30. travnja 2014. godine

NAJMLAĐE RUGVIČANKE VICEPRVAKINJE HRVATSKE U MINI RUKOMETU

 

U Karlovcu je 06.04.2014. održano 14.Otvoreno prvenstvo Hrvatske u superminirukometu za djevojčice 2004.godišta. Nakon odličnih rezultat u MŽ ligi naše najmlađe rukometašice su potvrdile da su trenutno među najboljima u državi . U nizu neizvjesnih utakmica do zadnjijh sekundi i pobjedama nad Trogirom, Ivanićem, Čakovcem i Novim Vinodolskim (lanjske prvakinje) došle su do finala. U finalu se igralo protiv Zameta iz Rijeke. Poraz od 8:7 samo potvrđuje da je i finale bilo neizvjesno da samog kraja. 
U najboljoj ekipi prvenstva imali smo tri igračice : Ivona Vincek ( treća s lijeva , Tara Kuzmec - treća s desna i nabojli golman turnira Lea Krznar - prva s desna) 
Ovo je najveći uspjeh do sada našeg kluba zato posebne čestitke trenericama A.Mikulić, A.Ćavari i M. Ljubičić te svim djevojčicama. 
Ovaj uspjeh proslavili smo u prostoru Pizzerie Barny te se zahvaljujemo osoblju i vlasniku gosp. Brglezu na gostoprimstvu. 
Fotografije: 
Gornji red:M.Ljubičić (trener),K.Mihordin, S.Maras, L.Krznar, T.Kuzmec, M.Pršlja, G.Šinik, E.Tolić A.Mikulić ( trener) 
Donji red: V.Krznar (predstavnik kluba), R.Ivanović, V.Kruhin, L.Vojković, I.Vincek, A.Barišić i N.Sitnik.A.Ćavara(pomoćni trener)

 

ŽRK Rugvica


Obilježen Dan hitne medicinske službe

 

Povodom Nacionalnog dana hitne medicinske službe danas su u svim gradovima Zagrebačke županije medicinski djelatnici u periodu od 10:00 do 12:00 sati, na centralnim gradskim trgovima demonstrirali različite načine postupanja u hitnim slučajevima. U Dugom Selu pod vurom to je učinio tim iz dugoselskog Doma zdravlja u sastavu dr.med. Josip Štivičić, sestra Marijana Bebek i vozač Josip Bekić, a u informiranju građana pridružila se i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo-glavna sestra Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije Marina Golub. Reorganizacijom Hitne pomoći u Hrvatskoj je osnovan 21 Zavod za hitnu medicinu, a Zavod za hitnu medicinu ZŽ radi od 1.10.2012. godine i ima 8 ispostava. U dugoselskoj ispostavi djeluje 5 timova. Kako je rekao dr.Štivičić, pokrivenost područja koje je pod nadležnosti dugoselske ispostave ostala je ista jedino što se Hitna nominalno izdvojila, stignu na svaku intervenciju. Hitnjacima je njihov Dan došao čestitati i gradonačelnik Stipo Velić u društvu pročelnika Odjela za društvene djelatnosti Veljka Bertaka. "Grad sufinancira rad dvije medicinske sestre u službi hitne medicine. Do sada nije bilo nikakvih primjedbi na rad, građani se ne moraju bojati i mogu računati na hitnu pomoć", kazao je gradonačelnik. Kako i što radi Hitna došla su provjeriti i djeca. Njima, kao i svim zainteresiranim odraslim građanima, tim je pokazao unutrašnjost kola, a bilo je govora i o proceduri njihova rada od poziva do dolaska na mjesto intervencije. Upravo to se nastoji napraviti obilježavanjem 30.travnja kao Dana hitne medicine kojeg je prošle godine jednoglasno proglasio Hrvatski sabor, a čime se hrvatska medicinska hitna služba pridružila nizu svjetskih zemalja - senzibilizirati javnost o važnosti i specifičnosti ove djelatnosti te potaknuti građane da ispravnim postupcima pozivanja hitne službe doprinesu boljem zdravstvenom ishodu unesrećene ili oboljele osobe. Više informacija o radu Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije možete doznati na www.hitna-zgz.hr

 

 

 

AMŠ


Niz sjajnih rezultata Biciklističkog kluba Dugo Selo

U parku prirode Rt Kamenjak kod Pule 5. travnja održana je prva utrka brdskog biciklizma za kup Hrvatske, a ujedno i za UCI World Cup na kojoj su sudjelovali biciklisti iz cijelog Svijeta, a uz njih i naši biciklisti iz BK Dugo Selo. Utrku su otvorili oni najmlađi, u kojoj smo kategoriji U13 imali našeg najmlađeg predstavnika, Andreja Žgalina koji osvaja 3. mjesto za Kup Hrvatske, nakon najmlađih startala je utrka kadeta gdje naš natjecatelj Matej Žgalin potvrđuje ulogu favorita za Hrvatski kup i osvaja 1. mjesto, dok za UCI C1 osvaja ukupno 2. mjesto iza predstavnika iz Češke, a ispred Slovenskog predstavnika, njegov klupski kolega debitant Anđelko Beljan na opće iznenađenje osvaja 3. mjesto za kup Hrvatske, odnosno 5. mjesto za UCI C1 World Cup, te u kategoriji rekreativci Dominik Dubravčić osvaja 4. mjesto, Danijel Tomas 7. mjesto, Danijel Subotić 8. mjesto , a naš debitant u kategoriji sport Tin Čop odustao je zbog tehničkih problema. Nakon navedenih utka startala je kategorija Elite i U23 u kojoj naš predstavnik Mario Tašić u kategoriji U23 zauzima odlično 4. mjesto, a posljednja utrka prvog dana bila je kategorija Juniora u kojoj naš predstavnik Tomislav Vukadin osvaja 4. mjesto, čime za Hrvatski kup naši Dugoselski biciklisti ostvaruju najbolji plasman do sada i završavanja među prva četiri kluba od 30 klubova. Odmah dan poslije XCO C1 Premanture vozila se utrka za maraton kupa Hrvatske u kojoj je sudjelovala preko 300 vozača iz Svijeta. Na toj utrci sudjelovalo je čak 12 biciklista iz BK Dugog Sela čime smo bili najbrojniji klub iz Hrvatske te u kategoriji kadeta Anđelko Beljan zauzima 2. mjesto na stazi dugoj 22 kilometra, dok njegov klupski kolega u istoj kategoriji Matej Žgalin koji je bio vodeći, dok nisu došli problemi, tj. 3 puta bušenja gume, ali bez odustajanja zauzima 7. mjesto. U kategoriji rekreativci nakon prethodnog lošeg dana prvu medalju, a i prvo mjesto osvaja Tin Čop, dok njegovi klupski kolege Danijel Tomas osvaja 6. mjesto, Danijel Subotić 10. mjesto, Dominik Dubravčić 18. mjesto, Silvio Habazin 24. mjesto i Dalibor Vukašinović 25. mjesto. U najjačim kategorijama Junior Tomislav Vukadin na 44 kilometra završava utrku na 13. mjestu, a u kategoriji Elite/U23 na stazi dugoj 66 kilometara u kojoj je sudjelovao Svjetski prvak iz Grčke Periklis Ilias, naš Mario Tašić ukupno završava na 33. mjestu. Dečki su pokazali svu svoju volju u izuzetno teškim utrkama, osvijetlili obraz svoga grada te se nadamo da će i sam grad više im pomoći u ostvarenju njihovih ciljeva.

Maraton Omanovac

DUGOSELCI ponovno na postolju, uz 2 zlatne medalje, 2 srebrne i jednom broncom. Na uskršnji ponedjeljak je održan maraton Omanovac kod Pakraca gdje smo mi kao Biciklistički klub sudjelovali sa 7 natjecatelja. U kategoriji KADETI Matej Žgalin je osvojio zlato, a Anđelko Beljan srebro. Kategoriju JUNIORI je vozio Tomislav Vukadin uz osvojeno srebro. U REKREATIVCIMA smo imali 4 natjecatelja; Tin Čop, Dominik Dubravčić. Danijel Subotić te Silvio Habazin. Tin je osvojio zlato, Dominik broncu, Subotic 4. mjesto a Silvio 5. mjesto.

XCO Vodice

Prošli vikend BK Dugo Selo sudjelovalo je na kup utrci u Vodicama s 5 vozača u 4 različite kategorije. Naš najmlađi natjecatelj Andrej Žgalin nastupio je u kategoriji U13. U kategoriji Kadeti Anđelko Beljan je osvojio 5. mjesto u ukupnom poretku, i 4. u hrvatskom kupu. Matej Žgalin također kadet osvojio je 3. mjesto ukupno, tj. 2. u poretku hrvata. 
Zbog tehnički zahtjevne staze i oštrog kamenja Mario Tašić dva puta je mijenjao gumu, te je unatoč tome u kategoriji elite je osvojio 28. mjesto ukupnog poretka, 13. od hrvata. Od rekreativaca Dominik Dubravčić je osvojio 12 mjesto.

Dominik Dubravčić


29. travnja 2014. godine

Prezentacija projekta Mobilnost - početno strukovno obrazovanje i osposobljavanje

 

U Srednjoj školi Dugo Selo 25. travnja 2014. godine održana je prezentacija projekta Mobilnost - početno strukovno obrazovanje i osposobljavanje u sklopu programa Leonardo da Vinci. Prije početka same prezentacije dogradonačelnik Dugog Sela Vlado Kruhak i ravnateljica Srednje škole Dugo Selo Darinka Svetec obratili su se nazočnima s nekoliko riječi, a zatim je profesorica Bojana Jazbinšek prezentirala cijeli proces projekta: planiranje, organizaciju i provedbu. Projekt je odobrila Agencija za mobilnost i programe Europske unije, a financiran je u potpunosti iz fondova EU. Sudionici su (dvadeset učenica drugog i trećeg razreda strukovnog zanimanja frizer te njihovi pratitelji profesori Bojana Jazbinšek, Marina Radešić i Eduard Kožul) prije putovanja imali jezične i kulturološke pripreme, a također su izrađene majice s logom Europske unije, grada Dugog Sela, Njemačke i zanimanja za koje se učenice obrazuju. Odabrane djevojke i njihovi pratitelji avionom su otputovali u Frankfurt gdje su bili smješteni u hostelu. Učenice su dva tjedna odrađivale praksu u osam salona čiji su mentori bili vrlo zadovoljni njihovim vještinama i zalaganjem. Projekt je uspješno izvršen i svi su sudionici ispunili svoje obveze. Nakon prezentacije učenicama su dodijeljeni Certifikati o obavljenoj praktičnoj nastavi u Njemačkoj, a još će dobiti i Europass potvrdnice o međunarodnoj praktičnoj nastavi. Svim učenicama želimo uspjeh u daljnjem napredovanju i poslu!

 


Karate klub Brckovljani - klub za pobjede

 

Karatisti iz Brckovljana i Gradeca sudjelovali na prijateljskom natjecanju održanom 21.4.2014.u Svetom Đurđu kod Ludbrega. 
Dobre pripreme i naporni treninzi doprinijeli su odličnom rezultatu. 
4 predstavnika Karate kluba Brckovljani bili uspješni i u katama i u borbama što potvrđuje 8 osvojenih medalja.

 

Osvajači medalja su:

 • Katja Tomica 1. mjesto u katama, 1. mjesto u borbama
 • Matej Dokuš 1. mjesto u katama, 1. mjesto u borbama
 • Katja Nekić 1. mjesto u katama, 2. mjesto u borbama
 • Ivan Klarić 2. mjesto u katama, 3. mjesto u borbama


28. travnja 2014. godine

Kazalište u školi i večer čitanja poezije

 

U sklopu obilježavanja Noći knjige, međunarodne manifestacije posvećene Svjetskom danu knjige i autorskih prava, u školi smo organizirali bogati program koji je započeo ujutro i nastavio se do večernjih sati. Aktivnosti smo rasporedili prema smjenama, a centralno događanje bila je izvedba predstave "Odijelo (ne) čini čovjeka" i večernja priredba na kojoj se čitala poezija. 
Najmlađim učenicima čitane su poznate priče, čitači su bile učenice viših razreda. Za provjeru lektire, ali na zabavan način, knjižničarka Lada Grdan osmislila je i vodila kviz po modelu najslabije karike, a najuspjeliji natjecatelji nagrađeni su prigodnom nagradom. Točka koja je izazvala najveće zanimanje tijekom prijepodneva je izvedba predstave "Odijelo (ne) čini čovjeka". Predstava je od ideje do realizacije primjer uspjelog timskog rada učitelja i učenika. Od odabira i prilagodbe teksta, prikupljanja scenskih rekvizita i izrade kostima, do rada s glumcima i pokusnih izvedbi, predstava je svoju premijeru doživjela zahvaljujući učiteljima Dragani Radovan, Kreši Ureku i Ladi Grdan. U predstavi se kao protagonisti pojavljuju različiti tipovi kostima koji međusobno razgovaraju, a dobar odabir glumaca među učenicima petih, sedmih i osmih razreda, te uvježbanost dodijeljenih uloga, rezultirala je potrebnom scenskom dinamikom koja je oduševila gledalište. Predstava je bila izvedena pred učenicima trećih razreda, no duhovitost teksta, uređenje scene i dopadljivost kostima, obećavaju mogućnost repriziranja i na drugim priredbama. Kao prilog temi, učiteljica likovne kulture priredila je prezentaciju o povijesti kostima kojom je zaokružena prijepodnevna etapa. 
Tijekom poslijepodneva, grupa učenika osmih razred sudjelovala je u istraživačkom projektu izrade enciklopedijske natuknice o Josipu Zoriću na hrvatskom i engleskom jeziku, te izradi plakata o najpoznatijim svjetskim knjižnicama. Projekt i večer čitanja poezije vodio je knjižničar Ivan Klasnić, a u goste je pozvao dugoselsku autoricu gđu Dragicu Pjevac. Program je osmišljen kao predstavljanje "Plave ogrlice" - nedavno objavljene zbirke pjesama, i to tako da učenici čitanjem odabranih pjesama publici predstave zbirku iz svog kuta. Pjesnikinja je govorila o svom dugogodišnjem književnom stvaralaštvu, ukorijenjenosti u sredinu i povezanosti s našom školom, te o svojoj nepresušnoj inspiraciji koju pronalazi u svakodnevici, prizorima u prirodi i životnoj mudrosti. Zajedničkim odabirom pjesama i uz interpretativno čitanje učenika šestih razreda, stvoren je nostalgični ugođaj i ilustracija đačkog života, podsjećanje na djetinjstvo i izazove odrastanja. Uz pjesnikinju u gostima, kao druga točka večeri poezije, nastupili su učenici četvrtih razreda koji su pročitali svoje pjesme nastale u proteklom razdoblju školovanja, a dvoje učenika pokazalo je talent na glazbalima. Motivi njihovih pjesama otkrili su nam interese u zaštiti okoliša, oduševljenje ljepotama prirode i učeničke simpatije. 
Treća točka večeri nazvana je točkom iznenađenja, a sudeći prema reakcijama iz gledališta, upravo je tako i bilo! Naime, nakon predstavljanja spomenute ukoričene zbirke i nastupa učenika, pred publiku je izašla gđa Mara Mamuza, ravnateljica naše škole, i s posjetiteljima priredbe podijelila dio svog kreativnog, javnosti nepoznatog , unutarnjeg svijeta, svoja snatrenja i razmišljanja o životu izražena kroz stihove pjesama sačuvanih od vremena. Osim čitanja poezije, večernje događanje bilo je protkano glazbenim točkama odnosno nastupom učenika koji su izveli popularne skladbe uz pratnju učiteljice na klaviru.

 

 

 


Raste proračun Zagrebačke županije

 

 

Županijska skupština Zagrebačke županije donijela je Rebalans proračuna koji iznosi 314.097.528,68 kuna i veći je za 3.219.322,68 kuna u odnosu na Proračun donesen krajem 2013. godine, stoji u priopćenju Ureda župana Zagrebačke županije. Rebalans je napravljen zbog potrebe usklađivanja decentraliziranih funkcija s Odlukama Vlade RH, preraspodjele sredstava unutar postojećih projekata i aktivnosti te usklađivanja viška prihoda iz prethodnih godina. 
Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić rebalans je ocijenio tehničkim. Rebalans je rađen na osnovu realizacije Proračuna za 2013. godinu, koja je po prvi put prešla 300 milijuna kuna i bila je bolja i od one u 2008. godini kada država još nije bila u recesiji. Optimistični su i podaci o izvršenju Proračuna u prva tri mjeseca 2014. godine koji pokazuju rast prihoda od poreza na dohodak i to za 5 posto. Kožić je podsjetio da se gotovo 80 posto prihodovne strane Proračuna puni upravo iz spomenutog poreza što pokazuje da je stanje u gospodarstvu Zagrebačke županije ipak bolje nego u drugim županijama. Od spomenutih 3,2 milijuna kuna za koji se povećava Proračun, najveći iznos i to 2.703.410,00 milijuna kuna dodijelit će se Upravnom odjelu za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša s ciljem ubrzanje procesa legalizacije nezakonito izgrađenih zgrada na području Zagrebačke županije. 
Prihvaćeno je Izvješće Policijske uprave zagrebačke o stanju i kretanju osnovnih sigurnosnih pokazatelja na području Zagrebačke županije u 2013. godini koje je predstavio načelnik PUZ-a Goran Burušić. Tijekom 2013. godine na području Županije zabilježeno je 3.084 kaznenih djela, 2.323 prometnih nesreća te 3.963 prekršaja protiv javnog reda i mira i drugih zakona. U odnosu na isto razdoblje 2012. godine kriminalitet je u padu za 20 posto, a razriješenost slučajeva viša je za 1,9 posto. Burušić se osvrnuo i na novi ustroj i organizaciju rada policijskih postaja s ciljem povećanja broja policajaca na terenu te smanjena broja rukovoditelja kao i čitav niz preventivnih programa. Također, područje Zagrebačke županije, s aspekta sigurnosti, ocijenio je kao izuzetno sigurno i poželjno za život. 
Vezano za projekt integriranog javnog prijevoza putnika, Skupština je prihvatila Društveni ugovor o osnivanju trgovačkog društva Integrirani promet zagrebačkog područja, društva s ograničenom odgovornošću za prijevoz. Članovi društva su Grad Zagreb, Zagrebačka županija i Krapinsko-zagorska županija. Cilj osnivanja Društva je priprema i realizacija projekata vezanih uz uspostavljanje novog modela organizacije prijevoza putnika i upravljanje istim na teritorijalnim područjima članova Društva. 
Članovi Skupštine prihvatili su Izvješće o poplavama koje su se dogodile na području Zagrebačke županije u veljači ove godine te o stanju sustava obrane od poplava kojeg su podnijele Hrvatske vode – Vodnogospodarski odjel za gornju Savu. U Izvješću se navodi kako je najveći problem s plavljenjem bio na područjima gdje nije izgrađen sustav obrane od poplava i/ili nije izgrađen sustav oborinske odvodnje. Što se tiče ulaganja u program zaštitnih i regulacijskih vodnih građevina na rijeci Savi, ukupna vrijednost radova u tijeku iznosi 80,2 milijuna kuna, dok se u ovoj godini planiraju izvesti radovi vrijedni 27,3 milijuna kuna. 
Prije utvrđivanja dnevnog reda vijećnici SDP-a, HNS-a, HSLS-a i HSU-a napustili su sjednicu s obzirom da nije prihvaćen njihov prijedlog da se sjednica Skupštine odgodi za nekoliko dana. Naime, s dnevnog reda skinuta je točka o donošenju odluke o izboru najpovoljnije ponude za zakup zajedničkog otvorenog lovišta broj I/119 jer se smatralo da je zaključak matičnog Odbora netočno napisan. Zbog spomenute pogreške vijećnici navedenih stranaka zatražili su reviziju svih pripremljenih materijala te odgodu sjednice Skupštine. Većinom glasova vijećnika, takav prijedlog nije podržan. 
Kamo Na Izlet Aktualnom satu prisutne vijećnike zanimalo je na koji način se SB Naftalan opskrbljuje naftom, odnosno naftalanom kojim se vrši liječenje pacijenata te planira li Zagrebačka županija nabavu novog mamografa koji je trenutno u kvaru i ne omogućava obavljanje preventivnih pregleda za potencijalno rano otkrivanje karcinoma dojke. Postavljana su pitanja vezana uz asfaltiranje ŽC 3024 u naselju Bunjani; kada će Županija raspisati natječaj za sufinanciranje projekata udruga koje se bave zaštitom okoliša i prirode, te koliko je do sada riješeno predmeta legalizacije objekata u Zagrebačkoj županiji. Posljednje pitanje aktualnog sata, postavljeno po četvrti put do sada, ticalo se početka sanacije potoka Gorjak, a odgovor se zahtijevao od nadležnog ministarstva.

 

 

 

Noćas bez vode!

Doznajemo iz drugih medija kako će vodoopskrbno distributivno područje DUKOM-a noćas biti bez opskrbe vodom. 
Vode neće biti danas od 22:00 do 03:00 sati, sutradan, 29. travnja, zbog planiranih radova na magistralnom vodovodu.

 

 

AKCIJA DARIVANJA KRVI TRAJE DO 18 SATI

Gradsko društvo Crvenog križa Dugo Selo poziva sve zainteresirane da se odazovu na redovnu akciju darivanja krvi koja se danas provodi u prostoru Gradske sportske dvorane, u vremenu od 13 do 18 h. 
Posebno se pozivaju darivatelji negativnih krvnih grupa, pošto ove krvi najviše nedostaje u Zavodu za transfuzijsku medicinu Zagreb. 
Dobrodošli!

