31. prosinca 2013. godine

 

Politička elita u Rugvici

 

Predsjednik RH Ivo Josipović u Rugvici

 

Dana 26.12.2013. u restoranu Ćurak pred tisuću posjetitelja uz izvođače izvorne pjesme iz Bosne i Hercegovine i nastup KUD-a Zov zavičaja iz Rugvice, svojom je nazočnošću uveličao i predsjednik RH Ivo Josipović. On se kratko obratio svojim govorom uz naglasak da bi Hrvatska država trebala Hrvatima u Bosni puno više pomagati u svakom pogledu. Također su bili prisutni gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, sadašnji predsjednik Skupštine grada Zagreba Darinko Kosor i bivši predsjednik iste Davor Bernardić te predsjednik Federacije BiH Živko Budimir i drugi. Zabava je potrajala do jutra.

 

Predstavnik KUD-a Zov zavičaja Vinko Mršić


Božićni koncert KUD-a Preporod u Lukarišću

Članovi folklornog ansambla KUD-a "Preporod" uz pratnju tamburaškog sastava i Ženska vokalna skupina "Koledarice" održati će u u nedjelju 5. siječnja 2014. godine Župnoj crkvi Uzvišenja Sv. Križa- Lukarišće s početkom u 10.00 sati, tradicionalni koncert božićnih pjesama i napjeva. Pripremavši se za svoj božićni koncert, Preporod je i ove godine posegnuo u bogatu škrinjicu narodnih pjesama koje čuva i čije izvođenje njeguje. Pjesmom i svirkom božićnih pjesama prikazati ćemo bogato hrvatsko narodno naslijeđe kroz sve hrvatske krajeve. Moći će se čuti nešto drugačiji način izvođenja božićnih pjesama uz pratnju tamburaškog orkestra s tradicijskim instrumentima poput farkaš tambura, samice i gajdi. Ansambl je za koncert pripremio Daniel Šturm, tamburaše uvježbao voditelj Zoran Jakunić , dok je Žensku vokalnu skupinu "Koledarice" pripremio Tomislav Habulin. Ulaz je besplatan.


30. prosinca 2013. godine

Savski dedeki doplovili s božićnim poklonima

 

Dok na dalekom sjeveru Djed Božićnjak dolazi u sanjkama koje po utabanoj prtini voze sobovi, u manje sjevernijoj Rugvici on dolazi vodenim putem. I to ne jedan Djed Božićnjak, već dvadeset i pet njih koji su u nedjelju 29. prosinca odlučili iskoristiti rugvički geostrateški potencijal za hitnu dostavu božićnih darova. Tako su drugu godinu za redom članovi Udruge ljubitelja rijeke Save - Savski lađari postaliSavski dedeki te sa svim darovima ukrcali u čamce. Mnogobrojna djeca s nestrpljenjem su ih čekala na unaprijed najavljenim punktovima - od Struge Nartske, Rugvice, Novaka Oborovskih, Preseke i na kraju Oborova. Savski dedeki iz svojih su nepromočivih vreća izvadili 380 poklona osiguranih

od Savskih lađara i Općine Rugvica. Uz smijeh i pjesmu, dobru atmosferu podgrijala je i fina ugostiteljska ponuda pa je druženje potrajalo do kasnih poslijepodnevnih sati. Kako saznajemo od glasnogovornika Savskih dedeka, problema u plovu Savom nije bilo, a sva su iskrcavanja i ukrcavanja prošla glatko. Također, svi su bili izuzetno zadovoljni ovom svojevrsnom primopredajom - djeca su dobila darove, a Dedeki pregršt dječjih osmijeha. Odmah je zakazan i novi susret, dogodine oko Božića na obali Save.

 

 

 

Ana - Marija Šprihal


Milijun kuna za organizaciju turističkih manifestacija

 

Zagrebačka županija i u slijedećoj godini nastavlja s poticanjem i financiranjem mnogobrojnih programa i projekata s ciljem obogaćivanja turističke ponude i pozicioniranja Zagrebačke županije kao zanimljive turističke destinacije. Tako je raspisan milijun kunavrijedan natječaj za dodjelu bespovratnih financijskih potpora u 2014. godini za organiziranje i održavanje gospodarskih, tradicijskih, kulturnih, sportskih ili drugih manifestacija na području županije koje potiču razvitak turističke djelatnosti. Natječaj je otvoren do 30. siječnja 2014. godine. 
Uz popunjen prijavni obrazac za natječaj, obavezno je priložiti program, organizacijski i financijski plan manifestacije s podacima o organizatoru i suorganizatorima, karakteristike manifestacije te pojašnjenje autentičnosti, tradicije i posebnosti u odnosu na slične manifestacije, dokaz o pravnom statusu organizatora (izvadak iz odgovarajućeg registra), potvrda nadležne porezne uprave o nepostojanju duga prema državi, ne starija od 6 mjeseci. 
Sredstva iz natječaja biti će namijenjena za sufinanciranje: aktivnosti i radova na neposrednoj realizaciji manifestacije, promotivnih aktivnosti, troškova organizacije kulturno-umjetničkog programa, izrade promidžbenih materijala, troškova prijevoza i smještaja sudionika itd. 
Tekst natječaja i prijavni obrasci nalaze se na web stranicama Zagrebačke županije (www.zagrebacka-zupanija.hr), a više informacija može se dobiti na tel. broju 01/ 6009421 ili e-mailom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Prijave i natječajna dokumentacija dostavljaju se osobno ili poštom na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za gospodarstvo, Ulica grada Vukovara 72, PP 974, 10001 Zagreb s naznakom "natječaj za turističke manifestacije". 
Inače, Zagrebačka je županija za turizam u 2014. godini predvidjela oko 3,6 milijunakuna.

 

AMŠ

 

Turnir MINI GREEN VOLLEYBALL RG OPEN 2013.

 

Odbojkašice Dugog Sela došle do četvrtfinala

U nedjelju 29.prosinca odbojkašice OK Dugo Selo - najmlađe kadetkinje godište 2001 i mlađe, sudjelovale su na turniru u mini odbojci u Zagrebu " MINI GREEN VOLLEYBALL RG OPEN 2013." gdje su polučile vrlo dobar rezultat. Od 22 ekipe iz cijele Hrvatske, ušle su u četvrtfinale turnira i plasirale se od 5 do 8 mjesta. Na turniru su bile 4 skupine. U skupini B Dugo Selo je razigravalo sa poš 4 ekipe iz skupine gdje je sa dvije utakmice od OK Medvešćak (1:2)4:15,15:12,15:4 i OK Sinj(0:3)16:14,15:8,15:5 izgubile a dvije utakmice sa OK Osijek 2(2:1)15:10,15:2,9:15 i OK Olimpik 2(3:0)16:14,15:12,15:7 pobijedile i zauzele 3 mjesto u skupini i plasirale se u osminu finala. U osmini finala igrale su sa drugom momčadi iz skupine A, OK Osijek inače prošlogodišnji prvak države u mini odbojci, kojeg su pobijedile sa (2:1)3:15,15:7,15:7 i plasirale se u četvrtfinale turnira. U četvrtfinalu ih je čekala momčad OK Linga 1 iz Osijeka inače prvoplasirana u svojoj skupini, koje su odnijele pobjedu sa (2;0)15:8,15:7. Na turniru, dobrom igrom su se iskazale Marta Pekvarić i Tara Turčinec.

P.O.


27. prosinca 2013. godine

KUD "CESAREC" I OVE GODINE UPRIZORIO ŽIVE JASLICE

 

Doživljaj Božića ove je godine bio poseban za vjernike s područja župe svetog Brcka. Naime, uz župnu crkvu u Brckovljanima i ove su godine, drugu godinu za redom, članovi Kulturno umjetničkog društva "August Cesarec" veoma živopisno uprizorili žive jaslice. Dan uoči Badnjaka i uvečer na sam Badnjak jaslice su privukle brojne posjetitelje, posebice djecu koja su im se i najviše radovala. 
Osim samim jaslicama, posjetitelje je razveselila i ženska vokalna skupina KUD-a koja je, u oba slučaja, izvela niz prigodnih božićnih pjesama.

 

 

 

N.H.M.


24. prosinca 2013. godine

Zajednička proslava Badnjaka pod vurom

 

Uz kuhano vino, bakalar i ribice u centru grada danas je u prijepodnevnim satima organiziran zajednički „Badnjak za građane pod vurom“. Grad Dugo Selo događanje organizira već nekoliko godina, a svake godine sve je posjećenije - kako zbog ukusne ponude hrane, tako i zbog neformalnog ugođaja. Kao i proteklih godina ovogodišnji Badnjak se ne bi održao da nema pomoći redovnih suradnika u organizaciji. Naime, zahvaljujući sredstvima Turističke zajednice Grada Dugog Sela, kupljen je bakalar i ribice koje su pak pripremali i dijelili članovi ŠRD-a Dugo Selo. Doznajemo, ove godine je građanima podijeljeno oko 400 porcija odličnog bakalara koji je pripremljen od strane kulinarskih majstora restorana Bunčić. Svoj neizostavni doprinos dala je, sa stotinu litara vina iz gradskog vinograda, i Udruga vinogradara i vinara «Terra sancti Martini» pa je uz logističku pomoć članova DVD-a Dugo Selo i glazbeno zabavni program Radio Martina postignuta izvrsna atmosfera kojoj je pogodovalo i prilično toplo i sunčano vrijeme. Najbolja potvrda da je sve bilo dobro organizirano je što su ponuđeni bakalar, ribice i vino «planuli» u svega dva sata.

 

 

 


Dugoselski SDP darivao jabuke božićnice

Članovi dugoselskog SDP-a također su građanima zaželjeli najljepše želje uz božićne i novogodišnje blagdane. Naime, današnjom akcijom u centru grada svim prolaznicima uputili su čestitke uz darivanje crvene jabuke božićnice. Darivanje ukrašenih jabuka zvanih božićnica tradicionalni je stari hrvatski božićni dar kojim su inače mladići darivali djevojke. Ovom akcijom SDP Dugo Selo ne isključuje nikoga već daruje sve, bez obzira na spol, dob ili bilo koje druge razlike i tako već više od deset godina, otkako se organizira akcija. Doznajemo kako ovakvu akciju na Badnjak, zasada organizira jedino gradska organizacija SDP-a Dugo Selo.

 

 

I.G.O.


Svečano potpisani ugovori o stipendiranju 12 novih gradskih stipendista

 

U Gradskoj vijećnici jučer je održano svečano potpisivanje ugovora o dodjeli stipendija Grada Dugog Sela. Grad Dugo Selo u ovoj školskoj godini ukupno stipendira 17 učenika i 28 studenata, a na jučerašnjem potpisivanju ugovor su sklopili novi stipendisti kojim će tijekom deset mjeseci primati stipendiju u iznosu od 550 kuna za učenike i 750 kuna za studente. Nakon što je 27. rujna objavljen natječaj o dodjeli stipendija prijavilo se 25 učenika, od kojih je 6 zadovoljilo te 23 studenata od kojih je propisane uvjete osiguralo njih 6. Među istim novim stipendistima po tri stipendije osigurane su učenicima i studentima deficitarnih 

zanimanja. Tako su stipendije dobili učenici srednje Medicinske škole te studenti Medicinskog fakulteta i Učiteljske akademije, smjer predškolski odgoj i učiteljski smjer. 
Sve gradske stipendiste pozdravili su gradonačelnik Stipo Velić i predsjednik Gradskog vijeća Grada Dugog Sela Željko Ivaniček. Upućujući čestitke svim dobitnicima stipendija i njihovim roditeljima gradonačelnik je izrazio nadu kako će im ovaj način gradske potpore olakšati njihovo obrazovanje i daljnje uspješno školovanje. „Nadam se da nećete zaboraviti vaš grad“, kazao je te na kraju svima zaželio sretne božićne i novogodišnje blagdane. Nakon potpisivanja, gradonačelnik je, zajedno s predsjednikom GV Ivaničekom, studentima i učenicima podijelio prigodne poklone.

 

 

 

I.G.O.


23. prosinca 2013. godine

Pokloni za najmlađe članove DVD-a Dugo Selo

 

Najmlađim članovima dugoselskog DVD-a danas su uručeni prigodni pokloni povodom božićnih i novogodišnjih blagdana. Poklone im je uručio stariji kolega predsjednik DVD-a Tomislav Šarić. Ovo je darivanje posve zasluženo s obzirom na aktivnosti vatrogasne mladeži - cijelu godinu naporno su trenirali, osposobljavali se, sudjelovali na natjecanjima i postizali dobre rezultate. Inače, mladež trenutno broji 50 članova, a svi su redoviti na treninzima gdje pokazuju iznimnu volju i discipliniranost, čule su se pohvale od predsjednika i voditelja mladeži na ovom druženju. Za male vatrogasce slijede zasluženi dani odmora, nakon čega ponovno kreću s uspješnim i dobrovoljnim usklađivanjem svojih obaveza - školskih i vanškolskih.

 

 

 

AMŠ

 

 

Dugoselski HSP dr. Ante Starčević čestitao božićne i novogodišnje blagdane

Dugoselski HSP dr. Ante Starčević današnju je večer iskoristio kako bi građanima čestitao nadolazeće božićne i novogodišnje blagdane. U centru Dugog Sela, uz razgovor i druženje, predsjednik Pero Orlović i članovi dijelili su kuhano vino i prigodne poklone.

AMŠ

 

Općinsko vijeće Općine Brckovljani donijelo proračun za 2014.g.

 

Sljedeće godina planirana izgradnja reciklažnog dvorišta

Općina Brckovljani u sljedećoj godini, prema proračunu donijetom na 7. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Općine Brckovljani, raspolagat će s planiranih 13,8 milijuna kuna prihoda. Od toga najveći dio, 6,1 milijun kuna, planiran je od poreza i prireza, te 6,1 milijuna kuna prihoda od prodaje nefinancijske imovine, dok je od komunalnog doprinosa planirano 2,1 milijuna kuna te od komunalne naknade 1,2 milijun kuna. Načelnik Željko Funtek istaknuo je kako je za sljedeću godinu smanjena stavka prihoda od prodaje nefinancijske imovine, posebice zemljišta u vlasništvu Općine koja se s 9 milijuna kuna u 2013. godini, smanjila na planiranih 6 milijuna kuna u 2014. godini. Predviđa određene probleme kod prihoda od koncesija, prije svega koncesije na dimnjačara, zbog čega će se ponovo raspisati (pod drugi put) natječaj, a između ostalog, najavljuje u sljedećoj godini kapitalni projekt izgradnje i uređenja reciklažnog dvorišta (500.000 kuna). U sljedećoj godini programu gradnje komunalne infrastrukture raspolagat će s ukupno 8,8 milijuna kuna, a za održavanje komunalne infrastrukture planirano je 1,9 milijun kuna. Programom javnih potreba u kulturi s ukupno 341.000 kuna sufinancirat će se uz POU Dugo Selo, Gradsku knjižnicu Dugo Selo još sedam udruga koji okupljaju članove s područja općine Brckovljani. Za sportske udruge i klubove, njih osam, osigurano je 212.000 kuna, dok je programom javnih potreba u socijalnoj skrbi osigurano 1,1 milijun kuna (dar novorođenom djetetu, pomoć djeci poginulih branitelja, jednokratna pomoć umirovljenicima, itd.). Vijećnici su jednoglasno, također, donijeli financijski plan komunalnog poduzeća Komunalac d.o.o. za sljedeću godinu koji iznosi 24,5 milijuna kuna. Od toga 9,6 milijuna kuna planirano je prihoda iz općinskog proračuna, te od Hrvatskih voda 15 milijuna kuna. Na sjednici je donijet i Plan razvojnih programa općine Brckovljani za 2014. godinu po kojem će za kapitalne projekte u prometnoj infrastrukturi, gospodarstvu te na području zaštite i očuvanja okoliša biti utrošeno gotovo 9 milijuna kuna. 
Prema rebalansu proračuna za 2013. godinu, od planiranih 15,8 milijuna kuna, prihodi su smanjeni na 12,7 milijuna kuna. Najveći podbačaj zabilježen je u dijelu prihoda od prodaje nekretnina na području općine koji je s 9 milijuna smanjen na 8,4 milijuna kuna. A s obzirom na trend stagnacije na području izgradnje, na stavci komunalnog doprinosa i komunalnih naknada također je evidentiran pad s 5 milijuna na 3,6 milijuna kuna. S druge strane rashodi ostali na nivou planiranog te nema odstupanja. Na kraju načelnik Funtek ističe kako je dug komunalnog poduzeća Komunalac d.o.o. saniran, pri čemu je „preostalo još podmirenje 800.000 kuna od čega je jedan dio neće biti podmiren dok ne protekne garantni rok od dvije godine“. Navodi nadalje kako je objekt pročistača otpadnih voda izgrađen, no njegovo preuzimanje je prolongirano do proljeća kada će se moći utvrditi njegove realne radne mogućnosti, poručuje načelnik. Dodaje još kako će subvencija preko Hrvatskih voda sigurno ići u sljedećoj godini, no od 2015. godine svi programi i projekti koje su financirale Hrvatske vode se gase, odnosno financiranje će oda tada isključivo ići preko EU fondova. Uz rebalans proračuna za ovu godinu donijete su izmjene i dopune programa gradnje komunalne koji je s 11,8 milijuna kuna smanjen na 4 i pol milijuna kuna, dok je program održavanja komunalne infrastrukture smanjen s 1,8 na 1,7 milijun kuna. 
Odlukom o izmjeni i dopuni odluke o komunalnoj naknadi obveznici će moći komunalnu naknadu plaćati u tri jednaka četveromjesečna obroka za kalendarsku godinu – i to: za prvi obrok (I-IV) s valutom plaćanja 25. ožujka, drugi obrok (V-VIII) s valutom plaćanja 25. lipnja i treći obrok (IX-XII) s valutom plaćanja 20. studenoga tekuće godine. Vijećnici usvojili također analizu sustava zaštite i spašavanja za 2013. godinu, te izvješća o obavljenoj reviziji učinkovitosti održavanja nerazvrstanih cesta u JLS Zagrebačke županije kao i nacrt izvješća o stanju u prostoru 2009.-2013. godine.

Iva GRGIĆ OZIMEC


Stjepan Kožić i dalje predsjednik županijskog HSS-a

 

Kako je odlučeno na Izbornoj skupštini Županijske organizacije HSS-a Zagrebačke županije održanoj ove subote, 21. prosinca u restoranu Dioniz u Dugom Selu, ovu stranačku organizaciju i sljedeće četiri godine vodit će Stjepan Kožić. Odluka je bila jednoglasna, dok protukandidata nije imao. Stjepanu Kožiću je to drugi mandat na čelu županijskog HSS-a, i kao župan s najdužim stažem ostvario je najbolji rezultat od svih kandidata za župana jedne od hrvatskih županija na ovogodišnjim lokalnim izborima, ističu u HSS-u. Za potpredsjednike izabrani su Martina Glasnović, Vlado Horina, Josip Petković Fajnik i Ivan Remenar, a za tajnika Branko Herček i blagajnicu Mirjana Oštrec Bosak. Među članove Odbora, između ostalih, s našeg područja izabran je Krunoslav Švedi, te među predsjednike PŽO Vlado Kruhak, a Anto Bauer je izabran za predsjednika Nadzornog odbora. 

U svom izvješću predsjednik Kožić osvrnuo se na protekle lokalne izbore na kojima je ostvareno 14 mandata u Skupštini Zagrebačke županije, što je dosada najbolji rezultat HSS-a na nivou županije. Ujedno, Kožić je dobio i četvrti mandat župana, što ga čini županom s najdužim stažom u Hrvatskoj. Sve su to glavni razlozi što su delegati županijskog HSS-a Kožiću povjerili još jedan mandat predsjednika. U sljedećem razdoblju Kožić vidi veliki test HSS-a na izborima za EU parlament u svibnju 2014. godine. Skupu se obratio i predsjednik HSS-a Branko Hrg čestitavši Kožiću riječima kako mu je drago da se u Zagrebačkoj županiji nastavlja s umjerenom politikom, te je isto tako, kao Kožić istaknuo, važnost sljedećih izbora za EU parlament, ali i za Hrvatski sabor. „Ovo je vrijeme trpljenje udaraca, nošenja križeva, vrijeme kopanja, vrijeme rada“, poručio je haesesovcima.

 

 

 

I.G.O.


Prigodno okupljanje roditelja, udovica i djece poginulih i nestalih branitelja u Domovinskom ratu

 

-Čast mi je biti s vama i prisjetiti se vaših najmilijih koji su dali žrtvu za našu domovinu i za sve koji danas žive u njoj. Vaš gubitak nikada nećemo moći nadomjestiti, no uspomenu na njih uvijek ćemo očuvati, poručio je gradonačelnik Dugog Sela Stipo Velić na božićnom okupljanju članova Udruge roditelja, udovica i djece poginulih i nestalih branitelja u Domovinskom ratu. Dodajući kako će Grad Dugo Selo uvijek biti uz članove Udruge, kao i s njima, gradonačelnik je svima čestitao predstojeće božićne i novogodišnje blagdane. 
Grad Dugo Selo, zajedno s Općinom Brckovljani i Općinom Rugvica tradicionalno organiziraju domjenak za članove Udruge roditelja, udovica i djece poginulih i nestalih branitelja u Domovinskom ratu te se na taj način zajedno s njima prisjećaju njihovih najmilijih. Na današnjem okupljanju uz gradonačelnika, nazočili su još dogradonačelnik Pavo Jakovljević, predsjednik Gradskog vijeća Grada Dugog Sela Željko Ivaniček, načelnik Općine Brckovljani Željko Funtek i načelnik Općine Rugvica Ivan Remenar te pročelnik Gradskog odjela za društvene djelatnosti Veljko Bertak. Tom prilikom svima se obratio i predsjednik Udruge Branko Margetić poručivši kako je ovaj domjenak melem za njihove duše, s obzirom da im vrijeme božićnih blagdana posebno teško pada. „Nekad smatrani kao temelj društva, danas su branitelji postali balast tog društva“, kazao je Margetić osvrnuvši se na skore nepopularne mjere, smanjenje mirovina od 1. siječnja. No zato s druge strane ističe činjenicu kako „nikada nismo od gradskih vlasti osjetili nerazumijevanje, niti od Obada, Mahača, Kruhaka, a niti od sadašnjih gradskih čelnika“, kazao je. 
Udrugu inače čini 20 roditelja i devet udovica. Uz riječi zahvale predstavnicima gradske i općinskih vlasti Margetić za sve učinjeno, kazao je također kako organizacija ovakvog skupa daje nadu kako se žrtva koju su njihovi najmiliji dali za državu i sve nas neće biti zaboravljena.

 

 

 

Iva Grgić Ozimec


ZA JOSIPA

 

Humanitarnim koncertom održanim u dvorani KUD-a Preporod, 21. prosinca, zaključena je akcija prikupljanja dobrovoljnih priloga za našeg bolesnog sugrađanina Josipa Tota. Josip je dvadesettrogodišnji mladić, bivši učenik OŠ Dugo Selo koji se nalazi u teškoj životnoj, zdravstvenoj situaciji. 
Od 8. razreda bori se s tumorom, kada mu je prvi puta operiran na mozgu. Nastavio je školovanje u Srednjoj školi Dugo Selo, ekonomski smjer kada je u drugom razredu ponovo operiran. Ubrzo nakon toga mu umire majka. Usprkos svemu, Josip je uspješno završio srednjoškolsko obrazovanje i sada se bori sa zloćudnim tumorom kosti u koljenu. Upravo završava 3. ciklus kemo-terapije i priprema se za operaciju koljena u siječnju. Dakle, čeka ga dugotrajan proces oporavka nakon operacije te nastavak kemo-terapije. Sredstva koja su mu potrebna za operaciju te za postoperativno liječenje nije u mogućnosti samostalno pribaviti stoga su mu organizatori, Forum žena SDP-a Dugo Selo i Forum mladih SDP-a Dugo Selo nastojali pomoći. 
Kako doznajemo, u nepunih mjesec dana priprema te nepunih tjedan dana prodaje ulaznica za spomenuti koncert, prikupljeno je 12.385 kuna. Od prodaje ulaznica i dobrovoljnih priloga prikupljeno je 7.885 kuna. Od privatnih donacija te jednokratne pomoći Centra za socijalnu skrb prikupljeno je 4.500 kuna. Ovim putem organizatori se zahvaljuju koji su na bilo koji način dobrovoljnim prilogom sudjelovali u ovom humanitarnom projektu. Posebice zahvale su upućene svim izvođačima na koncertu – Osnovnoj glazbenoj školi, Dramskoj družini KUD-a Preporod, grupi R.M.X., grupi The second try, učenicima 6. razreda OŠ „Ivan Benković“. Zahvaljuju se također KUD-u Preporod, Radio Martinu, Pučkom otvorenom učilištu, Dugoselskoj kronici, GRC grupi d.o.o. iz Puhova, Centru za socijalnu skrb Dugo Selo te caffe baru Feš, Uno, Garfield, Soho, Charlie, pizzeriji Pan, frizerskom salonu Kose, knjižari DeNova i knjigovodstvenom uredu Joja.

