Tradicionalna manifestacija povodom božićnih i novogodišnjih blagdana koju organizira Udruga Savski lađari iz Rugvice, pod nazivom Ho-ho-ho Savski dedeki, održana je i ove godine usprkos visokom vodostaju Save, u petak 30. prosinca. Dvadesetak članova Udruge, odjevenih u kostime Djedova Božićnjaka ove su godine, zbog sigurnosti djece, odlučili čamce zamijeniti kočijom OPG-a Barberić - Rušković, premda se od njih očekuje iznimna hrabrost kad je voda u pitanju. Dedeki su i staro transportno vozilo Pinzgauer preuredili u moderno božićno s ugrađenim čamcem kako bi ipak ostali vjerni svojoj lađi.

 

Podijelivši se u dvije ekipe, krenuli su od Struge Nartske, preko Rugvice i Novaka Oborovskih, potom i na drugu obalu Save u Bukevje i Vrbovo pa nazad do Preseke i Oborova gdje su obradovali mališane darovima, a one nešto starije pjesmom i čestitkama. Kako bi se što duže družili s mališanima, ove su godine osmislili i igre, pa su mališani imali priliku odmjeriti snage u povlačenju užeta sa Savskim dedekima. Naravno, brojni su mališani bez previše muke odvukli Dedeke i tako zasluženo dobili darove.

Roditelje i djecu koje je Sunce izmamilo van, ove godine u rekordnom broju, na spomenutim lokacijama je čekalo vino, čaj i kobasice koje su pripremali članovi i članice Udruge, a u Rugvici gdje se okuplja najveći broj posjetitelja okupljene je zabavljala Limena glazba KUD-a „Preporod“.

Događaj  koji je prerastao općinske okvire, poduprli su Zagrebačka županija, Općina Rugvica i Općina Orle, a podijeljeno je 750 božićnih paketa mališanima s obje obale rijeke Save. 

TK

 

savski_dedeki_1.jpg savski_dedeki_10.jpg savski_dedeki_11.jpg savski_dedeki_12.jpg savski_dedeki_2.jpg savski_dedeki_3.jpg savski_dedeki_4.jpg savski_dedeki_5.jpg savski_dedeki_6.jpg savski_dedeki_7.jpg savski_dedeki_8.jpg savski_dedeki_9.jpg