u pisarnici, prizemlje, soba br. 1.

 


12. kolovoza 2013. godine

Do 26. kolovoza otvoren županijski natječaj za sufinanciranje izrade fasade za 50 kućanstava

 

Podsjećamo građane koji žele iskoristiti mogućnost sufinanciranja troškova ugradnje fasade na svoje stambene objekte da to mogu učiniti putem otvorenog natječaja Zagrebačke županije koji je još otvoren do 26. kolovoza ove godine. Natječajem za sufinanciranje projekta „Poticanje povećanja energetske učinkovitosti stambenih zgrada u Zagrebačkoj županiji u 2013. godini“ sufinancirat će se troškovi nabave i ugradnje toplinske zaštite vanjske ovojnice (fasade) u 50 kućanstava na području Zagrebačke županije. Pod opremom i radovima toplinske zaštite vanjske ovojnice smatraju se toplinska izolacija u izvedbi ETICS sustavom, sva ostala oprema i materijal neophodan za cjelovito izvođenje radova i ugradnju toplinske izolacije vanjskih zidova te usluge ugradnje navedene opreme. 
Na natječaj se mogu javiti punoljetne fizičke osobe koje imaju izgrađeni objekt stavljen u funkciju stanovanja na području Zagrebačke županije. Pojedini korisnik može ostvariti potporu do maksimalno 50 posto ukupnih troškova, odnosno do najviše 35.000 kuna po kućanstvu. Od tog iznosa, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost snosi 40 posto, a Zagrebačka županija 10 posto troškova. Nepovratna novčana sredstva isplaćivat će se u obliku vrijednosnog kupona. Iz Zagrebačke županije pozivaju sve zainteresirane da se jave na navedeni natječaj najkasnije do 26. kolovoza 2013. godine. Informacije, tekst natječaja i potrebni obrasci nalaze se na web stranici Zagrebačke županije te na brojevima telefona 01/6009-475, 01/6009-457 i 01/3098-315. Prijave s potrebnom dokumentacijom dostavljaju se u pisanom obliku, u zatvorenoj omotnici na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za gospodarstvo, Vukovarska 72/V, 10000 Zagreb, uz naznaku „Poticanje povećanja energetske učinkovitosti stambenih zgrada u Zagrebačkoj županiji“ – Ne otvaraj. Također, zahtjevi se mogu predati i osobno na navedenoj adresi u pisarnici, prizemlje, soba br. 1.

 

I.G.O.


Mikrokreditiranje po povoljnim uvjetima otvoreno do 23. rujna

Ministarstvo poduzetništva i obrta informira sve zainteresirane kako je od 2. kolovoza otvoren javni poziv novog kreditnog programa „Mikrokreditiranje – prvi korak u poduzetništvo“ Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije. Kreditni program je namijenjen mikro gospodarskim subjektima, postojećima koji posluju do 24 mjeseca i onima u nastajanju, te se pozivaju poduzetnici zainteresirani za odobravanje kredita po povoljnijim uvjetima da svoje zahtjeve podnesu na gore navedenu adresu HAMAG INVEST-a. 
Javni poziv je otvoren danom objave (subota, 03.08.2013.) u dnevnim novinama (Jutarnji list i Večernji list) i na mrežnim stranicama HAMAG INVEST-a do 23. rujna ove godine. Kredit je namijenjen za ulaganja u osnovna i obrtna sredstva. Najniži iznos kredita je 10.000 kuna, a najviši 70.000 kuna. Kamatna stopa iznosi 0,99%. Rok otplate je do 5 godina, uključujući poček do 6 mjeseci. Kredit se otplaćuje u jednakim kvartalnim ratama. Cjeloviti tekst Javnog poziva pročitajte OVDJE.