 

Sjednica skupštine VZO Brckovljani:

 

VATROGASCI OPTIMISTI, UNATOČ KRIZI

 

Vatrogasna zajednica općine Brckovljani održala je 26. travnja redovitu godišnju sjednicu skupštine u Vatrogasnom domu Prečec pod predsjedanjem predsjednika Zajednice Dražena Kutice. Detaljno izvješće o radu Zajednice u protekloj godini podnio je tajnik Zajednice Miroslav Šladarec iznjevši da Zajednica broji 7 DVD-a te 561 dobrovoljnog vatrogasca. 
U protekloj godini radilo se na preventivi, ali i na osposobljavanju kadrova, počevši od osposobljavanja mladeži pa do obrazovanja za različite specijalnosti, kao i voditelje intervencija te vatrogasne suce. Združena vježba svih općinskih društava lani je održana u Lupoglavu, a općinsko natjecanje u Brckovljanima. Najbolje rezultate u kategorijama djece i mladeži postigao je DVD Lupoglav, osvojivši redom sva prva mjesta, dok su najbolji u seniorskoj "A" i "B" katogoriji bili članovi DVD-a Brckovljani. VZO Brckovljani bila je prošle godine u rujnu i domaćin županijskom 

natejcanju djece i mladeži koje je održano u Božjakovini, a u Prečecu je u svibnju održana međunarodna vježba. Članice Zajednice raspolažu s 14 vatrogasnih vozila, od čega je pet navalnih vozila i tri autocisterne, a DVD-i su lani sudjelovali na ukupno 45 intervencija. Na raspolaganju im je pri tom bilo 319.000 kuna, od čega je najveći dio pristigao iz općinskog proračuna. 
Financijski plan za tekuću godinu izglasan je u optimističnom iznosu od 902.000 kuna, od čega je gotovo polovina predviđena za nabavku novog vatrogasnog vozila te za nabavku opreme. Kao i do sada najveću potporu Zajednica očekuje od Općine Brckovljani čiji im je načelnik potporu u okviru proračunskih mogućnosti i obećao te im uz zahvalu na radu i požrtvovanju poželio i što bolju suradnju među samim članicama zajednice. 
U ime Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije skupštinu je pozdravio član predsjedništva Zdravko Rukavina te gosti iz susjednih vatrogasnih zajednica.

 

Nenad Haleuš Mali

 

Održan 6.memorijal Franje Genzića u organizaciji ŠRD-a Dugo Selo

 

Prvak Društva za 2014. Toni Foro

 

Kiša koja je padala cijeli tjedan, prigodno je zaobišla "Memorijal Franje Genzića" koji je održan 27. travnja u organizaciji Športsko ribolovnog društva Dugo Selo na jezerima Ciglana. Na ovom društvenom natjecanju, šestom po redu, sudjelovalo je 35 natjecatelja s 9,853 grama ukupne težine ulovljene ribe. Prvak Društva za 2014. godinu je Toni Foro s ulovom teškim 1,681 gram. Slijede ga, u kategoriji seniora, Vladimir Praunsperger sa 711 grama i Ilija Ninković sa 633 grama ribe. U kategoriji seniorki natjecala se Antonija Vrkljan koja je ulovila 267 grama ribe. Kod juniora pobjedu je sa 643 grama odnio Tomislav Sambolić, slijede ga s 303 grama Josip Jakupec i Josip Burić s 288 grama. Prvi kod kadeta je Mirko Mijatović sa 407 grama, drugi Ivan Čorba s 393 grama, a treći je s 276 grama Matija Mijatović. Pehare najboljima, uz predsjednika ŠRD-a Branka Deronju te potpredsjednika ZŠUS ZŽ Zlatka Lasana, uručili su članovi obitelji pok. Franje Genzića, predsjednik dugoselskog Gradskog vijeća Željko Ivaniček te dogradonačelnik Vlado Kruhak.

 

 

 

AMŠ

 

Hrvatski vitezovi - ratni veterani '91 Brckovljani održali skupštinu

 

Od svibnja u svom prostoru u Štakorovcu

 

Hrvatski vitezovi-ratni veterani '91 - Brckovljani održali su 26. travnja 7. redovnu izvještajnu godišnju Skupštinu. Održana je u Vatrogasnom domu Gračec, no već sljedeći sastanak Udruga će održati u svom prostoru u Štakorovcu koji će se svečano otvoriti u svibnju, najavio je predsjednik Udruge Ivan Žafran izvještavajući o radu u protekloj godini. Uz obilježavanje državnih i općinskih blagdana i obljetnica u spomen Domovinskog rata, članovi su sudjelovali na svečanosti obilježavanja Dana branitelja Zagrebačke županije u Pokupskom; bili na skupštinama drugih podružnica; aktivno sudjelovali u programu Vugrovečko Miholje; odali počast poginulim braniteljima na lokaciji "Trokut" Novska; bili dio kolone sjećanja u Vukovaru. Angažirali su se i u potpori "Stožeru za obranu Vukovara" u sklopu inicijative za prikupljanje potpisa za referendum o određenim ustavnim promjenama koje se odnose na službeno pismo i natpise u RH. Bili su i na izletu u Otočcu, Gackom polju, Kutarevu te na Plitvicama gdje su posjetili spomenik Josipa Jovića. Uže vodstvo je sudjelovalo u formiranju Zajednica udruga Hrvatski vitezovi - ratni veterani '91. - Zagrebačke županije. Od realiziranih aktivnosti, izrađena je i službena zastava Udruge, uz pomoć lokalne zajednice. Udruga, koja broji 55 temeljnih članova, 7 pridruženih i 6 počasnih, i ovoj godini planira posjete spomen lokalitetima iz Domovinskog rata te nastavlja pružati pravnu i svaku drugu pomoć braniteljima u ostvarenju njihovih prava i interesa. Stanje žiro računa i blagajne na dan 31. prosinca 2012. godine iznosilo je 7.003,89 kuna, prihodi su 28.732,67 kuna, rashodi 32.524,68 kuna, a stanje žiro računa i blagajne na dan 31. prosinca 2013. godine bilo je 3.211,88 kuna, stoji u financijskom izvješću koje je također jednoglasno prihvaćeno. Uredno poslovanje potvrdio je i Nadzorni odbor Udruge. O kvalitetnom radu ove udruge, dobroj suradnji te o nastavku iste govorili su i brojni gosti koji su nazočili Skupštini. Među njima bili su predstavnici susjednih podružnica te srodnih udruga, a podršku su im pružili i brckovljanski načelnik Željko Funtek, župnik Župe sv. Brcko vlč.mr. Milan Pušec te predsjednik županijske Zajednice Udruga Hrvatski vitezovi-ratni veterani '91 Nenad Geri. Bila je ovo prigoda i za dodjelu odličja i priznanja zaslužnima. "Malteški križ" za zasluge i doprinose u uspostavljanju, održavanju i promicanju samostalne, neovisne i suverene RH, za zasluge u izgradnji i osobite uspjehe u radu udruge dobili su Nenad Geri, Ivan Lubenjak, Kruno Debeljak, Jadranko Brestovec, Željko Vojković, Damir Mesić, Ivan Muhin, Darko Varjačić, Ivan Žafran i Damir Dokuš. Priznanja za izniman doprinos i zasluge u radu udruge u 2013. godini primili su Samir Jašarević, Zdenko Furač, Zdenko Blažutić, Tomislav Evačić, Tunja Jurković, Milan Draganić, Ivan Lovrišec, Ivan Zvrhek, Dragan Dajaković, Milan Šajnović, Vinko Batarilo i Branko Baček.

 

 

 

AMŠ


Eko-predstava s važnim porukama

 

Kroz igru, ples, glazbu i zabavu protagonisti lutkarske predstave "Keko Eko" pokazali su kako živjeti u skladu sa čistim i očuvanim okolišem. Četiri simpatične lutke upozorile se na bacanje smeća i uništavanje zelenila te na potrebu urednog okoliša. Kamo sa smećem? Kako njegovati cvijeće, kako organizirano skrbiti o okolišu? Odgovore na ova pitanja davala su i djeca - gledatelji, što je potvrda uspješne edukativne interakcije glumaca i malih posjetitelja. Predstava s važnim porukama, izvedena kao zabavni eko-mjuzikl, prepuna je šala, prigodnih pjevnih i plesnih sadržaja s efektnom scenografijom. A odgovor na pitanje o neočekivano maloj posjećenosti nije poznat. U nizu dobro posjećenih predstava za djecu na ovu je došlo osjetno manje posjetitelja. Nadajmo se da ova važna tema nije bila razlog slabije posjećenosti. Prisutni mališani dobro su se zabavljani, fotografirali s glumcima - lutkama. Uglas su odgovarali koji otpad spremamo u kako obojani spremnik, kako čuvamo cvijeće, zelenilo, vodu…. Oni su shvatili poruku za razliku od mnogih roditelja koji svoju djecu nisu doveli na ovu edukativnu predstavu.

 

 

 


25. travnja 2014. godine

Rezultati foto-natječaja na temu "Biljka" - najbolji "Cvijet" Josipa Bakule

 

Prvo mjesto: "Cvijet" Josipa Bakule

Stručni žiri "Dugoselske kronike" (profesionalni fotograf Mario Kociper, voditeljica POU Centra za kulturu Nada Kozić, grafička urednica Tihana Kušeković) danas imao jako težak zadatak - izabrati najbolje od 69 fotografija koje je poslalo 23-oje autora na natječaj "Dugoselske kronike" na temu "Biljka". Uz odabir motiva vodilo se računa o kreativnosti odnosno priči, tehničkoj zahtjevnosti i trudu koji je fotograf uložio pri snimanju. Pristigli radovi pokazali su da je puno onih koji vole i razumiju prirodu, koji imaju dobro oko te koji znaju u objektiv uhvatiti moment. Prvo je mjesto žiri odlučio dodijeliti "Cvijetu" Josipa Bakule. Motiv je cvijet magnolije, a autor je uspio u isto vrijeme "opisati" i nježnost i čvrstoću tog cvijeta. "Kao kap vode na dlanu", moglo bi se reći za fotografiju "Jutarnja suza" koja je zaslužila drugo mjesto, autorica Katarina Grgić zamijetila je rosu koja je upila plavičastu boju lišća hoste. Neobičan prizor zaokupio je i Marinu Kereković njen "Suživot" puža i čupavog cvata trave osvojio je treće mjesto. Zbog širine ove teme odnosno bogatstva biljnog svijeta, raznolikih motiva i pristupa, žiri je odlučio posebne nagrade dati i fotografijama "Čuvarkuća" Patricije Jozić, "Cvijeću na kiši" Karle Kamenjašević, "Biljke iz kamena" Ane Grozdek, a posebnu nagradu dobit će i "Jabuka do jabuke na jabuci" Vesne Vajdić. I ostali autori dobit će zahvalnicu za sudjelovanje. Također, svi će se radovi moći vidjeti na izložbi "Biljka" koja će se svečano otvoriti 5.svibnja u Galeriji u Kolodvorskoj 3 s početkom u 19 i 30 sati.

 

 

"Jutarnja suza", autorica Katarina Grgić "Suživot", autorica Marina Kereković

 

AMŠ

 

 

Marta Sesar primljena u EU Campus orkestar

Nakon uspješne audicije mlada dugoselska flautistica Marta Sesar postat će članica europskog Campus orkestra s kojim će na nastupati na koncertima Orkestra mladih Europske unije. Nakon niza nagrada i uspješnih nastupa u Hrvatskoj i gradovima u regiji, Marta je jedina učenica koja je dobila veliku priliku za veliki korak u europski glazbeni centar za mlade glazbenike. Tako će predstojeće ljeto provesti u europskim gradovima svirajući, pohađajući radionice i seminare te će biti aktivna sudionica EUYO Summer Tour 2014. Zahvaljujući izrazitom talentu ali i marljivom radu Marti su otvorena vrata za nova iskustva i usavršavanje koja će rezultirati napretkom u glazbenoj karijeri.


Ponovno u Dugom Selu

 

Već dvanaest godina zaredom, treća subota u travnju rezervirana je za izložbu Kinološkog društva Dugo Selo. Tako je i ove godine na Martin Bregu, 19. travnja održana Specijalna izložba VI, VII i VIII skupine i Specijalne klupske izložbe njemačkih oštrodlakih i kratkodlakih ptičara. 
Po prvi puta proširili smo izložbu na pse iz čitave VI, VII i VIII FCI skupine, dok smo do sada imali specijalnu izložbu za ptičare i retrivere što su VII i djelomično VIII FCI skupina. 
Kada smo, nakon što je Hrvatski kinološki savez utvrdio kalendar izložbi za 2014. godinu shvatili da je datum izložbe dan prije Uskrsa, pomalo smo se bojali odaziva. No, na kraju vidimo, bez razloga jer je na sve tri izložbe bilo prijavljeno 69 pasa, neki i na po dvije. 

Ove godine Izložbu Kinološkog društva Dugo Selo za VI, VII i VIII skupinu sudio je gospodin Mijo Fury, poznati kinološki sudac, ujedno i potpredsjednik HKS-a. 
Uz već tradicionalne sudionike izložbe, ptičare i retrivere sudjelovalo je devet pasa goniča i to u četiri pasmine, dalmatinski pas, slovački kopov, posavski gonič i crni gonič rakuna, kao i neke pasmine iz VIII FCI skupine kao, njemački prepeličar, engleski špringer španijel i lagotto romagnolo, koje do sada nismo vidjeli na našoj izložbi. 
Posebno nam je drago što smo na izložbi imali i dvije autohtone pasmine i to dalmatinski pas i posavski gonič. 
Pobjednik Specijalne izložbe VI, VII i VIII skupine je dalmatinski pas, DALMINO OZONE LAYER, vlasnika Željke Halper Dražić & Mihaela Dražića iz Zagreba, a izabran je između pobjednika VI skupine (DALMINO OZONE LAYER), VII skupine (njemački kratkodlaki ptičar, HELLA GLEBLINS, vlasnika Siniše Cerjanca iz Ivanićgrada) i VIII skupine (zlatni retriver, FIVESHILL SOUND REASON, vlasnice Jasminke Knafeljc iz Svetog Ivana Zeline). 
Specijalne klupske izložbe njemačkih kratkodlakih i oštrodlakih ptičara sudio je Zoran Marković iz Srbije. 
Pobjednik Specijalne klupske izložbe njemačkih kratkodlakih ptičara je ZARA RED MASTER, vlasnika Borisa Jerka iz Dugog Sela, a pobjednik Specijalne klupske izložbe njemačkih oštrodlakih ptičara je INUK II VOM LIETHER-MOOR, vlasnika Antonia Šuvaka iz Gradine. 
Za najljepšeg psa svih triju izložbi, po ocijeni oba suca i delegata Bože Španića, izabran je njemački kratkodlaki ptičar ZARA RED MASTER, vlasnika Borisa Jerka. 
Posebno nam je drago što je na izložbi izlagalo sedam članova KD Dugo Selo i postiglo lijepe rezultate, a i najljepšim psom proglašena je njemačka kratkodlaka ptičarka ZARA RED MASTER, našeg člana Borisa Jerka. 
Izložba je i ove godine realizirana uz svesrdnu pomoć Grada Dugog Sela, općina Brckovljani i Rugvica, kao i naših vjernih sponzora Agroproteinke, Veterinarske ambulante Dugo Selo, Veterinarske stanice Sveti Ivan Zelina, Eukanube, Graforad, papirne konfekcije, Kleti obitelji Bunčić i Radio Martina.

 

Lana Kocet


Kasne vlakovi prema Dugom Selu – prijevoz organiziran autobusima

Zbog oštećenja kontaktne mreže u Dugom Selu kasne vlakovi iz smjera istoka prema Zagreb Glavnom kolodvoru i obratno, stoji u priopćenju HŽ-a. 
Jutros u 4.40 sati u kolodvoru Dugo Selo vlak gradsko-prigradskog prijevoza broj 8000 oštetio je kontaktnu mrežu zbog čega željeznički promet na dionici Dugo Selo - Sesvete teče s poteškoćama. Zbog kvara bilježe se kašnjenja vlakova iz smjera istoka prema Zagreb Glavnom kolodvoru i obratno od 40 do 90 minuta. 
Na dionici Dugo Selo – Sesvete i obratno putnike umjesto gradsko-prigradskih vlakova prevoze autobusi. 
Sve mjerodavne službe HŽ Infrastrukture su na terenu i rade na otklanjanju kvara. 
HŽ se ispričava putnicima zbog poteškoća te ih moli za razumijevanje. Više informacija o posebnoj regulaciji prometa putnici mogu dobiti na brojevima telefona 060 333 444 (cijena poziva s fiksne linije je 1,39 kn/min+PDV, a s mobilne 2,37 kn/min+PDV, HT d.d.) i 01 3782 583 te na kolodvorima.

 

Dugoselska Noć knjige:

 

Predstavljena poezija Dragice Pjevac

 

Nakon što se prošle godine priključila nizu knjižnica, knjižara, ustanova, antikvarijata, nakladnika koji su obilježili „Noć knjige“, Gradska knjižnica Dugo Selo bila je nositelj i ovogodišnje organizacije manifestacije koja obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dan hrvatske knjige (22. travnja). 
Ljubitelji i štovatelji pisane riječi okupili su se u dvorani dugoselske Gradske knjižnice gdje je „Noć knjige 2014“ u Dugom Selu započela promocijom zbirke poezije dugoselske autorice, pjesnikinje Dragice Pjevac – „Plava ogrlica“. Lirske pjesničke slike u stihovima ove autorice obgrlile su sve okupljene u plavoj noći pružajući emotivnost, suosjećajnost, refleksivnost i intuitivnost jedne žene i majke. Stihovi dozivaju njoj drage ljude, djecu, ljubavi i prizore njenog sjećanja koji su činili i začinili njen život, učinili je osobom koja je sada. Ovom zbirkom Dragica Pjevac obilježava 75 godina života, ili kako se ona šali „100 godina minus 25“, no njene riječi ne doživljavamo kao epilog već kao nedovršenu priču, što na posljetku i sama poručuje u pjesmi „Generacija“ – „…A sada sporim koracima , vedro, strpljivo i ponosno, koračaj u budućnost“. 
I moderatorica promocije Renata Veličan poručila je svima kako se autoričin kreativni rad nastavlja. Uz „Plavu ogrlicu“, izdala je još zbirku „Ne zaviruj u moje misli“ te „Plavi cvjetovi“ u zavičajnoj biblioteci „Terra Sancti Martini“, u sklopu koje je izdala i dvije knjige „Martinske rotacije“ i „Posebnosti“, a u pripremi je materijal za još barem dvije edicije. U sklopu promocije organiziran je i audio-vizualni doživljaj poezije Dragice Pjevac. U recitalu njenih stihova sudjelovale su Ana-Marija Šprihal, Marija Grgošić i Lana Obućina, a uz glazbenu podlogu kompozicija prof. dr. Darija Cebića „For her smile“ i „Leave“ interpretatorica stihova u video spotu bila je Ana-Marija Šprihal.

 

 

 

Iva Grgić Ozimec

Nova zbirka pjesama Dragana Mijatovića, nove edicije biblioteke „Terra Sancti Martini“ i nastup Glumačke družine POU Dugo Selo

 

Nakon „Plave ogrlice“, publici su predstavljene „Pjesme“ Dragana Mijatovića. U svojoj prvoj zbirci dugoselski autor govori o ljubavi, društvenoj prihvaćenosti, kroz stihove se prisjeća proteklih vremena i mjesta gdje je živio. Najbrojnija skupina pjesama posvećena je upravo ljubavi prema ženi čiji je, kako je naveo urednik Predrag Topić u predgovoru, raspon mnogostruk - od žala za neuzvraćenim osjećajima do blage erotike. Njegovi stihovi nisu pravilni, ali su i u „Noći knjige“ tekli lako i pitko. Baš kao u pjesmi San: /Išao sam do granice/Gdje Dunav valovima/Zapljuskuje vrhove krošanja/A duboko u staklenom oku smuđa/Bljesak kao odraz godina/. Mijatović je sam „pričao“ svoje pjesme, uz zvuke gitare koju je svirao njegov sin stihovi su dodatno podebljani. 
U bogatom programu ove književne večeri predstavljene su i prve dvije knjige Male edicije zavičajne biblioteke „Terra Sancti Martini“. Prva je „Povijest crkve sv. Martina“, velikana hrvatske historiografije Rudolfa Horvata (1873.-1947.), a druga je „Nepoznate mladenačke njemačke pjesme Augusta Šenoe“ Milana Dobrovoljca Žmigavca (1879.-1966.). Žmigavac je potanko analizirao, djelomice objavio pa i preveo na kajkavski Šenoin njemački ljubavni kanconijer. Šenoine stihove znalački je publici prenio Želimir Novak. 

Dugoselska „Noć knjige“ bila je i prigoda za obilježavanje 100-te obljetnice smrti Antuna Gustava Matoša. Njegove uvijek aktualne stihove, ljubiteljima dobre književnosti, servirali su članovi Glumačke družine Pučkog otvorenog učilišta. Njihov je nastup imao više točaka, a voditeljica dramaturginja Ivana Gudelj spojila je nešto staro, nešto novo te nešto staro u novom. Po drugi put, nakon Noći muzeja, izvedeni su „Zidnjaci“, a publiku je razgovarajući samo s rečenicama sa zidnjaka, nasmijao uigrani trojac Mira i Duško Mašić te Želimir Novak. Oni su, uz Nadu Kozić, Ivu Grgić Ozimec i Predraga Topića bili i dio novinarske redakcije – u izravnom javljanju reportera s terena u studijo emitirao se „Dnevnik prije 100 godina“. I ovdje je bilo smijeha zbog pročitanih vijesti i reklama ne mlađih od stoljeća. Dugoselski su glumci amateri interpretirali i kajkavsku poeziju, s lakoćom izgovarali krležijanske rečenice. Riječi cug, potepuh i Petrica Kerempuh za njima je ponavljala cijela dvorana. Tijekom večeri bilo je i predaha od riječi, za to su se pobrinuli učenici Glazbene škole Mateo Sović i Filip Laštro te flautistica Marta Sesar. 
Njihove izvedbe dirnule su mnoge jer, kako je jedna od posjetiteljica nadahnuto rekla: „O stihovima se najbolje razmišlja i promišlja uz glazbu. Zbog nje nastaju riječi i obrnuto, zbog obje nastaje slika, od svega toga priča. Kad sve to na papir i između korica staviš, opet na kraju dolazi - knjiga.“

 

 

 

Ana-Marija Šprihal


Proslava Praznika rada u Perivoju grofa Draškovića


Proslava Praznika rada na jezeru Ciglana


24. travnja 2014. godine

 

Sindikat policije Hrvatske s čelnicima Grada Dugog Sela o realizaciji novog Pilot projekta u PP Dugo Selo:

 

Dugoročno ugrožena sigurnost građana?

