31. listopada 2013. godine

 

4. redovita sjednica Gradskog vijeća Dugo Selo

 

ZAHTJEVAN POSAO PRED "DKPC-om"

Aktualni sat

 

Aktualni sat 4. sjednice Gradskog vijeća Dugog Sela koja je održana 30. listopada pod predsjedanjem predsjednika vijeća Željka Ivaničeka započeo je pitanjima vijećnika Stjepana Štefinovca (SDP) o poduzetim mjerama od strane Grada uz nedavnu pojavu uvredljivih grafita na fasadama u Dugom Selu te o razlogu nepojavljivanja izvještaja s aktualnog sata s posljednje sjednice vijeća na web stranicama grada. 
Odgovoreno je da Grad osuđuje pojavu uvredljivih grafita te da je policijskim uviđajem, u čijoj nadležnosti je i bilo rješavanje tog problema, utvrđeno da su grafite ispisala dvojica maloljetnika. Što se pak njihovog uklanjanja tiče, rečeno je, da je ono u nadležnosti samih vlasnika koji protiv počinitelja mogu pokrenuti prijavu. 
Što se pak izvještaja s prošlog aktualnog sata tiče, rečeno je da je ono u cijelosti objavljeno u tiskanom izdanju Dugoselske kronike. 
Vijećnik Zvonko Novosel (nezavisni) zatražio je da Gradsko vijeće donese godišnji plan svog rada s detaljnom razradom po tromjesečjima. 
Vijećnik Nenad Sedlar (HSP) upitao je o čijem trošku se izvode radovi na ulici koja, od Starčevićeve ulice ide u smjeru Novog groblja, te zatražio postavljanje javne rasvjete u Livanjskoj ulici i kod Sportskog centra na Kozinšćaku. 
Pročelnik za urbanizam Marijo Vinko odgovorio je da se cesta koja vodi do Novog groblja nasipava s materijalom koji je Grad dobio kao donacija od HŽ-a te da je u programu sanacije poljskih puteva. 
Vijećnika Krunoslava Blažinovića (SDP) zanimalo je zašto se ne napravi nogostup sa sjeverne strane Dječjeg vrtića Dugo Selo gdje nastaju velike gužve u vrijeme dolaska i odlaska djece iz vrtića te kada će se graditi sekundarna mreža kanalizacije u Kopčevcu. 
Gradonačelnik Stipo Velić odgovorio je da Grad nema raspoloživog prostora gdje bi izgradio nogostup sa sjeverne strane Dječjeg vrtića, a sekundarna mreža kanalizacije u Kopčevcu gradit će se sljedeće godine. 
Nenad Panian, vijećnik HSLS-a, upitao je zašto se dozvoljava autobusima Čazmatransa parkiranje na zelenim površinama, na što je odgovoreno da je grad Čazmatransu osigurao parkiralište no da neki vozači i dalje neovlašteno parkiraju autobuse izvan parkirališta što je u kategoriji prekršaja. 
Nezavisnog vijećnika s liste SDP-HSU Stjepana Novosela zanimalo je što Grad poduzima u vezi s dobivanjem vlasništva nad starim domom zdravlja te da li će se Dukom d.o.o. uključiti u projekt Zagrebačke županije za opskrbu vodom iz Kosnice. 
Odgovoreno je da se poduzimaju mjere za dobivanje stare zgrade doma zdravlja u vlasništvo Grada, no da je on još uvijek u vlasništvu županije i za njega se plaća najam. Kad stekne vlasništvo, Grad planira zgradu urediti iz sredstava EU fondova, a gotov projekt sanacije već postoji. 
Što se Dukoma tiče, gradonačelnik Velić je odgovorio da je Grad Dugo Selo jedan od suvlasnika novoosnovane tvrtke za opskrbu vodom istočnog dijela Zagrebačke županije. Velić je rekao da je bilo određenih razgovora i o preuzimanje Dukoma d.o.o. od strane Zagrebačkog holdinga, no to bi za osnivače Dukoma d.o.o., rekao je, značilo gubitak vlasništva nad cjelokupnim vlasništvom tvrtke. 
Nezavisni vijećnik Stjepan Bertek rekao je da ga je ovo vijeće imenovalo zapovjednikom Civilne zaštite no da Civilna zaštita nije popunjena ni ljudstim, kao ni materijalnim sredstvima te da u cijelom sustavu zaštite funkcionira jedino dobrovoljno vatrogastvo. Upitao je i da li je lokalizirana pojava šuge koja se nedavno pojavila među školskom djecom u Dugom Selu. 
Pročelnik za društvene djelatnosti Veljko Bertak odgovorio je da funkcioniranje Civilne zaštite prvenstveno ovisi o Regionalnom uredu za zaštitu i spašavanje te je Grad u nemogućnosti samostalno osposobiti Civilnu zaštitu. 
Bertak je odgovorio i da je epidemiološka služba Doma zdravlja poduzela potrebne mjere te je zaraza šugom lokalizirana. 
Pod točkom izvršenja zaključaka vijećnici Zvonko Novosel Dolnjak i Stjepan Štefinovec izrazili su mišljenje da je, temeljem dobivenih odgovora sa prethodne sjednice, razvidno kako Grad ipak nema projekte spremne za apliciranje na Europske fondove, a odgovorio je načelnik Velić da su projekti spremni, ali se prijave u fondove čekaju jer država nije do kraja odradila svoj dio posla vezano uz tu domenu. 
Vijećnik Stjepan Novosel ponovo je upozorio na potrebu naplate dugova prema Gradu i ponovio prijedlog da se objave imena velikih dužnika ne bi li se potaklo plaćanje.

 

"DKPC" OČEKUJE KADROVSKU POPUNU

Sa samo jedim suzdržanim glasom prihvaćeno je izvješće o radu za proteklu godinu Dugoselskog komunalno-poduzetničkog centra koje je podnio njegov direktor Tadija Penić. Izvješće je dobilo pohvalu vijećnika Novosela Dolnjaka koji je rekao da je dobro što su u njemu otvorena pitanja koja treba riješiti radi boljeg funkcioniranja centra te upitao da li se Centar osim komunalnim poslovima namjerava, kao što stoji i u nazivu, baviti i razvojem poduzetništva. Penić je odgovorio da su centru trenutačno primarna pitanja vezana uz zbrinjavanje komunalnog otpada, odnosno novih standarda koji proizlaze iz nedavno donesenih zakona. Ukoliko Grad kao vlasnik donese takvu odluku te ukoliko se zaposle potrebni kadrovi, moguće je da Centar radi i taj dio posla - rekao je Penić. Vijećnik Štefinovec ocjenio je nezadovoljavajućim rad na odlagalištu otpada u Andrilovcu te zatražio izvješće o sanaciji i njegovu usporedbu s projektom sanacije odlagališta. Također je upitao zašto Centar poslove održavanja zelenih površina prepušta vanjskim izvođačima. Penić je ponovio da Centar nije kadrovski ekipiran te da ne posjeduje potrebne strojeve za obavljanje takvog posla te da su vanjski izvođači u ovom trenutku stoga nužnost. Ukolik Grad tako odluči, ponovio je Penić, Centar je spreman preuzeti i taj posao. Vijećnik Panian upitao je da li je moguće djelatnost gospodarenja otpadom dovesti na profitabilnu razinu, na što je Penić odgovorio da zakonska rješenja tvrtkama ovoga tipa ne omogućuju profitabilno poslovanje s otpadom.

USVOJEN PROGRAM RADA SAVJETA MLADIH

Gradsko vijeće dalo je prethodnu suglasnost na prijedlog Statut Dječjeg vrtića Dugo Selo koji je usklađen s novim Zakonom o predškolskom odgoju i naobrazbi te usvojilo program rada Savjeta mladih za iduću godinu, a kojeg je prezentirao predsjednik Savjeta Danijel Bebek. Vijećnika Štefinovca zanimalo je da li je djelatnost Savjeta mladih u skladu sa Statutom Grada te zasmetalo što je više od 50% predviđenih sredstava za rad Savjeta u idućoj godini namjenjeno za naknade članovima Savjeta. Štefinovec je konstatirao da novac ne bi smio biti motivacija radu u ovom tijelu.

N.H.M.


Gradsko izaslanstvo odalo počast uz Dan mrtvih

Izaslanstvo Grada Dugog Sela predvođeno gradonačelnikom Stipom Velićem i predsjednikom Gradskog vijeća Grada Dugog Sela Željkom Ivaničekom povodom blagdana Svih svetih i Dušnog dana danas je u prijepodnevnim satima zapalilo je svijeće i položilo vijence na spomen obilježje palim braniteljima ispred pošte Dugo Selo. Počast su odali i predstavnici Hrvatske vojske, Policijske postaje Dugo Selo, Udruge udovica i roditelja poginulih branitelja Grada Dugog Sela, općina Brckovljani i Rugvica, HVIDR-e Zagrebačke županije, Hrvatskih vitezova Zagrebačke županije i Grada Dugog Sela te Udruge "Crne mambe". Izaslanstva su se potom uputili na Novo groblje gdje su ispred glavnog križa odali svoje dužno poštovanje svim poginulim vojnim i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu uz polaganje vijenaca i paljenjem svijeća.

 

 

I.G.O.

 

Općina Brckovljani:

 

POLOŽENI VIJENCI I ZAPALJENE SVIJEĆE POVODOM BLAGDANA SVIH SVETIH

 

Povodom blagdana Svih svetih izaslanstvo Općine Brckovljani predvođeno načelnikom Željkom Funtekom i izaslanstvo Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Grada Dugog Sela, općina Brckovljani i Rugvica, predvođeno predsjednikom Udruge Brankom Margetićem, položilo je vijence i zapalilo svijeće na grobovima poginulih branitelja s područja Općine Brckovljani te pod središnjim križevima na grobljima u Brckovljanima, Lupoglavu te Miroševcu. 
Vijenci su položeni i na spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima u Božjakovini.

 

N.H.M.

 

Prošao 2.POUmpkin day u POU Dugo Selo

 

Bundevastična zabava za velike i male

 

Velike i male, okrugle i nešto manje okrugle, većinom narančaste, ali sve redom bundeve dokotrljale su se 30. listopada u POU Dugo Selo kako bi uveličale 2. POUmpkin day. Prvo je trebalo odabrati onu najbolje kvalitete za što bolje rezbarenje. Nakon toga slijedio je dogovor što i kako, od kuda krenuti i kako je završiti. "Naša bundeva imat će dva ogromna oka i tri zuba, bit će malo naherenog osmijeha kako bismo dobili izraz lica "što ti hoćeš?!", izložio nam je svoj plan jedan od POUmpkin timova. Takvi su dogovori padali kod većine, a svi su spretno dubeći bundeve stvarali nove likove. Oni najmlađi, to su isto radili s narančama i mandarinama na, samo za njih organiziranoj, kreativnoj radionici. Radili su se i pauci i ostali prigodni kukci. Također, djeca su svoje snage iskušavala u raznim igrama poput kuglanja s bundevama. Bundevastičnoj zabavi odzvali su se još i veseli šišmiši i bljedunjavi duhovi, a dovuklo se i par crnih mačaka te pokoja vještica. Ta je škvadra s visoka nadgledala rad stručnog POUmpkin žirija jer i ove su se godine birale naj bundeve u tri kategorije. Dok se čekala konačna odluka žirija, svi sudionici sladili su se finim kolačićima i još finijom tortom uz gutljaj toplog čari čaja. Tako su za najsmješniju bundevu prigodno nagrađeni Ivan Eranović i Marco Grain-Petričušić, najoriginalniju je izradio David Šola, a najstrašniju Sara Telbis. Na kraju, poslagane na rukometnom igralištu, sve su bundeve zasjale punim sjajem pokazujući svoje novo lice.

 

 

 

AMŠ


Posebna regulacija prometa do groblja

Uz blagdan Svih svetih danas i sutra bit će na snazi posebna regulacija prometa. Zbog previđenog velikog prometnog opterećenja na prometnicama prema Novom groblju organizirat će se jednosmjerna regulacija prometa na način da se prema Novom groblju dolazi Kozinskom ulice – ulaz prema groblju (dio Marijanske ulice), te Marijanskom ulicom iz Ulice Ante Starčevića, a izlaz na Šaškovečku ulicu, Ulicom Bencek u vremenu od 31. 10. od 12,00 sati do 1. 11. do 19,00 sati, stoji u priopćenju Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, komunalno i stambeno gospodarstvo Grada Dugog Sela.


Novi predsjednik najvećeg mjesnog odbora u Općini Rugvica MO Jalševec Nartski HDZ-ov Emil Majstorović

U Jalševcu Nartskom 30. listopada održana je sjednica Vijeća Mjesnog odbora Jalševec Nartski. Vijeće Mjesnog odbora je predložilo glasovanje o razrješenju Slavka Gavrana s mjesta predsjednika, te je prijedlog jednoglasno prihvaćen. Nakon kraće rasprave na dužnost predsjednika Mjesnog odbora Jalševac Nartski je izabran Emil Majstorović, dok je na funkciju potpredsjednika izabran Drago Maličević. 
Novi predsjednik je istaknuo da napokon treba početi raditi i ekspeditivno rješavati probleme s čim se složio i dopredsjednik.


UNICEF-ov program podrške roditeljstvu "Rastimo zajedno" u Dječjem vrtiću Dugo Selo

U Dječjem vrtiću Dugo Selo u četvrtak, 7. studenoga počinje programom radionica za roditelje „Rastimo zajedno“ koje su osmišljene u okviru šireg programa podrške roditeljstvu UNICEF-a «Prve tri su najvažnije». Radionice za roditelje „Rastimo zajedno“ omogućuju protok novih informacija, znanja, vještina i podrške roditeljima te promiču rast i razvoj i roditelja i djeteta. Na radionicama roditelji s voditeljicama i s drugim roditeljima razmjenjuju ideje o načinima na koje žive svoje roditeljstvo, upoznaju bolje sebe kao roditelja, prepoznaju načine kojima se trenutno odnose prema svom djetetu te pronalaze druge moguće načine. Upoznaju se sa znanstvenim stajalištima o pozitivnoj interakciji roditelja i djeteta, kao i o roditeljstvu na dobrobit djeteta (i roditelja). Uz to, preispituju se vrijednosti u podlozi vlastitog roditeljstva, uče o potrebama djece i roditelja i načinima njihovog zadovoljavanja, vježbaju komunikacijske vještine te se raspravlja o svim temama i pitanjima za koje roditelji izraze interes. 
Program radionica za roditelje „Rastimo zajedno“ namijenjen je roditeljima najmlađe djece u dobi do četiri godine života. Program čini 11 radionica koje se tematski nastavljaju jedna na drugu kao karike u lancu, radi se o cjelovitom programu. 
Teme radionica su sljedeće: četiri stupa roditeljstva; roditeljski ciljevi i psihološke potrebe djeteta; slušanje – važna vještina roditeljstva; granice – kako i zašto; biti roditelj: utjecaji i izbori itd. 
Voditeljski tim programa podrške roditeljstvu «Rastimo zajedno» poziva sve zainteresirane roditelje da se uključe. Sve dodatne informacije mogu se dobiti na telefonima 2753-418 i 2756-128.


Šahovski klub Dugo Selo osigurao plasman u 4. ligu

U nedjelju 26. listopada odigrano je deveto i posljednje kolo pete šahovske lige za 2013. godinu. Šahovski klub Dugo Selo je visokom pobjedom od 5,5:0,5 protiv ŠK Srebro iz Zagreba osvojio drugo mjesto, čime je osiguran plasman u četvrtu ligu. Pošto dugoselski šahisti nemaju svoj prostor za igru, jesenjski dio natjecanja odigran je u Ribarskoj kolibi i ovim putem se zahvaljujemo Sportsko ribolovnom društvu što nam je omogućilo da završimo natjecanja u njihovom prostoru, a posebno predsjedniku Zajednice sportskih udruga Branku Deranja koji je uložio mnogo truda i svog slobodnog vremena da bi nam pomogao oko prostora za igru. 
Konačna tablica: 1. ŠK Špansko 15 bodova, 2. ŠK Dugo Selo 14, 3. ŠK Prigorje Zagreb 13, 4. ŠK Zaprešić 12, 5. ŠK HAŠK Zagreb 11 bodova itd. Šahovski klub Rugvica je osvojio pretposljednje 13.mjesto s osvojenih 4 boda. Za ŠK Dugo selo su nastupali: Martin Ganić, Tomislav Filipović, Zvonko Korov, Vinko Čelepirević, Dario Jukić, Andrija Jergović i Josip Sesan, a posebno dobrom igrom se istaknuo Tomislav Filipović koji je na drugoj ploči ostvario rezultat od 7 bodova iz devet partija. Ovim lijepim uspjehom dugoselski šahisti završavaju svoju natjecateljsku sezonu za ovou godinu, a u okviru Dugoselskih jeseni biti će organiziran i jedan prigodni brzopotezni turnir koji će se održati 10. studenoga nadamo se također u ribarskoj kolibi.

Martin Ganić


30. listopada 2013. godine

Obavijest Policijske postaje Dugo Selo o prometovanju vozila u zimskim uvjetima

Temeljem članka 66. Pravilnika o održavanju i zaštiti javnih cesta, zimsko razdoblje na cestama na našem području nastupa 1. studenog i traje do 15. ožujka, stoga iz PP Dugo Selo stiže sljedeća obavijest za sve vozače i vlasnike vozila o uvjetima prometovanja na cesti u vrijeme zimskih uvjeta: 
Temeljem članka 94. Pravilnika o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama pod zimskom opremom podrazumijeva se: 
- za motorna vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 t, zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače; 
- za teretna vozila i autobuse, lanci za snijeg na pogonskim kotačima ili zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima, ako zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonskim kotačima. 
Temeljem članka 193. st. 1 ZSPC-a, pod zimskim uvjetima na cesti smatra se vrijeme kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica. Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet vozilima na motorni pogon koji nemaju propisanu opremu i priključnim vozilima. Kada nastupe zimski uvjeti na cesti, autobusi i teretni automobili moraju, barem na jednoj pogonskoj osovini, imati lance za snijeg, dok osobni automobili moraju biti opremljeni propisanom zimskom opremom. Policijski službenici će prilikom nadzora prometa, u slučaju zimskih uvjeta na cestama, isključivati iz prometa sva vozila koja ne posjeduju zimsku opremu, a vozači i vlasnike vozila (pravne i odgovorne osobe te fizičke osobe-obrtnici) sankcionirati propisanim kaznama, koje su za vozače 700,00 kuna, za pravne i fizičke osobe-obrtnike 5.000,00 do 15.000,00 kuna te za odgovorne osobe od 1.500,00 do 5.000,00 kuna.

 

 

Mađionarski show ove nedjelje u dvorani Preporod - CIRCLE of MAGIC and MYSTERY

Ove nedjelje, 3. studenoga, u dvorani KUD-a Preporod s početkom u 18:00 sati održat će se Internacionalni OBITELJSKI SHOW pod nazivom „CIRCLE OF MAGIC AND MYSTERY„! 
Karte za predstavu možete na blagajni KUD-a Preporod od 17:00 sati. 
Očekuju vas: Nevjerojatna čuda! Intenzivna čarolija! Smijeh i oduševljenje! 
Očekuje vas istinska ZABAVA! 
...i vjerujte...nećete vjerovati....


29. listopada 2013. godine

OBILJEŽENO 160 GODINA ŠKOLSTVA U DUGOSELSKOM KRAJU

 

Puna dvorana KUD-a Preporod 25. listopada bila je mjesto obilježavanja jednog vrlo vrijednog jubileja - 160 organiziranog školstva u dugoselskom kraju. Tom su prilikom predstavljene i dvije knjige: "Školstvo u dugoselskom kraju" i "Tri učitelja". Knjige su tiskane u nakladi Gradske knjižnice Dugo Selo, a u zavičajnoj biblioteci "Terra sancti Martini". 
Na početku svečanosti uvodnim je govorom sve prisutne pozdravio ravnatelj Osnovne škole "Ivan Benković" Branko Goleš. Istaknuo je vrijednost jednog takvog jubileja, a govorio je i o zajedničkom naporu svih škola dugoselskog kraja koji je uložen u stvaranje knjige "Školstvo u dugoselskom kraju". 
Gradonačelnik Dugog Sela Stipo Velić se osvrnuo na dugu i bogatu povijest dugoselskog školstva te kako možemo biti ponosni na sve naše učitelje. Kako bi se što kvalitetnija izvodila nastava Dugom Selu je potrebna gradnja i treće osnovne škole prema čemu se intenzivno usmjeravaju napori, naglasio je gradonačelnik. 
Pročelnik Upravnog odjela za financije Zagrebačke županije Ivica Bošnjak pozdravio je obilježavanje vrijednog jubileja i opisao napore koje Županija ulaže u razvoj školstva te također istaknuo potrebu gradnje treće osnovne škole u Gradu Dugom Selu. 
O nastanku knjiga "Školstvo u dugoselskom kraju" i "Tri učitelja" govorio je urednik biblioteke "Terra sancti Martini" knjižničar Predrag Topić. Tridesetak suradnika iz svih obrazovnih ustanova dugoselskog kraja uložilo je napore u skupljanje potrebne građe i proučavanje starih spomenica da bi se to zatim sve objedinilo u knjigu "Školstvo u dugoselskom kraju". Suradnja je to koju treba nastaviti i u sljedećim mogućim projektima. 
Školska knjižničarka Osnovne škole Josipa Zorića i jedna od autorica Lada Grdan nadahnuto nas je upoznala s važnosti knjige "Školstvo u dugoselskom kraju". Istaknula je širinu njezina zahvata jer je to i povijest onih škola u dugoselskom kraju koje odavno više ne postoje. Posebno se osvrnula na silan značaj koji učitelji imaju u svakoj zajednici, na velike napore koje ulažu da bi odgojili mnoge generacija učenika. Posebno je istaknula primjer i životni entuzijazam dugoselskog učitelja i ravnatelja škole Belizara Božikovića. 

 

Učiteljica u mirovini Nada Pekvarić govorila je o svoj težini učiteljskog posla. Učiteljevala je 38 godina, od čega 32 godine u Dugom Selu i odgojila je brojne generacije Dugoselaca. Unatoč mnogih problema s kojima se susretala u svom radnom vijeku, istaknula je kako je svoj posao uvijek od srca radila i kako je najveća radost kada uspijete odgojiti mladog i uspješnog čovjeka. Primijetila je i kako se često učiteljski posao previše podcjenjuje i kako bi to trebalo promijeniti jer bez znanja stečenog u školi nema ni uspješnih ljudi koji će biti na istaknutim mjestima. 
U bogatom kulturno-umjetničkom programu mogli smo svjedočiti svoj raznolikosti kreativnosti koju pokazuju učenici škola dugoselskog kraja. Mogli smo uživati u vještini zborskog pjevanja, glumačkim i recitatorskim izražajnostima, u ljepoti našeg narodnog blaga, a vidjeli smo i uspjeli likovni performans. Bogatstvo i kvaliteta prikazanog programa pokazalo je da se ne moramo brinuti za entuzijazam i predanost učitelja našega kraja. Osim učenika osnovnih i srednje škole uspješan nastup je imao i Tamburaški orkestar Osnovne glazbene škole Dugo Selo pod vodstvom profesora Darija Cebića. 
Vokalna skupina "Duga" je uz "Dugoselsku popevku" završila svečani program, a voditeljice Ivana Budimčić i Ivana Vodanović pozvale su sve prisutne na domjenak i prigodnu izložbu u Osnovnu školu "Ivan Benković".