9. kolovoza 2013. godine

POU organizira razmjenu i prodaju udžbenika


7. kolovoza 2013. godine

Prijateljske rukometne utakmice reprezentacija Hrvatske i Rumunjske u Dugom Selu

 

U Gradskoj sportskoj dvorani jučer i danas održavaju se prijateljske utakmice rukometnih reprezentacija Hrvatske i Rumunjske. Radi se o ženskim reprezentacijama '96. godišta i muškim '94. godišta. Među kadetkinjama, doznajemo, igra i dugoselska rukometašica Josipa Mamić, koja je na jučerašnjoj utakmici s Rumunjkama ostvarila dva pogotka, dok je konačni rezultat bio 40:37 u korist hrvatskih rukometašica. 
Ove utakmice nastavak su priprema koje organizira Hrvatski rukometni savez u Dugom Selu. Naime, tijekom cijelog prošlog mjeseca u dugoselskoj sportskoj dvorani održavane su trening utakmice juniorki i kadetkinja, kao i mlađih kadeta i kadeta. Utakmice su održane kao priprema za prvenstvo u Danskoj, a odigrane su između ženskih reprezentacija Slovenije, Španjolske, Mađarske i Hravtske, te muške reprezentacije Slovenije i Hrvatske.

 

 

 

I.G.O.


RUKOMETAŠICE ZAPOČELE PRIPREME ZA PREDSTOJEĆU SEZONU U 1. HRL

 

Rukometašice ŽRK Dugo Selo jučer su u Gradskoj sportskoj dvorani u Dugom Selu odradile prvi trening za predstojeću sezonu u 1. HRL. Treneru Nenadu Plašiću na prozivci se javilo osamnaest igračica, a tri ih se još očekuje tokom sljedećeg tjedna nakon reprezentativnih obaveza. Djevojke su upućene u ciklus priprema koji će biti u cijelosti odrađen u Dugom Selu uz odigravanje prijateljskih utakmica i turnira. Najvažnija vijest da je ekipa iz prošle sezone ostala na okupu uz dolazak nekolicine pojačanja na deficitarnim pozicijama koje će biti ubrzo predstavljene. Prvenstvo 1. HRL počinje 14. rujna, a točan raspored utakmica znati će se nakon plenuma klubova.

 

 

 


6. kolovoza 2013. godine

Odana počast uz Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

 

Izaslanstvo Grada Dugog Sela, predvođenim predsjednikom Gradskog vijeća Grada Dugog Sela Željkom Ivaničekom i zamjenikom gradonačelnika Vladom Kruhakom, zajedno s gradskim vijećnicima, predstavnicima Policijske postaje Dugo Selo, Hrvatske vojske, predstavnicima dugoselske Udruge udovica i roditelja poginulih branitelja, Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Dugog Sela, općina Rugvica i Brckvoljani, te predstavnika političkih stranaka s područja grada položili su vijence, zapalili svijeće te odali počast ispred spomen obilježja poginulim braniteljima kod dugoselske pošte. Povodom obilježavanja Dana pobjede, Dana domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja okupljenima se tom prigodom obratio zamjenik gradonačelnika Vlado Kruhak. „Uz ovaj dan prisjećamo se vojne akcije Oluja

koja je Republici Hrvatskoj vratila okupirana područja pod nadzorom pobunjenih Srba, na kojima je bila uspostavljena paradržava tzv. republika srpska krajina. Ona je uz Bljesak bila ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata u Hrvatskoj“, kazao je dogradonačelnik, istaknuvši kako akciju Oluja proučavaju na vojnim učilištima diljem svijeta kao primjer besprijekorno izvedene napadne vojne operacije. „ A u njoj sudjelovali su naši branitelji, policajci, naši prijatelji iz susjedstva - naši heroji bez kojih danas ne bi imali Hrvatsku“, kazao je Kruhak, uputivši riječi zahvale svima koji su sudjelovali u stvaranju i obrani države, svima koji su dali svoje živote, a uputio je i veliku zahvalu roditeljima koji su odgojili naše heroje.

 

 

 

I.G.O

 

 

VIJENCI I SVIJEĆE ZA DAN POBJEDE NA SPOMEN OBILJEŽJE BRANITELJIMA U BOŽJAKOVINI

Izaslanstvo Općine Brckovljani, predvođeno načelnikom Željkom Funtekom, predstavnici Udruge udovica i roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata te predstavnici ostalih braniteljskih udruga s područja Općine Brckovljani položili su vijence i zapalili svijeće na spomen obilježje poginulim braniteljima u Božjakovini u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, kao i Dana hrvatskih branitelja.