 

 

 

I.G.O.


Kadeti i juniori STŠK Dugo Selo izborili pravo nastupa na ekipnom Prvenstvu Hrvatske sljedeće godine

 

U subotu 21. prosinca u Strmcu je odigran kvalifikacijski turnir Regije Srednja Hrvatska za ekipno Prvenstvo Hrvatske. Na turniru su nastupile dvije naše ekipe: kadeti i juniori i obje uvjerljivo osvojile prva mjesta te tako izborile pravo da nastupe na ekipnom Prvenstvu Hrvatske koje će se odigrati u proljeće 2014. godine u Zagrebu odnosno Varaždinu. Kadetska ekipa je nastupila u sastavu: Luka Martinek, Mislav Martinek, Gabrijel Petrović i Luka Dragun. Juniori su nastupili u sastavu: Matej Murat, Tomislav Nagy i Luka i Mislav Martinek. 
Istog dana u stolnoteniskoj dvorani odigran je Božični turnir za najmlađe članove S.T.Š.K.”Dugo Selo”. U najmlađoj kategoriji “Klinci” 1. mjesto osvojio je Andrej Papak, 2. mjesto pripalo je Mateju Dragun a treće Nagy Mihaelu. U nešto starijoj kategoriji “Najmlađih takmičara” pobijedila je Antonela Papak, drugo mjesto zauzeo je Luka Zlatkov a treće Lea Bošnjak. U kategoriji kadeta pobijedio je Dominik Jurinčić, drugo mjesto zauzeo je Ivo Ojvan a treće Marin Mamut. Poslije turnira organiziran je domijenak za djecu, roditelje i goste. Najmlađi članovi kluba dobili su prigodne slatke poklone. Ovu malu proslavu uveličao je Gradonačelnik Grada Dugog Sela gospodin Stipo Velić, predsjednik Zajednice športskih udruga Dugog Sela gospodin Branko Deronja uz nazočnost doživotnog počasnog predsjednika ZŠU Dugo Selo gospodina Zlatka Lasan i mnogobrojnih prijatelja kluba.

 

 

 

Zvonko Pokas


21. prosinca 2013. godine

Sa 6. redovne sjednice Gradskog vijeća

 

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća nisu prihvaćene II. izmjene i dopune Proračuna Grada Dugog Sela za 2013. godinu - 8 vijećnika bilo je za, 3 su bila protiv dok su 4 bila suzdržana. U obrazloženju za predloženi rebalans stoji kako su ukupni prihodi i primici proračuna planirani u iznosu od 61,3 milijuna kuna, dok se planiranim izmjenama i dopunama predviđa smanjenje na ukupno 55,8 milijuna kuna, što uz prenesen manjak sredstava iz proteklog razdoblja u iznosu od 1,4 mil. kuna daje ukupno raspoloživih 54,4 milijuna kuna u 2013. godini. Izmjenama i dopunama predlaže se usklađenje stavaka proračuna zbog II. izmjena i dopuna Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture te Programa održavanja iste kao i zbog usklađenja pojedinih rashoda i izdataka po procjeni do kraja godine. Nezavisni vijećnik Zvonko Novosel smatra kako neće doći do planiranog punjenja zbog čega će on doći na cifru od oko 45 milijuna kuna i kako će faliti oko 6 do 7 milijun kuna i to ukoliko se neće nešto spustiti s državne razine. "Dalje otvaramo dubioze, podmiruju se nerealni troškovi i plaće zaposlenicima. Očekuju nas još gore stvari u 2014. godini", njegovo je mišljenje. Nenadu Sedlaru iz HSP-a, koji smatra ovo platformom za sljedeću godinu, voditeljica računovodstva Marica Knezić odgovorila je kako se u kreditno zaduženje Grada može ići ako su prihodi veći od rashoda poslovanja što Grad ima. Zbog neprihvaćanja rebalansa s dnevnog su reda skinute i ostale izmjene - programa gradnje te održavanja objekata kom. infrastrukture, kulture, socijalne skrbi, predškolstva, sporta. Donijet je, većinom glasova, proračun za 2014. godinu s projekcijama za 2012. i 2016. godinu. U dijelu Računa prihoda i rashoda stoji kako prihodi poslovanja iznose 54,2 milijuna kuna, prihodi od prodaje nefinancijske imovine 3,5 milijuna kuna, rashodi poslovanja 43,3 milijuna kuna, rashodi za nabavu nefinancijske imovine 16,7 milijuna kuna, razlika-manjak je 2,3 milijuna kuna. Pod računom zaduživanja/financiranja su primici od financijske imovine i zaduživanja 4,2 milijuna kuna, izdaci za financijsku imovinu i otplate zajmova 1,8 milijuna kuna, a neto zaduživanje/financiranje iznosi 2,3 milijuna kuna. Rečeno je kako je prihvaćen amandman vijećnika SDP-a Stjepana Štefinovca odnosno 100,000 kuna skinuto je sa stavke informiranja i stavljeno za izgradnju igrališta u Leprovici. Amandmani Stjepana Novosela o sredstvima za sanaciju Športskog i obnovu pročelja na staroj školi nisu prihvaćeni uz obrazloženje da je prvi planiran u Programu objekata kom.infrastrukture, a drugi je zaštićen kao kulturno dobro i sredstva za obnovu trebalo bi dobaviti iz EU fondova. On je tražio da se sanacija Športskog uvede kao prioritet u zapisnik. Štefinovec je kazao kako podržava ovakav ambiciozan plan te se solidarizirao sa S.Novoselom oko njegovih traženja dodavši kako su to zagovarali u vrijeme zajedničke predizborne kampanje. Vijećnik Z.Novosel osvrnuo se na stavku komunalnih doprinosa i naknade od 10,2 milijuna kuna, smatra kako to nije dobro obrazloženo jer "npr. nije navedeno koliko će se dobiti od nove tvornice." I vijećnica SDP-a Jasminka Kokot Bambić kazala je kako je trebalo obrazložiti svaku stavku s projekcijama i željama, smatra i kako bi trebalo aplicirati s projektima prema EU fondovima, a za to zaposliti 4 novih mladih ekonomista, vrtiće dati u koncesiju, a poduzetničku zonu dati "pa makar badava ako će se izgraditi proizvodni kapaciteti." HSU-ov Josip Sesan smatra kako ovo nije pesimističan proračun, treba paziti na ravnomjeran razvoj grada. Dodao i kako bi bilo dobro smanjiti vijećničke naknade. Nenad Sedlar osvrnuo se na zapošljavanja u gradskim institucijama poput vrtića, DUKOM-a, DKPC-a gdje su "zaposleni bez natječaja samo na teret ovom društvu". Nezavisni Stjepan Bertek smatra kako je ovo nije kritizersko vijeće već kritično, a svi proračunski korisnici trebali bi podlijegati reorganizaciji. Bilo je govora i o udrugama te je rečeno kako je procedura o financiranju njihovih projekata u tijeku. Pripomenuto je i kako nije dobro to što se udruge, kad se već financiraju iz gradskog proračuna, ne pojavljuju na manifestacijama u organizaciji grada. Predsjednik Gradskog vijeća Željko Ivaniček kazao je po pitanju proračuna kako se "bolje nekad precijeniti nego podcijeniti." 
Većinom glasova prihvaćeni su Program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za koji je u 2014.godini planirano 10,4 milijuna kuna kao i program održavanja objekata u iznosu 6 milijuna kuna. Za program javnih potreba u kulturi za sljedeću je godinu planirano 4,2 milijuna kuna - na temeljnog nositelja kulturnih aktivnosti POU odlazi 314.000 kuna, na Gradsku knjižnicu 1,1 milijun kuna, kulturni centar za posjetitelje održavanje zgrade 20.000 kuna; projekti udruga od značaja za lokalnu zajednicu 340.000 kuna. Na ovo potonje primjedbu o tome kako nisu stavljeni iznosi za pojedine projekte udruga dala je Kokot Bambić. Za program javnih potreba u sportu planirano je 2,9 milijuna kuna te je pročelnik društvenog odjela Veljko Bertak pripomenuo kako je Dugo Selo treće po visini sredstava u županiji. Za predškolski odgoj i obrazovanje planirana su 18,2 milijuna, a za potrebe u socijalnoj skrbi milijun kuna.

 

Spas za DUKOM - dio većeg distribucijskog sustava?

O DUKOM-ovom poslovanju od 1. do 6. mjeseca poduže se govorilo, a izvješće je naposljetku prihvaćeno većinom glasova. Polugodišnji prihodi ovog gradskog poduzeća iznosili su 7,1 milijun kuna, rashodi 7,9 milijuna, gubitak je 861.297 kuna. Sedlara je zanimalo izvješće o stanju projekta za pročistač te kako je tvrtka preuzela nešto veliko i jako, a čelni ljudi to nisu mogli izvesti. O problemu i sporu s izvođačem radova "Vodotehnikom" direktor Ivan Funtek odgovorio mu je kako je bilo nekoliko vještačenja i arbitraža, a arbitražni postupak, kako je navedeno, kriv je i za povećanje troškova. Z.Novosel mišljenja je kako se stanje nije promijenilo na bolje i ima negativne tendencije, očekivao je kako će vlasnici povući određene poteze i sanirati stanje, a smatra kako naknada za razvoj neće biti dovoljna. Na pitanje o gubitku na kraju godine Funtek je odgovorio kako "ne želi iznositi neke brojke, predviđanja unaprijed te spomenuo naknadu za razvoj koja će pokrivati sve obveze. Problem je pitanje cijene vode, među prvih 20 smo po skupoći. U sljedeće dvije godine planirano je okrupnjavanje kao jedno distributivno područje ili izglednije, dva komunalna poduzeća, tek tada možemo govoriti o rentabilnom poslovanju vodnog gospodarstva", pojasnio je. Da kao mali distributer DUKOM nema šanse odnosno da je bolje uklopiti ga u neki veći distribucijski sustav slaže se i vijećnik Bertek te dodaje da se neprihvaćanjem ovog izvješća ne bi ništa dogodilo osim usporenja započetog projekta. Kako "poduzeće nema lošu budućnost, treba uvesti samo više reda, smanjiti rashode i ne dizati cijenu vode, projekt odvodnje je posebna grana dubioza, ima kooperantskih interesa…", rekao je SDP-ov Štefinovec. "HPB je tražila zadužnice na što nismo pristali jer to nismo dogovorili nego samo mjenice. U međuvremenu je došlo do toga da ne treba vraćati 30 posto nego samo 10 posto (ostalo Hrvatske vode), sada treba napraviti ugovor gdje se iz cijene vode plaća samo 10 posto, a 2,30 kuna idu samo za tu namjenu, to su novci za plaćanje podzajma", kazao je dogradonačelnik Vlado Kruhak. On se osvrnuo i na ostale probleme jer gubitak vode nije samo od prije dvije godine, izgubljena su sredstva zbog odvajanja usluga smeća, groblja, plina. Što se tiče ulaska u projekt Unutarnje vode, mogli su ga odbiti zbog slabog poslovanja svog komunalnog poduzeća, no Općina Rugvica i Grad udružili su se kako bi ipak došlo do njega. "Interes je u 30 kuna paušala koji donosi oko 3,6 milijuna kuna, a DUKOM-u treba 4 za plaće i to je DUKOM", pojasnio je Kruhak spomenuvši i zaposlenih 37 ljudi, a čiji bi otkazi, zbog obveze otpremnina, stvorili dodatne troškove. Jedno od rješenja bila bi i manja ulazna cijena vode, a očekuje se rješenje države protiv "Zagrebačkog holdinga koji je lihvar i kupuje vodu po 4,45 kn plus 20 kubika gubitka od Zagrebačke županije i prodaje je Dugom Selu po 4,68 kuna na što smo se žalili više puta", napomenuo je Kruhak. 
Kod točke Plana davanja koncesija za 2014. godinu vodila se poduža rasprava, a bila je potrebna i stanka. Radilo se o prvom stavku članka dva za koji je Z.Novosel dao amandman da se briše, a govori se o koncesiji za 10 ha u Črnovčaku za obavljanje logističko distributivnog centra, na 50 godina za 135.000 kuna godišnje naknade. Kruno Blažinović iz SDP-a smatra kako je cijena diskutabilna, a i vremenski period. Poteglo se i pitanje radi li se tu o najavljivanom mogućem dolasku Cargo centra i nekom mogućem pogodovanju, na što je gradonačelnik Stipo Velić kazao kako to nije projekt Carga, ali i kako bi se mogao izgraditi. "Osim toga, to je i jedini projekt za koji se grad može uhvatiti" rekao je Velić. Z.Novosel mišljenja je kako bi trebalo napraviti studiju opravdanosti, a Sedlar kako bi on, i tu, tražio, bankovna jamstva potencijalnih investitora. Novoselov prijedlog je odbijen, a plan je prihvaćen većinom glasova kao i Srednjoročni Plan davanja koncesija od početka 2014. do kraja 2016. godine. Vijećnici su donijeli odluku o sufinanciranju umjetnog osjemenjivanja krava plotkinja u iznosu od 450 kuna po kravi i rasplodnih krmača za 300 kuna po krmači. Donijet je i Program rada Gradskog vijeća za 2014. godinu što je bila i zadnja točka zadnje ovogodišnje sjednice.

AMŠ


20. prosinca 2013. godine

Veteran Gromova Mladen Fuks - najbolji dočasnik za studeni 2013.

 

Časnički namjesnik Mladen Fuks iz Dugog Sela i vojnik Toni Marović proglašeni su najboljim dočasnikom i vojnikom OS RH za studeni 2013. godine, te im je 18. prosinca nagrade i priznanja uručio načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Drago Lovrić. Uz zahvalu za dosadašnji rad i trud te prigodnu čestitku u povodu blagdana, general Lovrić poručio im je da i u budućnosti moraju nastaviti dobro raditi kako bi pokazali da su vrijedni ovih priznanja. Časnički namjesnik Fuks obnaša dužnost operativnog dočasnika u Počasno zaštitnoj bojni, objedinio je stare i izradio nove Standardno operativne postupke za novo ustrojene postrojbe. Vojnik Toni Marović obnaša dužnost pirotehničara u Bojni za opskrbu Zapovjedništva za potporu, te je sudjelovao u nadzornom tehničkom gađanju na vojnom poligonu „Zečevo“, gdje je pokazao odlične rezultate.

 


SUSRET GENERACIJA: Životne priče naših baka i djedova

 

Školski projekt kreativna je metoda učenja koja na putu od ideje do realizacije integrira kompetencije učenika, vještine istraživanja i prezentiranja odabrane teme. Po svojoj metodici mogu biti i složeniji, no priliku da osmisle i realiziraju vlastiti projekt, ove su školske godine dobili svi razredi, a pojedinačni projekti objedinjeni su pod krovnim nazivom „Razredni naj-projekt“, svojevrsnom natjecanju za najbolji projekt koje se odvija u koordinaciji školske psihologinje Ivane Delač. Primjeri razrednih projekata su različiti, protežu se od filmova do ostalih oblika kreativnog izražavanja, a u članku predstavljamo projekt 2. b razreda i učiteljice Ade Trbović. 
Povezati prošlost i sadašnjost može se na puno načina, a učenici su u goste pozvali bake i djedove kako bi kroz pripovijedanje prenijeli svoja iskustva i sjećanja na nekadašnji način školovanja i odrastanja. Tako se u razredu odigrao susret generacija kojem je prethodilo nekoliko dana priprema, no veliki interes i odaziv gostiju, organizaciju takvog susreta potvrdio je dobrim odabirom. 
„Pojedini gost pripovjedač već je pri samom pozivu imao ideju o čemu će govoriti i što će iz svog djetinjstva pokazati učenicima“ – tim je riječima učiteljica Ada Trbović opisala susretljivost baka i djedova i njihovo nestrpljivo čekanje nastupa pred razredom. Susret se odvijao 16. prosinca, a osim desetero pripovjedača, u organizaciji je sudjelovalo još nekoliko baka i djedova. Već od prvih minuta, učenici su kroz živu riječ i uz pokazivanje odabranih predmeta: petrolejke uz koju su se pisale zadaće, ploče s kredom za pisanje i gramofona na navijanje, upijali živopisne slike i zgode iz djetinjstva svojih baka i djedova. U njima su mogli prepoznati pouku o životu koja ne blijedi vremenom, a to znači važnost učenja i poštovanja roditelja kao i razvijanje dobrih odnosa prema prijateljima i svojoj sredini. Iako zamišljen kao izlaganje o prošlosti, susret je, nasuprot suhoparnosti koju možda pretpostavljamo, prerastao u veselo druženje u kojem su uživali i pripovjedači i slušači. 
Tako smo od Marije Harcet saznali kakvo je Dugo Selo bilo prije uvođenja struje i javnog vodovoda, kako se pisala zadaća pod petrolejkom i kako je bilo važno pomagati roditeljima u stjecanju pozitivnih životnih navika koje prethode uspjehu. Danica Zadravec pripovijedala je o pohađanju škole i učeničkom priboru za pisanje, ploči za pisanje koju su učenici odmah prepoznali kao preteču današnjeg pločastog računala, tableta koji nadomještava imenike i udžbenike. 
Što znači kada vas pošalju po mjeru za kobasice, saznali smo od Marice Knezić koja je, kroz zgodu povezanu s običajima kolinja, progovorila o dječjoj naivnosti i pouci koju treba naučiti na vlastitom iskustvu. O slobodnim aktivnostima u svojoj školi, govorila je gospođa Ljuba Novak i od nje su učenici saznali kako je logorovala s izviđačima i upoznala brojna mjesta i prirodne raznolikosti naših krajeva. Vesna Opuhač ispričala nam je svoje iskustvo nehotičnog udarca o zagrijanu starinsku peglu i pouku o važnosti pozornosti prema mogućim ozljedama u igrama i sportu. 
O slavljenju Božića i veselju, koje je za nju značilo obiteljsko okupljanje u domu, o običajima unošenja božićnog drvca i slame pod stol govorila je Milka Lach i time potaknula učenike da uvide važnost zajedništva pred blještavilom drugih poklona. Kako se zabavljalo u vrijeme njezinog djetinjstva, na čemu se puštala glazba, opisala je Nevenka Bunčić i pokazala starinski gramofon iz obiteljske ostavštine. Torte i kolači, slatki zalogaji kojima se djeca i odrasli uvijek vesele - a kojih nije manjkalo ni u učionici, bili su tema o kojoj su govorile Dubravka Mašić i Gordana Kelečić. 
A nakon baka i kolača, na red su došli - djedovi! Tako je Željko Funtek govorio o lovstvu, iskustvima s divljim životinjama i svojim je pripovijedanjem otklonio predrasude o lovcima kao istrebljivačima, naglasivši da je primarna uloga lovca zapravo briga o životinjama. Kakav je bio život u Engleskoj ranih 70-tih, ondašnjoj popularnoj glazbi i nogometu, iz svoje je perspektive nekadašnjeg studenta na radu i ljetnim boravcima u Londonu i ljetovalištima južne Engleske, s nama podijelio Zlatko Lasan. 
Ove zanimljive priče i opuštajuće ozračje susreta, uz učenike koji su pripovjedače obasipali mnoštvom pitanja i usporedbi sa zgodama iz vlastita života, ostavili su jak dojam na koordinatorice razrednih projekata školsku psihologinju Ivanu Delač, njezinu pripravnicu Marinu Šuman, i ravnateljicu Maru Mamuza. Učiteljica Ada Trbović u ime svojih učenika zahvaljuje svim bakama i djedovima na odazivu i realizaciji svog razrednog projekta.

 

 

 

Ivan Klasnić


HORUGVIĆ 2014

 

NK RUGVICA Vas poziva na tradicionalni turnir u malom nogometu za djecu “HORUGVIĆ 2014” koji će se održati u Rugvici, u Sportskoj dvorani OŠ Rugvica. 
Vrijeme održavanja turnira: 03.-06.01.2014. 
Kategorije i plan održavanja turnira: 
U14 – 1999. i mlađi (5 +1 igrača) 03.01.-04.01 
U12 – 2001. i mlađi (5 +1 igrača) 03.01.-04.01 
U10 – 2003. i mlađi (5 +1 igrača) 05.01.-06.01 
U 8 – 2005. i mlađi (5 +1 igrača) 05.01.-06.01

 

Osigurani pehari i medalje za najbolje ekipe i pojedince. 
S obzirom na tradiciju i najave ekipa očekujemo najveći i najači HORUGVIĆ do sad. 
Nadamo se i vašem dolasku kao natjecatelja ili gledatelja da svojim prisustvom uveličate ovu sportsku prireedbu.

M.Č.


BOOKMARK PROJEKT - SURADNJA RUGVICE I SJEVERNE KAROLINE

Međunarodna udruga školskih knjižničara svake godine organizira Bookmark projekt ili Projekt straničnik. Projekt je zamišljen tako da učenici diljem svijeta izrađuju straničnike (bookmarkere, dočitnike…) , a zatim ih međusobno razmjenjuju sa školama partnerima. Ove školske godine u Projekt se uključila i naša škola. 
U Projektu su sudjelovali učenici 4.a razreda, njihova razrednica Danijela Klajn, učiteljica engleskog jezika Martina Kopčić Kokot te knjižničarka Julijana Mihaliček. 
Knjižničarka je našu školu prijavila koordinatorima, a oni su nas, s obzirom na uzrast i broj učenika, spojili s nekom od škola u svijetu. Mi smo izrađivali straničnike za učenike iz Sjeverne Karoline, Amerika. 
Tema ove godine bila je: Školske knjižnice: Vrata u život
Cilj Projekta je upozoriti učenike na zaštitu knjiga, što je i svrha upotrebe bookmarkera, potaknuti im ljubav prema knjizi i čitanju, potaknuti kreativnost i likovno izražavanje te na kreativan način predstaviti svoj kraj i zemlju, i na kraju naučiti nešto o školi i zemlji s kojom razmjenjujemo bookmarkere, a isto tako ovaj Projekt upućuje učenike da budu dio međunarodne zajednice i kulture. Mi smo svojim straničnicima željeli predstaviti Hrvatsku pa je na njima bilo mnogo hrvatskih motiva: vučedolska golubica, Jadransko more i otoci, kravata, hrvatska zastava i mnogi drugi. Sudjelovanje u ovom Projektu svima je bilo interesantno i zabavno.

 

OPĆINSKI ODBOR HDZ-a RUGVICA

 

“PLAVA NOĆ”

 

U subotu 14.12.2013. u organizaciji općinskog odbora HDZ-a Rugvica organizirano je druženje članova, simpatizera i prijatelja stranke u DVD-u Novaki Oborovski! 
Na druženju je bilo prisutno više od 150 ljudi, a sve prisutne su pozdravili i gosti predsjednik županijskog odbora HDZ-a, i predsjednik skupštine Zagrebačke Županije Dražen Bošnjaković, predsjednik A-Hss Branko Borković, predsjednik vijeća Općine Rugvice Branko Galenić-Žuti! Program je vodio gospodin Robert Munđer i na početku su svi gosti poslušali himnu Republike Hrvatske te odali počast sa minutom šutnje prvom predsjedniku Republike Hrvatske dr.Franji Tuđmanu i svim stradalnicima domovinskog rata. Svi prisutni gosti čestitali su na rezultatima lokalnim izborima te u Božićnom raspoloženju poželjeli dobru suradnju u narednom radu. Iznenađujuća je bila prisutnost oporbenih članova i neistomišljenika koji su bili ugodno iznenađeni sažetošću i konstruktivnošću cijelog skupa na čemu su nam i 

čestitali. Predsjednik Mato Čičak je napomenuo u ovoj godini koja je na izmaku, iza nas su lokalni izbori, svi znate kakav je rezultat bio.Prvi put otkako je Nezavisne Hrvatske, HDZ ima , zajedno sa našim koalicijskim partnerom, većinu u Općinskom vijeću.Za sada je tamo suradnja odlična, uspijevamo i mi i naš partner dijelom ostvarivati ono što smo obećali svojim biračima, Vama.Za samo dvadesetak glasova na našu stranu i imali bismo i svog načelnika.A kako smo se dizali sa brojem vijećnika od samo 2 na pretprošlim , do 5 vijećnika na prošlim izborima i 7 na ovim, uvjeren sam da će na sljedećim izborima i načelnik Rugvice biti HDZ-ov. 
Do ovako dobrih rezultata se došlo i zbog činjenice da smo napravili svojevrsnu filtraciju članstva u vrhu stranke, a da je to bilo potrebno dokaz je rezultat na izborima , kao jedino mjerilo rada i ugleda u narodu.Riješili smo se srećom svih onih koji su se služili strankom za ostvarenje svojih osobnih interesa , umjesto da oni služe stranci. 
Nudimo svestranu suradnju svima.Mi smo stranka koja u svom vodstvu ,kao nijedna u okolici ima visokoobrazovane ljude,sa legalno stečenim diplomama . 

