28. veljače 2014. godine

Izložba maski u Galeriji do 5. ožujka

 

Uoči dugoselskog malog fašnika, u Galeriji u Kolodvorskoj danas je postavljena izložba maski. Autori maski su učenici iz osnovnih škola s dugoselskog područja te djeca i odrasli koji su pohađali kreativne radionice u POU Dugo Selo. Maske su rađene u različitim tehnikama i od različitih materijala - ima ih od kaširanog papira, tijesta, gumbi, kartona, krpica, stiropora, pečene gline, gipsa… Likovi su različiti, autori su pronašli inspiraciju u bajkama, mističnoj Veneciji, crtićima, u izrazima lica. Špičastonosni kralj, Kraljica ružičastih obraza, serija Buljooki, Jura iz džungle, Vrisak, Slamkobrkasti močvarni mačak i ostali predstavnici mačjeg društva samo su neke od maski. Šarene i blijede, nasmiješene i tužne, prestrašene i strašne - sve su one prava mala umjetnička djela koja, kao što je to i uobičajeno kod maski, prenose i neku poruku. Što skrivaju, a što otkrivaju ove izložene maske posjetitelji mogu saznati u nedjelju od 13 sati, kada će Galerija ponovno otvoriti svoja vrata. Također, izložba se može razgledati i sljedeći tjedan sve do 5.ožujka od 10 do 13 sati. Više informacija možete dobiti na broj telefona organizatora POU Dugo Selo 2759 419.

 

 

 

Mali Fašnik u nedjelju od 14 sati

Sat vremena kasnije, u nedjelju 2. ožujka u 14 sati počet će Mali fašnik. Mjesto događanja je Arcusov trg, nulta točka s koje će krenuti povorka dobrovoljno zamaskiranih jedinica obučenih po vlastitom nahođenju. Kako doznajemo od visoko upućenog izvora, kad se jednom formira povorka ništa je neće zaustaviti na njenom putu prema krajnjem odredištu Domu kulture u Zagrebačkoj 35. Kad maske zauzmu dvoranu, pokazat će što znaju i mogu. Sve poznate i nepoznate očekuje dobra zabava, stoga svakako navratite. Organizatori Fašnika su TZ Grada Dugog Sela, Radio Martin i POU Dugo Selo.

 

 

Izašao novi broj Smrdljivog Martina

Što se sve izdogađalo, predogađalo, pogađalo i ugađalo od prošlogodišnjeg Fašnika možete saznati na friško otisnutim stranicama Smrdljivog Martina. Ovaj godišnjak donosi mnoge zanimljive teme u različitim novinskim formama. Reporteri ovog lista saznali su kako se nešto ipak kreće po Dugom Selu, a u nekim aspektima na ovom se području i prednjači. Što je novo u turističkoj ponudi, tko je kome što i s čim/ kim skuhao te brojne situacije u drugim padežima - sve to možete pročitati u novom broju. Tu je reportaža o neobičnoj pojavi na dugoselskim jezerima, top lista, Metamorfoze… Sve to i još ponešto možete saznati na stranicama našeg i vašeg Smrdljivog Martina, službenog glasila dugoselskog Fašnika.

AMŠ

 

Sjednica Gradskog vijeća Grada Dugog Sela:

 

Aktualna pitanja gradskih vijećnika

Aktualni sat jučerašnje redovne 7. sjednice Gradskog vijeća Grada Dugog Sela započeo je s ocjenom vijećnika Nenada Sedlara na rad Stožera zaštite i spašavanja. Naime, iako je pohvalio rad vatrogasaca i komunalnih redara u nedavnim poplavama koje su zadesile gradsko područje, smatra kako propustom Stožera i načelnika Stožera, zamjenika gradonačelnika Vlade Kruhaka, u naselju Donje Dvorišće nije proglašena elementarna nepogoda, ujedno pozvavši gradonačelnika na razrješenje dužnosti načelnika Stožera. Gradonačelnik smatra kako je Stožer svoj posao obavio besprijekorno i ne vidi razlog za razrješenje. „Sva šteta nastala od poplava u Donjem Dvorišću evidentirana je i proslijeđena Županijskom Stožeru, a radi se o svega jednoj i pol oštećenoj kući, što je prema sudu Županijskog stožera relativno mala šteta“, kazao je zamjenik gradonačelnik Kruhak te poručio ukoliko gradonačelnik smatra potrebnim, rado će prihvatiti svoju smjenu. Na Sedlarovo pitanje o peticiji građana i rješavanju problema parkiranja automobila u Ulici M. J. Zagorke, gradonačelnik je napomenuo kako će se sve zapreke ukloniti ukoliko nisu u skladu s prometnim propisima. 
Vijećnik Zvonko Novosel Dolnjak zatražio je pismene odgovore na pitanje o oglašavanju na stupovima javne rasvjete iako je ugovor o koncesiji s tvrtkom raskinut te na pitanje o razlozima zašto koncesija za Črnovščak neće početi u veljači 2014. godine. Vijećnik Nenad Panian u ime građana pita kada će se početi uređivati ulice na Martin Bregu koje su uske i neprohodne, preciznije Ulica Živica te ga zanima kad će biti oformljen tim za projekte EU fondova. „Asfaltiranje ulica na Martin Bregu nismo zapostavili“, poručio je pročelnik Marijo Vinko, dodavši kako kod pojedinih ulica postoji imovinska problematika, kao i problem izmicanja komunalne infrastrukture, što onemogućuje brzo rješenje. Dodaje i faktor financijskih sredstava koji nameće ograničena ulaganja. Vijećnika Josipa Sesana zanimalo kada će se dovršiti izgradnja nogostupa u Lukarišće, te kada će galerija u Gradskoj sportskoj dvorani biti ostakljena, na što je gradonačelnik Velić poručio kako će galerija biti dovršena do lipnja ove godine, a u planu i dovršetak nogostupa. 
Vijećnik Stjepan Štefinovec zatražio je izvješće nadzornog inženjera na radovima izgradnje kanalizacije i priključaka u Zagrebačkoj ulici u Velikoj Ostrni i Leprovici, komentirajući kako se građani žale da su ukopi za priključke zatrpavani zemljom, a ne adekvatnim materijalom koji uzrokuje propadanje, a onda i teškoće u prometu. Zbog stanja na istoj prometnici koja se ne mijenja već dvije godine, također traži izvješće po građevinskom dnevniku. „Cesta bit će asfaltirana u proljeće, a dionica između dvaju pružna prijelaza gdje su prekopi za priključke najviše propali bit će izbetonirani kako bi se stavio drugi sloj asfalta“, odgovorio je gradonačelnik. A na pitanje vijećnika Štefinovca o realizaciji projekta CARGO centar u Dugom Selu, gradonačelnik je predložio odlazak u Cargo centar Graz gdje se nalazi najveći logistički centar za intermodalni prijevoz u Austriji, ujedno zainteresirani investitor izgradnje Cargo centra u Dugom Selu. Jasminka Kokot Bambić upozorila je kako Grad Dugo Selo propustio priliku dati primjedbe na vozni red HŽ koji se odnosi dionice Zagreb – Dugo Selo, tako da će se naši građani, posebice mladi, morati i dalje vraćati iz Zagreba najkasnije vlakom u 23:19, odnosno ujutro tek u 4:30 sati. Inicijativom županijskog Upravnog odjela za promet i komunalnu infrastrukturu sve JLS su mogle dostaviti svoje primjedbe i prijedloge, no Grad Dugo Selo to nije učinio, kazala je Kokot Bambić. A vijećnik Kruno Blažinović u ime roditelja djece koja pohađaju probe u KUD-u Preporod zamolio je da se prometnica/prolaz uz Preporod zatvori za promet, osim za vozila dostave i vlasnika objekata, na što je gradonačelnik rekao kako će se nastojati razgovarati s vlasnicima parcele (KUD Preporod i Zadruga).

Iva Grgić Ozimec


Grad usvojio Strategiju razvoja od 2014. do 2020. godine

Gradski vijećnici donijeli su Strategiju razvoja Grada Dugog Sela za razdoblje 2014. do 2020. godine, koju je za Grad izradila Regionalna razvojna agencija Zagrebačke županije, a koja, kako se moglo čuti na prezentaciji je potrebna podloga za participiranje projekata za EU fondove, pojasnio je predstavnik RRA Zagrebačke županije Lovro Benčević. Strategija skreće pozornosti na prednosti, ali i nedostatke te nudi rješenja za razvoj na područjima gospodarstva, društvenih djelatnosti, zaštite okoliša, institucija, prostornog planiranja itd. Dokument je proizašao iz više sjednica stručne radne skupine i održanih širih radionica na koje su bili pozvani poduzetnici, obrtnici, udruge, gradski vijećnici, ravnatelji ustanova i ostali građani. Vijećnici su izrazili zadovoljstvo donošenjem Strategije izražavajući nadu da će postati živi dokument. 
Na sjednici je također donijeta odluka o izmjeni i dopuni odluke o radnom vremenu u ugostiteljstvu kojom se ništa ne mijenja u odnosu na prethodnu odluke već pobliže pojašnjava, kazao je pročelnik za gospodarstvo i financije Miljenko Brezak. Tako sada stoji kako restorani i barovi mogu raditi petkom na subotu, subotom na nedjelju i na dan državnih praznika i blagdana do 02:00 sata.

I.G.O.


Odabrani izvođači za komunalne poslove

Većinom glasova vijećnika jučer su usvojene odluke o odabiru osoba za obavljanje pojedinih komunalnih poslova. Tako je za poslove odvodnje atmosferskih voda – iskop, čišćenje i regulacija odvodnih jaraka, putnih graba i odvodnja nerazvrstanih cesta izabrana tvrtka „Graditelj – novus“ d.o.o. iz Dugog Sela na period od jedne godine. Za poslove odvodnje atmosferskih voda – sanaciju cijevnih propusta izabrana je Štefica Jug, vlasnica obrta „Kod kapetana“ iz Dugog Sela na period od jedne godine. Za poslove održavanja nerazvrstanih cesta – asfaltne ceste izabran je „Krug – inženjering“ d.o.o. iz Zagreba na vremenski period od jedne godine. Za poslove održavanja nerazvrstanih cesta – redovno održavanje, kao i za poslove održavanja nerazvrstanih cesta – pojačano održavanje i rekonstrukcija te za poslove održavanja nerazvrstanih cesta – održavanje poljskih putova izabran je Autoprijevoznik i usluge građevinskim strojem vlasnika Josipa Kajbe iz Dugog Sela na period od jedne godine. Za obavljanje komunalnih poslova prometna signalizacija – postava i popravak prometne signalizacije – vertikalna signalizacija (prometni znakovi, nazivi ulica, putokazi i prometna ogledala) izabrana je tvrtka „Signalizacija“ d.o.o. iz Zagreba na vremenski period od jedne godine, dok je za poslove uklanjanja uginulih životinja s javnih površina izabrana Veterinarska stanica Vrbovec d.o.o. na period od jedne godine. Uz primjedbe vijećnika na zastarjele troškovnike i na samu struku koja je formirala iste troškovnike, većina vijećnika prihvatila je odluke o odabiru osoba za obavljanje spomenutih poslova.

I.G.O.

Komunalni redari zaduženi za nadziranje razine buke

Sukladno Zakonu o zaštiti od buke donijeta je odluka o prekoračenju dopuštenih razina buke i to u objektima registriranim za obavljanje ugostiteljskih djelatnosti. Odlukom su definirana i mjesta za održavanje javnih skupova, zabavnih, sportskih i drugih događanja na otvorenom ili zatvorenom prostoru na kojima se dopušta prekoračenje dopuštene razine buke tijekom cijele godine, najdulje do 2 sata u noći. Prijedlogom vijećnika u popis je dodan prostor Gradske sportske dvorane i terasa objekta u Ulici J. Zorića 23a. Nadzor nad provedbom ove odluke provodi komunalno redarstvo te je kao takvo ovlašteno poduzimati upravne mjere, pokrenuti prekršajni postupak i naplatiti kaznu. Sve što nije obuhvaćeno ovom odlukom zadužena je nadležna inspekcija, što podrazumijeva i mjerenje razine buke adekvatnom opremom. Gradsko vijeće ujedno je prihvatilo i izvješće komunalnih redara za period od 30. lipnja do 31. prosinca 2013. godine.

I.G.O.


Izvedena pretpremijera "Briljantina"

 

Učenici OŠ Ivan Benković jučer su pokazali svojim kolegama na čemu su to marljivo i predano radili proteklih mjeseci, gotovo svaki vikend uključujući i školske praznike. Popularni "Briljantinci" imali su jučer pretpremijeru svog mjuzikla "Briljantin" u halu škole. Reakcije "domaće" publike na njihovu izvedbu bile su i više su nego pozitivne, a oduševljenje koje su izazvali samo je pokazalo su spremni i za popularnost širih razmjera. U osmišljanju mjuzikla surađivale su učiteljice Mirjana Pavlić, Sandra Frančišković, Ines Kereš i Željka Vlainić. U mjuziklu Briljantin sudjeluju učenici Matej Brus, Mišel Tomić, Leon Novački, Marko Sesar, Mislav Meštrić, Luka Vučko, Marijan Kajtazi, Vanesa Koštek, 

Lorena Maraković, Barbara Grlić, Jelena Babić, Ana Zelić, Dora Pavlić, Doroteja Šarić, Sara Gojani, Dinko Maduna, Filip Bogović, Karpo Sirotić, Karlo Gudelj, David Kekić, Ilija Gojani, Iva Dominković, Jana Pekvarić, Karla Grof, Karmen Dukić, Martina Rešetar, Jakov Dominik Rožić. Podsjećamo kako je ova poznata ljubavna priča je premještena u Dugo Selo i Biograd, a glavni likovi zovu se Daniel i Sandra. Kako su to "Briljantinci" odglumili, otplesali i otpjevali šira javnost moći će vidjeti vrlo brzo - premijera je zakazana 15. ožujka u dvorani KUD-a Preporod. O satu će javnost biti na vrijeme obaviještena.

 

 

 

AMŠ


Kriminalitet u padu

Načelnik Policijske postaje Dugo Selo Zdenko Harambaša ocijenio je stanje sigurnosti na našem području zadovoljavajućim, štoviše poboljšanim, s obzirom da je kriminalitet u padu. Tijekom protekle godine evidentirano je smanjenje kaznenih djela u odnosu na 2012. godinu i to za ukupno 127 (u 2012. registrirano 503, a u 2013. 376 kaznenih djela). Prioritet u prošloj godini bio je spriječiti kaznena djela provala u kuće, što se pokazalo učinkovitim (u 2012. evidentirano je 89 provala, a u prošloj 75), no zabilježeno je povećanje provala u vikendice, a sa 6 slučaja na 18 u prošloj godini te krađe motornih vozila. Također još jedan prioritet u prošloj godini bio je smanjiti krađe bicikla, što je, ocjenjuje načelnik, bilo uspješno. 
U odnosu na 2012. godinu, došlo je do pada kaznenih djela iz domene imovinskih delikata, KD na štetu maloljetnika, organiziranog kriminaliteta, gospodarskog kriminaliteta i KD u cestovnom prometu. Prometne nesreće su u padu, ako i broj ozlijeđenih. Prošle godine dogodile su se dvije prometne nesreće sa smrtno stradalim osobama. 
Kako je napomenuo načelnik tijekom ove godine PP Dugo Selo nastojat će svoje aktivnosti usmjeriti na preventivne i represivne mjere sprečavanja svih oblika kaznenih djela, posebice provala u obiteljske kuće i kaznenih djela krađe bicikala. Također, PP Dugo Selo od 1. siječnja ove godine primjenjuje pilot projekt po kojem policijski službenici poslije 16 sati obilaze teren (u civilu i službenoj odori), dok će se pozivi građana prema PP Dugo Selo nakon 16 sati usmjeravati Policijskoj upravi zagrebačkoj koja će organizirati rad dugoselskih policajaca na terenu, pojasnio je načelnik Harambaša.

Iva Grgić Ozimec


IKEA zapošljava novih 140 zaposlenika – natječaj traje do 6. ožujka

 

S današnjim datumom otvoren je drugi i posljednji krug natječaja kojim će IKEA Zagreb zaposliti novih 140 zaposlenika. Kako stoji u njihovom priopćenju, u drugom krugu zapošljavanja, koji počeo danas i traje do četvrtka 6. ožujka, IKEA će zaposliti oko 140 budućih kolega (m/ž) i to na pozicijama: zaposlenik u odjelu Prodaje, blagajnik, administrator obračuna blagajni, zaposlenik na info pultu, zaposlenik u Povratu i zamjeni robe, zaposlenik u Kontakt centru, zaposlenik na Preuzimanju/izdavanju robe te zaposlenik u dječjoj igraonici Smaland u odjelu Odnosa s kupcima. Ovoga puta, osim za radna mjesta s punim radnim vremenom, zainteresirani kandidati moći će se prijaviti i za ona s nepunim radnim vremenom. Svi zainteresirani kandidati mogu ispuniti online predložak životopisa na hrvatskom jeziku na poveznici www.IKEA.hr/posao. Za kandidate koji prođu prvu selekciju uslijediti će telefonski i grupni intervjui. Zatim će se odabrani kandidati pozvati u Centar za procjenu kako bi se kroz različite zadatke i druženje utvrdilo dijele li vrijednosti tvrtke IKEA. 
U prvom krugu zapošljavanja, koji je održan početkom veljače ove godine za oko 110 radnih mjesta u odjelima Protok robe, IKEA Food i Procjena štete namještaja i popravci prijavilo se više od 8.600 kandidata, a prijave su stigle iz čak sedam zemalja (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Njemačka, Slovenija, Austrija, Italija i Njemačka). Prosječna dob kandidata je 33 godine dok je omjer muških i ženskih kandidata 65 naspram 35 posto. 
IKEA je u posljednjih pet mjeseci otvorila mogućnost zapošljavanja za oko 300 osoba koji će raditi u robnoj kući IKEA Zagreb u Rugvici čije se otvorenje najavljuje u ljeto ove godine.

