29. svibnja 2014. godine

 

Održana združena taktička vježba VZO Brckovljani

 

„Požar na krovištu OŠ Stjepan Radić, ozlijeđen domar“

 

S ciljem provedbe operativnog plana rada Vatrogasne zajednice općine Brckovljani za 2014. godinu jučer je kod Osnovne škole Stjepana Radića u Božjakovni održana združena taktička vježba VZO Brckovljani u kojoj su sudjelovala svih sedam vatrogasnih društava, kao i susjedno DVD Dugo Selo s jednim vozilom, kao ispomoć u organizaciji vježbe. Elaborat je izradio zapovjednik VZO Brckovljani Žarko Miškulin u suradnji sa zapovjednicima DVD-a koji pripadaju VZO Brckovljani, a osnovna taktička pretpostavka bilo je gašenje objekta osnovne škole s pratećim objektom (dvorana), gašenje požara otvorenog prostora trave i niskog raslinja uz školu te zbrinjavanje ozlijeđene osobe. 
Vježba je počela požarom na krovištu dvorane koja je u sklopu škole. S obzirom da se u tom trenutku odvija nastava u školi, nakon dojave Centru 112 o požaru – učenici, profesori i svi djelatnici škole se evakuiraju. Tada nastupaju vatrogasne ekipa vatrogasnih društava – Brckovljani, Hrebinec, Gračec te Lupoglav, Prečec, Stančić-Štakorovec, Tedrovec. U međuvremenu dolazi do ozljeđivanja domara škole kojeg zbrinjavaju ekipe Hitne medicinske pomoći dugoselskog Doma zdravlja, a zbog neispravnosti hidranta i skorog nestanka vode – angažira se susjedno DVD Dugo Selo koje uskače u pomoć s jednim navalnim vozilom. Cijela vježba odvijala se u suradnji i s ekipama Policijske postaje Dugo Selo koja ima zadatak regulirati promet kako bi se omogućio brži tok većeg broja vatrogasnih vozila. 
Na posljetku konstatirano je kako su svi sudionici u vježbi odlično i koordinirano odradili svoje zadatke i time pokazali spremnost u situacijama kod kombiniranog tipa požara.

 

 

 

I.G.O.


Finalna utakmica KUP-a Nogometno središte Dugo Selo - 4. lipnja

Sljedeće srijede, 4. lipnja, održat će se finalna utakmica KUP-a Nogometno središte Dugo Selo za 2014. godinu. Susret između ekipa NK Dugo Selo i NK Rugvica počet će u 18:00 sati, na stadionu NK Dugo Selo.


Zagrebačka županija otvorila natječaj za potporu udrugama za zaštitu okoliša i prirode

 

Zagrebačka županija u 2014. godini poduprijet će rad udruga koje se bave zaštitom okoliša i prirode s 250.000 kuna. Natječaj za prijavu programa i projekata otvoren je do 26. lipnja ove godine. Na natječaj se mogu javiti udruge koje imaju sjedište u Zagrebačkoj županiji te aktivno djeluju na njenom području, a upisane su u Registar udruga Republike Hrvatske kao udruge za zaštitu okoliša i prirode. Najmanji iznos financijske potpore koji se može odobriti po jednoj udruzi iznosi 5.000 kuna, a najveći 40.000 kuna. 
Prednost kod dobivanja financijske potpore imat će udruge koje će prijaviti programe i projekte usklađene s Programom zaštite okoliša Zagrebačke županije. Prioritet kod dobivanja sredstava imat će programi i projekti koji će provoditi aktivnosti na temu zaštite okoliša i održivog razvoja; te educirati i promicati životne stilove koji nastoje smanjiti količinu otpada (recikliranje, kompostiranje, odvojeno prikupljanje otpada). Također, prednost će imati projekti koji će uključivati škole i vrtiće u programe vezane uz ekologiju, zaštitu okoliša i održivi razvoj; projekti čišćenja divljih odlagališta otpada i uspostave mjera za sprečavanje njihovih ponovnih nastojanja te pilot-projekti potencijalno razvojnih modela održivog razvoja, energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije. 
Popunjeni obrazac za prijavu programa i projekata te potrebna dokumentacija dostavljaju se poštom na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, Ulica grada Vukovara 72/V kat, 10 000 Zagreb s naznakom „Prijava programa zaštite okoliša i prirode“, osobno na navedenoj adresi u pisarnici na 6. katu ili putem elektronske pošte na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Sve informacije o potrebnoj dokumentaciji i načinu podnošenja zahtjeva nalaze se na web stranicama Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr. 
Inače, na području Zagrebačke županije trenutno djeluje 60 udruga za zaštitu okoliša i prirode. S obzirom na interes iskazan proteklih godina te razinu kvalitete programa, i ove godine se očekuje realizacija brojnih kvalitetnih projekata, a Zagrebačka županija je ove godine izdvojila 50.000 kuna više za tu svrhu u odnosu na 2013 godinu. 
Iz Zagrebačke županije pozivaju sve zainteresirane udruge da se jave na natječaj do 26. lipnja 2014. godine.

 


Humanitarna nogometna utakmica


28. svibnja 2014. godine

SUH-ovci osvježili gradski biser – šetnicu Kontesin put

 

Vrlo živo i radno danas je ujutro bilo na šetnici Kontesin put gdje je oko četrdesetak članova dugoselske podružnice Sindikata umirovljenika Hrvatske sudjelovalo u redovnoj godišnjoj akciji uređenja ove šumske staze. Njihovi članovi počistili su stazu od otpada, kojeg je, primijetili su, manje nego prijašnjih godina; drvene klupice su učvršćene i popravljene, a lišće i suho granje pograbljano i očišćeno. Kako nam je kazao zamjenik predsjednika dugoselskog SUH-a Vinko Kašnar novi sloj kulira neće se navoziti s obzirom da je postojeći još uvijek u dobrom stanju. Ove sezone šetnje će biti ugodnije i zbog toga što su ekipe Hrvatskih šuma, u čijem je vlasništvu staza, uklonile šikaru s istočne strane, tako da na šetnicu prodire više danjeg svjetla, no i dalje u hladovini koja će šetače osvježavati u ljetnim mjesecima. Ovaj gradski biser koji proteže šumom od gradskog Perivoja grofa Drašković, uz nogometne sportske terene i Gradske sportsku dvoranu bio bi doista vrijedan da na žalost i dalje nije prisutan prizor na zapadnoj strani kanala uz šetnicu, gdje već godinama nekontrolirano i neodgovorno pojedinci bacaju komunalni otpad. Vjerujemo kako će se dogodine i to promijeniti. 
Nakon akcije koju je posjetio i pročelnik Gradskog odjela za društvene djelatnosti Veljko Bertak, vrijedni članovi SUH-a osvježili su se slatkim proizvodima koje su priredile članice, svježim kiflicama i domaćom orehnjačom, jer, tradicionalni ćevapi ove su godine preskočeni. Naime, članovi su se odrekli „gableca“ i planirane troškove uplatili na žiro račun Hrvatskog crvenog križa za pomoć poplavljenima u Slavoniji, čime je akcija dobila i humanitarnu notu.

 

 

 

I.G.O.


27. svibnja 2014. godine

Župan primio dugoselsku flautisticu Martu Sesar

 

Flautisticu Martu Sesar, gimnazijalku iz Dugog Sela koja je na 52. natjecanju učenika i studenata glazbe, u svojoj kategoriji, osvojila prvo mjesto te jedinu Hrvaticu koja je prošla audiciju i postala članom europskog Campus orkestra (orkestra mladih Europske unije), primio je prošli tjedan župan Stjepan Kožić. 
Čestitavši Marti na postignutim uspjesima, rekao je da su mladi ljudi, poput nje, na ponos i županiji i državi. 
- Unatoč gospodarskom stanju koje nije dobro, angažiramo se maksimalno koliko možemo kako bi mladima pružili primjerene uvjete školovanja. Za školstvo, gledajući ukupni proračun, izdvajamo najviše u državi. Na žalost, država nas sve manje prati, posebno u kapitalnoj gradnji - rekao je župan. 
Martinina majka, Vera Sesar, zahvalila je na dosadašnjoj podršci, rekavši da je Županija prepoznala Martin talent. - Puno ste pomogli našoj obitelji, vjerujem da je Marta svojim radom opravdala ono što je u nju uloženo - rekla je. 
Marta je županijska stipendistica, odlična učenica 10. gimnazije "Ivan Supek" i, u klasi profesorice Vesne Hajdin, Glazbene škole Blagoja Berse. 
- Svirati sam počela u četvrtom razredu osnovne škole, potaknula me učiteljica. Zavoljela sam flautu, to je danas moja velika ljubav. Ništa bez flaute! Ona je stalno u mojim mislima, od jutra do navečer. U njoj uživam, a roditelji i profesorica me u tome podržavaju. Oni su moj vjetar u leđa - ispričala je Marta, koju ovo ljeto, kao članicu Campus orkestra, čeka sviranje u europskim gradovima te pohađanje radionica i seminara EUYO Summer Toura 2014. Na audiciji za članove ovoga orkestra, pred međunarodnim glazbenim stručnjacima, bila je zajedno s jednim od profesorom iz svoje škole. Ona je prošla, a on - nije! - Sa svojih 16 godina 'upasti' u ovaj orkestar, to je ogroman uspjeh! - ponosna je Marta.

 

izvor www.zagrebacka-zupanija.hr


Iz općine Brckovljani jutros krenuli kamioni i šleper pomoć za Gunju

Kao pomoć stanovnicima u poplavljenim područjima Slavonije danas je iz općine Brckovljani na put do Gunje krenuo šleper hrane za stoku i kamioni nužne opreme i materijala. Kako nam je kazao načelnik Općine Brckovljani Željko Funtek, nakon kontakta s načelnikom Općine Gunja Hrvojem Lucićem i saznanja o potrebitim stvarima iz prve ruke, krenulo se u prikupljanje pomoći. Akciji su se odazvali poljoprivrednici, gospodarstvenici i obrtnici s područja općine Brckovljani, kao i Župni ured Župe sv. Brdsko uz financijsko sudjelovanje Općine Brckovljani. Prikupljen je šleper rolo sijena i 6 do 7 tona žitarica - od kukuruza, pšenice, tritikale, ječma, zobi, šrota do stočnog brašna, a za što hitniju prehranu preživjele stoke. Prema naputku Hrvatskog Crvenog križa prikupljene su i stvari potrebne stanovnicima i angažiranim ekipama na terenu koji rade na spašavanju stoke i životinja, kao i na poslovima čišćenja i krčenja poplavljenih kuća. Radi se o 100 lopata, 20 tački, 50 pari čizama, 30 radnih odijela, 100 pari gumenih rukavica, 100 kapa, zatim prikupljene su i štihače, baterijske lampe, sredstva protiv komaraca, sredstva za dezinfekciju ruku, kozmetički pribor, voda, dok je sav sanitetski materijal omogućila Ljekarna "Trnski".

I.G.O.

 

Koncert učenika Glazbene škole u subotu 31. svibnja

Poštovani,

 

iznimna nam je čast pozvati Vas na koncert učenika Glazbene škole ,,Dugo Selo", koji će se održati u subotu, 31. svibnja 2014. godine, u dvorani Preporod, s početkom u 19 sati. 
Svoje umijeće sviranja pokazati će Vam učenici naše škole koji će sudjelovati na Međunarodnom glazbenom natjecanju u Beču i Svjetskom folklornom prvenstvu u Bugarskoj.
Od 3. do 9. srpnja 2013. godine učenici Glazbne škole ,,Dugo Selo" nastupili su naEuropskom folklornom prvenstvu u Bugarskoj i osvojili 1. mjesto i naslov Europskog prvaka (European Champion of the European Championship of Folkore 2013) te zlatnu medalju za orkestar, Grand prix natjecanja ,,Golden Orpheus" te naslov ,,Laureat" cijelog natjecanja. Isto tako učenica glazbene škole Diana Remenar dobila je za svoje nastupe specijalnu nagradu natjecateljske komisije. 
Nakon izvrsnih nastupa, učenici dugoselske glazbene škole dobili su i službeni poziv organizatora na Svjetsko folklorno prvenstvo (World Championship of Folkolore) koje će se održati 2014. godine.

 

PROGRAM

Tamburaški kvartet (Jan Orešić, Luka Ivezić, Diana Remenar, Stjepan Klarić)
Z. Dvoržak: ,,Peppi csardas" 
Voditelji: prof. Dario Cebić; Klavirska pratnja: prof. Lana Zlatar-Pravica 
Filip Novački, kontrabas J. Novosel: ,,Capriccio za kontrabas i glasovir br. 3" 
Voditelji: prof. Dario Cebić, kontrabas; Klavirska pratnja: prof. Lana Zlatar-Pravica

Marija Grlić, flauta G. Tihomirov: ,,Mala koračnica"
Voditelji: prof. Dora Weiss; Klavirska pratnja: prof. Lana Zlatar-Pravica

Kvartet kontrabasa (Filip Novački, Carlo Antonio Fanizzi, Davor Dakić, Filip Orešić) 
A. Grečanjinov: ,,Burleska" 
Voditelj: prof. Dario Cebić; Klavirska pratnja: prof. Lana Zlatar-Pravica

Filip Novački, kontrabas i Mateo Sović, violina E. Baklanova,,Romanca" 
Voditelji: prof. Dario Cebić, kontrabas i prof. Vedran Kojić, violina; Klavirska pratnja: prof. Lana Zlatar-Pravica 
Ana Lisičak, klavir L. v. Beethoven: ,,Sonata, 3. stavak, op. 31"

Tamburaški orkestar Glazbene škole Dugo Selo

1 Bunjevački poturi (Romansa - Gajdaško kolo - Čardaš) 
2 Čardaš u e-molu

Voditelj: prof. Dario Cebić

Prilog: Informacije o upisima u 1. razred osnovnog glazbenog obrazovanja za šk.god. 2014./2015

 


DANI OTVORENIH VRATA POU DUGO SELO


Najava III. županijske tamburaške smotre

U nedjelju 8.lipnja u dvorani "Preporod" Dugo Selo održati će se III. Županijska smotra tamburaških orkestara i sastava Zagrebačke županije. Na Smotri će sudjelovali županijski amaterski tamburaški orkestri koji se natječu s programom koncertantne glazbe autorskih skladbi hrvatskih skladatelja, dok ce tamburaški sastavi nastupiti s koncertantnom skladbom hrvatskog autora inspiriranom hrvatskim folklorom. Smotra će dati prikaz dostignuća i najvrednijih ostvarenja amaterskih tamburaških orkestara i sastava, razviti kritički odnos prema glazbenim vrijednostima, stimulirati glazbeno stvaralaštva i amaterski rada uopće te međusobno upoznavanje i socijalnu koheziju. Svi sudionici primit će Priznanje ZKUU Zagrebačke županije za sudjelovanje na Smotri, a prema odluci Selektora maestra Siniše Leopolda najuspješniji tamburaški orkestar i sastav predstavljati će Zagrebačku županiju na 21. Susretu hrvatskih tamburaških orkestara i sastava u Dugom Selu 4. i 5.listopada ove godine. Ulaz je besplatan.


HUMANITARNI KONCERT KUD-a PREPOROD 1.LIPNJA

Koncert folklornog ansambla, ženske vokalne skupine Koledarica i tamburaškog sastava KUD-a "PREPOROD" održat će se u nedjelju 1.lipnja s početkom u 20.00 sati. Na programu će biti prikazane koreografije Usore, Podravine, Sesvetskog prigorja, Posavine, Međimurja, Zagorja, poskočica Linđo , brojna tamburaška intermezza i izvorne folklorne pjesme. Dođite i uživajte u bogatstvu prikaza hrvatske folklorne baštine. Ulaz je 30 kn, a sredstva će se prikupljati u humanitarne svrhe za liječenje.


Koncert najmlađih Preporodaša imao i humanitarnu notu

 

U dvorani KUD-a "Preporod" održan je 24.svibnja bogat glazbeno -scenski program. Koncert dječjih folklornih skupina i nastup dječje glumačke družine dobio je i humanitarnu notu - prikupljena sredstva od 4.689 kuna uplaćena su na žiro račun Hrvatskog crvenog križa za stradale u poplavama. Najmlađi članovi KUD-a "Preporod" za sve prisutne pripremili su raznovrstan program pa su se na njemu mogle vidjeti i čuti brojne pjesme i plesovi iz različitih krajeva Hrvatske, od Slavonije, Bilogore, Međimurja pa do Zagorja. Mnogobrojnu publiku su najviše oduševili oni najmanji, članovi Folklornih igraonica koji su izveli plesove i pjesme Slavonije , Zagorja i Međimurja. Za izvedbu su dobili gromoglasni pljesak te na taj način obradovali svoje majke, tate, bake , djedove i ostale prijatelje dječjeg folklora, kojima je koncert i posvećen. Mlada dječja glumačka družina do suza je nasmijala dvoranu izvođenjem kratkih scenskih prikaza svakodnevnih situacija mladih prožetih konfliktima odrastanja, školovanja, ljubavi i drugih životnih situacija. Nakon ovoga, ljubitelje folklora očekuje na istom mjestu još jedan koncert humanitarnog karaktera za jednog sugrađanina. Nastupit će folklorni ansambl, ženske vokalne skupine Koledarica i TS KUD-a "Preprod" koji će se održati 1. lipnja u 20 sati.

 

 

 

AMŠ


Zagrebačka županija - 3,2 milijuna kuna bespovratnih potpora za razvoj poduzetništva

 

Zagrebačka županija raspisala je javni natječaj vrijedan 3,2 milijuna kuna za dodjelu bespovratnih potpora za poticanje razvoja malog i srednjeg poduzetništva u 2014. godini. Natječaj za navedena sredstva otvoren je do 1. srpnja ove godine, a prijaviti se mogu isključivo trgovačka društva i obrti koji imaju sjedište na području Zagrebačke županije te koji prijavljuju projekt koji se realizira na području Zagrebačke županije. 
Subvencije će se dodjeljivati za početak poslovanja poduzetnika, za žene poduzetnice, za uvođenje normi i sustava upravljanja kvalitetom, dok će se kapitalne pomoći dodjeljivati za povećanje konkurentnosti za proizvodne i za neproizvodne djelatnosti. 
Iz Zagrebačke županije pozivaju sve zainteresirane da se jave na natječaj najkasnije do 1. srpnja 2014. godine. Tekst natječaja, upute za prijavitelje i obrasci zahtjeva nalaze se na web-stranici Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr pod rubrikom Natječaji i javni pozivi, a više informacija može se dobiti na broju telefona 01/6009-457 i 01/6009-488 ili na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Podnositelj više prijava istovjetnu dokumentaciju prilaže samo uz jednu prijavu, a u ostalima navodi uz koju je prijavu predana dokumentacija. 
Popunjeni obrasci te potrebna dokumentacija dostavljaju se na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za gospodarstvo, Ulica grada Vukovara 72/V kat, P.P. 974, 10001 Zagreb ili osobno na navedenoj adresi u pisarnici na 6. katu.

 


POZIV OSOBAMA KOJE SE BRINU ZA IZMJEŠTENU STOKU IZ POPLAVOM UGROŽENIH PODRUČJA I VLASNICIMA IZMJEŠTENE STOKE KOJI SU ŽIVOTINJE SMJESTILI U VLASTITOJ ORGANIZACIJI

Ministarstvo poljoprivrede, Savjetodavna služba i Hrvatska poljoprivredna agencija uspostavili su sustav dopremanja stočne hrane do objekata koji su prihvatili stoku sa poplavom ugroženih područja. Do danas je locirano više od 150 takvih objekata/farmi. 
Obzirom da postoji mogućnost da pojedini takvi objekti još uvijek nisu registrirani ovim putem molimo

SVE OSOBE KOJE SU PRIHVATILE IZMJEŠTENU STOKU IZ POPLAVOM UGROŽENIH PODRUČJA ILI VLASNIKE IZMJEŠTENE STOKE KOJI SU ŽIVOTINJE SMJESTILI U VLASTITOJ ORGANIZACIJI

da se jave na brojeve telefona:

032/862-804 
091/4882-843

radi organizacije dostave stočne hrane i veterinarskog pregleda izmještenih životinja.


26. svibnja 2014. godine

EU IZBORI - HDZ-ova lista osvojila 6 mandata, Kukuriku koalicija 4 te OraH 1 mandat

 

Po potpunim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva na jučer provedenim izborima za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske lista HDZ, HSS, HSP-AS, BUZ, ZDS, HDS dobila je 381.844 glasova ili 41,42 posto, lista SDP, HNS, IDS, HSU 275.904 ili 29,93 posto, OraH 86.806 ili 9,42 posto dok je Savez za Hrvatsku dobio 63.437 glasova ili 6,88 posto. Ostatak glasova podijelile su ostale koalicije i stranke. Na izborima je, od 3.767.343 broja birača, glasalo 950.980 birača ili 25,24 posto, a postotak važećih listića je 96,94 posto. 
Prema ovim rezultatima HDZ-ova lista osvaja šest mandata, Kukuriku koalicija ima četiri mandata, ORaH jedan, a Savez za Hrvatsku ostaje bez mandata. Tako će u EU parlamentu iz HDZ-ove koalicije biti Ruža Tomašić koja je dobila najveću potporu, Andrej Plenković, Marijana Petir, Dubravka Šuica, Ivana Maletić i Davor Ivo Stier. Uvjerljivo najviše glasova na listi SDP-ove koalicije osvojio je Tonino Picula, zatim Neven Mimica, pa Biljana Borzan i Jozo Radoš. Mimicu koji ide u Europsku komisiju, zamijenit će Ivan Jakovčić. Umjesto Mirele Holy u EU parlamentu sjedit će Davor Škrlec.

 

Dugo Selo - pobjeda HDZ-ove koalicije, Ruži Tomašić najveći broj glasova

 

Od 15.659 birača obrađenih na biračkim mjestima, glasovanju je pristupilo 3.038 birača, glasovalo je 3.037 birača ili 19,39 posto. Broj važećih listića je 2.964 ili 97,60 posto. Pobjedu je odnijela lista HDZ, HSS, HSP-AS, BUZ, ZDS, HDS koja je dobila 1.357 glasova ili 45,78 posto. Druga je koalicija SDP, HNS, IDS, HSU sa 681 glasom ili 22,98 posto. Savez za Hrvatsku (HDSSB, ABH, A-HSS, HRAST, HSP, HZ, OS, ZZH) je treći s 301 glasom ili 10,16 posto. Za četvrti ORaH je glasao 291 Dugoselac ili 9,82 posto. 
Kao i na državnoj razini, najviše preferencijalnih glasova dobili su Ruža Tomašić (HSP-AS), za nju je glasalo 465 građana te kandidat Kukuriku koalicije Tonino Picula (SDP) sa 408 glasova. Andrej Plenković (HDZ) dobio je 219 glasova, Marijana Petir (HSS) 195 glasova, Davor Ivo Stier (HDZ) 109 glasova, Dubravka Šuica (HDZ) 34 glasa, Ivana Maletić (HDZ) 19 glasova. 
Neven Mimica (SDP) dobio je 71 glas, Biljana Borzan (SDP) 27 glasa Jozo Radoš (HNS) 25 glasa. Nositeljica OraH-ove liste Mirela Holy osvojila je 170 glasova. 
Bez mandata u EU parlamentu ostao je Savez za Hrvatsku, a njihov nositelj liste Milan Kujundžić dobio je 92 dugoselska glasa.

 

Rugvica - najveći broj glasova HDZ-ovoj listi, a preferencijalnih kandidatu Kukuriku koalicije Toninu Piculi

U Rugvici je, od 6.924 birača, glasovalo 1.361 ili 19,66 posto njih. Važećih listića je 1.311 ili 96,33 posto. I ovdje je pobijedila HDZ-ova lista sa 607 glasova ili 46,30 posto, druga je Kukuriku koalicija s 314 glasova ili 23,95 posto, a na trećem mjestu je OraH za čiju je listu glasao 131 Rugvičan ili 9,99 posto. 
Najveći broj glasova na HDZ-ovoj listi, ukupno 188, dobila je Ruža Tomašić (HSP-AS), Marijana Petir (HSS) 143, Davor Ivo Stier (HDZ) 73 glasa, Andrej Plenković (HDZ) 64 glasa, Dubravka Šuica (HDZ) 15 glasa, Ivana Maletić (HDZ) 3 glasa. 
Najviše preferencijalnih glasova, 193, u Rugvici je dobio Tonino Picula (SDP). Piculu po broju glasova slijede Jozo Radoš (HNS) s 25 glasa, Nevenu Mimici (SDP) pripalo je 20 glasova, Biljani Borzan (SDP) 5 glasova. 
Mirela Holy (OraH) Rugvičani dobila je 83 glasa. Savez za Hrvatsku rugvički su glasači stavili na četvrto mjesto s osvojenih 106 glasova ili 8,09 posto.

Brckovljani - prva HDZ-ova koalicija, Marijani Petir najviše glasova

Na birališta je jučer, od 5.730 birača s pravom glasa, izašlo 1.151 ili 20,06 posto, važećih listića je 1.116 ili 96,96 posto. Najveći broj glasova, ukupno 466 ili 41,76 posto, dobila je HDZ-ova koalicija. Slijedi SDP s partnerima s 260 glasova ili 20,61 posto, OraH je dobio 114 glasova ili 10,22 posto. Najviše preferencijalnih glasova Brckovljanci su dali Marijani Petir (HSS), broj ispred njenog imena zaokružilo je 130 birača. Na HDZ-ovoj listi slijedi je Ruža Tomašić (HSP-AS) koja je dobila 127 glasova, Andrej Plenković (HDZ) dobio je 54 glasa, Davor Stier (HDZ) 33 glasa, Dubravka Šuica (HDZ) 16 glasa, Ivana Maletić (HDZ) 8 glasova. 
Kukuriku koaliciju predvodi Tonino Picula (SDP) s 111 glasova, za Nevena Mimicu (SDP) glasalo je 30 birača, Biljana Borzan (SDP) dobila je 8 glasova, za Jozu Radoša (HNS) bila su 2 birača. Za nositeljicu ORaH-ove liste Mirelu Holy glasao je 71 birač. Savez za Hrvatsku osvojio je 95 glasova ili 8,51 posto, a laburisti su dobili 87 glasova ili 7,80 posto.

