Svjedoci smo kako sve više ljudi odlazi iz Hrvatske u potragu za boljim životom. No, ima i svijetlih priča, a jedna takva odvija se upravo u Dugom Selu. Vratiti se i ostati odlučila je Dugoselka Antonija Rogić. Ima tu tamnih nijansi, ali u pozitivnom smislu jer se poduzetna mlada dizajnerica odlučila baviti čokoladom. Tako je prije nešto manje od dvije godine otvorila čokolateriju Anka Chocolate, malu manufakturu i počela, zajedno sa suprugom, proizvoditi praline.

Zanimljivog su dizajna, njena ideja bila je oživjeti hrvatski zaštitni znak pa je slatki proizvod u obliku crvenih i bijelih kockica. Ime mu je „Krocka“, praline spravljene po finoj recepturi upakirane su u prepoznatljivu kutiju. Kompletan produkt plod je kvalitetne suradnje i nije dugo trebalo da bude zamijećen na tržištu. Antonija nam je otkrila početke svoje čokoladne storije, a doznali smo dosta i o samoj čokoladi, toj čudesnoj namirnici koja dokazano oslobađa hormon sreće.

 

Kako je krenula Vaša priča? Zašto baš čokolada i praline?

Ideja o otvaranju čokolaterije je nastala slučajno. Ja sam, naime, uvijek nešto crtkarala. Crtanje je dio moje struke, i dio mojih poslova do sada. U jednom trenutku sam počela crtati praline. Ideje pralina su se nizale, čokolada mi je postajala sve zanimljivija. U početku sam razmišljala o prodaji dizajna, no ipak je krenulo putem da sama započnem njihovu proizvodnju. I sama obožavam jesti čokoladu, pa i tu dijelom leži odgovor, a i čokolada je divna za rad. Možete je formirati u različite oblike, stvarati nove forme, doslovno maštu utopiti u čokoladu. Praline su maleni čokoladni zalogaji punjeni različitim finim kremama. Idealne su za pričanje priča.

Zanimljiv je dizajn „Krocke“, crvene i bijele kockice govore o „hrvatskoj priči“…

U ovom trenutku Anka Chocolate ima samo proizvod Krocka u proizvodnji i prodaji. Trenutno radimo na novoj pralini koja će također pričati hrvatsku priču. Inače, Krocka je nastala iz želje da na neki način ožive te hrvatske kocke. Da čovjek može uživati baš u njima. Ime Krocka je dobiveno od riječi kocka i Kroacija, te bi jednom igrom riječi značilo - hrvatska kocka. Željeli smo da i kutija i cjelokupna ambalaža prati ideju. Zato kutija ima oblik kocke, u svakoj se nalazi mala brošura s tekstom o pralinama i crticom iz povijesti o hrvatskoj šahovnici. Na hrvatskom je i engleskom jeziku, želja nam je proširiti tekst i prevesti sve na više stranih jezika.

Umijeće izrade pralina i drugih proizvoda od čokolade ste naučili u Italiji. Kako se slažu dizajn i proizvodnja čokoladnih proizvoda?

Učenje o čokoladi sam započela u Italiji, na Siciliji, gdje sam se udala i živjela nekih pet godina. Zanimljivo je da na Siciliji postoji mali gradić Modica poznat u svijetu po čokoladi, po posebnom starom načinu proizvodnje. Idealan je gradić za sve ljubitelje čokolade. Čokoladom sam se bavila u slobodno vrijeme. Čitala, pohađala tečajeve, isprobavala i učila. Istovremeno sam radila u studiju dizajna, gdje sam naučila kako napraviti od ideje gotovi proizvod. Iako bi netko teško povezao dizajn i čokoladu, kod mene nije išlo jedno bez drugog. Mog supruga, inače Talijana koji jako voli hranu i kuhanje, nije bilo teško zaraziti strašću prema čokoladi. Tako smo krenuli zajedno tim putem. Nakon što smo se vratili u Hrvatsku, odnosno preselili ovdje, ozbiljnije smo počeli razmišljati o čokolateriji. Ipak, dugo je to bio samo hobi i užitak pravljenja pralina za najbliže.

Radite od sredine 2016. godine, kakvi su bili počeci? Zašto Anka?

Osnovana je pri kraju 2016. godine. Prvo je bilo potrebno stvoriti proizvod. Čine  ga praline, ambalaža, priča - sve zajedno. Sve je trebalo osmisliti i dovesti u red. Naći dobavljače za svaki dio, grafičare, osmisliti i izraditi recepte, napraviti probe, pripremiti potrebnu dokumentaciju za rad. Posla ima puno i prije prodaje. Ime Anka – Anka je tipična hrvatska žena prijašnjih generacija, nosi rubac, puno radi, malo spava, vrijedna, hrabra, jednostavna, dobra i skromna. I na kraju dana, nakon puno posla nikada joj nije teško napraviti nešto slatko, posebno za malene. Anka je bila moja baka.

