31. siječnja 2014. godine

LOKALNE VIJESTI RADIO MARTINA U 15 UMJESTO U 17 SATI

 

Kako bi što brže informirali slušatelje o događajima u Dugom Selu, Brckovljanima i Rugvici lokalna informativna emisija 10370 Radio Martina od ovog ponedjeljka emitira se u 15.00, a ne kao do sada u 17.00 sati. 
Osim brzine, uredništvo ovom promjenom želi lokalnim informacijama dati dodatnu težinu, emitirajući emisiju u vrijeme najveće slušanosti. Naime po svim istraživanjima slušanost radio postaja prema večeri se smanjuje u korist tv gledatelja. Redakcija moli sve slušatelje Radio Martina da uvaže ovu promjenu. Prva jutarnja emisija 10370 emitira se kao i do sada u 09.00 sati,a druga u 12.30. 
Naravno kao i do sada važne informacije i obavijesti emitiramo u svim dijelovima našeg programa.

 


30. siječnja 2014. godine

 

Dugoselski fašnik 2014.

 

FAŠNIČKA POVORKA OD ARCUSOVOG TRGA DO DOMA KULTURE

Dugoselski fašnik 2014. godine održat će se u nedjelju 2. ožujka - definirano je na sastanku organizacijskog odbora. Fašnička povorka u kojoj će sudjelovati skupine iz dječjih vrtića i osnovnih škola formirat će se, s početkom u 14,00 sati, na Arcusovom trgu gdje će, za vrijeme formiranja kolone, za posjetitelje nastupili Limena glazba KUD-a Preporod. 
Fašnička povorka krenut će potom u Dom kulture (bivši Doma HV-a) gdje će nastupiti dječja skupina KUD-a Preporod, a zatim će se predstaviti same fašničke skupine. 
Nastavak programa predviđa nastup mađioničara Tomasa, a potom i plesnjak za sve sudionike Dugoselskog fašnika u organizaciji Radio Martina. 
Povodom Dugoselskog fašnika 2014. godine Pučko otvoreno učilište će u maloj galeriji u Kolodvorskoj 3 otvoriti izložbu maski te organizirati prigodnu predstavu za mališane, a i ove godine se očekuje izlazak tradicionalnih dugoselskih fašničkih novina Smrdljivog Martina.

N.H.M.


Postani komunikacijski posrednik u nastavi

Hrvatski savez gluhih i nagluhih u okviru projekta "Poticanje zapošljavanja mladih jačanjem njihovih kompetencija za stjecanje boljeg položaja na tržištu rada" IPA IV komponente "Lokalne inicijative za zapošljavanje" oglašava prijavu kandidata za osposobljavanje KOMUNIKACIJSKOG POSREDNIKA u nastavi u Gradu Zagrebu, Osječko-baranjskoj i Zagrebačkoj županiji. 
Na osposobljavanje se mogu prijaviti nezaposlene osobe prijavljene u evidenciji HZZ-a do 29 godina starosti s diplomom društveno-humanističkih znanosti. 
Rok za prijave je 07.02.2014. za Osijek i 11.04.2014. za Zagreb, a prijave se vrše kroz obrazac www.projektears.info 
Više informacija možete doznati na www.hzz.hr

AMŠ

 


Sutra Noć muzeja 2014. u Dugom Selu

 

Sve je spremno za Noć muzeja 2014. koja će se održati sutra 31. siječnja, od 18 sati do jedan sat iza ponoći u više od 200 muzeja, galerija i ustanova u kulturi, u 100 hrvatskih gradova. Simbolično će započeti u Muzeju Mimara otvorenjem izložbe "Nakit iz fundusa Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu - Izložba s povodom". Ovogodišnju manifestaciju obilježit će teme zaštite i očuvanja kulturne baštine kroz održivi razvoj i dostupnost kulturne baštine posjetiteljima, interakciju kulturnih ustanova i lokalnih zajednica u stvaranju novih oblika suradnje i zajedničkog razvoja. "Noć muzeja možda najbolje sublimira što gradovi i kulturne institucije mogu napraviti, a uz snažan angažman muzejske struke oni potvrđuju moć svoje baštine", rekla je pomoćnica ministrice kulture i jedna od inicijatorica manifestacije, Vesna Jurić Bulatović na jučerašnjoj konferenciji za novinare Hrvatskog muzejskog društva koje je organizator ove uspješne manifestacije. Prošlogodišnja Noć muzeja zabilježila je 350.000 posjetitelja, koji su posjetili preko 180 muzeja u više od 100 hrvatskih gradova, a samo zagrebačke muzeje posjetilo je preko 180.000 posjetitelja. Posebno je vrijedna činjenica da su se uključile i druge kulturne ustanove, arhivi i knjižnice, knjižare i klubovi, te brojni programi na otvorenim gradskim prostorima. Na stranici http://nocmuzeja.hr/ možete naći i podatke o svima koji sudjeluju u sutrašnjoj Noći.

 

Bogat program POU-a Dugo Selo za Noć muzeja - Spoj 
modernog i tradicionalnog

Sve je spremno i za prvu dugoselsku Noć muzeja u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta koja je osmišljena kao spoj modernog i tradicionalnog. Odvijat će se na dvije lokacije. Tako posjetitelji u Galeriji u Kolodvorskoj 3 već od 19 sati, službeno otvorenje izložbe je u 20 sati, mogu razgledati umjetnička djela iz bogatog fundusa POU-a. Izložene slike, skulpture i instalacije nastale su na Likovnim susretima koje ova ustanova organizira već trinaest godina, a radovi su prikazani na brojnim izložbama kako gradskim tako i širom Hrvatske. U 21 sat počinje događanje u dvorani Učilišta, na adresi Josipa Zorića 21 a. Ovdje posjetitelje očekuje bogat program, a počet će otvorenjem izložbe "Zidnjaci". Ti tradicionalni ukrasi s vezenim motivima i prigodnim pratećim tekstom, nekad su ukrašavali zidove kuhinja i drugih prostorija u domu. Ustvari su to bili savjeti o kuhanju, braku, zdravlju, novcu.... Danas predstavljaju zapise o nekadašnjem svakodnevnom životu i običajima tih vremena. Od zaborava ih je sačuvala ivanićgradska kolekcionarka Nevenka Stipić. U sklopu programa je i radionica izrade zidnjaka. Rečenicama sa zidnjaka pozabavit će se i Dramska družina KUD-a "Preporod", likovi sa zidnjaka će oživjeti u "Uprizorenju zidnjaka". Također, dodijelit će se i prigodne nagrade autorima koji su sudjelovali na natječaju POU-a za najbolji prateći tekst na zidnjaku. Propozicija je bila da budu primjereni današnjim vremenima. Stručni sud odlučio se za čak pet poruka, a nagrađeni su redom Marica Knezić, Darko Batišta, Sofija Štefanac Klobučar, Jagoda Iličić i Ariella Melić. Uz nagrađene, moći će se pročitati i ostali pristigli tekstovi koji govore o različitim modernim "kuhinjskim situacijama". Za glazbeni dio programa na obje lokacije zadužene su tamburice TS KUD-a "Seljačka sloga" iz Lupoglava, a u Učilištu će zapjevati i Koledarice KUD-a "Preporod". U Noći muzeja možete i aktivno sudjelovati - na stranici Noć muzeja objavljen je i nagradni natječaj za Naj fotku Noći muzeja 2014. Svojim fotoaparatom ili mobitelom sutra zabilježite najzanimljivije, najsmješnije ili najinspirativnije trenutke te ju do 12. veljače objavite na web adresi http://nocmuzeja.hr/natjecaj ili na njihovoj službenoj Facebook stranici. Stoga, zanemarite najavljenu vremensku prognozu i mogućnost "sklizavice" i dođite u Galeriju i POU Dugo Selo - kao i uvijek, pa tako i za Noć muzeja, ulaz je slobodan.

AMŠ

 


28. siječnja 2014. godine

Sakupljanje papira u osnovnim školama Zagrebačke županije

Zagrebačka županija poziva osnovne škole sa svog područja da se od 1. veljače do 31. svibnja 2014. godine uključe u projekt prikupljanja starog papira. Najuspješnije škole Županija će tradicionalno nagraditi informatičkom opremom. 
Kao i prijašnjih godina, projekt provodi tvrtka Unijapapir d.o.o. s ciljem motiviranja i educiranja najmlađih o korisnosti sakupljanja starog papira, a moto projekta je zaštita šuma, jer se sakupljenom jednom tonom starog papira od sječe spasi 20 stabala. 
Osim Zagrebačke županije, tvrtka Unijapapir prigodno će nagraditi najuspješnije škole. Naime, osim naknade za prikupljeni stari papir, istoimena tvrtka je za najuspješnije osigurala novčane nagrade te izlet za učenike.

AMŠ


Gradski vijećnik Nenad Sedlar: DUKOM je u kritičnom stanju!

 

Gradski vijećnik Nenad Sedlar održao je danas, ispred zgrade DUKOM-a vodoopskrba i odvodnja d.o.o., konferenciju za medije. Povod je nezadovoljstvo zbog kritičnog stanja u ovoj tvrtki čiji dug prema Vodoopskrbi i odvodnji grada Zagreba iznosi 10 milijuna kuna. Kako je kazao, on ima saznanja da se vode prešutni dogovori oko odvajanja djelatnosti vodoopskrbe i odvodnje, a za što vijećnici ne znaju. Zadnja je Skupština bila u ljeto, a osvrnuo se i na kapitalni projekt pročistača. "Tko će dati uporabnu dozvolu za cijeli sustav, ne postoji stručni nadzor, za crpnu stanicu (CS 12) nije još dobivena potvrda glavnog projekta, bez nje nema ni rada pročistača, a prije 10 mjeseca neće niti profunkcionirati. Za kašnjenje od godinu i pol kriva je politika", kazao je Sedlar nazvavši DUKOM utegom grada. Na spomenuto veliko dugovanje nema reagiranja od strane zagrebačke ViO. Po njemu, a o čemu je bilo govora i na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća, radi se o mogućnosti pripajanju DUKOM-a nekom većem distribucijskom sustavu. Tu je strategija Zagrebačke županije koja pak želi čistu, zdravu situaciju i na drugoj strani zagrebački Holding, a očito se ide prema potonjem, kaže Sedlar. O svemu ovome traži konačno očitovanje Skupštine DUKOM-a u kojoj sjede predstavnici Grada i općina Brckovljani i Rugvica. Spomenuo je i nižu ulaznu cijenu vode u slučaju logičnijeg ulaska u županijski sustav, a i novo očekivano poskupljenje u travnju. Također, ponovno je ukazao na probleme pri izgradnji kanalizacijskog sustava u Ostrni i Leprovici gdje nisu adekvatno sanirane prometnice i ostavljeni su uzdignuti šahtovi, a što predstavlja opasnost za vozače te utječe na rad zimske službe.