 

Iva Grgić Ozimec


Sutra Prvenstvo Zagrebačke županije u taekwondou u Gradskoj sportskoj dvorani


27. veljače 2014. godine

 

S Vijeća Općine Rugvica:

 

O stanju sigurnosti - autocesta uzrok povećanog broja KD povezanih s drogom te prometnih nesreća

Informacija o stanju sigurnosti na području Policijske postaje Dugo Selo bila je jedna od točaka dnevnog reda rugvičkog općinskog vijeća, održanog jučer pod predsjedavanjem Branka Galenića. Podatke o prošloj godini vijećnicima je iznio načelnik postaje Zdenko Harambaša. Zamijećen je mali porast kaznenih djela i to za 12 KD ili 11 posto - u 2013. bilo ih je 55. Povećan broj ovisan je o strukturi i priljevu stanovništva, kazao je Harambaša. Također, više je i slučajeva povezanih s drogom, većina tih nedjela vezana je za autocestu više nego za područje same općine. Problem su i prometne nesreće, opet zbog izlaza s autoceste. Za to je više puta zatražena izgradnja kružnog toka, no zasada nema odgovora od nadležnih institucija.

Rasprava o (ne) proporcionalnoj zastupljenosti vijećnika u povjerenstvima i odborima

Vijećnici su donijeli odluku o imenovanju Povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda - za predsjednika je imenovan Ivica Radanović, članovi su Veselko Đurkan, Branko Mihalj, Branko Galenić i Vladimir Hrust. Kako se moglo čuti, do sada je predano 27 zahtjeva za naknadu zbog nedavne poplave, a primaju se do 10. ožujka kako bi se mogle obraditi do 3.travnja. U povjerenstvo za dodjelu sredstava za organizaciju manifestacija ušli su Šimo Bilić kao predsjednik, članovi Branko Galenić i Đurđa Artić. Ovaj sastav izglasan je nakon što je HSS-ov vijećnik Siniša Kušeković iznio mišljenje kako članovi povjerenstva nisu proporcionalno zastupljeni po strankama, a i kako neki sjede u više povjerenstava. Isto se čulo i prilikom odluke o Odboru za imenovanje naselja, ulica i trgova, a u koji su na kraju ušli Branko Galenić kao predsjednik te članovi Stjepan Koledić i Stipo Rašić. Kušeković je napomenuo kako statistički podaci govore u prilog podjednakoj zastupljenosti u prošlom sazivu. Mato Čičak iz HDZ mišljenja je pak kako je situacija prije bila obrnuta, a u tim tijelima sjedili su članovi ove stranke koji nakon nekog vremena to više i nisu bili. Donijeta je odluka o raspisivanju natječaja za dodjelu sredstava za organizaciju manifestacija. Ukupna sredstva za tu namjenu su 100 000 kuna, a najveći pojedinačni iznos je 10 000 kuna po manifestaciji. Rok za podnošenje zahtjeva je do 17.ožujka.

O poplavi i novom investitoru

Utvrđen je naziv ulice koja prolazi kroz naselje Prevlaka te ona sada glasi Belonjkova ulica. Naziv Alfreda Nobela dobila je ulica koja djelomično prolazi kroz Otok Svibovski i Sop (južna cesta kod IKEA-e). Vijeće je odlučilo da će se sufinancirati umjetno osjemenjivanje krava plotkinja sa 100 kuna po jednoj kravi, a pravo na to imaju ona gospodarstva bez dugovanja prema Općini. Odlučeno je o odabiru najpovoljnije ponude za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u općinskom vlasništvu, radi se o obrtu za poljoprivredu, trgovinu i usluge "Cesar". Na natječaj za prodaju parcele u poduzetničkoj zoni Rugvica - sjever javila se samo tvrtka FED d.o.o., parcela je oranica Lazi površine 41 613 m2 za 30 EUR/m2, ukupna cijena je 150 000 EUR-a. Općinski načelnik je odlukom ovlašten za sklapanje predugovora kojom se ova tvrtka obvezuje izvršiti parcelaciju. Općina ima zakonsku mogućnost raspolaganja svojim nekretninama, nema prepreka da se prihvati ovakva cijena iako je procijenjena vrijednost nešto viša oko 33 EUR/m2, a radi se o zemljištu koje se godinama prodavalo bez uspjeha. Vijeće je tokom 2013. održalo 6 sjednica s 83 točke dnevnog reda, stoji u izvješću o radu za 2013. godinu koje je prihvaćeno na sjednici. O analizi stanja zaštite i spašavanja govorili su načelnik općine Ivan Remenar i načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Ivica Kuzmec. Zahvaljeno je članovima Stožera, vatrogascima i udruzi Savski lađari i LD Zec za sudjelovanje u obrani od poplave. Spomenut je propust Hrvatskih voda koje nisu na vrijeme reagirale na prelijevanje Črnca te je ukazano na greške pri održavanju njegova nasipa.

O DUKOM-ovom dugu prema Holdingu i Uredbi o uslužnim područjima vodoopskrbnog sustava

Načelnik Remenar informirao je o Uredbi o uslužnim područjima odnosno o potpadanju pod uslužno područje br.7 te o Pismu namjere o suradnji na provedbi projekta Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije - Zagreb istok". Odlukom većine vijećnika Županijske skupštine Zagrebačke županije, na nedavnoj izvanrednoj skupštini, odbijen je prijedlog te Uredbe prema kojoj bi gotovo svi vodoopskrbni županijski sustavi potpali pod upravu Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga. Na tom sastanku bili su i gradonačelnici i načelnici koji su dali podršku Županiji. Ako Zagreb preuzme županijski vodovod, kojim sada upravlja devet manjih komunalnih poduzeća, u većini gradova i općina Zagrebačke županije cijena vode višestruko će porasti. "Ključ stvari je da tko ima izvorišta vode taj kontrolira i cijenu, a zagrebački ViO već sada koristi svoju monopolsku poziciju. Tužna je situacija da ne funkcioniraju regulatori iako postoje institucije te zakon koji kaže da se ne može preprodavati voda iako to zagrebački Holding radi prema DUKOM-u", kazao je Remenar dodavši kako je okrupnjivanje poželjno, ali pod prihvatljivim uvjetima. Remenar se osvrnuo i na problem DUKOM-a čije je dugovanje prešlo 11 milijuna kuna te postoji realna mogućnost da zagrebački ViO zatraži naplatu. Distribucija vode ne bi smjela doći u pitanje, ali bi u pitanje mogla doći imovina te tvrtke. Tu su i projekti odvodnje koji se vode preko DUKOM-a. Komunalno poduzeće mora biti nositelj razvoja sustavne odvodnje za što ta tvrtka nije sposobna. Postoje objektivni razlozi za probleme poslovanja, no i propusti u radu Uprave koji je loš pa je moguća i smjena direktora. Primjerice, nema financijskog izvještaja, pitanje je i kako se dug uvećao za 8 milijuna otkada je ova uprava preuzela odgovornost. "Postojao je stari dug prema Holdingu, dogovoren je 10 postotni količinski rabat koji je izgubljen zbog neplaćanja obveza, zašto su plaćali nebitne stavke umjesto onih koje su najbitnije za poslovanje?", rekao je Remenar najavivši skoru Skupštinu.

AMŠ

 

85. izvještajna skupština DVD-a Ostrna

 

STJEPAN HARAMBAŠA I TIHOMIR LOPATAR VATROGASCI GODINE

 

U vatrogasnom domu u Ostrni 21. veljače održana je 85. skupština DVD-a Ostrna uz prisutnost brojnih gostiju među kojima je bio i gradonačelnik Grada Dugog Sela Stipo Velić, predsjednik Gradskog vijeća Željko Ivaniček, predsjednik VZG Dugo Selo Zvonko Novosel Dolnjak te izaslanici iz čak 33 vatrogasna društva iz regije. U izvješću o radu za proteklu godinu čulo se da društvo ima 170 članova od čega je 58 izvršnih, 30 članova mladeži te 34 člana podmlatka. Vatrogasci su ososobljeni za razne tehničke intervencije za što su im uručene i diplome na samoj sjednici, a tijekom prošle godine u društvo je primljeno i trinaest novih članova te još troje na samoj skupštini. 
Zapovjednik društva Dražen Turković istaknuo je značajne uspjehe u samoj vatrogasnoj djelatnosti, zatim u natjecanjima u kojima je osim samih rezultata čak 11 ekipa koje ima DVD značajno spomenuti i tradicionalnu organizaciju kupa sv. Florijana u Ostrni. 

Svoje organizacijske sposobnosti društvo će pokazati i ove godine kada će, uz organizaciju 6. Kupa sv. Florijana, tijekom mjeseca rujna biti domaćin i županijskog natjecanja za djecu. Osim toga, naglasio je predsjednik društva Božidar Cik, DVD Ostrna već je ove godine organiziralo jedno veliko natjecanje. U Gradskoj športskoj dvorani u Dugom Selu u siječnju je održan Zimski kup u spajanju usisnog voda na kojem su sudjelovole 53 ekipe. Uz to DVD Ostrna ove godine očekuje i organizacija proslave 85. obljetnice društva te organizacija tradicionalnih događanja poput proslave Martinja i Sv. Nikole kojima se društvo uključuje u društveni život mjesta. 
Nakon što je prošle godine završena legalizacija vatrogasnog doma, ove godine u DVD Ostrna planiraju započeti izgradnju garaže za nova vozila i ugraditi klima uređaje i centralno grijanje te zamijeniti stolariju u vatrogasni dom. S obzirom na te investicije financijski plan za 2014. godinu je prihvaćen u iznosu 170.000 kuna. 
Skupština je prihvatila i kadrovske promjene u vodstvu društva. Za novog blagajnika potvrđen je Branko Brlek, a za novog tajnika Željko Štagl. 
Za najvatrogasca 2013. godine proglašen je Stjepan Harambaša koji u društvu aktivno radi već 55 godina, a za najboljeg operativca Tihomir Lopatar. 
Šaljivo izvješće o radu DVD-a Ostrna, na tekst Mladena Košteka, izveo je dramski umjetnik Željko Novak. 
Predsjednik VZG Dugo Selo Zvonko Novosel Dolnjak u svom je obraćanju ocijenio da bi najavljena regionalizacija Hrvatske trebala donijeti dobro vatrogastvu te iznio probleme s odlaskom vatrogasaca na tzv. dislokaciju.

 

 

 

Nenad Haleuš Mali

25. veljače 2014. godine

Održana godišnja skupština DVD-a Oborovski Novaki

 

U sklopu redovne godišnje skupštine DVD-a Oborovski Novaki, održane 22. veljače u matičnom prostoru, predstavnik Vatrogasne zajednice općine Rugvica Josip Smolić dodijelilo je spomenice za 30 godina aktivnosti članovima DVD-a Oborovski Novaki – Ivanu Muniću i Branko Caru, dok su za 20 godina spomenice dobili – Ivica Kuzmec, Ivica Štaba, Ivica Kičuda, Ivica Munić, Ivica Pisk, Tomislav Prelec, Tihomir Pisk, i Davor Puž. Diplome za uspješno položen tečaj za zvanje vatrogasac uručene su Marini Kuzmec i Sanji Štaba. 
Šezdeset i trećoj skupštini DVD-a Oborovski Novaki nazočio je delegat Općinskog vijeća Općine Rugvica Vlado Bardić, uz predstavnike DVD-a Strmec Bukevski, vatrogasnih društava s područja VZO Rugvica te predstavnici udruga područja općine. Skup je pozdravio predsjednik Društva Branko Car, dok je tajnik Ivica Kuzmec iznio izvješće o radu za 2013. godinu. Tako su, između ostalog, sudjelovali u mjerama obrane od poplave, ispumpavanju vode iz stambenih objekata. Sudjelovali u združenoj vježbi VZO Rugvica i OŠ Rugvica, te obilježili Dan sv. Florijana kod DVD Ježevo. U suradnji s VZO Rugvica obnovili su postojeću opremu, redovito održavali dom, vlastitim sredstvima nabavili rashladnu vitrinu i printer, a u siječnju ove godine dovršili su poslove na zamjeni krovišta koji su omogućeni sredstvima Općine Rugvica i Zagrebačke županije. Vrijednost radova iznosi oko 120.000 kuna, od čega 50.000 kuna je osigurala Zagrebačka županija, a ostatak Općina Rugvica. U protekloj godini ukupni prihodi iznosili su 18.474 kuna, uz prijenos sredstava iz 2012. od 22.374 kune. Ukupni rashodi iznose 20.283 kune. 
U planovima za 2014. godinu namjeravaju nastaviti s upućivanjem članova na tečajeve i usavršavanja. Namjeravaju izraditi stalaže u vatrogasnom spremištu, iako kako su naveli veći dio je već obavljen, a planiraju i izraditi rashladnu komoru, uz redovito održavanje opreme i doma i njegovog okoliša. Planirani prihodi u sljedećoj godini iznose 25.000 kuna, od čega dotacija VZO Rugvica za redovnu djelatnost iznosi 5.000 kuna, za uređenje stalaža 5.000, za rashladnu komoru 5.000, dok 10.000 kuna planiraju namaknuti vlastitim snagama. 
Kako je na kraju poručio delegat Općine Rugvica, vijećnik Vlado Bardić sredstava za rad VZO Rugvica su osigurana, međutim „za akcije uređenja pojedinačnih domova DVD-a ove godine proračunska sredstva bit će vrlo skromna“. Dodaje kako će u narednom razdoblju biti potrebno riješiti energetsko certificiranje domova, a „u tom cilju Općina Rugvica planira zatražiti sredstva od ministarstva radi osiguranja sredstava kako bi se vatrogasnim objektima na adekvatni način mogle urediti fasade“.

 

 

 

I.G.O.


Dugoselski SUH podržao Štrajk solidarnosti

 

Organiziranjem akcije „Siguran rad = sigurna mirovina“ dugoselska podružnica Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) dala je potporu štrajku solidarnosti koji se danas u Hrvatskoj organizirao od 12 do 14 sati od strane svih sindikalnih središnjica. Sukladno hrvatskim zakonima generalni štrajk se ne može održati, stoga se danas formalno provodi štrajk solidarnosti zbog neisplata 25 plaća radnicima Zdravstveno-rekreativnog centra u Lipiku, koji je u većinskom vlasništvu države, te neisplata šest plaća u Areni Pula, koja je u privatnom vlasništvu. No, glavni cilj je upozoriti na štetne izmjene Zakona o radu (ZOR) koji će, prema priopćenju SUH-a, umanjiti prava i dostojanstvo radnika. Kako navode u SUH-u „ovim zakonom se ukida rad na neodređeno vrijeme, promovira nesigurne fleksibilne oblike rada (rad na određeno, prijenos ugovora o radu, agencijski rad, vaučer rad, itd.), radni se tjedan produljuje do 60 sati, oslabljuje sindikate i kolektivno pregovaranje te ograničava pravo na štrajk. Za razliku od svojih roditelja, koji su mogli računati na stalno zaposlenje koje ime je osiguravalo mirovinsko i zdravstveno osiguranje, definirano osmosatno radno vrijeme, godišnje odmore, slobodne vikende i na kraju, kakvu – takvu mirovinu, današnji mladi radnici postindustrijskog globalnog kapitalizma mogu računati smo na – permanentnu nesigurnost. Trudnice i majke koje koriste bolovanje već sada masovno dobivaju otkaze, mladi nemaju financijskih mogućnosti za zasnivanje obitelji, nisu kreditno sposobni, već ih uzdržavaju njihovi roditelji, bake i djedovi od mizernih mirovina. Dob za umirovljenje je već podignuta na visokih 67 godina, a od radnika i radnica se očekuje da rade 40-45 godina s uplaćenim doprinosima. S novim ZOR-om u fleksibiliziranom tržištu mladi neće moći steći minimalne uvjete za mirovinu, već će završiti primajući socijalnu pomoć.“ 
„Pozivamo Vladu RH da povuče preloženi Zakon o radu, odnosno zastupnice i zastupnike Hrvatskog sabora da ga ne usvoje, jer se njime neće privući više investicija i otvoriti više radnih mjesta, već se uvodi deregulacija stečenih prava radnika i radnica i time destabilizira ukupni ekonomski i socijalni sustav“, istaknuo je predsjednik SUH-a Dugo Selo Josip Sahor na današnjoj akciji, ujedno izvanrednoj sjednici Predsjedništva SUH-a Dugo Selo. Iako pojedini članovi Predsjedništva smatraju kako Štrajk solidarnosti ne bi trebao poticati odbacivanje prijedloga Zakona o radu, već prvenstveno podržati radnike ZRC Lipik i Arena Pula u ostvarivanju njihovih prava i neisplaćenih plaća, u načelu su se složili sa cjelokupnom današnjom sindikalnom akcijom.

 

I.G.O.

