U sklopu bogatog događanjima obilježavanja Dana Općine Rugvice, u programu 7. ribarsko-lađarske večeri svečano je otvorena i izložba slika „Boje Posavine“. Slike su nastale na prvoj likovnoj koloniji u Rugvici, koju su organizirale Općina Rugvica i Likovna udruga Dugo Selo. Izložbu je otvorio načelnik Mato Čičak, u društvu predsjednice Općinskog vijeća Ane Munić i svog zamjenika Nenada Jakšića, istaknuvši njihov obol u uspješnoj organizaciji likovne kolonije.

Zahvalio je slikarima na lijepim djelima koja će krasiti prostore novouređene općinske zgrade te najavio kako će se kvalitetna suradnja na ovom i sličnim kulturno-umjetničkim projektima nastaviti. Predstavilo se dvadeset i dvoje umjetnika, pristiglih iz svih krajeva Hrvatske. O samoj koloniji više je govorio predstavnik LUDS-a Ivo Ostojić, rekavši kako su umjetnici iskazali veliko zadovoljstvo gostoprimstvom kao i ljepotama rugvičkog kraja. Mnoštvo raznolikih motiva zaokupilo je pažnju slikara – prirodne ljepote i rijeka Sava, bogata povijest, sakralne građevine i tradicionalna arhitektura.

U izložbenom postavu prevladavaju pejzaži realističnog prikaza, slijede detalji iz prirode te mrtve prirode. Osvrt na djela dala je Ana Marija Šprihal naglasivši pritom simbol posavskog kraja, rijeku Savu. „Čini se kako je ovdje odnos prirode i čovjeka u suglasju. Lajtomotiv je gibanje vode, fluidnost koja daruje Posavini zelenilo i plavetnilo – poručuju slikari prenoseći ugođaje savskih krajobraza. Na pejzažima nema ljudi, osim na jednom gdje se nazire lik skelara također jednog od prepoznatljivih motiva ovog kraja. No, motivi poput suncokreta, polja žita, čamaca za ribolov, crkvi, kuća snažno ukazuju na prisutnost čovjeka. Umjetnici prenose tu vitalnost, svjedočeći o ljubavi stanovnika prema dragom zavičaju. Ova djela odražavaju oduševljenje neupitnom ljepotom oblika i svih boja Posavine“, rekla je A.M.Šprihal. U glazbenom dijelu otvorenja nastupile su učenice Glazbene škole.

izlSlika1.jpg izložba1.jpg izložba1a.jpg izložba2.jpg izložba5.jpg izložba6.jpg