________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

ladari2Ekološko etnološko rekreacijska udruga „Savski lađari“ iz Rugvice održala je 20. veljače, u vatrogasnom domu u Novakima Oborovskim, izbornu godišnju skupštinu kojom je ujedno obilježeno i četiri godine rada ove udruge. Izvješće o radu udruge u protekloj godini podnio je Boris Vrhovnik, koji udrugu vodi od samog osnivanja, a u izvješću je, kao najznačajnije događanje u organizaciji Udruge naveo 4. ribarsko lađarske večeri u Rugvici koje su postale središnja kulturno-zabavna manifestacija u Općini u kojoj im je, organizacijom tradicionalne smotre folklora kao sastavnog dijela manifestacije, uvelike pomogao KUD „Tančec“.

Rad „Savskih lađara“ trajao je, međutim, tijekom cijele godine, od organizacije humanitarnih turnira u belotu u siječnju, preko sudjelovanja na Jagodanu u Dugom Selu, sudjelovanju na Regati Savom od Rugvice do Prevlake i Alkom na Kupi, do organizacije 2. lađarskih igara u Preseki, organizacije regate čamcima u Davor do izleta članova u Vukovar i Baranju. „Lađari“ su sudjelovali i na Anđelek festu u Dugom Selu gdje su se okušali i u igranju hokeja na ledu, zatim na Ocjenjivanju i kušanju tradicionalnih jela i vina u Rugvici, a sezonu su završili, također već tradicionalnom manifestacijom „Ho,ho,ho Savski dedeki“ tijekom koje su, obućeni u kostime Djeda Mraza, podijelili preko šest stotina paketa djeci s jedne i druge obale Save, od Struge Nartske do Oborova. Tijekom cijele godine, istaknuo je Vrhovnik, radilo se na prikupljanju etnografske i druge građe vezane uz Posavinu te je prikupljen veliki broj fotografija i različitih predmeta za buduću povijesnu zbirku ovoga kraja. Vrhovnik je izrazio žaljenje što se nije uspio ostvariti i predviđeni dio plana vezan uz izgradnju pontona za vezanje čamaca na Savi, izgradnje etno dvorišta u Preseki i obnove brodarnice u Oborovu te osiguravanje prostorija za rad Udruge. Međutim, Udruga i dalje namjerava izvrišti sve ove ciljeve pa su oni ugrađeni i u plano rada za tekuću godinu, kao i Plana rada za 2017. godinu koji je dobio jednoglasnu potporu na ovoj skupštini. U tom planu, uz održavanje i sudjelovanje na već tradicionalnim manifestacijama, predviđa se i osnivanje eko patrola na Savi te čišćenje vodotoka Save.

Udruga je tijekom protekle godine raspolagala sa 120.000 kuna, a isto toliko planira se i za sljedeću godinu.

Za predsjednika Udruge jednoglasno je ponovo izabran Boris Vrhovnik, za njegovog zamjenika Branko Galenić, za tajnika Nevenko Benić, a u Upravni odbor izabrani su još Tihomir Pisk i Siniša Kušeković. U Nadzorni odbor izabrani su Tihana Kušeković, Goran Glavina i Azra Džombić, a u Stegovno povjerenstvo Zoran Jakšić, Željka Pisk, Zoran Petrinić, Vlado Smolko i Dražen Kudrna.

Veoma zapaženu „plovidbu“ video prezentacijom kroz četiri godine rada društva pripremili su Tihana i Siniša Kušeković, a povelju počasnog člana primio je Stjepan Kuzmec. Ista povelja dodijeljena je i već ranije proglašenom počasnom članu Predragu Škariki kojem je Vrhovnik odao priznanje kao čovjeku koji je „kriv“ za cijelu priču povratka na Savu, a samim time i osnivanje Udruge „Savski lađari“.

Da se na skupštinama „Lađara“ pazi na svaki detalj poznata je stvar, a završni „touch“ ipak daje kuhar Željko Kukučka koji odabirom i spremanjem raznih delicija nikog ne ostavlja ravnodušnim. Kuharu Kukučki u pripremi jela pomaže uigrani tim u sastavu: Siniša Kušeković, Vlado Lekić, Darinka Petrinić i Ivan Đurin.

Iznenađenje večeri, spektakularnim vatrometom, pripremio je Dražen Kudrna, a da bi fešta potrajala do ranih jutarnjih sati pobrinuo se tamburaški sastav „Satir“ iz Davora izvevši i poznatu lađarsku himnu „Sitna kiša“. U ime Općine Rugvice skupštini je nazočio zamjenik načelnika Nenad Jakšić.                                                                       

                                                                          Nenad Haleuš Mali

ladari2 ladari4 ladari3 ladari6 ladari ladari5 ladari7 ladari 8 ladari9