 

Na Izvanrednoj sjednici Skupštine Zagrebačke županije poručeno:

 


„Ne želimo naš vodoopskrbni sustav pod upravu Zagrebačkog holdinga!“

 

Odlukom većine vijećnika Županijske skupštine Zagrebačke županije, na jučerašnjoj izvanrednoj skupštini, odbijen je prijedlog Uredbe o uspostavi uslužnih područja prema kojoj bi gotovo svi vodoopskrbni županijski sustavi potpali pod upravu Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga. Ako Zagreb preuzme županijski vodovod, kojim sada upravlja devet manjih komunalnih poduzeća, u većini gradova i općina Zagrebačke županije cijena vode višestruko će porasti, istakao se kao jedan od glavnih razloga u jučerašnjoj raspravi i argumentaciji. 
„Zagrebačka županija po mnogim kriterijima i na različitim područjima prednjači nad ostalim, stoga smatramo i inzistiramo da zaslužuje samostalno uslužno područje“, istaknuo je župan Stjepan Kožić, pozvavši se na prethodni dogovor od 19. prosinca 2013. godine u prostorijama Hrvatskih voda kada je rečeno kako će Zagrebačka županija biti jedinstveno uslužno područje, da bi 14. veljače 2014. godine na službenim web stranicama Ministarstva poljoprivrede objavljen konačni Nacrt prijedloga Uredbe gotovo sve vodoopskrbne sustave koji se nalaze na području Zagrebačke županije svrstao pod upravljanje Grada Zagreba i Zagrebačkog Holdinga. Iako su bili pozvani, sjednicu nisu pratili predstavnici Ministarstva poljoprivrede. 
Pročelnik Upravnog odjela za promet i komunalnu infrastrukturu Nenad Babić pojasnio je kako se umjesto uslužnog područja Zagrebačke županije uspostavlja uslužno područje koje bi obuhvaćalo Grad Zagreb i sve gradove i općine u Zagrebačkoj županiji, osim Zaprešića i općina Bistra, Dubravica, Jakovlje, Luka, Marija Gorica i Pušća koji su obuhvaćeni uslužnim područjem koju čine svi gradovi i općine u Krapinsko-zagorskoj županiji. „Zagrebačka županija zadovoljava oba polazna kriterija za određivanje granica uslužnih područja - geografsko okrupnjavanje na razini županije i proizvodnju vode od minimalno tri milijuna kubnih metara godišnje, stoga je nepojmljivo da uslužnog područja Zagrebačke županije više nema“, rekao je Babić. „Prijedlog Ministarstva i Hrvatskih voda ne uvažava potrebe Zagrebačke županije za razvojem vodoopskrbe i odvodnje, jer drugi će kreirati strateški razvoj naše vodoopskrbne mreže što bi moglo biti osobito pogubno za istočni dio Županije", poručio je župan Stjepan Kožić. 
„Prema trenutnim cijenama za vodne usluge – Zagrebački holding otkupljuje vodu od Velike Gorice, iz njenih izvorišta, po cijeni od 0,46 lipa, dok ju prodaje Vrbovcu i Dugom Selu po cijeni od 4,68 kuna – što nas čini županijskim gradovima koji plaćaju najvišu cijenu vode“, kazao je gradonačelnik Vrbovca Vladimir Bregović. Dodaje, kako će novo vodocrpilište Kosnica prema Projektu Regionalnog vodoopskrbnog sustava Zagreb-Istok, koji je inače pred samim dobivanjem građevinske dozvole, osigurati građanima istočnog dijela Županije da više ne plaćaju visoku izlaznu cijenu vode. Jučerašnjoj sjednici u ime Grada Dugog Sela nazočio je gradonačelnik Dugog Sela, Stipo Velić, dok je u redovima članova Skupštine nazočio i načelnik Općine Rugvica Ivan Remenar. 
Ivana Posavec Krivec u ime Kluba SDP-a zauzela je stav nedvojbene zainteresiranosti za razvoj Zagrebačke županije, no isto tako navela je kako je potrebno izgraditi održivi sustav vodoopskrbe i odvodnje u slijedećih 30 godina. Hrvatska je 2005. i 2006. preuzela obveze prema EU i istih obveza moramo se pridržavati, napomenula je Posavec Krivec. Također zatražila je objašnjenje zašto Zagrebačka županija svoj prijedlog uslužnog područja naziva jedinstvenim sustavom iako su pojedini gradovi i općine isključeni (Samobor, Sveta Nedelja i Stupnik koje pripadaju pod uslužno područje Zagreba, te općine Jakovlje, koja spada pod uslužno područje Krapinsko-zagorske županije). Krunoslav Vidić (SDP) smatra kako su Samobor, Sveta Nedelja i Stupnik žrtvovani jer ne vidi logiku u isključivanju ovih JLS iz jedinstvenog sustava. Naposljetku SDP je ostao suzdržan, dok je većina zastupnika dala negativno mišljenje o Vladinu prijedlogu. Hoće li ga Vlada RH uvažiti, doznat će se nakon 3. ožujka kada službeno istekne rok za javnu raspravu o spomenutom Nacrtu prijedloga Uredbe. 
Zamjenik župana i načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Rudolf Vujević izvijestio je o stanju na poplavljenim područjima navodeći kako su stanovnici i vatrogasci, koji se već danima bore s vodom već na izmaku snaga, ali se stanje smiruje, a vodostaj više ne raste. „Pitka voda, kao i vodocrpilišta nisu ugroženi, poručio je.

 

 

 

Iva GRGIĆ OZIMEC


Predstava za djecu KLAUNOVA POSLA u subotu 1. ožujka

 

U pokladnim danima Pučko otvoreno učilište organizira predstavu za djecu KLAUNOVSKA POSLA koja vodi djecu u KLAUNOV ŠARENI SVIJET. Predstava će se održati u subotu 1. 3. 2014. u dvorani PREPOROD u 11 sati. 
Ulaznice je moguće nabaviti u Pučkom otvorenom učilištu Dugo Selo radnim danom od 8 do 15 sati, u Knjižari Denova tijekom cijelog dana po cijeni od 10 kuna. 
Predstava je vesela, prilagođena djeci od 3 godine nadalje…. Klaun "vodi" djecu u svoj "šareni svijet", izvodi zabavne točke te priređuje ples za djecu iz publike puštajući određenu glazbu preko kojoj dječje noge "plešu same". 
Pošto je predstava organizirana u vrijeme maškara djeca mogu doći s maskama i u kostimima. Predstava traje 40-tak minuta koje će proteći u dobrom raspoloženju djece i roditelja.

 


24. veljače 2014. godine

Upute za sanaciju bunara

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije izdao je upute za sanaciju bunara u slučaju onečišćenja. 
Sanacija individualnih vodoopskrbnih objekata (bunara) nakon povlačenja poplavnih voda uključuje mehaničko čišćenje, ispumpavanje vode i dezinfekciju. Po završetku postupka potrebno je ispitati zdravstvenu ispravnost vode. 
Prema iskustvima iz predhodnih godina, analiza vode za piće iz bunara i drugih individualnih vodoopskrbnih sustava preporuča se tek mjesec dana nakon povlačenja poplavnih voda jer je do tada velika vjerojatnost da kvaliteta vode nije pogodna za piće. 
Voda iz javnovodoopskrbnih sustava pod redovitom je kontrolom, te je građani ne moraju pojedinačno provjeravati.

UPUTE ZA SANACIJU BUNARA U SLUČAJU ONEČIŠĆENJA

 • Sanirati prostor oko bunara - skinuti prvi sloj zemlje i onečišćenja i na to mjesto (oko zidova bunara) nabiti sloj gline
 • Sanirati zidove bunara ukoliko je došlo do oštećenja
 • Otpadne vode usmjeriti (kanalom) na suprotnu stranu od bunara
 • Ispumpati svu vodu iz bunara
 • Zidove bunara dobro oprati četkom i otopinom klora (IZOSAN G 5 g rastopiti u 5L vode)
 • Kada se bunar napuni provesti postupak hiperkloriranja (obično u koncentracijama do 20 mg/l; max 4 mjerice IZOSANA G na 1000 L vode)
 • Ostaviti da klor djeluje najmanje 24 sata - ova voda se NE SMIJE KORISTITI!
 • Ispumpati vodu iz bunara
 • Pustiti da se bunar napuni i tada provesti normalno kloriranje vode (do 2 g u 1000 L vode, odnosno do pola mjerice IZOSANA G na 1000 L).
 • Voda se može koristiti za piće 10-30 minuta nakon otapanja granulata (uputa se odnosi na klorni dezinficijens Izosan-G)
 • OBAVEZNO SE TREBA PRIDRŽAVATI UPUTA O RUKOVANJU S DEZINFICIJENSOM, a pri radu s granulatom ili otopinama klora preporuča se koristiti zaštitna odjeća, gumene čizme, te gumene ili plastične rukavice.

 

OBLJETNICE:

 


OBILJEŽENO 24 GODINE HDZ-a DUGO SELO

 

U dvorani Preporod 21. veljače je obilježena dvadeset i četvrta obljetnica osnutka HDZ Dugo Selo koji je tada pokrivao područje današnjeg Grada Dugog Sela te općina Brckovljani i Rugvica. Predsjednik GO HDZ Dugo Selo Zdravko Šuker podsjetio je da je HDZ Dugo Selo osnovan 17. veljače 1990. godine kao pokret koji je pod vodstvom dr Franje Tuđmana bio na čelu stvaranja slobodne i demokratske Hrvatske. HDZ, kako se čulo, danas prerasta u modernu demokratsku i demokršćansku stranku i temeljem toga trenutačno se u stranci obavljaju ažuriranja članstva, a stranka će, dodao je Šuker, na sljedeće izbore izaći samostalno. 

Potpredsjednik stranke Drago Prgomet istaknuo je zajedništvo kao temelju vrijednost HDZ-a te rekao da je HDZ ostvario temljno - stvaranje slobodne Hrvatske. Bilo je na tom putu i posrtanja, rekao je Prgomet, sli stranka nije kolektivno odgovorna za to već pojedinci koji su je zloupotrijebili. Sada je, dodao je Prgomet, najveći izazov gospodarska obnova Hrvatske i unatoč katastrofalnim učincima ne smije se uči u apatiju. HDZ ima program za ozdravljenje gospodarstvo, zaključio je Prgomet, te dodao kako je i demografska obnova Hrvatske dio tog programa. 
U ime predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka govorio je njegovi izaslanik i potpredsjednik stranke Dražen Bošnjaković rekavši da članovi HDZ-a trebaju biti ponosni na vrijeme prije 24 godine jer su osim stvaranja stranke ostvarili i sve hrvatske strateške ciljeve. Stvorena je hrvatske država, ostvarena pobjeda u ratu, ušlo se u NATO savez i u Europsku uniju. Bošnjaković je stoga posebno zahvalio utemeljiteljima HDZ-a. Rekao je potom da aktualna hrvatska vlada nema strateških ciljeva te da nas upravo ona vraća u neka loša prošla vremena. 
Sreća za dio građana Hrvatske je što HDZ vodi dio županija, gradova i općina pa se, unatoč problemima koje radi vlada, rekao je Bošnjaković, postižu određeni rezultati koji su vidljivi i garant su uspjeha na sljedećim izborima za Europarlamet, ali i za Hrvatski sabor. HDZ je sada konsolidirana stranka koja će pobijedilti i na jednim i na drugim izborima - zaključio je Bošnjaković dodajući da je u tome ne mogu spriječiti i neke nove snage koje se pojavljuju na političkoj pozornici. 
Prigodni glazbeni trenutak na proslavi dvadeset i četiri godina HDZ-a Dugo Selo izveli su sopranistica Josipa Lončar i Frederic Bernard na gitari.

 

 

 

Nenad Haleuš Mali

 

 

Predstavljena druga Nemetova zbirka pjesama

Druga zbirka pjesama autora Zvonka Nemeta u izdanju Gradske knjižnice Dugo Selo nosi naziv "Gomolava" a predstavljena je 22. veljače u u prostoru Osnovne škole Rugvica. Autor je objavio nove poetske zapise nadahnute životom i ljubavlju prema zavičajnom Srijemu iz kojeg je zbog rata morao otići s obitelji prije dvadeset godina. Sjećanja njegova žive kroz stihove koje piše u sadašnjosti. Iz ispisanih riječi izviru 

snažne emocije iz prošlosti, bez mržnje i osvetoljublja prema zločincima te s puno optimizma za budućnost svoje obitelji. 
U tim mislima dominira "Gomolava" kao statua čiji sliku neprestano vidi pred očima. To je uzvišeni dio savske obale, pored rodnog mu sela Hrtkovci, kojeg je rijeka udaravši svojom snagom oblikovala u dominantnu vizuru. O Zvonkovim pjesmama govorili su Predrag Topić iz Knjižnice i Zlatko Žužić iz Udruge izbjeglih Hrvata iz Srijema. Osim samog autora stihove su čitali njegova kći Ivana te unuci Leo i David koji su ilustrirali djedovu drugu zbirku.

 

 

 

NK

 

 

Stjepan Ratko

Izložba slika iz ciklusu "Slutnje" autora Stjepana Ratka bit će postavljena do 7. ožujka u prostoru Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo, gdje se može pogledati radnim danom od 8 do 15 sati. 
Ovo je treća samostalna izložba tog samoukog nartskog slikara u organizaciji POU Dugo Selo. Stjepan Ratko "na potki svoga talenta

iznenađuje svježinom izraza i sadržajnim obratima ostajući svoj u osnovnom tijeku svoga dodira s umjetnošću i ljepotom svih izleta koji čine radost njegovoga svijeta", kazao je između ostaloga prilikom otvorenja izložbe povjesničar Stanko Špoljarić koji niz godina prati njegov rad. U krugu brojnih posjetitelja koji prate Ratkove slikarske dosege, izložbu je otvorio načelnik Općine Rugvica Ivan Remenar. 
Flautistica Marta Sesar nazočne je oduševila svojim glazbenim nastupom.

 

 

 

NK

 

Kyokushin karate klub Dugo Selo na "Krokić CUP" u Samoboru

 


Ostvaren izniman uspjeh

Međunarodno kyokushin karate natjecanje, "Krokić CUP" održano je u subotu 22.veljače. Sudjelovalo je približno 130 natjecatelja iz Slovačke, Mađarske i Hrvatske. Kyokushin karate klub "Dugo Selo" je ostvario uspješan rezultat. 
Tena Vrh je osvojila zlatnu medalju i pehar. Ivano Franjić, Leo Sever, Matej Mavrić i Mihael Varga osvojili su srebro. Martin Čekada, Filip Mavrić i Leona Dokuš osvojili su broncu. 
Leo Sever dobio je nagradu za "najbolji borbeni spirit". 
Obzirom da je ovo bilo jako tradicionalno međunarodno natjecanje klub je vrlo zadovoljan sa navedenim rezultatom.

 

 

N.B.


21. veljače 2014. godine

 

Vijeće Općine Brckovljani:

 

Područje Zagrebačke županije treba biti samostalno uslužno područje isporučitelja vodne usluge

Vijećnici Općine Brckovljani podržavaju stav Zagrebačke županije u oštrom protivljenju Nacrta prijedloga Uredbe o uspostavi uslužnih područja. Naime, sukladno nacrtu, područje Zagrebačke županije ne predstavlja jedno uslužno područje isporučitelja vodne usluge, a njime bi gotovo svi vodoopskrbni sustavi koji se nalaze na području Zagrebačke županije trebali potpasti pod upravljanje Grada Zagreba i Zagrebačkog Holdinga. Konačni nacrt prijedloga Uredbe, predložen od nadležnog Povjerenstva i objavljen u petak 14. veljače ove godine na službenim web stranicama Ministarstva poljoprivrede, bitno se razlikuje od onoga koji je prezentiran 19. prosinca 2013. godine u prostorijama Hrvatskih voda. Tada je dogovoreno kako će uslužnih područja na području države biti isto koliko i županija, tako je područje Zagrebačke županije jedno posebno uslužno područje, osim grada Samobora, Svete Nedelje te općine Stupnik koji spadaju pod uslužno područje Zagreba, te općine Jakovlje, koja spada pod uslužno područje Krapinsko-zagorske županije. Zagrebačka županija, zajedno s gradovima i općinama koji su uključeni i suglasni s prvotnim dogovorom, smatraju da ukoliko Vlada Republike Hrvatske prihvati Uredbu kojom će područje Zagrebačke županije potpasti pod upravljanje Grada Zagreba i Zagrebačkog Holdinga, cijene će vode za stanovnike Zagrebačke županije višestruko poskupjeti. O istoj temi bit će riječi na izvanrednoj sjednici Županijske skupštine Zagrebačke županije u ponedjeljka, 24. veljače, na kojoj će donijeti zaključci o Nacrtu prijedloga Uredbe o uslužnim područjima te zaključak o potpisivanju pisma namjere o suradnji na provedbi projekta Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb istok. Načelnik Funtek smatra kako je potrebno spriječiti monopol koji bi se mogao ostvariti ukoliko uslužno područje isporučitelja vodne usluge Zagrebačke županije pripoji Zagrebačkom holdingu. 
Vijećnici OV Općine Brckovljani također su donijeli odluku o pokretanju ciljane izrade III. izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Brckovljani. Naime, kako pojašnjava načelnik Funtek, potrebno je u što kraćem roku pozicionirati reciklažno dvorište na području općine, kako bi se Prostorni plan usuglasio s planom višeg reda, PP Zagrebačke županije. U međuvremenu, dodaje, u izradi je od prošle godine Plan gospodarenja otpadom za područje općine, koji će također biti usuglašen sa županijskim, te će time biti ispunjeni svi zakonski uvjeti za ostvarivanje subvencija Fonda za zaštitu okoliša a za izgradnju reciklažnog dvorišta. Lokacija se planira kod pročistača u gospodarskoj zoni u Božjakovini. Subvencija iznosi 80 posto od ukupne vrijednosti reciklažnog dvorišta, a procjenjuje se na oko 500.000 kuna. 
Na sjednici je također donijeta odluka o komunalnim djelatnostima koje se mogu obavljati na temelju pisanog ugovora (odvodnja atmosferskih voda, održavanje javne rasvjete, održavanje groblja i Brckovljanima te u Lupoglavu, održavanje nerazvrstanih cesta unutar građevinskog područja, održavanje poljskih putova, održavanje putova u vikend području te zimsko održavanje nerazvrstanih cesta i putova u vikend području). A donijeta i odluka o komunalnim djelatnostima koje se mogu obavljati na temelju koncesije (sakupljanje i odvoz komunalnog otpada, crpljenje, odvoz i zbrinjavanje fekalija iz septičkih, sabirnih i crpnih jama, obavljanje prijevoza i ukopa pokojnika te obavljanje dimnjačarskih poslova). Usvojeni su planovi davanja koncesija za 2014. godinu te srednjoročni plan davanja koncesija za razdoblje 2014.-2016. – a obuhvaća koncesiju za obavljanje dimnjačarskih poslova te koncesiju za obavljanje poslova crpljenja, odvoza i zbrinjavanja fekalija iz septičkih, sabirnih i crpnih jama. 
Vijećnici su donijeli i zaključak o daljnjem sufinanciranju rada dviju medicinskih sestara u službi hitne medicine u dugoselskoj ispostavi Županijskog doma zdravlja. Sufinanciranje u je definirano u omjeru 25 posto Općina Brckovljani i Općina Rugvica, svaka, te 50 posto Grad Dugo Selo. Općina Brckovljani za ovu namjenu izdvojit će 62.389 kuna godišnje, odnosno 5.199 mjesečno. 
Za političke stranke zastupljene u trenutnom sazivu Općinskog vijeća iz općinskog proračuna izdvojit će se 9.720 kuna za HSS (7 vijećnika i 1 vijećnica), 4.800 kuna za HDZ (4 vijećnika), te po 1.200 kuna za SDP, HSU i Hrvatski laburisti koji imaju po jednog vijećnika.

I.G.O.