AMŠ


Uskoro prijava 100 milijuna eura vrijednog projekta na EU fond

 

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, predstavnici četiriju županijskih gradova (Dugo Selo, Vrbovec, Ivanić-Grad, Sveti Ivan Zelina) i deset općina (Brckovljani, Rugvica, Kloštar Ivanić, Križ, Dubrava, Farkaševac, Gradec, Preseka, Rakovec, Bedenica) potpisali su Pismo namjere o suradnji na provedbi projekta "Regionalni vodoopskrbni sustav - Zagreb istok". Prijava projekta na kohezijski fond EU očekuje se početkom srpnja, a spomenuto Pismo namjere, neophodno je za kompletiranje aplikacije. 
"Ovim pismom Zagrebačka županija i 14 jedinca lokalne samouprave iskazuju zajednički interes i preuzimaju obvezu pripreme i provedbe projekta" - istaknuo je župan Kožić. "Ukupna vrijednost projekta "RVS - Zagreb istok" iznosi oko 100 milijuna eura, a prijavom na Kohezijske fondove očekuje se povrat oko 70 posto uloženih sredstava - pojasnio je župan naglasivši kako će se realizacijom projekta osigurati voda za 29 posto stanovništva u istočnom dijelu Zagrebačke županije koji trenutno nemaju mogućnost priključka na vodoopskrbnu mrežu. 
Prema riječima Andrina Petkovića iz Hrvatskih voda, za nekoliko dana biti će gotova i Studija izvodljivosti te prijedlog aplikacije projekta koji se prvo šalju na pregled JASPERSU*, a nakon njihovog odobrenja slijedi prijava na Kohezijski fond i to početkom srpnja ove godine. 
Studija izvodljivosti predviđa gradnju: Vodocrpilišta Kosnica kapaciteta 900 l/s, osnovnog dobavnog sustava u kojem će se graditi 26.474 m cjevovoda te zahvate na vodoopskrbnim sustavima Vrbovca, Sv. Ivana Zeline, Ivanić-Grada i Dugog Sela. Vodoopskrbni sustav Vrbovec predviđa rekonstrukciju 9.250 m i izgradnju 226.704 m vodovodne mreže, 4 vodotornja, 5 novih pre/crpnih stanica te rekonstrukciju jedne. Vodoopskrbni sustav Sv. Ivan Zelina predviđa rekonstrukciju 5.353 m te izgradnju 64.209 m vodovodne mreže, 6 hidrostanica i 1 pre/crpnu stanicu. Vodoopskrbni sustav Ivanić-Grad predviđa rekonstrukciju 43.927 m i izgradnju 2.709 m vodovodne mreže te 1 pre/crpnu stanicu. Vodoopskrbi sustav Dugo Selo predviđa rekonstrukciju 40.604 m i izgradnju 7.932 m vodovodne mreže te 2 pre/crpne stanice. Ukupno će se izgraditi i rekonstruirati oko 500 km cjevovoda. 
Načelnica općine Rakovec Brankica Benc istaknula je kako bi, s obzirom na proračunska sredstva, gradnja vodovoda u malim općinama bila nemoguća bez ovakvog projekta dok je gradonačelnik Vrbovca Vladimir Bregović projekt nazvao "stoljetnim" te je izrazio nadu da će biti realiziran do 2018. godine kako je i planirano.

 


Kadeti BK " Dugo Selo" osvojili Pakrac

Nakon obilnih poplava u našoj državi koje su obuhvatile i Pakrac, XCO Cup Hrvatske koji se je trebao održati 18. svibnja bio je odgođen za 25. svibnja. Unatoč promjenjivoj prognozi vremena, dočekao nas je lijep i sunčan dan u Pakracu, gdje su domaćini unatoč svim problemima uspjeli organizirati kako i pristoji natjecanju na nivou države, odličnu utrku u brdskom biciklizmu koja se je sastojala od ukupno oko 70 posto uspona i puno opasnih spusteva, što je kod natjecatelja zahtjevalo vrhunsku fizičku pripremljenost. No naši biciklisti su i na to bili spremni, pa je tako u kategoriji U-13 Andrej Žgalin završio na 5.mjestu kao i njegov klupski kolega Dominik Dubravčić u kategoriji "Hoby", dok u kategoriji U-19 naš Tomislav Vukadin završava kao 6. junior. Najveći uspjeh postižu naši kadeti, pa tako Andjelko Beljan osvaja 3. mjesto čime nakon tri odvožene utrke u ukupnom poretku kupa ostaje na 3. mjestu, dok naš Matej Žgalin unatoč padu i krvavom koljenu koje je zadobio u prvom krugu same utrke, osvaja 1. mjesto i tome uvjerljivo ostaje vodeći kadet Hrvatske čime pokazuje očekivanu dominaciju. 
No, nažalost sve ne može biti tako bajno, jer na navedenoj utrci je stradao s ozljedama glave i lica naš ponajbolji junior Marin Zorko član BK Keindl sporta, ali prema provjerenim informacijama njegovo se stanje poboljšava i te mu želimo što brži oporavak. 
Naši biciklisti nastavljaju s natjecanjima u kupu Hrvatske 15.06.2014. god. u Samoboru gdje se ujedno vozi i utrka UCI C-1 Svijetskog kupa pa stoga dragi naši sugrađani dođite na start u samom centru Samobora, podržati naše dečke gdje uz poznate samoborske kremšnite nećete požalit na dolasku, a mi ćemo se potruditi da se na takvoj utrci Vama odužimo barem jednim postoljem!

Dalibor Žgalin


Matej Murat i Luka Martinek u kvalifikacijama za U-21 seniorsku konkurenciju

Od srijede 21. do subote 24. svibnja u Zagrebu je odigrano Međunarodno prvenstvo Hrvatske u stolnom tenisu ZAGREB OPEN 2014. Na turniru je ove godine nastupilo 214 igračica i igrača iz 35 zemalja. Izuzetnu priliku dobila su i dva naša mlada igrača Matej Murat i Luka Martinek koji su pozvani da nastupe na ovom turniru i to u kategoriji U - 21 i seniorskoj konkurenciji. Oba naša igrača nisu uspjela proći kvalifikacije za glavni ždrijeb, ali i sam nastup na ovako jakom turniru za njih dvojicu je veliko pozitivno iskustvo.


Ministarstvo poljoprivrede je u suradnji s Ministarstvom zdravlja izradilo Plan mjera na ugroženim i rubnim područjima u svrhu zaštite i kontrole zdravlja ljudi i životinja

Plan se provodi koordinirano s Općim planom sanacije poplavljenih područja. 
Plan mjera prije povratka životinja: 
Aktivnosti prije povlačenja vode provode se na ugroženim područjima, na rubnim područjima i područjima gdje se nalaze privremeno smještene životinje: 
- Zbrinjavanje živih životinja 
- Zbrinjavanje lešina životinja (organizirano neškodljivo uništavanje) 
- Deratizacija naseljima koja graniče s poplavljenim područjima, zbog migracije glodavaca sa poplavljenih na nepoplavljena područja. 
- Označavanje i cijepljenje svih premještenih/udomljenih pasa za koje nisu dostupni identifikacijski podaci te utvrđivanje podataka o vlasnicima predmetnih životinja. 
Aktivnosti: Nakon povlačenja vode s poplavnih područja 
- Čišćenje, pranje i dezinfekcija štala i popratnih objekata za spremanje hrane za životinje, jame gnojnice 
- Čišćenje, pranje i dezinfekcija vodoopskrbnih objekata 
- Deratizacija 
- Osposobljavanje objekata/nastambi za prihvat životinja 
Plan mjera nakon povratka životinja: 
- Nadziranje zdravlja životinja i provođenje ciljanih mjera u svrhu zaštite zdravlja životinja i javnog zdravlja 
- Deratizacija (kontinuirano) 
Cijeli dokument dostupan je ovdje.


Ministarstvo osiguralo dovoljne količine hrane za spašene životinje

Ministarstvo poljoprivrede osiguralo je dovoljne količine hrane za ishranu životinja sa poplavljenih područja za idućih nekoliko dana. Slijedećeg tjedna Ministarstvo će sklopiti dodatne ugovore sa proizvođačima stočne hrane za daljnju isporuku stočne hrane do okončanja trenutnog stanja.


POZIV SVIM VETERINARIMA, VETERINARSKIM TEHNIČARIMA, STUDENTIMA VETERINARSKE MEDICINE I OSTALIM ZAINTERESIRANIM VOLONTERIMA ZA RAD U VETERINARSKOJ SLUŽBI

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede ovim putem poziva sve osobe veterinarske struke, studente veterinarske medicine te ostale zainteresirane osobe koje žele volonterski sudjelovati u radu Novog županijskog kriznog stožera Vukovarsko-srijemske županije naročito kao pomoć u radu veterinarska službe na poplavljenom području, da se jave u krizni stožer Vukovarsko-srijemske županije, veterinarskom inspektoru na niže navedeni kontakt, koji će ovisno o stručnoj spremi volontera i potrebama na terenu, organizirati rad. 
Kontakt: Novi županijski krizni stožer Vukovarsko-srijemske županije 
Nada Ćaleta, dr.vet.med., viši veterinarski inspektor Ministarstva poljoprivrede 
mobitel: 099/815-6373, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 
dr.sc. Mijo Fury, dr.med.vet. 
mobitel: 098/217-103, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


25. svibnja 2014. godine

 

 

OBAVIJEST
Crveni križ treba volontere za Županju

Pozivamo sve volontere koji su spremni u smjenama od po 4 dana ići na ispomoć u Županju, da se u ponedjeljak 26. svibnja ujutro jave u Crveni križ Dugo Selo, Osječka 3. 
Radi se o radu na terenu ili u skladištima. Prijevoz, spavanje i prehrana osigurani u našim centrima. 
Mlade snage su dobrodošle.


23. svibnja 2014. godine

U prodaji novi broj Dugoselske kronike

 

„Građani pokazali veliku solidarnost“ – jedan je od glavnih naslova novog broja Dugoselske kronike. U tijeku su akcije prikupljanja pomoći za stradale u poplavi, a na području grada Dugog Sela, općine Brckovljani, Rugvica sudjeluju svi. Nova Kronika donosi reportažu o uspjehu Glazbene skupine „Zvjezdani putovi“ OŠ Ivan Berković u Sanremu. Uspješne su bile rukometašice i rukometaši kadetski prvaci Hrvatske. U novom broju donosimo priloge o obilježavanju vatrogasnog blagdana Svetog Florijana, kao i o proslavi 80. godišnjice DVD-a Ostrna. Održana izlučna smotra koreografiranog i izvornog folklora grada Dugog Sela, te općina Rugvica i Brckovljani „Za Majčin dan“. Održana je i 2. Smotra folklora u organizaciji KUD-a „Zov zavičaja“ Rugvica. KUD „Posavka“ iz Oborova proslavio je 40. Godina rada i postojanja. U organizaciji POU Dugo Selo održan koncert Klinaca s Ribnjaka, a održane su i izložbe „Eko Tila reciklira“, izložba fotografija „Biljka“, predstave „Keko eko“, Noć knjige i još puno toga. Novi 578. broj možete pronaći na standardnim prodajnim mjestima.

 


Dugoselski Savjet mladih sredstva za projekt "Mladi za mlade u potrebi" donirat će za stradale u poplavama

 

Savjet mladih Grada Dugog Sela uplatit će sredstva predviđena za projekt "Mladi za mlade u potrebi" na žiro račun Crvenog križa za stradale u poplavama, odlučeno je na danas održanoj 8. sjednici. Radi se o iznosu od 10.000 kuna. Taj projekt, i inače humanitarnog karaktera, ovako će se realizirati na najbolji mogući način, rečeno je na sastanku kojem je nazočio i pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Veljko Bertak. Na dnevnom redu bilo je i izvješće o projektu "Vozi duže, a ne brže" koji je uspješno održan početkom svibnja u organizaciji Savjeta, Grada i Street style team-a. Na drugom po redu "Street style show 6" u tuniranju se natjecalo četrdesetak vlasnika automobila te sedam motociklista. Za oko 400 posjetitelja, osim zabavnog priređen je i edukativni sadržaj - dugoselski Crveni križ je, u insceniranoj prometnoj nezgodi, prezentirao kako pružiti prvu pomoć unesrećenom. U programu su još sudjelovali Db team Zagreb" te Armwrestling klub "Trojanci". I dok je ovaj projekt bio uspješan, najavljivani "Ja sam za ples" nije proveden zbog, kako je kazao te odgovornost preuzeo predsjednik Savjeta Danijel Bebek, organizacijskih poteškoća. U nastavku sastanka razgovaralo se i o budućim projektima koje će članovi pokušati realizirati do kraja ovog saziva odnosno do rujna mjeseca. Postoji mogućnost organiziranja humanitarnog koncerta za stradale u poplavama, a u Programu za 2014. su lipanjski "Pokreni se" namijenjen djeci koji bi uključivao terapijsko jahanje, "Dani kreativnosti i sporta" te ljetne trodnevne "Glazbene večeri".

 

AMŠ


Potrebna stočna hrana

Dugoselski Crveni križ donosi nove informacije o potrebnim stvarima za nastradale u poplavama. Uz zamolbu građanima da više ne donose odjeću i obuću, Crveni križ moli da se kod donacije naglasak stavi na prikupljanje sljedećeg: 
- tanjuri za jednokratnu upotrebu i pribor za jelo 
- ručnici 
- deterdženti za rublje 
- sredstva za čišćenje i dezinfekciju 
- baterijske lampe i ulošci za njih 
- zaštitne maske 
- sprejevi protiv komaraca 
- metle 
- četke 
- gumene čizme 
- gumene rukavice, 
- kante 
- radničke rukavice 
- razni alat 
- PLINSKA KUHALA 
Zahvaljuju se svima na izuzetnom odazivu, kako u donacijama, tako i u prijavama za volontiranje. I nadalje pozivaju sve koji su u mogućnosti i imaju dobre volje da kao volonteri u narednim tjednima idu u ispomoć na poplavljena područja, da se prijave u Crveni križ Dugo Selo, Osječka 3. 
Ujedno, Crveni križ poziva sve koji žele donirati stočnu hranu ili hranu i potrepštine za kućne ljubimce, da se također jave u Crveni križ, pošto se ovu vrstu donacija koordiniramo preko Ministarstva poljoprivrede i Odjela za poljoprivredu Vukovarsko Srijemske županije.


22. svibnja 2014. godine

 

Svečani prijem Briljantinovaca kod gradonačelnika Dugog Sela

 

Najavljena pobjednička izvedba Briljantina s humanitarnim predznakom

 

Nakon nedavnog briljantnog uspjeha na međunarodnom Festivalu školske kreativnosti u Sanremu i osvajanja glavne nagrade – statue „Srebrnog dupina“ ekipa glazbeno-kreativne skupine "Zvjezdani putevi" iz Osnovne škole Ivana Benkovića danas je nazočila svečanom prijemu kod gradonačelnika Dugog Sela Stipe Velića, njegovog zamjenika Vlade Kruhaka i pročelnika za društvene djelatnosti Veljka Bertaka. U Gradskoj vijećnici okupila se pobjednička ekipa sastavljena od 22 učenice i učenika na čelu s nositeljicama projekta Sandrom Frančišković, prof. mentor, zaduženom za glazbenu izvedbu, Željkom Vlainić, prof., zaduženom za dramsku izvedbu, Ines Kereš, dipl.uč., zaduženom za plesnu izvedbu, Mirjanom Pavlić, dipl.uč., zaduženom za kostimografiju, Martinom Gracin, prof., zaduženom za scenografiju i Gabrielom Golubić, prof., suradnicom projekta. 
„Čestitam od srca svima uključenima u ovaj projekt i pritom izražavam ponos i zadovoljstvo što ste Dugo Selo predstavili u najboljem svjetlu“, poručio je ovom prilikom gradonačelnik Velić, dodajući kako su dugoselski kreativci ispunili sva očekivanja – i više od toga. Gradonačelnik je predložio skoru izvedbu pobjedničkog mjuzikla koja bi imala humanitarni karakter. Naime, sav prihod dobiven prodajom karata bit će doniran za potrebe stanovništva u poplavljenim područjima Hrvatske, što su Briljantinci rado prihvatili. „To će biti doprinos od vas i od grada za najpotrebitije građane naše zemlje“, poručio je gradonačelnik. Zamjenik gradonačelnika Vlado Kruhak također je izrazio čestitke i pohvale učenicima i cijeloj školi, profesorskom kadru. „Divim se vašem entuzijazmu u radu i nadam se kako će te istim koracima nastaviti i dalje“, navodi dogradonačelnik Kruhak. U ime skupine „Zvjezdani putevi“ Sandra Frančišković zahvalila se na financijskoj pomoći Grada, kao i cjelokupnoj podršci prilikom priprema za put do Sanrema. O svojim dojmovima s finala predstavnike Grada nasmijao je i razveselio član skupine Matej Brus kazavši „Konkurencija je bila teška, nije bilo lako - ali tko nama može odoliti?!“ Dok je učiteljica Mirjana Pavlić napomenula kako je ova ekipa motivirala mlađe generacije da se sljedeće godine kandidiraju na audiciji istaknuvši kako osim pobjede sve njih sada vežu gotovo obiteljske veze. Nakon uručivanja prigodnih buketa i malih darova uslijedilo je neformalno druženje s našim najmlađim dugoselskim ambasadorima kulture.

 

 

 

Iva Grgić Ozimec


Gradonačelnik Stipo Velić replicirao vijećniku Nenadu Sedlaru:

 

Ubrzo nakon održane tiskovne konferencije gradskog vijećnika Nenada Sedlara uslijedio je odgovor gradonačelnika Grada Dugog Sela Stipe Velića kojeg je Sedlar pozvao na ostavku. 
Velić ističe da ako vijećnik Sedlar ima saznanja o nezakonitostima i nepravilnostima u radu gradske uprave i gradonačelnika njegovo je pravo i dužnost to prijaviti nadležnim institucijama. No, dodaje Velić, kako smo se do sada već više puta uvjerili u vjerodostojnost njegovih izjava i pouzdanost njegovih izvora, mogu slobodno reći da su Sedlarove tiskovne konferencije obična naklapanja i privlačenje pažnje. Bilo bi puno bolje za gospodina Sedlara, ali i za građane Dugog Sela, kaže Velić, da medijski prostor puni svojim predanim i poštenim radom i da kao gradski vijećnik doprinosi razvoju svojega grada. 
Osim toga, nastavlja Velić, vijećnik Sedlar bi trebao znati da zakonitost rada Grada svake godine provjerava državna revizija koja radi na temelju provjere dokumenata, a ne seoskih naklapanja. Velić se stoga pita da li Sedlar sumnja i u rad državne revizije? 
Gradonačelnik Velić dalje ističe da se ne osjeća osobno odgovornim za stanje u Dukomu d.o.o. jer krivicu za to snose sve strukture vlasti u zadnjih dvadeset i pet godina pa i više. Velić na kraju dodaje da o pripajanju Dukoma županijskoj tvrtci ili Zagrebačkom holdingu neće odlučivati niti Sedlar, ali niti on sam jer će o tome odlučiti Vlada Republike Hrvatske donošenjem zakonske uredbe o uslužnim područjima. Vijećnik Sedlar bi to trebao znati, zaključuje Velić, jer se o tome već nekoliko puta raspravljalo na Gradskom vijeću.

 

N.H.M.

 

Tiskovna konferencija gradskog vijećnika Nenada Sedlara:

 

DO JESENI DJELUJEM KAO NEZAVISNI VIJEĆNIK

 

Vijećnik u Gradskom vijeću Dugog Sela Nenad Sedlar održao je danas tiskovnu konferenciju na kojoj je, u prvom dijelu, komentirao izjavu gradonačelnika Stipe Velića kako mu Sedlar blati obitelj. Sedlar je rekao kako se on ne obrušava na ničiju obitelj već kritizira nositelje funkcija što je, dodao je, i njegova obveza kao gradskog vijećnika jer je dužan temeljem sumnje o nepravilnostima upoznati nadležna tijela. Pri tom je izjavio da u poduzetim radnjama ide do kraja i kako oko toga ne namjerava s nikim trgovati. Uvjeren je da je na pravom putu, a potporu u tome, rekao je, daju mu i građani koji mu prilaze i odobravaju njegove poteze. 
Sedlar je još jednom upozorio i na loše stanje u Dukomu d.o.o. i veliki dug za vodu prema Zagrebačkom holdingu te za to okrivio predsjednika skupštine društva, odnosno gradonačelnika te zbog, kako je rekao, nesposobnosti i ignoriranja problema te lošeg stanja u gradu, zatražio njegovu ostavku. Dukom je sve bliže stečaju, ocjenio je Sedlar, te dodao da pomoć u rješavanju tog problema treba tražiti od Zagrebačke županije koja trenutačno to ne želi dati. 
Nepravilnim je ocjenio i financiranje udruga od strane Grada, smatrajući da jedni u tome imaju privilegije, dok su drugi na crnoj listi. 
U drugom dijelu tiskovne konferencije Sedlar je pozvao sve simpatizere HSP-a da podrže nezavisnu listu Ante Đapića na predstojećim izborima, rekavši da podružnica HSP-a u Dugom Selu više ne postoji te da i on do jeseni, kada se očekuje reorganizacija desne političke scene, djeluje u Gradskom vijeću Dugog Sela kao nezavisni vijećnik bez ikakvih stranačkih obilježja.

 

N.H.M.


Skladišta puna – potrebne čizme, sredstva protiv komaraca, oprema za bebe…

 

Prema informacijama iz Crvenog križa Dugo Selo, skladišta Hrvatskog crvenog križa su puna humanitarne pomoći, no svi građani koji žele dati pomoć mole se da se orijentiraju prvenstveno na stvari za kojima postoji najveća potreba – a to su madraci, pokrivači, kompleti posteljine, jastuci, pribor za jelo, plastični tanjuri, plastične zdjelice, ručnici, šamponi, visoke gumene čizme, plinska kuhala, zatim sredstava protiv komaraca, baterije, te sva oprema za bebe – odjeća, pelene, higijena, hrana. 
I ovaj puta Crveni križ Dugo Selo se zahvaljuje svim donatorima, građanima na svoj pomoći koju su do sada donirali, kao i svim volonterima koji sudjeluju u evidentiranju donatora i donacija i sortiranju pristigle pomoći. Isto tako zahvaljuju se svim građanima koji nude smještaj obiteljima s poplavljenih područja, a trenutno su na našem području smještene dvije obitelji, s mogućnošću još tri člana, doznajemo. Svi oni koji u svojim domovima žele smjestiti žrtve poplava to mogu učiniti putem Facebook stranice Smještaj za žrtve poplava. Ako možete smjestiti osobe koje su u poplavama ostale bez ičega, ostavite svoje kontakte na stranici. Smještaj možete ponuditi i putem stranice poplave.hr. Lokacije prikupljanja pomoći za stradale u Hrvatskoj možete provjeriti ovdje. Apel za pomoć poplavljenim područjima u Hrvatskoj odaslao je i Crveni križ, a detalje o donacijama pročitajte ovdje
Voditeljica Crvenog križa Dugo Selo Gordana Kocaj poziva sve volontere koji su voljni u sljedećim mjesecima biti na raspolaganju za ispomoć na poplavljenim područjima u Slavoniji, da se jave u prostore dugoselskog Crvenog križa radi evidencije i potrebne edukacije. Naime, u narednom razdoblju postojat će velika potreba za takvom pomoći u ljudstvu koje će biti organizirano u interventne timove. 
Predstavnik dugoselskog Crvenog križa Dugo Selo, ujedno član Županijskog interventnog tima Crvenog križa, Kristijan Katinić od jučer boravi u Kriznom stožeru u Županji, gdje je danas održana izvanredna sjednica Vlade RH, te dojavljuje kako je stanovništvu omogućena sva potrebna humanitarna pomoć.

 


SLOBODAN PROLAZ ZA PRIJEVOZ HUMANTIRANE POMOĆI

 

 

S obzirom na veliki humanitarni odaziv svih građana i organizacija, Hrvatske autoceste d.o.o. i Autoceste Rijeka Zagreb d.d. oslobodile su od plaćanja cestarine sve organizacije i građane koji će prevoziti humanitarnu pomoć u ugrožena područja. Zbog evidencije besplatnih prolazaka potrebno je dostaviti naziv organizacije ili ime i prezime, registarsku oznaku i tip vozila, ulaznu i izlaznu naplatnu postaju na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 
Zbog zlouporaba potrebno pokazati robu 
Kako stoji u priopćenju HAC-a, Tvrtke Hrvatske autoceste d.o.o. i Autocesta Rijeka Zagreb d.d. su s punim povjerenjem omogućile besplatan prolazak autocestom svim vozilima koja dostavljaju humanitarnu pomoć i sudjeluju u evakuaciji građana s poplavom ugroženih područja. No, prema informacijama s terena dio građana zlorabi situaciju te koristi besplatnu vožnju autocestom, unatoč tome što nisu sudionici u prijevozu humanitarne pomoći i evakuacije građana. 
U svrhu zaštite od zlouporabe, na naplatnim postajama ovlašteni djelatnici Hrvatskih autocesta održavanje i naplata cestarine d.o.o zatražiti pokazivanje robe koja se prevozi za humanitarnu akciju od vozača koji žele ostvariti pravo na besplatno korištenje autoceste. 
Uprave Hrvatskih autocesta d.o.o. i Autoceste Rijeka Zagreb d.d. odgovorne su za prihod koji tvrtke ostvaruju, a zbog zlouporabe pojedinaca primorane su donijeti ovakvu odluku, do sada smo s osnove dostave humanitarne pomoći dali dozvolu za besplatan prolazak za više od 1200 vozila. Mole sve korisnike da ne kreću na put prije nego što dobiju potvrdu od HAC ONC-a o mogućem korištenju besplatne autoceste za navedenu dionicu, kako bi mogli nesmetano voziti. 
Više informacija na www.hac.hr

 

AMŠ


ZA UREDNU RUGVICU

Tri vijećnika općine Rugvice pokosila su općinski okoliš. Trava je davno pobjegla za košnju kosilicom, a zadnji tren je bio za košnju flaksericom. Bez obzira na mnoge sugestije za održavanje zelenih površina nismo još uspjeli doći do optimalnih rješenja. Ovo je znak dobre volje i inicijative koji će, vjerujemo potaknuti i druge na slične akcije u općini Rugvica.

 

 

Z.U.R.