 

AMŠ


DARIO CEBIĆ osvojio 2. mjesto na Međunarodnom natjecanju iz kompozicije u Grčkoj

 

Dario Cebić, mladi hrvatski skladatelj, doktor glazbenih znanosti i profesor kompozicije, unazad nekoliko godina svojim radom osvaja svjetske pozornice i natjecanja. Samo u posljednje tri godine dobitnik je preko 30 nagrada u Hrvatskoj i inozemstvu. Posljednja dolazi iz Grčke gdje je Dario ovaj mjesec osvojio 2. mjesto na Međunarodnom natjecanju iz kompozicije za svoju 4. simfoniju. 
Od ostalih nagrada izdvajamo 1. mjesto na Međunarodnom natjecanju iz kompozicije u Beču 2012. godine za skladbu ,,Sextet for flute, clarinet, violin, violoncello, percussion and piano", specijalnu nagrada na Međunarodnom natjecanju iz kompozicije u New Yorku 2013. za „Sextet for flute, clarinet, violin, violoncello, vibes and piano", 2. nagradu Hrvatskog sabora kulture 2012. za skladbu ,,Tension – for wind orchestra“, nagradu Ministarstva kulture RH 2013. za ,,1. simfoniju – Mistična za veliki orkestar“, nagradu „Composition prize“ u Grčkoj 2011. godine za skladbu ,,Anxiety – for Symphony Orchestra“.... 
Dario Cebić kompoziciju je usavršavao kod jednog od najpoznatijih skladatelja 20. stoljeća - Karlheinza Stockhausena, a postdiplomski studij kompozicije završio je u klasi prof. Michaela Obsta na „Universität für Musik und darstellende Kunst“ u Beču. Doktorski studij iz glazbenih znanosti s kompozicijom završio je u Grazu na “Universität für Musik und darstellende Kunst Graz“. Već tri godine kao skladatelj ima ugovor s engleskom izdavačkom kućom ,,Recital Music“ koja će uskoro objaviti notne zapise pet njegovih skladbi. 
Nakon već tri objavljena autorska CD albuma, prof. Cebić za drugu polovicu 2014. priprema novi diskografski projekt na kojem će se naći devet klavirskih kompozicija u njegovoj izvedbi te dvije orkestralne kompozicije. Dakako među njima će se naći i nekoliko nagrađenih na gore spomenutim natjecanjima.

 

Izvor: SPONA CLASSICS, www.spona.biz

 

Noć muzeja u Dugom Selu

 

Završen natječaj za poruku na zidnjaku

Završen je natječaj POU Dugo Selo za najbolji prateći tekst na zidnjaku, a raspisan povodom održavanja Noći muzeja. Pristiglo je 50 rečenica, a natječaj je odjeknuo i dalje od dugoselskog područja pa su poruke stigle i iz Ivanić grada, Bjelovara, Zagreba i Orla. Stručni POU žiri pod predsjedavanjem Marka Klaka izabrao je 5 najboljih pratećih tekstova koji su odgovarali propozicijama natječaja. Glavnu nagradu - zidnjak s opisnom slikom tako će dobiti Marica Knezić, a ostali nagrađeni redom su Darko Batišta, Sofija Štefanac Klobučar, Jagoda Iličić i Ariella Melić. Svima njima prigodne nagrade bit će uručene u dugoselskoj Noći muzeja, 31. siječnja u 21 sat u dvorani Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo. U taj sat bit će otvorena izložba zidnjaka iz bogate kolekcije Nevenke Stipić. Otvorenje će glazbeno popratiti Koledarice KUD-a Preporod te tamburaši KUD-a Seljačka sloga iz Lupoglava, a pridružit će se i Glumačka družina koja će uprizoriti zidnjake. POU Dugo Selo zahvaljuje autorima na sudjelovanju i poziva sve da posjete izložbe organizirane za prvu dugoselsku Noć muzeja.

AMŠ


27. siječnja 2014. godine

HAREM u Dugom Selu

 

Jedna predstava sa četiri glumice u ukupno dvadesetak uloga privukla je 26. siječnja gotovo 300 posjetitelja koliko ih može primiti dugoselska dvorana PREPOROD. Vrhunska izvedba u savršenom scenskom okruženju, naglašenim svjetlosnim i zvučnim efektima bila je tek prvi dojam. Divljenje su pobudile Ejcija Ojdanić, Nela Kocsis, Petra Dugandžić i Barbara Vicković nevjerojatnim glumačkim ostvarenjima, trenutačnim i scenskim transformacijama u više uloga . One su publiku provele iz harema Topkapi palače u holivudsku porno produkciju, zatim u londonski ured pa u beogradski bordel dotičući se međudržavne birokratske spone. Posebice su upečatljive scene s tvrdog kamena Dalmatinske zagore gdje je priča života glavne junakinje započela i završila. Ova dosad najposjećenija predstava u našem gradu publiku je i nasmijala, ali smijeh su u završnici prigušile dramatične poruke iz života o sudbinama žena teškim okolnostima prikazanim u navedenim pričama.

 

 

 

N.Kozić

 

Održana skupština ŠRD-a Dugo Selo

 


Bistro i u ovoj godini

 

Športsko ribolovno društvo Dugo Selo održalo je 26.siječnja, u Ribarskoj kolibi, redovitu godišnju izvještajnu skupštinu. Društvo je brojilo 410 članova svih kategorija, a aktivnosti društva prvenstveno su usmjerene na poribljavanje jezera, brigu za održavanje čistoće voda i okoliša. U 2013. godini izrađena je revizija ribolovno gospodarske osnove, temeljem koje je izrađen Plan gospodarenja za 2014. godinu, a isti je i prihvaćen od strane Ministarstva poljoprivrede, uprave za ribarstvo. Ovom revizijom i planom gospodarenja ŠRD " Dugo Selo" je ostvarilo ribolovno pravo na svim vodama unutar administrativnih granica sa gradom Zagrebom, Vrbovcem i Ivanić Gradom osim jezera Siromaja 1 i 2 te jezera Brckovljani, izvijestio je predsjednik Društva Branko Deronja. U dva navrata u proljeće i jesen izvršeno je poribljavanje naših voda sa 4.160 kilograma šarana i amura te 1.600 komada mlađi štuke a poribljena su jezera i to Ciglana 1 - 950 kg šarana, 250 kg amura i 500 komada štuke, Ciglana 2 - 950 kg šarana, 500 kg amura i 600 komada štuke, Ciglana 3 - 250 kg amura i 500 komada štuke, Sportski ribnjak - 250 kg šarana, Trstenik 1i 2- 500 kg amura, Trstenik 3 i 4 - 200 kg šarana, Abesinija - 300 kg šarana. Provedene su radne akcije uređenja i održavanja. Za uređenje krajobraza oko jezera, a za što je od Zagrebačke županije dobiveno 40 000 kuna donacije. Sanirana je i proširena obala, uređena terasa, proširena staza za natjecatelje… Na jezerima se održava i škola u prirodi. Društvo je održalo 3 sjednice i više informativnih sastanaka, kazao je Deronja dodavši i kako su riješeni imovinsko-pravni odnosi s Gradom. Društvo je sudjelovalo na natjecanjima, kadeti, juniori i seniori su postizali odlične pojedinačne i ekipne rezultate. Na "Memorijalu Franjo Genzić" pobijedio je Mladen Fuks. Osim toga društvo je aktivno sudjelovalo i u provođenju različitih manifestacija u Gradu, izdvaja se "Fišijadu i Političko pecanje", sajam "Obrtništva i poduzetništva", "Badnjak pod vurom". U 2013. godini prihodi su iznosili 367 677 kuna, a rashodi 363 153 kuna, od čega je oko 90 000 kuna uloženo u poribljavanje. Za ovu godinu usvojen je financijski plan u visini 307 650 kuna, a najveći dio prihoda očekuje se od članarina. U poribljavanje se planira uložiti 92 295 kuna. Plan aktivnosti sličan je prošlogodišnjem, među njima je nastavak suradnje sa školama, animiranje članstva, tiskanje informativnog glasnika i ažuriranje web stranice. Otvorenje ribolova planirano je za 12. travnja, a "Memorijal Franje Genzića" održat će se 27. travnja. Skupštinu su pozdravili predsjednik dugoselskog Gradskog vijeća Željko Ivaniček koji je ribičima zahvalio na svim akcijama koje su proveli vezano uz Grad Dugo Selo. Također, nazočili su i potpredsjednik Zajednice športskih udruga i saveza Zagrebačke županije Zlatko Lasan te predstavnici dugoselske ZŠU potpredsjednik Mladen Vrabec i tajnik Ivan Plašić.

 

 

 

AMŠ

 

 

Nada Pekvarić objavila sjećanja na Prečec

Trideseto izdanje u Biblioteci "Terra sancti Martini " predstavljeno je javnosti 24. siječnja u prostoru Gradske knjižnice Dugo Selo. Autorica Nada Pekvarić, umirovljena dugoselska učiteljica, objavila je sjećanja na svoje rodno selo Prečec koja obuhvaćaju rano djetinjstvo, ratna zbivanja, običaje, priče predaka, prozne i poetske zapise te obiteljske fotografije. Autorica je prikazala značajnu ulogu ovog sela u povijesti koja seže do prvog spomena 1600. godine, u doba Vojne krajine i sjedišta Zagrebačke biskupije. Obznanila je značajnu i stratešku ulogu ovog sela u obrani od Turaka a tako i tijekom II. svjetskog rata kada su, unatoč prisutnosti fašista, iz Prečeca vodili putovi do antifašističke partizanske vojske čemu je ona kao dijete osobno pridonijela. 

Nepoznavanje povijesnih značajki, zaboravljeni običaji i događaji ponukalo je N. Pekvarić na objavu sjećanja koja je njegovala cijelog svog života. Mnogi ne znaju gdje se Prečec nalazi a kamoli što se sve događalo početkom 20. stoljeća kada je tamo živjelo 400 žitelja, dok ih danas upola manje. Stoga Nadine zapise valja pročitati, a knjigu je moguće nabaviti u Gradskoj knjižnici Dugo Selo. 
"Moja sjećanja na Prečec" predstavljena su uz glazbeni program koji je izveo sastav "Duga" te tekstove koje je interpretirao Želimir Novak.

 

N. Kozić


24. siječnja 2014. godine

Zimska služba na terenu

 

Dugoselske je ulice zabijelio prvi snijeg ove zime koji i dalje pada. Na teren su izašle tri ekipe zimske službe, saznajemo od voditelja gradskog odsjeka za komunalno i stambeno gospodarstvo Davora Miljanovića. Ralice grad čiste po prioritetima, a prometnice se posipavaju mješavinom soli i sipine. I ekipe Županijskih cesta Zagrebačke županije su na terenu, kazao nam je nadcestar Josip Kralj iz Nadcestarije Vrbovec. Jedna ekipa ŽC-a je na Martin bregu, druga čisti glavne dugoselske prometnice, a ekipe su i u susjednim općinama Brckovljani i Rugvica. Također, u tijeku je posipavanje solju i sipinom, a osigurano je oko 820 tona soli i 2 000 kubika kamena, što će biti i više nego dovoljno za ovaj prvi nalet snijega. Prometnice su relativno prohodne, 

vozi se usporeno, a vozače se moli da voze po propisima i u skladu s vremenskim uvjetima. Po prognozi DHMZ-a u nizinama se stvaranje znatnijeg snježnog pokrivača očekuje potkraj dana i u noći, u gradu oko 10, a u okolici većinom oko 20 cm. Vjetar povremeno umjeren i jak sjeveroistočni. Postupno hladnije, pa će temperatura do kraja dana biti između -3 i -1°C. Za sutra prognoziraju oblačno povremeno sa snijegom, a sredinom dana i pogotovo poslijepodne očekuje se postupno razvedravanje. Vjetar umjeren i jak sjeveroistočni, sredinom dana će oslabiti. Temperatura u noći i prijepodne između -3 i 0, a poslijepodne postupno hladnije, pa se krajem dana očekuje između -6 i -4°C.