 

 

 

Predrag Topić

Izložba i pjesma za proslavu jubileja

Nakon centralne svečanosti obilježavanja 160 godina školstva u dugoselskom kraju u Dvorani KUD-a Preporod, mnogi su došli pogledati i izložbu na tu temu postavljenu u OŠ "Ivan Benković". Tako su se mogli prelistati i razgledati vrijedni stari dokumenti poput dnevnika, spomenica, udžbenike, fotografije. Uz povijesne zapise, svoje su mjesto našli i predmeti iz sadašnjosti - svoje su radove, nastale na brojnim školskim aktivnostima, izložili učenici. Izložbu je pjesmom popratio zbor nastao specijalno za ovu prigodu - zajedno su zapjevale učiteljice iz svih obrazovnih ustanova dugoselskog kraja.

 

 

AMŠ


Usvojen program i financijski plan Turističke zajednice Grada Dugog Sela za sljedeću godinu

 

Turističko vijeće Turističke zajednica Grada Dugog Sela usvojilo je program rada i financijski plan Turističke zajednice Grada Dugog Sela za 2014. godinu koji će biti upućen na razmatranje i glasovanje Skupštini Turističke zajednice Dugo Selo. Turistički program temeljen je na programu prethodnih godina, s nekoliko nadopuna, pojasnila je viša stručna suradnica za gospodarstvo Zvjezdana Budor Klarić, navevši Sajam cvijeća i Advent u Dugom Selu kao manifestacije koje se organiziraju unazad nekoliko godina i koje imaju važan turistički doprinos, stoga su uvrštene u program rada i financiranja TZ Dugo Selo za sljedeću godinu. Sve martinske manifestacije koje slave dugoselskog sveca zaštitnika i dalje se organiziraju, kao što je Vincekovo na Martin Bregu u siječnju i Martinski dani u studenome. Planiran je i Fašnik, Uskrsno bojanje jaja u Parku grofa Drašković, održavanje akcije Volim Hrvatsku za izbor najljepše uređene okućnice, zatim Izložba vina, Dječji tjedan u Dugom Selu, Državna smotra tamburaških orkestara i sastava te centralna manifestacija uz proslavu Dana grada – Martinski dani u Dugom Selu koji obuhvaćaju Dugoselski sajam obrtništva i poduzetništva, proslavu Martinja, međunarodnu smotru narodnog stvaralaštva, Festival mladih i Dan grada. Uz božićne blagdane u organizaciji TZ Dugo Selo i Mjesnog odbora Dugo Selo organizira se tradicionalni Badnjak za građane. Na osnovu zahtjeva koji pristižu tijekom godine u programu je predviđena stavka sufinanciranja neplaniranih manifestacija s ukupnim iznosom od 30.000 kuna. Naime, kako je pojasnila Budor Klarić, prilikom donošenja programa i plana financiranja za sljedeću godinu TZ Dugo Selo nema saznanja o organizaciji događanja koje svojom kvalitetom i značajem pridonose pozitivnoj turističkoj promociji Grada, a najčešće se radi o organizatorima koji su udruge ili ustanove s područja grada, a ponekad se javljaju projekti Zagrebačke županije ili TZ Zagrebačke županije u kojima je potrebno pokriti sudjelovanje sudionika s našeg područja (prijevoz i slično). Promocija Grada Dugog Sela i dalje je planirana na sajmovima u organizaciji Grada, Zagrebačke županije te susjednih gradova u Zagrebačkoj županiji, odnosno TZ Zagrebačke županije. Međunarodna suradnja s prijateljskim francuskim kantonom Saint Simon nastojat će se i dalje njegovati, razvijajući i izmjenjujući kulturne, obrazovne, sportske, humanitarne projekte. U sljedećoj godini planirano je izdavanje novog turističkog letka Grada i TZ Dugo Selo, a u izradi je i novi plan grada Dugog Sela koji će biti sljedeće godine realiziran i sufinanciran uz pomoć Hrvatske turističke zajednice. Zbog potrebe medijskog oglašavanja čiji se troškovi se ponekad vrtoglavo penju i najčešće ih je teško pokriti sredstvima TZ u suradnji s Turističkom zajednicom Zagrebačke županije ostvaren je zajednički projekt oglašavanja u medijima. Naime, sve turističke zajednice s područja ove županije sufinancirat će zajednički paket medijskih usluga čime će se postići povoljnija cijena oglašavanja, a u sufinanciranju projekta sudjelovat će i Hrvatska turistička zajednica. Za ovo udruženo oglašavanje potrebno je osigurati 10.000 kuna, a za ostale troškove medija (najave u časopisima, tv emisijama, održavanje web i FB stranice) dodatnih 10.000 kuna. U ostale aktivnosti ubrojen je projekt „Dugo Selo – grad svetomartinske baštine“, održavanje gradske kleti na Martin Bregu te uređenje Parka grofa Drašković koji je započeo ove godine uz sufinanciranje Hrvatske turističke zajednice. Planirani prihodi TZ Dugo Selo iznose 478.500 kuna, dok su po rebalansu ove godine iznosili 367.000 kuna. Prihodi od turističke članarine planirani su u iznosu od 220.000 kuna, od boravišne pristojbe 14.000 kuna, od proračuna grada, županije, države 200.000 kuna te prihodi od drugih aktivnosti, donacija pravnih osoba 44.500 kuna. 
U raspravi članova Turističkog vijeća i predsjednika TZ Dugo Selo Stipe Velića koja je uslijedila oko programa rada, a s ciljem poboljšanja turističke ponude i razvoja turističkih potencijala ovog područja – izmjenjivale su se brojne ideje, tako je naposljetku predloženo da članovi koji žele mogu pripremiti prijedloge i projekte koji bi mogli pridonijeti razvoju turizma u Dugom Selu.

 

I.G.O.

 

22. obljetnica vojno redarstvene akcije "Orkan 91"

 

ODANA POČAST POGINULIM BRANITELJIMA NA NOVLJANSKOM RATIŠTU

 

Na Trokutu pored Novske 29. listopada je održana svečana komemoracija za poginule hrvatske branitelje koji su svoje živote položili na oltar domovine na Novljanskom ratištu. Upravo na taj dan 1991. godine započela je jedna od prvih oslobodilačkih vojno-redarstvenih akcija s ciljem oslobađanja Zapadne Slavonije u čemu se najvećim dijelom i uspjelo jer je osvojeno čak 75% do tada okupiranog dijela Zapadne Slavonije. 
Komemoracija je održana pored spomen obilježja poginulim braniteljima, a ovogodišnji pokrovitelj bila je Zagebačka županija. Na početko komemoracije služena je Sveta Misa, a potom su pročitana imena branitelja poginulih na Novljanskom ratištu, među kojima i četvorice pripadnika 53. samostalnog bataljuna kojeg su popunjavali pripadnici s područja Grada Dugog Sela te općina Brckovljani i Rugvica. Svoje živote u borbi protiv srbočetničkih formacija i JNA na ovom su području ostavili Filip Marušić, Vlatko Margetić, Ivan Horvatić i Ivan Bešenić. 
Uslijedilo je polaganje vijenaca od strane brojnih izaslanstava koja su nazočila komemoraciji, a među inima izaslanstva predsjednika RH Ive Josipovića, izaslanstva Sabora RH, Ministarstva branitelja, Zagrebačke županije te gradova i općina. Na čelu izaslanstva Grada Dugog Sela bio je gradonačelnik Stipo Velić, Općine Brckovljani načelnik Željko Funtek, Općine Rugvica načelnik Ivan Remenar, a u izaslanstvima s dugoselskog područja bio je i ratni zapovjednik 53. Samostalnog bataljuna pukovnik Nikola Tominac te predstavnici braniteljskih udruga. 
O ratnim vremenima nazočne su podsjetili gradonačelnik grada domaćina - Novske Vlado Klasan, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić te ratni zapovjednik Operativne grupe Posavina stožerni general Rudi Stipšić.

 

 

 

Nenad Haleuš Mali

 

Održana 4. sjednica Općinskog vijeća Općine Rugvica:

 

Oporbeni vijećnici traže recipročni udjela vijećnika u radnim tijelima

Prije samog početka sjednice Općinskog vijeća Općine Rugvica održane 25. listopada, utvrđeno je kako je vijećnici Nikolini Glavač (HSS) zbog promjene mjesta prebivališta prestao vijećnički mandat, zbog čega je na njeno mjesto imenovan Anto Tokić koji je tom prilikom i prisegnuo. Prva točka sjednice prema Poslovniku su bila pitanja i prijedlozi. Vijećnik Branko Mihalj (HDZ) ponovio je svoje pitanje od prošle sjednice o plaćama zaposlenika uz komentar kako su „plaće išle gore prije tri godine kada je proračun bio puno veći“. Vijećnica Đurđa Artić (SDP) zatražila je pismenim putem od pročelnika popis poreznih dužnika vijećnika prema državi. Vijećnik Mato Čičak (HDZ) predložio je da se na jednu od sljedećih sjednica Vijeća pozove direktor DUKOM-a d.o.o. radi podnošenja izvješća o proteklim i tekućim radovima na izgradnji kanalizacije na području općine. Problem lutalica u Jalševec Nartskom vijećnik Robert Munđer (HDZ) smatra kako bi trebala riješiti Veterinarska stanica Oborovo, no ona nije Općini Rugvica ispostavila račun za tu namjenu već dvije godine. Načelnik Ivan Remenar smatra kako ovaj problem nije jednostavan s obzirom da poslove hvatanja pasa lutalica prema zakonu može obavljati higijenski servis, a što se tiče neispostavljanja računa unazad dvije godine, ne može ništa reći već jedino Veterinarska stanica Oborovo. 
Prema odluci vijećnika, na službenoj web stranici Općine Rugvice te u javnom glasilu „Dugoselska kronika“ bit će objavljen Javni poziv za iskazivanje interesa za zakup poslovnih prostora u Društvenom domu u Jalševec Nartskom. Vijećnici su se u raspravi nastojali usuglasiti o mogućoj namjeni poslovnih prostora koji će biti ponuđeni za najam. Tako je jednoglasno odlučeno kako će u Javnom pozivu biti ponuđeni prostori za otvaranje liječničke ordinacije, financijske institucije te drugi poslovni prostori uz koje će biti definirana kvadratura prostora. Po iskazanom interesu, zakonska procedura nalaže raspisivanje Javnog natječaja za davanje u zakup spomenutih poslovnih prostora. Na sjednici je također donijeta odluka o raspisivanju natječaja za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Općine Rugvica. Iako je natječaj, koji će inače biti objavljen i javnom glasilu „Dugoselska kronika“, definiran kao i svi prethodni, zakup će ovaj puta biti ponuđen na godinu dana, a ne na dvije kao dosada. Na pitanje vijećnika Branka Mihalja (HDZ) može li se ukinuti stavka po kojoj ponuđena cijena zakupnine ne može biti viša od dvostrukog iznosa početne cijene, kako bi se mogla za Općinu ostvariti što viša cijena zakupa, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Ivica Radanović kazao je kako će o tome zatražiti mišljenje Ministarstva poljoprivrede. Prilikom izglasavanja članova Povjerenstva za provedbu natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Općine Rugvica predstavnici oporbenih vijećnika HSS-a i SDP-a izrazili su nezadovoljstvo političkim izborom članova u Povjerenstvu te tražili i stanku prije izglasavanja. „Ne provode se odredbe Statuta te se ne uvažava reciprocitet udjela vijećnika u radnim tijelima Vijeća, a opozicijski vijećnici nisu zastupljeni u istim tijelima adekvatnim brojem članova“, kazao vijećnik Siniša Kušeković (HSS). Ispred Kluba vijećnika HDZ-AHSS-a vijećnik Mato Čičak smatra kako su „oporbeni vijećnici zastupljeni u istom omjeru kao što su bili i proteklom sazivu Vijeća“. Vijećnica SDP-a Đurđa Artić smatra takav stav revanšističkim i nimalo demokratskim. Predsjednik Općinskog vijeća Branko Galenić zatražio je da se za sljedeći put pripreme podaci o zastupljenosti vijećnika prema političkim strankama u radnim tijelima tijekom protekle četiri godine. Uz sedam glasova protiv i osam glasova za – prihvaćeno je da se Povjerenstvo za provedbu natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Općine Rugvica sastoji od sljedećih članova – Branko Galenić za predsjednika, Mato Čičak, Branko Mihalj, Robert Munđer i Vlado Bardić za članove. U Odbor za poljoprivredu, također većinom glasova, imenovani su Branko Mihalj, Zrinko Đuranec, Boro Salji i Cvjetko Štaba, dok Odbor za financije i proračun čine Milan Dropuljić, Mario Dedić, Branko Galenić, Marijan Lužnik i Vlado Bardić. Vijećnica SDP-a Đurđa Artić negodovala je zbog činjenice što ni u jedan Odbor nije predložen predstavnik SDP-a. Na sjednici je donijet i zaključak o razrješenju člana Skupštine Zajednice sportskih udruga općine Rugvica Siniše Kušekovića, kojem je istekao mandat te je umjesto njega predložen Šimo Bilić, općinski vijećnik, što je usvojeno većinom glasova, uz troje protiv i jedan suzdržan glas. Izmjene programa javnih potreba u sportu općine Rugvica u 2013. godini donose preraspodjelu sredstava unutar stavki. Tako da se zbog nerealizacije programa s HOO predviđenih 40.000 kuna preraspoređuje za potrebe sportskih kluba unutar Zajednice. Na sjednici, isto tako, donijeta odluka o raspisivanju Javnog poziva za dodjelu nagrada najboljim srednjoškolcima i studentima s područja Općine Rugvica za školsku/akademsku godinu 2012./2013. godinu. Nagrade koje je Općina Rugvica dodjeljivala svake godine uz Dan općine, dodijelit će se i ove, a poziv će biti objavljen u javnom glasilu „Dugoselska kronika“ te na web stranici Općine Rugvica. Najuspješnijeg osnovnoškolca predložit će Osnovna škola Rugvica, koji je kao i dosada, bio učenik generacije, te će također biti nagrađen od strane Općine, odnosno Općinskog vijeća. Vijećnici uz ovu točku imenovali Povjerenstvo za provedbu postupka dodjele nagrada najboljim učenicima i studentima. 
Na kraju vijećnici su upoznati sa trenutnim stanjem i statusom stanova u vlasništvu Općine Rugvica u Oborovu gdje bi prema prijedlogu Vijeća bio preseljen Poštanski ured Oborovo kako bi se što više smanjili troškovi ovog poštanskog ureda čiji djelatnost već nekoliko godina sufinancira općinski proračun. U stanovima u zgradi bivše pučke škole Oborovo trenutno se nalaze dva stanara koji su tamo smješteni nelegalno te će se pokrenuti postupak njihovog iseljenja. Rasprava o zgradi u kojoj se trenutno nalazi Poštanski ured Oborovo bit će na sljedećoj sjednici Vijeća.

I.G.O.


Sutra 2. POUmpkin day u POU Dugo Selo

Pučko otvoreno učilište Dugo Selo poziva sve na svoj 2. POUmpkin day koji će se održati sutra 30. listopada. Velike, srednje i male očekuje dva sata dobre zabave počevši od 18 sati. Zabavu uključuje rezuckanje bundeva, buča ili tikva svih veličina pod stručnim nadzorom. Počnite odmah s izradom idejnih rješenja jer vas, kao i lani, očekuju nagrade za najoriginalniju, najstrašniju i najsmješniju bundevu. Upad na POUMpkin day iznosi 20 kuna po tikvi. U cijenu su uključene bundeve kao i posudba odgovarajućeg radnog pribora. Osim u rezanju bundeva, najmlađi se mogu zabaviti na dodatnoj radionici gdje mogu naučiti plesati POUmpkin ples ili okušati svoje snage u posebnim sportskim disciplinama poput kotrljanja bundeva u dalj. Sve to popratit će i fina zakuska spravljena od tajnih sastojaka. Stoga dođite na POUmpkin day 30. listopada u 18 sati. Prijave se primaju do utorka 29. listopada osobno u POU Dugo Selo, J.Zorića 21 a ili na tel. 2753-419.


Bespovratne potpore za konzultantske usluge pri izradi projekata za fondove EU

Zagrebačka županija raspisala je natječaj za dodjelu bespovratnih potpora za troškove konzultantskih usluga pri izradi projekata za fondove EU (IPA, IPARD, IEE i dr.). Natječaj je otvoren do 20. studenog 2013. godine. Korisnici bespovratne potpore mogu biti mala i srednja trgovačka društva, obrti i zadruge. Bespovratne potpore dodjeljuju se za pokriće dijela troškova konzultantskih usluga nastalih u 2013. godini. Sufinanciranje od strane Zagrebačke županije, po pojedinom projektu, može iznositi najviše do 50 posto ukupnih troškova, a maksimalno do 25.000 kuna. 
Prihvatljivi su troškovi konzultantskih usluga (izrade prijave) za projekte koji su prijavljeni ili će se prijaviti na neki od natječaja programa Europske unije, a provode se ili će se provoditi na području Zagrebačke županije. Prijavitelj može za sufinanciranje prijaviti najviše dva projekta. 
Iz Zagrebačke županije pozivaju sve zainteresirane da se do 20. studenog 2013. godine jave na natječaj. Prijave se dostavljaju poštom na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za gospodarstvo, Ulica grada Vukovara 72/V, 10000 Zagreb, u zatvorenim omotnicama s naznakom „Ne otvarati – javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za troškove tehničke pomoći izrade projekata za fondove EU.“ 
Prijave se mogu donijeti i osobno u Urudžbeni ured Zagrebačke županije (Zagreb, Ulica grada Vukovara 72 – prizemlje, radnim danom od 7:30 do 15:30 sati). Tekst natječaja i prijavni obrasci nalaze se na web stranicama Zagrebačke županije: www.zagrebacka-zupanija.hr, a više informacija može se dobiti na broj telefona 01/6009-475 ili putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..


28. listopada 2013. godine

Uručena priznanja povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi

 

Gradsko društvo Crvenog križa Dugo Selo bilo je organizator ovogodišnje centralne proslave obilježavanja Dana dobrovoljnih darivatelja krvi za područje Zagrebačke županije. Stoga su 25. listopada u Dugom Selu uručena priznanja darivateljima iz svih gradova i općina Zagrebačke županije, koji su do ove godine krv dali 50 (žene 35), 75(55), 100(75) ili više puta. Priznanja i zahvalnice uručeni su i darivateljima kojih je dvoje ili više iz iste obitelji, te darivateljima koji su zbog bolesti ili starosti zadnji put ove godine mogli dati krv. Pokrovitelj ove proslave kao i niz godina ranije bila je Zagrebačka županija, a zahvalnice onima s najviše darivanja uručio je županStjepan Kožić obećavši kako će Županija biti i dalje uz njih. "U vrijeme globalizacije, kada zaboravljamo na one pored nas, vaši postupci i geste itekako su dobro došli", rekao je župan poželjevši darivateljima, 

prije svega, puno zdravlja. Predsjednica Županijskog društva Crvenog križa Štefica Kamenarić Filipović naglasila je kako je lani na prostoru županije prikupljeno više od 10.000 doza krvi, a veseli i podatak o 400 mladih koji su krv darovali prvi puta. Zahvalivši na ovoj izuzetnoj i nesebičnoj aktivnosti, Irena Jukić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu kazala je kako Županijsko društvo Crvenog križa prednjači po broju darivateljica, a zamjetan je i broj mladih koji se odazivaju akcijama. Darivateljima i darivateljicama čestitali su i priznanja uručili i predstavnici domaćina dugoselski dogradonačelnik Vlado Kruhak i predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Vjekoslav Cvijanović. S područja djelovanja Crvenog križa Dugo Selo priznanja su ove godine dobili: 
- za 35 puta darovanu krv - žene: Ana Levar; 
- za 50 puta -muškarci: Stjepan Kelemen, Duško Agić, Mario Horvat, Matija Barišec; 
- za 55 puta -žene: Milka Franjčić; 
-za 75 puta -muškarci: Josip Ivatek; 
- obiteljske zahvalnice: Belas Nada i Begović Ksenija, Antolković Mirica i Željko, Sabolčec Ankica i Ivica, Čop Ivo, Leo i Edo, Kralj Stjepan i Željko, Mašić Mirjana i Dušan te Pekera Smiljana i Zdravko. 
Za zabavni dio proslave pobrinuli su se glazbom i plesom članovi KUD-a Preporod.

 

 

 

AMŠ


Zabilježeno 8 slučajeva zaraze svrabom, panike nema

Na području dugoselske ispostave Doma zdravlja Zagrebačke županije, prema službenim prijavama liječnika odnosno pedijatara, zabilježena su za sada 8 slučaja zaraze svrabom. Šest njih evidentirano je u petak, a dva danas. Svi su obrađeni i pod terapijom, zaraza je pod kontrolom, saznajemo od dr.med. spec. epidemiologije Lucije Šarčević iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, Službe za epidemiologiju. Ne može se govoriti o epidemiji jer svi ti slučajevi nisu međusobno povezani - to su 3 male obiteljske epidemije (po dva zaražena člana), a ni ostala dva oboljela nemaju dodirnih točaka. "Nema panike, ne događa se ništa dramatično", poručila je epidemiologinja Šarčević. No, kao i kod svake zarazne bolesti pokrenuta je uobičajena zakonska procedura. Tako je epidemiološka služba danas izašla na teren u osnovne škole te u jedan vrtić na području dugoselske ispostave DZ ZŽ-a. Pregledima u 10 - tak razreda ustanovljeno je kako zaraze nema. Poslane su okružnice o ponašanju svim odgojno-obrazovnim ustanovama na ovom području, staračkim domovima kao i liječnicima koji svaki takav slučaj moraju prijaviti. Inače, svrab nema sezonski karakter, sporadični slučajevi javljaju se tijekom cijele godine. Na ovom je području od 1.siječnja do danas zabilježeno 11 slučajeva. "Svrab, šuga ili skabijes je parazitarana bolest površinskog dijela kože koju uzrokuje grinja Sarcoptes scabiei. Parazit se nalazi na onim dijelovima tijela gdje ima malo žlijezda lojnica jer sekrecija loja negativno utječe na život i razmnožavanje parazita. Bolest se prenosi s čovjeka na čovjeka u dugotrajnijem bliskom kontaktu (najčešće kućni kontakti, prijenos preko rublja, odjeće, posteljine, spolnim odnosom, spavanjem u istom krevetu...). Gustoća smještaja i nizak higijenski standard omogućuju lakše prenošenje bolesti i njeno održavanje. Klinička slika bolesti je intenzivni svrbež kože koji se pojačava noću i u toplini, danju su smetnje blaže; pojava sitnih kanalića/rovova (sivkasto crna linija na koži) najčešće između prstiju šake, ručnom zglobu, podlakticama, lakovima, pazusima, donjoj strani trbuha, unutarnjoj strani bedara, dojkama oko bradavica, spolovilu, donjoj strani stražnjice; pojava tamnih točkastih promjena, poput osipa, u težim slučajevima i bubuljica na zahvaćenom području; glava, lice, vrat, dlanovi i tabani kod djece mogu biti zahvaćeni, kod odraslih nije karakteristično; sekundarne bakterijske infekcije koje nastaju grebanjem kože. Dijagnoza se postavlja na temelju prisutnih kliničkih smetnji, a potvrđuje se dokazom uzročnika (mikroskopski) u sastruganom materijalu svježih sumnjivih promjena. Za liječenje na tržištu postoje različita antiskabijesna sredstva, potrebno je strogo pridržavati se uputa liječnika", stoji na stranicama HZJZ. Ako je zaražen jedan član obitelji, svi članovi preventivno dobivaju terapiju. S obzirom na prijenos preko rublja ili posteljine, tkanine je potrebno dezinficirati iskuhavanjem. Ukoliko je to nemoguće, posteljinu treba dobro zatvoriti u plastičnu vrećicu i ostaviti tako tjedan dana nakon čegase može ponovno upotrebljavati, savjet je dr. Šarčević. O daljnjem (ne) razvoju događaja javnost će biti informirana.