KUD Preporod najavljuje 3. tamburašku smotru

 

U nedjelju 8. lipnja u dvorani Preporod Dugo Selo održat će se III. Županijska smotra tamburaških orkestara i sastava Zagrebačke županije. Na Smotri će sudjelovati županijski amaterski tamburaški orkestri koji se natječu s programom koncertantne glazbe autorskih skladbi hrvatskih skladatelja, dok će tamburaški sastavi nastupiti s koncertantnom skladbom hrvatskog autora inspiriranom hrvatskim folklorom. Smotra će dati prikaz dostignuća i najvrednijih ostvarenja amaterskih tamburaških orkestara i sastava, razviti kritički odnos prema glazbenim vrijednostima, stimulirati glazbeno stvaralaštva i amaterski rad uopće te međusobno upoznavanje i socijalnu koheziju. Svi sudionici primit će Priznanje ZKUU Zagrebačke županije za sudjelovanje na Smotri, a prema odluci Selektora maestra Siniše Leopolda najuspješniji tamburaški orkestar i sastav predstavljat će Zagrebačku županiju na 21. Susretu hrvatskih tamburaških orkestara i sastava u Dugom Selu 4. i 5. listopada ove godine.

 


21. svibnja 2014. godine

KADETI MRK DUGO SELO VICEPRVACI HRVATSKE

 

Nakon nedavnog osvajanja drugog mjesta na Kadetskom prvenstvu Hrvatske u rukometu od strane ekipe ŽRK Dugo Selo, uspjeh dugoseslskog rukometa potvrdili su i kadeti MRK Dugo Selo koji su također osvojili drugo mjesto na prvenstvu. Dugoselci su u završnicu, koja se igrala u nedjelju 18. svibnja, ušli kao prvi u svojoj skupini te u polufinalnoj utakmici pokazali veliku premoć kada su momčad Kozale nadigrali rezultatom 30:16. U finalnoj utakmici Dugoselce je dočekala momčad CO Zagreb. Premda su Dugoselci na poluvremenu vodili rezultatom 11:9, na koncu je ipak zagrebačka momčad bila bolja i pobijedila rezultatom 22:16, što ne umanjuje uspjeh Dugoselaca. Dorian Markušić proglašen je za najkorisnijeg igrača prvenstva, a Tomislav Severec bio je najbolji strijelac prvenstva i izabran je u najbolju sedmorku.

 

n.h.m.


Apeli Crvenog križa Slavonski Brod i Županja

U skladu s trenutnim stanjem prikupljenih dobara, Crveni križ Dugo Selo moli sve građane da se prilikom doniranja stvari za poplavljena područja orijentiraju prvenstveno na stvari za kojima postoji najveća potreba. 
Prenosimo vam apel društava Crvenog križa Slavonski Brod i Županja, koji su iskazali potrebu za idućim artiklima: 
GDCK Slavonski Brod: 
- madraci, pokrivači, kompleti posteljine, jastuci, pribor za jelo, plastični tanjuri, plastične zdjelice 
GDCK Županja: 
- ručnici, šamponi, visoke gumene čizme, plinska kuhala 
Zahvaljuju se svim građanima našeg kraja na svoj pomoći koju su do sada donirali. Crveni križ Dugo Selo i na dalje prikuplja sve donacije, a zahvaljujemo svim volonterima koji su nam se pridružili, a i onima koji su nas zvali i ponudili svoju pomoć, ali smo ih trenutno stavili „na čekanje“. Ovih dana je preko 30 volontera sudjelovalo u prikupljanju pomoći samo u Crvenom križu. Vjeruju da će im njihova pomoć u idućim danima također trebati. Volonteri su svih dobnih skupina, a najmlađa „volonterka“ dugoselskog Crvenog križa ima tek 18 mjeseci. 
Crveni križ redovito će nas informirati, a tako i javnost, o svim potrebama koje se dojave s poplavljenih područja.

 

 


Za poboljšanje kvalitete života u ruralnom području 4.150.000,00 kuna

 

Zagrebačka županija uputila je, jedinicama lokalne samouprave na svom području, javni poziv za prijavu programa/projekata za sufinanciranje izgradnje i uređenja infrastrukture na ruralnim prostorima. Za tu namjenu Zagrebačka je županija osigurala 4.150.000,00 kuna bespovratnih sredstava, a natječaj je otvoren do 15. studenog 2014. godine tj. do utroška sredstava. 
Opći cilj programa je poticanje dugoročno održivog i teritorijalno uravnoteženog razvoja na cijelom području Zagrebačke županije, posebno u dijelu koji se odnosi na infrastrukturu i kvalitetu života na ruralnom području. Prijavljeni program/projekt mora biti usklađen s Razvojnom strategijom Zagrebačke županije te razvojnim programima i planovima jedinica lokalne samouprave, a ciljevi njegove provedbe jasno definirani i mjerljivi. 
Prihvatljive aktivnosti su građenje, rekonstrukcija, adaptacija, sanacija i/ili opremanje infrastrukturnih objekata na ruralnom području. Zagrebačka županija sudjelovat će u sufinanciranju prijavljenog programa/projekta s 80% iznosa prihvatljivih troškova, a najviše do 500.000 kuna po odabranom programu/projektu. 
Prijave mogu podnijeti jedinice lokalne samouprave s područja Zagrebačke županije koje u svojim razvojnim programima, planovima i proračunu za 2014. godinu imaju planirana sredstva za financiranje kandidiranih programa/projekata. 
Tekst javnog poziva, upute za prijavitelje i prijavni obrazac nalaze se na web-stranici Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr pod rubrikom Natječaji i javni pozivi, a više informacija može se dobiti na broju telefona 01/6009-496 i 01/6009-426. 
Prijave programa/projekata dostavljaju se preporučenom pošiljkom na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo, Ulica grada Vukovara 72/V, 10001 Zagreb ili osobno na navedenoj adresi u pisarnici na 6. katu. Također, moguće je prijaviti program/projekt elektronskom poštom na adrese Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 


O aktualnim dugoselskim događanjima danas
na programu TV Jabuka

Danas u 17 sati u programu TV Jabuka pogledajte emisiju Panorama Zagarebačke županije Dugo Selo. U 30 minuta pogledajte kako su se gradski vijećnici snašli s materijalima u elektroničkom obliku i kako su dugoselci još jednom pokazali humanost darujući najpotrebnije stanovnicima poplavljenih područja. Osim toga u emisiji možete vidjeti priloge o obilježavanju Dana Europe u Dugom Selu, što su rekle učenice frizerske škole nakon dvotjedne prakse u Njemačkoj, a što učenici osnovne škole Ivan Benković nakon pobjede na svjetskom festivalu učeničke kreativnosti u San Remu s predstavom Briljantin. U emisiji Vas podsjećamona obilježavanje Prvog svibnja, Svetog Florijana, Dana osnovne škole Josipa Zorića, Nacionalnog dana hitne medicinske službe i još jednog uspjeha kadetskih ekipa rukometaša i rukometašica koji su postali viceprvaci Hrvatske. Repriza je sutra u četvrtak u 10.30 sati.


Zagrebačka županija i njene ustanove i institucije doniraju 235.000 kuna za stanovnike poplavljene Slavonije

 

Zagrebačka županija donirala je putem Hrvatskog Crvenog križa 100.000 kuna za pomoć ugroženim stanovnicima s poplavljenih područja u Slavoniji. Zagrebačkoj županiji priključile su se i njene institucije i ustanove - Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije donira 20.000 kuna, Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije 20.000 kuna, Ljekarne Zagrebačke županije 20.000 kuna u sanitetskom materijalu, Dom zdravlja Zagrebačke županije 20.000 kuna, Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije 10.000 kuna, Županijske ceste Zagrebačke županije 10.000 kuna, Specijalna bolnica za kronične bolesti dječje dobi „Gornja Bistra“ 50.000 kuna, Zavod za prostorno uređenje Zagrebačke županije 5.000 kuna. 
„Pozivam stanovnike i tvrtke s područja Zagrebačke županije da u skladu sa svojim mogućnostima, bilo financijskim uplatama ili na drugi način, pomognu stanovnicima poplavljenih područja. I sami smo više puta bili pogođeni poplavama i znamo koliko je važna pomoć i podrška sa svih strana“, poručio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. 
Inače, na području Zagrebačke županije u svim gradskim društvima Crvenog križa se sakuplja pomoć. Poželjno je prikupiti prehrambene proizvode trajnijeg roka valjanosti, higijenske potrepštine, posteljinu, deke, odjeću, obuću i slično. 
Novčane donacije se mogu uputit: 
• uplatama na broj računa IBAN: HR 6923400091511555516 poziv na broj 08 
• pozivom na donatorski telefon broj 060-90-11 (6,25 kn, PDV uključen) 
• on-line donacijama na internetskim stranicama Hrvatskog Crvenog križa

 


Najmlađa volonterka Crvenog križa Dugo Selo

 

 

(foto GK)

 

 

PRIKUPLJANJE POMOĆI U CRVENOM KRIŽU DUGO SELO

I DALJE POTREBNO SVE RANIJE NAVEDENO! 
POTREBNE I KARTONSKE KUTIJE SREDNJE VELIČINE. 
POPISU DODAJEMO GUMENE ČIZME, RADNA ODIJELA i KAPE ZA ZAŠTITU OD SUNCA.

 

 


Proglašena katastrofa za područje Vukovarsko - srijemske županije

20. svibnja Vlada Republike Hrvatske na prijedlog ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje proglasila je katastrofu za područje Vukovarsko - srijemske županije koja je pogođena poplavama. 
20. svibnja od strane Državne uprave za zaštitu i spašavanje pokrenut je postupak organiziranja i uspostavljanja Operativno - komunikacijskog centra Državnog centra zaštite i spašavanja u Županji. 
Molimo da svaku pomoć, koja se nudi za određena područja, proslijedite prema Hrvatskom Crvenom križu, koji će ju koordinirati sukladno potrebama i kako se ne bi otežala njezina distribucija prema potrebitima. Možete nazvati i Županijske centre 112, koji će Vam pomoći u koordinaciji:

 

  Humanitarna pomoć (hrana, odjeća, higijenske potrepštine i sl) Pomoć volontera
Brodsko - posavska županija Društvo Crvenog križa Brodsko - posavske županije
Franjo Pavlović, 035 363 880
Županijski centar 112 Slavonski Brod: 035 112
Vukovarsko - srijemska županija Društvo Crvenog križa Vukovarsko - srijemske županije
Zvonko Domaćinović, 032 332 523
Županijski centar 112 Vukovar: 032 112

Za pomoć koja se nudi iz inozemstva molimo izvijestite Državni centar zaštite i spašavanja (e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.). 
Otvorena lokacija za skupljanje donacija na Zagrebačkom Velesajmu 
Zbog velikog odziva građana, odnosno količine donacija koje prelaze prostorne kapacitete Ministarstva socijalne politike i mladih, obavještavamo građane da je otvorena nova lokacija za prikupljanje pomoći na Zagrebačkom Velesajmu, u Paviljonu 34 (ulaz Istok 3 i Zapad 3). 
Na toj lokaciji će biti skladištene donacije u narednim danima i dostavljane ugroženom stanovništvu u Slavoniji prema potrebama. 
Za sva pitanja vezana uz pomoć otvorene su telefonske linije Ministarstva socijalne politike i mladih - 01 555 7083 ili 099- 3806 402. 
Također, pozivamo i zainteresirane volontere da se jave na Zagrebački Velesajam, Paviljon 34, kako bi pomogli oko sortiranja i utovara pomoći. 
U Ministarstvu socijalne politike i mladih oformljen call centar na kojem građani mogu dobiti sve informacije vezane za donacije i pomoć poplavama unesrećenim sugrađanima. 
Na brojeve 099- 380 6408 i 099-380 6407 se mogu javiti svi građani koji su spremni prihvatiti unesrećene osobe i ustupiti im vlastiti prostor na korištenje. 
Na brojevima 01 555 7083 i 099- 3806 402 građani mogu dobiti sve ostale informacije vezane za prikupljanje donacija. 
Poziv volonterima iz Ministarstva socijalne politike i mladih 
S obzirom da je interes građana da pomognu materijalnim donacijama građane pogođene poplavom u Slavoniji i dalje velik, na lokaciji skupljanja donacija na Zagrebačkom Velesajamu, Paviljon 34 (ulaz Istok 3 i Zapad 3), raste potreba za volonterima koji bi razvrstavali i utovarivali pomoć. Ministarstvo socijalne politike i mladih poziva volontere i sve građane dobre volje da se odmah jave Volonterskom centru Zagreb. Kontakte možete pronaći ovdje
Veća količina kišnih oborina koja je u proteklom razdoblju pala na području Republike Hrvatske a posebice na području: Sisačko-moslavačke, Brodsko-posavske i Vukovarsko-srijemske županije te stanje u Bosni i Hercegovini, uzrokovalo je naglo podizanje vodostaja rijeka, podzemnih i zaobalnih voda. Nadmašeni su maksimalno zabilježeni vodostaji u Slavonskom Brodu, Slavonskom Šamcu i Županji.

 20. svibnja 2014. godine

 

Vijeće Općine Brckovljani

 

Tematska sjednica o gospodarenju otpadom

 

Tema sjednice Vijeća Općine Brckovljani održane 19. svibnja bila je otpad. O toj materiji govorili su predstavnici koncesionara za odvoz komunalnog otpada te izrađivača Plana gospodarenja otpadom na općinskom području za razdoblje od 2014. do 2019. godine. Zdenko Komorčec iz Mull-transa prezentirao je novi Zakon koji je, po njegovim riječima, hitno stupio na snagu odmah nakon donošenja prošlogodišnjeg srpnja. Održivo gospodarenje odnosi se na oporabu otpada odnosno njegove iskoristivosti u korisnu svrhu. Komorčec je govorio o obvezama i postupcima recikliranja te o uvjetima koje treba osigurati za tu aktivnost. Teži se smanjivanju - sada se 52 posto u RH odlaže na odlagališta, a EU prosjek je 37 posto. Lokalne jedinice dužne su osigurati uvjete za razvrstavanje otpada, a koje će se prethodno sortirati u domaćinstvima. Za papir i plastiku koncesionar bi osigurao vreće. Glomazni otpad je u fazi usklađivanja s važećom zakonskom regulativom RH, za biorazgradivi otpad čeka se uredba kojoj će se također trebati prilagoditi. Pitanje je kako uskladiti zakonsku formu i potrebe korisnika, a treba razmisliti i o dinamici odvoza otpada - hoće li koncesionar koji je zadužen za sakupljanje, odvoz i odlaganje komunalnog otpada to činiti 4 puta mjesečno (3 puta 
miješani + 1 puta papir i plastika). Bilo je riječi i o problemima koji bi mogli nastati npr. višak smeća lako bi mogao završiti "u grabi", kako zbrinuti bio-otpad u kompostere ili kantu - odvoz se dodatno plaća. Plan gospodarenja otpadom prezentirao je Marin Herenda, predstavnik tvrtke H-PROJEKT. Njime se definiraju sve aktivnosti i mjere vezane za tu djelatnost. Postojeće stanje na ovom području je zadovoljavajuće, provodi se odvojeno sakupljanje papira i plastike putem tzv. zelenih otoka, sada je organiziranim sakupljanjem obuhvaćeno 80 posto stanovništva, a do 2016. trebalo bi obuhvatiti 98 posto. Općina je po Zakonu dužna osigurati javnu uslugu prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog; osigurati odvojeno prikupljanje otpadnog papira, metala, stakla, plastike i tekstila te glomaznog otpada; smanjiti količine biorazgradivog otpada koji se odlaže na odlagalište, osigurati odvojeno prikupljanje biootpada s ciljem kompostiranja, digestije i energetske oporabe. Obveza je i izgradnja reciklažnog dvorišta (gradi se kod pročistača), sprječavanje odbacivanja otpada u okoliš i njegovo uklanjanje. Sustav gospodarenja se financira prema načelu "onečišćivač plaća" pri čemu korisnik plaća skupljanje i odvoz koncesionaru. Također, u slučaju nepoštivanja slijede sankcije za Općinu dok su za nesavjesne građane nadležni komunalni redari. I ovo je naznačeno kao problem s obzirom na ovlasti koje (ne)imaju ti djelatnici. Najskuplja će biti uspostava sustava, a pretpostavka, izrađena na temelju današnjih troškova u već uspostavljenim sustavima GO u JLS-ima da će navedeni operativni troškovi biti prosječno oko 650.000 kn/godišnje. Izvori financiranja koje bi Općina mogla koristiti su vlastita proračunska sredstva, koncesije, krediti komercijalnih banaka ili HBOR-a, županijska namjenska sredstva, sredstva Fonda za zaštitu okoliša, prihodi od plasmana odvojeno sakupljenih sastavnica kom.otpada. Bitna stavka je informiranje, tribine, radionice. Prije svega potrebno je podići svijest o otpadu, a edukacije će se početi provoditi u vrtićima i školama. Vijećnici su još prihvatili Sporazum o provedbi projekta rekonstrukcije i gradnje sustava javne rasvjete sa Zagrebačkom županijom. Odlučili su i da se vlasništvo u postupku utvrdi tako da Općina bude suvlasnik s 50 posto Vatrogasnih domova Hrebinec te Štakorovec uz obrazloženje da je to opravdano s obzirom da općina ulaže u te objekte. Pola vlasništva ostaje DVD-ovima Hrebinec i Stančić-Štakorovec.

 

AMŠ


CRVENI KRIŽ DUGO SELO TRAŽI VOLONTERE

 

Građani Dugog Sela, Brckovljana i Rugvice masovno se odazivaju pozivu Crvenog križa Dugog Sela, skladišta su puna i traži se rezervni smještaj za prikupljenu pomoć. Donosi se sve potrebno, a i dalje su na vrhu popisa HRANA (posebno za dojenčad i djecu), VODA, HIGIJENSKE POTREPŠTINE (osobna higijena, dječja kozmetika, pelene…), DONJE RUBLJE te HRANA ZA ŽIVOTINJE. Akcija će trajati dokle god bude nužno. Prikupljanju su se pridružile i mnoge udruge i građani s ovog područja, a aktivni su i korisnici društvenih mreža. 
Volonteri su u prostorijama Crvenog križa od 8 do 20 sati, po potrebi i dulje. 
Apelira se na udruge i građane da sva pomoć ide preko općinskih i gradskih društava Crvenog križa. Ono što oni traže su upravo volonteri koji će primati, sortirati i pakirati dostavljene potrepštine. Ukoliko se želite pridružiti za više informacija nazovite Crveni križ Dugo Selo, Osječka 3 na broj 2753-130. 
NAJPOTREBNIJI SU: 
HRANA - isključivo trajne namirnice, s izraženom deklaracijom i rokom trajanja - POSEBNO HRANA ZA DOJENČAD I MALU DJECU 
VODA - veća pakiranja 
HIGIJENA- osnovne osobne higijenske potrepštine te potrepštine za bebe (pelene, kreme, puderi, ulja i sl.) 
ODJEĆA - molimo pakirajte u kutije po spolu, veličini i uzrastu (djeca) radi lakšeg kasnijeg rukovanja. Donji veš i čarape također su poželjni 
OBUĆA- posebno molimo praktičnu obuću te obuću za djecu i muškarce

 

 

 


Preminula kiparica Vera Dajht-Kralj

 

Umjetnica bogatoga likovnog opusa rođena je 11. prosinca 1928. u Zagrebu u židovskoj obitelji koja se prije 200 godina nastanila u Hrvatskoj došavši iz Mađarske. Dio djetinjstva provela je u Dugom Selu kao kći vlasnika Ciglane. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu kod Frane Kršinića i Antuna Augustinčića. Godine 1953. završila je postdiplomski studij na pariškoj Académie des Beaux-Arts
Bila je članica Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) od 1955. godine te, između ostaloga, i članica Likovne udruge Dugo Selo s kojom je povremeno izlagala. Osim godina iz djetinjstva na dugoselskom području ostavila je značajne radove poput spomenika palim borcima u Oborovu, te triptiha na emajlu, smještenog u dugoselskoj sali za vjenčanja, kojeg je stvorila kao sudionica prve likovne kolonije u Dugom Selu. 
Od pedesetih godina izlagala je na gotovo stotinjak samostalnih i grupnih izložbi u domovini i inozemstvu. Izradila je desetak spomenika, predložila je idejna rješenja za dvadeset skulptura smještenih na javnim površinama Zagreba. Vera Dajht Kralj u svom umjetničkom ateljeu izrađivala je kipove i originalan nakit. Vrijedan dio njezina umjetničkoga opusa nalazi se na dugoselskom području kamo je često navraćala, a svoju skulpturu u Oborovu redovito je obilazila prigodom obilježavanja obljetnice oborovske bitke.

 
19. svibnja 2014. godine

CRVENI KRIŽ DUGO SELO PRIKUPLJA POMOĆ ZA STRADALE U POPLAVI

Crveni križ Zagrebačke županije apelira na sve da sva pomoć ide preko gradskih i općinskih društava Crvenog križa

U Crvenom križu Dugo Selo u Osječkoj 3, prikuplja se pomoć za nastradale u poplavama, volonteri su tamo od 8 do 20 sati, a po potrebi volontirat će i dulje. Prikupljanje će trajati dokle god postoji potreba. Na njihov apel odazivaju se brojni građani. Ukoliko se želite kao volonter uključiti u aktivnosti Crvenog križa Dugo Selo, bit će im drago da se pridružite. Svaka pomoć je dobrodošla. Za više informacija nazovite 2753-130. 
Članovi Moto kluba Dugo Selo od sutra će također prikupljati humanitarnu pomoć na punktovima "kod sata" i parkiralištima većih trgovina. Sve prikupljeno dostavit će se Crvenom križu. 
Akciji solidarnosti priključila se i Udruga ADHD I JA, potrebno možete donijeti u njihove prostorije u Sajmišnoj 1 (Arcusov trg). Udruga će pomoć skupljati naredna tri dana od 8 do 20 sati, a u srijedu će se znati točna lokacija kamo pomoć ide odnosno gdje je najpotrebnija. 
Biciklistički klub je pozvao preko svoje FB stranice sve članove kluba te građane Dugog Sela i sve ljude dobrog srca koji su voljni pomoći stanovnicima s poplavljenih područja lijepe naše a i šire. Sakupljanje ce se vršiti tokom današnjeg dana od 9 do 18 sati ispred Viva Sport dućana na adresi Josipa Zorića 41 (Dugo Selo). Prikupljene stvari dostaviti će Crvenom križu Dugo Selo. 
NAJPOTREBNIJI SU: 
HRANA - isključivo trajne namirnice, s izraženom deklaracijom i rokom trajanja - POSEBNO HRANA ZA DOJENČAD I MALU DJECU 
VODA - veća pakiranja 
HIGIJENA- osnovne osobne higijenske potrepštine te potrepštine za bebe (pelene, kreme, puderi, ulja i sl.) 
ODJEĆA - molimo pakirajte u kutije po spolu, veličini i uzrastu (djeca) radi lakšeg kasnijeg rukovanja. Donji veš i čarape također su poželjni 
OBUĆA- posebno molimo praktičnu obuću te obuću za djecu i muškarce

 

 

 


Raspjevani Klinci s Ribnjaka

Na pragu tridesete godine djelovanja dječji zbor Klinci s Ribnjaka nastupili su u Dugom Selu u dvorani Preporod koju su posjetitelji ispunili do posljednjeg mjesta. Tijekom tri desetljeća ovaj Zbor okuplja djecu od 4 do 15 godina iz Zagreba i okolice, koji odrastaju uz glazbu, izvode programe dopadljive ne samo djeci nego i odraslima. Objavili su 35 diskografski izdanja, osvojili su 12 puta nagradu Porin, surađuju s uspješnim glazbenicima te nastupaju u Hrvatskoj i inozemstvu. Osnivačica i dirigentica je prof. glazbene kulture Nensi Atanasov Premelč koja je i glazbena pedagoginja, skladateljica, tekstopisac i producentica. I za ovaj dugoselski nastup pomno je birala program s poznatim pjesmama Zbora te rado slušanim prepjevima svjetskih hitova te filmske glazbe . Posjetitelji, oni mali koji su i zaplesali, a tako i odrasli svaku su izvedbu nagrađivali pljeskom koji je kulminirao u završnici kad je izvedena skladba "We Are the World" te dodatno točka na poziv publike. 
Održani koncert dio je programa "Glazbeni prsten Zagrebačke županije" ostvaren u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo u suradnji s Koncertnom direkcijom Zagreb.

 

 

NK


18. svibnja 2014. godine

OBAVIJEST GRADSKOG DRUŠTVA CRVENOG 
KRIŽA DUGO SELO

SUTRA POČINJE PRIKUPLJANJE HRANE, HIGIJENE, ODJEĆE, OBUĆE ZA POSTRADALE OD POPLAVA NA PODRUČJU SLAVONIJE

Gradsko društvo Crvenog križa Dugo Selo od ponedjeljka, 19. svibnja počinje prikupljati hranu, higijenu, odjeću i obuću za postradale od poplava na području Slavonije. 
Pozivamo sve koji su u mogućnosti da doniraju: 
HRANU - isključivo trajne namirnice, s izraženom deklaracijom i rokom trajanja - posebno hranu za dojenčad i malu djecu 
VODU - veća pakiranja 
HIGIJENU - osnovne osobne higijenske potrepštine te potrepštine za bebe (pelene, kreme, puderi, ulja i sl.) 
ODJEĆU - molimo pakirajte u kutije po spolu, veličini i uzrastu (djeca) radi lakšeg kasnijeg rukovanja. Donji veš i čarape također su poželjni 
OBUĆU- posebno molimo praktičnu obuću te obuću za djecu i muškarce 
U Crvenom križu Dugo Selo, Osječka 3, na prijemu donacija dežurat će se od 8 - 20 sati. Ukoliko se želite kao volonter uključiti u aktivnosti Crvenog križa Dugo Selo, bit će nam drago da se pridružite.

 


16. svibnja 2014. godine

Ptice piljci u parku "CvrKutek" kraj POU-a najavljuju još kiše

 

Ptice, jedni od najpouzdanijih meteorologa iz svijeta faune, a ovdje se radi o piljcima iz porodice lastavica, stacionirani u parku "CvrKutek" kraj Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo kažu jednoglasno "Bit će još kiše!" 
Ove brze i lijepe ptice, po pučkom vjerovanju, znanje o meteorologiji nose u genima. Kada nisko lete i u letu skoro dotiču tlo znak je da će bit kiše. Ako pak visoko lete i kruže najavljuju lijepo i toplo vrijeme.