 

AMŠ


Tiskovna konfererencija Zvonka Novosela Dolnjaka

Nezavisni vijećnik u Gradskom vijeću Dugog Sela Zvonko Novosel Doljnjak održao je 22. siječnja tiskovnu konferenciju na kojoj se osvrnuo na, kako ističe, nekoliko znakovitih činjenica koje su proizašle iz šeste sjednice Gradskog vijeća. 
U okviru aktualnog sata ponovo je otvorena rasprava o isplati otpremnina bivšim zaposlenicima stručne službe Grada Dugo Selo za koje neki gradski vijećnici smatraju da su amoralne i neprimjerene gospodarskoj situaciji u Gradu. U okviru pitanja gradskih vijećnika koje su osobe i u kojem iznosu primile otpremninu, nadležno tijelo Gradske uprave izbjegava dati odgovor, na način da se poziva na Zakon o zaštiti osobnih podataka. Istovremeno tumačeći i primjenjujući pravo, isto to pravo proširuje i uskraćuje, a što je protivno Ustavnoj stečevini pravnih normi i ovlasti javne vlasti smatra Novosel Dolnjak. 
Ovdje se radi o podacima čija je obrada nužna radi ispunjenja zadataka koji se izvršavaju u javnom interesu, kaže te dodaje kako su ti podaci publicirani su u Proračunu Grada Dugog Sela za 2012.godinu. Dakle radi se o javnom podatku, jer proračun Grada je javani akt pa je očito da tijelo javne vlasti u ovom slučaju, ne dajući traženu informaciju, krši Zakon o pravu na informaciju, Statut Grada Dugo Selo i Poslovnik o radu GV Grada Dugo Selo- zaključuje Novosel Dolnjak. 
Drugo pitanje, na koje upozorava Novosel Dolnjak, odnosi se na polugodišnje izvješće "DUKOM -a" d.o.o. za razdoblje od 1.1.2013. do 30.6.2013. godine. Novosel Dolnjak napominje, da je apsurdno da se gradsko vijeće dovodi u situaciju da glasovanjem prihvaća izvješće o poslovanju tvrtke, a da po Zakonu o trgovačkim društvima i po Zakonu o lokalnoj i regionalnoj samoupravi to nije u nadležnosti gradskog vijeća već u nadležnosti skupštine društva. Unatoč tome Gradsko vijeće je naglasilo da je poslovanje društva u negativnom trendu, a niti uprava društva a niti članovi skupštine društva ne predlažu adekvatna rješenja izlaza iz višegodišnjih loših rezultata poslovanja. Osim toga Novosel Dolnjak ističe da je neprimereno da predsjednik skupštine društva i uprava društva, svega deset dana prije završetka poslovne godine, nema odgovora na pitanje o mogućoj visini gubitaka za 2013.g., iz čega se može izvesti zaključak da je vođenje gradske tvrtke prepušteno slučajnosti događanja i da je zapravo van kontrole vlasnika. Slična je situacija, dodaje, i s izmjenama i dopunama proračuna za 2013. Godinu koje vijeće nije usvojilo zbog loše pripreme, a što Grad dovodi u veoma nezgodnu situaciju i zapravo potvrđuje tezu da gradski čelnici troše novac proračuna mimo odluka Gradskog vijeća. Posebno ga smeta nerealno planiran prihod jer, dodaje, svega deset dana do kraja godine po prijedlogu izmjena i dopuna bilo je planirano ostvariti prihod od cca 10 miliona kuna, što je posve nerealno, kada se iz analize prihoda može izračunati da je prosječno mjesečno u prihodovanje cca 3,7 miliona kuna.
Posebno predbožićno iznenađenje, kaže Novosel Dolnjak, bila je rasprava oko donošenja Plana koncesija Grada za 2014.godinu te dodaje da gradska služba Plan koncesija predlaže van zakonom propisanog roka, a procjena vrijednosti koncesije nije napravljena na temelju prethodno izrađene studije opravdanosti. U planu se barata s davanjem koncesije na rok od 50 .godina, s godišnjom koncesijskom naknadom od svega 135.000,oo kuna i to za 100.000 m2 zemljišta u poslovnoj zoni Črvovščak. Unatoč svim spomenutim nedostacimaplan je vladajuća većina donijela, sa jednim glasom više, i time zapravo donijela još jednu sramotnu odluku, kojom žele na dar predati vrijedno zemljište grada, pod ne jasnim, netransparentnim i posve podcijenjenim uvjetima.

Nenad Haleuš Mali


23. siječnja 2014. godine

OBILJEŽENO VINCEKOVO NA SVETOM JAKOBU

 

Udruga vinogradara i vinara Općine Brckovljani obilježila je jučer blagdan svetog Vinka u vinogradu Željka Funteka na Svetom Jakobu. Svečanu dobrodišlicu brojnim gostima poželio je predsjednik Udruge Mirko Meliš, ujedno podsjetivši na sve vinske blagdane tijekom godine i na obveze koje vinogradari imaju prilikom svakog od njih. Prvi trs u vinogradu orezao je pak gazda vinograda Željko Funtek uz asistenciju meštra vinskih ceremonija Željka Paniana i domaćih tamburaša.

 

 

 

N.H.M.

 

Prvenstvo škola Zagrebačke županije u šahu

 

Benkovićima odličje treću godinu za redom

 

U Buševcu je 21. siječnja održano natjecanje škola Zagrebačke županije u šahu. U muškoj konkurenciji natjecalo se šest škola: OŠ Sveta Nedjelja - Sveta Nedelja, OŠ Ivan Benković - Dugo Selo, OŠ Ljudevit Gaj - Zaprešić, I OŠ Vrbovec - Vrbovec, OŠ Ljubo Babić - Jastrebarsko, OŠ Vukovina - Vukovina. U ženskoj konkurenciji nastupile su škole: OŠ Kupljenovo - Kupljenovo, OŠ Vukovina - Vukovina, OŠ Sveta Nedjelja - Sveta Nedjelja. Naša ekipa nastupila je u sastavu: Dinko Maduna, Stjepan Klarić, Hrvoje i Vedran Benčić, a voditelj je bio prof. Niko Šokčević. 
U muškoj konkurenciji prvo mjesto uvjerljivo je osvojila ekipa iz Svete Nedelje. Od mogućih 20 bodova, osvojili su 19,50. Drugo mjesto zauzela je ekipa OŠ Ivan Benković iz Dugog Sela sa osvojenih 13,00 bodova, a treće mjesto osvojila je OŠ Ljudevit Gaj iz Zaprešića sa 9,50 bodova. 
Ekipa Svete Nedelje se time plasirala na poluzavršno natjecanje ŠŠD regije centar.

 

M.B.


ZAPOČELE PRIPREME ZA DUGOSELSKI FAŠNIK 2014.

 

U Dugom Selu će i ove godine biti organiziran fašnik, zaključak je sastanka održanog u gradskoj upravi kojeg je inicirala Turistička zajednica Grada Dugog Sela, a na kojem su uz predstavnike predškolskih i osnovnoškolskih ustanova s područja grada sudjelovali i gradonačelnik Stipo Velić te njegov zamjenik Vlado Kruhak. Sigurno je, kako se čulo, da će na fašniku sudjelovati dječje skupine iz tri dječja vrtića te iz osnovnih škola, dok još uvijek nije definirano da li će se organizirati i fašničke skupine odraslih, što ovisi o broju zainteresiranih fašničkih skupina odraslih. Kao opcija je predloženo da se odrasli koji će biti maskirani ocjene pojedinačno na fašničkom balu koji bi bio organiziran u Domu hrvatske vojske. 
Mali fašnik će se održati u nedjelju 2. ožujka, s početkom u 14,00 sati, a sve skupine koje žele sudjelovati mogu se prijaviti u Turističku zajednicu Grada Dugog Sela. 
U okviru fašničke atmosfere u gradu Pučko otvoreno učilište Dugo Selo najavilo je održavanje izložbe maski, organiziranje prigodne kazališne predstave za mališane te izdavanje fašničkih novina Smrdljivog Martina.

 

N.H.M.


Predprojekt novog HŽ voznog reda za 2014/15. godinu

Upravni odjel za promet i komunalnu infrastrukturu Zagrebačke županije poslao je gradovima i općinama HŽ-ov Predprojekt voznog reda za 2014/15. godinu čija je izrada u tijeku. Kako prijevoznik HŽ Putnički prijevoz d.o.o. tijekom izrade smjernica za nacrt novog voznog reda za 2014/15. godinu nastoji konzultirati sve relevantne subjekte kako bi isti bio što kvalitetniji i dostupniji što većem broju korisnika, ovim putem pozivaju na dostavu svojih primjedbi, prijedloga i sugestija vezanih na priloženi prijedlog Predprojekta zaključno do 18. velječe 2014. godine., a kako bi na vrijeme mogli dostaviti očitovanja prema HŽ-u i time pripomogli u postavljanju smjernica prilikom izrade novog voznog reda. Šalju se na adresu Zagrebačka županija, Upravni odjel za promet i komunalnu infrastrukturu, Ulica grada Vukovara 71/V, 10 000 Zagreb; broj faksa 01/6009-493; e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 
PRILOG


Zimska služba spremna čeka snijeg

Prema riječima voditelja dugoselskog gradskog odsjeka za komunalno i stambeno gospodarstvo Davora Miljanovića ekipe zimske službe spremne su za prognozirane sutrašnje snježne padaline. Smotrom ekipa zimske službe pregledani su svi strojevi i pripadajući potrebni materijal te je utvrđeno kako zimska služba zadovoljava sve tehničke uvjete za rad na terenu. Izvođač radova za obavljanje poslova čišćenja nerazvrstanih cesta i ulica, pješačkih staza, autobusnih stajališta i parkirališta u zimskim uvjetima na području grada je tvrtka "Prigorac - građenje" d.o.o. iz Sesveta. Ekipe će na teren izlaziti po potrebi, a gradska komunalna služba je dežurna. Ukoliko se dogodi snježni scenarij, očekuje se i aktivno sudjelovanje građana u čišćenju onog dijela javnih površina za koje su zaduženi temeljem gradskih odluka. Vremenska prognoza DHMZ-a za sutra za Zagreb i okolicu najavljuje oblačno vrijeme u početku s kišom, a prijepodne uz pad temperature zraka kiša će prijeći u susnježicu i snijeg. Očekuje se i stvaranje snježnog pokrivača od 10 do 15 cm. Moguće su i snježne vijavice jer će puhati jak, sredinom dana i poslijepodne na udare i olujan sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Temperatura zraka u postupnom padu od 3 ujutro do -1 C.st. krajem dana.

AMŠ


Otvoren natječaj za sufinanciranje zdravstvenih i socijalno-humanitarnih udruga

Zagrebačka županija raspisala je natječaj vrijedan 2.050.000,00 kuna za financijske potpore programima i projektima organizacija civilnog društva i drugih pravnih osoba u području zdravstvene, socijalne i humanitarne djelatnosti za 2014. godinu. Natječaj je otvoren do 21. veljače 2014. godine. 
Na natječaj se mogu javiti organizacije civilnog društva i druge pravne osobe registrirane na području Republike Hrvatske koje svoje programe i projekte provode na području Zagrebačke županije, te aktivno i kontinuirano djeluju najmanje jednu godinu u području za koje prijavljuju program ili projekt, promiču vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske, a primarna im je djelatnost iz područja zdravstva, socijalne skrbi te humanitarne djelatnosti. Program ili projekt koji provodi organizacija civilnog društva mora obuhvaćati osobe s prebivalištem na području Zagrebačke županije, od osobitog je interesa za opće dobro u Zagrebačkoj županiji, te treba biti usmjeren na stvarne potrebe krajnjih korisnika. Ujedno, organizacija civilnog društva treba imati ljudske i materijalne resurse potrebne za provedbu prijavljenog programa/projekta, kao i transparentno financijsko poslovanje te dokaz da je pravovremeno i u potpunosti ispunila sve preuzete obveze na temelju prijašnjih dodjela financijskih potpora ili sufinanciranja programa/projekata iz proračuna Zagrebačke županije. 
Tekst natječaja i obrasci, na kojima se prijavljuju programi i projekti, nalaze se na web stranici Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr. Ujedno, obrasci za prijavu na natječaj mogu se podići u Upravnom odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Zagrebačke županije svakim radnim danom od 9,00 - 13,00 sati na adresi Ivana Lučića 2a/VI kat, soba 8. 
Iz Zagrebačke županije pozivaju organizacije civilnog društva da se jave na navedeni natječaj te da popunjene obrasce i svu potrebnu dokumentaciju dostave najkasnije do 21. veljače 2014. godine na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb, Ulica grada Vukovara 72, 10000 Zagreb, s naznakom "Prijava programa - zdravstvena i socijalno-humanitarna djelatnost - NE OTVARAJ".