 

36. izvanredno izvještajna i izborna skupština DVD-a Donje Dvorišće

 

DRAŽEN JAMBREČEC NOVI PREDSJEDNIK DRUŠTVA

 

DVD Donje Dvorišće održalo je 15. veljače 36. izvanredno izvještajnu i izbornu skupštinu. Dosadašnja predsjednica Sunčica Navrtek zahvalila se na dužnosti, a za novog je predsjednika jednoglasno izabran Dražen Jambrečec koji je do sada obavljao dužnost zamjenika zapovjednika. 
U izvještaju o radu u protekloj godini čulo se kako društvo broji 71 člana, a cijelo naselje 150 stanovnika, što govori o značaju i snazi vatrogastva u Donjem Dvorišću. Društvo je bilo uključeno u brojne aktivnosti, vježbe i natjecanja, na razini VZG-a i šire, a djeca su osvojila treće mjesto na gradskom natjecanju. Problem čini što društvo ne posjeduje vozilo pa je želja ovog DVD-a nabavka manjeg navalnog vozila koje bi zadovljilo njihove potrebe. 
U protekloj godini društvo je raspolagalo s 46.000 kuna, od čega 13.000 prenosi u ovu godinu u kojoj planira ostvariti prihod od 50.000 kuna. Značajan dio tog prihoda planira se uložiti u legalizaciju vatrogasnog doma, a nužnost je i popravak krova koji prokišnjava te stropa. Za ostale potrebe, kažu vatrogasci iz Donjeg Dvorišća, očekuju tek osnovno jer su svjesni krize u kojoj se nalazi cijelo društvo. Jedan od ciljeva im je i afirmacija mladih članova DVD-a. 
Osim novog predsjednika, izabrana su i dva nova zamjenika zapovjednika Dominko Blažević i Marinko Gavić te Miroslav Pavlek za spremištara, a Dario Duvnjak za njegovog zamjenika. 
Zamjenik predsjednika Vatrogasne zajednice Grada Dugog Sela Slavek Doroda uručio je spomenice za deset godina rada Christianu Vurbiću, Veroniki Vurbić, Joakimu Simonoviću, Marini Simonović, Anamariji Brekalo i Ivanu Brekalu. 
Brončane medalje primili su Darijo Duvnjak i Igor Bilušić, a bronačene plamenice Kristijan Kulaš, Marinko Gavić, Dominko Blažević, Sunčica Navrtek i Zvjezdana Jambrečec. 
U ime Grada Dugog Sela skupštini su prisustvovali predsjednik Gradskog vijeća Željko Ivaniček i zamjenik gradonačelnika Pavo Jakovljević koji je u prigodnom obraćanju naglasio značaj vatrogastva u obrani od elementarnih nepogoda što je posebno, kako je naglasio, došlo do izražaja kod nedavne poplave koja je zadesila upravo Donje Dvorišće.

 

 

 

Nenad Haleuš Mali

 

Promovirana robna marka svježeg sira

 

Zagrebački friški kravlji sir ZG sirek proizvodi se i u Kusanovcu

Na zagrebačkoj tržnici Utrine jučer je promoviran zagrebački friški kravlji sir, robna marka svježeg sira proizvedena na seoskim gospodarstvima zagrebačke okolice. Zasad je jamstveni žig za proizvodnju ovog proizvoda tradicionalne recepture dobilo šest proizvođača - tri iz Udruge malih sirara Zagrebačke županije "Sirek" te tri iz Udruge malih sirara Grada Zagreba "ZG Sirek". Među proizvođačima županijske udruge "Sirek", uz sirare iz Pokupskog i Vrbovca, je i sirana Jadanec Čutura s područja Brckovljana, točnije Kusanovca. "Naš sir radi se od mlijeka s vlastite farme, proizvode ga educirani proizvođači u posebno uređenom i opremljenom objektu, vrše se mikrobiološke analize, njegova proizvodnja pod stalnim je nadzorom kvalitete", rekla nam je Melita Jadanec Čutura. Projekt "Očuvanje proizvodnje zagrebačkog svježeg sira i vrhnja iz vlastite proizvodnje sa zaštitom robne marke" pokrenut je 2010. godine, a provodi se u suradnji Grada Zagreba, Zagrebačke županije, Savjetodavne službe, te udruga malih sirara grada Zagreba i Zagrebačke županije. Očuvanjem ruralnih prostora i poboljšanjem kvalitete života na selu kroz ovaj projekt doprinosi se povećanju zainteresiranosti mladih ljudi za bavljenjem ovom vrijednom proizvodnjom, što bi u konačnici rezultiralo i mogućnošću samozapošljavanja. Gospodarstva uključena u proizvodnju friškog kravljeg sira, najavljeno je, povezat će se u tematsku cestu sira. Uz gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, promociji zagrebačkog friškog kravljeg sira u ime Zagrebačke županije prisustvovala je pročelnica za poljoprivredu Gordana Županac.

AMŠ


Udruga Zdenac organizira humanitarni koncert „Pomozimo učenicima u Tanzaniji“

Udruga Zdenac, koja svoju Kuću Zdenca ima na dugoselskoj adresi, organizira humanitarni koncert pod nazivom „Pomozimo učenicima u Tanzaniji“, koji će se održati u subotu, 1. ožujka u crkvi Sv. Križa u Sigetu, Zagreb, s početkom u 20:00 sati. Nastupaju: Band Zakon neba, Gospel zbor Sunce, Kristofori Hosana, Ansambl Prvi komin Snježanin. Sav prihod od prodaje ulaznica namijenjen je prikupljanju sredstava za školovanje djece bez roditelja u Tanzaniji, na području hrvatske katoličke misije u mjestu Rujewa. Cijena ulaznice za koncert: 30 kn


Vodostaj Save u Rugvici pada

Vodostaj Save u Rugvici u 10 sati bio je 794 cm. Na snazi su redovne mjere od poplave. Sava pada od noćašnjih 2 sata kada je zabilježen i najviši vodostaj od 825 cm. Od jučerašnjih 23 sata do 5 sati ujutro na snazi su bile izvanredne mjere. Po jučerašnjem dnevnom izvješću Hrvatskih voda, pod pojačanim nadzorom zamjenika rukovoditelja dionice i vodočuvara je lokacija negativnog zdenca na najvećem podviru u Nartskim Novakima (Nartska Struga), a na crpnoj stanici Rugvica uspostavljeno je gravitacijsko otjecanje kanala S-0. Ustava Črnec je otvorena, a u kontinuiranom radu do daljnjega su CS Oborovo i ježevo. Dionice nadziru rukovoditelji dionica i vodočuvari.

AMŠ


OSNAŽENI U NASTAVAK SEZONE

U iščekivanju nastavka sezone u NK Dugo Selo člana 3. HNL središte pristiglo je nekoliko zanimljivih igrača kako bi pojačali konkurenciju u momčadi trenera Igora Kovačevića. Uz iskusnog E. Benkovića, M. Raca, D. Benića ,E. Pulića, V. Tomičića, I. Šlogara u klub dolazi mladi i izuzetno talentirani David Žabec. David je bivši igrač NK Dinama Zagreb rođen 1. kolovoza 1996. koji pripada jednoj od najtalentiranijih generacija NK Dinama, u kojoj su uz njega igrali igrači poput Brodića, Halilovića, Murića. Bio je i redoviti član mlade Hrvatske nogometne reprezentacije u kategorijama U-16,U-17,U-19. Ovaj mladić po vokaciji vezni igrač ne skriva da mu je želja zaigrati u nekom našem prvoligašu ili inozemstvu, ali da bi do toga došlo kako i sam kaže prvi cilj je svojim dobrim igrama na terenu nametnuti se treneru Kovačeviću i izboriti se za status prvotimca u vrlo jakoj konkurenciji. Momčad NK Dugo Selo je trenutno trećeplasirana momčad 3. HNL središte sa samo 2 boda zaostatka za vodećim. Uz već prisutne Ivančevića,Mamuzu,Guju, Lukića , Vidovića,Martića,Filipovića, Krajnovića, Borovčaka i druge igrače koji su odigrali vrlo dobru jesen, te sa pridošlim pojačanjima nadamo se da će ljubitelji nogometa u Dugom Selu uživati u dobrim izvedbama naših nogometaša u proljeće. Prvenstvo počinje 1. ožujka gostovanjem naših nogometaša u Novskoj kod NK Libertasa.

Tomislav Špoljarević

DUGOSELSKA ŠKOLA NOGOMETA NASTAVLJA TRADICIJU

Nogometna škola NK Dugo Selo već niz sezona postiže zapažene rezultate pa evo prilike da se pobliže upoznamo sa rezultatima mladih i vrijednih nogometaša. Najmlađa kategorija u ŠN NK Dugo Selo su „PRSTIĆI“ dječaci U-8 i mlađi. U-8 se natječu u I ligi NSZŽ, a U-7 u II ligi NSZŽ gdje svojim marljivim radom i zalaganjem zauzimaju sredinu ljestvice. Nagrada za kvalitetan rad u jesenskom dijelu sezone dolazi na naplatu tijekom zime kada osvajaju prvo mjesto na turniru „Dugoselko“ u Dugom Selu i na turniru u Križu, a drugo mjesto su osvojili u Ivanić Gradu i Brežicama. Uz stručni trenerski rad i veliku navijačku pomoć roditelja koji su jedna od najbolje organiziranih navijačkih skupina dječaci su postigli odlične rezultate, te s pravom možemo očekivati još bolje izvedbe pod vodstvom trenera D. Ivančevića i T. Špoljarevića. Kategorija „LIMAČI“ igrače koje vodi trenera M. Rac natječu se u I ligi NSZŽ sa ekipom U-10 i trenutno se nalaze na odličnom 3. mjestu, dok vrlo nadarena ekipa U-9 nastupa u II ligi NSZŽ i zauzimaju uvjerljivo prvo mjesto. Prema prikazanoj igri i kvaliteti koju posjeduju ove dvije ekipe očekujemo da u nastavku sezone zadrže vrh ljestvice, te da nas i dalje uveseljavaju dobrim igrama i pobjedama. Kategorija „MLAĐI PIONIRI“ dječaci U-12 i mlađi pod vodstvom trenera T. Ivankovića natječu se sa U-12 u I ligi NSZŽ trenutno su prvoplasirana momčad i možemo reći da su pomeli konkurenciju, te postigli rekordnih 100 golova u 13 utakmica prvog dijela sezone. Generacija koji zaslužuje veliku pažnju. U -11 se uspješno natječe u II ligi NSZŽ. Kategorija „STARIJI PIONIRI“ dječaci pod vodstvom trenera V. Vujića se natječu u I ligi NSZŽ sa igračima U-14 i nalaze se na vrlo dobrom 2.mjestu sa dobrim izgledima da napadnu i prvoplasiranog. Dječaci U-13 također igraju zapaženu ulogu u II ligi NSZŽ. Treba napomenuti da ove dvije ekipe (U-12 i U-14) imaju velike izglede da od iduće sezone steknu pravo nastupa u višem rangu natjecanja jer kako smo rekli nalaze se na samom vrhu ljestvice, a za plasman se računa zbroj bodova obadvije ekipe. Kategorije „KADETI“ igrači U-15 i U-16 pod vodstvom M. Katića, kao i „JUNIORI“ igrači U-17 i U-18 pod vodstvom R. Vidovića natječu se u jakoj II HNL SREDIŠTE Zagreb. U nastavku sezone očekuje ih borba za održavanje statusa drugoligaša i iskreno se nadamo da će dečki uz pomoć iskusnih trenera u tom i uspjeti. Uz pomoć uprave kluba, stručnog rada i dobrih rezultata trudimo se da naš rad budemo prepoznatI od strane mlađe populacije, te na taj način privučemo još veći broj djece u našu školu nogometa. Cilj nam je stvoriti kvalitetne igrače koji će u budućnosti biti seniorski prvotimci. Zahvaljujemo se roditeljima na podršci i ovim ih putem pozivamo da nas i dalje u još većem broju prate na utakmicama rekao je voditelj ŠN NK Dugo Selo Igor Kovačević.

Tomislav Špoljarević


19. veljače 2014. godine

Forum žena SDP Dugo Selo – aktivizam na svim poljima

 

„Položaj žena u Hrvatskoj“, bila je tema sinoćnje izvještajno-tematske skupštine Foruma žena SDP-a Dugo Selo kojoj su nazočile članice Foruma na čelu s njihovom predsjednicom Sofijom Štefanac Klobučar. Skup članica pozdravio je i predsjednik dugoselskog SDP-a Aleš Vokurka zahvalivši im se, poimence svakoj članici, za sav njihov angažman u brojnim aktivnostima, stranačkim, tako i u organizaciji njihovih događanja. „Forum radi iznimno dobro, gotovo idealistički, što je za naš lokalni nivou iznimno dobro“, istaknuo je Vokurka. Između ostalog, najavio je kako ih očekuje dosta posla – izbori za EU parlament i izbori za Vijeća mjesnih odbora na području Grada Dugog Sela. „S obzirom da SDP uvažava rodnu ravnopravnost i jedina je politička stranka koja u Gradskom vijeću Grada Dugog Sela ima vijećnicu u svojim redovima, ujedno i jedinu vijećnicu među 17 gradskih vijećnika“, ističe Vokurka, „nadam se kako će se više naših kolegica uključiti u sastavljanje lista za liste za Vijeća mjesnih odbora“. 

Uz glavnu temu same skupštine predsjednica Štefanac Klobučar održala je prezentaciju u kojoj je iznijela trenutne podatke o stanju i položaju žena u hrvatskom društvu. Tako, recimo, žene su i dan danas potplaćene u odnosu na iste poslove koje obavljaju muškarci. Najviše žena zaposleno je u prosvjeti (Hrvatska ima najviše učiteljica u osnovnom školstvu u Europi!), te u zdravstvu (što je država bogatija, u zdravstvu je više zaposlenih muškaraca). Uz Makedoniju, Hrvatska je jedina zemlja u EU koja ima manje od 10 posto žena (ukupno 8 posto) koje skraćeno rade jer su majke (Nizozemska ima najviši postotak). Svaka 10-ta žena u HR starija od 30 godina nije vjenčana. Svaka 10-ta žena starija od 45 godina u Hrvatskoj nije rodila, samo su neki od podataka iznijeti u prezentaciji. 
Potom je usvojeno izvješće o radu za 2013. godinu, tijekom koje su članice Foruma organizirale književnu večer, posjetu najstarijoj građanki Dugog Sela, radionice na temu ženski aktivizam, javna tribina o aktivnim mjerama zapošljavanja, humanitarni koncert za Josipa uz ostale stranačke aktivnosti koje su obilježile proteklu izbornu godinu. U ovoj godini sudjelovale su u skupu „Noć muzeja bez muzeja“ koji se održao ispred zgrade starog Doma zdravlja u Dugom Selu, a povodom nadolazećeg Međunarodnog dana žena planirana je izložba slika članica Likovne udruge Dugo Selo. U travnju sudjelovat će u akciji „Kupimo omiljeni cvijet Ane Rukavine“ koja će se ove godine održavati na nivou države, a cjelokupni prihod od prodaje tulipana, te bedževa i silikonskih narukvica s logom Zaklade, bit će doniran Zakladi Ana Rukavina.

 

I.G.O.


Dugoselske srednjoškolke briljiraju u sportu, novinarstvu, znanju

 

Iz Srednje škole Dugo Selo stižu vijesti o izvrsnim i hvalevrijednim rezultatima njihovih učenika, odnosno učenica. Dugoselske srednjoškolke sudjelovale su na Županijskom natjecanju u futsalu koje je održano je 28. siječnja u Dugom Selu. Nastupile su ekipe SŠ Jastrebarsko, SŠ ETUŠ Samobor, SŠ Ekonomska Velika Gorica, SŠ Ban Josip Jelačić i SŠ Vrbovec. Na pobjedničko postolje stale su upravo Dugoselke, okupljene u ekipi ŠŠD Martin. Druge su srednjoškolke ŠŠD Jastreb i treće ŠŠD Bumbar. Za našu, pobjedničku ekipu igrale su: Josipa Bebek, Kristina Svetec, Ružica Čičak, Sandra Remenar, Martina Vazdar, Ana Pavlić, Antonela Ćavara, Tea Ivak i Antonia Vukšan. Voditeljica je profesorica Mirjana Prelec. 

Početkom veljače u Posavskim Bregima održana je i Županijska smotra literarnog, dramsko – scenskog i novinarskog stvaralaštva u kojoj se Srednja škola Dugo Selo predstavila s radovima učenica Patricie Jelušić, Paule Grof, Kristine Kelava i Marije Grgošić te njihove mentorice Ane Pandžić, Biljane Šoltes i Marine Mihaljević. Paula Grof, učenica 3. ekonomskog razreda, izvela je monolog iz predstave „Važno je zvati se Ernest“. Literarnim radovima predstavile su se učenice Kristina Kelava i Marija Grgošić, a Patricia Jelušić, kao glava urednica, predstavila je školski časopis „Marteen“. Odlukom članova povjerenstva na državnoj smotri LiDraNo u konkurenciji tri najbolja školska časopisa Hrvatske predstavit će se upravo dugoseski „Marteen“! Čestitamo i sretno! 
Također puno uspjeha na Županijskom natjecanju iz hrvatskog jezika koje će se održati 5. ožujka u Božjakovini želimo Danijeli Mosković i Marineli Blažutić (1.ogA), Doris Ganić (2.ogA), Klari Pejić (3.ogB) te Antoniji Vukoje (4.og).

 

I.G.O.


Dužnosnici Zagrebačke županije na edukaciji o sukobu interesa

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa Republike Hrvatske održalo je jučer u zagrebačkoj Staroj gradskoj vijećnici edukaciju dužnosnika Zagrebačke županije i Grada Zagreba u pitanjima sukoba interesa i podnošenja izvješća o imovinskom stanju. Među čelnicima jedinica lokalne i regionalne uprave s područja Županije bilo je i dugoselsko vodstvo gradonačelnik Stipo Velić sa zamjenicima Vladom Kruhakom i Pavom Jakovljevićem. O temi što je to sukob interesa i kako ga izbjeći, te kako sastaviti i podnijeti izvješće o imovinskom stanju, govorili su predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković, član Povjerenstva Davorin Ivanjek, tajnica Povjerenstva Majda Uzelac i savjetnica u Uredu Povjerenstva Marija Vrhovski. Dosad su takve edukacije provedene u osam županija, a programom su obuhvaćeni gradonačelnici, župani, općinski načelnici i njihovi zamjenici. Sustavno provođenje edukacije državnih, regionalnih (područnih) i lokalnih dužnosnika u pitanjima sukoba interesa, utvrđeno je i kao jedna od mjera Akcijskog plana uz Strategiju suzbijanja korupcije.