Otvaranje firme, papirologija… Išlo je glatko?

Nisam imala poteškoća s otvaranjem. Jednostavno je doći do svih potrebnih informacija i dobro se pripremiti. Nije to bilo riješeno u dva tri dana, ali sve je išlo bez problema.

Otkuda stiže čokolada? Da li je skupa nabava namirnica/materijala?

Dobiva se od ploda kakaovca koji potječe iz Južne Amerike, no raspostranjen je skoro u cijelom tropskom pojasu, 20 stupnjeva sjeverno i južno od ekvatora. Zanimljivo je da jedini kontinent na kojem danas ne raste kakaovac je Europa, a od kuda su najpoznatiji čokolatijeri i proizvodnje čokoladnih proizvoda (normalno i Antartika). Postoji mnogo vrsta kakaovca. O vrsti, uvjetima u kojoj su rasli i samom načinu prerade ovisi i kvaliteta čokolade koja će se dobiti od njega. Kakaovac i čokolada su nešto kao grožđe i vino. Kvaliteta se mijenja zavisno o puno stvari. Normalno tako i cijena. Čokolatijeri diljem svijeta se trude podići svijest o tome, da se na deklaracije stavlja i godina berbe i mjesto od kuda dolazi kakaovac. Danas će se zato naći dosta čokolade s naznačenim geografskim porijeklom. U čokoladu se često stavljaju dodaci koji joj spuštaju cijenu, ali i kvalitetu. Tako se na tržištu nađu i jeftine čokolade.

Što je sve potrebno za izradu pralina, kako teče proizvodnja?

Vrlo je bitno razlikovati proizvodnju čokolade i proizvodnju proizvoda od čokolade. Čokolatijeri kupuju čokoladu kao osnovnu namirnicu i rade praline, table i slično. Rade kreme i pune praline. Proizvođači čokolade proizvode čokoladu iz kakaovca. Kada praline radite ručno kao mi, ne treba vam mnogo. No čokolada je zahtjevna jer traži točne temperature i slijed temperatura u procesu temperiranja te je bitno biti precizan i strpljiv. Rade se dva dana. Nakon izrade, bitno je da pralina odleži kako bi se mogla zatvoriti. Mislim da je najbitnije voljeti čokoladu i uživati u njenoj izradi.

Kakvo je stanje na domaćem tržištu, kakvo u Italiji?

U Hrvatskoj postoji nekoliko čokolatijera. I jako mi je drago kada čujem da ih je sve više. Nažalost, neke čokolaterije su se zatvorile ili zatvaraju. Svatko od nas ima svoj način rada, drugačije proizvode, recepte. Ja praline oduvijek zamišljam drugačijima, da takvih još nema, da pričaju neku priču. Želim da osoba uživa u pralini i da usput dobije još nešto više. Željela bih osobu bar na trenutak uvesti u svijet čokolade dok otvara kutiju i jede naše praline.“

Velika je razlika u talijanskom i hrvatskom tržištu čokolade, no sretna sam jer se i ovdje osjete i vide pomaci. Ljudi sve više cijene i traže ručno rađenu čokoladu, spram industrijske. Velika razlika u navikama ljudi u Italiji i ovdje je ta da u Italiji žene ne peku kolače niti ne rade slastice kod kuće kao kod nas.  Nedjeljni kolači kupuju se u obližnjim slastičarnicama.  Također, normalno je kupiti ručno rađene praline, no za drugačije prigode. Poklon praline i sl.

Što kažu kupci, kamo sve odlaze praline?

Do sada nismo imali nezadovoljne kupce. Dosta nam ih se javilo nakon kupnje s riječima hvale što nam puno znači. Dobivamo i fotografije koje naprave s kutijom i pralinama. I zaista, kada dobijete takve reakcije ljudi – to je sreća. Neki su nam postali stalni kupci. Najčešće ih kupuju za poklon. Tako su otišle u dosta zemalja van Hrvatske, (Francuska, V. Britanija, Italija, Južnoafrička Republika, SAD, Slovenija, Srbija, Njemačka..). Naručuju se direktnim javljanjem mailom/porukom u Anka Chocolate. Radimo ih po narudžbi i svježe dostavljamo kupcima. Uskoro bi trebala početi online prodaja koja će uvelike olakšati način kupovine.

Planovi za bližu i dalju budućnost?

Sada kada smo napokon u novom prostoru bit će nam lakše krenuti s daljnjim planovima, a to je svakako razvoj novih proizvoda. U planu ih je mnogo, za ovu godinu planiramo izaći s dva nova proizvoda. Za dalju budućnost bi bilo puno toga zanimljivog za raditi, svijet čokolade je vrlo velik. No, vidjeti ćemo.

 

Tekst: Ana - Marija Šprihal

 

Antonija_Rogić1.jpg Praline_Antonije_Rogić1.jpg Praline_Antonije_Rogić2.jpg Praline_Antonije_Rogić3.jpg Praline_Krocka.jpg