rugvica svečana 2Dan Općine Rugvica proslavljen je u subotu 9. rujna, a započeo je polaganjem vijenaca na spomen obilježje hrvatskim braniteljima u Savskom Nartu te služenjem svete mise u crkvi Uznesenja BDM u Savskom Nartu. Uslijedila je svečana sjednica u nartskom domu na kojoj su ove godine sudjelovali brojni značajni gosti. Među njima sjednici su prisustvovali izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića Zvonimir Frka Petešić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i saborski zastupnik Davor Ivu Stier, zastupnice u Hrvatskom saboru Ljubica Likačić i Grozdana Perić, zastupnici Branko Hrg i Marijan Kustić, zastupnik u Hrvatskom saboru i gradonačelnik Trilja Ivan Šipić i zastupnik u Saboru i načelnik Općine Poličnik Davor Lončar, državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja Nikolina Klaić, zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić, načelnik Općine Odžak iz BiH Jakov Ivanković te ministri u Županiji posavskoj iz BiH Nada Ćulap, Ana Andrić i Darko Kasap.

Sjednicu je otvorila prigodnim izlaganjem predsjednica Općinskog vijeća Općine Rugvica Ana Munić, a o zavidnim postignućima Općine u posljednjih nekoliko godina govorio je načelnik Općine Rugvica i saborski zastupnik Mato Čičak, izvode iz čijeg govora donosimo u prilogu.

Dodijeljene nagrade zaslužnima

Na sjednici su potom dodijeljene ovogodišnje nagrade i priznanja Općine Rugvica koje su uručili predsjednica općinskog vijeća i načelnik općine.

Učenicama generacije Osnovne škole Rugvica proglašene su Monika Sever i Ana Grubišić, najboljim učenikom strukovnih škola proglašen je Neven Jaganjac, a najboljom učenicom gimnazija Marina Sedlić. Najboljim studentima diplomskog studija proglašeni su Iva Mabić, Nikolina Mavračić i Anita Jurišić, a najboljim studentom preddiplomskog studija Tajana Puljić.

Tihani Kušeković dodijeljeno je priznanje za dugogodišnji uspješan rad na promociji kulture i običaja posavskog kraja, Ivani Kirin priznanje za najbolju sportašicu općine Rugvica u 2016. godini, a Mariu Genziću priznanje za dugogodišnje uspješno djelovanje u lovu i lovnim natjecanjima. Ivici Krznaru dodijeljeno je priznanje za 19 godina zapovijedanja Vatrogasnom zajednicom općine Rugvica, a KFK d.o.o. priznanje kao najuspješnijem poslovnom subjektu sa sjedištem na području općine Rugvica.

Potpisana povelja o bratimljenju s Općinom Odžak (BiH)

Za vrijeme svečane sjednice načelnik Općine Rugvica Mato Čičak i načelnik Općine Odžak iz susjedne Bosne i Hercegovine potpisali su povelju o bratimljenju ovih dviju općina.

Rugvica – mala općina za velike rezultate

O brojnim uspjesima Općine Rugvica na gospodarskom planu, u razvoju infrastrukture, ali i općenito na razvoju društvenog života u Rugvici na sjednici je govorio načelnik Mato Čičak iz čijeg govora donosimo izvod u prilogu:

„Rugvica možda je mala, ali za nas je neprocjenjiva – to je naš dom, to je zajednica u kojoj odrastaju naša djeca i to je mjesto gdje kreiramo svoju budućnost. Ali isto tako, Rugvica je danas i jedna od najuspješnijih i najperspektivnijih općina koja iz godine u godinu bilježi sve impresivnije rezultate i sve veće investicije. Mala smo općina za velike stvari i velike rezultate.

Puno smo toga napravili kako bi naša općina bila po mjeri svih građana, općina obitelji, djece, ali i obrtnika, poduzetnika i općina investitora. Nastavljamo mukotrpno raditi, a ovaj dan je prilika da se prisjetimo svega što smo u protekloj godini učinili i pokrenuli kako bi se Rugvica neprestano razvijala i kako bi na taj način svi mještani imali priliku stvoriti kvalitetan i perspektivan život, bolju budućnost.