AMŠ


U tijeku predaja poreznih prijava

Do kraja veljače rok je za podnošenje godišnjih poreznih prijava, a u dugoselsku ispostavu Porezne uprave do sada je predano 835 prijava, kazala nam je voditeljica Jasminka Hrubi. Lani je predano 3 995 prijava, a ove se godine očekuje manji broj. Prijava se može poslati i poštom. Većih promjena u izradi poreznih prijava na dohodak za 2013. nema u odnosu na prethodnu godinu. Razlika je jedino u tome što se dio poreznih izmjena koje je Vlada donijela početkom ožujka 2012. (novi porezni razredi, povećanje poreznog odbitka, porez na dividendu, oporezivanje inozemnih mirovina) odnosi na cijelu kalendarsku godinu. Na webu Porezne uprave možete pronaći detaljne Upute o sastavljanju i podnošenju porezne prijave.

AMŠ


ŽUPANIJA NE ŽELI DA NJIHOVOM VODOOPSKRBOM UPRAVLJA ZG HOLDING

Prijedlog uredbe Hrvatskih voda, koji je objavljen 14. veljače ove godine, a kojim se regulira pitanje vodoopskrbe na području Zagrebačke županije, ne može se prihvatiti, zaključeno je jučer na sastanku župana Stjepana Kožića i svih gradonačelnika i načelnika s područja županije. Prijedlogom se određuje da većina gradova i općina na području županije spadne pod uslužno područje Grada Zagreba, odnosno Zagrebačkog holdinga. Isključeni su grad Zaprešić i općine Bistra, Brdovec, Dubravica, Jakovlje, Luka, Marija Gorica i Pušća koji spadaju pod uslužno područje Krapinsko-zagorske županije. "Objavljeni konačni Nacrt prijedloga Uredbe znači da bi gotovo svi vodoopskrbni sustavi koji se nalaze na području Zagrebačke županije trebali potpasti pod upravljanje Grada Zagreba i Zagrebačkog Holdinga što je nedopustivo. Isto tako, apsurdno je da gotovo 1/4 stanovnika cijele Hrvatske, oko 1.050.000 ljudi, bude korisnik jednog davatelja vodne usluge, a da su preostale 3/4 podijeljene na 18 uslužnih područja. Ovo također znači da bi i cijena vode po m3 za građane Zagrebačke županije znatno porasla", izjavio je župan Kožić. Rečeno je i kako se ovaj nacrt prijedloga Uredbe, bitno razlikuje od onoga prezentiranog 19.prosinca prošle godine u Hrvatskim vodama. Tom prilikom rečeno je kako bi na području Republike Hrvatske trebalo biti uslužnih područja koliko i županija. Prezentiran je nacrt prijedloga Uredbe o uspostavi uslužnih područja po kojemu je područje Zagrebačke županije posebno uslužno područje, osim grada Samobora, Svete Nedelje te općine Stupnik koji spadaju pod uslužno područje Zagreba, te općine Jakovlje, koja spada pod uslužno područje Krapinsko-zagorske županije. "Takav prijedlog za Zagrebačku županiju bio je prihvatljiv, a sada mogu samo zaključiti da smo bili obmanjeni", poručio je Kožić. Zaključak sastanka je da će se na ovu temu sazvati izvanredna sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije na koju će se pozvati predlagači spornog Nacrta prijedloga Uredbe. Dogovoreno je i da će gradonačelnici i načelnici s područja Zagrebačke županije, zajedno sa županom, formalno uputiti zajedničku primjedbu na objavljeni dokument Ministarstvu poljoprivrede te apelirati na Vladu Republike Hrvatske da se ovakav Nacrt prijedloga Uredbe ne usvoji.

AMŠ18. veljače 2014. godine

Priopćenje Županijskog Stožera zaštite i spašavanja: „Novi vodni val iz Slovenije stiže u četvrtak“

Prema izvješću s izvanredne sjednice Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije održane danas u 15:00 sati, navodi se kako je trenutni vodostaj u Rugvici 816 cm. Maksimum koji se očekuje je 830 cm (+/- 35 cm) kao što su Hrvatske vode prognozirale još jučer. Vodni val putuje prema Dubrovčaku, gdje je trenutni vodostaj 802 cm, a maksimum koji se očekuje i dalje je 825 cm. Podsjećamo, 2010. godine u Rugvici je zabilježen maksimalni vodostaj od 978 cm, a u Dubrovčaku 872 cm. 
Ekipe Hrvatskih voda i vatrogasaca konstantno su na terenu, a 300 vojnika koji su od jutros na Plesu i dalje su u pripravnosti, navodi Županijski Stožer zaštite i spašavanja. Zoran Čavlović iz Hrvatskih voda rekao je kako od 7 sati ujutro radi i Ustava Prevlaka radi rasterećenja savskih voda, međutim kada vodostaj dosegne 390 cm, što se očekuje u večernjim satima, Prevlaka će se morat zatvoriti. 
Situacija je i dalje najkritičnija u Čičkoj Poljani jer je Odransko polje u zadnjih 6 sati naraslo 12 cm. Veliki problem predstavlja i vodni val koji se stvara na Kupi, koji će u četvrtak ponovno utjecati na rast vodostaja Odre, što će se opet odraziti na područje Čičke Poljane i Orla. U prilog ne ide ni vremenska prognoza prema kojoj se na velikogoričkom području u četvrtak prijepodne očekuju nove oborine. 
Osim vodnog vala koji se trenutno kreće prema Dubrovčaku, i onoga na Kupi, u četvrtak, 20. Veljače, oko 14 sati očekuje se ulazak novog vodnog vala iz Slovenije na područje Hrvatske. Prolazak vodnog vala kroz Zagreb očekuje se u večernjim satima, a nizvodno od Zagreba u ranim jutarnjim satima u petak, 21. veljače. 
Na zahtjev načelnika Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije Rudolfa Vujevića sve operativne službe (Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije, Zavod za hitnu medicinsku pomoć Zagrebačke županije, Društvo Crvenog križa Zagrebačke županije, Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije, Policijska uprava Zagrebačka) i dalje su u stanju pripravnosti. Vujević je stanje ocijenio ozbiljnim, osobito za velikogoričko područje. 
Vodostaj Save u Rugvici u 17:00 sati iznosio je 804 cm, te je od 13:00 sati u konstantom padu. Na snazi su još uvijek redovne mjere.

I.G.O.Vodostaj Save u Rugvici iznosi 812 cm

Vodostaj Save u Rugvici u 10 sati iznosi 812 cm, a na snazi su redovne mjere od poplave. Prema izvješću Hrvatskih voda na području Rugvice jučer je poduzeto više zaštitnih mjera. Tako je nadvišen lijevi savski nasip kod Hruščice i zatvoren skelski prelaz i zaštićena splavarska kuća u Oborovu. Zatvorene su dilatacije zaštitnih zidova u Rugvici i Novakima Oborovskim, angažirani su kapaciteti licencirane tvrtke, crpne stanice Oborovo i Ježevo u kontinuiranom su radu. Pregled nasipa provode rukovoditelji dionica i vodočuvarska služba. Na deniveliranim dijelovima u ukupnoj dužini oko 360 m izgrađeni su zečji nasipi od Hrušćice prema Rugvici, a osigurane su dilatacije zaštitnih armiranobetonskih zidova s 1500 vreća s pijeskom. U pripravnosti su sva lokalna DVD društva.

AMŠ


Vodni val u Rugvici očekuje se oko 12:00 sati

Jutros u 8 sati održana je izvanredna sjednica Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije u prostorijama Zagrebačke županije. Vodni val iz Slovenije ušao je u Hrvatsku. Kako je i najavljeno, prolazak vodnog vala područjem uzvodno od Zagreba (Zaprešić, Samobor, Brdovec) prošao je bez posljedica, trenutno prolazi kroz Zagreb, oko 12:00 sati očekuje u Rugvici, a u Dubrovčaku u večernjim satima - rečeno je na sjednici. Trenutne prognoze Hrvatskih voda na razini su onih sinoćnjih. Tako se u Rugvici očekuje vodostaj od 830 cm (+/- 35 cm), a u Dubrovčaku 800 cm (+/- 35 cm). Na spomenutom području već su na snazi izvanredne mjere zaštite od poplave. Podsjetimo, 2010. godine u Rugvici je zabilježen maksimalni vodostaj od 978 cm, a u Dubrovčaku 872 cm. 
Najkritičnije je u Čičkoj Poljani, a stanje se pogoršava jer vodostaj raste gotovo jedan cm svaki sat. Tijekom noći vatrogasci su bili aktivni u Čičkoj Poljani, nadvisivali su nasipe te ispumpavali podrume. 
Brigadir Krešo Tuškan iz Hrvatske vojske rekao je kako je 300 vojnika na Plesu te je spremno pomoći u svakom trenutku. 
Na zahtjev načelnika Vujevića sve operativne službe (Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije, Zavod za hitnu medicinsku pomoć Zagrebačke županije, Društvo Crvenog križa Zagrebačke županije, Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije, Policijska uprava Zagrebačka) i dalje su u stanju pripravnosti. 
Sljedeća sjednica Stožera bit će održana danas u 15:00 sati.

AMŠ


17. veljače 2014. godine

Županijski Stožer zaštite i spašavanja: „Očekuju na s dva vodna vala“

Članovi Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije danas u 16:00 sati održali izvanrednu sjednicu u prostorijama Zagrebačke županije u 16:00 sati. Sjednici su uz redovne članove nazočili i brigadir Krešo Tuškan iz Hrvatske vojske i Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik. Prema informacijama iz Hrvatskih voda prognoze vodnog vala koji bi noćas trebao iz Slovenije ući na područje Hrvatske blaže su od onih predviđenih jučer. 
Andrino Petković iz Hrvatskih voda trenutno stanje ocijenio je stabilnim. Kazao je kako se očekuje val od oko 1600 kubika u sekundi, što znači da neće doći do prelijevanja kanala Jankomir, a samim tim područja Zagrebačke županije uzvodno od Zagreba (Zaprešić, Samobor, Brdovec) prema trenutnim prognozama su sigurna. 
Što se tiče područja nizvodno od Zagreba, tamo su trenutno na snazi redovne mjere zaštite od poplave. Vodni val očekuje se noćas u Jesenicama oko 23:00 sata, u Rugvici, u utorak 18.02. oko 12:00 sati, a u Dubrovčaku u utorak tijekom večeri. Prema trenutnim prognozama Hrvatskih voda očekuje se proglašenje izvanrednih mjera zaštite od poplave. Naime, u Rugvici se očekuje vodostaj od 830 cm (+/- 35 cm), a u Dubrovčaku 800 cm (+/- 35 cm). Podsjetimo, 2010. godine u Rugvici je zabilježen maksimalni vodostaj od 978 cm, a u Dubrovčaku 872 cm. Petković je naglasio kako je sav potreban materijal danas tijekom dana dovezen na potrebne lokacije te da se stanje prati iz sata u sat. 
Važno je napomenuti da osim spomenutog vodnog vala, u četvrtak 20. veljače očekuje se još jedan vodni val. Hrvatske vode nabavljaju dodatni materijal, a vreće stižu i iz Slovenije i Mađarske. 
Načelnik Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije Rudolf Vujević kazao je kako su uz vatrogasce, koji su konstantno na raspolaganju, u pričuvi i oružane snage. Brigadir Tuškan najavio je da će već sutra u 8:00 sati na Plesu biti 300 vojnika koji će, ukoliko bude potrebe, biti na raspolaganju. Josip Novosel iz Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije zahvalio se vatrogascima iz ostalih hrvatskih županija koji svaki dan nude svoju pomoć. Na zahtjev načelnika Vujevića sve operativne službe (Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije, Zavod za hitnu medicinsku pomoć Zagrebačke županije, Društvo Crvenog križa Zagrebačke županije, Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije, Policijska uprava Zagrebačka) i dalje su u stanju pripravnosti. 
Sljedeća sjednica Stožera bit će održana sutra, u utorak 18. veljače u 8:00 sati u prostorijama Zagrebačke županije. Inače, načelnik Stožera Vujević obišao je danas velikogoričko područje, a nazočio je i sjednici Stožera zaštite i spašavanja Velike Gorice koji se održao u Čičkoj Poljani.

I.G.O.


Proglašena elementarna nepogoda u općini Rugvica

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić proglasio je elementarnu nepogodu za područje Vrbovca, Velike Gorice te općina Rugvica i Pokupsko nastalu 11. 12. i 13. veljače 2014. godine zbog iznimno velike količine kiše koja je rezultirala poplavama. 
U općini Rugvica u katastarskim općinama Hrušćica, Okunšćak, Rugvica, Novaki Oborovski, Oborovo, Leprovica i Ježevo uslijed poplave zbog izlijevanja potoka Črnec i drugih melioracijskih kanala u zaobalju Save, uništeni su objekti i poljoprivredne površine. 
Poplave u Vrbovcu uzrokovale su oštećenje stambenih objekata u katastarskim općinama Brčevec, Luka, Lonjica Žunce, Peskovec, Pirakovec i Poljanski Lug. Ujedno, poplava je uzrokovala i zagađenje bunara na cijelom područja Vrbovca, uništene su kulture i poljoprivredni usjevi kao i gospodarski objekti. 
U Velikoj Gorici u naseljima Ogulinec, Buševec, Mraclin, Okuje, Rakitovec, Turopolje, Čička Poljana, Jagodno, Kuče, Ribnica i Petrovina poplave su uzrokovale štete na poljoprivrednim površinama te gospodarskim i stambenim objektima. U općini Pokupsko zbog izlijevanja Kupe nastale su štete na poljoprivrednim kulturama te gospodarskim i stambenim objektima u naseljima Lijevi Štefanki, Auguštanovec, Lijevi Degoj i Pokupsko. Poplava je uzrokovala otežano prometovanje na državnim, županijskim i lokalnim cestama, a aktivirano je i nekoliko klizišta. 
U svim spomenutim jedinicama lokalne samouprave (JLS) poplave su uzrokovale znatnije poremećaje za gospodarski život te stanovništvo na tim područjima. 
Nakon Županove Odluke o proglašenju elementarne nepogode, općinska i gradska povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda dužna su u zakonskom roku izvršiti procjenu šteta i istu upisati u Registar šteta za poljoprivredu, koji je u primjeni od 2. siječnja 2014. godine, a za građevinske objekte i ostale štete dostaviti izvješće Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda.

AMŠ


Vodeni val iz Slovenije očekuje se u utorak

Izvanredna sjednica Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije održana je jučer u prostorijama Zagrebačke županije u 18:00 sati. 
Prema informacijama iz Hrvatskih voda, danas u tijeku prijepodneva u Sloveniji se očekuju pojačane padaline radi kojih će doći do povećanja vodostaja rijeka. Iz tog razloga, u utorak, 18. 02. očekuje se ulazak vodenog vala iz Slovenije na područje Hrvatske. 
Uz župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića sjednici su nazočili i predstavnici Velike Gorice, Ivanić-Grada te općina Križ, Orle i Rugivce s obzirom da najavljeni vodeni val može ugroziti upravo spomenuta područja. 
Načelnik Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije Rudolf Vujević istaknuo je kako vrijeme do dolaska vodenog vala treba iskoristiti za pripremu terena, dostavu materijala te po potrebi angažiranja dodatnih snaga. Ukoliko bude potrebno zatražit će se i pomoć oružanih snaga. 
Zoran Marković iz Hrvatskih voda kazao je kako trenutne prognoze vodostaja nisu alarmantne, ali da će se detaljnije informacije znati sutra ujutro. 
Župan Stjepan Kožić zahvalio se ljudima koji su već danima na terenu, a osobito vatrogascima koji su maksimalno angažirani. Tražio je da se na teren čim prije dostave dodatne vreće i pijesak. 
Na zahtjev načelnika Vujevića sve operativne službe (Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije, Zavod za hitnu medicinsku pomoć Zagrebačke županije, Društvo Crvenog križa Zagrebačke županije, Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije, Policijska uprava Zagrebačka) i dalje su u stanju pripravnosti. 
Sljedeća sjednica Stožera bit će sazvana u ponedjeljak, čim se iz Hrvatskih voda dobiju detaljnije informacije o prognozama vodostaja.


Veliki uspjeh juniora Taekwondo kluba Dugo Selo

 

Juniori Taekwondo kluba Dugo Selo nastupili su 15. veljače na turniru" Istra kup "u Puli i ostvarili najbolji rezultat do sada u kategoriji juniora. Marin Orlović, Anto Ćurić, Katarina Drmić i Ivan Drmić osvoji su prva mjesta u svojim kategorijama , a brončanu medalju osvojio je Teo Baumgartner. 
Ekipno su naši juniori također osvojili prvo mjesto, a trener Hong ističe da je to dobar početak sezone te da će se dobri rezultati nastaviti i na službenim natjecanjima, od kojih je prvo rasporedu, 8. prvenstvo Zagrebačke županije koje će se u organizaciji Taekwondo kluba Dugo Selo održati 1. ožujka u Gradskoj sportskoj dvorani.

 

JKB

 

37. Memorijalni stolnoteniski turnir "Đuro Dubenik"

 

ANTONELA PAPAK OSVOJILA "ĐURU"

 

U organizaciji Stolnoteniskog športskog kluba Dugo Selo u Gradskoj športskoj dvorani u Dugom Selu, tijekom proteklog vikenda odigran je 37. Memorijalni stolnoteniski turnir "Đuro Dubenik". Turnir je održan pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije i Grada Dugog Sela, a ove je godine okupio 445 igračica i igrača iz 64 kluba iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Turnir je otvorio predsjednik Gradskog viječa Grada Dugog Sela Željko Ivaniček uz prisustvo pročelnika za financije Zagrebačke županije Ivice Bošnjaka, pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Dugog Sela Veljka Bertaka, potpredsjednika ZŠU i SZŽ Zlatka Lasana i predsjednika Zajednice športskih udruga Grada Dugog Sela Branka Deronje te članova obitelji pokojnog Đure Dubenika. 

