________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

gradonačenik100

 

Četverogodišnji mandat gradonačelnika Stipe Velića bliži se kraju. U kraćem razgovoru otkrio je više o svom radu, za čim žali, s kakvim se problemima susretao. Kako je rekao, sve je spremno za primopredaju vlasti odmah nakon objave konačnih rezultata drugog kruga izbora za gradonačelnika.

 

 

 

„Osobno sam zadovoljan svojim četverogodišnjim mandatom. Naravno, uvijek se može više. Što se tiče proračuna, on iznosi oko 40 milijuna kuna, izvorni je bio 45 milijuna kuna. Ovdje živi 20 000 stanovnika, 700 je djece u vrtićima, što gradskom što privatnim gdje grad roditeljima sufinancira smještaj djece, 1600 djece u osnovnim školama. Tu je i socijala, naš sport, drugi segmenti važni za funkcioniranje zajednice… sve to treba isfinancirati. Vratili smo kreditna zaduženja, sanirali jedan manji minus u proračunu. Novog gradonačelnika čeka čista situacija“, rekao je Velić. Od kapitalnih projekata izdvojio je zatvoreni sustav kanalizacije s uređajem za pročišćavanje. „Na sreću, taj je projekt završen jednim dijelom, u njega je uloženo 130 milijuna kuna. Isto tako, nedavno je u Hrvatskim vodama predana aplikacija na EU fondove za dodatnih 170 milijuna kuna za izgradnju kompletne sekundarne mreže kanalizacije na području Dugog Sela i Rugvice. Završetkom planiranim do kraja 2018. godine, preko 90 posto stanovništva imat će kanalizacijsku mrežu. Nakon toga  krenulo bi se u raspisivanje natječaja po pojedinim naseljima gdje nema priključaka odnosno području aglomeracije Kopčevec-Martin breg.

Što se tiče vodovodne mreže, tu je projekt Zagrebačke županije„Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb Istok“, u koji smo se uključili s gradovima Vrbovec, Ivanić Grad i Sv. Ivan Zelina jer želimo realizirati projekt vrijedan 750 milijuna kuna. Jedan dio odnosi se na naš Grad, vrijednost je oko 70-ak milijuna kuna, tako da će kompletna vodovodna mreža i rekonstrukcija stare, postojeće biti riješena tim projektom“, naveo je Velić. Uvijek postoji žaljenje za nečim što nije uspješno realizirano, dodao je. „ Jedan od mojih glavnih ciljeva, a koji bi Dugom Selu donio sigurniju i lagodniju budućnost kao i kvalitetno punjenje proračuna je CARGO centar, o kojem se pričalo godinama. Mi smo, što se tiče Grada, napravili sve potrebne predradnje. Međutim, Ured za upravljanje državnom imovinom nije nam dao dodatni dio zemljišta iako je to obećavano. Ostali smo uskraćeni za taj dio zemljišta, tražili smo i pravo građenja, no ni to nije napravljeno. Iskreno se nadam da će taj projekt biti realiziran jer Grad praktički više nema zemljišta osim tog dijela u Poduzetničkoj zoni Črnovčak“, objasnio je.

No, on se ne oprašta od aktivne politike s obzirom da ga je njegova stranka HDZ kandidirala za zamjenika gradonačelnika te on smatra, kako će ukoliko izbore mandat, biti svojim znanjem i iskustvom od velike pomoći. „Bila mi je čast i velika odgovornost služiti našim građanima kao gradonačelnik. Ovim putem zahvaljujem svim suradnicima na dobroj suradnji u zajedničkom radu“, kazao je na kraju Stipo Velić.

amš