AMŠ


22. siječnja 2014. godine

Grad potpisao novi ugovor s privatnim dječjim vrtićima

 

Danas je potpisan novi ugovor Grada s privatnim dječjim vrtićima "Didi" i "Buba Biba" o sufinanciranju roditelja s područja Grada čija djeca borave u ova dva vrtića tijekom tekuće godine. Kako je rečeno, radi se o 200 djece za čiji će boravak u dječjim vrtićima Grad izdvajati tisuću kuna mjesečno. U "Bubi Bibi" koja ima jednu lokaciju, boravi 50 djece u dvije mješovite skupine. Vrtić "Didi" radi na dvije lokacije, ima 150 djece raspoređenih u osam mješovitih skupina. Oba vrtića imaju popunjene kapacitete, imaju stručne timove i rade u skladu sa standardima. Ravnateljica "Didija" Karmen Pavlic 

izvijestila je kako je predana projektna dokumentacija za izgradnju kojom će ovaj vrtić poboljšati postojeće uvjete, a realizirao bi se najkasnije za dvije godine. Projekt će aplicirati i na fondove EU. Također, vrtić svoje sjedište iz Krašića namjerava preseliti u Dugo Selo. Kako je rekao gradonačelnik Stipo Velić radi se o pomoći koja konkretno odrađuje svoj posao te daje značajan doprinos u rješavanju problema obuhvata djece predškolskim odgojem. Za predškolski odgoj, u koji je uključena i mala škola te Dječji vrtić Dugo Selo koji je u gradskom vlasništvu, izdvaja se oko 14 milijuna godišnje.

 

AMŠ


Održana sjednica Komisije za imenovanje i preimenovanje ulica

 

Komisija za imenovanje i preimenovanje ulica, pod predsjedavanjem Željka Ivančana, na današnjoj je sjednici donijela više prijedloga koji će biti upućeni Gradskom vijeću na prihvaćanje. Sjednici je nazočio i predsjednik Gradskog vijeća Željko Ivaniček. Radi se o česticama koje se nalaze u Gospodarskoj zoni, odnosno u k.o Dugo Selo II, naselje Dugo Selo - predlaže se produženje Industrijske (k.č.br 3089 i k.č.br.3091) te Štefanovićeve (k.č.br. 3097), a nova imena su Gospodarska (k.č.br. 3093 i 3095), Staklarska (k.č.br. 2210) i Kratka (k.č.br 2223/3 i 2225). Ulica koja ide od Radničke do Kopčevečke (k.č.br 70), a gdje je predviđena zaobilaznica imenovana je u također u Radničku. U istom naselju predlaže se ime ulice Savski trokut (radi se o k.č.br 2346/21), uz obrazloženje da u tom dijelu ulice nose imena rijeka. Isto tako, u naselju Kopčevec, gdje ulice nose imena dendroloških vrsta biljaka, predložena je ulica Bagrema. U naselju Prozorje imenovana je Ulica sv. Gašpara del Bufala (k.č.br. 3852), s obzirom da se tamo gradi misijska kuća Družbe misionara krvi Isusove čije je ovaj svetac utemeljitelj. Na zahtjev je imenovana Mijaleva ulica u Leprovici. Jedna od točaka dnevnog reda bila je i obavijest o pogrešci u Registru prostornih jedinica. Tako se briše narodni heroj i ostaje, ulica Rustambeg Milana. Neki su članovi Komisije, poput Zorana Pandžića, ukazali na pravopisne i gramatičke nepravilnosti pri prijašnjem imenovanju ulica te je rečeno kako bi se ubuduće imena trebala uskladiti s tim propisima.

 

AMŠ

 

 

"Moja sjećanja na selo Prečec" u Gradskoj knjižnici Dugo Selo u petak

Gradska knjižnica Dugo Selo poziva Vas na predstavljanje knjige "Moja sjećanja na selo Prečec" naše cijenjene sugrađanke i učiteljice Nade Pekvarić. 
Predstavljanje će se održati 24. siječnja u dvorani Gradske knjižnice Dugo Selo s početkom u 19 i 30 sati.


21. siječnja 2014. godine

 

Policijska postaja Dugo Selo ušla u pilot projekt novog ustroja policije

 

POLICIJSKE SLUŽBENIKE OČEKUJE VIŠE RADA NA TERENU

 

Pilot projekt koji je Ministarstvo unutarnjih poslova započelo još u ožujku prošle godine koji se odnosi na novi ustroj i organizaciju rada u policijskim postajama treće kategorije počinje se ovih dana provoditi i u policijskim postajama na području Zagrebačke županije među kojima je i Dugo Selo. 
Predstavili su ga 21. siječnja na tiskovnoj konferenciji održanoj u Dugom Selu sam voditelj projekta Ivica Tolušić i načelnik PP Dugo Selo Zdenko Harambaša. 
Tolušić je istaknuo da je svrha ovog projekta s postojećim brojem zaposlenika u policijskoj postaji, po novom ustroju i organizaciji rada, provjeriti funkcioniranje policijske postaje u izravnom obavljanju policijskih i drugih poslova. 

Ciljevi ovog projekta su: promijeniti negativan omjer rukovoditelja u odnosu na izvršitelje policijskih poslova u policijskim postajama, povećati operativnu pokrivenost područja policijske postaje, omogućiti veću fleksibilnost u organizaciji policijskih poslova prema zahtjevima konkretne sredine, omogućiti veću fleksibilnost u organizaciji policijskih poslova prema zahtjevima konkretne sredine te smanjiti administrativno opterećenje, a povećati operativno angažiranje policijskih službenika - rekao je Tolušić. 
Projektu se prilazi, pojasnio je Tolušić, iz razloga što je utvrđeno da postoji preveliki broj rukovoditelja u odnosu na broj operativnih službenika na terenu kao i prevelik broj administrativnih u odnosu na operativne poslove na terenu pa je do sada bilo previše aktivnosti koje se događaju u samoj policijskoj postaji. Sada bi se trebalo dogoditi upravo suprotno da većina rada policijskih službenika bude na terenu, a riješit će se i neravnomjeran raspored rada službenika koji su do sada većinom radili ujutro. 
Od ovog pilot projekta očekuje se podizanje samoinicijative kod službenika, posebno onih rukovodećih koji će postati lideri, a ne kao do sada uglavnom administratori. Policijske postaje ustrojit će se prema potrebama određenog područja, a prisutnost i vidljivost policije na terenu će se povećati - rekao je Tolušić. Radno vrijeme službenika bit će, kako se čulo, bolje iskorišteno, a samim time podići će se i efikasnost i isplativost njihovog rada. Radna mjesta tzv. specijaliziranih službenika ovim su projektom preformulirana u radna mjesta općih policijskih službenika što znači da će svaki službenik moći intervenirati i pružiti uslugu građanima u svakom predmetu. Službenici će biti razvrstani u grupe za operativne poslove, a na terenu će uvijek biti najmanje jedna auto ophodnja i nekoliko službenika u drugačijim ulogama. 
Policijska postaja bit će otvorena za rad strankama samo u jutarnjoj smjeni. 
Načelnik PP Dugo Selo Zdenko Harambaša naglasio je da ovakav ustroj neće ništa promijeniti za same građane koji će i dalje moći u policijskoj postaji u Dugom Selu obavljati upravne i druge poslove u dosadašnje radno vrijeme, dok će svi pozivi koji dolaze poslije jutarnje smjene biti putem telefona 112, odnosno 192 usmjeravani u operativni centar PU Zagrebačke odakle će ih prenositi voditeljima operativne grupe. Štoviše, ispred policijske postaje bit će postavljen besplatni telefon za pozive građana. Policija će i dalje biti na raspolaganju građanima od 0 - 24 sata i očekuje se da će biti još brža i efikasnija - zaključio je Harambaša. 
Pilot projekt će se primjenjivati do konca lipnja ove godine, a sudeći po iskustvima i rezultatima iz policijskih postaja koje ga primjenjuju od prošle godine, među kojima je i susjedni Sv. Ivan Zelina, vjerojatno je da bi mogao ostati kao trajni model rada policije.

 

Nenad Haleuš Mali


VINCEKOVO KOD NOVOSELOVIH

Klet obitelji Novosel na Svetom Jakobu već je postala tradicionalno mjesto okupljanja i najmasovinije proslave blagdana Sv. Vinka na dugoselskom području. Kočije, kulturno umjetnička društva Ogranak seljačke sloge iz Lupoglava i August Cesarec iz Brckovljana, lovci, vatrogasci, bajkeri, političari i razni drugi prijatelji Novoselovih po sedmi su se put našli na proslavi prvog vinskog sveca u kalendarskoj godini. Uz asistenciju gazda, Zvonka i Roberta Novosela, ceremonijal rezidbe izveo je vinski meštar Željko Panian poželjevši dobru berbu ne bi li se u vinogradu Novoselovih fešta ponovila i iduće godine.

 

 

N.H.M.


HDZ PROMOVIRAO DUJMOVIĆEVU KNJIGU "TKO MI ZABRANJUJE KOLUMNE"

 

Gradski odbor HDZ Dugo Selo organizirao je 17. siječnja, u dvorani Preporod, predstavljanje knjige poznatog hrvatskog novinara Tihomira Dujmovića "Tko mi zabranjuje kolumne". Dujmovićevu ulogu u novijem hrvatskom novinarstvu naglasio je uvodničar - predsjednik GO HDZ Dugo Selo Zdravko Šuker, a o autoru, knjizi i aktualnom stanju u Hrvatskoj govorili su istaknuti članovi stranke Andrija Hebrang te Goran Jandroković istaknuvši da je nevjerojatno i nedopustivo da se u Hrvatskoj u 21. stoljeću novinarima zabranjuje pisanje zbog iznošenja istine. Istaknuto je kako je Dujmović od 2000. Godine do sada tri puta zabranjivan. Prvi put dogodilo mu se to u Slobodnoj Dalmaciji , nakon čega dobiva i otkaz, potom dobiva otkaz u Matici iseljenika zbog pisanja u Glasu Slavonije da bi na koncu bio zabranjivan i u Večernjem listu. Ipak, rečeno je, unatoč što mu je u više navrata zbog toga bila ugrožena egzistencija, Dujmović je ostao dosljedan i nije se odrekao svoga pera. 

Hebrang i Jandroković pronašli su poveznice zabrana s udbaškim elementima koji nikada nisu, kako je rečeno, ni napustili hrvatsku političku scenu, a sada se ponovo javljaju i podvaljuju da bez njih ne bi bilo ni hrvatske države. HDZ je iza Dujmovića stao, rečeno je, unatoč tome što je on kritizirao i njihovu stranku i ukazivao na negativnosti. Znakovito je pak, kako se čulo, da je jedna od posljednjih zabrana uslijedila nakon Dujmovićevog pisanja o pronalasku masovnih grobnica na Sljemenu koje su dio posijeratnih komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata o čemu su drugi novinari i novine šutjeli. 
Sam Dujmović istaknuo je zanimljiv paradoks. Naime, prema podacima o čitanosti njegove su kolumne spadale u najčitanije novinarsko štivo u Hrvatskoj, a istodobno je u nekoliko medija dobivao otkaze. 
Dijelove iz Dujmovićeve knjige nadahnuto je interpretirao dramski umjetnik Vinko Kraljević.