NHM

U LUPOGLAVU PROSLAVLJENO AUGUSTINOVO

 

Blagdan blaženog Augustina Kažotića, zaštitnika župe u Lupoglavu, već se godinama slavi 3. kolovoza u ovome mjestu. Uz matičnu župu organizator je, također već tradicionalno, KUD "Ogranak Seljačke sloge" Lupoglav koji je i ove godine ugostio niz društava pa je Lupoglav još jednom zaživio u duhu folklora. 
Program je započeo okupljanjem folklornih skupina pred vatrogasnim domom, a potom su svi sudionici u narodnim nošnjama u procesiji krenuli u crkvu na Svetu misu, a nakon mise koju je služio ovdašnji župnik vlč. Mirko Brlić, folkloraši su se vratili u dom gdje je održan kulturno umjetnički program. Nakon programa održane su i sportske igre te narodno veselje. 
U kulturnom djelu programa sudjelovali su domaćini iz KUD-a "Ogranak Seljačke sloge", KUD "Obreška", KUD "Kloštar", KUD "Smilje" iz Slavonskog Broda te KUD "August Cesarec" iz Brckovljana.

 

 

 

NHM


Otvoren natječaj za sufinanciranje projektne dokumentacije u turizmu

 

Zagrebačka županija raspisala je natječaj za sufinanciranje izrade projektno-tehničke dokumentacije za razvojne turističke projekte u Zagrebačkoj županiji, koji su prihvatljivi za financiranje iz fondova EU. Natječaj je otvoren do 15. rujna 2013. godine. Subvencionirati će se izrada projektne dokumentacije za izgradnju i proširenje smještajnih i ugostiteljskih kapaciteta (hotel, aparthotel, motel, pansion, prenoćište, hostel, kamp, ruralna kuća, kuća za odmor i iznajmljivanje, ugostiteljski objekt i dr.) i proširenje turističke ponude (sport i rekreacija; izgradnja sportskih terena, tenis, mini golf, različita igrališta, spa i wellnes centara, tematskih putova, zabavnih i dr. sadržaja). Subvencija može iznositi do 50 posto prihvatljivih troškova a najviše do 50.000 kuna. 
Na natječaj se mogu javiti fizičke i pravne osobe koje imaju prebivalište odnosno sjedište na području Zagrebačke županije, koje se bave ugostiteljsko – turističkom djelatnošću i predlažu izradu razvojnih turističkih projekata na području Zagrebačke županije. Iz Zagrebačke županije pozivaju sve zainteresirane da se jave na navedeni natječaj najkasnije do 15. rujna 2013. godine. Informacije, tekst natječaja i potrebni obrasci dostupni su na službenoj web stranici Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr. Više informacija može se dobiti na broju telefona 01/6009-421 ili putem elektronske pošte: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Prijave s potrebnom dokumentacijom dostavljaju se u pisanom obliku, u zatvorenoj omotnici na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za gospodarstvo, Vukovarska 72/V, 10000 Zagreb. Također, zahtjevi se mogu predati i osobno na navedenoj adresi u pisarnici, prizemlje, soba br. 1.

 


2. kolovoza 2013. godine

IZASLANSTVO OPĆINE RUGVICA POLOŽILO VIJENCE POVODOM DANA DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI

Izaslanstvo Općine Rugvice danas je, povodom Dana pobjede, Dana domovinske zahvalnosti, odnosno Dana hrvatskih branitelja položilo je vijence i zapalilo svijeće na spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima u Jalševcu Nartskom. 
Izaslanstvo Općinskog vijeća Rugvice predvodili su predsjednik vijeća Branko Galenić i zamjenik predsjednika Mato Čičak, a nazočna je bila većina vijećnika, kao i zamjenik načelnika Općine Rugvica Ivica Kuzmec. 
Polaganju vijenaca prisustvovali su i roditelji poginulih branitelja te predstavnici braniteljskih udruga s područja Općine Rugvica.

 

 

NHM

 

20. GODINA OPĆINE BRCKOVLJANI

 

OPĆINA BRCKOVLJANI PREPOZNATLJIVA U ŽUPANIJI PO IZGRADNJI INFRASTRUKTURE

 

