31. ožujka 2014. godine

U OBOROVU OBILJEŽENA 70. - ta OBLJETNICA
OBOROVSKE BITKE

 

Kod spomen obilježja i kosturnice u Oborovu, 29. ožujka je u organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Dugog Sela i općina Brckovljani i Rugvica održana komemoracija poginulim borcima NOB-a u Oborovskoj bitci. Oborovska bitka, podsjetio je predsjednik Saveza antifašističkih boraca Hrvatske Franjo Habulin dogodila se upravo 29. ožujka 1944. godine u rajonu mjesta Oborovu. Gotovo pet tisuća njemačkih, ustaških i čerkeskih vojnika okružilo je tom prigodom petstotinjak boraca 2. moslavačke brigade i Posavskog partizanskog odreda koji su čekali na prijevoz oružja koje je trebalo stići iz Banovine i dalje transportirano u Moslavinu. Tom prigodom poginula su 152 partizanska borca, dok su se ostali većim dijelom uspjeli probiti iz obruča. Habulin se osvrnuo i na aktualni trenutak u kojem se, kako je istaknuo, pokušava izvršiti revizija povijesti i umanjiti značaj antifašističke borbe i Josipa Broza Tita, što se, prema njegovim riječima, ne smije dopustiti. 
Prigodnim riječima okupljenima, među kojima je bilo i preživjelih boraca Oborovske bitke, obratio se i zamjenik načelnika Općine Rugvica Ivica Kuzmec. Izaslanstvo Grada Dugog Sela predvodio je zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Dugog Sela Stjepan Novosel, a Općine Brckovljani načelnik općine Željko Funtek. 
Izaslanstva su položila vijence na spomen kosturnicu i zapalila svijeće za poginule. 
Prigodni kulturno umjetnički program izveli su Limena glazba KUD-a Preporod iz Dugog Sela, te KUD Posavka iz Oborova.

 

 

 

Nenad Haleuš Mali


Rakan, Tata koji je živio predstavu

 

Subotnja monodrama koju je izveo glumac Rakan Rushaidat u potpuno popunjenoj dugoselskoj dvorani Preporod, ostavila je publiku bez daha. Roditelji su vidjeli skraćenu verziju nastajanja i postojanja roditeljstva, toliko realnu da su od ushita zadržavali dah, a ono malo zraka kojeg bi pokušali udahnuti prekidao je nezadrživi smijeh glumčeve humorističke interpretacije. Monodrama kao najzahtjevnija forma baca glumca ogoljelog , bez ikoga i ičega, pred publiku punu iščekivanja. Glumcu ostaje samo vlastiti stav, iskrenost do bola i vještina, talent i ono nešto što jedino ima onaj koji može sam izvesti sve što bi u nekom drugom slučaju napravila brojnija ekipa. Rakan je svojim tijelom, glasom, pokretom i sofisticiranom komunikacijom s publikom prikazao kako dolazak djeteta na svijet proživljavaju roditelji, bliža i daljnja rodbina, kako se ponašaju prijatelji, medicinsko osoblje. Bio je on Tata ali i mama, ginekolog, babica, sestra, baka, djed, nekoliko prijatelja i rođaka, čak i svoj - sin. I to nekoliko puta u svakoj ulozi. Iskrenost izvedbe, koju nitko ne može dovesti u sumnju, potvrdio je činjenicom kako je predstavu postavljao u očekivanju vlastitog djeteta. Smijeh iz publike nije jenjavao, izvedba je često prekidna spontanim pljeskom koji je kulminirao prilikom glumčevog višekratnog naklona na kraju. Rakan je ovu predstavu živio, živi je još uvijek te je izvodi na ogromno zadovoljstvo publike koja puni mjesta u gledalištu.

 

N. Kozić


ZADNJI KADROVI SA STAROG DUGOSELSKOG SAJMIŠTA

 

 

 


Više od 2 milijuna kuna za županijske programe u kulturi

 

Zagrebačka županija dodijelit će u 2014. godini 2.143.700 kuna za programe u kulturi - odlučeno je na kolegiju župana. Od navedenog iznosa 868.500 kuna predviđeno je za financiranje manifestacija u kulturi, 289.500 kuna za knjižničnu djelatnost, 193.000 kuna za izdavačku djelatnost, muzejsko-galerijska djelatnost će se financirati s 434.200 kuna, dok je za amaterizam osigurano 275.500 kuna. Za ostale nepredviđene programe u kulturi Županija je osigurala 83.000 kuna. 
Temeljem raspisanog javnog natječaja, Zagrebačka županija dodijelit će milijun kuna za održavanje manifestacija značajnih za turističku ponudu županije. Povjerenstvo za potpore u turizmu dodijelilo je potpore za 53 projekta koji su zadovoljili sve uvjete propisane natječajem. Također, Zagrebačka županija sufinancirat će i realizaciju projekata Turističke zajednice Zagrebačke županije u prvoj polovici 2014. godine sa 350.000 kuna. 
Kao i prijašnjih godina Županija će sufinancirati preventivne programe Doma zdravlja Zagrebačke županije. Tako će Županija u 2014. godini za preventivni program prevencije bolesti zubi kod djece predškolskog uzrasta izdvojiti 50.000 kuna, za preventivni program prevencije kardiovaskularnih bolesti 30.000 kuna, za preventivni program prevencije osteoporoze 10.000 kuna te za sufinanciranje mobilne mamografije 300.000 kuna. 
Ujedno, Županija će u 2014. godini nastaviti sufinancirati rad Pulmološko-alergološke ambulante u Velikoj Gorici u iznosu od 40.000 kuna, a radom navedene ambulante osigurat će se dostupnost specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite u dijagnostici i liječenju plućnih bolesti stanovnika Velike Gorice i okolice. 
Već dugi niz godina Županija financijski pomaže obilježavanje "okruglih" obljetnica županijskih matičnih i područnih škola, stoga je i ove godine izdvojen ukupan iznos od 16.000 kuna za obilježavanje obljetnica četiriju osnovnih škola. 
Na kolegiju župana prihvaćen je prijedlog Izvješća o stanju i kretanju osnovnih sigurnosnih pokazatelja na području Zagrebačke županije u 2013. godini koje je podnijelo Ministarstvo unutarnjih poslova - Policijska uprava zagrebačka. Tijekom 2013. godine na području Županije zabilježeno je 3.084 kaznenih djela, 2.323 prometnih nesreća te 3.963 prekršaja protiv javnog reda i mira i drugih zakona. U odnosu na isto razdoblje 2012. godine kriminalitet je u padu za 20 posto, razriješenost slučajeva viša je za 1,9 posto. Nakon kolegija, Izvješće će biti upućeno na raspravu u Županijsku skupštinu.

 


Luka Martinek prvak kadeta na Masters HSTS-ovih turnira

 

U subotu i nedjelju 29. i 30. ožujka u Donjem Kraljevcu kod Čakovca, a u organizaciji STK Hodošan odigran je Masters HSTS-ovih turnira. Na turniru je nastupilo po šesnaest prvoplasiranih igračica i igrača iz svake kategorije koji su to pravo stekli temeljem plasmana na rang listi HSTS-ovih turnira. 
Na turniru je nastupilo šestero naših takmičara. U kategoriji najmlađih kadetkinja nastupila je Antonela Papak te ispala u četvrtfinalu baš kao i Luka Dragun u kategoriji najmlađih kadeta. Kod kadetkinja Ana Murat je također zaustavljena u četvrtfinalu. U kategoriji kadeta izvrstan uspjeh naših igrača, Luka Martinek osvaja 1. mjesto uvjerljivo bez izgubljenog seta a njegov brat Mislav Martinek osvaja 3. mjesto. U kategoriji juniorki Ana Murat ne prolazi prvi dio natjecanja po grupama baš kao i Matej Murat u kategoriji juniora. Luka Martinek se u juniorskoj konkurenciji uspio plasirati u četvrtfinale.

 

Z. Pokas


Odbojkašice Dugog Sela prvakinje Zagrebačke županije

U subotu 29. ožujka odbojkašice OK Dugo Selo u dvorani OŠ Ivan Benković, odigrale završnicu županijskog prvenstva za najmlađe kadetkinje u mini odbojci za godište 2001 i mlađe 3x3. OK Dugo Selo je odigralo tri utakmice i ostvarilo tri pobjede; OK Dugo Selo – OK Nebo (2:1) u setovima, OK Dugo Selo - OK Velika Gorica 1 (2:1) u setovima i OK Dugo Selo- OK Velika Gorica 2 (3:0) u setovima i tako da je OK Dugo Selo završilo prvenstvo Zagrebačke županije sa 8 pobjeda i bez ijedne izgubljene utakmice i tako postale prvakinje Zagrebačke županije, na drugom mjesto plasirala se ekipa OK Nebo iz Zaprešića a na trećem mjestu ekipa OK Velike Gorice 1, četvrto mjesto je zauzela ekipa ŽOK Azena 1, peto mjesto OK Brcko, šesto mjesto ŽOK Azena 2, sedmo mjesto OK Ivanić Grad, osmo mjesto ŽOK Vrbovec i deveto mjesto OK Velika Gorica 2. Ovim plasmanom ekipa OK Dugo Selo se plasirala na regionalno prvenstvo a tamo im predstoji borba za odlazak na državno prvenstvo. Na završnici prvenstva iskazale su se igračice Marta i Jana Pekvarić i Iva Kramer. Ostale ekipe OK Dugo selo mlađih dobnih kategorija su isto završile svoja prvenstva u Zagrebačkoj županiji i postigle vrlo dobre rezultate. Ekipa najmlađih kadetkinja 2001 6x6 su završile prvenstvo Zagrebačke županije na drugom mjestu od 9 ekipa. Ekipa najmlađih kadetkinja 2002. godište 3x3 završile su svoje prvenstvo na trećem mjestu od šest ekipa. Mlađe kadetkinje 1999 godište plasirale su se na osmom mjestu od 12 ekipa.

P. O.


Rugvičani osvojili 15 medalji na taekwondo turniru Zaprešić open

 

Taekwondo klub Rugvica nastavlja sa dobrim rezultatima tako je u subotu 29. ožujka nastupio PLEMENITOM TAEKWONDO TURNIRU ZAPREŠIĆ OPEN u konkurenciji 640 natjecatelja iz 65 klubova i osvojio 15 medalji. U borbama zlato su osvojili Paula Krsnik, Karla Krsnik, Mirna Šapina, Antonia Krajnović i Josip Đelekovčan, a srebro su osvojili Toni Dujić,Dora Jazvić i Stjepan Nekret Katić. U konkurenciji najmlađih koji su se natjecali u kicku zlato je osvojio Dominik Mršić, srebro Marino Matić, a broncu Leon Mršić, David Gradinščak, Ena Anić, Iva Malešević i Tara Sičanica. U ekipnom poretku Taekwondo klub rugvica zauzeo je sveukupno 5. mjesto od 65 klubova dok je u seniorskoj konkurenciji premoćno osvojeno prvo mjesto. Karla Krsnik proglašena je za najbolju seniorku na turniru što joj je već drugi put ovaj mjesec.

 

Darko Hrdan

 

 

 

Obavijest o privremenom zatvaranju ceste

Obavještavamo građane da će Osječka ulica u Dugom Selu, od Ulice Dragutina Domjanića do Ulice Vladimira Nazora biti zatvorena za sav promet, osim vozila gradilišta i stanara koji neposredno žive u Osječkoj i neposrednim ulicama, zbog radova na rekonstrukciji, od 1. 4. do 12. 4. 2014. godine. 
Privremeni obilazni pravac odvijat će se Sportskom ulicom, Domjanićevom te Ulicom Vladimira Nazora. 
Radove izvodi „Swietelsky“ d.o.o. iz Zagreba. 
Kontakt za informacije: 
Swietelsky 098/328-395 
Grad Dugo Selo 099/733-2013

 

 

OBAVIJEST

OD 07.04.2014. GODINE (ponedjeljak) SAJAM ĆE SE ODRŽAVATI NA NOVOJ LOKACIJI
U ULICI NOVA CESTA bb, (iza Dukom-plina)

VRIJEME ODRŽAVANJA SAJMA JE
PONEDJELJKOM OD 6-14 SATI

 


28. ožujka 2014. godine

U prodaji nova Dugoselska kronika

 

Na prodajnim mjestima možete pronaći novi, 576. broj Dugoselske kronike. U novom broju čitajte o najavama početka realizacije Cargo centra u Dugom Selu tijekom ove godine nakon što je izaslanstvo Grada Dugog Sela posjetilo austrijski Cargo centar. Uz 20. godišnju Obrtničke komore Zagreb Gradu Dugom Selu i predsjedniku Udruženja obrtnika Dugo Selo uručena priznanja. Negativni gospodarski trendovi na području Zagrebačke županije nastavljaju se i dalje, konstatirano je na susretu gospodarstvenika Zagrebačke županije. Nova Kronika donosi izvješća sa sjednica Gradskog vijeća , kao i sa sjednica Općinskog vijeća Općine Brckovljani. Objekt jedne od najvećih investicija na području općine Rugvica IKEA dobio krov, a otvorenje najavljeno u ljetnim mjesecima. U Dugom Selu održana premijera školskog mjuzikla „Briljantin“ te najavljen njihov direktni odlazak u finale Međunarodnog školskog festivala kreativnosti u Italiji. Odličan koncert Klape Intrade i Tomislava Bralić „pomeo“ prepunu dvoranu Gradske sportske dvorane u Dugom Selu, a uz taktove Pharellove pjesme „Happy“ cijelo Dugo Selo je zaplesalo. Više o ostalim vijestima u bovom borju Dugoselske kronike.

 

 

Remont Borongaj - Dugo Selo

 

Do 2. travnja nova regulacija prometa

Između kolodvora Sesvete i Zagreb Borongaj te u kolodvoru Borongaj na snazi je nova regulacija prometa do 30. ožujka. Zbog radova željeznički promet između kolodvora Borongaj i Sesvete teći samo jednim kolosijekom, moguća su odstupanja od voznog reda vlakova u zagrebačkome željezničkom čvorištu. Promet će teći otežano i moguća su odstupanja od voznog reda.

POSEBNA REGULACIJA PROMETA OD 27. DO 30. OŽUJKA

Gradsko-prigradski vlakovi neće voziti između zagrebačkog Glavnog kolodvora i kolodvora Sesvete. Umjesto njih na relaciji Sesvete - tramvajsko okretište Borongaj i obratno vozit će posebna ZET-ova autobusna linija 610. Od okretišta Borongaj putnici će moći nastaviti putovanje redovitim tramvajskim linijama 1, 9 i 17. Dok traje ovakva regulacija prometa željezničke prijevozne karte vrijedit će na posebnoj autobusnoj liniji i na redovitim tramvajskim linijama koje kreću s okretišta Borongaj, i to do Trga bana Jelačića odnosno Zagreb Glavnog kolodvora. 
Autobusi na relaciji Sesvete - tramvajsko okretište Borongaj radnim danima vozit će svakih 10 minuta u tzv. špicama (od 6.00 do 9.00 sati i od 15.00 do 18.00 sati) i svakih 20 minuta izvan prometnih špica. Subotom i nedjeljom vozit će svakih 20 minuta od 6.00 do 9.00 sati i od 15.00 do 18.00 sati te svakih 40 minuta u ostatku dana. Autobusi će se zaustavljati na autobusnim stajalištima u Branimirovoj ulici pored željezničkih stajališta Čulinec i Trnava. 
Na relaciji Dugo Selo - Sesvete - Dugo Selo i Zagreb GK - Savski Marof - Zagreb GK gradsko-prigradski vlakovi vozit će prema voznome redu. 
U nedjelju 30. ožujka na relaciji Dugo Selo - Sesvete - Dugo Selo neće voziti gradsko-prigradski vlakovi br. 8051 (Harmica - Dugo Selo) i 8062 (Dugo Selo - Zaprešić). 
Brzi i putnički vlakovi iz smjera Varaždina, Koprivnice, Osijeka, Novske i Vinkovaca te obratno vozit će na čitavoj relaciji do zagrebačkoga Glavnog kolodvora. Iznimka su vlakovi 786 (Virovitica - Zagreb), 744 (Vinkovci - Zagreb), 741 (Zagreb GK - Vinkovci), 783 (Zagreb GK - Osijek) i 415 (Zürich - Beograd) koji će voziti pomoćnim prijevoznim putem preko Zagreb Ranžirnog kolodvora. To znači da će pomoćnim prijevoznim putem Sesvete - Zagreb Ranžirni kolodvor - Zagreb Glavni kolodvor voziti: 
- vlak br. 786 (Vinkovci - Zagreb GK) i 
- vlak br. 744 (Vinkovci - Zagreb), 
a pomoćnim prijevoznim putem Zagreb GK - Zagreb Ranžirni kolodvor - Sesvete vlakovi: 
- vlak br. 741(Zagreb GK - Vinkovci), 
- vlak br. 783 (Zagreb GK - Osijek) i 
- vlak br. 415 (Zürich - Beograd). 
Brzi i putnički vlakovi zaustavljat će se u kolodvoru Sesvete te u stajalištima Čulinec, Trnava i Maksimir. 
U kolodvoru Sesvete neki vlakovi će se spajati u jedan te će zajedno voziti do Zagreb GK. To su: 
- vlak br. 742 (Vinkovci - Zagreb) spajat će se s vlakom br. 580 (Osijek - Zagreb) - neće se zaustavljati u stajalištu Trnava 
- vlak br. 782 (Osijek - Zagreb) spajat će se s vlakom br. 748 (Vinkovci - Zagreb) - neće se zaustavljati u stajalištu Trnava 
- vlak br. 2208 (Koprivnica - Zagreb) spajat će se s vlakom br. 2014 (Vinkovci - Zagreb) - zaustavljat će se u stajalištima Čulinec, Trnava i Maksimir.

POSEBNA REGULACIJA PROMETA OD 31. OŽUJKA DO 2. TRAVNJA

Posebna regulacija prometa bit će na snazi i od ponedjeljka 31. ožujka do srijede 2. travnja, i to između kolodvora Zagreb Borongaj i Zagreb Glavnog kolodvora te u kolodvoru Borongaj. Prema toj regulaciji prometa, gradsko-prigradski vlakovi neće voziti između zagrebačkog Glavnog kolodvora i kolodvora Sesvete. Umjesto njih na relaciji Sesvete - tramvajsko okretište Borongaj i obratno vozit će posebna ZET-ova autobusna linija 610. Od okretišta Borongaj putnici će moći nastaviti putovanje redovitim tramvajskim linijama 1, 9 i 17. Dok traje ovakva regulacija prometa željezničke prijevozne karte vrijedit će na posebnoj autobusnoj liniji i na redovitim tramvajskim linijama koje kreću s okretišta Borongaj, i to do Trga bana Jelačića odnosno Zagreb Glavnog kolodvora. 
Autobusi na relaciji Sesvete - tramvajsko okretište Borongaj radnim danima vozit će svakih 10 minuta u tzv. špicama (od 6.00 do 9.00 sati i od 15.00 do 18.00 sati) i svakih 20 minuta izvan prometnih špica. Subotom i nedjeljom vozit će svakih 20 minuta od 6.00 do 9.00 sati i od 15.00 do 18.00 sati te svakih 40 minuta u ostatku dana. Autobusi će se zaustavljati na autobusnim stajalištima u Branimirovoj ulici pored željezničkih stajališta Čulinec i Trnava. 
Na relaciji Dugo Selo - Sesvete - Dugo Selo gradsko-prigradski vlakovi vozit će prema voznome redu. 
Brzi i putnički vlakovi iz smjera Varaždina, Koprivnice, Osijeka, Novske i Vinkovaca te obratno vozit će na čitavoj relaciji do zagrebačkoga Glavnog kolodvora. Iznimka su vlakovi 746 (Vinkovci - Zagreb), 741 (Zagreb - Vinkovci) i 783 (Zagreb- Osijek) koji će voziti pomoćnim prijevoznim putem preko Zagreb Ranžirnog kolodvora. 
Brzi i putnički vlakovi zaustavljat će se u kolodvoru Sesvete te u stajalištima Čulinec, Trnava i Maksimir. Također mole se putnici da obrate pozornost na to da će se u kolodvoru Koprivnica vlak br. 580 (Osijek - Zagreb) spajati s vlakom br. 2204 (Koprivnica - Zagreb) te će iz Koprivnice polaziti u 8.37 sati.


27. ožujka 2014. godine

Anđeli povezuju Varaždin i Dugo Selo

 

Fotografija dugoselskog fotografa Marija Kocipera osvojila je na nedavno zaključenom foto natječaju Muzeja anđela iz Varaždina drugo mjesto prema sudu stručnog žirija, kao i treće mjesto prema glasovima publike. Njegov umjetnički rad pod nazivom „Disguised“ u konkurenciji 30 pristiglih fotografija stručni sud u sastavu Željko Prstec (samostalni umjetnik), Marko Zorko (profesionalni fotograf) i Tomislav Kranjčić (grafički dizajner) ocijenio je da zaslužuje drugo mjesto, dok je prvo mjesto osvojio fotograf Igor Apostolovski, a treće Jelena Mihalić. Kociperova fotografija ujedno je dobila 241 glas publike na Facebook stranici Muzeja anđela te je time zauzela treće mjesto. Na prvom mjestu je rad Anite Mikac Grabarić (375 glasova), drugo mjesto sa 261 glasom osvojio je Matija Trafy. 
„Muzej anđela“ po prvi puta je raspisao natječaj umjetničke fotografije s temom „Grad u kojem spavaju anđeli“, koja je ujedno i slogan ovog tematskog i specijaliziranog muzeja u Varaždinu, jedinog takve vrste u ovoj regiji. Tema anđela nije strana Mariju Kociperu s obzirom da je ista fotografija nastala prije četiri godine kao dio serijala protiv ovisnosti i nasilja snimanog povodom izložbe pod nazivom "Droga zlo današnjice", a koja je održana od 20. listopada do 10. studenoga u Narodnom muzeju u Zadru. Kako sam autor navodi, „fotografija je nazvana "Disguised", po citatu James Russell Lowell-a "All God's angels come to us disguised.", kao podsjećanje da nije uvijek sve onako kako nam se čini. Ponekad je potrebno "pasti" da bi se moglo ponovno "ustati", kazao je. Inače, fotografija je snimljena u jednoj napuštenoj kući na području Dugog Sela, a Teo Miodragović je odradio posao modela. 
- Dogodilo se da je četiri godine kasnije Muzej Anđela iz Varaždina raspisao nagradni foto natječaj pod nazivom “Grad u kojem spavaju anđeli”, a kako je Varaždin moj rodni grad, sve se poklopilo i fotografija je poslana na natječaj na kojem je osvojila drugo mjesto stručnog žirija i treće mjesto publike. Za nagradu fotografija će biti izložena u Muzeju anđela u Varaždinu te time postati dio fundusa muzeja. Tko zna, možda su baš anđeli zaslužni za to, rekao je Kociper. 
U svom 10-godišnjem radu dobitnik je već nekoliko nagrada i priznanja, a uz četiri samostalne izložbe u Zagrebu, Šilu i Dugom Selu sudjelovalo je i u nizu skupnih izložbi fotografija u Dugom Selu, Velikoj Gorici, Zagrebu, Slunju, Biogradu na Moru, Svetoj Nedelji, Maloj Gorici, Zadru, itd. Službeni je fotograf Hrvatskog show dance saveza. Osim umjetničke komponente u fotografiji istražuje i novinsku fotografiju, tako da već niz godina kao suradnik javnog glasila „Dugoselska kronika“, prati i dokumentira događanja u lokalnoj zajednici. A motive anđela u Dugom Selu redovito bilježi u fotoreporterskoj ulozi unatrag dvije godine, od početka organizacije dugoselskog „Anđelek festa“. Više o njegovom radu i fotografijama možete doznati na web stranicamahttp://arthurphotography.com/ i https://www.flickr.com/photos/mariokociper/

 

Iva Grgić Ozimec

 

Muzej anđela poziva ovim putem sve zainteresirane književnike, pisce, zaljubljenike u pisanu riječ da sudjeluju u njihovom 3. književnom natječaju za kratku priču koji će biti otvorne do 1. srpnja ove godine. O uvjetima natječaja ovdje

 


Poziv na uključenje u akciju - Sat za planet Zemlju

 

Inicijativa Sat za planet Zemlju osmu godinu za redom okuplja građane svijeta u zamisli da se jednim satom mraka probudimo i razmislimo što nam sve donose posljedice klimatskih promjena. Ove godine svjetla će se gasiti 29. ožujka u 20:30 sati! Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije poziva i sve građane da se pridruže akciji i ugase rasvjetu u svojim domovima. 
Simboličnom gestom gašenja rasvjete na jedan sat ne rješava se problem klimatskih promjena i neodgovornog upravljanja prirodnim resursima, ali se zasigurno potiče na kolektivno promišljanje na koji način možemo spriječiti sve učestalije štete uzrokovane ekstremnim vremenskim pojavama, poput velikih požara, poplava, erozija zemljišta, oluja i valova tropskih vrućina. Nastanak takvih pojava uzrokovan je klimatskim promjenama i povećanjem temperature na Zemlji. Najvećoj globalnoj volonterskoj inicijativi ove godine se pridružio i Spider-Man u ulozi prvog ambasadora superheroja, kako bi potaknuli ljudi da oni postanu superheroji u spašavanju planeta. 
Akciju Sat za planet Zemlju pokreno je World Wide Fund for Nature - Svjetski fond za prirodu u Sydneyu kada je 2,2 milijuna ljudi i više od 2000 poslovnih subjekata ugasilo svjetla u svojim domovima i tvrtkama kako bi dali svoj glas protiv klimatskih promjena. U samo nekoliko godina akcija je postala globalni projekt u kojem sudjeluje više od 7000 gradova iz čak 154 zemalja diljem svijeta. 
Hrvatska se pridružila akciji 2009. godine ugasivši svjetla na zgradama Hrvatskog narodnog kazališta, Pravnog fakulteta i Muzeja za umjetnost, da bi se već prošle godine u akciju uključilo čak 48 hrvatskih gradova. U Zagrebu je bila ugašena dekorativna rasvjeta na katedrali i Medvedgradu, u Dubrovniku su u mrak utonule Zidine i Stradun, Pula je ugasila svjetla na Areni, a Split cijelu Rivu. Uključimo se svi i ove godine i pokažimo da nam je stalo do planeta na kojem živimo. 
Na području Zagrebačke županije u akciju se uključuje Westgate, kako bi se poslala poruka o važnosti ekološke osviještenosti kako pojedinaca, tako i organizacija i kompanija. Ostat će uključena samo rasvjeta koja je neophodna za funkcioniranje centra, a i ona će se prelijevati iz zelene u plavu boju, boje planete Zemlje. 
Ugasimo svi svijetla 29. ožujka u 20:30 sati barem na jedan sat.