 

Nakon što je prije dva mjeseca na području Policijske postaje Dugo Selo pokrenut „Pilot projekt novog ustroja i organizacije rada u policijskim postajama III. kategorije“, u koju je uvrštena dugoselska, danas su se s predstavnicima Grada Dugog Sela – gradonačelnikom Stipom Velićem njegovim zamjenikom Vladom Kruhakom, te predsjednikom Općinskog vijeća Općine Brckovljani Božom Grabercom, sastali predstavnici Sindikata policije Hrvatske (SPH) na čelu s predsjednikom Dubravkom Jagićem, glavnim povjerenikom SPH PU Zagrebačke Tomislavom Vincetićem i glavnim povjerenikom SPH za PP Dugo Selo Davorom Oreškovićem. Predstavnici Sindikata policije izrazili su svoje nezadovoljstvo provođenjem projekta, a koje je utemeljeno na iskustvima i primjerima iz ostalih PP 3. kategorije, a posebice iz PP Dugo Selo. Naime, MUP je projekt osmislio zato što, između ostaloga, postoji preveliki broj rukovoditelja u odnosu na policajce koji rade na terenu, te sa željom da se rad postaja prilagodi potrebama sredina u kojima djeluju. 
Krajnji je cilj postaje učiniti efikasnijima i isplativijima, uz smanjenje troškova. No, predsjednik SPH-a Jagić smatra kako su se prvi nedostaci pokazali kod uvođenja novog radnog vremena postaja (u PP Dugo Selo vrata postaje se zaključavaju u 16 sati) jer u poslijepodnevnim i noćnim satima postaje su nezaštićene. Evidentirani su slučajevi provala u policijske postaje, nedavno u Vrbovcu, dok je dugoselska vandalizirana. Sindikalisti ističu i problem reorganizacije radnih mjesta, ukidanje pojedinih, poticanje policijskih djelatnika na odlazak u mirovinu, dok istih na terenu nedostaje. Dugoročno sindikalisti se boje kako će promjene koje se nameću „Pilot projektom“ dovesti do smanjenja sigurnosti građana. Za PP Dugo Selo ističu kako je zajedno s PP Samobor – najveća policijska postaja 3. kategorije u Hrvatskoj, te ulazi u rang s, primjerice, PP Buje ili PP Buzet koje godišnje imaju registriranih 30 kaznenih djela, dok dugoselska postaja ima – 7.600 kaznenih djela. Odgovarajući na pitanje novinara predstavnici Sindikata drže kako se jedino uz podršku jedinica lokalne samouprave mogu pokrenuti aktivnosti prekategorizacije policijske postaje Dugo Selo u 2. kategoriju. Na kraju i gradonačelnik Velić i predsjednik OV Brckovljani Graberec smatraju kako je dosadašnji način organizacije PP Dugo Selo bio funkcionalan i zadovoljavajući za sve strane dok novi Pilot projekt donosi niz dvojbi koje bi trebalo rješavati.

 

Iva Grgić Ozimec


23. travnja 2014. godine

 

Prošlogodišnje prvo mjesto M.Beneta Gavranović: U mirisu lavande

 

Rezultati foto-natječaja "Dugoselske kronike" na temu "Biljka" u petak 25. travnja, izložba i dodjela nagrada 5. svibnja

Izložba fotografija pristiglih na natječaj "Dugoselske kronike" na temu "Biljka" bit će upriličena. Podsjećamo, izložba se trebala održati u sklopu ovogodišnjeg Sajma cvijeća koji je otkazan zbog vremenskih neprilika. Ovaj nagradni natječaj je završen, fotografije je poslalo dvadeset i troje autora. O najboljima trenutno odlučuje žiri, a rezultati će biti obznanjeni u petak, 25. travnja. Uz prva tri najbolja, na izložbi će biti izloženi svi pristigli radovi. U sklopu otvorenja, nagrađenim umjetnicima uručit će se i prigodne nagrade. Stoga pozivamo autore i sve koje zanima gdje su oni, u bogatom biljnom carstvu, našli inspiraciju - dođite 5. svibnja u Galeriju u Kolodvorskoj 3. Događanje počinje u 19 i 30 sati.

AMŠ 
Foto: arhiva


Sljedeći tjedan edukativna radionica „Živjeti s dijabetesom“

Pozivamo vas na edukativnu radionicu radnog naslova „Živjeti s dijabetesom“, a voditelji i predavači su priznati specijalisti iz KBC Sestre milosrdnice Davorka Herman Mahečić, dr.med. spec.endokrinolog i dijabetolog, Milena Gabrić, bacc.med.sestra, također iz KBC Sestre milosrdnice. 
Program radionice:

 1. Važnost dobre regulacije šećera u krvi u sprečavanju komplikacija dijabetesa - Davorka Herman Mahečić, dr.med. spec.endokrinolog i dijabetolog
 2. Važnost pravilne prehrane u šećernoj bolesti - Milena Gabrić, bacc.med.sestra

Danas sve prisutniji zdravstveni problemi vezani uz novi način življenja, šećerna bolest – dijabetes i prekomjerna masa – pretilost, bit će prezentirani sa tri stajališta, pa se preporuča dolazak, ne samo onih koji takve probleme već imaju, nego i svih ostalih, kako bi ih mogli prepoznati, te takve poteškoće ublažiti ili odgoditi. 
Ova edukativna radionica će se održati u utorak, 29. travnja, u 18:00 sati u Udruzi umirovljenika Dugo Selo, Ulica J. Zorića 23a, Dugo Selo, a ulaz je slobodan. Iz Udruge dijabetičara Dugo Selo zahvaljuju se farmaceutskoj tvrtki AstraZeneca za partnerstvo u ovom projektu.


Noć knjige u OŠ Josipa Zorića

Danas, 23. travnja, u Osnovnoj školi Josipa Zorića organizira se program povodom "Noći knjige". Program započinje ujutro čitanjem bajki, lektirnim kvizom i izvedbom predstave, a nastavlja se u poslijepodnevnoj smjeni izradom enciklopedijske natuknice o Josipu Zoriću, izradom plakata o najpoznatijim svjetskim knjižnicama, te priredbom na kojoj će se čitati poezija. 
Priredba započinje u 18.30, a glavna gošća je autorica Dragica Pjevac. Osim nje, svoje će pjesme čitati naši učenici, te gost iznenađenja!


Danas na Jabuci TV o Dugom Selu na Panorami Zagrebačke županije

Deset različitih priloga i pet informacija o događanjima u Dugom Selu možete vidjeti u današnjoj Panorami Zagrebačke županije na Jabuka Tv s početkom u 17 sati. U 30 minuta 39 sugovornika govori o različitim događajima od preseljenja sajma i komunalnih radova, preko motorijade, skupštine vatrogasne zajednice i izložbe pasa do brojnih preduskrsnih događanja poput radionce Uskrsnih pisanica u gradskom parku i paljenja vuzmenog krijesa u Šaškovcu. Repriza u je u četvrtak u 10.30.


Besplatni obrazovni program iz obrtništva i poduzetništva
za 15 polaznika

 

Zagrebačka županija, u suradnji s Ekonomskim fakultetom u Zagrebu, pokreće Program obrazovanja iz područja obrtništva i poduzetništva za 15 polaznika s područja Zagrebačke županije. Program je namijenjen postojećim poduzetnicima koji nemaju prethodno formalno ekonomsko i poduzetničko obrazovanje dok je cilj stjecanje novih znanja za kvalitetnije obavljanje poduzetničke djelatnosti i povećanje konkurentnost županijskih poduzetnika. Iz Zagrebačke županije pozivaju sve zainteresirane da se prijave na program obrazovanja najkasnije do 5. svibnja 2014. godine. Za ovu svrhu Županija je osigurala 180.000 kuna. 
Prijave mogu podnijeti mikro i mali gospodarski subjekti, isključivo obrti i trgovačka društva koji imaju sjedište na području Zagrebačke županije, najmanje jednog zaposlenog (zaposlenim se smatra i vlasnik obrta), podmirene obveze poreza, prireza i doprinosa na i iz plaće te nemaju nepodmirene obveze prema Zagrebačkoj županiji. Također, polaznik može biti vlasnik ili zaposlenik gospodarskog subjekta sa završenom minimalno srednjom stručnom spremom, a jedan gospodarski subjekt može prijaviti najviše dva kandidata. 
Program će se početi provoditi u svibnju 2014. godine u prostorijama Ekonomskog fakulteta u Zagrebu (Trg J.F.Kennedya 6), petkom poslije podne i subotom prije podne. Točan raspored i satnica predavanja odabranim polaznicima dostavit će se naknadno. Nositelji i izvođači kolegija bit će profesori Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i stručnjaci iz pratećih državnih institucija. Po završetku Programa svaki polaznik dužan je kao završni rad samostalno izraditi program razvoja ili unapređenja svoje djelatnosti sa svim organizacijskim i financijskim aspektima provedbe, nakon čega će steći Certifikat o završenom FBA programu "Poduzetništvo u ekonomiji znanja". 
Program će trajati 12 tjedana te će u tom periodu biti izvedeno 120 sati nastave, a bavit će se: osnovama ekonomije i poduzetništva, poduzetničkim menadžmentom, industrijskom ekonomijom, upravljanjem kvalitetom, strateškim poduzetništvom i razvojem obrtništva, marketingom, financiranjem, računovodstvom, pravnim pitanjima poduzetnika i obrtnika, menadžmentom zaštite okoliša, lokalnim ekonomskim razvojem, elektroničkim poslovanjem te poslovnim planiranjem. 
Tekst natječaja i prijavni obrazac nalaze se na web-stranici Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr pod rubrikom Natječaji i javni pozivi, a više informacija može se dobiti na broju telefona 01/6009-457 ili na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Prijave se dostavljaju na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za gospodarstvo, Ulica grada Vukovara 72/V kat, 10001 Zagreb ili osobno na navedenoj adresi u pisarnici na 6. katu.

 


Obavijest


22. travnja 2014. godine

 

Uz Dan planeta zemlje

 

Otvorena izložba "Eko Tila reciklira"

 

Stara daska za rezanje postala je podloga za već požutjele fotografije, limena kanta s probušenim dnom poslužit će za odlaganje kišobrana, cjedilo spašeno decoupage tehnikom ustvari je profinjena ukrasna posuda - nove su uloge starih predmeta koji su predstavljeni na danas otvorenoj izložbi u Galeriji u Kolodvorskoj 3. Izložbu "Eko TILA reciklira" je, prigodom Dana planeta Zemlje, postavilo Pučko otvoreno učilište Dugo Selo u suradnji s Udrugom za zaštitu okoliša, prirode i zdravlja - TILA. Udrugu, koja je aktivna na području Zagrebačke županije od 2009. godine, predstavila je posjetiteljima voditeljica POU Centra za kulturu Nada Kozić. Najpoznatija je po organizaciji eko-radionica na kojima i mali i veliki kreativci zajednički stvaraju dobre ideje za predmete koji su, naizgled, neuporabljivi. "Ideja je sakupljanje odbačenih predmeta, njihova transformacija u ukrasne i uporabne predmete pomoću različitih likovnih tehnika, što na kraju dovodi do smanjivanja količine otpada i očuvanja okoliša i zdravlja. Cilj udruge je podizanje razine ekološke svijesti i stupnja odgovornosti građana prema otpadu, buđenje volje za edukacijom vezanom za okoliš i gospodarenje vrijednim svojstvima otpada kao i razvijanje navika štedljivog ponašanja", rekla je predsjednica udruge Duška Gregurek . U tome prednjače najmlađi, oni su i najbolji učenici i učitelji. Djeca su i danas svojim dolaskom podržala ovaj vid akcije za spas Zemlje, a znanje o ekologiji pokazala su i na malom eko-kvizu - na odgovorima su bili brži od odraslih. "Koja dobra ideja!", čulo se tijekom razgledavanja ove izložbe, a ideju mogu dobiti svi koji nisu stigli na današnje otvorenje - otvorena je do 2.svibnja. Za sve posjete samo je potrebno prije nazvati dugoselski POU na broj 2753-419 radi dogovora.

 

 

 

AMŠ


Eko - dugoselska Vrtićka biciklijada

 

Uz današnje obilježavanje Međunarodnog dana planeta Zemlja Dječji vrtić Dugo Selo organizirao je 7. po redu vrtićku biciklijadu. 
Male odlučne vrtićance ništa nije moglo spriječiti u njihovoj misiji – „Očuvati čisti zrak!“, a pedalirajući svoje bicikle i različita vozila na nožni pogon, najbolji je način da se stvari pokrenu prema tom cilju. Kiša koja je u jutarnjim satima počela sipiti, ubrzo prije početka biciklijade je stala, a nekoliko desetaka biciklista krenulo je sa starta. U utrci su sudjelovale djeca u godini prije polaska u školu iz odgojnih skupine: Zvjezdice, Ivančice, Sunce, Patkice, Srčeka i Ježići, a uz stazu oko Perivoja Ivane Brlić Mažuranić svesrdno su ih podržavali i navijali 

roditelji, bake i djedovi. Na sigurnost malih sudionika pripazili su članovi Biciklističkog kluba Dugo Selo, no svi su pokazali zavidnu razinu znanja pravila, ali i kulture ponašanja u prometu. Po dolasku na startnu liniju dočekao ih je pljesak i klicanje ponosnih roditelja i teta iz vrtića, a svaki pojedini sudionik, bez obzira na ciljni poredak, bio je nagrađen prigodnom medaljom. Uz okrjepu sokovima i voćem zaključena je još jedna uspješna eko-biciklijada naših najmlađih Dugoselaca iz Dječjeg vrtića Dugo Selo.

 

 

 

I.G.O.

 

 

VUZMICA PALJENA UNATOČ KIŠI

Mještani Šaškovca i ove su godine, uz potporu Grada Dugog Sela, te unatoč lošem i kišovitom vremenu palili tradicionalni uskrsni krijes - vuzmicu. Na platou ispod Novog groblja postavljena je desetak metara visoka vuzmica, a uz nju, također već tradicionalno, i šator u kojem se sviralo i pjevalo do duboko u noć. U ponudi je bila i uskrsna šunka te jaja, a za glazbeni trenutak, koji je potrajao malo duže, pobrinuo se Mladen Ištvanić Mus sa svojim bendom. 
Prvi puta ove godine, vuzmicu su zapalili i članovi Likovne udruge Dugo Selo. Domaćini su bili Dragutin Šodec i Mitar Ivšić, a uskrsnih specijaliteta i dobrog vina nije nedostajalo.

 

 

N.H.M.


Rugvičke Vuzmice, Vuzmenke, Vuzemke

 

Unatoč kiši tradicija paljenja preduskršnjeg krijesa na području općine Rugvica očuvana je i ove godine. Naime, za ovogodišnje paljenje krijesa uoči uskršnje nedjelje organiziralo se nekoliko naselja, u Sop-Hruščici, Rugvici te u Trsteniku, i bez obzira što je u subotnje popodne kiša natopila pomno naslagane humke drva i šiblja, u večernjim satima krijesovi su obasjali posavsku ravnicu. 
U Sop Hruščici paljenje Vuzmice popraćeno je veselim druženjem uz pjesmu tamburaša i finu uskršnju domaću hranu. Svi su mogli degustirati šunku u kruhu, mladi luk, kuhana jaja, hren, uz slatku orehnjaču i makovnjaču. Organizatorica, predsjednica Mjesnog odbora Nada Šeremet, i ove godine je za najmlađe pripremila slatke paketiće koji su im tom prilikom podijeljeni. „Drago nam je da u ovom običaju sudjeluju sve generacije, kako u samoj pripremi, tako i prilikom same proslave i paljenja Vuzmice“, poručuje Šeremet, dodajući da se Vuzmica u Sopi organizira redovito svake godine i da se može već govoriti o tradiciji. Ovogodišnja je bila visoka tri metara u njenom slaganju sudjelovali su svi stanovnici naselja, a građa se prikupljala od početka godine, kako su krenuli proljetni radovi u dvorištima i vrtovima. 
U organizaciji DVD-a Rugvica ove godine se po prvi puta palila Vuzmenka, i to ispred nasipa kod zgrade Općine Rugvica. Pedantno posloženi redovi drva u stup visok 8 metara, zapaljeni su oko 22:30 sati, doznajemo, a fešta koja uslijedila za sve sudionike, organizatore i znatiželjnike potrajala do nedjeljnih jutarnjih sati. Tom prilikom ničega nije nedostajalo, od hrane, pića, dobre muzike i dobrog raspoloženja. 

A u Trsteniku Nartskom ovogodišnja Vuzmenka bila je visoka 15 metara! To je rekordna visina koju su „dečki“ iz ovog naselja uspjeli konstruirati. Oni, naime, već od ranijih godina imaju iskustva u izgradnji uskršnjeg krijesa, no ove godine su nadmašili sve, a najvjerojatnije i na području općine. U proslavi koja uslijedila potom okupilo se svo staro i mlado, uz domaće pripremljene delicije i pokoju domaću kapljicu, zajedno su se družili do kasnonoćnih sati, dok god je vatra Vuzmenke obasjavala i grijala okupljene.

 

 

Paljenje Vuzmice u organizaciji DVD-a Rugvica
U Sop Hruščici paljenje Vuzmice popraćeno je veselim druženjem...
...uz pjesmu tamburaša i finu uskršnju domaću hranu
U Trsteniku Nartskom ovogodišnja Vuzmenka bila je visoka 15 metara

 

Praslavenski korijeni paljenja krjesova

Tradicija paljenja uskršnjih vatri srednjevjekovnog je porijekla i proširio se Europom tijekom IX. stoljeća, dok je u sjeverozapadnu Hrvatsku stigao preko Slovenije. Paljenje vuzmeniki, odnosno uskrsnih vatri događa se u noći s Velike subote na Uskrs, odnosno rano ujutro u prvu nedjelju nakon punog mjeseca proljetne ravnodnevnice. Krijes se gradi na povišenom mjestu kako bi se njegova svjetlost mogla širiti što dalje. 
Na vrh vuzmenke stavlja se šareni papir ili kinč. Vuzmenka se oblikovala na Veliku subotu. Ako bi netko iz osvete ili zloće najčešće iz susjednog sela prijevremeno zapalio vuzmenku, to se smatralo velikom sramotom. Neki su čak bdijeli nad svojim vuzmenkama i tako ih čuvali. 
Nekada su o krijesu brinuli pastiri i seoski mladići a i danas je to još uvijek muška uloga. S vremenom se izgubilo vjerovanje u moć ugarka koji su se stavljali u vrtove, vinograde ili njive radi zaštite od zlih sila te poticanja rodnosti i plodnosti uroda, i vjerovanje u osiguranje zdravlja stoke gonjenjem stoke preko žeravica. 
Neki jezikoslovci smatraju da se u korijenu riječi Uskrs nalazi riječ krijes koja je u staroslavenskom označavala sunce u ljetnom solsticiju, izvedeno od (o)kretati. Običaje i obrede u vezi s krijesom stavlja se u kontekst mita o rastu vegetacije. U praslavenskom je vzeti značilo osim „uzeti“ i „započeti“, dakle započeti novu godinu, što bi značilo da Uskrs nosi pretkršćanski trag za praslavensku novu godinu. 
Mještani pojedinih naselja međusobno se natječu u izradi što više vuzmenke. Kroz natjecanje oni jačaju koheziju unutar lokalne zajednice. Krijesove preskakuju dječaci i na taj način odmjeravaju spretnost i snagu.

Iva Grgić Ozimec


Predstava KEKO EKO u Dugom Selu

 

Prigodna i poučna predstava za djecu KEKO EKO u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo te izvedbi "Z produkcije" bit će odigrana u nedjelju 27. travnja u dvorani PREPOROD u 18 sati. . 
Glavni lik je smetlar Keko Eko. On svako jutro čisti ulice. Marina i Ante uvijek sade prekrasno cvijeće, ali im ga netko iščupa. Otkrili su da je to Pero. 
Jednog dana Keko i Pero su se našli na pecanju, no upecali su samo smeće. Tada su Keko, Marina i Ante osnovali udrugu Eko, a predsjednik udruge je Keko. Pero i Marina su se sprijateljili i od tada Peri više ne baca smeće. Od tada je grad čist jer ga svi paze i bacaju smeće u koševe i spremnike. 
Na kraju i spremici za smeće pjevaju sa Kekom i djecom. 
Ulaznice po cijeni od 20 kuna moguće je nabaviti u Pučkom otvorenom učilištu i u Knjižari DENOVA.

