________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

dvdrug0Davne 1937. godine, „u malom, ali vrijednom, posavskom selu Rugvica, koje se pružalo obalom Save“ osnovano je Dobrovoljno vatrogasno društvo Rugvica za tadašnja tri naselja: Rugvica, Okunšćak i Dragošička. Tada su se „skupili mještani da odluče o jednoj važnoj i dugovječnoj stvari“ odnosno „da čuju prijedlog o osnivanju Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Rugvici“.

U subotu, 10. lipnja, skupili su se ponovo mještani navedenih naselja, članovi ovog društva, predstavnici tridesetak vatrogasnih društva i udruga te nadređenih vatrogasnih zajednica, brojni uzvanici i gosti kao i podupiratelji ovog društva, da proslave osamdeset godina postojanja i djelovanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Rugvica.

Bila je to prilika da se prisutnim gostima i uzvanicima podnese prigodno izvješće o prošlosti i sadašnjosti DVD-a Rugvica kao i pogled u narednih deset godina te koji su to izazovi koji očekuju ovo dobrovoljno društvo kao središnju postrojbu Vatrogasne zajednice Općine Rugvica. Ujedno, tom su prilikom članovima društva dodijeljena vatrogasna odlikovanja i priznanja Hrvatske vatrogasne zajednice, Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije i Vatrogasne zajednice Općine Rugvica, a uzvanicima, gostima i podupirateljima DVD Rugvica je dodijelila zahvalnice za donacije i prigodne spomen lente. Svim članovima dodijeljene su spomenice, a najmlađim članovima medalje kao uspomena na ovu obljetnicu.

Svečanost su svojim kulturno-umjetničkim programom uveličali članovi KUD-a Tančec, a posebnu su pažnju privukli pripadnici počasne vatrogasne postrojbe iz Vatrogasne zajednice Grada Zagreba. Više je generacija rugvičkih obitelji prošlo kroz razne kategorije članstva Dobrovoljnog vatrogasnog društva Rugvica tijekom proteklih osamdeset godina i svatko je od njih ostavio svoj trag u toj osamdesetogodišnjoj vatrogasnoj tradiciji. Činjenica jest da se rad u posljednjih nekoliko godina može opisati riječima uspješnog rada i rasta, a pred ovim su društvom zapravo još brojni izazovi za uspješno obavljanje svih segmenata vatrogasne djelatnosti, kako ju definira zakon, te biti stručni i humanitarni predvodnik rugvičkog kraja.

dvdrug1 dvdrug12 dvdrug2 dvdrug3 dvdrug4 dvdrug5 dvdrug6 dvdrug7 dvdrug8 dvdrug9 dvdrug10 dvdrug11 dvdrug13 dvdrug14 dvdrug15 dvdrug16