Dani općine Rugvica koji su se obilježavali od 1. do 9.  rujna, svečano su završili 6. tradicionalnom ribarsko lađarskom večeri. Cjelodnevni program bio je organiziran od strane Udruge „Savski lađari“ na čelu s predsjednikom Borisom Vrhovnikom koji su se pobrinuli da zabava bude zagarantirana za posjetitelje svih uzrasta.

Manifestacija je započela u 13:00 sati otvaranjem izložbi fotografija drvenih kuća u Posavini, prekrasnim slikama Vere Tomić, izložbom crteža Viktora Lužnika te etno izložbom „Oruđa i alata kroz povijest u Posavini“. Istovremeno je otvoren i šator postavljen kod društvenog doma Rugvica gdje je svirku započeo tamburaški sastav „Lađari“. Nakon toga uslijedila je plesna radionica za djecu „Zapleši salsu“ na kojoj su entuzijasti Plesnog centra Dugo selo upoznali sve posjetitelje s plesnom kulturom, a najbrojniji plesači i plesačice došli su iz Dječjeg vrtića „Didi“ te su imali priliku zaplesati i družiti se s članovima PCDS-a.

Savske su lađarice poznate po spravljanju vrhunskih likera. Upravo im je ova manifestacija omogućila da pokažu svoje umijeće, a likere su na ocjenjivanje donijeli i ostali, pa je tu bilo višnjevca, orahovca, likera od ruže, egzotičnog likera i već pomalo zaboravljenog kava likera. Tročlani žiri u sastavu: Jadranka Lekić, Ines Vrhovnik i Krešo Kuzmec imao je pune ruke posla  degustiravši brojne uzorke. Vesna Matijević, Darinka Petrinić i Lucija Bardić osvojile su prva mjesta u svojim kategorijama.

Od 14:00 do 18:00 sati svi gosti imali su priliku uživati u vožnji rugvičkim ulicama u bogato ukrašenim kočijama koje su vukli konji OPG-ova Barberić, Rušković, Butić, Smolko i Strancarić. Zanimljivo je istaknuti da su konji hrvatske autohtone pasmine naziva Hrvatski posavac, u narodu poznatiji kao posavski konj. Polazna stanica bila je kod caffe bara „Ksena“. Kočija je vozila do vodomjera u Rugvici gdje se moglo nastaviti uživanje u vožnji Savom čamcima „Savskih lađara“. „Posavska“, tradicionalna plovila Udruga je sama izradila te su Marijan Lužnik, Zoran Jakšić i Damir Obrstar vozili posjetitelje od vodomjera uzvodno prema Nartu ili nizvodno prema Novakima.

U 15:00 sati održano je svečano otvaranje govorom saborskog zastupnika Davora Ive Steira kojem su, uz ostale uzvanike i posjetitelje, prisustvovali i kolege saborski zastupnici te župani, gradonačelnici i načelnici. Odmah nakon svečanog govora uslijedio je kulturni program za djecu nastupom dječje skupine malih folkloraša „Mali Tančec“ i tamburaškog sastava podmlatka KUD-a „Tančec“. Folklornu skupinu čine učenici nižih razreda Osnovne škole Rugvica čiji se rad temelji na upoznavanju tradicionalnih obilježja našeg kraja. Zabava za djecu nastavila se nastupom mađioničara Vladimira koji je uz njihovu pomoć pokazao publici čaroliju mađioničarskih trikova.

Malo poslije 16:00 sati na red su došli općinski i gradski dužnosnici koji su sudjelovali u kulinarskom natjecanju „Vajnkuši z velike zdele“. Općine Rugvica, Brckovljani i Odžak dobili su zadatak da naprave najbolje „vajnkuše z sirem“. Radni pultevi dočekali su ih prazni te su predstavnici općina imali samo par sekundi da odaberu svoje namirnice koje su bile postavljene na jednom stolu. Sveukupno sudionici su imali samo 45 minuta da njihovo jelo bude gotovo i postavljeno pred žiri kojeg su činili Nada Kuzmec, Mirjana Petek i Željko Kukučka koji ih je ujedno i upoznao sa svim pravilima i propozicijama natjecanja. Kako doznajemo, danima prije su vježbali razvlačenje tijesta, a recepti su se tražili iz starih kuharica ne bi li „vajnkuši“ bili što bolji. Pokazali su zavidnu volju, dobro raspoloženje i pravi timski rad, a titulu najboljih „vajnkuša“ odnijela je općina Brckovljani.

U sklopu Ribarsko-lađarske večeri održana je i X. jubilarna smotra folklora „Posavino, gdje su ti starine?“ u organizaciji KUD-a „Tančec“ iz Jalševca Nartskog. Nakon, sada već tradicionalne promenade, svoje su nošnje, pjesme i plesove prikazali brojni KUD-ovi kojima se na gostovanju osobno zahvalila predsjednica KUD-a „Tančec“  Željka Baić.

Pred sam kraj programa gospodin Stjepan Petek organizirao je kulinarsku atrakciju „Negda su se deca drugač igrala“ na kojoj su najmlađi pekli kukuruz. Njihovo oduševljenje pokazalo je da su nekadašnji običaji i dalje cijenjeni te su svi bili u iščekivanju čija će pečenica biti najukusnija.

U sklopu cjelodnevnog programa posjetitelji su mogli uživati u kolačima i palačinkama za koje su se pobrinule vrijedne Savske lađarice. Udruga je također omogućila i kulinarske specijalitete poput šarana na rašljama, lovačkog gulaša, pohanog soma itd. koji su se mogli pojesti ispred šatora. Cijelo vrijeme bile su postavljene ukusne delicije domaćih OPG-ova koji su predstavili proizvode od sireva, ulja i vina. Program su vodili Vid Balog i Nenad Haleuš – Mali koji su također cijelo vrijeme bili u nošnjama svojih krajeva. Nakon svih atrakcija, binu je preuzeo tamburaški sastav „Fijaker“ koji su do dva sata u noći zabavljali više od 3.000 oduševljenih gostiju.

Savski lađari su i ove godine pokazali da znaju organizirati najbolje fešte na području općine Rugvica te da će šator pod kojim se odvija događanje, sljedeće godine morati zamijeniti većim.

Veronika Šramek

IMG_8811.JPG IMG_8817.JPG IMG_8826.JPG IMG_8872.JPG IMG_8879.JPG IMG_8897.JPG IMG_8900.JPG IMG_8910.JPG IMG_8926.JPG IMG_8974.JPG IMG_8996.JPG IMG_9043.JPG IMG_9128.JPG IMG_9173.JPG IMG_9196.JPG IMG_9212.JPG IMG_9282.JPG IMG_9287-2.JPG IMG_9287.JPG IMG_9360-2.JPG IMG_9360.JPG IMG_9416.JPG IMG_9418-2.JPG IMG_9418.JPG