STŠK Dugo Selo je nastupio s 27 igračica i igrača. Najveći uspjeh ostvarila je Antonela Papak koja je u kategoriji najmlađih kadetkinja osvojila prvo mjesto. Antonela je uz sjajnu igru na putu do zlatnog odličja pobijedila redom prve tri igračice s rang liste Hrvatskog stolnoteniskog saveza te pokazala da uz iznimnu borbenost već sad ima i veoma dobro stolnotenisko znanje. 
U kategoriji kadetkinja Ana Murat je osvojila odlično drugo mjesto. Muški dio ekipe je uspio izboriti četiri treća mjesta. Luka Dragun osvojio je treće mjesto u kategoriji najmlađih kadeta, Mislav Martinek u kategoriji kadeta a Tomislav Nagy i Matej Murat su ravnopravno podijelili treće mjesto u kategoriji juniora. 
Posebnu nagradu za najmlađeg igrača na turniru osvojio je Andrej Papak. 
Ukupno gledajući, sa šest osvojenih postolja STŠK Dugo Selo je među najuspješnijim klubovima 37. Memorijala "Đure Dubenika".

 

Z.P.


14. veljače 2014. godine

Stožer za zaštitu i spašavanje Dugog Sela: Kritične 
točke nasip Zeline i kanal Črnec

 

Na današnjem sastanku članovi Stožera za zaštitu i spašavanje, rezimirali su događanja i aktivnosti vezane za poplavu. "Odrađen je dobar posao, nema neke velike štete, moglo je biti i gore, dosta toga je spašeno", kazao je načelnik Stožera Vlado Kruhak. Angažirane su bile sve raspoložive snage Vatrogasne zajednice Grada Dugog Sela, koje su ljudstvom i tehnikom intervenirale na kriznim točkama i pomagale građanima. Mobilizirani su i raspoloživi zaposlenici i tehnika tvrtki u vlasništvu Grada koji su se uključili u punjenje vreća s pijeskom radi izrade zečjih nasipa na najugroženijim područjima. Na prokapanju potrebnih kanala i čišćenju začepljenih šahtova na terenu su radili i zaposlenici te strojevi tvrtki koje su uključene u Plan zaštite i spašavanja i koje inače izvode radove za Grad. Policija je kontrolirala promet te osiguravala krizne točke na prometnicama. S obzirom na neke probleme s kojima su se suočavali na terenu primijećeno je kako bi trebalo provesti reviziju postojećeg Plana procjene, poboljšati operativni plan, definirati kontrolne točke, a prioritete odrediti na osnovu informacija s terena. Problem je i ingerencija nad nekim objektima, primjerice prilikom raskopavanja mostova koji su u nadležnosti ŽUC-a. Stožerni načelnik Kruhak izvijestio je o poplavljenim točkama, poduzetim mjerama te o sljedećim koracima kako bi se spriječilo isto u budućnosti. Alarmantno je bilo u Donjem Dvorišću, neposredno iza mosta, gdje je rijeka Zelina prelijevala nasip. Razlog je što nasip nije izdržao, a za što će se uputiti dopis Hrvatskim vodama. Zelina je ugrozila nekoliko kuća i poplavila glavnu prometnicu. Kritična točka je i kanal Črnec koji se zatvara kada se Ustava Prevlaka otvori, te sva voda ostaje u kanalu. Zbog toga se diže nivo vode, a dugoselsko područje postaje akumulacija. Problem je i mješoviti sustav kanalizacije koja bi se trebala oteretiti nakon što pročistač proradi. Rekordan broj padalina te otopljeni snijeg podigao je i razinu Kašine zbog čega je došlo do plavljenja u Prozorju. Ogromna količina vode koju je taj tok slio u spojni kanal Zeline nije mogao proći, a njegov je kapacitet inače 95 kubika vode/s. No, kako se taj kanal brzo puni, tako i brzo otiče. Kanalizacija je problem što je poplavljen centar grada odnosno ulice Mihanovićeva i Zorićeva. Da li se radi o začepljenju ili neadekvatnom kapacitetu profila cijevi, provjerit će DUKOM. Poplava je bila u Kažotićevoj kod Zagrebačke banke koja bi trebala ugraditi nepovratni ventil, interveniralo se kod Plodina na potezu Dubrava, a za što postoji projekt zaštite od oborinskih voda, a koji bi se trebao financirati uz sredstva Hrvatskih voda. Voda se na tom potezu prelijevala i preko Starčevićeve ulice. U Kopčevcu se digla razina potoka, no daljnje izlijevanje je spriječeno radom prepumpne stanice. U Andrilovcu su problemi nastali zbog zatrpanih putnih graba, a isto je bilo i u Bjelovarskoj, Jezerskoj, Šašecu. U Maloj Ostrni poplavljeno je područje izvan naselja, a detektiran je problem crijevnih propusta. Poplava je bilo i u Sajmišnoj (kod male rampe), poduzetničkoj zoni, Topolju, Benceku. Voda se povlači, a nakon što se skroz povuče bit će moguće vidjeti posljedice, popisati štetu i procijeniti je. Također, uzeti su uzorci vode za piće i na kontrolnim točkama i na kritičnim mjestima te je ustanovljeno da je voda ispravna za piće. Ispitivanje je obavio laboratorij "HRVATSKOG VETERINARSKOG INSTITUTA ZAGREB- VETERINARSKI ZAVOD KRIŽEVCI".

 

AMŠ


13. veljače 2014. godine

 

Poplave u Brckovljanima

 

Problemi rijeka Zelina i slab sifon u GZ

 

U Brckovljanima je velika količina oborina uzrokovala poplavu u Božjakovini gdje se izlila rijeka Zelina. Poplavljena su dvorišta, vrtovi i podrumi kuća. Zelina se prelila preko nasipa, a nadirala je najviše na ulegnuću koje je nastalo na oko 100 metara od mosta. S vodom su se borili i Lupoglavci koji su zajedno s vatrogascima pokušavali zaštiti svoje objekte. "Moglo je biti i puno gore. Gospodarska zona je skroz poplavljena, nastalo je akumulacijsko jezero, a zbog sifona koji nema kapacitet za prihvaćanje tolike količinu vode iz četiri kanala. Isto se dogodilo i za prošlogodišnje poplave, a rješavanje problema je značajnija investicija", kazao je načelnik Brckovljana Željko Funtek. Jučer su postavljene vreće s pijeskom. Voda se tamo trenutno povlači, no sporo. Na teren izlaze ekipe Hrvatskih voda koje će pumpama preusmjeriti vodu u kanal Lonja - Česma. Između pruge i kanala, poplavljena su i polja te je značajna šteta na poljoprivrednim kulturama. Aktivan je Stožer za zaštitu i spašavanje, interventne ekipe su na terenu, stanje se smiruje, štete se zbrajaju, a 90 posto posla obavili su vatrogasci DVD-ova u sastavu VZO Brckovljani.

 

 

 

AMŠ

OŠ J.Zorića i Ivana Benkovića uspješne na Županijskoj smotri LiDraNo 2014.

 

Dugoselska OŠ Josipa Zorića i ove se godine natjecala u kategoriji školskih listova na Županijskoj smotri LiDraNo 2014. koja je održana u ivanićgradskoj OŠ Đure Deželića. Treći broj lista Joško dobio je odlične kritike i pohvale te je predložen na Državnu smotru. Prosudbena komisija u sastavu: Ivana Sučić, novinarka HRT-a, Đurđa Beraković, novinarka HINE, i Dubravka Antunica Jelinčić, profesorica hrvatskoga jezika, osobito su pohvalile razradu ovogodišnje teme broja Budućnost, koncept i raspored rubrika, sadržajnost i prisutnost svih novinarskih formi te dizajn naslovnice. Na Smotri su sudjelovale učenice Dora Akmačić, 7. b, kao glavna urednica lista, Lucija Matešić, 7. b, novinarka lista, učiteljica hrvatskog jezika i voditeljica skupine Radoznali reporteri Dragana Radovan, učitelj informatike Krešo Urek i školska knjižničarka Lada Grdan. 
I učenici OŠ Ivan Benković predstavili su se na Županijskoj smotri. Osmaš Luka Svaguša, koji je nastupio u kategoriji pojedinačnog scenskog nastupa, plasirao na državnu razinu monologom Moji davni snjegovi Gorana Tribusona. U kategoriji literarnog izraza sudjelovala je Dora Zorić.

 

AMŠ


Sutra izložba slika Ivice Kovača u Zagrebu

Sutra 14. veljače u zagrebačkoj "Galeriji 8", Hatzova 8, svoje će slike izložiti Dugoselac Ivica Kovač. Ovaj samouki slikar do sada je izlagao u Vukovaru, Đakovu i Zagrebu, a ovo mu je 5. samostalna izložba. Omiljena mu je tehnika ulje na platnu, motivi su pejzaži koje odlikuje živost boja u kompoziciji s realnim odrazom na platnu. Nazivi nekih slika suMost i livada, Uvala, Prid nevrime, Matehorn… Stoga svakako svratite i provedite Valentinovo na njegovoj izložbi koja počinje u 19 sati. Organizator izložbe je Udruga umjetnika "Vjekoslav Majer".

AMŠ12. veljače 2014. godine

Obavijest Zavoda za javno zdravstvo zagrebačke županije

Podsjećamo i kako su iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije upozorili stanovnike da postoji opasnost od onečišćenja bunara i lokalnih vodovoda uslijed nadiranja voda. Stanovnici se mole da bistru vodu iz bunara ili lokalnih vodovoda prije konzumiranja ili pak napajanja životinja prethodno prokuhaju. Prokuhanu vodu treba ohladiti i odmah konzumirati, ili je nakon prokuhavanja treba spremiti u hladnjak kako ne bi došlo do razvoja određenih bakterija. Ukoliko je voda zamućena ne smije se konzumirati niti nakon prokuhavanja budući da se prokuhavanjem ne uništavaju kemijske tvari koje su dospjele u vodu. Prema saznanjima Stožera, voda iz javnih vodovoda nije zagađena i može se nesmetano konzumirati.


Stožer zaštite i spašavanja Zagrebačke županije

U 18:00 sati održana je nova sjednica Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije. 
Zoran Marković iz Hrvatskih voda izvijestio je kako se stanje na području Vrbovca normalizira, a voda se povlači i na velikogoričkom području. Međutim, na velikogoričkom području noćas se očekuje vodeni val iz Slovenije stoga postoji mogućnost uvođenja izvanrednih mjera zaštite od poplave. Na terenu je raspoloživa mehanizacija komunalnih tvrtki, a djelatnici Hrvatskih voda i vatrogasci su spremni reagirati u slučaju potrebe. 
U prostorijama Zagrebačke županije organizirano je cijelonoćno dežurstvo članova Stožera zaštite i spašavanja kako bi se kontinuirano mogle zaprimati informacije s terena. Ujedno, sve operativne službe (Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije, Zavod za hitnu medicinsku pomoć Zagrebačke županije, Društvo Crvenog križa Zagrebačke županije, Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije, Policijska uprava Zagrebačka) u stanju su pripravnosti. 
Načelnik Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije Rudolf Vujević apelirao je na Vladu RH i Hrvatske vode kako se aktivnosti oko gradnje nasipa na području Zagrebačke županije moraju intenzivirati jer se poplave u posljednjih nekoliko godina sve češće događaju. 
Inače, tijekom dana župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i načelnik županijskog Stožera Vujević obišli su poplavljena područja Vrbovca i Velike Gorice te su nazočili sjednicama lokalnih stožera zaštite i spašavanja.

AMŠ

 

Obilne kiše poplavile dijelove grada:

 

STOŽER ZA ZAŠTITU I SPAŠAVANJE STALNO ZASIJEDA

 

Obilne kiše koje su tijekom jučerašnjeg dana zadesile dugoselsko područje prouzrokovale su mnoge probleme. Na više mjesta otežano je funkcioniranje prometa zbog poplavljenih prometnica, poplavljene su javne i privatne površine, a u nekoliko zgrada poplavljeni su i podrumi te nekoliko kuća u rubnim dijelovima grada. Čim se vidjelo da nastaju problemi na kriznim mjestima intervenirali su dobrovoljni vatrogasci, no tijekom dana takvih je mjesta bilo sve više pa je u popodnevnim satima, po prvi puta u svom mandatu radi kriznog stanja, sazvan Stožer za zaštitu i spašavanje na čijem je čelu zamjenik gradonačelnika Vlado Kruhak. 
Članovi stožera izvješćeni su od strane komunalnih redara o stanju na terenu te su donijeli zaključke o djelovanju tijekom poslijepodneva i noći, ali, s obzirom da vremenske prognoze najavljuju i daljnje padaline, odlučeno je da stožer zasjeda stalno, odnosno do okončanja opasnosti. 
Zaključeno je da se angažiraju sve raspoložive snage Vatrogasne zajednice Grada Dugog Sela, kako ljudstvo tako i tehnika te pomažu građanima na kriznim točkama. Također je odlučeno da se odmah mobiliziraju i raspoloživi zaposlenici i tehnika tvrtki u vlasništvu Grada te da se uključe u punjenje vreća s pijeskom radi izrade zečjih nasipa na najugroženijim područjima. Policija se pak uključila na način da upozorava i osigurava krizne točke na prometnicama, a predsjednik VZG Dugo Selo Zvonko Novosel Dolnjak predložio je i da se iz vodovodnog sustava na nekoliko mjesta uzmu uzorci vode i daju na ispitivanje radi njihove kvalitete. Na prokapanju potrebnih kanala i čiščenju začepljenih šahti na terenu su radili i zaposlenici te strojevi tvrtki koje su uključene u Plan zaštite i spašavanja i koje inače izvode radove za Grad.

 

 

 

Nenad Haleuš Mali


U DONJEM DVORIŠĆU NAJALARMANTNIJE

 

Nastavak padanja kiše tijekom noći i jutra, kao i povećani vodostaj Zeline doveli su jutros do novih problema s poplavama na području Grada Dugog Sela. Naime, tijekom jutra rijeka Zelina je, neposredno iza mosta u Donjem Dvorišću, počela prelijevati nasip i poplavila dio naselja Donje Dvorišće, ugrozivši pri tom i nekoliko kuća te poplavivši u jednom dijelu i glavnu prometnicu kroz to mjesto. Stožer za zaštitu i spašavanje Grada Dugog Sela odmah je na to područje uputio pojačane snage ljudstva i tehnike te su se, kako saznajemo od njegovog načelnika Vlade Kruhaka, oko kuća počeli graditi zečji nasipi, a strojevi su u relativno kratkom vremenu uspjeli utvrditi dio nasipa gdje se Zelina prelila pa je do podneva spriječeno dalnje nadiranje vode. Na ostalim dijelovima Grada stanje nije toliko alarmantno kao jučer, a ekipe Stožera cijelo su vrijeme na terenu i saniraju posljedice. 
O obimu padalina svjedoči i činjenica da su se sva tri jezera na Ciglani spojila u jedno te da je poplavljen i dio rekreacijskog parka ŠRD-a Dugo Selo.

 

 

 

Nenad Haleuš Mali


U Rugvici Sava raste, problem kanal Črnec

Vodostaj Save u Rugvici i dalje raste, u 14 sati izmjereno je 758 cm, a na snazi su redovne mjere. U Zagrebu su također proglašene redovne mjere, a vrh vodenog vala očekuje se navečer kada bi Sava mogla doseći 410 cm. Za rugvičko područje generalno problem ne bi trebala biti Sava, ne očekuju se veći problemi, problem je kanal Črnec i melioracijski kanali, rekao nam je načelnik Općine Ivan Remenar. Voda se iz novog korita prelila u staro te je poplavljena Posavska ulica u Črncu Dugoselskom u duljini od oko 500 metara. Ujutro su izgrađeni zečji nasipi. Gotovo su sva naselja u problemima. U Oborovu kod pumpne stanice voda plavi na desnu stranu, poplavljena su poljaima s poljoprivrednim kulturama. U Novom Svibju problem su putne grabe. Pod vodom su vrtovi, dvorišta, podrumi stambenih objekata u mnogim naseljima. U Savskom Nartu, u kanalu koji je spojen sa Savom raste nivo vode. Na terenu su ekipe Vodoprivrede i vatrogasci s pratećom mehanizacijom, voda se ispumpava i preusmjerava sa zaobalja. DVD-ovi, osim na kritičnim točkama interveniraju i na pozive ljudi čiji su objekti poplavljeni. Promet se odvija otežano, potreban je veliki oprez i na lokalnim i na županijskim cestama.

AMŠ


Izvanredna sjednica Stožera za zaštitu i spašavanje Zagrebačke županije

U 7:00 sati održana je izvanredna sjednica Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije. 
Uslijed obilnih kiša, topljenja snijega, rasta podzemnih voda te začepljenih kanala na više lokacija na području Zagrebačke županije (gradova Velika Gorica, Vrbovec, Ivanić-Grad, Dugo Selo, Sv. Ivan Zelina te općina Gradec, Rakovec, Farkaševec, Pisarovina, Orle, Pokupsko, Brckovljani) došlo je do plavljenja. 
Stanje na području Vrbovca i dalje je ozbiljno, osobito u naselju Luka, a naselju Brčevec može se prići cestom, što jučer nije bio slučaj. Zoran Marković iz Hrvatskih voda istaknuo je i kako je najkritičnije na velikogoričkom području tj. u Petrovini, Mraclinu i Čičkoj Poljani. Na većini ugroženih lokacija na području Zagrebačke županije na snazi su redovne mjere obrane od poplave, a jutros u 5:12 sati proglašeno je izvanredno stanje na zaštitnoj vodnoj građevini u Poljanskom Lugu. Tamo je u 7 sati izmjeren maksimalni vodostaj ikad od 622 cm. 
Damir Pilčik iz Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Zagreb te Josip Novosel iz Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije istaknuli su kako su iznimno zadovoljni s aktivnostima lokalnih snaga i vatrogasaca. 
Iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije upozoravaju stanovnike da postoji opasnost da je uslijed nadiranja voda došlo do onečišćenja bunara i lokalnih vodovoda. Stanovnici se mole da bistru vodu iz bunara ili lokalnih vodovoda prije konzumiranja ili pak napajanja životinja prethodno prokuhaju. Prokuhanu vodu treba ohladiti i odmah konzumirati, ili je nakon prokuhavanja treba spremiti u hladnjak kako ne bi došlo do razvoja određenih bakterija. Ukoliko je voda zamućena ne smije se konzumirati niti nakon prokuhavanja budući da se prokuhavanjem ne uništavaju kemijske tvari koje su dospjele u vodu. Prema saznanjima Stožera, voda iz javnih vodovoda nije zagađena i može se nesmetano konzumirati. 
Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i načelnik Stožera zaštite i spašavanje Zagrebačke županije Rudolf Vujević obići će danas u 11:00 sati najkritičnije lokacije ne području Vrbovca, a u 13:30 sati područje Velike Gorice. 
Sljedeća sjednica Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije zakazana je danas u 18:00 sati.