 

 

Policijska postaja Dugo Selo educira srednjoškolce o sigurnosti u prometu

 

„Uvijek provjeri još jednom i nastoj izbjeći nesreću“

U organizaciji Policijske postaje Dugo Selo u tijeku je serija edukativnih predavanja o sigurnosti u prometu koja se u sklopu programa „Zajedno više možemo“ održava za učenike prvih razreda Srednje škole Dugo Selo. Predavanja pod nazivom „Sigurno u prometu“ su održavaju tijekom ovog mjeseca, a bit će zaključena 2. travnja. Procjenjuje se kako će predavanja pratiti oko 200-tinjak učenika iz devet razreda, a predavač, kontakt policajac za Dugo Selo Stjepan Belić, nastoji kroz temu prometa bicikala i mopeda obuhvatiti sva područja – od zakonske regulative do konkretnih i praktičnih savjeta. Tako apelira da mladi vozači nikako ne skidaju blokade i ugrađuju kitove, što je prije svega kažnjivo, a ni takvo vozilo nikada neće proći potreban tehnički pregled i registraciju. Policajac Belić savjetuje važnost poštivanja prometnih propisa, preuzimanja odgovornosti za svoje postupke, kao i za druge u prometu – „i ukoliko si u pravu, odnosno imaš prednost u prometu – uvijek provjeri još jednom i nastoj izbjeći nesreću“. Predavanje obuhvaća i video prezentaciju u kojoj se srednjoškolci zorno upozoravaju na moguće posljedice prometnih nesreća uslijed nepoštivanja propisa u prometu bicikala i mopeda. 
U suradnji s Dječjim vrtićem Dugo Selo PP dugo Selo sutra organizira uzvratnu posjetu malih vrtićanaca prostorima dugoselske policije gdje će dvije grupe predškolaca biti upoznate s radom policije i njihovih djelatnika.

I.G.O.


26. ožujka 2014. godine

 

Gradski vijećnik Nenad Sedlar najavio na konferenciji:

 

„Prijavljujem USKOK-u gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika“

 

Gradski vijećnik HSP-a Nenad Sedlar danas je u Gradskoj vijećnici održao novinarsku konferenciju na kojoj je najavio svoju odluku o podnošenju kaznene prijave USKOK-u protiv gradonačelnika Stipe Velića i njegovog zamjenika Vlade Kruhaka. U prijavi se navodi više sumnji u počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti na zamjenika gradonačelnika Kruhaka dok je u prošlom mandatu obnašao dužnost gradonačelnika, te gradonačelnika Velića koji je tada bio zamjenik gradonačelnika. „Uz prijavu predani su dokazi u vidu zapisnika s Gradskog vijeća i svih dokumenata koji su mi bili kao gradskom vijećniku bili dostupni već dužni niz godina“, pojašnjava vijećnik Sedlar. „Radi se o nezakonitim radnjama unatrag šest godina, no u ovom trenutku zbog svrhe istrage ne mogu govoriti o kojima se točno spornim djelima radi“, nastavlja te dodaje kako je o istim višekratno upozoravao i apelirao. Također je ponukan zbog osobnih uvreda upućenih njemu na koalicijskom sastanku, kao i na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća kada je prozvan pogrdnim riječima. „Sve je uzelo previše maha, posebice neke odluke Gradskog vijeća koje će biti dodatno priložene, a vezane su uz investicije u Gradu,“ zaključio je. 
Druga tema Sedlarove konferencije odnosila se uz aktualne poteze prema DUKOM-u, građanima i Zagrebačkoj županiji koji su „iznimno loši“. „Predaja DUKOM-a Županiji pod principom „dajemo nešto za ništa“ je neprihvatljiva prije svega jer su građani od '60.-ih godina financirali izgradnju mrežu, a i ovim kreditnim zaduženjem prema potprojektu pročistača naposljetku će plaćati građani, a ne Županija. Stoga sam protiv toga da županijsko poduzeće preuzme DUKOM, a da ga ne želi sanirati. Činjenica je da je dug u poduzeću napravila Uprava, odnosno predsjednici Skupština koji su najodgovorniji za poslovanje, no neprihvatljivo je da taj dug saniraju građani Dugog Sela“, navodi Sedlar. On je ponudio na Gradskom vijeću model kako se problem može riješiti. Stoga planira organizirati javne tribine za građane na temu DUKOM-a kako bi što bolje informirao javnost o svim dosadašnjim i budućim davanjima koje građani izdvajaju za DUKOM. Nakon toga, najavljuje, moguća je organizacija neke vrste prosvjeda ili građanskog neposluha. 
Dodaje još na kraju kako ne prihvaća ideju vezanu za CARGO centar, iako protiv same investicije nije. Naime, smatra kako „zbog jedne šnicle se ubija cijelo stado, jer se vrlo vrijedno zemljište daje u koncesiju na 50 i više godina za smiješnu cifru“ od 13.500 kuna“. O ovoj ćemo se temi kao Klub gradskih vijećnika očitovati na sljedećoj konferenciji za novinare.

 

I.G.O.


Održana 11. sjednica Skupštine dugoselske TZ-a

 

Na današnjoj 11. sjednici, ujedno i zadnjoj u ovom sazivu, Skupštine TZ Grada Dugog Sela usvojeno je izvješće o ostvarenju godišnjeg programa rada i financijskog plana Turističke zajednice grada Dugog Sela za 2013. godinu. Održane su brojne manifestacije - Vincekovo na Martin Bregu, Fašnik, Uskrsno bojanje jaja u Parku grofa Drašković, Akcija "Volim Hrvatsku" i obilježavanje Dana planeta Zemlja, Izložba vina, Dugoselske jeseni, Dječji tjedan, državna smotra tamburaških orkestara i sastava, Martinski dani te Badnjak za građane kojeg je TZ preuzela od MO Dugo Selo Centar, prezentirala je Zvjezdana Budor Klarić, viši stručni suradnik Upravnog odjela za gospodarstvo i financije. Svim turističkim zajednicama s područja Zagrebačke županije omogućeno je oglašavanje na Anteni Zagreb, Jabuci TV i drugim medijima, a to je dio projekta udruženo oglašavanje TZ ZŽ i TZG Dugo Selo. Uz financijsku pomoć Hrvatske turističke zajednice postavljena je nova drvena ploča dobrodošlice na ulazu u Dugo Selo, u Parku grofa

 Drašković postavljene su nove klupe i koševi i izrađen je novi Plan grada Dugog Sela koji je postavljen na četiri panoa u gradu. Grad je turistički promoviran na više manifestacija poput predstavljanja Zagrebačke županije u Zagrebu, na gostovanju Glazbene škole Dugo Selo u Bugarskoj, znanstvenom skupu o Svetom Martinu održanom u listopadu 2013. godine u Zagrebu i Dugom Selu te na Rujanfestu u Zaprešiću. Ukupni prihodi iznosili su 362.104 kune što je realizacija od 98 posto od planiranih prihoda nakon rebalansa (367.000 kuna). Rashodi su ostvareni 92 posto i iznose 339.802 kune, razlika je 13.113 kuna, iz 2012. preneseno je 9.189 što je ukupno 22.302 kune viška koji se prenosi u ovu godinu. Razmatrano je izvješće o radu Turističkog vijeća TZ Dugo Selo u protekloj godini, a usvojeno je i izvješće o obavljenom nadzoru Nadzornog odbora te nije dan nijedan prigovor na rad TZ-a. Uz zahvale članovima na dosadašnjem radu s obzirom na kraj mandata, predsjednik Stipo Velić pohvalio je njihov angažman i izrazio zadovoljstvo suradnjom i dvosmjernom komunikacijom. Isto to kazali su i članovi, a naglašeno je i kako je otvoreno niz pitanja, ideja i pristupa. Ono što slijedi je izbor novih članova Skupštine i Vijeća. Također, Velić je napomenuo kako je potrebno zaposliti profesionalca, a prostor za ured Turističke već postoji. Na kraju, dosadašnjim su članovima podijeljeni prigodni pokloni.

 

AMŠ

 

Vijeće Općine Brckovljani

 

Prihvaćen godišnji izvještaj izvršenja proračuna

 

Pod predsjedavanjem Bože Graberca održana je 25. ožujka 9. redovna sjednica brckovljanskog Općinskog vijeća. Prihvaćeno je izvršenje programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2013. godinu, izvršen je u iznosu od 3,2 milijuna kuna, cifra po I.izmjenama i dopunama za 2013. godinu bila je 4,5 milijuna kuna. Razlog: manje se gradilo novcima iz Proračuna, koristila su se sredstva od Hrvatskih voda. I kod programa održavanja komunalne infrastrukture potrošeno je manje zbog manjih pritisaka na održavanje javnih površina, kazao je načelnik Željko Funtek. Plan je izvršen za 1,6 mil.kuna, a planirano je bilo 1,7 milijuna kuna. Spomenuta je učestala devastacija prometnih znakova, oko 15-tak njih trebalo bi zamijeniti ili nadomjestiti. Jednoglasno je prihvaćeno i polugodišnje izvješće načelnika za razdoblje od prošlogodišnjih srpnja do prosinca. Načelnik je donio odluku o preraspodjeli sredstava unutar pozicija proračuna i 

to sa "subvencioniranja uređenja i izgradnje kom.infrastrukture" iznos od 46 000 kuna se raspoređuje na jubilarne nagrade i ostale nagrade djelatnicima 8 000 kuna, održavanje groblja 10 000 kuna, zelenih površina 4 000, održavanje softvera 1000 kuna, reprezentacija 7000, troškove izbora i referenduma 16 000 kuna. Po Godišnjem izvještaju o izvršenju proračuna za prošlu godinu ostvarenje prihoda po kontima je 12,8 milijuna kuna, rashodi 11,9 milijuna, ukupan višak raspoloživ u narednom razdoblju 2,2 milijuna kuna. Zadovoljni su ostvarivanjem prihoda, iako na neke ne mogu utjecati, nije bilo prihoda od prodaje nekretnina u GZ. Kapitalne prihode nisu dobili, ta su sredstva išla direktno s resornog Ministarstva na Komunalac, u 2012. imali prihod od 2 milijuna koji se mora namjenski potrošiti do svibnja o.g. Namjenski je trošeno kod rashoda, problem bi mogao nastati za gradnju vodnih građevina koje su se ranije financirale iz naknade za priključke, moguće je skinuti privremeno s komunalnih doprinosa ukoliko se neće dovoljno osigurati iz poreznog dijela. Kod socijalne skrbi utrošeno je manje od predviđenog, u okviru zakona, pazilo se na pravičnost i pravednost. Napomenuto je i kako sredstva od koncesija nisu ostvarena jer nije bilo uplate u prošloj godini.

 

DPU zone K1 stavljen izvan snage

Zbog prilagođavanja novim zakonima, omogućavanja veće fleksibilnosti korištenja zone za privlačenje investitora, uređenosti prostora na području obuhvata - izvan snage stavljen je DPU zone K1 Božjakovina. Donijeta je i odluka o izradi izmjena i dopuna UPU zone gospodarske namjene K3 Božjakovina. Neki od razloga su usklađenje s PPU Općine, određivanje područja za gospodarenje otpadom lokalnog značaja, proširenje obuhvata plana tako da se obuhvati područje pokriveno DPU K1. Uz raspravu kako je unatoč jakoj konkurenciji iz ovog sektora stigla samo jedna ponuda, a tražilo se pet, većinom glasova odabran je Elektromonterski obrt "Levant" iz Dugog Sela s ponudom od 115.600 kuna kao najbolji ponuditelj za održavanje javne rasvjete. Za održavanje groblja stigle su tri ponude, a ivanićgradski "Husarić" d.o.o. odabran je za održavanje brckovljanskog groblja s najpovoljnijom ponudom od 9.496 kuna. Njihova ponuda od 6.496 kuna bila je najprihvatljivija i za održavanje groblja u Lupoglavu. Odlučeno je o odabiru dugoselskog Toljan-transa d.o.o. za održavanje nerazvrstanih cesta za 187.370 kuna, a isti će za 133.560 kuna održavati i poljske putove. Potegla se rasprava kako mali korisnici trpe zbog velikih koji ih svojom mehanizacijom uništavaju, a JLS putove mora održavati u funkcionalnosti i osigurati njihovu prohodnost. Za održavanje putova u vikend području kao najpovoljnija ponuda odabran je također Toljan-trans, iznos je 117.300 kuna.

Podržan projekt"Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije"

Podržat će se pismo namjere o suradnji na provedbi projekta "Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije", iako je Velika Gorica odlučila biti samostalni distributer jer ima vodocrpilište na svom području. Bilo bi dobro da dođe do realizacije. Po Zakonu o vodnim građevinama, one bi trebale pripasti distributeru, a Komunalac će zatražiti privremenu dozvolu kako bi zadržali u suvlasništvu one čiji je nositelj investicije. Ukoliko zagrebački Vio ne iznese DUKOM-u kolika je stvarna cijena vode (sada 4,65 kn), tražit će se očitovanje Vijeća za vodne usluge, rečeno je o dopisu DUKOM-a prema distributeru. 
Načelnik Funtek informirao je o prepisci s Agroproteinkom koja nije u roku ishodovala građevinsku dozvolu te se stoga od nje traži uplata ugovorne kazne od 616.200 kuna do 31. ožujka. Također, informirao je i kupoprodajnom ugovoru za nekretninu u Posavskoj ulici u Lupoglavu gdje je općina vlasnik 1/3. Bilo je riječi i o uzurpiranju javne zelene površine u lupoglavskoj Dugoselskoj ulici. Razgovaralo se i kako JLS mora osigurati odvojeno skupljanje otpada, kućanstva će plastiku i papir sortirati u žute i plave vreće. U tijeku je parcelacija za izgradnju i uređenje reciklažnog dvorišta, nabava kontejnera i kompostara moguća je uz 60 postotno sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša, kazao je načelnik Funtek. Razvrstavanje otpada na "kućnom pragu" zakonska je obveza od srpnja prošle godine, puna primjena nastupa u srpnju ove godine. Prije toga uslijedit će informiranje građana, a edukacije će se provoditi i u školama i vrtićima.

AMŠ


Danas o Dugom Selu na Jabuka TV-u

Danas u 17 sati na Jabuka TV-u možete vidjeti Panoramu Zagrebačke županije o Dugom Selu. Između ostalog u emisiji možete vidjeti spot Happy Dugo Selo snimljen uz Dan sreće na ulicama grada, zatim kako je prošla premjera mjuzikla „Briljantin“ Osnovne škole Ivana Benkovića i dodijela nagrada najboljim sportašima Zagrebačke županije u Dugom Selu. Kamerom je zabilježena i dodjela nagrada Obrtničke komore Zagreba Gradu Dugo Selo i predsjedniku Udruženja obrtnika Dugo Selo Stjepanu Valjku, preuzimanje novog vozila za odvoz komunalnog otpada, sjednica Gradskog vijeća i još neka dugoselska događanja u ožujku.


25. ožujka 2014. godine

Radionica i izložba pisanica "U susret Uskrsu"

 

U tijeku su pripreme i prijave za 6. radionicu na otvorenom i jedinstvenu izložbu uskršnjih jaja pod nazivom "U susret Uskrsu". Projekt kojim se želi potaknuti djecu da se likovno/umjetnički izraze kroz oblik i boju, organizira Turistička zajednica Grada Dugog Sela, sufinancira Zagrebačka županija. Radionica će se održati u subotu 12. travnja s početkom u 10 i 30 sati u Perivoju grofova Drašković. Djeca će, kao i lanjskih godina, oslikavati velika jaja koja bi trebala ranije sama izraditi (uz pomoć svojih voditelja) i ponijeti sa sobom u park gdje bi ih dovršili. Tehnika izrade nije određena i mogu se koristiti razni materijali poput kaširanog papira, plastike, stiropora, žice, metala, vune… Što se tiče boja, njih će dobiti u parku, potrebno je samo, uz jaje, donijeti i kistove. Jaja nakon radionice ostaju u parku kao dio izložbe sve do iza Uskrsa (do utorka 22.travnja). Voditeljica projekta je Ariella Melić. Prijave će se primati do 1. travnja, putem priložene prijavnice (za svaku grupu posebno) koja se nalazi u prilogu na web stranici Grada i Dugoselske kronike. Dostavlja se TZG Dugo Selo, Ulica J.Zorića 1, poštom, osobno, faxom 2774-287 ili na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Poziv na sudjelovanje


Zagrebačka županija - 1.235.000 kuna za pokroviteljstva, novčane donacije i pomoći u poljoprivredi

 

Zagrebačka županija raspisala je natječaj vrijedan 1.235.000 kuna za dodjelu pokroviteljstava, novčanih donacija i pomoći u provođenju projekata iz područja poljoprivrede, ruralnog razvitka, ribarstva i lovstva. Natječaj je otvoren do 15. studenog 2014. godine. 
Natječaj je namijenjen organizacijama poljoprivrednih proizvođača, uzgajivača riba, lovaca, proizvođača tradicionalnih proizvoda i strojnih prstenova koje su upisane u Registar udruga Republike Hrvatske, odnosno upisane u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava u Uredu državne uprave u Zagrebačkoj županiji, imaju sjedište na području Zagrebačke županije te su nositelji/organizatori ili suorganizatori provedbe projekata. Također, na natječaj se mogu javiti gradovi i općine s područja Zagrebačke županije, koji su na području Zagrebačke županije organizatori ili suorganizatori manifestacija. Donacije organizacijama poljoprivrednih proizvođača dodjeljivat će se za sufinanciranje rada organizacija poljoprivrednih proizvođača kao i za provođenje edukacija i prezentacija. Također, sredstva će se dodjeljivati za gospodarske manifestacije, za poboljšanje kakvoće proizvoda, uvođenje novih tehnologija, razvoj novih proizvoda te za razvoj ribolova što podrazumijeva krajobrazno uređenje jezera. Pomoć gradovima i općinama s područja županije dodjeljivat će se za organizaciju gospodarskih manifestacija od državnog ili regionalnog značaja. 
Najviši ukupni godišnji iznos županijske novčane donacije i pomoći koju jedan korisnik može ostvariti iznosi 100.000 kuna. 
Iz Zagrebačke županije pozivaju sve zainteresirane da se jave na natječaj, a sve informacije, tekst natječaja i potrebni obrasci zahtjeva mogu se dobiti u Upravnom odjelu za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije, Ulica grada Vukovara 72; na broj telefona 01/6009-426, 6009-416 te na web stranicama Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr.

 


"Preporod" na Državnim susretima tamburaša u Republici Sloveniji

 

U Kulturnom domu Joža Ažmana 5. travnja 2014. godine u Bohinjskoj Bistrici s početkom u 17.00 sati održati će se 34. Susret tamburaša i mandolista Slovenije. Na Susretu će nastupiti tamburaške skupine KUD-a Oton Župančić Vinica, Metliške folklorne skupine "Ivan Navratil", orkestar KUD-a Majšperk, tamburaški orkestar "Petrovi tamburaši", tamburaški orkestar Cirkovce, tamburaški orkestar Dobreč, tamburaški orkestar KUD-a Oton Župančić Artiče, Glazbeno društvo Tamburjaši, KD Tamburaški orkestar Šmartno, KD Vipavski tamburaši. Gost Susreta biti će tamburaški sastav KUD-a "PREPOROD", koji je 2013. godine izabran za najbolji tamburaški sastav Hrvatske 20. Susretima tamburaških orkestara i sastava Hrvatske. Organizator Susreta je Javni skald za kulturu Republike Slovenije s kojim KUD "PREPOROD" surađuje već niz godina. 
Ovo je početak uspješne suradnje Hrvatske i Slovenije na području kulturno umjetničkog amaterizma.

 


KK Brckovljani uspješan u Sisku

 

Članovi Karate kluba Brckovljani sudjelovali su 22. ožujka na karate natjecanju održanom u Sisku. 
Sudjelovalo je 145 natjecatelja iz 13 klubova, a odličan rezultat ostvarili su Katja Nekić koja je osvojila drugo mjesto u borbama i treće u katama, Arijana Macanić - treća u katama te Luka Pekara i Marko Rajtar koji su osvojili četvrto mjesto u katama. Na natjecanju su sudjelovali i Niko Knežević, Petra Cindrić, Leon Jaić i Ivan Klarić.

 

D.G.


Ove subote najveći bajkerski tulum u Dugom Selu

 

U organizaciji Moto kluba Sveti Martin Dugo Selo i Turističke zajednice grada Dugog Sela ove subote, 29. ožujka u Dugom Selu se održava velika rođendanska proslava i već tradicionalni blagoslov motora na kojem će se okupiti motociklisti iz brojnih klubova Hrvatske i šire regije, kao i svi oni bez motora, željni dobre zabave. Sve počinje u 14 sati u Župnoj crkvi sv. Martin gdje će se održati misa i blagoslov motorista, uz podjelu naljepnica za sve sudionike. Nakon toga slijedi atraktivni moto-defile ulicama Dugog Sela sve do susjedne općine Rugvica gdje će se bajkeri kratko zadržati na okrjepi kod kafića „Xena“, a onda će im na povratku kod restorana „Ribarska koliba“ biti ponuđen besplatni grah. 
Tamo će za sve sudionike bajkere biti ponuđena okrjepa – grah i piće. No, i za sve goste, građane koji žele proslaviti s dugoselskim bajkerima 6. rođendan – bit će osigurana hrana i piće, po povoljnim cijenama, a moći će se kupiti i pokoji bajkerski suvenir. Organizatori najavljuju nastupe čak triju rock grupa „Plagijat“ iz Slavonskog Broda, „The pulse“ i „Bitange“. I ove godine bit će moto igri, bogate tombole i, naravno, plesačica, a po prvi puta i za ženski auditorij - egzotični plesač. Za sve bajkere koji žele prespavati bit će osiguran prostor za spavanje, ako i doručak sljedeće jutro. Bajkeri su poznati po organizaciji odličnog štimunga i tuluma, tako da ni neće biti drugačiji, uz R'N'R, klopu i cugu do sitnih jutarnjih sati, dođite i zabavite se!

 

I.G.O.


„DAN NARCISA“

 

I ove godine je u Dugom Selu , kao i u mnogim većim gradovima Hrvatske, provedena akcija „Dan narcisa“. Akcija je diljem Hrvatske provedena 22. ožujka u vremenu od 8 do 13 sati, a u Dugom Selu, od 9 do 11 sati. 
Organizatori akcije su Hrvatski forum protiv raka dojke Europa Donna Hrvatska, sa suorganizatorima, srodnim udrugama. U Dugom Selu akciju je provelo Gradsko društvo Crvenog križa Dugo Selo uz pomoć svog Kluba mladih, Klub žena pri Gradskoj udruzi umirovljenika Dugo Selo, članice SUH-a Dugo Selo, kao i grupa žena oko gđe Klarić Magdalene. Ova akcija provodi se zahvaljujući dugogodišnjoj suradnji udruge „Edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije“ i Crvenog križa Dugo Selo. 

U akciji je na našem području prikupljeno preko 4600 kn, što je proslijeđeno udruzi Edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije. Temeljem ove i ostalih donacija omogućit će se dalji rad mobilnog mamografa, kao i edukacija samopregleda dojki koju ova udruga provodi. Kako se suradnja Crvenog križa i navedene udruge nastavlja, pozivamo sve zainteresirane žene da se prijave u Crveni križ Dugo Selo, pošto nam je u planu organizacija edukacije samopregleda dojki, te mamografski pregledi za žene u dobi od 40 do 49 godina.

 

G.K


4. sajam cvijeća u Dugom Selu

Grad Dugo Selo, Turistička zajednica i Pučko otvoreno učilište Dugo Selo organiziraju 4. sajam cvijeća u Dugom Selu. 
Vrijeme trajanja sajma biti će od 25. do 27. travnja 2014. godine, od 09,00 do 19,00 sati na unutarnjem i vanjskom prostoru doma Hrvatske vojske. 
Sajam je, kao i proteklih godina, izložbenog i prodajnog karaktera - na vanjskom prostoru oko objekta je prodaja cvijeća na štandovima, a u unutarnjem dijelu prigodna prodaja, suvenira, nakita, suhog cvijeća i ostalih srodnih proizvoda i usluga. 
Izložbeni dio sajma biti će postavljen u perivoju grofa Draškovića, a u sklopu kojeg će biti i "Dječji kutak" koji će moći urediti djeca osnovnih škola, dječjih vrtića, te drugih zainteresirani ustanova, udruga i sl. 
Svi zainteresirani izlagači koji žele sudjelovati na vanjskom prodajnom dijelu sajma isto će moći ostvariti uz uvjet da sudjeluju na izložbenom dijelu sajma u perivoju grofa Draškovića. 
Nadalje u sklopu sajma postoji mogućnost organiziranja tematskih radionica edukativnog ili zabavnog karaktera, a u svrhu promoviranja proizvoda i usluga pojedinih izlagača. 
Pozivaju se svi zainteresirani da se za detaljnije informacije jave u Grad Dugo Selo, Ul. Josipa Zorića 1, na broj telefona 2753 705 ili na www.dugoselo.hr.

PRIJAVNICA - DJEČJI KUTAK 
PRIJAVNICA - izlagači


NASTAVAK DOBRIH JESENSKIH REZULTATA

Nogometaši NK Dugog Sela nastavljaju odlične igre u 3. HNL Središte i u proljetnom dijelu sezone. Nakon odlične igre i pobjede u 16.kolu kod NK Libertasa u Novskoj gdje su naši nogometaši golovima Benkovića,Žabeca i Benića slavili sa 3:1 u 17. kolu u Dugo Selo dolazi NK Samobor. U borbenoj i dopadljivoj igri golovima Ivančevića i Martića NK Dugo Selo bilježi pobjedu od 2:0. 
U 18.kolu NK Dugo Selo gostovalo je u Španskom kod istoimenog ligaša i bilježi vrlo vrijednu pobjedu od 2:1 golovima iskusnog rutinera Benkovića. 
19. kolo nam donosi susjedski derbi gdje u Dugo Selo dolazi NK Vrbovec. U otvorenoj i borbenoj utakmici naši nogometaši dva puta stižu rezultatski zaostatka golovima Mamuze i Benkovića, te kreću u nastavku otvoreno po pobjedu i nova tri bod, ali u sudačkoj nadoknadi nes(p)retno primaju zgoditak za konačnu pobjedu NK Vrbovca 3:2 u vrućem derbiju. 
Bez obzira na poraz ekipa i dalje drži treće mjesto u vrhu tablice sa 4 boda zaostatka za prvoplasiranim NK Maksimirom. 
U 20. kolu naši nogometaši gostuju kod NK Trnja.