AMŠ


Predstavljen plan zimske službe za Zagrebačku županiju

U Zagrebačkoj županiji predstavljen je Operativni program radova održavanja državnih, županijskih i lokalnih cesta na području Zagrebačke županije u zimskom razdoblju 2013./2014. Pod zimskom službom podrazumijevaju se radovi neophodni za održavanje prohodnosti cesta i sigurnog odvijanja prometa, za režim prometa u zimskim uvjetima koji je određen posebnim propisima. Prema riječima Ivana Mikulčića, ravnatelja Županijske uprave za ceste Zagrebačke županije, Plan zimske službe obuhvaća razdoblje od 1. studenog ove godine do15. travnja 2014. godine, ali ovisno o vremenskim uvjetima dežurne službe spremne su reagirati prije, ali i nakon spomenutog datuma. 
Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije organizira provođenje zimske službe na 1220 km županijskih i lokalnih cesta na području Zagrebačke županije raspoređenih u dvije razine prednosti. Ceste prve razine prednosti su uglavnom županijske ceste te lokalne ceste većeg prometno-ekonomskog značaja s autobusnim linijama, prilazi željezničkim postajama i važnijim industrijskim i turističkim centrima koje se moraju staviti u stanje prohodnosti u roku od pet sati u nizinskom, odnosno osam sati u planinskom području, nakon što prestane padati snijeg. Ceste druge razine prednosti su županijske ceste manjeg prometno-ekonomskog značenja kao i sve lokalne ceste koje nisu u prvoj razini prednosti, a njihova se prohodnost mora osigurati najkasnije u roku 24 sata od trenutka prestanka padanja snijega. 
Za provođenje radova zimske službe osigurano je 25 ekipa organiziranih na sedam mjesta pripravnosti (Okuje, Goričica, Vrbovec, Samobor, Jastrebarsko, Zaprešić, Ivanić-Grad), 3 000 tona soli i 3 600 m3 sipine. Planirani troškovi zimske službe iznose 16,7 milijuna kuna. I ove godine izvođenje radova zimske službe za županijske i lokalne ceste na području Zagrebačke županije provodit će Županijske ceste Zagrebačke županije d.o.o. Hrvoje Sokol iz Hrvatskih cesta predstavio je plan održavanja državnih cesta na području Zagrebačke županije kojih ima 338 km, za što je osigurano 3950 tona soli u skladištima, 600 tona soli u silosima te 1500 m3 sipine. Zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović pozvao je sve sudionike realizacije Plana zimske službe na području Županije na pripravnost i kooperativnost te je apelirao na sudionike u prometu da koriste adekvatnu opremu za vrijeme zimskih uvjeta.

 

 

Mlikota i Ljuština nasmijali publiku

Predstava "Cinco i Marinko"postavljena na temu iz filma "Kad mrtvi zapjevaju" odigrana je 27. listopada u dvorani "Preporod" u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo. Tema smrti, čak i lažirane smrti radi osobne koristi, sama po sebi širi nelagodu uz stalnu prisutnost lijesa na sceni. Zanemari li se taj dio morbidnosti ostaje ozbiljnost položaja hrvatskih gastarbajtera u Njemačkoj koji se utapaju u nostalgiji te istovremeno traže boljitak na "hrvatski način" mimo zakona. No teške teme "nosi" najezda humora,od onog najcrnjeg do svakodnevnog,armiranog psovkama i prostaklucima.U takvom paketu i najteži životni čemer potiče glasan smijeh publike uz pljesak kojim su protagonisti Cinco i Marinko,odigrani umijećem profesionalnihglumaca Vedrana Mlikote i Duška Ljuštine,obilato nagrađeni.

 

 

Nadica Kozić


Profesor Baltazar gostovao u Dugom Selu

U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo 26. listopadau Dugom Selu je izvedena predstava Baltazar - put oko svijeta. Predstava nastala u koprodukciji Scene Gorica i Kazališta Tvornica lutakaizuzetno je uprizorenjeantologijskog crtića Baltazar iz Zagrebačke škole crtanoga filmauz koji su odrastale generacijeunatrag pet desetljeća. Prikaz je to putovanja čistačice parkovai pticekoje prolaze svjetskim metropolama do BaltazarGrada. Uz poznatezvijezde dječjih predstava Petre Radin i Filipa Detelića u predstavi se kao glumac pojavljuje i sam autor Mario Kovač glumeći nekoliko likova, od pizza-majstora, sultana do samoga Baltazara. Gluma, scena i glazbauspješno nose priču a fantastična raznolika kostimografija predstavu čine osebujnom. Budući ovaj antologijskihrvatski crtani film godinama nije viđen na malim ekranima, mlađeje generacije usmenom predajom trebalo upoznati s Baltazarom kako bi doživljaj ove sjajne predstave bio potpun.

 

 

Nadica Kozić


Pedeset ilegalaca lutalo Dugim Selom

U petak, 25. listopada, oko 14 sati, policijski službenici su na području PP Dugo Selo pronašli 50 stranih državljana, priopćeno je iz PU Zagrebačke. Strani državljani su u Dugom Selu počeli skakati iz vlaka koji je vozio na relaciji Šid - Rijeka. Radi se o 50 muškaraca, a njih 17 je u dobi od 15 do 17 godina (iz Tunisa, Sirije, Palestine, Maroka, Libije i Senegala) koji su odmah u Dugom Selu i locirani. Nakon što su privedeni u službene prostorije PP Dugo Selo na kriminalističko istraživanje kojim je utvrđeno da su nezakonito ušli u RH vlakom na liniji Šid – Rijeka, odvezeni su u Prihvatni centar za strance u Ježevo. 
U tijeku je postupak njihove readmisije u Republiku Srbiju.

I.G.O.

 

Dugoselska volonterka Anđelka Knezović Svetec otputovala u Tanzaniju

 

„Ne očekujem zahvalu niti pozitivnu emociju – želim samo činiti dobro drugima!“

 

Anđelka Knezović Svetec prva je volonoterka iz Dugog Sela koja je protekle subote 26. listopada, otputovala na jednomjesečno volontiranje u Tanzaniju u organizaciji Udruge Zdenac, a gdje će među žiteljima misije Ujewa raditi na promociji zdravlja trudnica. Ovo je njeno prvo volontiranje izvan granica Hrvatske, no ne i prvo. U razgovoru koji smo vodili prije njenog puta, i vrlo gustog rasporeda, doznali smo kako je gđa. Anđelka Knezović Svetec, bacc.physio., dugogodišnja volonterka koja je svoje prve humanitarne i nesebične projekte odrađivala kao 13-godišnja djevojčica prilikom obilaska stariji i nemoćnih građana Dugog Sela zajedno sa prijašnjim dugoselskim župnikom Lovretićem. „Unatrag pet godina volontiram s beskućnicima u Samostanu „Misionarke ljubavi - Sestre Majke Terezije“ u Zagrebu, a u sklopu svoje privatne prakse fizikalne terapije (otvorena u Dugom Selu od 2004. godine) beskućnicima pružam besplatne terapije. U suradnji s Patronažnom službom dugoselske ispostave Doma zdravlja Zagrebačke županije već dvije godine, također besplatno, vodim tečajeve za trudnice te pripremam trudnice za porođaj, vježbe za trudnice prilagođene tromjesečju trudnoće uz odobrenje liječnika ginekologa“, kazala je. Dodaje kako je najintimniji trenutak doživjela 1994. godine kada je njen brat nakon služenja mlade mise trebao biti upućen u misiju u Ruandi, a u njoj se automatski probudila želja za misionarskim putovanjem. Želja joj se tada nije ispunila…sve do sada. Vjeruje kako je upravo sada njen najbolji trenutak za prihvaćanje volonterstva u Africi jer uz veliku podršku supruga, obitelji, njene zajednice te uz njenu želju i volju za pomaganjem, njen boravak i misionarski rad biti će sigurno uspješan. 

Kumstvo u Tanzaniji

Udruga Zdenac neprofitna je organizacija civilnog društva, koja svoj rad temelji na kršćanskim vrednotama. Osnovana je 2003. godine u Splitu gdje ima sjedište, dok im je u Dugom Selu smještena Kuća Zdenac gdje se redovito održavaju seminari, duhovne obnove i brojne druge aktivnosti. U sklopu svog rada Udruga provodi dugogodišnji projekt „Kumstva u Tanzaniji“ kojeg su podržale brojne dugoselske obitelji. Program kumstva podrazumijeva pomoć djeci bez roditelja ili iz velikih obitelji koje ne mogu svojoj djeci omogućiti školovanje. Potrebno je poslati mail na Udrugu i potvrditi svoju nakanu te potom dobivate podatke o djetetu za kojega godišnje izdvajate 120 eura i time postajete njegov kum/kuma. Ovim iznosom djetetu se omogućuju svi potrebni uvjeti za školovanje jednog djeteta kroz godinu dana – školarina, školska oprema i pribor, knjige te jedan obrok dnevno.

Njen rad u misiji Ujewa koja se inače nalazi u jugoistočnom dijelu afričkog kontinenta bazirat će se na edukaciji primalja za vođenje tečajeva za trudnice koje će biti osposobljene za rad na terenu, nakon čega će zajedno odlaziti među seosko stanovništvo. Uz tečajeve samim trudnicama moći će i praktično pomoći savjetima, vježbama disanja, tehnikama koje mogu pridonijeti sigurnijem i lakšem porodu, kako majkama, tako i bebama. „Svo svoje iskustvo, znanje iz Hrvatske želim prenijeti na tamošnje osoblje, a sve u cilju spašavanja života“, ističe Knezović Svetec, navevši kako monitoring projekta nastaviti sljedećih 12 mjeseci kako bi se visoka stopa mortaliteta žena pri porodu nastojala ublažiti. Isto tako sva iskustva od tamo rado će primijeniti u svojim daljnjim projektima. Sljedeće godine, razmišlja proaktivno Anđelka, nastojat ću zajedno s predstavnicima Udruge Zdenac, organizirati pravi mali medicinski tim – stomatolog, liječnik obiteljske medicine i ginekolog, koji će biti prvi takav poslan u misionarstvo u Tanzaniju. Simpatična, otvorena i angažirana Anđelka svoj aktivizam i motiviranost širi svuda oko sebe, čega smo i mi postali svjesni tijekom razgovora, pri čemu nam je otkrila u principu svoju tajnu, što ju čini takvom. „Želim činiti dobro drugima, a za to ne očekujem zahvalu, niti pozitivnu emociju.“ Njena nesebičnost i altruizam osim u vjerskoj zajednici, prisutna je i u Centru za hagioterapiju Dugo Selo, u čijem je nedavnom osnivanju sudjelovala i sama, a kao dopredsjednica i hagioasistent kroz ovu terapijsku metodu za ozdravljenje čovjekove duhovne dimenzije nastoji pomoći i našim sugrađanima.

 

Iva Grgić Ozimec


Izlažu Vesna Majstorović i Branko Podolar

 

Izložba slika Vesne Majstorović i Branka Podolara postavljena jeod 25. listopada do 8. studenoga uprostoru Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo. Dvoje slikara,koji su članovi Likovne udruge Dugo Selo, zajedno su pohađali poduku iz slikanja pa tako ičešćepriređuju zajedničke izložbe. Vesna se predstavlja pretežito s pejsažima, jesenskim i zimskim motivima koji nastaju iznjezine velike ljubavi prema prirodi. Tako svoje doživljaje prenosi na slikarska platna koristeći široki spektar nježnih boja. Branko,koji je aktivan i u sesvetskoj udruzi slikara, pretežito izlaže cvijeće čiju ljepotu ističesnažnim intenzitetom boja. Izlaže mrtvu prirodu, portret i nadasve dojmljiv autoportret. Oboje sve to rade iz čiste ljubavi premaprirodii drugim motivima teiz osobnog zadovoljstva u slikanju gdje vide neograničenu mogućnosti izričaja svojih osjećaja. Izložbu je organiziralo Pučko otvoreno učilište Dugo Selo u okviru programa Listopad - mjesec kulture. Nakon uvodaravnatelja Nenada Haleuša - Malogprilikom otvorenja izložbe o izložbenoj postavi govorila je voditeljica za kulturu Nadica Kozić. Uglazbenomdijelu programa talentirana dugoselska flautistica Marta Sesar izvela jeConcertinofrancuskog kompozitora C. Chaminade . Posjetitelji će izložbu moći razgledatiradnim danom do 8. studenogod 8 do 15 sati.

 

 

 

Nadica Kozić


Zamjena salonitnih krovova u Dugom Selu

 

Veliko zanimanje građana izazvalo je predavanje o projektu „Moje Dugo Selo bez azbesta“ koje se održalo 24. listopada u Gradskoj vijećnici Grada Dugog Selo. Cjelokupno događanje koje su vani, ispred zgrade Gradske uprave, pratili i predstavnici tvrtki, proizvođača crijepova s prezentacijom svojih proizvoda – organizirala je Udruga Moj otok sa otoka Krka. Predavanje je održano uz potporu Grada Dugog Sela i Dugoselskog komunalnog i poduzetničkog centra. „Azbest je kancerogeni otpad koji mnogima visi iznad njihovih glava, a u Dugom Selu ugrožen je veliki broj građana“, smatra predsjednik udruge Nenad Maljković koji je širokom auditoriju nastojao objasniti opasnosti od azbesta te načine kako uz poticaje preko njihove udruge zamijeniti stari krov. Udruga nastoji izraditi katastar azbestnih krovova u Dugom Selu kako bi mogli raspolagati s točnim podacima o njihovom broju i kvadraturi. Udruga bazira svoj rad na udruživanju

proizvođača, izvođača i vlasnika krovova radi smanjenja cijena zamjene krovova, uz državni poticaj od 2,10 kn/kg skinutog azbesta za ovlaštenog sakupljača otpada. Donatori i pokrovitelji ovog projekta nude mogućnost zamjene pokrova na dotrajalim krovovima, kao i odvoz te zbrinjavanje štetnih azbestnih krovova potpuno besplatno, a ovisno o sakupljaču azbestnog otpada i proizvođaču moguće je dobiti i do 16 kn/m2 popusta za pokrov. Predsjednik Udruge ističe i mogućnost dobivanja sredstava Europske unije te iz lokalne i regionalne samouprave koje su zainteresirane subvencionirati ovaj projekt. Uključivanjem u udrugu, članovi pored toga, naveo je Maljković, dobivaju dodatne popuste kod firmi s kojima Udruga surađuje, pozvavši sve zainteresirane na kraju da se slobodno jave Udruzi gdje mogu dobiti konkretne odgovore i prijedloge za zamjenu njihovih krovova – http://mojotok.info , 051-855-855, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

I.G.O.


Mislav Martinek osvojio 3. mjesto među kadetima na Memorijalu “Saša Par”

U subotu i nedjelju 26. i 27. listopada na Zagrebačkom velesajmu odigran je 15. stolnoteniski memorijal “Saša Par”. Na turniru je nastupilo preko 350 igračica i igrača iz cijele Hrvatske. Na turniru je nastupilo četrnaest igračica i igrača Stolnoteniskog športkog kluba Dugo Selo. U subotu prvog dana u kategoriji najmlađih kadeta Luka Zlatkov ne prolazi svoju grupu dok Luka Dragun ispada u četvrtfinalu kao i Antonela Papak u kategoriji najmlađih kadetkinja. U kategoriji kadetkinja Ana Murat ispada u prvom kolu razigravanja. Kod kadeta: Ivan Matić, Filip Pehar, Luka Iviš i Dominik Jurinčić ne prolaze svoje grupe dok Mislav Martinek osvaja 3. mjesto u toj kategoriji. Kasnije će se pokazati da je to bio najbolji rezultat naših natjectatelja na ovom turniru. 
U nedjelju u kategoriji mlađih kadeta Luka Dragun isada u prvom kolu razigravanja, a Ana Murat ne prolazi svoju grupu u kategoriji juniorki. Svi ostali ispadaju u četvrtfinalu, Anamarija Tominac u kategoriji mlađih kadetkinja te Tomislav Nagy, Luka Martinek i Matej Murat u kategoriji juniora.

Zvonko Pokas


25. listopada 2013. godine

Prva eko slikovnica Dječjeg vrtića Dugo Selo

 

Dječji vrtić Dugo Selo predstavio je jučer svoju prvu Eko slikovnicu pod nazivom „Svako treba znati kako prirodu očuvati“ u čijem su stvaranju sudjelovala djeca iz skupina Zečići, Ivančice, Ptičice, Ježići i Patkice. Kroz likovni izričaj prikazala kako poimaju i doživljavaju ekološke teme – tako da na nekim crtežima imamo i važne poruke, kao što je „Zatvori vodu“, „Gasi svjetlo“, „Vježbamo zato jer je to zdravo i rastemo veliki“. U slikovnici su navedene i, uvijek svima zanimljive, - izjave djece. O ekologiji govore djeca predškolskog uzrasta, izdvajamo neke od njih - „Od drveta dobivamo kisik, kruške i jabuke. Možemo dobiti i papir.“, kazao je Mihael (6,5); Fran (6,3) kaže „Vodu čuvamo tako da u more ništa ne bacamo.“; a Noa (5,1) o recikliranju je rekao „Stare žarulje, nekakve stvari koje se više ne mogu upotrijebiti pa se od njih naprave nove.“ 

-Slikovnica je rezultat našeg rada u projekte Eko vrtić koji Dječji vrtić Dugo Selo kontinuirano provodi od 2009. godine, istaknula je koordinatorica projekta i odgojiteljica Romana Pejčić koja je ujedno uz prezentaciju održala i tribinu pod nazivom „Važnost ekološkog odgoja i odgoja za održivi razvoj“. Razvijanje svijesti o očuvanju okoliša i ekološke teme u odgoju i praksi – sveprisutno je u radu s djecom u ovom vrtiću. „Naša je vizija da vrtić bude mjesto u kojem dijete stječe važna prva iskustva o okolišu te u skladu s time razvija odgovorno i savjesno ponašanje“, navodi Pejčić. U vrtiću se, između ostalog, uče o važnosti racionalne potrošnje energenata – (gasi se svjetlo po izlasku iz sobe, zatvara voda ako se sapunaju ruke); o potrebi recikliranja (odvajanju bio otpada poslije ručka); o važnosti očuvanja prirode (proučavanje ptica nakon izgradnje kućice za ptice ili proučavanje glista u njihovom vrtu), itd. Od početka listopada pokrenut je i potprojekt „Djeca čuvari baštine“ u kojem se upoznaju s tradicijom, običajima, starim zanatima, nošnjom naših predaka, a u njihov centar koji su osmislili uz taj projekt dobro su došle tradicionalne drvene igračke koje su nedavno donirane Vrtiću. Sve ove aktivnosti važne su, također, prilikom ostvarivanja svih potrebitih koraka za treću obnovu statusa vrtića kao Međunarodnog Eko vrtića, čime će automatski dobiti brončani status Međunarodne Eko-škole/vrtića, što ih očekuje 2015. godine.

 

I.G.O.


Dođite na 2. POUmpkin day u POU Dugo Selo

Pučko otvoreno učilište Dugo Selo poziva sve na svoj 2. POUmpkin day koji će se održati 30. listopada. Velike, srednje i male očekuje dva sata dobre zabave počevši od 18 sati. Zabavu uključuje rezuckanje bundeva, buča ili tikva svih veličina pod stručnim nadzorom. Počnite odmah s izradom idejnih rješenja jer vas, kao i lani, očekuju nagrade za najoriginalniju, najstrašniju i najsmješniju bundevu. Upad na POUMpkin day iznosi 20 kuna po tikvi. U cijenu su uključene bundeve kao i posudba odgovarajućeg radnog pribora. Osim u rezanju bundeva, najmlađi se mogu zabaviti na dodatnoj radionici gdje mogu naučiti plesati POUmpkin ples ili okušati svoje snage u posebnim sportskim disciplinama poput kotrljanja bundeva u dalj. Sve to popratit će i fina zakuska spravljena od tajnih sastojaka. Stoga dođite na POUmpkin day 30. listopada u 18 sati. Prijave se primaju do utorka 29. listopada osobno u POU Dugo Selo, J.Zorića 21 a ili na tel. 2753-419.


24. listopada 2013. godine

Obilježavanje Dana dobrovoljnih darivatelja krvi

 

25.10.2013. godine obilježava se 60 godina dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa. 
Prva akcija organizirana je 25. listopada 1953. godine u Željezari Sisak, stoga je taj dan posebno posvećen ljudima koji nesebično daruju dio sebe da bi pomogli bližnjima u potrebi. 
Hrvatski Crveni križ je utemeljitelj dobrovoljnog darivanja krvi u Republici Hrvatskoj: promiče dobrovoljno darivanje krvi, organizira i provodi akcije darivanja krvi, okuplja i vodi evidenciju darivatelja krvi, te izdaje potvrde i dodjeljuje priznanja darivateljima krvi. 
Gradsko društvo Crvenog križa Dugo Selo organizator je ovogodišnje centralne proslave obilježavanja ovog dana za područje Zagrebačke županije. Stoga će 25. listopada u 19 sati u Restoranu Dioniz započeti proslava uručenja priznanja darivateljima iz svih gradova i općina Zagrebačke županije, koji su do ove godine krv dali 50 (žene 35), 75(55), 100(75) ili više puta. Priznanja i zahvalnice bit će uručene i darivateljima kojih je dvoje ili više iz iste obitelji, te darivateljima koji su zbog bolesti ili starosti zadnji put ove godine mogli dati krv. 
Pokrovitelj ove proslave kao i niz godina ranije je Zagrebačka županija i župan mr.sc. Stjepan Kožić, koji će osobno, te uz predstavnike Društva Crvenog križa Zagrebačke županije, Zavoda za transfuzijsku medicinu Zagreb i predstavnike grada domaćina, uručiti priznanja jubilarcima. 
Očekuje se oko 140 darivatelja i uzvanika, a zabavno-kulturni dio proslave uljepšat će svojim nastupom mladi članovi KUD-a Preporod. 
Sa područja djelovanja Crvenog križa Dugo Selo priznanja će ove godine dobiti: 
- za 35 puta darovanu krv- žene: Ana Levar; 
-za 50 puta -muškarci:Stjepan Kelemen, Duško Agić, Mario Horvat, Matija Barišec; 
- za 55 puta -žene: Milka Franjčić; 
-za 75 puta -muškarci: Josip Ivatek; 
- obiteljske zahvalnice:Belas Nada i Begović Ksenija, Antolković Mirica i Željko, Sabolčec Ankica i Ivica, Čop Ivo, Leo i Edo, Kralj Stjepan i Željko, Mašić Mirjana i Dušan , te Pekera Smiljana i Zdravko. 
Njima, ali i svim darivateljima krvi čestitamo njihov dan i upućujemo veliku zahvalnost za njihov nesebični i kontinuirani čin darivanja krvi.