Mi nemamo predrasuda, mi znamo kako, nas je briga.Nama se nakon izbora nudila koalicija i sa HSS-om, nismo je prihvatili tada iz dva razloga, jedan je da pokažemo ljudima da nam nije cilj vlast sama po sebi, a drugi je taj što HDZ u Rugvici drži do riječi koju je dao svom koalicijskom partneru.
Primjećujemo danas da su se , i našom velikom zaslugom , smanjile tenzije u Općinskom vijeću, da i drugi vide da sve naše ideje i prijedlozi imaju za cilj samo napredak Općine.Otvoreni smo i dalje za širu suradnju , ne samo deklarativno .Ako treba sami ćemo inicirati prve korake ka poboljšanju odnosa. 
Prvi put smo mogli intervenirati u stavke općinskog proračuna i unijeli smo samo dio onoga što namjeravamo u budućnosti, a sa svrhom poboljšavanja uvjeta života iz ekonomskih, kulturnih , sportskih, zdravstvenih i drugih domena. 
Slijedi nam rad na izmjenama statuta Općine Rugvica. 
Okrenimo se budućnosti.Svima skupa želim Vam Sretan Božić i Novu Godinu. 
Isto tako, predsjednik skupštine Zagrebačke Županije gospodin Dražen Bošnjaković prepoznao je kvalitetu mladih i školovanih ljudi u našoj organizaciji i bez ustezanja naglasio daljinu tendenciju rasta stranke u Općini Rugvici . 
Plava noć je potrajala do ranih jutarnjih sati uz tamburaše, dobru klopu i kapljicu, sve je proteklo uz blagdansko ozračje i toleranciju čemu rezultirala visoka kvaliteta organizacije.

 

OO HDZ-a Rugvice


19. prosinca 2013. godine

Održana 4. sjednica Odbora za proračun i financije

 

Odbor za financije i proračun pod predsjedavanjem Ivice Bošnjaka na svojoj četvrtoj sjednici, razmotrilo je danas prijedlog II. izmjena i dopuna proračuna Grada Dugog Sela za 2013. godinu. U obrazloženju za predloženi rebalans stoji kako su ukupni prihodi i primici proračuna planirani u iznosu od 61,3 milijuna kuna, dok se planiranim izmjenama i dopunama predviđa smanjenje na ukupno 55,8 mil.kuna, što uz prenesen manjak sredstava iz proteklog razdoblja u iznosu od 1,4 mil. kuna daje ukupno raspoloživih 54,4 milijuna kuna u 2013. godini. Izmjenama i dopunama predlaže se usklađenje stavaka proračuna zbog II. izmjena i dopuna Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture te Programa održavanja iste kao i zbog usklađenja pojedinih rashoda i izdataka po procjeni do kraja godine. Članovi Odbora usuglasili su se i oko prijedloga Odluke o izvršenju proračuna za 2014. godinu. Sjednici je, uz predsjednika Gradskog vijeća Željka Ivaničeka, prisustvovao i dogradonačelnik Vlado Kruhak koji je kazao kako se radi o minimalnim usklađenjima. Neke od stavaka za koje se predlažu izmjene i dopune proračuna su: II izmjenama Programa gradnje sredstva su preraspodijeljena i povećana za 332.000 kuna, povećana su i sredstva u Programu za socijalnu skrb zbog povećanog broja korisnika kao i božićnica za umirovljenike, a potrebno je povećati i stavku za sufinanciranje prijevoza učenika i studenata. Obje su točke na dnevnom redu sutrašnje sjednice Gradskog vijeća.

 

AMŠ


Doček božićnih blagdana uz sajam i koncert u OŠ Josipa Zorića

 

Zajedničkim snagama učenika, profesora i djelatnika Osnovne škole Josipa Zorića sinoć je u dvorani Škole održan prigodni Božićni koncert kojeg ujedno prati i Božićni sajam humanitarnog karaktera. U gotovo 60 minuta programa nastupili su učenici od 2. do 8. razreda izvevši repertoar prigodnih popularnih i tradicionalnih domaćih i stranih božićnih pjesama. Pjevačka skupina 2. razreda voditeljice Marine Perković izvela je set božićnih pjesama, dok su učenici 2.d razreda voditeljice Marijane Klenkar, članovi Vjeronaučno-dramske skupine te učenici 3.b razreda voditeljice Danijele Medaković nastupili s recitacijama. S tradicionalnim narodnim božićnim pjesmama oduševio je Školski zbor voditelja Jurice Radikovića. Instrumentale na klaviru izvele su članice Klavirske sekcije voditelja Jurice Radikovića. Posebno zanimljiv nastup bio je članova Sekcije udaraljki na ksilofonu i na tamburinu voditeljice Ksenije Šantak koji su zajedno s članovima Malog zbora i pratnje na bongasima izveli poznatu pjesmu Ben E. Kinga „Stand by me“ i zaslužili gromoglasni pljesak. Izvrsna je bila i izvedba božićne pjesme „Child in the manger“ solistice Marie Vuletić uz klavirsku pratnju Ksenije Šantak, prof.). Ne smijemo zaboraviti niti recitale učenika 4.e razreda voditeljice Natalije Hršak te učenika Literarne skupine sa vlastitim pjesmama, a nastupile su Antonela Šoljić, Karla Zečević i Ante Perić pod vodstvom Ive Aljinović. Naposljetku svima se obratila ravnateljica Škole Mara Mamuza uputivši zahvale i pohvale svim sudionicima programa uputivši svima poruke ljubavi uz božićne blagdane. Na kraju održano je izvlačenje nagradne tombole u kojoj prvo mjesto (stolno računalo) je dobila učenica 8.a Karla Zečević, drugo mjesto (digitalni fotoaparat) dobila je učenica 8.d razreda Ema Grozdek i treća nagrada (set knjiga) uručena je učeniku 7.d. razreda Luki Rosančiću. 
Podsjećamo, kako se u predvorju Škole održava humanitarni Božićni sajam, a sav prihod prikupljen prodajom proizvoda namijenjen je školskom Fondu za djecu u potrebi, a jedan dio prihoda bit će predan i korisnicima Centra Stančić. Svi koji su zainteresirani kupiti ručne radove učenika i djelatnika posjetitelji mogu to učiniti još danas i sutra, tijekom cijelog dana. A doista se može naći svašta - dekorativne uporabne predmete ili ukrase za bor, adventske vjenčiće od bršljana, unikatne čestitke, keramičke broševe, zanimljivi nakit od recikliranog materijala, domaći pekmez ili pladnjeve i podmetače - sve po pristupačnim cijenama i sve za humanitarne svrhe.

 

 

 

I.G.O.


Predbožićno ozračje u OŠ Rugvica

U srijedu, 18. 12. 2013. godine u OŠ Rugvica održana je božićna priredba i sajam. Program priredbe bio je prigodnog sadržaja uz izmjenjivanje recitacija, igrokaza, plesa i pjesme. Nakon priredbe svi prisutni mogli su pogledati božićni sajam na kojem su bili predstavljeni brojni radovi učenika naše škole. Priredbu i božićni sajam pogledao je izuzetno velik broj posjetitelja.

 

 


Tulum s(l)ova u Domu za starije osobe Nensi

Učenici OŠ Rugvica 18. 12. 2013. godine nastavili su projekt čitanja u lokalnoj zajednici. Njih desetak pripremilo je kratke prigodne tekstove i stihove koje su pročitali tijekom posjeta u Domu Nensi. Učenike su ugodno iznenadili umirovljenici koji su se uključili uTulum recitiranjem pjesmica iz svoje mladosti. Druženje je završilo na obostrano zadovoljstvo zajedničkim pjevanjem božićnih pjesama uz male slatke zalogaje i poneku suzu radosnicu. Projekt se nastavlja…


18. prosinca 2013. godine

10. BOŽIĆNO NOVOGODIŠNJI RUKOMETNI TURNIR U DUGOM SELU

 

Od 21. do 22. prosinca u Dugom Selu će se tradicionalno po deveti puta održati međunarodni Božićno novogodišnji rukometni turnir u kategoriji kadetkinja (1996. i mlađe). 
Ženski rukometni klub Dugo Selo 55 zajedno sRukometnim savezom Zagrebačke županije sudjeluju u organizaciji 10. Božićnog novogodišnjeg rukometnog turnira koji se nalazi u službenom kalendaru HRS-a. Kao i svake godine, turnir će biti iznimno kvalitetan uzb sudjelovanje domaćina ŽRK Dugo Selo'55, reprezentacije RSZŽ te višestrukog prvaka Hrvatske u ovom godištu, ekipe ŽRK Zrinski. A također i poznata imena u ženskom klupskom rukometu, ekipe ŽRK Sinj i ŽRK Budućnost iz Podgorice (Crna Gora).
Uz atraktivan i kvalitetan rukomet u okićenoj dvorani Dugo Selo organizator turnira pobrinuo se za pregršt popratnih sadržaja i nagrada za sudionike turnira,a publiku će cijelo vrijeme zabavljati veseli Djedovi Božićnjaci. 
Stoga iz ŽRK Dugo Selo '55 pozivaju sve ljubitelje rukometa da im se pridruže na turniru 21.-22.12.2013.

 

SUDIONICE:

  1. ŽRK DUGO SELO 55, Dugo Selo
  2. ŽRK SINJ, Sinj
  3. ŽRK BUDUĆNOST, Podgorica (Crna Gora)
  4. ŽRK ZRINSKI, Čakovec
  5. Reprezentacija RSZŽ 
    (reprezentacija RSZŽ sačinjena je od igračica iz klubova iz Zagrebačke županije: ŽRK Gorica, ŽRK Ivanić, ŽRK Rugvica, ŽRK Samobor, ŽRK Trnina, ŽRK Udarnik, ŽRK Zaprešić i RK Zelina.)

RASPORED: 
21.12.2013. /SUBOTA/ 
10:30h , Sinj - Zrinski 
11:30h , RSZŽ - Dugo Selo '55 
12:30h , Zrinski - Budućnost 
13:30h , Dugo Selo '55 - Sinj 
17:00h , Budućnost - RSZŽ 
18:00h , Dugo Selo '55 - Budućnost 
19:00h , RSZŽ - Sinj 
22.12.2013. /NEDJELJA/ 
10:30h , Zrinski - RSZŽ 
11:30h , Budućnost - Sinj 
12:30h , Dugo Selo '55 - Zrinski 
13:45h , DODJELA NAGRADA 
Web stranica turnira: www.bozicni-turnir.com 
Facebook stranica turnira: www.facebook.com/BozicniTurnir


Podjela božićnica umirovljenicima do petka

U tijeku je podjela božićnica u iznosu od 100 kuna umirovljenicima s prebivalištem na području Grada Dugog Sela, a čije mirovine ne prelaze 2.000 kuna. Do sada je po božićnicu došlo780 umirovljenika, a oni koji to još nisu učinili božićnice mogu podići do kraja ovog radnog tjedna u računovodstvu Grada Dugog Sela, Josipa Zorića 1 od 7,30 do 15,30 sati. Za isplatu iste potrebno je priložiti osobnu iskaznicu i zadnji odrezak od mirovine.

AMŠ

Kreativni dugoselski srednjoškolci priredbom dočekuju božićne blagdane

 

U Srednjoj školi Dugo Selo proteklog petka, 13. prosinca bilo je osobito veselo - održana je tradicionalna božićna priredba. Voditelji programa, učenici 4. ekonomskog razreda Maja Babić i Luka Jagatić, šalama i dosjetkama opušteno su odradili svoj zadatak. Izvedba Zbora Srednje škole Dugo Selo, pod vodstvom profesorice Martine Menegoni, oduševila je publiku pjesmama Nobody Knows i Zvončići. Antonijo Papak, učenik trećeg razreda gimnazije, kojeg u Srednjoj školi nazivaju mladim virtuozom, također je impresionirao publiku, izvevši na violini skladbu „ Tiha noć“, dok ga je na klaviru pratila profesorica Menegoni. Maja i Luka, ili tzv. Mara i Jožek izveli su Khevenhiller, poznatu Krležinu pjesmu iz Balada Petrice Kerempuha. Uslijedio je nastup Paule Grof, učenice trećeg ekonomskog razreda, koja je pod vodstvom profesorice Ane Pandžić pripremila monolog iz drame „Važno je zvati se Ernest“ Oscara Wildea. S istom izvedbom Ana Pandžić predstavljat će dugoselsku Srednju školu na Lidranu sljedeće godine. Priredba je zaključena izvedbom pjesme "Oh happy day!" u izvedbi Jelene Kuprešak, Ivone Kezić, Ivane Tumpe, Magdalene Brlek, Adrijane Čačko i Lucijane Bilušić uz pratnju gitarista, također učenika trećeg razreda gimnazije, Borne Hrupa i Ivana Bićanića koja je sve nazočne ostavila bez daha.

 

IGO


Šestero županijskih stipendista s našeg područja

 

Povjerenstvo za dodjelu stipendija Zagrebačke županije 16. prosinca donijelo je Odluku o dodjeli stipendija Zagrebačke županije za školsku/akademsku godinu 2013/2014. za učenike i studente. 
Prema socijalnom kriteriju stipendije je dobilo dvoje učenika iz Dugog Sela Anja Pranjić (Srednja škola Dugo Selo) i Juraj Pavlović (Srednja škola Dugo Selo, dok je s rugvičkog područja stipendiju dobio Neven Jaganjac iz Oborova (Prirodoslovna škola Vladimir Prelog). Prema kriteriju izvrsnosti stipendiju je dobila Dugoselka Ana Pavković (Glazbeno učilište Elly Bašić, Ženska opća gimnazija). Učeničku stipendiju za deficitarna zanimanja dobio je srednjoškolac Martino Jurić s područja općine Rugvica (Škola za montažu instalacija i metalnih konstrukcija). 
Studentsku stipendiju, prema socijalnom kriteriju dobio je Željko Rajič s područja općine Brckovljani (tehničko veleučilište). 
Svečano potpisivanje ugovora o stipendiranju održat će se sutra, 19. prosinca u Zagrebu, u hotelu International, gdje će ugovore s učenicima i studentima kojima je stipendija dodijeljena potpisati župan Zagrebačke županije.

 

I.G.O.


17. prosinca 2013. godine

Deset godina DV DIDI

 

Povodom obilježavanja 10. godišnjice rada Dječji vrtić „DIDI“ organizirao je 14. prosinca u prostoru Gradske sportske dvorane u Dugom Selu veliku proslavu. Rođendansko slavlje popraćeno je raznovrsnim sadržajima i aktivnostima u kojim se su se mogli pronaći podjednako i djeca i roditelji, od eko-kutića, kutića za pisanje i čitanje, likovne radionice, znanstvene radionica, do igraonica za ples, pjevanje, igru, facepainting i mnoge druge. Ravnateljica Dječjeg vrtića DIDI Karmen Pavlic ističe kako je mjesto odabira proslave njihovog rođendanskog jubileja izabrana s razlogom. Više od dvije trećine njihove upisane djece dolazi s područja grada Dugog Sela te susjednih općina Brckovljani i Rugvica. Naime, DV DIDI ima oko 600 upisane djece u sedam objekta. Od toga dva objekata nalaze se na području grada Dugog Sela u kojima je ukupno smješteno osam odgojnih skupina, dok je u objektu u Prikraju u susjednoj općini Brckovljani smješteno 6 skupina, a pet skupina u objektu na području općine Rugvica. Sve tri jedinice lokalne samouprave, zbog nedostatka vlastitih smještanih predškolsko-odgojnih kapaciteta, kao i zbog velikog broja djeca na njihovom području, sudjeluju u sufinanciranju dijela cijene programa predškolskog odgoja u ovom privatnom vrtiću. DV DIDI stoga se i proglašava jednim od najvećih privatnih vrtića, a kako najavljuje ravnateljica Pavlic, vrtić se i dalje razvija i širi. Najavljuje neke novitete upravo na području grada Dugog Sela, o kojima zasada ne želi u detalje govoriti.

 

 

 

I.G.O.


ODRŽAN BOŽIĆNI KONCERT U LUPOGLAVU

 

KUD "Ogranak Seljačke sloge" iz Lupoglava i ove je godine u svojoj dvorani, zajedno s gostima, KUD-om "Kolovrat" iz Lekenika i HKUD-om "Petar Zrinski" iz Vrbovca, održao tradicionalni božićni koncert pod nazivom "Božić u Lupoglavu". U ugodnoj atmosferi domaćini su se predstavili s prvim ansamblom te s najmlađom skupinom koja je najprije izvela tradicionalne dječje igre s pjevanjem, a na koncu i scenski prikaz o tome kako se nekad slavio Božić u Lupoglavu. Prvi ansambl KUD-a "Ogranak Seljačke sloge" predstavio se s božićnim pjesmama, tradicionalnim pjesmama iz Lupoglava, pjesmama i plesovima iz Posavine. Gosti iz Lekenika su također izveli nekoliko božićnih pjesama te pjesme i plesove iz Turopolja, dok su Vrbovčani došli s plesnim ansamblom veterana koji su izveli plesove vinkovačkog kraja i starogradske plesove. 
Koncert je završio božićnom pjesmom "Radujte se narodi" koji su zajedno otpjevali izvođači i publika dok su najmlađi članovi KUD-a kitili bor.

 

 

 

Nenad Haleuš Mali

 

Kušanje i ocjenjivanje mladog vina - Rugvica 2013.

 

Savski Nart ukupni pobjednik

 

Tradicionalna kulinarsko-enološka manifestacija, održana 13. prosinca, u organizaciji KUD-a "Tančec" koja se još uvijek odvija pod nazivom "Kušanje i ocjenjivanje mladog vina", premda je riječ o daleko širem sadržaju, ove je godine promijenila mjesto održavanja te se iz Novaka Oborovskih preselila u novouređeni dom u Jalševcu Nartskom. Veći prostor omogućio je izlagačima bolju realizaciju zamišljenih projekata, premda ne i atmosferu kakva je bila u Novakima, a uz Rugvičane, već tradicionalno, odazvali su se i izlagači iz Dugog Sela i Brckovljana. 
Nemoguće je bilo odoljeti delicijama koje su ponudile vrijedne posavske gazdarice, ali i vinima koja su iz godine u godinu sve bolja zahvaljujući, između ostaloga, i ovakvim ocjenjivanjima koja su postala stvar prestiža. 

Za glazbeni dio programa pobrinuli su se tamburaši KUD-a "Tančec" dok je stručno ocjenjivačko povjerenstvo na čelu s načelnikom Ivanom Remenarom minunciozno ocjenjivalo svaki proizvod. 
Ukupni pobjednik ovogodišnjeg ocjenjivanja je ekipa Savskog Narta, druga je Rugvica, a treći KUD "Tančec". Isti je raspored i u ekipnom ocjenjivanju hrane, a pojedinačno najbolju gibanicu je ispekla Jelica Đaja, najbolji burek Mevlida Džombić, kruh Đurđica Jarak, a najbolju kobasicu proizveo je Željko Vojković. Najljepše uređeni stol imala je ekipa iz Rugvice. 
U konkurenciji najboljih vinogradara iz Općine Rugvica pobijedio je Robert Horvat, a najboljim vinogradarem-vijećnikom Stjepan Koledić. Titulu najboljeg podrumara odnio je Ivica Pisk. 
Najboljim vinogradarem općenito proglašen je Damir Štrosar, drugo mjesto pripalo je Marijanu Smoku, a treće Željku Panianu. 
Ovom prigodom u Nartu su gostovali i likovni umjetnici Ivo Ostojić, Zlatko Delač i Dragutin Šodec koji su domaćinu predali slike nastale na ovogodišnjoj likovnoj koloniji u Rugvici.

 

 

 

Nenad Haleuš Mali


UMJESTO JEDNE, U NEDJELJU 22. prosinca DVIJE BESPLATNE PREDSTAVE "ČEKAJUĆI DJEDA BOŽIĆNJAKA" ZA NAJMLAĐE SUGRAĐANE

Zbog iznimnog interesa Grad Dugo Selo odlučio je pokloniti svojim najmlađim sugrađanima još jednu predstavu. Stoga se ranije najavljivana predstava Ljepotica i zvijer zbog nemogućnosti usklađivanja tehničkih komponenti za dvije izvedbe zamijenila s hit predstavom "ČEKAJUĆI DJEDA BOŽIĆNJAKA" u izvedbi Kazališta PARAVAN. 
Tako će se u nedjelju 22. prosinca u dvorani KUD-a Preporod odigrati jedna za drugom dvije izvedbe u 16 sati i 17 sati. 
Roditelji koji su preuzeli ulaznice za predstavu "Ljepotica i zvijer" mogu s tim ulaznicama doći isključivo u 17 sati, a te ulaznice vrijede za predstavu ČEKAJUĆI DJEDA BOŽIĆNJAKA. 
A svi oni koji dosad nisu uspjeli dobiti ulaznice mogu narednih dana preuzeti ulaznice za izvedbu iste predstave u 16 sati. 
Karte se preuzimaju u POU Dugo Selo, Josipa Zorića 21 a.

 

 


Nastup KUD- „Preporod“ na manifestaciji Hrvatskog sabora kulture „Razglednica 3“

 

Tamburaški sastav KUD-a Preporod sudjelovao je ove nedjelje 15. prosinca na manifestaciji „Razglednica 3“ Hrvatskog sabora kulture u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu , kao najbolji tamburaški sastav Hrvatske u 2013. godini. Manifestacija se održala pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ive Josipovića i uz potporu Ministarstva kulture RH. 
"Razglednica 3", središnja nacionalna manifestacija amaterskog kulturno-umjetničkog stvaralaštva u RH, održana je u sklopu 65. obljetnice djelovanja Hrvatskog sabora kulture, krovne udruge kulturno-umjetničkog amaterizma koja danas broji ukupno 949 udruga s više od 80 000 članova. Na "Razglednici 3"predstavljene su najuspješnije amaterske kulturno-umjetničke udruge i pojedinci s 9 nacionalnih manifestacija u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, a koje su u ovoj godini okupile više od 3000 amaterskih umjetnika. Na bogatom programu koji je objedio najbolje od dramskog, glazbenog, plesnog, književnog i likovnog amaterskog stvaralaštva Republike Hrvatske nastupili su: Hrvatski puhački orkestar Gradska glazba Imotski, Tamburaški orkestar Centra tradicijske kulture Varaždin, Tamburaški sastav KUD-a Preporod iz Dugog Sela, Mješoviti pjevački zbor Vox Animae iz Splita, Ženska vokalna grupa Kajda iz Mača, Djevojački zbor Cantus ante omnia iz Zagreba, Folklorni ansambl Matija Gubec iz Karlovca, Plesni klub Tina iz Siska, Plesni studio Step by step i Teatar Tirena iz Zagreba, radovi Likovne udruge Emanuel Vidović iz Splita i Marija Kontošića iz Udruge MedulinArt te izabrani književni radovi Slavice Sarkotić (Sisak), Zlatka Kraljića (Slovenija), Deana Ganze (Zagreb) i Blanke Ciprić iz Vukovara. 
Održavanje Razglednice 3 Hrvatskog sabora kulture pomogli su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb – Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport, te drugi.

