________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

„Došel bu došel sveti Martin on bu ga krstil ja ga bum pil“. Upravo ovi stihovi odjekivali su desetog studenog  u vinogradarskim kletima Svetog Jakoba, Hrebinečkog i Štakorovečkog brega. Martinje je dan kada se mošt krsti i postaje vino.

 

Sveti Martin jedan je od rijetkih svetaca koji nije bio mučenik. Umro je prirodnom smrću 8. studenog  397. godine u svojoj 81. godini života. Pokopan je 11. studenog pa se zato na taj dan obilježava  spomen na njega.

Legenda o njemu kaže da je jedne hladne studene noći, jašući na konju, sreo promrzlog prosjaka kojemu nije imao što dati jer pri sebi nije imao hrane. Iako još nije bio kršten i nije poznavao djela milosrđa i dobrote, odlučio je  skinuti svoj crveni plašt i razrezao ga napola te dao jednu polovicu promrzlom prosjaku kako bi ga ugrijao. Iste noći dok je spavao, Martinu se u snu ukazao Isus te ga usmjerio na poznati stih iz Biblije „Što  učiniste jednom od  moje najmanje braće, meni učiniste“. Martina je to toliko dirnulo da se odlučio krstiti i živjeti u vjeri te je na kraju postao i biskup. Bio je uspješan u pokrštavanju i evagelizaciji. Siromasi i  ljudi u nevolji jako su ga voljeli jer im je uvijek bio blizak. Osim što je bio uspješan u pokrštavanju , Martin je bio i uspješan vinogradar. A kako je prosjak kojega je Martin spasio od smrzavanja živio na području današnje Francuske, ondje se na dan njegove smrti i u njegovo ime, nazdravljalo mladim vinom. Tako je započela tradicija da se na Martinje pije  mlado vino odnosno mošt tada postaje vino.

Upravo tako, vinogradari i vinari vinarske udruge Općine Brckovljani, nastavili su tradiciju i uz velikog meštra Kikija i njegova pomoćnika Nikolu, prekrstili mošt u vino. Uz dobru vinsku kapljicu, i bogatu večeru članovi udruge sa svojim vinskim bratima družili su se duboko u noć. U mislima su im odzvanjali stihovi:

„Došel jesi bratec dragi

nazaj vu naš krug.

Budi dober- ostani navek

verni ti naš drug.

Nemoj grešit nigdar više

da ne peš za stol,

samom biti brez pajdašov

to je velka bol“

                                                                                                                                                          ZND