 

Nenad Haleuš Mali


U tijeku prijave za program stručnog usavršavanja "Pokreni promjenu!"

U tijeku su prijave za program stručnog usavršavanja "Pokreni promjenu! Volontiranje mladih za izgradnju kulture mira" koji organizira Forum za slobodu odgoja u suradnji sa Zagrebačkom županijom. Stručno usavršavanje održat će se od 10. do 14. ožujka 2014. godine, a rok za prijavu je 15. veljače. Osnovni cilj projekta "Pokreni promjenu!" je potaknuti civilno društvo i javne odgojno-obrazovne ustanove na suradnju kako bi se spriječilo nasilje, nasilna komunikacija i netolerancija među mladima. Edukacijom i suradnjom navedenih sudionika te njihovim umrežavanjem promovirat će se nenasilna komunikacija, volontiranje, aktivno građanstvo, tolerancija i izgradnja mira kao temeljne i iznimno vrijedne društvene vrijednosti. 
U sklopu projekta do sada su provedena kvalitativna istraživanja o interesima djece i mladih te o problemima s kojima se svakodnevno suočavaju. Također su provedene radionice s učenicima istih škola u cilju podizanja njihove svijesti o mogućnostima društvene angažiranosti i volontiranja na područjima od njihovog interesa te je izdana publikacija koja objedinjava rezultate istraživanja i radionica. 
Projekt "Pokreni promjenu!" financira se iz programa pretpristupne pomoći IPA 2010, a u njega uključene četiri županije (Zagrebačka, Grad Zagreb, Primorsko-goranska i Splitsko-dalmatinska). Više informacija na www.zagrebacka-zupanija.hr

AMŠ


Dobri rezultati dugoselskih odbojkašica

Najmlađe kadetkinje OK Dugo Selo u subotu 18.siječnja u Ivanić gradu imale su prvenstvene utakmice Županijske lige u mini odbojci 6x6 2001. godište u mini odbojci 3x3 2002. godište i mlađe. Ekipa OK Dugog Sela 6x6 imala je 3 prvenstvene utakmice. Prvu utakmicu su odigrale s OK Azenom I iz Velike Gorice i pobijedile s 2:0 (15:12),(15:2) u setovima, sljedeću utakmicu su odigrale s OK Azenom II i pobijedile s 2:1 (14:16),(15:6),15:8) u setovima, zadnju utakmicu su odigrale s OK Ivanić Grad i također pobijedile s 2:1 (15:9),(18:20),(15:8) u setovima, tako da sada imaju 5 pobjeda u pet utakmica. Dobrom igrom su se iskazale sestre Jana Pekvarić, Marta Pekvarić i Mihaela Dokić. 
Ekipa OK Dugo Selo I 3x3 isto su odigrale tri prvenstvene utakmice i ostvarile dvije pobjede i jedan poraz. Prvu utakmicu su odigrale s ekipom OK Ivanić Grad i pobijedile 2:1 (15:12),(7:15)(15:10) u setovima, sljedeću utakmicu su igrale s OK Nebo iz Zaprešića i izgubile 3:0 (15:10),(15:7) (15:10) u setovima. Zadnju utakmicu su odigrale s ekipom OK Velika Gorica i pobijedile s 2:1 (15:10),(14:16),(15:7) u setovima, tako da sad imaju pet pobjeda i jednu izgubljenu utakmicu. Dobrom igrom su se iskazale igračice Marija Kaić i Bruna Stojanović. Obadvije ekipe su zauzele visoko drugo mjesto na tablici.

P.O.


20. siječnja 2014. godine

 

Izborna skupština HVIDR-e Dugo Selo

 

Novi predsjednik Ivica Šafarić

 

Sljedeće četiri godine dugoselsku će HVIDR-u voditi Ivica Šafarić, odlučili su članovi braniteljske udruge na svojoj VII. redovnoj izvještajno-izbornoj Skupštini održanoj 18. siječnja. Dopredsjednik je Mile Brkić, a u predsjedništvu su još Mario Babić, Mato Kovačić, Slavko Lovreković, Emil Majstorović i Željko Galović. Članovi Nadzornog odbora su Vlado Bacalo, Goran Lisac i Zdravko Šalata. Novi predsjednik prihvatio je svoj mandat s riječima "da su razjedinjeni, da se trebaju ujediniti i boriti za svoja prava". O radu u protekloj 2013. godini govorili su Damir Mesić, u svojstvu predsjednika do svibnja kada je dao ostavku, a nastavio je Mile Brkić koji je od tada, kao v.d. predsjednika, vodio udrugu. S obzirom na taj čin, povela se i rasprava o načinu izbora, a što je pojasnio gost Skupštine predsjednik ŽZU HVIDR-e Zagrebačke županije Ivica Krčelić, kazavši kako je v.d. izabran na osnovu dogovora između županijske organizacije i predsjedništva. Mesić je izdvojio humanitarne akcije za potrebite članove te iznio svoje nezadovoljstvo. Naveo je kao je "dao ostavku zbog plana i programa za koji nije dobio potporu, udruga mora funkcionirati u skladu sa zakonima, sredstva se moraju pravdati, on je pozivao na kolektiv, a oni nisu kolektiv…" te je konstatirao da je sve manje članova na Skupštinama. O daljnjim aktivnostima navedenima u izviješću, nastavio je Brkić. Na uspješno organiziranim i realiziranim 11. sportskim igrama hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata Zagrebačke županije osvojeno je ekipno 2.mjesto. Među brojnim aktivnostima bilo je uređenje Arcusovog trga, obilježavanje svih važnih datuma (sjećanje na poginule, Dan domovinske zahvalnosti, Vukovar…), sudjelovanje u gradskim manifestacijama poput Političkog pecanja, prikupljanje potpisa za referendum protiv ćirilice, programi pomoći za potrebite članove, darovi za djecu, održano je 10 radnih sastanaka, suradnja sa srodnim udrugama Crnim mambama i Hrvatskim vitezovima te s drugima poput Udruge ADHD i JA. Većina toga je u planu i programu za ovu godinu - nastavit će se s pružanjem usluga za ostvarenje socijalnih prava, kulturno-zabavne aktivnosti, sportske manifestacije, vojna hodočašća, nastavak suradnje s drugim udrugama te aktivnosti za povećanje broja članova. Iako je na Skupštini bilo negodovanja, na kraju su se čuli i pozitivni tonovi kako od članova tako i od gostiju, među kojima su bili predstavnici susjednih ogranaka kao i drugih braniteljskih udruga. Zamjenik dugoselskog gradonačelnika Pavo Jakovljević kazao je kako će im se sredstva dodjeljivati i u budućnosti, a dogovara se i oko adekvatnog prostora. Da pokušaju riješiti probleme, i da budu zajedno te da politika ne upravlja njima nego obrnuto, kazao je načelnik općine Rugvica Ivan Remenar. O potrebi animiranja ljudi na borbu za braniteljska prava koja se krše te kako su zbog toga prisiljeni surađivati sa sindikatima govorio je Krčelić. Zajedništvo za stvaranje primjerenog i zasluženog statusa branitelja kao temelja hrvatske države, čulo se u govorima većine gostiju. Skupština je bila prigoda i za podjelu zahvalnica onima s kojima je ostvarena odlična suradnja.

 

 

 

AMŠ


VINCEKOVO NA MARTIN BREGU

Lijepo i toplo vrijeme ubrzalo je ove godine vegetaciju, ali i dugoselske vinare i vinogradare koji su pod pokroviteljstvom Grada Dugog Sela i u organizaciji Turističke zajednice obred prve rezidbe vinograda i blagdan Sv. Vinka odradili u subotu 18. siječnja. Čast orezivanja prvog trsa pripala je predsjedniku Udruge vinogradara i vinara "Terra sancti Martini" Anti Baueru, a nazočne je u ime Grada i Turističke zajednice pozdravio zamjenik gradonačelnika Vlado Kruhak. 
Sam obred vodio je Josip Kulaš uz pratnju članica i članova KUD-a Preporod, a za ugostiteljsku ponudu, besplatne kobasice i vino, i ove godine su se pobrinuli dugoselski vatrogasci.

 

 

Nenad Haleuš Mali


17. siječnja 2014. godine

Krajem 2013. na području dugoselskog HZZ-a 2 701 nezaposlena osoba

 

Po podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, na prostoru dugoselske ispostave u prosincu 2013. godine evidentirana je ukupno 2 701 nezaposlena osoba. Dugo Selo je u 2014. godinu ušlo s 1350 nezaposlenih. Od tog broja je 713 žena. Po stupnju obrazovanja najviše nezaposlenih ima srednju stručnu spremu - evidentirano je 868 osoba dok je najmanja brojka njih 29 u kategoriji bez osnovne škole. Po dobnoj klasifikaciji 192 nezaposlenih je u skupini od 20 do 24 godine, slijedi brojka 179 osoba starosti od 25 do 29 godina, 167 ih ima između 45 i 49 godina. Najniža brojka je u kategoriji 60 i više godina - 50 nezaposlenih. Rugvica broji 756 nezaposlenih, od čega je 360 žena. Najviše je nezaposlenih Rugvičana sa srednjoškolskim obrazovanjem odnosno 474 osoba, dok je najmanja brojka 19 u kategoriji fakulteta, magisterija, akademija. Od ukupnog broja najviše nezaposlenih, 120 njih, ima od 20 do 24 godine dok je bez posla 27 šezdesetogodišnjaka. U Brckovljanima je 595 nezaposlenih, od toga 309 žena. I tu je najviše nezaposlenih sa srednjoškolskim obrazovanjem - 331 osoba dok najmanji udio čini 15 osoba s fakultetskim ili doktorskim diplomama. Po dobnoj strukturi vode oni sa 20 do 24 godine - nezaposleno je njih 93, slijedi brojka 80 u skupini 25 do 29 godina, a najmanje ih je, 23 osobe, sa 60 i više godina. Novoprijavljenih osoba bilo je ukupno 180 i to 89 Dugoselaca, 46 osoba s područja Brckovljana te 45 s rugvičkog područja. U odnosu na prethodni mjesec, studeni 2013., kada je po podacima u dugoselskom HZZ-u evidentirano 2702 nezaposlene osobe, bilježi se smanjenje nezaposlenosti za jednu osobu odnosno 0,03 posto. U odnosu na studeni u prosincu Dugo Selo bilježi i 13 nezaposlenih osoba manje ili 1 posto. U Rugvici je nezaposlenost porasla za 2 osobe, a u Brckovljanima za 10 nezaposlenih. U odnosu na prosinac 2012. godine, u prosincu 2013. bilo je evidentirano 55 osoba više. Trenutačni broj nezaposlenih u Hrvatskoj je 374 135, a vrhunac nezaposlenosti očekuje se krajem idućeg mjeseca nakon kojeg kreću prva sezonska zapošljavanja u turizmu.