 


Pridružite se akciji prebrojavanja bijelih roda

 

Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode poziva sve ljubitelje prirode na prebrojavanja roda koje se organizira već sedmu godinu za redom. Ova je godina posebno važna jer se akcija provodi u cijeloj Europi. Prebrojavanje u Hrvatskoj koordiniraju udruge BIOM (BirdLife u Hrvatskoj) i HDZPP, u suradnji s Državnim zavodom za zaštitu prirode, javnim ustanovama za upravljanje zaštićenim područjima i drugim nevladinim udrugama, te uz podršku njemačke organizacije za zaštitu ptica i prirode „NABU“. 
Hrvatski ornitolozi odabrali su za 2014. godinu bijelu rodu kao pticu godine. Iako joj je populacija u Hrvatskoj još stabilna potrebno je osvijestiti vrijednost bijele rode kako bismo izbjegli negativna iskustva zapadno europskih zemalja gdje je u prošlosti zbog neodrživog razvoja značajno opao broj ovih prepoznatljivih ptica. 
Roda je jedna od čovjeku najpoznatijih i najbližih ptica. Svake godine rode prelaze tisuće kilometara i dolaze na svoja gnjezdilišta u Hrvatskoj. I ove godine će, kao i prethodnih, doći u naselja i na krovovima, dimnjacima i stupovima obnoviti gnijezda i podići svoje mlade. 
Bijela roda je simbol očuvanih prirodnih i doprirodnih staništa te tradicionalnih krajolika, a njihova prisutnost u našoj blizini potvrda je da živimo u zdravom okolišu. Naime, jedan par roda hrani sebe i svoje mlade u dobro očuvanim vlažnim livadama u blizini većih i manjih vodotoka, ribnjaka i jezera. Ukoliko se u Vašoj okolici smanjuje broj roda ili ih više nema, možete si postaviti pitanje zašto je to tako. 
Stoga se stanje bijelih roda se pažljivo prati, ne samo u Hrvatskoj, već u cijeloj Europi. Gdje se nalaze do sada poznate lokacije gnjezdilišta bijelih roda možete vidjeti na interaktivnoj karti http://www.mapbuilder.net/users/Darkec09/71216, koja inače sadrži gotovo 1500 lokacija. 
U akciji prebrojavanja bijelih roda sudjelovati može svatko. Dovoljno je pogledati kroz prozor kuće, automobila, autobusa ili vlaka, na putu na posao, školu, prijateljima ili rodbini. Pošto je ovogodišnje prebrojavanje međunarodnog karaktera neophodno je postići usklađenost prikupljenih podataka u cijeloj Europi. Zbog toga ćemo koristiti OBRAZAC definiran od strane Državnog zavoda za zaštitu prirode, a koji je proširena verzija prošlogodišnjih obrazaca. Najvažnija razlika je u tome da se gnijezda obilaze u dva navrata. U prvom navratu između 20. travnja i 20. svibnja sakupljaju se podaci o lokacijama gnijezda i opći podaci o samom gnijezdu, dok se u drugom navratu između 15. lipnja i 10. srpnja bilježi uspješnost gniježđenja u svim gnijezdima. Svaki pojedini obrazac ispunjava se na oba obilaska istog gnijezda, pa ih je po mogućnosti potrebno printati dvostrano na jedan list i pažljivo proučiti. 
Razlog za obavljanje dva obilaska je u velikom broju naselja za koje je potrebno nedvosmisleno ustanoviti posjeduju li gnijezdo bijele rode ili ne. Naime, radi se o tako zvanom cenzusu koje se obavlja svakih deset godina, kada se svi mogući podaci o nekoj vrsti sakupljaju „od nule“. Samo tako sakupljeni podaci imaju jednaku vrijednost i na osnovu njih moguće je odrediti trendove ugroženosti i njihove uzroke za svaku pojedinu regiju. Sve su ove aktivnosti usmjerene prema boljem razumijevanju promjena u okolišu koje su nastale u proteklih 10 godina odnosno od prethodnog Međunarodnog prebrojavanje bijelih roda. Prikupljanje ovakvih podataka olakšava nam zaštitu i naših bijelih roda. 
Sve informacije treba slati na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na 091/7295-891. 
Više informacija možete saznati ovdje http://www.ptice.hr

 


ANALENA BRANDNIĆ DRUGA NA KADETSKOM PRVENSTVU HRVATSKE

 

U subotu 19.travnja održano je u Bjelovaru kadetsko prvenstvo Hrvatske u taekwondou, a Taekwondo klub Rugvica sukladno tradiciji opet je imao svojeg borca na pobjedničkom postolju. Ovaj put to je bila Analena Brandić koja je u kategoriji do 41 kilogram osvojila drugo mjesto i time nastavila niz dobrih rezultata na državnim prvenstvima. Na prvenstvu je nastupilo 298 natjecatelja iz 65 klubova a u ekipnom poretku u kategoriji kadetkinja Taekwondo klub Rugvica zauzeo je 6.mjesto.

 

Darko Hrdan


18. travnja 2014. godine

 

Uskrsna čestitka gradonačelnika Stipe Velića

 

Bliži se najveći katolički blagdan Uskrs, blagdan ljubav, vjere i nade. Povodom nadolazećeg blagdana dragim sugrađankama i sugrađanima želim da, prvenstveno u svojim srcima, svojim domovima i obiteljima osjete svu puninu te ljubavi i nade u bolje sutra. Svim ljudima dobre volje želim sretan i blagoslovljen Uskrs, da ga provedu u krugu svojih najmilijih, svojih prijatelja, okruženi dragim ljudima, kako bi zajedno podijelili radost mira i ponovno spoznali istinske vrijednosti života koje nas čine čovjekom vrijednim postojanja. 
Još jednom sretan i blagoslovljen Uskrs.

 

Gradonačelnik
Stipo Velić

 


Hodanjem od Nemetina do Zagreba za prava životinja – Vedran Romac za Uskrs prolazi kroz Dugo Selo

 

Vedran Romac, zagovaratelj prava životinja i predavač, autor ciklusa predavanja pod nazivom 'Priče iz tanjura' želi na specifičan način skrenuti pozornost javnosti na temu još jednog svog predavanja. Predavanje pod nazivom 'Ljuska jajeta' održat će se na Uskrsni ponedjeljak, 21. travnja u 18 sati, u Esplanade Zagreb Hotelu, Mihanovićeva 1. A ono što privlači pozornost javnosti je činjenica da je na to predavanje, Vedran Romac krenuo pješice! 
Od Nemetina prema Zagrebu Romac će propješačiti 270 kilometara pod geslom i porukom „Za one koji ne mogu govoriti za sebe“. Naime, svoj pješačku avanturu posvećuje životinjama koje ne mogu govoriti za sebe, ali i svim ljudima koji žele čuti poruku koja im može promijeniti pogled na svijet pa i smisao postojanja. 
Svoje hodanje od tjedan dana Romac započeo je u ponedjeljak, 14. travnja iz Skloništa za napuštene životinje u Nemetinu pokraj Osijeka, a cilj je dopješačiti na Trg bana Jelačića na Uskrs, oko 19 sati, da bi sutradan održao predavanje. Na svom putu Vedran Romac će proći kroz Dugo Selo. 
Procjenjuje se kako bi kroz naš grad trebao proći u podnevnim satima. Pozivaju se svi naši građani koji žele pomoći Vedranu na način da mu pruže vegansku okrjepu, piće da mu se jave telefonskim pozivom i sms porukom na 091/2253-373. Ili ako mu žele dati podršku, mogu i hodati dio puta s njim, sve kako bi uspješno završio put na koji se odlučio zbog životinja.

 

 

 

I.G.O.

 

SUTRA PALJENJE KRIJESA U ŠAŠKOVCU

 

GRAD DUGO SELO I MJEŠTANI ŠAŠKOVCA POZIVAJU NA TRADICIONALNO USKRSNO OKUPLJANJE I PALJENJE USKRSNOG KRIJESA NA PLATOU ISPOD NOVOG GROBLJA. UZ VEĆ TRADICIONALNO NAJVEĆI KRIJES U DUGOSELSKOM KRAJU OČEKUJE VAS I KUHANA ŠUNKA, JAJA TE DOMAĆE VINO. 
DOGAĐANJE POČINJE U 19 SATI U SUBOTU 19.TRAVNJA.

 

 


Crveni križ distribuirao 90 paketa povodom Uskrsa

 

Kao i svake godine Crveni križ Dugo Selo pokušava uljepšati i olakšati Uskrs socijalno ugroženim obiteljima na našem području. 
Sa aktivnostima se započelo 09. travnja akcijom „Proljetna solidarnost“, u kojoj je na području Dugog Sela 48 učenika dugoselskih osnovnih škola prikupilo 3.200 kn, dok se dodatna sredstva prikupljanju unutar škola na našem širem području. 
Istovremeno, Crveni križ uputio je gradu Dugom Selu i općinama Brckovljani i Rugvica zamolbe za dodatna sredstva, koje su oni prihvatili. Temeljem tih dotacija, dio sredstava se očekuje i od Zagrebačke županije, preko Društva Crvenog križa Zagrebačke županije. 

Sva ova prikupljena sredstva omogućila su kupnju hrane i higijena za preko 90 paketa. Vrijednost svakog paketa je oko 120 kn, a uključuje osnovne prehrambene i higijenske artikle. 
Paketi su se ovih dana razvozili po terenu, te se nadamo da će dobro doći posebno našim starijim korisnicima, kao i onima sa više djece. 
Crveni križ Dugo Selo zahvaljuje svima na humanosti koju su još jednom iskazali i svima želi Sretan i blagoslovljen Uskrs.

 

 

 

Gordana Kocaj


7. vrtićka biciklijada


17. travnja 2014. godine

Nova Dugoselska kronika sutra na kioscima

 

Od sutra u prodaji novi 577. broj Dugoselske kronike. Preduskršnji broj donosi prigodnu poruku dugoselskog župnika Slavka Kresonje, a sve o veseloj radionici bojanja pisanica u Parku grofa Draškovića pod nazivom „U susret Uskrsu“ možete pronaći u fotoreportaži. Prigodno je održana i izložba „Pisanice u Maloj galeriji u Dugom Selu, a donosimo i tekst o Vuzmenim običajima naših predaka uz novu humoresku Josipa Rogina. Naši Briljantinci krenuli na turneju po školama, a dobili i moralnu podršku predsjednika države Ive Josipovića. Dugoselski pisac Igor Knižek i ove godine osvojio prvu nagradu na Festivalu hrvatske drame za djecu „Mali Marulić“. Marta Sesar pobjednica je državnog natjecanja flautista. Održane zanimljive predstave – monodrama „Ja, tata“ i komična opera „Rita“. Srednjoškolski list „Marteen“ proglašen na Lidranu među 10 najboljih časopisa u državi. Fotografija dugoselskog fotografa nagrađena je stručnog žirija i publike. Od sportskih uspjeha ističemo – Luka Martinke prvi kadet Hrvatske u stolnom tenisu, dugoselske rukometašice Iva Šebalj i Josipa Mamić izabrane u reprezentaciju Hrvatske, Ante Knezović postiže uspjeh u norveškom nogometnom klubu, odbojkašice Dugog Sela prvakinje Zagrebačke županije. Moto klub Sveti Martin Dugo Selo proslavio 6. rođendan i blagoslov motorista. 
U novoj Kronici pročitajte kako je teklo preseljenje dugoselskog sajma na novu lokaciju; odluke skupštine VZG Dugo Selo; završen prvi dio rekonstrukcije Osječke ulice; obilježen Svjetski dan zdravlja u Dugom Selu; ravnateljica dugoselskog Doma zdravlja Sunčana Žuteković, dr. najavljuje vrijednu investiciju digitalizacije odjela radiologije. Više o ostalim vijestima u novom broju Dugoselske kronike.

 


Eko-izložba od obnovljenih materijala

Prigodom Dana planeta Zemlje Pučko otvoreno učilište Dugo Selo, u suradnji s Udrugom "Eko tila - reciklira", postavlja izložbu ukrasnih i uporabnih predmeta izrađenih od odbačenog materijala. Izlošci će pokazati kako od nečeg starog napraviti novo, lijepo i korisno, s porukom o zaštiti okoliša i spas Zemlje. 
Izložba će biti postavljena u utorak 22. travnja - na Dan planeta Zemlje u izložbenom prostoru u Kolodvorskoj ulici br. 2. Otvorenje izložbe bit će u 18 sati. Svi zainteresirani mogu u to vrijeme doći i podržati ovaj vid akcije za spas Zemlje. Izložba će biti postavljena do 2. svibnja. 
Za naknadne grupne i pojedinačne posjete moguće je nazvati broj telefona Pučko otvorenog učilišta Dugo Selo - 2753 419 ili 098 468344 radi dogovora.

 

 


16. travnja 2014. godine

SUH posjetio štićenike Doma "Sv.Vinko Paulski"

 

Humanitarni rad, čija je okosnica briga za potrebite članove društva, jedna je od aktivnosti dugoselskog SUH-a. Kako bi im uljepšali Uskrsne blagdane, danas su posjetili štićenike Caritasovog doma "Sv.Vinko Paulski" u Oborovu te im uručili prikupljene donacije kao i prigodne poklone. Srdačno su dočekani, a gostoljubivi domaćini priredili su i scenski program koji je uključivao recitacije posvećene Uskrsu, ali i stihove vezane za skori Dan planeta Zemlje. U Domu je na skrbi sedamdeset i jedna osoba koje dolaze iz cijele Hrvatske. "Djelatnost uključuje pružanje usluga stalnog smještaja, prehrane, njege i brige o zdravlju, medicinske i psihosocijalne rehabilitacije, radne terapije, organiziranje kreativnih radionica, osmišljavanje provođenja slobodnog vremena i osposobljavanje za aktivnosti svakodnevnog života odraslih osoba s višestrukim tjelesnim i mentalnim oštećenjima. U kući se njeguje obiteljsko ozračje", kazala nam je ravnateljica 

Sanda Sokolovski. Jedna od zadnjih kreativnih radionica bila je i izrada velike pisanice smještene u njihovom parku, koju su nam autori ponosno pokazali. Kako se ovakvim vidom suradnje ostvaruje lijep kontakt i razvija zajedništvo, složio se i Josip Sahor, predsjednik SUH-a Dugo Selo rekavši kako je ova posjeta jedna od akcija koje provode u sklopu svog zdravstveno, socijalno-humanitarnog programa. "Ovo je treća godina kako posjećujemo ovaj Dom, a njihovi osmijesi i sreća i nas čine sretnim", istakao je Sahor.

 

 

 

AMŠ


Matej Žgalin viceprvak Hrvatske u sprint kross duatlonu

 

U organizaciji Triatlon kluba Dinamo-Maksimir 12. travnja održano je prvenstvo Hrvatske u sprint kross duatlonu u kojemu je nastupio naš sugrađanin Matej Žgalin kao član triatlon kluba Dinamo u koji ga je uveo njegov osobni trener i predsjednik navedenog kluba, prof. biomehanike na Kinezeološkom fakultetu u Zagrebu, g. Mario Kasović. On je prepoznao Matejov veliki sportski potencijal te ga uz ostale sportske nade Hrvatske uzeo pod svoj nadzor. Kako i pravila samog natjecanja nalažu da se na prvenstvu mogu natjecati samo registrirani klubovi pri triatlon savezu, tako je Matej nastupao za TK "Dinamo", ali na opće iznenađenje u apsolutnoj kategoriji i kategoriji juniora do 19 godina što je bio prvobitan šok s obzirom da nema navršenih 16 godina, ali vjera njegova trenera Kasovića opravdala je izbor kategorija. Naime, utrka se je sastojala od 3 kilometra kross trčanja, potom 12 kilometra brdskog biciklizma i na kraju još 1,5 kilometra trčanja što je Matej odlično odradio i na opće iznenađenje u utrci kategorije juniora postao viceprvak hrvatske, a u apsolutnoj kategoriji elite zauzeo 6. mjesto u poretku prvenstva Hrvatske ostavivši brojne triatlonce hrvatske iza sebe. Nakon velikog uspjeha Matej nastavlja natjecanja u XCO Cup-u Hrvatske u brdskom biciklizmu za svoj klub BK "Dugo Selu" čiji je dres nosio na proglašenju u duatlonu i želeći na taj način na njegovo osobno inzistiranje, predstaviti svoj grad i klub BK "Dugo Selo", a čime je samo proglašenje uveličao naš proslavljeni sportaš Željko Mavrović koji je naj uspješnijima predao nagrade.

 

BK Dugo Selo


PIONIRI NK DUGOG SELA NASTAVLJAJU NIZ

 

U proljetnom nastavku sezone pioniri NK Dugog Sela nastavljaju sa dobrim igrama i rezultatima. Mlađi pioniri pod vodstvom trenera T. Ivankovića godište 2001. su prvoplasirana ekipa u I ligi NSZŽ i suvereno kroče prema tituli prvaka. U 5 odigranih utakmica ostvarili su sve pobjede. 
NK Dugo Selo - NK Vinogradar 5:0 
NK Dugo Selo - NK Zelina 15:0 
NK Bistra - NK Dugo Selo 0:5 
NK Dugo Selo - NK Vrbovec 15:0 
NK Naftaš II - NK Dugo Selo 0:9 
Stariji pioniri pod vodstvom trenera V.Vujića također dobrim igrama drže priključak u vrhu sa 1999. godištem koje se također takmiči u I ligi NSZŽ i trenutno se nalaze na trećem mjestu. 
NK Dugo Selo - NK Vinogradar 3:1 
NK Dugo Selo - NK Zelina 4:0 
NK Bistra - NK Dugo Selo 3:1 
NK Dugo Selo - NK Vrbovec 1:3 
NK Naftaš II - NK Dugo Selo 0:5 
Važno je napomenuti da se za plasman u viši rang natjecanja zbrajaju bodovi obadvije kategorije. Prema sadašnjem zbroju ekipe imaju prednost ispred NK Samobora , a nadamo se da će do kraja prvenstva održati bodovnu prednost i plasirati se u viši rang takmičenja.

 

T.Š


15. travnja 2014. godine

 

U sklopu 4. sajma cvijeća "Dugoselski cvijet"

 

Počele prijave za dječju radionicu "Drive in flanci"

U okviru programa 4. sajma cvijeća "Dugoselski cvijet", koji pripremaju organizatori Grad Dugo Selo, Turistička zajednica i Pučko otvoreno učilište, održat će se i radionica za najmlađe. Edukativno-ekološko-kreativna radionica "Drive in flanci" uključuje sadnju povrća i ukrasnog cvijeća. Dok mame i tate razgledavaju i znalački odlučuju što će kupiti za vrtove ili balkone, djeca mogu naučiti kako to posaditi i usput se dobro zabaviti. Također, ovdje će dobiti stručne savjete o kombinacijama iz bogatog biljnog svijeta. Na primjer, šarene kadifice spriječit će puževe da dođu do slasne salate, uz flance rajčica može rasti mirisni bosiljak (oni se dobro slažu i na tanjuru), a grah najviše voli rasti uz kukuruz. Mini povrtnjak i cvjetnjak zajedno moguće je imati i najmanjem balkonu, a uzgojiti ih mogu i male ruke koje su, ujedno i kako se to kaže vrtlarskim rječnikom, sve odreda "zelene". Za sadnju nisu potrebne nekakve skupe posude, to mogu biti stare automobilske gume koje je potrebno samo malo preurediti. Sav sadni materijal i alat osigurava organizator, a kako bi znali koliko čega treba pripremiti za radionicu "Drive in flanci" koja će se "odsaditi" 26. travnja od 12 do 14 sati potrebno se ranije prijaviti. Prijave se primaju do 25. travnja od 8 do 15 i 30 sati, u Pučko otvoreno učilište Dugo Selo, osobno na adresu J.Zorića 21 a, telefon 2753-419 ili na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

AMŠ

 

Održana utrka OSV "3.nagrada Dugog Sela 2014."

 

AMK Dugo Selo drugi u ukupnom poretku

 

Povoljni vremenski uvjeti poslužili su Auto - moto klubu "Dugo Selo", koji je uz tehničku podršku zagrebačkog Auto kluba "Ina Delta", organizirao ocjensku spretnosnu vožnju za Prvenstvo Sjeverne lige 2014. Natjecanje pod nazivom "3. nagrada Dugog Sela" održano je 13. travnja na parkiralištu u Ferenčakovoj bb, a okupio se i velik broj publike. Utrka OSV Nagrada Dugog Sela 2014. je otvorenog tipa, tako da su mogli nastupiti svi vozači/vozačice koji ne posjeduju licencu za utrke, ali moraju posjedovati vozačku dozvolu "B" kategorije. Od ukupno 34 prijavljenih natjecatelja, 33-oje ih je uspjelo uspješno završiti vožnju. U ukupnom poretku Otvorenog prvenstva grada slavio je Zoran Pavkov iz AMK S025 Samobor u Zastavi 759 s vremenom 2:34.18. Sljedeći na tablici su članovi AKK Zanatlija i oba u Suzuki Swiftu - drugi je Ivan Rostohar s vremenom 2:30.76, treći Denis Vidak koji je odvozio između čunjeva za 2:48.88. Po rezultatima, Prvenstva Sjeverne Lige ukupni poredak predvode vozači iz AMK Dugo Selo - s vremenom 2:24.17 najbolji je Zlatan Dželilović koji je vozio fiat, a iza njega s 2:24.97 u Zastavi Yugo Hrvoje Čižmek. Treći je Marko Popović iz AK HBT Racing, u Nissan Micri rutu je prošao za 2:27.42. Kod vozačica najbolja je bila Nicol Baričević iz AK HBT Racing u Citroen Saxu s vremenom 3:29.51., a nakon nje, iz AMK Dugo Selo s vremenom 4:15.80 Sandra Martić u WV bubi. Kod juniora prvi je Matija Kekić iz Zanatlije s 2:55.94, drugi je Karlo Gian Ciglar iz AMK Dugo Selo s vremenom 3:02.53, treći Toni Vinković iz SB Auto Sport s 4:24.11, sva trojica vozila su Yugo. U redoslijedu klubova, s ukupno 50 bodova, najbolji plasman ostvario je AK HBT Racing. Drugi je AMK Dugo Selo sa 47 bodova, a treći AK Dubrava s 35 bodova.

 

 

 

AMŠ


Otvoren natječaj za dodjelu javnih priznanja Zagrebačke županije

 

Zagrebačka županija dodijelit će i u ovoj godini javna priznanja pojedincima i drugim pravnim osobama, ustanovama, udrugama, zaslužnima za gospodarski, društveni i kulturni razvoj Zagrebačke županije te njena promicanja u zemlji i svijetu. Natječaj za dodjelu javnih priznanja otvoren je do 31. svibnja 2014. godine. 
Prijedlog za dodjelu javnih priznanja Zagrebačke županije mogu podnijeti članovi Županijske skupštine, radna tijela, Župan Zagrebačke županije, građani, udruge građana, poduzeća, vjerske zajednice, kulturne, športske i druge ustanove. 
Potencijalni kandidati mogu biti pojedinci ili pravne osobe koji su svojim kontinuiranim i izuzetno značajnim znanstvenim, stručnim, umjetničkim, pedagoškim ili drugim javnim radom dali trajan doprinos na unaprjeđenju stanja i razvitka pojedinih djelatnosti te njenoj međunarodnoj promidžbi. 
Također, budući dobitnik javnog priznanja treba u svojoj sredini uživati ugled uzorna djelatnika i stručnjaka. Kao jedan od kriterija navodi se i ostvaren rezultat u ukupnom gospodarskom ili društvenom razvitku Zagrebačke županije. 
Informacije o uvjetima natječaja i potrebnoj dokumentaciji nalaze se na web stranicama Zagrebačke županije (www.zagrebacka-zupanija.hr). 
Gotovi prijedlozi podnose se Zagrebačkoj županiji, Povjerenstvu za dodjelu javnih priznanja na adresu: Ulica grada Vukovara 72/V, 10 000 Zagreb u zatvorenoj omotnici s napomenom "Prijedlog za dodjelu javnih priznanja Zagrebačke županije u 2014. godini."