 

Gradsko društvo Crvenog križa Dugo Selo
Osječka 3,
10370 Dugo Selo
Tel/fax:01/2753-130


Dođite na 2. POUmpkin day u POU Dugo Selo

Pučko otvoreno učilište Dugo Selo poziva sve na svoj 2. POUmpkin day koji će se održati 30. listopada. Velike, srednje i male očekuje dva sata dobre zabave počevši od 18 sati. Zabavu uključuje rezuckanje bundeva, buča ili tikva svih veličina pod stručnim nadzorom. Počnite odmah s izradom idejnih rješenja jer vas, kao i lani, očekuju nagrade za najoriginalniju, najstrašniju i najsmješniju bundevu. Upad na POUMpkin day iznosi 20 kuna po tikvi. U cijenu su uključene bundeve kao i posudba odgovarajućeg radnog pribora. Osim u rezanju bundeva, najmlađi se mogu zabaviti na dodatnoj radionici gdje mogu naučiti plesati POUmpkin ples ili okušati svoje snage u posebnim sportskim disciplinama poput kotrljanja bundeva u dalj. Sve to popratit će i fina zakuska spravljena od tajnih sastojaka. Stoga dođite na POUmpkin day 30. listopada u 18 sati. Prijave se primaju do utorka 29. listopada osobno u POU Dugo Selo, J.Zorića 21 a ili na tel. 2753-419.

 

 


23. listopada 2013. godine

Dođite na sutrašnje predavanje o projektu zamjene azbestnih krovova na području grada Dugog Sela


PROSLAVLJENA DEVEDESETA OBLJETNICA NK DUGO SELO

 

Nogomet se u Dugom Selu organizirano počeo igrati još daleke 1923. godine kada je osnovan Dugoselski športski klub - DŠK. Ovu značajnu obljetnicu proslavio je 22. listopada Nogometni klub Dugo Selo, koji je nasljednik "Deške" i "Jedinstva" , kako se klub zvao od 1945. godine do formiranja samostalne Hrvatske. 
Obilježavanje značajne obljetnice započelo je na gradskom stadionu u Dugom Selu odigravanjem utakmica, najprije pionirskih, a potom i seniorskih vrsta NK Dugo Selo protiv istovjetnih vrsta prvoligaškog kluba NK Lokomotiva iz Zagreba koje su stigle na čelu s trenerom Tomislavom Ivkovićem. 
U kategoriji pionira gosti su pobijedili rezultatom 4:2. 
Uoči senirorske utakmice nastupile su sa svojim programom i Dugoselske mažoretkinje, a unatoč prijateljskom ozračju seniorska je utakmica bila zanimljiva i napeta do kraja. Gosti su do 22. minute vodili rezultatom 3:0, no već do poluvremena Dugoselci su poravnali rezultat. U drugom poluvremenu gosti zabijaju još jedan pogodak za konačnih 4:3, premda su domaćini u posljednjim trenucima imali priliku za izjednačenje, ali nisu realizirali jedanaesterac . 

Uslijedila je potom zajednička večera na kojoj su sudjelovali i brojni ugledni gosti, među kojima i gradonačelnik Grada Dugog Sela Stipo Velić te predsjednik Nogometnog saveza Zagrebačke županije Stjepan Žugaj koji je, u ime Saveza, predsjedniku NK Dugo Selo Božidaru Grgošiću i izvršnom direktoru kluba Mladenu Vrabecu uručio priznanje povodom 90 godina NK Dugo Selo. 
Žugaj i Velić čestitali su klubu na značajnom jubileju, a Velić je dodao kako će se osobno založiti da nogometni klub dobije i zasluženu financijsku potporu unutar Zajednice športskih udruga Grada Dugog Sela. 

Predsjednik skupštine NK Dugo Selo Božidar Grgošić ukratko je podsjetio na bogatu povijest kluba i njegove uspjehe. Prve utakmice u Dugom Selu koje je tada imalo svega 1600 stanovnika, rekao je Grgošić, igrane su protiv Športskog kluba iz Ivanić Grada, a igralo se na starom igralištu na sajmištu od kojeg se klub oprostio 1986. godine. Prva utakmica na novom igralištu odigrana je te iste godine protiv NK Dinamo kojem je tada trener bio legendarni Ćiro Blažević. Grgošić je među brojnim uspjesima kluba izdvojio osvajanje trofeja pod nazivom Kup narodnog sporta 1958. godine te kao utakmicu koja je najduže ostala u sjećanju kada je 8. rujna 1998. godine NK Dugo Selo u šesnaestini kupa izbacio iz daljnjeg natjecanja tadašnjeg državnog prvaka NK Croatiu iz Zagreba rezultatom 3:2. 
Danas klub trenira i igra na novom stadionu za čije se uređenje Grgošić zahvalio Gradu Dugom Selu i brojnim sponzorima. U pogonu je preko dvjesto nogometaša od prstića do veterana, rekao je te dodao da je trenutačna pozicija kluba u 3. HNL ujedno i najveći stupanj natjecanja u kojoj se klub natjecao. 
Svečanost povodom proslave devedesete obletnice kluba bila je povod da se poreže i slavljenička torta.

 

 

 

Nenad Haleuš Mali


TRI KADETA IZ DUGOG SELA SUDJELOVALA NA DRŽAVNOM PRVENSTVU HRVATSKE U ŠAHU!

 

U subotu i nedjelju, 19. i 20. listopada u Topuskom je održano 11. Pojedinačno kadetsko prvenstvo Hrvatske u šahu do 8 godina. Sudjelovalo je 66 „kikića“ iz cijele Hrvatske – 16 kadetkinja i 50 kadeta, među njima je bilo i više sudionika nedavno završenog Pojedinačnog kadetskog prvenstva Europe u šahu. Sudjelovala su i tri kadeta iz Dugog Sela, svi učenici OŠ „Ivan Benković“ – Lukas Cajner (rođen 2005. godine), Josip Ivić (2005) i Ivano Ceci (2006). Cajner, Ivić i Ceci osvojili su po 4 boda i zauzeli mjesta u sredini turnirske tablice. Njihov trener (Joakim Puškaš) kaže kako su mali šahisti iz Dugog Sela igrali jako dobro, prikazana igra bila je bolja od osvojenih bodova te u budućnosti očekuje još bolje rezultate dugoselskih kadeta Treba istaći da je našim dječacima ovo bilo prvo veće zvanično natjecanje. Treninzi šahovske grupe održavaju se svaki ponedjeljak od 17.40 – 19.00 u prostorijama OŠ „Ivan Benković“. Pridružite nam se.

 

 

 

M.B.


22. listopada 2013. godine

Misijski mjesec Udruge Zdenac – volontiranje u Tanzaniji uskoro očekuje Dugoselku Anđelku Knezović Svetec

 

U sklopu misijskog mjeseca u Udruzi Zdenac, jučer je u prostoru školske knjižnice OŠ Ivana Benkovića održano predavanje časne sestre i misonarke Ljilje Lončar, ujedno i osnivačice Udruge Zdenac, za učenike drugih, četvrtih i šestih razreda. Njeno predavanje obuhvatilo je iskustva i doživljaje s dugogodišnjeg misionarskog djelovanja u Južnoj Americi i Africi, a učenici su imali priliku i pogledati dokumentarni film o volonterima u Tanzaniji čiji inspirativni rad je potaknuo učenike na živu interakciju sa časnom Ljiljom i njenim dvjema volonterkama. 
Udruga Zdenac – Zdenac Milosrđa, neprofitna je organizacija civilnog društva, koja svoj rad temelji na kršćanskim vrednotama. Osnovana je 2003. godine u Splitu gdje ima sjedište, dok u Dugom Selu je smještena Kuća Zdenac gdje se redovito održavaju seminari, duhovne obnove i brojne druge aktivnosti. Zanimljivo je napomenuti kako upravo tijekom misijskog mjeseca iz Dugog Sela će na put do Tanzanije krenuti jedna Dugoselka – Anđelka Knezović Svetec, bacc. physioth. Ona odlazi u područje Ujewi gdje ima svoje misijsko poslanje u suradnji s don. Antom Batarelom-Hrvatskim svećenikom koji u misijama djeluje već 36 godina. Njena misija će obuhvatiti promociju zdravlja trudnica i djece, a s obzirom da već godinama u suradnji s Domom zdravlja Dugo Selo priprema trudnice za porod u Tanzaniji ću educirati medicinsko osoblje u provedbi tečajeva za trudnice.

 

I.G.O.


Nove klupe u Perivoju grofa Drašković

 

Uživanje u jesenskim bojama i šetnjama kroz centralni gradski park – Perivoj grofa Drašković, od danas će biti još ljepše. Naime, danas su sve stare klupe zamijenjene novima, a radi se o 12 klupa. Postavljeno je i novih 10 koševa za smeće. Umjesto betonskih i metalnih klupe su zamijenjene drvenim, barok dizajna, koje svojim izgledom najviše odgovaraju višestoljetnoj parkovnoj arhitekturi. Kako doznajemo od stručne suradnice u Gradskoj upravi Grada Dugog Sela Zvjezdane Budor Klarić, sredstva za nabavu klupa i koševa omogućila je Hrvatska turistička zajednica na čije natječaje se uključila dugoselska Turistička zajednica. Za ovu namjenu dotirano je 20.000 kuna, a dodatnih 20.000 kuna omogućeno je prema financijskom planu TZ Dugo Selo. Dugoselski 

Perivoj grofa Drašković, osim što je glavni gradski park on je i jedno od mjesta u kojem se organizira niz turističkih manifestacija. „Nastojat ćemo stoga i sljedeće godine kandidirati naš gradski park, kojem bi prema procjeni trebalo oko 200.000 kuna za potpuno uređenje (obnoviti pješačke staze, most, itd.)“, dodaje Budor Klarić. Hrvatska turistička zajednica odobrila je TZ Dugo Selo ukupno 35.000 kuna, pa će tako preostalih 15.000 kuna biti utrošeno u izradu i postavljanje ploče dobrodošlice na istočnom ulazu u Grad (u Lukarišću nedaleko od benzinske postaje), a bit će napravljena po uzoru na istu koja se nalazi na zapadnom ulazu u grad. Kako doznajemo dobavljač je već odabran, i uskoro kreće postavljanje. Inače, TZ Dugo Selo je pokrenula postupak izrade novog plana grada čije je ploče zamijeniti one kod zgrade gradske uprave bivšeg suda, OŠ Josipa Zorića i kod željezničkog kolodvora.

 

I.G.O.


Održano 11. senzoričko ocjenjivanje meda

 

Ovogodišnji 4. festival pčelarstva Zagrebačke županije održat će se u Dugom Selu pod domaćinstvom dugoselske udruge pčelara Maslačak, a u organizaciji Zagrebačke županije, UO za poljoprivredu, ruralni razvoj i šumarstvo u suradnji sa županijskim udrugama i Zavodom za pčelarstvo zagrebačkog Agronomskog fakulteta. Danas je, kao dio te manifestacije, u kleti obitelji Bunčić, održano 11. senzoričko ocjenjivanje meda. Na ocjenjivanje je dostavljeno 97 uzoraka od 90 pčelara iz 9 pčelarskih udruga. Kušalo se njih 96 od bagrema, kestena, lipe, metvice, medljikovca, amorfe, livadni i cvjetni. Rezultati ocjenjivanja bit će proglašeni 9. studenog na otvaranju 4. festivala pčelarstva Zagrebačke županije u Dugom Selu.

 

 

 

AMŠ

 

 

Druženje s bakama i djedovima u DV Didi u Rugvici

Povodom Međunarodnog dana starijih osoba, koji se obilježava 1. listopada, u prostorima Dječjeg vrtića „Didi“ u područnom objektu „Maslačak“ u Rugvici, održano je druženje djece, odgojiteljica, baka i djedova. Djeca i odgojiteljice su se zahvalile bakama i djedovima na brizi, pažnji, suradnji i sudjelovanju. Kroz pjevanje, plesanje, šivanje te majstorije u stolarskim i kulinarskim zanatima su se razmjenjivala i prepričavala iskustva i priče naših najmilijih. Ovo ugodno poslijepodne pridonijelo je obogaćivanju i učvršćivanju socijalnih tj. obiteljskih i institucionalnih interakcija.

Odgojiteljice Milana Taloš Lopar i Sandra Kust


Sjajan nastup Taekwondo kluba Dugo Selo u Livnu

Na međunarodnom taekwondo turniru u Livnu "Livno open 2013" nastupilo je petero natjecatelja; Marin Orlović, Katarina Drmić, Ivica Jelušić, Krešimir i Ivan Drmić. Pod budnim okom trenera Honga osvojene su četiri medalje. Najbolji rezultat postigao je Matin Orlović osvojivši zlatnu medalju a samim time je i potvrdio odličnu formu koja se od kadetskog prvaka države i očekuje. Ivan Drmić osvojio je srebrnu medalju a istim odličjem okitio se i njegov mlađi brat Krešimir. 
Nakon teškog ždrijeba , naša jedina natjecateljica Katarina Drmić osvojila je brončanu medalju. 
S obzirom na tako dobre pojedinačne rezultate , naši kadeti su ekipno zauzeli drugo mjesto , što je također veliki uspjeh za Taekwondo klub Dugo Selo. 
U isto vrijeme u Zagrebu je održan jaki međunarodni turnir Craoatia open u formama i naš jedni predstavnik Nikša Stijepić plasirao se je na 12. mjesto, dok je naša seniorka Janja Bambić na Studentskom prvenstvu Hrvatske u formama zauzela je dobro četvrto mjesto. 
Sljedećeg vikenda naši natjecatelji odlaze na turnir u Novu Gradišku, a početkom studenog će se pokušati dokazati i osvojiti medalje na jakom međunarodnom A turniru "Croatia open" koji će se održati u Zagrebu.

JKB

 

 

Izlažu Vesna Majstorović i Branko Podolar

Pozivamo na otvorenje IZLOŽBE SLIKA u petak 25. listopada 2013. u 19,30 - prostor Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo. Zimske i jesenske pejsaže, cvijeće, mrtvu prirodu i druge motive izlažu Vesna Majstorović i Branko Podolar. Oni su članovi Likovne udruge Dugo Selo. U glazbenom programu nastupit će flautistica Marta Sesar. Izložba organizirana u programu "Listopad - mjesec kulture" bit će postavljena do 8. studenog o.g. u prostoru Učilišta, Ul. J. Zorića 21a/I. Posjetitelji će je moći razgledati u radno vrijeme Učilišta.

 

 


Profesor Baltazar u Dugom Selu

Predstava za djecu "Prof. BALTAZAR - puto oko svijeta" u Dugom Selu, u dvorani PREPOROD - subota 26. listopada u 11 sati! 
Ulaznice (20 kn) u Pučkom otvorenom učilištu Dugo Selo i Knjižari DENOVA!

Nova predstava - i nova uspješnica! - Gradskog kazališta SCENA GORICA (u koprodukciji s kazalištem Tvornica lutaka iz Zagreba) na pozornicu je dovela ni manje ni više nego - legendarnog profesor Baltazara. 
To je vesela priča o mogućnostima, različitostima te dobrim namjerama uz originalne likove iz crtića i prepoznatljivu glazbu. Priča prati znatiželjnu pticu, koja uvijek svugdje kasni jer želi vidjeti sve ljepote ovog svijeta. Nažalost, znatiželja će je udaljiti od njenog jata. Sama, izgubljena i tužna, ptica doputuje u Zagreb, gdje upoznaje smetlaricu, koja ju dovodi do profesora Baltazara, njezine jedine ruke spasa. 
Profesor Baltazar legendarni je lik iz animiranog serijala kojeg poznaju brojne generacije, kako djeca tako i njihovi roditelji pa čak i djedovi i bake. Već desetljećima na naše male ekrane on donosi priče o prijateljstvu, ljubavi i znanju, pokazujući nam kako crtani junaci ne moraju biti glasni i agresivni da bi privukli našu pažnju. Tvornica lutaka i Scena Gorica dovode prof. Baltazara na kazališne daske slijedeći vjerno estetiku i etiku originala. Scenaristica Petra Radin koristila je motive nekoliko poznatih epizoda Profesora Baltazara, koje je vješto ispreplela u priču o putovanju ka spoznaji, putovanju dvoje prijatelja - Smetlarice (Petra Radin) i ptice Toni (Filip Detelić) koji traže Baltazargrad. To njihovo putovanje nam je pružilo jedinstvenu priliku da na sceni prikažemo dva svijeta: onaj stvarni - temeljen na postojećim i poznatim lokacijama te onaj imaginarni u kojem su sva čuda moguća. 
Moje osobno zadovoljstvo krije se u činjenici da sam glumim profesora Baltazara, jednog od idola moje najranije mladosti. (Mario Kovač, redatelj) 
Ova predstava slijedi dobri duh crtića - obiluje univerzalnim porukama (znanjem i učenjem protiv agresije i nasilja, prihvaćanje različitosti te pozdravljanje tuđih uspjeha umjesto neuspjeha) koje pomažu djeci da izrastu u kvalitetne i potpune osobe.

 

Režija: Mario Kovač 
Scenarij (prema motivima priča): Petra Radin 
Glume: Mario Kovač, Filip Detelić i Petra Radin 
Kostimografija: Barbara Bourek 
Scenografija: Matija Šantić 
Lutke, rekvizita i model opere: Dunja Niemčić 
Izrada kostima: Barbara Bourek, Nikolina Husain i Dijana Mijić 
Glazba: Tomislav Babić 
Pjesma Bal Baltazar: Tomica Simović 
Pokret i koreografija: Maja Kovač 
Dizajn: Mario Mišković 
Fotografija: Maja Bosnić 
Dizajneri i majstori svjetla: Damir Sirotić i Alen Marin 
Majstor zvuka: Goran Stanilović i Matija Šantić

Predstavu u Dugom Selu organizira Pučko otvoreno učilište Dugo Selo


TRI KADETA IZ DUGOG SELA SUDJELOVALA NA DRŽAVNOM PRVENSTVU HRVATSKE U ŠAHU

 

U Topuskom je 19. i 20. listopada održano 11. Pojedinačno kadetsko prvenstvo Hrvatske u šahu do 8 godina. Sudjelovalo je 66 "kikića" iz cijele Hrvatske - 16 kadetkinja i 50 kadeta, među njima je bilo i više sudionika nedavno završenog Pojedinačnog kadetskog prvenstva Europe u šahu. 
Sudjelovala su i tri kadeta iz Dugog Sela, svi učenici OŠ "Ivan Benković" - Lukas Cajner (rođen 2005. godine), Josip Ivić (2005) i Ivano Ceci (2006). Cajner, Ivić i Ceci osvojili su po 4 boda i zauzeli mjesta u sredini turnirske tablice. Njihov trener Joakim Puškaš kaže kako su mali šahisti iz Dugog Sela igrali jako dobro, prikazana igra bila je bolja od osvojenih bodova te u budućnosti očekuje još bolje rezultate dugoselskih kadeta Treba istaći da je našim dječacima ovo bilo prvo veće zvanično natjecanje. 
Treninzi šahovske grupe održavaju se svaki ponedjeljak od 17.40 - 19.00 u prostorijama OŠ "Ivan Benković". Pridružite nam se.

 

 

 

M. B.


21. listopada 2013. godine

Uskoro dovršenje uređenja prometnica u Puhovu i Kozinšćaku

 

U tijeku je rekonstrukcija nekoliko prometnica na području grada, a zahvaljujući vrlo povoljnim vremenskim uvjetima radovi će biti zaključeni do kraja tjedna, moglo se čuti danas prilikom obilaska terena gradonačelnika Stipe Velića i voditelja odsjeka za komunalne i stambene djelatnosti Davora Miljanovića. Radi se o rekonstrukciji, proširenju i asfaltiranju prometnica u Puhovu – ulice Lužec, Boki i Puhovec. Ukupna vrijednost radova iznosi 360.000 kuna, a izvođač radova je tvrtka Swietelsky d.o.o.. Danas su prometnice presvučene slojem asfalta, a tijekom sljedećih dana bit će izvršeni završni 

radovi, uređene bankine i pristupi objektima stanara u ulicama, navodi Miljanović. U naselju Kozinšćak, u ulici Carski put radovi na rekonstrukciji prometnice obuhvatit će i uređenje frezanim asfaltom, metoda koja se unatrag više od godinu dana na dugoselskim prometnicima pokazala vrlo zahvalnim, kvalitetnim i ekonomičnim načinom uređenja. Radove na uređenju 700 metara Carskog pute izvode ekipe tvrtke Swietelsky d.o.o.. Doznajemo dodatno od voditelja Miljanovića kako su ekipe DUKOM-a d.o.o. ovih dana započele radove na izgradnji vodovoda u Indsutrijskoj zoni, od odvojka Industrijske ulice do novoizgrađene tvornice ulja PAVITA d.o.o.

 

I.G.O.


Gradska knjižnica obilježila 120 godina Krležinog rođenja

 

Gradska knjižnica Dugo Selo pridružila se mnogim kulturnim ustanovama koje ove godine obilježavaju 120 godina Miroslava Krleže. Tako je u petak 18. listopada okupila ljubitelje ovog književnog genija čije su riječi obilježile 20. stoljeće i uspjele se preliti i sadržati i u ovom stoljeću. Pjesme na kajkavskom iz Krležinog najvećeg poezijskog ostvarenja Balade Petrice Kerempuha interpretirao je glumac Dramske družine KUD-a "Preporod" Želimir Novak. On je, rekli bismo slikovito, već s prvom točkom, postao Petrica, baš onakav kakvim ga opisuju krležolozi - cinik, satirik, baladični komentator pučke i cjelokupne drame i zbilje hrvatske povijesti. Događaje iz pjesama Petrica i galženjaki, Ciganjska, Sanoborska, Ni med cvetjem ni pravice… zdušno i žustro ispričao je publici koja je svjedočila o njihovoj stalnosti. Njegov nastup pratile su Preporodove Koledarice pjevajući kajkavske popevke uz klavirsku pratnju prof. Tomislava Habulina. I nakon završetka ove književne poslastice organizirane povodom proslave velikog jubileja, Krležini stihovi još su dugo odzvanjali Knjižnicom. Među njima i oni iz pjesme Khevenhiller koji se danas koriste u svakodnevnoj komunikaciji 
Nigdar ni tak bilo
da ni nekak bilo,
pak ni vezda nebu
da nam nekak nebu.