 


ZAVRŠEN BOŽIĆNI TURNIR U ŠAHU U OSNOVNOJ ŠKOLI IVANA BENKOVIĆA

 

Od listopada 2011. godine u Osnovnoj školi Ivana Benkovića jedanput tjedno (ponedjeljkom od 17.40-19.10 sati) radi Škola šaha. Počelo je sa pet učenika razredne nastave, a u ovoj 2013/14. školskoj godina bilo je 11 redovnih polaznika (deset dječaka i jedna djevojčica), svi iz razredne nastave. Oni su tijekom druge polovice studenog i prve polovice prosinca mjeseca odigrali tkz. "Božićni turnir" u šahu. Natjecanje se igralo se po Bergerovom sustavu, odnosno svatko sa svakim po dvije partije. Turnir je završio u ponedjeljak, 16. prosinca, a konačni poredak je bio sljedeći: Lukas Cajner 17.5 bodova, Vlado Remenar 16.5, Ivano Pletikosić 16, Josip Ivić 13, Ivano Ceci 12, Nikša Pletikosić 10.5, Dino Prkić 10 itd. 
Prema rječima Joakima Puškaša, trenera u Školi šaha u OŠ Ivana Benkovića, prvo i drugo mjesto Cajnera i Remenara je očekivano, jer šah igraju godinu i pol, odnosno dvije i pol godine, ali je stoga treće i četvrto mjesto Ivana Pletikosića i Josipa Ivića prijatno iznenađenje, jer ovu intelektualnu igru igraju tek od rujna ove godine. Najbolje plasirani kadeti nagrađeni su odličjima, a svi mali šahisti dobili su i predmetne nagrade, koje su prema prikazanoj igri apsolutno zaslužili.

 

 

 

M.B.

 

SUH Dugo Selo održao izvještajnu skupštinu

 

Povećan broj članova

Prvu izvještajnu skupštinu održala je 14.prosinca dugoselska podružnica Sindikata umirovljenika Hrvatske. Skupštini su se odazvali brojni članovi kao i gosti. U ime Grada pozdravio ih je predsjednik Gradskog vijeća Željko Ivaniček, a skupštini su prisustvovali i predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna Petrović i dopredsjednik Milan Tomičić. Predsjednik dugoselskog SUH-a Josip Sahor istaknuo je svoje zadovoljstvo nizom provedenih akcija koje su dovele i do povećanja članstva. "SUH sada ima 267 aktivnih članova, a priljev novog članstva s područja Grada, općina Rugvica i Brckovljani je iznenadio vodstvo podružnice", rekao je Sahor. Nabrojao je brojne aktivnosti poput izleta na kojima su se upoznavala ili prisjećali ljepota Hrvatske, aktivan ljetni odmor, akcije usmjerene na zdravlje u suradnji sa stručnjacima, humanitarno-volonterske akcije kao što su posjeti Domovima umirovljenika te Domu u Oborovu… Dodao je i kako je SUH posebno ponosan na svoje tradicionalne akcije - organizaciju proslave 1. svibnja i, kako je kazao, svojim simbolom, uređenje šetnice Kontesin put. Sa svim akcijama nastavit će i dalje kao i sa dobrom suradnjom s mnogim udrugama i institucijama jednako uspješno i u sljedećem razdoblju.

AMŠ

 

6. sjednica Općinskog vijeća Rugvice:

 

PRORAČUN USVOJEN JEDNOGLASNO

Na 6. Sjednici Općinskog vijeća Općine Rugvica održane 13. prosinca pod predsjedanjem Branka Galenića (AHSS) jednoglasnom je odlukom, a nakon izjave načelnika Ivana Remenara o prihvaćanju svih predloženih amandmana od strane Odbora za financije i proračun te kluba AHSS - HDZ, prihvaćen proračun Općine Rugvica za 2014. godinu. Osim amandmana predloženih na 5. sjednici predloženo je i da se sredstva za uređenje ulaznog planoa ispred mrtvačnice u Jalševcu Nartskom smanje na 10.000 kuna, da se smanje sredstva za izgradnju javne rasvjete oko doma u Jalševcu Nartskom sa 150.000 kuna na 80.000 kuna, da se osigura dodatnih 50.000 kuna za opskrbu "socijalnog dućana" pri župi Savski Nart te da se osigura 100.000 kuna za adaptaciju crkve u Oborovu. 
Predloženo je i da se za 30.000 kuna povećaju sredstva za održavanje školske športske dvorane OŠ Rugvica, sredstva za razvoj poduzetništva osiguraju u iznosu 50.000 kuna te da se osiguraju sredstva za ukrašavanje trgova za slijedeći Božić. Dio potrebnih sredstava osigurat će se preraspodjelom, a dio povećanjem stavke od prometa nekretnina - rekao je načelnik Remenar. Ukupan proračunski okvit iznosi 27,5 milijuna kuna. 
Vijeće je jednoglasno usvojilo i program javnih potreba u kulturi u iznosu 255.000 kuna, u socijalnoj skrbi u iznosu 2.548.000 kuna te u športu u iznosu 915.000 kuna kao i programe gradnje i održavanja objekata komunalne infrastrukture za 2014. godinu. Program gradnje komunalnih objekata "težak" je 14.850.000 kuna, a održavanja 3.190.000 kuna. 
Donijeta je i odluka o izboru najpovoljnijeg ponuditelja za održavanje javne rasvjete, a izabrana je tvrtka INFOPAL iz Gornjeg Stupnika s iznosom 197.628 kuna te odluka o sufinanciranju mjesečnih karata za srednjoškolce do rujna 2014. godine u dosadašnjem iznosu, kao i odluka o pomoći redovnim studentima kojima će se tijekom slijedeće godine isplatiti 1.200 kuna u dva obroka. Općina će i u slijedećoj godini isplačivati pomoć roditeljima za svako novorođeno dijete u iznosu 1.000 kuna. 
Prihvaćeni su i zaključci o dodjeli novčanih nagrada najboljim učenicima i studentima. Najboljim učenikom osnovne škole proglašen je Neven Jaganjac, najboljim srednjoškolcem Tin Horvatić, a najboljim studentom Jelena Holec.

Nenad Haleuš Mali


16. prosinca 2013. godine

 

Zaključen 2. Anđelek fest

 

Samo pozitivno – anđeli su s nama!

 

Svečanom dodjelom nagrada najuspješnijim sudionicima natječaja – literarnog, likovnog, spisateljskog i foto natječaja, sinoć je u prostoru bivšeg Doma HV-a u Dugom Selu zatvoren „Anđelek fest“ – drugi dugoselski božićni sajam. Ovogodišnji Anđelek fest prema broju sudionika u programu koji se odvijao tijekom 13., 14. i 15. prosinca daleko je nadmašio prošlogodišnji. Oko 400 sudionika prodefilirao je pozornicom Doma HV-a u programu koji je okupio sve velike i male kreativce Dugog Sela i šire koji su pak svoju inspiraciju pronašli, naravno, u anđelima. Krenimo od nagrađenih u natječajima. 
U literarnom i likovnim natječaju sudjelovali su učenici dugoselskih osnovnih škola „Josip Zorić“ i „Ivan Benković“ te Osnovna škola Rugvica s ukupno više od 50 radova. Prema stručnom ocjenjivačkom sudu utvrđeno je sljedeće: u kategoriji likovnih radova 1. mjesto osvojila je Emanuela Kelić, 3. a razred OŠ Josipa Zorića; drugo mjesto osvojio je Leo Knežević, 1. c razred OŠ Rugvica i treće mjesto osvojila je Ema Tomšić iz 4. d razreda OŠ Josipa Zorića. Posebna nagrada dodjeljuje se skupini Sunca i Srčeka Dječjeg vrtića Dugo Selo. U kategoriji literarnih radova za prozna djela – 1. mjesto osvojila je Leonarda Pudić, 4. e razred OŠ Josipa Zorića za svoj rad „Pismo anđelu“. Drugo mjesto dobiva skupina učenika 2. B razreda OŠ Ivana Benkovića – i to Karlo Baričević, Martinović, Lukas Cajner, Josip Ivić, Lorena Rozić za „Pismo mom anđelu čuvaru“ te Lare Franjković za „Pjesmu mom anđelu čuvaru“. Treće mjesto osvojila je Anđela Uzelac, 6. a razred OŠ Rugvica za svoj rad „Anđeli“. U kategoriji poezije 1. nagradu dobila je Karla Galenić iz 7. c razreda OŠ Rugvica za rad „Moj anđelek“, drugu nagradu osvojio je Mihael Jutrašnjih iz 3. d razreda OŠ Josipa Zorića za svoj ard „Anđel – tajna našeg života“, te treću nagradu Mihaela Helešić iz 6. e razreda OŠ Josipa Zorića za pjesmu „Anđeli“. Posebna nagrada daje se i Dječjem vrtiću Dugo Selo za izjave malih polaznika o anđelima – „Ja kažem, teta piše“. 

Za Foto natječaj „Dugoselske kronike“ pristiglo je ukupno 24 fotografija od 8 sudionika, a prema stručnom sudu našeg poznatog dugoselskog fotografa Marija Kocipera – najbolji rad je fotografija Ivane Kirin „Dodir anđela“ koja. Drugo mjesto pripalo je autorici Zdenki Petek-Markić s fotografijom „Ples malog anđela“ te treće mjesto pripalo je autorici Mihaeli Beneti s njenim radom pod nazivom „Moja“. U natječaju za kratku priču kojeg je raspisala „Dugoselska kronika“ na svojoj Facebook stranici prema sudu naših čitatelja najviše glasova dobila je priča „Anđeo zlatnih krila“ autorice Nevenke Remenar. Drugo mjesto pripalo je priči „Krila anđela“ autorice Dragice Pjevac, a treće mjesto osvojila je priča autorice Lane Srpak pod nazivom „Anđeo koji pjeva, a ne čuje“. Uz svečanu dodjelu nagrada sinoć je održan i efektan nastup mladih gimnastičarki Plesnog kluba NIKA, a prethodio im je kratki, ali vrlo dojmljivi koncert Limene glazbe KUD-a „Preporod“ s prigodnim božićnim pjesmama. Na koji način su doživjele anđele naše kreativke u domeni uljepšavanja – vlasnica Frizerskog salona CRINIS Olivera Dukić i vlasnica Salona ljepote „K&K“ Kristina Geri Kukas, pokazale su u modnoj reviji frizura i Face-paintinga pod nazivom „Angel's cut“. 
Nakon revije uslijedio je dolazak motoriziranih Djedica i Bakica Mrazova – članova dugoselskog Moto kluba „Sveti Martin“. Oni su na Anđelek fest na svojim motorima i u poznatim crveno-bijelim odijelima stigli nakon posjete Centru za rehabilitaciju Stančić gdje su njihove korisnike darivali prigodnim paketima slatkih darova i igračaka. Njihove vreće bile su pune, pa su Motomrazovi darežljivo darivali i svoju djecu na Ađelek festu, a koliko smo vidjeli, slatkiše su čak dobile i mame. 
A pod nazivom „Đurđina anđeoska gozba“ u restoranu Doma HV-a Đurđa Šarec-Nemec iz Udruge „Hrebinečko srce“ pripremila je obilje tradicionalnih predbožićnih i božićnih delicija, kako slanih, tako i slatkih. Degustacija ovdašnjih jela kojima su se naši stari častili uz božićne blagdane bila je veselija uz glazbenu pratnju Tamburaškog sastava Martinus, a Đurđinu gozbu posjetili su i Brigitte Berulec, članica Županijske skupštine Zagrebačke županije, načelnik Općine Brckovljani Željko Funtek, predsjednik Općinskog vijeća Općine Brckovljani Božo Graberec, zamjenik gradonačelnika Dugog Sela Pavo Jakovljević, predsjednik Gradskog vijeća Grada Dugog Sela Željko Ivaniček te mnogi drugi. A u samo nedjeljno jutro Božićnog sajma sve okupljene su razbudile i svojim nastupom digle na noge – Taekwondo Mrazice, članice Taekrwondo kluba Dugo Selo koje su izvele borilačko-plesni performance. 
U subotu svoj nastup na Anđelek festu imali su Mali anđeli, ritmička grupa Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo, kao i Plesna grupa Lana, dok su najmlađi iz Dječjeg vrtića Buba Biba izveli pjesme o Božiću i anđelima, a učenici Osnovne škole „Stjepan Radić“ izveli „Šegrta Hlapića“, predstavu za djecu, u skraćenoj verziji. Sve klinceze i klinci na Sajmu mogli su fotografirati sa Štrumfovima koji su posebno za tu priliku posjetili Dugo Selo i Anđelek fest. Članovi Dramske družine KUD-a „Preporod“ izveli su predstavu za djecu „Marica sveznalica“ čiji lik je utjelovila mlada i perspektivna članica Dramske – Ivana Lovrić. Na kraju subotnjeg programa svoj nastup imale su dječje folklorne skupine KUD-a „Preporoda“ izvevši još jedan odličan koncert. 
U subotu je također bio dan planiran za simbolično otvaranje humanitarne Anđeoske škrinjice koje je posjetio i poseban gost Radio Martina Kiki Rahimovski. Tijekom Sajma se provodila humanitarna akcija za djecu koja imaju premalo,a koju su organizirale Dugoselska kronika i Radio Martin, a istom se nastojalo pomoći slabije imućnoj djeci s područja grada. Posjetitelji su tijekom tri dana sajma mogli odložiti igračke i druge prigodne poklone za tu priliku pripremljenu Anđeosku škrinjicu. Sve poklone nakon Sajma preuzet će Centar za socijalnu skrb Dugo Selo koji će ih dalje proslijediti djeci i obiteljima u njihovom registru. 
Isto tako na Anđelek festu se provodila i druga dobrotvorna akcija koju je organizirala „Dugoselska kronika“ za Udrugu „Jak kao Jakov“. Istom se nastojalo prikupiti novčane donacije za djecu oboljelu od malignih bolesti i to prodajom anđela koji su se izrađivali na kreativnim radionicama POU Dugo Selo. Tijekom triju radionica brojni mali polaznici izrađivali su anđele od kojekakvih materijala - kuhača, vate, gipsa, ali i ostali prigodni božićni ukrasi, koji je kasnije predan Udruzi na prodaju tijekom Sajma. Udruga “Jak kao Jakov”, nazvana je imenom dječaka koji je izgubio bitku s teškim oblikom leukemije, a pomaže djeci oboljeloj od malignih bolesti koja se liječe na Hematološkom i onkološkom odjelu KBC Rebro kao i njihovim roditeljima. 
Naposljetku, uz riječi „Vidimo se do godine!“ organizatori Pučko otvoreno učilište i Grad Dugo Selo zahvaljuju se svim sudionicima programa Festivala, kao i izlagačima i svim suradnicima koji su sudjelovali u stvaranju pozitivne anđeoske energije i još jednog, uspješno, organiziranog dugoselskog božićnog sajma – „Anđelek festa“.

 

 

 

IGO


Isplata božićnica za umirovljenike grada Dugog Sela

Obavještavaju se umirovljenici sa prebivalištem na području Grada Dugog Sela, s mirovinom do 2.000,00 kuna da je Gradonačelnik Grada Dugog Sela, dana 12. prosinca 2013. godine, donio Zaključak kojim se odobrava da Vam se povodom predstojećih blagdana iz Proračuna Grada Dugog Sela za 2013. godinu, isplati 100,00 kuna "božićnice". 
Isplata pomoći vršit će se prema mjestu stanovanja i to za umirovljenike s područja: 
1. DUGOG SELA, KOZINŠČAKA, LUKARIŠĆA, KOPČEVCA 
- dana 16. i 17.12.2013. g. od 09-15 sati u prostorijama Udruge umirovljenika Dugo Selo, Josipa Zorića 23, objekt „Sportski“ 
2. VELIKE OSTRNE i MALE OSTRNE 
- dana 16.12.2013. g. od 10-14,00 sati, u Vatrogasnom domu u Velikoj Ostrni 
3. ANDRILOVCA 
- dana 16.12.2013. g. od 10-12,00 sati u Vatrogasnom domu 
4. LEPROVICE 
- dana 16.12.2013. g. od 12-14,00 sati u Vatrogasnom domu 
5. PROZORJA 
- dana 16.12.2013. g. od 12-14,00 sati, u Vatrogasnom domu 
Za isplatu iste potrebno je priložiti osobnu iskaznicu i zadnji odrezak od mirovine.


Ovog petka humanitarni koncert za Josipa

 

Pomaganje znanih i neznanih ljudi u nevolji oplemenjuje naš život i osvješćuje nam činjenicu da ovaj svijet možemo učiniti ljepšim. 
Forum mladih i Forum žena SDP-a Dugog Sela organizira u petak, 20. prosinca u dvorani Preporod, u 19 sati božićni humanitarni koncert u svrhu prikupljanja financijske pomoći za našeg sugrađanina, Josipa. 
Josip je dvadesettrogodišnji mladić, bivši učenik OŠ Dugo Selo. Život ga zaista nije mazio. Kada je pohađao 8. razred, prvi puta mu je operiran tumor na mozgu. Nastavio je školovanje u Srednjoj školi Dugo Selo, ekonomski smjer. Drugi puta je operiran u drugom razredu SŠ. Ubrzo nakon toga mu umire majka. Usprkos svemu, Josip je uspješno završio srednjoškolsko obrazovanje.Sada se bori sa zloćudnim tumorom kosti u koljenu. Upravo završava 3. ciklus kemo-terapije i priprema se za operaciju koljena u siječnju. Dakle, čeka ga dugotrajan proces oporavka nakon operacije te nastavak kemo-terapije. 
Sredstva koja su mu potrebna za operaciju te za postoperativno liječenje nije u mogućnosti samostalno pribaviti stoga mu Forum mladih i Forum žena SDP-a Dugog Sela ovim koncertom želi pomoći. U humanitarnu akciju uključili su se mnogi mladi glazbeni umjetnici s dugoselskog područja, kao i dio poslovnih subjekata svojim velikodušnim donacijama. 
Ovom prilikom pozivaju se svi da se odazovu ovoj humanitarnoj akciji i upotpune događaj svojom prisutnošću. Karte za koncert u prodaji su u knjižari De Nova, Pučkom otvornom učilištu i Feš caffeu po simboličnoj cijeni od 20 kuna. 
Svaka donacija na njegov žiro račun pomoći će mu u borbi s opakom bolešću. 
Broj žiro-računa HR6123600003115802911 
Ukoliko se odlučite za donaciju, unaprijed se zahvaljujemo!

 


Sjajni rezultati dugoselskih stolnotenisača na kraju polusezone

Prošlu subotu i nedjelju 14. i 15. prosinca odigrana su dva Pozivna turnira za kadete u Osijeku a za kadetkinje u Zagrebu. Na ovim turnirima su mogli nastupiti dvanaest trenutno ponajboljih igrača i igračica koji su pravo nastupa izborili svojim rezultatima u polusezoni, odnosno plasmanom među prvih dvanaest na rang listi Stolnoteniskog Saveza Hrvatske. Vrlo naporan turnir gdje u dva dana svaki igrač mora odigrati jedanaest mečeva, svako sa svakim. U Osijeku trijumf Dugoselaca, Luka Martinek je osvojio 1. mjesto a njegov brat Mislav Martinek 3. mjesto. Ovim rezultatom oboica su pokazala da su najozbiljniji kandidati za kadetsku reprezentaciju Hrvatske. 
U Zagrebu također odličan rezultat Ane Murat koja je osvojila 3. mjesto, opravdavši svoj trenutni rejting na rang listi HSTS-a. Poslije ovog natjecanja predstoje nam još ekipne kvalifikacije za Prvenstvo Hrvatske koje će se odigrati sljedećeg vikenda a potom krača stanka. Stolnotenisači poćinju s pripremama već 30. prosinca pošto je prvi turnir na rasporedu već 18. siječnja 2014. godine tako da za odmor nema previše vremena.

Z. Pokas


Pobjeda odbojkašica Dugog Sela nad ekipom Ogulina

U nedjelju, 15. prosinca ekipa Odbojkaškog kluba Dugo Selo odigrala je utakmicu protiv ekipe OK Ogulina. Utakmica je završila s pobjedom Dugog Sela sa (3:2) u setovima. Prvi set je dobila ekipa Ogulina sa (25:18), drugi i treći set ekipa Dugog Sela sa (25:20) i (25:22), četvrti set Ogulin sa (25:15). U petom setu Dugo Selo je odigralo jako dobro i sa (15:5) dobile peti set. Svojom dobrom igrom iskazale su se Adrijana Stojanović i Kristina Tadić.


Još jedna dobra godina za Taekwondo klub Rugvica

Taekwondo klub Rugvica bio je u subotu 14.12.domaćin trećeg kriterijskog turnira za izbor juniorske reprezentacije Hrvatske.Natjecanje je održano u školskoj sportskoj dvorani u Rugvici a nastupilo je 43 najbolja juniora Hrvatske i to iz 20 klubova.Taekwondo klub Rugvica zastupalo je pet juniora i to Mario Zekič,Ivan Šapina,Mate Šaravanja,Ana Šaravanja i Julijan Aračić.Nadalje su stigli blizanci Šaravanja Mate je u odlučujučoj borbi izgubio na zlatni bod jer je borba završila nerješeno a Ana je izgubila poeintiranjem protivnice u zadnjoj sekundi borbe.Bila je ovo jedna uspješna prezentacija vrhunskog taekwondoa u Rugvici a sljedeće veliko okupljane najboljih juniora Hrvatske u Rugvici biti će iduće godine 18.10. kad je Taekwondo klub Rugvica domaćin juniorskog prvenstva Hrvatske. 
Nakon službenog dijela natjecanja Taekwondo klub Rugvica održa je svoje tradicionalno Božično okupljanje svih članova i proglašenja najboljih natjecatelja po kategorijama u ovoj godini.Za najbolje po postignutim rezultatima proglašeni su u kategoriji vrtičanaca Dora Jazvić i Dominik Mršić,najbolja mlađa kadetkinja je Lucija Nesnidal,mlađi kadet Toni Dujić,najbolja kadetkinja Antonija Krajinović,najbolji kadet Ivan Šapina,najbolja juniorka-seniorka Matina Šapina,najbolji junior -senior Mate Šaravanja,nabolji natjecatelj općenito u 2013 Mario Zekić te najbolja natjecateljica Ana Šaravanja.Taekwondo klub Rugvica je u 2013 osvojio sveukupno 152 medalje od čega 46 zlatnih,52 srebrene i 54 brončane.Od toga 10 medalji je osvojeno na prvenstvima hrvatske.jedna na seniorskom,dvije na juniorskom,pet na kadetskom i dvije na studentskom prvenstvu.U ekipnom poretku na natjecanjima Taekwondo klub Rugvica osam puta je bio prvi,dva puta drugi,dva puta treći te pet puta ćetvrti.Kad se sve to skupa pogleda još jedna dobra godina je iza nas a nadamo se još bolja ispred nas. 
SVIM SPORTSKIM PRIJATELJIMA, NJIHOVIM OBITELJIMA A I NAŠIM SPORTSKIM SUPARNICIMA ŽELIMO POVODOM NADOLAZEĆIH BLAGDANA SVE NAJBLJE I MNOGO SPORTSKOG I OSOBNOG USPJEHA I ZADOVOLJSTVA

Darko Hrdan, predsjednik TK Rugvica


14. prosinca 2013. godine

OTVOREN ANĐELEK FEST - DOĐITE!

 

U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta i Grada Dugog Sela, te pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije jučer je svečano otvoren 2. po redu božićni sajam – ANĐELEK FEST koji će za sve posjetitelje biti otvoren do sutra, 15. prosinca u prostoru bivšeg Doma HV-a, Zagrebačka 35. Sajam je prodajno-izložbenog i humanitarnog karaktera na kojem izlaže 40 izlagača koji u svojoj ponudi nude proizvode, rukotvorine, unikatna djela na temu anđela – glavne niti vodilje ovog Sajma, uz, naravno, ostali božićni i ukrasni asortiman. Od 9 do 20 sati posjetitelji mogu razgledati i kupiti ponuđene proizvode, ali i pratiti bogat i raznovrsni program. 