AMŠ


Predavanje "Istražite svijet psihologije" 19. veljače u OŠ Rugvica

Sljedeći tjedan, od 17. do 23. veljače, trajat će 7. tjedan psihologije. Tako će se u OŠ Rugvica 19. veljače s početkom u 18 i 30 održati predavanje "Istražite svijet psihologije". Predavačica je Ksenija Novinc mag.psych., član Psihološke udruge za educiranje, savjetovanje i istraživanje "Istraži Me" te autor na istoimenom portalu www.istrazime.com
Psihologija je mlada znanost koja intrigira mnoge umove. Zanimljiva je mladima i starima. Pruža uvide u zakutke ljudskog uma i ponašanja. Međutim, isto tako postoje brojne zablude i mitovi o psihologiji. Predavanjem "Istražite svijet psihologije" nastojat će, na pristupačan način, razjasniti brojna područja psihologije i razbiti neutemeljene, a uvriježene, mitove. Neka od pitanja koja ćemo rasvijetliti su "Što je to psihologija?", "Što rade psiholozi?", "Jesu li psiholozi samo za l(j)ude?", "Koja je razlika između psihologa i psihijatra?" "Koriste li ljudi samo 10% mozga?" te mnoga druga. Kroz praktične i svakodnevne primjere prikazat ćmo na koje sve načine psiholog može pomoći. Predviđeno trajanje predavanje je 45 minuta plus još 15 minuta za pitanja publike. Na predavanje su pozvani svi zainteresirani neovisno o dobi, spolu, zanimanju…

AMŠ


11. veljače 2014. godine

Poplavljen centar Dugog Sela

Zbog obilate kiše koja pada na Dugo Selo, poplavljeni su kolnici i pločnici u središtu grada te se promet odvija otežano. Ekipa gradske komunalne službe i predstavnici ŽUC-a obilaze kritične točke, a sanacija je u tijeku. Na terenu je i DUKOM-ova interventna ekipa. Kako je kazao Davor Miljanović, voditelj Odsjeka za komunalne i stambene djelatnosti, u kratkom je vremenu napadala velika količina oborina koju profili cijevi kanalizacijskog sustava ne mogu primiti. Osim prometnica voda je poplavila i neke stambene objekte u prizemlju, a posebice podrume. Vatrogasci DVD-ova Dugo Selo i Andrilovec također su na terenu, a intervenirali su u ulicama Mihanovićeva, Bencek, Miroslava Krleže, Marina Držića, Kažotićevoj. Prestanak oborina očekuje se tek sutra krajem dana.

 

 


NOVA GOSTOVANJA AUTO KLUBA "OFF ROAD"

 

Auto klub "Off road" Rugvica privlači sve više zaljubljenika u automobile i sve one koji žele osjetiti adrenalin i uzbuđenje. Sve je više naših gostovanja i susreta sa drugim auto i moto klubovima diljem lijepe naše. 
Nakon gostovanja u Bedekovčini o kojem smo prethodno pisali, nastupili smo i na autocross utrci u Šemnici pored Radoboja. Iako smo se vratili bez nagrada, bio je to lijep dan proveden u lijepom nam Zagorju. Utrku u Šemnici je odvozio Miro Močiljanin - Vragec koji je usprkos prevrtanju i poteškoćama uspješno završio utrku na 4. mjestu. Pored auto-cross utrke u Šemnici, održale su se i motocross utrke koje su izazivale veliko zadovoljstvo velikog broja okupljenih. 
U listopadu prošle godine posjetili smo i dječji vrtić "Didi" u Rugvici. Cilj susreta je bio edukacija djece o auto sportu i načinima zaštite i zaštitnim pomagalima. Djeca su na sveopće zadovoljstvo razgledavala naš automobil koji je prilagođen za auto-cross utrke i isprobavala zaštitnu opremu i pomagala. Svoj zainteresiranoj djeci smo poklonili zahvalnicu sa slikama u vozilu i sa našim profesionalnim vozačem Mirom Močiljaninom - Vragecom. 
Zadnje gostovanje u 2013-toj bilo je u Požegi. Ugostio nas je auto-moto kluba "Velika" iz Požege. Bilo je to sjajno gostoprimstvo i utrka. Iako se način vožnje i staza razlikuju od onih na koje smo navikli ali uspješno smo završili utrku koju je odvozio naš predsjednik Tomislav Jambrišak. 
U Novu godinu ušli smo sa velikim planovima i očekivanjima. U lipnju ove godine organizirat ćemo auto-cross utrku na području naše općine - na stazi koja se trenutno priprema. Sa organizacijom smo već počeli a pred nama je još dosta posla. Želimo uvesti tradiciju kako bi svake godine u lipnju bila auto-cross utrka na našem području. 
Udruga za sada broji 30-ak članova a broj polako raste iz mjeseca u mjesec. Ovim putem pozivamo sve zainteresirane da se učlane i osjete čari auto sporta.

 

 

 

T.J.


10. veljače 2014. godine

 

Skupština DVD-a Prozorje održana u novom Domu

 

Realan plan za 2014. godinu

 

Nakon godina podstanarstva, DVD Prozorje održalo je ove subote, 8. veljače, redovnu skupštinu u svom Vatrogasnom domu. Otvorio ju je predsjednik DVD-a Željko Dujan, a zapovjednik Igor Grgošić izvijestio je o prošlogodišnjem radu. Među aktivnostima je registracija prikolice, obilaženje skupština prijateljskih DVD-ova, proslava Praznika rada, mimohod u Mariji Bistrici, sudjelovali su u obilježavanja zaštitnika sv. Florijana. Društvo je bilo dio i obilježavanja 120. godišnjice dugoselskog društva, a tada su ugostili i goste iz Francuske. Intervenirali su na požarištu u Andrilovcu, bili sudionici u vježbama, natjecanjima na više kupova - Laktec, Trebovec, Glavničica… Nisu izostali ni dobri rezultati, primjerice na Kupu sv. Florijana u Ostrni osvojili su 4. mjesto u kategoriji brzinske vježbe. Prisustvovali su sastancima zapovjedništva, prolazili tečajeve i liječničke preglede. Trenutno Društvo broji 67 članova. Po blagajničkom izvješću ukupni prihodi u prošloj godini bili su 51.658 kuna, a rashodi 40.886 kuna. U 2014. godini financijski plan iznosi 31.000 kuna. Registracija vozila i prikolice, tečajevi, natjecanje i vježbe, nabavka i održavanje opreme te povećanje članstva, iznio je zapovjednik Grgošić operativni plan za 2014. godinu. Skupštini su prisustvovali gosti predstavnici prijateljskih DVD-ova s kojima ovo Društvo ostvaruje izvrsnu suradnju. Podršku su im dolaskom pružili i gradonačelnik Dugog Sela Stipo Velić, njegov zamjenik Vlado Kruhak, predsjednik VZG Dugo Selo Zvonimir Novosel Dolnjak te pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Veljko Bertak. "Grad će i dalje pratiti vaše aktivnostima i pomagati, davati koliko će moći i više od toga", kazao je gradonačelnik Velić pridružujući se brojnim čestitkama za kvalitetan rad i željama za ostvarenje ovogodišnjeg plana. Kako su uspješno pokrenuli dugogodišnji zastoj, ostvarili suradnju s drugima te kako su iznijeli realno planiranje prihoda, primijetio je Novosel Dolnjak. "Ove se godine planira uložiti 750 000 kuna što je dovoljno za dobrovoljno vatrogastvo. Trebalo bi izbjegavati profesionalni kadar jer amaterizam i dobrovoljstvo tada pada u drugi plan, za najmanje profesionalne vatrogasne postrojbe ulaže se oko 3 milijuna kuna. Dobro je što se bliži regionalizam, smanjenje državne uprave i policije, isto će zahvatiti i vatrogastvo. Zadovoljni smo suradnjom sa gradskom upravom, uloženo je 5 milijuna kuna u novu opremu s time da je 4 mil. od Grada, a milijun od Županije", kazao je Novosel Dolnjak. Predsjednik DVD-a Prozorje Željko Dujan kazao je kako će se uskoro formirati i dječja ekipa, za što zanimanja ima, te ih osposobiti za natjecanja. Zahvalio je i Vladi Kruhaku na pomoći koju im je, za svog gradonačelničkog mandata, pružena u izgradnji Doma. Tajnik Društva je Renato Čižmek, a zamjenik zapovjednika Mladen Ferenčak, odlučeno je na Skupštini. Bila je ovo prigoda i za dodjelu priznanja. Za 20 godina djelovanja medalje su dobili Jadranko Certin, Dario Dujan, Milivoj Ferenčak, Mladen Ferenčak i Zdravko Žalac. Brončane medalje dobili su Željko Dujan i Graberec Dubravko, a brončane plamenice Igor Grgošić i Renato Čižmek.

 

 

 

AMŠ

 

Održan M-2 u organizaciji TKD Rugvica

 

U sveukupnom poretku TKD Rugvica drugi

 

Maksimalan broj prijavljenih natjecatelja, brojna publika i atraktivne borbe - sažetak su ovogodišnjeg uspješnog 12.međunarodnog turnira M-2 u organizaciji Taekwondo klub Rugvica. Turnir je održan 8. veljače u II.OŠ Vrbovec u Vrbovcu, u suradnji s TKC "Maras" iz Zagreba, a pod pokroviteljstvom Općine Rugvica, Zagrebačke županije, Zajednice sportskih udruga i saveza Zagrebačke županije i Zajednice sportskih udruga Rugvice. 
Natjecanje je otvorio zamjenik župana Damir Tomljenović, a svečanosti su nazočili konzul Republike Koreje Won Jae Uhm, predsjednik HTS-a Franjo Prot, glavna tajnica HTS-a Mihaela Štrok, delegat HTS-a Boris Makarun te gradonačelnik Vrbovca, ujedno i predsjednik ZSUSŽZ, Vladimir Bregović. 
"Izuzetno smo zadovoljni odazivom, ovaj je turnir prema kvaliteti i masovnosti među prvih pet u Hrvatskoj. U konkurenciji kadeta, juniora i seniora natjecalo se 570 natjecatelja iz Njemačke, Italije, Slovenije, Srbije, BiH, Mađarske, Slovačke, Bugarske, Češke, Rumunjske i Hrvatske. U konkurenciji su bila 74 kluba od toga inozemnih 21 s time da su sudjelovali mađarski, srpski, bugarski, slovački i slovenski nacionalni timovi", kazao je Darko Hrdan, predsjednik Organizacijskog odbora natjecanja. 
TKD Rugvica izborio je odlične rezultate - u sveukupnom poretku su drugi, iza Teama Srbije, a ispred Bulgarian N.T. 
U borbama je nastupilo 34 taekwondaša rugvičkog kluba, a u kicku 30 njih. Osvojili su ukupno 30 medalja - 8 zlatnih, 8 srebrnih i 14 brončanih. U pojedinačnim nastupima zlatne su Ana Šaravanja, Antonia Krajinović, Analena Brandić i Paula Krsnik. Srebro je pripalo Mirni Šapini, Draganu Keroševiću, Mariju Zekiću, Klari Čičak, Tihani Vučić. Brončani su Paul Brandić, Toni Dujić, Stjepan Nekret Katić, Lucija Nesnidal, Karla Šimunić, Josip Đelekovčan i Marija Pavić. Sveukupno u kicku TKD Rugvica zauzeo je prvo mjesto, ispred TKD Martin Grad i TKD Koryo Slovenia. Prva mjesta u kicku osvojili su Marino Matić, Tonka Marinović, Dora Jazvić, Petar Sirovina. Drugo mjesto pripalo je Nini Maras, Marti Augustinov i Dominiku Mršiću, a treće mjesto osvojili su Lucija Nesnidal, Frane Milić, Leon Mršić, Antonio Hašimović, Ivano Hladnik, Tihana Vučić i Luka Glavendekić. Kod kadeta 1 A najbolji je bio tim Dubrava Zagreb s 37 bodova, drugi Rugvica s 35, treći Orion Zagreb s 31 bodom. Kod kadeta 2A slavili su zagrebački klubovi - sa 79 bodova Pantera, sa 42 Metalac i sa 41 bodom Medvedgrad.

 

AMŠ


7. veljače 2014. godine

Od ponedjeljka nastavak remonta pruge Borongaj-Dugo Selo

 

U ponedjeljak 10. veljače nastavljaju se radovi na obnovi pružne dionice Borongaj - Dugo Selo, i to radovima na lijevome kolosijeku između Dugoga Sela i Sesveta. Budući da će zbog radova željeznički promet između kolodvora Dugo Selo i Sesvete teći samo jednim kolosijekom, na snazi će biti posebna regulacija željezničkog prometa, zbog čega su moguća manja odstupanja od voznog reda vlakova u zagrebačkome željezničkom čvorištu. Na dionici Dugo Selo - Sesvetelijevi će kolosijek biti zatvoren za željeznički promet od 10. do 12. veljače od 8.30 do 13.50 sati, a desni od 13. do 28. veljače od 9.30 do 14.30 sati
U toj fazi radova putnike svih gradsko-prigradskih vlakova na relaciji Sesvete - Dugo Selo i obratno prevozit će autobusi, koji će iz Sesveta odnosno Dugog Sela polazitiprema voznome redu gradsko-prigradskih vlakova
Brzii putnički vlakovi iz smjera Varaždina, Koprivnice, Osijeka, Novske i Vinkovaca te obratno vozit će prema voznome redu na čitavoj relaciji
Dionica Borongaj - Dugo Selo duga je 16 km, na njoj se križaju glavni međunarodni i unutarnji prometni koridori i njome teče intenzivan prigradski željeznički prijevoz (na dionici pruge Zaprešić - Zagreb Glavni kolodvor - Dugo Selo). Zbog toga će radoviuvelike utjecati na protok željezničkog prometa u cijelome zagrebačkom čvorištu te na kvalitetu usluge u putničkome prijevozu. 
Vrijednost tih opsežnih radova iznosi 230 milijuna kuna, a trebali bi biti završeni u ljeto 2014. godine. Nakon remonta maksimalna brzina vlakova na toj dionici iznosit će 140 km/h
Radovi će se izvoditi u nekoliko faza i za svaku je utvrđena posebna organizacija prijevoza putnika. U svakoj od faza bit će zatvoren po jedan kolosijek na toj dvokolosiječnoj pruzi, zbog čega će biti ograničen protok vlakova i promet će teći otežano, s određenim kašnjenjima. 
Više informacija o posebnoj regulaciji prometa putnici će moći dobiti na broj telefona 060 333 444 (cijena poziva s fiksne linije je 1,39 kn/min+PDV, a s mobilne 2,37 kn/min+PDV, HT d.d.) i na kolodvorima.

 


Martinske slike u Ivanić Gradu

 

Izložba slika, nastalih tijekom XIII. susreta likovnih umjetnika Zagrebačke županije održanih lani u Dugom Selu, otvorena je 6. veljače u galeriji Centra za kulturu u Ivanić Gradu. Nastavak je to dugogodišnje suradnje i razmjene kulturnih dobara između Pučkih učilišta Ivanić Grada i Dugog Sela. Zahvaljujući tome ljubitelji likovne umjetnosti u Ivanić Gradu upoznati su ukupnom zbirkom umjetničkih djela dugoselskoga Učilišta, koja su prikupljena okupljanjem slikara i kipara u Dugom Selu gdje su slike i skulpture nastajale. Tamošnjim posjetiteljima zanimljive su slike s motivima sv. Martina jer nose obilježje dugoselske baštine. Umjetnici tu temu 

prikazuju na svojstvene načine, u raznim tehnikama i doživljajima. Do 19. veljače posjetitelji će moći razgledavati djela Denisa Kraškovića, Helene Ohnjec, Martine Gracin, Silvija Balije, Matea Bajića, Gabrijele Rukelj, Andreje Robić, Irene Škrinjar, Ivana Čačića, Tomislava Tomića, dugoselskih slikara Ive Ostojića i Roberta Samardžića te Lidije Lovreković - umjetnice iz Ivanić Grada. Uz prigodne riječi organizatora izložbe Jadranka Bitenca, voditelja Centra za kulturu, izložbenu postavu posjetiteljima je predstavila Nadica Kozić iz POU Dugo Selo. Ova zbirka slika s motivima sv. Martina bit će izložena početkom rujna u Zagrebu u prostoru TZ Zagrebačke županije.

