Facebook

YouTube

Home

Članci

Lastavice kod POU-a Dugo Selo

pilj2Jato lastavica okupilo se danas u parku „Cvrkutek“ Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo. Tko se sjeća, sličnu sliku zabilježili smo i prije tri godine u svibnju. Nismo sigurni radi li se o istim jedinkama, ali zbog ovih zaigranih ptica selica mnogi su prolaznici opet zastali. Iako ih je razveselilo njihovo vrludanje iznad ocvalih maslačaka, a činilo se i namjerno prijateljsko zaletavanje, ono što se najviše čulo bilo je „Opet će kiša!“.

Opširnije:Lastavice kod POU-a Dugo Selo

"Sin puka" - prvi film na repertoaru Kinematografa „Preporod““

kino24Prvi film koji je prikazao dugoselski Kinematograf „Preporod“ u Sokolani bio je „Sin puka“.  Podatak nam je otkrio jedan naš sugrađanin (podaci poznati uredništvu), ponukan tekstom o „Preporodovom“ kinu objavljenom u 607. broju Dugoselske kronike gdje smo zamolili da ukoliko se netko nečega sjeća iz tih vremena da nam javi. Ne, ne radi se o romantičnoj komediji već o kinematografskom ostvarenju, rekli bismo, tipičnom za ondašnje poratno vrijeme. Film „Sin puka“ je sovjetski ratni, snimljen 1946. godine po romanu jednog od najuspješnijih ruskih proznih pisaca Valentina Katajeva, saznajemo s web stranice rbth.com. 

Opširnije:"Sin puka" - prvi film na repertoaru Kinematografa „Preporod““

Uspješan mladi inovator Marko Miroslav Bača: Zlata vrijedan sustav za kontrolu putnika u prijevozu

odrez bačaMarko Miroslav Bača, maturant Srednje škole Dugo Selo, postigao je još jedan uspjeh – izumio je sustav za kontrolu putnika u prijevozu koji će koristiti ponajviše djeci, starijim osobama i osobama s invaliditetom. Bača je lani dobio nagradu Zagrebačke županije zbog iznimnog dostignuća u 2016. godini. 

Opširnije:Uspješan mladi inovator Marko Miroslav Bača: Zlata vrijedan sustav za kontrolu putnika u prijevozu

Uz Valentinovo: Valek - dan kad se vrapci žejne

crvenaDanas se obilježava blagdan sv. Valentina, nebeskog zaštitnika zaljubljenih. Neki kažu kako je slavljenje Valentinova novijeg datuma, no ono se obilježavalo u našim krajevima i puno prije kupovanja crvenih ruža i drugih što sitnijih što krupnijih poklona kao zaloga ljubavi. Dan zaljubljenih slavi se i u životinjskom svijetu i to ptičjem, još konkretnije vrapčjem.

Opširnije:Uz Valentinovo: Valek - dan kad se vrapci žejne

Kratka povijest kinematografa u Dugom Selu: Prva predstava kinematografa „Preporod“ davne 1952. godine

 

kino24Nakon podužeg vremenskog razdoblja, u dvorani „Preporod“ sutra, 11. veljače, održat će se dvije filmske projekcije, u sklopu projekta Savjeta mladih Grada Dugog Sela „Valentinovo je u gradu“. Prvi koraci za revitalizaciju dugoselskog kina su napravljeni – kinoprojektor i platno dio su inventara koji je nabavio KUD „Preporod“ u sklopu V. faze obnove dvorane. „Preporod“ je i nositelj projekta osmišljenog kao filmska večer.

Opširnije:Kratka povijest kinematografa u Dugom Selu: Prva predstava kinematografa „Preporod“ davne 1952....

Književnik i Vrtlar: Svijet se prebrzo mijenja, a ja presporo pišem

roginSvijet se prebrzo mijenja, a ja presporo pišem. Dok meni zatreperi literarna žica dotle mine godinica dana. Proslavile se sve obljetnice, zaledio se Dunav, a sjednica Vlade i Sabora dosadne ko kineska uniforma. Puno se priča o INI, a nitko se ne sjeti pozvati duha Bana Pepeka Jelačića, možda bi on znao kako s Mađarima.

Opširnije:Književnik i Vrtlar: Svijet se prebrzo mijenja, a ja presporo pišem

Vremenska prognoza

Go to top