 

 

 

 

Održan koncert Zvonka Bogdana

 

Panonske pjesme, pisme i pesme u Dugom Selu

 

"Večeras ću pjevati pjesme, pisme i pesme", započeo je svoj dugoselski koncert 19. listopada Zvonko Bogdan u Gradskoj sportskoj dvorani. Poznati pjevač panonske šansone, uz majstorsku svirku svojih sedam tamburaša, prenio je te večeri nemalom broju obožavatelja svih generacija glazbu vojvođanske i slavonske ravnice. Dva i pol sata izmjenjivali su se događaji i osjećaji proživljeni s tog prostora od planina do mora i obrnuto, a koje je Bogdan satkao u svoje pjesme. Jer svaka njegova pjesma ustvari je priča koju je on ispričao na zanimljiv način. Glasom koji ne blijedi izveo je poznate pjesme o sretnim i manje sretnim ljubavima kao i one o radostima života. Ljubio sam garave i plave, 

Jesen stiže dunjo moja, Već odavno spremam svoga mrkova, Kraj jezera jedna kuća mala, Ej salaši na sjeveru Bačke, Govori se da me varaš, Kad sam bio mlađan lovac ja, A ti se nećeš vratiti, Osam tamburaša s Petrovaradina, U tom Somboru, Prošle su mnoge ljubavi, Svirci moji… - pjevala je (i plesala) dvorana do zadnje pjesme. "Nemojte čekati dugo da nas ponovo pozovete", zahvalio je na kraju Bogdan publici na odličnoj atmosferi otpjevavši još jednom Ko te ima taj te nema. Koncert je održan u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo u sklopu Mjeseca kulture, a u suorganizaciji Sportskog centra Dugo Selo.

 

 

 

AMŠ


Nezainteresiranost za predavanja o prevenciji dijabetesa

 

Nakon što su proteklog tjedna zaključena uvodna predavanja na temu zdrave i pravilne prehrane predškolskog uzrasta u cilju rane prevencije dijabetesa koja su održali dr. Vjekoslav Cvijanović i dr. Dino Kramer dječji pedijatar, organizator istih, Udruga dijabetičara Dugo Selo, zbog relativno slabog odaziva roditelja u dječjim vrtićima nastojat će ovu vrlo važnu tematiku promovirati ponovo, putem roditeljskih sastanaka. Predsjednik Udruge Kruno Ivaniček, zajedno s doktorima, smatra da se edukativno-zdravstvena akcija u sklopu koje su održana predavanja u gradskom vrtiću DV Dugo Selo, te u Dječjem vrtiću „DIDI“ u Puhovu te u Prikraju – mora nastaviti, bez obzira što na početku ne polučuje veliki interes javnosti. Akcijom „Klinceze i klinci u zdravi život“ nastojalo ući u sferu koju zdravstveni sustav najviše zanemaruje i najmanje ulaže napore – primarnu prevenciju, i to u prevenciju jedne od najčešćih metaboličkih bolesti. A upravo razvijanje svjesnosti o važnosti uravnotežene ishrane, redovite tjelesne aktivnosti, praćenje tjelesnog indeksa mase među najmlađima doprinosi sprečavanju dijabetesa tipa 2 u kasnijom dobi. Uz predavanje organizirano je i mjerenje šećera kod djece. S obzirom da se radi o maloj djeci, umjesto mjerenja šećera u krvi primjenjuje se neinvazivana metoda mjerenja glukoze u urinu, svim roditeljima trebale su biti podijeljene trakice. Više od 500 trakica koje je za akciju donirala zagrebačka tvrtka „Biognost“, uz financijska sredstva tvrtke „HELB“ iz Dugog Sela, bit će podijeljena uz roditeljske tematske sastanke koje će se u narednom razdoblju organizirati u dugoselskim vrtićima.

 

 

Održan prvi dugoselski Zumbathon®

 

Pozitivna energija za AmoReVeru

 

U Dugom Selu održan je 20. listopada prvi Zumbathon®, humanitarni event kojim se prikupljaju donacije u humanitarne svrhe za neku potrebitu osobu ili organizaciju kroz Zumba® Fitness manifestaciju. Ovaj Zumbathon® organiziran je za dugoselsku Udrugu AmoReVera, a na inicijativu Studia FITnić instruktorice Martine Fitnić. Pozivu na sudjelovanje odazvali su se brojni članovi pa je dvorana OŠ Ivan Benković bila dupkom ispunjena. Uz instruktore iz Zagreba, Siska, Vrbovca, Jastrebarskog, Koprivnice, Rijeke plesalo se puna dva sata, a zumba koreografiju u hipnotičnom latino ritmu ubrzo su svladali svi bez obzira na dob. Događaju su prisustvovali i Zumba Jammer za Hrvatsku Jelena Diklić te ZES (Zumba Education Specialist) za Hrvatsku Marina Lorencin. Sve je zumbathonce, među kojima su bili i članovi AmoReVere, pozdravila i poznata glumica Ana Begić Tahiri. AmoReVera daje potporu osobama s intelektualnim, komunikacijskim i drugim poteškoćama vezanim uz poteškoće samozastupanja, kao i njihovim roditeljim. Podsjećamo, njen projekt JA-KOM, prvi portal augmentativne i alternativne komunikacije (AAC) s "Govornikom" na hrvatskom jeziku prepoznat je kao inovativan u znanstvenim krugovima. Udruga je u svibnju prošle godine realizirala projekt u suradnji s Tifološkim muzejom kroz inačicu JA-Muzej-KOM, a portal i Govornik predstavljeni su i na međunarodnoj KES-AMSTA 2012. Također, surađivala je i na projektu "ICT sustavi za osobe sa složenim komunikacijskim potrebama". Taj je projekt završio u veljači ove godine, a bio je financiran od strane Fonda za razvoj Sveučilišta u Zagrebu u sklopu programa Zajedno. Ovaj humanitarni plesni doživljaj nije propustio gradonačelnik Stipo Velić koji je pohvalivši rad udruge dodao kako će grad i dalje pratiti njen rad. Primjerice, sponzorirat će uređenje kuhinje, a pružit će i pomoć pri kandidaturi za EU fondove iz socijalne domene. Jedna od želja udruge je omogućavanje stanovanja i pomoć za život u zajednici uz pomoć (veću ili manju), koje ljudima s invaliditetom daju stvarnu mogućnost izbora i načina života. Kako je kazao predsjednik udruge Goran Karas, ova hvalevrijedna akcija pomogla je udruzi na više načina - osim donacija tu je i promocija, a najviše od svega, kao poticaj za dalje, napunila je sve pozitivnom energijom.

 

 

 

AMŠ

 

 

Nogometni klub Dugo Selo sutra prijateljskim utakmicama obilježava 90. rođendan

Povodom 90 godina neprekidnog uspješnog djelovanja Nogometnog kluba Dugo Selo sutra, 22. Listopada odigrat će se prijateljska nogometna utakmica između NK Dugo Selo i NK Lokomotiva Zagreb s početkom u 15 sati na stadionu NK Dugo Selo. Prethodno, u 13 sati odigrat će se prijateljska utakmica istih klubova, ali juniorskih ekipa. Dođite i podržite naše nogometaše i klub u njihovoj proslavi 90. rođendana.


TK Rugvica osvojio pet medalja na Livno open-u

 

Taekwondo klub Rugvica ovog vikenda je nastupio na dva natjecanja, kadeti i juniori nastupili su u Livnu u BiH na LIVNO OPEN natjecanju u konkurenciji 321 natjecatelja iz 32 kluba iz 3 države i osvojili 5 medalja sve redom brončanih. Osvajači su bili Dragan Kerošević, Lucija Nesnidal, Ivan Šapina, Toni Dujić i Nikola Ugarković. Drugi dio ekipe nastupio je na studentskom prvenstvu Hrvatske i tu zabilježio dobar rezultat naime Mihael Jelečević osvojio je drugo mjesto a Antonio Hrdan treće a to su ujedno i prve medalje za Tekwondo klub Rugvica sa studentskog prvenstva države.

 

DH


Raznovrsni stolnoteniski vikend

 

Protekle subote 19. listopada bio je dan odigravanja 3. kola stolnoteniskih liga. Prva ekipa u Prvoj stolnoteniskoj ligi Zapad ugostila je STK Industrogradnja i STK JOOLA iz Zagreba. U obije utakmice Dugoselci su slavili uvjerljivo sa po 4:0. Za ekipu su nastupili: Tomislav Maraković, Krunoslav Belić, Matej Murat i Luka Martinek. 
Ženska ekipa bila je na teškom gostovanju u Baškoj Vodi i Zadru. Dugoselke su u prvom susretu protiv STK Uranija izborile pobjedu rezultatom 4:1 a u drugoj utakmici protiv STK Jadera iz Zadra pretrpile poraz od 4:2. Ovim vrlo važnim bodovima za opstanak možemo biti iznimno zadovoljni. Ekipa je nastupila u sastavu: Lucija Tominac, Ana Murat, Leona Šantek i Anamarija Tominac. 
Druga i treća ekipa u 2. Hrvatskoj stolnoteniskoj ligi ugostili su STK Zagorec iz Krapine i STK Zabok. Druga ekipa u sastavu: Tomislav Ščanćar, Augustin Papak i Filip Prgomet doživjela je dva identična poraza od po 4:2. Treća ekipa: Mislav Martinek, Tomislav Nagy i Roman Budek svladala je STK Zabok rezultatom 4:2 a izgubila istim rezultatom od STK Zagorec. 
Četvrta ekipa u 3. Hrvatskoj ligi na gostovanj u Zagrebu poražena je od GSTK Zagreb rezultatom 4:0 a pobjedila ekipu STK Marathon rezultatom 4:2. Za ekipu su nastupili: Gabrijel Petrović, Ivan Matić i Luka Dragun. 
U nedjelju 20. listopada u Samoboru je odigran 2. Otvoreni turnir Zagrebačke županije u stolnom tenisu. Nastupilo je preko 160 igračica i igrača iz 21 kluba. Na turniru je nastupilo devetnaest naših igračica i igrača. Prvo mjesto osvojila je Ana Murat u kategoriji kadtkinja i Matej Murat u kategori juniora. Luka Dragun osvaja drugo mjesto u kategoriji najmlađih kadeta. Treća mjesta osvojila je Antonela Papak u kategoriji najmlađih kadetkinja i Luka Zlatkov u kategoriji klinaca.

 

Zvonko Pokas


18. listopada 2013. godine

Utvrđen prijedlog sedam kandidata za ovogodišnje
nagrade Grada Dugog Sela

 

Nakon zaključenog natječaja za podnošenje prijedloga za dodjelu ovogodišnjih nagrada i priznanja Grada, članovi Odbora za dodjelu nagrada i priznanja Grada Dugog Sela pod predsjedavanjem Željka Ivaničeka danas su razmatrali pristigle prijedloge. Ukupno je 14 predlagatelja koji su nominirali za nagrade Grada Dugog Sela za 2013. godinu te za nagradu Grada Dugog Sela za životno djelo – 23 kandidata. 
Godišnja nagrada Grada Dugog Sela dodjeljuje se građanima grada i drugim osobama, njihovim udrugama, ustanovama, poduzećima, vjerskim zajednicama i drugim pravnim osobama za zasluge u promicanju znanosti, gospodarstva, prosvjete, kulture, umjetnosti, športa, zdravstva, socijalne skrbi i svih drugih područja društvenog života, za postignute uspjehe u radu, zasluge za razvoj grada, unapređenje kvalitete življenja, te promicanje ugleda grada u zemlji i inozemstvu. Tako je HSLS Dugo Selo predložio za godišnju nagradu Udrugu Hrvata BiH „Rodna gruda“ Dugo Selo zbog dugogodišnjeg rada s mladima na očuvanju tradicije i baštine Hrvata porijeklom iz BiH, na širenju ugleda Dugog Sela izvan granica Hrvatske te zbog uspješne međunarodne suradnje s Irakom, navodi se. Također HSLS Dugo Selo predlaže voditeljicu dugoselske ispostave Doma zdravlja Zagrebačke županije Sunčanu Žuteković, dr. med., za svoj angažman i zalaganje na razvoju i unapređenju zdravstvene skrbi na području grada. Osnovna glazbena škola Dugo Selo kandidirala je devetero svojih učenika koji su tijekom proteklog razdoblja ostvarili zapažene rezultate na natjecanjima u Hrvatskoj te izvan naših granica. Skupina građana kandidirala je Tamburaški orkestar Osnovne glazbene škole Dugo Selo za svoje rezultat ostvaren na Europskom folklornom prvenstvu u Bugarskoj gdje su osvojili 1. mjesto. Gradski vijećnik Kruno Blažinović predložio je da godišnju nagradu dobije DVD Dugo Selo povodom njihovog jubileja 120. godišnjice rada i postojanja. DVD Dugo Selo također je predložila Vatrogasna zajednica grada Dugog Sela koja je predložila i DVD Andrilovec povodom njihove 60. godišnjice rada. Zajednica športskih udruga grada Dugog Sela kandidirala je povodom 90. godišnjice NK Dugo Selo, a Mirjana Devčić, urednica portala dugoselo.org predložila je Nikolu Banjeglava, predsjednika Kyokushin karate kluba Dugo Selo te potpredsjednika Hrvatskog kyokushin karate saveza koji je ujedno i dugogodišnji trener te sa svojim članovima ostvaruje hvalevrijedne rezultate. Povodom 160. godišnjice školstva na području grada – Osnovna škola Josipa Zorića predložila je OŠ Ivana Benkovića, te obrnuto. 
Zbog uspješnog rada i pozitivnog poslovanja gradski vijećnik Ilija Papak predložio je trgovačko društvo „Pećo interijer“ d.o.o. iz Dugog Sela. Također jedan od uspješnih obrtnika koji unatoč gospodarskoj krizi ostvaruje pozitivne poslovne rezultate – Danko Frljak, vlasnik autolimarskog obrta „D&M“ iz Dugog Sela, Udruženje obrtnika Dugo Selo smatra ga dostojnim kandidatom za dobivanje godišnje nagrade Grada. Gradonačelnik Dugog Sela Stipo Velić predložio je još jedan gospodarski subjekt koji već 20 godina uspješno posluje razvivši proizvodni pogon, tiskaru i knjižaru – Tiskara „ŠIM“ d.o.o. iz Dugog Sela. 
Nagrada Grada Dugog Sela za životno djelo dodjeljuje se građanima grada i drugim osobama koje rade na području grada za najviše zasluge u promicanju znanosti, gospodarstva, prosvjete, kulture, umjetnosti, športa, zdravstva, socijalne skrbi i svih drugih područja društvenog života Grada Dugog Sela. Tako je gradski vijećnik Stjepan Štefinovec za nagradu za životno djelo predložio Slaveka Dorodu, dugogodišnjeg predsjednika DVD-a Leprovica, osnivača ovog društva, aktivnog vatrogasca i volontera. Član Odbora Božidar Cik smatra kako je predložena osoba još uvijek predsjednik DVD-a te iz toga razloga nagrada za životno djelo zasada još ne bi mu trebala biti dodijeljena, što su ostali članovi prihvatili. S druge strane članovi Odbora predlažu da Gradsko vijeće razmotri sljedeće kandidate za dodjelu nagrada grada Dugog Sela – Udruga „Rodna gruda“, Osnovna glazbena škola Dugo Selo Tamburaški orkestar, Nikola Banjeglav, Sunčana Žuteković te tvrtke „Pećo interijer“, obrt „D&M“ te tiskara „ŠIM“. Ostalim kandidatima Odbor predlaže da gradonačelnik Dugog Sela uruči Zahvalnice Grada. Nagrade i priznanja, kao i svake godine dosada, dobitnicima će biti uručene na svečanoj sjednici Gradskog vijeća povodom proslave Dana Grada – 11. studenoga.

 

Iva Grgić Ozimec


Profesor Baltazar u Dugom Selu

Predstava za djecu "Prof. BALTAZAR - puto oko svijeta" u Dugom Selu, u dvorani PREPOROD - subota 26. listopada u 11 sati! 
Ulaznice (20 kn) u Pučkom otvorenom učilištu Dugo Selo i Knjižari DENOVA!

Nova predstava - i nova uspješnica! - Gradskog kazališta SCENA GORICA (u koprodukciji s kazalištem Tvornica lutaka iz Zagreba) na pozornicu je dovela ni manje ni više nego - legendarnog profesor Baltazara. 
To je vesela priča o mogućnostima, različitostima te dobrim namjerama uz originalne likove iz crtića i prepoznatljivu glazbu. Priča prati znatiželjnu pticu, koja uvijek svugdje kasni jer želi vidjeti sve ljepote ovog svijeta. Nažalost, znatiželja će je udaljiti od njenog jata. Sama, izgubljena i tužna, ptica doputuje u Zagreb, gdje upoznaje smetlaricu, koja ju dovodi do profesora Baltazara, njezine jedine ruke spasa. 
Profesor Baltazar legendarni je lik iz animiranog serijala kojeg poznaju brojne generacije, kako djeca tako i njihovi roditelji pa čak i djedovi i bake. Već desetljećima na naše male ekrane on donosi priče o prijateljstvu, ljubavi i znanju, pokazujući nam kako crtani junaci ne moraju biti glasni i agresivni da bi privukli našu pažnju. Tvornica lutaka i Scena Gorica dovode prof. Baltazara na kazališne daske slijedeći vjerno estetiku i etiku originala. Scenaristica Petra Radin koristila je motive nekoliko poznatih epizoda Profesora Baltazara, koje je vješto ispreplela u priču o putovanju ka spoznaji, putovanju dvoje prijatelja - Smetlarice (Petra Radin) i ptice Toni (Filip Detelić) koji traže Baltazargrad. To njihovo putovanje nam je pružilo jedinstvenu priliku da na sceni prikažemo dva svijeta: onaj stvarni - temeljen na postojećim i poznatim lokacijama te onaj imaginarni u kojem su sva čuda moguća. 
Moje osobno zadovoljstvo krije se u činjenici da sam glumim profesora Baltazara, jednog od idola moje najranije mladosti. (Mario Kovač, redatelj) 
Ova predstava slijedi dobri duh crtića - obiluje univerzalnim porukama (znanjem i učenjem protiv agresije i nasilja, prihvaćanje različitosti te pozdravljanje tuđih uspjeha umjesto neuspjeha) koje pomažu djeci da izrastu u kvalitetne i potpune osobe.

 

Režija: Mario Kovač 
Scenarij (prema motivima priča): Petra Radin 
Glume: Mario Kovač, Filip Detelić i Petra Radin 
Kostimografija: Barbara Bourek 
Scenografija: Matija Šantić 
Lutke, rekvizita i model opere: Dunja Niemčić 
Izrada kostima: Barbara Bourek, Nikolina Husain i Dijana Mijić 
Glazba: Tomislav Babić 
Pjesma Bal Baltazar: Tomica Simović 
Pokret i koreografija: Maja Kovač 
Dizajn: Mario Mišković 
Fotografija: Maja Bosnić 
Dizajneri i majstori svjetla: Damir Sirotić i Alen Marin 
Majstor zvuka: Goran Stanilović i Matija Šantić

Predstavu u Dugom Selu organizira Pučko otvoreno učilište Dugo Selo


Večeras Gradska knjižnica obilježava 120. godišnjicu Miroslava Krleže

Povodom 120 godina od rođenja Miroslava Krleže Gradska knjižnica Dugo Selo organizira večer poezije našeg književnog velikana. Glumac Želimir Novak interpretirat će izbor pjesama iz Krležinog ponajboljeg djela „Balade Petrice Kerempuha“. Za glazbeni dio večeri pobrinut će se „Koledarice“, pjevačka skupina KUD-a „Preporod“. Dođite i uživajte u kajkavskoj riječi u dvorani Gradske knjižnice Dugo Selo večeras, 18. listopada s početkom u 19:30 sati.
17. listopada 2013. godine

Održana sjednica Savjeta mladih

 

Savjet mladih Grada Dugog Sela danas je održao svoju sjednicu pod predsjedavanjem Danijela Bebeka. Raspravljano je o Programu rada za 2014. godinu. Planirano je aktivnosti za predstojeću godinu usmjeriti na 9 projekata koji bi se realizirali u suradnji s gradskim udrugama i institucijama, a raspoređeni tijekom cijele godine. Namjera prvog projekta "Ja sam za ples" je doprinijeti razvoju plesne kulture kod mlade populacije, počeo bi u veljači u suradnji s KUD-om Preporod, obuhvaćao bi tečajeve za standardni, folklorni i latinoamerički ples. Ove godine uspješno realiziran "Vozi duže, a ne brže" održao bi se i u travnju 2014. godine. Edukaciji za mlade vozače uključili bi se, uz PP Dugo Selo, auto i moto, biciklistički klubovi te udruge ljubitelja automobila. Ljeto u gradu rezervirano je za projekt istog naziva - krajem lipnja i u srpnju 4 vikenda zaredom održale bi se večeri posvećene rap glazbi, rocku, trashu te Tamburaška noć. 

U srpnju je planiran "Dan kreativnosti i sporta" koji se sastoji od natjecanja u raznim sportovima i fotografskog maratona. Ove ga godine nije uspio realizirati, no Savjet u 2014. ne odustaje od ljetnog kina na otvorenom. SCREEN on the GREEN održao bi se u kolovozu podno staromartinske crkve. Rujanski "Pokreni se" je projekt usmjeren na djecu, cilj mu je potaknuti na veću tjelesnu aktivnost. Obuhvaćao bi vježbanje u prirodi te terapijsko jahanje. Termin već uigranog "Festivala mladih" je studeni, a u novom programu je i humanitarni koncert "Mladi za mlade u potrebi" koji se ove godine neće održati. "Budi heroj" odnosno animiranje mladih darivatelja krvi također je u programu za 2014. godinu. Ukupni troškovi svih projekata iznose 64.500 kuna. Program su članovi Savjeta prihvatili, a o njemu će se raspravljati i na predstojećoj sjednici Gradskog vijeća. Pod točkom razno govorilo se o organizaciji ovogodišnjeg "Festivala mladih" u studenom čije su pripreme u tijeku. O svim nadolazećim projektima dugoselska javnost će biti obaviještena putem njihovih web stranica i društvenih mreža. Sjednici su prisustvovali predsjednik Gradskog vijeća Željko Ivaniček i pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Veljko Bertak.