 


Chorus Sancti Martini – novi ženski pjevački oktet

 

Mnogi Dugoselci možda su već čuli ženske nježne glasove okupljene u pjevačkom oktetu u pratnji gitare, kao i njihove interpretacije. No, odnedavno njihov zbor nosi i ime - Chorus Sancti Martini, posvećeno svecu zaštitniku Grada, Župe i Crkve sveti Martin u kojoj najčešće i nastupaju. U zboru pjevaju Ljiljana Katić, Sonja Nekić, Karolina Rigljan, inače po struci učiteljice razredne nastave, zatim dipl. kateheta Karolina Hrastović, dipl.oecc Grozdana Stolnik, prof. filozofije Ljerka Arnuš, bacc.physio. Anđelka Knezović Svetec i mr.sc. geografije Marina Periša. Kor njeguje višeglasno pjevanje koje na gitari prati Ljiljana, a uz Sonju zajedno su i kantautorice nekoliko pjesama. Njihov repertoar čini većinom sakralna glazba, posebno gregorijanski korali, duhovne šansone, autorske pjesme članica zbora. Prigodno, izvode i obrade nekih hrvatskih evergrina, kao na primjer stare pjesme Novih fosila. 
Veći dio članica svoje prethodno iskustvo zborskog pjevanja steklo je u zboru Snaga mira, a ovaj „mali pjevački kružok“ nastao okupljanjem na probama i pripremanjem višeglasnih skladbi koje su pjevane na klanjanju pred Presevetim u župi. Nakon toga slijedili su pozivi za gostovanje u drugim župama, nastupaju i na vjenčanjima, pjesničkim večerima te drugim prigodama, dok su za Božić prošle godine održali i svoj prvi koncert u crkvi Uzvišenja svetog križa u Lukarišću. Kako na kraju članice ističu „u zboru Chorus Sancti Martini, kao i u pjevanju pronalazimo mir, pravu radost i zajedništvo u susretu s Gospodinom koji nam je sve to darovao“.

 

I.G.O.

 

 

DUGOSELSKE RUKOMETAŠICE U REPREZENTACIJI HRVATSKE

Igračice ženskog rukometnog kluba Dugo Selo '55, Iva Šebalj i Josipa Mamić bile su pozvane na pripreme ženske kadetske reprezentacije u Ivanić Gradu od 25. do 27.03.2014. te od 27. do 30.03.2014. na turnir kadetskih reprezentacija u Mađarskoj. 
Na turniru u Mađarskoj naša reprezentacija zabilježila je dvije pobjede (Austrija, Norveška) i jedan poraz (Mađarska) te na kraju osvojila 2. mjesto. Obje igračice imale su značajnu ulogu u sve tri utakmice, Josipa Mamić sa svojim golovima (14) i Iva Šebalj sa svojim obranama. 
REZULTATI: 
Hrvatska - Mađarska , 19:21 (10:7) 
Hrvatska - Norveška , 37:27 (16:15) 
Hrvatska - Austrija , 32:24 (15:11) 
POREDAK: 
1. Mađarska 
2. Hrvatska 
3. Norveška 
4. Austrija


Odlična posjećenost besplatnih radionica za klince u POU

 

Na početku ovogodišnjih Uskršnjih radionica za osnovnoškolce koje se organiziraju u dugoselskom Pučkom otvorenom učilištu tražilo se viška slobodnog mjesta. 
Naime, jučer započete besplatne radionice bile su prepune zainteresirane djece, a kapaciteti Učilišta premali su za prijem sve djece. Veliki interes, kao i prethodnih godina, vlada za kreativne radionice koje i ove godine vodi Ariella Melić. Izrađuju se prigodni uskršnji predmeti – pisanice od stiropora se ukrašavaju decoupage tehnikom, izrađuju se kutijice za jaja od kartona i ukrasnog papira, košarice za jaja. Ove godine održava se i dramska radionica koju vodi Ivana Gudelj. Djeca se upoznaju sa scenskim izričajem, a radionica se sastoji od motoričkih vježbi i vježbi glasa i izgovora, do glumačkih zadataka i improvizacije. Ista voditeljica vodi, po prvi puta, i literarnu radionicu. Svi zainteresirani još uvijek se mogu pridružiti jer slobodnih mjesta ima, a polaznici će naučiti kako kvalitetno i na zanimljiv način napisati priču. 

Po prvi puta održavaju se i radionice digitalne fotografije koje se polučile veliko zanimanje. O osnovama fotografije – od samih dijelova fotoaparata, načina fotografiranja (snimanje s bljeskalicom, studijsko snimanje s dodatnom rasvjetom), do specijalnih efekata i obrade fotografije na kraju – podučit će ih dugoselski fotograf s višegodišnjim iskustvom – Mario Kociper. U radionicama društvenih igara, klinci će se relaksirati i zabaviti uz „Čovječe, ne ljuti se“, igru „Mlin“, memo, igru pogađanja zanimanja, igra „Država, grad..“. Radionicu vodi Sofija Štefanac Klobučar, učiteljica, koja će nastojati današnje klince podsjetiti na draž druženja i igranja društvenih igara. A profesor matematike Rade Trbović pripremio je za svoje polaznike željne logičkih pitalica i matematičkih zagonetki radionicu „Mozgalice“ koja je jučer bila među posjećenijima. 
Podsjećamo, radionice u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo su besplatne i organiziraju se za učenike osnovnih škola tijekom školskih praznika, odnosno tijekom ovog tjedna.

 

 

 

I.G.O.


BORBA ZA VRH SE NASTAVLJA

Nogometaši NK Dugog Sela uspješno nastavljaju proljeće u 3 HNL Središte. U 20. kolu na gostovanju kod NK Trnja ostvarili su vrijednu pobjedu 5:3. Strijelci R. Vidović 2,E. Filipović ,E. Benković i Borovčak. Odlično otvaranje utakmice i vodstvo od 3:0 uz još nekoliko propuštenih prilika da bi domaćini stigli na 3:3, ali stvari sjedaju na svoje ulaskom rutinera E. Benkovića za konačnu pobjedu 5:3.U 21. kolu u Dugo Selo je stigao NK Klas iz Mičevca gdje naši igrači rutinirano i suvereno kontroliraju tijek utakmice i na kraju dolaze do nova tri boda rezultatom 3:0. Strijelci D. Žabec 2 i R. Vidović. U 21. kolu naši su na gostovanju u Krapini kod NK Zagorca. Na samom otvaranju utakmice već u 1.min. NK Dugo Selo preko iskusnog R. Vidovića dolazi u vodstvo i nastavljaju terensku inicijativu gdje propuštaju niz izglednih prilika za rješavanje pobjednika utakmice i kako to u sportu biva kad ne zabiješ svoje prilike slijedi kazna domaćini u debeloj sudačkoj nadoknadi s(p)retno postižu zgoditak za konačnih 1:1.U nastavku prvenstva naši ograči u 22. kolu dočekuju NK Dubravu. U međuvremenu je odigran i kup NS Dugo Selo gdje NK Dugo Selo igralo u Hruščici kad NK Save. Otvaranje utakmice pripada NK Dugom Selu koji propušta nekoliko izglednih prilika a domaćini to kažnjavaju i postižu zgoditak iz opravdano dosuđenog jedanaesterca za 1:0. U nastavku trener Kovačević uvodi Guju,Raca i Martića koji unose potrebiti impuls i sa dva zgoditka Guje preokreću rezultat u svoju korist za 1:2, ali mlada i poletna momčad trenera Pralasa uspijeva izjednačiti i susret završava 2:2. U raspucavanju jedanaesteraca junak postaje golman NK Dugog Sela Šlogar koji najprije brani jedanaesterac, a potom zabija za konačnih 4:5 za Dugo Selo i prolaz u završnicu kupa NS Dugo Selo.

T.Š.


14. travnja 2014. godine

 

Radionica "U susret Uskrsu" šestu godinu za redom

 

Pisanice ukrašavala i mala i velika djeca

 

Velika i nešto manja, ovalna i manje jajolika - među stoljetnim stablima u gradskom perivoju i ove su godine osvanule raznobojne pisanice. Šestu godinu za redom, 12. travnja, održana je radionica njihova ukrašavanja na otvorenom "U susret Uskrsu", a odaziv na ovo tradicionalno okupljanje, dan prije Cvjetnice, ne jenjava - ovaj put prijavilo se trinaest timova. Inspiracije nije nedostajalo, a umjetnine su stvarane u različitim stilovima, tehnikama i različitim materijalima. Nije manjkalo ni zabave, bojom su ruke podjednako uprljala i djeca i odrasli. Taman kad su kistom popravljeni zadnji cvjetići i pronađena perlica koja nedostaje - tajanstveni član žirija krenuo je u obilazak i ocjenjivanje pisanica. Kako doznajemo, bilo se teško odlučiti, a ovaj put prevagu su odnijele one od recikliranog materijala. Tako je, u kategoriji vrtića, kao prvu nagradu bicikl odvezao Dječji vrtić Dugo Selo. Njihova interaktivna "Pisanica od prirodno neoblikovanog materijala" napravljena je od raznobojnih čepova. Drugi su bili "Lavići" i "Tigrići" iz PO "Maslačak" DV Didi, a njihovo profinjeno jaje obavijeno čipkom i tilom zaslužilo je drugu nagradu. Zadovoljno su točkice brojale "Bubamare" iz DV Buba Biba čija je "Uskrsna košara", puna jaja od kaširanog papira, bila treća. I OŠ Rugvica 

uložila je puno truda u izradu svoje velike i šarene pisanice, učenici 4.a strpljivo su motali novine u zavijutke i sve ih uredno zalijepili na veliku konstrukciju. Drugonagrađeni su učenici 1.c iz OŠ Ivan Benković zbog svog nebesko plavog jaja prošaranog bijelim koncem. "Uskrsno stablo" učenika OŠ Josipa Zorića nije moglo ostati nezamijećeno, a malim pisanicama okitili su ga mali likovnjaci. Instalacija "Malo jaje" polaznika POU likovne radionice, po stručnoj ocjeni, bila je najbolja u kategoriji Udruge i ostali. "Zekin Uskrs" Udruge ADHD I JA dobio je drugu nagradu, a "Uskrsna rapsodija" Centra za rehabilitaciju Stančić, Dnevni centar Dugo Selo i Vrbovec procvala je na trećem mjestu. Pohvaljene su i pisanice sesvetskog DV Šegrt Hlapić i DV Didi iz Puhova i Kopčevca, a kao dio ove bogate kolekcije ostaju izložene u Perivoju grofa Draškovića do 22. travnja. Nisu zaboravljene ni uskrsne igre, a prijavilo se 54 djece. Najspretnija u nošenju jajeta u žlici, bila je Monika Filipović. Jaje je kuhačom najbrže dokoturao Martin Jaković, a u disciplini "trčanje s jajetom među koljenima" pobijedila je Anamarija Šagod. Uvedena je i posebna kategorija - jaje u žlici nosile su bake, a naj je bila Milka Veselić. Male umjetnike pozdravili su i predsjednik Gradskog Vijeća Željko Ivaniček i dogradonačelnik Pavo Jakovljević koji su im i uručili bogate nagrade, među njima je izlet u špilju Veternicu, razne edukativne igre i puno slatkiša. Također, u centru pod vurom postavljen je zec, a s popularnim "kaj te muči Njofra" klinci su se rado fotografirali. Glazbom i plesom program su uljepšali KUD Preporod i Plesni klub Lana. Organizator događanja bila je TZ Grada Dugo Selo, sponzori Obitelj Bunčić, ABC rent, CRD, Radio Martin, Šumarija Dugo Selo, a medijski pokrovitelj Dugoselska kronika.

 

 

 

AMŠ


Izložba "Pisanice" u Maloj galeriji

 

Nakon ptica koje su bile glavni motivi izložbe postavljene početkom proljeća, na red za izložbu u Maloj galeriji u Kolodvorskoj došla su, prigodno, jaja. I to ne bilo kakva jaja već uskrsne pisanice. Jaje kao simbol novog života nedjeljiv je dio Uskrsa, a zbog načina njihova ukrašavanja ona su i prava umjetnička djela. Izložba "Pisanice" je svečano otvorena 12. travnja, a razgledali su je gradonačelnik Stipo Velić, zamjenik Pavo Jakovljević i predsjednik Gradskog Vijeća Željko Ivaniček sa suradnicima. Izložene su pisanice polaznika kreativne radionice Pučkog otvorenog učilišta koje vodi Ariella Melić. Ona je također izložila svoje radove, a njene su pisanice ukrašene perlicama. Svoju zbirku oslikanih nojevih jaja te manjih pisanica u različitim tehnikama predstavila je i Vesna Majstorović. Posjetitelji su razgledali i pisanice Vere Tomić koja je oslikala razne motive i šarenilo boja, a izložena je i velika pisanica Dragice Banić koja se odlučila za prepoznatljive motive Dugog Sela. Ove tri umjetnice članice su Likovne udruge Dugo Selo, a svojim su se radovima pridružile i Ivanka i Snježana Žabčić Fuks. Šarenilo i tradicionalni uzorci šara nalaze se pak na starim podravskim pisanicama koje su dio privatne kolekcije. Pučko otvoreno učilište poziva sve koje su propustili otvorenje da izložbu razgledaju do 15. travnja od 10 do 12 sati.

 

 

 

AMŠ

 

Mlade i perspektivne novinarske snage postižu uspjeh na LiDraNo-u

 

Srednjoškolski list Marteen – među 10 najboljih u državi

 

Marteen – školski godišnjak Srednje škole Dugo Selo na ovogodišnjoj državnoj smotri LiDraNo proglašen je jednim od 10 najboljih časopisa u Hrvatskoj, što je lauerat po prvi puta dodijeljen ovom listu, a mladoj novinarskoj ekipi koju čine učenice opće gimnazije na čelu s glavnom urednicom Patriciom Jelušić (3 ogb) i njihovoj mentorici Marini Mihaljević, prof. hrv. j. to je velika čast i priznanje. 
- Ovo je velika nagrada za naš trud i rad, a posebno sam ponosna na naše učenice, kolegice koje su zahvaljujući timskom radu postigle ovaj uspjeh, kazala nam je prof. Mihaljević. Dodaje kako su djevojke tijekom zimskih praznika odvojile svoje slobodno vrijeme i zajedno u roku tri tjedna stvorile 9. broj Marteena. Iako je od 5. broja Marteen svake godine kandidiran za državnu smotru, tek ove godine Povjerenstvo Lidrano-a odlučilo je njegovu kvalitetu i sadržajnost adekvatno nagraditi. 

Državna smotra održana je, inače, u Primoštenu d 23. do 27. ožujka, te je okupila najbolje od najboljih literarnih i novinarskih tekstova, radijskih emisija te scenskih nastupa. U kategoriji školskih listova ukupno se prijavilo njih 160 (iz osnovnih škola, kao i srednjih), dok je za državnu smotru izabrano 10 srednjoškolskih, dok je dugoselski bio među najmlađima u konkurenciji. 
U razgovoru s članicama uredništva i s mentoricom profesoricom Mihaljević doznajemo kako je tekla smotra i sama prezentacija lista u Primoštenu. Ista dužnost je po funkciji pripala glavnoj urednici Patricii Jelušić koja je pred ostalim urednicima časopisa govorila o radu na Marteenu i trudu koji je uložen kako bi uspio te bio konkurencija ostalim časopisima. Članovi Prosudbenog povjerenstva dali su vrlo pozitivne komentare, uz posebne pohvale na novinske članke o Nelsonu Mandeli, Papi Franji, te na temu broja o ljubavi i mladenačkim vezama. Mlade novinarke ističu još neke članke koji su vrijedni pažnje i čitanje, kao što je posjeta medijskoj kući HRT-u i prisustvovanje generalnoj probi emisije „Ples sa zvijezdama“, a rezultat ove posjete je bio i ekskluzivni intervju s HRT-ovom novinarkom i voditeljicom Nevenom Rendeli. Naravno tu su i reportaže s posjeta NE Krško, Arheološkom muzeju, Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu gdje su pratile izvedbu bajkovitog baleta „Orašar“. Tekstove za nagrađeni broj pisale su: Karla Ambruš, Marija Bestić, Antonela Bratić, Ana-Marija Burazer, Nikolina Dedić, Patricia Jelušić, Kristina Kelava, Ivana Kirin, Jelena Kuprešak, Helena Mihalić, Klara Pejić, Lucija Perko, Ana Lucija Perković, Ivana Šantić, Ivana Šarić i Helena Žutak. Zamjenica glavne urednice je Karla Amruš, grafička urednica Kristina Kelava, a lektorica Klara Pejić. 
Mlade novinarke na kraju pozivaju na službenu promociju nagrađenog broja Marteena koja će se održati u sklopu Dana otvorenih vrata Srednje škole Dugo Selo, 25. travnja te se ovim putem zahvaljuju svima koji su na bilo koji način sudjelovali u stvaranju časopisa, od samih početaka, pa do danas, a posebice Gradu Dugom Selu koji je u potpunosti financirao izdavanje ovog broja. Djevojke s velikom žarom i strašću već pripremaju teme za sljedeći, jubilarni broj, a među njima naći će se, doznajemo, razgovori s bivšim urednicima Marteena te intervju s gradonačelnikom Dugog Sela.

 

Iva Grgić Ozimec

 

Izborna skupština Vinogradarsko vinarske udruge Općine Brckovljani:

 

NOVI PREDSJEDNIK VINOGRADARA ZVONKO NOVOSEL DOLNJAK

 

Jednoglasnim odlukama, na izbornoj skupštini održanoj u Vatrogasnom domu u Hrebincu, 13. travnja je izabrano novo vodstvo Vinarsko-vinogradarske udruge Općine Brckovljani. Za predsjednika je izabran Zvonko Novosel Dolnjak, za potpredsjednika Željko Panian, za tajnika Damir Štrosar, a za blagajnika Vjekoslav Galovec. Pored spomenutih, u Upravni odbor udruge izabrani su i Mirko Meliš, Josip Cesar, Orlando Sesan, Nada Sesan Dečkan, Josip Meašić, Ivan Pustaj i Marijan Smok, a u Nadzorni odbor Stjepan Grižinovec, Franjo Tašler i Božo Krvarić. 

Dosadašnji predsjednik Udruge u dva mandata Mirko Meliš, u izvješću o radu u protekloj godini, naglasio je stručno-edukativno putovanje u istočnu Slavoniju, edukativna predavanja, proslave "vinskih" blagdana; Bartolova, Martinja i Vincekova, degustacije i ocjenjivanje vina te sudjelovanje Udruge na manifestacijama - Dan općine Brckovljani i Dugoselskom sajmu obrtništva. U protekloj godini Udruga je raspolagala s 31.000 kuna. 
Plan rada za ovu godinu gotovo je istovjetan prošlogodišnjem, a prva sljedeća aktivnost Udruge je 8. ocjenjivanje vina koje će se održati 6. svibnja, s početkom u 18,00 sati, u Vatrogasnom domu u Hrebincu. 
U planu rada zacrtana je i potreba otvaranja Vinske ceste Općine Brckovljani, kao i potreba za povećanim djelovanjem na području ekologije. 
Novoizabrani predsjednik Zvonko Novosel Dolnjak najavio je potrebu usklađenja rada Udruge s najavljenim izmjenama Zakona o udrugama te naglasio kako očekuje još veći broj, od sadašnjih pedesetak, članova u Udruzi. 
U ime Općine Brckovljani skupštinu je pozdravio predsjednik Općinskog vijeća Božo Graberec izrazivši nadu da će Općina i Udruga i dalje dobro surađivati te najavio dalnju potporu Općine Udruzi.

 

Nenad Haleuš Mali

 

Skupština VZG Dugo Selo:

 

DUGOSELSKI VATROGASCI SPREMNI ZA NAJAVLJENE ZAKONSKE PROMJENE

 

Skupština Vatrogasne zajednice Grada Dugog Sela održana je 12. travnja u Kleti obitelji Bunčić na Martin bregu pod predsjedanjem predsjednika Zajednice Zvonka Novosela Dolnjaka. U izvješću o radu za proteklu godinu spomenuto je kako Zajednicu čini šest DVD-a koji imaju ukupno 592 člana, od čega su 104 člana operativna. Zajednica je lani, kako se čulo, organizirala svoje natjecanje na kojem su, u seniorskoj konkurenciji, najbolje rezultate pokazale ekipe DVD-a Andrilovec, dok je u kategoriji djece prednjačio DVD Ostrna. Već tradicionalno, povodom blagdana sv. Florijana održan je mimohod vatrogasaca ulicama grada do crkve gdje je održana sveta misa za vatrogasce, dok je združena pokazna vježba održana na odlagalištu otpada u Andrilovcu. Tijekom godine 24 vatrogasca iz Zajednice bila su na dislokaciji na otoku Visu, a u tom je razdoblju zabilježeno 137 intervencija. Na najviše intervencija, gotovo stotinu, intervenirao je DVD Dugo Selo, kao stožerna postrojba Zajednice. U mjesecu rujnu održane su dvije značajne obljetnice; proslava 120 godina DVD-a Dugo Selo, odnosno vatrogastva na dugoselskom području, a potom i proslava 60 godina rada DVD-a Andrilovec. Pri tom je, kao značajna, spomenuta i posjeta vatrogasaca iz Francuske svim članicama Zajednice. 

U 2013. godini ostvareno je 750.000 kuna prihoda što je, prema riječima Zvonka Novosela Dolnjaka, bilo dovoljno za potrebe vatrogastva u toj godini te je na financijskom praćenju zahvalio Gradu Dugom Selu. 
Prema riječima predsjednika Nadzornog odbora Ivana Novaka poslovanje Zajednice u protekloj godini bilo je uredno, no sugerirao je potrebu veće suradnje između Predsjedništva i Zapovjedništva zajednice. 
U plan rada za tekuću godinu Zajednica je zacrtala osposobljavanje kadrova, održavanje vježbi i smotra, nabavku opreme, stručnu pomoć DVD-ima te posebno rad s djecom i mladeži, a financijski plan je utvrđen u visini 779.000 kuna. 
U ime Grada Dugog Sela skupštinu je pozdravio zamjenik gradonačelnika Pavo Jakovljević, a u ime Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije, njen zapovjednik, Josip Novosel. 
Zvonko Novosel Dolnjak na kraju sjednice je još jednom naglasio kako je novac koji izdvaja Grad primjeren potrebama dobrovoljnog vatrogastva, ali i kritizirao razlike u financiranju između dobrovoljnih i profesionalnih vatrogasaca na razini države. Naime, rekao je, HVZ, odnosno država, financira svega šezdesetak profesionalnih JVP-a u Hrvatskoj, dok su ostali, s istim ulogama i zadaćama, i dalje bez potpore iz državnog proračuna, a potpore iz EU fondova još nitko iz vatrogastva nije uspio ostvariti. Novosel Dolnjak je dodao i kako su pred dobrovoljnim vatrogascima promjene u radu koje dolaze putem najavljene izmjene Zakona o udrugama, ali i putem najavljenog donošenja novog Zakona o vatrogastvu. Dugoselski dobrovoljni vatrogasci, koji sve mogu odraditi volonterski, spremni su za te promjene - zaključio je Novosel Dolnjak.

