Proteklih tjedana u OŠ „Rugvica“ stigla je vrijedna donacija koju je škola dobila zahvaljujući Općini Rugvica i načelniku Mati Čičku. Donacija je namijenjena za potrebe GLOBE programa koji se provodi već dvije godine u našoj školi. U programu sudjeluju učenici petih razreda. GLOBE program je znanstveno – obrazovni program i obuhvaća globalno učenje i opažanje za dobrobit okoliša.

Program je pokrenut u SAD-u 1995. Godine na Dan planeta Zemlje. Hrvatska je bila među prvim državama koje su potpisale sporazum te iste godine. Program predviđa redovita i kontinuirana učenička mjerenja i opažanja u neposrednom okolišu škole. Prikupljeni podaci unose se u zajedničku bazu podataka na GLOBE serveru (www.globe.gov). 

Ovim putem zahvaljujemo Općini Rugvica na vrijednoj donaciji (uređaj i standardna otopina za mjerenje električne vodljivosti, pH listići, listići za mjerenje nitrata i nitrita u vodi, turbidity cijev – za određivanje prozirnosti vode, digitalni higrometar). Svi ovi uređaji i materijali najviše nam koriste za hidrološka mjerenja koja učenici obavljaju u neposrednoj blizini škole, na rijeci Savi. Sudjelujući u ovom programu učenici stječu vrijedna znanja i vještine koja će im pomoći u daljnjem obrazovanju i u životu.

                                                                                                                                                                                                                Petra Sekulić, GLOBE mentor

globe1.jpg globe2.jpg globe_1.jpg globe_2.jpg globe_3.jpg