24. ožujka 2014. godine

 

Najavljeno na skupštini KUD-a "Posavka" iz Oborova:

 

Proslava jubilarne 40. godine rada u svibnju

 

Protekla godina za Kulturno umjetničko društvo "Posavka" iz Oborova bila je jedna od uspješnih i vrlo aktivnih godina, kako se moglo čuti na njihovoj godišnjoj skupštini održanoj ove subote, 22. ožujka. Ostvareno je gotovo 20 nastupa na različitim folklorno-kulturnim manifestacijama na području cijele Hrvatske i više od 50 proba održanih tijekom cijele godine istaknula je svom izvješću o radu predsjednica oborovske "Posavke" Milica Điđa. Izdvajamo nastupe na smotrama folklora u Svetoj Nedelji, Slavonskom Brodu, u manifestaciji "Kosci za kosce" u Veleševcu, zatim nastupi na otoku Krku, na Regati na Savi, Ribarsko-lađarskoj večeri u Rugvici, Smotri folklora u Gredi Slunjskoj, na manifestaciji "Stara jela 'z Dugog Sela" te druge. Predsjednica Điđa istaknula je i nabavu dviju narodnih nošnji, te kompletne vjenčanine, čime se fundus narodnog ruha KUD-a obnovio. "Cilj nam je otkupljivati narodne nošnji od naših ljudi iz okolice. Želimo omogućiti starijim stanovnicima da si zarade od prodaje, a opet da nošnje ostanu u našem kraju i pod skrbi KUD-a", navodi Điđa. Dodaje kako je KUD-u svaka pomoć dobrodošla, posebice bi bila zahvalna majkama koje bi bile voljne pomoći njihovim ženskim članicama prilikom oblačenja nošnji za nastupe uz naglasak kako je o nošnjama važno voditi računa. U tom pogledu prošle godine su organizirali i nekoliko akcija slaganja nošnji, kazala je Điđa. Prošle godine KUD je nastupio i u snimanju emisije "Lijepom našom" u Ivanić Gradu, što je njihov treći nastup u televizijskim emisijama tijekom proteklih sedam godina. Rad KUD-a u prošloj godini ocjenjuje pozitivnom ocjenom sa željom da takav slijed nastupa održe i u ovoj, zaključila je Điđa. 
Ova godina KUD-u "Posavka" je jubilarna jer se navršava 40 godina od osnutka što planiraju proslaviti u svibnju. Uz proslavu planiraju izdati i prigodnu monografiju. Uz daljnju nabavu narodne nošnje i plesne opreme te restauraciju instrumenata, ove godine planiraju, između ostalog, nastup u Splitu, na Đakovačkim vezovima, na Smotri u Jajcu, u Turnju, Mačkovcu, itd. Financijski plan za 2014. godinu iznosi 92.000 kuna, od čega planirani prihod dotacija iz općinskog proračuna iznosi 80.000 kuna, a od Zagrebačke županije 10.000 kuna. Na rashodnoj strani 18.000 kuna planirano je za nabavu plesne opreme, za autorske honorare 9.000 kuna, a za izdavanje monografije 4.000 kuna. U prošloj godini realizirano je 59.521 kuna prihoda, od čega je bilo 44.000 kuna dotacije iz općinskog proračuna. Rashodi su iznosili 41.262 kune, a razlika od 18.259 kuna prenijeta je u ovu godinu. Predsjednik Općinskog vijeća Općine Rugvica Branko Galenić, koji je pratio skupštinu, pohvalio je rad članova te je izrazio uvjerenje kako će OV Rugvica dati ne samo moralnu, već i financijsku podršku KUD-u. Skupštinu su također pozdravili predsjednik MO Oborovo Stipo Rajić, vlasnik seoskog imanja Škarika - Predrag Škarika, predstavnici Lovačkog društva Zec iz Oborova, KUD-a Tančec, KUD-a Hrvata BiH Rugvica, Savski lađari, DVD Oborovo i DVD Oborovski Novaki.

 

 

 

Iva Grgić Ozimec

 

Izborna skupština Društva invalida Dugo Selo:

 

Stjepan Jambrečec i dalje predsjednik, potpredsjednica Lana Srpak

 

Jednoglasnom odlukom članova Skupštine Društva invalida Dugo Selo - dosadašnjem predsjedniku Stjepanu Jambrečecu ukazano je povjerenje i u sljedećem četverogodišnjem mandatu. Kako je odlučeno na izbornoj godišnjoj skupštini održanoj u subotu, 22. ožujka, u restoranu Romantika, za njegovu zamjenicu, također jednoglasno, izabrana je Lana Srpak koja će također biti predstavnica dugoselskog Društva invalida u Hrvatskom savezu udruga tjelesnih invalida. U Izvršni odbor izabrani su Ivan Grgošić, Stjepan Jambrečec, Darinka Remenar, Lana Srpak, Sandra Srpak, Radmila Stančić i Mirko Ščančar, dok Nadzorni odbor čine Josip Sahor, Nevenka Remenar i Vlado Habijanec. 

Tom prilikom izborna skupština imala je i izvještajni karakter, tako da su članovima Skupštine prezentirana izvješća o radu i financijskom poslovanju Društva tijekom proteklog mandatnog razdoblja (od 2010. - do 2014. godine). U tom razdoblju učlanjeno je novi 84 članova. Kako je u izvješću istaknuo predsjednik Jambrečec, u 2010. godini učlanjeno je 35 osoba, u 2011. godini 20 osoba, u 2012. godini 16 osoba te u prošloj godini 13 osoba. Tako da je sada u Društvu invalida Dugo Selo, koje inače čine osobe s invaliditetom s područja grada Dugog Sela, općine Rugvica i općine Brckovljani, učlanjeno 585 osoba. Od 2010. godine sustavno upućujemo gradskim ustanovama, institucijama, i svim relevantnim firmama, zahtjeve za rješavanjem arhitektonskih barijera, koje su i dalje veliki problem našoj populaciji, istaknuo je Jambrečec. Određeni pomaci su napravljeni u spuštanju nogostupa na pješačkim prijelazima u centru grada, no i dalje je problem doći u prostore gradske uprave, županijske uprave, u pojedine gradske firme, navodi. Za oko 1.500 osoba s invaliditetom koliko živi samo na području grada, znači kako se u ostvarivanju njihovim prava moraju uvijek oslanjati na pomoć svoji bližnjih ili tražiti pomoć stranaca. 

S druge strane istaknut je sve veći odaziv članova Društva na organizirane izlete rehabilitacijskog karaktera u Istarske toplice. Navodi također organizacije i sudjelovanje u radionicama, skupštinama, akcijama, redovito obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, informiranje i savjetovanje svojih članova o pravima i povlasticama osoba s invaliditetom. Također su pisali programe, sudjelovali na natječajima, no uspjeh je bio polovičan, rečeno je. Od 2003. godine, uz podršku tadašnjeg gradskog vodstva koriste prostor u Kažotićevoj ulici gdje se redovito druže. Prema financijskom pregledu poslovanja tijekom prošle 4 godine vidljivo je variranje u donacijama triju jedinica lokalnih samouprava, ako ne i pad. Iz gradskog proračuna u 2010, godini dotirano je 45.000, koliko i u 2011., dok je 2012. dotirano 22.000 te prošle godine 34.000 kuna. Općina Brckovljani 2010. godine dotirala je 12.000 kuna, u 2011. 5.000, u 2012. 10.000, koliko i prošle godine. Iz proračuna Općine Rugvica u 2010. proslijeđeno je 10.000, dok je 2011. i 2012. dotirano 7.000, a prošle godine 9.000 kuna. Ukupni prihodi Društva prošle godine iznosili 88.783 kune, dok su 2012. bili 84.636, u 2011. godini 88.515, te najviše u 2010. godini 89.538 kuna. 
U raspravi o financijskom poslovanju istaknut je problem neplaćanja članarina koje uzrokuju slabe prihode. Tajnik Ivica Grgošić otkriva kako mnogi članovi da bi ostvarili povlastice osobe s invaliditetom plate samo te godine članarinu Društvu invalida, dok sljedeće četiri (dok traje povlastica) se oglušuju. "Osim ostvarivanja prava, članovi - osobe s invaliditetom trebali bi poštivati i svoje obveze kao članova Društva, a to je redovito plaćanje članarine", istaknula je članica NO Nevenka Remenar, a predsjednik NO Josip Sahor predložio je da se na sljedećoj sjednici Izvršnog odbora raspravi o uvođenju socijalnog programa plaćanja članarine, odnosno da se pojedinim članovima omogući oslobođenje plaćanja članarine temeljem socijalnog faktora, što je i prihvaćeno. Iako predstavnika Grada Dugog Sela nije bilo na sjednici skupštine, osim predstavnika Općine Brckovljani, predsjednik JAmbrečec zahvalio se na suradnji Gradu Dugom Selu i gradonačelniku, kao i Općini Rugvici te Općini Brckovljani, Crvenom križu Dugo Selo, te uredništvima Dugoselske kronike, Radio Martin i svim volonterima.

 

Iva Grgić Ozimec


ODRŽANA SKUPŠTINA DVD-a HREBINEC

 

Dobrovoljno vatrogasno društvo Hrebinec održalo je redovitu izvještajnu skupštinu 8. ožujka u svome domu uz nazočnost gostiju iz drugih društava te predsjednika VZO Brckovljani Dražena Kutice i zapovjednika Žarka Miškulina. Skupštinom je predsjedao predsjednik društva Božo Graberec koji je naglasio značaj vatrogasnog društva za društveni život cijeloga mjesta, ali i doprinos njegovih članova u preventivnoj i stvarnoj obrani od različitih nepogoda. Lani je, doduše, zabilježena tek jedna intervencija na požaru, ali se ove godine, prigodom nedavnih poplava kada su bile ugrožene i pojedine kuće u samom Hrebincu, pokazala spremnost i spretnost dobrovoljnih vatrogasaca u očuvanju imovine.
Premda su raspolagali s relativno skromnim sredstvima, rekao je Graberec, ona su bila dostatna za rad društva te osposobljavanje i opremanje njihovih 12 operativnih članova te je za prijenos u ovu godinu ostalo 12.000 kuna. Ovogodišnji financijski plan nešto je veći i iznosi 69.000 kuna, a razlog tome je potreba obnove uređaja za grijanje i klimatizaciju u vatrogasnom domu. 
Predsjednik VZO Dražen Kutica zahvalio je članovima DVD-a na sudjelovanju u obrani od poplave te naglasio da se još jednom pokazalo kako su vatrogasci jedina organizirana snaga u slučaju ovakvih nepogoda. Za takvo pozitivno stanje potrebno je zahvaliti i Općini Brckovljani čija potpora radu dobrovoljnog vatrogastva je značajna - zaključio je Kutica.

 

Nenad Haleuš Mali

 

Godišnja skupština DVD-a Rugvica

 

ŽELJA JE POVRATAK U SVOJ VATROGASNI DOM

 

DVD Rugvica održalo je 15. ožujka 77. redovitu godišnju skupštinu u vatrogasnom domu u Novakima Oborovskim. Društvo, kako se čulo u izvješću u radu za proteklu godinu, ima 76 članova i stožerno je društvo u VZO Rugvica. Osim temeljnim vatrogasnim djelatnostima, među kojima je bilo i deset intervencija, društvo se lani bavilo obnovom i uređenjem vatrogasne garaže na što je i utrošen najveći dio sredstava koje su imali na raspolaganju. Ipak u ovu godinu su prenijeli 24.000 kuna, zajedno s kojima u 2014. godini planiraju ostvariti prihod 76.000 kuna. I dalje će najveći trošak biti garaža na koju se planira ugraditi nova stolarija i napraviti fasada, a trebalo bi preostati novca i za nabavku opreme te osposobljavanje članstva za činove i zvanja. Poseban ponos društva je natjecateljsko muško A odljenje, istaknuo je predsjednik društva Dražen Vlahović koji je pripadnicima tog odjeljenja uručio i titulu "vatrogasca godine", a članovi društva i njemu su uručili skulpturu zaslužnog vatrogasca. 
U ime Općine Rugvica skupštini je nazočio zamjenik načelnika Ivica Kuzmec koji je vatrogascima zahvalio na sudjelovanju u obrani od poplave te obećao da će se DVD Rugvica, nakon višegodišnjeg izbivanja, ponovo vratiti u svoj matični dom u Rugvici koji je već uvršten u općinske planove nabave za ovu godinu. U ime VZO Rugvica skupštinu je pozdravio izaslanik Branko Car. 
Vatrogasna priznanja za deset godina rada u dobrovoljnom vatrogastvu dobili su Hrvoje Leskovari, Kruno Fišter i Ivo Antunović, a za četrdeset godina Stjepan Kolarin. 
Priznanja VZH za vatrogasne veterane dobili su Josip Komušar, Ivan Vidak, Ivan Petričević, Stjepan Galović, Stjepan Hržić, Stjepan Kolarin, Stjepan Šutej i Stjepan Vlahović.

 

 

 

Nenad Haleuš Mali


DKPC DOBIO NOVO VOZILO ZA ODVOZ KOMUNALNOG OTPADA

 

Na odlagalištu komunalnog otpada u Andrilovcu 24. ožujka je obavljena primopredaja novog vozila za odvoz komunalnog otpada. Riječ je, kako je istaknuo direktor Dugoselskog komunalno poduzetničkog centra Tadija Penić, o trećem vozilu za odvoz komunalnog otpada u vlasništvu DKPC-a koje će zadovoljiti sve potrebe Grada Dugog Sela u ovoj djelatnosti do planiranog zatvaranja odlagališta 2018. godine. Samo vozilo je marke MAN, s nadogradnjom tvrtke Faun, a kupljeno je za 1.420 000 kuna od tvrtke Komop. Radi se o suvremenijoj inačici vozila kakvo je DKPC kupio u rujnu 2012. godine, s kapacitetom komprimiranog otpada 16 kubičnih metara. Osim suvremenijeg tehničkog dijela samog vozila i nadogradnje, vozilo je opremljeno i posebnim kamerama kojima je iz kabine moguće pratiti rad radnika na utovaru, a posjeduje i druge, znatno poboljšane, sigurnosne karakteristike. 
Penić je istaknuo da će dolazak ovog vozila omogućiti da DKPC već ove jeseni krene u zakonom propisano odvojeno prikupljanje otpada na način da će najstarije vozilo od tada služiti isključivo za prikupljanje papira, dok bi se biorazgradivi otpad odvojeno počeo prikupljati tijekom sljedeće godine. 
Gradonačelnik Stipo Velić, koji je preuzeo ključeve novog vozila, rekao je da je vozilo kupljeno namjenskim sredstvima koja se prikupljaju u cijeni odvoza kućnog otpada te da sa 40% od ukupne cijene , odnosno s 560.000 kuna, u kupnji ovog vozila sudjeluje Fond za zaštitu okoliša koji će sufinancirati i sanaciju dosadašnjih sabirnih jama za odlaganje otpada, kao i otvaranje nove sabirne jame koja će se koristit do 2018. godine.

 

 

 

Nenad Haleuš Mali


Projektni dan u Dječjem vrtiću Dugo Selo

 

Na prvi dan proljeća, 21. ožujka, u Dječjem vrtiću Dugo Selo održan je tzv. "Projektni dan" posvećen ekologiji. Naime, 2009. godine ovaj je vrtić s dobio status eko vrtića i izvjesio zelenu zastavu, a da bi se ovaj status zadržao, ističe ravnateljica Draženka Sesan, vrtić tijekom cijele godine sa svojim mališanima obrađuje ekološke teme, dok na projektni dan provjerava stečeno znanje mališana o ekologiji. Ovaj put u goste su došli i učenici Osnovne škole Josipa Zorića, koja također ima status eko škole, te su mališani međusobno odmjerili ekološka znanja putem kviz natjecanja.

 

N.H.M.

 

Izaslanstvo Grada posjetilo Cargo centar Graz:

 

REALIZACIJA CARGO CENTRA ZAGREB TREBALA BI ZAPOČETI VEĆ OVE GODINE U DUGOM SELU

 

Izaslanstvo Grada Dugog Sela predvođeno gradonačelnikom Stipom Velićem, zamjenikom gradonačelnika Vladom Kruhakom, predsjednikom Gradskog vijeća Željkom Ivaničekom, a u kojem su bili i zainteresirani članovi Gradskog vijeća posjetilo je 22. ožujka Cargo centar Graz ne bi li se upoznalo s načinom rada ovog centra kakav bi, barem kako se čulo, uskoro trebao niknuti i u Dugom Selu. Naime, zajedno s izaslanstvom u Grazu je bio i direktor Cargo centra Zagreb Robert Jukić te direktor Cargo centra Graz Frazn Glanz koji su izrazili zainteresiranost da se što prije uđe u realizaciju projekta u Dugom Selu. Glanz je istaknuo kako je Cargo centar Graz, zajedno s Lukom Rijeka i HŽ Cargom, jedan od suvlasnika Cargo centra Zagreb te kako se pokazuje nužnost što skorije izgradnje centra u Hrvatskoj koji bi aktivirao Luku Rijeka i pokrio uslugama cijeli jugoistočni dio Europe. Upravo je Dugo Selo idealno za izgradnju takvog centra, rekao je Jukić, jer se nalazi u blizini velikog grada te je čvorište željezničkog i cestovnog prometa. Sve druge lokacije, koje su bile spominjane kao opcije, manje su atraktivne - zaključio je Jukić. 
Cargo Centar Graz zapošljava oko tisuću ljudi, rekao je Glanz, te dodao kako je od svog osnivanja postao okosnica gospodarskog razvoja Štajerske. Nastao je na javno privatnom partnerstvu; država je osigurala infrastrukturu i logistiku, a privatni poduzetnici su izgradili skladišta i pogone te doveli svoje poslovne partnere, što je model koji bi trebalo primijeniti i u Dugom Selu. Dok Cargo centar Graz trenutačno djeluje na 80 hektara površine s tendencijom daljnjeg rasta, za početak rada Cargo centra Zagreb u Dugom Selu je potrebno osigurati početnih 22 hektara, od čega Grad već raspolaže polovinom tog zemljišta, te otkupiti parcele i donijeti prostorne planove za dolazak željezničke, cestovne i druge infrastrukture u zonu predviđenu za gradnju - rekao je Jukić. Grad je već odradio dio tog posla, a poslove bi trebalo intenzivirati već ove godine, kaže Jukić koji se nada da bi do konca godine mogli biti napravljeni i prvi vidljivi poslovi. 
Velić je rekao kako je interes Grada za ovakav projekt, koji bi preobrazio gospodarski značaj Dugog Sela, od vitalnog interesa i zaključio da će se od strane Grada poduzeti sve potrebno za što bržu realizaciju projekta.

 

 

 

Nenad Haleuš Mali


STŠK Dugo Selo na najboljem putu za povratak u Superligu

U subotu 22. ožujka odigrane su utakmice 11. kola stolnoteniskih liga. Za igrače prve ekipe STŠK ”Dugo Selo” koji nastupaju u prvoj Hrvatskoj ligi Zapad bile su ovo ujedno i dvije posljednje utakmice pošto su u posljednjem kolu Dugoselci slobodni. Za oproštaj od sezone izborene su još dvije pobjede, u Dugom Selu svladane su ekipe STK Duga Resa sa 4:2 i STK Kvarner iz Rijeke rezultatom 4:1. Ekipa je nastupila u sastavu: Krunoslav Belić, Tomislav Maraković i Matej Murat. Na kraju sezonu naši igrači završavaju na drugom mjestu sa samo dva poraza, no na žalost zbog jednog kiksa u prvom dijelu sezone nije uspio povratak u Superligu. Ipak ova je godina donijela potpunu afirmaciju dva naša mlada igrača, Luka Martinek i Matej Murat su pokazali da su dorasli ovom rangu natjecanja i ukoliko bude sve u redu sljedeće sezone će Dugoselci biti ponovo među glavnim konkurentima za povratak u Superligu. 
Tri naše ekipe su gostovale u Dugoj Resi. Ženska ekipa u sastavu: Ana Murat, Leona Šantek i Anamarija Tominac gostovale su kod sada već Superligašica ekipe STK Aquaestil i izgubile očekivano rezultatom 4:0. Druga muška ekipa koja nastupa u drugoj Hrvatskoj stolnoteniskoj ligi zabilježila je dva poraza od ekipe STK Aquaestil i ekipe STK Duga Resa sa po 4:0. Ekipa je nastupila u sastavu: Augustin Papak, Filip Prgomet i Antonio Papak. Treča ekipa u sastavu: Tomislav Nagy, Roman Budek i Mislav Martinek izborila je dvije pobjede, svladana je ekipa STK Duga Resa rezultatom 4:2 i STK Aquaetil rezultatom 4:0. 
U nedjelju 23. žujka u Dugom Selu je odigran 6. Otvoreni turnir Zagrebačke županije u stolnom tenisu. Nastupilo je dvadesetak klubova s preko 150 natjecatelja u deset kategorija. Naš klub je nastupio sa 24 natjecatelja. Prva mjesta osvojili su Ana i Matej Murat u kategoriji kadetkinja odnosno juniora. Luka Dragun osvaja drugo mjesto u kategoriji najmlađih kadeta. Treće mjesto pripalo je Romanu Budek i Tomislavu Nagy u kategoriji juniora, Antoneli Papak u kategoriji najmlađih kadetkinja te Luki Zlatkov u kategoriji klinaca.

Zvonko Pokas21. ožujka 2014. godine

 

Svečano obilježeno 20. godina OKZ-a

 

Zlatna statua Stjepanu Valjku, Zlatni krug Dugom Selu

 

Obrtnička komora Zagreb svojih je 20. godina postojanja obilježila 21. ožujka, a na prigodnoj svečanosti zaslužnim su obrtnicima dodijeljena priznanja i nagrade te su uručene diplome kandidatima koji su položili majstorske ispite. Među nagrađenim obrtnicima, šest je njih iz Udruženja obrtnika Dugo Selo. Najviše priznanje Komore, Zlatnu statuu za uglednog, uspješnog i časnog obrtnika, za izuzetan doprinos u razvoju obrtničkog komorskog sustava i promidžbu obrazovanja dobio je Stjepan Valjak, predsjednik dugoselskog Udruženja obrtnika. Zlatna plaketa s pisanim priznanjem za postignute poslovne rezultate i za doprinos u razvoju obrtničkog komorskog sustava uručena je i Zlatku Radiloviću. Za postignute poslovne rezultate, doprinos u razvoju promocije obrtništva na sajmovima Zlatnu plaketu dobio je i dugoselski obrtnik Marko Cesar. Osam j 

e obrtnika primilo Zlatnu diplomu, među njima troje članova iz dugoselskog udruženja - za promociju obrtništva na sajmovima i revijama i za rezultate u razvoju obrtničkog obrazovanje dobitnica je Zvonkica Šutej; Zdravko Srdinić za izuzetan doprinos i promociju obrtništva na sajmovima te sudjelovanje u radu komorskog sustava; Josip Svibovec za dugogodišnji uspješan rad, suradnju s institucijama lokalne samouprave i razvoj komorskog sustava. 
Za ostvarenu uspješnu suradnju, doprinos u zaštiti i promicanju obrtništva priznanje je dano Gradu Dugom Selu. Priznanje Zlatni krug preuzeo je gradonačelnik Stipo Velić koji je izjavio kako se Grad trudi pomoći svojim obrtnicima stvarajući bolje uvjete za njihov rad, opstanak i daljnji razvoj. Srednja škola Dugo Selo dobila je priznanje OKZ-a za uspješnu suradnju u obrazovanju i razvoju obrtništva. Diplomu je dobilo 148 kandidata, među njima i s dugoselskog područja, koji su promovirani u majstore automehaničare, frizere, bravare, električare, slastičare i dr. obrtnička zanimanja. 
Upravo je nove majstore predstavio predsjednik OKZ-a Ivan Obad te podsjetio kako je ovo najveća komora u državi koja okuplja 18 000 obrtnika s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije s kojima i usko surađuje. Jedan od primjera je i suradnja sa Zagrebom za lokaciju Obrtničkog centra na Kajzerici, središta koje će omogućiti razmjenu iskustava svih struka. Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras osvrnuo se na novi zakon o obrtu, na je snazi od prosinca 2013. godine, a donijet je s namjerom da se osigura bolja pozicija obrtnika na tržištu, veća sigurnost u poslovanju, ali i olakšanje poslovanja. Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec poručio je kako se očekuje pomoć resornog Ministarstva u nastojanju za ukidanjem PDV-a na fakturu. Svečanosti obilježavanja 20. godišnjice prisustvovali su mnogi uglednici iz društvenog i političkog života, a uspjeh u daljnjem radu i suradnji Komori su zaželjeli i zagrebačka dogradonačelnica Sandra Švaljek, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor i zamjenik župana Zagrebačke županije Rudolf Vujević.

 

 

 

AMŠ

 

Proletio 2. SuSretni dan

 

Zajedno sretno Dugo Selo

 

Zajedničko gledanje spota "Together HAPPY Dugo Selo" i puštanje lampiona bili su glavni dio programa SuSretnog dana, kojeg je Pučko otvoreno učilište Dugo Selo, organiziralo drugu godinu za redom. Ovim događanjem, održanim 20. ožujka, tako je objedinjena proslava Dana sreće i pozdravljeno proljeće. Iako nije bio uvjet, mnogobrojni su Dugoselci na rukometno igralište došli sa osmijehom i nisu ga skidali ni do samog kraja druženja. Osmijesi su prerastali u glasan smijeh, pogotovo za vrijeme gledanja spota. "Evo mene, to sam ja, tamo iza guske… Ma ne, nisam ja guska…", isprepletali su se komentari sa stihovima pjesme "Happy" Pharella Willamsa. Neki su se prisjećali i detalja s prošlotjednog snimanja ovog uratka kojim se i Dugo Selo uključilo u globalnu UN-ovu akciju obilježavanja Dana sreće sa 470 gradova svijeta. UN je taj dan rezolucijom proglasio prije dvije godine, uz zaključak kako je postizanje sreće fundamentalni cilj ljudi. U tu je akciju na "domaćem" terenu krenuo POU, u suradnji s Radio Martinom i Gradom. Sve to ne bi bilo moguće bez glavnih likova, građana svih dobnih skupina koji su spremno plesali dva dana. I na SuSretnom danu su nastavili sa zabavnim koreografijama uz proljetno-sretnu glazbenu podlogu Radio Martina. Prednjačili su najmlađi i nakon finalnog dijela - puštanja lampiona. Ove godine su se prodavali, a dio prihoda namijenjen je za "Zvjezdane puteve", glazbeno-kreativnu skupinu iz OŠ Ivan Benković čiji je mjuzikl "Briljantin" izborio finale na svibanjskom međunarodnom Festivalu školske kreativnosti u Sanremu. Dugoselci su se i tu iskazali, svi su brzo rasprodani. Neki su se malo požurili u njihovu puštanju, pa su lampioni krenuli u zrak čim se pojavila zvijezda Danica. No uskoro su ih sustigli i ostali, prizor je bio veličanstven - zvijezde na tamnom dugoselskom nebu dobile su dostojno društvo. Kao i lani, vremenske prilike bile su idealne. Vjetar koji je ometao popodnevno probno puštanje lampiona je, baš kako je taj dan i trebalo biti, okrenuo na sreću.