Osnovni prihod naše općine leži upravo u gospodarstvu i investicijama u industrijskoj zoni. To nam je važno, ne samo zbog prihoda i investicija koje dolaze u općinu, već zbog novih radnih mjesta koja se otvaraju za naše mještane. Mogu reći da pravi mali trgovački gradić dolazi u Rugvicu! Počela je gradnja Dizajner outlet centra u zoni Ikea čije se otvorenje očekuje u proljeće 2018. godine. Vrijednost investicije je 88 milijuna eura i novih 400 radnih mjesta. Dogovorili smo i postavljanje tržnice između Ikea-e i novog Outlet centra, koju će koristiti Rugvički OPG-ovi i time dodatno brendirati i tržišno pozicionirati domaće proizvode i kulturu našeg kraja. U poslovnoj zoni Rugvica (Sjever) radove dovršavaju dvije velike tvrtke SANAC d.o.o. i FED d.o.o. te se očekuje dolazak tvrtke Bajkmont na područje Rugvice.

 Investicije su važne, ali, kako sam uvijek govorio, investicije su tu u prvom redu za mještane, oni moraju prvi vidjeti beneficije koje ostvarujemo.

Izuzetno sam ponosan što neprestano radimo na projektima čiju važnost prepoznaje i Europska Unija. Tako je donesena Odluka o financiranju Projekta sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda – Kanalizacije Rugvica – Dugo Selo ukupne vrijednosti 221.000.000,00 kn, 51 kilometar kanalizacije gradit će se u našoj općini te će 2100 kućanstava biti pokriveno ovim projektom.

Uz to, reciklažo dvorište se prijavljuje na natječaj za sredstva iz EU fondova, vrijednost projekta je oko 2.500.000,00 kuna. Odobreno je i sufinanciranje Projektne dokumentacije za uređenje Trga Josipa Predavca u naselju Rugvica od strane EU fondova.

U gospodarskom smislu, najvažniji su nam naši mali i srednji poduzetnici – upravo oni čine temelj za obnovu gospodarstva naše zemlje. Prema službenim podacima, poduzetnici sa sjedištem na području Općine Rugvica izvezli su robu u vrijednosti od 284.527,014 milijuna kuna, što je za 99.882,700 milijuna kuna više u odnosu na prethodnu godinu i s daljnjim trendom rasta. Od 380 općina u Republici Hrvatskoj, Rugvica je tako po rezultatima izvoza zauzela visoko 11. mjesto. Istovremeno, navedeni rezultat rugvičke poduzetnike svrstava na 56. mjesto u kategoriji svih 507 gradova i općina, što znači da izvoze više nego 82 grada u Republici Hrvatskoj.

Prije nego sam došao na mjesto načelnika općine, naše ceste bile su u katastrofalnom stanju – koji nimalo ne odgovaraju bilo kakvom selu, a ne općini naše veličine. Kada sam stupio na mjesto načelnika obećao sam da će sve ceste u Rugvici biti asfaltirane i nisam odustao od tog obećanja! Samo u 2016. godini asfaltirano je ukupno 75 ulica od kojih je najvažnije spomenuti Spojnu cestu Otok Svibovski Ikea, sve vrijednosti 3.500.000,00 kuna. Također, 2017. godine asfaltirano je ukupno 42 ulice, 20 autobusnih ugibališta te 6 platoa (ukupno 68 stavki), sve vrijednosti 2,3 milijuna kuna. Od početka 2015 godine asfaltirali smo skoro 200 ulica.