 

 

 

Nenad Haleuš Mali

 

 

Marta Sesar pobjednica državnog natjecanja flautista

Mlada dugoselska flautistica Marta Sesar velikim koracima napreduje u svijetu glazbe. Nedavno je osvojila prvu nagradu (99,07 bodova) na 52. državnom natjecanju mladih flautista. U nizu nastupa Marta će 23. svibnja svirati na Kneževom dvoru u Dubrovniku gdje ide na njihov poziv. Također, u petom mjesecu ide na svjetski festival flaute u Zagorju ob Savi u Sloveniji, gdje će se družiti sa trenutno najvećim flautistima svijeta kao što su James Galway, Trevor Wye i mnogi drugi. Čestitamo Marti, koja je česti gost u glazbenim trenucima prigodom kulturnih događaja koje organizira Pučko otvoreno učilište Dugo Selo na obostrano zadovoljstvo.

NK

 

 

U subotu Specijalna izložba Kinološkog društva Dugo Selo

Kinološko društvo Dugo Selo i ove godine organizira Specijalnu izložbu VI, VII i VIII skupine s dodjelom kandidature CAC HR, koja će se održati u subotu, 19. travnja 2014. na terenima Kleti obitelji Bunčić, s početkom u 9.30 sati.


TAEKWONDO KLUB RUGVICA EKIPNI POBJEDNIK BISTRA CUP-a

 

Taekwondo klub Rugvica je u subotu 12. Travnja u konkurenciji 20 klubova izborio prvo mjesto u ekipnom poretku na Bistra cupu, a uz to osvojeno je 11 medalji 7 zlatnih,3 srebrene i 1 brončana.Prva mjesta su izborili Marija Pavić, Paul Brandić, Analena Brandić, Antonia Krajnović, Stela Đelekovčan i Ivan Matić kod kadeta te Mihael Brandić kod vrtićanaca, drugo mjesto zauzeli su Dora Jazvić,Lucija Nesnidal i Nikola Ugarković dok je Nina Maras bila treća. Posebne nagrade dobili su Ivan Matić kao najbolji mlađi kadet i Antonia Krajnović kao najbolja kadetkinja.

 

Darko Hrdan


Kandidatkinja HSS-a za EU parlament Marijana Petir obišla Dugo Selo, Brckovljane i Rugvicu

 

Potpredsjednica i kandidatkinja HSS-a za zastupnicu u EU parlamentu Marija Petir, peta na listi političkog partnerstva šest stranaka (HDZ, HSS, HSP AS, BUZ, HDKS i ZDS), posjetila je 11.travnja Grad Dugo Selo i Općine Brckovljani i Rugvica. Sa stranačkim kolegama razgovarala je o trenutnim gospodarskim i političkim prilikama, izraženo je zadovoljstvo stabilnošću HSS-a i dugogodišnjom participacijom u vlasti, pomlađivanjem kadra, a bila je to prilika i za druženje s građanima. Brckovljanski HSS-ovci na čelu sa Željkom Funtekom govorili su o daljnjem razvoju svoje Gospodarske zone te o mogućnostima povlačenja sredstava iz EU fondova za ruralni razvoj. U Rugvici je, u društvu vodstva općinske organizacije na čelu s Ivanom Remenarom, obišla pročistač u Novakima Oborovskim, čijem je otvorenju radova prisustvovala 2011. godine. Bilo je riječi i o ostalim gospodarskim planiranim i realiziranim projektima, među njima i IKEA-i kao jednoj od najvećih investicija u državi. 

Dugoselski predsjednik HSS-a Željko Ivaniček s najbližim suradnicima, upoznao ju je s nastojanjima za realizaciju razvojnih projekata Grada poput Cargo centra, apliciranja projekata na EU fondove, sadašnjim investitorima poput tvornice Valipile. U Dugom Selu je izjavila kako je jedan od motiva njene kandidature za EU želja je da bude glas seljaka jer je on na rubu opstanka kao i glas građana koji žive u ruralnom području, a to je skoro 40 posto stanovništva kojima treba osigurati socijalnu i komunalnu infrastrukturu, kvalitetniji život u svakom pogledu. Njen je glas i glas protiv privatizacije šuma i voda, glas za održivi razvoj, okoliš, za poticanje onih gospodarskih aktivnosti koje otvaraju nova radna mjesta i štite socijalnu sigurnost. Sve to dio je i javne politike EU. Petir je rekla kako je njena politička platforma zalaganje za one vrijednosti koje žive članovi HSS-a, a na kojima je, sagrađeno cijelo hrvatsko društvo. Te vrijednosti su, među ostalim, život u skladu s kršćanskim naukom, zaštita ljudskog dostojanstva, zaštita obitelji, života od začeća do smrti. Osvrnula se i na rad sadašnje Vlade i slabo korištenje sredstava jer "uplatili smo članarinu, a nismo bili u stanju nabaviti jedan mali obični softver da možemo naše projekte koristiti i diferencirati, program za ruralni razvoj vraćen je na popravak, a dok se plan ne odobri ne možemo izvlačiti financijska sredstva ni za obiteljska gospodarstva, ni za obrt - sredstva koje bi male općine mogle koristiti." Nije se moglo izbjeći pitanje o situaciji u Sisačko-moslavačkoj županiji i Marini Lovrić Merzel te o drugim slučajevima korupcije. "Voljela bih da predsjednik Vlade raspiše nove izbore, potrebno je osigurati stabilnost sustava, ovo stanje loše je za investicije, projekte i demotivirajuće za građane", kazala je Petir. Istaknula je i kako je velika novina za naš sustav što se na ovim izborima glasa za osobu, a smatra kako je "ovo domoljubna koalicija koja može štiti nacionalne interese jer se u EU parlamentu donosi 70 posto zakonodavstva koje će utjecati na naše živote." Na pitanje o mogućim kompromisima, ukoliko postane parlamentarka kazala je "kako postoje teme oko kojih se mora dogovarati, projekti gdje morate biti dovoljno informirani, vješti, skupiti dovoljno podrške da bi ih mogli implementirati i realizirati. No, postoje i teme oko kojih nema kompromisa jer sa savješću se ne može trgovati - ili jesi ili nisi", izjavila je Petir.

 

AMŠ

 

Održana Skupština Udruge umirovljenika Rugvica

 

Iz dobre u dobru godinu

 

Prisustvo brojnih gostiju dokaz su važnosti i kvalitetnog rada Udruge umirovljenika Rugvica - čulo se na redovnoj godišnjoj skupštini održanoj 12. travnja pod predsjedavanjem Ivana Vidaka. Udruga ima 630 članova, u Izvršnom odboru, koji je prošle godine održao 30 sjednica, ih je 17 te svi rade volonterski. Na prvom mjestu njihova djelovanja briga je za nemoćne i bolesne članove. U doba božićnih blagdana, uz lijepu riječ, podijelili su 45 poklon paketa svojim slabije imućnim kolegama. Osim toga, organiziraju i nabavu ogrjeva, a i po drugim pitanjima uvijek su tu, rečeno je u izvješću o prošlogodišnjem radu. Od drugih aktivnosti, naglasak je stavljen na odličnu suradnju i prijateljevanje sa srodnim udrugama sa šireg područja, s KUD-ovima poput "Posavke", "Tančeca" i dr., VZO-om i DVD-ovima, udrugom "Savski lađari" te s Općinom Rugvica. U prošloj su godini bili na 15 izleta, a nisu izostali ni s brojnih sportskih susreta. Tu i nisu ostvarili neke rezultate, no s obzirom na druženje i pozitivnu energiju, bitno je da su sudjelovali. 

Po financijskom izvješću, prenesena sredstva iz 2012. su 88.107 kuna, u 2013. prihodovali su 79.523 kune, rashodi su 84.260 kuna, saldo zadnjeg dana prošle godine je 83.370 kuna. Od članarina prihodovali su 25.080 kuna. Uredno poslovanje potvrdio je i Nadzorni odbor. Dobar rad rukovodstva i aktivno članstvo zbog kojih ova Udruga i ima ovakve rezultate pohvalili su i takav daljnji rad zaželjeli svi uzvanici. U ime načelnika Općine, skup je pozdravio Siniša Kušeković kazavši kako su "primjer pozitivnog poslovanja, kvanitativnog i kvalitetnog druženja i zajedništva." S time se složio i Josip Sesan, dopredsjednik ŽO HSU-a, podsjetivši ih na Sportske susrete umirovljenika koji će se održati u Zaprešiću 31. svibnja. Na skupštini se razgovaralo i o problemu sa Čazmatransom. Umirovljenici sa članskom iskaznicom Matice umirovljenika trebali bi ostvarivati popust od 30 posto za vožnju, a to se baš i ne poštuje. Zbog toga je upućen i dopis prijevozniku, no odgovora o cjeniku pune karte još nema. To je okarakterizirano kao "kaos cjenika Čazmatransa", na što se ne može utjecati, a članovi su zamoljeni da pri ulazu u autobus pokažu svoju iskaznicu. Od ostalih obavijesti, informirani su o izletu u Tuheljske toplice 22. travnja, cijena za članove je 100 kuna, za ostale 120, a uključuje prijevoz, ručak i kupanje.

 

 

 

AMŠ


"Zov zavičaja" nastavlja zvati

 

Dvadeset i dvoje članova, od trideset s pravom glasa, koji su bili na izbornoj i godišnjoj skupštini KUD-a "Zov zavičaja" održanoj 11. travnja, jednoglasno je prihvatilo sve točke. Tako KUD nastavlja, kao predsjednik, voditi Jure Ćurak. Upravni odbor čine Vinko Mršić, Marko Raič, Ivan Čičak, Anto Klarić, Anteša Mačinković i Pavo Križić. Ćurak je i podnio izvješće u radu iz kojeg je izdvojio trinaest nastupa u Hrvatskoj i inozemstvu te organizaciju međunarodne smotre folklora "Dani blaženog Ivana Merza". Ova uspješna manifestacija održat će se i ove godine 10. svibnja u restoranu "Ćurak". Organizacijske pripreme su u tijeku, a očekuje se još veći odaziv sudionika. Ćurak je napomenuo kako bi bilo dobro organizirati što više ovakvih smotri, a jedna od mogućnosti za prikupljanje sredstava za uzvratne susrete mogla bi biti i simbolična cijena za posjetitelje. Uz brojna 

gostovanja koja planiraju ove godine je i put u Vukovar. Prihvaćeno je i financijsko izvješće, prihodi su 56.522 kune, rashodi 60.127 kuna. U 2014. godini planirana sredstva iznose 72.218 kuna. U ime općinskog načelnika Skupštini je prisustvovao Siniša Kušeković koji je kazao kako oni "prenose kulturu i običaje, čuvaju svoju bit, a važno je zadržati identitet i dignitet u velikoj Europi." Skupu je nazočio i predsjednik Općinskog Vijeća Branko Galenić. Na skupštini je istaknuta suradnja s lokalnim KUD-ovima poput "Tančeca" i "Posavke" te Udruge "Savski lađari". Njihovi predstavnici i ovdje su im pružili podršku, a u govorima je naglasak stavljen na mladost, očuvanje tradicije, zajedništvo i suradnju. Kako se moglo čuti, upravo je poticanje mladih, koji su i nukleus ove udruge, da ustraju u očuvanju svoje baštine, prenose ju, ali i da suradnjom uče o drugima - put kojim "Zov zavičaja" nastavlja i u ovoj godini.

 

 

 

AMŠ


Dugoselske odbojkašice srebrne u regiji Centar

 

Prvenstvo odbojkaške regije centar, u mini odbojci za najmlađe kadetkinje održano je 12. travnja u Petrinji. Nastupilo je 10 ekipa, iz županija centralne Hrvatske i grada Zagreba, koje su izborile plasman, za dolazak na regionalno prvenstvo. Ekipe su ždrijebom podijeljene u dvije skupine, u prvu skupinu ždrijeb je odredio ekipe OK Oimpik ( Zagreb), OK Dugo Selo, OK Daruvar, OK Velika Gorica, OK Sisak. Drugu skupinu su činile, ekipe OK Petrinja, OK Nebo ( Zaprešić), OK Varaždin, OK Bjelovar i OK Mladost ( Duga Resa). Igračice OK Dugo Selo, prvu utakmicu su igrale sa OK Daruvar i pobijedile sa (2:1) u setovima, drugu utakmicu su odigrale sa OK Olimpik i izgubile (2;1) u setovima, treću utakmicu su igrale sa OK Velika Gorica i pobijedile (3:0) u setovima i četvrtu utakmicu u skupini su odigrale sa OK Sisak i pobijedile (2:1) u setovima, sa tom pobjedom su zauzele drugo mjesto u skupini i izborile polufinale. U polufinale su se plasirale 4 ekipe dvije iz prve skupine i dvije iz druge skupine. Iz prve skupine OK OLimpik kao prvi i OK Dugo Selo kao drugi. Iz Druge skupine plasirali su se OK Nebo kao prvi i OK Mladost Duga Resa kao drugi. Polufinale su odigrali OK Nebo i OK Dugo Selo, gdje je OK Dugo Selo pobijedilo sa (2:1) u setovima i izborilo finale. Polufinale druge skupine su odigrali OK Olimpik i OK Mladost Duga Resa gdje je OK Olimpik pobijedio OK Mladost (2:1) u setovima i također izborio finale. U finalu je OK Olimpik pobijedio OK Dugo Selo sa (2:1) u setovima . Na prvenstvu se iskazala igračica OK Dugo Selo Jana Pekvarić , koja je bila i nominirana za najbolju igračicu prvenstva. Sa ovim rezultatom dugoselske odbojkašice su se plasirale na državno prvenstvo koje će se održati 11.05.2014. godine. OK Dugo Selo čestita igračicama na izvanrednom uspjehu, trenerima, a posebno treneru prof. Franji Adaniću koji je vodio ekipu, a roditeljima koji su uvijek negdje tu, zahvaljuje na potpori koju daju igračicama i klubu.

 

 

 

P.O.


11. travnja 2014. godine

 

Održana izborna Skupština Društva Naša djeca

 

Novi/stari predsjednik Ivan Grgošić

 

Tridesetogodišnje povjerenje koje uživa Ivan Grgošić nastavlja se s još jednim mandatom na mjestu predsjednika Društva Naša djeca Dugo Selo - odlučeno je jednoglasno na izbornoj skupštini 10. travnja. Novi/stari predsjednik zahvalio je na tome članovima Društva kazavši kako bez njihove pomoći to neće moći. U novom mandatnom razdoblju za potpredsjednika je izabran Leo Čop, Izvršni odbor čine Marija Bičanić, Marija Budor, Leo Čop, Snježana Fuks, Ivan Grgošić, Jovanka Jagić, Darinka Remenar, Jadranka Sačer, Siniša Sačer, Sofija Štefanac Klobučar i Marijana Tečić. Predsjednica Nadzornog odbora je Milica Jakić, članovi Kristijan Katinić i Nevenka Remenar. Birani su i članovi Odbora za predškolsku djecu - Snježana Fuks, Mira Panian i Dijana Čop; Odbora za školsku djecu - Marija Bičanić, Sofija Štefanac Klobučar i Marijana Tečić; Odbora za djelokrug i održavanje odmarališta - Leo Čop, Danijel Grgošić i Siniša Sačer. Zastupnica u Savezu DND RH je Marija Bičanić. 
U izvješću o četverogodišnjem radu Grgošić je istaknuo da Društvo djeluje od 1952. godine, a osim brige o djeci na području Grada Dugog Sela i općine Brckovljani s kojom također dobro surađuje, rad Društva posebno je vezan uz odmaralište u Velom Lošinju u koje su posljednjih godina uložena sredstva u njegovo održavanje. Primjerice uređene su dvije kupaonice, postavljeni klima uređaji, a ono što bi trebalo je urediti kuhinju po standardu HACCP-a. Interes za ljetovanje u, kako se čulo tijekom sastanka, neprocjenjivoj dugoselskoj vikendici, uvijek ima, a boravak na Lošinju nije samo puka zabava već donosi višestruku korist. To je aktivno ljetovanje, ima edukativnu dimenziju zbog škole plivanja te drugih aktivnosti. Osim djece, za Lošinj su vezana, i kako je to duhovito kazao predsjednik SUH-a Josip Sahor, "djeca treće dobi", umirovljenici koji tamo također provode aktivan odmor. Odmaralište je i ljetni dom umjetnosti, u lipnju se održavaju kolonije Likovne udruge Dugo Selo. "Bitno je sačuvati ovaj morski biser, da i dalje služi svrsi", istaknuto je na skupštini. Financijska situacija u državi odrazila se i na ovo društvo, a problem je imati što jeftinije ljetovanje i više gostiju. Sami investiraju u održavanje i opremu, a bitno im je da pozitivno posluju. Po financijskom izvješću prihodi ima variraju - tako su u 2010. bili 632.731 kunu, 2011. godine 303.346, 2012. 238.971 kunu, a prošle 316.029 kuna. Najveći dio prihoda ostvaruje se od odmarališta, a drugi izvor je gradski proračun iz kojeg je lani izdvojeno 40.000 kuna. Istaknuto je i kako se u udruzi radi bez naknade, volonterski. Veliki je problem što, kao jedna od najstarijih udruga, nemaju riješen prostor za svoje djelovanje. U njemu bi DND moglo imati dodatne aktivnosti poput instrukcija za djecu slabijeg imovinskog stanja ili priprema za državnu maturu jer stručni kadar imaju. Grgošić je posebno izdvojio i uključenje u projekt EU "Djeca i mladi ne priznaju granice" koji je trajao od 1.travnja 2011. do 31. ožujka 2013. godine, u sklopu kojeg su održane brojne radionice i predavanja. Bili su u međunarodnom kampu u Poreču te na seminaru u Mariboru. Skupštini su nazočili u ime grada Dugog Sela predsjednik Gradskog vijeća Željko Ivaniček te predstavnica Općine Brckovljani Lana Srpak. Ivaniček je podržao rad Društva, pozvao novo rukovodstvo na daljnju suradnju, a kao moguće rješavanje problema prostora spomenuo je budući Dom kulture. Također, napomenuo je i kako postoji mogućnost da Društvo aplicira svoje projekte na EU fondove te dao prijedlog za korištenje odmarališta van turističke sezone. U planu rada za predstojeće razdoblje osim već uobičajenih aktivnosti i kadrovske obnove i pomlađivanja društva, raspravljalo se o dodatnim načinima korištenja odmarališta u Velom Lošinju koje bi moglo biti mjesto na koje bi se upućivale ekskurzije iz osnovnih i srednjih škola, mjesto na kojem bi dugoselske škole mogle obavljati školu plivanja i školu u prirodi, a sportaši koristiti blagodati lošinjske klime za pripreme.

 

 

 

AMŠ


Digitalizacija radiološkog odjela uskoro i u Dugom Selu

 

Dom zdravlja Zagrebačke županije uskoro raspisuje natječaj za nabavu sustava za digitalizaciju RTG dijagnostike koji će biti umrežen sa svim županijskim ispostavama, a tako i dugoselskom. Kako doznajemo od voditeljice dugoselske ispostave županijskog Doma zdravlja Sunčane Žuteković, dr. med. spec. radiologije, radi se o nabavi vrijednoj 6 milijuna i 825.000 kuna koja će doprinijeti podizanju kvalitete usluga i skrbi o pacijentima na višu razinu te u cijelosti prati europske trendove. Sama digitalizacija radiološke službe u Dugom Selu, procjenjuje se, bila bi vrijedna oko milijun kuna. Prednosti novog sustava biti će brojne, a prije svega donosi novine u metodologiji rada dosadašnjeg rada u radiologiji. Naime, digitalizacija podrazumijeva instalaciju uređaja za digitalizaciju analognih radioloških slika i nastanak digitalne arhive te stvaranje objedinjene mreže telemedicinskih centara s mogućnošću konzultacija ili dobivanja drugog mišljenja. Tehnologija se bazira na tzv. „fosfornim pločama“ koje se osvijetle X zrakama, kao i kod klasičnog RTG filma. Zapis na fosfornoj ploči zatim se stavlja u uređaj, tzv. digitalizator koji odskenira sliku s fosforne ploče i prebacuje u digitalnom obliku na radnu stanicu odnosno monitor na kojem liječnik pregleda sliku i napiše nalaz. Nakon skeniranja fosforna ploča se formatizira te je ponovno spremna za upotrebu, odnosno rentgensko snimanje i tako neograničen broj puta. Znači, RTG snimka više neće biti zapisana na filmu nego je pohranjena u obliku digitalnog zapisa na CD, hard disk ili neki drugi oblik za pohranu podataka. Osim direktne koristi za pacijenta, ističe dr. Žuteković, koja podrazumijeva manju dozu zračenja (čak 30 do 40 posto manje doze zračenja), postiže se i veća brzina, efikasnost i preciznost u dijagnostici. Također, navodi, ekološku prihvatljivost ove metode s obzirom da se razvijanje filmova kemikalijama više neće koristiti, što je ujedno pozitivno i s ekonomskog stajališta. 
Inače, u tijeku je implementacija iste metode u drugim svjetskim radiološkim službama, dok je o istome dr. Žuteković nastojala stimulirati zdravstvene službe kod nas još prije tri godine, no Zagrebačka županija tek je krajem protekle godine krenula u konkretne korake u realizaciji ovog projekta, nakon što su za istu namjenu iz Ministarstva decentralizirana sredstava. 
Voditeljica dugoselske ispostave županijskog Doma zdravlja ovim putem ističe i druge nabave koje će pripomoći poboljšanju kvalitete radiološke dijagnostike dugoselskih, rugvičkih, brckovečkih, ali vrbovečkih pacijenata. Nedavno su nabavljene nove rentgenske cijevi u vrijednosti 200.000 kuna, a tu je i nabava novog mamografskog uređaja vrijednosti pola milijuna kuna. Kako navodi dr. Žuteković, na ovaj uređaj se čekalo duže s obzirom da je bila potrebna povratna potvrdna informacija, odnosno certifikat od Državnog zavoda za zaštitu od zračenja Zagreb, tako da je instaliran i pušten u rad početkom ove godine. Ističe i skoru nabavu novog mobilnog mamografa kojeg koriste naše pacijentice (u organizaciji velikogoričke Udruge Edukacijom protiv raka dojke i dugoselskog Crvenog križa). Nabavu financira Zagrebačka županija, a uređaj će, kao i novi mamograf u dugoselskom Domu zdravlja, biti prilagođen novom sustavu digitalizacije.