 

AMŠ


16. listopada 2013. godine

Od sutra kreće druga faza remonta željezničke pruge – i dalje na snazi posebna regulacija prometa

 

Od 17. listopada u 2.00 sata do 15. studenoga u 23.59 sati traje druga faza kapitalnog remonta željezničke pruge Borongaj – Dugo Selo, stoji u obavijesti Hrvatskih željeznica. Tijekom te faze bit će na snazi posebna regulacija prometa. 
Svi vlakovi gradsko-prigradskog prijevoza vozit će po voznome redu od Savskog Marofa do Sesveta i obratno.
Svi vlakovi za prijevoz putnika (brzi, IC i putnički vlakovi) zaustavljat će se u kolodvorima Sesvete i Dugo Selo te u stajalištu Sesvetski Kraljevec. 
Određeni će vlakovi koji voze prema zagrebačkome Glavnom kolodvoru voziti skraćeno samo do Dugog Sela te će putnici vožnju nastavljati autobusima ili drugim vlakovima koji voze prema zagrebačkome Glavnom kolodvoru. Također neće voziti određeni vlakovi koji voze iz zagrebačkoga Glavnog kolodvora prema Dugome Selu te će putnici tih vlakova morati putovati vlakovima koji u smjeru Dugog Sela nastavljaju voziti prema voznome redu. Popis vlakova koji neće voziti te prijedloge zamjenskog prijevoza možete pogledati OVDJE
Umjesto vlakova br. 2171, koji iz Zagreb GK-a u smjeru Novoselca polazi u 4.27 sati, te br. 2170, koji iz Novoselca prema Zagreb GK-u polazi u 6.20 sati, na relaciji Sesvete – Novoselec i obratno vozit će autobusi
Tijekom ove faze radova ukinuti će biti vlakovi br. 2173 na relaciji Sesvete (10.30) – Novoselec (11.24) i br. 2172 na relaciji Novoselec (11.36) – Sesvete (12.42). Putnici vlaka br. 2172 mogu se do Sesveta prevesti vlakom br. 210, koji vozi na relaciji Vinkovci (8.48) – Zagreb GK (12.25) - Villach. 
Iz HŽ-a mole putnike da obrate pozornost na to da će se na relaciji Zagreb GK – Dugo Selo vlak br. 2211 (Zagreb GK – Koprivnica) s redovitim polaskom u 20.20 sati i vlak br. 2109 (Zagreb GK – Vinkovci) s redovitim polaskom u 20.28 sati spajati u jedan te će polaziti prema voznome redu vlaka koji polazi kasnije, a potom će od Dugog Sela nastavljati put zasebno i prema uobičajenim rutama. 
Također, u Dugome Selu do Zagreb Glavnog kolodvora spajaju se sljedeći vlakovi
- vlak br. 540 (Vinkovci – Zagreb GK) s redovitim polaskom iz Vinkovaca u 5.50 i vlak br. 580 (Osijek – Zagreb GK) s redovitim polaskom iz Osijeka u 5.30 sati koji će iz Dugog Sela polaziti u 9.25 sati. 
- vlak br. 2014 (Vinkovci – Zagreb GK) s redovitim polaskom iz Vinkovaca u 9.43 sati i vlak br. 2208 (Koprivnica – Zagreb) s redovitim polaskom iz Koprivnice u 14.00 sati koji će iz Dugog Sela polaziti u 14.58 sati 
- vlak br. 2016 (Vinkovci – Zagreb GK) s redovitim polaskom iz Vinkovaca u 11.16 sati i vlak br. 702 (Osijek – Rijeka) s redovitim polaskom iz Osijeka u 12.03 koji će iz Dugog Sela kretati u 16.07 sati 
- vlak br. 782 (Osijek – Zagreb GK) s redovitim polaskom iz Osijeka u 16.20 i vlak br. 2022 (Tovarnik – Zagreb GK) s redovitim polaskom iz Tovarnika u 15.00 sati koji će iz Dugog Sela kretati u 20.29 sati. 
Na vagonima spojenih vlakova bit će naznačena relacija vlaka. Mole se putnici da prilikom ulaska u vlakove koji se u Zagreb GK-u spajaju u jedan vlak obrate pozornostna to u koje vagone ulaze ili informaciju potraže kod konduktera!

 

I.G.O


Uhvaćeni krivci uvredljivih grafita na zgradama u centru

 

Nakon što su krajem rujna pročelja zgrada u centru Dugog Sela osvanula s grafitima šovinističkog i pogrdnog sadržaja, provedenim kriminalističkim istraživanjem nedvojbeno su utvrđeni krivci ovih kaznenih djela, doznajemo od zamjenika načelnika Policijske postaje Dugo Selo Marin Grgić. Radi se dvojici mladića K.K. i I.I., 17-godišnjaku i 18-godišnjaku koje policija dosada nije evidentirala za kaznena djela. „Okrivljenici su počinili kazneno djelo iz Kaznenog zakona članak 235. stavak 2. gdje stoji tko crtežima neovlašteno mijenja izgled zidova ili drugih površina, protiv njega će biti podnesena kaznena prijava“, ističe zamjenik načelnika Grgić. Protiv okrivljenika podnesena je prijava nadležnom državnom odvjetništvu. Motiv okrivljenih, dodaje Grgić, čista je obijest, vandalizam radi koje su zgrade na 4,5 lokacija u centru grada naružene uvredljivim porukama.

 

 

 

I.G.O


Radionica za klince u Pučkom otvorenom učilištu Dugo Selo ove subote!

Jesen i jesenske blagodati – tema je kreativne radionice za djecu predškolske dobi koja će se održati ove subote, 19. listopada, od 10:00 do 11:30 sati u prostoru Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo. Stručne voditeljice planiraju s najmlađima izradom ukrasnih predmeta od najrazličitijih jesenskih plodova proslaviti jedno od najljepših godišnjih doba. Pučko otvoreno učilište Dugo Selo svake subote organizira slične radionice, a nakon kreativnih, sportskih aktivnosti, prošle subote održana je i "kulinarska" u sklopu održane etno-gastronomske manifestacije "Stara jela 'z Dugog Sela". Pozivaju se svi roditelji i klinci da se slobodno pridruže radionici ove subote, neovisno o tome jesu li već bili na prethodnim - svi ste dobrodošli. Vidimo se!

 

 

I.G.O


15. listopada 2013. godine

RADOVI NA KUHINJU UŠLI U ZAVRŠNU FAZU

 

Ovih dana radovi na rekonstrukciji kuhinje i pratećih prostorija u Osnovnoj školi “Josip Zorić“ ušli su u završnu fazu. Nanošenjem posljednjeg dekorativnog sloja na fasadu zgrade, završeni su građevinski radovi i preostala je samo ugradnja štednjaka i opremanje objekta kuhinjskim namještajem. Radovi na rekonstrukciji kuhinje tekli su prema planu. „Sada možemo odahnuti jer samo je pitanje dana kad ćemo useliti u objekt i započeti s redovnom prehranom učenika. Razumijemo nestrpljenje i upite o završetku rekonstrukcije, no pri tome treba uzeti u obzir obim radova koji se proteže od rušenja stare 

zgrade, izgradnje novih temelja koji nisu bili u planu, ali su bili neophodni, do opremanja objekta rokovi kojeg ovise o čimbenicima na koje ne možemo utjecati“, poručila je ravnateljica Škole Mara Mamuza. Investitor projekta je Zagrebačka županija, a uloženo je ukupno 1.900.000 kuna. Ravnateljica ističe kako svi djelatnici Škole, kao i roditelji učenika, iščekuju završetak radova, te da nema razloga za zabrinutost jer izvođač radova posljednjih dana radi na objektu i do večernjih sati. Roditeljima i učenicima poručuje da imaju razumijevanja i još mrvicu strpljenja.

 

 

 


14. listopada 2013. godine

 

Održana manifestacija "Stara jela 'z Dugog Sela"

 

Jednom fino, uvijek fino

 

" Jel bu gotova ta pera?" 
"Evo, spekla se je", odgovorila je vrsna kuharica izvlačeći već petu protvanju iz pećnice. 
A ta pera, mirisna i topla, bila je samo jedna od gastronomskih delicija koje su se mogle kušati u subotu 12. listopada na rukometnom igralištu u sklopu manifestacije "Stara jela 'z Dugog Sela". Etno-gastronomski događaj organiziran je po prvi puta, a organizatori Pučko otvoreno učilište Dugo Selo u suradnji s Udrugom žena "Hrebinečko srce" i udrugom Savski lađari iz Rugvice, imali su namjeru podsjetiti na neka fina, a zaboravljena jela dugoselskog kraja. Kako su u tome uspjeli posvjedočili su i brojni posjetitelji čije su se zdjelice stalno praznile. Na bogatom domaćem meniju bili su još i žličnjaki s maslom, repa z bažulom, zlevanka, prigorska juha, jagle s čvarkima, kolači s rogačom… Sve se to mijesilo, peklo i kuhalo na licu mjesta, a mirise starinske kuhinje nadaleko su proširile članice Udruge žena iz Bedenice, Tučenika, Gradečkog Pavlovca i Svete Nedelje. U ponudi su bili i proizvodi OPG-a Štaba, OPG-a Jadanec - Čutura, OPG-a Sesan, OPG-a Vrhovnik, OPG-a Geri i Proizvodnje ljekovitog bilja Ferenčić. 

Uz jelo i pilo naravno da se i zaplesalo i zapjevalo. Za to su se pobrinuli redom Limena glazba KUD-a "Preporod", Izvorno folklorno društvo "Seljačka sloga" iz Gradečkog Pavlovca i KUD "Posavka" iz Oborova. Osim za želudac, pripremljena je i prava poslastica za oči - prikaz posavske svadbene povorke. Sretni mladenci i još sretniji svatovi sastali su se u centru Dugog Sela, i od vure krenuli prema Pučkom učilištu. Lijepe nošnje, raskošna svadbena kočija praćena članovim KUD-a "Tančec" iz Jalševca Nartskog nisu mogli ostati nezamijećene na gradskim ulicama. Time je najavljen još jedan segment programa - otvorenje etnografske izložbe "Posavska svadba" koju je u velikoj dvorani Učilišta postavio Marko Klak. Izložbu je u nazočnosti brojnih uzvanika predstavio ravnatelj POU-a Nenad Haleuš Mali, a otvorio predsjednik dugoselskog Gradskog vijeća Željko Ivaniček. Posjetitelji su mogli razgledati izvornu odjeću odnosno vjenčaninu te namještaj. Pojedini odjevni predmeti datiraju od 1918. godine, a samo su dio Klakove etnozbirke koju, ovaj mladi zaljubljenik u baštinu, stvara već duži niz godina. Zanimljive su bile i stare fotografije s vjenčanja. U subotnjoj manifestaciji "Stara jela z Dugog Sela" podjednako su uživali i mladi i stari, a nisu zaboravljeni ni oni najmlađi. Oni su, nakon što su veliki uspješno počistili i zadnju zdjelu, na radionici POU-a, zamijesili svoje delicije. Kako saznajemo, također uspješno.

 

 

 

AMŠ


Sutra počinje edukativno-zdravstvena akcija među klincima u vrtićima

“Klinceze i klinci u zdravi život“ naziv je edukativno-zdravstvene akcije koju organizira dugoselska Udruga dijabetičara, koja će se održati 15. i 17. listopada među dugoselskim vrtićanicima. Kako ističe predsjednik udruge Kruno Ivaniček, ovo je jedinstvena akcija po tome što se po prvi puta u Hrvatskoj problematika jedne od najčešćih metaboličkih bolesti provodi među najmlađima. 
Akcija će početi sutra organizacijom stručnog predavanja na temu zdrave i pravilne prehrane predškolskog uzrasta koje će održati dr. Vjekoslav Cvijanović i dr. Dino Kramer, dječji pedijatar u Dječjem vrtiću Dugo Selo. Predavanje će obuhvatiti i teme kako izbjeći pretilost i dijabetes. Na predavanje su pozvani svi roditelji djece koja pohađaju programe u Dječjem vrtiću Dugo Selo, kao i u Područnom odjeljenju u Lukarišću. Nakon predavanja roditeljima će biti podijeljene trakice za mjerenje glukoze u urinu koje će moći testirati kod kuće. O samim detaljima i načinu primjene testa glukoze u urinu djece roditelji će biti upoznati na predavanju. 
Nakon predavanja u Dječjem vrtiću Dugo Selo, najavljuje predsjednik dugoselske Udruge dijabetičara Kruno Ivaniček, sljedećeg dana 16. listopada, s početkom u 17 sati, dr. Cvijanović isto predavanje će održati u Dječjem vrtiću „Didi“ u Puhovu, dok 17. Listopada predavanje u Dječjem vrtiću „Didi“ u Prikraju održat će dr. Kramer i dr. Cvijanović. Procjenjuje se kako će ovom edukativno-zdravstvenom akcijom biti obuhvaćano 500 djece. 
U Hrvatskoj od dijabetesa boluje između 120 i 190 tisuća ljudi. Većina oboljelih su odrasli s dijabetesom tipa 2, ali broj djece oboljele od dijabetesa tipa 1 iz godine u godinu raste. U posljednjih desetak godina godišnja pojava ove vrste dijabetesa kod djece povećala se sa 8,8 na 10 novooboljelih na 100.000 djece godišnje. U Hrvatskoj danas od dijabetesa tipa 1 svake godine oboli od 100 do 120 djece u dobi do 14 godina. Pravi se uzrok toj bolesti ne zna, no činjenica je da su debljina i ubrzani rast djece faktori rizika koji mogu pospješiti razvoj dijabetesa. 
S obzirom da je Međunarodna dijabetološka federacija utvrdila temu kampanje za obilježavanje Svjetskog dana dijabetesa u periodu od 2009. do 2013. godine - „Dijabetes – edukacija i prevencija“, uz slogan „Zaštitimo našu budućnost“, dugoselska Udruga dijabetičara nastoji u tom duhu obilježiti nadolazeći Svjetski dan borbe protiv šećerne bolesti, koji će se obilježiti 14. studenoga.


Luka i Mislav Martinek na pobjedničkom postolju 10. stolnoteniskog memorijala Matija Gregić

U subotu i nedjelju 12. i 13. listopada u Osijeku je odigran 10. stolnoteniski memorijal Matija Gregić. Na turniru je nastupilo deset naših igračica i igrača. Najbolji rezultat ovaj put izborila su braća Luka i Mislav Martinek osvajanjem drugog odnosno trećeg mjesta u kategoriji kadeta. U istoj toj kategoriji Ivan Matić nije uspio proći prvi dio turnira - razigravanje po grupama, dok je Ana Murat ispala u četvrtfinalu u kategoriji kadetkinja. U kategoriji najmlađih kadeta Luka Dragun ispada u prvom kolu razigravanja kao i Antonela Papak u kategoriji najmlađih kadetkinja. U mlađim kadetkinjama Anamarija Tominac i Antonela Papak ispadaju u osmini finala a Luka Dragun u kategoriji mlađih kadeta ispada u prvom kolu razigravanja. U kategoriji juniorki Ana Murat ne prolazi svoju grupu kao ni Roman Budek u kategoriji juniora. U istoj kategoriji Tomislav Nagy ispada u osmini finala a Matej Murat u četvrtfinalu.

Zvonko Pokas


11. listopada 2013. godine

Dođite sutra na „STARA JELA 'Z DUGOG SELA“!

 

Oživljeni starinski recepti, mirisi iz bakinih kuhinja, ljepota raskoši posavskih narodnih nošnji uz glazbene nastupe KUD-a Tančec iz Jalševec Nartskog i Limene glazbe KUD-a Preporod – sve to i još više od toga ponuda je etno-gastronomske manifestacije „Stara jela 'z Dugog Sela“
Manifestacija će se održati sutra, 12. listopada na rukometnom igralištu, a u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo, te u suradnji s Udrugom žena „Hrebinečko srce“ i udrugom Savski lađari iz Rugvice. 
Događanje će obilovati gastronomskim delicijama kojima su se sladili naši djedovi i bake, kao što su jagle s čvarkima, repa z bažulom, zlevanka, žličnjaki z maslom, prigorska juha i pera. Upravo takav meni za sve posjetitelje pripremiti će članice Udruge Hrebinečko srce, a cijeli kulinarski proces stvaranja ovih domaćih jela bit će organiziran na otvorenom! Svoje domaću kuhinju i starinska jela prezentirat će i članice Udruge žena iz Bedenice, Tučenika, Gradečkog Pavlovca i Svete Nedelje, a u ponudi će biti i proizvodi OPG-a Štaba, OPG-a Jadanec – Čutura, OPG-a Sesan, OPG-a Vrhovnik, OPG-a Geri i Proizvodnje ljekovitog bilja Ferenčić. 
Program događanja počinje u 10:00 sati nastupom Limene glazbe KUD-a „Preporod“, a najavljen je i nastup Izvornog folklornog društva „Seljačka sloba“ Gradečki Pavlovec te KUD „Posavka“ iz Oborova. Posebno atraktivna komponenta manifestacije bit će dolazak posavske kočije i svadbene povorke u posavskim narodnim nošnjama, uz pratnju KUD-a Tančec, na rukometno igralište, nakon čega će, planirano je u 12 sati, otvorenje etnografske izložbe „Posavska svadba“ za čiji postav je zadužen Marko Klak, a koja će biti izložena u dvorani Pučkog otvorenog učilišta. 
Manifestacija „Stara jela 'z Dugog Sela“ organizira se po prvi puta s ciljem da se reprodukcijom i revitaliziranjem starih jela, proizvoda nastoji otrgnuti zaboravu tradicija i navade dugoselskog područja, istovremeno pružajući novim generacijama mogućnost doživljaja „života naši starih“. Zato organizatori poručuju najte propustiti „STARA JELA 'Z DUGOG SELA“!

 


10. listopada 2013. godine

Zagrebačka županija u Dugom Selu obilježila Svjetski dan učitelja

 

Zagrebačka županija danas je u Dugom Selu prigodnom svečanošću tradicionalno obilježila Svjetski dan učitelja. Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić je kazao kako treba raditi na statusu učitelja te podsjetio kako 40 posto županijskih proračunskih sredstava odlazi upravo za obrazovanje. Okupljenima se obratio i domaćin dugoselski gradonačelnik Stipo Velić, a svečanosti su nazočili načelnik susjedne općine Brckovljani Željko Funtek, predstavnici Ureda državne uprave u Zagrebačkoj županiji, predstavnici srednjih i osnovnih škola s područja županije, umirovljeni učitelji i naravno, djeca. Tom su prigodom župan Kožić i pročelnik UO za prosvjetu, kulturu, 

šport i tehničku kulturu županije Vjeran Štublin svim učiteljima koji odlaze u mirovinu uručili poklone kao zahvalu za njihov veliki doprinos obrazovanju mladih generacija. Među njima poklone su primili i prosvjetni djelatnici s ovog područja - učitelj povijesti Zvonko Biočić iz OŠ Stjepan Radić iz Božjakovine, prof. biologije i kemije Stipo Čeko i prof. tehničke kulture Jozo Pletikosić iz OŠ Dugo Selo te nastavnik praktične nastave Ivan Herceg iz SŠ Dugo Selo. U ime svih umirovljenika Zagrebačkoj županiji zahvalio se prof. matematike i ravnatelj Ekonomske škole Velika Gorica Žarko Bešić. Učenici OŠ Stjepan Radić iz Božjakovine s mentoricama Josipom Oreč Živković, Sanjom Biškup, Ivanom Budimčić i Draganom Turkalj čestitali su učiteljima njihov dan poklonivši im ples, pjesmu i recitaciju. Kulturno-umjetnički program upotpunio je i likovni performans osmašice Veronike Vurbić, mentor Robert Samardžić, koja je naslikala portret "strogog i pravednog" učitelja Biočića.

 

 

 

AMŠ


Projekt Osnovne škole Rugvica uspješno prezentiran na stručno-znanstvenom skupu

U organizaciji najstarije udruge učitelja Hrvatskog pedagoško-književnog zbora, Agencije za odgoj i obrazovanje, Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport grada Zagreba održan je državni, stručno-znanstveni skup u Opatiji od 23. do 25. rujna. Uz mnogobrojne predavače iz Hrvatske i Austrije, sudionici Skupa govorili su o strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije te sudjelovali u raspravi. Kroz praktične aktivnosti sudionici su se upoznali s načinom korištenja pravopisa i procjenom osobne kompetencije pri vrednovanju i ocjenjivanju učeničkih postignuća, govorilo se o obvezama razrednika, kvalitetnom vođenju roditeljskih sastanaka, individualnih razgovora, ali i kvalitetnom vođenju zapisnika učiteljskih i razrednih vijeća, uspoređivala su se iskustva, a tema je bila i reguliranje boravka i statusa stranaca u RH. Na Skupu je organiziran rad u radionicama i manjim skupinama, razmjenjivala su se iskustva iz prakse. Učiteljica razredne nastave, mentorica Vesna Žutak, poučena iskustvom na Proljetnoj i Jesenskoj školi učitelja i odgojitelja imala je petnaest minutno predavanje i prikaz dugogodišnjeg projekta Osnovne škole Rugvica - Škola u prirodi i Škola plivanja u Baškom Polju. Projekt je nastao u timskom stvaralaštvu s učiteljicom Sanjom Sirovec i defektologinjom Dubravkom Kostantinov. Predavanju je bio nazočan i ravnatelj škole Damir Luketić koji je dao podršku ovom načinu prezentiranja rada OŠ Rugvica i Općine Rugvica. Sudionici predavanja bili su ugodno iznenađeni našim uspješnim i petnaestogodišnjim projektom, posebno učitelji iz Splitsko-makarske županije.


Koncert Zvonka Bogdana

Evo banke cigane moj, Ej salaši, Već odavno spremam svog mrkova, Kad sam bio mlađan lovac, Nema lepše devojke, Ko te ima, taj te nema - samo su neke od pjesama Zvonka Bogdana. Svoje stihove oživljava već 45 godina, stoga nemojte propustiti njegove panonske šansone 19. listopada u Dugom Selu. Koncert počinje u 20 sati u Gradskoj sportskoj dvorani.


IKEA zaprimila preko 900 prijava za posao

IKEA je u prvih pet dana od objave oglasa za zapošljavanje dvadeset dvoje budućih kolega na svojim internetskim stranicama www.ikeaandme.hr zaprimila već preko 900 prijava potencijalnih posloprimaca. Najveći broj prijava, točnije 256 dosad, pristigao je za pozicije tzv. "Shopkeepera" tj. voditelje raznih odjela unutar prodaje buduće robne kuće. 
Podsjećamo, natječaj za zapošljavanje otvoren je do 13. listopada 2013.godine u ponoć. Ukupno je otvoreno 11 pozicija za dvadeset dvoje zaposlenika i to u Logistici (traže se buduće kolege s iskustvom vođenja skladišta i upravljanja procesima unutar skladišta), Prodaji (s iskustvom vođenja odjela unutar maloprodaje), Upravljanju poslovnim procesima te IKEA Hrani (IKEA restoranu - glavni kuhar i troje kuhara te administratora s iskustvom u računovodstvu i upravljanju inventarom) Bistrou i Trgovini švedske hrane - voditelji s iskustvom rada u ugostiteljstvu i/ili maloprodaji hrane i pića). 
"Cjelokupni postupak prijave potencijalnih posloprimaca odvija se isključivo putem stranica www.ikeaandme.hr te pozivamo zainteresirane da pažljivo poprate cjelokupni postupak. To se ponajviše odnosi na odgovarajući format životopisa. Naime, IKEA je u svrhu što brže i kvalitetnije obrade pristiglih ponuda priložila IKEA predložak životopisa za svaku pojedinu poziciju. Kandidati trebaju popuniti životopis i priložiti ga u naš sustav", stoji u IKEA-inom priopćenju. 
Sljedeći natječaj za radna mjesta u tvrtki IKEA bit će već u studenom ove godine kad će zapošljavati 15 kolega zaduženih za odnose s kupcima i dizajn interijera. Najveći natječaj za radna mjesta bit će početkom iduće godine kad će započeti zapošljavanje 200-tinjak zaposlenika robne kuće. IKEA robna kuća u Zagrebu otvorit će se u ljeto 2014. godine na istočnom ulazu u grad Zagreb kod Ivanje Reke. Ukupno će se zaposliti oko 300 ljudi koji će brinuti za oko 3 milijuna posjetitelja koje švedska tvrtka očekuje u prvoj godini poslovanja, a ponudit će oko 9 500 proizvoda.

AMŠ


9. listopada 2013. godine

Obilježen Dan neovistnosti

 

Gradska organizacija HDZ Dugo Selo, HVIDR-a Dugo Selo i predstavnici braniteljskih udruga položili su 8. listopada vijence i zapalili svijeće na spomen obilježje poginulim braniteljima kod pošte u Dugom Selu povodom Dana novisnosti Republike Hrvatske. Prigodno se nazočnima obratio predsjednik Gradskog odbora HDZ Dugo Selo Zdravko Šuker podsjetivši na značaj ovog praznika, ali i na činjenicu da on, unatoč značaju, još uvijek nije zaživio te izrazio nadu da će se ubuduće ta činjenica ipak izmjeniti.