 

Ukinuta obveza mjesečnog redovnog javljanja HZZ-u

Početkom godine na snagu je stupio zakon o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti kojim je ukinuta obveza mjesečnog redovnog javljanja za nezaposlene osobe i mogućnost ostvarivanja prava na produženu novčanu naknadu dugotrajno nezaposlenih osoba. No, nezaposlene osobe trebaju biti u kontaktu sa svojim savjetnikom i redovito se konzultirati i informirati o slobodnim radnim mjestima i ostalim aktivnostima područnog ureda vezanim za pripremu za zapošljavanje i jačanje zapošljivosti. To mogu činiti telefonom, e-mailom, osobno jednom tjedno, a najduže 4 tjedana od zadnje konzultacije. Što se tiče prava na produženu novčanu naknadu, novi Zakon ne predviđa tu mogućnost. Novim Zakonom o socijalnoj skrbi, koji je također stupio na snagu 01.01.2014. godine, uvodi se institut zajamčene minimalne naknade - ZMN, čija je osnovna značajka da sprečava stanje ekstremnog siromaštva i održava socijalnu integraciju, odnosno sprečava socijalno isključivanje. Zajamčena minimalna naknada je pravo na novčani iznos kojim se osigurava zadovoljavanje osnovnih životnih potreba samca ili kućanstva koji nemaju dovoljno sredstava za podmirenje osnovnih životnih potreba.

Preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja u 2014.

HZZ je izradio i Preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja u 2014. godini. Izrađena je na razini regionalnih i lokalnih tržišta rada, a s ciljem smanjenja strukturne neusklađenosti između ponude i potražnje. Za područje Zagreba i Zagrebačke županije trogodišnji srednjoškolski obrazovni programi u kojima treba povećati broj upisanih i stipendiranih učenika su tesari, fasaderi, krovopokrivači i izolateri, staklari, mesari, tokari i zidari. Od četverogodišnjih srednjoškolskih programa nedostaju farmaceutski tehničari. Od stručnih studija veće studentske kvote i stipendiranje preporučuje se za sestrinstvo, a od sveučilišnih studija potrebni su medicina, rehabilitacija, logopedija, anglistika, elektrotehnika i informacijska tehnologija, računarstvo, farmacija, germanistika, medicinska biokemija, glazbena pedagogija, nastavnički smjer matematika, fizika, fizika i tehnika, biologija i kemija. 
Obrazovni programi u kojima treba smanjiti broj upisanih i stipendiranih učenika trogodišnjeg obrazovanja su fotografi, automehaničari i tehnički crtači. Od četverogodišnjih na popisu su ekonomisti, hotelijersko-turistički tehničari, tehničari za logistiku i špediciju,tehničari PT prometa, veterinarski tehničari, tehničari cestovnog prometa, poljoprivredni tehničari grafički tehničari grafički urednici - dizajneri, odjevni tehničari, tehničari za mehatroniku, upravni referenti, poslovne tajnice i tajnici. Preporuka se odnosi za manje kvote na stručnim studijima za poslovnu ekonomiju, izobrazbu trenera i javnu upravu. Od sveučilišnih studija navedeni su promet, tekstilna tehnologija i inženjerstvo, politologija, novinarstvo, filozofija, grafička tehnologija, tekstilni i modni dizajn, agronomija, veterinarska medicina.

AMŠ

 


Sutra 1. zimski kup DVD-a Ostrna

U Gradskoj sportskoj dvorani sutra, 18. siječnja, održat će se 1.zimski kup DVD-a Ostrna u brzom spajanju usisnog voda. Natjecanje počinje u 15 sati, a pokrovitelji su grad Dugo Selo, tvrtka HRT Šarić i tvrtka Mi Star.

 


ZAPOČINJE ISPLATA MILIJARDE KUNA POLJOPRIVREDNICIMA

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina je danas, 17. siječnja 2014. godine donio odluku o početku isplate izravnih plaćanja poljoprivrednicima. Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju će u narednih 15-tak dana započeti s isplatom izravnih plaćanja poljoprivrednicima, koja se po prvi put dijelom isplaćuje i iz proračuna Europske unije. 
Sukladno proračunu za 2014. godinu za poljoprivredne potpore predviđeno je oko 500 milijuna kuna više nego prošle godine, pa je tako za izravna plaćanja poljoprivrednicima namijenjeno 2,4 milijarde kuna, od čega 722 milijuna kuna iz EU proračuna, a preostalih 1,7 milijardi iz Državnog proračuna. Prema EU zakonodavstvu isplata izravnih plaćanja poljoprivrednicima obavlja se samo 2 puta godišnje. 
Prvi dio isplate za 2014. godinu kreće u narednih 15-tak dana. Ukupno jednu milijardu kuna (42% isplate za 2014.) Agencija će isplatiti na žiro račune 99.244 poljoprivrednika. 
Ta isplata sastojat će se od: 
35% EU regionalnog plaćanja (cijeli iznos EU potpore) - oko 722 milijuna kuna 
100% Državne pomoći za osjetljive sektore (šećerna repa, mliječne krave i rasplodne krmače) - oko 100 milijuna kuna 
100% Državne potpore za ekološku i integriranu proizvodnju, teže uvjete gospodarenja, izvorne i zaštićene pasmine i kultivare - oko 200 milijuna kuna 
Drugi dio isplate (58%) Agencija će obaviti u zakonski propisanom roku (najkasnije do kraja lipnja ove godine), nakon čega će svi korisnici izravnih plaćanja moći u AGRONET-u preuzeti svoje Odluke o odobrenim sredstvima, samostalno ili putem regionalnih ureda Agencije. 
Za razliku od prijašnjih godina kada su hrvatski poljoprivrednici primali 200-njak različitih potpora više desetaka puta godišnje (i svaku tražili posebnim papirnatim zahtjevom), ulaskom u EU vrijedi sasvim drugačiji sustav potpora, a zahtjeve za isplatu poljoprivrednici popunjavaju elektronski, jednom godišnje. Isplata izravnih plaćanja u 2014. godini sastoji se od sljedeće 4 potpore koje se određuju individualno, ovisno o resursima, za svakog poljoprivrednika: 
Regionalno plaćanje (oranice, livade i pašnjaci, mlijeko, ovce i koze, tov goveda i duhan)
Premije za krave dojilje, ovce i koze 
Državna pomoć za osjetljive sektore: šećerna repa, maslinovo ulje, duhan, mliječne krave i rasplodne krmače. 
IAKS mjere ruralnog razvoja: ekološka i integrirana proizvodnja, teži uvjeti gospodarenja te izvorne i zaštićene pasmine i kultivari. 
Kada govorimo o pojedinačnoj isplati, onaj poljoprivrednik koji nema ništa osim oranice ove će godine dobiti oko 1.600 kuna po regionalnom pravu. Ako je poljoprivrednik uz to proizvodio mlijeko ili duhan, tovio goveda ili držao ovce i koze - tada mu se iznos plaćanja po osnovnom (regionalnom) pravu uvećava. Pored tog osnovnog prava, poljoprivrednik također ostvaruje dodatnu potporu ako je u sustavu ekološke ili integrirane proizvodnje, ili ako mu se gospodarstvo nalazi u području težim uvjetima gospodarenja (npr. na otocima ili brdsko-planinskim područjima). Isto tako, posebno plaćanje se ostvaruje za očuvanje izvornih pasmina domaćih životinja i kultivara poljoprivrednog bilja. 
O ovom novom sustavu potpora u okviru Zajedničke poljoprivredne politike EU te pravima i obvezama kod korištenja različitih poljoprivrednih fondova, hrvatski poljoprivrednici informirani su putem sveobuhvatne medijske kampanje pod nazivom "Europska budućnost hrvatskog poljoprivrednika" koju je provela Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.


16. siječnja 2014. godine

 

BK Dugo Selo na Nacionalnom ciklocross prvenstvu

 

Matej Žgalin odvozio za treće mjesto

 

U nedjelju 12. siječnja održano je Nacionalno prvenstvo u biciklističkoj disciplini ciklocross u organizaciji Biciklističkog kluba sv. Nedelja kod jezera Orešje u mjestu Orešje. Naime za sam početak da ukratko objasnimo što je to ciklocross? Ciklocross je biciklističko natjecanje koje je spoj brdskog i cestovnog biciklizma, točnije sami natjecatelji voze prema pravilima Svjetske biciklističke organizacije UCI-a (union cycling international . Utrku Nacionalnog prvenstva vozili u ukupnoj dužini staze 2400 m postavljenu sa preprekama za koju su propisani određeni bicikli. 

Za Nacionalno prvenstvo naš jedini prijavljeni član iz BK Dugog Sela, Matej Žgalin zahvaljujući GIANT HRVATSKA vozio je utrku na poznatom brendu proizvođača bicikala GIANT čijim je biciklom utrku krenuo odlično te od ukupno od 4 odvožena kruga samu utrku vodio kao vodeći u kategoriji Kadeta, međutim neiskustvu u samoj disciplini priliku koriste biciklisti iz cestovnog biciklizma te Mateja prestižu prije ulaska u zadnji krug i tako utrka i završava, čime Matej Žgalin završava na 3. mjestu u Nacionalnog prvenstva Hrvatske. Unatoč vodećoj poziciji u zimskoj Ciklocross ligi velik je uspjeh osvajanja 3. mjesta na Nacionalnom prvenstvu, a ujedno bi se zahvalili na podršci navijača iz BK Mure Avanture, BK Šišmiš (Samobor), BK Dugo Selo, te prijateljima iz Dugog Sela, Zagreba i Istre koji svojim podrškama tijekom cijele sezone natjecanja u biciklizmu svojim navijanjem prate bicikliste Biciklističkog kluba Dugo Selo.

 

BK Dugo Selo


Humanitarni malonogometni turnir "Rugvica2014."


15. siječnja 2014. godine

POU Dugo Selo uključeno u Noć muzeja 2014.

 

Noć muzeja 2014. godine dogodit će se i u Dugom Selu. U ovu akciju, koja je od 2006. godine nacionalni kulturni događaj, uključilo se ove godine i Pučko otvoreno učilište Dugo Selo kao baštinska ustanova. Noć muzeja zakazana je za 31. siječnja, počinje u 21 sat, a traje do 1 sat. U prostorima Učilišta moći će se u tom vremenu razgledati izložba stotinjak zidnjaka iz kolekcije Nevenke Stipić. Te male, potrošne, a dragocjene predmete, ivanićgradska kolekcionarka godinama je skupljala. Definicija zidnjaka ili kuvarica išla bi otprilike ovako: To su zidne ili kuhinjske krpe koje su se obično stavljale kao ukras iznad peći u kuhinji, umivaonika ili stola. Po nekim zapisima, izvorno potječu iz Nizozemske, no udomaćili su se i u našim krajevima. Krajem 19. i početkom 20. stoljeća prekrivali su zidove kuhinja s raznim izvezenim motivima. Najčešće su to bili peć, kuhinjski pribor i namještaj, žene s pregačom, muževi za tanjurom... Prvo su imali praktičnu uporabu - štitili su zid od prskanja vrelog ulja, a nešto kasnije slikama su dodane poučne ili duhovite poruke te su tako postali i dekorativno-edukativni predmeti. Te su poruke ustvari bile savjeti o kuhanju, braku, zdravlju, higijeni, ljubavi i životu, a danas predstavljaju zapise o nekadašnjem svakodnevnom životu i običajima tih vremena. Neke od poznatih poruka su "Kuharica dobra bila bogat ručak pripravila", ''Kuharice manje zbori da ti ručak ne zagori'' ili "Mudra žena mora znati muža ljubiti i kuhati". Osim kao ukrasi, koristili su se i kao spremišta za razne kućanske predmete. Šezdesetih godina prošlog stoljeća padaju u zaborav - presudili su im novi trendovi u uređenju kuhinja, postavljaju se viseći kuhinjski elementi i keramičke pločice. S obzirom na poruke koje su nosili, a većinom su bile namijenjene ženama, o njima se može govoriti i sa sociološkog stanovišta. Primjerice o ravnopravnosti žena u tadašnjem društvu kao i stereotipima - žena je zadužena za kuću i djecu, a muškarac za zaradu. Kako god bilo, u modernim kuhinjama danas podjednako vladaju i muškarci i žene, o tradicionalnim vrijednostima i ostalom stalno se raspravlja, a zidnjaci se mogu još vidjeti samo na izložbama poput ove u dugoselskom Učilištu za Noć muzeja. 
Osim izložene kolekcije zidnjaka, u programu POU-a je i nastup Dramske družine KUD-a "Preporod". Glumci će uprizoriti zidnjake, a i interpretirat će i prigodne tekstove na kajkavskom narječju. Nadalje, za glazbeni dio programa zadužen je KUD "Preporod" - Limena glazba, Ženska vokalna skupina Koledarice i Tamburaški sastav.