 

Iva Grgić Ozimec


Izložba ukrašenih jaja u Kolodvorskoj

U subotu 12. travnja u 10 sati otvara se izložba pisanica u izložbenom prostoru koji se nalazi u Kolodvorskoj ulici br. 3. Bit će izloženi radovi polaznika kreativnih radionica u Pučkom otvorenom učilištu koje vodi Ariela Melić. Ona također izlaže pisanice ukrašene perlama. Članica Likovne udruge Vesna Majstorović izlaže zbirku oslikanih nojevih jaja te manje pisanice u različitim tehnikama. Svoje radove izlažu Vera Tomić i Dragica Banić. 
Pučko otvoreno učilište poziva posjetitelje na otvorenje izložbe koju će biti moguće razgledati istoga dana do 13 sati. Nakon otvorenja izložbe održat će se otvorena radionica velikih pisanica u Perivoju grofa Draškovića.

 

 


6. likovna radionica i izložba na otvorenom
U susret Uskrsu


10. travnja 2014. godine

Predsjednik RH Ivo Josipović podržava "Briljantince"

Na adresu glazbeno-kreativne skupine "Zvjezdani putevi" stiglo je pismo podrške predsjednika RH Ive Josipovića u kojem izražava zadovoljstvo zbog ulaska njihova mjuzikla "Briljantin" u finale Međunarodnog festivala školske kreativnosti u Sanremu. Evo što im je hrvatski predsjednik, i sam glazbenik, rekao:

Probe, nastupi i prikupljanje sredstava

 

Podrška koju im je pružio hrvatski predsjednik Ivo Josipović puno im znači, a popularni "Briljantinci" nastavljaju sa zvjezdanom turnejom. Nakon što su nastupili pred kolegama iz OŠ Josipa Zorića, Rugvice, Božjakovine, Sesvetskog Kraljevca te u zagrebačkom Garden Mallu, slijedi im odlazak u malo dalju Istru. U utorak, 15. travnja, putuju u Poreč gdje će se predstaviti na stručnom skupu Agencije za odgoj i obrazovanje "Suvremena nastava glazbe iz različitih perspektiva", a predmetno područje je glazbena kultura/umjetnost, glazba i ples. "S obzirom da se radi o državnom skupu profesora glazbene kulture te umjetnosti i profesorima glazbenih i plesnih škola, izvedba "Briljantina" pred profesionalnim stručnjacima bit će pravi izazov", kazala nam je prof. Sandra Frančišković. Ovim javnim nastupima dodatno se usavršavaju, svladavaju scenske zakonitosti, dobivaju potrebnu sigurnost na sceni i svaki put još bolje povezuju pjesmu i ples s pričom. Baš kako i nalaže zahtjevna forma mjuzikla. Uz to rade i na dobivanju potrebnih financijskih sredstava za put i boravak u Sanremu od 7. do 11. svibnja. "Zvjezdani putevi" zahvaljuju svima koji su im pomogli u stvaranju ovog školskog projekta, roditeljima koji uskaču i koji su uvijek tu, donatorima, a pokrivanju troškova pomogli su Grad Dugo Selo, TZ, Zagrebačka županija, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Foto studio Time, Butik Mistic, Radio Martin, POU Dugo Selo/Dugoselska kronika, Veterinarska stanica Vrbovec. Svima njima "Zvjezdani putevi" ovim putem zahvaljuju. Svaki će prilog ići u prilog njihovoj kvaliteti, a mogu se uplatiti na žiro račun OŠ Ivan Benković, IBAN-a: HR6023600001102125318 s naznakom "Za Zvjezdane puteve".

 

AMŠ


8. travnja 2014. godine

Zbirka bajki Moj pustolovni planet autora Igora Knižeka premijerno predstavljena u Kaštelima

Nedavno izašla iz tiska peta knjiga za djecu dugoselskog pisca Igora Knižeka ovih dana predstavljena je u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela. Promocija je održana u prekrasnom okružju Muzeja grada Kaštela u Kaštel Sućurcu, u Gospojskoj štradi, a događanju su prisustvovali učenici Osnovne škole kneza Mislava i djeca Dječjeg vrtića Maginja. Tom prilikom ravnateljica Gradske knjižnice Kaštela Renata Dobrić istaknula je kako im je čast što je Knižek svoju zbirku bajki Moj pustolovni planet odlučio premijerno predstaviti upravo u Kaštelima, i to u prirodnom ambijentu Gospojske štrade, okružene kamenim zidinama kule nadbiskupa Gualda podignute 1392. godine i drevne Nadbiskupske palače, sjedišta i ljetnikovca splitskih nadbiskupa od 15. stoljeća. Ujedno, ravnateljica je uputila autoru najiskrenije čestitke u povodu osvajanja prve nagrade na natječaju Mali Marulić 2014. za dramski tekst "Legenda o Vjetropirki". 
- Priče za djecu trebale bi imati jasno naznačenu granicu između dobra i zla. Kako sam i ja roditelj, počeo sam pisati slikovnice kakve su se pisale nekad, kada se točno znalo što su prave vrijednosti. – poručio je tom prilikom dugoselski pisac.

Pripremila: I.G.O.


HUMANITARNA AKCIJA „PROLJETNA SOLIDARNOST 2014“

 

U organizaciji Crvenog križa Dugo Selo, sutra se organizira humanitarna akcija „Proljetna solidarnost 2014.“. Akcija se provodi na području grada Dugog Sela, a uz aktiviste Crvenog križa akciju provode učenici OŠ Josipa Zorića i OŠ Ivan Benković Dugo Selo. 
Istovremeno novčana sredstva će se prikupljati u svim osnovnim školama na našem širem području, tako da su i oni uključeni u ovu akciju. Sredstva prikupljena u akciji koristit će se za kupnju hrane i higijene, te će se u narednom periodu ti paketi dijeliti socijalno ugroženim obiteljima. Na žalost, sve je više obitelji koje se javljaju u Crveni križ i Centar za socijalnu skrb Dugo Selo, sa zamolbom za pomoć. Ova sredstva, uz ona prikupljena u jesenskoj solidarnosti vjerojatno će biti dostatna u narednim mjesecima. 
Sudionici akcije bit će u grupama, vidljivo označeni naljepnicama Crvenog križa, a prodavat će se bonovi preostali iz jesenske akcije „Solidarnost na djelu 2013.“. Sama akcija provodit će se u poslijepodnevni satima. Mole se građani dobre volje da se svojim prilozima uključe u akciju i doniraju prema svojim mogućnostima. Istovremeno, priloge u odjeći, obući, namještaju i ostalim stvarima svaki dan možete donirati direktno u Crveni križ, u Osječka 3.

 


Osnovana Mladež HDZ-a Brckovaljani

Kako je odlučeno na osnivačkoj skupštini Mladeži Općine Brckovljani, održanoj 30. ožujka u prostoru Izletišta Matezović, za predsjednika je izabran Ivica Jakara. Također izabrani su i članovi Izvršnog i Nadzornog odbora, a kao gosti sudjelovali su Dijana Gaščić, tajnica županijske organizacije Hrvatske demokratske zajednice i predsjednica Mladeži HDZ Vrbovec te Mile Selak, predsjednik Općinske organizacije općine Brckovljani.

 

 

Rugvički taekwondoisti u Belgiji osvojili zlata i broncu za TS Zagrebačke županije

Borci Taekwondo kluba Rugvica njih 10 nastupili su u sastavu selekcije Taekwondo saveza Zagrebačke županije na velikom turniru BELGIUM OPEN 2014 u Lommelu u Belgiji. U konkurenciji 816 boraca iz 214 ekipa iz 42 države selekcija Taekwondo saveza Zagrebačke županije zauzela je ekipno četvrto mjesto, a tome su pridonjeli i borci iz Tekwondo kluba Rugvica osvojivši tri medalje. Ana Šaravanja i Mario Zekić osvojili su zlato, a Josip Maras broncu.

Darko Hrdan


7. travnja 2014. godine

Remont Borongaj - Dugo Selo

 

Od danas do 18. travnja na snazi je nova posebna regulacija prometa 
Pruga Zagreb - Dugo Selo bit će privremeno zatvorena za promet između kolodvora Dugo Selo i Sesvete od danas, 7. travnja do 18. travnja, osim subotom i nedjeljom, od 8.30 do 13.00 sati. U tome razdoblju putnike svih gradsko-prigradskih vlakova na relaciji Sesvete - Dugo Selo i obratno prevozit će autobusi, koji će iz Sesveta odnosno Dugog Sela polaziti prema voznome redu gradsko-prigradskih vlakova. 
Brzi i putnički vlakovi iz smjera Varaždina, Koprivnice, Osijeka, Novske i Vinkovaca te obratno vozit će prema voznome redu na čitavoj relaciji. 
U HŽ-u napominju kako će promet teći otežano te da su moguća odstupanja od voznog reda.

 

AMŠ

 

Održana tribina Nacionalnog foruma u Dugom Selu

 

Gabrić: Vrijeme je da se čuju glasovi razuma u ovoj zemlji

 

Predsjednik Nacionalnog foruma Nikica Gabrić predstavio je u Dugom Selu programske odrednice svoje stranke kao i program Partnerstva hrvatskog centra za predstojeće EU izbore. Na otvorenoj tribini i inicijativnom skupu 4. ožujka u Gradskoj vijećnici simpatizerima, članovima, građanima te predstavnicima dugoselskog političkog života prezentiran je i promidžbeni film "Ne postoji ništa snažnije od ideje čije je vrijeme stiglo". Kako je kazao Gabrić ulazak u EU je prilika da radimo bolje društvo, u politici trebaju biti stručni ljudi, potreban je dijalog za ostvarivanje zajedničkih interesa, bez daljnjih podjela koje su stvorile stranke desnice i ljevice. "Vrijeme je da se probudimo iz letargije, da se počnemo mijenjati mi sami kako bismo mijenjali i naše okruženje. Vrijeme je da se čuju glasovi razuma u ovoj zemlji. Izbori za Europski parlament velika su prilika da učinimo prvi korak na tom putu", rekao je Gabrić. 

Predstavio je i listu Partnerstva koju čine Nacionalni forum, HSLS, PGS i Lista za Rijeku, a na njoj Gabrića slijede Renata Šeperić Petak (HSLS), Mato Palić (Nacionalni forum), Vladimir Ferdelji (nestranački), Amir Muzur (zajednički kandidat PGS-a i Liste za Rijeku), Goranka Horjan (Nacionalni forum), Đuro Lubura (Nacionalni forum), Mirza Šabić (nestranački), Sanja Rukavina (HSLS), Gordana Aksin (nestranačka) i Jadranka Kosor. Što se samog Dugog Sela tiče, Gabrić je kazao kako se oduvijek govorilo da je ono Zagrebov satelit podno Martin brega, kraj u kojem živi više od 35.000 stanovnika. Odlična prometna i željeznička povezanost s glavnim gradom trebali bi jamčiti ovom gradu veliki razvojni potencijal, ali je on izostao usred lošeg socijalno-ekonomskog stanja izazvanog krizom. Industrija i obrtničke djelatnosti, koje su početkom prošlog stoljeća bile u zamahu, danas su gotovo pred zatvaranjem. U programu Nacionalnog foruma je oživljavanje gospodarstva, pokretanje zdrave i jake ekonomije, koji za cilj imaju razvoj malog i srednjeg poduzetništva kao temeljnog preduvjeta rješavanja i ostalih problema. 
"Puno sam puta prošao ovim krasnim gradom i često znao brojati mala i srednja poduzeća, obrte i imanja uz cestu, što je najbolji pokazatelj da se na ovom prostoru puno radi i da ovdje žive vrijedni ljudi koji se brinu za svoju budućnost. Ali bez novih poticaja neće biti zapošljavanja. Korištenje europskih fondova velika su prilika za to. A tu su nam potrebna domaća znanja i pamet, ali i stručni, pošteni i vrijedni predstavnici u Europskom parlamentu. Europski izbori su pred nama i mi smo hrvatskim biračima ponudili listu Partnerstva hrvatskog centra na kojoj je tim stručnjaka sastavljen od tri doktora, docenta, tri inženjera, pravnika, specijalista za europske fondove, dakle osoba koje imaju znanje za koristiti poziciju zastupnika u EU parlamentu za dobrobit naše zemlje", Gabrićeve su riječi. 
Od domaćina, okupljenima je govorio predstavnik koalicijskog partnera Nenad Panian, predsjednik dugoselskog HSLS-a koji je kazao kako "podržavamo najmlađu kao najstarija stranka", a kao "partner trenutno nezavisni i prava kvalitetna oporba" predstavljen je Nenad Sedlar. Tribinu je vodio Zvonimir Novosel Dolnjak, kojeg je Panian najavio kao člana budućeg predsjedništva dugoselskog Nacionalnog foruma. "Permanentni su problemi u gradskim tvrtkama, imamo najskuplju vodu, potrebna je reorganizacija grada i gradskih ustanova, sanacija vodoopskrbnog sustava, dogradnja Doma zdravlja, izgradnja nadvožnjaka, stabilizacija proračuna, smanjenje nezaposlenosti, uvođenje ZET prijevoza, jačanje poduzetništva i ulazak Dugog Sela u Grad Zagreb.", nabrojao je Novosel Dolnjak neke od prioriteta. Za ovo potonje, izjavio je kako je to prirodan slijed stvari s obzirom na regionalizaciju o kojoj se govori. Promjena sadašnjeg unutarnjeg ustrojstva države dio je i programa Nacionalnog foruma, a o nepotrebnosti županija Gabrić je govorio i na dugoselskoj tribini: "Umjesto 21 županije, Hrvatska bi trebala biti podijeljena na pet do sedam regija koje bi činile jedinstvene gospodarske, političke i upravne cjeline." Kako doznajemo, lokalnoj političkoj sceni Nacionalni forum trebao bi se uskoro pridružiti, a osnivanje dugoselske stranke planirano je nakon izbora za europski parlament.

 

 

 

AMŠ

 

Obilježen Svjetski dan zdravlja u Dugom Selu:

 

Više od polovice svjetskog stanovništva živi s rizikom
obolijevanja od transmisivnih bolesti

 

Ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana zdravlja održava se pod sloganom „Mala bića, velika prijetnja“ kako bi se stavio naglasak na transmisivne bolesti odnosno bolesti koje prenose vektori. Vektori su mali organizmi poput komaraca, krpelja, buba, slatkovodnih puževa, ali i nekih drugih organizama koji prenose bolest od osobe do osobe i sa jednog mjesta na drugo mjesto. 
Cilj kampanje Svjetskog dana zdravlja 2014. je povećavanje svjesnosti o vektorima i bolestima koje oni prenose, te poticanje zajednice na aktivnosti u svrhu pravovremene zaštite. Prema najnovijim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, bolesti koje prenose vektori, javljaju se u više od 100 zemalja svijeta te utiču na zdravlje gotovo polovice svjetske populacije. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije više od polovice svjetskog stanovništva živi s rizikom obolijevanja od različitih bolesti u čijoj pojavi sudjeluju vektori, od čega 40 posto stanovništva živi s rizikom obolijevanja od dengue groznice čije uzročnike prenose komarci. 

- U Hrvatskoj se unatrag nekoliko godina pojavila bolest, odnosno vrućica zapadnog Nila, dok se na dugoselskom području svake godine evidentiraju oboljeli od krpljenog meningitisa radi čega je potrebno osvijestiti javnost o bolestima koje prenose komarci, krpelji i ostali insekti te na koje načine smanjiti broj oboljelih, kazao je dr. Vjekoslav Cvijanović, predsjednik Skupštine Crvenog križa Dugo Selo na današnjem obilježavanju svjetskog dana zdravlja u Dugom Selu. 
Događanje su organizirali Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke organizirano i Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Zagrebačke županije dok su partneri na terenu svih županijskih gradova bile organizacije Crvenog križa, a tako i u našem gradu. Crveni križ Dugo Selo po prvi puta, u suradnji sa županijskim institucijama, obilježava Svjetski dan zdravlja, a za tu priliku pripremili smo besplatna zdravstvena mjerenja - šećera u krvi i krvnog tlaka, a svi zainteresirani mogli su dobiti i ostale zdravstvene savjete, kazala je ravnateljica dugoselskog Crvenog križa Gordana Kocaj. Tijekom akcije obavljeno je 23 zdravstvena mjerenja. Posebno plijeneći pažnju mlade članice Mladeži Crvenog križa na rolama su prolaznicima dijelile informativni i edukativni materijal. 
Svjetski dan zdravlja obilježava se povodom osnivanja Svjetske zdravstvene organizacije 7. travnja 1948. godine, a svake se godine nastoji osmisliti zasebna tema čime se želi na globalnoj razini obavijestiti širu društvenu zajednicu i naglasiti važnost određenog zdravstvenog problema. Ujedno je i prigoda za dodatnu promociju zdravlja organiziranjem raznih događaja i javno-zdravstvenih akcija na međunarodnoj, regionalnoj i lokalnoj razini koje treba poduzeti za očuvanje zdravlja i sprečavanje bolesti.

 

 

 

I.G.O.

 

Sajam započeo s radom na novoj lokaciji:

 

NOVA LOKACIJA IZAZVALA DOSTA PROBLEMA - GRAD UVJERAVA DA ĆE OTKLONITI SVE NEDOSTATKE

 

Redoviti dugoselski tjedni sajam ponedjeljkom danas je prvi put održan na novoj lokaciji -na Novoj cesti, pored zgrade Dukom plina. Premda je ova lokacija već duže vremena pripremana za održavanje sajma, današnje otvaranje izazvalo je dosta problema prodavačima, kupcima, ali i građanima koji stanuju blizu novog sajma. Naime, već od radnih jutarnjih sati formirao se prometni čep na ulici Josipa Zorića, kod skretanja na sajam, a s obzirom na opterečenost glavne dugoselske prometnice, niti policija nije uspjela puno napraviti da bi se prometni kolaps smanjio. Probleme je donijela i prevelika želja prodavača da pronađu što bolje lokacije, a kupce je pak, osim početničkog nesnalaženja, poprilično uzrujalo što se do sajmišta nije moglo doći automobilima pa je kupnja veće količine bilo koje robe otpala jer se najbliži parking tražio ispred robnog centra Plodine, ili po okolnim dvorištima. 

U gradskim službama su svjesni nastalog problema te se ispričavaju svima koji su imali neugodnosti zbog preseljenja sajma na novu lokaciju. Zamjenik gradonačelnika Vlado Kruhak podsjeća da je do preseljenja sajma na novu lokaciju došlo iz razloga što je zemljište na kojem se do sada sajam održavao prodano još prije nekoliko godina, a novi vlasnici zemljišta su zatražili da se sajam ukloni s te lokacije jer namjeravaju krenuti s izgradnjom objekata. 
Dodatni problem, ističke Kruhak, donijela je najava otvaranja novog sajmišta što je dovelo do toga da se na njemu pojavilo oko trideset posto više prodavača, nego što je to bio slučaj na starom sajmištu pa ih je problem bio smjestiti. Kruhak se slaže da je problem i nedostatak parkinga za kupce, koji na novo sajmište neće moći ulaziti s vozilima, te činjenica da do njega postoji samo prizaz iz pravca Zorićeve ulice što je dovelo do prometne gužve. 
Svjesne svih nastalih problema, ističe Kruhak, gradske vlasti obećavaju da će u sljedeća dva mjeseca svi problemi biti riješeni. Već sljedećeg ponedjeljka prodavači će morati u potpunosti poštivati raspored prodajnih mjesta koja su zakupili, kaže Kruhak, dok će Grad odmah započeti s rješavanjem alternativnog prilaza sajmištu iz Ulice Bože Huzanića, kao i s rješavanjem parkirnih mjesta za kupce. 
Prodavače i kupce, zaključuje Kruhak, molimo za strpljenje i razumijevanje.

 

 

 

Nenad Haleuš Mali

 

Forum žena SDP-a Dugo Selo po prvi puta organizirao akciju

 

„Omiljeni cvijet Ane Rukavina“

 

Kupnjom tulipana – omiljenog cvijeta pokojne Ane Rukavina, svi Dugoselci protekle subote, 5. travnja, sudjelovali su u humanitarnoj akciji koju su na području grada po prvi puta organizirale članice Foruma žena SDP-a Dugo Selo. Sredstvima od prodaje cvijeća pripomaže se rad Zaklade Ana Rukavina u ostvarenju njihovih temeljnih ciljeva u prikupljanju uzoraka za Registar dobrovoljnih darivatelja matičnih stanica. Akcija je pokrenuta prije nekoliko godina sa ciljem senzibilizacije građana za doniranjem matičnih stanice kako bi nekome omogućili da ozdravi. Do sada je kroz Zakladu novu šansu za život s doniranim matičnim stanicama dobilo 39 osoba. Akcijom se ujedno simbolično obilježava Anin rođendan (28. ožujka), a ove godine u humanitarnu prodaju cvijeća uključila su se 62 Foruma, među njima i dugoselski. Kako doznajemo od predsjednice dugoselskog Foruma žena Sofije Štefanac Klobučar, unatoč kišnom i tmurnom vremenu u roku dva sata prodani su svi tulipani, a prikupljeno je 1.200 kuna. Predsjednica izražava zadovoljstvo, kako odazivom građana, tako i angažmanom svojim kolega u organizaciji te se ovim putem zahvaljuje svima koji su na bilo koji način sudjelovali u akciji.