 

 

 

AMŠ


HSU PREDSTVIO SVOJU KANDIDATKINJU ZA EUROPSKI PARLAMENT

 

Hrvatska stranka umirovljenika predstavila je 15. svibnja dugoselskim biračima svoju kandidatkinju na izborima za parlament Europske unije Višnju Fortuna. Uvodno se biračima obratio predsjednik podružnice HSU Dugo Selo Josip Sesan, zatim predsjednik Gradske udruge umirovljenika Stjepan Novosel te na koncu predsjednik HSU Silvano Hrelja. Hrelja je istaknuo 
kako se HSU već osamnaest godina bori za prava umirovljenika te kako je ova stranka nastala iz nevolje, odnosno pokušaja da se umirovljenicima smanje stečena prava. Međutim, dodao je, s obzirom da je HSU već jedanaest godina parlamentarna stranka uspjela je ostvariti značajna prava za umirovljenike. Hrelja je naveo kako je zahvaljujući ovoj stranci u džepove umirovljenika iz proračuna usmjereno 40 milijardi kuna te da bi bez njezinog djelovanja mirovine bile 27% niže no što su sada. Sama Višnja Fortuna predstavila se kao osoba koji je cijeli radni vijek provela u području socijalne zaštite te kako se i u Europarlamentu, gdje smatra da će biti prva članica iz reda umirovljeničkih stranaka, namjerava boriti za socijalna prava umirovljenika i socijalno ugroženih. 
Višnja Fortuna jedini je kandidat HSU-a na izborima za Europarlament, a nalazi se na zajedničkoj listi koalicije SDP-HNS-IDS-HSU.

 

N.H.M.

 

Održano rukometno kadetsko Prvenstvo Hrvatske u Umagu

 

Dugoselke viceprvakinje

 

Rukometna elita okupila se od 12. do 18. svibnja u Umagu gdje je, do jučer 15. svibnja, trajalo i Prvenstvo Hrvatske za kadetkinje. Kadetkinje 1996. ŽRK Dugo Selo '55 ostvarile su odličan uspjeh i izborile drugo mjesto. Državne prvakinje su rukometašice Zrinskog iz Čakovca od kojih su Dugoselke izgubile s rezultatom 13:17. Treće mjesto pripalo je ŽRK Koki iz Varaždina s kojom su Dugoselske u zadnjoj utakmici odigrale 25:25 i to im je je zbog bolje gol razlike donijelo zasluženo visoko drugo postolje. Na Prvenstvu je sudjelovalo devet jakih ekipa, podijeljenih u 3 grupe. U dugoselskoj ekipi koja je ostvarila ovaj uspjeh su igračice Edina Numanović, Josipa Mamić, Adriana Ivančan, Valentina Čamber, Iva Ivanda, Iva Sedlar, Marija Novosel, Petra Franjić, Josipa Bebek, Iva Šebalj, Ana Šebalj, Andrea Pavković, Kristina Svetec, Leonarda Žerjavić, Laura Bebek. Stručno su ih vodili Tanja Plašić (trener), Nenad Plašić (pom.trener) i Anita Dananić (pom. trener). Također, Josipa Mamić uvrštena je među najsedmorku završnice, a među najboljim pojedinkama za najvratarku proglašena je Iva Šebalj.

 

AMŠ


Zadnji dan škole za dugoselske maturante

 

- Došao je i taj dan, dan, dan… - čulo se u Srednjoj školi Dugo Selo gdje 16. svibnja za maturante priređen prigodni program. Od svojih profesora pozdravilo se ove godine 187 učenika - 88 njih provelo je u srednjoškolskoj klupi četiri godine, a 99 učenika završilo je trogodišnje školovanje. Nakon izmjenjivanja dobrih želja i pozdrava, uz nezaobilazno zviždanje, uputili su se prema Željezničkom kolodvoru kako bi krenuli put Zagreba i susreta sa zagrebačkim kolegama. U tome ih, kako i dolikuje mladima, nisu spriječile ni vremenske ni prometne (ne) prilike. Tradicionalna "Norijada" slavi se diljem zemlje, a okupljanje na zagrebačkom Trgu bana Jelačića započelo je već u jutarnjim satima. Proslava će se nastaviti na jezeru Bundek, uz glazbeno-scenski program. Danas "norenje", pa par dana odmora jer već u utorak, 20.svibnja, počinje Državna matura.

 

AMŠ


Bez većih intervencija zbog vjetra

Olujni vjetar koji je stvarao velike probleme diljem Hrvatske, ovaj put nije napravio veću štetu na dugoselskom području. Danas je zabilježena jedna manja intervencija u Zorićevoj, kod Mipela, gdje se nagnulo jedno stablo dok jučer intervencija nije bilo, doznajemo od zapovjednika DVD-a Dugo Selo Nikole Rnjaka.


15. svibnja 2014. godine

 

9. sjednica Gradskog vijeća Dugo Selo

 

AKTUALNI SAT

 

Deveta sjednica Gradskog vijeća Dugog Sela započela je u znaku novog načina korištenja materijala za sjednicu. Naime, vijećnici su, umjesto do sada uobičajenih "papirnatih" materijala, dobili nove tablete na kojima im je, uz pristup uz šifru, omogućeno jednostavniji i jeftiniji pristup materijalima u digitalnom obliku. Zanimljivo je da većeg nesnalaženja nije bilo jer je prethodno organizirana i demonstracija korištenja novih uređaja, a za svaki slučaj na sjednici je bio prisutan i tehničar za kompjutore. 
Aktualni sat otvorio je vijećnik SDP-a Stjepan Štefinovec koji je u pisanoj formi zatražio sve odluke koje je Gradsko vijeće te tadašnje poglavarstvo donijelo vezano uz kupnju zemljišta za novo sajmište, kao i podatke o troškovima i ulaganjima nastalima do stavljanja novog sajmišta u funkciju. Štefinovec je također zatražio od gradonačelnika da preispita što navodno u predsjedništvu dugoselske vatrogasne zajednice sjedi " čovjek" koji je u VIO uhvaćen dva puta s lažnom diplomom i koji odlučuje o sudbini cca 1 000 000,00 kn. 
Vijećnica SDP-a Jasminka Kokot Bambić upitala je da li je prolaz, između Ulice Josipa Zorića i Ulice Ivana pl. Zajca, koji je nastao na bivšem kanalu koji prolazi uz Elektromlin, privatno vlasništvo tamošnjih susjeda, ili pak gradski, jer je oko njegovog korištenja, koje je potencirano otvaranjem novog sajmišta, nastao spor. 
Na pitanje je odgovorio zamjenik gradonačelnika Vlado Kruhak, rekavši da je prolaz u vlasništvu Hrvatskih voda te da je točno kako postoji spor sa susjedima koji osporavaju prolaz, ali i da Grad razmatra mogućnost alternativnog izlaza s Ulice pl. Zajca na Zorićevu upravo zbog novog sajmišta te kako se u tom kontekstu razmatra i mogućnost korištenja tog prolaza. 
Kokot Bambić je upitala i kako se DKPC priprema za 1. srpnja - datum koji je najavljen kao zakonski rok do kojeg je potrebno organizirati odvojeno prikupljanje otpada vezano uz novi zakon o gospodarenju otpadom te opetovano upozorila na nepravilno postavljene šahte na križanju Sportske i Ferenčakove ulice. 
Na pitanje je odgovorio direktor DKPC-a Tadija Penić rekavši da 1. srpnja nije datum do kojeg je potrebno uvesti spomenute mjere, već da sustav odvojenog prikupljanja otpada treba uvesti postupno. DKPC se pripremio za uvođenje tog sustava pa će već od jeseni na području Grada biti, putem vreća, uvedeno odvojeno prikupljanje papira, a tijekom sljedeće godine i bio otpada. Bit će potrebno izgraditi i novo reciklažno dvorište, rekao je Penić, jer sadašnje ne odgovara, a i tu su poslovi već počeli, uz osamdesetpostotno sufinanciranje nadležnog Fonda, a sama izgradnja očekuje se iduće godine. Osim toga, dodao je Penić, cjelovito funkcioniranje sustava pretpostavlja donošenje nove odluke o sakupljanju otpada od strane Grada, s novim cjenikom, što je nemoguće donijeti prije no što se na razini države donese nova Uredba o istom koja je pretpostavka spomenutom gradskom dokumentu. 
Vijećnik SDP-a Kruno Blažinović upitao je kada će se pristupiti sanaciji Rugvičke ulice čiji je kolnik u većoj mjeri oštećen nakon zime, te zatražio u pisanoj formi od predsjednika Udruženja obrtnika podatke o broju i strukturi otvorenih, odnosno zatvorenih obrta od 2010. godine do danas, kao i objašnjenje o poduzetim mjerama Grada temeljem kojih je nedavno Grad dobio nagradu Hrvatske obrtničke komore za razvoj obrtništva. 
Gradonačelnik Stipo Velić odgovorio je da Rugvička ulica ima rang županijske ceste, ali da je Grad, uslijed spomenutih oštećenja, zatražio od ŽUC-a njezinu sanaciju te da bi uskoro trebao dobiti i povratnu informaciju o vremenu i načinu kako će to biti učinjeno. 
Vijećnik HSP-a Nenad Sedlar obavijestio je vijeće kako je optužnicu protiv čelnih ljudi Grada proširio na osam točaka, na što mu je gradonačelnik Stipo Velić odgovorio kako željno očekuje tu optužnicu jer je Sedlar putem nje oklevetao njega i njegovu obitelj te izjavio kako će iz tog razloga pokrenuti protutužbu protiv Sedlara. 
Sedlar je potom zatražio pisanu informaciju o poslovima koje DKPC izvodi na Novom groblju, a koji su navodno već bili plaćeni drugom izvođaču, te upitao direktora Dukoma d.o.o. koliki je trenutačni dug ove tvrtke za vodu prema Vodoopskrbi i odvodnji i što se poduzima da se on plati. 
Direktor Dukoma d.o.o. Ivan Funtek rekao je kako je bio obavljen tehnički razgovor s vodstvom Vodoopskrbe o načinu plaćanja na kojem nije konačno dogovoren način plaćanja, no kako je zatraženo posredovanje nadležne agencije oko utvrđivanja cijene za koju Dukom d.o.o. tvrdi da je previsoka i nije prikazaza njezina struktura u dobivenim računima. Trenutačni dug Dukoma d.o.o. prema dobavljaću vode, rekao je Funtek, iznosi 14 milijuna kuna. 
Vijećnik HSLS-a Nenad Panian upitao je što Grad poduzima vezano uz realizaciju projekta Cargo centra u Dugom Selu, s obzirom da je od posjete vijećnika Cargo centru Graz prošlo već mjesec i pol, te je najavljeno intenziviranje poslova. 
Gradonačelnik Velić odgovorio je da se na realizaciji tog projekta intenzivno radi te da se trenutačno očekuje odgovor Ministarstva financija na zahtjeve koje je prema njima poslao Grad, a koji su preduvjet za realizaciju projekta. 
Panian je zatražio i aktivno uključivanje Grada u čišćenje mreže vodoprivrednih kanala jer, kako je rekao, građanima u Prozorju stradavaju plantaže zbog nečišćenja istih. 
Velić je odgovorio da nije upoznat sa spomenutim problemom te uputio Paniana da se oštećeni građani obrate Gradu sa konkretnim zahtjevima. 
Nezavisni vijećnik Stjepan Bertek upitao je zašto su na glavnoj prometnici prema Ostrni postavljene obavijesti o radovima, kad se na spomenutoj prometnici od Dugog Sela do Ostrne ne obavljaju nikakvi radovi na sanaciji iste. 
Gradonačelnik Velić rekao je da radovi jesu u tijeku, ali s obzirom da je sanacija prometnice predviđena sve do Obedišća te zbog još nekih problema koje treba otkloniti na sjevernom dijelu trase, radovi su započeli na južnoj strani trase, iz Obedišća.

 

Nenad Haleuš Mali

 

Prihvaćena izvješća o radu gradskih ustanova

 

Problem DV Dugo Selo neadekvatna kuhinja

U Dječji vrtić Dugo Selo polazi 432 djece, od čega je 100 jasličke dobi, a 332 vrtićke. Za njih je organiziran cjelodnevni, 10 satni program. Također, u vrtiću je i program predškole koji pohađa stotinjak djece. Vrtić ima dvije lokacije, a u matičnom objektu u listopadu prošle godine otvorene su još dvije skupine u novom prostoru. Uvedeni su dodatni programi pa se tako talenti djece mogu otkrivati i razvijati u likovnoj, ekološkoj ili u grupi za rano učenje engleskog jezika. Održavaju se mnoge aktivnosti, radionice, surađuje se s roditeljima i drugim relevantnim ustanovama. Ukupni prihodi iznosili su 8,7 milijuna kuna, a sastoje se od prihoda iz proračuna Grada od 6,2 milijuna kuna, od roditeljskog učešća 2,3 milijuna, ostali su prihodi HZZ-a, od najma i ostali nespomenuti prihodi 97.705 kuna. Rashodi su 9,6 milijuna kuna. Ravnateljica Draženka Sesan napomenula je kako je najveći problem zastarjela oprema u kuhinji i nefunkcionalnost cijelog prostora u odnosu na kapacitet i broj obroka koji se dnevno priprema. Vijećnicu Jasminku Kokot Bambić (SDP) zanimalo je kako se, u prosjeku, dvije tete snalaze s 28 djece u grupi. "Imamo kvalitetno osoblje, stručni četveročlani tim koji je dio ukupno 57 zaposlenih te još 6 pripravnika koji se po potrebi raspoređuju u veće grupe. Treba napomenuti i da je prošle godine bilo 80 posto polaznika od punog kapaciteta. Imamo i kraće programe, našli smo uspješnu metodu kako poticati djecu da razviju svoje interese i talente", odgovorila je ravnateljica Sesan. Kokot Bambić je još predložila da djeca, osim na igralištu kod Učilišta, tjelesne aktivnosti imaju u dvorani stare škole koja je slobodna u jutarnjim satima.

Zavičajna zbirka Gradske knjižnice najveća u županiji

Gradska knjižnica ima 1 168 korisnika, prošle je godine bilo 9 398 posjeta i posuđeno je 34 572 bibliotečne jedinice. Fond je 58 012 knjiga, 47 009 za odrasle i 11 003 za djecu dok je fond audio građe 3 417 jedinica. Nabavljeno je 2 141 jedinica građe, kao otkup od Ministarstva dobiveno je 128 knjiga, a kao poklon članova 756 knjiga. Vrijednost cjelokupnog fonda iznosi 5,5 milijuna kuna. Knjižnica je u 2013. izdala dvanaest knjiga, održane su promocije, književne večeri. Istaknuta je i suradnja sa školama te drugim institucijama i ustanovama. "U 20 godina fond Gradske knjižnice i čitaonice povećao se čak 5 puta što je čini četvrtom knjižnicom u Zagrebačkoj županiji", rekao je ravnatelj Aleksandar Antolović. Oformljene su zbirke Zavičajna, karata, nota te Glazbeni odjel. Osim osnovnih djelatnosti Knjižnice, skupljala se i arhivska građa, a upravo je najviše napravljeno za Zavičajnu zbirku koja je najveća u Županiji. Tijekom istraživanja otkriveno je kako je 1890. godine osnovana čitaonica, Dugo Selo je imalo i aeroklub, pronađen je i preveden s latinskog najstariji tekst ovog kraja - iz 1560. godine tekst Isusovca Tome Zdelarića, rođenog Lupoglavca što dokazuje da je ovaj kraj imao značajne ljude i prije 500 godina. Ustanova ne prelazi zadane financijske okvire, prihodi su za 2013. iznosili 1.019,607 milijuna kuna što je 6 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Iz gradskog proračuna ostvareno je 880.595 kuna. Rashodi su 1.108.453 milijuna kuna, a razlika rashoda na prihodima je 88.894 kune. Antolović je dodao i kako, Uz POU i Glazbenu školu, Knjižnica neosporno najviše radi na identitetu ovog Grada.

Nedostatak prostora muči POU

Većinom glasova prihvaćeno je izvješće o radu POU Dugo Selo, podnio ga je ravnatelj Nenad Haleuš Mali. Rad triju centara - obrazovanja, informiranja i kulture usmjeren je i organiziran na područja sve tri lokalne jedinice, a prihodi POU-a iz proračuna Grada Dugog Sela 1.050.736 kuna. Ukupni prihodi su 1,7 milijuna kuna, rashodi i izdaci 1,9 milijuna, manjak prihoda iznosi 183.000, obračunati prihodi poslovanja 187.494 kune. Napomenuto je kako je Učilište trećinu prihoda zaradilo samo odnosno vratilo u proračun 600.000 kuna. Od mnogobrojnih aktivnosti navedeni su tečajevi cjeloživotnog obrazovanja, kreativne radionice, kazališne predstave, koncerti, razne manifestacija - Anđelek fest, POUmpkin day, Dan otvorenih vrata, izložbe, Stara jela 'z Dugog Sela, SuSretni dan… Nastojalo se da osposobljavanje bude temeljna djelatnost, u tu svrhu potpisani su franšizni ugovori s POU Zagreb, Algebrom i Cvrčkom za verificirane tečajeve, no kako nestaje novaca tako nestaje i korisnika. Spomenut je i nedostatak prostora, velika učionica POU-a je neadekvatna za sve aktivnosti koje se provode. Trenutno se, najviše za izložbe, koristi galerijski prostor u Kolodvorskoj koji je ustupio Grad, a koji bi i ubuduće mogao služiti za kulturnu i turističku promociju. Službena web gradska stranica je redizajnirana, a novi web dizajn čeka i "Dugoselska kronika" koju će uređivati samo Uredništvo, a ne kao do sada posrednici što će ubrzati objavu informacija. Također, radi se i na stranici "Dugoselski sport", a potrebni sportski novinar zaposlit će se preko poticanog zapošljavanja. "POU je krenuo u suradnju s Algebrom kako bi dobili verificirane tečajeve, to je franšizni ugovor s kućama koje su već imale izrađene programe. I dok s Algebrom nastoji ne izgubiti, s POU Zagreb nisu realizirani programi jer se teško postižu potrebne kvote korisnika za održavanje programa. No, oni nemaju monopol na primjerice informatičke programe, a Učilište uspješno provodi svoj "50+" program za umirovljenike", odgovorio je vijećniku Štefinovcu ravnatelj Haleuš o suradnji sa srodnim ustanovama. Za Štefinovca je, s obzirom na broj stanovnika tri JLS-a, broj polaznika tečajeva njemačkog i ruskog jezika mali. "U izvješću stoji kako je odaziv bio iznad očekivanja jer lanjske godine uopće nije bilo interesa, te brojke nisu bez veze, a djelatnosti Učilišta nisu usmjerene na zaradu, profit nije primarni cilj", pojasnio je ravnatelj Haleuš. Vijećnik Panian rekao je da je Kronika čitana, a da bi bilo dobro promijeniti njen format. Izvješće je prihvaćeno većinom glasova.

Pohvale na rad Glazbene škole

Jednoglasno je prihvaćeno izvješće o radu Glazbene škole koje je prezentirao privremeni ravnatelj Dario Cebić. "Donijeta su rješenja MZOS-a koje će financirati kompletan profesorski kadar te o početku rada Srednje glazbene škole, u lipnju su upisi, u rujnu početak školske godine", rekao je Cebić. To će svakako oteretiti gradski proračun, rečeno je na sjednici. Ukupni prihodi su 1,1, milijun kuna, rashodi poslovanja oko milijun kuna. Iz gradskog proračuna prihodi su 685.995 kuna, iz MZOS-a 285.463 kuna, donacija 47.800 kuna dok su prihodi od članarina i upisnina 55.500 kuna. Od brojnih dosadašnjih rezultata Cebić je izdvojio prvo mjesto na europskom prvenstvu u Bugarskoj prošle godine, a u kolovozu učenike očekuje Svjetsko prvenstvo. I s Međunarodnog natjecanja u Beču donijeli su brojne nagrade. U školskoj godini 2013./2014. upisano je 85 učenika dok je godinu ranije bilo 51. Raspoređeni u šest razreda uče klavir, flautu, violinu, kontrabas, brač i bisernicu. Kako je ranije rečeno, svih sedam profesora financira Ministarstvo, a od jeseni će škola imati 25 zaposlenika. Prva generacija škole upisala je Glazbenu akademiju, spomenuo je Cebić kojem su ovom prigodom vijećnici uputili pohvale za rad te za odazivanje na brojna humanitarna događanja. Uz Glazbenu školu bile su vezane još dvije točke - prihvaćeni su prijedlozi zaključaka o davanju prethodne suglasnosti na prijedlog strukture plana upisa i 1.razred za šk.godinu 2014./15 te na odluku o visini participacije učenika za istu koja iznosi 1.300 kuna godišnje, a plaća se u 11 obroka tijekom nastavne godine. Vijećnik Panian predložio je ravnatelju, koji je uspio pri ministarstvu obezbijediti financiranje profesora, da umjesto prostora u domu HV-a zatraži posebnu zgradu škole preko EU fondova.

Izvješće Sportskog centra

Većinom glasova prihvaćeno je izvješće Sportskog centra koje upravlja Gradskom sportskom dvoranom, Sportskim objektima NK Dugo Selo, Sportskim objektima Ostrna, dvoranom "Stara škola", rukometnim igralištem kod POU-a, RC Puhovo te Kozinščak, dječjim igralištima na području grada. Ustanova temelji svoj rad na pružanju što kvalitetnijih usluga sportskog, zabavnog, edukativnog i rekreacijskog sadržaja. Srednja škola, sportske udruge članice ZŠU, ostali korisnici proveli su u dvorani ukupno 3 224,5 sata, realizacija prihoda je ukupno 632.670 kuna. Od posebnih aktivnosti i manifestacija realizirani su brojna sportska natjecanja, koncerti, sajmovi, vjerski susreti, proslave… Ukupni prihodi iznosili su 1.271.138 kuna, a rashodi 1.214,236 kuna, razlika predstavlja višak prihoda ostvarenog u 2013. godini od 56.902 kune plus preneseni višak iz 2012. godine ukupni višak prihoda je 122.248 kuna. Zaposlenika ima 5, uz još 4 honorarna djelatnika, izvijestio je ravnatelj Centra Miroslav Škrlec. Vijećnica Kokot Bambić pitala je za nabavu klupa u staroj dvorani i zamjenu prozora. "Grad mora odrediti što će biti s tim objektom, ranije su nabavljene tatami strunjače, preuređene svlačionice i kupaonice, SC je sređen, sad slijede ostali objekti", odgovorio je Škrlec.

Prihvaćena izvješća o izvršenju javnih potreba u kulturi, sportu, socijalnoj skrbi, predškolskom odgoju i školstvu

Po izvješću o izvršenju Programa javnih potreba u kulturi kod POU Dugo Selo u 2013. ostvareno je 1,9 milijuna kuna, Gradske knjižnice 1,1 milijun dok pod stavkom Kulturnog centra za posjetitelje stoji 0 kuna. Nakon provedenog natječaja Grad je dodijelio financijske potpore ukupnog iznosa 340.000 kuna udrugama u području javnih potreba u kulturi u 2013. - "DUGA" 10.000 kuna za koncerte i snimanje CD-a, Likovna udruga Dugo Selo 5.000 kuna za izložbe, KUD "Preporod" za očuvanje i unapređenje kulturnog identiteta i kulturne baštine Hrvatske 275.000, udruga Hrvata BiH "Rodna gruda" 50.000 kuna. Za potrebe u sportu ostvareno je ukupno 2,6 milijuna kuna i to ZSU 1,9 milijuna te Sportskom centru 690.253 kuna. Za predškolski odgoj i naobrazbu ostvareno je 14,3 milijuna,a za školstvo 1,6 milijuna kuna za stipendije i školarine, prijevoz i ostale potrebe. Na gradski vrtić ide 11,6 milijuna, na vrtiće drugih osnivača 2,4 milijuna, na logopedske tretmane 121.135 kuna. Pročelnik odjela za društvene djelatnosti Veljko Bertak informirao je o Pravilniku koji govori o smanjenju kvota za upis djece u vrtiće, a koji nije u skladu s brojem djece i strukturom stanovništva na ovom području. Po financijskom izvješću utrošeno je u 2013. za socijalna davanja 1.152.704 mil.kuna, a u taj segment spada i sufinanciranje Hitne pomoći s 183.683 kune. Hitna pomoć bit će i tema skorog sastanka županijskih gradova. Za projekte udruga građana iz ove domene u 2013. godini donacije iznose 210.000 kuna - udruga "Edukacijom protiv raka dojke" 1.000 kuna, Moto klubu sv. Martin 5.000, HVIDR-a 35.000, Hrvatski vitezovi - ratni veterani 1991 16.000 kuna, Društvo naša djeca 40.000, Društvo invalida 10.000 kuna, gradska udruga umirovljenika 100.000 kuna, Udruga hrv.branitelja liječenih od PTSP-a 3.000 kuna. Sredstva za redovan rad dobile su Društvo invalida 18.000, ADHD I JA 24.000, HVIDR-a 24.594 kuna, SUH 31.913 kuna, AmoReVera 36.000 kuna. U 2013. je rođeno 202 djece, 104 djevojčice i 98 dječaka. I dalje je više rođenih, brojka je 42, što znači da Dugo Selo nastavlja s pozitivnim prirodnim prirastom.