 

 

 

N.H.M.


Započeo ciklus javnih tribina o hagioterapiji

 

Centar za hagioterapiju Dugo Selo organizirao je u ponedjeljak, 7. listopada, u prostoru Osnovne škole „Ivan Benković“ prvu u nizu javnih tribina koja će se održavati svakog prvog ponedjeljka u mjesecu. Vrlo posjećenu tribinu pod nazivom „Hagioterapija – put do cjelovitog zdravlja“ vodila je Anđelka Knezović Svetec, dopredsjednica Centra za hagioterapiju Dugo Selo, dok je predavanje o ovoj terapijskoj metodi za ozdravljenje čovjekove duhovne dimenzije održala Lela Crnek, mentorica hagioasistentica iz Centra za hagioterapiju Bjelovar. Tribinu su uz veći broj građana pratili ravnatelj OŠ Ivana Benkovića Branko Goleš, vlč. Slavko Kresonja (duhovnik CHDS) i hagioasistentice iz Centra za hagioterapiju Dugo Selo - Vesna Birt, predsjednica CHDS i Jelka Krišto hagioasistentica. Hagioterapija nije nepoznat pojam za vjernike. Istražuje strukturu čovjekove duše, otkriva njezina patološka stanja, traži način njihove dijagnoze te adekvatnu terapiju. „Medicina danas priznaje kako joj nešto nedostaje. Ona se koncentrira za izlječenje simptoma, dok je za potpuno izlječenje potrebno obuhvatiti i duhovnu dimenziju oboljelog čovjeka“, istaknula je Crnek. Hagioterapiju je utemeljio prof. dr. Tomislav Ivančić, profesor na Bogoslovnom fakultetu u Zagrebu sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Kao hrvatski model ozdravljenja počela se razvijati i izvan granica Hrvatske. Do danas u Hrvatskoj i inozemstvu (Austrija, Njemačka, Švicarska, Italija) djeluju brojni Centri za hagioterapiju, te su dosad održana brojna predavanja, seminari i tribine. U svrhu izobrazbe u tom području, osnovana je Ustanova za izobrazbu hagioterapije koja je ujedno i priznata od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, a dosad su održana četiri Međunarodna studija hagioterapije na kojima je prisustvovao i velik broj sudionika iz raznih zemalja svijeta. U tijeku je proces osnivanja Instituta za antropološku medicinu i hagioterapiju. 
Dugoselski Centar za hagioterapiju djeluje od 2. kolovoza 2012. godine, a smješten je u sklopu župnih prostora Župe Dugo Selo, Zorićeva 84, a sve informacije mogu se dobiti na telefonskom broju 091/3009-702.

 

 

 

I.G.O.


Martinski gradovi predstavljeni znanstvenicima

 

Prigodom međunarodnog stručnog skupa koji je u organizaciji Kulturnog centra sv. Martin održan 4. listopada na Katoličkom sveučilištu u Zagrebu predstavljena je baština sv. Martina koju brižno njeguju hrvatski gradovi. Među prvima je predstavljeno Dugo Selo kao prvi grad u Hrvatskoj obilježen stopom sv. Martina a koji je ujedno i postaja na hrvatskom ogranku europskog puta "Via sancti Martini". Kolažom dokumentarnih fotografija i prigodnim izdanjima prikazana je bogata baština sv. Martina koja se njeguje u Dugom Selu. Posjetitelji su mogli kušati templarske kolače i vino Sv. Martin s Martin Brega. 
U izložbenim prostorima Katoličkog sveučilišta tom je prigodom postavljena izložba slika s motivima lika i djela sv. Martina zaštitnika. Izložene su slike i skulpture iz zbirke Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo nastale tijekom godišnjih susreta likovnih umjetnika Zagrebačke županije.

 

NK


SUTRA HUMANITARNA AKCIJA „SOLIDARNOST NA DJELU 2013“

 

Tamburaški sastav KUD-a „Preporod“ najbolji je hrvatski sastav u svojoj kategoriji, odluka je to stručnog povjerenstva jubilarnog 20. Susreta hrvatskih tamburaških orkestara i sastava održanog ove subote u dvorani Preporod. Stručno povjerenstvo u sastavu Željko Bradić, Ivan Potočnik i Siniša Leopold odlučilo je dugoselskom Preporodu dodijeliti prvu nagradu u kategoriji tamburaških sastava, dok je drugu nagradu osvojio Tamburaški sastav Kud-a "Ježek" Beretinec i treću nagradu Tamburaški sastav KUD-a "Laz" iz Laza Bistričkog. „Tamburaši Preporoda pokazali su ovom nagradom da ponosno nose titulu najboljeg županijskog tamburaškog sastava, a sada i najboljeg sastava Hrvatske“, istaknuo je nakon manifestacije potpredsjednik KUD-a Preporod Mario Mlinarek.

 


KRUNOSLAV ŠVEDI PONOVNO NA POBJEDNIČKOM POSTOLJU

Državno prvenstvo Hrvatskog lovačkog saveza u lovnom streljaštvu održano je ove godine u Novigradu Istarskom. Ovo 19. prvenstvo donijelo je radost našem lovcu i strijelcu Krunoslavu Švediju, članu reprezentacije Lovačkog saveza Zagrebačke županije, inače članu LD „Sokol“ Stančić. Reprezentacija LS ZŽ pod vodstvom Stjepana Kirina, povjerenika za lovno streljaštvo LS ZŽ, (predsjednik LD „Zec“ Oborovo), osvojila je drugo mjesto. Prvaci Države postali su lovci iz Istarske županije, a trećim mjestom okitili su se lovci Grada Zagreba. U pojedinačnoj konkurenciji Krunoslav okitio se brončanom medaljom te je tim plasmanom opravdao i naslov najboljeg u Zagrebačkoj županiji.

 

Nakon pojedinačnog natjecanja poredak je slijedeći:
1. mjesto Mario Labinjanin Istarska županija
2. mjesto Eni Jugovac Istarska županija
3. mjesto Krunoslav Švedi Zagrebačka županija


Prvenstvo je održano od 27. do 29. rujna, a sudjelovale su reprezentacije iz 21 županijskog lovačkog saveza. Čestitke povjereniku za streljaštvo LS ZŽ Stjepanu Kirinu, cijeloj reprezentaciji naše Županije, a posebne čestitke trećem strijelcu u Državi Krunoslavu Švediju.

 

B. K.


7. listopada 2013. godine

 

Uspjeh na 20. Susretu hrvatskih tamburaških orkestara i sastava:

 

KUD „Preporod“ najbolji hrvatski tamburaški sastav!

 

Tamburaški sastav KUD-a „Preporod“ najbolji je hrvatski sastav u svojoj kategoriji, odluka je to stručnog povjerenstva jubilarnog 20. Susreta hrvatskih tamburaških orkestara i sastava održanog ove subote u dvorani Preporod. Stručno povjerenstvo u sastavu Željko Bradić, Ivan Potočnik i Siniša Leopold odlučilo je dugoselskom Preporodu dodijeliti prvu nagradu u kategoriji tamburaških sastava, dok je drugu nagradu osvojio Tamburaški sastav Kud-a "Ježek" Beretinec i treću nagradu Tamburaški sastav KUD-a "Laz" iz Laza Bistričkog. „Tamburaši Preporoda pokazali su ovom nagradom da ponosno nose titulu najboljeg županijskog tamburaškog sastava, a sada i najboljeg sastava Hrvatske“, istaknuo je nakon manifestacije potpredsjednik KUD-a Preporod Mario Mlinarek. 
Prvu nagradu u kategoriji tamburaških orkestara dobio je Tamburaški orkestar Centra tradicijske kulture Varaždin, drugu nagradu Tamburaški orkestar Ferdo Livadić iz Samobora, treću nagradu Tamburaški orkestar KUD-a "Mihovljan" iz Mihovljana. 
Ovogodišnji 20. Susret hrvatskih tamburaških orkestara i sastava okupio je devet najboljih tamburaških orkestara i 4 najbolja tamburaška sastava s oko 300 izvođača izabranih na županijskim smotrama i samostalnim nastupima od strane selektora te gosti – Tamburaši iz Cirkulana iz Slovenije. Za Susret se prijavilo i u selekciji aktivno participiralo 55 tamburaških orkestara i sastava iz 9 hrvatskih županija. Selektori Mihael Ferić, Stjepan Fortuna, Siniša Leopold, Ivan Potočnik i Dražen Varga odabrali su sljedeće sudionike Susreta: Tamburaški orkestar „Ferdo Livadić“ Samobor, Tamburaški orkestar KUD-a Mihovljan, Tamburaški orkestar KUD-a „Sv. Juraj“ Draganić, Županijski tamburaški orkestar „Stjepan Bujan-Stipić“ Čakovec, Tamburaški orkestar HPD-a „Rodoljub“ Virovitica, Tamburaški orkestar KUU-a ''Zvon'' Župne zajednice Mala Subotica, Tamburaški orkestar KUD-a „Tamburica“ Staro Petrovo Selo, Tamburaški orkestar KUD-a "Gaj" Zagreb, Tamburaški orkestar Centra tradicijske kulture „Varaždin“, Tamburaški sastav KUD-a „Laz“, Laz Bistrički, Tamburaški sastav KUD-a „Stari graničar“, Cirkvena, Tamburaški sastav KUD-a „Preporod“ Dugo Selo te Tamburaški sastav KUD-a „Ježek“ Beretinec. 
Hrvatski sabor kulture, koji ove godine slavi 65. godišnjicu, glavni je organizator Susreta, dok su kao suorganizatori bili uključeni Zajednica kulturno umjetničkih udruga Zagrebačke županije, Grad Dugo Selo i KUD „Preporod“. Svojom nazočnošću sve sudionike podržali su tajnik Hrvatskog sabora kulture Dražen Jelavić, gradonačelnik Grada Dugog Sela Stipo Velić i predsjednik Gradskog vijeća Grada Dugog Sela Željko Ivaniček, potpredsjednik KUD-a „Preporod“ Mario Mlinarek te predsjednik Zajednice kulturno umjetničkih udruga Zagrebačke županije Zlatko Herček koji je ujedno službeno otvorio manifestaciju. Tajnik Hrvatskog sabora kulture Dražen Jelavić tom prilikom zahvalio se svim partnerima uključenim u organizaciju, posebice Gradu Dugom Selu i KUD-u Preporod. 
Po zaključenju Susreta predstavnik HDS ZAMP-a Siniša Leopold dodijelio je „Nagradu za najbolje izvedenu skladbu hrvatskog skladatelja“ Tamburaškom orkestru "Gaj" iz Zagreba. Ekskluzivni sponzor 20. susreta ''Glazbarski obrt Mario Žmegač“ dodijelio je brač najuspješnijem orkestru Susreta, a bisernicu, najuspješnijem sastavu. Društvo za promicanje hrvatske kulture i baštine "Šokadija-Zagreb" dodijelio je najuspješnijem orkestru "Hrvatski tamburaški brevijar“ autora Mihaela Ferića.

 

 

 

I.G.O.


I na Martinu o sv. Martinu

 

Europski znanstvenici koji iz Madžarske, Francuske, Italije, Slovenije, Luxembourga i Hrvatske izlagali su na stručnom skupu koji je u subotu 5. listopada održan na Martin Bregu, u prostoru Kleti Bunčić. Tamo je boravila i članica Vijeća Europe odgovorna za europske kulturne tematske putove koja je, između ostaloga, iznijela mogućnost Hrvatske, sada EU članice za afirmacijom nacionalne baštine u tematskim projektima. 
I ovaj događaj pratila je izložba slika iz zbirke Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo, koje umjetničkim doživljajem prikazuju dugoselsku baštinu sv. Martina s prevladavajućim motivima stare crkve na Martin Bregu. Nakon izlaganja, kojem je nazočio i dugoselski gradonačelnik Stipo Velić, kraći glazbeni program izvele su Preporodove Koledarice uz glazbenu pratnju prof. Tomislava Habulina. 
U vrijeme održavanja stručnog skupa na Martinu su se okupili slikari s područja Zagreba i Županije koji su uglavnom i autori ranije nastalih umjetničkih djela posvećenih sv. Martinu. Do sljedećeg Martinja oni će izložiti nove slike koje će nastati nakon ovogodišnjeg susreta, tako će postojeća zbirka umjetničkih djela biti bogatija za 13 novih ostvarenja.

 

 

 


U Dugom Selu dočekani vojnici-hodočasnici iz Petrinje na putu do Marije Bistrice

Crkvu Božju nazivaju putujućom crkvom, Crkvom koja putuje prema svome cilju. „Evo i mi se upućujemo prema svome cilju, prema svetištu Majke Božje Bistričke, gdje ćemo zamoliti Majku Božju da nas zagovara, da nas prati, i da nam bude pomoćnica na našem životnom putu“. Ovim je riječima 4. listopada u petrinjskoj vojnoj kapeli na misnom slavlju i blagoslovu, vojni kapelan vojne kapelanije Svetoga Ilije proroka don Milenko Majić ispratio vojnike hodočasnike na tradicionalno pješačko hodočašće u Mariju Bistricu. Pješačko hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj prije osam godina pokrenuli su pripadnici 2. gardijske brigade „Gromovi“ zajedno sa svojim vojnim kapelanom, a tradiciju hodočašćenja su održali mladi naraštaji Oružanih snaga RH. Za 48 sati put dug 102 kilometra prešlo je 40 današnjih Tigrova i Gromova Gardijske motorizirane brigade, vojnika iz petrinjske vojarne „Pukovnik Predrag Matanović“. Vojnici hodočasnici iz Petrinje svake godine prolaze i dugoselskim krajem. U subotu 5. listopada iz pravca Siska i Matinske Vesi prošli su kroz Ježevo, Donju Gredu i Črnec Dugoselski, a potom i ulicama Dugog Sela i Prozorja. Vojnike hodočasnike u Dugom Selu je dočekao župnik dugoselske župe Sv. Martina biskupa, Slavko Kresonja. Njima i vojnom kapelanu Milenku Majiću uputio je riječi dobrodošlice i pozdrave. Nakon okrjepe, odmora, ugodnog razgovora i zajedničke molitve, vojnici su se zajedno sa svojim vojnim kapelanom zahvalili župniku, te se iz župnog prostora uputili u dugoselsku vojarnu „Pukovnik Milivoj Halar“ od kuda su nastavili hodočašće prema Mariji Bistrici. Po dolasku u Mariju Bistricu u nedjelju 6. listopada, vojnici su se uključili u središnji dio 21. hodočašća vojno-redarstvenih snaga RH i hrvatskih branitelja koje je organizirao Vojni ordinarijat u RH. Na hodočašću je sudjelovalo 2000 hrvatskih vojnika, 500 policajaca, više tisuća hrvatskih branitelja, njihovih obitelji i vjernika iz cijele Hrvatske.

Robert Ćaran


IZASLANSTVO GRADA POLOŽILO VIJENCE POVODOM SVJETSKOG DANA UČITELJA

 

Svjetski dan učitelja, koji se obilježava 5. listopada, i ove je godine u Dugom Selu obilježen polaganjem vijenaca na grobove prvim dugoselskim učiteljima. Na grobove Josipa Zorića i Jakova Černea, na Starom groblju u Dugom Selu, vijence su položili gradonačelnik Stipo Velić i njegov zamjenik Vlado Kruhak te ravnateljica OŠ Josipa Zorića Mara Mamuza i ravnatelj OŠ Ivana Benkovića Branko Goleš. 
Kako je tom prigodom istaknuo Branko Goleš ova je godina posebice značajna za dugoselsko školstvo jer se u njoj obilježava 160.-ta obljetnica školstva na ovom području, a tim povodom tiskane su i dvije knjige koje će uskoro biti predstavljene.

 

N.H.M.


IKEA raspisala natječaje za 22 radna mjesta – novi val zapošljavanja već sljedeći mjesec, te početkom sljedeće godine

IKEA je u petak, 4. listopada na svojim web stranicama www.ikeaandme.hr otvorila natječaj za novi val zapošljavanja u budućoj robnoj kući u Zagrebu, stoji u priopćenju tvrtke IKEA Hrvatska. Otvoreno je 11 pozicija za ukupno 22 radna mjesta. Natječaj je otvoren do 13. listopada 2013., a traže se djelatnici u odjelima Logistike, Prodaje, Financija i Upravljanja poslovnim procesima te odjelu IKEA Hrane (restoran, bistro i švedska trgovina hranom). 
Kako navode u Ikei, nakon zapošljavanja voditeljskog tima robne kuće, na natječaju održanom tijekom 2011. godine kada su za ukupno 8 pozicija dobili skoro 2.500 prijava iz 23 zemlje, ovo je prvi od nekoliko većih valova zapošljavanja koji će uslijediti u narednom razdoblju. 
Zapošljavanje će se odvijati „na uobičajen IKEA način“. To znači, nakon pregleda životopisa koji se šalju putem stranice www.ikeaandme.hr uslijedit će telefonski i intervjui licem u lice. Nakon toga slijedit će testiranje u tzv. Evaluacijskom centru gdje osim poslovnih vještina gledamo i usklađenost osobnih vrijednosti kandidata s onima tvrtke IKEA. 
Sljedeći natječaj za radna mjesta u tvrtki IKEA bit će već u studenom ove godine, kada će zapošljavati 15 djelatnika u odjelima odnosa s kupcima i dizajna interijera. Najveći natječaj za radna mjesta biti će početkom iduće godine kada će započeti zapošljavanje 200-tinjak zaposlenika robne kuće. 
IKEA robna kuća u Rugvici otvorit će se u ljeto 2014. godine, a ukupno ćemo zaposliti oko 300 ljudi. IKEA procjenjuje kako će u prvoj godini poslovanja njihove prve robne kuće u Hrvatskoj imati oko 3 milijuna posjetitelja kojima će biti ponuđeno oko 9.500 proizvoda.

I.G.O.


Održan turnir najmlađih tenisačica i tenisača

Teniski klub Dugo Selo organizirao je turnir za najmlađe tenisačice i tenisače protekle subote 5. listopada. Pod pokroviteljstvom Teniskog saveza Zagrebačke županije nastupila su djeca iz TK "Gem" Jastrebarsko, TK Vrbovec, TK Samobor, TK Kid Ivanić Grad i TK Dugo Selo. Samoborci su proglašeni najtrofejnijom ekipom, dok iz dugoselskog Kluba 4. mjesto u zlatnoj skupini osvojila je Sara Habeić. Ugodna športska atmosfera sa puno navijanja i odlične prezentacije tenisa najmlađih završila je uz dodjelu medalja i diploma te zajedničkom fotografijom svih sudionika. Turnir je ujedno bio i poslijednji iz serije turnira TZSŽ, nakon čega TK Dugo Selo nastavlja sa zimskim ciklusom turnira.

Andre Joureau


Stolnoteniski prvoligaši proteklog vikenda u Splitu i Zadru

U subotu 5. listopada odigrano je drugo kola stolnoteniskih liga. Prva ekipa u prvoj Hrvatskoj stolnoteniskoj ligi - Zapad bila je na dalmatinskom gostovanju koje je završilo polovičnim uspjehom. U prvoj utakmici u Splitu Dugoselci su pretrpjeli poraz rezultatom 4:1. Jedini bod za nas izborio je Tomislav Maraković pobijedivši Bakač Vedrana. Splićani su pokazali da su odlična ekipa i da će biti najozbiljniji kandidat za povratak u Superligu. Druga utakmica odigrana u Zadru završila je pobjedom Dugoselaca od 4:0. Zadrani u pomlađenom sastavu nisu mogli pružiti ozbiljniji otpor. Za Dugo Selo nastupili su: Krunoslav Belić, Tomislav Maraković i Matej Murat. Djevojke su u drugom kolu prve Hrvatske lige - Zapad ugostile ekipu STK Opatije. Na žalost, ovaj put neočekivano ponovo su pretrpjele poraz rezultatom 4:3. 
Druga i treća ekipa STŠK ”Dugo Selo” u drugom kolu 2. Hrvatske lige ugostile su ekipu STK Velika Gorica - Stanfar II i obje pretrpile poraze. Druga ekipa koja je nastupila u sastavu:Tomislav Ščanćar, Augustin Papak i Filip Prgomet poražena je uvjerljivo rezultatom 4:0. Treča ekipa nastupila je u sastavu: Mislav Martinek, Roman Budek i Tomislav Nagy a poražena je rezultatom 4:2. Četvrta ekipa koja nastupa u trećoj Hrvatskoj ligi ugostila je ekipu STK Zabok II i kao starije ekipe pokazala da je odličan domaćin prepustivši gostima oba boda nakon poraza od 4:2. Za ekipu su nastupili: Ivan Matić, Gabrijel Petrović i Luka Dragun. 
U nedjelju 6. listopada u Samoboru su odigrane utakmice županijskih liga. Ekipa STŠK ”Dugo Selo” u prvoj županijskoj ligi zabilježila je četiri pobjede i jedan poraz. Ekipa je nastupila u sastavu: Leon Lovrić, Ivo Ojvan i Dominik Jurinčić. Druga ekipa u drugoj županijskoj ligi izborila je tri pobjede uz jedan poraz. Za ekipu su nastupili: Filip Pehar, Luka Iviš, Alen Trešnjić i Matej Crnković.

Zvonko Pokas


Rugvički taekwondoisti nastupili na Kondor open-u

 

Taekwondo klub Rugvica imao je u subotu 5. listopada prvu ozbiljniju provjeru forme u jesenskom dijelu natjecanja i to na KONDOR OPEN-U na kojem je nastupilo 733 natjecatelja iz 7 država podijeljenih u 89 ekipa. Provjera forme je bila prilično uspješna jer je osvojeno 7 medalji i to 2 zlata, 1 srebro i 4 bronce. Zlato su osvojili Mario Zekić u konkurenciji juniora i Marino Matić u kicku, srebro Dominik Mršić u kicku a bronce Dragan Kerošević u konkurenciji seniora Ana Šaravanja u konkurenciji juniora te Leon Mršić i Dora Jazvić u kicku a ujedno su najmlađi natjecatelji u kicku zauzeli drugo mjesto ekipno. Sada natjecateljima iz taekwondo kluba Rugvica slijedi nekoliko jakih natjecanja a najvažnija će biti Croatia open i tri kvalifikacijska turnira za izbor juniorske reprezentacije Hrvatske s tim da će Taekwondo klub Rugvica biti domaćin trećeg kvalifikacijskog turnira 14.12.u školskoj sportskoj dvorani u Rugvici gdje će se na djelu moći vidjeti svi najbolji juniori Hrvatske.

