________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Logo-maliKUD „Preporod“ održao je 9.veljače Izvještajnu skupštinu. Skupštinu je vodilo radno predsjedništvo predvođeno Jadrankom Kocet.

Izvješće o radu u 2015. godini podnio je predsjednik KUD-a Mario Mlinarek, iza kojeg je prva godina mandata.

U radu društva sudjeluje 14 aktivnih sekcija s 301 aktivnim članom. To su folklorni ansambl, tamburaši orkestar, dječji folklorni ansambl, škola folklora, folklorne igraonice s 4 sekcije, veterani, podmladak tamburaškog orkestra sa dvije sekcije, vokalna skupina „Koledarice“, dramska družina i limenipuhački orkestar. Od listopada 2015. djeluje sekcija standardnih i latino američkih plesova. U suradnji sa Savjetom mladih grada Dugog Sela realiziran je i zbog iznimnog zanimanja nastavljen projekt „Ja sam za ples“. Glavna aktivnost sekcija su redovne probe, a odrađeno je ukupno1064 sati proba što su, statistički gledano, 133 radna dana po 8 sati dnevno. Posebna briga vodi se o fundusu narodnih nošnji tako da se ta aktivnost može bilježiti kao dodatna sekcija. U proteklom periodu povećan je interes za upisom djece u dječje folklorne skupine zbog čega je formirana još jedna dječja folklorna sekcija. „Upravo takav trend jamči nam uspješnost i osigurava nesmetani razvoj društva u godinama koje dolaze“, naglasio je predsjednik KUD-a Mlinarek.

Društvo je u 2015. godini izvelo 50-tak javnih nastupa u zemlji i inozemstvu. Sudjelovali su na međunarodnoj turneji u Italiji – grad Alatri na međunarodnom folklornom festivalu Internazionale del Folklore "Flavio Fiorletta". Na izlučnoj smotri koreografiranog i izvornog folklora grada Dugog Sela i općina izabrani su za predstavnike koreografiranog folklora dugoselskog područja na Županijskoj smotri u Velikoj Gorici gdje su ostvarili sjajne rezultate i dobili nadasve visoke ocjene stručnog žirija. Bili su predstavnici dječjeg koreografiranog folklora na Županijskoj smotri dječjeg folklora u Samoboru gdje je također osvojeno prvo mjesto, bili su i županijski predstavnici na Državnoj smotri dječjeg folklora u Kutini-folklorna igraonica 4. Prošlu su godinu obilježila i brojna domaćinstva. U suradnji s ZKUU Zagrebačke županije KUD „Preporod“ organizirao je IV. Županijsku smotru tamburaških orkestara i sastava, gdje su izabrani za najbolji tamburaški sastav Zagrebačke županije. Uspješna je bila i suorganizacija 22. Susreta hrvatskih tamburaških orkestara i sastava u suradnji sa Hrvatskim saborom kulture, a dodatni uspjeh bio je i izbor od strane stručnog žirija izbrani za najbolji tamburaški sastav Susreta. Organizirali su 16. Smotru narodnog stvaralaštva.

Odrađene su mnogobrojne manifestacije u suradnji s gradom Dugo Selo, Turističkom zajednicom ZŽ i Turističkom zajednicom grada Dugog Sela. Folkloraši su nastupili na slijedećim manifestacijama: Županijskoj dodjeli nagrade sportašima grada Dugog Sela; Županijskom natjecanju osnovnih škola iz hrvatskog jezika; prilikom posjete poljskog veleposlanika našem Gradu; na godišnjoj skupštini umirovljenika; I. smotri folklora pod nazivom „Pjesmom i plesom za prijateljstvo“; dječjim susretima u Rugvici, Stupniku i Velikoj Gorici i I. Farkašijadi. Svoj prvi samostalni koncert imale su Koledarice, a nisu preskočeni ni tradicionalni dječji koncerti povodom Majčinog dana, dva koncerta povodom Sv. Nikole, dva božićna koncerta i jedan godišnji koncert.

Mlinarek se osvrnuo na odličnu suradnju ostvarenu sa Zagrebačkom Županijom, Ministarstvom kulture RH, Turističkom zajednicom Zagrebačke županije, Hrvatskim Saborom Kulture, hrvatskim CIOFF- om. „Potvrđena je dobra reputacija našega društva u tim ustanovama, a prilogu tome govore ostvareni projekti. Također naši projekti svake su godine sve bolje valorizirani pa za njih iz navedenih institucija dobivamo i razmjerno više sredstava“, pojasnio je Mlinarek. Ta se sredstva ponajviše odnose na obnovu dvorane koja je nastavljena i prošle godine, sukladno projektima upućenim prema Ministarstvu kulture RH, Zagrebačkoj županiji i Gradu Dugom Selu. Obnovljeni su garderobni prostori, postavljen je novi pod. U potpunosti izmijenjene instalacije centralnog grijanja, struje i rasvjete te unutarnja i vanjska stolarija garderoba. Ukupna vrijednost radova iznosila je 200.189,49 kn. Dvorana je iznajmljena 32 puta u protekloj godini.

Zbog odobrenih projekta od strane Ministarstva, Županije te vlastitim sredstvima obogaćen je fundus narodnih nošnji te su nabavljeni instrumenti. Sukladno novom zakonu o udrugama usklađen je Statut, izvršeni su sve obveze prema nadležnim institucijama. Ukupni prihodi u 2015. godini iznosili su 674.440 kuna, rashodi 704.961, preneseni višak iz 2014. godine je 25.622 kune, stoji u financijskom izvješću.

Izraženo je zadovoljstvo radom u proteklom razdoblju te su najavljeni novi projekti i aktivnosti. „Svega ovoga ne bi bilo bez svestrane potpore prvenstveno grada Dugog Sela, zatim Ministarstva kulture RH, Zagrebačke županije, i ostalih donatora i sponzora te naravno Vas dragi Preporodaši“, zahvalio je na suradnji predsjednik KUD-a Mlinarek pozvavši članove na još veći angažman te najavljujući veliki „Preporodov“ jubilej – sljedeće godine slavi 110. godišnjicu rada i postojanja.

amš