O Planu gospodarenja otpadom

Izvješću o izvršenju Plana gospodarenja otpadom podnio je Tadija Penić, direktor DKPC-a. Po analizi učinkovitosti provedenih mjera, aktivnost su bile smanjene sukladno općoj gospodarskoj situaciji. Divlji deponiji stalno se saniraju, postavljena su dodatna zvona, povećana je količina otpada. Postavljeni su kontejneri za tekstil koji su dobro prihvaćeni od građana, a raspored se usklađuje s potrebama. Napomenuto je kako država nije napravila preduvjete pa će malo gradova krenuti u prikupljanje bio-otpada. Nakon što se donese novi Plan gospodarenja otpadom RH i potom isti Zagrebačke županije, gradski Plan bit će potrebno uskladiti s novom zakonskom regulativom. Odlučeno je i o provedbi posebnih mjera sprječavanja odbacivanja otpada, a lokacije su Put uz prugu (Novska), V.Ostrna-Puhovo, Put uz prugu (Križevci) i Put Andrilovec-V.Ostrna. "Signalizacija" d.o.o. odabrana je za obavljanje poslova prometna signalizacija-horizontalna signalizacija na jednogodišnje razdoblje za 37.706 kuna. Vijeće je dalo suglasnost za sklapanje ugovora o izgradnji komunalne infrastrukture s tvrtkom "BOKART" d.o.o. 
Gradonačelnik Velić je, na Štefinovčevo pitanje pod točkom razno da li je praksa neuplaćivanja sredstava od strane ZSU ista prema svima ili je to samo slučaj s NK Ostrna, odgovorio kako situacija nije blistava, ali da će se sredstva za natjecanja osigurati. Za ograničenja tonaže na pojedinim prometnicima uputit će se apel MUP-u, rečeno je vijećniku Sedlaru. Na uspjeh "Briljantinaca" ukazao je Panian, a predložio je i da im se za završni nastup osigura Gradska sportska dvorana.

AMŠ


14. svibnja 2014. godine

 

Uspjeh na rekreativno brdskoj biciklističkoj utrci 2.XC Pepač

 

Dugoselski biciklisti osvojili 5 postolja

 

Rekreativna brdsko biciklistička utrka 2. XC Pepač u organizaciji BK Sutla održala se 11.svibnja u Prigorju Brdovečkom. Iako se radilo o rekreativnoj utrci sami natjecatelji nisu tako izgledali, a namjera samog organizatora je da u što skorije vrijeme organizira kup Hrvatske pa su se i natjecatelji tako postavili. Staza je bila vrlo tehnički zahtjevna s nekoliko težih spustova što je davalo dodatnu draž natjecateljima, a posebno našim biciklistima BK Dugog Sela. 
Da je tako pokazali su kroz rezultate i u tri kategorije kući odnijeli pet postolja no krenimo redom: 
U kategoriji "do 18 god." nastupali su Anđelko Beljan koji osvaja 1. mjesto te Andrej Žgalin 3. mjesto. U kategoriji "SPORT" pobjedu odnosi Matej Žgalin, a 2. mjesto osvaja Tomislav Vukadin što opravdava njihovu želju da se probaju uhvatiti u koštac sa starijim dečkima dok u istoj kategoriji Anđelko Beljan završava na 4. mjestu te Dominik Dubravčić na 10. mjestu od ukupno 27. natjecatelja. 
U najjačoj kategoriji "ELITE" naš Mario Tašić osvaja 3. mjesto sa malim zaostatkom iza višestrukog prvaka Hrvatske Pava Roseta iz BK Keindal Sport i pobjednika utrke Mateja Skuzina iz BK Biker, čime je naš Mario uveličao nadmoć dugoselskih biciklista na utrci. 
Dečki se sada okreću natjecanjima u kupu hrvatske koji slijedi već ove nedjelje 18.05.2014. svibnja u Pakracu. Želimo im puno sreće :-D

 

 

 

Dalibor Žgalin


REMONT BORONGAJ - DUGO SELO

 

Pruga Zagreb - Dugo Selo privremeno je zatvorena za promet između kolodvora Dugo Selo i Sesvete, od jučer do 15. svibnja od 8.35 do 12.00 sati. U tim razdobljima putnike svih gradsko-prigradskih vlakova na relaciji Sesvete - Dugo Selo i obratno prevozit će autobusi, koji će iz Sesveta odnosno Dugog Sela polaziti prema voznome redu gradsko-prigradskih vlakova. 
Brzi i putnički vlakovi iz smjera Varaždina, Koprivnice, Osijeka, Novske i Vinkovaca te obratno vozit će prema voznome redu na čitavoj relaciji. 
http://www.hzpp.hr/remont-borongaj-dugo-selo

 


Kandidatkinja HSLS-a na listi br.12 za EU parlament Renata Šeperić Petak na predizbornom skupu u Dugom Selu

 

U Dugom Selu je 12.svibnja održan predizborni skup "Predstavljanje kandidacijske liste broj 12" za EU Parlament koju čine NF-HSLS-PGS-Lista za Rijeku. S obzirom kako je u tijeku kampanja za predstojeće EU izbore, gradski ogranak HSLS-a Dugo Selo, organizirao je predstavljanje kandidata sa zajedničke liste. 
Predstavljena je kandidatkinja HSLS-a, Renata Šeperić Petak dipl.europeolog, koja se nalazi na drugom mjestu zajedničke liste. Ona je iznijela svoj program te je okupljenima pobliže objasnila svrhu izbora i važnost sudjelovanja hrvatskih predstavnika u EU Parlamentu. Skupu je nazočilo nekoliko desetaka članova i simpatizera HSLS-a, protekao je u opuštenom raspoloženju, a nakon službenog dijela prisutni su nastavili druženje uz kavicu i razgovor. Svrha skupa je upoznavanje članstva i simpatizera sa ciljevima HSLS-a. 
"Poruka poslana s ovog predizbornog skupa je, prije svega, rad na integraciji mladih u društveno politički život na svim nivoima te širenje spoznaje kako na hrvatskoj političkoj sceni ne postoje samo "lijevi i desni". HSLS se želi nametnuti kao opcija koja podržava drukčije stavove i mišljenja, a u EU Parlamentu želi svojim radom doprinijeti na jačanju položaja hrvatskog gospodarstva na novom tržištu Europske Unije", stoji u priopćenju dugoselskog HSLS-a.

 

DK


13. svibnja 2014. godine

Martinskim putem u Europu via Dugo Selo

 

Grupa putnika koji su krenuli martinskim putovima sa Šolte zastali su u Dugom Selu. Na Martin Breg, prvo svetomartinsko odredište, stigli su 13. svibnja oko podneva gdje su, unatoč hladnoći i kiši, toplo dočekani. Pristigli su članovi stoljetne Bratovštine sv. Martina čije je sjedište u Donjemu Selu na Šolti s predsjednikom Vinkon Blagaićem. Tamo se nalazi crkva sv. Martina, također i njihova zaštitnika te je postavljena i stopa sv. Martina na kuću Bratovštine. Na put tragovima sv. Martina s njima su pošli i mještani Šolte predvođeni šoltanskim načelnikom Nikolom Cecićem Karuzićem. Antonija Zaradija Kiš iz Kulturnog centra sv. Martin Hrvatska pridružila im se u Zagrebu. Gradonačelnik Dugog Sela Stipo Velić dočekao je putnike na Martinu srdačno ih pozdravivši uz nekoliko riječi o sadržajima koji se njeguju u Dugom Selu u cilju valorizacije baštine sv. Martina. Posebice je bio radostan susret gostiju s učenicima OŠ I. Benkovića koji se, vođeni profesoricom Marinom Periša, kreativno i edukativno bave ovom temom. Oni su posjetitelje upoznali sa svojim načinom prezentacije baštine sv. Martina s naglaskom na europske putove tj. geografske, povijesne i kulturološke poveznice naroda, što su uspješno prezentirali prigodom nedavnog obilježavanja Dana EU u svojoj Školi. Nakon kraćeg susreta gostujućih putnika i dugoselskih predstavnika, grupa sljedbenika svetomartinske baštine nastavila je put u smjeru Varaždinskih Toplica te Mađarske gdje će osim Martinovog rodnog grada Szombathelya posjetiti još neka značajna mjesta pa tako i samu Budimpeštu. Put će ih potom odvesti u Bratislavu i u Beč, odakle će se nakon tjednog obilaska mjesta i poveznica sa sv. Martinom, vratiti na Šoltu.

 

 

 

 

KUD "Posavka" iz Oborova proslavio 40. godina rada i postojanja

 

Čuvari tradicije i baštine joborovskog kraja

 

Veliki jubilej, 40.godina rada i postojanja proslavio je 10.svibnja KUD "Posavka" iz Oborova manifestacijom "Pjesmom i plesom kroz Oborovo". Proslava se održala u Vatrogasnom domu Oborovu, a lijepo vrijeme popratilo je nastupe brojnih gostiju na otvorenoj pozornici. 
Manifestaciju je otvorio vijećnik Općinskog vijeća Rugvice Branko Mihalj, koje je, uz Zagrebačku županiju bilo i pokrovitelj događanja. Čestitati su došli mnogi, bio je tu i Božidar Potočnik, nekadašnji urednik HRT-ove emisije "Narodno blago" koji je pratio rad ovog društva. Sve je počelo 1974. godine kada je nekoliko Joborovki, među njima i Marija Sesvečan, krenulo ustrajno i s entuzijazmom. 
Prvi nastupi, pa sve češći, povećanje broja članova iz dana u dan koji su tako oživljavali izvorne plesove i pjesme, čuvali nošnje bogatog veza, udružili se kako bi sačuvali tradiciju i vrijednosti te zajedno doveli do danas prepoznatljivog kulturno-umjetničkog pečata svoga kraja. Tome u prilog govore i brojna priznanja i zahvalnice; snimanja TV i radijskih emisija; sudjelovanja na Smotrama folklora i drugim događanjima širom Hrvatske poput "Voloderskih jeseni", vrbovečkim "Kaj su jeli naši stari", slunjski "Izložbeni korzo" te izvan nje poput Međunarodnih smotri folklora u Bugarskoj i Njemačkoj… 
"Generacije su se izmjenjivale, ali naša Oj, Savice ostaje nam vjerna i vječna tzv. joborovska himna. Teško je nabrojati pojedince, ali da nije bilo sloge i volje ne bi bilo, vjerujte mi, ni ovoga danas. Svi se zapitkuju pa će je već četrdeset godina prešlo koda je ćera bile. Ali stvarno život teče jako brzo. Zato mogu reći, sada malo stani. Stani i živi, živi s ljubavi, živi s folklorom", rekla je predsjednica "Posavke" Milica Điđa. 
Svoju pjesmu i ples u Oborovo donijeli su te subote ukrajinski KUD "Andrija Pelih" iz Šumeća, KUD-ovi "Šokadija", "Ogranak seljačka sloga" iz Lupoglava, "Seljačka sloga" iz Bobovca, "Sv.Andrija" iz Novaka, "Crni biser" iz Capraga, djeca iz skupine "Maslačak" Dječjeg vrtića "Didi". Bila je ovo prigoda i za dodjelu zahvalnica osnivačima i zaslužnima, a proslava 40. godina KUD-a "Posavke" nastavljena je do kasno u noć.

 

AMŠ

 

 

 

Održana Izlučna smotra koreografiranog i izvornog folklora Grada Dugog Sela te Općina Rugvica i Brckovljani "Za majčin dan"

 

KUD-ovi "Preporod", "Hrvata BiH" Rugvica, "Ogranak Seljačka sloga", OŠ "Stjepan Radić" predstavnici na županijskim smotrama

 

U sportskoj dvorani OŠ Rugvica održana je 9.svibnja Izlučna smotra koreografiranog i izvornog folklora Grada Dugog Sela te Općina Rugvica i Brckovljani "Za majčin dan" u organizaciji KUD-a "Tančec" iz Jalševca Nartskog. 
Više od dva sata publika je uživala u ljepoti nošnji, a pjesmu i ples nagrađivala je stalnim pljeskom. Na Smotri su sudjelovali KUD-ovi "Ogranak seljačke sloge" iz Lupoglava, "Posavka" iz Oborova, "Hrvata BiH" Rugvica, "August Cesarec" i domaćin "Tančec". Također nastupile su i dječje folklorne skupine KUD-a "Hrvata BiH", OŠ "Stjepan Radić" iz Božjakovine, "August Cesarec", "Preporod" sa četiri dječje skupine te Tančecove dvije. 
Stručni žiri s Instituta za etnologiju i folkloristiku, u sastavu Iva Niemčić, Katarina Bušić i Irena Mihović, odlučio je da će s ovog područja predstavnik koreografiranog folklora odraslih biti dugoselski Preporodaši s koreografijom "Pjesme i plesovi Sesvetskog prigorja". Oni odlaze u Veliku Goricu u rujnu na Županijsku smotru koreografiranog folklora odraslih. Predstavnik iz kategorije dječjeg koreografiranog folkolora je dječja skupina iz OŠ Stjepan Radić s "Pjesmama, plesovima i igrama iz Slavonije" te djeca KUD-a Hrvata BiH Rugvica čija je koreografija "Pjesme i kola iz Bosanske Posavine". Njih očekuje Županijska smotra Cinguli Rajnguli u Samoboru u prosincu. Ogranak Seljačke sloge iz Lupoglava izabran je u kategoriji izvornog folklora, a ta Smotra održat će se u lipnju u Sv. Ivanu Zelini.

 

 

 

AMŠ


Pomoć Crvenog križa nastradalima u poplavi

 

Prilikom nedavnih poplava koje su zahvatile i dijelove Dugog Sela, Rugvice i Brckovljana, Crveni križ uključio se između ostalog tako, da je obiteljima kojima je voda ušla u stambeni dio osigurala isušivače. Ovi isušivači morali su danima raditi, kako bi se poplavljene prostorije barem većim dijelom isušile. 
Nekoliko obitelji na području Lupoglava, Gračeca, Božjakovine, Lukarišća i Donjeg Dvorišča zatražile su isušivače. No kako su Crvenom križu Dugo Selo dana samo dva isušivača, tek četiri obitelji kojima su bile poplavljene stambene prostorije mogle su ih i dobiti na korištenje. Ostali, kojima su poplavljeni podrumi, ostave ili garaže, na žalost morat će te prostore drugačije isušiti. Crvenom križu Dugo Selo dana su samo dva isušivača, jer je u drugim poplavljenim gradovima i selima bio daleko veći broj poplavljenih, sa puno težim posljedicama. 
Hrvatski Crveni križ je u razdoblju od 20. veljače do 30. travnja putem apela za prikupljanje pomoći prikupio određena financijske sredstva. Pošto isušivači Hrvatskog Crvenog križa u prostoru moraju danonoćno raditi duži vremenski period, uz svu štetu koju je izazvala poplava, ove obitelji su dobile i povećani račun za struju. Stoga je Glavni Odbor Hrvatskog Crvenog križa donio odluku da se prikupljena financijska sredstva podijele i doniraju ovim obiteljima. 
Članovi Odbora Gradskog društva Crvenog križa Dugo Selo tijekom Tjedna Crvenog križa uručili su darovnice nastradalima, te im tako pomogli da lakše prebrode probleme koje su poplave izazvale. 
Crveni križ Dugo Selo u idućem će periodu nastojati osigurati sredstva i u dogovoru sa gradom i općinama nabaviti vlastite isušivače, kao bismo u eventualnom slučaju nove poplave, bili u mogućnosti pomoći većem broju naših žitelja.

 

 

 

Gordana Kocaj

 

Sedmo ocjenjivanje vina Vinogradarsko vinarske udruge Općine Brckovljani:

 

ŠAMPION IZLOŽBE - MUŠKAT ŽUTI MARIJANA SMOKA

 

Vinogradarsko vinarska udruga općine Brckovljani organizirala je sedmo ocjenjivanje vina s područja Dugoselsko- vrbovečkog vinogorja. Prema informacijama koje smo dobili od predsjednika Udruge Zvonka Novosela Dolnjaka, na ocjenu je pristiglo 77 uzoraka vina. Od tog broja peteročlana komisija za ocjenu, pod predsjedanjem mr.sc.Vlaste Rubeša Vili, s ocjenom 86 i 85 ocijenila je osam uzoraka i dodijelila im zlatnu diplomu. Srebrnu diplomu, s ocjenom od 80 do 83, dobio je 31 uzorak vina, a brončanu, s ocjenom 71 do 79 dobilo je 26 vina. Pet uzoraka vina dobilo je priznanja, a sedam uzoraka komisija nije ocijenila zbog razloga nedostataka iz kriterija Pravilnika o ocjenjivanju. 
Najbolje ocijenjeno vino je "muškat žuti" s ocjenom 86, vinara i vinogradara Marijan Smoka iz Hrebinca. 
Prema riječima Novosela Dolnjaka, broj pristigli uzoraka na ocjenjivanje, u usporedbi s prošlom godinom je u povečanju, a u porastu je i kvaliteta njihovih vina. Proglašenje pojedinačnih rezultata i dodjela diploma biti će organizirana do kraja svibnja ove godine, a u lipnju se očekuje odlazak članova Udruge na stručno putovanje, kao što je i predviđeno planom rada - ističe Novosel Dolnjak.

 

N.H.M.


12. svibnja 2014. godine

Otvorena 6. izložba minijatura – do 17. svibnja

 

U prostru Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo, a u organizaciji Likovne udruge Dugo Selo, 9. svibnja otvorena je 6. Izložba minijatura koja je ove godine okupila 63 umjetnika. Osim članova dugoselske Likovne udruge koji redovito svake godine sudjeluju, na Izložbi su predstavljena i djela najmlađih umjetnika - minijature nadarene i nadahnute djece, školaraca i predškolaraca. „Njihovu ljubav prema likovnom izražavanju potrebno je njegovati i podržavati, tako da bez daljnjega ovu izložbu možemo nazvati Izložbom mladosti“, kazao je prilikom otvorenja predsjednik LUDS-a Ivo Ostojić pohvalivši kvalitetu 
njihovih radova. Svojim radovima predstavila su se djeca Dječjeg vrtića Dugo Selo te djeca Dječjeg vrtića „Didi“ s područja općine Brckovljani. Izložbu je svečano otvorio predsjednik Gradskog vijeća Grada Dugog Sela Željko Ivaniček koji se tom prilikom osvrnuo na nedostatak kvalitetnog galerijskog prostora i namjeru Grada da rekonstrukcijom bivšeg Dom HV-a taj problem riješi. U glazbenom dijelu programa otvorenja nastupili su učenici Osnovne glazbene škole Dugo Selo izvevši djela na violini i kontrabasu. 
Izložba je otvorena do 17. svibnja. Svi zainteresirani posjetitelji koji žele u poslijepodnevnim satima razgledati izložbu svoj dolazak je prethodno potrebno dogovoriti na broj telefona 098/636-253 (predsjednik LUDS-a Ivo Ostojić).

 

 

 

I.G.O.


VRATILI SE BRILJANTINCI S POBJEDNIČKIM SREBRNIM DUPINOM

 

Kako i dolikuje, pravi vatreni doček priredili su roditelji i prijatelji "Briljantincima" koji su se noćas oko dva sata vratili iz Sanrema kao pobjednici Svjetskog festivala školske kreativnosti. Sretna ekipa glazbeno-kreativne skupine "Zvjezdani putevi" sretno se vratila na mjesto od kojeg je sve počelo, u dugoselsku OŠ "Ivan Benković". Zadovoljan postignutim uspjehom, svoje je učenike dočekao i ravnatelj Branko Goleš. Doputovali su u društvu statue "Srebrni dupin" koja im je uručena u prepunom i poznatom teatru "Ariston" gdje su i izveli svoj mjuzikl "Briljantin". Kao jedini hrvatski predstavnici na Festivalu, odmjerili su svoje znanje i kreativnost s kolegama iz 22 zemlje svijeta sa svih kontinenata - Japana, Indonezije, Rusije, Ukrajine, Poljske, Turske, Francuske, Portugala... Od 7. do 11. svibnja natjecalo se u više kategorija iz polja glazbe, plesa, mode, a u kategoriji mjuzikla Dugoselci su bili bolji od turskih predstavnika. "Djeca su osvojila komisiju, bili su odlični u svim segmentima - tehničkoj izvedbi, scenografiji, umjetničkom dojmu. Ono čime su sve osvojili, i žiri i publiku, je energija koju su prenijeli pri izvedbi mjuzikla", rekla nam je prof. Sandra Frančišković. Višemjesečno odricanje i naporan rad na ovom zahtjevnom projektu su se itekako isplatili i, kako su kazali mladi dugoselski umjetnici, nisu imali nikakvih problema, bili su jednom riječju profesionalni i ono, što je bitno, uživali su i živjeli svoje uloge. Ono što sad slijedi je kratkotrajni predah prije nadoknade gradiva jer kraj školske godine je blizu. Pred njen kraj planiraju završnu izvedbu "Briljantina". Prije dužeg zasluženog odmora očekuje ih prijem u Gradskoj vijećnici, a subotu 7.lipnja rezervirana je za prijem kod predsjednika RH Ive Josipovića.

 

Ovogodišnji Festival posvećen 20. godišnjici ukidanja apartheida

Svjetski festival školske kreativnosti, šesnaesti po redu, bio je posvećen 20. godišnjici ukidanja apartheida u Južnoj Africi s naglaskom na sjećanje na Nelsona Mandelu. Festival je, stoji na službenoj web stranici, jedini događaj koji uključuje više od 30 različitih inicijativa, koji omogućuje učenicima i njihovim mentorima iskazivanje kreativnosti. Događaj je to na kojem se može upoznati ljude iz cijelog svijeta, povezati se s njima te mjesto gdje je solidarnost "zimzelena tema".

AMŠ


KADETKINJE ŽRK DUGO SELO ’55 NA ZAVRŠNICI PRVENSTVA HRVATSKE

ŽRK Dugo Selo '55 kao i prethodnih sezona nastavlja sa odličnim rezultatima i u ovoj sezoni. Tako će kadetkinje 1996 sudjelovati na svojoj sedmoj uzastopnoj Završnici prvenstva Hrvatske koja će se održati u Umagu od 12. do 15.05.2014. Sudjelovati će 9 najboljih ekipa iz cijele Hrvatske podijeljenih u 3 skupine po 3 ekipe. 
Kadetkinje ŽRK Dugo Selo '55 smještene su u skupinu „B“ zajedno sa ekipama ŽRK Zrinski (Čakovec) i RK Trešnjevka (Zagreb). 
ŽRK Dugo Selo '55 nastupiti će u sljedećem sastavu: Edina Numanović, Josipa Mamić, Adriana Ivančan, Valentina Čamber, Iva Ivanda, Iva Sedlar, Marija Novosel, Petra Franjić, Josipa Bebek, Iva Šebalj, Ana Šebalj, Andrea Pavkovic, Kristina Svetec, Leonarda Žerjavić, Laura Bebek, a stručno vodstvo kluba činiti će: Tanja Plašić (trener), Nenad Plašić (pom.trener) i Anita Dananić (pom. trener).

 

 


INFORMATIVNO- EDUKATIVNA TRIBINA ,,Energetska obnova višestambenih objekata i obiteljskih kuća u Dugom Selu


Juniorska ekipa STŠK ”Dugo Selo” i mlađa kadetkinja Anamarija Tominac osvojili 3. mjesta na Prvenstvu Hrvatske!

Od petka do nedjelje u Varaždinu je odigrano ekipno i pojedinačno Prvenstvo Hrvatske za juniore i juniorke te mlađe kadete i mlađe kadetkinje. Uz veliki uspjeh juniorske ekipe koja je nastupila u sastavu: Mislav i Luka Martinek, Matej Murat i Tomislav Nagy, sjajan rezultat izborila je i naša mlađa kadetkinja Anamarija Tominac koja je u paru s Darijom Arapović iz HASTK Mladost - Iskon iz Zagreba osvojila 3. mjesto u igri parova u kategoriji mlađih kadetkinja. 
Pojedinačni dio prvenstva nije bio uspješan poput ekipnog. Nastupilo je osam naših takmičara. U kategoriji mlađih kadeta Luka Dragun ne prolazi prvi dio natjecanja po grupama, baš kao i Anamarija Tominac u kategoriji mlađih kadetkinja te Roman Budek, Mislav Martinek i Tomislav Nagy u kategoriji juniora. Svi ostali: Antonela Papak u kategoriji mlađih kadetkinja, Ana Murat u kategoriji juniorki te Matej Murat i Luka Martinek ispadaju u osmini finala.

Zvonko Pokas


KLINCI S RIBNJAKA gostovat će sljedeće subote u Dugom Selu

 

Dječji zbor KLINCI S RIBNJAKA gostovat će sljedeće subote u Dugom Selu. Koncert će biti održan 17. svibnja 2014. godine u dvorani PREPOROD s početkom u 18 sati. Predstojeći koncert dio je ovogodišnjeg programa Glazbeni prsten Zagrebačke županije a organiziraju ga Pučko otvoreno učilište Dugo Selo u suradnji s Koncertnom direkcijom Zagreb. 
Ulaznice za koncert stoje 10 kuna i mogu se nabaviti u Pučkom otvorenom učilištu Dugo Selo u Ulici J. Zorića 21a (tel. 2753 419) ili u Knjižari DENOVA. KLINCI S RIBNJAKA svojim kvalitetnim nastupom uveseljavaju djecu i odrasle, stoga osigurajte svoje mjesto u gledalištu za predstojeću glazbenu priredbu.

 


RODA besplatno pregledavala autosjedalice

 

Udruga RODA - Roditelji u Akciji je u Dugom Selu 10. svibnja besplatno pregledavala autosjedalice. Svi zainteresirani roditelji mogli su doći na parkiralište ispred OŠ Ivan Berković gdje su dobili sve potrebne informacije i savjete, kao i pomoć prilikom postavljanja autosjedalica.
Cilj Udruge RODA je da se edukacijom o važnosti korištenja autosjedalica postigne stupanj svjesnosti prvenstveno kod svih roditelja, ali i kod šire javnosti, na osnovu kojeg će roditelj odlučiti koristiti autosjedalicu za svoje dijete, ne isključivo zato što je to zakonom obavezan činiti, nego prvenstveno jer zna da je to jedino prihvatljivo ukoliko želi zaštiti svoje dijete od ozljeda ili smrti u vožnji automobilom. 
Velik dio projekta edukacije na ovu temu čine besplatni pregledi koje Udruga organizira, a tijekom kojih vozači mogu provjeriti odgovara li autosjedalica njihovom djetetu, je li pravilno postavljena u automobilu, je li dijete u njoj ispravno vezano, te druge važne informacije. Preglede obavljaju educirani savjetnici-volonteri Udruge RODA, a iste redovito organiziraju širom Republike Hrvatske. Program edukacije savjetnika za autosjedalice i besplatnih pregleda RODA je razvila po uzoru na slične programe u drugim zemljama. 
Pregledi autosjedalica usluga su Rode i njezinih volontera roditeljima i drugim vozačima na hrvatskim cestama s ciljem povećanja sigurnosti djece u prometu, a posebno u ovo vrijeme priprema za duža putovanja, godišnje odmore i ljetovanja.

 

I.G.O.