Na Božićnom fijakeru jučer je na Sajam stigao gradonačelnik Dugog Sela Stipo Velić koji je ujedno i svečano otvorio Anđelk fest. Tom prilikom kazao je kako je danas potrebno što više potisnuti negativne stvari i ideje, a s druge strane potaknuti sve što je pozitivno i kreativno, što zapravo Anđelek fest i predstavlja. „Ovaj sajam je nastavak Adventa u Dugom Selu koji se ove godine nije održao, no zato nudi obilje raznovrsnog sadržaja i aktivnosti, kao što su i dječje kazališne predstave koje Grad Dugo Selo poklanja najmlađim građanima“, istaknuo je gradonačelnik. A uz poruku „da dobar duh uđe u vaše domove i obitelji“ gradonačelnik je na kraju svima zaželio sve najbolje uz predstojeće božićne blagdane. Ravnatelj POU Dugo Selo Nenad Haleuš Mali također je pozdravio sve okupljene na otvorenju, među kojima su bili predsjednik Gradskog vijeća Grada Dugog Sela Željko Ivaniček i zamjenik gradonačelnika Dugo Sela Pavo Jakovljević uz ostale uzvanike te pozvao sve da posjete i prate događanja na Anđelek festu. 
U programu svečanog otvorenja nastupili su članovi Zbora Benkovići (školski zbor Osnovne škole Ivan Benkovića) koji su proteklog mjeseca osvojili prvo mjesto u akciji Stop maltretiranju u organizaciji Radio Atene Zagreb. U njihovoj nagrađenoj izvedbi pjesme „Viva la vida“ od grupe Coldplay mogli smo uživati i jučer. Nastupili su i članovi Dramske dječje družine KUD-a „Preporod“ koji su u „Savršenom svijetu“ skečevima predstavili “Maricu Sveznalicu“ i „Kako biti dobar“ predstave koje će izvesti danas, 14. prosinca, u Domu HV-a u 12 sati. A na kraju učenici Osnovne škole Ivana Benkovića izveli su efektni plesni kostimirani igrokaz na temu dolaska božićnih blagdana. 
Nakon programa otvorenja uslijedilo je otvorenje izložbe slika članova Likovne udruge Dugo Selo pod nazivom „Dugoselske zime“ koja će tijekom ovih dana biti postavljena u prostoru restorana Doma HV-a. Ubrzo potom došli su na redu naši najmlađi – djeca Dječjeg vrtića Dugo Selo, skupina Sunce koji su na pozornici nastupili s izvedbama pjesama „Djetešce nam se narodi“, „Dođi, dođi Božiću“, „Hvala Bogu“ i „Kristovo janje“, dok su učenici Osnovne škole Josipa Zorića kao „Zorićevi anđeli“ predstavili recitacije i pjesme o Božiću, snijegu i anđelima. Posebnu pažnju izazvao je mađioničar Tomas koji je za sve posjetitelje priredio čarobni nastup u kojem su djeca, ali i odrasli uživali. Naposljetku, na pozornicu su stigli i učenici Glazbene škole Dugo Selo izvevši koncert ozbiljne glazbe u kojem su nastupili Filip Novački na kontrabasu, Luka Ivezić na braču te Komorni sastav i Tamburaški trio. 
Moramo napomenuti kako Anđelek fest i ove godine možete doživjeti vožnjom u Božićnom fijakeru, kao popratnom sadržaju sajma. Ruta kojom će svi zainteresirani se moći provesti bit će od centra, kod vure, do Doma HV-a. Isto tako na Sajmu možete razgledati izložbe fotografija naših sudionika na natječaju, ali i likovne i literarne radove koji su se također natjecali. Na Sajmu uz ugostiteljsku ponudu, te ponudu božićnog punča i kuhanog vina - održat će se i degustacija tradicionalnih predbožićnih i božićnih delicija uz anđeosku kapljicu, svirku TS Martinus i glumački recital Želimira Novaka. Ovo događanje pod nazivom „Đurđina anđeoska gozba“ planirana je sutra, 15. prosinca u 10 sati.

 

 

 

IGO


DOBROTVORI KOJI POMAŽU ZAJEDNICI: Donacija 30 računala OŠ Josipa Zorića

Prepoznati potrebe drugih ljudi i darivati ih odražava našu humanost i spremnost na pomaganje, koje nadolazećim blagdanima daje pravi smisao. Jedan od takvih primjera solidarnosti je donacija računala Osnovnoj školi Josipa Zorića. 
U vrijeme smanjenih izdataka za školstvo i dovršetka zahtjevnog projekata u proteklom polugodištu, donacija informatičke opreme razlog je za optimizam i veselje na kraju radom ispunjene godine. Već je poznato da neke škole učeničku administraciju vode putem e-imenika. Stoga, u nastojanju da se stvore preduvjeti za budući korak suvremenog praćenja uspjeha učenika, ravnateljica Mara Mamuza, u ime učenika i djelatnika škole, ovim putem izražava zahvalnost gospodinu Goranu Radošiću i GRC grupi d.o.o. na donaciji 30 računala za potrebe škole. 
Iako je prelazak na digitalnu tehnologiju praćenja uspjeha zahtjevan proces, koji uz dobra računala pretpostavlja i provedenu mrežnu instalaciju u svim učionicama, ovo je svakako korak bliže prema realizaciji cjelokupnog projekta. U većini učionica već postoji pristup internetu, a sukladno raspoloživim sredstvima, tijekom sljedeće godine u OŠ Josipa Zorića planiran je nastavak umrežavanja u preostalim učionicama te nabavka tokena za učitelje. 
"Iskustva drugih škola pri uvođenju e-imenika su različita, a mi ćemo biti zadovoljni uspijemo li u nadolazećem razdoblju osigurati sve pretpostavke i postupno prijeći na novi sustav" - rekla je ravnateljica Mara Mamuza. Iako je projekt uvođenja e-imenika najavljen na razini svih škola, njegova realizacija zasada uvelike ovisi o mogućnostima pojedine županije i pojedinih gradova te o susretljivosti lokalne sredine ili gospodarstvenika kakvoj ovdje svjedočimo. 
Svaka pomoć uvijek je dobrodošla i daje pozitivan primjer dobročinstva, osobito u vrijeme blagdana. Još jednom zahvaljujemo gospodinu Goranu Radošiću kao i svim dosadašnjim i budućim dobročiniteljima škole. Svima želimo sretan Božić i Novu godinu!

Djelatnici i ravnateljica OŠ Josipa Zorića


Nagrađeni u likovnom i literarnom natječaju Anđelek festa

Povodom Anđelek festa organizatori su raspisali su nekoliko natječaja kako bi sve naše kreativne snage – velike i male, potaknuli na staranje. Inspiraciju su, naravno, trebali naći u anđelima. U natječaju su sudjelovali učenici dugoselskih osnovnih škola „Josip Zorić“ i „Ivan Berković“ te Osnovna škola Rugvica sa svojih više od 50 radova, a prema stručnom ocjenjivačkom sudu utvrđeno je sljedeće: u kategoriji likovnih radova 1. mjesto osvojila je Emanuela Kelić, 3. a razred OŠ Josipa Zorića; drugo mjesto osvojio je Leo Knežević, 1. c razred OŠ Rugvica i treće mjesto osvojila je Ema Tomšić iz 4. d razreda OŠ Josipa Zorića. Posebna nagrada dodjeljuje se skupini Sunca i Srčeka Dječjeg vrtića Dugo Selo. 
U kategoriji literarnih radova za prozna djela – 1. mjesto osvojila je Leonarda Pudić, 4. e razred OŠ Josipa Zorića za svoj rad „Pismo anđelu“. Drugo mjesto dobiva skupina učenika 2. B razreda OŠ Ivana Benkovića – i to Karlo Baričević, Martinović, Lukas Cajner, Josip Ivić, Lorena Rozić za „Pismo mom anđelu čuvaru“ te Lare Franjković za „Pjesmu mom anđelu čuvaru“. Treće mjesto osvojila je Anđela Uzelac, 6. a razred OŠ Rugvica za svoj rad „Anđeli“. U kategoriji poezije 1. nagradu dobila je Karla Galenić iz 7. c razreda OŠ Rugvica za rad „Moj anđelek“, drugu nagradu osvojio je Mihael Jutrašnjih iz 3. d razreda OŠ Josipa Zorića za svoj ard „Anđel – tajna našeg života“, te treću nagradu Mihaela Helešić iz 6. e razreda OŠ Josipa Zorića za pjesmu „Anđeli“. Posebna nagrada daje se i Dječjem vrtiću Dugo Selo za izjave malih polaznika o anđelima – „Ja kažem, teta piše“. 
Ovim putem čestitamo svim nagrađenima te ih pozivamo na svečanu dodjelu nagrada koja će se održati u sklopu Anđelek festa, sutra, 15. prosinca, s početkom u 18 sati. Svima ostalima zahvaljujemo na sudjelovanju uz više uspjeha sljedeće godine!

IGO


13. prosinca 2013. godine

DUGOSELSKI MOTOMRAZOVI U NEDJELJU NA ANĐELEK FESTU

 

Članovi Moto kluba «Sveti Martin» Dugo Selo ove nedjelje 15. prosinca organiziraju svoju godišnju i tradicionalnu akciju - Motomrazovi. Ove godine akcija imati humanitarni naglasak - s obzirom da je planirana posjeta korisnicima Centra za rehabilitaciju Stančić. Naime, u 15 sati dugoselski bajkeri posjetiti će korisnike Stančića i darivati ih s paketima slatkih darova. Nakon druženja u Centru Stančić motorizirani Djedice i Bakice Mrazovi napravit će đir po gradu i naposljetku doći na Anđelek fest u Dugom Selu. Ispred Doma HV-a u 16 sati darivat će najmlađe posjetitelje Sajma slatkišima. 
Akcija Motomrazova Moto klub organizira od samog početka osnutka Kluba, od 2008. godine, a nekolicina moto-entuzijasta organiziralo je i prije. Ovime dugoselski bajkeri žele očuvati tradiciju koju njeguju i ostali moto klubovi na području cijele Hrvatske. 
Ovogodišnja akcija Motomrazova ostvarena je zahvaljujući donacijama - Grada Dugog Sela, te tvrtki AWT Hrvatska, Colgate Hrvatska, GRADING INVEST, Ordinacije Hrelja, Mobiland, te pojedinačnim donacijama članova Moto kluba Dugo Selo.

 

IGO


12. prosinca 2013. godine

Tamburaši KUD-a Preporod na kulturnoj "Razglednici 3"

 

Razglednica 3", kao središnja nacionalna manifestacija amaterskog kulturno-umjetničkog stvaralaštva u RH, bit će održana u sklopu 65. obljetnice djelovanja Hrvatskog sabora kulture, krovne udruge kulturno-umjetničkog amaterizma koja danas broji ukupno 949 udruga s više od 80 000 članova. 
Ta značajna manifestacija pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ive Josipovića i uz potporu Ministarstva kulture RH, bit će održana u nedjelju 15. prosinca s početkom u 19 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. 
Tamo će biti predstavljene najuspješnije amaterske kulturno-umjetničke udruge i pojedinci s 9 nacionalnih manifestacija u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, a koje su u ovoj godini okupile više od 3000 amaterskih umjetnika. Na bogatom programu koji objedinjuje najbolje od dramskog, glazbenog, plesnog, književnog i likovnog amaterskog stvaralaštva Republike Hrvatske nastupit će i Tamburaški sastav KUD-a Preporod iz Dugog Sela.

 


Anđelek fest počinje sutra u petak 13. 12. u 15 sati

 

Drugi Božićni sajam - Anđelek fest u organizaciji Grada i Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo, uz potporu Zagrebačke županije, okuplja četrdesetak izlagača i više od 400 sudionika prigodnog programa. 
Sutra u petak 13. prosinca u 15 sati Anđelek fest će otvoriti gradonačelnik Grada Dugog Sela Stipo Velić. Svečanost otvorenja ispunit će glazbeni, plesni i dramski nastupi učenika osnovnih škola i Glazbene škole te polaznika Dječjeg vrtića a tako i članova dramske grupe Preporod. Njima će se pridružiti i zabavni mađioničar Tomas tako će program potrajati od 15 sve do 19 sati. 
Organizatori očekuju veliki broj posjetitelja koji će sutra, a tako i naredna dva dana moći razgledati prigodnu ponudu proizvoda raznih izlagača.

 


Prvo mjesto na foto natječaju osvojila Ivana Kirin

 

S jučerašnjim datumom zaključen je i Foto natječaj „Dugoselske kronike“ održan povodom ovogodišnjeg „Anđelek festa“ – 2. Božićnog sajma u Dugom Selu. Tema su bili, naravno, anđeli koje su naši fotografi mogli pronaći u svojoj okolini – bilo kao kip na zgradi, u oblaku, listu, sjeni na zidu ili u pogledu neke osobe, dječjem osmijehu, pokretu ili gesti. Pristiglo je ukupno 24 fotografija od 8 sudionika, a prema stručnom sudu našeg poznatog dugoselskog fotografa Marija Kocipera – najbolji rad je fotografija Ivane Kirin „Dodir anđela“ koja upravo u gesti sažima anđeosku poruku koju će svi prepoznati i moći iščitati. A s obzirom da i njene ostale fotografije pokazuju talent i moć zapažanja, Kociper smatra da je pobjedničko mjesto zasluženo. Drugo mjesto pripalo je autorici Zdenki Petek-Markić s fotografijom „Ples malog anđela“ koja je fotografskim efektom postigla dojam pokreta i anđeoskog ozračja. Treće mjesto pripalo je autorici Mihaeli Beneti s njenim radom pod nazivom „Moja“ koja uspjela dočarati svjetlost koju emaniraju anđeli. A posebna nagrada bit će uručena Vesni Vajdić s njenom fotografijom „Anđeo na prozoru“ koja predstavlja dva njena rada – njen ručni – heklani rad i fotografski. Čestitamo pobjednicima te ih ovim putem pozivamo na svečanu dodjelu nagrada koja će se održati u sklopu Anđelek festa, ove nedjelje, 15. prosinca, u 18 sati. Čestitamo i svim ostalim našim sudionicima natječaja, zahvaljujemo na sudjelovanju sa željom da se odazovu i sljedeće godine!

 

I.G.O.


KUD „Preporod“ ove nedjelje nastupa na manifestaciji Hrvatskog sabora kulture

Tamburaški sastav KUD-a Preporod sudjelovati će ove nedjelje 15. prosinca u manifestaciji „Razglednica 3“ Hrvatskog sabora kulture koja će se održati u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu, s početkom u 19 sati. Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ive Josipovića i uz potporu Ministarstva kulture RH. 
"Razglednica 3", kao središnja nacionalna manifestacija amaterskog kulturno-umjetničkog stvaralaštva u RH, bit će održana u sklopu 65. obljetnice djelovanja Hrvatskog sabora kulture, krovne udruge kulturno-umjetničkog amaterizma koja danas broji ukupno 949 udruga s više od 80 000 članova. Na "Razglednici 3" bit će predstavljene najuspješnije amaterske kulturno-umjetničke udruge i pojedinci s 9 nacionalnih manifestacija u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, a koje su u ovoj godini okupile više od 3000 amaterskih umjetnika. Na bogatom programu koji objedinjuje najbolje od dramskog, glazbenog, plesnog, književnog i likovnog amaterskog stvaralaštva Republike Hrvatske nastupit će: 
Hrvatski puhački orkestar Gradska glazba Imotski, Tamburaški orkestar Centra tradicijske kulture Varaždin, Tamburaški sastav KUD-a Preporod iz Dugog Sela, Mješoviti pjevački zbor Vox Animae iz Splita, Ženska vokalna grupa Kajda iz Mača, Djevojački zbor Cantus ante omnia iz Zagreba, Folklorni ansambl Matija Gubec iz Karlovca, Plesni klub Tina iz Siska, Plesni studio Step by step i Teatar Tirena iz Zagreba, radovi Likovne udruge Emanuel Vidović iz Splita i Marija Kontošića iz Udruge MedulinArt te izabrani književni radovi Slavice Sarkotić (Sisak), Zlatka Kraljića (Slovenija), Deana Ganze (Zagreb) i Blanke Ciprić iz Vukovara. 
Održavanje Razglednice 3 Hrvatskog sabora kulture pomogli su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb – Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport, te drugi.

I.G.O.


O Anđelek festu danas na HRT-u

 

Dugoselski Anđelek fest sudjeluje u akciji „Lanac dobrote“ HRT-ove emisije „Svaki dan, dobar dan“ voditelja Brune Šimleše. Donacijom triju lutaka anđela organizatori Anđelek festa pridružili su se humanitarnoj akciji darivanja. Lutke pod nazivom „Anine lutke“ dolaze iz Obrta Zora iz Kašine. A upravo u današnjoj emisiji koja je planirana u 18:05 sati, na HTV 2 programu – bit će riječi i o našem Anđelek festu. Današnja emisija fokusirana je na čarobni svijet koji mnogi žele živjeti u svakodnevnom životu – osim o vilama i vilenjacima, bit će govora i o anđelima, posebice onima koji će ovaj vikend boraviti u Dugom Selu na Anđelek festu. Zato pogledajte današnju Šimlešinu emisiju, a ukoliko ne stignete, sutra je repriza u 9:45 sati, također na HTV2.

 11. prosinca 2013. godine

Kreativne radionice Anđelek festa s humanitarnim predznakom

 

Pučko otvoreno učilište Dugo Selo organizira tijekom Anđelek festa zanimljive aktivnosti za djecu – kreativne radionice koje će se održati u subotu 14. i nedjelju 15. prosinca. Izrađivati će se anđeli od najrazličitijih materijala – kao što su kuhače, vata, gips, ali i ostali prigodni božićni ukrasi. U subotu održat će dvije radionice – u 10 i 15:30 sati, a u nedjelju u 16 sati. „Anđeli za anđele“ zajednički je nazivnik ovih radionica na kojima će sudionici inspirirani čudesnim svijetom anđela izrađivati predmete u humanitarne svrhe. Naime jedan dio radova bit će namijenjen Udruzi „Jak kao Jakov“ koja će prodajom istih radova nastojati skupiti sredstva djecu oboljelu od malignih bolesti. Posjetitelji će moći tijekom sajmenih dana dati i novčane priloge za Udrugu, u sklopu jedne od humanitarnih akcija Anđelek festa. Udruga “Jak kao Jakov”, nazvana je imenom dječaka koji je izgubio bitku s teškim oblikom leukemije, a pomaže djeci oboljeloj od malignih bolesti koja se liječe na Hematološkom i onkološkom odjelu KBC Rebro kao i njihovim roditeljima.

 

I.G.O.


Najbolja Facebook priča „Anđeo zlatnih krila“ autorice Nevenke Remenar

Zaključen je natječaj za kratku priču na temu anđela. Na natječaj kojeg je 19. studenoga uz Anđelek fest raspisala „Dugoselska kronika“ na svojoj Facebook stranici, do zaključnog dana 10. prosinca pristiglo je 8 kratkih priča. Prema uvjetima natječaja, na zadanu temu sudionici su mogli pisati istinite ili izmišljene priče, a najboljom pričom bit će proglašena ona koja će dobiti najviše vaših like-ova/glasova. Prema sudu naših čitatelja najviše glasova dobila je priča „Anđeo zlatnih krila“ (šifra: Rudlasta kosa), osvojivši 56 glasova. Pobjednički tekst autorice Nevenke Remenar bit će objavljen u tiskanom izdanju „Dugoselske kronike“. Sa 48 glasova drugo mjesto pripalo je priči „Krila anđela“ (šifra: Ekspedicija) autorice Dragice Pjevac, a treće mjesto osvojila je priča autorice Lane Srpak pod nazivom „Anđeo koji pjeva, a ne čuje“ (šifra: Story) koja je dobila 38 vaših glasova. Iskreno čestitamo našim laureatima te ih ovim putem pozivamo na svečanu dodjelu nagrada koja će se održati u sklopu Anđelek festa, ove nedjelje, 15. prosinca, u 18 sati. Čestitamo i ostalim našim sudionicima natječaja, zahvaljujemo na sudjelovanju u nadi za što bolji uspjeh sljedeće godine.

I.G.O.

 

Anđeo zlatnih krila

Nekoć davno, prije puno godina, živio dječak po imenu Bartol. Bio je to prekrasan dječak malog frntastog nosa, smeđih očiju, poput košutinih, kosa mu je bila u valovima smeđa sa zlatnim odsjajem. 
Dječak je bio nestašan i sve ga je zanimalo, svugdje je htio biti i svašta iskusiti. Roditelji su mu uvijek govorili: „Bartol ne idi daleko od kuće, ne možeš se družiti sa nepoznatim ljudima.“ Međutim, on nije slušao. Trčkarao je mali Bartol oko kuće, po livadama i poljima, po čitavom selu, ali se srećom uvijek znao vratiti kući. No jednog dana dijete se previše zaigralo i odjednom se našao u dubokoj tamnoj šumi. Drveće je bilo gusto, krošnje još uvijek prepune lišća, a sunce je polako tonulo prema zapadu. Kad je dječak shvatio da je sam, a oko njega drveće poput divova, počeo je plakati. Dozivao je mamu i tatu, ali uzalud. Oni su bili daleko i nisu ga mogli čuti. Za to vrijeme roditelji su ga tražili svukuda, kuda je Bartol inače hodao i gdje se je igrao. Za čas se skupilo cijelo selo i počela je potraga za malim dječakom kovrčave kose. Mama je neutješno plakala za malim Bartolom. Bartol je trčao šumom ne bi li našao put kući, a kad se spustila noć on je bio umoran i gladan, te je zaspao ispod krošnje starog hrasta. Prolazile su tuda po noći razne životinje i u čudu su gledale usnulog dječaka. Tako je srna smeđih očiju došla i ugrijala ga svojim tijelom dok je on spavao. Došao je i zeko i donio mu šumskih jagoda da ne bude gladan kad se probudi. Kako je svitalo jutro Bartol se počeo buditi te se je prepao mnoštva životinja koje su ga okruživale. Tada se odnekud stvorio anđeo zlatnih krila, koji kao da je naslutio da bi se Bartol mogao izgubiti. Na obzorju pojavilo se sunce, a anđeo je uzeo Bartola u svoje krilo i poletio s njime kući. Spustio ga je na kućni prag baš u trenu kad su se roditelji, nakon bezuspješnog traganja, vraćali u selo. 
Anđeo je dječaka poljubio u čelo i šapnuo mu da više nikada ne smije sam lutati poljima i šumama i da mora slušati roditelje. Potom je odletio visoko u nebo da ga nitko od odraslih ne vidi i mahnuo je Bartolu svojim zlatnim krilima. Svi su bili presretni kad su ugledali dječaka koji je spokojno sjedio na kućnom pragu, a kad im je ispričao dogodovštine čudili su se njegovoj priči o šumskim životinjama i anđelu zlatnih krila.