 

 

 

AMŠ


Otvorenje izložbe i parka "Cvrkutek" na prvi dan proljeća

 

Neke su doletjele, neke se dogegale - na prvi dan proljeća 21. ožujka, razne su ptice zauzele zidove Galerije u Kolodvorskoj ulici. Njih su olovkom, pastelom, drvenim bojicama naslikala djeca Dječjeg vrtića Dugo Selo, a male je umjetnike na otvorenju ove važne izložbe pozdravio Nenad Haleuš Mali, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo. Šareni fazan, žuti pilić, gegava patka, kos s prepoznatljivim nosom, dugonogi plamenac, ptice u letu ili u gnijezdu - motivi su djece koji su dio ove izložene ptičje kolekcije. Koje od njih lete, a kojima su krila samo ukras djeca su saznala u parku "Cvrkutek" koji su posjetili nakon izložbe. "Cvrkutek" je uređen na južnoj strani, uz zgradu POU-a. Krase ga kućice za ptice koje su izradili polaznici POU-ovih Likovnih radionica i, 

naravno, vrtićanci. Dolaskom proljeća ptice postaju glasnije, a više o njihovom pjevu ispričala im je voditeljica Centra za obrazovanje Jasminka Kokot Bambić. Tako su klinci čuli da ptice imaju "sat u glavi", a po njihovom pjevu može se znati i koliko je sati bez sata. Na primjer, prva pjevati počinje vragolasta crvenrepka i to u 5 ujutro, svima poznati vrabac u 6 i 20 sati, dok zadnji glas pušta u 20 do 7 sati pasionirani zobač trešanja čvorak. "I moja papiga pjeva, onda je i ona pjevica", čula se konstatacija iz znatiželjne publike. Klinci su podijelili svoje znanje o najboljim sjemenkama za hranu, a nisu se iznenadili ni kad su čuli da se ptice vole i okupati. Na kraju druženja mali čuvari prirode dobili su zahvalnicu uz poziv da u "Cvrkutek" mogu doći kad god zažele.

 

 

 

AMŠ

 

8. sjednica Gradskog vijeća

 

Dodijeljena sredstva za političke stranke i gradske vijećnike

Većinom glasova gradskih vijećnika usvojena je odluka o raspoređivanju sredstava za redovito godišnje financiranje političkih stranaka i gradskih vijećnika izabranih s liste grupe birača u 2014. godini prema kojoj se utvrđuje kome se raspoređuju sredstva za redovito godišnje financiranje iz sredstava proračuna Grada. Odluka se temelji na Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, a gradski proračun za ovu namjenu osigurao je 49.000 kuna. Za svakog člana Gradskog vijeća utvrđuje se jednaki iznos sredstava u visini od 2.865 kuna. Pojedinoj političkoj stranci pripada iznos sredstava razmjerno broju njenih izabranih članova Gradskog vijeća u trenutku konstituiranja. Naknada za svakog člana Gradskog vijeća podzastupljenog spola (žene) utvrđena je u iznosu od 286,50 kuna. Istu naknadu ostvaruje SDP za jednu članicu. Prema političkim strankama u Gradskom vijeću – HDZ-u za 4 vijećnika dodijeljeno je 11.460 kuna; HSS-u za 3 vijećnika 8.595, dok je SDP-u za 3 vijećnika, među kojima i jedna vijećnica – 8.881 kuna; HSU za 2 vijećnika 5.730 kuna, te po 2.865 kuna za jednog vijećnika HSP-u dr. A. Starčević, HSP-u, HSLS-u mr.sc. Zvonku Novoselu Dolnjaku i Stjepanu Berteku, prof.. 
SDP-ovi vijećnici u raspravi potom ustvrdili su kako se radi o nedostatnim sredstvima za djelovanje političkih stranaka, te predlažu povećanje na sljedećem rebalansu gradskog proračuna, na što je gradonačelnik Stipo Velić odgovorio kako će se napraviti analiza s ostalim gradovima u Zagrebačkoj županije, nakon čega će vidjeti postoji li mogućnost za povećanjem.

Definirane granice i broj članova mjesnih odbora – izbori do kraja ove godine

Gradski vijećnici usvojili su prijedlog odluke o područjima i granicama mjesnih odbora na području grada Dugog Sela kojih ima ih 14, koliko i naselja, a granice su definirane prema granicama naselja. Radi se, znači o Mjesnom odboru Andrilovec, Donje Dvorišće, Dugo Selo-Jug, Dugo Selo-Centar, Dugo Selo-Istok, Dugo Selo-Zapad, Kozinščak, Kopčevec, Puhovo, Leprovica, Lukarišće, Mala Ostrna, Velika Ostrna i Prozorje. Vijećnik Kruno Blažinović, kao i na prethodnom Odboru za Statut i Poslovnik, istaknuo je svoj stav kako je MO previše i kako bi neke trebalo spojiti, a naveo je primjer Velike Ostrne, Male Ostrne i Leprovice koji bi mogli biti jedan MO, kao i Donje Dvorišće, Lukarišće i Kozinščak. Predsjednik Gradskog vijeća Željko Ivaniček smatra kako se takav prijedlog može primijeniti nakon javne rasprave po mjesnim odborima koji bi se trebali spojiti. 
Gradski vijećnici također su većinom glasova donijeli i odluku o izboru članova vijeća mjesnih odbora na području grada Dugog Sela prema kojoj se, između ostalog, u vijeća mjesnih odbora bira 5 članova u mjesnom odboru koji ima do 1.000 stanovnika, 7 članova u MO koji ima od 1.001 do 2.000 stanovnika, te 9 članova u MO koji ima više od 2.000 stanovnika. Gradonačelnik Velić predložio je da se prilikom glasovanja uključi izmjena u članku 46. u kojem bi stajalo "Mandat članova vijeća izabranih na prvim izborima koji će se održati od 31. prosinca 2014. godine, a svaki sljedeći će biti održani u godini održavanja izbora za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave". Vijećnik Kruno Blažinović komentirao je kako je broj članova za mjesne odbore preveliki, dok je pročelnik Upravnog odjela za poslove Gradskog vijeća i Gradonačelnika Mladen Šestan istaknuo kako je broj definiran Statutom Grada.

I Grad Dugo Selo za Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb istok

Većinom glasova vijećnika prihvaćeno je Pismo namjere o suradnji na provedbi Projekta "Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb istok" (projekt RVS – Zagreb) između Zagrebačke županije s jedne strane te gradova Ivanić Grad, Vrbovec, Sveti Ivan Zelina i Dugo Selo, te općina Brckovljani, Rugvica, Kloštar Ivanić, Križ, Dubrava, Farkaševac, Gradec, Preseka, Rakovec, Bedenica s druge strane. Kako ej pojašnjeno jedan od bitnih elemenata za kompletiranje aplikacije za sufinanciranje ovog projekta iz Kohezijskog fonda EU je upravo ovo Pismo namjere. Vijećnik Zvonko Novosel Dolnjak smatra kako nedostaje analiza postojećeg stanja vodoopskrbnog sustava te vidi u krajnjem ishodu ne županijski. Već parcijalni interes vrhuške u Zagrebačkoj županiji. Zanima ga zašto Sveta Nedjelja, Samobor i Velika Gorica nisu uključeni, kao i druge općine. „Ovim se zaključkom nameće ponovo ulaganje u mrežu koju već imamo. Jesu li građani Dugog Sela u ovom trenutku dovoljno bogati da grade vodovode u Ivanić Gradu, Farkaševcu, Bedenici i drugim mjestima?“, pita se Novosel Dolnjak. Gradonačelnik Velić drži da se ne radi o stranačkim interesima jer su „u potpisivanje sporazuma uključene sve političke stranke“. Velika Gorica nije izbačena, a i Zaprešić je potpisao sporazum, kazao je gradonačelnik, dodaje kako gradsko vodstvo nastoji riješiti problem ucjene Zagrebačkog holdinga kroz prodajnu cijenu vode koja traje prema Dugom Selu već godinama, uopće prema istočnom dijelu Zagrebačke županije. Vijećnik Nenad Sedlar vidi kako će ovim načinom Zagrebačka županija doći u posjed pročistača otpadnih voda, premda u njegovu izgradnju osim Grada i Općine Rugvice, ništa nije uložila. Dodaje kako će građani Dugog Sela nastaviti plaćati kredit za izgradnju sustava otpadnih voda i pročistača, al i izgradnju nove vodoopskrbne mreže. Gradonačelnik kategorički odbija mogućnost da će građani plaćati izgradnju nove mreže, već će se financirati isključivo županijskim sredstvima. „Ova solucija je za Grad i za naše građane bolja“, poručio je.

Usvojen ugovor o povratu podzajma za realizaciju Regionalnog sustava odvodnje Dugo Selo – Rugvica

Uz 11 glasova, dva protiv i četiri suzdržana – prihvaćen je prijedlog zaključka o prihvaćanju ugovora o povratu podzajma. Utvrđeno je kako iznos od 1.049.604 eura predstavlja podzajam koji označava glavnicu i kamatu. Društvo DUKOM d.o.o. je u obvezi izvršiti povrat podzajma od milijun i 49.604 eura sredstvima prikupljenim po osnovi naknade za razvoj koja iznosi 2,30 kn/m3 isporučene vode. Podzajam se otplaćuje u polugodišnjim ratama svakog 5. travnja i 5. listopada tekuće godine, počevši od 5. travnja 2012. do 5. listopada 2022. godine. Dukom d.o.o. uplatio je na račun Hrvatske poštanske banke (banke agenta u ovom pravnom poslu) iznos od 4.564.405 kuna koji su dosada prikupljeni od naplate naknade za razvoj. 
Zamjenik gradonačelnika Vlado Kruhak podsjetio je na početke realizacije podprojekta Regionalni sustav odvodnje Dugo Selo – Rugvica za koji je 2010. potpisan ugovor o supsidijarnom financiranju između ugovorenih strana Hrvatskih voda, Grada Dugog Sela i Općine Rugvica. Ukupna vrijednost podprojekta iznosi 11.853.809 kuna koji se sufinancira iz sredstava HV u ukupnom iznosu od 1,3 milijuna eura i iz sredstava zajma IBRD u ukupnom iznosu od gotovo 10,5 milijuna eura od čega je iznos od 9,4 milijuna eura darovnica, odnosno bespovratna sredstva, a iznos od 1.049.604 eura predstavlja podzajam koji označava glavnicu i kamatu.

Žanin d.o.o. i Grad u pregovorima za parkirališni prostor u centru grada

Iako je vijećnik Nenad Sedlar podnio amandman da se točka o usvajanju zaključka o davanju prethodne suglasnosti na ugovor o plaćanju naknade za nedostajuća parkirališna mjesta na planiranom stambeno-poslovnom objektu u samom centru grada, investitora Žanin centar d.o.o. iz Dugog Sela – odgodio do sljedeće sjednice Gradskog vijeća, te da se pritom vijećnicima prezentira budući izgled garaže – većinom glasova vijećnika Sedlarov amandman je odbijen. 
Naime, prema idejnom projektu za stambeno-poslovnu građevinu prema kriterijima za obračun parkirnih mjesta potrebno je 118 parkirališnih mjesta, osigurano je 64 mjesta u garažnom prostoru predmetne građevine. Odredbom članka 22. DPU zone Centar naselje Dugo Selo moguće je osiguranje potreba parkirališno garažnih mjesta na način da investitor, uz gradnju podzemne garaže na vlastitoj čestici, izvrši uplatu za gradnju javnih garaža i parkirališnih mjesta i to 50 posto potrebnih parkirališno-garažnih mjesta. Naknada za 54 nedostajuća parkirališno-garažna mjesta iznosi 2,6 milijuna kuna. Ugovorne strane su suglasne da investitor s iznosom naknade sufinancira izgradnju podzemne garaže na dijelu nekretnine u vlasništvu Grada o čemu će Grad i investitor sklopiti poseban sporazum i ugovor o sufinanciranju. 
Vijećnik Zvonko Novosel Dolnjak se pita je li Grad dovoljno bogat da sufinancira izgradnju garaže u centru te iznosi stav kako se radi o pogodovanju investitoru. Zamjenik gradonačelnika Vlado Kruhak smatra kako se ostvarenjem ovog projekta, koji se inače proteže već tri godine, dugoročno rješava prostor glavnog trga grada te se otvara mogućnost otvaranja pješačke zone do Kolodvorske ulice. „U narednim pregovorima nastojat ćemo postati vlasnik trga, a ne investitor“, poručio je Kruhak, podsjetivši kako će biti potrebno riješiti i pitanje drvenih garaža ispred Zagrebačke banke.

Usvojeno izvješće o radu Savjeta mladih za prošlu godinu

Uz protivljenje oporbenih vijećnika iz redova SDP-a, HSP-a HSLS-a i vijećnika Zvonka Novosela, većinom glasova ostalih vijećnika usvojeno je izvješće o radu Savjeta mladih Grada Dugog Sela za 2013. godinu. Od 11 planiranih ostvarena su četiri projekta, i to „Vozi duže, a ne brže“, „Mjesec mladih“, „Dan kreativnosti i sporta“ te „Festival mladih“. Od osiguranih 50.000 kuna utrošeno je 42.833 kune sredstava za rad Savjeta. Najveći dio komentara na oporbenoj strani vijećnika odnosi se na vrlo lošu realizaciju programa, ispod 50 posto, dok su naknade za rad članova Savjeta mladih realizirane gotovo 10 posto. Zamjenik gradonačelnika Vlado Kruhak napomenuo je kako je mandat članovima ovog Savjeta pri kraju, te kako će u svibnju biti raspisan natječaj za novi saziv. Nada se kako će novo članstvo Savjeta biti puno bolje ekipirano i organizirano.

I.G.O.


20. ožujka 2014. godine

 

8. sjednica Gradskog vijeća

 

ODRŽATI FINANCIJSKU STABILNOST!

Aktualni sat

 

Gradsko vijeće Dugog Sela održalo je, pod predsjedanjem predsjednika Željka Ivaničeka, 8. redovitu sjednicu 20. ožujka. Sjednica je započela uobičajenim aktualnim satom koji je bio neuobičajeno kratak. Vijećnica SDP-a Jasminka Kokot Bambić upitala je da li grad može osigurati prostoriju za rad političkih stranaka jer trenutačno niti jedna stranka nema svoj prostor te upitala kada će se nastaviti s izgradnjom nogostupa u Šaškovečkoj ulici, kao i najavljenom izgradnjom nogostupa u Ulici Bože Huzanića. 
Odgovorio je gradonačelnik Stipo Velić rekavši da prostora koji bi se mogao koristiti za ovu svrhu grad nema, no da je svim strankama besplatno omogućeno korištenje gradske vijećnice. Što se pak nogostupa tiče, Velić je rekao da još nema projekata za izgradnju nogostupa u ove dvije ulice pa nisu uvrštene niti u plan izgradnje, ali da postoji mogućnost da se u rebalansu proračuna pronađu sredstva kako bi se krenulo u realizaciju ta dva nogostupa. 
Vijećnik SDP-a Kruno Blažinović upozorio je na problem stanara u Domobranskoj ulici koji nisu u vlasništvu zemljišta oko svojih zgrada, a koje je potrebno urediti jer je zapušteno i opasno za prolazak. Velić je odgovorio da su gradske službe upoznate s problemom od samih stanara te da će se sanaciji zemljišta oko zgrada prionuti već slijedeći tjedan. 
Vijećnik HSLS-a Nenad Panian upitao je što se može napraviti da se utječe na vlasnike dvaju otvorenih gradilišta u Osječkoj ulici, kod zgrade gradske uprave, koja su već godinama u istoj fazi izgradnje, da se završi gradnja. 
Pročelnik za prostorno planiranje Marijo Vinko odgovorio je da je gradnja tih objekata započela u vrijeme važenja starog Zakona o gradnji što je problem jer je, na prijavu koju je Grad dostavio nadležnom ministarstvu te nakon izvida Građevinske inspekcije, utvrđeno kako ne podliježu rokovima koje novi zakon propisuje u kojima se mora završiti objekat, već su oba gradilišta u "sivoj zoni zakonodavstva" što investitorima omogućuje da ih drže u sadašnjem stanju.

 

N.H.M.

Manjak prihoda usporio izgradnju komunalnih objekata

Gradsko vijeće usvojilo je većinom glasova izvješće o izvršenju Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2013. godinu. Pročelnik upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, komunalno i stambeno gospodarstvo Marijo Vinko rekao je da se od planiranih 6,3 milijuna kuna u protekloj godini za ovu namjenu ostvarilo 4.4 milijuna kuna te da je u realizaciji najviše pretrpjela stavka izgradnje javnih površina koja se je s planiranih 1,3 milijuna kuna, realizirala sa svega 9.600 kuna. Najvećim dijelom zbog toga što se nije realizirao otkup parcela za nathodnik preko željezničke pruge za naselje Puhovo jer je realizaciju zapriječila žalba vlasnika parcela. U ostalim stavkama ipak je realizirano preko milijun kuna, a faktički i više jer dio izvedenih radova nije došao na naplatu u 2013. godini. Razlozi takve realizacije, pojasnio je Vinko, su u opreznom planiranju trošenja jer se početkom godine proračun slabo punio, a kad je stanje postalo povoljnije radovi su ugovoreni i dijelom izvedeni, ali će biti plaćeni u ovoj godini. 
Vijećnica SDP-a Jasminka Kokot Bambić imala je primjedbu na to smatrjajući da je realizacija ipak premala te da proračun u tom dijelu nije dobro planiran. 
Pročelnik je dodatno pojasnio da je ove godine već uplaćeno 713.000 kuna za radove koji su izvedeni u protekloj godini što također spada u realizaciju, a neutrošena sredstva iz cijene komunalne usluge utrošit će se ove godine u kupnju vozila za skupljanje otpada. 
Kokot Bambić je diskutirala i o izvješću o izvršenju Programa održavanja komunalne infrastrukture za 2013. godinu, koji je planiran u iznosu 5,4 milijuna kuna, a ostvaren u visini 4,3 milijuna kuna, upitavši da li bi veća realizacija smanjila štete koje su nastale prilikom nedavnih poplava. Pročelnik Marijo Vinko odgovorio je da veća realizacija programa ne bi smanjila štete jer cjelovito rješenje pitanja odvodnje oborinskih voda iziskuje znatno veća ulaganja te da Hrvatske vode rade na tome. 
Vijećnik HSU-a Stjepan Novosel primjetio je da je previše novaca, čak 222.000 kuna, utrošena na zbrinjavanje pasa i mačaka te uginulih životinja, na što je Marijo Vinko odgovorio da je riječ o zakonskoj obvezi na što Grad ne može utjecati.

Gradonačelnik podnio izvješće o radu

Gradonačelnik Stipo Velić podnio je izvješće o svom radu za drugo polugodište 2013. godine u kojim je istaknuo kako Grad bilježi ozbiljan pad prihoda te kako je najveća pozornost bila posvećena održavanju financijske stabilnosti. Mjere uštede provođene su na svim mjestima, rekao je Velić, a najviše kroz nadzor nad izvedenim radovima, ali i putem smanjenja dotacija proračunskim korisnicima i smanjenje plaća gradskih zaposlenika i zaposlenika ustanova u vlasništvu grada. Pokušavalo se doći do što više novca iz različitih drugih izvora, a kao primjer Velić je istaknuo dobivanje 40% potrebnih sredstava za kupnju kamiona za odvoz komunalnog otpada od Fonda za zaštitu okoliša. Radilo se intenzivno i na završetku radova na cjelovitom sustavu odvodnje i poticanju poduzetništva gdje je pak kao primjer istaknut dolazak u Dugo Selo tvornice dekorativnog stakla koja bi trebala proraditi u idućih godinu dana. Unatoč antirecesijskoj politici, zaključio je Velić, vođena je briga o socijalno najosjetljivijima, a plan je nastaviti sa zacrtanim investicijama. 
Nezavisni vijećnik Zvonko Novosel Dolnjak rekao je da u gradonačelnikovom izvješću nema dovoljno podataka o projektima kojima se žele dobiti sredstva iz EU fondova, s čime se složio i vijećnik SDP-a Stjepan Štefinovec, te da nije dovoljno naglašen problem Dukoma d.o.o. kao i konstatiran višak zaposlenih u gradskoj upravi i gradskim tvrtkama. Vijećnik Stjepan Novosel izrazio je mišljenje da gradonačelnik treba više lobirati za dobivanje sredstava iz drugih izvora, izvan gradskog proračuna.

N.H.M.

Odbor za komunalne djelatnosti o izvršenju programa gradnje i održavanja komunalne infrastrukture u 2013. godini

 

Odbor za komunalne djelatnosti pod predsjedavanjem Mate Rajkovače održao je sjednicu na kojoj su razmotrena izvješća o izvršenju programa održavanja te programa gradnje komunalne infrastrukture za 2013. godinu. Prema programu gradnje od planiranih 6,3 milijuna kuna prihoda, ostvareno je 4,4 milijuna kuna, od čega od komunalnog doprinosa je prikupljeno 2,9 milijuna kuna (planirano je 3,5 milijuna kuna), zatim od cijene komunalne usluge ostvareno je 1,2 milijun kuna (planirano 1,3 milijuna) te iz gradskog proračuna dotirano 200.000 kuna (planirano milijuni pol kuna). Kako je istaknuo u izvješću pročelnik za komunalno gospodarstvo Marijo Vinko u prošloj godini sredstvima komunalnog doprinosa plaćeni su radovi preneseni iz 2012. godine u iznosu od 127.482 kune. Dio neutrošenih sredstava komunalnog doprinosa u 2013. godini izdvajaju se za radove koji su ugovoreni u 2013. godini, a koji će biti plaćeni u 2014. godini. Otkup zemljišta za zaobilaznicu kroz industrijsku zonu nije bilo moguće realizirati zbog žalbe na rješenje o parcelaciji. Za otkup istog zemljišta, navodi pročelnik, potrebno je prema procjeni sudskog vještaka osigurati 1,8 milijun kuna te će se sva neutrošena i neugovorena sredstva komunalnog doprinosa utrošiti na otkup po okončanju postupka. Neutrošena sredstva iz cijene komunalne usluge utrošit će se u ovoj godini za potrebe nabave vozila za prikupljanje otpada, a koje u ponedjeljak, 24. ožujka, kada je planirana primopredaja, najavio je gradonačelnik Stipo Velić. U raspravi članova Odbora postavljeno je pitanje isplativosti ulaganja u frezani asfalt. Pročelnik ističe kako je na pojedinim dionicima jeftinije uložiti u frezani asfalt, a nakon dvije godine isti materijal pokazuje dobre karakteristike, navodeći primjer Benceka i Liševa. Predsjednik Odbora Rajkovača usporedio je ostvarenje prihoda programa gradnje s programom iz 2012. godine kada je ostvareno 4.182.761, stoga je 300.000 kuna povećanja u prošloj godini pozitivni pomak, konstatirao je. 
Ostvareni prihodi prema programu održavanja komunalne infrastrukture iznose 4,3 milijuna kuna, dok je planirano 5,4 milijuna kuna. Od komunalne naknade prikupljeno je 3,3 milijuna kuna (planirano 4 milijuna), dok je iz proračuna proslijeđen milijun kuna (planirano 1,4 milijun kuna). Član Odbora Stjepan Štefinovec smatra kako bi Dugoselski komunalni poduzetnički centar trebao preuzeti poslove održavanja zelenih javnih površina s obzirom da je ista registrirana u sklopu ovog trgovačkog društva, a tako bi s izbjeglo plaćanje vanjskim izvođačima. Predsjednik Odbora Rajkovača podržava inicijativu i predlaže da se napravi analiza isplativosti ulaganja u istu djelatnost unutar DKPC-a. Štefinovca je zanimalo također koliko je kamenog materijala doniranog od HŽ-a od rekonstrukcije željezničke pruge ostalo na raspolaganje Gradu, na što je voditelj odsjeka za komunalne i stambene djelatnosti Davor Miljanović kazao kako je ostalo 6.000 kubika, dok je utrošeno 2.000 i to većinom za nasipavanje poljskih putova Predsjednik Gradskog vijeća Željko Ivaniček informirao je sve kako HŽ također planira donirati zemlju kada krenu radovi na izgradnji navodžnjaka kod željezničke pruge, stoga bi bilo dobro da mjesni odbori upute Gradu zahtjeve za količinom zemlje koliko, i ukoliko, im je potrebna.

 

I.G.O.

 

Koncert Glazbene škole Dugo Selo korisnicima Centra Stančić

 

Darovani glazbeni trenuci

 

Polaznici Glazbene škole Dugo Selo jučer su u dvorani Doma kulture održali "poklon koncert" za njihove drage goste - korisnike Centra za rehabilitaciju Stančić. Korisnicima Dnevnog centra Stančić u Dugom Selu, kao i jednom dijelu korisnika koji samostalno žive u nekoliko stambenih jednica u našem gradu pripremljen je poseban glazbeni doživljaj. Na početku sve je u ime Centra Stančić pozdravila defektologinja Ines Kovačević uz tople riječi zahvale organizatorima, na čelu s ravnateljom Glazbene škole Dariom Cebićem, prof. Nastupili su članovi Tamburaškog kvarteta izvevši Z. Dvoržaka "Peppi 

csardas", plesove iz Slavonije, čardaš u e-molu i Bunjevački poturi (Romansa - Gajdaško kolo - Čardaš). U solo nastupu izdvojili su se Mihael Jutrašnjik na bisernici izvevši tradicionalnu pjesmu "Kiša pada" i Jelena Tara Rađenović na violini s izvedbom A. Kraseva "Pony trot". Filip Novački na kontrabasu i Mateo Sović na violini izveli su Romancu E. Baklanova uz klavirsku pratnju Lane Zlatar - Pravice. Nakon koncerta učenici Škole, zajedno s njihovim profesorima nastavili su druženje s gostima, među kojima su još bili i učenici Osnovne škole Josipa Zorića koji su također pratili koncert.

 

 

 

I.G.O.