Polaganjem vijenaca na spomen obilježje poginulim braniteljima u Božjakovini, a potom i svečanom sjednicom Općinskog vijeća, proslavljena je dvadeseta obljetnica postojanja i Dan Općine Brckovljani. 
Vijence su položili predstavnici Općine i braniteljskih udruga, a svečanom sjednicom predsjedao je predsjednik Općinskog vijeća Božo Graberec koji je podsjetio na povijesni razvoj današnje Općine Brckovljani i na brojne spomenike kulture te se osvrnuo na udruge od značaja za općinu. 
Načelnik Željko Funtek istaknuo je kako su Brckovljani danas prepoznatljiva općina na području Zagrebačke županije i sa zadovoljstvom konstatirao kako je to upravo zbog sveobuhvatnoj izgradnji objekata komunalne i društvene infrastrukture. Funtek je podsjetio da je odmah nakon osnivanja općine na njenom podruju tek 27% domaćinstava bilo pokriveno vodovodnom, a 30% plinovodnom mrežom. Osam godina kasnije pokrivenost ovom infrastrukturom već je bila gotovo stopostotna, a stari vodovodi i plinovodi su rekonstruirani, gotovo sve ulice asfaltirane, te su osim toga sva naselja pokrivena javnom rasvjetom. 

U cilju očuvanja okoliša prije dvije godine se krenulo u veliki projekt izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda koji bi ovih dana trebao krenuti u probni rad, a izgrađeno je i preko 30 km kolektora i kanalizacijskih mreža. Funtek se pri tom posebno zahvalio Hrvatskim vodama koje su gotovo u cjelosti financirale pročistač vrijedan 15 milijuna kuna i kolektor Gornja Greda Lupoglav vrijedan 5 milijuna kuna. Kolektori i ulične mreže, dodao je, grade se i dalje, a Hrvatske vode prate radove uz sufinanciranje 90%. Ukupna vrijednost vodnih građevina za odvodnju otpadnih voda iznosi 59 milijuna kuna. 
Određenih problema ima s izvođačima radova, rekao je Funtek, no Općina inzistira na otklanjanju svih nedostataka prilikom izvođenja radova. Kao problem naveo je i nepravičnu cijenu vode zbog gubitaka koji se obračunavaju na bazi prosjeka od 38% gubitaka u mreži Dukoma d.o.o., premda je Općina Brckovljani uložila preko dvadeset milijuna kuna u njenu izgradnju i na njenom je području 95% nove mreže. Ipak potrošaći na području Općine plaćaju 20% manju cijenu vode, u odnosu na ostale potrošače Dukoma d.o.o. jer su izgradili vlastiti sustav odvodnje - pohvalio se Funtek te dodao da je Općinsko vijeće Brckovljana donijelo oduku o ukidanju naknada za priključke na vodne građevine, a sada i na priključak na kanalizaciju. 
Međutim, kao osnovu razvoja Funtek je naglasio odluku o izgradnji Gospodarske zone Božjakovina veličine 154 hektara koja je osnovana koncem devedesetih godina zahvaljujući pomoći Zagrebačke županije, a uz nju danas na području Općine postoji još devet zona ukupno iste veličine. Na području Gospodarske zone Božjakovina danas je poznato 12 investitora, a njenu vrijednost u prepoznala su i ministarstva poduzetništva i regionalnog razvoja pa je prvo, lani, za njen razvoj izdvojilo 2,5 milijuna kuna, a drugo 200.000 kuna. 

Funtek je naglasio i da Općina podupire rad školskih i predškolskih ustanova, udruga u kulturi i športu kao i razvoj vatrogastva te osigurava sredstva za socijalu, a razmišlja se i o načinima na koje se mogu iskoristiti prirodna bogatstva krajolika Općine Brckovljani. 
Svečanoj sjednici održanoj u Školskoj športskoj dvorani OŠ Stjepana Radića u Božjakovini nazočili su brojni gosti, među kojima i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić te predstavnici Ministarstva poduzetništva i obrta, a prigodni program izveli su KUD-ovi "August Cesarec" iz Brckovljana i "Ogranak Seljačke sloge" iz Lupoglav kao i članovi Karate kluba Brckovljani.

 

 

 

NHM


Dodjeljena priznanja Povodom Dana Općine Brckovljani

Povodom Dana Općine Brckovljani uručena su priznanja Ministarstvu poduzetništva i obrta za doprinos u izgradnji komunalne infrastrukture u Gospodarskoj zoni Božjakovina, Hrvatskim vodama za doprinos u izgradnji sustava odvodnje te učitelju Zvonku Biočiću za doprinos u razvoju odgoja i obrazovanja. 