 

AMŠ

POU Dugo Selo natječaj za poruku na zidnjaku - dio programa manifestacije Noć muzeja 2014.

 

U Noć muzeja 2014. uključilo se i Pučko otvoreno učilište Dugo Selo. U sklopu programa 31. siječnja upriličit će se, između ostalog od 21 do 1 sat, i izložba zidnjaka. Te dragocjene predmete godinama je skupljala i tako od zaborava sačuvala Nevenka Stipić iz Ivanić grada, a njena kolekcija bit će izložena u dvorani Učilišta. Sjećate li se još tih, kako definicija glasi, izvezenih ukrasnih krpa koje su prekrivale zidove nekadašnjih kuhinja? Uz izvezenu sliku obavezno su imale i neku poruku, većinom namijenjenu ženama svih životnih dobi. Ustvari su to bili savjeti o kuhanju, braku, zdravlju, novcu… općenito o životu. Jedna od najpoznatijih je ''Kuharice manje zbori da ti ručak ne zagori!'' Zidnjaci su s novim i praktičnijim uređenjima kuhinja skinuti sa zidova, a danas predstavljaju zapise o nekadašnjem svakodnevnom životu i običajima tih vremena. Da li su te poruke također nestale ili su samo zamijenjene novima u skladu s tehnološkim, sociološkim, kulturološkim i inim dostignućima uže i šire zajednice? 
POU Dugo Selo objavljuje natječaj za najbolju poruku na zidnjaku. Propozicije su sljedeće: 
- šaljite jednu rečenicu, primjerenu današnjim vremenima, a koja u sebi sadrži poruku baš kao na nekadašnjim zidnjacima 
- mjesto radnje je kuhinja 
- rečenice šaljite na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., uz osobne podatke autora (ime i prezime, kontakt broj, adresa) 
- rok je do 24. siječnja 2014. godine 
- najbolja poruka bit će izvezena na zidnjaku, s opisnom slikom, i izložena na izložbi 
- autor najbolje poruke dobiva taj zidnjak u trajno vlasništvo

 


Natječaj za stipendije: Ministarstvo osiguralo više od 61 milijun kuna za stipendiranje studenata

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta raspisalo je 13. siječnja 2014. godine, Natječaj za dodjeljivanje stipendija redovitim studentima visokih učilišta u Republici Hrvatskoj i studentima s invaliditetom poslijediplomskih sveučilišnih studija za 2014. godinu. Dodijelit će se minimalno 2.650 stipendija, s naglaskom na stipendije za studente slabijega socijalno-imovinskog statusa, za što je u državnome proračunu osigurano 46 milijuna kuna. Istodobno, Ministarstvo je ove godine prebacilo 11,1 milijuna kuna na sveučilišta i Vijeće veleučilišta i visokih škola budući da su oni u potpunosti preuzeli u nadležnost isplatu stipendija osobito darovitim redovitim studentima. Uz to, Ministarstvo je osiguralo još četiri milijuna kuna za stipendije koje će se u ovoj godini dodijeliti uz pomoć Nacionalne zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu. Ukupno je, dakle, u svrhu studentskih stipendija osigurano više od 61 milijun kuna, gotovo 20 milijuna kuna više nego prošle godine. Na natječaj za državne stipendije mogu se prijaviti svi redoviti studenti hrvatski državljani koji su upisani na preddiplomski sveučilišni studij, diplomski sveučilišni studij, integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij, kratki stručni studij, preddiplomski stručni studij i specijalistički diplomski stručni studij te studenti s invaliditetom poslijediplomskih sveučilišnih studija pod uvjetima određenim Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju. 
Velika je novost to što će se ove godine svi kandidati prijavljivati Internetom, na elektroničkom obrascu. Povećan je i iznos mjesečnih stipendija. Do sada su se one isplaćivale u gotovo upola manjem iznosu - od 500 do 800 kuna - a sada će svi koji zadovolje uvjete natječaja primati stipendiju u mjesečnom iznosu od 1.200 kuna. 
Više o natječaju svi zainteresirani studenti mogu pronaći na mrežnim stranicama Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta: www.mzos.hr.


"Briljantinci" školske praznike proveli radno

 

Učenici OŠ Ivan Benković u jeku su pripremanja svog mjuzikla "Briljantin" - zahtjevnog projekta kojeg namjeravaju prijaviti na ovogodišnji Međunarodni festival školske kreativnosti u Sanremu. Projekt se realizira u zajedništvu s članovima Zbora i orkestra, sudjeluje dvadeset i jedan učenik. Svi oni su, uz učiteljice Mirjanu Pavlić, Sandru Frančišković, Ines Kereš i Željku Vlainić, zimske praznike proveli u školi. Svaki su dan vježbali i po pet sati - vladali su red, rad i disciplina s dodatkom zabave i smijeha. Popularne pjesme iz poznatog mjuzikla i koreografiju talentirana su djeca 

svladavala s lakoćom. Kako nam je kazala prof. glazbene kulture Frančišković, probe su tekle onako kako je bilo i zamišljeno. Izabrani songovi, pet njih, prilagođeni su osnovnoškolskom uzrastom. Što se tiče radnje, otkrila nam je i da je ljubavna priča preseljena u Dugo Selo i Biograd, a prilagođena su i imena glavnih likova. Tako je Sandy postala Sandra, a Danny Daniel. Prvu javnu izvedbu dugoselski "Briljantinci" planiraju u ožujku. Potporu njihovom projektu pružaju i poznate glazbene umjetnice Martina Tomčić i Ivana Husar koje će 2. veljače posjetiti školu i održati glazbenu radionicu.

 

 

 

AMŠ

 

Prvi put kao punopravna članica EU

 

Hrvatska slavi 22. obljetnicu međunarodnog priznanja svoje neovisnosti

 

Na današnji se dan obilježava 22. obljetnica međunarodnog priznanja neovisnosti Hrvatske. Dan je to kada je u jeku agresije na Hrvatsku dvanaest zemalja tadašnje Europske zajednice potvrdilo njezinu državnost. Priznanje je Hrvatska dočekala u jeku Domovinskog rata, kada je gotovo trećina zemlje bila pod okupacijom tadašnje JNA i srpskih pobunjenika. Na svoje je, tog 15. siječnja 1992. godine, međunarodno priznate, granice izašla tek nakon šest godina, nakon mirne reintegracije istočne Slavonije i Podunavlja. Nakon što je proglasila svoju samostalnost i suverenost i raskinula državno-pravne veze s bivšom jugoslavenskom državnom zajednicom, Republika Hrvatska postigla je i međunarodno priznanje svoje neovisnosti, izjavio je tada hrvatski predsjednik Franjo Tuđman u televizijskom obraćanju naciji. Međunarodno priznanje Hrvatske postupno je slijedilo nakon njezina proglašenja neovisnosti 25. lipnja 1991. godine. Tog je dana razdruživanje proglasila i Slovenija, a već idući dan novonastale države uzajamno su se priznale. Kao prva međunarodno priznata država koja je priznala Hrvatsku bio je Island (19. prosinca 1991.), a istoga dana to je učinila u Njemačka, iako uz odluku da njezino priznanje na snagu stupa 15. siječnja 1992., zajedno s ostalim članicama Europske unije. Dva dana prije EU, 13. siječnja, Hrvatsku je priznala Sveta Stolica, no Vatikan je priznanje Hrvatske i Slovenije najavio još 20. prosinca 1991. posebnim dokumentom kojim se odredio prema hrvatskom i slovenskom zahtjevu za diplomatskim priznanjem. Vatikanska diplomacija, kao prva u svijetu, još je 3. listopada 1991. objavila da radi na hrvatskome međunarodnom priznanju. Dan nakon Svete Stolice, Hrvatsku je priznao San Marino. Nakon priznanja Europske unije, tijekom tog 15. siječnja 1992. slijedila su priznanja Velike Britanije, Danske, Malte, Austrije, Švicarske, Nizozemske, Mađarske, Norveške, Bugarske, Poljske, Italije, Kanade, Australije, Francuske, Španjolske, Portugala, Irske, Luksemburga i Grčke. Dan poslije to su učinile i Argentina, Australija, Češka, Čile, Lihtenštajn, Novi Zeland, Slovačka, Švedska i Urugvaj. Do kraja siječnja 1992. Hrvatsku je priznalo još sedam država - Finska, Rumunjska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Paragvaj i Bolivija. Rusija je priznala hrvatsku neovisnost 17. veljače, Japan 17.ožujka, SAD 7.travnja, Izrael 16. travnja, Kina 27. travnja… Ovogodišnju 22. obljetnicu svoje neovisnosti Hrvatska prvi put obilježava kao punopravna članica Europske unije.

 

AMŠ


Gradska organizacija HDZ-a Dugo Selo poziva vas na

promociju knjige Tihomira Dujmovića "Tko mi zabranjuje kolumne"

 

U petak 17. siječnja 2014. u dvorani KUD-a Preporod u Dugom Selu, Josipa Zorića 23 a, s početkom u 19 sati održat će se predstavljanje knjige kolumnista Tihomira Dujmovića "Tko mi zabranjuje kolumne". Premda kao autor čitan i popularan, Dujmović je doživio da mu se u zadnjih desetak godina, od 3. siječnja 2000. do danas čak tri puta zabranjuje pisati i više puta zabranjuju televizijske emisije. O detaljima tih zabrana Dujmović u uvodu knjige piše krajnje otvoreno što je za naše prilike dosta neuobičajeno, odnosno hrabro. Prvi puta su mu ne samo zabranili kolumnu nego i dali otkaz u Slobodnoj Dalmaciji. Potom je, zbog pisanja u Glasu Slavonije, dobio otkaz u Matici iseljenika. Mogao je izbjeći otkaz u Matici prestankom pisanja u Glasu Slavonije, ali radije je prihvatio otkaz nego prestao pisati. I nastavio je, u Večernjem listu, u svom stilu. A onda mu je i tamo dva puta oduzeto pero, njegovo osnovno sredstvo za rad. Knjiga "Tko mi zabranjuje kolumne" na jednom je mjestu prikupila Dujmovićeve najčitanije kolumne objavljene u Večernjem listu; neke kolumne koje je autor objavio na portalu Dnevno.hr; jednu kolumnu zbog koje mu je najavljen raskid suradnje i kolumnu koja je otvoreno zabranjena. O knjizi će na predstavljanju govoriti Dražen Bošnjaković, Andrija Hebrang, Gordan Jandroković te sam autor Tihomir Dujmović. Kolumne će čitati dramski umjetnik Vinko Kraljević.