19. ožujka 2014. godine

Turističko vijeće usvojilo dokumente o radu TZ Dugo Selo za prošlu godinu

 

Članovi Turističkog vijeća Turističke zajednice grada Dugog Sela pod predsjedavanjem Stipe Velića na današnjoj sjednici usvojili su izvješće o ostvarenju godišnjeg programa rada i financijskog plana Turističke zajednice grada Dugog Sela za 2013. godinu. Ukupni prihodi iznosili su 362.104 kune što je realizacija od 98 posto od planiranih prihoda nakon rebalansa (367.000 kuna). Rashodi iznose 339.802 kune, tako da se razlika od 22.302 kune prenosi u ovu godinu. Samo izvješće o radu prezentirala je viši stručni suradnik Upravnog odjela za gospodarstvo i financije Zvjezdana Budor Klarić. Utvrđeno je kako je TZ Dugo Selo ostvarila manifestacije i aktivnosti sukladno rebalansu planu rada za 2013. godinu, a održane su sljedeće manifestacije – Vincekovo na Martin Bregu, Fašnik, Uskrsno bojanje jaja u Parku grofa Drašković, Akcija „Volim Hrvatsku“ i obilježavanje Dana planeta Zemlja, Izložba vina, Dugoselske jeseni, Dječji tjedan, državna smotra tamburaških orkestara i sastava, Martinski dani u Dugom Selu te Badnjak za građane. Pored toga prošle godine Turistička zajednica Dugo Selo promovirala se na nekoliko događanja i manifestacija, kao što je predstavljanje Zagrebačke županije u Zagrebu, na gostovanju Glazbene škole Dugo Selo u Bugarskoj, na znanstvenom skupu o Svetom Martinu održanom u listopadu 2013. godine u Zagrebu i Dugom Selu te na Rujanfestu u Zaprešiću. U protekloj godini, istaknula je Budor Klarić, uz financijsku pomoć Hrvatske turističke zajednice postavljena je nova ploča dobrodošlice na ulazu u Dugo Selo, a u Parku grofa Drašković postavljene su nove klupe i koševi. Također uz pomoć sredstava Hrvatske turističke zajednice izrađen je novi Plan grada Dugog Sela koji je postavljen na četiri panoa u gradu, te je otisnut za potrebe građana i posjetitelja. Jedan od zajedničkih projekata TZ Zagrebačke županije i TZ Dugo Selo zasigurno je projekt udruženog oglašavanja, u kojem se kroz zajedničko financiranje medijskih usluga ostvaruje maksimalni popust i sufinanciranje Hrvatske turističke zajednice, a omogućuje se svim turističkim zajednicama s područja Zagrebačke županije oglašavanje na Anteni Zagreb, Jabuci TV i drugim medijima. 
Na sjednici je također razmatrano izvješće o radu Turističkog vijeća TZ Dugo Selo u protekloj godini u kojoj su održane tri sjednice, a usvojeno je i izvješće o obavljenom nadzoru Nadzornog odbora Turističke zajednice grada Dugog Sela koje nije dalo nijedan prigovor na rad dugoselske Turističke zajednice. Uz zahvale na dosadašnjem radu, s obzirom na skori istek mandata članovima Turističkog vijeća, predsjednik Velić pohvalio je rad članova i izrazio zadovoljstvo sa suradnjom i produktivnom komunikacijom sa članovima. Za sljedeći tjedan, 26. ožujka najavljena je sjednica Skupštine TZ Dugo Selo.

 


Održan gradski Odbor za statut i poslovnik

 

Odbor za statut i poslovnik danas je održao svoju sjednicu. Na dnevnom redu bilo je razmatranje prijedloga odluke o raspoređivanje sredstava za redovito godišnje financiranje političkih stranaka i gradskih vijećnika izabranih s liste grupe birača u 2014. godini. U proračunu su za tu namjenu osigurana sredstva od 49.000 kuna, a raspoređuju se na način da se za svakog člana Gradskog vijeća utvrdi jednak iznos sredstava tako da pojedinoj političkoj stranci pripadaju sredstva razmjerna broju njenih članova Vijeća u trenutku konstituiranja Vijeća. Utvrđuje se jednak iznos sredstva od 2.865 kuna za svakog člana Vijeća, a za svakog izabranog člana Vijeća podzastupljenog spola pojedinoj političkoj stranci pripada i pravo na naknadu u visini od 10 posto te ona iznosi 286,50 kuna. Član Odbora Kruno Blažinović iznio je mišljenje kako stranke dobivaju manje sredstava nego neke udruge koje imaju po dva tri člana, kako taj iznos nije dovoljan za ozbiljan rad stranaka te sugerira kako bi ta sredstva trebala biti veća u idućem proračunu. Odbor je razmatrao i prijedlog odluke o područjima i granicama mjesnih odbora na području Grada. Ima ih 14 i to su redom MO-i Andrilovec, Donje Dvorišće, Dugo Selo-Jug, Dugo Selo-Centar, Dugo Selo-Istok, Dugo Selo-Zapad, Kozinščak, Kopčevec, Puhovo, Leprovica, Lukarišće, Mala Ostrna, Velika Ostrna i Prozorje. Granice su definirane prema granicama naselja. Blažinović je ovdje bio suzdržan, a mišljenja je kako bi trebalo neke odbore spojiti u jedan. Da bi došlo do takvih promjena trebalo bi mijenjati Statut, rečeno je. Na dnevnom redu bio je i prijedlog odluke o izboru članova MO-a. Broj članova temelji se na broju stanovnika pa tako 5 članova ima MO koji ima do 1 000 stanovnika; 7 članova od 1001 do 2000 stanovnika, 9 članova koji ima više od 2000 stanovnika. Ove prijedloge odluka razmotrit će i donijeti Gradsko vijeće na sutrašnjoj sjednici.

 

AMŠ


Sutrašnji SuSretni dan počinje u 18 sati - službena promocija spota "Together HAPPY Dugo Selo" i puštanje lampiona za Briljantince

Pučko otvoreno učilište Dugo Selo poziva sve redom na sutrašnji SuSretni dan koji će održati drugu godinu za redom. Od 18 sati na rukometnom igralištu počinje bogat program - službena promocija spota "Together HAPPY Dugo Selo" snimanog prošli tjedan u odličnoj atmosferi na više lokacija. Spot je već dostupan javnosti na YouTube-u i na FB stranici Dugoselske kronike i za sada ima oko 1500 pregleda. Snimanje spota organiziralo je POU, u suradnji s Radio Martinom i Gradom. To ništa ne bi bilo moguće bez Dugoselaca svih dobi koji su spremno pokazali svoje plesno umijeće i razvukli iskrene osmijehe na svojim i na tuđim licima. Stoga, dođite, nasmijte se i proširite sreću baš na sutrašnji Dan sreće. Očekuje vas i zajedničko puštanje lampiona koji će se ove godine prodavati za naše Briljantince kako bi mogli mirni otputovati na Međunarodni festival školske kreativnosti u Sanremu u svibnju. Lampioni u svim bojama proljeća počet će se puštati čim se dovoljno zatamni nebo i pojave zvijezde. A prije toga, možete razgledati park "CVRKUTEK", osmišljenog povodom prvog dana proljeća, s kućicama za ptice koje su izrađene na Likovnim radionicama POU-a te s onima koja su izradila djeca Dječjeg vrtića Dugo Selo. A još prije toga, s obzirom da na 21. ožujka pada i Svjetski dan poezije, uključite se u pisanje pjesme po principu "Nastavi niz" na FB stranici Dugoselske kronike. Tema je sreća i Dugo Selo, broj stihova neograničen, a objavljujte ih kao komentare pod post ZAJEDNIČKO PISANJE PJESME. Naravno, svi možemo i ponovno zaplesati, a za to će se glazbom pobrinuti naš Radio Martin. U sklopu događanja bit će i ugostiteljska ponuda. Zabava, smijeh, ples, pjesma i pregršt sreće - sve to sutra 20. ožujka na SuSretnom danu u 18 sati na rukometnom igralištu kod POU-a Dugo Selo.

AMŠ

 

Otvoren žiro račun za Briljantince!

 

Svi koji želite pripomoći našim Benkovićima Briljantincima na međunarodnom Festivalu školske kreativnosti u Sanremu u svibnju, to mogu učiniti donirajući svoj financijski prilog na žiro račun Osnovne škole Ivana Benkovića. 
Na taj način naši jedini hrvatski predstavnici na festivalu (radi se o dvadesetak učenika i nekoliko profesorica voditeljica) moći će pokriti troškove putovanja i boravka u Italiji. 
Svaki prilog je dobrodošao, a Benkovići će zauzvrat promovirati Dugo Selo i Hrvatsku u najboljem svjetlu! 
Svoje priloge možete uplatiti na žiro račun IBAN-a: HR6023600001102125318 s naznakom „Za Zvjezdane puteve

 

 

 

U Dugom Selu održana Koordinacija dijabetičkih udruga središnje Hrvatske

 

Radi se na izmjenama Statuta krovnog HSDU-a

 

Koordinacija dijabetičkih udruga županija središnje Hrvatske održala je jučer u dugoselskoj Gradskoj vijećnici svoju 3. sjednicu. Sjednicu je vodio, zadužen za koordinaciju DUSH, Velimir Mirt. Sastanku je nazočila i dopredsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga Sandra Bršec Rolih te predstavnici udruga iz Zaprešića, Pisarovine, Garešnice, Jastrebarskog, Velike Gorice, Popovače i domaćina Dugog Sela. Dobrodošlicu i podršku njihovu radu pružili su i gradonačelnik Stipo Velić i zamjenik Vlado Kruhak. O konceptu rada na ovom području govorio je predsjednik dugoselske udruge Kruno Ivaniček. "Bitno je konstantno nalaženje, informiranje o ovoj bolesti po "moving sistemu", stalna dostupnost članstvu, predavanja po odgojno-obrazovnim ustanovama", iznio je Ivaniček. Analizirale su se i dosadašnje aktivnosti, a sastanak je iniciran upravo zbog potrebe za druženjem, razmjenom iskustava te dogovora oko formalno-pravnih odrednica rada dijabetičkih udruga i krovnog Saveza. Tako se raspravljalo o 

prijedlogu Statuta te je poslan apel svim udrugama da on bude tema na njihovim skupštinama. Svi prijedlozi trebali bi stići zaključno s ožujkom, prije skupštine Saveza u travnju. Neke bi točke trebalo izmijeniti, Statut bi trebao funkcionirati 10 do 20 godina, a neke će se točke izmjenjivati pravilnicima, rekla je dopredsjednica HSDU-a Bršec Rolih. Među njima je točka o koordinacijama, Savez je imao dvije i to u Dalmaciji i Slavoniji, no one su službeno ukinute prije godinu dana. Sada se predlažu 4 koje bi pokrile regije - Rijeka, Središnja Hrvatska, Dalmacija i Slavonija. Po prijedlogu Pravilnika o djelovanju regionalnih koordinatora HSDU-a, birao bi se i koordinator kojeg bi predložile udruge, udružene u gore spomenute koordinacije, iznio je Mirt. Koordinator bi bio posrednik između njih i Saveza na tom području, pomagao bi pri natječajima, osnivanjima novih udruga. On bi bio ocjenjivan, vodio bi dnevnik rada, a rad bi bio plaćen u skladu s obimom posla. Na nekim područjima djeluje više udruga, više-manje uspješno, dok ih na nekima uopće nema, a s obzirom na broj oboljelih po statističkim podacima, trebalo bi ih biti. Tu se poteglo pitanje o klubovima kao manjim formacijama kojih ima i koje negdje bolje rade od udruga. Primjer je iznio Ivaniček, osniva se klub dijabetičara Brckovljana, Rugvice, pregovara se s Vrbovcem i Sesvetama. One bi bile pridruženi članovi dugoselske udruge, sve dok zbog broja članstva i one to ne postanu. No, ukoliko Klubovi žele djelovati samostalno, ne mogu biti dio glasačkog tijela već samo prijatelji Saveza. Raspravljalo se o tome kako klubovi mogu imati jednako pravo sudjelovanja ako su u sastavu neke udruge. Uz poticanje osnivanja novih udruga, bitne su i suradnje između postojećih udruženja, s medicinskim osobljem, HZZO-om, lokalnim čimbenicima. Tu je i edukacija članova koji bi onda dalje prenosili to znanje, informacije kako živjeti sa svojim šećerom, koje su komplikacije, savjeti - sve ono što oboljelog zanima, a odgovor može dobiti odmah. Predloženo je da kandidat za koordinatora Središnje Hrvatske bude Velimir Mirt. Od planiranih aktivnosti su tri sjednice, u svibnju, rujnu i prosincu, a prva će se održati opet u Dugom Selu.

 

 

 

AMŠ


18. ožujka 2014. godine

 

Skupština DVD-a Brckovljani

 

U očekivanju proslave 120. godišnjice

 

U prisustvu brojnih gostiju, DVD Brckovljani održalo je, 15. ožujka, svoju 119. izvještajnu Skupštinu. Sastanak je otvorio predsjednik Marijo Paj, a zapovjednik Ivica Jukić podnio je izvješće o prošlogodišnjem radu. Brckovljanski dobrovoljni vatrogasci odolijevaju vremenu zahvaljujući trudu, stalnim aktivnostima, svojoj mladeži, na raspolaganju stanovništvu su danju i noću. Ove godine DVD slavi veliki jubilej 120. godina, a njihovu snagu čini 81 član. Obilježili su Dan sv. Florijana, sudjelovali na općinskom natjecanju, Memorijalu "Đure Deželića" u Ivanić Gradu, na otvorenim vratima OŠ "Stjepan Radić". Imali su 36 radnih akcija te 11 intervencija. Između ostalog, uređivali su okoliš oko Doma, nabavljali opremu, vršili razne popravke na mehanizaciji, usavršavali se i osposobljavali. Sve to dio je ovogodišnjeg operativnog plana, a u 2014.

godini nastavljaju s preventivnim djelovanjem na polju PP zaštite, školovanju vatrogasnih kadrova prema planu VZO-a Brckovljani, uvježbavanju muških ekipa i ekipa mladeži za natjecanja. Planira se nastup na združenoj taktičkoj vježbi VZO u svibnju, natjecanje u brzinskoj vježbi. Također, provest će nabavu opreme sukladno procjeni požarnog opterećenja općine i Zakona o vatrogastvu, nabavit će komunikacijsku i tehničku opremu za povećanje operativnosti društva kao i nabavku inventara prema ukazanim potrebama. Jedan od ciljeva im je i omasoviti društvo mladim i perspektivnim članovima te suradnja s udrugama na području općine i šire, VZŽZ, HVZ i PP Dugo Selo. Ukupna prenesena sredstva iz 2012. godine iznose 29.785 kuna, prihodi su 62.777 kuna, rashodi 70.180 kuna, ukupno stanje blagajne i žiro računa na 31.12.2013. iznosi 22.382 kune, stoji u financijskom izvješću za 2013. godinu. Za ovu godinu planirani su prihodi od 174.500 kuna kao i rashodi. Sva su izvješća prihvaćena jednoglasno, a NO potvrdio je uredno poslovanje. Upravni odbor dobio je ovlast za donošenje pojedinih odluka iz čl.33 Statuta DVD-a. Bila je ovo prigoda za dodjelu spomenica i uvjerenja o završenom osposobljavanju, a uručio ih je predsjednik VZO-a Brckovljani Dražen Kutica. Za 30-godišnje članstvo spomenicu su dobili Slavko Jukić, Ivica Jukić i Damir Geceg; za 20-godišnje članstvo Domagoj Barbarić; za 10 godina Krunoslav Kažek, Ivan Kičimbaći i Filip Tašler. Uvjerenja o završenom osposobljavanju za vatrogasnu mladež dobili su Dominik Ivan Čeliković, Filip Damjanov, Matea Grgić, Nikolina Kičimbaći, Daniel Krznarić, Petar Milanović, Borna Paj, Matej Sonarić, Leonarda Škaro, Dario Škoro, Marino Škoro, Marijan Županić, Patrik Županić i Valentina Županić. Novi članovi podmlatka su Fran Paj, Veronika Škaro i Luka Škoro. Govoreći o njihovom kvalitetnom radu i skromnosti te o skoroj proslavi prvih 120 godina podsjetio je i predsjednik VZO-a Kutica. Posebno je istakao njihovu organizaciju županijskog natjecanja s 1300 sudionika, a podsjetio je i na njihovu veliku ulogu u obrani od nedavne poplave. Kako su najteži dio posla tada obavili upravo vatrogasci, rekao je i predsjednik Vijeća Općine Brckovljani Božo Graberec. Više druženja, manje intervencija, uspjeh u daljnjem radu zaželjeli su im i kolege iz prijateljskih DVD-ova te ostali s kojima će i u ovogodišnjem razdoblju nastaviti dobru suradnju.

 

 

 

AMŠ


SUTRA KONCERT GLAZBENE ŠKOLE ZA CENTAR STANČIĆ U 18 SATI

Glazbena škola Dugo Selo održat će sutra koncert za korisnike Centra Stančić. Koncert će se održati u Domu kulture, Zagrebačka 35, s početkom u 18 sati.


Proljeće u parku kućica za ptice "Cvrkutek"

 

Uz prvi dan proljeća, u petak, 21. ožujka POU Dugo Selo organizira izložbu dječjih radova na temu proljeća koja će se održati u prostoru male galerije u Kolodvorskoj ulici s početkom u 10 sati. A nakon toga slijedi svečano otvorenje jednog posebnog parka – parka kućica za ptice. Park pod nazivom „Cvrkutek“ osmišljen je u šumarku na južnoj strani zgrade Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo, a u stvaranju kućica za ptice sudjelovali su polaznici Kreativne radionice POU Dugo Selo te jedan dio kućica dolazi iz Dječjeg vrtića Dugo Selo. Uz otvorenje parka Cvrkuteka održat će se i kraće predavanje o pticama pjevicama koje nastanjuju naše područje.

 


Pozdravimo proljeće na 2. SuSretnom danu

 

Nakon zajedničkog plesanja i snimanja spota „Together Happy Dugo Selo“ proteklog vikenda, pozivamo vas na još jedan sretan događaj. 
Naime, u četvrtak, 20. ožujka Pučko otvoreno učilište Dugo Selo organizira 2. po redu SuSretni dan – pozdrav proljeću. Svi vi koji ste bili prošle godine sjećate se posebnog prizora na nebu iznad Dugog Sela. A takav prizor, zahvaljujući najavljenoj odličnoj vremenskoj prognozi – biti će i ove godine. Program će početi u 18 sati na rukometnom igralištu uz zgradu POU gdje ćemo svi zajedno puštati u nebo upaljene lampione. Kupnjom lampiona svi će sudjelovati u humanitarnoj akciji prikupljena sredstava za naše Benkoviće Briljantince koje u svibnju očekuje finale Međunarodnog školskog festivala kreativnosti u talijanskom Sanremu. Jedan dio prihoda od lampiona POU odlazi u njihov fond za putovanje. 
Tijekom 2. SuSretnog dana sve posjetitelje očekuje i promotivno prikazivanje spota „Together Happy Dugo Selo“ s kojim će se naš grad i naši građani pridružiti nizu od nekoliko stotina svjetskih gradova koji sudjeluju u globalnoj akciji obilježavanja Dana sreće – 20. ožujka. 
A s obzirom da je prvi dan proljeća ujedno i svjetski dan poezije organizatori 2. SuSretnog dana koriste priliku obilježiti i taj dan. I to na koji drugi način, nego stvaranjem pjesme. U pisanju pjesme mogu sudjelovati svi, a svoje stihove na zadanu temu mogu objaviti na Facebook stranici Dugoselske kronike. Broj stihova je neograničen.

 

I.G.O.


17. ožujka 2014. godine

I Dugo Selo je Happy!

 

Za sreću kažu da je zarazna, a upravo ona ovih dana hara, u najpozitivnijem smislu, Hrvatskom, Europom i svijetom. Uz taktove glazbenog hita"Happy" Pharella Williamsa i naši su se Dugoselci ovog vikenda zarazili, na svu sreću. J 
Snimanjem plesnog spota "Together HAPPY Dugo Selo" i naš grad se uključio, zajedno u nizu hrvatskih i svjetskih gradova, u globalnu akciju obilježavanja Dana sreće kojeg je proglasila Generalna skupština UN-a. Datum Dana sreće je 20. ožujka, a cilj mu je dati značaj sreći i dobrobiti univerzalnih vrijednosti u životima ljudi diljem zemaljske kugle. Sony Music Entertainment odabrao je taj praznik obilježiti prikladno uz svjetski Pharellov hit ''Happy''. Do sada se na tu pjesmu plesalo u više od 460 gradova, kako iz svijeta tako i iz Hrvatske. 
Spot u Dugom Selu sniman je na nekoliko lokacija tijekom petka i subote, a Dugoselci su svugdje pokazali kako svoju sreću mogu i znaju plesati. Vedra lica mogla su se vidjeti kako kod najmlađih, tako i kod najstarijih. Plesni koraci nisu bili bitni, iako su mnogi zbog svojih plesnih pokreta i koreografije pobudili zanimanje i divljenje. Organizatori snimanja - Pučko otvoreno učilište Dugo Selo u suradnji s Radio Martinom i Gradom Dugo Selo, zahvaljuju se svima koji su sudjelovali u stvaranju ovog našeg zajedničkog uradka. 
Finalni proizvod bit će premijerno prikazan 20. ožujka, tijekom održavanja 2. SuSretnog dana u Pučkom otvorenom učilištu Dugo Selo, s početkom u 18 sati. Spot će također biti objavljen na Youtube-u, na Facebook stranici Dugoselske kronike, kao i na službenoj web stranici globalne akcije.

 

 

 

I.G.O.

 

SJAJNA VIJEST PRIJE SJAJNE PREMIJERE BRILJANTINA

 

Briljantinci ušli u finale Festivala školske kreativnosti u Sanremu

 

Nakon više od šest mjeseci napornog rada, učenici OŠ Ivan Benković odnosno glazbeno - kreativna skupina "Zvjezdani putevi" odigrali su svoj mjuzikl "Briljantin" pred dugoselskom publikom. Preporodova dvorana bila je 15. ožujka dupkom puna, a mladi talenti nastupom su u potpunosti opravdali očekivanja. Zahtjevna publika svaku je točku nagrađivala gromoglasnim pljeskom, komentari tipa "Ovo je za Broadway!" čuli su se u svakom kutku gledališta. A put do finalnog proizvoda, nije bio jednostavan. One uobičajene tri riječi rad, red i disciplina pratile su Briljantince gotovo svakodnevno, pa čak i za vrijeme školskih praznika. Kako nam je kazala prof. Sandra Frančišković, mjuzikl je zahtjevna forma i u sebi objedinjuje glumu, ples i pjevanje. Sve je to trebalo i dodatno "uglancati" kako bi se pod svjetlima reflektora vido ovakav profesionalni nastup. Mjuzikl je prilagođen osnovnoškolskom uzrastu, u njegovu osmišljavanju, uz Frančišković, 

surađivale su učiteljice Mirjana Pavlić, Ines Kereš i Željka Vlainić. Podsjećamo i kako je radnja ove poznate ljubavne priče preseljena u Dugo Selo i Biograd. Glavni likovi dobili su domaća imena Sandra i Danijel koje u prvoj postavi glume Marijan Kajtazi i Ana Zelić, drugu postavu čine Barbara Grlić i Mišel Tomić. Plešu, pjevaju i glume još Matej Brus, Leon Novački, Marko Sesar, Mislav Meštrić, Luka Vučko, Lorena Maraković, Jelena Babić, Dora Pavlić, Doroteja Šarić, Dinko Maduna, Filip Bogović, Karpo Sirotić, Karlo Gudelj, David Kekić, Iva Dominković, Jana Pekvarić, Karmen Dukić i Jakov Rožić. Prije početka "Briljantina" podijeljene su zahvalnice svima koji su ih podržavali na njihovom zvjezdanom putu. Publici je objavljena i velika vijest - ušli su u finale Međunarodnog školskog festivala kreativnosti koje će se održati u svibnju u talijanskom Sanremu. Ono što bi im sad dobro došlo, kaže prof. Frančišković, je pomoć sponzora. S obzirom na to da su jedini hrvatski predstavnici, a i na viđeno, onaj tko uloži dobro će uložiti. Također, Radio Martinu, Dugoselskoj kronici, Jabuci, u medijskom pokroviteljstvu pridružila se i Nova TV. U ova dva mjeseca stoga će se dugoselski "Briljantinci" dodatno potruditi oko financijske konstrukcije, a predstoji im i još malo "glancanja" jer kao pravi profesionalci kažu "uvijek može bolje". Daljnje probe, popratit će i skora turneja po školama pod geslom "Učenici učenicima" za što su zeleno svjetlo dobili od MZOS-a i AZO-a koji su već ranije prepoznali njihovu kvalitetu.

 

 

 

AMŠ

 

Održana Skupština LUDS-a

 

Ivo Ostojić ponovno vodi dugoselske likovnjake

 

Likovna udruga Dugo Selo jednoglasno je potvrdila reizbor Ive Ostojića koji će tako ovu udrugu voditi i sljedeće četiri godine, odlučeno je skupštini održanoj 14. ožujka. U Upravni odbor ušli su Zlatko Delač, Milka Fureš, Vesna Majstorović, Branko Podolar, Slavimir Slaviček, Vera Tomić, Ivo Ostojić, Dragutin Šodec i Zorica Balija. U Nadzornom odboru predsjednica je Katica Papeš uz članove Stjepana Španića i Rudolfa Dokuša. Dosadašnji tajnik Zlatko Delač je izjavio da u sljedećem mandatu više ne želi biti tajnik, a novog će tajnika izabrati Predsjedništvo, rečeno je na sastanku koji je vodio Branko Podolar kao predsjednik radnog predsjedništva uz članice Milku Fureš i Vesnu Majstorović. Novi/stari predsjednik Ostojić podnio je izvješće o prošlogodišnjem radu. Izdvojio je nagrade Povelju općine Brckovljani i Godišnju nagradu Grada Dugog Sela za izlagačku djelatnost i širenje likovne kulture. Održali su pet izložaba - na Sajmu cvijeća, izložbu minijatura, izložbe u Sesvetama i Dugom Selu, na Anđelek festu. Deset godina rada obilježili su izložbom u zagrebačkoj galeriji "Zvonimir". Radili su minijature za potrebe Grada, od ostalih aktivnosti dva puta su slikali u prirodi te su organizirali novogodišnje druženje. Tiskali su malu monografiju i kataloge za sve izložbe. Ušli su u sustav financiranja Grada, općina Rugvica i Brckovljani, a sredstva dobivaju i od Zagrebačke županije. Dobili su prostor za rad (grijanje) i obećanje da tu i ostaju gdje zajednički rade tri puta tjedno, stoji u izvješću za 2013. godinu. U planu im je tiskanje monografije koja će im otvoriti vrata renomiranih izložbenih prostora, a za to će nastaviti s prikupljanjem sredstva. U ovoj godini nastavit će raditi tri puta tjedno, planiraju godišnju izložbu članstva, izložbe za vrijeme održavanja Sajma cvijeća i Anđelek festa, izložbu minijatura, koloniju i izložbu povodom Dana općine Brckovljani, izlagali bi u jednom od centara Županije. Prihodi u 2013. su iznosili 28.407 kuna, rashodi 5.827, na žiro računu imaju 22.580 kuna, a na 28. veljače iznos je bio 22.601 kunu, podnijela je izvješće blagajnica Vera Tomić. Uredno poslovanje potvrdio je i NO, a povelo se pitanje o neplatišama članarine za što postoji spisak. Rečeno je kako oni kod kojih razlog nije socijalni moment već inat ne bi trebali biti pozivani na izložbe. 