Dugogodišnjem župniku župe sv. Brcka vlč. Dragutinu Mostečaku uručen je prigodni poklon u znak zahvalnosti, a povodom odlaska u novu župu. 
Novčane nagrade primili su učenici viših razreda OŠ Stjepana Radića koji su bili uključeni u projekt "Građanin" pod vodstvom mentirica Dragice Katić i Keti Mamuza i Rukometni klub "Polet" čiji su dječaci državni prvaci u mini rukometu. Novčane nagrade, na prijedlog Udruženja obrtnika Dugo Selo, primilo je i troje učenika obrtničkih zanimanja Tomislav Bencak, Ivica Varaždinec i Josipa Damjanov te jedanaestero djece slabijeg imovinskog stanja kojima je Općina omogućila odlazaka na ljetovanje u Selce putem Crvenog križa.

 

 

 

NHM


Nova dva vrtićka paviljona pod krovom – dovršetak radova u rujnu

 

Radovi na izgradnji dodatnih smještanih kapaciteta Dječjeg vrtića Dugo Selo teku bez zastoja i u skladu sa zadanim rokovima, kazala je voditeljica radova, tehnička direktorica tvrtke izvođača radova „Alte – gradnja“ d.o.o. iz Vukovara, Irenka Mačik prilikom obilaska radova od strane voditelja odsjeka za komunalno i stambeno gospodarstvo Grada Dugog Sela Davora Miljanovića. Dva paviljonska objekta su pod krovom, dovršeni su radovi na glazuri, žbukanju, stropovima. Radovi na vanjskom odvodu kanalizacije oborinskih voda još malo pa su gotovi. Idući tjedan planiran je dovršetak ugradnje limenog pokrova na krovu, a sljedeći tjedan kreću radovi na fasadi. Kako je najavila voditeljica Mačik do 15. kolovoza bit će montirana i sva stolarija, nakon čega kreću keramičarski poslovi, malerski, fina montaža i ugradnja instalacija, a u rujnu je planirana ugradnja parketa. Kako je istaknuto tehnički pregled objekta planiran je oko 15. rujna ove godine. 
Potpisan ugovor s izvođačem radova ukupne je vrijednosti 2.027.459 kuna, dok je za nadzor zadužena tvrtka AMG Studio d.o.o. iz Svetog Križa Začrtja s ugovorom vrijednim 43.750 kuna. Ugovorom su predviđene dvije faze radova – izgradnja paviljona kao prva, dok u drugoj fazi se predviđa dogradnja administrativnog dijela za potrebe Vrtića. Druga faza obuhvaća dogradnju približne površine 100m2, izvedbu kolnog ulaza s parkiralištem za zaposlenike te vatrogasni pristup do Vrtića sa sjeverne strane (Ulica M. J. Zagorke). Time će se riješiti i pitanje neodgovarajućih prostora za stručni rad s djecom. U trećoj fazi izvode se radovi na uređenju gospodarskog dijela Vrtića iz kojeg će se izmjestiti računovodstvo te proširiti i urediti kuhinja s pratećim prostorijama. Zadnje dvije faze radova planirane su za sljedeću godinu.

 

 

 

I.G.O.


Radno ljeto na gradilištima DUKOM-a – u dovršetku izgradnja kanalizacijskog sustava i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda

 