 


14. siječnja 2014. godine

Javna prezentacija Udruge stanara Dugo Selo o uštedama na potrošnji struje

 

Udruga stanara - suvlasnika stambenih zgrada Dugo Selo inicirala je javnu prezentaciju-diskusiju održanu 10. siječnja u dugoselskoj Gradskoj vijećnici. Povod je smanjenje potrošnje HEP usluga (el.energija, plin, toplinarstvo) te su u goste pozvali tvrtku RWE - Energija d.o.o. koja je prisutnima pojasnila svoj način poslovanja i ponudila korisničke pakete za kućanstva. Liberalizacijom tržišta električne energije te ulaskom vodećih distributera koji su pokazali interes za male potrošače odnosno kućanstva dobio se i mogućnost izbora opskrbljivača. Prisutne je, osim cijene, zanimalo 

što je s "tehnikalijama" pri prelasku kod novog opskrbljivača. Primjerice, nema promjena na postojećim instalacijama, prijelaz s HEP-a se odvija bez ikakve tehničke intervencije. HEP ODS je zadužen ali i odgovoran da instalacije budu ispravne i sigurne te mu se zato plaća mrežarinu koju odobrava HERA i Vlada RH i ona je kod svih opskrbljivača ista. Također, brojilo ostaje isto, a ni procedura očitanja se ne mijenja. Promjena je jedino vidljiva kod cijena potrošenih kilovat sati. Kako je rečeno, Udruga će i dalje informirati i educirati o mogućnostima i novim tehnologijama koje mogu omogućiti manji udio troškova za energente u ukupnim prihodima kućanstava.

 

AMŠ


Božićni koncert KUD-a "Tančec"

U crkvi Uznesenja BDM u Savskom Nartu, u organizaciji KUD-a "Tančec" održan je 5. siječnja koncert božićnih pjesama i napjeva s pratnjom tamburaškog orkestra. Na koncertu su gostovali i članovi KUD-a "Jablanovec" koji su izveli nekoliko božićnih pjesama zagorskog kraja i tako uveličali prvi samostalni koncert KUD-a"Tančec". Dirigentskom palicom oba KUD-a vodio je gospodin Srećko Žmalec, kojem se ovim putem KUD "Tančec" zahvaljuje na izvrsnoj dosadašnjoj i budućoj suradnji. U uspješnoj provedbi koncerta veliku zaslugu je imao i vlč. Dragutin Smrkulj koji uvijek ima razumijevanja i sluha za sve članove svoje župe. 
KUD "Tančec" pozdravlja sve čitatelje Dugoselske kronike kao i uredništvo koje uvijek nađe mjesta za njihova događanja.

 

 

KUD Tančec


13. siječnja 2014. godine

"Vincekovo na martinskom bregu" u subotu 18. siječnja

 

Nakon Martinja, bliži se drugi najveći blagdan vinogradara i ljubitelja vinske kapljice - Vincekovo. Smatra se da je upravo dan sv. Vinka, odnosno 22. siječnja, službeni početak nove vinogradarske godine. Drevni se običaj štuje i ovdje u dugoselskom kraju, poznatom po martinskim goricama, a tradicionalna turistička manifestacija "VINCEKOVO NA MARTINSKOM BREGU" ove će se godine održati u subotu 18. siječnja u 15 sati na Martin bregu u gradskom vinogradu. Sretnu novu vinogradarsku godinu zaželjet će organizatori Vinogradarsko - vinarska udruga "Terra Sancti Martini" i Turistička zajednica grada Dugog Sela. Ceremoniju koja, uz molitvu za optimalne vremenske prilike, uključuje rezidbu, vješanje kobasica i inih suhomesnatih proizvoda za lijepo i zdravo grožđe te zalijevanje trsja starim vinom, obavit će KUD "Preporod". Manifestaciju će popratiti i gastro ponuda koju pripremaju dugoselski vatrogasci. Stoga svratite i "zbudite trsje" na dugoselskom Martin bregu.

 

AMŠ

Hit predstava "Harem" 26. siječnja - počela prodaja karata u POU Dugo Selo


10. siječnja 2014. godine

Nastavlja se remont pruge Borongaj - Dugo Selo

 

ponedjeljak 13. siječnja. nastavljaju se radovi na remontu pružne dionice Borongaj - Dugo Selo, i to radovima na lijevome kolosijeku dionice Dugo Selo - Sesvete. U skladu s time od 13. do 24. siječnja prijevoz putnika bit će organiziran na poseban način
Budući da će zbog radova željeznički promet između kolodvora Dugo Selo i Sesvete teći samo jednim kolosijekom, na snazi će biti posebna regulacija željezničkog prometa, zbog čega su moguća manja odstupanja od voznog reda prigradskih vlakova u zagrebačkome željezničkom čvorištu. 
Na dionici Dugo Selo - Sesvete lijevi će kolosijek biti zatvoren za željeznički promet od 13. do 15. siječnja od 8.30 do 11.10 sati, a od 16. do 24. siječnja od 8.30 do 13.50 sati.U toj fazi remonta putnike svih gradsko-prigradskih vlakova prevozit će autobusi na relaciji Sesvete - Dugo Selo i obratno. Brzi i putnički vlakovi iz smjera Varaždina, Koprivnice, Osijeka, Novske i Vinkovaca te obratno vozit će prema voznome redu na čitavoj relaciji. 
Riječ je o dionici dugoj 16 km na kojoj se križaju glavni međunarodni i unutarnji prometni koridori i kojom teče intenzivan prigradski željeznički prijevoz (na dionici pruge Zaprešić - Zagreb Glavni kolodvor - Dugo Selo) te će radovi uvelike utjecati na protok željezničkog prometa u cijelome zagrebačkom čvorištu i kvalitetu usluge u putničkome prijevozu. 
Vrijednost tih opsežnih radova iznosi 230 milijuna kuna, a trebali bi biti završeni u ljeto 2014. godine. Nakon remonta maksimalna brzina vlakova na toj dionici iznosit će 140 km/h
Radovi će se izvoditi u nekoliko faza i za svaku je utvrđena posebna organizacija prijevoza putnika. U svakoj od faza bit će zatvoren po jedan kolosijek na toj dvokolosiječnoj pruzi, zbog čega će biti ograničen protok vlakova i promet će teći otežano, s određenim kašnjenjima. 
Više informacija o posebnoj regulaciji prometa putnici će moći dobiti na broj telefona 060 333 444 (cijena poziva s fiksne linije je 1,39 kn/min+PDV, a s mobilne 2,37 kn/min+PDV, HT d.d.) i na kolodvorima.

 

AMŠ


Hit predstava "Harem" 26. siječnja - počela prodaja karata u POU Dugo Selo

 

Počela je prodaja karata za hit predstavu "Harem" koja će se održati u nedjelju 26. siječnja u 19 sati u dvorani KUD-a "Preporod", a u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo. Karte po cijeni 50 kuna mogu se kupiti u POU Dugo Selo, J.Zorića 21 a, svakim radnim danim od 8 do 15,30 sati.
Predstavu izvodi kazalište Moruzgva, a priča je nastala prema ideji redatelja Ivana Lea Leme. "Harem" je melodrama u kojoj se izmjenjuju smijeh i suze, a četiri izvanredne glumice Ecija Ojdanić, Petra Dugandžić, Nela Kocsis, i Barbara Vicković u preko 20 uloga donose emocionalno napetu priču o sudbini, iskupljenju i nesalomljivoj ženskoj snazi.

 

AMŠ


9. siječnja 2014. godine

Kreativne radionice u POU Dugo Selo

Ovogodišnji zimski praznici prolaze bez snježnih radosti pa su mnogobrojna djeca odlučila sudjelovati na kreativnim radionicama u Pučkom otvorenom učilištu. Radionice se organiziraju već šestu godinu, a Učilište nudi mnogobrojne sadržaje pod stručnim vodstvom. Tako su ovaj tjedan preostale slobodne dane djeca provela plešući, glumeći ili izrađujući razne predmete. Suvremeni ples vodila je Tatjana Malinar, a svi su bez iznimke svladali zadani ritam. Da li u nekome čuči glumac provjerila je Ivana Gudelj - petero njih se odmah odlučilo za zanimanje na "daskama koje život znače". Na kreativnim radionicama Arielle Melić koristio se razni radni materijal. Od balona su nastajali psići, baš onakvi kakve rade mađionačari; nizale se perlice u najmodernije komade nakita; pleo se pomalo zaboravljeni macrame… Radionice traju još sutra, svi zainteresirani mogu se uključiti.

 

 

AMŠ


7. siječnja 2014. godine

U 2013. godini rođeno 202 djece

 

Prema podacima Odjela za društvene djelatnosti grada Dugog Sela, u prošloj 2013. godini rođeno je 202 djece. Za razliku od prethodnih godina vode djevojčice - rođene su 104 Dugoselke dok je malih Dugoselaca 98. No, kako napominju iz Odjela to su podaci na temelju zaprimljenih zahtjeva za isplatu jednokratne novčane pomoći od 1,500 kuna, a brojka bi mogla biti i nešto veća jer se zahtjev može podnijeti u roku od 6 mjeseci od dana rođenja djeteta. Godinu ranije, 2012., rođeno je 226 djece i to 115 dječaka i 111 djevojčica. Podsjećamo, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, iz Statističkog ljetopisa za 2012. godinu, Dugo Selo je s visokim vitalnim indeksom 183,3 na drugom mjesto u Hrvatskoj, iza Solina čiji je vitalni indeks za 2012. iznosio 195,1.

 

AMŠ


Održan tradicionalni koncert KUD-a Preporod u Lukarišću

 

Tradicionalni koncert božićnih pjesama i napjeva KUD-a "Preporod" održan je 5.siječnja u Župnoj crkvi Uzvišenja Sv.Križa u Lukarišću. Članovi folklornog ansambla uz pratnju tamburaškog sastava i ženske vokalne skupine Koledarice nizom su božićnih pjesama prikazali bogato narodno naslijeđe svih hrvatskih krajeva. Osim uz zvuk tamburica, stihovi su oživjeli i uz tradicijske instrumente poput samica, gajdi i farkaš tambura. Ansambl je za koncert pripremio Daniel Šturm, tamburaše uvježbao voditelj Zoran Jakunić, a Koledarice je pripremio Tomislav Habulin.

 

 

 

AMŠ


3. siječnja 2014. godine

 

 

Radio Martin najslušanija lokalna postaja

Prema podacima tvrtke Defacto specijalizirane za istraživanje medija, tržišta i javnog mnijenja Radio Martin je na području istočni dio Zagreba i okolice zasjeo na 4. mjesto po slušanosti i tako ušao u TOP 20. Ispred njega su redom treći Radio Kaj, drugi Narodni radio i prva Antena Zagreb. S obzirom na područje koncesije, po izvoru Defacto 2013. Radio Martin je i najslušaniji lokalni radio u državi.

AMŠ


Poziv na javnu prezentaciju - diskusiju


Božićni koncert KUD-a Tančec


2. siječnja 2014. godine

Novogodišnji hakleri ne odustaju

 

Tradicija koja traje već gotovo tri desetljeća nije napuštena niti ove godine. Naime, hakleri iz Šaškovca započeli su još davnih osamdesetih godina prošlog stoljeća odigravanje malonogometnih utakmica na samu Novu godinu, prvog siječnja s početkom u 12,00 sati i tu su tradiciju, bez obzira na vremenske i druge prilike i neprilike, nastavili do današnjeg dana. Bez obzira na to da li se dan ranije provodi u karanteni radi tekme, ili se pak na utakmicu dolazi direktno s različitih fešti i svirki, u podne se dolazi na čestitanje, a potom i na utakmicu nakon koje se nastavlja s feštom. 
Sijede kose, nedostatak kondicije i slične objektivne okolnosti ne utječu na motivaciju koja se ulaže u ovu utakmicu, a rezultat nije ni presudan, premda se, također tradicionalno već zna da pobjeđuje momčad koji bira dugoselska pjevačka, a sam za sebe voli istaknuti i nogometna, legenda Mladen Ištvanić Mus. Tako je bilo i ove godine.

 

 

 

Nenad Haleuš Mali