Na skupštini se povela i rasprava o bojama i to ne o onima sa slikarske palete. Povod je bilo nedavno održano događanje povodom Dana žena, u organizaciji dugoselskog Foruma žena, na kojem su izložbom svojih slika sudjelovale i članice LUDS-a. "Iako je ova inicijativa za svaku pohvalu, a članice imaju pravo izlagati samostalno, udruga se sada etiketira zbog suradnje sa SDP-om", iznio je predsjednik likovnjaka Ivo Ostojić dodavši kako on nije bio obaviješten o sudjelovanju. Premda je bilo negodovanja od strane umjetnica, Skupština je većinom glasova prihvatila odluku koja u cijelosti glasi "Povodom 8.martovske izložbe slika u organizaciji Foruma žena DSP-a, Skupština Likovne udruge Dugo Selo negoduje i ne dozvoljava svojatanje njenog imena uz bilo koje političke stranke." Udruga je dobila dva počasna člana. To su, uz obrazloženje da je pojam likovnosti na ovim prostorima Vera Dajht Kralj te poznati Velimir Trnski bez kojeg bi ova udruga bila okrnjena.

 

AMŠ


Oprez prilikom spaljivanja korova!

Zbog povećanja broja požara posljednjih nekoliko dana kao posljedica spaljivanja korova i ostalog biljnog otpada iz Hrvatske vatrogasne zajednice stižu savjeti i apeli za opreznije ponašanje građana. 
Naime, kako se navodi u priopćenju, dolaskom toplijih dana velik broj građana počinje s radovima na poljoprivrednim zemljištima koji uključuju i spaljivanje biljnoga otpada. Često se to radi na neodgovoran način o čemu svjedoči i velik broj informacija iz medija o požarima izazvanih upravo ovakvim ponašanjem. Neoprezno spaljivanje biljnog otpada i loženje vatre najčešći je uzrok velikih požara otvorenoga prostora u Hrvatskoj. Vatrogasci stoga savjetuju da se biljni otpad ne spaljuje već kompostira. Ukoliko se odlučite za spaljivanje, pridržavajte se uputa:

 • vatru ne palite za vjetrovita vremena, za vrijeme sušnih razdoblja, u vrijeme sazrijevanja žitarica i žetve, u blizini miniranih i minsko-sumljivih površina. Biljni otpad nemojte paliti u šumama, lovištima i parkovima
 • prostor oko mjesta predviđenog za spaljivanje očistite od zapaljivog raslinja kako biste spriječili širenje požara
 • pripremite sredstva za gašenje požara: vodu, pjenu, prah, a ukoliko nemate aparate za početno gašenje požara, poslužit će i pijesak, lopate i sl.
 • ne spaljujte istovremeno velike količine raslinja
 • osobe koje su koristile ložišta na otvorenome, dužne su kontrolirati izgaranje i ne smiju napuštati mjesto dok se vatra u potpunosti ne ugasi
 • sve pravne ili fizičke osobe koje namjeravaju ložiti vatru na otvorenome prostoru
 • dužne su zatražiti odobrenje nadležne vatrogasne službe (županijske vatrogasne zajednice, javne vatrogasne postrojbe, dobrovoljna vatrogasna društva).

Za vrijeme požarne sezone na snazi je potpuna zabrana loženja vatre na otvorenome prostoru. Podsjećamo, da se u Hrvatskoj svakoga dana dogodi 30 požara, a neoprezno spaljivanje nanosi dugoročnu ekološku štetu tlu i okolišu. Nakon uočavanja požara odmah nazovite vatrogasce na broj 193, Centar 112 ili Policiju na 192.

I.G.O.


Karla Krsnik najbolja seniorka na slovenskom međunarodnom taekwondo natjecanju

Taekwondo klub Rugvica nastupio je 9. ožujka u Šmartnom u susjednoj Sloveniji na velikom međunarodnom natjecanju i u konkurenciji 421 natjecatelja osvojio 6 medalji, i to tri zlata i tri srebra, te tako nastavio niz dobrih rezultata poslije dominacije na prvenstvu Zagrebačke županije. Zlato su osvojile Paula Krsnik, Karla Krsnik i Stjepan Nekret Katić, a srebro Toni Dujić, Nikola Ugarković i Dora Jazvić. Karla Krsnik proglašena je za najbolju seniorku.

Darko Hrdan


Taekwondo Klub Dugo Selo nastavlja s izvrsnim rezultatima

Na Međunarodnom turniru 8. Feniks Budo sport kup koji je održan u subotu, 15. ožujka u Podsusedu u dvorani Sutinska vrela, juniori Taekwondo kluba Dugo Selo osvojili si dvije zlatne i jednu srebrnu medalju, dok su se ekipno u ukupnom poretku plasirali na treće mjesto. Zlato su osvojili Marin Orlović u kategoriji do 51 kg, a Ivan Drmić ,u kategoriji do 68 kg , uz zasluženo osvojeno zlato, proglašen je i najboljim juniorom turnira. Srebrnu medalju osvojio je Anto Ćurić, nova nada dugoselskih juniora koji bi uz malo više treninga mogao ubuduće ostvariti dobre rezultate. U kategoriji kadeta najbolje je plasiran Krešimir Drmić koji je osvojio srebrnu medalju. U kategoriji tehničkih disciplina - formi također su osvojene dvije medalje i to u kategoriji seniorki Janja Bambić osvojila je srebrnu medalju, a u kategoriji mlađih kadeta Nikša Stijepić osvojio je broncu.

J.K.B.


Mlada nada dugoselskog tenisa

Ivan Horvat član Teniskog kluba Dugo Selo dobitnik je nagrade za mlade nade športa Grada Dugog Sela. Tek mu je nepunih 10godina, a već iza sebe ima na destetke osvojenih medalja i pehara. Njegovom matičnom klubu cilj je ove godine da Ivo osvoji Masters za dječake do 10 godina i da se kvalificira na Prvenstvo Hrvatske. Oni vjeruju kako uz malo sreće može biti i prvak na ZTS-u gdje je trenutno je 4. na listi. Tenis klub DS ovim putem poziva svu zainteresiranu djecu da zaigraju tenis s njima u klubu u Zagrebačkoj 29, u Dugom Selu.


Luka Martinek pobjednik 4. HSTS - ovog turnira u kategoriji kadeta

U Dugom Selu je 15. i 16. ožujka odigran 4. HSTS - ov turnir, Turnir "Reno Vinek". Na turniru je nastupilo 59 klubova s 389 takmičara. 
S.T.Š.K."Dugo Selo" nastupio je s 24 takmičara. Ponovno najbolji rezultat izborio je Luka Martinek koji je u kategoriji kadeta osvojio 1. mjesto. Bilo je to jedino postolje za naš klub na ovom turniru. U kadegoriji juniorki Ana Murat ispada u četvrtfinalu kao i Matej Murat u kategoriji juniora. Drugi dio natjecanja, plasman u razigravanje izborili su Luka Zlatkov u najmlađim kadetima, Luka Dragun i Marin Mamut u mlađim kadetima, Roman Budek i Tomislav Nagy u juniorima te Antonela Papak u najmlađim kadetkinjama i Anamarija Tominac u mlađim kadetkinjama.

 

 

Zvonko Pokas


14. ožujka 2014. godine

 

Završio prvi dan snimanja za spot "Together HAPPY Dugo Selo"

 

SUTRA U 17 NA RUKOMETNOM IGRALIŠTU KOD POU-a FINALNO SNIMANJE

 

U odličnoj atmosferi danas se snimao spot "Together HAPPY Dugo Selo". Plesalo se na više lokacija, a ako niste stigli danas, zaplesati možete i sutra. Finalno snimanje zakazano je za 17 sati na rukometnom igralištu kod POU-a Dugo Selo. 
Dođite svi, od opreme je potreban samo široki osmijeh.

 

 

U organizaciji GO HDZ Dugo Selo

 

Predstavljena knjiga "Slučaj Perković: Spašavanje zločinačke budućnosti"

 

Knjiga prof.dr. Josipa Jurčevića "Slučaj Perković: Spašavanje zločinačke budućnosti" predstavljena je jučer u Dvorani "Preporod". Promociju knjige i tribinu organizirao je dugoselski HDZ čiji je predsjednik Zdravko Šuker pozdravio autora i publiku. 
Prof. Jurčević je predstavljen kao "najbolji poznavatelj suvremene hrvatske povijesti u zadnjih 25 godina, odnosno od 1945." i to zbog istraživanja arhiva i izvornih dokumenata bivše i sadašnje države kao i zbog tri ekspertna svjedočenja na sudu u Haagu. Dugogodišnji rad omogućio mu je uvid u pozadinu brojnih političkih i društvenih procesa u suvremenoj Hrvatskoj. O njemu kao analitičaru i dijagnostičaru koji ostavlja prostor za zaključke govorio je i gost tribine Bosiljko Mišetić, bivši ministar pravosuđa i savjetnik predsjednika Tuđmana za BiH. Predstavljajući svoje djelo Jurčević je kazao kako sadašnje stanje u kojem se Hrvatska nalazi, zapravo ima korijene u godinama prije 90-ih - strukture koje su vladale prije devedesetih samo su preuzele pozicije moći, a u tome im je pomogla upravo UDBA. U knjizi objašnjava njen utjecaj koji je imala i još ima i danas. Ta Služba državne sigurnosti prije devedesete branila je komunizam i Jugoslaviju, poznata kao malj komunističkog režima, a na kraju se samo jednostavno "preselila" kao cjelovita institucija. To se dogodilo kada su shvatili da će HDZ pobijediti na prvim izborima, između dva izborna kruga. "U jednom danu Perković i 750 udbaša prešlo je u hrvatsku obavještajnu službu i do danas su ostali netaknuti. Ti su ljudi vremenom postali gospodari i moderatori svih događanja u Hrvatskoj. Ono što je najbolnije i što najviše pogađa građane otkriva upravo slučaj Perković", rekao je Jurčević dodavši kako postaje vidljivo tko je zapravo pljačkao od devedesete na ovamo. "Pa i djeca tih ljudi, danas su u velikom međunarodnom biznisu, kao i brojni drugi "anonimni" koji su sudjelovali u privatizaciji državnih poduzeća, poput Plive, INA-e ili prodaje oružja, a danas ulažu u hrvatski turizam iz nekih egzotičnih otočnih država", dodao je Jurčević. U knjizi navodi niz imena i prezimena iz izvršne vlasti, od vrha pa do tajkuna, lopova i pljačkaša državne imovine i dobara. "I sada ih se štiti jer udbaši imaju podatke o prijeratnim kriminalnim djelatnostima sadašnje političke elite", navodi autor. On otvara i niz prešućenih tema poput političkih likvidacija nakon 1990. godine, kao što su slučajevi Mire Barišića, Ante Paradžika, Ludvika Pavlovića... Napomenuo je da su devedesete trebali braniti demokraciju, a vidi se kako je branjena upravo po sadašnjem stanju u zemlji, koja je u socijalnom kaosu i raspadu, vlada korupcija na svim razinama, izvrnute su vrijednosti pa su heroji hrvatske obrane proglašeni ratnim zločincima usto i marginalizirani i kriminalizirani, a ratni zločinci i agresori postaju ugledni i bogati građani. Na tribini se nije mogla izbjeći aktualna tema - nepravomoćna presuda Županijskog suda u Zagrebu kojom je HDZ kao stranka, uz Ivu Sanadera, Mladena Barišića, Ratka Mačeka, Branku Pavošević, Nevenku Jurak, Anitu Lončar-Papeš, Bojana Dimića i Fimi mediju, proglašen krivim i mora vratiti 24,2 milijuna kuna te dodatnih pet milijuna kuna zbog kaznenog djela koje su svojim djelovanjem podupirali. "To je kao kad predsjednik kućnog savjeta učini kazneno djelo, a skupa s njim odgovaraju i stanari zgrade", iznio je Mišetić. Knjigu "Slučaj Perković: Spašavanje zločinačke budućnosti", objavio je zagrebački nakladnik Dokumentacijsko informacijsko središte - DIS.

 

 

 

AMŠ


Zagrebačka županija - 250.000 kuna za stručne skupove, gospodarske manifestacije i izdavanje stručne literature

 

Zagrebačka županija izdvojit će u ovoj godini 250.000 kuna za dodjelu pokroviteljstva i novčanih donacija organizatorima znanstveno-stručnih skupova, gospodarskih manifestacija i izdavačima stručne literature iz područja poljoprivrede, ruralnog razvitka, lovstva, ribarstva i šumarstva. Natječaj je otvoren do 15. prosinca 2014. godine. Korisnici županijskih pokroviteljstva i novčanih donacija mogu biti udruge i zadruge s područja Zagrebačke županije, Hrvatska poljoprivredna agencija, znanstvene i obrazovne ustanove, konzultantske tvrtke registrirane za obavljanje pružanja savjetodavnih usluga te organizaciju sajmova izložbi i kongresa kao i pravne osobe registrirane za izdavačku djelatnost. Najviši ukupni godišnji iznos županijske donacije koju jedan korisnik može ostvariti iznosi 30.000 kuna. 
Iz Zagrebačke županije pozivaju sve zainteresirane da se jave na natječaj najkasnije do 15. prosinca. Tekst natječaja i potrebni obrasci nalaze se na web stranicama Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr, a više informacija korisnici mogu dobiti i na slijedećim brojevima telefona 01/6009-426, 6009-416.

 

AMŠ


13. ožujka 2014. godine

PROGLAŠENI NAJBOLJI SPORTAŠI ZAGREBAČKE ŽUPANIJE

 

U Kleti obitelji Bunčić 12. ožujka je održano proglašenje najboljih sportašica i sportašica Zagrebačke županije. Giovanni Cernogoraz, član velikogoričkoga Streljačkog društva "Gord" i europski prvak u streljaštvu u disciplini trap te treći na svjetskom prvenstvu najbolji je sportaš, a Ana Lenard, članica Karate kluba Samobor i prvakinja Europe u ekipnoj te Hrvatske u pojedinačnoj konkurenciji, najbolja je sportašica Zagrebačke županije u 2013. godini. 
Najboljom ekipom proglašene su rukometašice Samobora, osvajačice trećeg mjesta u Prvoj hrvatskoj rukometnoj ligi i sudionice finala EHF Challenge kupa, a priznanje za najbolju momčad primili su kuglači Zaprešića, prvaci države i osvajači hrvatskoga kupa. 
Najboljom mladom sportašicom proglašena je Natalija Lovrić, članica Taekwando kluba "Velika Gorica", prvakinja Hrvatske i drugoplasirana na prvenstvu Europe u konkurenciji mlađih kadetkinja, a najboljim mladim sportašom Jakov Bunjevac, član Karate kluba "Mladost" iz Ivanić-Grada, drugoplasirani na Svjetskom i Europskom prvenstvu te prvak Balkana. 
Proglašeni su i najbolji u kategoriji sportaša s invaliditetom. 
U toj kategoriji najbolji je stolnotenisač Pavo Jozić, a najbolji sportski kolektiv Stolnoteniski klub osoba s invaliditetom Samobor i Sveta Nedjelja. 
Za značajna ostvarenja u sportu priznanje su primili: Renato Majcunić (Košarkaški klub Jaska), Željko Mlinarić (Ženski kuglački klub Zaprešić), Antun Vrčković (Sportsko ribolovno društvo "Rak", Rakitje), Mladen Vrabec (NK Dugo Selo), Damir Pavlović (Rukometni klub "Ivanić"), Stjepan Mikša (NK Jamnica), Devi Debijađi (HNK Gorica) i Martina Bublić (Gimnastički klub Samobor), te NK Udarnik, KK Jaska, Taekwondo klub Rugvica, Auto karting klub Sveta Nedelja, Šahovski klub "Ban Jelačić", NK Dugo Selo, NK Vrbovec, Moto cross klub Marović i Karate klub "Mladost". 
Za dugogodišnji doprinos razvoju sporta posebnu nagradu Zagrebačke županije primio je Juro Horvat, dugogodišnji glavni tajnik županijske Zajednice športskih udruga i saveza. 
U ime Zajednice sportskih udruga i saveza Zagrebačke županije nagrađenima se obratio njen predsjednik Vladimir Bregović istaknuvši kako na području županije ima oko 25.000 aktivnih sportašica i sportaša koji djeluju u 900 klubova te kako je to po broju druga sporstka snaga u Hrvatskoj, odmah iza Grada Zagreba. Čestitke je uputio i gradonačelnik Dugog Sela Stipo Velić te župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić koji je obećao i dalnju pomoć županije njenim sportašima.

 

 

 

Nenad Haleuš Mali


NATJECANJE EKIPA MLADEŽI CRVENOG KRIŽA

 

U subotu, 15. ožujka u OŠ Ivan Benković održat će se 18. Gradsko natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa. Otvorenje natjecanja je u 9 i 40 sati, a počinje u 10 sati. 
Mladež Crvenog križa natječu se kao ekipe od 6 članova (5+ rezerva). Tijekom natjecanja provjeravaju se znanja o Međunarodnom pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Hrvatskom Crvenom križu, međunarodnom humanitarnom pravu i ljudskim pravima, te znanja i vještina iz pružanja prve pomoći 
Ove godine natjecat će se 7 ekipa iz svih osnovnih škola na području djelovanja GDCK-a Dugo Selo. 
Pobjednička ekipa predstavljat će Gradsko društvo Crvenog križa Dugo Selo na međužupanijskom natjecanju Zagrebačke i Sisačko-Moslavačke županije, koje će se 5. travnja održati u Zaprešiću. 
Vjerujemo da će svi pokazati vrlo kvalitetno znanje i vještine, a najbolji među njima sigurno će biti podjednako uspješni kao i ekipe koje su pobjeđivale prošlih godina. Podsjetimo, ekipe Crvenog križa Dugo Selo već su u nekoliko navrata pobjeđivale na međužupanijskim natjecanjima, dok su na državnim postizale vrlo visoka mjesta. 
Rezultat je to velikog angažmana njihovih mentora. 
Njima, kao i OŠ Ivan Benković, Crveni križ Dugo Selo toplo se zahvaljuje.

 

G.K.


12. ožujka 2014. godine

Snima se spot "Together HAPPY Dugo Selo" povodom Dana sreće

 

Pučko otvoreno učilište Dugo Selo u suradnji s Radio Martinom i Gradom Dugo Selo organizira snimanje plesnog spota "Together HAPPY Dugo Selo". Spot će se u petak, 14. ožujka, snimati od 10 do 12 sati na više lokacija. Tako će snimateljska ekipa biti kod Dječjeg vrtića Dugo Selo, Perivoj Ivane Brlić Mažuranić u 10 sati; na Martin bregu kod stare crkve u 10 i 30 sati; od 11 sati na potezu od Kolodvora do centra pod vurom; 11 i 30 sati kod OŠ Ivan Benković; u Perivoju grofa Draškovića u 12 sati. 
Također, plesat će se i u subotu, 15. ožujka, na rukometnom igralištu kod POU-a gdje snimanje počinje točno u 17 sati. Pozivaju se stoga svi i mali i veliki, sve udruge, klubovi, ustanove da nam se pridruže to subotnje popodne i plesom prošire sreću. 
Bilo da ste se namjerno ili slučajno zatekli na tim lokacijama u ta dva dana i u te sate, čim začujete taktove pjesme "Happy" Pharella Williamsa i ugledate kameru zaplešite. Koreografija je slobodan stil, bitan je samo osmijeh i dobra volja. 
Dugo Selo će se tako uključiti u globalnu akciju obilježavanja Dana sreće kojeg je proglasila Generalna skupština UN-a. Datum Dana sreće je 20. ožujka, a cilj mu je dati značaj sreći i dobrobiti univerzalnih vrijednosti u životima ljudi diljem zemaljske kugle. Sony Music Entertainment odabrao je taj praznik obilježiti prikladno uz svjetski Pharellov hit ''Happy''. Do sada se na tu pjesmu plesalo u više od 460 gradova kako iz svijeta tako i iz Hrvatske. Dugoselski uradak će biti objavljen na Youtube-u, FB stranici Dugoselske kronike te na službenoj web stranici globalne akcije. Službena promocija spota uklopit će se u SuSretni dan koji POU Dugo Selo organizira drugu godinu za redom, a o čemu će javnost biti obaviještena naknadno.

 

AMŠ


11. ožujka 2014. godine

 

Sa Skupštine KUD-a "Tančec"

 

Izabrano novo vodstvo, predsjednica Željka Baić

 

KUD "Tančec" održao je 7. ožujka u Jalševcu Nartskom redovnu izbornu godišnju skupštinu. Tijekom 2013.godine bilježi 21 nastup od čega 12 nastupa na smotrama folklora, 3 održana koncerta, te 6 nastupa na drugim manifestacijama. 
Što se tiče vlastite organizacije KUD "Tančec" 14.9.2014. organizira šestu smotru folklora "Posavino gdje su ti starine" u suradnji s udrugom "Savski lađari". Na smotri je sudjelovalo 9 KUD-ova iz cijele Hrvatske te jedan KUD iz Bosne i Hercegovine. Degustacija domaće hrane i vina s ocjenjivanjem istih održana je 13.12.2014.g, a godina je zaključena organizacijom Božićnog koncerta u Župnoj crkvi u Jalševcu Nartskom gdje su ugostili i prijateljski KUD "Jablanovec" iz Jablanovca pokraj Zaprešića. 
Tijekom godine uspostavljen je kontakt i pokrenut rad s djecom vrtićke dobi u dječjem vrtiću "DIDI" u Rugvici koje vodi odgojiteljica gđa.Sandra Kust. 
Ovo je za KUD "Tančec" i izborna godina, te je tako dosadašnje rukovodstvo razriješeno dužnosti te je izabrano novo. Tako je jednoglasnom većinom za predsjednicu izabrana Željka Baić, za podpredsjednika Stanko Đujić, ta tajnicu Katarina Sandelić i za blagajnika Željko Vojković. Članovi Upravnog odbora su: Nevenka Škrlec, Snježana Legin-Hajtek, Luka Petanjak, Renata Petrinić, Krunoslav Brlić, Vlado Petrinić i Stjepan Koledić. U Nadzornom odboru su : Marijanka Pasarićek, Miroslav Jarak i Tomo Brlić a u disciplinskoj komisiji: Suzana Đujič, Darinka Sandelić i Irena Kovačić. Osim kadrovske promjene u društvu također je i predloženo nekoliko prijedloga i dopuna u postojećem Statutu Društva. 
Novoizabrana predsjednica Željka zahvaljuje svojim članovima na ukazanom povjerenju te iznosi plan rada za 2014.g. sa čijom se realizacijom počinje već u prvim danima "nove vlasti" :) 
"Tančec" otvara vrata za primanje novih članova u plesnu i pjevačku sekciju te poziva sve zainteresirane da postanu dio ovog veselog društva, a usput nauče i mnogo toga o hrvatskoj tradiciji, pjesmama, plesu, narodnim nošnjama.....dođite i pridružite se.

 

 

 

KUD "Tančec"

 

PRIOPĆENJE HRVATSKE VATROGASNE ZAJEDNICE

 


Vatrogasci savjetuju: oprezno sa spaljivanjem biljnog otpada

Dolaskom toplijih dana velik broj građana počinje s radovima na poljoprivrednim zemljištima koji uključuju i spaljivanje biljnoga otpada. Često se to radi na neodgovoran način o čemu svjedoči i velik broj informacija iz medija o požarima izazvanih upravo ovakvim ponašanjem. Neoprezno spaljivanje biljnog otpada i loženje vatre najčešći je uzrok velikih požara otvorenoga prostora u Hrvatskoj. 
Vatrogasci stoga savjetuju da se biljni otpad ne spaljuje već kompostira. Ukoliko se odlučite za spaljivanje, pridržavajte se uputa:

 • vatru ne palite za vjetrovita vremena, za vrijeme sušnih razdoblja, u vrijeme sazrijevanja žitarica i žetve, u blizini miniranih i minsko-sumljivih površina. Biljni otpad nemojte paliti u šumama, lovištima i parkovima
 • prostor oko mjesta predviđenog za spaljivanje očistite od zapaljivog raslinja kako biste spriječili širenje požara
 • pripremite sredstva za gašenje požara: vodu, pjenu, prah, a ukoliko nemate aparate za početno gašenje požara, poslužit će i pijesak, lopate i sl.
 • ne spaljujte istovremeno velike količine raslinja
 • osobe koje su koristile ložišta na otvorenome, dužne su kontrolirati izgaranje i ne smiju napuštati mjesto dok se vatra u potpunosti ne ugasi
 • sve pravne ili fizičke osobe koje namjeravaju ložiti vatru na otvorenome prostoru
 • dužne su zatražiti odobrenje nadležne vatrogasne službe (županijske vatrogasne zajednice, javne vatrogasne postrojbe, dobrovoljna vatrogasna društva).

Za vrijeme požarne sezone na snazi je potpuna zabrana loženja vatre na otvorenome prostoru. 
Podsjećamo da se u Hrvatskoj svakoga dana dogodi 30 požara, a neoprezno spaljivanje nanosi dugoročnu ekološku štetu tlu i okolišu. 
Nakon uočavanja požara odmah nazovite vatrogasce na broj 193, Centar 112 ili Policiju na 192.


Ovog četvrtka promocija knjige prof. Josipa Jurčevića: „Slučaj Perković - spašavanje zločinačke budućnosti“10. ožujka 2014. godine

 

Međunarodni dan žena u organizaciji Foruma žena SDP Dugo Selo:

 

Žene slave žene

 

Dugoselski Forum žena SDP-a Međunarodni Dan žena obilježio je u proslavi kreativnosti i ekspresivnosti dugoselskih umjetnica. Zanimljiva izložba slikarskih djela organizirana u prostorima Feš-caffea u Domjanićevoj ulici okupila je članice Likovne udruge Dugo Selo - Zoricu Baliju, Veru Tomić, Milku Fureš, Vesnu Majstorović, Jovanku Jagić i Ariellu Melić. Raznolikost motiva, tehnika, stilova samo je pokazala koliko se dugoselske umjetnice razlikuju po senzibilitetu, no očita je zajednička crta - ljubav prema umjetnosti. No, osim po likovnom, večer je bila posebna i po glazbenom izričaju. Naime, u programu je nastupio ženski zbor kojeg su činile Ljerka Anuš, Karolina Hrastović, Marina Periša, Karolina Rigljan u pratnji na gitari Ljiljana Katić izvevši nekoliko pjesama, među kojima i poznate napjeve Novih fosila. Moderatorica književno-glazbene večeri bila je predsjednica Foruma žena SDP-a Sofija Štefanac Klobučar, a sve sudionice, kao i sve gošće koje su posjetile ovaj događaj pozdravio je i predsjednik SDP-a Dugo Selo Aleš Vokurka. Tom prilikom izrazio je divljenje pozitivnim atmosferom koja se osjećala te večeri, zaželjevši svim ženama da njihov dan traje svih 365 dana u godini. Večer je zaokružena darivanjem crvenih ruža kako umjetnicama, tako i svim gošćama, uz daljnje druženje uz mnogovrsne delicije spravljene rukama članica Foruma žena.