 


10. prosinca 2013. godine

Još svega par dana do Anđelek festa

 

Približava nam se Anđelek fest, 2. božićni sajam koji će ovog vikenda u Dugom Selu koncentrirati svu pozitivnu anđeosku energiju. Tri dana Sajma, od 13. do 15. prosinca u prostoru bivšeg Doma HV-a, očekuje nas pregršt događanja i veliki broj sudionika u doista zanimljivom programu. Kako doznajemo od organizatora – Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo na Sajmu, koji je prodajno-izložbenog karaktera, bit će 40 izlagača koji će posjetiteljima ponuditi proizvode, rukotvorine, unikatna djela na temu anđela – glavne niti vodilje ovog Sajma, uz naravno ostali božićni i ukrasni asortiman. 
Svečano otvorenje planirano je u 15 sati koje će započeti nastupom Zbora Benkovići (školski zbor Osnovne škole Ivan Benkovića) koji su proteklog mjeseca osvojili prvo mjesto u akciji Stop maltretiranju u organizaciji Radio Atene Zagreb. Njihov nastup s izvedbom „Viva la vida“ od grupe Coldplay u brojnoj konkurenciji, a onda i u finalu proglašena je najboljom što im je omogućilo osvajanje vrijedne glazbene i profesionalne opreme vrijednosti 50.000 kuna. Njihov talent tjera ih dalje tako da pripremaju projekt Mjuzikl Briljantin u koji je uključeno 28 učenika, a realizira se u zajedništvu s članovima Zbora i orkestra. Cilj im je prijaviti se na Međunarodni festival školske kreativnosti u Sanremu koji će se održati sljedeće godine. 
U programu svečanog otvorenja nastupaju i članovi Dramske dječje družine KUD-a „Preporod“ koji će u „Savršenom svijetu“ predstaviti “Maricu Sveznalicu“ i „Kako biti dobar“. Marica Sveznalica je djevojčica koja sve zna. Ili barem tako misli. Ona je vesela, uvijek dobro raspoložena i spremna podijeliti savjete. Ne postoji problem za koji ona nema rješenje. 
Svi znamo da je lako biti zločest, ali problem je kako biti dobar. Ako se to pitate dođite u Tvrtkovu učionicu. On će vam pokazati. I nestrpljivo vas čeka dok čita pisma zabrinutih roditelja. 
Učenici Osnovne škole Ivana Benkovića planiraju izvesti plesni igrokaz koji donosi kostimiranu, zabavnu i poučnu priču. Uz brojne goste koji će biti pozvani na otvorenje, Sajam će svečano otvoriti gradonačelnik Dugog Sela Stipo Velić. 
Tijekom tog prva dana Sajma posjetitelji će moći pogledati i postav tematske izložbe Likovne udruge Dugo Selo „Dugoselske zime“, a prema programu u 16 sati nastupaju naši najmlađi – djeca Dječjeg vrtića Dugo Selo skupina Sunce koji će pjevati prigodne božićne pjesme i napjeve. Potom na pozornici će se predstaviti Zorićevi anđeli koji će pjevati i recitirati o Božiću, snijegu i anđelima. A onda u 17 sati nastupa mađioničar Tomas i čarolija za sve nas! Nakon njegovog nastupa od sat vremena, prema programu u 18:30 sati planiran je koncert Glazbene škole Dugo Selo u kojem će nastupiti Filip Novački na kontrabasu, Luka Ivezić na braču, Komorni sastav i Tamburaški trio. 
Tijekom tri dana Sajma, ne smijemo zaboraviti, provoditi će se dvije humanitarne akcije. Za djecu koja imaju premalo organiziraju Dugoselska kronika i Radio Martin, a istom se nastoji pomoći slabije imućnoj djeci s područja grada. Posjetitelji će moći za tu priliku u pripremljenu Anđeosku škrinjicu odložiti igračke i druge prigodne poklone koje žele pokloniti. Centar za socijalnu skrb Dugo Selo ovim putem poziva građane da doniraju i školski pribor. Od flomastera, olovaka, šestara, ravnala, bilježnica do školskih torbi – sve je to potrebno djeci čije su obitelji registrirane u dugoselskom Centru za socijalnu skrb. Prema programu Anđelek festa – službeno otvaranje humanitarne škrinjice Radio Martina i Dugoselske kronike održat će se u subotu 14. prosinca s početkom u 15:30 sati kada će sve posjetitelje iznenaditi poseban gost! 
Drugu dobrotvornu akciju koja će isto tako održavati tijekom tri dana Anđelek festa organizira „Dugoselska kronika“ za Udrugu „Jak kao Jakov“. Istom se nastoje prikupiti novčane donacije za djecu oboljelu od malignih bolesti i to prodajom anđela koji će se izrađivati na kreativnim radionicama POU Dugo Selo. Udruga “Jak kao Jakov”, nazvana je imenom dječaka koji je izgubio bitku s teškim oblikom leukemije, a pomaže djeci oboljeloj od malignih bolesti koja se liječe na Hematološkom i onkološkom odjelu KBC Rebro kao i njihovim roditeljima. 
Naša posebna romantična vožnja kočijom s konjskom zapregom koja je bila osobito popularna protekle godine na Anđelek festu – neće izostati ni ove godine! Božićni fijaker kreće već prvog dana Sajma kada će u njemu netom prije 15 sati gradonačelnik Dugog Sela stići na službeno otvorenje. Ruta kojom će svi zainteresirani se moći provesti bit će od centra, kod vure, do Doma HV-a. 
Nastavak ostalih događanja tijekom Sajma – slijedi sutra!

 


9. prosinca 2013. godine

 

Udruga ADHD I JA proslavila 6.rođendan

 


Predsjednik RH Ivo Josipović primio povelju počasnog člana Udruge

 

Udruga ADHD I JA proslavila je u subotu 7. prosinca svoj šesti rođendan, a slavlju je prisustvovao, kako se moglo čuti i najdraži gost, predsjednik RH Ivo Josipović. Kao razlog svojeg posjeta dugoselskoj udruzi, predsjednik je istaknuo kako oni rade lijepi, plemeniti posao u kojem dominira volonterski rad, a sva aktivnost usmjerena je prema djeci koja zaslužuju posebnu podršku zbog nekih problema koje imaju. "Mislim da je sve ono što je učinjeno u tih šest godina rada Udruge zaista impresivno i izražavam svoje divljenje svim ljudima koji su uključeni u njen rad", izjavio je Josipović kojem je tom prilikom uručena i povelja počasnog člana Udruge. Volonterima, zbog kojih ova udruga opstaje i traje, zahvalila je i predsjednica Udruge Sandra Geri. "Sretna sam što nam djeca s veseljem dolaze, što imamo priliku pomoći, sretna sam što su uz mene osobe koje rade s tom djecom, isto tako jer smo uspjeli unatoč svim nedaćama koje smo imali i tijekom ovih šest godina prebrodili. Ima puno ljudi koji su nam pomogli, na bilo koji način, novcem, radom, stvarima, dobrom voljom nismo i ne ćemo zaboraviti", kazala je u svom emotivnom govoru Geri. Naglasila je i kako im je posebno teška bila 2010. godina kada su trebali zatvoriti svoja vrata, a iznimna zahvala upućena je predsjedniku Josipoviću koji je tada svojim pokroviteljstvom i organizacijom humanitarnog koncerta u Lisinskom omogućio nastavak rada i opstanak udruge. Svim zaslužnima uručene su povelje počasnih članova kao i zahvalnice brojnim volonterima. Rođendan su udruzi čestitali i dožupan Zagrebačke županije Rudolf Vujević te gradonačelnik Dugog Sela Stipo Velić. Kroz Udrugu je prošlo 441 dijete, a dožupan Vujević kazao je kako je to velika brojka te pozvao Udrugu da svoje projekte prijavi na županijske natječaje iz socijalne domene. O trudu i radu udruge govorio je i gradonačelnik Velić kazavši kako je Grad pomagao, a pomagat će i više. Rođendansko slavlje glazbom su uveličali tamburaški orkestar Glazbene škole i flautistica Kristina Mamić. 

Drugi dio slavlja nastavio se na obiteljskom gospodarstvu Salaj u Grabovnici kod Čazme gdje su, u društvu predsjednika Josipovića, djeca i članovi Udruge, nazočili paljenju žaruljica i zajedno obišli "Božićnu bajku". Upaljeno je milijun i četiristo žaruljica na oko 4 ha imanja, a Josipović je kazao kako su tu došli kako bi učinili nešto što će djeci povodom Božića, Nove godine i sv. Nikole ostati u lijepoj uspomeni. Predsjednik je ovdje, na upit novinara može li u ovo predblagdansko vrijeme uputiti optimističnu poruku, kazao: "Vjerovati u svoje sposobnosti je nešto bez čega nema uspjeha i ja vjerujem u naše ljude da možemo puno bolje nego što je sada, treba razumjeti da najveći dio odgovornosti za svoju budućnost snosimo sami. Važno je znati da nema čarobnog štapića, nema lakog izlaska iz krize, čeka nas puno rada, boljitak ovisi o ozbiljnom, upornom i napornom radu."

 

 

 

AMŠ


Anđeli čuvari dugoselskih motorista

 

Približava nam se otvorenje Anđelek festa – 2. božićnog sajma u Dugom Selu, a povodom toga vikend uoči početka Sajma, u subotu 7. prosinca, članovi dugoselskog Moto kluba Sveti Martin organizirali su prigodnu promo-akciju „Anđeli čuvari motorista“. 
U centru grada okupilo se desetak članova motorista sa svojom djecom i unucima preobučenih u male anđele - ilustriravši tko su anđeli motorista – njihovi anđeli čuvari i vjerni suputnici. Njihovi „mali anđeli motorista“ prate ih u mislima na brojnim moto-putovanjima gdje ponekad opasnosti vrebaju na svakom koraku. Bajkeri često znaju spominjati uzrečicu „Nikad ne putuj brže nego što tvoj anđeo čuvar može letjeti“ kojom pokazuju svoje duboko vjerovanje u anđele, u njihovu moć čuvanja i zaštite, a članovi Moto kluba „Sveti Martin“ Dugo Selo ovom akcijom ističu svoje vjerovanje u najmlađe naraštaje. 

Uz zajedničko fotografiranje u centru grada, članovi su podijelili i promotivni materijal za 2. Anđelek fest na kojem ih očekuje još jedna akcija! 
Naime, 15. prosinca dugoselski motoristi organiziraju već poznatu humanitarnu akciju – Motomrazove. Kako doznajemo, ove godine planiraju posjetiti korisnike Centra za rehabilitaciju Stančić gdje će im u 15 sati uručiti prigodnu donaciju te se zajedno podružiti s njima. A nakon toga u 16 sati planiraju doći na Anđelek fest – gdje će svu djecu koja će se okupiti na sajmu darivati slatkišima. Svi su pozvani!

 

 

 

I.G.O.


Novogodišnji šušur i sv. Nikola

 

"Dobri će biti nagrađeni, a oni drugi… svakako moraju razmisliti…" Takve poruke upućuju se ovih dana u očekivanju blagdana i darivanja. Lutkarsko-glazbena predstava "Novogodišnji šušur", koju je splitska Produkcija "Z" izvela 8. prosinca u Dugom Selu prožeta je takvom porukom. 

Dobroj se djeci u predstavi priklonio i mali simpatični Krampus, a za velikog nepopravljivog Krampusa nije bilo darova. Kraj predstave obilježen je dolaskom sv. Nikole koji je darivao svu djecu u dvorani Preporod. Gostujuću predstavu i darove osigurao je Grad Dugo Selu u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta. Zanimanje roditelja i djece za predstavu bilo je veće od raspoloživog prostora u dvorani Preporod, tako nisu mogli doći svi koji su to željeli. Stoga je neodgovorno od strane onih koji su rezervirali mjesto besplatnim ulaznicama, a nisu došli na predstavu. 
Sljedeća prigodna predstava za djecu održat će se u nedjelju 22. prosinca u 17 sati. Tada će glumci Merkuri teatra izvesti predstavu "Ljepotica i zvijer - božićna priča." Roditelji mogu preuzeti ulaznice za svoju djecu od 16. prosinca u Pučkom otvorenom učilištu.

 

 

 

 

DVD OSTRNA:

 


VATROGASCI DOVELI GLUMCE I SVETOG NIKOLU

 

Dobrovoljno vatrogasno društvo Ostrna i ove je godine, četvrti put za redom, odlučilo obradovati mališane iz svog mjesta povodom blagdana svetog Nikole. Na sam blagdan u dvorani vatrogasnog doma organizirana je besplatna predstava za djecu. Ove je godine gostovala zagrebačka kazališna družina Tirena koja je izvela predstavu "Čudesni izumi profesora Leopolda" , a potom je Sveti Nikola podijelio poklone svim mališanima kojih je bila puna dvorana. 
U uvodu događanja predsjednik DVD-a Ostrna Božidar Cik zaželio je dobrodošlicu mališanima, upoznao ih s radom društva te pozvao da i oni postanu dobrovoljni vatrogasci.

 

 

 

N.H.M.

 

 

Održan koncert najmlađih Preprodaša „Sveti Nikola svijetom šeta“

Nastupom najmlađih članova u subotu 7. prosinca u dvorani Preporod održan je Godišnji koncert dječjih folklornih skupina KUD-a "PREPOROD" koji se tradicionalno održava povodom blagdana Sv. Nikole. U koncertu je sudjelovalo više od stotinu malih i onih malo većih Preporodaša okupljenih u folklorne igraonice (voditeljica Ela Čop), školu folklora (voditeljica Željka Panian Nikolić) i dječji 

folklorni ansambl (voditelj Dalibor Blažević) uz pratnju podmlatka tamburaškog orkestra izveli su pjesme i plesove Međimurja, Baranje, Zagorja, Slavonije, Bilogore, Murtera, Turopolja i Posavine. Članovi Dramske dječje družine izveli su skeč iz „Savršenog svijeta“ (voditeljica Ivana Gudelj), dok su članovi B postave folklornog ansambla na kraju izveli pjesme i plesove iz Posavine „Ajd' idemo k Save vode“ (voditelj Dalibor Blažević). Pred kraj koncerta u dvoranu je stigao sv. Nikola koji je svim malim Preprodašima podijelio prigodne darove.

 

 

 

I.G.O.


TRI PRVAKA HRVATSKE U KYOKUSHIN KARATEU!

U subotu, 7. prosinca u Zagrebu, dodijeljena su priznanja za najbolje u borbama u protekloj sezoni 2012./2013. 
Rezultat je slijedeći: 
1. mjesto TENA VRH 
1. mjesto NIKOLA TUCAKOVIĆ 
1. mjesto LUKA VIDOVIĆ 
2. mjesto MARTIN ČEKADA 
2. mjesto MIHAEL ĆORLUKA 
2. mjesto STJEPAN KLARIĆ 
2. mjesto ANA PAVLIĆ 
2. mjesto DOMINIC VIDOVIĆ 
2. mjesto FILIP TEOFILOVIĆ 
3. mjesto FILIP MAVRIĆ 
3. mjesto MATEJ MAVRIĆ 
3. mjesto LEO SEVER 
TENA VRH je dobila nagradu HKKS-a za izuzetan uspjeh. Kyokushin karate klub "Dugo Selo" se plasirao na treće mjesto u rezultatima klubova.


Međunarodni "ELKA BOŽIĆNI PEHAR"

 

U nedjelju, 7. prosinca u Zagrebu, održano je međunarodno kyokushin karate natjecanje "ELKA BOŽIĆNI PEHAR". Sudjelovalo je 120 natjecatelja iz Mađarske, Slovačke i Hrvatske. 
Kyokushin karate klub "Dugo Selo" je ostvario uspješan rezultat. Tena Vrh, Mihael Ćorluka i Leo Sever osvojili su zlatne medalje i pehar. Matej Mavrić, Filip Mavrić, Danijel Dokuš, Leona Dokuš i Martin Čekada osvojili su srebro. Na treće mjesto plasirali su se: Mihael Varga, Marina Koledić, Zonimir Bučić, Patrik Tomašić i Ivano Franjić. Martin Čekada osvojio je nagradu za najbolji borbeni spirit. Obzirom da je ovo bilo vrlo jako tradicionalno međunarodno natjecanje klub je vrlo zadovoljan sa navedenim rezultatom.

 

 

 


6. prosinca 2013. godine

Prepreke dugoselskih osoba s invaliditetom

 

Ovogodišnji Međunarodni dan osoba s invaliditetom (3. prosinca) obilježava se pod motom „Uklanjanje prepreka do stvaranja inkluzivnog društva pristupačnog svima". Osobe s invaliditetom u Hrvatskoj žele poštivanje osnovnih ljudskih prava - ističu prije svega pravo na pristup svim ustanovama bez arhitektonskih barijera, školovanje u redovnom sustavu obrazovanja iz kojega su dosad bili najčešće isključeni, te pravo na zapošljavanje, a o ovim temama bilo je riječi i na današnjem prigodnom okupljanju članova Društva invalida Dugo Selo u restoranu Romantika. „Hrvatska nacionalna strategija potvrđena kao deklaracija ili akt za dugoročno rješavanje osoba s invaliditetom na području Republike Hrvatske obvezuje sve lokalne zajednice da se pridržavaju navedene deklaracije, a naša je dužnost ih na to podsjetiti“, istaknuo je na skupu tajnik dugoselskog Društva invalida Ivica Grgošić. Naveo je kako su njihove aktivnosti u proteklom razdoblju bile usmjerene na rješavanje prilagodbe građevina javne i poslovne namjene te su uputili primjedbe na neprilagođene objekte javne i poslovne namjene, kao što je sjedište tvrtke DUKOM-plin. Pločnici i pješački prijelazi su prilagođeni, tako i parkirališna mjesta, no njima još uvijek nedostaje horizontalna signalizacija, dodao je Grgošić. Tijekom godine radilo se na poboljšanju života osoba s invaliditetom i ostvarenju njihovih povlastica i olakšica. Bili su na mnogim izletima, organizirali rehabilitacije s fizioterapeutima, radionice, skupštine, akcije, pisali programe, javljali se na natječaje, sudjelovali u radu svog Saveza HSUTI. Utvrđeno je da se broj članstva iz godine u godinu povećava, tako da sada broje 570 članova. Sredstava za rad Udruge sve je manje, a radno mjesto administrativnog djelatnika zaposlenog na pola radnog vremena koje je do prije dvije godine bilo popunjeno, i dalje ne mogu planirati zbog nedostatka financijskih sredstava, kazao je Grgošić. Zahvalio je svima na suradnji i pomoći – Gradu Dugom Selu, općinama Brckovljani i Rugvica, GDCK, uredništvu Dugoselske kronike, Radio Martinu i svojim volonterima. 

Goste koji su se odazvali prigodnom druženju dugoselskog Društva invalida pozdravio je predsjednik Društva Stjepan Jambrečec, a među gostima, između ostalih, nazočili su zamjenik gradonačelnika Pavo Jakovljević, ravnateljica Centra za rehabilitaciju Stančić Sanjica Grbavac, predstavnica Općine Brckovljani Lana Srpak, ravnateljica GD Crvenog križa Gordana Kocaj, predstavnici Policijske postaje Dugo Selo, predstavnici Društva invalida Vrbovec i Križevci te mnogi drugi. 
Tijekom proteklog mjeseca Društvo invalida Dugo Selo u suradnji sa Crvenim križem Dugo Selo provodilo je projekt „Za senzibilizaciju djece za osobe s invaliditetom“. Sanja Sanković, mnogima poznata članica dugoselskog Društva invalida, putem druženja i razgovora s učenicima drugih razreda osnovne škole nastojala je približiti život osobe s invaliditetom, odnosno slijepe osobe. Projekt se inače provodi već 10 godinu, a ove godine druženja Sanje s učenicima održana su u svim drugim razredima osnovnih škola na području grada Dugog Sela, te susjednih općina Rugvice i Brckovljana, a u planu je za sjedeće godine obuhvatiti i srednjoškolske razrede.

 

I.G.O.

 

 

Eko-etno projekt DV Dugo SeloDjeca-čuvari baštine

U sklopu eko-etno projekta "Djeca - čuvari baštine" Dječjeg vrtića Dugo Selo bio je i njihov današnji posjet KUD-u "Preporod" koji je za djecu priredio prigodan program. Iz vrtića je stiglo sedam skupina, a Srčekima, Ivančicama, Patkicama, Ježićima, Zvjezdicama, Pčelicama i Suncima dobrodošlicu je zaželio potpredsjednik KUD-a Mario Mlinarek. Kako se čuva i njeguje kulturna baština čiji je nedjeljiv dio folklor, najmlađima su pokazale dječje 

Preporodove grupe kroz ples, dječje igre i pjevanje iz Turopolja, Međimurja, Zagorja i Posavine. Nastupili su folklorna radionica III, škola folklora, dječji folklorni ansambl, B postava folk. ansambla i dječje tamburaški sastavi. Kakao nam je kazala Romana Pejčić iz dugoselskog gradskog vrtića, cilj projekta "Djeca-čuvari baštine" je kroz etno sadržaje upoznati najmlađe s tradicijskim vrijednostima, običajima te im, u skladu s interesom na razumljiv način približiti prirodnu i kulturnu baštinu Hrvatske.

 

 

 

AMŠ

 

Priopćenje za javnost predsjednika OO HDZ-a Rugvica Mate Čička

 

GAVRAN ODLEPRŠAO-IPAK JE LEGALNA SMJENA BIVŠEG PREDSJEDNIKA MO JALŠEVEC NARTSKI

Jučer je u Jalševcu Nartskom , uz nazočnost Pročelnika UP odjela općine Rugvica Ivice Radanovića ,održana sjednica MO.Kako je smijenjeni predsjednik Slavko Gavran osporavao legalnost svoje smjene prije mjesec dana , uložio je prigovor, te je načelnik Remenar sazvao sjednicu MO, a za legalnost se brinuo gosp. Radanović.Voljom većine vijećnika je potvrđena smjena Slavka Gavrana. 
Podsjećamo da je Slavko Gavran, usput rečeno na prethodnim izborima osvojio 23 glasa svojih sumještana, predsjednikom postao nakon što je Mladen Glavač zbog zakonskih razloga morao dati ostavku, pa je , kako to on inače radi,igricama postavio marionetu Gavrana na mjesto predsjednika MO. 
Netko tko je imalo moralan, ako u mjestu sa oko 2000 stanovnika , na izborima dobije podršku jedva 1% glasova, ne bi se , ni u kakovim Glavaševim kombinacijama, prihvatio mjesta PREDSJEDNIKA. 
Njegov napad na HDZ je pucanj u prazno jer HDZ ima najviše vijećnika i u MO Jalševec Nartski , ali i u Općinskom vijeću gdje sa članom AHSS-a ima i vladajuću većinu. 
Imputira gosp. Gavran smjene " određenih" ljudi u NK Rugvica kao nešto neprirodno, nelegalno, a mora znati da je sve u skladu sa zakonom , kao što je i ova njegova smjena a zajedničko u ova dva slučaja je nerad smjenjenih.Tko ne radi nego samo gleda kako izvući osobnu korist, neće imati podršku HDZ-a , barem ne ovog koji je sada u Rugvici. 
Napominjemo da je jedino HDZ napravio svojevrsni filter svog članstva, ostali su samo pošteni i moralni, a da je to tako pokazuju sve bolji rezultati na izborima , svaki izbori, to bolji rezultat. 
Uvjereni smo da će se taj trend nastaviti jer ljudi prepoznaju da ne sudjelujemo u vlasti da bi bili predsjednici nečega u selu (posebno ne sa 20 glasova), nego da bi radili na poboljšanju uvjeta života svih stanovnika Rugvice.To potvrđujemo i promjenama rebalansa proračuna za 2013., a još više će se vidjeti na amandmanima proračuna za 2014. Ne usvoje li se naši amandmani spremni smo ići i na neprihvaćanje proračuna i nove izbore.To dokazuje da nama nije stalo da budemo statisti, želimo sa milijuni kuna u proračunu (oko 30 milijuna kuna je planirani proračun 2014.), budu pravedno i svrsishodno utrošeni, a ne da se daju mrvice raznim predsjedničićima , poslušnicima , kumovima.

Mato Čičak


5. prosinca 2013. godine

Sveti Nikola u centru Dugog Sela

„Što bi htio da ti donese Sveti Nikola?“ – pitanje je koje je Sveti Nikola danas postavljao dugoselskoj djeci koja su se danas šetala centrom grada. A odgovori su samo stizali – jedno za drugim…. Želja je bilo puno, a Sveti Nikola svako dijete je strpljivo saslušao i u međuvremenu, dok ih noćas ne posjeti u njihovim domovima i pregleda njihove čizmice na prozorima – darivao ih je slatkišima i voćem. Ovaj Sveti Nikola bio je posebno popularan među djecom jer u blizini nije bilo njegovog suputnika i kompanjona – Krampusa, tako da ovaj puta nijedno od djece nije dobilo zlatne šibe. 
Veselo druženje Svetog Nikole koji je u pratnji tamburaša danas u poslijepodnevnim satima boravio u Dugom Selu organizirao je Internet portal www.kamonaizlet.hr .

 

 

I.G.O.