 

Darko Hrdan


4. listopada 2013. godine

„Drugi mirovinski stup treba ukinuti!“, poručuju iz SUH-a

 

„SUH traži ukidanje drugog mirovinskog stupa“, istaknuo je zamjenik predsjednika SUH-a Milan Tomičić na jučerašnjoj javnoj tribini o mirovinskoj reformi i dopunskom zdravstvenom osiguranju, a koja se održala u Gradskoj vijećnici u organizaciji dugoselske podružnice Sindikata umirovljenika Hrvatske. U SUH-u smatraju kako je II. mirovinski stup štetan za većinu osiguranika, no najviše za osobe koje su ga dobrovoljno uplaćivale (kategorija osoba od 40 do 50 godina). Zakonom o dodatku na mirovinu osiguranici po II. stupu nemaju pravo na dodatak, navodi Tomičić. „Drugi stup služi kao instrument bankama za ostvarivanje većih prihoda. Hrvatski model je zapravo model Svjetske banke koji je, pod ucjenom ishođenja kredita i potpora međunarodnih financijskih institucija, prihvaćen samo u europskim bivšim socijalističkim zemljama i praktički je nepoznat Zapadnoj Europi“, dodaje. Stoga, SUH zagovara hitno ukidanje postojećeg drugog stupa, povrat akumuliranih sredstava (54 milijarde kuna) u prvi javni mirovinski stup, te postupno uvođenje profesionalnog modela mirovinske štednje zajedničkim prinosima zaposlenih i poslodavaca. Tomičić je istaknuo još nekoliko spornih točaka iz prijedloga novoga Zakona o mirovinskom osiguranju, od ukupno 20 točaka, kao što je povećanje dobne granice za odlazak u punu mirovinu, sa 65 na 67 godina, vezanje visine mirovine uz imovinski cenzus te prijedlog da se mirovine više ne isplaćuju putem pošte već banaka i tekućeg računa, o kojima SUH nastoji upoznati Vladu RH. Što se tiče izjednačavanja police dopunskog zdravstvenog osiguranja za sve osiguranike, kako za radnike, tako i umirovljenike, SUH podržava tu odluku. Imajući u vidu realnost da umirovljenici ulože u dopunsko osiguranje godišnje gotovo 416.000 kuna, a potroše oko 630.000 kuna, Tomičić drži kako će jedinstvenom cijenom police od 70 kuna i dalje biti održana dimenzija međugeneracijske solidarnosti spram starijih i potrebitih. No, dodaje, SUH traži s druge strane da se postojeći, deset godina stari prihodovni cenzus poveća sa sadašnjih 1.516 kuna po članu obitelji, odnosno 1.939 kuna za samca, na razinu relativne linije siromaštva koju izračunava Državni zavod za statistiku. Linija siromaštva je 2011. iznosila 1.850 kuna za člana obitelji, odnosno 2.200 kuna za samca. Ta kategorija građana i dalje bi trebala biti oslobođena plaćanja dopunskog osiguranja, kao nužna mjera borbe protiv siromaštva, zaključuje Tomičić.

 

I.G.O.


Hodočasnici i gosti dočekani na Martinu

 

Predstavnici martinskih gradova i župa okupili su se jučer na Martin Bregu u organizaciji Kulturnog centra sv. Martin kako bi dočekali martinske putnike. Tamo je pristigao Hubert Morel koji je prije više od dva mjeseca krenuo europskom rutom Via sancti Martini iz Lyona te prohoda više od 1.200 kilometara do Dugog Sela u svojim sedamdesetim godinama života. Na hrvatskom ogranku toga puta s njim su oko 130 kilometara hodali Hrvati Božidar Dragišić i Irena Stopfer. 
Tim povodom na Martin su pristigli predstavnici martinskih gradova i mjesta iz Varaždinskih Toplica, Martijanca, Brezničkoga Huma, Virjate Donjeg Sela sa Šolte. Njihsu u ime grada domaćina pozdravili zamjenik gradonačelnika Pavo Jakovljević i predsjednik Gradskoga vijeća Željko Ivaniček. Predsjednica Hrvatskog Centra sv. Martin dr Ines Sabotič pozdravila je goste u ime organizatora, a posebice direktora EU centra iz Toursa Antoine Selossa koji je 2007. godine na staru crkvu sv. Martinapostavio prvu stopu sv. Martina u Hrvatskoj. 

Pjevači Bratovštine sv. Martina sa Šolte nastupili su u glazbenom dijelu programa. Posebice zanimljivo je bilo uprizorenjegostiju izVirja koji su prikazali dolazak sv. Martina na konju u pratnji rimskih vojnika. Onje, vidjevši promrzlog prosjakamačem presjekao svoj vojnički plašt i ogrnuo siromaha. Tim je činom sv. Martin danas europski simbol dijeljenja. 
Gosti iz Virja počastili su sve sudionika ukusnim gastro-enološkim proizvodima kojima su uz scenski prikaz predstavili svoje mjesto. 
Ove zanimljive događaje vidjelo je vrlo malo mještana izuzev grupe učenika koje je doveo prof. Robert Samardžić.

 

 

 

Nadica Kozić


NAJTE PROPUSTITI „STARA JELA 'Z DUGOG SELA“!

 

Oživljeni starinski recepti, mirisi iz bakinih kuhinja, ljepota raskoši posavskih narodnih nošnji uz glazbene nastupe KUD-a Tančec iz Jalševec Nartskog i Limene glazbe KUD-a Preporod – sve to i još više od toga ponuda je etno-gastronomske manifestacije „Stara jela 'z Dugog Sela“
Manifestacija će se održati sljedeće subote, 12. listopada na rukometnom igralištu, a u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo, te u suradnji s Udrugom žena „Hrebinečko srce“ i udrugom Savski lađari iz Rugvice. 
Događanje će obilovati gastronomskim delicijama kojima su se sladili naši djedovi i bake, kao što su jagle s čvarkima, repa z bažulom, zlevanka, žličnjaki z maslom, prigorska juha i pera. Upravo takav meni za sve posjetitelje pripremiti će članice Udruge Hrebinečko srce, a cijeli kulinarski proces stvaranja ovih domaćih jela bit će organiziran na otvorenom! Svoje domaću kuhinju i starinska jela prezentirat će i članice Udruge žena iz Bedenice, Tučenika, Gradečkog Pavlovca i Svete Nedelje, a u ponudi će biti i proizvodi OPG-a Štaba, OPG-a Jadanec – Čutura, OPG-a Sesan, OPG-a Vrhovnik, OPG-a Geri iProizvodnje ljekovitog bilja Ferenčić. 
Program događanja počinje u 10:00 sati nastupom Limene glazbe KUD-a „Preporod“, a u 10:45 najavljen je nastup Izvornog folklornog društva „Seljačka sloba“ Gradečki Pavlovec, nakon čega će nastupiti KUD „Posavka“ iz Oborova. Posebno atraktivna komponenta manifestacije bit će dolazak posavske kočije i svadbene povorke u posavskim narodnim nošnjama, uz pratnju KUD-a Tančec,na rukometno igralište, nakon čega će, planirano je u 12 sati, otvorenje etnografske izložbe „Posavska svadba“ za čiji postav je zadužen Marko Klak, a koja će biti izložena u dvorani Pučkog otvorenog učilišta. 
Manifestacija „Stara jela 'z Dugog Sela“organizira se po prvi puta s ciljem da se reprodukcijom i revitaliziranjem starih jela, proizvoda nastoji otrgnuti zaboravu tradicija i navade dugoselskog područja, istovremeno pružajući novim generacijama mogućnost doživljaja „života naši starih“.Zato organizatori poručuju najte propustiti „STARA JELA 'Z DUGOG SELA“!

 

 

Program događanja:
10,00 sati Početak gastro dijela manifestacije

 

  • Nastup Limene Glazba KUD-a „Preporod“ (10,00 – 10,45)
  • Članice Udruge Hrebinečko srce na otvorenom pripremaju dva domaća menija:
    - jagle s čvarkima, repu z bažulom, zlevanku
    - žličnjake z maslom, prigorsku juhu, pera
  • Udruge žena iz Bedenice, Tučenika, Gradečkog Pavlovca i Svete Nedelje prezentiraju domaća jela i proizvode
  • Prezentacija domaćih proizvoda OPG-a Štaba, OPG-a Jadanec – Čutura, OPG-a Sesan, OPG-a Vrhovnik, OPG-a Geri i Proizvodnje ljekovitog bilja Ferenčić
10,45 - 11,15 sati Nastup Izvornog folklornog društva „Seljačka sloga“ Gradečki Pavlovec
11,15 - 11,45 sati Nastup KUD-a „Posavka“ Oborovo
11,45 sati Dolazak posavske svadbene povorke uz pratnju KUD-a „Tančec“ iz Jalševca Nartskog
12,00 sati

Otvaranje etnografske izložbe „Posavska svadba“ u postavi Marka Klaka

  • Nastup KUD-a „Tančec“ iz Jalševca Nartskog
  • Degustacija pripremljenih jela
Organizator: Pučko otvoreno učilište Dugo Selo
Suorganizatori: Udruga žena „Hrebinečko srce“
Ekološko - etnološko - rekreacijska udruga ljubitelja Save "Savski lađari"
Postav izložbe: Marko Klak
Sudionici programa: Limena glazba KUD-a „Preporod“ Dugo Selo
KUD „Tančec“ Jalševec Nartski
KUD „Posavka“ Oborovo
Izvorno folklorno društvo „Seljačka sloga“ Gradečki Pavlovec
Udruga umirovljenika Općine Bedenica
Udruga žena Tučenik
Udruga „Kragulj“ Sveta Nedjelja
OPG: Štaba
Jadanec-Čutura
Vrhovnik
Sesan
Geri
Ljekovito bilje „Ferenčić“

 

I.G.O.


Sutra sportska radionica za klince u dvorani

Sport i sportski duh – tema je sutrašnje radionice za djecu predškolske dobi koju svake subote organizira Pučko otvoreno učilište Dugo Selo. Nakon što je protekli tjedan održana kreativna radionica, sutra će se s početkom u 17 sati održati sportska, i to u prostorima stare pučke škole, Zorićeva 65. Pozivaju se svi roditelji da pripreme klince za aktivno provođenje vremena, po mogućnosti u trenirkice. Svi koji to žele, još uvijek se mogu priključiti i doći na radionicu u dvoranu stare pučke škole. Vidimo se!


Rukometni vikend u Gradskoj sportskoj dvorani

Ženski rukometni klub „Dugo Selo '55“ za ovaj vikend najavljuje utakmicu 4. kola 1. Hrvatske rukometne lige koja će se održati u Gradskoj sportskoj dvorani gdje će ugostiti ekipu Osijeka. 
Utakmica će se održati sutra, 5. listopada u 19:00 sati, a ulaz je slobodan. Ova utakmica je ujedno i novi izazov za naše rukometašice koje će, kao i gošće, nastojati ostvaritisvoju prvu pobjedu u novoj sezoni. Ovim putem ŽRK poziva svoje navijače, kao i sve građane ljubitelje sporta da dođuu Gradsku dvoranu i podrže naše djevojke na terenu! 
Ovaj vikend je ujedno pravi rukometni vikend. Naime, sutra će se održati utakmica 3. kola između naših dečkiju iz Muškog rukometnog kluba „Dugo Selo '55“ i ekipe RK Matulji. Utakmica počinje u 17:00 sati, također u Gradskoj sportskoj dvorani.


3. listopada 2013. godine

Centar Stančić proslavio svoj dan u sportu i zabavi

 

Kulturno-sportskim programom na vanjskim terenima, uz brojne goste i djelatnike, danas je obilježen Dan Centra za rehabilitaciju Stančić. Korisnici Centra sudjelovali su u sportskim natjecanjima „ogledavši“ snage s korisnicima Centra Dubrava, Prekrižje, Egida i Tuškanac, te naposljetku pokazavši daleko jaču sportsku pripremljenost u svim disciplinama. Za natjecanja, kao što je bilo potezanje užeta, slobodni udarci u gol, štafeta, itd. pripremio ih je prof. Ivan Novak, trener zlatne reprezentacije na Specijalnim olimpijskim igrama, a među natjecateljima bio je i Krešo Žalig, nositelj nekoliko zlatnih medalja iz Centra Stančić. Konkurencija je bila doista jaka, no cilj nije bio osvojiti medalje, već se dobro zabaviti, u čemu su svi sudionici uspjeli. U pauzama sportskih nastupa, održani su glazbeno-scenski nastupi korisnika, dok su na početku samog programa nastupile članice pjevačkg zbora KUD-a „August Cesarec“. 
Tom prilikom ravnateljica Centra Sanja Grbavac, u nazočnosti Marinke Bakule Anđelić iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom grada Zagreba, predstavnika Upravnog vijeća Centra Stančić, Centra za socijalnu skrb Dugo Selo, te drugih centara s kojima surađuju, nevladinih udruga, kao i brojnih umirovljenika Centra Stančić koje je ravnateljica posebno pozdravila, istaknula je postignuća i buduće planove ove ustanove. Između ostalog, otvaranje prve službe stanovanja u Dugom Selu koju koristi 40 korisnika, dva dnevna centra u Vrbovcu i Dugom Selu, a u pripremi je sustav pružanja stručne pomoći u zajednici, kao što je rana intervencija, intervencija u školi, podrška u integraciji u školski sustav, navela je ravnateljica.

 

 

 

I.G.O.


2. listopada 2013. godine

Ove subote nastup oko 300 izvođača na 20. susretu hrvatskih tamburaških orkestara i sastava

 

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture i suorganizaciji Zajednice kulturno umjetničkih udruga Zagrebačke županije, Grada Dugog Sela i KUD-a „Preporod“, u dvorani KUD-a „Preporod“ u subotu, 5. listopada, s početkom u 18 sati održat će se jubilarni 20. susret hrvatskih tamburaških orkestara i sastava kojim će se obilježiti 65. obljetnica Hrvatskog sabora kulture.
Na Susretu će nastupiti 9 najboljih tamburaških orkestara i 4 najbolja tamburaška sastava s oko 300 izvođača izabranih na županijskim smotrama i samostalnim nastupima od strane selektora te gosti – Tamburaši iz Cirkulana iz Slovenije. Ove godine za Susret se prijavilo i u selekciji aktivno participiralo 55 tamburaških orkestara i sastava iz 9 hrvatskih županija. 

Selektori Mihael Ferić, Stjepan Fortuna, Siniša Leopold, Ivan Potočnik i Dražen Varga odabrali su sljedeće sudionike Susreta: Tamburaški orkestar „Ferdo Livadić“ Samobor, Tamburaški orkestar KUD-a Mihovljan, Tamburaški orkestar KUD-a „Sv. Juraj“ Draganić, Županijski tamburaški orkestar „Stjepan Bujan-Stipić“ Čakovec, Tamburaški orkestar HPD-a „Rodoljub“ Virovitica, Tamburaški orkestar KUU-a ''Zvon'' Župne zajednice Mala Subotica, Tamburaški orkestar KUD-a „Tamburica“ Staro Petrovo Selo, Tamburaški orkestar KUD-a "Gaj" Zagreb, Tamburaški orkestar Centra tradicijske kulture „Varaždin“, Tamburaški sastav KUD-a „Laz“, Laz Bistrički, Tamburaški sastav KUD-a „Stari graničar“, Cirkvena, Tamburaški sastav KUD-a „Preporod“ Dugo Selo te Tamburaški sastav KUD-a „Ježek“ Beretinec. 
Po odluci stručnog povjerenstva, u sastavu Željko Bradić, Ivan Potočnik i Siniša Leopold, trima orkestrima i sastavima te njihovim dirigentima mogu se dodijeliti prva, druga i treća nagrada Hrvatskog sabora kulture. Predstavnik HDS ZAMP-a Siniša Leopold dodijelit će „Nagradu za najbolje izvedenu skladbu hrvatskog skladatelja“. 
Ekskluzivni sponzor 20. susreta ''Glazbarski obrt Mario Žmegač“ dodijelit će brač najuspješnijem orkestru Susreta, a bisernicu, najuspješnijem sastavu dok će Društvo za promicanje hrvatske kulture i baštine "Šokadija-Zagreb" dodijeliti najuspješnijem orkestru "Hrvatski tamburaški brevijar“ autora Mihaela Ferića. 
Pokroviteljstvo 20. Susreta potpisuje Zagrebačka županija, a supokroviteljstvo turističke zajednice Zagrebačke županije i Grada Dugog Sela.

 


Sutra javna tribina dugoselskog SUH-a o mirovinskoj i zdravstvenoj reformi

Sindikat umirovljenika Hrvatske Podružnica Dugo Selo sutra, 3. listopada, organizira javnu tribinu na temu „Mirovinska – zdravstvena reforma“ koja će se održati u 17:00 sati u Gradskoj vijećnici Grada Dugog Sela, Zorićeva 1. Za informacije o mirovinskoj – zdravstvenoj reformi bit će prisutan zamjenik predsjednika SUH-a Milan Tomičić. 
Za sve zainteresirane ulaz je slobodan!


Pučko otvoreno učilište organizira upise na tečajeve - svi zainteresirani još uvijek se mogu priključiti!

1) Tečajevi stranih jezika - njemačkog, engleskog i ruskog jezika i to za osnovnoškolce, srednjoškolce i studente. Nastava će biti organizirana 2 puta tjedno i jednom po blok sta, ovisno o potrebama i mogućnostima polaznika koji će se zajednički dogovoriti. 
2) INSTRUKCIJE iz stranih jezika, matematike, hrvatskog jezika... - organizirat će se pojedinačno (cijena 50 kn po satu) ili u grupi više od 3 osobe (40 kn po satu). Instrukcije će se održavati isključivo u prostorima Učilišta i prema potrebama polaznika. 
3) RADIONICE za predškolce (likovni, dramska, ritmičku, plesnu, sportsku). Radionice su prilagođene za djecu od 3 do 6 godina, a održavaju se svake subote u 17 h. 
4) RITMIKA za predškolce održava se utorkom i četvrtkom od 18 - 18:45h. Svi zainteresirani još uvijek se mogu upisati te se pozivaju da dođu u zadane termine!


1. listopada 2013. godine

 

Akcija Foruma seniora SDP-a Dugo Selo:

 

Jabuke za starije građane uz Međunarodni dan starijih osoba

 

Dijeljenjem jabuka i prigodnih promotivnih materijala u centru grada, Forum seniora SDP-a Dugo Selo obilježio je današnji Međunarodni dan starijih osoba. Ove godine SDP fokus stavlja na uravnoteženu i zdravu prehranu starijih osoba organiziravši akcije u većini svojih organizacija, a tako i u Dugom Selu. Aktivnim pristupom prema svojem zdravlju na način konzumiranja jednostavnih, raznolikih i lakih obroka te unos sirovih neprerađenih namirnica bogatim vlaknima uz redovitu tjelesnu aktivnost, što su preporuke nutricionista u cilju očuvanja zdravlja i preveniranja težih oboljenja osoba starije dobi. „Hrvatsko pučanstvo stari, oko 15 posto stanovništva ima više od 65 godina“, naveo je ovom prilikom predsjednik dugoselskog Foruma seniora Marijan Krivec, „kroz ovakve aktivnosti i akcije želimo senzibilizirati javnost na problematiku naših starijih građana te na potrebu da se društvo mora pobrinuti da im se osiguraju uvjeti za dostojanstveni život“, poručuje Krivec.

 

I.G.O.


Udruga dijabetičara Dugo Selo provodi edukativno-zdravstvenu akciju među klincima u vrtićima

“Klinceze i klinci u zdravi život“ naziv je edukativno-zdravstvene akcije koju organizira dugoselska Udruga dijabetičara, koja će se održati 15 i 17. listopada među dugoselskim vrtićanicima. Kako ističe predsjednik udruge Kruno Ivaniček, ovo je jedinstvena akcija po tome što se po prvi puta u Hrvatskoj problematika jedne od najčešćih metaboličkih bolesti provodi među najmlađima. „Stručnim predavanjima koje će održati dr. Vjekoslav Cvijanović i dr. Dino Kramer, dječji pedijatar, a na temu zdravog života djeteta – kako izbjeći pretilost i dijabetes, nastojat ćemo upoznati roditelje s važnosti zdrave prehrane i zdravog načina života od najranijih godina djeteta“, navodi Ivaniček. Akcijom će biti obuhvaćano i 500 djece Dječjeg vrtića Dugo Selo (matični objekt i Područno odjeljenje u Lukarišću), Dječjeg vrtića DIDI (Puhovo i Prikraj) koje će biti testirano na glukozu u urinu. 
Procjenjuje se da u Hrvatskoj od dijabetesa boluje između 120 i 190 tisuća ljudi. Većina oboljelih su odrasli s dijabetesom tipa 2, ali broj djece oboljele od dijabetesa tipa 1 iz godine u godinu raste. U posljednjih desetak godina godišnja pojava ove vrste dijabetesa kod djece povećala se sa 8,8 na 10 novooboljelih na 100.000 djece godišnje. U Hrvatskoj danas od dijabetesa tipa 1 svake godine oboli od 100 do 120 djece u dobi do 14 godina. Pravi se uzrok toj bolesti ne zna, no činjenica je da su debljina i ubrzani rast djece faktori rizika koji mogu pospješiti razvoj dijabetesa. 
S obzirom da je Međunarodna dijabetološka federacija utvrdila temu kampanje za obilježavanje Svjetskog dana dijabetesa u periodu od 2009. do 2013. godine - „Dijabetes – edukacija i prevencija“, uz slogan „Zaštitimo našu budućnost“, dugoselska Udruga dijabetičara nastoji u tom duhu obilježiti nadolazeći Svjetski dan borbe protiv šećerne bolesti, koji će se obilježiti 14. studenoga.

I.G.O.

 

Dočekajmo svetomartinske hodočasnike 3. listopada na Martinu

Putem Via sancti Martini 27. rujna krenuli su hodočasnici Hubert Morel iz Francuske, Hrvat Božidar Dragišić krenuo je iz Sv. Martina na Muri, a Hrvatica Irena Stopfer priključila im se na hrvatskom ogranku toga puta u Varaždinskim Toplicama. 
Oni su prvi hodočasnici koji prolaze hrvatski ogranak europskog puta sv. Martina koji vodi do Dugog Sela - Martin Brega. Hodočašće je organizirano uoči petog međunarodnog znanstveno-stručnog skupa o martinskoj europskoj tradiciji koji se održava 4. i 5. listopada u Zagrebu i Dugom Selu. 
Irena, Hubert i Božidar stižu u Dugo Selo u četvrtak 3. listopada na Martin Breg pored stare Crkve sv. Martina gdje ih štovatelji baštine Sv. Martina mogu dočekati. Na istom mjestu moći ćemo vidjeti prikaz dijeljenja plašta sv. Martina u pratnji rimskih vojnika u izvedbi predstavnika martinskog grada Virja. Predviđen je i glazbeni nastup pjevača iz Bratovštine sv. Martina sa Šolte. 
Pozivamo vas na doček svetomartinskih hodočasnika u četvrtak 3. listopada i 17 sati na Martin Bregu ispred stare Crkve, uz prigodni program i ponudu martinskih gradova.

 


Znanstveni skup i izložbe o sv. Martinu

 

Peti međunarodni znanstveno-stručni skup posvećen martinskoj tradiciji u organizaciji Kulturnog centra sv. Martin Hrvatska i drugih institucija održava se 4. listopada na Katoličkom sveučilištu u Zagrebu, te 5. listopada u Dugom Selu, prostor Kleti obitelji Bunčić. Grad Dugo Selo suorganizator je ovih događanja. 
Izložbe slika s motivima sv. Martina iz zbirke Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo bit će postavljene u prostoru Katoličkog sveučilišta i u Kleti obitelji Bunčić. 
Prigodom otvorenja izložbe slika o svetomartinskoj baštini u subotu 5. listopada Preporodove Koledarice izvest će prigodni program. 
Tog dana sastaju se slikari s područja Zagrebačke županije na Martinu koji će stvarati nove slike inspirirane likom i djelo sv. Martina zaštitnika, a koje će biti izložene prigodom predstojećeg obilježavanja Dana grada.