 

 

 

I.G.O.

 

U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo:

 

Klapa Intrade + Tomislav Bralić = Dugo Selo na nogama

 

Atmosfera koja se uz izvedbe Klape Intrade s Tomislavom Bralićem zagrijala proteklog petka u dugoselskoj Gradskoj sportskoj dvorani - kulminirala je plesom i zdušnim pjevanjem publike u prepunoj dvorani. Svi ljubitelji klape Intrade u Dugom Selu mogli su uživati u dvosatnom nastupu članova uz njihove hitove, kao što su "Vilo moja", "Croatia iz duše te ljubim", "Zora bila", "Nisan te sriće". Većinu repertoara nastupili su uz glazbenu pratnju, no ipak moramo izdvojiti njihovu a capella izvedbu koja je dočarala pravo iskonsko klapsko pjevanje. Spontane ovacije publike bile su očiti dokaz tome kako je Klapa "dirala u prave žice" Dugoselaca. Publika povedena odličnim štimungom, uz pjesmu "Večeras je naša fešta", zaplesala je i vlakić kroz cijelu dvoranu, a u jednom trenutku pridružili su im se i sami članovi Klape Intrade! 

Zadarska klapa Intrade djeluje još od 1985. godine, a danas je osim hrvatskoj dobro poznata i publici diljem Europe. Uz klapske pjesme njezini članovi rado pjevaju dalmatinske šansone, a najpoznatiji su po novijim skladbama koje najčešće izvode uz glazbenu pratnju. U posljednjih nekoliko godina bilježe nastupe na festivalima zabavne glazbe na kojima, zbog specifične interpretacije Tomislava Bralića, ali i klape u cijelosti, dobivaju mnoga laskava priznanja i nagrade. Njihov prvi nastup u Dugom Selu zasigurno će se pamtiti, s nadom kako će Pučko otvoreno učilište Dugo Selo moći organizirati za sve građane još jedan njihov nastup.

 

 

 

IGO


Dvije nove pobjede Dugoselskih stolnotenisača!

U subotu 8. ožujka odigrane su utakmice 10. kola stolnoteniskih liga. Prva ekipa koja nastupa u Prvoj Hrvatskoj ligi Zapad ugostila je u prvoj utakmici ekipu STK Samobor i pobijedila rezultatom 4:1. U drugoj utakmici ugošćena je ekipa STK Velika Gorica - Stanfar. Dugoselci su slavili rezultatom 4:0 te tako uzvratili Velikogoričanima za jesenski poraz od 4:2, zbog kojeg Dugoselci gotovo sigurno neće moći do prvog mjesta i plasmana u Superligu! Ekipa STŠK ”Dugo Selo” nastupila je u sastavu: Krunoslav Belić, Tomislav Maraković, Luka Martinek i Matej Murat. 
Druga i treća ekipa koje nastupaju u drugoj Hrvatskoj stolnoteniskoj ligi ugostili su ekipe STK Sveta Nedelja - Novaki i ekipu STK Klek iz Ogulina. Druga ekipa koja je nastupila u sastavu: Augustin i Antonio Papak i Filip Prgomet pretrpjela je dva poraza i to rezultatom 4:0 i 4:1. Treća ekipa je sa polovičnim uspjehom nastupila u sastavu: Tomislav Nagy, Mislav Martinek i Roman Budek. Izgubili su od vodeće ekipe iz Svete Nedelje rezultatom 4:0 a pobijedili ekipu iz Ogulina rezultatom 4:1. 
Četvrta ekipa u trećoj Hrvatskoj stolnoteniskoj ligi gostovala je u Svetoj Nedelji i izgubila od ekipe STK Sveta Nedelja - Novaki II rezultatom 4:0. Za ekipu su nastupili Ivan Matić, Luka Dragun i Marin Mamut. 
U nedjelju 9. ožujka u Zagrebačkom stolnoteniskom domu na Savi odigran je 37. Memorijal “Lovro Ratković”. Na ovom vrlo jakom turniru za juniore i juniorke nastupilo je petero naših takmičara. Tomislav Nagy ne prolazi prvi dio natjecanja po grupama. Ana Murat i Mislav Martinek ispadaju u osmini finala a Matej Murat i Luka Martinek ispadaju u četvrtfinalu.

Zvonko Pokas

 

"BK DUGO SELO NA ZIMSKOJ CIKLOCROS LIGI"

 

Matej Žgalin pobjednik Zimske XC lige!

Pored Čakovca 9. ožujka u simpatičnom mjestu Miklavec uz obale rijeke Mure tik uz granicu Slovenije vozilo se poslijednje kolo Zimske ciklokross lige ujedno i prve organizirane lige ciklocroosa u organizaciji triju klubova BK "Kalorija" iz Zagreb, BK "Sv, Nedelja" i BK "Puls" iz Čakovca u kojoj su ligi sudjelovali klubovi iz 5 nam susjednih županija i klubovi iz susjedne nam Slovenije. Sama liga je bila ideja da biciklisti popune zimsku stanku u čemu su dobili suglasnost HBS i tako 6. prosinca prošle godine prvo od ukupno šest kola započelo je na Jarunskom jezeru u Zagrebu gdje se je u kategoriji kadeta odmah kao glavni lider postavio naš natjecatelj Matej Žgalin koji je ujedno uvjerljivo završavao na prvom mjestu kao pobjednik svih prvih pet kola u kojima startaju istovremeno četiri kategorije izuzev juniora i elite dok su svih šest utrka bile ravnopravno podijeljene na Zagreb, Sv. Nedelju i Čakovec-Miklavec pa je tako Matej kako smo naveli na početku u Miklavcu u zadnjoj utrci završio kao drugi iza slovenskog predstavnika čime nije na žalost osvojio šest od šest utrka, ali je sa ukupno 185 bodova, ujedno s najviše osvojenih bodova po svim kategorijama uvjerljivo odnio prvo mjesto kadeta čime je najavio velike ambicije za osvajanje svoje discipline u brdskom biciklizmu u kojoj će mu se pridružiti ostali natjecatelji BK "Dugog Sela". 
Također moramo napomenuti da Matej nije bio jedini naš natjecatelj, naime u najjačoj kategoriji nekoliko utrka natjecao se je i naš Mario Tašić na kojega s ponosom se osvrćemo jer nam je po prvi puta u klub donio titulu najboljeg sportaša Dugog Sela te naš najmlađi natjecatelj Andrej Žgalin, ali što zbog obaveza i bolesti nisu odvozili sve utrke. 
I na kraju kad se osvrnemo na predhodnu sezonu i postignutim sportskim uspjesima naših natjecatelja s pravom možemo očekivati još bolje rezultate u brdskom biciklizmu XCO CUP-a Hrvatske 2014 sezone u kojoj će se uz spomenute naše bicikliste, pridružiti ostali iz kluba u kategoriji žene elit Dagmar Marinić, junior Tomislav Vukadin i kategoriji sport Kruno Tadić, a čijem se početku sezone svi natjecatelji raduju na prvom okupljanju na Rt. Kamenjaku, kod Pule na utrci kupa Hrvatske koji se ujedno boduje i za Svjetski kup gdje se prema očekivanju iz predhodne sezone očekuje oko 450 natjecatelja iz 17 zemalja svijeta, a kako u blizini Pule odnosno područja Duge uvale i Karnice ima puno vikendaša iz našeg Dugog Sela ovim ih putem pozivamo da ukoliko ih put 5. travnja tamo dovede podrže svojim prisustvom svoje Dugoselce!


Ovog četvrtka promocija knjige prof. Josipa Jurčevića: „Slučaj Perković - spašavanje zločinačke budućnosti“


7. ožujka 2014. godine

IKEA u Rugvici dobila krov

 

Tvrtka IKEA Hrvatska danas je sa zaposlenicima, partnerima i novinarima obilježila završetak jednog od najvećih završnih građevinskih radova - postavljanje krova na svojoj robnoj kući u Rugvici. "Hrvatska je prva zemlja koja se pridružuje IKEA obitelji nakon 2006. godine. Htio bih zahvaliti Vladi Republike Hrvatske, općini Rugvica i Zagrebačkoj županiji te svim partnerima, a pogotovo našim zaposlenicima bez kojih sve ovo ne bi bilo moguće", rekao je u svom uvodnom govoru Dragan Skalušević, direktor tvrtke IKEA Hrvatska. Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije, osvrnuo se na dobrobiti koje ova investicija donosi i naglasio važnost otvaranja radnih mjesta te suradnje s obrtnicima i poduzetnicima Zagrebačke županije. Lars Schmidt, veleposlanik Kraljevine Švedske, istaknuo je kako je IKEA druga ambasada Švedske u Hrvatskoj te kako je zadovoljan što će švedska kultura u Hrvatsku dolaziti u plosnatim paketima. Zadovoljstvo je izrazio i načelnik Općine Rugvica Ivan Remenar. "Ovo označava etapu u razvoju naše poslovne zone, izgrađena je infrastruktura, za očekivati je dolazak novih investitora, a time i novih prihoda kao i zapošljavanja domicilnog stanovništva u budućim objektima", kazao je Remenar. 
U robnoj kući IKEA Zagreb, na oko 38 tisuća četvornih metara, bit će smješteni izložbeni i prodajni prostor, igraonica za djecu Sm?land, restoran s petstotinjak mjesta te trgovina švedskom hranom. U prvoj godini poslovanja očekuje se otprilike 3 milijuna posjetitelja za koje će se brinuti tristotinjak zaposlenika. Posjetitelji prve robne kuće IKEA u Hrvatskoj inspiraciju i rješenja za uređenje doma moći će potražiti među 9.500 artikala koji čine puni asortiman tvrtke IKEA. IKEA asortiman temelji se na dobro dizajniranim i funkcionalnim proizvodima koje kupci mogu odmah preuzeti po cijenama koje si većina ljudi može priuštiti. Tvrtka je objavila i nekoliko zanimljivosti o robnoj kući. Za zalijevanje drveća posađenog na parkiralištu prikupljat će se i koristiti kišnica, u cijeloj robnoj kući koristit će se LED svjetla, a objekt ima ugrađena dva sustava za obnovljive izvore energije - panele koji će na vrhu zgrade prikupljati energiju sunca, te geotermalni izvor grijanja i hlađenja putem kojeg će se podzemne vode koristiti za grijanje zimi i hlađenje ljeti. Robnoj kući moći će se pristupiti s autoceste, a kupcima će na parkiralištu s 1.500 mjesta na raspolaganju biti i punjač za električne automobile. IKEA robna kuća u Rugvici otvorit će svoja vrata na ljeto, a više o tome kako će izgledati te o povijesti same tvrtke, možete saznati na zagrebačkom Cvjetnom gdje je postavljena IKEA kućica do 14. ožujka.

 

 

 

AMŠ


Reagiranje člana MO-a Jalševec Nartski Slavka Gavrana:
Društveni dom stoji neiskorišten

"Kao dugogodišnji član Mjesnog odbora Nart Jalševec i jedan od inicijatora izgradnje Društvenog doma koji je u trodijelnom suvlasništvu navedenog MO-a, DVD, i Općine Rugvica, pitam zašto taj objekt višemilijunske vrijednosti stoji neiskorišten. Održavanje njegova hladnog pogona košta - mora se grijati, održavaju se sigurnosni uređaji, plaćaju se paušali za priključke po brojilu za vodu, plin i struju. Sada je uređen i okoliš pa bi se jednim dijelom mogao iznajmiti putem javnog natječaja. Meni nije jasno kako pojedini članovi MO-a, a i članovi Općinskog vijeća blokiraju puštanje Doma u funkciju. Bojim se da to nije slučajnost, možda se pokušava pripremiti teren za podobne istomišljenike. Što je s mladima kojima je taj objekt i namijenjen? Umjesto da ga koriste, oni svoje slobodno vrijeme provode na nasipu, a zna se što tamo traže. Blokiranjem se radi direktna šteta stanovnicima MO-a, a i cijeloj Općini Rugvica. Smatram da su stanovnici zaslužili da u svom Domu dobiju usluge za što je on i izgrađen. Svojim blokadama omogućuju samo da se u njemu liježu golubovi umjesto da omoguće da on zaživi kao multifunkcionalan objekt na korist svim stanovnicima Rugvice, a kao takav vrati uloženo."

Slavko Gavran


6. ožujka 2014. godine

 

Održan 12. susret gospodarstvenika Zagrebačke županije

 

Nastavljaju se negativni trendovi u gospodarstvu

 

Dvanaesti put po redu, jučer je u zagrebačkom hotelu International, održan Susret gospodarstvenika Zagrebačke županije. Tradicionalnom događanju nazočilo je više od 200 uzvanika, među kojima su bili i dugoselski dogradonačelnik Vlado Kruhak i predsjednik Udruženja obrtnika Dugo Selo Stjepan Valjak. Govorilo se o gospodarskoj situaciji u Republici Hrvatskoj i očekivanjima u 2014. i 2015. godini, a prezentirane su i mnogobrojne mjere i programi u gospodarstvu i poljoprivredi koje će Zagrebačka županija provoditi tijekom ove godine. 
Kriza se osjeti, no usprkos složenim i otežanim uvjetima poslovanja, poduzetnici s područja ZŽ-a u 2013. godini postigli su relativno dobre poslovne rezultate uspoređujući ih s poslovanjem gospodarstva na razini Republike Hrvatske, istakao je župan Stjepan Kožić. Županija je jedna od gospodarski najbrže rastućih, prosječna neto plaća poduzetnika je 4.666 kuna, u ukupnim prihodima RH pridonosi s 5,8 posto ili 35,5 milijardi kuna te je na ljestvici prvih pet županija treća, iza Grada Zagreba i Istarske županije. Podsjetio je i kako se dvije najveće investicije u Republici Hrvatskoj realiziraju u poduzetničkim zonama na području Zagrebačke županije. To je pogon Plive u Savskom Marofu vrijedan 150 milijuna eura i IKEA-e u Rugvici ukupne vrijednosti 100 milijuna eura, koja u petak obilježava završetak prve faze gradnje. Spomenuo je i gradnju logističkog centra tvrtke Kaufland u Jastrebarskom, investicije vrijedne 75 milijuna eura kao i da u utorak počinje gradnja velikog proizvodnog pogona u gospodarskoj zoni u Pisarovini. 

Poznati ekonomski analitičar Damir Novotny istaknuo je kako hrvatska ekonomija stagnira - niska je razina ekonomske aktivnosti kao i zaposlenosti. Hrvatska je jedina članica Europske unije koja ulaskom nije stvorila radna mjesta, dok su s druge strane troškovi radnika u privredi veliki. Pojasnio je da se takvo nepoželjno i neodrživo stanje izravno odrazilo i na ukupni iznos javnog duga koji će, prema svim trenutnim pokazateljima, ove godine doseći razinu od čak 80 posto BDP-a, a granica dozvoljena u Europskoj uniji iznosi 60 posto BDP-a. Novotny smatra kako se postojeće gospodarsko stanje može riješiti jedino provođenjem reforme u javnom sektoru, snižavanjem deficita središnje države s postojećih 6 posto na ispod 3 posto BDP-a, nastavkom privatizacije državnih poduzeća te jačanjem privatnog sektora, posebno malog i srednjeg poduzetništva, pod utjecajem subvencija iz EU. 
Za razvoj gospodarstva u Zagrebačkoj županiji u 2014. godini planirana su bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 23 milijuna kuna. Sredstva su osigurana za bespovratne potpore i subvencije poduzetnicima, razvoj poduzetničke infrastrukture, subvencije kamata u dvije kreditne linije, kao i projekte iz područja turizma, edukacije itd. Kako je prezentirao pročelnik Odjela za gospodarstvo Damir Fašaić, posebni poticaji dat će se za izgradnju poduzetničke infrastrukture, u edukaciji poduzetnika i obrtnika, u turizmu te u energetici. Predstavio je i novoosnovani Upravni odjel za fondove Europske unije, regionalnu i međunarodnu suradnju koji je početkom godine započeo s radom. 
Pročelnica Odjela za poljoprivredu Gordana Županac naglasila je kako su 99 posto poljoprivrednih gospodarstava u Hrvatskoj upravo OPG-ovi, a UN je 2014. proglasio njihovom Međunarodnom godinom. Potporama poljoprivredi želi se potaknuti proizvodnja hrane, povećati kvaliteta i asortiman, pojačati aktivnost ruralnih prostora, vratiti naturalni vid proizvodnje te, između ostalog, povećati i samozapošljavanje. 
Na Susretu se nije mogla izbjeći tema okrupnjavanja vodoopskrbnog sustava, Zagrebačka županija iznijela je negativan stav prema ideji potpadanja pod Zagrebački holding. Župan Kožić kazao je kako imaju jake argumente, jasan stav te kako se nada da neće biti raspisivanja referenduma o tom pitanju. Bilo je riječi i o poplavama i agoniji stanovnika Čičke Poljane. Za to će se tražiti detaljna analiza stanja od Hrvatskih voda, problem se mora dugoročno riješiti, kazao je županov zamjenik Rudolf Vujević.

 

Osnovni financijski rezultati poduzetnika u 2012. za Dugo Selo

Na Susretu gospodarstvenika iznijeti su podaci o vidljivom padu broja obrta u 2012. godini kada je bilo registrirano 5 735 obrta, što je za 1 696 manje u odnosu na 2008. godinu kada je započela ekonomska kriza. Evidentiran je porast broja poduzetnika i sada ih je 6 047, a 2008. godine bilo ih je 5 321, no bilježi se pad zaposlenih. Kao pozitivni primjeri poduzetnika iz Zagrebačke županije, navedeno je prvih deset koji su u 2012. godini imali najveći ukupni prihod. To su redom Lidl Hrvatska d.o.o., Pik Vrbovec-mesna industrija d.d., Medical intertrade d.o.o., P.Z.Auto do.o., AutoZubak d.o.o., Agrofructus d.o.o., Hrvatska kontrola zračne plovidbe d.o.o., Strojopromet-Zagreb d.o.o., Radin grafika d.o.o. i Fliba d.o.o. Po osnovnim financijskim rezultatima u 2012.godini, poduzetnička klima bila je najbolja u Velikoj Gorici koja ima 1 221 poduzetnika, 9 462 zaposlenih, ukupne prihode 8,9 milijuna kuna, izvoz 931.521 kuna, uvoz 2,5 milijuna kuna, investicije iznose 462.036 kuna, a prosječna plaća je 6.359 kuna. Grad Dugo Selo je s 385 poduzetnika peti na ljestvici, šesti je s 2 675 zaposlenih, zbog prihoda od 2,1 milijun kuna je na šestom mjestu, četvrti je u izvozu sa 406.483 kuna, zbog uvoza od 172.799 kuna je na sedmom mjestu, investicije iznose 41.688 kuna i također je sedmi, a šesto mjesto drži i s prosječnom plaćom od 4.056 kuna.

AMŠ


5. ožujka 2014. godine

"Briljantin" prvi na Festivalu školskih maski

 

Nakon pretpremijere održane 27.veljače u halu škole učenici OŠ Ivan Benković imali su još jedan uspješan nastup. Par dana kasnije, 2. ožujka njihov mjuzikl "Briljantin" odnio je prvo mjesto na Festivalu školskih maski koja se treću godinu za redom održava u zagrebačkom Garden Mallu. U konkurenciji od 13 prijavljenih, upravo su oni osvojili srca publike i stručnog žirija, a nastupili su s isječkom iz predstave te dobili maksimalan broj bodova. Kako nam je kazala prof. Frančišković, novčanu nagradu spremit će u kasicu, a dobro će im doći za nastup na Međunarodnom festivalu školske kreativnosti u Sanremu. Potvrdu još čekaju, a ukoliko bude pozitivna tamo će otputovati u svibnju. Pretpremijerom su pokazali svojim kolegama na čemu su to marljivo i predano radili proteklih mjeseci, gotovo svaki vikend uključujući i školske praznike. Reakcije "domaće" publike na njihovu izvedbu bile su i više nego pozitivne, oduševljenje koje su izazvali samo je pokazalo su spremni i za popularnost širih razmjera. U osmišljanju mjuzikla surađivale su učiteljice Mirjana Pavlić, Sandra Frančišković, Ines Kereš i Željka Vlainić. mjuziklu Briljantin sudjeluju učenici: Matej Brus, Mišel Tomić, Leon Novački, Marko Sesar, Mislav Meštrić, Luka Vučko, Marijan Kajtazi, Lorena Maraković, Barbara Grlić, Jelena Babić, Ana Zelić, Dora Pavlić, Doroteja Šarić, Dinko Maduna, Filip Bogović, Karpo Sirotić, Karlo Gudelj, David Kekić, Iva Dominković, Jana Pekvarić, Karmen Dukić i Jakov Rožić. Podsjećamo kako je ova poznata ljubavna priča je premještena u Dugo Selo i Biograd, a glavni likovi zovu se Daniel i Sandra. Kako su to "Briljantinci" odglumili, otplesali i otpjevali šira dugoselska javnost moći će vidjeti vrlo brzo - premijera je zakazana 15. ožujka u dvorani KUD-a Preporod.

 

 

 

AMŠ


Najbolje županijske učenice frizerstva – Valentina Golub i Martina Elez

Učenice trećeg razreda Srednje škole Dugo Selo osvojile su na nedavnom županijskom natjecanju iz frizerstva prvo i drugo mjesto. Odličan rezultat Valentine Golub koja je proglašena prvom i Martine Elez, drugoplasirana, ostvaren je na „domaćem terenu“ – u dugoselskoj Srednjoj školi, gdje je 24. veljače održano natjecanje Srednje strukovne škole Velika Gorica, Srednje škole Ivan Švear iz Ivanić Grada, Srednje škole Ban Josip Jelačić iz Zaprešića i Srednje škole Dugo Selo. Ukupno sedam natjecateljica sudjelovalo je u testiranju sastavljenom od teorijskog znanja sa zadacima iz kemije, matematike i frizerstva te praktične provjere stečenih vještina i umijeća u oblikovanju dnevnih i večernjih frizura. U praktičnom dijelu natjecanja ocjenjivale su se brzina, preciznost, tehnički doseg rada te kreativnost u izradi frizura. Sve učenice pokazale su zavidne praktične vještine i znanja, no naše predstavnice pokazale su se najboljima. Za njihov uspjeh zasigurno su zaslužne i njihove mentorice/ nastavnice frizerstva Ivana Periček-Butorac, Marina Radešić i Mirjana Šturm.

I.G.O.


4. ožujka 2014. godine

 

Fašnički putopis

 

Maškare realizirale Plan i program Fašnik '14

 

Centar Dugog Sela mirno je ulazio u drugu polovicu drugog ožujskog dana, a prve ožujske nedjelje. Onda negdje oko pola dva pojavili su se oni. Prvo je naišao Kralj u pratnji svoje svite, onda je iz haustora zgrade iskočila Balerina, odnekud je doletjela Bubamara. Trojka je putem pokupila Spidermana, Snjeguljicu, Princezu, Hulka, Dinosaura, Lonac s poklopcem… Nešto je bilo čudno u zraku sve dok nam naš trooki i oštrozubi izvor informacija nije dao natukniceArcusov trg tu iza ugla, dva sata, Fašnik. A tu iza ugla trg su već okupirale male maškare. Ponovno smo naišli na naš izvor koji nam je povjerljivo odao kako su se svi već grupirali, kako je utanačena ruta te kako se ide u osvajanje Doma kulture. Odao nam je i konačni cilj - višesatna vladavina gradom i preuzimanje gradskog ključa. Izvor se odmah izgubio u mnoštvu. Mi smo prvo krenuli s Lego kockicama i Orkestrom vrtićkih maturanata iz Dječjeg vrtića Dugo Selo po Kolodvorskoj, a začas su nas ispreskakale Žabice iz DV Buba Biba u Zorićevoj. U Zagrebačkoj smo se 

pokušali sakriti među Likove iz bajke i Štrumpfove iz DV Didi. Potonji su nas odmah otkrili - nismo bili dovoljno plavi. Negdje pred kraj puta, u Perivoju grofa Draškovića, naišli smo na skupine iz OŠ Ivan Benković - prošli smo doslovno kroz četiri Godišnja doba iz 1. d., malo se smočili zbog Kapljica vode iz 2.b, a malo navijali zbog Nogometa iz 1.c. U Domu kulture dočekao nas je zabavni program. Kako to i priliči, maškare je pozdravio gradonačelnik Stipo Velić te tako predao gradsku vlast malim maškarama. U tome mu je svesrdno pomagala i savjete davala Guska. U stabiliziranju primopredajne situacije pomogli su prigodni pokloni za sve fašničke skupine. Gromoglasnu svirku započela je Limena glazba KUD-a Preporod, zasvirao je TO Glazbene škole, što znaju i mogu pokazale su i sve dječje skupine. Bio je tu i mađioničar Tomas čiji su se trikovi pokušavali odmah i primijeniti. Najbolje se to pokazalo na slučaju krafni koje su nestale u tili čas. Zabava je potrajala do kasnih popodnevnih sati uz maskenbal. Svoj izvor informacija sreli smo i treći put. Izvijestio nas je, brišući šećer od krafni s brka, kako će ključ Grada Gradu vratiti organizator Malog fašnika TZ Dugog Sela i suoorganizatori POU Dugo Selo, Radio Martin i KUD-u Preporod.

 

 

 

Ana - Marija Šprihal

 

Proglašene najbolje sportašice i sportaši Grada Dugog Sela

 

Najsportašica rukometašica Josipa Mamić i najsportaš biciklist Mario Tašić

 

Dodjela nagrada najboljim sportašima i sportašicama Grada Dugog Sela održana je 28. veljače u Gradskoj sportskoj dvorani. Nagrade se dodjeljuju u organizaciji dugoselske Zajednice športskih udruga već dvadeset i jednu godinu. Na tradiciju je podsjetio predsjednik ZŠU-a Branko Deronja pozdravljajući brojne uzvanike. Dugo Selo je grad sporta, a tome u prilog govore i podaci koje je iznio. Ovdje djeluje 18 udruga, bavi se s 15 sportova, 64 su ekipe, sveukupno je 1 500 sportaša, od čega 650 mladih. Odlični rezultati koje dugoselski sportaši postižu najbolja su promocija grada, složili su se i gradonačelnik Stipo Velić te dopredsjednik ZŠUSZŽ Zlatko Lasan. Posebni pozdravi upućeni su upravo sportašima, njihovim roditeljima i trenerima. Zbog izvrsnosti i

prošlogodišnjih rezultata nagrađeni su sportaši koji su ih ostvarili pojedinačno, kao dio ekipe te kao ekipa. 
Najbolja sportašica za 2013. godinu je Josipa Mamić iz ŽRK Dugo Selo '55 koja je i najbolji strijelac 1.HRL sezona 2013/14 i kadetska reprezentativka Hrvatske. Najbolji sportaš je vice prvak Hrvatske kategorije U-23 seniori Mario Tašić iz Biciklističkog kluba Dugo Selo. Najboljom ekipom proglašene su seniorke ŽRK Dugo Selo koje su 2012/13 postigle najveći uspjeh ženskog sporta Dugog Sela plasiravši se u najviši rang 1.HRL. 