Prihvaćen projekt europske mobilnosti Srednje škole Dugo Selo – u tijeku pozivni natječaj za učenike frizerskih razreda

Agencija za mobilnost i programe EU prihvatila je projekt Srednje škole Dugo Selo i odobrila financijska sredstva za natječaju 2013. godine Programa za cjeloživotno učenje za Leonardo da Vinci aktivnost aktivnost Mobilnost – Početno strukovno obrazovanje i osposobljavanje. Cijeli projekt u potpunosti je financiran iz fondova EU, a provodi se od 3. do 13. prosinca 2013. Godine kada će se u prvoj fazi projekta prikupljati prijave zainteresiranih učenika za odlazak na praktični rad u Frankfurt. Praktični rad u Njemačkoj trajat će u razdoblju od 23. ožujka do 5. travnja 2014. godine. U drugoj fazi provoditi će se jezično-kulturološka priprema učenika u trajanju od 30 sati kako bi što bolje upoznali jezik i kulturu zemlje domaćina. Treća faza projekta je aktivnost u Njemačkoj u trajanju od dva tjedna, nakon koje će učenici svoja stečena znanja i vještine prenijeti u svoju školu i lokalnu zajednicu, popunjavati evaluacijske upitnike te prenositi iskustva svojim kolegama. 
Projektom se nastoji povećati znanja i stručne kompetencije sudionika mobilnosti, a radi se o 20 učenika, kako bi kasnije bili konkurentniji na tržištu rada, a isto tako želi ih se pripremiti za cjeloživotno učenje i usavršavanje u struci. U projektu mobilnosti sudjelovat će 20 učenika Srednje škole Dugo Selo koji se obrazuju za zanimanje frizer. Za sudjelovanje u projektu bit će odabrani učenici drugog i trećeg razreda, a sudjelovat će i tri nastavnika Srednje škole Dugo Selo koji kao pratnja osiguravaju provedbu mobilnosti s obzirom da se radi o maloljetnim osobama. Kako ističe voditelj projekta Eduard Kožul, mag.theol. i ravnateljica Srednje škole Dugo Selo Darinka Svetec - ovim projektom Škola želi svojim učenicima omogućiti inozemnu praksu i ostvariti osobni razvoj na europskoj razini. Uspostavit će se i poboljšati suradnja između Srednje škole Dugo Selo i Kroatische Wirtschaftsvereiningung e.V. te će se ostvariti kontakti sa strukovnom školom koja će sudjelovati u projektu te na taj način omogućiti buduću suradnju. 
Prijave za projekt primaju se do 13. prosinca 2013. godine, a sve detalje mogu se dobiti na web stranici Srednje škole Dugo Selo. Imena odabranih učenika bit će objavljena istoj web stranici do 20. prosinca.

I.G.O.


Pridružite se humanitarnim akcijama Anđelek festa!

Organizatori nadolazećeg Anđelek fest – 2. Božićnog sajma u Dugom Selu, koji će se održati od 13. do 15. prosinca u prostoru bivšeg Doma HV-a, pobrinuli su se da i ove godine sajam ima humanitarni karakter, a kako se najavljuje, održat će se čak dvije akcije. Za djecu koja imaju premalo organiziraju Dugoselska kronika i Radio Martin, a istom se nastoji pomoći slabije imućnoj djeci s područja grada. Tijekom

održavanja Sajma posjetitelji će u Anđeosku škrinjicu moći odložiti igračke i druge prigodne poklone koje žele pokloniti. Centar za socijalnu skrb Dugo Selo ovim putem poziva građane da doniraju i školski pribor. Od flomastera, olovaka, šestara, ravnala, bilježnica do školskih torbi – sve je to potrebno djeci čije su obitelji registrirane u dugoselskom Centru za socijalnu skrb. Prema programu Aneđel festa – službeno otvaranje humanitarne škrinjice Radio Martina i Dugoselske kronike održat će se u subotu 14. prosinca s početkom u 15:30 sati kada će sve posjetitelje iznenaditi poseban gost! 
Drugu dobrotvornu akciju koja će isto tako održavati tijekom tri dana Anđelek festa organizira „Dugoselska kronika“ za Udrugu „Jak kao Jakov“. Istom se nastoje prikupiti novčane donacije za djecu oboljelu od malignih bolesti i to prodajom anđela koji će se izrađivati na kreativnim radionicama POU Dugo Selo. Udruga “Jak kao Jakov”, nazvana je imenom dječaka koji je izgubio bitku s teškim oblikom leukemije, a pomaže djeci oboljeloj od malignih bolesti koja se liječe na Hematološkom i onkološkom odjelu KBC Rebro kao i njihovim roditeljima.

 

I.G.O.

 

Izjava za javnost Slavka Gavrana:

 

MOJA SMJENA S MJESTA PREDSJEDNIKA MO JALŠEVEC NARTSKI JE NELEGALNA

Vezano uz tekst objavljen na portalu Dugoslelske kronike 31. listopada, a vezano uz sjednicu vijeća Mjesnog odbora Jalševec Nartski održanu dan ranije, izjavu za javnost dao je Slavko Gavran. 
Slavko Gavran je, prema navodima iz članka, na spomenutoj sjednici smijenjen s mjesta predsjednika vijeća spomenutog mjesnog odbora, a na njegovo mjesto izabran je Emil Majstorović. 
Gavran se međutim i dalje smatra predsjednikom istog te ističe kako je riječ o manipulaciji Rugvičkog HDZ-a koji je nelegalnim putem želio provesti njegovu smjenu. Riječ je o scenariju koji je primijenjen i prilikom smjene određenih ljudi iz NK Rugvica, kaže Gavran. Naime, dodaje, na spomenutu sjednicu vijeća mjesnog odbora pozvani su samo članovi iz redova HDZ-a i jedan s njegove nezavisne liste čija im je ruka trebala, dok članovi iz drugih stranaka nisu bili pozvani. Iz papira koji su potom podnijeli Općini Rugvica kao zapisnik, a koji, ističe, nema formu zapisnika, vidljivo je da kvoruma nije bilo. Među osam nabrojanih osoba koje su potpisale taj navodni zapisnik, kaže Gavran, nalazi se i ime Ivana Pavića koji uopće nije član Vijeća Mjesnog odbora Jalševec Nartski te je jasno da je spomenuta sjednica, kao i sve odluke koje su na njoj donijete, nelegalna- zaključuje Gavran koji je o svemu obavijestio nadležnu državnu upravu tražeći ocjenu zakonitosti.

N.H.M.


4. prosinca 2013. godine

 

5. redovna sjednica Gradskog vijeća Dugog Sela

 

Aktualni sat

 

Aktualni sat 5. sjednice Gradskog vijeća Dugog Sela započelo je traženjem vijećnika SDP-a Stjepana Štefinovca da mu se dostave točni iznosi plaća ravnatelja gradskih ustanova jer nije, kako je rekao, zadovoljan dostavljenim odgovorom iz kojeg su vidljivi samo koeficijenti i osnovica. Na pitanje je odgovorio gradonačelnik Stipe Velić rekavši da se iz tih podataka može vidjeti tko ima koliku plaću dok je točan neto iznos tajna prema zakonu o osobnim podacima.
Štefinovec je potom upitaoi i pod kojim uvjetima građani mogu koristiti materijal koji je HŽ donirao nakon rekonstrukcije željezničke pruge. Odgovorio je voditelj odsjeka za komunalno i stambeno gospodarstvo Davor Miljanović rekavši da HŽ donira kamen koji ostaje nakon rekonstrukcije željezničke pruge samo jedinicama lokalne samouprave za nasipanje poljskih puteva, a građani mogu zatražiti od grada, ili mjesnog odbora korištenje ovog materijala. 
Jasminka Kokot Bambić (SDP) upitala je da li u spomenutom materijalu ima štetnih tvari s obzirom da je tijekom niza godina na pruzi kontaminiran različitim kemikalijama, a potom i upitala zašto su ove godine siromašnija događanja za advent. 
Gradonačelnik Velić rekao je da postoji garancija HŽ-a da su štetne tvari u materijalu unutar zakonom dozvoljenih granica, a u pogledu adventa kako je Grad ove godine izmjenio program jer se pokazalo da se građani odazivanju samo na paljenje prve adventske svijeće, a ne i ostalih. Grad je stoga umjesto paljenja svijeća odlučio mališanima pokloniti besplatne kazališne predstave. 
Vijećnik HSP-a Nenad Sedlar rekao je kako je spomenuti materijal predao na analizu i o svemu obavijestio inspekciju zaštite okoliša. Upitao je zatim kada će u funkciju cjeloviti sustav odvodnje i da li će nastati dodatni troškovi u roku od njegovog preuzimanja do puštanja u funkciju te zatražio pisano izvješće dogradonačelnika Vlade Kruhaka o poslu koji obavlja u okviru te funkcije. 
Dogradonačelnik Kruhak i direktor Dukoma d.o.o. Ivan Funtek pojasnili su tijek izrade cijele investicije te rekli da je preostala samo izgradnja crpne stanice CS 12, da bi cijeli sustav profunkcionirao. Kruhak je procjenio da bi to moglo biti do svibnja iduće godine. Funtek je pak dodao da je točno da su se neki građani nelegalno priključili na sustav te da će pražnjenje kolektora, kao i čuvarska služba koju je potrebno organizirati nakon preuzimanja sustava prouzročiti određene troškove. 
Vijećnik Ilija Papak (HDZ) upitao je zašto na sjednicama vijeća, kad je već prisutna većina zaposlenika Odsjeka za komunalno i stambeno gospodarstvo, uključujući i komunalne redare, na sjednicama nije i stručna suradnica za komunalnu gradnju Jadranka Robić.

 

Izmjenjeni program gradnje i održavanja komunalnih objekta u 2013. godini

Gradsko vijeće usvojilo je izmjene programa gradnje komunalnih objekata za 2013. godinu, kao i održavanja takvih objekata. Riječ je o drugim izmjenama spomenutih dokumenata kojima je program gradnje u ukupnom iznosu povećan za 332.000 kuna pa sada iznosi 6,076.000 kuna, dok je program održavanja u odnosu na prve izmjene smanjen za 60.000 kuna i sada iznosi 5,422.000 kuna. Vijećnik HSU Josip Sesan zatražio je da se u okviru ovih djelatnosti konačno, radi sigurnosnih razloga, dovrši izgradnja nogostupa uz Bjelovarsku ulicu u Lukarišću gdje je ostala sporna točka od tridesetak metara koja ugrožava živote pješaka - rekao je Sesan. 
Pročelnik Upravnog odjela za prostorno urešenje, zaštitu okoliša te stambeno i komunalno gospodarstvo Marijo Vinko odgovorio je da su u Gradu svjesni tog problema no da je na spornoj točki došlo do problema zbog imovinsko-pravnih odnosa s vlasnikom parcele kod kućnog broja 85. Pokušaji zaobilaženja te parcele poprilično su složeni, rekao je Vinko, jer se u potencijalnoj trasi budućeg nogostupa nalazi salonitna vodovodna cijev. Izgradnja tog dijela nogostupa stoga nije ušla niti u program za iduću godinu, već se čeka da problem sa zamjenom cijevi riješe Hrvatske vode, a potom slijedi izgradnja nogostupa.

Izmijenjen Detaljni plan zone Centar

 

Gradsko vijeće usvojilo je izmjene Detaljnog plana uređenja zone Centar naselja Dugo Selo koje je inicirao Grad, a odnose se na područje između Doma zdravlja i POS-ove zgrade, na križanje Zagrebačke i Osječke ulice, te na rubne dijelove Kolodvorske ulice. 
Ciljane ili, tzv točkaste, izmjene plana izradila je tvrtka "ASK Atelier" iz Zagreba. Njima je predviđeno da se svsrsi privede, do sada građevinski neiskorišteno područje između Ulice Marije Jurić Zagorke, s istočne strane, Domjanićeve ulice, sa sjeverne strane pa do rukometnog igrališta kod Pučkog otvorenog učilišta, sa zapadne strane. U tom dijelu planira se otvaranje novih prometnica koje bi omogućile izgradnju četveroetažniz zgrada, s podrumom, prizemljem i potkrovljem. Govora je bilo i o budućoj funkciji sadašnjeg rukometnog igrališta koje je izvan funkcije. Na tom dijelu, rekao je pročelnik Marijo Vinko, planira se izgradnja podzemne garaže, a u nadzemnom dijelu oploćenog trga, dok bi se zgrada Pučkog učilišta uklonila i zamijenila novom primjerenijom ovoj djelatnosti. U rubnim dijelovima Kolodvorske omogućeno je također stambena izgradnja s tri etaže + podrum, prizemlje i potkrovlje, dok se na križanju Zagrebačke i Osječke ostaje na sadašnjim katnim visinama.

 

N.H.M.


Održana 5. sjednica Gradskog vijeća

Na jučerašnjoj sjednici raspravljalo se o Prijedlogu Programa gradnje i objekata uređaja komunalne infrastrukture za 2014. godinu. Planirana su sredstva za financiranje u iznosu od 10,3 milijuna, a raspoređena na za: javne površine 2,8 mil. kuna; nerazvrstane ceste 3,3 mil. kuna; groblja 140.000 kuna; javnu rasvjetu 50.000; održavanje čistoće o odlaganja komunalnog otpada 3,2 mil.kuna; radove ugovorene u prethodnom razdoblju 680.000 kuna. Neki od projekata su uređenje parkovne površine u Kolodvorskoj ulici za 86.000 kuna, izgradnja nogostupa u Ulici Hrvatskih branitelja 300.000 kuna, 200.000 kuna za otkup parcele za potrebe izgradnje šetnice do vrha Martin brega. Za ovo potonje aplicirat će se i na EU fondove, izvijestio je pročelnik Marijo Vinko. Vijećniku Stjepanu Novoselu odgovorio je kako Vatrogasne ulice nema u programu jer je, da bi se ona asfaltirala, potrebno prije rekonstruirati sustav vode i odvodnje. Kad se to napravi, onda slijedi ostalo, s time da je moguće napraviti svega nekoliko parkirnih mjesta. HSP-ov Nenad Sedlar skrenuo je pozornost na potrebu izgradnje društvenog doma na Kozinščaku, a koji bi bio i mjesto za održavanje izbora. Naime, građani tog naselja svaki put glasuju na drugom mjestu. Prvo čitanje prošao je Prijedlog programa održavanja komunalne infrastrukture težak oko 6 milijuna kuna. Jasminka Kokot Bambić osvrnula se na stavku deratizacije od 25.000 kuna i smatra kako bi tu stavku trebalo povećati. Pročelnik Vinko odgovorio je kako se godišnje moraju provesti 2 deratizacije. Pero Orlović iz HSP-AS dao je prijedlog vezan za prometnu signalizaciju - postaviti tzv. smiješka koji bi utjecao na smanjenje brzine na nekim prometnicama, primjerice u ulici Hrvatskog preporoda. 
Prethodnu raspravu prošao je jučer Prijedlog proračuna Grada Dugog Sela za 2014. godinu s projekcijama za 2015. i 2016. godinu izvijestio je pročelnik odjela za financije Miljenko Brezak. Proračun iznosi 61.9 milijuna kuna što je 11 posto više u odnosu na tekuću godinu. Prihodi poslovanja iznose 54,2 milijuna što je 3 posto više u odnosu na planirane prihode poslovanja u ovogodišnjem proračunu, prihoda od prodaje nefinancijske imovine planirano je 3,5 milijuna kuna što je 25 posto više od planiranog za o.g., a primici na stavci financijske imovine i zaduživanja planirani su u iznosu od 4,2 milijuna. Najveći dio planiranih prihoda odnosi se na prihod od poreza i prireza na dohodak koji su iznosom od 27, 1 milijun kuna manji za 2 posto od planiranih prihoda u tekućem periodu. Na rashodovnoj strani od ukupno planiranih 61,9 mil. kuna rashodi i zadaci u iznosu od 43,4 mil. kuna za 2 posto su veći od istih planiranih u tekućoj godini. Rashodi za nabavu nefinancijske imovine uglavnom se odnose na ulaganja u komunalnu infrastrukturu, planiranim iznosom od 16,6 mil.kuna 67 posto su veći u odnosu na istu stavku o.g., a još je 1,8 mil.kuna planirano za otplatu glavnice. U projekcijama ukupni proračunski okvir za 2015. godinu iznosi 72,9 mil., a za 2016. 76,7 milijuna kuna. Povećani su rashodi na nekim stavkama poput plaća, a razlog je proširenje vrtića, pojasnio je Brezak. Zvonko Novosel smatra kako se prvi puta ide s manjkom prihoda poslovanja što se do sada nije događalo. Smatra i kako se u izradi proračuna traži preciznost, primjerice za koje će se projekte dobiti pomoć od 6 milijuna kuna i od kojih Ministarstava kao i namjena kreditnog zaduženja od 4 milijuna. To je po njemu manjak u proračunu od 10 milijuna kuna. On smatra kako se treba ponašati menadžerski i razvojno. Vijećnik SDP-a Stjepan Štefinovec kazao je kako treba razmišljati o kreditnom zaduženju ukoliko je namijenjen razvoju grada, a ne za administrativne troškove. Na stavci za informiranje oko 700,000 kuna njemu je nerealno i nije primjereno vremenima te je dao amandman da se skine 100,000 kuna sa stavke informiranja i taj iznos preusmjeri za izgradnju nogometnog igrališta u Leprovici. Stjepan Novosel dao je amandmane za sanaciju krovišta na "Športskom" te za obnovu pročelja na staroj školi. Govorilo se i o ulaganjima u sport, kulturu i za predškolski odgoj. S obzirom da se za potonje izdvaja oko 16 mil. kuna, Orlović je rekao kako je Dugo Selo uistinu Grad prijatelj djece. Štefinovec smatra kako seniorske ekipe troše novce što nije za djecu dok roditelji svoju djecu sportaše sami sufinanciraju. Replicirao mu je Zvonko Kaleb rekavši kako postoji program Zajednice sportskih udruga iz kojeg se može iščitati koliko se troši za djecu. Nenad Panian iz HSLS-a predložio je da se osnuje Zaklada za talentirane sportaše. 
Vijeće je odlučilo o odabiru osobe za obavljanje poslova-ostali nepredviđeni radovi na makadamskim cestama - izabran je tvrtka Autoprijevoznik i usluge građevinskim strojevima vl. Josipa Kajbe čija je ponuda bila najprihvatljivija, u okviru osiguranih sredstava od 72.281 kunu. Većinom glasova dana je suglasnost za zaduživanje DKPC-uza kupnju specijalnog vozila za sakupljanje i odvoz otpada u iznosu od 228.759 EUR-a. Ponuda Impuls-leasinga bila je jedina pristigla, a i u okviru osiguranih je sredstava. S obzirom da dio sredstava daje Fond, doći će i do reprogramiranja duga pa će se i smanjiti rata kredita koja iznosi mjesečno 3.669,28 EUR-a, kazao je direktor DKPC-a Tadija Penić. Odlučeno je i o sufinanciranju programa predškolskog odgoja i obrazovanja roditeljima čija djeca pohađaju dječje vrtiće drugih osnivača na području Grada. Pročelnik za društvene djelatnosti Veljko Bertak informirao je kako Gradski vrtić pohađa 431 dijete, u Bubi Bibi je 54 djece, a u Didi ide 159 djece. Grad trenutno nema mogućnosti sagraditi novi vrtić, odgovorio je Sedlaru gradonačelnik Velić. Bertak je izvijestio i je stanju sustava zaštite i spašavanja kao i o smjernicama za organizaciju i razvoj tog sustava. U taj segment spada i protugradna zaštita odnosno gradnja lansirne rampe u Prozorju. Ona bi bila četvrta na ovom području uz Šašinovec, Čistu Mlaku i Lupoglav. Rečeno je kako se, u slučaju katastrofe najviše može osloniti na vatrogasce, a vijećnik Stjepan Bertek ukazao je i na potrebu ustroja civilne zaštite. Vijeće je donijelo Zaključak o imenovanju Ivice Bošnjaka za člana Povjerenstva za dodjelu zakupa na poljoprivrednom zemljištu u vlasništvu RH-a Agencije za poljoprivredno zemljište. Više o raspravi u Dugoselskoj kronici.

AMŠ


Uspješni dugoselski stolnotenisači na prijemu kod gradonačelnika

 

Gradonačelnik Stipo Velić primio je danas članove jednog od najuspješnijeg gradskog sportskog kluba - Stolnoteniskog školskog kluba Dugo Selo. Dugoselski stolnotenisači postižu sjajne i stalne pobjede, a među najboljima i na državnoj razini su Ana Murat, Matej Murat i Luka Martinek. Ana je najbolja kadetkinja, četverostruka državna prvakinja, prvakinja države u parovima u kategoriji mlađih kadetkinja i kadetkinja, najbolja u kategoriji osnovnih škola, natječe se i u seniorskoj ligi gdje ima najbolji skor; Matej je među prvih pet juniora i viceprvak Hrvatske; Luka Martinek je prvak države u kategoriji 

kadeta…, nabrajao je trener Zvonko Pokas. Predsjednik kluba Ilija Papak kazao je kako je prijem priznanje za njihov rad te zahvalio na odličnoj suradnji. Kako je ovom prilikom rečeno, Klub ima odlične uvjete za rad, u vrhu je hrvatskog stolnog tenisa, ima 38 članova u takmičarskom dijelu, u prvoj je ligi, a natječe se u 8 kategorija (4 muške i 4 ženske) plus još natjecanje za klince i klinceze. Pohvalivši već sad izuzetna sportska dostignuća Ane, Mateja i Luke, gradonačelnik Velić kazao je i kako su ti uspjesi najbolja promocija Dugog Sela te kako će ih Grad podržavati i u budućnosti.

 

AMŠ


3. prosinca 2013. godine

Održan Odbor za financije i proračun

 

Odbor za financije i proračun raspravljao je jutros na svojoj 3. sjednici o Prijedlogu proračuna Grada Dugog Sela za 2014. godinu s projekcijama za 2015. i 2016. godinu. Kako je objasnio pročelnik odjela za financije Miljenko Brezak, po prijedlogu on iznosi 61.9 milijuna kuna što je 11 posto više u odnosu na tekuću godinu. Prihodi poslovanja iznose 54,2 milijuna što je 3 posto više u odnosu na planirane prihode poslovanja u ovogodišnjem proračunu, prihoda od prodaje nefinancijske imovine planirano je 3,5 milijuna kuna što je 25 posto više od planiranog za o.g., a primici na stavci financijske imovine i zaduživanja planirani su u iznosu od 4,2 milijuna. Najveći dio planiranih prihoda odnosi se na prihod od poreza i prireza na dohodak koji su iznosom od 27, 1 milijun kuna manji za 2 posto od planiranih prihoda u tekućem periodu. Na rashodovnoj strani od ukupno planiranih 61,9 mil. kuna rashodi i zadaci u iznosu od 43,4 mil. kuna za 2 posto su veći od istih planiranih u tekućoj godini. Rashodi za nabavu nefinancijske imovine uglavnom se odnose na ulaganja u komunalnu infrastrukturu, planiranim iznosom od 16,6 mil.kuna 67 posto su veći u odnosu na istu stavku o.g., a još je 1,8 mil.kuna planirano za otplatu glavnice. U projekcijama ukupni proračunski okvir za 2015. godinu iznosi 72,9 mil., a za 2016. 76,7 milijuna kuna. Gradonačelnik Stipo Velić pojasnio je kako su povećani rashodi na nekim stavkama poput vrtića koji je proširen, za otkup zemljišta za ceste i nadvožnjake, a planirano kreditno zaduženje od oko 4 mil.kuna iskoristilo bi se za projekte koje će se aplicirati na EU fondove, koristit će se ako bude potrebno. Izdvojio je i projekt Doma HV-a te šetnicu prema Martin bregu. Članica odbora Slavica Arko smatra kako je ovo "ambiciozan plan odnosno njegovo izvršenje za 11 mjeseci je prenapregnuto". Smatra i kako će dodatni priljev stići od prihoda za legalizaciju. Član Stjepan Štefinovec složio se s njom oko ambicioznosti plana dodavši kako treba planirati i više. On pak smatra kako je prevelik iznos na stavci za informiranje koji iznosi 700,000 kuna od čega se, po njegovom mišljenju, previše troši na Dugoselsku kroniku. Nezadovoljan je, između ostalog, radom redakcije, načinom izvještavanja, tankoćom novina, čitanošću… Marica Knezić, voditeljica računovodstva kazala je kako taj cjelokupni iznos nije namijenjen samo za Kroniku - tu je i službeni glasnik, natječaji, izdvajanje za Radio Martin te za emisiju na TV Jabuci. Što se tiče izvještavanja iz Općina, i Rugvica i Brckovljani redovito uplaćuju svoja sredstva za informiranje, kazala je Knezić. Štefinovec je mišljenja da se "Kronika ne čita, zna 10 ljudi koji slušaju Radio Martin, a Jabuku možda gledaju umirovljenici". Drugo na što je Štefinovec ukazao je kako Dugo Selo kao Grad prijatelj djece nema dovoljno igrališta, a nema ga ni njegovo naselje Leprovica. On smatra kako bi trebalo "odrezati 100,000 kuna od informiranja za igrališta". Član Ilija Papak osvrnuo se pak na "rasipanje novaca za članove Upravnih vijeća". Bilo je riječi o Učilištu, a Papak je mišljenja je kako u ovo doba štednje, svi moraju štedjeti. Odluku o tome donijelo je UV Učilišta, u kojem sjede i predstavnici spomenutih dviju Općina, a s obzirom na vlasničku strukturu Učilišta, čulo se na sjednici. Velić je kazao i kako bi bilo dobro da Grad može osnovati vlastito učilište, no osvrnuo se i na mogući preustroj gradova i općina. Po riječima predsjednika Odbora Ivice Bošnjaka, dano je pozitivno mišljenje na prvo čitanje planiranog proračunskog okvira, uz odaslanu jasnu poruku medijima i upravnim vijećima. Prijedlog je prihvaćen s jednim suzdržanim glasom, a prethodna rasprava o istom bit će i na dnevnom redu današnje sjednice Gradskog vijeća.