 

2. smotra folklora u organizaciji KUD-a "Zov zavičaja" Rugvica:

 

U ČAST BLAŽENOG IVANA MERZA

 

U restoranu Ćurak u Rugvici 10. svibnja je održana druga smotra folklora koju je KUD "Zov zavičaja" iz Rugvice posvetio blaženom Ivanu Merzu. Prigodom otvaranja smotre potpredsjednik "Zova zavičaja" Vinko Mršić naglasio je značaj Ivana Merza kojeg je pred 70.000 vjernika blaženim 2003. godine u Banja Luci proglasio papa Ivan Pavao II. Taj događaj, rekao je Mršić, bio je poveznica među različitim narodima i upravo je stoga lik ovog blaženika odabran kao povod za kulturno događanje koje organizira KUD "Zov zavičaja". 
Smotru su, u nazočnosti brojnih gostiju i posjetitelja, otvorili upravo članovi KUD-a domaćina, a potom su nastupili gosti iz kulturno umjetničkih društava "Izvor Viškovo", "Derventsko kolo", "Pougarje", "KUD Hrvata BiH Rugvica", "KUD Tančec" te ponovo "KUD Zov zavičaja". 
U ime Općine Rugvica nazočne je pozdravio općinski vijećnik Stjepan Koledić koji je primio i zahvalnicu od strane KUD-a "Zov zavičaja" za pomoć Općine u organizaciji smotre. 
Nakon završetka službenog dijela, svoje pjevačko umijeće pokazao je i predsjednik KUD-a "Zov zavičaja" Jure Ćurak koji je, na opće odobrenje prisutnih, nasupio sa svojom glazbenom skupinom.

 

 

 

Nenad Haleuš Mali


HDZ i koalicijski partneri u Dugom Selu predstavili program za EU parlament

 

Dugoselski HDZ bio je 10. svibnja domaćin kandidatima s liste br.6 za EU parlament, zajedničke liste Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), Hrvatske seljačke stranke (HSS), Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević (HSP-AS), Bloka umirovljenika zajedno (BUZ), Zagorske demokratske stranke (ZDS), Hrvatske demokršćanske stranke (HDS). 
Nositelj je Andrej Plenković (HDZ) koji je ovom prigodom naglasio kako im je izuzetno drago što su u Dugom Selu gdje je interesantno, osim što je HDZ na vlasti i ima gradonačelnika, to što je i ova EU koalicija ovdje imala premijeru. "Gdje smo u koaliciji s HSS-om i HSP-AS - jednom širokom strateškom strankom desnog centra. Točno je da naši birači nisu prošle godine prepoznali EU izbore, izašlo je 28 posto na razini države, u Dugom Selu nešto više od 16 posto. Nadamo se da će ovdje ne samo zbog aktivnosti naših kolega na terenu nego i zbog činjenice da je dosadašnji rad hrvatskih zastupnika ipak ljudima približio i senzibilizirao za rad EU parlamenta, članstvo u EU i za sve hrvatske teme. Jedna od naših zadaća i odgovornosti je da motiviramo sve birače jer EU parlament je i hrvatski parlament", rekao je Plenković. Ivana Maletić treća na ovoj listi i HDZ-ov stručnjak za EU fondove, govorila je povlačenju sredstava iz tih fondova. "Nije povučeno ništa, kao država nismo ništa napravili, čak i predpristupni programi pomoći čekaju, a čak 268 milijuna eura treba ugovoriti. Nismo ih povukli zato što imamo Vladu koja ne zna što i kako treba napraviti dok na razini gradova i županija imamo vrlo zanimljive projekte koji spremno čekaju na ugovaranje. U Dugom Selu ima puno ideja, uređenje bivšeg Doma HV-a za potrebe Glazbene škole i Pučkog otvorenog učilišta, dječji vrtić, poduzetnička zona, razvrstavanje otpada, sabirni kanali brdskih voda, kolektor oborinske odvodnje, projekti javne i poduzetniče infrastrukture. Grad je okrenut na jačanje gospodarstva, no nažalost nema podršku u Vladi", kazala je Maletić koja se, kao i Plenković, kandidira za svoj drugi zastupnički mandat u EU parlamentu. Milan Tepeš iz HSP-AS i osmi na listi apelirao je "Na sve birače pravaško-demokršćanske-domoljubne orijentacije da se glasovi ne raspršuju već da idu prema jednoj jedinoj kvalitetnoj listi, listi HDZ-a, HSP-AS-a, HSS-a i partnera." Predsjednik dugoselskog HDZ-a Zdravko Šuker također je pozvao birače da 25.svibnja izađu na izbore i podrže listu br.6 koju predvodi Andrej Plenković.

 

AMŠ


9. svibnja 2014. godine

 

Dan Osnovne škole Josipa Zorića:

 

Vedro, veselo, nasmijano

 

Cjelodnevnim školskim aktivnostima učenika, profesora, učitelja, djelatnika obilježen je Dan Osnovne škole Josipa Zorića, a tom prigodom održan je i svečani koncert u predvorju Škole. U nastupu učenika imali su priliku uživati i gosti, među kojima su prije svega bili umirovljeni učitelji i školski djelatnici, zatim predstavnik Grada Dugog Sela, pročelnik za društvene djelatnosti Veljko Bertak i ravnateljica Dječjeg vrtića Dugo Selo Draženka Sesan. Sve okupljene na početku je pozdravila ravnateljica Škole Mara Mamuza. U koncertu su sudjelovali članovi Školskog zbora u pratnji Sekcije udaraljki na ksilofonu i na tamburinu, a između ostalih, solo nastup je imala i Maria Vuletić izvevši „Neka cijeli ovaj svijet“. Naposljetku ravnateljica je dodijelila priznanja najuspješnijim sportskim ekipama koje su danas ogledale snage, i to u graničarima, nogometu, štafetnim igrama. Tijekom cijelog dana u školi su se odvijale radionice, tako da su učenici mogli sudjelovati u raznovrsnim sadržajima – kao što je sajam cvijeća, radionica vrtlara, medijska kultura, pričam ti priču, društvene igre, a bilo je tu i kreativnih radionica – izrada domino pločica, izrada stripova na računalu, izrade krunice i literarno-kreativni kutak. Djeca želja dodatnog znanja i obogaćivanja svog intelektualnog potencijala mogla su nešto novoga naučiti na radionici matematika oko nas, kemija hrane, od proznog teksta do predstave, i radionica koja nas je osobno zaintrigirala, slavenska mitologija – vile, vještice. Doista, za svakoga ponešto. 
Uz Dan škole svi gosti i posjetitelji mogli su razgledati prostore škole, a eksterijer nudi novitete. Uz postojeći uređene vrtove ispred škole, kao i voćnjak u dvorištu, „Zorići“ su ove godine krenuli s uzgojem sadnica povrća po principima permakulture, a i okoliš novouređene školske blagovaonice osvanuo je uređen malim jezercem s vodenim biljkama. Uz puteljak do blagovaonice posađeno je više desetaka grmova lavande, a prostor krase i ukrasna smreka i čempres. Doznajemo kako je planirano daljnje uređenje ovog prostora nasadima raznovrsnih perunika, vrbe, raznih biljaka koje rastu uz vodne površine, a jezerce će biti obogaćeno i životinjskim vrstama. Na ovaj način Osnovna škola Josipa Zorić nastoji očuvati svoj eko-status, al i participirati u natječaju za najljepši školski vrt 2014. godine.

 

 

 

I.G.O.


Obilježen Dan Europe u OŠ Ivana Benkovića

 

Pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije u Osnovnoj školi Ivana Benkovića danas je prigodnim programom obilježen Dan Europe kojem su nazočili pročelnik za financije Zagrebačke županije Ivica Bošnjak, gradonačelnik Dugog Sela Stipo Velić, pročelnik Upravnog odjela za poslove Gradskog vijeća i gradonačelnika Mladen Šestan, dugoselski župnik Slavko Kresonja te ravnatelj Osnovne škole Šćitarjevo. Gradonačelnik Velić uručio je uz današnji dan svima čestitke iz „europskog grada – grada Dugog Sela“, prisjetivši se razdoblja prije nego je Hrvatska primljena u Europsku uniji nazvavši ga „čistilištem“. „Ulaskom u EU možda smo mislili da ćemo odmah bolje živjeti, no bitno promjena nije bilo, osim što su se otvorile granice da na mladi ljudi brže odlaze van Hrvatske“, kazao je gradonačelnik, uputivši apel mladim generacijama da ostanu u domovini jer „kroz određeni period bit će bolje okolnosti i u Hrvatskoj“. 
Na samom početku svečanosti u prostoru školske knjižnice u glazbenom dijelu nastupio je zbor na čelu s voditeljicom i učiteljicom Karolinom Hrastović izvevši Dugoselsku popevku autora Zlatka Đivana i Jesen u Dugom Selu autorice Ljiljane Katić. Potom je uslijedio nastup više narodnih skladbi u izvedbi tamburaškog orkestra Glazbene škole Dugo Selo na čelu s ravnateljem Darijom Cebićem. Učenici Srednje škole Dugo Selo pozdravili su sve prisutne na nekoliko europskih jezika, ali i na hrvatskim narječjima. Nakon toga uslijedio je nastup naše poznate etno glazbenice Lidije Bajuk izvevši hrvatske tradicijske napjeve, dok je dr.sc. Antonija Zaradija Kiš iz Instituta za etnologiju i folkloristiku održala predavanje na temu „Sveti Martin, Europljanin“, čiji je naziv ujedno i europskog kulturnog itinerera u kojem se nalazi i Dugo Selo. Naime, Vijeće Europe (Strasbourg) i Europski institut kulturnih itinerera (Luxembourg) ocijenili su 2005. 
godine kulturni itinerer „Sveti Martin Europljanin, simbol dijeljenja, zajednička vrijednost" Velikim europskim kulturnim itinererom. Opći dugoročni ciljevi projekta su promišljanje, promicanje i revalorizacija martinske materijalne (crkve, kapele) i nematerijalne baštine (običaji, pjesme i sl.). Kako bi se ostvarili ciljevi projekta njegovo je djelovanje osmišljeno kroz nekoliko razina, a to su: znanost i umjetnost, obrazovanje i kulturni turizam (s posebnom pozornošću na održivi razvoj). Na taj način, hrvatska bi se martinska baština predstavljala ne samo u domovini već i u Europi čime se potiče interkulturni dijalog i interdisciplinarno djelovanje u povezivanju europskih zemalja, gradova, mjesta s martinskom tradicijom, među kojima je i Dugo Selo. Kiš je, također između ostalog, istaknula povijesno naslijeđe Dugog Sela – kao grada štovatelja svetomartinske baštine, te ujedno i prvog hrvatskog grada nositelja Stope sv. Martina čime smo se upisali u kartu kulture Europe. Dalje u programu grupa mladih geografa škole domaćina održali su izlaganje na tematsku kartu Europe o stopama sv. Martina, dok su u ekipnom kvizu znanja o Europi uz učenike OŠ Ivana Benkovića sudjelovali su i gosti učenici OŠ Josipa Zorića i OŠ Šćitarjevo.

 

 

 

Iva Grgić Ozimec

 

OBAVIJEST O PRIVREMENOM ZATVARANJU CESTE

 

Obavještavamo građane da će Zagrebačka cesta u Velikoj i Maloj Ostrni biti zatvorena za sav promet, osim vozila gradilišta, stanara te linijskog prijevoza „Čazmatrans“ d.o.o. u terminima: 8:00, 11:30, 12:00, 12:30, 13:15 sati, zbog radova, svakog radnog dana, osim nedjelje i praznika, od 12. 5. do 31. 5. 2014. godine.
Privremeni obilazni pravac odvijati će se spojnom cestom Velika Ostrna – Andrilovec te cestom preko Grede i Rugvice.
 
Radove izvodi „Swietelsky“ d.o.o. iz Zagreba. Kontakti za informacije: 
Swietelsky – 098/328-395
Grad Dugo Selo – 099/733-2013

 

 


8. svibnja 2014. godine

Čestitamo Svjetski dan Crvenog križa

 

Današnji Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca djelatnici dugoselskog Crvenog križa obilježili su radno. Uz organizaciju akcije zdravstvenih mjerenja tlaka i šećera u krvi u centru, podno dugoselske „Vure“ nastojalo se svim zainteresiranim građanima na njihovom info-štandu približiti osnovne djelatnosti Društva. Crveni križ kao najveća humanitarna organizacija u svijetu pokriva područja kao što su akcije dobrovoljnog darivanja krvi, pomoć u slučaju prirodnih i drugih katastrofa, traženje nestalih, razne društvene aktivnosti, logistika (razni prijevozi, skladištenje sirovina, hrane itd.), aktivni odmor za djecu iz siromašnih obitelji, edukacija zdravlja za djecu, razni programi, ekipe prve pomoći za mlade, kulturne aktivnosti, prikupljanje sredstava i slično. Većina istih djelatnosti redovna je djelatnost dugoselskog Crvenog križa, a troje ključnih djelatnika – Darinka Remenar, Kristijan Katinić i Gordana Kocaj, kao ravnateljica sve aktivnosti godinama uspješno organiziraju i provode, naravno uz svesrdnu pomoć i zalaganje volontera Crvenog križa. 
Tijekom dvosatne akcije u centru grada obavljena su čak 103 mjerenja, što je veliki odaziv građana koji je pozitivno iznenadio i same predstavnike dugoselskog Crvenog križa. Zahvaljujući njihovim suradnicima, Udruzi dijabetičara Dugo Selo i ljekarni Medilana iz Dugog Sela, omogućene su dodatne trakice za mjerenje šećera u krvi. Među mjerenjima otkriven je jedan slučaj visokog šećera u krvi za koji osoba nije dosada znala, dok su ostali slučajevi povećane glukoze u krvi pod prethodnom terapijom, doznajemo od ravnateljice Gordane Kocaj. Ona ujedno najavljuje brojne aktivnosti u Tjednu Crvenog križa koji će se održati od 8. do 15. svibnja, o kojima ćemo izvjesitit naknadno. 
Ovim putem svim djelatnicima i volonterima Crvenog križa čestitamo njihov dan.

 

Iva Grgić Ozimec

 

O povijesti Crvenog križa - Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca obilježava se 8. svibnja u znak počasti Henryju Dunantu, utemeljitelju Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. Zahvaljujući njegovoj požrtvovnosti, vjeri i ideji doprinio je da se ublaže strahote stradanja u ratu, te njegova ideologija živi i danas kroz sva društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. 
Švicarac Jean-Henry Dunant (8. svibnja 1828., Ženeva – 30. listopada 1910., Heiden) zatekao se 24. lipnja 1859. godine na bojnom polju kod Solferina i svjedočio patnjama, agoniji i smrti tisuća vojnika. Nakon bitke između austrijske i francusko-sardinijske vojske, na bojnom je polju ostalo 40.000 ranjenih i poginulih vojnika. Postojeće zdravstvene službe nisu imale dovoljno ljudi i materijalnih sredstava za pomoć svima. Dunant je uz pomoć mještana organizirao pomoć ranjenicima u obližnjim crkvama i kućama, bez obzira kojoj strani u sukobu pripadali ponavljajući kako su svi ljudi braća (tal. "Siamo tutti fratelli").Dunant je događaj opisao u knjizi pod nazivom "Sjećanje na Solferino", objavljenoj 1862. godine. U knjizi je istaknuo: potrebu osnivanja društava za pomoć koja bi u vrijeme mira obrazovala dragovoljce za pomoć vojnim sanitetskim službama u ratu; zaštitu ranjenika bez obzira kojoj strani u sukobu pripadaju; te sklapanje međunarodnih ugovora kojima bi se regulirao rad sanitetskog osoblja i društava za pružanje pomoći kao i poštivanje njihove neutralnosti.

 


Uklanjanje stabala s javnih površina

 

Iz gradskog upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, komunalno i stambeno gospodarstvo doznajemo kako su danas započeli radovi na uklanjanju drveća s javnih površina. Radi se drveću koje je ugrožava okolne stambene objekte te radi štetu komunalnoj infrastrukturi. Na zahtjev građana tako će se ukloniti jasen u Zorićevoj ulici (u blizini knjižare Denova) čije je korijenje diglo asfalt i počelo ugrožavati podzemne vodove. Također planirano je uklanjanje drveta u Bjelovarskoj (nasuprot Hudana) koje je oštećeno i zbog starosti ugrožava sigurnost ljudi i objekata, doznajemo od stručne suradnice gradskog upravnog odjela Jadranke Robić. Angažirane ekipe na uklanjanju dolaze iz dugoselske tvrtke Dia-pro-futura iz Dugog Sela.

 

 

 


Sutra otvorenje 6. izložbe minijatura Likovne udruge Dugo Selo

Godišnja Izložba minijatura Likovne udruge Dugo Selo otvorit će se sutra, 9.svibnja, u dvorani Pučkog otvorenog učilišta. Svečanost počinje u 20 sati. Šesti put za redom dugoselskoj likovnoj publici predstavit će se članovi Udruge, ali i nečlanovi koji se redovito odazivaju na ovaj, po brojnosti autora, ali i kvaliteti izloženih radova, likovni događaj sezone u Dugom Selu. Pod pokroviteljstvom Grada Dugog Sela, svoje će minijature ove godine predstaviti preko šezdeset autora.

AMŠ7. svibnja 2014. godine

Sutra na Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca akcije zdravstvenih mjerenja "pod vurom"

 

Sutra, 8. svibnja, obilježava se Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u znak počasti Henryju Dunantu, utemeljitelju Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. 
Zahvaljujući njegovoj požrtvovnosti, vjeri i ideji doprinio je da se ublaže strahote stradanja u ratu, te njegova ideologija živi i danas kroz sva društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. 
Švicarac Jean-Henry Dunant (8. svibnja 1828., Ženeva - 30. listopada 1910., Heiden) zatekao se 24. lipnja 1859. godine na bojnom polju kod Solferina i svjedočio patnjama, agoniji i smrti tisuća vojnika. Nakon bitke između austrijske i francusko-sardinijske vojske, na bojnom je polju ostalo 40.000 ranjenih i poginulih vojnika. Postojeće zdravstvene službe nisu imale dovoljno ljudi i materijalnih sredstava za pomoć svima. Dunant je uz pomoć mještana organizirao pomoć ranjenicima u obližnjim crkvama i kućama, bez obzira kojoj strani u sukobu pripadali ponavljajući kako su svi ljudi braća (tal. "Siamo tutti fratelli"). 
Dunant je događaj opisao u knjizi pod nazivom "Sjećanje na Solferino", objavljenoj 1862. godine. U knjizi je istaknuo: potrebu osnivanja društava za pomoć koja bi u vrijeme mira obrazovala dragovoljce za pomoć vojnim sanitetskim službama u ratu; zaštitu ranjenika bez obzira kojoj strani u sukobu pripadaju; te sklapanje međunarodnih ugovora kojima bi se regulirao rad sanitetskog osoblja i društava za pružanje pomoći kao i poštivanje njihove neutralnosti. 
Ovim povodom Gradsko Društvo Crvenog križa Dugo Selo provodi akciju zdravstvenih mjerenja (tlak i šećer u krvi), te sve zainteresirane pozivamo sutra 8. svibnja od 10,00-12,00 h na naš štand "pod vurom" u centru Dugog Sela .

 

Gordana Kocaj

 

Remont pruge Borongaj – Dugo Selo
Posebna regulacija prometa

 

Pruga Zagreb - Dugo Selo privremeno je zatvorena za promet između kolodvora Dugo Selo i Sesvete do 9. svibnja te od 12. do 15. svibnja od 8.35 do 12.00 sati. U tim razdobljima putnike svih gradsko-prigradskih vlakova na relaciji Sesvete – Dugo Selo i obratno prevozit će autobusi, koji će iz Sesveta odnosno Dugog Sela polaziti prema voznome redu gradsko-prigradskih vlakova. 
Brzi i putnički vlakovi iz smjera Varaždina, Koprivnice, Osijeka, Novske i Vinkovaca te obratno vozit će prema voznome redu na čitavoj relaciji.

 

AMŠ

 


Produljen rok prijave za besplatni obrazovni program iz obrtništva i poduzetništva

Zagrebačka županija produljila je rok prijave za Program izobrazbe iz područja obrtništva i poduzetništva "Poduzetništvo u ekonomiji znanja" do 16. svibnja 2014. godine. 
Program je namijenjen postojećim poduzetnicima koji nemaju prethodno formalno ekonomsko i poduzetničko obrazovanje dok je cilj stjecanje novih znanja za kvalitetnije obavljanje poduzetničke djelatnosti i povećanje konkurentnost županijskih poduzetnika. Županija će besplatnu edukaciju osigurati za 15 polaznika, za što je osigurala 180.000 kuna. 
Prijave mogu podnijeti mikro i mali gospodarski subjekti, isključivo obrti i trgovačka društva koji imaju sjedište na području Zagrebačke županije, najmanje jednog zaposlenog (zaposlenim se smatra i vlasnik obrta), podmirene obveze poreza, prireza i doprinosa na i iz plaće te nemaju nepodmirene obveze prema Zagrebačkoj županiji. Također, polaznik može biti vlasnik ili zaposlenik gospodarskog subjekta sa završenom minimalno srednjom stručnom spremom, a jedan gospodarski subjekt može prijaviti najviše dva kandidata. 
Program će se početi provoditi u svibnju 2014. godine u prostorijama Ekonomskog fakulteta u Zagrebu (Trg J.F.Kennedya 6), petkom poslije podne i subotom prije podne. Točan raspored i satnica predavanja odabranim polaznicima dostavit će se naknadno. Nositelji i izvođači kolegija bit će profesori Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i stručnjaci iz pratećih državnih institucija. Po završetku Programa svaki polaznik dužan je kao završni rad samostalno izraditi program razvoja ili unapređenja svoje djelatnosti sa svim organizacijskim i financijskim aspektima provedbe, nakon čega će steći Certifikat o završenom FBA programu "Poduzetništvo u ekonomiji znanja". 
Program će trajati 12 tjedana te će u tom periodu biti izvedeno 120 sati nastave, a bavit će se: osnovama ekonomije i poduzetništva, poduzetničkim menadžmentom, industrijskom ekonomijom, upravljanjem kvalitetom, strateškim poduzetništvom i razvojem obrtništva, marketingom, financiranjem, računovodstvom, pravnim pitanjima poduzetnika i obrtnika, menadžmentom zaštite okoliša, lokalnim ekonomskim razvojem, elektroničkim poslovanjem te poslovnim planiranjem. 
Tekst natječaja i prijavni obrazac nalazi se na službenoj stranici Županije, a više informacija može se dobiti na broju telefona 01/6009-457 ili na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Prijave se dostavljaju na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za gospodarstvo, Ulica grada Vukovara 72/V kat, 10001 Zagreb ili osobno na navedenoj adresi u pisarnici na 6. katu.


Savez za Hrvatsku u Dugom Selu predstavio svoje
kandidate za EU parlament

 

Savez za Hrvatsku, kojeg čini osam stranaka Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje-HDSSB, Akcija za bolju Hrvatsku-ABH, Autohtona-Hrvatska seljačka stranka-A-HSS, HRAST-Pokret za uspješnu Hrvatsku, Hrvatska stranka prava - HSP, Hrvatska zora stranka naroda - HZ, Obiteljska stranka - OS i Zavjet za Hrvatsku - ZZH, predstavio se jučer u dugoselskoj Gradskoj vijećnici. "Mi nismo okupljeni radi osobne ili stranačke promocije i probitaka, već nas povezuje ljubav prema domovini i očuvanju nacionalnih interesa", čulo se od većine govornika. Njihova lista za EU parlament nosi broj 9, a na njoj su redom Milan Kujundžić, Ladislav Ilčić, Daniel Srb, Branko Borković, Stjepan Ribić, Ana Silvestrić, Zlatko Gregov, Sandra Bršec Rolih, Željko Cvrtila, Marko Lukić i Vladimir Šišljagić. "Hrvatska je umorna i sumorna, zarobljena i porobljena, uzimali su oni jučer, uzimaju ovi danas. Vi ste šansa, nemojte glasati za stranke već za svoju djecu i Domovinu", rekao je mnogobrojnim članovima i simpatizerima prvi na listi Kujundžić. Okupljenima je govorio i Borković kazavši kako ova opcija želi dovesti EU u Hrvatsku, cilj je raditi u Hrvatskoj za obitelj te vratiti se iskonima. Kako su oni odgovor na sadašnju promašenu politiku i kvalitetna ekipa rekao je kandidat Marko Lukić dok je Sandra Bršec Rolih usporedila EU s proračunatim menadžerom napomenuvši kako Hrvatska može biti mala i zdrava država. Jedna od točaka za koje će se Savez zalagati je lustracija, a o čemu je govorila predstavnica HSP-a Mirela Bušljeta Felc. Skupu su nazočili i predstavnici ostalih sporazumnih stranaka, među njima bili su Krešimir Miletić (HRAST), Mate Knezović (OS), Željko Sačić (ZZH), a bio je tu i ravnatelj Domovinskog stožera ZZH Davor Domazet Lošo. Savez za Hrvatsku procijenio je kako će pet njihovih kandidata s liste postati europarlamentarcima. U 19 točaka Polazišta Saveza navedeno je kako će se zalagati za razvoj hrvatskog gospodarstva na ekosocijalnom tržišnom modelu i održivom razvoju, temeljenih na načelima etike i morala. Radit će na zaustavljanju propadanja hrvatskog sela i otoka, osiguranju vladavine prava, demografskoj obnovi i zaštiti obitelji. Trajno će čuvati dostojanstvo Domovinskog rata te će se zalagati za racionalizaciju i preustroj državne uprave, trajnu zaštitu prirodnih i nacionalnih bogatstava, te očuvanje baštine i tradicije kao jamstva očuvanja hrvatskoga nacionalnog bića. Savez će se zalagati i za provedbu lustracije u skladu s europskom praksom te zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske s posebnim naglaskom na trajnoj zaštiti Hrvata u BiH te jačanje veza RH i BiH te za ustrajavanje na tužbi za genocid protiv Republike Srbije te naplati ratne štete.