Muška najbolja ekipa su seniori NK Dugo Selo, sudionici 3. HNL-Zapad. Najuspješniji trener za prošlu godinu je Zvonko Pokas iz STŠK Dugo Selo, između ostalog i trener dvojice kadetskih reprezentativaca. U kategoriji najbolja ekipa '96 izabrani su kadeti MRK Dugo Selo čija momčad daje 3 kadetska reprezentativca, te ŽRK Dugo Selo '55 koje su ostvarile svoj šesti uzastopni plasman u završnicu Hrvatske i osvojile 8.mjesto od 17 ekipa. Najbolja ekipa - momčad '98 su KK Dugo Selo zbog 1. mjesta košarkaške kadetske lige Zagrebačke županije za 2013. godinu te mlađe kadetkinje ŽRK Dugo Selo. One su u sezoni 2012/13 Međužupanijske rukometne lige osvojile 4. mjesto. Kadetska momčad STŠK Dugo Selo u sastavu Luka Martinek, Mislav Martinek, Tomislav Nagy odnijela je treće mjesto na prvenstvu Hrvatske te su proglašeni najboljom ekipom '00 godišta. U istoj kategoriji najbolje su ŽRK Dugo Selo koje su u natjecanju 1.HRL za djevojčice osvojile 5.mjesto. Izbor najbolje ekipe '02 godišta pao je na NK Dugo Selo čiji mlađi pioniri u 1.ŽNL uvjerljivo drže 1.mjesto. Djevojke ovdje nisu imale nominaciju. U podmlatku juniorske kategorije '94. godište i mlađe izabrani su za najbolje član STŠK Dugo Selo Matej Murat i Tena Vrh iz Kyokushin karate kluba. Matej je prvi junior TOP-12 Hrvatske i reprezentativac, a Tena drži 1.mjesto na prvenstvu Hrvatske u borbama i bila je 5. na EU prvenstvu održanom u Švicarskoj. Najbolji sportaš podmlatka '96 je Dorian Markušić iz MRK Dugo Selo, najbolji strijelac kadeta u natjecanju 1.hrvatske jedinstvene kadetske lige u sezoni 2012/13. te 2013/14. Odličnom igrom Marija Novosel iz ŽRK Dugo Selo doprinijela je dobrom rezultatu svog tima te je najbolja sportašica u istoj kategoriji. U podmlatku '98 godišta slavio je Luka Martinek iz STŠK Dugo Selo, pojedinačni prvak države u kategoriji kadeta '98 i '99 godišta. Pridružila mu se i rukometašica Laura Bebek, najbolja igračica '98. godišta ŽRK Dugo Selo. Četverostruka prvakinja Hrvatske, prva među TOP-12 stolnotenisačica STŠK Dugo Selo Ana Murat najbolja je u kategoriji podmladak 2000. god. i mlađi. U istoj je kategoriji najsportaš Karpo Sirotić, najbolji strijelac momčadi dječaka u sezoni 2013/14 i prethodnoj. U nešto mlađoj kategoriji podmlatka 2002. god.i mlađi najbolji su članovi TKD Dugo Selo - Josip Jaković sa zlatom i dva srebra te zlatna na Tigru limachu i Čigra kupu Lea Grubišić. Oni već sad imaju pune vitrine medalja, a nagrađeni su kao sportske nade podmlatka. To su za 2002. godište članovi STŠK Antonela Papak i Luka Dragun, Gabrijel Brlić iz NK Dugo Selo, Leo Sever iz Kyokushin karate klub Dugo Selo, Ivan Horvat iz Teniskog kluba Dugo Selo. U 2000. godištu najbolji su iz NK Dugo Selo Andrijan Ivanić i Vinko Bičanić, Marin Orlović iz TKD Dugo Selo, Filip Mavrić Kyokushin karate klub Dugo Selo, Mia Kovačević iz ŽRK Dugo Selo '55. Matej Žgalin BK Dugo Selo, Slavko Vidovć iz NK Dugo Selo i Luka Vidović iz Kyokushin karate kluba najbolji su sportaši 1998.godišta. Martin Čekada iz Kyokushin karate kluba najbolji je sportaš 1996. godišta, a sportske nade 1994.godišta su Mark Stjepanović NK Dugo Selo, Nikola Tucaković Kyokushin karate klub Dugo Selo, Josip Dragun AK Martin Dugo Selo te Tomislav Vukadin BK Dugo Selo. Uručena su i priznanja sportskim djelatnicima Saši Dragunu (STŠK Dugo Selo) i Draganu Mikuliću (BK Dugo Selo) za rad na unapređenju sporta. Objavljene su i nominacije za izbor najboljih u Zagrebačkoj županiji, a to su Mario Tašić za sportaša, Josipa Mamić za sportašicu, seniorke ŽRK Dugo Selo '55, momčad seniori NK Dugo Selo, nade iz STŠK Dugo Selo Luka Martinek i Ana Murat, sportski djelatnik Mladen Vrabec i udruga NK Dugo Selo. U ime svih nagrađenih sportaša okupljenima je zahvalila Josipa Mamić. Program dodjele glazbeno-scenskim nastupom je popratio KUD Preporod.

 

 

 

Ana - Marija Šprihal


Županijsko natjecanje iz njemačkog u OŠ Josipa Zorića

Učenici OŠ Josipa Zorića danas imaju slobodan dan, a razlog je Županijsko natjecanje iz njemačkog jezika za osnovne i srednje škole. Dugoselska škola ugostila je 60 učenika, 15 srednjoškolaca iz 7 te 45 osnovnoškolaca iz 18 škola, koji su stigli u pratnji svojih mentora. Svoje znanje i poznavanje njemačkog u 6 kategorija pokazat će učenici iz Velike Gorice, Ivanić Grada, Jastrebarskog, Zaprešića, Posavskih brega, Donje Zeline, Brdovca, Vrbovca, Svete Nedjelje, Bistre, Klinča sela, Pisarovine, Samobora, Šenkovca, Prigorja brdovečkog, Kloštar Ivanića, Pušće, Rugvice i Dugog Sela. Svima njima dobrodošlicu je zaželjela ravnateljica Mara Mamuza. Podršku im je dolaskom pružio i dogradonačelnik Dugog Sela Vlado Kruhak, a nazočili su i pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Veljko Bertak i ravnatelj OŠ Ivan Benković Branko Goleš. Pjesmom je prednatjecateljski dio uljepšao školski zbor. Kako bi popunili vrijeme čekanja rezultata, za natjecatelje su organizirane i prigodne radionice poput izrade origamija. Rezultati slijede sutra.

 

 

AMŠ


NACIONALNI FORUM USKORO U DUGOM SELU

Nedavno osnovana stranaka Nacionalni forum priprema u Dugom Selu otvorenu tribinu i inicijativni skup, kako bi građanima Dugog Sela i okolice predstavili platformu i programska načela stranke istaknuo je putem priopčenja za javnost član Glavnog odbora stranke i predsjednik inicijativnog odbora za Grad Dugo Selo, mr.sc. Zvonko Novosel Dolnjak, te dodaje kako je to samo dio aktivnosti stranke pod geslom "Novi put" i " Promjene dolaze". Nacionalni forum, ističe mr.sc. Zvonko Novosel Dolnjak, zalaže se za Hrvatsku, kao proaktivnu državu, koja hoće i zna kako to postići, koja okuplja, a ne dijeli, koja uspostavlja nove standarde političkog djelovanja u međunarodnoj zajednici i postaje uzorom, a čije djelovanje počiva na stručnosti, znanju i izvrsnosti te stvaranju na takvim temeljima sazdanog i za Hrvatsku prikladnog političkog, društvenog, gospodarskog i kulturološkog ambijenta, odnosno eko-sustava. U središtu je pozornosti "Novog puta" građanin Hrvatske. 
Zvonko Novosel Dolnjak napominje da će o tome i o drugim aktualnim temama uskoro u Dugom Selu na tribini govoriti i predstaviti se predsjednik stranke Nacionalni forum, prof. dr. sc. Nikica Gabrić.


DINKO VULELIJA OSTAJE NA ČELU NOGOMETNOG SREDIŠTA

 

Dinko Vulelija jednoglasno je dobio još jedan predsjednički mandat na čelu Nogometnog središta Dugo Selo. Na sjednici skupštine Središta, održanoj 27. veljače koja je održana u prostorijama NK Sava u Sopu, uz Vuleliju kao predsjednika, na mjesto potpredsjednika izabran je Marko Nujić, a u Izvršni odbor Središta izabrani su Veljko Bertak, Pero Duvnjak, Ivica Muretić, Denis Petek, Davor Orešković i Marko Nujić. U nadzorni odbor izabrani su Ivan Slišković, Damir Đuranec i Marijan Kulaš. 

Stari - novi predsjednik Središta Dinko Vulelija pozvao je sve članove na zajedništvo i rad na promociji nogometa te izrazio mišljenje da dugoselsko središte, unatoč tome što spada među mala središta, ipak ima svoju ulogu. S time su se složili i gosti skupštine koordinator u Nogometnom središtu Zagrebačke županije Željko Mihalj te predsjednik Nogometnog središta Vrbovec Nikola Galešić. Spomenuto je da je Nogometno središte Dugo Selo, s prosječnim primanjima 32.000 kuna godišnje, jedino u Županiji koje ostvaruje prihode manje od 100.000 kuna. Ipak, naglasio je Veljko Bertak, bolje je da taj novac ostane u Dugom Selu i usmjeri se u promociju nogometa na Dugoselskom području nego da postanemo dio nekog drugog središta.

 

N.H.M.

 

Udruga Hrvata Bih Rugvica organizirala:

 

REVIJA JELA IZ BAKINE KUHINJE

Udruga Hrvata BiH Rugvica organizirala je 1. ožujka u Društvenom domu u Jalševcu Nartskom kulinarsku manifestaciju Bakina jela kojom je ujedno obilježen i maskembal u okviru ove udruge. 
Vrijedne članice društva pripremile su brojna pečena i kuhana starinska jela te kolače iz Bosanske Posavine, a članovi su se podičili sa svojim suhomesnatim proizvodima. Moglo se kušati nekoliko kompletnih menija; od doručka, preko ručka i večere do izvanrednih slastica u kojima su uživali članovi udruge i njihovi gosti.

 

 

N.H.M.


FAŠNIK U LUPOGLAVU POSVEĆEN AKTUALNIM TEMAMA

 

Ono što ne uspijeva drugima, uspijeva u Lupoglavu. Naime, tradicionalni veliki fašnik, u organizaciji KUD-a "Ogranak Seljačke sloge Lupoglav", održan je i ove godine uz dobar odaziv fašničkih skupina i uz podizanje pozitivne atmosfere u cijelom Lupoglavu. Fašnik je održan 1. ožujka, a vesela fašnička povorka, koja je uglavnom obrađivala aktualne teme od Linića do štrumpfova, obišla je doslovno svaku ulicu u selu, a potom, kako to i priliči, završila na fašničkoj zabavi u vatrogasnom domu u Lupoglavu.

 

 

 

N.H.M.3. ožujka 2014. godine

Naši predstavnici upućeni na državni LIK 2014.!

 

Likovni rad učenice Katarine Golub iz Osnovne škole „Ivan Berković“, 8. razred, kao i likovni uradak učenice 8. razreda Leonarde Škaro iz OŠ „Stjepan Radić“ iz Božjakovine izabrani su za državno natjecanje likovnih uradaka učenika osnovnih škola LIK 2014. Njihovi radovi zajedno čine deset finalista županijskog natjecanja likovnih radova učenika Zagrebačke županije koji su prema ocjeni Prosudbene komisije odabrani za državno natjecanje. 
Tim povodom, u prostorima Osnovne škole Ivana Benkovića, održana je izložba radova učenika Zagrebačke županije na kojoj su gosti i uzvanici mogli razgledati ukupno 20 radova učenika i učenica osnovnih škola s područja naše županije koje je Stručno prosudbeno Povjerenstvo izabralo za ovu izložbu. Na natjecanje su stigla i dva rada u kategoriji srednjih škola – oba iz Gimnazije „Antuna Gustava Matoša“ iz Samobora. Radi se o filmskom i kiparskom uradku, a Stručno povjerenstvo odlučili je oba proslijediti na državnu razinu. Državno natjecanje održat će se od 28. do 30. travnja. 

Glavna ovogodišnja tema LIK-a je – igra. Tema se odnosila na razne tradicionalne društvene igre za stolom: šah, dama, čovječe ne ljuti se, domino, trilja, karte i slično. U vremenu kada računalne igre dominiraju životima mladih osoba, jasna je potreba za isticanjem višestruke važnosti društvenih igara u njihovom razvoju. Značenje igre u razvoju mlade osobe nije samo zabava, već one imaju svoju edukativnu, socijalnu, ali i zabavnu dimenziju. Igrajući društvene igre učimo poštivati određena pravila, učimo pobjeđivati, ali i gubiti. Učenici od 5. do 8. razreda izrađivali su plakate (igra polja i oblika), a najbolji od županijskih radova bili su prezentirani u OŠ I. Benkovića. Prilikom otvorenja sve okupljene goste, ravnateljicu OŠ Josipa Zorića Maru Mamuzu, sudionike natjecanja – izložbe, te predsjednika Gradskog vijeća Grada Dugog Sela Željka Ivaničeka, pozdravio je ravnatelj Škole domaćina Branko Goleš, čestitavši svim dobitnicima i zaželivši puno uspjeha na državnom. Uslijedio je odličan prigodno zabavni program u izvedbi učenika i profesora OŠ Ivana Benkovića, među kojima su istaknule, mlade plesno/glazbene zvijezde. Izvevši jednu točku iz školskog mjuzikla „Briljantin“ učenici su sve oduševili, plesom, nastupom, kostimografijom, pozitivnom energijom. Njihov nastup svi će moći pogledati na premijeri 15. ožujka u KUD-u Preporod, nakon čega ih očekuje sudjelovanje na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu školske kreativnosti u Sanremu.

 

 

 

Iva GRGIĆ OZIMEC


Klaunovska fašnička posla

Za veseli fašnički vikend u Dugom Selu, nakon otvorenja Izložbe maski upriličene u petak u večernjim satima, Pučko otvoreno učilište Dugo Selo organiziralo je u subotu dječju predstavu „Klaunovska posla“. Klaun Srećko iz Dječjeg kazališta „Šareni svijet“ iz Karlovca razveselio je svojim skečevima i raznim trikovima klince u dvorani Preporod, potaknuvši ih na aktivno sudjelovanje u svom nastupu. Djeca su oduševljeno pomagala klaunu i pritom se dobro zabavila i nasmijala.

 

 


Održano 8. prvenstvo Zagrebačke županije u Taekwondou

 

U subotu, 1. ožujka 2014. god. u Gradskoj sportskoj dvorani u Dugom Selu u organizaciji Taekwondo saveza Zagrebačke županije i pod pokroviteljstvom grada Dugog Sela održano je 8. prvenstvo Zagrebačke županije u taekwondou. Domaćin natjecanja bio je Taekwondo klub Dugo Selo. Na prvenstvu je nastupilo ukupno 280 natjecatelja od toga 56 u formama i 224 natjecatelja u borbama. U ukupnom poretku TKD Rugvica osvojio je prvo mjesto, TKD Zaprešičć drugo mjesto, a TKD Velika Gorica osvojila je treće mjesto, dok se je domaćin natjecanja TKD Dugo Selo plasirao na četvrto mjesto. 

U kategoriji seniora najbolje rezultate postigli su natjecatelji izTKD Zaprešić, drugo mjesto osvojili su natjecatelji TKD Rugvica dok je treće mjesto pripalo TKD Motiv + iz Svete Nedjelje. U kategoriji juniora TKD Rugvica osvojio je prvo mjesto, TKD Dugo Selo drugo , a treće mjesto pripalo je juniorima iz TKD Zaprešića. Najbolje rezultate u kategoriji kadeta i kadetkinja ostvarili su natjecatelji iz TKD Velika Gorica, drugo mjesto zauzeo je TKD Zaprešić a treće mjesto osvojili su kadeti iz TKD Sutla Šenkovec. 
Ove godine su se na županijskom natjecanju po prvi puta natjecali i mlađi kadeti a najuspješniji su bili mlađi kadeti i kadetkinje iz TKD Rugvica, drugo mjesto pripalo je TKGD Zaprešić, a treće TKD Velika Gorica. U kategoriji formi najbolji su bili natjecatelji iz TKD Zaprešić, drugo mjesto osvojio je TKD Jakovlje, a treći su bili formaši iz TKD Rugvica. Iz TKD Dugo Selo najbolje rezultate ostvarili su juniori i juniorke pa su tako novi prvaci županije postali Marin Orlović, Katarina Drmić i Ivan Drmić. 
Prilikom svečanog otvaranja turnira podršku domaćinima dali su brojni uzvanici iz Zagrebačke županije , grada Dugo Sela, Hrvatskog Taekwondo saveza, Taekwondo saveza Zagrebačke županije i ambasade Republike Koreje. A prije samog natjecanja atmosferu su svojim nastupom dodatno zagrijali rekreativci generacije 50 + Taekwondo kluba Dugo Selo Plesni klub Lana.

 

 

 

 

Sa Skupštine DVD-a Leprovica

 

Obilježeno 35 godina društva

 

Prije 35 godina osnovano je DVD Leprovica, a taj je jubilej obilježen 1.ožujka na redovnoj godišnjoj skupštini u njihovom Domu. Skupštinu je otvorio predsjednik Slavko Doroda pozdravljajući mnoge goste. Među njima bili su predsjednik dugoselskog Gradskog vijeća Željko Ivaniček, zamjenik gradonačelnika Pavo Jakovljević, pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Veljko Bertak, predsjednik VZG Dugo Selo Zvonimir Novosel Dolnjak uz predstavnike brojnih DVD-ova s kojima leprovečki vatrogasci uspješno surađuju. Od 53 članova, prisutno je bilo 30 njih. Izvješće o radu podnijela je tajnica Viktorija Kranjec-Knezić podsjetivši na početke organizirane zaštite od požara koja je počela prije 85 godina kada su Leprovčani s Ostrnjanima osnovali zajedničko društvo. To je društvo egzistiralo do 1979. godine kada postaju samostalni. U 2013. godini uglavnom su realizirali svoj plan rada. Nisu imali, kao prethodnih godina, nikakvih građevinskih radova, garažu za kombi nisu sagradili zbog neimanja financijskih 

sredstava. Umjesto toga uredili bi bivše sabiralište mlijeka na kojem će još popraviti krovište i izgraditi garažna vrata. Tu će smjestiti vozilo iz 50-ih godina, raritet s drvenom kabinom. Od prašine nastale zbog prošlogodišnjih radova na kanalizaciji Leprovica nije mogla disati, a oni su samoinicijativno polijevali cestu kako bi osigurali normalan život sumještanima. Nešto su i zaradili nakon što je komunalna služba prisilila izvođača radova koji je to trebao činiti. Što se tiče natjecanja kod najmlađih, omogućili su drugima da nešto osvoje - došlo je do smjene generacija te nisu imali dovoljno djece. Teško su skupili i ekipu za ostrnjanski Kup sv. Florijana gdje su osvojili visoko drugo mjesto dok su na županijskom natjecanju s dječacima od 6 do 12 godina odnijeli sedmo mjesto. Imali su više stotina prijevoza vode te dva gašenja požara. Primili su goste iz Francuske i darovali im prigodne poklone. U ovoj godini neke od planiranih aktivnosti su uvođenje plinskog grijanja u garažu te renoviranje krovište nad salom, održavanje godišnje i izvanredne skupštinu, provedba programa VZ-a, osposobljavanje članstva, takmičenja, primanje novih članova. Po financijskom izvješću stanja u blagajni prihodi su iznosili 19.069 kuna, rashodi 15.843 kune, a stanje je 3.275 kuna. Kod stanja na žiru računu prihodi su 81.066 kuna, rashodi 61.075 kuna, stanje na tom računu je 19.360 kuna. Planirani ovogodišnji prihodi su 115.000 kuna kao i rashodi. Od gostiju predstavnika DVD-ova kojih je bilo više od dvadeset te udruga s kojima surađuju čuli su se samo pozitivni tonovi uz nezaobilazno "manje požara, više druženja". Na važnu ulogu dobrovoljnih vatrogasaca osvrnuo se predsjednik GV Dugo Selo Ivaniček pohvalivši njihovu spremnost kod nedavnih poplava. "Bitna je suradnja sa svim zajednicama. Grad će i dalje ispunjavati svoje obveze i pomoći koliko će to biti u mogućnosti", kazao je Ivaniček. "VZG će ove godine od Grada dobiti 750.000 kuna, što će biti dovoljno. Sva su društva mobilna, u potpunosti zadovoljavamo pravilnik o vatrogastvu. Prisutnost velikog broja gostiju dokaz je da su aktivnosti DVD Leprovica usmjereni na suradnju i prijateljstvo", rekao je predsjednik dugoselske VZ Novosel Dolnjak podsjetivši kako će regionalizacija zahvatiti i vatrogastvo. On je uručio Ivanu Petolasu, Igoru Kranjecu i Tomislavu Vugrinoviću uvjerenja osposobljenosti za vatrogasca I klase. Skupštinu je glumačkim nastupom uveličao Želimir Novak. U svom humorističnom osvrtu "Leprovečki cajti" on navodi ono što se moglo čuti i tijekom svih 35 godina DVD-a Leprovica. Rečenica glasi "Čekame Vas i rada pogostime, jer sme mi Vaši leprovečki vatrogasci."

 

Ana - Marija Šprihal


Centar za hagioterapiju organizira cikluse javnih tribina

Večeras u prostorima OŠ Ivan Berković, s početkom u 19:30 sati, održat će se hagioterapijska tribina na temu „Život je dar“ koju organizira dugoselski Centar za hagioterapiju. Tribinu će održati asistenti dugoselskog Centra, a za sve zainteresirane ulaz je slobodan. 
Podsjećamo, Centar za hagioterapiju Dugo Selo redovito mjesečno održava tribine, a posljednja, četvrta po redu, održana je 3. veljače, također u prostorima Osnovne škole Ivan Berković, pod nazivom „Kako prihvatiti sebe i druge“. Tribinu su vodile hagioasistenice Centra za hagioterapiju Dugo Selo: Vesna Birt, Anđelka Knezović Svetec i Jelka Krišto. Uvodnim riječima sudionici tribine su uvedeni u sabranost i svjesnost o sebi. Naime osnova, srž i istina o čovjeku je spoznaja čovjekove vlastite vrijednosti koja je proizašla iz apsolutne Ljubavi u trenutku začeća, a koju čovjeki zbog načina života i odlaskom u zlo zaboravljaju i gubi svijest o svojoj dragocjenosti i vrijednosti. Upravo ta apsolutna Ljubav, čovjeka čini vrhunskim, vječnim. Kako bi se pomoglo čovjeku da shvati svoju bit i postane svjestan sebe i prihvati sebe u kratko je objašnjen naziv Antropološke medicine i hagioterapije koja dolazi od grčke riječi „antropos“ što znači „čovjek koji gleda gore“. Kroz to je objašnjena značajnost da se čovjek ne sastoji samo od tijela, niti samo od psihe nego da je čovjek tipično čovjek po svojoj duhovno razini. 
Ta duhovna razina nas izdiže iznad čovjekove tjelesnosti, iznad naše patnje, boli, okrnjenosti i pomaže nam da budemo vrhunski ljudi, ljudi u razvoju, ljudi koji teže iz dana u dan biti bolji, sretniji, radosniji, puni ljubavi…. Čovjek nije samo tjelesno biće ili samo psihološko biće nego i duhovno. 
Čovjekovo tijelo i psihu oživljava duh, koji je živo tkivo njegovog bića ljubav i dobrota koja mu se neizmjerno u svakom trenutku daruje. U pravo iz te Ljubavi proizlazi naše dostojanstvo koju nam ljudi uvredama, lošim odnosom, neprihvaćanjem žele okrnjiti ili uništiti. Kroz tribinu je sudionicima predočena duhovna dimenzija kao vrhunska sposobnost čovjeka kao živo tkivo koje unutar kojeg se čovjek može razvijati u nedogled potkrepljene riječima koje ponavljanjem, svakodnevnim izgovaranjem čovjek može upisivat u svoje stanice u svoje gene i tako se izdizati iznad ranjenosti i patnje duhovne duše. 
Pojašnjeno je da je čovjek po svojoj duhovnoj dimenziji pozvan na razvoj, da je njegova bit stalan razvoj. Jer čovjek nije ono što u ovom trenutku jest nego ono što može ili želi biti. Jer duh nema granica i nije ograničen vremenom i prostorom upravo zbog toga čovjek je vrhunsko biće pozvano koje je pozvano se mijenjati, razvijati a kroz osobni razvoj i prihvaćanje sebe moguće je prihvatiti drugi i oprostiti i sebi i svima onima koji su ga povrijedili. Pred kraj tribine sudionicima je objašnjena snaga opraštanja koja je prezentirana kroz 4 točke a odnose sa na opraštanju onima koji su nas povrijedili, traženju oproštenja, ljubljenjem te osobe i zahvaljivanjem za nju. 
Sudionicima su podijeljeni mali papirić na kojima su napisane pozitivne i dobe misl koje bi čovjek svakodnevno trebao izgovarati i te riječi upisivat u svoje stanice te tako olakšat si prihvaćanje sebe i drugih te doći do spoznaje dragocjenosti kao čovjeka, uz svjesnost svoje dragocjenosti i vrhunskih sposobnosti koje treba razvijati.

Anđelka Knezović Svetec


Obavijest DUKOM-a - Sutra bez vode

Sutra 4. ožujka od 8 do 18 sati zbog puknuća vodoopskrbnog cjevovoda, ekipe Odjela održavanja vodoopskrbne mreže (ZG Holding ViO) bit će prisiljene privremeno isključiti cjevovod iz sustava stanovnicima Grada Dugo Selo, Brckovljani, Rugvica, Hrušćica, Vrbovca i naselja IVER. Radovi na otklanjaju kvara vršit će se kontinuirano do završetka i ponovne normalizacije vodoopskrbe. Za vrijeme trajanja radova građanima će opskrba pitkom vodom biti osigurana putem auto-cisterni društva V i O d.o.o. Korisnici s navedenih područja mole se za strpljenje.