 

AMŠ


Održana sjednica Odbora za izbor i imenovanja

Na danas održanoj sjednici članovi Odbora za izbor i imenovanje Grada Dugog Sela usuglasili su se oko prijedloga jednog člana JLS-a koji će biti član Povjerenstva za dodjelu zakupa na poljoprivrednom zemljištu u vlasništvu RH-a. "Sukladno čl.27. Zakona o poljoprivrednom zemljištu, odluku o dodjeli zakupa poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH temeljem objavljenog javnog poziva za zakup, donosi Agencija za poljoprivredno zemljište na prijedlog tog Povjerenstva kojeg čine tri predstavnika Agencije i dva predstavnika jedinice lokalne samouprave na čijem se području zemljište nalazi. Jednog predstavnika određuje predstavničko tijelo JLS-a odnosno Gradska skupština Grada Zagreba, a drugog izvršno tijelo JLS-a", stoji u pojašnjenju apz-a. Shodno tome, članovi Odbora, od dva na sjednici predložena kandidata, dala su 4 glasa Ivici Bošnjaku dok je Aleš Vokurka dobio jedan glas. Prijedlog Odbora ide na današnje Gradsko vijeće koje će donijeti Zaključak o njegovom imenovanju, a nakon toga, odluku dostaviti Agenciji za poljoprivredno zemljište.

AMŠ

SINIŠA KUŠEKOVIĆ OSTAJE NA ČELU RUGVIČKOG HSS-a

 

Na izbornoj skupštini Općinske organizacije HSS Rugvice još jedan predsjednički mandat dobio je Siniša Kušeković koji je, kako se čulo, u stranci od obnove stranačke organizacije u Rugvici 1993. godine kada je obnašao funkciju tajnika. Na mjesta potpredsjednika organizacije izabrani su Kruno Antoljak i Mladen Glavač, na mjesto tajnice Natali Barberić, na mjesto blagajnika Branko Đuriš, a u odbor su još izabrani i Željkica Cesark Ivica Hajtek, Stjepan Pisk, Renato Rušković, Stjepan Kirin i Marko Petek. 
Kušeković je u izvješću o dosadašnjem radu istaknuo kako su članovi HSS-a razočarani percepcikom koju stranka trenutačno uživa u javnosti, što je dijelom odraz sve manje popularnosti političara općenito, ali dijelom odraz i političkih lutanja stranačkog vodstva što je biračko tijelo kaznilo. HSS je danas daleko od respektabilne stranke na razini države, rekao je Kušeković, no na lokalnoj razini stanje je ipak bolje. Rugvički je HSS izbubio mjesto vodeće stranke i na općinskoj razini, nakon što se šesnaest godina nalazio u poziciji te je potreban novi entuzijazam i novi ljudi da bi se taj status vratio. Otvaranje prema mladim ljudima nije do kraja uspjelo te je sada potrebno na tome se dodatno aktivirati. Kušeković je nabrojio niz uspješnih programa koje je Općina Rugvica realizirala pod vodstvom HSS-a, od izgradnje osnovne škole i dvorane, preko rješavanja pitanje vodovoda, plinovoda i cjelovitog sustava odvodnje, do dolaska gospodarstvenika poput IKEA-e koja Rugvicu danas čini najvećim gradilištem u Hrvatskoj i zamašnjakom cijelog gospodarstva općine. Ipak, rekao je, pokazalo se da sve to, kao i ponuđeni programi za nastavak razvoja Općine, nisu dovoljni te je prema potencijalnim novim članovima i biračima potrebno izaći s iskrenošću i poštenjem te koristiti nove tehnologije u političkom radu. HSS uvažava političke neistomišljenike i sve one pojedince koji žele dobrobit Općine Rugvice, rekao je, te dodao da je predstojeće usvajanje općinskog proračuna zalog za početak dobrih međustranačkih odnosa u Rugvici. Vrijeme HSS-a nije prošlo, zaključio je Kušeković, te pozvao na jedinstvo svih za dobrobit Rugvice. 
U ime županijske organizacije HSS Zagrebačke županije nazočne je pozdravio predsjednik podžupanijske organizacije Dugo Selo Ante Bauer istaknuvši da je, unatoč trenutačnoj opozicionoj situaciji, HSS Rugvice jedna od najboljih županijskih organizacija ove stranke. 
S obzirom da se ovom sjednicom ujedno obilježavala i dvadeseta obljetnica obnove HSS-a u Rugvici o ukupnoj povijesti HSS-a govorio je Ivan Remenar. On je istaknuo da je Posavina kolijevka HSS-a, no da je državna politika koja se vodi već duže vrijeme dovela do zanemarivanja ruralnog dijela Hrvatske, a stranka je platila danak odstupanja od izvornih radičevskih ideja u pojedinim trenucima. Remenar je također podsjetio da je prvi obnovljeni ogranak HSS-a formiran 13. svibnja 1993. godine u Rugvici, a kao inicijatore naveo Teodora Kestera i Ivana Antoljaka te Ivana Vidaka kao njegovog prvog predsjednika. Godinu dana kasnije formiran je ogranak i u Oborovu, a trenutačno na području Općine Rugvica djeluje 8 ogranaka HSS-a, s 221 članom od čega je tridesetak članova mladih te tridesetak žena. I Remenar je naglasio da je HSS otvoren drugim strankama i pojedincima. 
Skupštinu su, kao gosti, pozdravili i predsjednica SDP Rugvice Đurđa Artić, nositelj nezavisne liste Vinko Mršić i predsjednik OO HSS Brckovljani Željko Funtek. 
Prigodni šaljivi igrokaz na kraju sjednice priredila je Udruga žena iz Brdovca.

 

 

 

Nenad Haleuš Mali


SVETI NIKOLA SVIJETOM ŠETA

Pozivamo Vas na godišnji koncert dječjih folklornih skupina KUD-a "PREPOROD" koji se tradicionalno održava povodom blagdana Sv. Nikole. Koncert će se održati u subotu 7.prosinca s početkom u 17.00 sati u Dvorani KUD-a "PREPOROD", J. Zorića 23a, Dugo Selo. Nastupiti će folklorna igraonica I , II i III, škola folklora, dječji folklorni ansambl, "B" postava folklornog ansambla uz pratnju dječjeg tamburaškog sastava i dječja dramska skupina. Ulaznice po cijeni od 10 kn možete kupiti na dan koncerta ili kod voditelja grupe. Tradicionalno svake godine dobru djecu razveselit će Sv. Nikola, a svi manje dobri dobiti će šibu.


Izborna skupština MHL-a Zagrebačke županije


2. prosinca 2013. godine

 

Rezultati jučerašnjeg referenduma o braku

 

U Dugom Selu, Rugvici i Brckovljanima pobijedilo ZA

 

Većina Dugoselaca, Brckovljanaca i Rugvičana koji su pristupili jučerašnjem referendumu potvrdno je odgovorila na postavljeno pitanje "Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?" odnosno zaokružila ZA. 
Obrađena su sva biračka mjesta, a po nepotpunim službenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva rezultati su sljedeći: 
U Dugom Selu je od 15,590 birača referendumu pristupilo 6,249 osoba. Broj važećih listića je 6,235. ZA je zaokružilo 4,675 birača ili 74,81 posto dok je PROTIV zaokružilo 1,560 birača ili 24,96 posto. Prema riječima predsjednice Gradskog izbornog povjerenstva Sande Hrsto referendum je protekao bez izgreda, u najboljem redu. 

U Brckovljanima je od 5,740 birača na referendum izašlo 2,058 birača. Važećih listića bilo je 2,046. Opcija ZA dobila je 1,715 glasa ili 83,33 posto dok je PROTIV bio 331 birač ili 16,08 posto. 
Od 6,943 birača u Rugvici na referendum je glasalo njih 2,304. Broj važećih listića je 2,292. ZA je bilo 1,833 birača ili 79,52 posto dok se je za PROTIV izjasnilo njih 459 ili 19,91 posto.

 

AMŠ

 

5. sjednica Općinskog vijeća Rugvica

 

REBALANS PRIHVAĆEN, PRORAČUN IDE NA DRUGU SJEDNICU

 

Vijeće Općine Rugvica održalo je 5. sjednicu 28. studenoga. Sjednica je započela pitanjima i prijedlozima. Vijećnik Branko Mihalj (HDZ) zatražio je da mu se u pisanoj formi dostavi troškovnih izvedenih radova na okolišu Doma u Jalševcu Nartskom te popis korisnika kredita za nabavku umjetnog gnojiva za razdoblje od 2010. godine do danas, a kojima su otpisana dugovanja. Robert Munđer (HDZ) upitao je načelnika Općine Ivana Remenara što je poduzeto vezano uz problem pasa lutalica, na što je Remenar rekao kako je odgovor na to pitanje dao na posljednjoj sjednici. Na Munđerovu primjedbu kako načelnik osporava odluku vijeća Mjesnog odbora Jalševec Nartski o planu nasipavanja šljunka, Remenar je rekao kako nasipavanje šljunka nije upitno te kako će on, zbog formalno-pravnih problema koji postoje u radu tog vijeća, uskoro sazvati sjednicu vijeća Mjesnog odbora Jalševec Nartski. 
Pod točkom informiranja vijećnika o tehničkoj ispravnosti županijske ceste Rugvica - Hruščica, a na traženje potpredsjednika vijeća Mate Čička, gost je bio direktor Dukoma d.o.o. Ivan Funtek kojem je postavljen cijeli niz vijećničkih pitanja. Primjedbe su bile da su radovi na toj dionici kasnili, da ova cesta nije tehnički ispravna za promet te da je bilo niz propusta prigodom izvođenja radova, kako na samoj cesti, tako i prije toga na izvedbi kolektora kanalizacije. Osim toga, rečeno je da je zbog radova koji su tamo izvedeni došlo do nefunkcioniranja slivnika. 
Funtek je rekao kako zna za određene nepravilnosti prilikom izvođenja radova, ali kako rok za otklanjanje nedostataka po tehničkom pregledu još nije završen i da očekuje kako će u dogledno vrijeme problemi biti otklonjeni. Pojasnio je dalje da je najveći dio cjelovitog sustava odvodnje završen osim crpne stanice CS 12 koja se nalazi u blizini tvrtke M San. Oko njene izgradnje provedena je arbitraža s izvođačem. Nakon toga ta je stanica izdvojena iz projekta, rekao je Funtek, te se za nju ponovo raspisuje postupak javne nabave. U slijedećih petnaestak dana Dukom d.o.o. će preuzeti sustav, dodao je Funtek, ali će ga morati konzervirati do završetka izgradnje CS 12 pa bi, kako se čulo, u najboljem slučaju sustav mogao poćeti funkcionirati koncem ljeta sljedeće godine. 
Druge izmjene i dopune proračuna Općine Rugvice za 2013. godinu, kojima je proračunski okvir s 38,1 smanjen na 31,8 milijuna kuna, prihvaćene su jednoglasno. Načelnik Remenar pojasnio je da je do smanjenja došlo zbog toga što se u ovoj godini nisu realizirala sva planirana sredstva od komunalnog doprinosa, prvenstveno od tvrtke Ralu logistika, jer će do realizacije njihove investicije doći tek iduće godine. Izostale su i neke kapitalne potpore iz državnog i županijskog proračuna, a 1,1 milijun kuna iz proračuna Općina je morala vratiti tvrtki REKO zbog pogrešnog obračuna poreza od strane Porezne uprave. Taj je manjak međutim, rekao je Remenar, dijelom kompenziran porastom poreza na imovinu, odnosno poreza na promet nekretnina koji se ostvario u iznosu 650.000 kuna većem od planiranog. 
Odbor za financije i proračun te Klub vijećnika AHSSi HDZ predložili amandmane kojima se povećavaju sredstva za naknadu rada političkih stranaka, zbog povećanja broja vijećnika, sredstva za OŠ Rugvica te sredstva za Zajednicu športskih udruga Općine Rugvica. Načelnik je prihvatio amandmane, a rebalans proračuna potom izglasan jednoglasno. 
Remenar je potom iznio prijedlog proračuna Općine Rugvica za 2014. godinu čiji je okvir u razini ovogodišnjega i iznosi 26,1 milijuna kuna. Uslijedio je niz amandmana. Od strane Odbora za proračun i financije zatraženo je udvostručenje sredstava za rad mjesnih odbora, s predloženih 160.000 na 320.000 kuna, povećanja za rad ZŠU, OŠ Rugvica i rad stranaka, povećanje sredstava za župne urede, za asfaltiranje nerazvrstanih cesta traženo je osiguravanje 1,2 milijuna kuna. Većinu ovih amandmana zatrašio je i klub AHSS i HDZ, a još je zatraženo i uvrštavanje u proračun i 300.000 kuna za gradnju prostorija NK Rugvica i 100.000 kuna za završetak prostorija NK Sava Sop, kao i da su u proračunu osiguraju sredstava za izradu fasade na Vatrogasnom domu u Svibovskom Otoku. 
Vijećnica Đurđa Artić (SDP) zatražila je da se osiguraju sredstva za kupnju zemljišta za dječje igralište u Otoku Nartskom, Mladen Čvorig (HSS) osiguranje sredstava za izradu dokumentacije za izgradnju nogostupa Ježevo - Obedišće, a Siniša Kušeković (HSS) sredstava za projektiranje cikloturističke staze na područu Općine Rugvica. 
Načelnik Ivan Remenar očitovat će se o ovim amandmanima na slijedećoj sjednici kada će se glasovati o donošenju proračuna. 
Vijeće Općine Rugvica donijelo je i odluku da se i ove godine rugvičkim umirovljenicima isplati božićnica u iznosu 100,00 kuna.

 

Nenad Haleuš Mali


Anđeli čuvari motorista

 

„Nikad ne putuj brže nego što tvoj anđeo čuvar može letjeti“, uzrečica je koja se često može čuti u motorističkom svijetu. Ovaj citat Majke Tereze motoristi rado koriste i nastoje ga slijediti, dokazujući kako putnici, motoristi vjeruju u anđele, u njihovu moć čuvanja i zaštite. Simbol anđela je univerzalan, bezgraničan, prihvaćen u različitim vjerama i kulturama, a u njih vjeruju i članovi Moto kluba „Sveti Martin“ Dugo Selo. 
Povodom nadolazećeg Anđelek festa u Dugom Selu, članovi dugoselskog Moto kluba organiziraju akciju "Anđeli čuvari motorista" u centru grada. Akcija će se održati ove subote, 7. prosinca, u 14:00 sati, kao promocija 2. božićnog sajma - Anđelek festa. Motoristi i njihovi anđeli ujedno će ovim događanjem najaviti svoju tradicionalnu humanitarnu bajkersku akciju – Motomrazovi koja će se održati 15. Prosinca, u sklopu Anđelek festa.

 

I.G.O.


Izložene slike dugoselske Likovne udruge

Članovi Likovne udruge Dugo Selo priredili su godišnju izložbu svojih novijih ostvarenja u Sesvetama, a potom i u prostoru Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo. Izloženi radovi pokazuju kvalitetan napredak likovne aktivnosti članova, smatra predsjednik Udruge Ivo Ostojić, koji je prigodom otvorenja zahvalio na svekolikoj potpori zamjeniku gradonačelnika Dugog Sela Vladi Kruhaku. Otvarajući izložbu V. Kruhak je, zadovoljan viđenom postavom, obećao daljnju potporu Likovnoj udruzi čiju aktivnost smatra važnom sastavnicom dugoselske kulture. Osim likovnjaka govornici su pohvalili učenike i ravnatelja Glazbene škole za izuzetne uspjehe na svjetskim i europskim festivalima glazbe. Potom je svečano otvorenje izložbe uljepšano glazbenim nastupima Luke Ivezića na braču te Ines Šipure i Josipa Budima. 
Izložbu je moguće razgledati do 13. prosinca tijekom radnog vremena Učilišta.

 

 


Gradovi svetog Martina- Dugo Selo i Tours

 

U našoj školi je u petak, 22.11.2013. godine održano predavanje o tradiciji štovanja svetog Martina u Europi i Hrvatskoj. Predavanje su održale dr.sc. Antonija Zaradija Kiš sa Instituta za etnologiju i folkloristiku i dr.sc.Ines Sabotič sa Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu. Predavanju su prisustvovali Mladi geografi sedmih razreda i učenici skupine Lumena sa voditeljicama mr.sc.Marinom Periša, prof. i Karolinom Hrastović, prof. Ovom prilikom su nam u goste došli i učenici osmih razreda OŠ Josipa Zorića u pratnji Zdenke Knežić, prof. 
Inicijativa za predavanjem je nastala iz projekta naše škole "Gradovi svetog Martina:Dugo Selo- Tours" s ciljem povezivanja naših učenika sa svojim vršnjacima u Toursu. 

Dr.sc. Zaradija Kiš je u predavanju govorila o životu sv. Martina i njegovim putovanjima Europe te o bogatoj materijalnoj i nematerijalnoj baštini martinske tradicije kojom svetim Martin i danas povezuje Europu i zbližava ljude. Upoznala nas je sa tradicijom sv. Martina i u drugim mjestima u Hrvatskoj: Sveti Martin na Muri,Vranjic, Sumartin, Donje Selo na Šolti, Virje itd. Također smo imali priliku čuti o djelovanju Kulturnog centra Sveti Martin-Hrvatska, koji je osnovan je u svibnju 2006. godine i dio je Mreže europskih Kulturnih centara sv. Martin čije se predsjedavanje mijenja svake godine, a ove 2013. Hrvatska je bila zemlja predsjedateljica te je tom prigodom u listopadu održan međunarodni znansrveni skup Putevima europske nematerijalne baštine u 21. stoljeću: Sveti Martin, simbol dijeljenja. Predsjednica hrvatskog ogranka Mreže je dr.sc. Ines Sabotić a dopredsjednica dr.sc. Antonija Kiš Zaradija. 
Jedan od ciljeva Kulturnog centra je osmišljavanje martinskog itinerera u Hrvatskoj, putova koji bi se priključili europskom martinskom itinereru Via Sancti Martini, koji povezuju lokalitete martinske tradicije poput Szobmathelya (rodni grad sv. Martina), Pavije (grad gdje se sv. Martin školovao), Toursa (grada gdje je svetac biskupovao) te velikog broja drugih mjesta diljem Europe koji su izravno ili posredno povezani sa životom i tradicijom sv. Martina. 
Kulturni centar sv. Martin - Hrvatska u našoj je domovini do sad postavio 7 Stopa sv. Martina: u Dugom Selu na crkvi na Martinbregu, na župnoj crkvi u Virju, na kući Bratovštine sv. Martina u Donjem Selu na otoku Šolti, u Sumartinu na otoku Braču i u Taru na crkvi sv. Martina u Istri, na župnoj crkvi u Velikoj Trnovitici a ove godine u Vranjicu kod Splita. Pozvani smo da dođemo u Slavonski Brod, točnije u selo Lovčić gdje će 4.7.2014. biti postavljena osma Stopa sv. Martina u Hrvatskoj 
Na kraju predavanja, dr.sc. Ines Sabotič je govorila o načinima na koje se možemo uključiti u ovaj veliki europski projekt Vijeća Europe kako bismo u Dugom Selu pridonjeli jednom novom razumijevanju našega nebeskoga sveca i u osmišljavanju novih načina njegova slavljenja. Lijep je primjer u Nizozemskoj gdje su djeca glavni sudionici proslave za blagdan svetog Martina, idu u procesiji s lampionima koje su sami izradili. 
Dobili smo lijep poticaj da započeti projekt realiziramo kreativno i edukativno i tako ostavimo trajni spomen našem gradu i našem zaštitniku sv. Martinu. U realizaciji našeg projekta će nam financijski pomoći i Grad Dugo Selo i turistička zajednica zajednica Grada Dugog Sela koja je također članica udruge Kulturni centar sveti Martin- Hrvatska.

 

 

 

Marina Periša

 

I više od opstanka za dugoselske stolnotenisačice

 

Pet pobjeda, treće na tablici

 

Stolnotenisačice S.T.Š.K."Dugo Selo" odigrale su 30. studenog na gostovanju u Umagu i Vrsaru dvije utakmice posljednjeg jesenskog kola Prve Hrvatske stolnoteniske lige - Zapad za žene i izborile dvije vrlo vrijedne pobjede svladavši ekipu STK Umag rezultatom 4:3 i ekipu STK Vrsar rezultatom 4:1. Dugoselke su nastupile u sastavu: Ana Murat, Leona Šantek, Lucija i Anamarija Tominac. Na početku sezone plan je bio borba za opstanak u ligi a na kraju polusezone djevojke su izborile pet pobjeda uz četiri poraza i poslije prvog dijela sezone zauzet će treće mjesto na tablici. Ovo je sjajan rezultat za ovu mladu ekipu koja se po prvi put ove sezone natječe u seniorskoj konkurenciji. 
Istog dana u Ljubeščici je odigran pozivni turnir najmlađih kadetkinja i najmlađih kadeta Hrvatske. Na turniru je nastupilo po dvanaest trenutno ponajboljih igračica i igrača u

Hrvatskoj u ovim kategorijama koji su svojim rezultatima u dosadašnjrm dijelu sezone stekli pravo da nastupe na turniru. Na turniru je nastupilo dvoje naših takmičara. Antonela Papak je na kraju u kategoriji najmlađih kadetkinja osvojila 11. mjesto a Luka Dragun u kategoriji najmlađih kadeta 7. mjesto. 
U Samoboru je 1.prosinca odigran TOP - 8 turnir Stolnoteniskog Saveza Zagrebačke Županije. Na turniru je nastupilo po osam trenutno najboljih igrača po kategoriji temeljem rang liste STSZŽ - e. Na turniru je nastupilo devet naših članova. Ponovo najbolji rezultati brata i sestre Murat! Matej je osvojio 1. mjesto u kategoriji juniora a Ana 1. mjesto u kategoriji kadetkinja. Treća mjesta osvojili su: Tomislav Nagy u kategoriji juniora, Luka Dragun u kategoriji najmlađih kadeta, Antonela Papak u kategoriji najmlađih kadetkinja i Luka Zlatkov u kategoriji klinaca. Peto mjesto pripalo je Romanu Budek u kategoriji juniora i Andreju Papak u kategoriji klinaca. 7. mjesto zauzeo je Mihael Nagy u kategoriji klinaca.

 

 

 

Zvonko Pokas


Pobjede odbojkašica

Male odbojkašice Dugog Sela, u subotu su odigrale, Županijsku ligu u Mini odbojci za Najmlađe kadetkinje, godište 2001 6x6 i godište 2002 3x3, gdje su obadvije ekipe odigrale po dva kola lige. U prvom kolu godište 2001 6x6 su odigrale s OK Vrbovec i pobijedile s 2:0 u setovima a u drugom kolu su igrale s OK Brcko kojeg su isto pobijedile sa 2:0 u setovima, u obadvije utakmice su se iskazale sestre Marta i Jana Pekvarić. Ekipa godište 2002 3x3 su prvo kolo odigrale s ekipom OK Vrbovec i pobijedile s 2:1 u setovima, drugo kolo su igrale s OK Brcko i pobijedile s 2:0 u setovima, iskazale su se igračice Marija Kaić i Tara Turčinec. Seniorke OK Dugo Selo ( 3 liga) u nedjelju su bili domaćin ekipi OK Quirin iz Siska koju su svladali sa 3:1 u setovima, prvi set (14:25)za OK Qurin, drugi set (25:14), treći set(25:8), i četvrti set koji je bio neizvjestan do samog kraja (26:24) za Dugo Selo, igrom se iskazala kapetan ekipe Kaja Bagarić. Sljedeću nedjelju OK Dugo selo ugošćuje ekipu OK Pešćenica.

P.O.