 

AMŠ


 

KUD "TANČEC"

ORGANIZIRA IZLUČNU SMOTRU
KOREOGRAFIRANOG I IZVORNOG FOLKLORA
GRADA DUGOG SELA, OPĆINE BRCKOVLJANI I RUGVICE

" ZA MAJČIN DAN "

PETAK - 09.05.2014. U 19:00 h 
SPORTSKA DVORANA OŠ "RUGVICA"

NASTUPAJU:

- KUD "OGRANAK SELJAČKE SLOGE" - Lupoglav
- KUD "POSAVKA" - Oborovo
- KUD "HRVATA BiH" - Rugvica
- KUD "AUGUST CESAREC" - Brckovljani
- KUD "PREPOROD" - Dugo Selo
- KUD "TANČEC" - Jalševec Nartski

DJEČJE FOLKLORNE SKUPINE:

- KUD "HRVATA BiH" - Rugvica
- FOLKLORNA SKUPINA - OŠ "STJEPAN RADIĆ" - Božjakovina 
- KUD "PREPOROD" - Dugo Selo - ( 4 dječje skupine ) 
- KUD "AUGUST CESAREC" - Brckovljani
- KUD "TANČEC" - Jalševec Nartski - (2 dječje skupine)

 


ZAVRŠEN JOŠ JEDAN TURNIR U OKVIRU "MALE ŠKOLE ŠAHA" U OSNOVNOJ ŠKOLI "IVAN BENKOVIĆ"

 

U ponedjeljak navečer, završen je "Proljetni turnir", još jedan iz ciklusa nagradnih turnira u okviru "Male škole šaha" u Osnovnoj školi "Ivan Benković" Dugo Selo. Konačni poredak: Lukas Cajner 18 bodova, Josip Ivić i Vlado Remenar po 15, Dino Prkić i Šimun Matek po 8, Ana-Maria Ivić 6.5, Josip Koletić 6, Luka Aberle 5.5, Frane Orešković i Leon Kociper po 4 boda. 
Turnir je igran po sustavu "svatko sa svakim po dvije partije". Svi sudionici ovog natjecanja dobili su predmetne nagrade: prvoplasirani Cajner dobio je novi digitalni sat "DGT 2010", vrijedan 400 kn, a ostali sudionici šahovsku literaturu i dvd sa animiranim filmovima. Joakim Puškaš, voditelj "Male škole šaha" u OŠ "Ivan Benković", nakon završetka "Proljetnog turnira" rekao je sljedeće: 
- Jako sam zadovoljan prikazanom igrom, posebice Lukasa Cajnera, Josipa Ivića i Vlade Remenara, jer oni za njihov uzrast igraju kvalitetan šah, a od druge djece pozitivno me je iznenadio Šimun Matek, učenik prvog razreda. 
"Mala škola šaha" u OŠ "Ivan Benković" održava se od jeseni 2011. godine, ponedjeljkom od 17.40 do 19 sati.

 

 

 

M.B.

 

Sa sjednice Općinskog vijeća Općine Rugvica:

 

Raspisani izbori za Vijeća mjesnih odbora – 15. lipnja

 

Vijećnici Općinskog vijeće Općine Rugvica pod predsjedavanjem Branka Galenića održali su 8. po redu redovnu sjednicu raspravivši obimi dn...evni red od 23 točke. Najviše polemike izazvala je odluka o dodjeli sredstava udrugama za organizaciju manifestacija u 2014. godini radi koje je tražena stanka kako bi Povjerenstvo za dodjelu sredstava dalo novi prijedlog raspodjele sredstava. Prvotni prijedlog, naime, nije u potpunosti zadovoljio planove udruga, radi čega je pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Rugvica Ivica Radanović predložio da se rebalansom od predviđenih 50.000 kuna za istu namjenu poveća na 100.000 kuna. Načelnik Općine Ivan Remenar dodao je kako se time može spasiti situacija, no rebalans je potrebno donijeti za mjesec dana. Vijećnik Daniel Ivanović (HDZ) smatra kako pojedini KUD-ovi, kao što je KUD Tančec, organiziraju po nekoliko manifestacije u godini te će dobiti istu cifru sredstava kao KUD Zov zavičaja koji organizira jednu manifestaciju. Vijećnik Siniša Kušeković smatra kako je potrebno utvrditi realizaciju manifestacija te na temelju tog izvješća definirati sredstva za sljedeću godinu. Vlado Bardić (HSS) predložio je pak da krovne organizacije, kao što je Zajednica sportskih udruga, daje prijedloge za financiranje manifestacija od sportskog značaja. Nakon što je vijećnik Kušeković predložio da se sredstva smanje na pola od onoga što je Povjerenstvo predložilo, a vijećnik Čičak zatražio poništenje natječaja što je izazvalo negodovanje predstavnika KUD-a Posavka koji ove subote organiziraju jednu od manifestacija (proslavu 40. godišnjice rada), predsjednik OV Galenić zatražio je stanku. Članovi Povjerenstva, poslije ponovnog vijećanja, predložio novu raspodjelu sredstava koja je naposljetku usvojena većinom glasova, uz jedan suzdržan. 
Prema odluci vijećnika donijeta je odluka o raspisivanju izbora za Vijeća mjesnih odbora na području općine, i to za 15. lipnja ove godine. Sastav dosadašnjih vijeća mjesnih odbora bit će raspušten s danom pravomoćnosti rezultata izbore. Na sjednici je donijeta i odluka o imenovanju Općinskog izbornog povjerenstva na čelu s predsjednicom Ivanom Belec, a izabrane su još Vesna Šantić, Kristina Pavlović, Natali Barberić, Danijela Pavek, Emina Pavić Penić te Goran Pranjić. 
Vijećnici su suglasni s pokretanjem postupka izrade IV. izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja općine Rugvica, a koje se predlažu, između ostalog, zbog utvrđivanja lociranja reciklažnog dvorišta i zone za obradu građevinskog otpada te izmjena granice naselja Sop i Otok Svibovski. Naime, na istoj sjednici Vijeća bilo je govora o realizaciji uvjeta iz Zakona o održivom gospodarenju otpadom po kojem JLS imaju obvezu uvođenja odvojenog prikupljanja otpada, zatim izradu reciklažnog dvorišta te izradu Plana gospodarenja otpadom. Načelnik Remenar dodaje kako je lokacija za reciklažno dvorište predviđena u Poslovnoj zoni Rugvica sjever. Trenutni koncesionar odvoza otpadom na području općine Eko-flor plus d.o.o. predložio je da se na području općine Rugvica implementiraju modeli gospodarenja otpada – 1. za miješani komunalni otpad, 2. za selektivni otpad – papir i plastika bit će organizirano odlaganje i prikupljanje u zasebnim plastičnim vrećama (plava za papir, žuta za plastiku), dok će se staklo, metal i tekstil organizirati na zelenim otocima (kontejnerima), za biorazgradivi otpad domaćinstva će moći preuzeti kante od 120 l za takav otpad (u tom slučaju odvoz se naplaćuje) ili kompostere od 280 l za koje nema naplate odvoza jer građani sami stvaraju svoj kućni kompost. Za ovaj način zbrinjavanja otpada Eko-flor predlaže provođenje ankete među građanima kako bi se izjasnili hoće li preuzeti kantu ili komposter. 
Odlukom o izdvajanju dijela naselja Otok Svibovski i pripajanju naselju Sop mijenjaju se granice ovih naselja kako bi IKEA mogla dobiti kućni broj, što su vijećnici i usvojili. Na sjednici su također usvojena izvješća o izvršenju programa održavanja, te programa gradnje komunalne infrastrukture za 2013. godinu, kao i izvješće načelnika Općine za proteklih šest mjeseci. Odlukom o izboru najpovoljnijeg ponuditelja utvrđeno je da od tri pravovaljane ponude ponuda tvrtke Ćibo promet s ukupnim iznosom od 299.000 kuna udovoljava uvjete za obavljanje komunalnih poslova – održavanje atmosferskih voda na području općine Rugvica za 2014. godinu. Dok natječaj za održavanje makadamskih cesta se poništava s obzirom da dvoje ponuđača nije predalo relevantne dokaze natječajnog uvjeta o posjedovanju knjižice vozila greder. Ista odluka donijeta je većinom glasova vijećnika, dok je dvoje bilo protiv i troje suzdržano. 
Vijećnici su na sjednici raspravili i o prijedlogu tripartitnog ugovora o gradnji objekata i uređaja komunalne infrastrukture dostavljenog od strane Ralu logistika d.o.o.. Naime, tvrtka Ralu predlaže načine izgradnje komunalne infrastrukture kako bi mogli izgraditi objekt u Rugvici. Prvi ugovor definira odnose i obveze Ralu i Općine, a vezane su uz izgradnju ceste koju će izraditi i financirati investitor Ralu, dok će se troškovi izgradnje „prebiti“ s troškovima komunalnog doprinosa. U drugom ugovoru Ralu se također obvezuje izgraditi vodovod i odvodnju, a Općina Rugvica nakon plaćanja komunalnog doprinosa i izgradnje ove investicije vraća uloženi iznos tvrtki. 
Na posljetku vijećnik Bardić pozvao je ove subote, 10. svibnja, sve vijećnike na svečanu proslavu 40. godišnjice rada i postojanja KUD-a „Posavka„ iz Oborova koji za tu priliku organizira manifestaciju „Pjesmom i plesom kroz Oborovo“ koje će se održati u Vatrogasnom domu Oborovo.

 

Iva Grgić Ozimec

 

Održano Vijeće Općine Brckovljani

 

Odlukom o komunalnom doprinosu olakšano plaćanje te obveze

 

Kako bi olakšali strankama plaćanje komunalnog doprinosa odnosno onima koji žele tu obvezu odmah platiti, vijećnici Općine Brckovljani usuglasili su se o Odluci o komunalnom doprinosu. Odluka je donijeta na 10. redovnoj sjednici održanoj 5. svibnja pod predsjedavanjem Bože Graberca, a u njoj je rečeno kako ga obveznik može platiti odjednom ili najviše do 11 rata tako da se u prvoj rati uplati 20 posto izračuna, a preostalih 80 posto uplatit će se kroz 10 mjesečnih rata koje utvrđuje UO uz načelnikovu suglasnost. Što se tiče nezakonito izgrađenih zgrada, rješenjem o utvrđivanju komunalnog doprinosa odobrava se odgoda njegova plaćanja, odnosno odgoda početka njegova plaćanja u slučaju obročne naplate za godinu dana od izvršnosti rješenja ako to zatraži vlasnik zgrade. Ukoliko se zatraži takvo plaćanje, odobrava se otplata na 3 rate, a iznos rate ne može biti manji od 1 000 kuna. Također, na zahtjev stranke po izvršnosti rješenja može se odobriti otplata ove obveze kod legalizacije nezakonito izgrađenih 
nekretnina do 15 rata, s tim da se prva rata uplati u roku od osam dana od izvršnosti rješenja, pojasnio je načelnik Željko Funtek. Donijeta je Odluka o donošenju III. izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine koji je prošao sve institucije te dobio pozitivno mišljenje Zavoda za prostorno uređenje Zagrebačke županije. Jedan od razloga izmjena je gradnja potrebnog reciklažnog dvorišta koje će se graditi u GZ Božjakovina pored pročistača. Odlučeno je o popisu pravnih osoba od posebnog interesa za Općinu, a to su trgovačka društva Komunalac, DUKOM i DUKOM plin te ustanova POU Dugo Selo. Vijećnici su odlučili o preraspodjeli sredstava unutar pozicija ovogodišnjeg proračuna - s pozicije plaće djelatnika iznos od 20 000 kuna raspoređuje se za veterinarske usluge hvatanja pasa i odvoz lešina. Prošle godine dogovoreno je s Veterinarskom stanicom paušalno plaćanje no, zbog većeg obima posla, o.g. izdvojit će se oko 100 000 kuna za tu namjenu. Načelnik Funtek spomenuo je i dodatni trošak nadzora Zavoda za javno zdravstvo u iznosu od 10 000 kuna, a o čemu će Općina odlučiti kada dobije njihovo pismeno očitovanje.

 

Neriješena pitanja oko okrupnjavanja distributivnih područja - Donijeta Odluka o obavljanju vodnih usluga na području Općine

Jednoglasno je donijeta i odluka o obavljanju vodnih usluga na općinskom području. Djelatnosti su javna odvodnja i javna vodoopskrba, obavljat će ih Komunalac. Kako je pojasnio načelnik Funtek, svrha je zaštiti vodne građevine koje je Komunalac kao investitor gradio i rekonstruirao, a koje bi mogle, postati vlasništvo budućeg distributera. Podsjetio je i kako je zatražena licenca za ove djelatnosti te iznio mišljenje kako će ovakvim načinom okrupnjavanja distributivnih područja JLS imati veliku štetu. Po sadašnjim pokazateljima i stavu Vlade RH, otpada varijanta županijskog vodovoda koju su prvo podržali svi, a onda je istupila Velika Gorica koja želi biti samostalna. Ukoliko dođe do potpadanja pod zagrebački ViO odnosno Holding, taj će distributer dobiti, i sva vodocrpilišta na tom području. Ako i kada nestane vode, ostat će zemljište će pripasti Holdingu, kazao je Funtek dodajući kako se oko toga vodi dosta polemike. Mnogo je neriješenih pitanja i nedoumica, ovom općinskom odlukom pokušat će se postati vlasnikom tih građevina, kako bi se jasno znalo što se unosi i u kojem postotku od vlasništva u tu novu distributersku tvrtku. Odlučeno je i o komunalnim djelatnostima koje se mogu obavljati na temelju pisanog ugovora. To su održavanje javne rasvjete, održavanje groblja u Brckovljanima i Lupoglavu, nerazvrstanih cesta unutar građevinskih područja, poljskih putova, putova u vikend području, njihovo zimsko održavanje, postavljanje prometnih znakova, sanacija divljih deponija, održavanje javnih površina. Za sve je potrebno skupiti ponude, o najpovoljnijima zaključuje Povjerenstvo koje ih upućuje načelniku, a Vijeće donosi odluku o odabiru. I ovdje se kompliciraju stvari, postoje tri različita tumačenja, pitanje je što kada nešto treba hitno riješiti poput uklanjanja divljeg deponija - postupak se odužuje, napomenuo je Funtek.

Službeno otvorenje pročistača za Dan Općine

Prihvaćeno je izvješće o radu POU Dugo Selo, podnio ga je ravnatelj Nenad Haleuš Mali. Rad triju centara - obrazovanja, informiranja i kulture usmjeren je i organiziran na područja sve tri lokalne jedinice koje i sudjeluju u njegovu financiranju te dijele vlasništvo. Tako su prihodi ove neprofitabilne ustanove iz općinskog proračuna Brckovljana u 2013. iznosili 90. 000 kuna, iz proračuna Grada Dugog Sela 1.050.736 kuna, rugvičkog 38.000. Ukupni prihodi su 1,7 milijuna kuna, rashodi i izdaci 1,9 milijuna, manjak prihoda iznosi 183.000, a obračunati prihodi poslovanja 187.494 kune. Povećani su prihodi od reklama i propaganda te prihodi osnivača za refundaciju troškova štampanja Dugoselske kronike i Službeni glasnik (Dugo Selo 215.600, Brckovljani 64.650, Rugvica 95.150 kuna) . Ravnatelj je napomenuo kako je Učilište trećinu prihoda zaradilo samo. Od mnogobrojnih aktivnosti izdvojeni su tečajevi cjeloživotnog obrazovanja, kreativne radionice, brojne kazališne predstave, koncerti, organiziranje raznih manifestacija - Anđelek fest, POUmpkin day, Dan otvorenih vrata, izložbe, Stara jela 'z Dugog Sela, SuSretni dan… Što se tiče informiranja prate se sva događanja na ovom području, a zadovoljstvo načinom praćenja iskazao je i predsjednik Vijeća Graberec. Na ovoj sjednici donijeti su i Planovi zaštite i spašavanja te civilne zaštite. Bilo je govora i o ELKI koja oporavlja svoje poslovanje, a postoje naznake da bi svoje postrojenje mogla preseliti u Brckovljane. Uređuje se okoliš oko pročistača, službeno otvorenje planirano je za Dan Općine. Početkom kolovoza očekuju se prva priključenja tamo gdje mreža postoji, a u roku od godinu dana oko 80 posto stanovništva imat će priključak.

AMŠ


6. svibnja 2014. godine

Izložba fotografija "Biljka" otvorena do 19. svibnja

 

U Galeriji u Kolodvorskoj 3 jučer je otvorena izložba fotografija "Biljka" skupine autora koji su sudjelovali na travanjskom foto-natječaju "Dugoselske kronike". Širina te "zelene teme" zaintrigirala je mnoge, odazvala su se 23 autora poslavši po tri fotografije. Izložbu je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Dugog Sela Željko Ivaniček koji je, s obzirom da se radilo o nagradnom natječaju, i uručio nagrade najboljima. List, cvijet, plod, sjeme, klica - neki su od motiva koje su, većinom mladi fotografi, uspješno uhvatili u objektiv, rekao je o postavu izložbe mnogobrojnim posjetiteljima ravnatelj POU-a Dugo Selo Nenad Haleuš. O najboljim fotografijama odlučio je stručni žiri "Dugoselske kronike" u sastavu profesionalni fotograf Mario Kociper, voditeljica POU Centra za kulturu Nada Kozić i grafička urednica Tihana Kušeković. Kako je već ranije obrazloženo, žiri je, osim motiva gledao i na kreativnost, moment, tehničku zahtjevnost te trud koji je autor uložio snimajući fotografiju. Prvo je mjesto stoga odlučio dodijeliti fotografiji "Cvijet" Josipa Bakule. Njegova magnolija, još u pupoljku, opisuje u isto vrijeme i čvrstoću i nježnost te biljke. "Jutarnja suza" dobila je drugu nagradu, a autorica Katarina Grgić uspjela je, prije isparavanja, uhvatiti rosu na plavo-zelenom listu hoste. Zanimljiv prizor ovjekovječila je Marina Kereković, puž i čupavi cvat trave tvore "Suživot" za što je dobila treću nagradu. Zbog širine ove teme, raznolikih motiva i pristupa, posebne nagrade uručene su Patriciji Jozić za "Čuvarkuću", Karli Kamenjašević za "Cvijeće na kiši", Ani Grozdek za "Biljke iz kamena" a posebnu nagradu dobila je i Vesna Vajdić zbog fotografije "Jabuka do jabuke na jabuci". Izložba je otvorena do 19. svibnja, a želite li je razgledati potrebno je samo nazvati POU Dugo Selo na broj 2753-419 radi dogovora.

 

 

 

AMŠ


Dugo Selo podržava Moto karavanu za život „Bikeri na cesti“

 

Moto klub Dugo Selo bio je ovog vikenda domaćin 3. po redu Moto karavane za život „Bikeri na cesti“, hvale vrijedne nacionalne akcije kojom se nastoji upozoriti javnost i sve sudionike u prometu da su motoristi, uz pješake i bicikliste, najugroženija skupina na ulicama. Akciju je organizirala Udruga Karavana za život „Bikeri na cesti“ u suradnji s brojnim moto klubovima s područja Hrvatske, a dugoselski Klub je po drugi put bio dio te organizacije. 
Nošeni kišom u Dugo Selo u podnevnim satima stigli su jedino neustrašivi i odlučni motoristi iz smjera Slavonija-Podravina. Loše vrijeme mnoge je spriječilo u naumu. Njih stotinjak motorista članovi MK Dugo Selo počastili su s toplim čajem i kiflicama, kako bi ih okrijepili do krajnje točke okupljanja svih bikera – a to je ove godine bio Zagreb. Uz riječi zahvale na toploj dobrodošlici mnogi pristigli motoristi prijatelji prisjetili su se nedavne proslave rođendana Kluba i blagoslova motora u Dugom Selu. 
U karavani do Zagreba uputili su se i naši članovi, na čelu s predsjednikom Bernardom Rihom i tajnikom Ivan Hreljom čineći kolonu motorista koja se s ostalim moto-kolegama sastala na Jarunu. Tamo je bila organizirana humanitarna akcija darivanja krvi za potrebe Zaklade Ana Rukavina te je održana taktično pokazna vježba javne vatrogasne postrojbe Zagreb. 
Karavana je inače zamišljena kao susret svih motociklista Hrvatske, članova svih moto klubova, neovisnih zaljubljenika u dva kotača, vlasnika mopeda i svih koji se osjećaju kao dio populacije jedne od najugroženijih u prometu. Projekt je osmislila grupa zaljubljenika u vožnju na dva kotača potaknutih sve učestalijim stradavanjem svojih istomišljenika, žele nadležne institucije potaknuti da počnu aktivnije primjenjivati sve moguće mehanizme kako bi se nesreće motociklista smanjile. Baš ovih dana Ministarstvo pomorstva prometa i infrastrukture podržalo je njihov projekt za sigurnost motociklista aktivnom i pasivnom prevencijom – uvođenje znakova za opasne dionice motociklista te ugradnja elastičnih odbojnika. Mnogi motociklisti stradaju upravo na “stupiću” odnosno nosaču elastičnog odbojnika. Dok on vraća automobil da ne padne u provaliju, motoristi zajedno s motorima prolaze ispod i uglavnom stradavaju. Predstavnici Udruge dobili su podršku Hrvatskih cesta i ministra za postavljanje plastičnih branika, kao i znakova upozorenja za određene dionice opasne za motoriste s obzirom da, između ostalog, isti znakovi i branici postoje u zemljama Europske unije. Udruga je također pokrenula inicijativu da se ukine plaćanje poreza za motocikle starije od 10 godina, što za automobile vrijedi. Sva ova pitanja važna su za sve veću moto populaciju u Hrvatskoj, no isto tako i za motoriste turiste koji posjećuju našu zemlju.

 

 

 

Iva Grgić Ozimec


Tunirani auti i motori na dugoselskom „Street style show 6“

 

Nedjelja četvrtog svibnja bila je rezervirana za ljubitelje automobila i motocikala, drugu godinu zaredom u organizaciji članova Savjeta mladih Grada Dugog Sela i Street style team-a. Događaj se održao na prostoru oko Gradske športske dvorane u Ferenčakovoj ulici. U samom događaju sudjelovali su dugoselski Crveni križ ,“ Db team Zagreb“, Armwrestling klub „Trojanci“, te mnoštvo auto klubova čiji su članovi došli na natjecanje i ugodno druženje, a nije im bio problem „potegnuti“ iz Ivanić Grada, Vrbovca, Zagreba, Velike Gorice, Siska, pa čak i iz Međimurja. 
Brojni vlasnici „tuning“ automobila i motocikala su se natjecali u mnoštvu kategorija poput francuskog, njemačkog, japanskog stila uređenja, najnižeg, najglasnijeg vozila - od početnika, pa do extrema. Po prvi put ove godine održano je natjecanje za motocikle koji su se natjecali u dvije kategorije za najglasniji motocikli i za najuređeniji motocikl. Događaj nije bio samo zabavnog tipa, već je bio uz to i edukativnog karaktera. Crveni križ Dugo Selo održao je prezentaciju u kojoj su pokazali kako se pruža prva pomoć unesrećenom na primjeru inscenirane nezgode naleta automobila na pješaka. Posjetitelji su bili oduševljeni prezentacijom koja se izvrsno uklopila u sami događaj. Dio programa ispunio je i Armwrestling klub „Trojanci“ održavši mali turnir u obaranju ruku na profesionalnom stolu. Unatoč vjetrovitom vremenu događaj je bio jako dobro posjećen, a organizatori najavljuju ponovno održavanje ovakvog edukativno-zabavnog događaja i sljedeće godine, uz još veću potporu motocikala i nadanje o boljem vremenu.

 

 

 

Dario Duvnjak 
Foto: Matej Robić


5. svibnja 2014. godine

Dugoselski vatrogasci obilježili i proslavili Dan hrvatskih vatrogasaca

 

Povodom vatrogasnog blagdana i Dana hrvatskih vatrogasaca – Svetog Florijana, Vatrogasna zajednica Grada Dugog Sela organizirala je u subotu, 3. svibnja, taktično – pokaznu vježbu na Martin Bregu kod staromartinske crkve. Unatoč lošim vremenskim uvjetima članovi vatrogasnih društava s područja grada Dugog Sela pokazali su svu opremljenost, ekspeditivnost, brzinu i organiziranost. U vježbi je sudjelovalo 35 vatrogasaca iz 6 vatrogasnih društava, s ukupno 11 vatrogasnih vozila te u suradnji s Policijskom postajom Dugo Selo s jednim policijskim vozilom i dva njihova djelatnika. 
Scenarijem vježbe pretpostavljen je požar nastao uslijed proljetnih radova. Požar se proširio na okolno nisko raslinje kao i na divlje odlagalište otpada. Na lice mjesta prvo je alarmirano DVD Prozorje, kao najbliže, ali zbog nemogućnosti da vlastitim snagama svlada požarište – pozvana su i ostala društva, pojasnio je tijek vježbe zapovjednik VZG Dugo Selo Nikola Rnjak. Članovi DVD-a Leprovica imali su zadatak čuvati požarište kako se stihija ne proširi na okolne stambene objekte. Uz prijetnju požara istovremeno dolazi do prometne nesreće izlijetanja osobnog vozila u kojem je zarobljena jedna osoba. U tehničkoj intervenciji spašavanja sudjelovali su članovi DVD-a Dugo Selo s obzirom na propisnu opremljenost. Cjelokupna pokazno – taktična vježba obavljena je po noći i kišnim vremenskim uvjetima, a prilikom toga korišteni su svi realni resursi i mogućnosti DVD-a s područja Dugog Sela. Kako navodi zapovjednik Rnjak, time smo nastojali pokazati koje su nam trenutne tehničke mogućnosti VZG Dugo Selo, bez uljepšavanja i impresioniranja. A prema ocjeni zamjenika županijskog zapovjednika Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije – vježba je određena po visokim standardima, što je i ocjena predstavnika gradske vlast koji su također pratili tijek vježbe. Zapovjednik Rnjak na kraju dodaje kako svake godine VZG Dugo Selo nastoji organizirati ovakve vježbe na različitim lokacijama na području grada, kako bi mogli pokazati pripremljenost na sve moguće scenarije. 
Sljedećeg dana, u nedjelju, članovi, predstavnici svih dobrovoljnih vatrogasnih društava iz sastava VZG Dugo Selo, sudjelovali su na tradicionalnoj svetoj misi povodom blagdana svetog Florijana koja je služena u župnoj crkvi svetog Martina biskupa u Dugom Selu, a koju je predvodio dugoselski župnik Slavko Kresonja. Uz blagdan Svetog Florijana održan je i mimohod vatrogasaca ulicama grada kojeg je predvodila Gradska limena glazba koja djeluje u sklopu KUD-a Preporod.