Bez obzira na godišnje odmore na području grada otvoreno je nekoliko gradilišta – pored radova na izgradnji novih pvailjona Dječjeg vrtića Dugo Selo, u tijeku su radovi na izgradnji glavnom kolektoru otpadnih sanitarnih voda od Obedišća Ježevskog do Velike Ostrne. Prema priopćenju direktora DUKOM-a d.o.o. Ivan Funteka, do sada je izvedeno 96% radova i to bez većih problema i odstupanja od pravila struke. Gradilište je inače otvoreno u jesen 2011. Godine, a kao krajnji rok za izvedbu radova navodi se jesen ove godine, koji će se, prema riječima direktora Funteka i ispoštovati. Glavni izvođač radova je Bubanj niskogradnja d.o.o. sa podizvođačem „Gip pionir“ d.o.o. koji su se ugovorom obvezali izvesti radove u roku od dvije godine. 
U nadležnosti DUKOM d.o.o. je i izgradnja zajedničkog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda za područje Grada Dugo Sela i Općine Rugvica, a koji je smješten u Oborovskim Novakima. Do sada je izvedeno 95% radova, a preostali radovi će se izvesti u roku, i to do kraja studenog ove godine, navodi direktor Funtek. Podsjeća kako je gradilište otvoreno u proljeće 2011. godine i kao takav bitan je za cijeli sustav odvodnje otpadnih voda grada Dugog Sela i okolice. Uređaj prima i pročišćava isključivo sanitarne vode, dok oborinske idu u zasebne kanale koji ih vode do krajnjeg prijemnika odnosno rijeku Savu. Glavni izvođač je „Vodotehnika“ d.d. s podizvođačem „Ginzler Stahl“ iz Austrrije. 
Pored ova dva gradilišta DUKOM-ove ekipe završavaju ovih dana rekonstrukciju vodoopskrbnog cjevovoda Novo Svibje - Hrušćica te izgradnju sustava odvodnje Lukarišće – faza I. „Uz sve ovo navedeno, jako je bitno napomenuti crpnu stanicu 12 "CS12" koja zaključuje cijelu priču, odnosno bez nje uzalud su rađeni svi ovi projekti. Nakon niza sastanaka u Hrvatskim vodama obećano je da će se požuriti sredstva za financiranje izgradnje spomenute stanice te tako cijeli sustav staviti u pogon“, zaključuje Funtek.

 

 

 

I.G.O.


KUD "Ogranak seljačke sloge" iz Lupoglava ove nedjelje slavi Dan župe - Augustinovo

Ove nedjelje KUD Lupoglava tradicionalno organizira manifestaciju "Augustinovo u Lupoglavu". Kao i prethodnih godina tako i ove godine sudjelovat će nekoliko kulturno umjetničkih društava. Organiziraju se sportska druženja te velika zabava u popodnevnim satima. Pridružite se mještanima Lupoglava u njihovoj proslavi Dana župe, dana njihovog mjesta.


1. kolovoza 2013. godine

HSS RADI ZA DOBROBIT SVIH STANOVNIKA 
OPĆINE RUGVICA

Vezano uz obilježavanje Dana općine Rugvica želim u ime HSS-a Rugvica obrazložiti postupke kao i činjenice vezane uz taj datum. Prema Statutu Općine Rugvica od 1993. godine Dan općine je 23. srpnja i već dvadeset godina prigodno se obilježava svečanom sjednicom, raznim kulturnim, zabavnim i sportskim aktivnostima. Prigoda je to u kojoj se najuspješnijim učenicima, pojedincima, grupama, udrugama, ustanovama i poduzetnicima zahvaljuje ili se nagrađuje njihova izvrsnost i posebnost. Odavanje počasti polaganjem vijenaca nije ničija privilegija stoga je neshvatljiva negativna reakcija vijećnika HDZ-a i AHSS-a o stranačkom obilježavanju Dana općine i nepozivanju na isto. Kolege su i ovaj puta promašile temu jer godišnji odmor ili odlazak u mirovinu općinskih službenika ne mogu i ne smiju biti izgovor za vlastitu neorganiziranost ili nesnalaženje u obvezama koje bi kao većina trebali odraditi. Većina u Općinskom vijeću podrazumijeva odgovornost i inicijativu za njegovo funkcioniranje a ne prozivanje drugih za svoje propuste. Kritika onog što čini, a posebno onog što ne čini politička većina, legitimno je i demokratsko pravo svakog birača, pa se stoga kritika upućena od strane HSS-a i SDP-a treba shvatiti kao težnja boljitku života u općini Rugvica, a vijećnici HDZ-a i AHSS-a se ne bi trebali osjećati uvrijeđeno. Podcjenjivačkim uvredama na stranačkom i osobnom nivou ne trebaju omalovažavati i etiketirati svoje političke suparnike! No, u nedostatku argumenata i afirmativnih tema kolege su izabrale metu po kojoj treba raspaliti (spominju najam i firmu kao nešto nezakonito). Možda bi ipak trebali razbistriti svoju politiku i shvatiti da Zakone RH treba poštivati i obveze koje iz njih proizlaze izvršavati, prije svih oni sami da bi se vjerodostojno mogli baviti politikom! Osvrćući se na osobno prozivanje kao i politiku HSS-a kroz dvadeset godina funkcioniranja općine Rugvica svima nam je i uvijek vodilja bio bolji i ljepši život u Općini na dobrobit svih njenih stanovnika i naselja uvažavajući prioritete i posebnosti koje imamo jer tu živimo i znamo što trebamo.