 Uz to, energetska obnova Doma Črnec započinje u listopadu 2017., a nadogradnja Doma Ježevo planirana je za 2018. godinu. Završena je energetska obnova upravne zgrade Općine Rugvica ukupne vrijednosti 474.000 kuna, dok je od toga 390.000 kuna osigurano iz proračuna Zagrebačke županije te uređenje općinskih prostora. U tijeku je i energetska obnova drugog dijela zgrade Društvenog doma Rugvica te uređenje prostorija potkrovlja, a obnovljene su fasade na društvenim domovima u Otoku Svibovskom i Donjoj Gredi. Nastavljamo raditi i na poboljšanju komunalne infrastrukture. Nabavili smo dva komunalna stroja kojima će se znatno unaprijediti komunalni standard i održavanje na području općine te je u budućnosti u planu nabava raznih priključaka za oba stroja čime bi se dodatno poboljšao rad i mogućnost strojeva za obavljanje više zadaća. Osnovano je i komunalno poduzeće RUKOM koje će djelovati na području Općine Rugvica. Također, pušten je u rad Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Novakima Oborovskim.

Dolaskom na mandat građanima sam obećao projekte i mjere koji prvenstveno idu njima u korist i koji doprinose boljem životnom standardu mještana općine Rugvica: to su projekti usmjereni ka smanjenju broja nezaposlenih, boljim uvjetima i prilikama za našu djecu, bolju infrastrukturu naše općine. I nakon tri godine mandata i dalje sam odlučan u svim svojim naumima da ostvarim obećano svojim mještanima te da im osiguram standarde koje zaslužuju. Prije nego sam postao načelnik svojim mještanima sam obećao ono najvažnije – obećao sam ulaganje u djecu i mlade – u budućnost naše općine. Tako smo rugvičkim studentima, bili oni redovni ili izvanredni, i srednjoškolcima osigurali besplatan prijevoz u čemu smo jedni od rijetkih u županiji i državi.

Svim učenicima Osnovne škole Rugvica već treću godinu za redom kupljeni su besplatni udžbenici na što smo izuzetno ponosni, te je od prošle godine uveden produženi boravak u našoj osnovnoj školi. Uz to, izrađene su nove autobusne nadstrešnice i popravljene postojeće. Uredili smo i opremili dječja igrališta te izgradili betonsko nogometno igralište u Čistoj Mlaki. Izgrađene su nove svlačionice za nogometni klub Nk Sava Sop te ulažemo u sport svake godine preko milijun kuna.

Počeli su radovi na rekonstrukciji i nadogradnji dječjeg vrtića u Jalševcu Nartskom, u kojem se upravo nalazimo, nadamo se što skorijem otvorenju, a posebno se zahvaljujemo ministrici regionalnog razvoja Gabrijeli Žalac i državnoj tajnici Nikolini Klaić koji su nam omogućili većinu novca za ovaj projekt. Počeli smo projektirati i vrtić u Rugvici.

Našoj vatrogasnoj zajednici uređen je novi prostor, te njihov vrijedni rad pokušavamo dodatno financijski potpomagati i povećavati.

Moram reći i kako je otvorena pošta u Rugvici koja ujedinjava gotovo sve poštanske brojeve na području Rugvice u jedinstveni poštanski broj Rugvica 10372. No, izrazito sam ponosan i što je naša Rugvica nakon 24 godine postojanja napokon dobila svoj grb i zastavu, kako bi bila prepoznatljiva unutar Hrvatske, a i van njenih granica. Kako bi postali općina prijatelj drugih općina i gradova, upravo ćemo danas prisustvovati povijesnom trenutku za našu općinu potpisivanjem prve povelje o prijateljstvu s nekom lokalnom samoupravom, a mi smo izabrali naše drage prijatelje iz bosanske Posavine, općinu Odžak.“             

N.H.M.

rugvica_svečana_1.JPG rugvica_svečana_3.JPG rugvica_svečana_4.JPG rugvica_svečana_5.JPG rugvica_svečana_6.JPG rugvica_svečana_7.JPG rugvica_svečana_8.JPG rugvica_svečana_9.JPG

DSC_0946.JPG DSC_0950.JPG DSC_0964.JPG DSC_0966.JPG LIMENA_GLAZBA_bez_ruba.jpg