________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Dario Cebic PRESS fotoProslavljeni glazbeni pedagog i skladatelj svjetskih razmjera, Dugoselac Dario Cebić nizu nagrada pridodao je još jednu. Na jednom od najvećih svjetskih natjecanja iz kompozicije koje se ove godine 15. put održalo u Bariju - “15° Concorso Internazionale di Composizione” Cebić je uvjerljivo pobijedio sa skladbom "Sonata No. 2" za violinu solo.

Drugo mjesto osvojio je Hu Zhixuan iz Kine, a treće Stefania Rubini iz Italije. Međunarodna komisija sastavljena od uglednih profesora: Violeta Dinescu (Universität Oldenburg, Njemačka), Nicola Scardiacchio (Conservatori Lecce), Giuseppe Gigante (Conservatori Bari), Grazia Salvatori (predsjednik natjecateljske komisije) te Titti Dell’ Orco (profesor), jednoglasno je odlučila Cebiću dodijeliti prvu nagradu, navodi  Spona Classics.

Naporan rad, talent, nepresušna inspiracija i stvaralačka snaga odlikuju ovog mladog skladatelja. „Ova mi nagrada puno znači, ona je odraz kvalitete. Konkurencija je bila jaka, u međunarodnoj komisiji bili su renomirani profesori glazbe“, rekao nam je prof. Cebić, ravnatelj Glazbene škole Dugo Selo. Uz zlatnu medalju, dodijeljena mu je i novčana nagrada, a skladbu očekuje praizvedba na Muzičkoj akademiji u Milanu. Trenutno radi na više glazbenih projekata, njegova glazba čut će se u Londonu, Grazu i Beču. Priprema i jedan projekt sa Simfonijskim orkestrom u Grazu koji će, kako najavljuje, u svibnju doći u Dugo Selo kao gost dugoselske Glazbene škole. Obrazovna ustanova sa osnovnoškolskim i srednjoškolskim programom, pod njegovim ravnateljstvom postiže izuzetne rezultate. Učenici se sa domaćih i inozemnih natjecanja redovito vraćaju s nagradama, rad škole prepoznat je kod relevantnih institucija, Ministarstva znanosti i obrazovanja te AZOO-a. Ovo teritorijalno područje obiluje glazbenim talentima koje dodatno brusi kvalitetan profesorski kadar. Što su ove godine naučili pokazat će pred domaćom dugoselskom publikom na velikom godišnjem koncertu 22. prosinca. Najavljen je bogat repertoar, uz pokoje iznenađenje. (AMŠ)

 

 

Cebićeve simfonije izvode se diljem svijeta

Dario Cebić je doktorski studij iz glazbenih znanosti završio u Grazu na "Universität für Musik und darstellende Kunst Graz", nakon čega je završio postdiplomski studij kompozicije na "Universität für Musik und darstellende Kunst" u Beču te specijalizaciju iz glazbenih znanosti i analize na "Hochschule für Musik Hanns Eisler" u Berlinu. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja u Hrvatskoj i inozemstvu, kao što su 1. mjesto na Međunarodnom natjecanju iz kompozicije u Beču, specijalne nagrade na Međunarodnom natjecanju iz kompozicije u New Yorku 2013. i 2014. godine, specijalne nagrade na Međunarodnom natjecanju u Velikoj Britaniji, 2. nagrade Hrvatskog sabora kulture 2012. godine, poticaja Ministarstva kulture Republike Hrvatske, nagrade "Composition prize" 2011. godine, 1. nagrade na "International Composition Competition InterArtia" 2014. i 2015. godine, 2. nagrade za filmsku glazbu na "Foudoulis International Composition Competition", 1. nagrade na "International Composition Competition InterArtia" 2014. i 2015. godine, 2. nagrade na "Volos International Composition", 1. nagrade u Italiji, na velikom međunarodnom glazbenom natjecanju Amigdala International Music Competition "Giuseppe Raciti" Award, dobitnik je priznanja Zagrebačke županije 2014. godine, za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu, nagrade "Europske i svjetske folklorne asocijacije" 2015. godine, 2. nagrade na velikom međunarodnom natjecanju "Egidio Carella" 2016. godine (1. nagrada nije dodijeljena) te prestižne međunarodne nagrade za umjetnika godine "Artist of the Year 2014", koja mu je dodijeljena od strane International Art Society & Academy. Profesor Cebić do sada je skladao 11 simfonija, a njegove skladbe izvode se diljem svijeta. Tako su u posljednjih mjesec dana njegove nove skladbe praizvedene na Muzičkim Akademijama u Torinu, Grazu i Beču, a skladba koja je praizvedena u Bristolu (Engleska) postigla je veliki međunarodni uspjeh.

izvor: Spona Classics

 

Dario Cebic PRESS foto