Predsjednik OO HSS-a Rugvica 
Siniša Kušeković


Če bi rade prešli v Veli Lošinj

 

Još negdar, prije čudaj let, se z Dugesel išle na Lošinj. To Vam je bile leta gospodnjeg 1957. Vozile se z traktorji, a deca su skupa z postelami i ormari na prikolice sedela. Fala Bogu, i den denes je to odmarališče ostalo: i mali i stari još navek ideju na Lošinj na more. I če nas nešče pita što ne z Dugesel, ili pak šče se kesnejše v Duga Sela doselil, nemre ni znati kak Vam je to v Velom Lošinju. Sad Vam odmarališče ima tri kata iliti četiri etaže: šesnajst sob, gde moreju stati četrdeset posteli. Negdar je bile same jen zavod i jen tuš na terasi, a sad je šest celih kupaon. Nova kuina i blagovaona i se kaj Vam uste ide. Našli bute tam sav komfor kaj Vam denes ludi išču: i televizore, i Internet, i klime, i telefone. Ali našli bute i one čega ne niti v najskuplejšem hotelu: to Vam je domača kuina i domači štimung, da si sami morete na terase kavu skuvati i vince i sok v frižideru oladiti. Da si morete na terase veš prati i peglati i celu noč, če Vam paše, kartati, spominati ili, kak bi stari ludi rekli, vreme tratiti. Kad z odmarališča zidete vun, mol i brodice su Vam pred jočmi i tu Vam je na hrpe čudaj slastičarni i bertij, i sega da si morete čudaj pokupiti, penez če očete potrošiti. Ak bi Vas nešče pital kak Vam je daleke do plaže: kam god krenete bute zišli na more: Feral broji nekakvi 100 do 200 metri, pak Vam je tu zagrebačka plaža, a male dale je Rovenska. Če na drugu stranu kreneme, tu Vam je hotel Punta i plaže okoli nega. 
Kak Vam je to zapraf dečje odmarališče, tak Vam najprije dojdeju malena dečica z vrtičem i svojemi tetami, pak onda školska deca i srednoškolska. Pak dojdu i starejši če je mesta zajne, a navek se najde. Onda, v osmem mesecu su več studenti i starejši, a nekak pred kraj osmega meseca dojdu penzijoneri z muzikum i tek onda Vam je tu prave veselje. Na sakakve izlete Vam voditelji preme i decu i stare, ide se tu z brodem na Susak, i na Ilovik, i Orjule, i Orude. Tu su Vam pak peščane plaže i na tem otokem nema autov. I kad tam dojdeš, kak da si se vrnul sto leti nazaj. Če imaš v žepu teru jezeraču, moreš si spiti ili za domom kupiti pravega domačega i črnega i belega vinčeka i maslinovoga ulja. Što radi k meše ide, ima Vam tu više cirkvi i kapeli za Bogeku pomoliti i dušu si rasteretiti. Moči je prejti muziku poslušati i v hotel, a same meste Veli Lošinj Vam priredi sakakve zafrkancije i špelancije, za se teri se tu vu te vreme najdu. Skorem sme zabili štenge spomenuti: štenge s teremi se ide v odmarališče su na sake naše slike z Velog Lošinja. A ne same to: štenge su tam de sedime kad ideme na kupanje i z kupanja, na štengami se po celu noč pripoveda, a čudaj se lubavi tu strefile i posle ženidbom skončale. 
P.S. Kao voditelj grupe 20. do 30. srpnja 2013. godine, odmarališta Društva 'Naša djeca' Dugo Selo u Velom Lošinju, u svoje i u njihovo ime zahvaljujem se na ugodnom boravku, na finoj domaćoj hrani i atmosferi: glavnoj kuharici Mariji Budor, ekonomu Tomislavu Hodaliću, pomoćnom osoblju Katarini i Mariji, a nadasve predsjedniku društva Ivicu Grgošiću i tajnici Darinki Remenar, koji svoje slobodno vrijeme i nesebičnu ljubav daruju svima nama. Zahvaljujem i Mihaeli Beneta Gavranović na gramatičkoj pomoći i prepisci.

 

Veli Lošinj, 30. srpnja 2013., Nevenka Remenar