 

 

 

Iva Grgić Ozimec


5,9 milijuna kuna bespovratnih potpora za poljoprivredu

U tijeku je natječaj Zagrebačke županije vrijedan 5.950.000,00 kuna za dodjelu potpora u poljoprivredi, ruralnom razvoju i šumarstvu. Natječaj je otvoren do 15. studenog 2014. godine, a najviši ukupni iznos županijske potpore koju jedan korisnik može ostvariti po svim sektorima i mjerama u tekućoj godini iznosi do 100.000,00 kuna. 
Potpore se dodjeljuju za deset mjera od čega izdvajamo ulaganje u modernizaciju poljoprivrednih gospodarstava, kompenzaciju otežanih uvjeta gospodarenja, legalizaciju zgrada poljoprivredne namjene, unapređenje i očuvanje genetskog potencijala, označavanje i certificiranje proizvoda te edukaciju i stručno osposobljavanje korisnika itd. 
Korisnici potpora su odgovorne osobe poljoprivrednih gospodarstva upisane u Upisnik poljoprivrednih gospodarstva, odnosno, šumoposjednici upisani u Upisnik šumoposjednika u Zagrebačkoj županiji - koji imaju prebivalište, odnosno, sjedište na području županije te realiziraju projekt, za koji traže potporu, na području Županije. 
Zahtjevi se podnose putem obrazaca koji je dostupan u sjedištima gradova i općina Zagrebačke županije, u sjedištu Zagrebačke županije u Zagrebu, Ulica grada Vukovara 72/V, kao i na službenoj web-stranici Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr. Više informacija može se dobiti i na brojeve telefona 6009-426, 6009-427, te 6009-416. 
Iz Zagrebačke županije pozivanju sve zainteresirane potencijalne korisnike da dostave svoje zahtjeve na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo, Ulica grada Vukovara 72/V, 10000 Zagreb, s naznakom "Zahtjev za županijsku potporu poljoprivredi, ruralnom razvoju i šumarstvu za… (navesti sektor proizvodnje)" najkasnije do 15. studenog.


SANREMO, STIŽU DUGOSELSKI "BRILJANTINCI"

 

Sve je spremno - članovi glazbeno-kreativne skupine "Zvjezdani putevi", dugoselski "Briljantinci" spremaju zadnje stvari u svoje kofere i sutra navečer, 6. svibnja kreću na put u prijestolnicu talijanske kancone Sanremo na Međunarodni festival školske kreativnosti. Spremni su i oni sami, a protekle su dane iskoristili za još malo vježbanja i "uštimavanja". Tako su prošli tjedan učili na radionici pjevanja profesionalne pjevačice Amele Jančić Priganica koja je prepoznala vrijednost i veličinu ovog projekta te je solistima pomogla s mnogobrojnim pjevačkim savjetima. Ova vrsna glazbena pedagoginja već 18 godina radi s pojedincima i grupama. 
Na temelju tog iskustva u poučavanju pjevanja i rada na sebi (pohađala je mnoge seminare i radionice kao npr. Werbeck pjevanje) osmislila je jedinstven Tečaj za oslobađanje glasa kombinirajući klasični način pjevanja i Werbeck metode pjevanja. Radila je sa solistima iz obje postave - Marijanom Kajtazijem, Anom Zelić, Mišelom Tomićem i Barbarom Grlić. Kako nam je rekla prof. Sandra Frančišković, proveli su gotovo dva sata u veselom i zanimljivom druženju gdje su solisti kroz mnoge vježbice osvijestili mogućnosti svojega glasa. Popularni "Briljantinci" dodatno su se usavršavali i javnim nastupima u sklopu svoje turneje po osnovnim školama na širem području "Učenici učenicima". Također, sredinom travnja predstavili su se i na stručnom skupu Agencije za odgoj i obrazovanje "Suvremena nastava glazbe iz različitih perspektiva" u Poreču. Svoj mjuzikl izveli su pred profesorima glazbene kulture te umjetnosti i profesorima glazbenih i plesnih škola. "Bio je pravi izazov nastupiti pred profesionalnim stručnjacima, a dobili smo ocjenu odličan", kazala je prof. Frančišković. Podrška je stigla i s državnog vrha, uputio im ju je predsjednik RH Ivo Josipović. Odličan uspjeh očekuje se i na Festivalu, a jedini hrvatski predstavnici boravit će u Sanremu od 7. do 11. svibnja. Glazbeno - kreativna skupina "Zvjezdani putevi" zahvaljuje svima koji su im pomogli u stvaranju ovog školskog projekta i koji su im omogućili da tamo otputuju. Od roditelja koji uvijek uskaču i koji su uvijek te donatorima, a u pokrivanju troškova sudjelovali su Grad Dugo Selo, TZ, Zagrebačka županija, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Foto studio Time, Butik Mistic, Radio Martin, POU Dugo Selo/Dugoselska kronika, Veterinarska stanica Vrbovec. Svi koji im žele zaželjeti sretan put i uspješan nastup u finalu ovog natjecanja mogu doći sutra u 21,30 sati ispred OŠ Ivan Benković.

 

AMŠ

 

Svečano uz 85. godišnjicu DVD-a Ostrna

 

Mlado srce vremešnog vatrogasca

 

U nazočnosti predsjednika Gradskog vijeća Željka Ivaničeka, zamjenika gradonačelnika Vlade Kruhaka, pročelnika Veljka Bertaka, zamjenika predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice te ujedno predsjednika Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Stjepana Ptičeka, kao i predsjednika Vatrogasne zajednica grada Dugog Sela Zvonka Novosela Dolnjaka održano je prigodno obilježavanje povodom 85. godišnjice od osnutka DVD-a Ostrna. Sve je započelo svečanom sjednicom koju je vodio predsjednik Božidar Cik, a on se u svom govoru podsjetio na same početke rada DVD-a Ostrna. 
„Cijela priča oko našeg društva počinje 1927. godine kada je započela izgradnja škole koja je bila izgrađena za školsku godinu 1928./1929. nakon čega je 25. kolovoza 1929. godine prvi učitelj ove škole Kazimir Sabol s nekolicinom mještana osnovao DVD. Među osnivačima bili su: Franjo Harambaša kao prvi predsjednik društva, Josip Novak kao prvi tajnik društva i Tomo Jambrek kao prvi zapovjednik društva, te ostali: Mijo Cik, Ivan Kandučar, Mato Novosel, Andro Muškon, Stjepan Krpanić, Josip Tundulić, Ivan Novak, Mijo Krpanić, Ivan Antolković, Tomo Jendric, Tomo Tundulin, Mijo Krpanić, Stjepan Pužek, Vid Lukec, Josip Holek, Vid Pavlić, Adam Habeković, Mirko Kucifer i Stjepan Jambrek. Na inicijativu učitelja Sabola članovi društva i uz nesebičnu pomoć mještana 1931. godine grade Vatrogasni dom koji je po svojoj prelijepoj i monumentalnoj fasadi jedinstveni građevinski objekt. 1933. godine izgrađena je kapelica, posvećena Sv. Florijanu, zaštitniku vatrogasaca. Kapelica je svoju izgradnju čekala još od 1880. godine kada je u velikom požaru izgorjelo pola sela, pa su se mještani zavjetovali izgraditi istu. Tijekom II. Svjetskog rata prilikom jednog partizanskog napada na njemačku jedinicu 1943. godine oštećen je i Vatrogasni dom. Nakon rata mještani su ga obnovili svojim radom i doprinosima. U novijoj povijesti rad Društva obilježio je Stjepan Harambaša koji je bio predsjednik u četiri mandata u periodu od 1991. do 2009. Za njegova mandata Vatrogasni dom je nekoliko puta preuređivan, a Društvo je znatno ojačalo organizacijski i brojem članova. Za njegov trud Društvo ga je nagradilo titulom doživotnog počasnog predsjednika. 
Tijekom svog postojanja ulagalo se, kako u Vatrogasni dom, tako i u opremu, no najveći zamašnjak u razvoju DVD Ostrna započet je prije 15 godina, kada se oprema nastojala modernizirati, a članstvo proširiti. Društvo nastoji unatrag nekoliko godina redovito organizirati vatrogasna natjecanja za djecu, mladež i odrasle pod nazivom Kup Sv. Florijana i koje u prosjeku posjećuje 40 natjecateljskih ekipa. Ove godine u siječnju po prvi puta su organizirali i vatrogasno natjecanje u brzom spajanju usisnog voda u dvorani, uz posjetu 53 ekipe. Članstvo DVD-a Ostrna tijekom prvih 70-tak godina svog rada brojilo je u prosjeku 30-40 članova, uz napomenu kako je učlanjivanje članova mlađih od 16 godina bila velika rijetkost. Do kraja 2013. godine Društvo ukupno broji 170 članova, od toga 58 izvršnih članova, 42 pričuvna člana, 5 članova veterana, 1 počasnog člana, 30 članova vatrogasne mladeži i 34 člana vatrogasnog podmlatka. Prema spolu društvo broji 58 ženskih i 112 muških članova. Prosjek godina članova iznosi 29,9 godina - najstariji član društva napunio je 77 godina, a najmlađi je imao tek 6 godina. 
Povodom jubileja i u sklopu svečane sjednice dodijeljene su srebrne i brončane medalje i plamenice. Tako da je srebrna plamenica uručena Zdravku Brleku, a srebrna vatrogasna medalja Vjekoslavu Čvorigu i Tihomiru Lopataru. Brončanu plamenicu dobili su Ivan Novak, Božidar Cik, Neven Hedžet, Josip Čičak i Kristijan Jambrek, dok je brončanu medalju dobila Sanjica Cik. A djevojčicama koje su za DVD Ostrna osvojile 1. mjesto na županijskom natjecanju 2012. godine također su uručene prigodne medalje. Uz visoki jubilej čestitke svim članovima Društva na kraju sjednice uputili su zamjenik gradonačelnika Kruhak i predsjednik VZG Dugo Selo Novosel Dolnjak, dok je potpredsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ptiček pohvalio dosadašnji rad s porukom kako Društvo „ima svijetlu budućnost kada su u njemu učlanjene bake, kćeri, unuke, djedovi, sinovi i unuci“. 
Nakon svečane sjednice u prostoru Doma održana je sveta misa koju je predvodio župnik župe Uznesenja Svetog Križa velečasni Josip Kuzel, nakon čega je uslijedila taktično – pokazna vježba.

 

 

 

Iva Grgić Ozimec


RODA besplatno pregledava autosjedalice ove subote

 

Udruga RODA – Roditelji u Akciji organizira ove subote, 10. svibnja, u Dugom Selu besplatan pregled autosjedalica. Svi zainteresirani roditelji mogu doći na parkiralište ispred OŠ Ivan Berković gdje će od 10 do 12 sati dobiti sve potrebne informacije i savjete, kao i pomoć prilikom postavljanja autosjedalica. 
Cilj Udruge RODA je da se edukacijom o važnosti korištenja autosjedalica postigne stupanj svjesnosti prvenstveno kod svih roditelja, ali i kod šire javnosti, na osnovu kojeg će roditelj odlučiti koristiti autosjedalicu za svoje dijete, ne isključivo zato što je to zakonom obavezan činiti, nego prvenstveno jer zna da je to jedino prihvatljivo ukoliko želi zaštiti svoje dijete od ozljeda ili smrti u vožnji automobilom. 
Velik dio projekta edukacije na ovu temu čine besplatni pregledi koje naša Udruga organizira, a tijekom kojih vozači mogu provjeriti odgovara li autosjedalica njihovom djetetu, je li pravilno postavljena u automobilu, je li dijete u njoj ispravno vezano, te druge važne informacije. Preglede obavaljaju educirani savjetnici-volonteri Udruge RODA, a iste redovito organiziramo širom Republike Hrvatske. Program edukacije savjetnika za autosjedalice i besplatnih pregleda RODA je razvila po uzoru na slične programe u drugim zemljama. 
Rodini pregledi autosjedalica usluga su Rode i njezinih volontera roditeljima i drugim vozačima na hrvatskim cestama s ciljem povećanja sigurnosti djece u prometu, a posebno u ovo vrijeme priprema za duža putovanja, godišnje odmore i ljetovanja.

 

I.G.O.


Radni Praznik rada u Crvenom križu Dugo Selo

Gradsko društvo Crvenog križa Dugo Selo radno je proslavilo 1. svibanj, pomažući u provedbi SUH-u Dugo Selo. Od ranog jutra djelatnici i volonteri Crvenog križa prevozili su manirke s grahom, kako bi porcije mogle kontinuirano biti dijeljene prisutnima. Ni bolesne i invalidne osobe nisu bile zaboravljene, pa su tako u nekoliko samačkih domaćinstava dostavljene vruće porcije graha, kako bi i oni koji sami nisu mogli doći na proslavu mogli probati tradicionalni obrok.

 

 

Gordana Kocaj


Rugvičani u Mađarskoj osvojili 6 medalja

Taekwondo klub Rugvica nastupio je u Budimpešti na 11. INTERNATIONAL GOLDSTAR CUP-u i u konkurenciji 248 natjecatelja iz 7 država i 31 ekipe osvojio 6 medalji te 8 mjesto ekipno. Pojedinačne medalje osvojili su Analena Brandić, Stjepan Nekret Katić, Marija Majcan i Dora Jazvić zlato, Petra Ladišić srebro i Toni Dujić broncu.

Darko Hrdan


15 medalja za kyokushin karate!

 

U subotu, 03. svibnja 2014. godine, u Zagrebu, održano je karate natjecanje u katama i športsko natjecanje za vrtićku djecu i početnike. Sudjelovalo je 100 natjecatelja iz nekoliko različitih stilova karatea. Kyokushin karate klub "Dugo Selo" je ostvario uspješan rezultat. 
Dokuš Danijel je osvojio zlato u katama. Tena Vrh je osvojila srebro. Broncu u katama osvojili su Leo Sever, Mihael Ćorluka i Martin Čekada. U ekipnom dijelu, kata tim Mavrić Filip, Mihael Ćorluka i Leo Sever osvojili su zlato. 
U športskim dječjim kategorijama zlato su osvojili Leo Sever i Leona Dokuš. Mihael Varga i Ivano Franjić osvojili su srebro. Broncom su se okitili Ivan Bokun, Tutić Nikola, Fran Klarić, Marin Gašpar i Karlo Hrg. Posebno treba istaknuti Lea Severa koji je osvojio dva zlata i broncu nastupivši u svim kategorijama i pokazao da je prava mlada športska nada kluba i športa u Dugom Selu. 
Više fotografija možete vidjeti na: 
http://s865.photobucket.com/user/kyokushinds 
https://www.facebook.com/

 

 

 


3. svibnja 2014. godine

Street style show sutra u Dugom Selu

Kod Gradske sportske dvorane u organizaciji "Street style team"-a i pod pokroviteljstvom Grada Dugog Sela organizira se Street style show. U cjelodnevnom događanju, od 9 do 19 sati, sudjeluju članovi 5 ...većih auto tuning klubova iz Hrvatske. Planirano je natjecanje u više od 40 kategorija, a uz dorađene aute, ove godine po prvi puta uključeni su i motori! Za sve posjetitelje organizirana je ugostiteljska ponuda, i bez obzira na kišu - Street style će se održati!Moto karavana za život „Bikeri na cesti“ danas prolazi Dugim Selom

 

Danas u podnevnim satima gradskim ulicama slit će se kolona motociklista koja sudjeluje u 3. po redu nacionalnoj akciji „Karavana za život“ kojom se nastoji upozoriti javnost i sve sudionike u prometu da su motoristi najugroženiji na ulicama. Akciju organizira Udruga Karavana za život „Bikeri na cesti“, a ove godine uz edukativni karakter ima i humanitarni, najavljuju. 
Članovi Moto kluba Sveti Martin Dugo Selo bit će i ove godine domaćini stotine motorista koji dolaze iz smjera Bjelovara. Na ovaj način dugoselski Moto klub se po drugi put kao suorganizator pridružuje akciji i aktivno sudjeluje u Karavani. Motoristi iz Bjelovara, Koprivnice, Virovitice, Đurđevca, Vrbovca i okolnih mjesta u Dugom Selu će tijekom pauze biti okrijepljeni pićem i pecivima, a nakon toga svi zajedno uputiti će se prema Karlovcu gdje će se održati centralno okupljanje svih motorista iz Hrvatske, uz planirani program. 
Ovim projektom, koji je inače osmislila grupa zaljubljenika u vožnju na dva kotača potaknutih sve učestalijim stradavanjem svojih istomišljenika, žele nadležne institucije potaknuti da počnu aktivnije primjenjivati sve moguće mehanizme kako bi se nesreće motociklista smanjile. Baš ovih dana Ministarstvo pomorstva prometa i infrastrukture podržalo je njihov projekt za sigurnost motociklista aktivnom i pasivnom prevencijom – uvođenje znakova za opasne dionice motociklista te ugradnja elastičnih odbojnika. Mnogi motociklisti stradaju upravo na “stupiću” odnosno nosaču elastičnog odbojnika. Dok on vraća automobil da ne padne u provaliju, motoristi zajedno s motorima prolaze ispod i uglavnom stradavaju. Predstavnici Udruge dobili su podršku Hrvatskih cesta i ministra za postavljanje plastičnih branika, kao i znakova upozorenja za određene dionice opasne za motoriste s obzirom da, između ostalog, isti znakovi i branici postoje u zemljama Europske unije. Udruga je također pokrenula inicijativu da se ukine plaćanje poreza za motocikle starije od 10 godina, što za automobile vrijedi. Sva ova pitanja važna su za sve veću moto populaciju u Hrvatskoj, no isto tako i za motoriste turiste koji posjećuju našu zemlju.

 

Iva Grgić Ozimec


2. svibnja 2014. godine

Podijeljeno 1.600 porcija graha u Parku Drašković

 

U proslavi Praznika rada koju već šestu godinu u Parku grofa Draškovića organizira dugoselska podružnica Sindikata umirovljenika Hrvatske podijeljeno je 1.600 porcija graha. Iako je bilo najavljeno loše vrijeme, sunčan i topli neradni prvi dan svibnja izvukao je brojne građane iz svojih domova. Uz prigodni glazbeni, kulturno-umjetnički program i besplatni grah mnogim Dugoselcima odlazak u gradski park bila je prilika da sretnu s poznatima, prijateljima i ugodno provedu prijepodnevne sate. 
U zemlji u kojoj radna populacija postaje manjina, a pravo na rad svakodnevna borba, o nekim problemima se u govoru dotaknuo i predstavnik organizatora, predsjednik dugoselskog SUH-a Josip Sahor. „Organizaciju proslave ovog praznika preuzeli su oni koji su u radu proveli najveći dio svog životnog vijeka, no čestitke želimo uputiti svim nezaposlenima, svim školarcima, studentima i 
onima koji traže posao“, poručio je Sahor. Okupljenima se obratio i potpredsjednik SUH Milan Tomičić dodavši kako su predstavnici Sindikata bili vrlo aktivni prilikom donošenja Zakona o mirovinskom osiguranju, a uskoro upućujemo prijedlog o pokretanju ustavnosti pojedinih stavki istog Zakona. Gradonačelnik Dugog Sela Stipo Velić uz čestitke, uputio je i apel da svi koji vode državnu i lokalnu vlast da se angažiraju da građanima omoguće radna mjesta i ljudsko pravo na rad. Uz gradonačelnika proslavu su pratili njegovi zamjenici Vlado Kruhak i Pavo Jakovljević, predsjednik Gradskog vijeća Grada Dugog Sela Željko Ivaniček te gradski vijećnici. 
U programu na samom početku nastupila je Limena glazba KUD-a «Preporod» te Dugoselske mažoretkinje. Iz KUD-a «Preporod» nastupili su još članovi B postave Folklornog ansambla, Škola folklora i podmladak Tamburaškog orkestra. Svoj folklorni nastup imali su još članovi KUD-a “Posavka” iz Oborova, KUD “Ogranak Seljačke sloge” iz Lupoglava, KUD “August Cesarec” iz Brckovljana te KUD “Tančec” iz Jalševec Nartskog. 
Valja naglasiti kako je ovogodišnju proslavu Praznika rada organizirao SUH, Zagrebačka županija podružnica Dugo Selo, Brckovljani i Rugvica uz pokrovitelje Grad Dugo Selo i Općine 
Brckovljani i Rugvica te medijske pokrovitelje Dugoselsku kroniku i Radio Martin.

 

 

 

Iva Grgić Ozimec


SDP proslavio Međunarodni praznik rada na dugoselskim jezerima

 

Gradska organizacija SDP-a Dugo Selo je, skupa s općinskim organizacijama Brckovljani i Rugvica, proslavila 1. svibnja, Međunarodni praznik rada, na dugoselskim jezerima. Članovima i brojnim gostima obratila se Sofija Štefanac Klobučar, predsjednica Foruma žena SDP-a Dugo Selo. 
Ona je podsjetila kako je proslava ovog Dana prvi put od strane GO SDP-a Dugo Selo održana 2001. godine i redovito se održavala do 2008. godine kada je organizaciju preuzeo Grad Dugo Selo u suradnji sa SUH-om, a ove je godine SDP donio odluku o priređivanju proslave kojoj će oni biti isključivi organizator. Podsjetila je i na povijest obilježavanja ovog praznika istaknuvši kako je Međunarodni praznik rada istinski praznik socijaldemokracije. 
- Svjesni smo da je gospodarski razvoj preduvjet socijalnog napretka i zato se moraju stvoriti uvjeti za puno brži gospodarski napredak nego je to danas slučaj, ali se to ne smije prevaliti na teret radnika i njihovih prava - kazala je Štefanac Klobučar dodavši kako oni imaju sposobne ljude u obrazovanju, kulturi, sportu, udrugama, ali i u političkom životu te kako bez rada ozbiljnog, stručnog, savjesnog i ustrajnog nema uspjeha. Bila je ovo prigoda i za prisjećanje kako je prošlo 19 godina od početka vojno redarstvene akcije Bljesak u tijeku koje je oslobođena zapadna Slavonija. 
Druženje je nastavljeno u dobrom raspoloženju uz tradicionalni grah i vino, a proslavu je uveličao i TS "Ni pet ni šest" uz čiju se glazbu i zaplesalo.

 

 

 

AMŠJavna tribina o hagioterapiji u ponedjeljak

Centar za hagioterapiju Dugo Selo poziva na javnu tribinu pod nazivom TEK UMOM ČOVJEK VIDI CJELINU". Tribina će se održati u ponedjeljak 5. svibnja u knjižnici OŠ I. Benković u Dugom Selu s početkom u 19.30 sati. Ulaz za posjetitelje je slobodan.

 

LJETOVANJE 
U VELOM LOŠINJU 2014.

 

DRUŠTVO "NAŠA DJECA" DUGO SELO ORGANIZIRA GRUPNO LJETOVANJE DJECE, MLADEŽI I ODRASLIH U ODMARALIŠTU VELI LOŠINJ U SLIJEDEĆIM GRUPAMA:

  1. GRUPA OD 02.07.2014. - 10.07.2014. Ljetovanje djece dječjeg vrtića (kapacitet 40 osoba)
  2. GRUPA OD 10.07.2014.- 20.07.2014. Ljetovanje djece osnovnih škola I-IV razreda prednost djeca (kapacitet 40 osoba)
  3. GRUPA OD 20.07.2014. - 30.07.2014. Ljetovanje djece osnovnih škola V-VIII razreda prednost djeca (kapacitet 40 osoba)
  4. GRUPA OD 30.07.2014. - 09.08.2014. Ljetovanje učenika srednjih škola i svih zainteresiranih (kapacitet 40 osoba)
  5. GRUPA OD 09.08.2014. - 19.08.2014. Ljetovanje svih zainteresiranih (kapacitet 40 osoba)
  6. GRUPA OD 19.08.2014. - 29.08.2014. Ljetovanje umirovljenika i svih zainteresiranih (kapacitet 40 osoba)
  7. GRUPA OD 29.08.2014. - 08.09.2014. Ljetovanje umirovljenika i svih zainteresiranih (kapacitet 40 osoba)

SVI ČLANOVI PLAĆAJU ČLANARINU PRIJE UPISA ZA LJETOVANJE

U Z R A S T
I Z N O S
LJETOVANJA U Kn
UPISNINA
od ukupnog iznosa
0 – 3 besplatno ili sa krevetom
800,00
 
4 – 7 godina
1.250,00+20,00 kn članarina
375,00
7 – 12 godina
1.550,00+20,00 Kn članarina
465,00
12 – 18 godina
1.650,00+20,00 Kn članarina
500,00
Od 18 godina
1.750,00+40,00 Kn članarina
550,00
Za 6 i 7 grupu
1.650,00+40,00 Kn članarina
500,00

Upisi za grupe 2. i 3. samo djeca navedenog uzrasta prioritet do 12.06.2014. godine
Iznos ljetovanja je bez prijevoza sa boravišnom pristojbom
ODOBRAVAMO VIŠE RATA DO 30.11. TEKUĆE GODINE SA UPLATOM NA RAČUN
Posljednja uplata u gotovini mora biti 8 dana prije polaska grupe.

Djeca koja ljetuju bez roditelja obavezna su izvršiti liječnički pregled kod svog liječnika, te ponijeti sa sobom uvjerenje. (Troškove plaćaju sami)

UPISE VRŠIMO SAMO UZ UPLATU UPISNINE KAO PRVE RATE i UPLATE ČLANARINE NA ŽIRO RAČUN UZ OBAVEZNO PREDOČENJE:

1. KOPIJE UPLATE UPISNINE I PRIJEVOZA 
2. KOPIJE UPLATE ČLANARINE NA ŽIRO RAČUN 
3. OSOBNE ISKAZNICE ODRASLIH i OBAVEZNO BROJ OIB-a 
4. ZDRAVSTVENE ISKAZNICE ZA DJECU i OIB 
5. BROJ TELEFONA

U SLUČAJU ODUSTAJANJA ZADRŽAVAMO UPISNINU

UPISE VRŠIMO SVAKI RADNI DAN POČEVŠI OD 08.05.2014GODINE OD 09-14 SATI i U PROSTORIJAMA GRADSKOG DRUŠTVA CRVENOG KRIŽA DUGO SELO,OSJEČKA 3INFORMACIJE NA TELEFON 2753-130 ili poslije 14 sati 091 567 58 55

IZVRŠNI ODBOR
DND DUGO SELO