 

I.Grgić Ozimec


Opera "Rita" zainteresirala dugoselsku publiku

 

Izvedba operne predstave "Rita" odigrane 4. travnja u dvorani "Preporod" bila je ugodno iznenađenje za gotovo tri stotine posjetitelja. Posjećenost je također ugodno iznenadila organizatore i umjetnike koji nisu krili zadovoljstvo reakcijom publike kao neposrednom nagradom za njihov rad i umijeće. 
Protkana veselim arijama, duetima i tercetima uz šaljive govorne epizode na hrvatskom jeziku, opera je prihvaćena od učenika osnovnih, srednje i glazbene škole koji su imali prigodu upoznati poznato djelo kompozitora Gaetana Donizzetija kao dopunu glazbenom obrazovanju. I drasli posjetitelji poput učenika uživali su u izvedbi sopranistice Lidije

Horvat-Dunjko koja ja tumačila ulogu Rite. Jednako tako dojmljivi su bili tenor Nikša Radovanić u ulozi njezina muža Beppea te bariton Ronald Braus koji je, kao bivši muž povratnik svojom izvedbom osvojio posebne simpatije. Redatelj je Dinko Bogdanić. 
Nakon opere "Služavka gospodarica", izvedene prije nekoliko godina također s Ronaldom Brausom, opera "Rita" privukla je zavidnu pozornost na iznenađenje i zadovoljstvo gostujućih umjetnika ali i organizatora. Događaj koji je organiziralo Pučko otvoreno učilište Dugo Selu u okviru programa "Glazbeni prsten Zagrebačke županije" pokazao je kako i ova vrst programa ima svoju publiku u Dugom Selu.

 

 

 

N. Kozić


Pet prvih mjesta Dugoselaca na TOP - 8 turniru Stolnoteniskog saveza Zagrebačke županije

U subotu 5. travnja odigrane su utakmice posljednjeg dvanaestog kola stolnoteniskih liga. U 1. Hrvatskoj stolnoteniskoj ligi Zapad za žene Dugoselske stolnotenisaćice su ugostile ekipu STK Maestral iz Umaga koju su pobijedile rezultatom 4:2 i ekipu STK Vrsar koju su pobijedile rezultatom 4:1. S ove dvije pobijede Dugoselke su završile natjecanje na četvrtom mjestu na tablici lige. Imajući u vidu da je ovo curama prva sezona u ovom rangu natjecanja a plan na početku sezone je bio opstanak u ligi, rezultatom možemo biti i prezadovoljni. Za ekipu su nastupile: Lucija i Anamarija Tominac, Leona Šantek i Ana Murat. 
Druga i treća muška ekipa u 2. Hrvatskoj stolnoteniskoj ligi ugostili su ekipu GSTK Zagreb II. Druga ekipa koja je nastupila u sastavu: Augustin i Antonio Papak i Filip Prgomet pretrpjela je poraz rezultatom 4:1. Treća ekipa je nastupila u sastavu: Mislav Martinek, Roman Budek iTomislav Nagy. Dečki su bili znatno raspoloženiji za igru i na kraju slavili rezultatom 4:2. Četvrta ekipa koja nastupa u 3. Hrvatskoj stolnoteniskoj ligi ugostila je ekipu STK Samobor II i na žalost na kraju neizvjesnog meća izgubila rezultatom 4:3. Dugoselci su nastupili u sastavu: Luka Dragun, Ivan Matić i Marin Mamut.
U nedjelju 6. travnja u Rugvici je u organizaciji istoimenog kluba odigran TOP - 8 turnir Stolnoteniskog saveza Zagrebačke županije. Na turniru je moglo nastupiti po osam igračica i igrača koji su pravo nastupa izborili svojim plasmanom na aktualnoj rang listi STSZŽ-e. Na ovom turniru nastupilo je četrnaest naših igračica i igrača. Na kraju veliki trijumf Dugoselaca, od deset odigranih kategorija naše igračice i igrači osvojili su prva mjesta u pet kategorija. Luka Zlatkov pobijedio je u najmlađoj kategoriji “Klinaca”. Uz njega u istoj kategoriji treće mjesto pripalo je Andreju Papak. Antonela Papak pobjednica je kategorije najmlađih kadetkinja a Ana Murat je slavila u dvije kategorije: kadetkinja i juniorki. Njen brat Matej Murat osvojio je prvo mjesto u najstarijoj katrgoriji - juniora. Uz njih Luka Dragun osvaja 2. mjesto u kategoriji najmlađih kadeta. Četvrtim mjestom su se morali zadovoljiti Roman Budek u juniorskoj konkurenciji i Sven Sahor u kategoriji klinaca.

Zvonko Pokas4. travnja 2014. godine

O šećernoj bolesti na predavanju 29. travnja

U organizaciji Udruge dijabetičara Dugo Selo 29. travnja u prostorima Udruge umirovljenika Dugo Selo, Josipa Zorića 23A, održat će se edukativno predavanje na temu šećerne bolesti i pravilne prehrane. Predavanje će voditi liječnički tim zajedno s predstavnicima tvrtke „Astrazenca“ iz Hrvatske. Predavanje počinje u 18:00 sati, nakon čega će uslijediti hladni bife, uz besplatno mjerenje šećera i tlaka.


Svjetski Dan zdravlja 2014.

 

Pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije svakog 7. travnja obilježava se Svjetski Dan zdravlja koji ove godine ima za temu transmisivne bolesti, odnosno bolesti koje prenose vektori (npr. komarci, muhe, krpelji) i provodi se pod sloganom „Mala bića – velika prijetnja“. Gradsko društvo Crvenog križa Dugo Selo pridružuje se obilježavanju ovog važnog datuma. Tako će u ponedjeljak, 7. travnja, u vremenu od 11- 13 h, mladi Crvenog križa na rolama dijeliti edukativni materijal, dok će odrasli volonteri „pod vurom“ zainteresiranim građanima mjeriti tlak i šećer u krvi. Građani će također moći dobiti i razne druge zdravstvene savjete. 
Organizator akcije je Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Zagrebačke županije, uz Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije.

 


Dugoselske srednjoškolke plasirale se na državno natjecanje u malom nogometu

 

Nakon odigrane tri utakmice u Sisku 21. ožujka, kada je održano natjecanje u malom nogometu za djevojke, ekipa učenica Srednje škole Dugo Selo plasirala se na 1. mjesto te se time izborila za odlazak na državno natjecanje. Za ekipu učenica Srednje škole Dugo Selo nastupile su provjerene sportašice: Josipa Bebek, Kristina Svetec, Martina Vazdar, Iva Šebalj, Ružica Čičak, Sandra Remenar, Ivana Kirin, Antonela Ćavara, Anja Ravlić, Ana Pavlić i Antonela Bratić. Osim djevojaka iz dugoselske škole, nastupile su i djevojke iz Bjelovara te Siska. Državno natjecanje će se održati u Poreču od 30. travnja do 2. svibnja ove godine.

 


3. travnja 2014. godine

Dugoselski "Briljantinci" počeli s turnejom po školama

 

Dugoselski "Briljantinci" odnosno glazbeno-kreativna skupina "Zvjezdani putovi" iz OŠ Ivan Benković nastavljaju sa svojim nastupima. Započela je njihova turneja s mjuziklom "Briljantin" po školama pod geslom "Učenici učenicima" , a prva na toj ruti bila je 1. travnja OŠ Josipa Zorića. U prepunoj školskoj dvorani, talentirani pjevači/glumci /plesači oduševili su svoje kolege. Jučer su poznatu ljubavnu priču Danijela i Sandre izveli u Rugvici, a sutra su u OŠ Stjepan Radić u Božjakovini. Radna će im biti i subota kada nastupaju u zagrebačkom Garden Mallu s tri songa iz mjuzikla, a sljedeći tjedan na rasporedu je Sesvetski Kraljevec. Nastupi će se nastaviti i nakon proljetnih praznika, rekla nam je prof. Sandra Frančišković. Ove izvedbe, uz nezaobilazne probe, dio su priprema za nastup u finalu Festivala školske kreativnosti u Sanremu od 7. do 11. svibnja kamo bi Briljantinci trebali otputovati kao jedini predstavnici iz Hrvatske. Za turneju "Učenici učenicima" podršku su dobili od MZOS-a i AZO-a, koji su ih, s obzirom na zahtjevnost i kvalitetu projekta, podupirali i ranije.

 

AMŠ


Humanitarna akcija za Zakladu Ana Rukavina pod sloganom Kupimo omiljeni cvijet Ane Rukavina


2. travnja 2014. godine

NATJEČAJ DUGOSELSKE KRONIKE ZA NAJBOLJU UMJETNIČKU FOTOGRAFIJU NA TEMU "BILJKA"

 

"Dugoselska kronika" obavještava velike i male kako otvara natječaj za najbolju umjetničku fotografiju na temu "Biljka". Natječaj je otvoren do 18. travnja.

 

Uvjeti natječaja su sljedeći:

 • zadana tema je biljka (primjeri motiva: bilo koji primjerak iz bogatog carstva biljaka - drvo, grm, cvjetnica, povrće, voće...; u vrtu, na, balkonu, park, šuma, u vazi, na gredici, kao soliter ili u skupini…; bilo koje godišnje doba; može to biti cijela biljka ali i svi njeni dijelovi - list, korijen, cvijet, kora, plod, sjeme...)
 • svaka fotografija mora biti autorska i potpisana (npr. ana_anic_nazivfotografije.jpg)
 • uz fotografije, u word dokumentu treba navesti kada i gdje je nastala, te navesti osobne podatke autora
 • na natječaj se prijavljuju do tri fotografije
 • fotografije moraju biti u jpg formatu, 300 dpi, do 3000 pixela po dužnoj stranici
 • fotografije se šalju do 18. travnja, a objava rezultata (prve tri najbolje) 22. travnja
 • najbolja fotografija bit će objavljena u "Dugoselskoj kronici", a autori čije fotografije žiri proglasi najboljima bit će prigodno nagrađeni na svečanosti u sklopu 4.dugoselskog sajma cvijeća "Dugoselski cvijet"
 • najbolje uz ostale odabrane fotografije bit će prikazane na izložbi fotografija koja će biti otvorena za vrijeme trajanja 4. dugoselskog sajma cvijeća 25., 26., i 27. travnja u Domu kulture

Fotografije šaljite na e-mail adresu Dugoselske kronike: 
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 
s naznakom: za fotografski natječaj 
ili 
u digitalnom obliku na adresu: 
Pučko otvoreno učilište Dugo Selo 
Josipa Zorića 21 a 
10 370 Dugo Selo

Dodatne informacije možete dobiti u POU Dugo Selo, na kontakt telefon 01/2753-012.


Poginuo radnik na gradilištu prilaza IKEA-i u Rugvici

Policijska uprava zagrebačka izvijestila je danas da je oko 12.30 na gradilištu prilaznog kolnika budućeg trgovačkog centra IKEA-e u Rugvici, na autocesti A3, poginuo jedan radnik. Očevid je u tijeku.


Igoru Knižeku prva nagrada na Festivalu Mali Marulić – i ove godine

 

Dugoselski književnik i pisac dječjih knjiga Igor Knižek dobitnik je i ovogodišnje prve nagrade na Festivalu hrvatske drame za djecu „Mali Marulić" za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu, nakon što je prošle godine po prvi puta osvojio istu nagradu. Stručni žiri 7. po redu Festivala „Mali Marulić“ u sastavu Tomislav Zajec, dramatičar, pjesnik, romanopisac, Goran Golovko, redatelj i Olja Lozica, dramatičarka i redateljica odlučili su od 17 tekstova ove godine nagraditi četiri – prvo mjesto Igor Knižek s dramskim tekstom „Legenda o Vjetropirki“, drugo Lada Martinac Kralj s djelom „Vukovčar, a treće mjesto su podijelili Kristina Gavran „Koruptivitis u mišogradu“ i Olja Savičević Inavčević „Moj prijatelj mačkodlak“. 
Knižekova „Legenda o Vjetropirki“, navodi se u priopćenju Gradskog kazališta lutaka Split - organizatora Festivala, „dramski je tekst koji poetskim diskursom govori o ljudskoj pohlepi. Upozorava na opterećenost stjecanjem materijalnog bogatstva, što može ugroziti prave ljudske vrijednosti kao što su – dobrota, ljubav, sloga i zajedništvo. Zbog specifične strukture te načina na koji je sama priča razrađena, kombinacijom klasičnih dijaloških scena i pripovjedno-poetskih elemenata, Legendu od Vjetropirki teško je već pri samom čitanju ne doživjeti kao potencijalno intrigantan izvedbeni materijal“, stoji u priopćenju. 
Upitali smo nagrađenog autora za svoje dojmove o ponavljanju uspjeha. Knižek izražava zadovoljstvo što je njegov rad dobitnik još jednog Marulića, posebice kada se uzme u obzir činjenica da 2011. i 2012. godine prva nagrada uopće nije dodijeljena, što „govori da žiri zaista strogo, odgovorno i "bez popusta" radi svoj posao i time nagrada dodatno dobiva na težini.“ 
- Priča Legenda o Vjetropirki zapravo je kritika suvremenog društva i posvećena borbi protiv nepravde ispričana tako da je djeca mogu jasno razumjeti, a opet ima dovoljno lirskih motiva da ne bude preozbiljna. Uvrštena je u zbirku 7 pripovijetki "Moj pustolovni planet" koja je iz tiska izašla 1. travnja, u izdanju Alfe. Među ostalim sadrži i prošlogodišnji nagrađeni tekst „Feral šinjorine Bepine“, kao i dugoselsku bajku "Ferdo i čarobna glazbena škrinjica". Odlične ilustracije je napravio talijanski ilustrator Fabio Leone, a knjiga se već može kupiti preko internet knjižara, ali i u brojnim knjižarama u Zagrebu, kazao je Knižek. 
S obzirom da je „Mali Marulić“ festival hrvatske drame za djecu zanimalo nas je hoće li Knižekov Feral možda zaživjeti i na kazališnim daskama, na što autor ne odbija takvu mogućnost da se dogodi u budućem razdoblju. No prethodno, izgledniji je plan da Feral šinjorine Bepine osvane kao animirani film. Naime, kako najavljuje Knižek, ispunjeni su neki ozbiljni preduvjeti da projekt krenu u potpunu realizaciju, no o detaljima zasada ne želi govoriti. 
Podsjećamo, festival „Mali Marulić“ utemeljilo je Gradsko kazalište lutaka Split 2006. godine. Festival je natjecateljskog karaktera, a u kojem mogu participirati samo profesionalna kazališta s predstavama nastalim prema hrvatskom literarnom predlošku i premijerno izvedena u godini slanja poziva, odnosno u godini prije održavanja Festivala. Uz Festival je vezan i Natječaj za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu. Ove godine od 24 prijavljene predstave odabrano je 9 koje će biti izvedene u natjecateljskom dijelu programa. Festival će se održati u Splitu od 7. do 10. travnja tijekom kojeg će se održati i svečana dodjela nagrada najuspješnijim za dramski tekst.

 

Iva Grgić Ozimec


Vrijedne donacije Udruzi dijabetičara Dugo Selo

Udruga dijabetičara Dugo Selo organizirala je u Knjižnici Sesvete edukativno predavanje na temu dijabetesa koje je održao dr. Vjekoslav Cvijanović, dok su predsjednik dugoselske Udruge Kruno Ivaniček i Miroslav Ferenčić, fitoterapeut okupljenima su praktično prezentirali načine mjerenja i davanja inzulina. U sklopu istog događanja predstavnica Knjižnice Sesvete Rozalija Ovčar uručila je dugoselskoj Udruzi vrijednu donaciju stotinjak knjiga koje su tijekom proteklog razdoblja prikupili sesvetski osnovnoškolci. Namjera je Knjižnice organizirati još jednu akciju ove godine kako bi pomogli Udruzi dijabetičara Dugo Selo. Predsjednik dugoselske udruge Ivaniček najavljuje kako će vrijedna donacija biti donirana jednom od vrtića na širem dugoselskom području. Nadalje, zahvaljuje se i tvrtki Atlatnic grupa iz Zagreba na donaciji nekoliko paketa Cedevita pakiranja koje će biti korištene za daljnje akcije i aktivnosti Udruge, dok će za njihove zaposlenike uskoro biti organizirana akcija mjerenja šećera u krvi i krvnog tlaka, kazao je Ivaniček.

 

Uspjeh na državnom natjecanju u show danceu i jazz danceu

 

Dora Pavlić najveći hrvatski plesni talent za 2014. godinu

 

Foto MK

Dora Pavlić, učenica 6.a razreda OŠ Ivan Benković sudjelovala je 29. i 30. ožujka na državnom Natjecanju u show danceu i jazz danceu u Osijeku. Dora je osvojila pet zlatnih medalja i posebnu nagradu za najveći hrvatski plesni talent za 2014. godinu. U konkurenciji je bilo 1270 plesača iz 23 hrvatska grada u dobi od 7 do 26 godina. S obzirom na ovaj izniman uspjeh Dora Pavlić je dobila u cijelosti plaćene troškove svjetskog Natjecanja na koje odlazi 26. svibnja ove godine. Dora je ponovila uspjeh od pretprošle godine kada je bila najveći hrvatski plesni talent za 2012. godinu.

 

AMŠ

 

Održan 5. memorijalni kup Milana Pažića u spajanju usisnog voda

 

Andrilovčani uz bok najboljima!

 

U nedjelju, 30. ožujka u Svetom Ivanu Zelini održan je 5. po redu memorijalni međunarodni kup Milana Pažića u spajanju usisnog voda. Na natjecanju je nastupilo ukupno 68 ekipa iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Srbije koje su se natjecale u 4 kategorije. Između ostalih na natjecanju je nastupila i mlada muška ekipa DVD-a Andrilovec koja u zadnje vrijeme niže zapažene rezultate. U MA kategoriji u konkurenciji od 36 ekipa, među kojima su bile i ekipe poznate u cijeloj Europi koje su prošlog ljeta nastupile na Olimpijadi u Francuskoj ekipa DVD-a Andrilovec osvojila je 1. mjesto sa vremenom od 16, 099 sekundi, što je za samo 6 desetinki lošije od državnog rekorda. Time smo pokazali da se svakodnevno vježbanje ipak isplati da smo dostojni stajati uz bok najboljima u Hrvatskoj. To vrijeme je ujedno bilo i najbolje na natjecanju te je dečkima donijelo i veliki prijelazni pehar. Ponosni smo na ovaj rezultat jer je ostvaren na jednom od najboljih i najposjećenijih natjecanja u Hrvatskoj i nadamo se da će se ovakvi uspjesi i dalje nizati. Na osvojenom rezultatu čestitali su nam i zamjenik predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice i predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije gospodin Stjepan Ptiček te iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske gospodin Slavko Tucaković. Uz ovaj rezultat ističemo i osvojeno 1. mjesto na 1. zimskom kupu DVD-a Ostrne u siječnju ove godine i osvojen Super-kup na natjecanju koje je u prosincu prošle godine organizirala Vatrogasna zajednica grada Velike Gorice.

 

 

 

Marina Remenar, tajnica DVD-a Andrilovec


1. travnja 2014. godine

Počeli radovi na obnovi Osječke ulice

Danas su ekipe tvrtke „Swietelsky“ d.o.o. iz Zagreba započele radove na rekonstrukciji Osječke ulice koji će, prema najavama, potrajati do 12. travnja. U tom periodu građani se neće moći koristiti spomenutom prometnicom, i to od križanja s Domjanićevom i Sportskom do Ulice Vladimira Nazora. Promet će biti dopušten isključivo vozilima gradilišta i stanarima koji neposredno žive u Osječkoj i neposrednim ulicama. 
Privremeni obilazni pravac odvijat će se Sportskom ulicom, Domjanićevom te Ulicom Vladimira Nazora.

 

 


Šesti ročkas Moto kluba Sveti Martin Dugo Selo i blagoslov motora

 

Nakon što su protekle dvije godine blagoslov motorista i rođendanski party članova Moto kluba Sveti Martin iz Dugog Sela redovito znale pratiti pahulje snijega, ove godine dogodila se „treća sreća“. Ljepše vrijeme jednostavno nisu mogli poželjeti. Sunčano i toplo, uz suhu cestu, učinilo je idealne uvjete za početak moto sezone, a Dugo Selo je bila destinacija u koje se slila kolona motorista iz najrazličitijih krajeva zemlje, a neki su potegnuli iz Slovenije, Austrije, BiH. Više od 500 motora okupilo se protekle subote, 29. ožujka, na misnom slavlju i blagoslovu motorista u Župnoj crkvi Svetog Martina kojeg je predvodio dugoselski župnik Slavko Kresonja. Nakon toga organiziran je doista impresivan defile motora ulicama grada do općine Rugvica gdje su se kod caffe bara „Ksena“ kratko okrijepili, da bi im po povratku u restoranu „Ribarska koliba“ organizatori osigurali besplatne porcije graha. Fešta za sve bajkere, kao i za sve građane Dugog Sela održana je u prostoru Doma kulture, ili bivšeg Doma HV-a gdje su uz ugostiteljsku ponudu sve zabavljali rock bendovi „The pulse“ i „Bitange“ te do ranih jutarnji sati odlični „Plagijat“ iz Slavonskog Broda. Ove godine evidentiralo se gotovo 90-tak klubova, kao i free ridera, što premašuje prošlogodišnji odaziv. A ovogodišnji će rođendanski party biti zapamćen i po nastupu ne samo egzotične plesačice, već i plesača, koji je doduše bio nešto sramežljiviji, no opet upečatljiv upravo zbog svoje neuobičajenosti u odnosu na slična okupljanja motorista. 
Organizacija 6. rođendana ostvarena je uz pokroviteljstvo TZ Dugo Selo i Grada Dugog Sela te brojnih sponzora i donatora.

 

 

 

Iva Grgić Ozimec


Komična opera Rita Gaetana Donizettija u dvorani 
Preporod u petak 4. travnja 2014.

 

Komična opera u jednom činu Rita Gaetana Donizettija bit će izvedena u dvorani Preporod u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo u petak 4. travnja 2014. u 20 sati. 
Opera je protkana privlačnim arijama, duetima i tercetima te govornim dijelovima s prepoznatljivom glazbom originalnog donizettijevskog stila. Priča je to o energičnoj i zločestoj ženi mirnog i poslušnog Beppea u čiji se život vraća prvi muž Gasparo za kojeg je mislila da se utopio u moru, a zapravo je pobjegao od nje. Ulogu Rite tumači sopranistica Lidija Horvat-Dunjko, tenor Nikša Radovanović glumi Beppea, a bariton Ronald Braus Gaspara. Glasovirska pratnja - Darijan Ivezić. Redatelj je Dinko Bogdanić.
Pozivamo vas na ovaj glazbeni događaj za koji nije potrebno kupiti ulaznice, već samo doći u naznačeno vrijeme i uživati u izvedbi kakva se rijetko događa u našem gradu. Gostovanje opere Rita ostvareno je u okviru programa "Glazbeni prsten Zagrebačke županije".