 


6. veljače 2014. godine

 

Održana 7. sjednica Savjeta mladih

 

Kreće se u realizaciju projekta "Ja sam za ples"

 

Dogovor o realizaciji projekta "Ja sam za ples" bio je jedna od točaka dnevnog reda današnje 7.sjednice Savjeta mladih održane pod predsjedavanjem Danijela Bebeka. To je ujedno i prvi projekt iz ovogodišnjeg programa rada Savjeta. Njegov cilj je doprinijeti razvoju kulture plesa te njegovoj popularizaciji među mladima općenito. Obuhvaćao bi tečajeve za standardni, folklorni i latinoamerički ples, a trajao bi oko 2 mjeseca i to jednom tjedno po dva školska sata. Nakon svakog završenog tečaja organizirat će se završno druženje gdje bi polaznici pokazali što su naučili. Prijave za tečajeve počele bi sredinom veljače, a početak tečajeva bio bi u ožujku. Troškovi projekta iznosili bi 7.500 kuna. O početku prijavljivanja, mjestu održavanja kao i o uvjetima javnost će biti upoznata preko medija kao i preko njihove FB stranice. Većinom glasova prihvaćeno je izvješće o radu Savjeta za 2013. godinu. Od 11 planiranih projekata realizirana su 4 projekta. "Vozi duže a ne brže" održan je u svibnju, a moglo se čuti kako je uspješno i u cijelosti realiziran. Podsjetimo kako je cilj ovog projekta bio educirati mlade kako se ponašati u prometu, uz podizanje svijesti o važnosti sigurnosti u prometu, kako pješaka, tako i vozača. Realizirane su, u suradnji s udrugom KUKA, i tri "Glazbene večeri" u sklopu Mjeseca mladih - 22. i 29. lipnja svirala se rap i techno glazba, 19. srpnja održana je Tamburaška večer. Uspješan je bio i projekt "Dan kreativnosti i sporta" održan krajem srpnja prošle godine. Zadnji projekt bio je "Festival mladih" održan u studenom. Iako je bilo dosta odaziva od strane izvođača, rečeno je kako bi možda trebalo promijeniti lokaciju održavanja festivala zbog slabe posjećenosti. Održano je šest sjednica. Troškovi programa Savjeta mladih u 2013. iznosili su 42,830 kuna od ukupno planiranih 50,000 kuna. Ostali planirani projekti nisu realizirani što zbog financijskih razloga, a što zbog nemogućnosti usklađivanja s ostalim sudionicima projekata, objašnjeno je na sjednici. Ovo će izvješće biti i na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća. Sjednici Savjeta mladih prisustvovali su i predsjednik Gradskog vijeća Željko Ivaniček i pročelnik odjela za društvene djelatnosti Veljko Bertak.

 

AMŠ

 

Održana izborna skupština Gradske organizacije mladih HSS-a Dugo Selo

 

Predsjednik Stjepan Babić

 

Dugoselski HSS oformio je danas svoju Organizaciju mladih. Za predsjednika je izabran Stjepan Babić, potpredsjednici su Stipo Vidović i Marko Komin, tajnik je Vedran Barkić, a blagajnik Stanko Ivaniček - odlučeno je na izbornoj skupštini. Predsjednik Babić kazao je kako se nada da će opravdati očekivanja te će se založiti za aktivaciju mladih u radu ove stranke. Podršku novoj gradskoj organizaciji dali su i gosti predsjednica Županijske Organizacije mladih HSS-a Zagrebačke županije Marija Kukić i tajnik Marko Belošević. Kukić je kazala kako oni štite interese mladih, a ovim su angažmanom prihvatili mogućnosti. Osvrnula se i na protekle izbore kad su mladi HSS-a Zagrebačke županije imali predstavnicu na listi za EU parlament iz svojih redova. Veliki broj mladih bio je zastupljen i na kandidacijskim listama za lokalnu i regionalnu samoupravu. Od domaćih novim HSS-ovim snagama čestitali su predsjednik dugoselskog HSS-a Željko Ivaniček, koji je i otvorio skupštinu, potpredsjednik Zoran Pejić, član Gradskog odbora Vlado Kruhak i tajnik Željko Ivančan. Ivaniček je kazao kako je "potrebno omasoviti organizaciju, pokrenuti mlade jer bez podmlatka nema ni budućnosti". Novooformljenu organizaciju pozdravio je i Vlado Kruhak. "HSS je stranka koja nije ni lijevo ni desno, bavi se gospodarstvom, radom i problemima građana, a dvanaest je godina na vrhu dugoselske političke scene. Bavili smo se komunalnim problemima pa tako sada 98 posto kućanstava ima vodu, 96 posto plin, a 90 posto bit će priključeno na suvremeni sustav kanalizacije. Izgrađeni su nogostupi, škola, slijedi rekonstrukcija HŽ-a, gradnja nadvožnjaka, Doma kulture, uređenje centra i izgleda grada. Treba uzeti stvar u svoje ruke, red je na mlade, imamo najjaču ekipu po stručnosti", kazao je Kruhak mladim HSS-ovcima. Kako je najavio Ivaniček, očekuje se i aktivnije uključivanje žena, a kroz rad njihove Udruge "Hrvatsko srce".

 

 

 

AMŠ


Taekwondo natjecanje M-2 u subotu

Međunarodno taekwondo natjecanje "M-2" održat će se ove subote 8.veljače u Vrbovcu. Kako doznajemo od organizatora Taekwondo klub Rugvica, na ovogodišnje se natjecanje prijavio maksimalan broj natjecatelja u borbama i to prije isteka roka za prijave. Prijavljeno je 570 natjecatelja u borbama i 100 natjecatelja u kicku. Sudjeluju 72 ekipe, 28 iz inozemstva. To su BiH, Njemačke, Rumunjske, a dolaze i nacionalni timovi iz Slovačke, Slovenije, Mađarske, Bugarske i Srbije. Natjecanje počinje u 9 sati u II. OŠ Vrbovec, Brdo bb.


5. veljače 2014. godine

 

Pučko otvoreno učilište Dugo Selo
poziva Vas na

 

Radionice izrade maski

 

Radionice će se održati u subotu 8. i 15. veljače 2014. godine od 10-12 sati u Pučkom otvorenom učilištu.
Radionica je namijenjena odraslim osobama i djeci iznad 14. godina.
Maske će se izrađivati tehnikom kaširanja (subota 8. veljače), dok je završno ukrašavanje maski planirano za subotu 15. veljače.
Najljepše maske biti će izložene na izložbi maski koja će se u organizaciji POU Dugo Selo održati 28. veljače u galerijskom prostoru u Kolodvorskoj ulici u Dugom Selu.
Prijave i informacije u Pučkom otvorenom učilištu, Josipa Zorića 21 a. Tel.: 2753 419, 098 465 890
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

 


4. veljače 2014. godine

 

IZLOŽBA RADOVA IZ FUNDUSA POU U KOLODVORSKOJ OTVORENA DO PETKA

 

Izložba slika i skulptura iz fundusa Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo koja je postavljena u maloj galeriji u Kolodvorskoj 3 povodom Noći muzeja bit će otvorena do petka 7. veljače, a može se razgledati u vremenu od 17 do 20 sati - obavješćuje Centar za kulturu POU Dugo Selo.

 

 


IZLOŽBA SLIKA S 13. ŽUPANIJSKE LIKOVNE KOLONIJE SELI U IVANIĆ

 

Slike nastale prošle jeseni na 13. županijskim susretima likovih umjetnika, u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo, bit će tijekom mjeseca veljače biti izložene u Centru za kulturu Pučkog otvorenog učilišta u Ivanić Gradu. Riječ je o slikama trinaestoro autora; Denisa Kraškovića, Tomislava Tomića, Helene Ohnjec, Martine Gracin, Silvija Balije, Roberta Samardžića, Lidije Lovreković, Matea Bajića, Ive Ostojića, Gabrijele Rukelj, Ivana Čačića, Andreje Robić i Irene Škrinjar koje su dugoselskoj likovnoj publici predstavljene na izložbi u Srednjoj školi povodom Dana Grada Dugog Sela. 
Otvaranje izložbe će se održati u četvrtak 6. veljače 2014. godine, s početkom u 19,00 sati, u Centru za kulturu Ivanić Grad.

 

N.H.M.


3. veljače 2014. godine


VETERANKE GRADSKE UPRAVE

 

S osnivanjem lokalne samouprave i formiranjem tadašnje Općine, a današnjeg Grada Dugog Sela, početkom 1994. godine, oformljena je i nova uprava novnonastale jedinice lokalne samouprave. 
Uglavnom iz redova zaposlenika bivše uprave, s prvim danom veljače 1994. godine, u tadašnju je općinsku upravu Općine Dugo Selo prešlo raditi osam zaposlenika, a deveti zaposleni u upravi bio je tadašnji načelnik općine Milivoj Obad. 
Obilježavajući mali jubilej- dvadeset godina postojanja Općine, odnosno Grada Dugog Sela kao jedinice lokalne samouprave po novom ustroju, a ujedno i dvadeset godina rada svojih šest zaposlenica koje i danas rade u njoj, okupila se cijela gradska uprava, a gradonačelnik Stipo Velić uručio je cvijeće svojim "najstarijim" zaposlenicama: Marici Knezić, Vesni Vučko, Janji Klindžić, Mirjani Perković, Jasni Babić i Ivanki Ivaniček.

 

Nenad Haleuš Mali

 

Godišnja skupština DVD Andrilovec

 

GARAŽE UREĐENE, ČEKA SE CISTERNA

 

DVD Andrilovec održao je redovnu godišnju skupštinu 1. veljače u svome domu u Andrilovcu. Predsjednik društva Ivica Klarić pohvalio se da društvo, koje je lani obilježilo šezdesetu obljetnicu rada, trenutačno broji čak 130 članova, od čega je dvadesetak operativnih članova. Za pohvalu je i rad muške A i B natjecateljske ekipe, kao i ženske A ekipe koje su tijekom protekle godine zauzele niz prvih mjesta na natjecanjima: od gradskog u Dugom Selu pa do tzv. superkupova u Velikoj Gorici i Erdovcu. Osvojeno je osam prvih, trinaest drugih te jedno treće mjesto, a pred natjecateljima je u ovoj godini obraniti čak četiri prijelazna kupa. 
Društvo je u protekloj godini imalo devetnaest intervencija i dežuralo na gradskom odlagalištu otpada, a za daljnji kvalitetan rad neophodno im je, kako se čulo, nabaviti vozilo cisternu. Također je rečeno da je lani uređeno vatrogasno spremište i garaže, postavljene su nove instalacije, a uređena je i kuhinja u domu. Društvo je i prošle godine bilo zamašnjak u pokretanju društvenog života u svome selu te organiziralo i tradicionalnu proslavu Dana Andrilovca i vatrogasnog natjecanja Kup Tomislava Galovca. 
Društvo je lani ostvarilo prihod u iznosu 171.000 kuna, 17.500 kuna prenijelo u ovu godinu u kojoj planira ostvariti prihod u iznosu 133.000 kuna. 
Na skupštini je za novu tajnicu društva izabrana Marina Remenar jer je dosadašnji tajnik podnio ostavku. 
Priznanja za deset godina rada u vatrogastvu Karli Klarić, Kristijanu Štracu i Ani Čorluka predao je predsjednik VZG Dugo Selo Zvonko Novosel Dolnjak koji je istaknuo da je DVD Andrilovec društvo koje zaista radi te da su vatrogasci barjaktari cjelokupnog društvenog života u mjestu. 
U ime Grada Dugog Sela sjednici su prisustvovali predsjendik Gradskog vijeća Željko Ivaniček i zamjenik gradonačelnika Pavo Jakovljević koji je obećao nastavak podrške grada radu dobrovoljnih vatrogasaca.

 

Nenad Haleuš Mali

 

Radionica Ivane Husar, Martine Tomčić i Vedrana Komeričkog u OŠ Ivan Benković

 

Briljantni "Briljantinci"

 

Učenici OŠ Ivan Benković u jeku su pripremanja svog mjuzikla "Briljantin" - zahtjevnog projekta kojeg namjeravaju prijaviti na ovogodišnji Međunarodni festival školske kreativnosti u Sanremu. Projekt se realizira u zajedništvu sa članovima Zbora i orkestra, sudjeluje dvadeset i jedan učenik. Svi oni, uz učiteljice Mirjanu Pavlić, Sandru Frančišković, Ines Kereš i Željku Vlainić, gotovo svaku nedjelju provode u školi. Vježbaju po pet sati, a vladaju red, rad i disciplina s dodatkom zabave i smijeha. Potporu njihovom projektu pružaju i poznate glazbene umjetnice Ivana Husar i Martina Tomčić. Tako su ih ove nedjelje 2. veljače posjetile i održale glazbenu radionicu. Pridružio im se i glumac Vedran Komerički koji im je otkrio neke tajne glumačkog zanata. U više od dva sata intenzivnog rada, djeca su naučila dosta toga vezanog za ponašanje na pozornici odnosno kako je to Ivana Husar nazvala tips and trics. I ona i Martina 

Tomčić složile su se kako se radi o neobičnoj skupini koja pršti talentiranošću i željom za napredovanjem. U zabavnoj atmosferi, brojne savjete dao im je Vedran, a scenu koja traje 2 i pol minute uvježbavali su sat vremena. Ponavljali su sve više puta - stav, mimiku, izgovor... U mjuziklu se moraju uskladiti pjesma, pokret i gluma, a dugoselski Briljantinci već su sada dobri, čulo se od ovih stručnjaka. Kako nam je kazala prof. glazbene kulture Frančišković, sve probe do sada su tekle onako kako je bilo i zamišljeno, a popularne pjesme iz poznatog mjuzikla i koreografiju talentirana su djeca svladavala s lakoćom. Izabrani songovi, pet njih, prilagođeni su osnovnoškolskom uzrastom. "Sad smo negdje na 64 posto, uvijek može bolje. Projekt je dosta zahtjevan i što se tiče tehničke strane. Oprema, kostimi, scenografija - sve to košta. Naravno, uskaču roditelji, a dobro bi nam došla i pomoć sponzora", kazala je prof. Frančišković. Što se tiče radnje, otkrila nam je i da je ljubavna priča preseljena u Dugo Selo i Biograd, a prilagođena su i imena glavnih likova. Tako je Sandy postala Sandra, a Danny Daniel. Prvu javnu izvedbu dugoselski "Briljantinci" planiraju u ožujku.

 

 

 

AMŠ


LUKAS CAJNER – TREĆI NA KADETSKOM PRVENSTVU ZAGREBA U ŠAHU!

 

Lukas Cajner, učenik 2.b razreda Osnovne škole Ivana Benkovića iz Dugog Sela osvojio je 7 bodova iz devet odigranih partija i zauzeo trećemjesto na ovogodišnjem prvenstvu grada Zagreba u šahu za kadete do 9 godina! Sudjelovalo je 28 kadeta iz Zagreba, dva iz Dugog Sela (Lukas Cajner i Josip Ivić) i jedan iz Velike Gorice. Veliki je to uspjeh našeg kadeta, 

postignut u konkurenciji kadeta iz tri velika prvoligaška kluba (ŠK Zagreb, HAŠK „Mladost“ Zagreb i ŠK „Sljeme-Agroproteinka“ Sesvete) i nekoliko drugoligaških klubova (ŠK „Podsused“ Zagreb, ŠK „Ericsson Nikola Tesla“ Zagreb...). Prvenstvo je održano u subotu i nedjelju 25.-26. siječnja te u subotu 1. veljače u Domu sportova u Zagrebu. I drugi naš predstavnik, Josip Ivić, bio je uspješan jer je osvojio 5 bodova te podijelio 6-13.mjesto. 
Joakim Puškaš, voditelj „Male škole šaha“ u Osnovnoj školi Ivana Benkovića, za Lukasa Cajnera ima samo riječi hvale, jer je on najuspješniji od ukupno 12 polaznika te škole i izniman šahovski talent, ali i odličan učenik u razrednoj nastavi. Za Cajnera će se još čuti, uvjeren je njegov trener!

 

M. B.


Održan stolnoteniski turnir Trofej Reno Vinek

 

U Krapini je 1. i 2. veljače odigran treći turnir Hrvatskog Stolnoteniskog Saveza - Trofej Reno Vinek. Na turniru je nastupilo devet naših igračica i igrača. Naš najuspješniji takmičar ponovo je bio Luka Martinek koji je prvog dana u kategoriji juniora dospio do četvrtfinala a drugog dana u svojoj kategoriji - kadeta uvjerljivo osvojio prvo mjesto. Lukin brat Mislav također je izborio postolje osvajanjem 3. mjesta u kategoriji kadeta. 
Uz njih dvojicu, prvog dana u subotu Antonela Papak ne prolazi svoju grupu u kategoriji mlađih kadetkinja. U istoj kategoriji Anamarija Tominac ispada u prvom kolu razigravanja baš kao i Luka Dragun u kategoriji mlađih kadeta i Mislav Martinek u kategoriji juniora te Ana Murat u kategoriji juniorki. Roman Budek, Tomislav Nagy i Matej Murat ispadaju u osmini finala u juniorskoj konkurenciji. 
U nedjelju uz uspjeh braće Martinek, Ana Murat ispada u četvrtfinalu kategorije kadetkinja a Matej Murat ne prolazi grupu u seniorskoj konkurenciji.

 

Zvonko Pokas

 

Novi IKEA-in natječaj za zapošljavanje

 

OTVORENO VIŠE OD 260 RADNIH MJESTA

 

IKEA je danas otvorila prvi od dva kruga natječaja kojima će se provesti masovno zapošljavanje za IKEA robnu kuću Zagreb čije se otvorenje očekuje u ljeto 2014. 
U prvom krugu, koji počinje danas 3. veljače 2014., IKEA će zaposliti oko 110 budućih kolega i to u odjelima IKEA Food, Protok robe te u odjelu Procjena štete namještaja i popravci. U sljedećem, posljednjem krugu masovnog zapošljavanja koji će trajati od petka 28. veljače 2014. do petka 7. ožujka 2014., IKEA će tražiti još 150 kolega za pozicije prodavača te zaposlenike u odjelu Odnosa s kupcima. 
"Svi zainteresirani kandidati na linku www.IKEA.hr/posao mogu ispuniti online predložak životopisa na hrvatskom jeziku. Za kandidate koji prođu prvu selekciju uslijedit će telefonski i grupni intervjui. Zatim ćemo odabrane kandidate pozvati u Centar za procjenu kako bismo ih kroz različite zadatke i druženje bolje upoznali te utvrdili dijele li vrijednosti tvrtke IKEA", istaknula je Ana Josipović, voditeljica ljudskih resursa IKEA robne kuće Zagreb. 
Vrijednosti na kojima IKEA temelji svoje poslovanje i traži ih u svojim zaposlenicima su među ostalim: zajedništvo - jer svi zaposlenici doprinose napretku i samo zajednički je moguće ostvariti IKEA viziju, odnosno stvarati bolji svakodnevni život za većinu ljudi;skromnost i snaga volje - gdje skromnost ne znači držati se po strani jer ponekad trebamo biti odlučni kako bismo bili plemeniti; vođenje primjerom - jer ljude inspirira ponašanje drugih i zato IKEA zaposlenici svojim ponašanjem trebaju davati dobar primjer kolegama, ali i kupcima; svjesnost o troškovima - jer dobre rezultate možemo ostvariti i osnovnim resursima; te na kraju stalna težnja napretku - i to kroz postavljanje pitanja i znatiželju. 
IKEA je u posljednjih pet mjeseci otvorila mogućnost zapošljavanja za oko 300 osoba.

 

AMŠ